Lépéshátrányban az LMP – újabb szövetségi dilemmák
2012. november 14. írta: pinter.bence

Lépéshátrányban az LMP – újabb szövetségi dilemmák

lmplogo.jpgLám, milyen forgandó a politikai széljárás: augusztus elején még a Milla, a Szolidaritás és az LMP között felsejlő együttműködésről értekezhettünk; mostanra, november elejére-közepére már teljesen új helyzet állt elő az ellenzéki oldalon. Egy jól megírt, rosszul elmondott beszéddel színre lépett ugyanis mindeddig lebegő Bajnai Gordon, vitte a civileket, és borította a korábbi számításokat.

Bajnai ezzel az MSZP-nek és az LMP-nek is váratlan sakkot adott, de főleg az előbbinek. Míg az LMP eddig is arról beszélt, hogy az orbánváltáson túlmutató programra is szükség lenne, addig Mesterházyék stratégiáját ismerve tudjuk, hogy ők legszívesebben továbbra is a kétosztatúságra játszottak volna. Ez a stratégia most komoly sebet kapott. Az Együtt 2014 az MSZP-vel, vagy akár anélkül is érdemi eséllyel indulhat a 2014-es választásokon, ha egyelőre nem is kormányváltó, de mindenképpen a parlamenti bejutásra esélyes erőként. Potenciáljukat jól jelzi, hogy a Fidesz élénk bajnaizásba kezdett, amióta a sótlan exminiszterelnök elnyökörögte októberi beszédét az összefogásról a tizenötmillió honfitársának (tessék figyelni a rugalmas elszakadást a szoci sztenderdtől!).

Az LMP az új helyzetben meglehetősen elveszettnek tűnik. Egyrészt ugyanazok a – meglehet, kellő távolságtartással kezelendő – felmérések jegyzik küszöb alattinak az LMP-t, amelyek előkelő helyen hozzák az Együtt 2014-et, és ez okot adhat egy kis pánikra Jávoréknál. Másrészt Együtték is elsősorban az LMP-vel akarnak tárgyalni. Persze Schiffer András, az örök hajthatatlan jó előre megmondta, hogy pont oda kívánja magának Bajnait, mint Orbánt, de azért tiszteli. Jávor Benedek pedig – miközben egyébként a kongresszus felhatalmazása kell a tárgyalások megkezdéséhez – már szaladna is tárgyalni. Ez a véleménykülönbség akkor is jól mutatja a párt belső feszültségeit, ha az LMP politikusai igyekeznek kifelé minél kevésbé mutatni azt. Három útja van az LMP-nek – írtuk augusztusban. Ez most, úgy tűnik, a civilek Bajnai általi lenyúlásával becsatornázásával kettőre szűkült. (Bár a 4K! továbbra is szabad. Gyerünk!)

1. Adja magát a lehetőség, és a Schifferrel szemben a lehető legkisebb többséggel újra megválasztott Jávor frakcióvezető hajlik is erre: valamilyen formában összefogni az Együtt 2014-gyel. A cserepedő ellenzéki olajfa kétharmadát két olyan szerveződés adja, amelyekkel kész lett volna összefogni az LMP; a maradék egyharmad pedig még az ex-miniszterelnök Bajnai vezetésével is a legkisebb rossz lehet az LMP-nek. Az együttműködésnek több szintje lehet ugyan, de ahogy korábban írtam: ez az SZDSZ útja. Annyiban változott a helyzet, hogy most nem az MSZP a fő erő, akikkel üzletelni kell. Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc feltűnése azonban a lehető legriasztóbb jelenség az esetleges egyesült ellenzék hátsó fertályán, bármennyire nem érti is ezt Kálmán Olga. 

2. Az LMP továbbra is indulhat egyedül, hogy megőrizze identitását és hitelességét. Az önálló indulással ugyanakkor a párt azt kockáztathatja, hogy be sem kerül a parlamentbe, ami jóval kevésbé kecsegtető perspektíva, mint egy-két tárca Bajnai esetleges összefércelt Frankenstein-kormányában. Ha meg bekerül, de többséget szerez a Fidesz, akkor ők lesznek a demokratikus erők elárulói, az orbánista társutasok a demokraták szigorú szemében. De az is biztos, hogy igencsak furcsán érezhetné magát a párt egy olyan koalícióban, amelyben ott van Gyurcsány Ferenc, és adott esetben az MSZP is. A szocialistákkal minden közösködést el kell kerülni, ha nem az SZDSZ-szcenáriót akarják megvalósítani; de az Együtt 2014 valahol ugyanezt a veszélyt hordja magában – főleg ha a szocialisták is mögéjük állnak. A szövetkezés hiába ígér rövid távon nagyobb biztonságot és eredményt, ha hosszú távon komoly arc- és szavazóveszteséggel, a kispárti létből való kitörés esélyének feladásával jár. A FIDESZ'92-LMP'12 párhuzamunknál maradva: az LMP előtt ott áll a mai kormánypárt '94-es döntésének példája. Akkor Orbánék ellenálltak a hatalom (és Horn Gyula) csábításának, és később bejött nekik az élet. De messze nem volt törvényszerű, hogy így történt, a vörös kapszula visszautasítása akár azt is jelenthette volna, hogy soha többé nem kerülnek a hatalom közelébe sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr214900666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lépéshátrányban az LMP – újabb szövetségi dilemmák 2012.11.14. 09:06:02

A szövetkezés hiába ígér rövid távon nagyobb biztonságot és eredményt, ha hosszú távon komoly arc- és szavazóveszteséggel, a mikropárti létből való kitörés esélyének feladásával jár.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.14. 07:13:26

ez az egész fejtegetés akkor lenne igazán releváns, ha még 2014-ben is a régi választási rendszer lenne érvényben

de nem lesz, a sokkal többségibbre kihegyezett rendszer sokkal jobban a nagy szervezeteknek kedvez, ergo erősebb a széttagoltabb formációk közti együttműködési kényszer

arról nem is beszélve, hogy ha túlzottan egyfelé lejt a túlzottan egyoldalúan elfogadott keretszabály, akkor könnyen elég lehet az is, ha az ellenzék ajrópa lelkes bólogatásával kísérve közösen érvénytelennek tekinti az eredményt (pláne, ha az akárhány párton keresztül leadott, de összesített voksaik közel lesznek a finesszhez) és beindul a szopóroller, lehet más a 2006...

oszt jónapot

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.14. 07:33:54

@pinter.bence:

1. Teljesen mindegy, mit csinál az LMP, így is, úgy is csak egy 1-2 %-os párt marad. Hogy ebből kiléphessen, legalább egy kicsikét, komolyan kellett volna venniük az ökologikus vonalat (akkor talán még egy komoly alterkultúr-párttá is válhattak volna, akár 5-10%-kal is), de amikor választaniuk kellett az ökologosz és a ballib/liberálbolsi aberráltterror között, az utóbbi kedvéért rögvest ejtették az előbbit.

2. Hogy B*jnai kicsoda-micsoda, azt a magyar lakosság legalább 90%-a világosan látja. Én elég sok embert ismerek, de még egyetlen olyannal sem beszéltem, aki hajlandó lenne egy b*jnaira szavazni. Ettől persze még sokminden történhet, de hogy egy olyan politikai erőt, aminek egy b*jnai az arca, a magyarok jószántukból hatalomba emeljenek, azt kizártnak tartom.

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.14. 08:08:30

@bbjnick:

"elég sok embert ismerek, de még egyetlen olyannal sem beszéltem, aki hajlandó lenne egy b*jnaira szavazni"

Hatalmas érv, mindent visz! Szerintem nem is kell már választást tartani, 4 évenként bébéjé leírja, miféle emberekkel futott össze, oszt' kész. Mer' ő éppen elég sokat ismer. Tiszta spór az egész.

Doberdo 2012.11.14. 08:13:38

@Dr. Zerge: Ne igyál előre a medve "szörméjére".
Bajnai ebből a versenyből- diplomatikus stílusával.
könnyen nyerőként kerülhet ki. Nem beszélve róla, hogy
nyugati pénz bőven kaszálható vele!

Doberdo 2012.11.14. 08:14:35

@bbjnick: Bocs, az előbbi Neked szólt !

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.14. 08:20:02

Egyebekben azt még egyszer tanítani fogják, hogyan kell lenyúlni a pártokráciával elégedetlenek szavazatait holmi álcivilkedésekkel.

Szerencsétlen LMP kitapos egy keskeny kis ösvényt, aztán a semmiből - nehéz nem holmi hálózati humán- és egyéb erőforrásokat feltételezni a dolog mögött - előbújnak ezek a cseppet sem demokratikus izék, pár hónap után az egészet elkezdi összegereblyézni maga alá Bajnai, aki a regnálása óta eléggé nyíltan efféle helyzetre várt, és aki egészen nyilvánvalóan nem a maga ura - mindezzel mattolva a szerencsétlen LMP-t, sarokba szorítva szocikat, és hogy - hogy nem elvtársak, megoldva a DK küszöbalattiságát.

Mondom, ezt még egyszer tanítani fogják, azzal, hogy így jár az, aki módszerváltáskor nem zárja ki a politikából az átkosban szerepet vállalókat, és aki holmi homályos nemzeti érdekekre hivatkozva képes továbbfoglalkoztatni egy mocskos diktatúra titkosszolgálatát.

Urfang 2012.11.14. 08:24:50

Ez a cikk olyan, mint amikor a liberálisok adnak jó tanácsokat a jobboldalnak hogyan kéne faszául csinálniuk a dolgokat. Süt belőle az ellendrukk meg a rosszindulat és az egészet egy vágyvezérelt fideszes szemszögből nézi.

Valójában ez nem is az LMP-nek szól, nem is az LMP szavazóknak, ezek olyan szcenáriók amivel az egyszerű fideszesek kedélyét lehet balzsamozni, hogy nyugi fiúk ezeknek semmi esélyük, akármi történjék az rossz lesz nekik.

Karcolt lendület 2012.11.14. 09:23:04

@bbjnick:
Ne mondhasd, hogy nem láttál még olyat, aki hajlandó lenne Bajnaira szavazni, itt vagyok egynek. Persze el lehet tántorítan, csak a fideszpropaganda gyurcsánykunczézése és idegenérdekezését leszarom. Azután pláne, ahogy Orbán múlt héten csontig benyalt a német ipar képviselőinek és gyakorlatilag felajánlotta, hogy majd leszünk az összeszerelőüzemük, gyarmati rabszolgák sokaságát tudjuk biztosítani.
Ezeknél a vérostoba kommunikációs paneleknél Bajnainál sokkal jobban aggaszt a hozzá csatlakozók félmarxista gazdaságpolitikai világnézete, a Szolidaritástól a Millán és az MSZP-n keresztül a Scheiring fémjelezte LMP elképzelésekig mind az inaktívak pátyolgatásával és az aktívak pumpolásával szeretne pénzhez jutni.

Kandeláber 2012.11.14. 09:45:24

Teljesen természetes, hogy Bajnai "tizenötmillió honfitársáról" beszélt, meg akarja szólítani a határon túli potenciális választókat.
Aki azonban olvasta az Együtt mozgalom támogatóinak névsorát, többek között Magyar Bálint, Hodosán Róza, Závada Pál stb..., tud Kuncze, Gyurcsány és legújabban Bokros bejelentkezéséről Bajnainál, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy egy új SZDSZ-MSZP hibrid újraélesztéséről van szó, amely nemzetellenes, szélsőliberális, IMF-imádó irányvonalat követ.
És itt az LMP már nem tényező.

Kandeláber 2012.11.14. 09:47:07

@Karcolt lendület: Igen, a Fidesz a nemzeti máz alatt ugyanolyan szolgai módon hajtja végre az IMF és az EU diktátumait, mint Bajnai az egy éve alatt.
Éppen ezért nem kérek egyikből sem.

pierre bayle 2012.11.14. 10:08:03

@bbjnick: Ejnye no, énkörülöttem meg mindenki (értsd mindenki) Bajnaira akar szavazni, nálamnál sokkal lelkesebben. Szóval válogasd meg jobban a barátaid...:-)))

És lehet őt cikizni, de ne felejtsd el, hogy a miniszterelnökünket OV-nak hívják, a pénzügyért MGY-nek, az oktatási rendszer hóhérát pedig HR-nek. Hihető? Reális? Lehet ennél rosszabb bármi? Bolsevikok? Helytartók? Jöjjenek már végre, oszt legyen vége annak, ami most van!

Gandalf(helyett) 2012.11.14. 10:11:00

Bajnai és a sokat emlegetett „elmultnyolcév”-ben vastagon benne van a jelenleg sokak által - számomra érthetetlenül - istenített gárda minden, a hiányt akkor lefaragni akaró akkori törvénytervezetek állandó demagóg leszavazása. (Meg szegény nyugdíjasok, 14. havi nyugdíj is kell nekik – bár ők sokan tényleg szegények a mostani, ha az élelmiszerek árát nézzük tavalyhoz képest 10-20% áremelkedéseknél -, továbbá egészségügy, tanárok rendezése stb.) Merhogy az megszorítás. Ami ugye most nincs. Nem igaz? Nem, de ezen most lépjünk túl. Nem is érdemes beszélni a fan-oknak.
És hát persze sose hazudnak mi?

Hiszen bbjnick pl. sem ismer tág környezetében olyat, aki Bajnaira szavazna. Mese habbal.
Esetleg nevezett „kolléga” az erdő közepén találhat ilyen homogén közeget. Legfeljebb nem veled vitatják meg, öreg. Ezt tudom elképzelni.
Mint ahogy én is max. 1-2-szer sétálok be a hiábavaló vitába az elvakultakkal, ha már végképp nem bírom cérnával.

bz249 2012.11.14. 10:55:25

@pierre bayle: "Lehet ennél rosszabb bármi?"

Siman.

pierre bayle 2012.11.14. 10:59:19

@bz249: Gondolom, arra gondolsz, h 2014-ben a jobbikkal koalícióban nyer a fidesz és Novák Előd lesz az oktatásért felelős államtitkár.

bz249 2012.11.14. 11:03:30

@pierre bayle: barki nyer rosszabb lesz.

A kormany Matolcsyt es Hoffmannt, az ellenzek1 a Sztenderd Alairok Koret, az ellenzek2 Zagyva Gyulat tudja bedobni.

Az a csodalatos dolog, hogy 2014-ben lesz egy valasztas, amit majd megnyer egy holdvilagos idiotakbol allo gyulekezet es kormanyt alakit. Esetleg nem lesz egyertelmu gyoztes es ket kulonfele holdvilagos idiotakbol allo gyulekezet koalicioja fog kormanyt alakitani (igazabol az ellenzek1 mar eleve ilyen). Nagyon esetleg meg kell ismetelni az egeszet, es akkor ugyanez a masodik kor utan.

Vidéki 2012.11.14. 11:04:20

„Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc feltűnése azonban a lehető legriasztóbb jelenség

az esetleges egyesült ellenzék hátsó fertályán,

bármennyire nem érti is ezt Kálmán Olga.”

„Az Együtt 2014 mozgalomnak még nincs programja,

előbb a csatlakozókat várják - mondta Juhász Péter.”

Ha nincs programja, akkor a csatlakozás az

„ugrás a sötétbe” értelmetlenségével érne fel!

Ki ez a Juhász Péter?

Juhász Péter a Kendermag Egyesület nevében tevékenykedett droglegalizációs aktivista ként.

A Kendermag Egyesület egy magyarországi non-profit civil szervezet, mely céljául elsősorban

a könnyű drogok legalizálását,
és minden drog dekriminalizálását tűzte ki.

Az Együtt 2014 mozgalom másik nagy arca Kónya Péter a Szolidaritás vezetője, a fiatal nyugdíjas katonatiszt.

A HVG okt. 31.-én interjút készített vele ahol programjáról érdeklődött, (ami nincs neki.)

„hvg.hu: 13. havi nyugdíj visszaállítása? Nyugdíjkorhatár csökkentése?

K. P.: Én ebbe most nem mennék bele. Nagyon sok mindent csiszolni kell a leendő partnerekkel. Felesleges most azt mondani,

hogy a Szolidaritás ehhez és ehhez ragaszkodik,

aztán meg ezeknek a felét el kell engednünk, mert valaki másnak jobb vagy kezelhetőbb javaslata van.

hvg.hu: A Szolidaritás gazdasági szakértői közül mondana neveket?

K. P.: Azért nem szeretnék neveket mondani, mert nagyon sokan nem vállalják arccal és névvel, hogy nekünk segítenek.”

Kecsegtető perspektíva lehet némely LMP-snek egy-két tárca Bajnai esetleges összefércelt Frankenstein-kormányában.

Igencsak furcsán érezhetné magát a párt egy olyan koalícióban, amelyben ott van Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor és adott esetben az MSZP is.

A szocialistákkal minden közösködést el kell kerülni, ha nem az SZDSZ-szcenáriót akarják megvalósítani.

Ha vállalnák ezt a stratégiát volna-e olyan józan ember, aki elhinné, hogy Lehet Más a Politika?

Megszívlelendő a szerző sugallata: 1994-ben Orbánék ellenálltak a hatalom (és Horn Gyula) csábításának, és később bejött nekik az élet.

Szerintem is, ha az LMP el akarja kerülni Kupa Mihály Centrum pártjának sorsát, akkor óvakodnia kell az ilyen fajta szövetségtől.

A trójai király Priamus leánya Kasszandra jóstehetséggel volt megáldva.

A trójai falóval kapcsolatban is rossz előérzeteinek adott hangot:

„Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.”

Neki lett igaza, de a trójaiak nem hallgattak rá!

Zb74 2012.11.14. 11:43:46

Az LMP óriási lehetőséget szalajtott el az elmúlt években. Ha elfogadjuk, hogy millióknak van elegük mind a régi "ballib" pártokból és háttérembereikből, mind a Fideszből; és többségük egy olyan pártra szeretne szavazni, amely sem személyi, sem szervezeti, sem egyéb módon nem kötődik ezekhez, akkor alig-alig érthető, miért nem tudott az LMP ennyi idő alatt minimum középpárttá válni.

Szerintem ennek okai magában a pártban keresendők. Miközben mindeddig - nagyon helyesen - elutasították, hogy bárki máshoz hozzácsapódjanak, aközben egyáltalán nem úgy jelentek meg a színen, mint akik egyedül is képesek és hajlandók lennének kormányt alakítani, ha megfelelő választói felhatalmazást kapnának. Maguk sem döntötték el fejben, hogy kormányozni akarnak; talán azt sem hiszik el magukról, hogy egyáltalán valamikor is képesek lennének vezetni az országot. Márpedig amíg ezt nem hiszik el, addig kifelé sem tudnak váltópártként megjelenni. Ennek nyilván személyi okai is vannak - amíg nincs egyetlen karizmatikus vezető egyéniség (nem feltétlenül vezéregyéniség!) a pártban, amíg a tucatnyinál alig több országgyűlési képviselőjük közül kettő visszaadja a mandátumát, hogy inkább mást csinál... addig nem csoda, hogy magukban sem bíznak.

Ehhez jön - részint tán ebből is következik - az, hogy elhanyagolják a pártépítés aprómunkáját; Budapesten kívül szinte egyáltalán nem terjeszkednek. Amíg a Jobbik például mindenütt ott van - kopjafákat állít, emlékműveket avat, megemlékezéseket tart, helyi kezdeményezéseket karol föl, és még a pesti aluljárókban és piacokon is standokat tart fönn -, addig az LMP csak a flashmobokban és egyéb divatos (nagyvárosi) eszközökben hisz. A vidék népét egyedül a földmutyik kapcsán próbálta megszólítani, de azt a lehetőséget sem aknázta ki. Szervezetileg gyönge, sok helyütt tán még alapszervezete sincs.

Végül a program, pontosabban a releváns, hihető és megvalósítható program hiánya. Itt lehetetett volna komparatív előnyük a Fidesszel és a baloldallal szemben, hiszen egyiknek sincs az ország jövőjére vonatkozó, a tényleges problémákra válaszoló elképzelése; mindkét oldal egymás gyepálásával van elfoglalva. Senki sem foglalkozik érdemben azzal, hogy lehetne leküzdeni a tőkehiányt, a krónikusan alacsony foglalkoztatottságot, a kétségbeejtő energiafüggést, az eladósodottságot stb. Pontosabban a Fidesz ugyan fölismerte a problémák egy részét, csak nem tudott rájuk épkézláb, működő megoldásokat kitalálni; míg az MSZP még a problémák fölismeréséig sem jutott el. Amit azonban az LMP program címén 2010-ben és azóta letett az asztalra, az zavaros, javarészt irreleváns és totálisan inkonzisztens. Vagyis az LMP-nek sincs elképzelése arról, hogy lehetne az ország problémáit komplex módon kezelni.

Mindezek után nem kellene csodálkozni azon, hogy 2-3%-nál többen nem akarnak rájuk szavazni.

european commonwealth (törölt) 2012.11.14. 12:46:48

a felmérések azt mutatják, hogy az lmp szavazók többsége már most beállna bajnai mögé. innentől kezdve mindegy, hogy az elnökség hova áll. a szavazókat ez nem nagyon fogja érdekelni. ez a bázis-demokratikus pártszerveződés lényege: anarchia a köbön.

az ellenzéki szavazók ezzel együtt tudják, hogy erős ellenzéki formációk válthatják le orbán viktort. két ilyen akad: a szocik és a haza és haladás. ezekből lehet választani. innentől kezdve nincs olyan, hogy lmp.

majd egyszer lehet csinálni egy kárpát-medencei zöld pártot. és abban benne lehet a mérsékelt balliberálistól a szélsőjobbig elég sok szavazó. szerintem simán volna rá igény. a magas értelmiségtől kezdve egészen az iskolázatlanokig. és mellette állhat egy felvilágosult latinkeresztény uniópárt. amilyen a német cdu, vagy a francia ump. ezek nyilván elsöpörnék orbánt és bajnait is.

a szocialistákat nem. de őket be lehet szorítani egy államtanácsba, vagy tanácsállamba. a szocik kikapcsolásának ez a módja. összeurópai újraosztás mellett társadalombiztosítási önkormányzatot kell szervezni. és akkor van tisztességes megoldás a nyugdíjrendszer és az egészségbiztosítás problémájára. de nincs szocialista gazdaság, és kultúrpolitika.

ettől messze vagyunk. addig bajnai gordonnak alighanem lesz egy ügyvezető kormánya. persze az is lehet, hogy utána nem a fent vázolt fordulat következik. mert azon a pont kiszámíthatatlan a politika. a szélsőjobbtól szélsőbalig minden jöhet. de addig majdnem biztosan le vannak a dolgok játszva.

Kandeláber 2012.11.14. 13:10:59

Röhej, hogy amikor Európa normálisabb felén százezer számra tüntetnek az emberek a rájuk oktrojált kormányok megszorító intézkedései ellen, Magyarországon egy jenki pénzből gardírozott IMF-ágens a megváltó sokak szemében.
Hozzáteszem, a jelenlegi sem jobb nála.
Egyik kutya, másik eb.

capacete 2012.11.14. 15:04:04

@Kandeláber: Závada Pál, a félelmetes!

Kandeláber 2012.11.14. 15:28:34

@capacete: Félelmetes? Csak visszataszító, mint a többi.

capacete 2012.11.14. 16:12:05

@Kandeláber: Ja, a hozzád hasonló funkcionális analfabétáknak, akik csak kommentet tudnak olvasni, de regényt már nem...

Kandeláber 2012.11.14. 16:27:23

@capacete: Jó a szürkeállomány kizárólagos birtokosainak egyikével találkozni.
Talán kötelező elolvasnom olyan emberek irományait, akiket semmibe sem nézek?
A Török nevű államtitkárotok valamikor '95-ben a Himnuszt is meg akarta változtatni, de ez Rákosinak sem sikerült.
Most kapaszkodtok vissza Bajnai hátán, a szerencsétlen meg csak feszeng miattatok. Kuncze is vérig sértődött, hogy előszobáztatják, mint holmi cselédet.

pierre bayle 2012.11.14. 16:36:35

@Kandeláber: na, de komolyan, tudsz valami akár csak félig-meddig ésszerűnek tekinthető indokot felhozni arra, hogy Závada miért visszataszító?

Kandeláber 2012.11.14. 16:47:25

@pierre bayle: Jó, nem viccből: csak azért, mert a Kuncze-félékkel közösködik. Igazából vele nincs különösebb bajom, de korpa közé keveredett.

Karcolt lendület 2012.11.14. 17:18:03

@Vidéki:
Megtaláltam a "Szűrés" link értelmét, az ilyen hozzászólásoktól meghalna az agyam.

Karcolt lendület 2012.11.14. 17:26:26

@Kandeláber:
"...Európa normálisabb felén százezer számra tüntetnek az emberek a rájuk oktrojált kormányok megszorító intézkedései ellen"

Nem fogom megérteni, hogy miért példakép az a réteg, amelyik nem érti meg azt a mondatot, hogy "nincs rá pénz és nem is volt, csak azt hazudták nektek".
(Speciel ha megértenék, mint ahogy a németek és a skandinávok azért képesek rá, akkor nem is kellene nagyon rájuk erőszakolni senkit, többnyire megfelelően éppeszű vezetőt választanának.)

Kandeláber 2012.11.14. 17:55:22

@Karcolt lendület: Nem lehet mindenki példaképe a lüszter könyökvédős számkukac, aki pénzügyi zseninek tartja magát, holott nem egyéb egy szimpla könyvelőnél.

centenárium 2012.11.14. 18:40:52

Lépéshátrányban az egész baloldali maszlag.
Bajnai meg a középázsiai törzsekhez tartozó majom
a Vörös tenger partjáról.
A trágyadombot már láttam égni de úgy még nem mint
Juhász vagy ki a f......m Péter az Echo tévében.
Dölyfös szarjancsi módjára próbált vitatkozni úgy hogy
semilyen tényszámmmal nincs tisztában vagy nem akar.
Azt fújja teljes Orbángyűlületből mint a ballibmédia ír.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.14. 19:14:47

@Doberdo:

Ezt (is) írtam: "sokminden történhet":-) Mindenféle kommunikációs manipulációval --- nyilván ---- bárki hatalomra juttatható. Nem véletlen, hogy ennek az Együtt 2014 nevű izének sem beazonosítható jellege nincs, sem formája. Valószínűleg nem is lesz. A klasszikus "hol ilyen vagyok, hol olyan; bámulatosan tudom változtatni az alakomat, ha akarom olyan vagyok mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bunda kesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt...". Bajnai csak az egyik életlen arca.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.14. 19:22:04

@Karcolt lendület:

"Ne mondhasd, hogy nem láttál még olyat, aki hajlandó lenne Bajnaira szavazni, itt vagyok egynek." --- írod.

No, de @Karcolt lendület:! Te nem hogy valaki nem vagy, de még bárki sem! Néhány kusza, sehová nem köthető mondat vagy egy képernyőn.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.14. 19:25:41

@pierre bayle:

"Ejnye no, énkörülöttem meg mindenki (értsd mindenki) Bajnaira akar szavazni, nálamnál sokkal lelkesebben. Szóval válogasd meg jobban a barátaid...:-)))" --- írod.

Azt elhiszem, hogy most nagy az izgalom a kapuvári buzibárban, forr a levegő, járnak a kezek!:-D De ha nem neheztelsz meg rám, én inkább máshol keresek magamnak társaságot:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.14. 19:34:04

@Gandalf(helyett):

"Hiszen bbjnick pl. sem ismer tág környezetében olyat, aki Bajnaira szavazna. Mese habbal. Esetleg nevezett „kolléga” az erdő közepén találhat ilyen homogén közeget." --- írod.

Mi a bajod neked az erdővel? Ne minősítgesd a közegemet, én sem minősítgetem a tiédet!:-)

ü
bbjnick

european commonwealth (törölt) 2012.11.14. 20:17:05

@Zb74:
az lmp nevű formációnak akkor lenne esélye ha az elnökség bevállalná, hogy egyéni körzetekben mindenki megméreti magát.

a teljes frakció azt mondja, hogy ők az ellenzék közös jelöltjei akarnak lenni 20 kerületben. előválasztásokon hajlandóak megmérkőzni a szocialista jelöltekkel. orbán viktor leváltása érdekében hajlandóak támogatni a haza és haladást. de bajnai gordon olyan politikát visz, ami nekik tetsző, akkor őt is le fogják váltani.

aki ebből a társaságból egyéniben bejut (mert az előválasztáson megveri a szocialistákat, és a hivatalos fordulóban az ellenzék közös jelöltjeként legyőzi a kormánypártot) az megkapaszkodik a következő közéleti etapban, aki nem az visszamegy művelni a civil foglalkozását.

mondjuk szabó rebeka választhat magának egy kistérséget, az adott körzetben élők problémáját megismerheti. van rá másfél éve. simán bejuthat a parlamentbe. és ugyanígy mindenki felvállal egy fővárosi kerületet, vagy egy vidéki körzetet. de kinyilvánítják, hogy nem akarnak pártelnökséget, pártkongresszust, semmi ilyesmit. pártatlan, független, egyéni képviseletben gondolkodnak. úgy, mint egy angolszász lord, vagy lady.

erre szerintem még most is azt mondaná a nép egy jelentős része: ejha. azzal együtt, hogy ezek az emberek nagyon sok mindent elhibáztak.

pierre bayle 2012.11.14. 22:39:58

@bbjnick: ezt frappáns válasznak gondoltad? Nem volt az.

Bell & Sebastian 2012.11.14. 22:43:50

Nem tudom, mi történhetett az LMP -vel, de volt pár jó villanásuk, csak nem tudták kibontani.

Például ma olvastam az egyik, jelentéktelen Helyi Hírharangban, hogy az osztrák ügyészség szállt rá az M6 generáljára, a Strabag -ra (persze nevet nem írtak), a horribilis kenőpénzek miatt.

Csak megjegyzem, hogy a nyugati világban a baromfiudvarban szétosztogatott baksis elszámolható (ha nem is korlátlanul), azaz beállítható a költség -oldalra.

Szóval, mivel nálunk sunnyognak erről központilag, csak feltételezni tudom, hogy nem Orbán kérésére szimatolnak a labanczok.

Nem sportos, de megjegyzem, hogy az LMP -s fizimiskákról mindig a harmincas évek, vásárolt kutyabőrös turbómagyarjai jutnak az eszembe.

Schiffer-Mefisztót egészen megkedveltem, pedig istenuccse, hatalmas hendikeppel indult a ZP miatt.

Ám a fény az éjszakában, hogy előserdült Váccpáördórika megnyilatkozott. Csak elméjében, az a rossz.

Ahol egy Bajnai a nagyágyú, ott jaj a verebeknek és a drótnak, amely a füleket tartja.

Kandeláber 2012.11.15. 07:16:28

Szóval Orbán szerint félázsiai származék volnék, Bajnai szerint tán egészen az.
Elmennek ezek a ...

Gandalf(helyett) 2012.11.15. 07:50:07

@bbjnick: Az erdővel nekem semmi bajom. Arra céloztam, hogy nem látod a fától az erdőt, és mellesleg más szemében a szálkát is kipécézed, a magadéban a gerendát sem veszed észre.
Hogy maradjunk a "faiparnál".
süti beállítások módosítása