Valami más lesz, valami silányabb – Interjú Kemény Istvánnal
2013. május 21. írta: Redakció

Valami más lesz, valami silányabb – Interjú Kemény Istvánnal

Európa és hazánk jövőjét is szkeptikusan látja Kemény István költő, író, de úgy véli: ilyen helyzetben felértékelődik a költészet. Az utóbbi időszakban közéleti témájú versei és A királynál című kötete kapcsán egyre szélesebb körben megismert költővel pályafutásáról, a költészet jelenlegi hazai szerepéről és az irodalmi életbe belépő lányairól is beszélgettünk.

A »veszett nagy nyilvánosság« 2011 februárjában érkezett meg igazán, amikor a Holmiban publikáltad a nagy port kavart Búcsúlevél című versedet. Számos válaszvers, cikk, blogbejegyzés, elemzés, komment született miatta. Kálmán C.György kikiáltotta az év versének, és több helyen is azt lehetett olvasni, hogy a Búcsúvers megújította a magyar közéleti-politikai költészet hagyományait.

Jobbról és balról is értelmezték a Búcsúlevelet, de többnyire leegyszerűsítve, a napi politika felől, aminek nem örültem. Ez a vers arról próbál szólni, hogy évtizedek óta nagyon nagy baj van Magyarországon lélekben, gondolkodásban, mentalitásban, akkora, ami elől talán jobb lenne menekülni. És hogy én elmenekülni nem tudok, de nem tudok megoldást sem. Nem megosztó verset akartam írni. Éppen ellenkezőleg. Személy szerint persze örülök, ha sikerült bármit is megújítanom a magyar költészetben, de nem egy ilyen negatív verssel szerettem volna ekkora nyilvánosságot.

Szerinted mi lehet az oka, hogy a politikai-közéleti költészet nem volt divatban az elmúlt évtizedekben?

A diktatúrában a politikai-közéleti költészet kötelező volt, a líra csúcsa - amitől teljesen elértéktelenedett, a végén meg már mindenki röhögött rajta. És aztán a kilencvenes évek mindenről inkább szólt, mint a költészetről. Például arról a reményről szólt, hogy megyünk az Európai Unióba, van jövő, belátható időn belül Magyarország is gazdag és pont annyira boldog lesz, mint a Nyugat, mert történelmileg egyszerűen erre van ítélve (mint például Görögország ugyebár…). Ez a pozitív jövőkép volt a fejünkben. Aztán beléptünk, jött egy-két tétova év, majd kitört a gazdasági válság, és ma úgy tűnik, hogy ha kikerülünk is ebből valaha, az az ideális EU, ahova valaha vágytunk, már nem lesz többé. Valami más lesz helyette. Valami silányabb. Itthon pedig marad a szegénység, a perspektívátlanság, az örök átmenet. Szóval csalódottságot érzek mindenfelé: magamban, a környezetemben, az országban. Mindez persze nemcsak magyar, hanem legalábbis közép-európai probléma. De Magyarországon mindehhez jön még hozzá az az elkeseredett politikai vallásháború, aminek nincs párja Európában, és ami miatt szinte lehetetlenség közös pontokat találni valamiféle konszenzusos közös jövőképhez. És ilyen nehéz helyzetekben felértékelődik a költészet. És előtérbe kerülnek a politikai-közéleti versek.

Ekkor jött a Búcsúlevél.

Igen, 2011-ben. És talán tényleg volt valami szerepe abban, hogy divatba jöttek a közéleti versek. És abban, hogy vita folyt le 2011-ben a politikai-közéleti költészet létjogosultságáról az ÉS-ben. És ennek a vitának a következtében született meg 2012-ben az Édes hazám antológia a Magvetőnél. Viszont aki végiglapozza ezt az antológiát, azt is láthatja, hogy 1990-től kezdve rengetegen írtak közéleti-politikai verseket Magyarországon – csak nem vettük észre, mert nem volt divatos.”

Hercsel Adél interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr725310954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe Pass · http://vegyes.blog.hu 2013.05.21. 16:03:17

Jaj-jaj, biztos neki a lánya a Kemény Zsófi.
"Kemény, ez a csapat kemény..." :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.21. 16:32:24

Miről beszélünk?

"Kemény István

BÚCSÚLEVÉL

Édes hazám, szerettelek,
úgy tettél te is, mint aki szeret:
a tankönyveid és a költőid is
azt mondták, hű fiad legyek.

Hű is voltam, fel is nőttem,
cinikus ember se lett belőlem,
csak depressziós, nehéz és elárult,
bezárt cukorgyár a ködben.

Őzek fáznak a szántáson
vagy egy kisváros, alig látom.
Ígértél nekem egy titkot, hazám, hogy
mi a fontos a világon.

Hogyha néha belekezdtél,
az se volt baj, hogy nem szerettél,
majd szeretsz mást vagy magadat, nem baj,
de egyszer csak öreg lettél.

Gonosz lettél, vak és régi,
egy elbutult idegen néni,
aki gyűlöletbe burkolózva még
ezer évig akar élni.

Nem kértél, hogy mosdassalak,
annyit se morogtál, hogy hagyjalak,
mint egy szőnyeg, feküdtél a semmin,
elárulni se hagytad magad.

Az én teám közben elforr,
nem vagyok az már, ki voltam egykor,
az életem nagy happy end nélkül is
véget érhet, mint egy verssor.

Azt játszod, hogy nem is hallasz,
túl nagy énfölöttem a hatalmad.
Hozzád öregszem és belehalok, ha
most téged el nem hagylak.

Amíg élek, úton leszek:
használni akarom a szívemet.
A fejemben szólal majd meg, ha csengetsz,
édes hazám, szerettelek."

www.holmi.org/2011/02/kemeny-istvan-bucsulevel

Bell & Sebastian 2013.05.21. 17:13:39

"A poetry slam is a competition at which poets read or recite original work."

Ezt tehát kizárhatjuk.

Nekem ez tetszik /Tíz csillag/:

"...
A második vatikáni zsinat legfőbb miseszöveg-változtatásának
kihirdetése az ó-érdligeti templomban. "Kedves testvérek.
Mostantól ehhez a részhez, hogy ,,sokszor és sokat vétkeztem
gondolattal, szóval, cselekedettel'', hozzátesszük még ezt
is: ,,és mulasztással''. Mondjuk tehát..." Nekem csak a
pesti templomok tetszettek. Az ó-érdligetinek még tornya
sem volt. Nem is templomnak épült. De talán éppen a
mulasztás bűne emelte be aznap végre a római katolikus
Anyaszentegyházba."

Van ez olyan jó és szürreális, mint például Bereményi szövegei, hiteles korlenyomat. Túlzás nélkül állíthatjuk ez a fiatalember piszok jó költő és magyar-történelem szakos tanár. Hogy magyarnak milyen, azt nem dolgom megítélni, teszi a dolgát, amihez tehetséget adott neki az Isten. Inkább az a kérdés, egyáltalán van-e még értelme feltenni ezt a kérdést, Krisztus után 2013 -ban?

Az erre adott válasz köt össze.

S=klogW 2013.05.21. 17:37:01

@bbjnick: ez a két vsz talál(ó)

Hű is voltam, fel is nőttem,
cinikus ember se lett belőlem,
csak depressziós, nehéz és elárult,
bezárt cukorgyár a ködben.

Őzek fáznak a szántáson
vagy egy kisváros, alig látom.
Ígértél nekem egy titkot, hazám, hogy
mi a fontos a világon.

S=klogW 2013.05.21. 17:40:38

@bbjnick: @Bell & Sebastian:
"a tankönyveid és a költőid is
azt mondták, hű fiad legyek."

lehet, ha gedeon-féle tankönyvek lennének, kevesebb lenne a csalódott magyar :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.21. 18:50:31

@Bell & Sebastian: @S=klogW:

Két válaszom van a "jelenségre". Nagyon különböző megközelítésűek, de, lényegében, ugyanarra mutatnak rá:

1) Szerintem Keménynek nem a Hazával van baja (nem hiszem, hogy különösebben a látókörében lebegne, foglalkoztatná, pláne, felzaklatná őt a Haza-problematika), hanem szimplán (de nagyon) unja a nőjét (vagy valami ilyesmi) és azért irkál ilyeneket. Mer' ezek ilyenek.

2) Abba, ami már inkább harminc, mint húsz éve itt az irodalomban (s általában a kultúrában) folyik, abba bele van kódolva, hogy a magyar irodalmi (s általában a kulturális elit) elit a saját ürülékébe fulladjon bele. Létezik egy (be)fülledt ((be)pállott, megbüdösödött) posztmodern irodalmi kánon és az ezt (tkp. erőszakkal) fenntartó „tájidegen” ideológiai terror --- ez arra tökéletesen alkalmas, hogy "klikk"-eljünk, hogy "ön- és egymásdicsőségi" egyleteket üzemeltessünk, hogy intrikáljunk, hogy bizniceljünk, hogy közpénzből önmagunkat túléljük, de élő (s, pláne, élő nemzeti) irodalmat ilyen közegben "űzni"...

S=klogW 2013.05.21. 18:58:43

@bbjnick: én e a posztmodern irodalmi kánon hatása alól sikeresen kivontam magam passzív rezisztenciávalGorkijtóül, Gelléri Andor Endrétől felfordult a gyomrom, s már Adyt is egy vérbajos pozőrnek éreztem,
de az általam fentebb idézett részekkel bizonyos mértékig mégis rezonálni tudok - vagy nekem is a saját hátországomban kellene keresni a hibát?

tevevanegypupu 2013.05.21. 19:29:04

"..Őzek fáznak a szántáson
vagy egy kisváros, alig látom.
Ígértél nekem egy titkot, hazám, hogy
mi a fontos a világon..."

Huh..:)

Bell & Sebastian 2013.05.21. 20:17:01

@bbjnick: Ne vicceljen már, bár röhögnöm kellett az "ezek ilyenek" -kitételén, amit általánosan használunk, általunk nem várt, emberi reakciókra.

Bennfentes humor vagy szakfecsegés lenne, amit csak megtépázott lelkű magyar érthet? Vajon hány rétege van-e soroknak, időtállóak-e, illetve hordoznak-e rejtett üzenetet?

Nem véletlenül neveztem kordokumentumnak. A Budaörsön eszmélődött jogász/töri/magyartanárok (ugyan milyen csecsen nevelkedett, politikailag) így látják a világot és punktum.

Nem véletlenül állítottam pérhuzamba az e.manci-zsidó látásmóddal ezt. Hogy nekünk nem jön be ez az újságpapír darálékból készült borz-alom, az irreleváns. Kordokumentum, széljegyzet, forráslista.

Eszi - nem eszi, evan. Ha tud jobbat, ne kíméljen, a megváltás megtörtént, mint szoktam volt mondani.

@S=klogW: Válogatós kecske, nincs mindennap mirelit káposzta! Egyék friss füvet!

Sebastian Knight 2013.05.21. 20:41:35

@tevevanegypupu:

Egyszerű, de nem abban az értelemben, ahogy a késői József Attila az.

Bell & Sebastian 2013.05.21. 20:44:57

@tevevanegypupu: Ez legalább nem fogalmazta újra valamelyik Mária énekünket, mint Petri, pedig a tehetsége, az megvóna hozzá.

A Kihagyott Lehetőségek Országa egy általánosan elterjedt tévképzet, Mohács óta ez csak amolyan önszuggesztió, a holnap túlélésére.

Középkori mélységekbe nyúlik vissza az atavisztikus félelem a betolakodó, nomád lovasnépségtől, akik Európa minden csücskében otthagyták a lábuk nyomát.

Egyszerre egyesítette a németséget Ottó, verte meg a magyarokat és alapított új (II.) Birodalmat.

Talán a Harmadik is így kezdődik, bevált recept.

tevevanegypupu 2013.05.21. 21:02:00

@Sebastian Knight:

Nem is tudom..talan szokni kell az egyszeruseghez..ami nem feltetlenul rossz, csak olyan arnyalatok nelkuli.

tevevanegypupu 2013.05.21. 21:05:14

@Bell & Sebastian:

Ugyan mifele lehetosegeket hagytunk ki...vagy egyaltalan mifele lehetosegeink voltak? Illetve ha lehetosegeink voltak is, hol voltak hozza azok akik megvalosithattak volna? Fogalmam sincs.Szent Istvan nem menni akart mar, hanem hozzank hivott mindenkit. Oszt ezzel kesz is.:)

Bell & Sebastian 2013.05.21. 21:12:57

@tevevanegypupu: Nagyban azon múlik, kinek mekkora a beleérző képessége. Látni vélek egy drámai alaphelyzetet, hogy ne mondjam, tragédiát.

Ezt az embert is (mint annyi mást) jól becsapták (átbaszták, mint szart a kerítésen) és most néz ki a fejéből, hogy melyik úton induljak? Pszichoanalitikus vagy inkább pap kell ide?

Kérdezi ezt a Legújabb Testamentum, a Szentlélek Könyveinek megírása idején. Látja a zuhanást (vaskor) és azt gondolja, keressük hát máshol Isten Országát.

Pedig kézenfekvő, ha benne nincs, sosem fogja megtalálni.

Bell & Sebastian 2013.05.21. 21:23:22

@tevevanegypupu: Mindig akad egy hülye, akinek -utóbb- támadt volna jobb ötlete, ha őt kérdezik. Pedig a szabad akarat mindenkiben ott van, belső szabadság nélkül nincs annyi kitalált alapjog, ami elég lenne a pótlására.

Mi tesz igazán szabaddá? -ez a végső kérdés, amire ott a válasz is, vagy kétezer éve.

És gondolja, hogy elhiszik a népek? Ááá...

Bell & Sebastian 2013.05.21. 21:46:45

@bbjnick: Tényleg a Zsófi apja és van még egy lánya, de Berlinben is jó a hírverése. ;)

S=klogW 2013.05.21. 21:53:00

@Bell & Sebastian: önismeret nélkül nincs szabad akarat

Bell & Sebastian 2013.05.21. 21:58:00

@S=klogW: Höhö, pont ott vér véget, mert az már a lélek felségterülete. Már akinek van.

tevevanegypupu 2013.05.21. 21:59:50

@Bell & Sebastian:

Jo nagy pofaraeses utan nehezen, szedelegve all fel az ember es pillanatnyilag talan fogalma sincs arrol, hol van, plane nem arrol, hogy most akkor merre menjen. Azert vannak szerencsesek, akiknek sikerul az ujrakezdes, de valoban nem a kornyezetben kell keresni, bar a kornyezet adja azt a nagy pofont amibol egyedul kell kijonni. De a hitet nem adjak ingyen..es a belso szabadsaggal egyuttelni a vilaggal nem tul konnyu. De nem is ez a cel.

S=klogW 2013.05.21. 22:05:35

@Bell & Sebastian: a túlvilág is nagy kitolás ám, ha van. miért nem lehet a halottakat békén hagyni? lehúz az ember egy fájdalmasan szép életet aminek a végén még a beteg és öreg testből is szenvedéssel szakad ki az élet és akkor utána még nyakába akasztják az örökkévalóságot

S=klogW 2013.05.21. 22:11:26

@Bell & Sebastian: víbite?

Bell & Sebastian 2013.05.21. 22:17:12

@tevevanegypupu: Az út célja az utazás maga, semmi más. És templomi kehelyből ne igyunk partyn, ez a másik.

Bell & Sebastian 2013.05.21. 22:21:57

@S=klogW: Kérjen szomszéd kondért, nem fogunk unatkozni. "Hogyan, kérem?" Was wie?

S=klogW 2013.05.21. 22:29:03

@Bell & Sebastian: azt mondta, pont ott ér véget

vímájnenzídasz?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.21. 22:29:12

@S=klogW: @Bell & Sebastian:

Én ezt a "BÚCSÚLEVEL"-et (formai-nyelvi megformáltságát tekintve) egyáltalán nem tartom rossz versnek, sőt, jó versnek tartom (tartalmilag ellenben egy elcseszett, csúnyán besült manírnak), de hogy mitől lenne ez irodalmi esemény, arra, akárhonnét is nézem, sehogyan sem tudok rájönni. (Az utolsó (ha nem is falrengető, de azért) "esemény" a magyar költészetben, szerintem, Oravecz Halászó embere volt, de annak már jó 15 éve... Időnként, itt-ott, egy-egy jobb vers föl-föltűnik, de ennyi...)

tevevanegypupu 2013.05.21. 23:28:43

@Bell & Sebastian:

Pontosan, csak az a fontos, hogy jo vonatra szalljunk fel..de ha gyalog megyunk az meg jobb. Lassan jarj..stb..

Bell & Sebastian 2013.05.22. 00:02:55

@S=klogW: Ha jól értem a kérdést; hogyan férhet hozzá? Mint a kezében tartott pillangóhoz vagy madárkához, sehogy.

@bbjnick: Irodalmi esemény abból lesz, amit azzá tesznek, jobb híján. Ha nem érintette meg, ott kell hagyni. Közéleti költészet, mint Majakovszkij verse: Ivan Kozirev vasöntő elbeszélése arról, hogyan költözött új lakásba.

@tevevanegypupu: Jó gondolat, mert értelmezni kellene a tapasztalatokat, látványt, ahhoz meg az apostolok lova a legmegfelelőbb. Csak amerikai rajzfilm-sebességre gyorsítva mozgatják a díszleteket, amitől szinte mindenki megkergül. Hová ez a nagy rohanás?

Bell & Sebastian 2013.05.22. 00:04:51

Proletár vagyok.

Mindent megmondtam ezzel.
Éltem,

ahogy anyám világra vétkezett.

És lám,

új lakást

adott ma reggel

nekem

a Munkáslakásépítő

Szövetkezet.

Szélessége - ilyen!

Magassága -

olyan!

Szellős,

világos

és meleg.

Minden szobája jó,

de a legjobban

nekem

ez

tetszett meg!

A hold

sugaránál ragyogóbb!

Kánaánnál

sokkal több üdvöt ád,

mi ez -

de mit is gagyogok, -

ez a

fürdőszoba, a fürdőkád.

Kinyílik az egyik csap,

kezedre - hideg víz csap.

Másik csapot csavarod,

ujjad rögtön elkapod.

Hideg vízzel

mosd a

tested,

vagy forróval -

bőröd piszkát.

Egyik

csapra "H" van festve

másik csapról -

"M"

sandít rád.

Hazajössz fáradtan,

minden jaj de vacak.

Nem ízlik a leves,

s a bugyborgó csája,

de belépsz a kádba -

s még a halott is felkacag

ennek a

hullámzó víznek a csiklandozására.

Mintha

a szocializmus lenne vendéglátód,

az élvezettől -

elakad a szusz.

A blúzod - lehúzod,

nadrágod lerántod,

kézbe a szappant

és...

zsuppsz!

Mosakszol,

mint akinek

nincsen egyéb dolga.

Hosszan...

szóval addig,

ameddig csak jó.

A fürdőszobában

egyszerre csak itt van

a nyár és a Volga.

Csak halak nem úsznak,

s nincs gőzhajó.

Lehet akár

tízesztendős

piszok a karon,

lemorzsolódik,

mint a nyírfaháncs,

akár a kéreg,

válik le a korom,

leszedi a szappan a nyavalyást.

Párázik a bőröd,

piros lesz, mint a rák.

Na most -

csavarj csak egyet:

finom,

hűvös esőjét

záporozza rád

a százlyukú vasfelleg.

Oly jólelkű és gyengéd a fürdő zuhanyja!

Rossz kedved

nyakát

kitekered:

paskolja búbod,

s nyakadra zuhanva

a két lapocka

közötti vályún lepereg.

Nedves

tested

bepakolod

bolyhos-prémes,

nagy törülközőbe.

Hogy száraz lábbal lépj ki

a kádból,

talpad alatt

rugalmasan nyúlik el

a parafa-szőnyeg.

A tükörhöz lépsz most, -

ott lóg a falon,

tiszta inget húzol

s elgondolod:

hogy szó, ami szó,

bizony finom dolog

ez a

szocialista

szovjethatalom.

Bell & Sebastian 2013.05.22. 00:10:56

Sajnos a formalista tördelésnek annyi, de hogy Hofi kiszúrta, azon cseppet sem csodálkozom és még a honi kabarészerzőket is megihlette, mely opuszban pálinkaszagú volt a kézszárító és állt a lift, csak a számokat mozgatták, a balkont meg humán kariatidák támasztották az átadáson.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.22. 00:50:42

@Bell & Sebastian:

Nagyon kétfelé beszélünk, bonyodalmas és hosszadalmas volna "összehúzni" a szálakat. De:

Azt azért megjegyezném, hogy Majakovszkij verse azért olyan erős (mert az!), mert meggyőződésből hazudik, míg Kemény verse azért nem az, mert lepkef*ngnyi meggyőződés sincs benne. A fene ott rohassza meg azt az ideológiát, ami ilyenné tesz egy költőt!

Bell & Sebastian 2013.05.22. 10:24:56

@bbjnick: Hagyományosan kétfelé beszélünk. :)

Mindkettő beleillik élőhelye irodalmi hagyományába, de míg Majakovszkij egy vicc és a felütés meg is adja az alaphangot, addig a magyar egyáltalán nem annak szánt, hanem mértékadó hangja egy nem marginális tömegnek. Attól jó, hogy végre valaki szavakba öntötte, mi kavarog a fejében. Maga azt mondja, hogy szóra sem érdemes, én meg azt, hogy de.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.22. 10:36:30

@Bell & Sebastian:

Ugye, maga most csak zsibbasztani akar?:-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.05.22. 11:12:17

ps.
akik itt hőbörögtek K.I. ellen (nem is értem, egy trollnak miért hívószó a "költészet", na mindegy), az bátran vágjon bele ebbe, nem vers, nem is próza, nem kell félni tőle, két intelligens ember beszélgetőskönyve:
moly.hu/konyvek/bartis-attila-kemeny-istvan-amirol-lehet

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.22. 12:36:34

@bbjnick: valami ilyesmi. régen erre azt mondták világfájdalom. a világfájdalom egy pusztító önelégtelenség érzésből ered, igen, nincs nője, vagy szar, vagy terrorizálja őt, büdös a szája, lúdtalpas, gyáva, tehetségtelen, mindegy is. neki fáj. és fáj a világ.
ezeknél a féltehetségű ellenségeknél, már ez is beszűkül. nem képesek világérzésre, nekik az ország fáj.
fáj az ország amit szájonverhettek, a véres szájba belezuszkolhatták a faszukat, bele élvezhettek, aztán pofozhatták, és taxit hívhattak, hogy most már menjen a picsába.
és fáj, hogy a száj bezárul, a vért letörli, és a kéz ütésre lendül.
ahogy a sorozat /kéj/gyilkos zokog mikor elfogják.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.22. 12:40:45

@Pável:
maga csak tartsa tátva a száját a félkemény faszoknak :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.22. 12:42:18

amúgy mit szólnak, hogy elveszett a vaslábú balfasz, ahogy felért hübrisze hegyére? :)

Bell & Sebastian 2013.05.22. 15:01:43

Nahát, így lehúzni ezt a kiváló embert, csak mert más kutyája kölke, ide se jövök egy darabig!

Sebastian Knight 2013.05.22. 16:05:11

@tevevanegypupu: @bbjnick:

Megformáltságát tekintve szabolcskamihályi egyszerűségű.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.22. 16:53:22

@Sebastian Knight:

Az nem baj.:-) Olvassa el egymás után többször, érzékelni fogja, hogy egy elég gondosan megformált, feszes szerkezetű, jó nyelvi és gondolati ritmusú munka ez a vers.

Bell & Sebastian 2013.05.22. 20:15:34

Kritika

- Hallom, megnősültél.
- Meg.
- Na mesélj, milyen az asszony az ágyban?
- Háát..., van aki dicséri, van aki nem.

tevevanegypupu 2013.05.22. 20:21:36

@Sebastian Knight:

:)
Pont ez jutott nekem is eszembe mikor olvastam, de en nem vagyok olyan bator, hogy ezt igy ki is mertem volna jelenteni.
süti beállítások módosítása