Farewell Mr. Liverpool – búcsú három pontban
2013. május 20. írta: Földi Bence

Farewell Mr. Liverpool – búcsú három pontban

thankscarra.jpg

Sokáig gondolkodtam rajta, hogy megírjam-e ezt a posztot, s ennek két oka van. Egyrészt Jamie Carragher visszavonulása természetszerűleg juttatja eszembe azt is, hogy hamarosan (maximum egy-két év) szögre akasztja a cipőt az én idolom, Steven Gerrard is. Másrészt annyian leírtak már annyi mindent Jamie Carragherről, hogy nem sok van, amivel én ezt ki tudnám egészíteni. Mindazonáltal Liverpool-szurkolóként nem lehet elmenni amellett, amit ez a labdarúgó tett a klubért.

1. Munka

Egy játékos, akit a legnagyobb ellenfelek is tiszteltek. Nemrégiben lehetett olvasni, hogy mind a szintén visszavonuló Manchester United-edző Sir Alex Ferguson, mind az egykori Chelsea-csatár Didier Drogba elismerő szavakkal illette Liverpool visszavonuló kapitányhelyettesét. (Utóbbit egyébként maga Carra is a legnehezebben fogható csatárnak tartotta.) Méltatásuk nem is meglepő, hiszen Jamie Carragher másfél évtized alatt tudta hozni a tőle elvárt szintet.

Mégiscsak furcsa helyzet az övé, hiszen nem kifejezetten nagy termetű, nem kifejezetten izmos, nem valami technikás, sosem volt a leggyorsabb, mégis. Mégis, pályafutása alatt Anglia legjobb védői között emlegették – joggal. „Hiányosságait” ugyanis rengeteg munkával pótolta – nem csoda, hogy a munkásosztály hősének is nevezik –, megtanulta, hogy szerelés helyett inkább olvasni kell a játékot. Emellett olyan alázattal játszott, mint nem sokan – egy alkalommal törött lábbal is játszani szeretett volna. Így válhatott a szigetország egyik legjobb futballistájává, aki olyan angol legendákkal vonul vissza egy esztendőben, mint Michael Owen, David Beckham és Paul Scholes.

2. Motiváció

A rengeteg munka mellett komoly motiváció is volt a fiatal Carrában: Everton-szurkoló kissrácként került a Liverpool közelébe, ahol jobbhátvédként, védekező középpályásként és végül középhátvédként játszott. Evans tette először a csapatba, majd Houllier és Benítez alatt alapemberré vált, aki mindig, minden körülmények között kitartott és buzdította a többieket. Nem csoda, hogy a Liverpool csapatkapitány-helyettesévé vált: mind társai, mind edzői szerették és felnéztek rá, megbíztak benne.

Ugyanakkor Carra nemcsak szigorú és elszánt tudott lenni, hanem olykor bevállalós és bolondos: John Arne Riise – korábban Liverpoolban, ma a Fulhamben játszó balhátvéd – Twitteren mesélte el, hogy kedvenc Carra-élménye az volt, amikor meztelenül látta őt körbe-körbe rohangálni az öltözőben.

3. Szerénység

Számomra egy sportolónál ez az egyik legfontosabb tulajdonság a teljesítményén kívül. Jamie Carragher pályafutása során pedig sorozatosan bebizonyította, hogy az egyik legszerényebb sportember a Földön – talán ez, és posztja akadályozta meg abban, hogy igazi sztárrá váljon.

A már korábban említett megbízhatósága miatt Gérard Houllier egyszer félig komolyan azt találta mondani, hogy 11 Carragherrel megnyerné a bajnokságot. Ez azóta is visszatérő beszédtéma az Anfield Road környékén, a lokálpatrióta szurkolók a Beatles nevű helyi „sramlizenekar” Yellow Submarine című dalának dallamára éneklik azóta is azt, hogy „We all dream of a team of Carraghers”.

A héten Carra részt vett utolsó sajtótájékoztatóján, ahol feltették neki a kérdést: mi lenne, ha valóban 11 Carragherrel állna fel a Liverpool? Ez volt a válasza:

http://maffiozok.szunyi.com/images/7x5x9362q988-qx2196.gif

Mr. Liverpoolnak a szurkolók nevezték el, pontosan a klub iránti hűsége és alázatos futballja miatt. Való igaz, ő lett pályafutása során a Liverpool szíve, lelke és motorja, nélküle a klub sosem muzsikált úgy, mint vele. Ez olyannyira igaz, hogy idén a szezon elején – amikor már egy lassú, néha körülményes Carra is fel-felbukkant a pályán a megbízható mellett – Brendan Rodgers menedzser nem számolt vele a kezdőben. Majd ismét visszaverekedte magát. De hogy ő lenne Mr. Liverpool? Ezt határozottan elutasítja:

http://maffiozok.szunyi.com/images/81514312yqx81786xq.gif

*

Jamie Carragher a klub legendái közé emelkedett, bár pályafutása sajnos nem lett teljes: bajnoki címet nem ünnepelhetett. Emellett az angol válogatottban sem játszhatott eleget. Abban a válogatottban, amelybe egy korábbi liverpooli legenda, Kevin Keegan hívta be, s a háromoroszlánosok mezét először 1999-ben, Magyarország ellen húzhatta magára, 21 évesen. Mégsem vált a válogatott alapemberévé – 38 meccsen szerepelt –, a konkurencia vagy a sérülések mindig keresztülhúzták a számításait.

Mr. Liverpoolnak május 19-én volt az utolsó hivatalos mérkőzése a kormoránok mezében. A 737. meccse volt. Ezzel Ian Callaghan mögött a csapat második legtöbb meccsen pályára lépő játékosa lett. Carra képes volt arra, hogy számtalanszor euforikus állapotba repítse a szurkolókat – pl. 2005-ben, Isztambulban, minden idők legizgalmasabb BL-döntőjében. S még az sem kizárt, hogy edzőként is visszatér majd a csapathoz.

Köszönünk mindent, Jamie. You'll Never Walk Alone!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr965305471

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.21. 17:13:08

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marquis Van de Boeven a' Thoeqoem 2013.05.20. 19:04:33

bunkó emberek bunkó sportja bunkó embereknek

marquis Van de Boeven a' Thoeqoem 2013.05.20. 19:07:07

@marquis Van de Boeven a' Thoeqoem:

ja és csalnak és színészkednek és kiskorúkurváznak is ezek a "hős példakép férfiak"

Bloodscalp 2013.05.20. 19:09:27

jól van, bencus, sírasd el és keress másik focisztárt. Fejér megyében most divatosak nagyon.

Robinzon Kurzor 2013.05.20. 20:13:39

A liverpooli Puyol, Balázs Pali-haj nélkül.

fran7 2013.05.20. 21:31:12

S az ilyen cikkek után érthetjük meg Chris Waddle nyilatkozatát Beckhamről.

imres 2013.05.22. 22:37:46

A foci valóban kicsit más sportág, mint az összes többi és ez frusztrálttá tesz kommentelőket.
Sebaj! Így kerek a világ.
De.
Abban a foci nem különbözik egyetlen más sportágtól sem, hogy tisztességes küzdelemre nevel.
Mint ahogy az sem elhanyagolható erénye, hogy csapatsportként megtanít arra, hogyan küzdjünk egymásért.
Liverpool? A Heysel-beli döntő óta vagyok szurkolójuk. Amit ott a pályán műveltek velük, az ocsmányság volt.
Amit utána az UEFA művelt velük, az még nagyobb ocsmányság.
Hogy miért Liverpool? Mert ők azok, akiknél érzékelhető az egymásért, a csapatért, a közösségért való küzdésben valami plusz.
Ritkán ők a legjobbak, de az ember a legritkább esetben választja az éppen aktuális legjobbat. Mert ez érzelmi kérdés.
Kíváncsi leszek, hogy Gerrard után mikor lesz ismét olyan sportembere a Liverpoolnak, aki a csapaton belül képes megteremteni az egymásért való küzdésnek azt a szintjét, amit a Milan elleni megnyert BL döntőben láthattunk.

imres 2013.05.22. 22:40:17

Carragherről nekem elsőre a válogatott-beli elhibázott tizenegyes ugrik be, ami Anglia kiesését jelentette.
süti beállítások módosítása