Kommentszűrés
’13 máj
6
07:01

Hol az európai értelemben vett baloldal?

Írta: tchtptr

baloldal.jpg

A magyar „balliberális” oldal provincializmusa sajnos közismert. Tamás Gáspár Miklós az olvasottságával, Szalai Erzsébet a baloldaliságával, vagy a FentÉsLent blogközösség a balpopulizmusával igencsak egyedül van. Ma Orbán Viktor kormányával és pártjával szemben – mely kormány a Le Monde szerint amúgy „homéroszi küzdelmet” folytat a bankokkal – olyan „baloldaliak” állnak, akik az elmúlt három év során pusztán annyiban tudtak megegyezni, hogy Magyarországnak mindenképp kell az IMF-hitel, és azért a bankokat se nagyon tessék bántani, mert nekik is van lelkük.

És amúgy lehet, hogy Magyarországnak egy ideig szüksége lehetett az IMF-hitelre – bár a tények nem ezt mutatják; igaz a tények a közgazdaságtan nevű „tudománynál”, hasonlóan a joghoz, tetszőlegesen értelmezhetőek –; és még az is lehet, hogy a bankokat se kell tényleg annyira bántani, mert működőképes, hitelezésen alapuló, dinamikus piacgazdaság bankok nélkül nehezen elképzelhető.

Ámde és viszont.

Milyen európai értelemben vett baloldal az, amely az IMF-ért aggódik, miközben a Le Monde diplomatique minden számából megtudhatjuk, milyen káros intézmény is az? Igaz, Le Monde diplomatique-ot is legfeljebb TGM vagy Lovas István olvas Magyarországon. A picinyke, valódi magyar baloldal kezet csókolhat Lovasnak, amiért a kilencvenes évek óta, talán egyedüliként szemlézi a legérdektelenebb marxista periodikákat is.

Milyen „baloldal” az, amely a hitelminősítők szavára ad, miközben Jean-Luc Mélenchon hívei Toroczkai Lászlót megszégyenítő módon törtek be a Moody`s párizsi székházába? Egyáltalán tudja a magyar „baloldal”, ki is Jean-Luc Mélenchon? Vagy Oskar Lafontaine? Vagy Sahra Wagenknecht? Vagy Alexisz Ciprasz? Vagy Beppe Grillo? Tudja a magyar „baloldal”, hogy mi mellett kampányolt a jelenlegi francia szocialista külügyminiszter a 2005-ös európai alkotmányról szóló népszavazás kapcsán? Tudja a magyar „baloldal”, hogy a szuverenista nézet – a nemzetállami szuverenitás védelme az EU-val szemben (ami amúgy egy nacionalista, azaz egy konzervatívnak kevéssé tetsző ideológia) – kitől, melyik oldalról származik?

Mutasson a magyar „baloldal” olyan neves európai baloldali politikust, értelmiségit, aki olyan ájult tisztelettel nézné az Egyesült Államokat, Izraelt, az Európai Uniót, az IMF-et vagy az Economist vezércikkeit, mint a hazai!

A magyar „baloldal“ ezzel szemben állandóan „európai értelemben vett jobboldalról” álmodozik.  De melyik európai jobboldalra gondolnak ilyenkor? A melegházasság ellen szélsőjobboldaliakkal együtt felvonuló francia jobboldalra? Vagy a tantermekbe és bírósági tárgyalókba keresztet tevő bajor jobboldalra? Vagy a BBC újságíróját a német nyelv fontosságára figyelmeztető német jobboldali liberálisokra? Vagy az EU-szkeptikus cseh és brit konzervatívokra? Vagy a francoizmusból kinőtt spanyol jobboldalra? Vagy az Ante Gotovinát védelmező horvát jobboldalra? Vagy a Koszovót nem engedő szerb jobboldalra? Vagy a fasisztákkal közös koalícióban induló olasz jobboldalra? Melyik lenne a mérce az „európai értelemben vettséghez”? Pálffy G. István lenne a mértékegység vagy az általa egykoron „európai értelemben véve” szerkesztett Híradók?

Orbán jobboldali etatizmusával szemben egy olyan „baloldal” áll, amelynek válaszai, ha nem is az európai jobboldali mainstreamból jönnek, de megfelelnek a neoliberális tankönyvek többségének. Orbán jobboldali etatizmusával szemben a gyenge állam amúgy már lejárt jobboldali lemeze forog a „baloldalon”. És akkor még szerencsénk van, mert vannak nekik ennél rosszabb lemezeik, sőt kazettáik.

Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik. Nem látszik Michel Foucault hatása sem azon a „baloldalon”, amely elhiszi, hogy a diskurzusokat nem erők és érdekek, hanem örök eszmék („európai értékek”, „jogállam”) mozgatják. Nem látszik az antikolonizációs irodalom hatása sem, amely a nagyhatalmak-periféria-viszonyrendszert értékelte újra, s nem az európai kultúra javára. Nem látszik Ernesto Laclau vagy Slavoj Žižek hatása sem, akik szerint a demokrácia nem a liberális jogállam, hanem a nép többségének az uralma.

Nem látszik semmi az Orbánnal szemben felsorakozó, magyar „baloldalon”, amely kicsit is európaivá tenné.

Baj vagy nem baj – de tény.

Címkék: közélet belföld baloldal eszme ellenzék ideológia EU Európa

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr505279850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: (1) "szavainkat elcseréltük" #1: baloldaliság – vigyázat, hamisítják !!! 2013.05.06. 12:49:27

Ha az ősember egy kényelmes és egyszerű élet reményében mászott le a fáról, akkor megérte. Mész az utcán, zsebedben a telefonod, mit telefon, komputer!, állandóan konnektálva vagy, és a világ összes tudása egy klikkre van tőled. Semmi más dolgod nincs,...

Trackback: Hol az európai értelemben vett baloldal? 2013.05.06. 10:26:01

Nem látszik semmi az Orbánnal szemben felsorakozó, magyar „baloldalon”, amely kicsit is európaivá tenné.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

josvaiP 2013.05.06. 12:57:21

@Virág et.:

az IMF nem finanszíroz, hanem restrukturálást követel az IMF megszorítást követel ...
az IMF neolib gazdaságpolitikát követel ...

lásd:
www.youtube.com/watch?v=7XHy0_3PPk0

Kandeláber 2013.05.06. 12:57:39

Ha elvonatkoztatunk a pártok gazdaságfelfogásától - ami teljesen ugyanaz, "ha hatalmon vagyok, azt lopom el amit lehet" - talán egy lényeges különbség van közöttük: az úgynevezett "baloldalnál" a proletár internacionalizmus "helyébe a globalizmus lépett.
A marxista emlőkön nevelkedett internaciszociknak valószínűleg nem esett nehezükre a váltás, amellett a "bűnös nép, utolsó csatlós" mantrát hozták magukkal a Rákosi- és a Kádár-érából.

lüke 2013.05.06. 13:01:50

hol lenne?au monde

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.06. 13:04:41

És hol a jobboldal?
Mert az sincs.

bömböcz 2013.05.06. 13:04:46

@Kandeláber:
Maga nem sok mogyit fog elrágcsálni az új Nemzeti Demokráciában, ha így folytatja...
És minthogy semmit sem tanul a magafajta a töriből, ezért újra-és újra át fogja élni a kirekesztés korát csak most fordított állapotban...

dukeekud 2013.05.06. 13:07:35

Nalunk, nincs baloldal. Amit itt nalunk baloldalnak neveznek, az nem mas, mint az orszag ellen szovetkezett kulfoldi bunozok szovetsege. Akiknek a legfobb, nyiltan dekraralt celja, az orszag kifosztasa, tonkretetele.

Norris74 2013.05.06. 13:13:11

Két szó: Munkások Újsága

Ha van miről, rendszeresen közölünk írásokat, híreket az általatok annyira hiányolt politikusoktól(ról).

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 13:13:36

@dukeekud:

Tökéletes paródia, megvan benne minden, ami kell, szar helyesírás, az idiótáknak szánt fideszes hazugságok megfelelő része, méééég. :))

vantaan 2013.05.06. 13:16:20

@dukeekud: ...no ja.... és persze .... meg a sok komcsi is mind jobbos!

Netuddki. 2013.05.06. 13:22:31

Kezdjük azzal, hogy az orbán nem jobboldali. A maszop se baloldali. innentől kezdve elég értelmetlen ezeken a kérdéseken rágódni amiket a bejegyzésedben felsorolsz.
Ami hiányzik ma Magyarországon a "kedves" választott képviselőinknél az a becsület és tisztesség. Az átlagnál magasabb életszínvonal érdekében "ezek" még a lelküket is eladnák az ördögnek. Ehhez értenek, ennyit is érnek. Teljesen mindegy melyik oldalon állnak. Méghogy jobb meg baloldal? Noooormális?

elwood 2013.05.06. 13:24:20

"A magyar „baloldal“ ezzel szemben állandóan „európai értelemben vett jobboldalról” álmodozik. De melyik európai jobboldalra gondolnak ilyenkor? "

Szerintem megelégednének egy olyannal amelyik a választópolgárok 30%-nak szavazatával nem forgatja fel fenekestől az alkotmányos rendet.

Amúgy bal-jobb árkokban gondolkozni elég primitívre leegyszerűsítő világkép, de a szerzőnek szerintem túl bonyolult is lenne ha többféle koordinátarendszerben gondolkozna.

Szevasztok 2013.05.06. 13:24:51

"Hol az európai értelemben vett baloldal?"

Hát egyre inkább úgy tűnik, hogy Fidesznek hívja magát...

tarackos 2013.05.06. 13:25:57

Szvsz nem lehet úgy baloldalinak lenni ha közben az új burzsoázia érdekeit szolgálom, akik az egyenlőtlenség fenntartásában érdekeltek, az egyenlősítés helyett. Márpedig a vörösök ilyenek.

Másrészt a vörösök totál nem foglalkoztak sem az utánpótlással sem pedig ideológiai műhelyek fenntartásával, mint pl. a jobberek.

Tk. a baloldalon nincsen semmi. Ez viszont baj. Szerintem nem véletlen szűnt meg szinte teljesen a társadalmi mobilizáció és fogadta el a társadalom most szó nélkül ennek a törvénybe vésését.

Ez mondjuk még nagyobb baj.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.06. 13:26:09

@Szevasztok:

A Fidesz, mint _európai_ értelemben vett baloldal? HáÁát...

nusica 2013.05.06. 13:26:51

Rég olvastam ilyen jó blogot.

bömböcz 2013.05.06. 13:26:57

@Norris74:
Remélem a remitendát is el tudják rejteni a TEK elől...

nusica 2013.05.06. 13:28:43

@Brendel Mátyás: még a neveket sem tudod helyesen leírni, te tudákos pojáca. Jobb lenne visszahúzódnos a saját gyűlöletdiktatúrádba.

nusica 2013.05.06. 13:30:02

@Geo_: hihetetlen ostobaságokat gereblyéztél egy kupacba.

nusica 2013.05.06. 13:34:20

@toportyánzsóti: "írnod,jobber" - elsőbe' mán tudni szoktyák, hogy oda köllött volna egy spéjsz.

Dris321 2013.05.06. 13:34:33

A magyar "baloldal" egy szociálisan (túl)érzékeny kapitalista gazdaságpolitikát szeretne ötvözni egy liberális társadalom-, és nemzetpolitikával.

A magyar jobboldal egy erősen protekcionista gazdaságpolitikát szeretne ötvözni egy nacionalista társadalom-, és nemzetpolitikával

Mindkét oldal szinte folyton hibázik és enyves a keze. (Bár a NER sokkal pofátlanabb.)

A jobbik egyszerűen az emberek bűnbakkeresésére és gyűlöletére épít, felkészületlenek, az egyetlen dolog, amihez értenek, a nagyobb pártok hibáit észreveszik.

Nincs kiút, aki ért valamihez, vagy kicsit is tisztességes, egyikkel sem tud közösséget vállalni.

Nagy gáz lesz ebből 2-5 éven belül!

Kandeláber 2013.05.06. 13:35:34

@Brendel Mátyás: Nocsak.
Fasisztázni teccik itten, Mátyás?
Hegedűs András írta valahol, hogy amikor Hruscsov Moszkvába rendelte a maga druszáját, Rákosi Mátyást, irtózatosan lehordta, és a magyar nép bölcs vezetője szinte reszketve hallgatta.
Állítólag azt ordította Hruscsov: "Vegye tudomásul Rákosi, hogy Magyarországon maga nem lesz zs.király."
Nahát, maga sem.

vantaan 2013.05.06. 13:36:59

@kovi1970: se nem jobb se nem bal hanem mutyi s magyar ! 10 fillérért a saját anyját is eladná mind! ...csak most a "jobb" oldal van a placcon s az adja el. Lopunk, csalunk, hazudunk ....mert mi fideszesek vagyunk vagy mi?
Nehogy má azt a kibaszott Trafikot ne érdemeltem volna meg a nemzettől amikor annyit de annyit.... nem is sorolom!
...no meg azt a kis picsányi száz-kétszáz, nyolcszáz hektárt..... mert azért má nehogy azok a piszkos-mocskos komcsik kapják!
.... persze hogy nem a Tisztelt ... úr apukájára gondoltam hisz Ő már akkor is csákánnyal bontotta ..... persze hogy késsel és villával ette , hát hisz kultúr ember Ő .... no igen a leves az komcsi... no hát akkor Tiszteltetem a tésasszonyt.
Ez a jobb/bal vagy bal/jobb oldal!

Kandeláber 2013.05.06. 13:47:16

@Dris321: Ilyet, hogy gáz nem szabad mondani.
Be van tiltva.

Dris321 2013.05.06. 13:48:25

@Kandeláber: Nagy slamasztika lesz, a teremburáját ! :)

Geo_ 2013.05.06. 13:48:42

@nusica: tanulmányaidra, ismereteidre is hivatkozhatnál - vannak?
:-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.06. 13:51:53

@Virág et.:

"Az eljárások résztvevői, akik minden részletet ismernek, elég jól meg tudják saccolni a végkimenetelét egy ügynek. Nem varázslat ez, a szabályok ismertek, leírtak, a bírósági gyakorlat meg a rutinból kikövetkeztethető."

Bárcsak így lenne. Sajnos az a helyzet, hogy az ügyvédekkel ellentétben gyakorlatilag szankcionálhatatlanok azok a bírók, akik sorozatosan rossz ítéleteket, döntéseket hoznak. És ezeken az ítéleteken nem egyszer életek mennek tönkre.

Reszelő Aladár 2013.05.06. 13:51:57

Az a baj a bal oldalon, hogy 1 meghatározó ismérvük akad: Orbán ellenesek. Ennyi és nem több.
Ha nem lenne Orbán, akkor még komolyoabb lenne az ideológiai deficit.

Amúgy elnézve a felsorolást, a Fidesz egy komoly balos politikát folytat, és ezt a magukat "igazi balosoknak" hívók támadják. Mögöttük pedig a nagytőkések állnak, akik a baloldali munkásmozgalmak természetes szövetségesei.
Vicc az egész.

vukkarak 2013.05.06. 13:57:52

Mert Orbán meg európai, gratula!

Fejesrob 2013.05.06. 14:05:19

Kérdés, hogy ekkor mi lesz?

1. Orbánék 2014-ben 3%-os MNB kamatnál tartanak, a kötvénykibocsátás továbbra is sikeres.
2. Végrehajtottak egy 20-30%-os rezsicsökkentést és továbbra is van áram, víz-csatorna.
3. A 2013-a GDP növekmény 2 körül lesz, az államháztartási hiány jóval 3% alatt.

Mert akkor azt kell mondanom, Orbánék igen jól csinálták.

Ezt pedig hagyjuk már, hogy a nép milyen rosszul dönt, ha emlékeztek, Megyó azzal nyerte meg a választásokat 2002-ben, hogy beígért egy csomó lét. (Ki is osztotta, Gyurcsányék pedig vehették fel hitelre).

Azért senki nem szavaz egy pártra (nagyon helyesen), mert sok nácit lát.

Wintermoots (törölt) 2013.05.06. 14:18:14

a "valódi" (antikapitalista) baloldal sehol sem túlságosan népszerű. nálunk meg az értelmiség erősen liberális, nem szűkebb értelemben vett baloldali.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.05.06. 14:35:21

Tipikus szélsőséges érzelem egyébként, hogy az ellentétes szélsőséget jobban szereti, mint a mértékletes másik oldalt.

Hogy miért?! Kissé irracionális, de amolyan szeretve-gyűlöléses, játszmaelméleti effektus.

Pop40 2013.05.06. 14:42:03

@Kandeláber:

Ha az eu és az elvtársaid közt kell választani, nem kérdés a végeredmény.

elwood 2013.05.06. 14:43:42

@Fejesrob: hogy mi lesz ?
piros hó

- a kamat alacsony és elmennek az államkötvények, mert a fed és mostmár a japánok is végtelen mennyiségű pénzt pumpálnak a piacokra. a románok olcsóbban kapnak pénzt, mi a szerbekkel vagyunk egy szinten.

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130218-szerbia-es-romania-jobb-feltetelekkel-szerzett-penzt-a-dollarkotvenyeivel-mint.html

- az infrastruktúra lepusztulása nem egy hét alatt történik meg.

- növekedés beruházásból lehet, beruházási szintünk a szintentartásra sem elég. nincs bizalma senkinek.

- megyó nem azzal nyert hogy ígégetett, hanem azzal, hogy ő nem orbán. egy hintaló is nyert volna. akár ez is megismétlődhet.

Dris321 2013.05.06. 14:45:44

@Fejesrob: A realitások alapján a 3%-os kamat összejöhet.
2014-ben még lesz áram, víz-csatorna. Ez kb. 2017-2020 körül lesz gond.
A GDP növekmény nem tud 2% lenni, mert a beruházások nem érik el az amortizáció szintjét sem. Ettől kisebbek az adóbevételek, a 3% mindig tartható, legfeljebb nem fizetünk nyugdíjat, egyetemet, kórházat, vagy elvesszük mástól.
2015 és 2020 közt lesz a nagy balhé, amikor sem csatorna-felújításra, sem nyugdíjra, gyesre, pláne gázártámogatásra nem lesz pénz.

Ha ezt a hosszabb távra befektetők előbb felismerik, akkor előbb lesz a hiszti.

A 850 Ft/EUR árfolyam, meg az 1500 Ft/kg-os kenyér gondot jelentene.

Szevasztok 2013.05.06. 14:47:21

@milyen szép a Vértes, ó: "A Fidesz, mint _európai_ értelemben vett baloldal? HáÁát..."

A cikkíró az "európai" jelzőhöz elég szelektíven válogatott példákat. Ebbe a sorba a Fidesz is bőven belefér...
(Bár először tisztázni kellene, hogy az "európai" az egy minőségjelző, vagy egyszerűen egy helyhatározó)

Szevasztok 2013.05.06. 14:53:49

@Reszelő Aladár: "Az a baj a bal oldalon, hogy 1 meghatározó ismérvük akad: Orbán ellenesek. Ennyi és nem több."

Az ún jobboldalon meg az az egyetlen közös, hogy "Ha a ballibek ajvékolnak, akkor Orbán jól csinálja!"

Moin Moin 2013.05.06. 15:05:42

Kedves Posztoló, segitek neked:

- európai értelemben vett jobboldal: CDU
- európai értelemben vett baloldal: SPD

Persze, elismerem, ügyesen válogattál a kissé-közepesen szélsőséges európai jobboldali, ill. a kissé-közepesen-nagyon szélsőséges európai baloldali példák közül, tendenciózusan, prekoncepciódnak megfelelően, csak épp te és én is jól tudjuk, hogy az általad hozott példák nem a mainstreamba tartoznak, nemigen van gyakorlati szavuk arra, hogy az igazi Európa merre és hogyan halad.

És azt sem hiszem, hogy a magyar baloldalnak az európai szélsőbal kellene hogy a példaképe legyen. Te is jól tudod, hogy a szélsőbal elképzelései finanszírozhatatlanok. Az viszont igaz, hogy a jelenleg hatalmon lévő magyar jobboldalnak kétségtelenül még könnyebb lenne egy szélsőbalos magyar baloldalt lejáratni, elhitelteleníteni.

Ami pedig a német liberálisoktól idézett, állítólagosan a német nyelv fontosságára utaló videót illeti, finoman szólva is csúsztatsz (magyarul: hazudsz): abban ui. Westerwelle nem a német nyelv fontosságáról beszél. Egy németországi sajtótájékoztatón kér meg egy BBC-tudósítót, hogy inkább németül válaszolhasson neki - éspedig abból a nyilvánvaló okból, hogy a sajétótájékoztatón ott lévő és esetleg angolul nem jól beszélő tudósítók is megértsék a mondandóját. (A videóból kiderül, hogy nem a külügyminiszret, hanem a kérdező kapott tolmávcsolást.) Utal továbá Westerwelle arra az általános, a nemzetközi diplomáciában bevett gyakorlatra is, hogy "hazai pályán" egy-egy politikus, állami vezető a saját nyelvén szólal meg. (Viszont, ha az illető külföldön tart sajtótájékoztatót és jól beszéli az adott ország nyelvét, akkor használhatja azt is.) A videón semmi sem utal arra, hogy Westerwelle a német nyelv fontosságára utalt volna, bármilyen összefüggsében is - sem a Wichtigkeit, sem a Belang (mindkettő fontosságot jelent németül) nem hangzanak el. (Amúgy a német külügyér kiválóan beszél angolul - bizonyíték erre, hogy a mai, budapesti WJC-n is angolul mondta el beszédét.)

...Összefoglalva: mehecc a kasszáho'!:-))))

laci_52 2013.05.06. 15:57:17

Nekem egy igazi hagyományos szociáldemokrata baloldal hiányzik, amelyik felismeri, hogy a munkaadók és a munkavállalók nem egyenrangú felek, ezért a hatalomnak az utóbbiakat kell támogatnia megfelelő jogszabályokkal és egyéb módokon.

Egy ilyen baloldali pártnak lenne is támogatottsága, ha létezne hazánkban, hiszen a dolgozók nyomorúsága és kiszolgáltatottsága kezd elviselhetetlen mértékű lenni és ez ellen mostani kormányunk nem is tesz semmit.

Robinzon Kurzor 2013.05.06. 16:03:15

"Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista "

Ez a Fidesz, a találós kérdés megoldva.

7esbusz 2013.05.06. 16:05:37

Jobb kérdés, hogy hol az európai értelemben vett jobboldal?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 16:06:11

@Kandeláber:

Landerer Jenő? Nem az, ahol Petőfi kinyomtatta a 12 pontot? A Hekenaszt Jenő üzlettársa.

:-)

Virág et. 2013.05.06. 16:11:29

@Noferheperuré Uaenré: "? Nem az egész magyar választónépesség az igénytelen, hanem csak és kizárólag a fideszválasztók?"

Ezt nem mondtam, de azt igen, hogy a fideszválasztók azok igénytelenek.

"És az egyharmad alá esett ballib szétesése, az a minőség jele?"

Az az igényesség, a választói igényesség jele. Igen. Mert tudnak büntetni és nem csak megeszik azt a sz.rt, amit kapnak, meg annak ellenkezőjét is. 2 perccel később is akár.

"Az LMP tényleg kettévált volna és nem az a maréknyi fontosember ment csak el, aki eleve az egészet azért csinálta, hogy begereblyézze azt a nyomorult pár százalékot ezek alá?"

Volt egy felmérés az LMP tagságában és a többség a PM álláspontját, a tárgyalásos álláspontot támogatta. Az elnökség többsége nem. Valamit nagyon félreérthettél ebben az egészben.

"Hogy Bokros és Fodor bármit is komolyan gondol ezzel a mikropárt-alapítgatással - már azon kívül, hogy szeretnének maguknak valami fűtött irodát, kényelmes karosszéket?"

Miből lesz iroda meg karosszék, ha nem a szavazatokból? Hogyan jutnak be másképp a parlamentbe? Te amúgy a fejükbe látsz vagy csak birka vagy megint és a vágyaidat gondolod a tényeknek? Vagy beszéltél velük és neked elmondták, hogy csak hülyéskednek?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.06. 16:18:06

jó poszt, gratula!

egyetértek.
ezt, illetve hasonlóakról beszélek évek óta, tessék nyugodtan visszanézni kommentjeimet évekre visszamenően.....

bömböcz 2013.05.06. 16:20:44

@Noferheperuré Uaenré:
A maga feltételezései jogosnak tűnhetnek egyesek véleménye szerint,
De ma már:
Több a néger a magyar fociban!
És ez nem is kevés még ha maga egy judeobolsevik származású is...

Virág et. 2013.05.06. 16:25:28

@egylibas: Melyik politika? A tandíj ellenes vagy a tandíjat bevezető? A manyup pénzek államosítása ellen fellépő vagy az államosító? Az IMF-elleni vagy az IMF-et visszahívó? Az AB-nél Bokros-csomagot támadó, vagy az AB jövőbeli Bokros-csomagok esetére történő eljárását kizáró? Az államadósság csökkentő vagy növelő? stb. stb. stb.

kennyking 2013.05.06. 16:33:25

" Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."
Látszik.Jobbiknak hívják.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.06. 16:45:03

@Brendel Mátyás: @tchtptr: "Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."

itt a "Brüsszel-ellenes"-ben legyalább részben egyet kell értenem Mátyással, és hasonló logikával kivenném a felsorolásból az "antiglobalista" jelzőt is.

ugyanis mindkét esetben
maga a globalizáció 2 szinten értelmezhető a következő módon:
- 1, mint egy szociológiai/gazdasági/stb-s FOLYAMAT,
- 2, mint nemzetközi intézmények, megállapodások/kapcsolatok, eszközök létrehozása/megszűntetése/megváltoztatása

azaz, 1,-es olyan, mint ha egy természeti/szoc/stb jelenséget látnánk - tehát a jelenség nem szabályozható jellegét emeli ki
2,-es épp ellenkezőleg a jelenség szabályozható jellegét emeli ki.

pl 1, ha valaki egységes bankadót szeretne, ill egy megállapodást, hogy mindenütt legyen ilyen olyan mértékű (pl határok közti) bankadó, AZ GLOBALISTA,
2, ha valaki a globális felmelegedésről beszél, AZ GLOBALISTA
...stb...
(EU, Brüsszel esete: Lehet gazdaságról, pénzügyi únióról beszélni, de lehet pl szabályozni az élelmiszerbiztonsági sztenderdeket, akár a banán görbületét továbbá az eurohímvessző hosszának és átmérőjének megfelelő eurokotont is.... :D)

szóval nem csak egyféleképp lehet valaki globalista (Uniópárti/Brüsszelita)
annak is sok útja, ága/boga van

Geo_ 2013.05.06. 17:05:50

T. szerző!

A másik, ajánló írásban már egyértelmű név szerepel.

Nem-e lehetne-e, hogy legalább-e szét-e lehessen-e választani, hogy a még Orbán által is elítéltek csak az egyik helyre írhassanak?

Kedves Péter, a korábbi cikkedből, amit a jobboldalról írtál, abban is többet találsz a baloldalról, mint ebben a fércművedben.

Ellenben ha valóban izgat a kérdés, ajánlom: beszelo.c3.hu/onlinecikk/az-osszetorlodott-ido-%E2%80%93-masodik-nekirugaszkodas

sötéthülye.tahóbarom 2013.05.06. 17:06:37

Még mindig össze tetszik keverni Orbán ellentáborát a "baloldal"-lal, pedig ez továbbra is faszság, semmilyen irányú összefüggés nincs a kettő között.

Nekem például nem hiányzik feltétlenül egy európai értelemben vett baloldal, bőven beérném egy európai értelemben vehető bármilyen oldallal.

Virág et. 2013.05.06. 17:13:59

@rajcsányi.gellért (ergé): Ezek valahogy kimaradtak, köszönöm, átolvasom később mindet.

Oktogon8 2013.05.06. 17:22:09

"igaz a tények a közgazdaságtan nevű „tudománynál”, hasonlóan a joghoz, tetszőlegesen értelmezhetőek –"

Remélem a szerző nem bíró.

dr Smittpálelnökúr 2013.05.06. 17:31:46

A fidesz nem jobboldali, még akkor sem, ha a nagyvezér ezt mondja. És akkor sem, ha ti mondjátok.

Kesereghetnétek inkább azon, hogy hol van egy európai értelemben vett jobboldali párt az országban!

dr Smittpálelnökúr 2013.05.06. 17:38:28

@Fejesrob: "1. Orbánék 2014-ben 3%-os MNB kamatnál tartanak, a kötvénykibocsátás továbbra is sikeres.
2. Végrehajtottak egy 20-30%-os rezsicsökkentést és továbbra is van áram, víz-csatorna.
3. A 2013-a GDP növekmény 2 körül lesz, az államháztartási hiány jóval 3% alatt. "

Te nem tudod miket firkálsz?!

1. A kötvényekibocsájtás elég rosszul áll, legutóbb nem fogyott és a korábbiaktól is szabadulnak.
2. Milyen 20-30% rezsicsökkentésről írsz??? Maga a párt is 10-ot kommunikál, hazudnak? Te jobban tudod? Egyébként 10 év múlva is írhatnád (ha a fidesz elcslja a választásokat), hogy van áram, víz és csatorna... igaz nem mindig, nem mindenhol, de van. Mint a kommunizmusban.
3. 2% növekedés? Halleluja!

csavari 2013.05.06. 17:49:59

tchtptr

MILYEN BALOLDALRA GONDOLSZ? AMELYIK TÖBB MINT 100 MILLIÓ EMBERT IRTOTT KI?

vantaan 2013.05.06. 18:07:13

@csavari: no azt meg hol??? Mióta balos a katolikus egyház??? Mert a keresztények közel vannak a 100 millához! Sőt még emberevés/ kannibalizmus is előfordult! (keresztes háborúk során).

reszeg tengeresz 2013.05.06. 18:21:08

@aww: sajnos meg nem. De eljon meg az az ido szerencsere. Minden libsi logni fog!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.05.06. 18:23:12

"Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."
És nem is fog, amíg a magyar "jobboldal" terpeszkedik ott.
De most komolyan, hogy a nyavalyába csinálsz egy hiteles baloldali pártot, ami baloldalibb a Fidesznél?

csavari 2013.05.06. 18:24:12

@vantaan:

Háború nélkül is volt Ukrajnában és Oroszországban alig 7-80 éve (gyengébbek kedvéért: @vantaan) a bolsevizmus idején, de ha csak egy kicsit is követed a híreket akkor napjainkban is előfordul Észak-Koreában!
Talán te is gyakorlód a mai napig is?

Szevasztok 2013.05.06. 18:57:00

@csavari: A 70-80 évvel ezelőtti Szovjet diktatúrában történteket nehéz összemosni a modern európai baloldallal. De azért csak próbálkozz...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.05.06. 19:01:18

a hagyományos illetve történelmi baloldal szerepe Magyarországon kb. 10 éve betöltött illetve foglalt.

három éve ők kormányoznak.

hot-spot (törölt) 2013.05.06. 19:38:19

Annyira kibaszott jó ez a fidesz kormányzás,hogy a nettó 100 ezres fizetés is már elérhetetlennek látszik,legjobb esetben is jó ha a 80 nettó megvan akár milyen nem főnöki munkakörben,hanem egyszerű melósi vonalon!
És annyira ügyesek ezek a fiúk,hogy minden nap több és több üzlet zár be a Bartók Béla körúton és nem nyílik másik helyette.
Továbbá annyira zseniálisak,hogy már a piacokon is csak lézengenek a vásárlók de nem vesznek semmit.A Camponába is érdemes elnézni,alig lézeng pár ember abba a hatalmas épületbe,és minden második üzlet zárva.
Tényleg nagyon ügyesek a fiúk,most kell jöjjön a fordulat vagy soha,hogy nem lesz aki kitermelje a szopadék bérüket ezeknek a majmoknak!

hot-spot (törölt) 2013.05.06. 19:43:58

Lehet itt nyugodtan elvitázgatni a bőrfotelből kockafejek,meg felsorakoztatni az egész istenverte idegen szavak szótárát hogy melyik pártra melyik illik,csak közben az ország olyan szinten omlik összefelé,hogy már ebből nem lesz visszaút mostanában az is biztos!
A saját lopadék szopadék ellopandó fizetéseteket is már veszélyezteti az elbaszott hülyegyerek politikátok,de majd rádöbbentek,ha a nokiás doboz egyszer csak üres lesz!
Aztán agyaskodhattok tovább a neten,hogy melyik oldal,már ha egyáltalán lesz még internet és ki nem vonul a pecsába a UPC is!
Ámen!

N48 2013.05.06. 20:14:13

Most, hogy mindenki nagyot mondott, hogy igazából a Fidesz a baloldali, és az MSZP meg az SZDSZ a jobboldali, akkor most én meg az ellenkezőjét mondom, csak hogy még nagyobbat mondjak:)

csavari 2013.05.06. 20:20:24

@Szevasztok:

Egy és ugyanaz csak aljasabbak, gátlástalanabbak!

Tehetetlen Dodó 2013.05.06. 20:21:39

@hot-spot: "a Bartók Béla körúton"
Te valami vidéki csávó vagy, igaz?
Hol lakol, munkásszállodába'?

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.06. 20:39:47

Politika... Jobb... Bal... :)

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 20:51:07

@Moin Moin:

"Egy németországi sajtótájékoztatón kér meg egy BBC-tudósítót, hogy inkább németül válaszolhasson neki - éspedig abból a nyilvánvaló okból, hogy a sajétótájékoztatón ott lévő és esetleg angolul nem jól beszélő tudósítók is megértsék a mondandóját."

A tudósító kezdi azzal, hogy megkérdi, válaszolna-e a neki angolul feltett kérdésre angolul.

A replika csak utána jön.

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 20:54:01

@hot-spot:

"Annyira kibaszott jó ez a fidesz kormányzás,hogy a nettó 100 ezres fizetés is már elérhetetlennek látszik,legjobb esetben is jó ha a 80 nettó megvan akár milyen nem főnöki munkakörben,hanem egyszerű melósi vonalon!"

Az iskolában meggátolt bárki is, hogy a tanulmányaidat pl. a műegyetemen folytasd és kiváló szakképzettségű mérnök lehessen belőled?

Igen? Nem?

SontPent 2013.05.06. 22:09:08

@Mj: Van már Kúria nevében. Amely anno Királyi Kúria volt. Csak épp király nincs. Ami megoldást is jelenthetne az általad említett "ki őrzi az őrzőket" problémára. Amúgy, üdv újra a fórumon. :)

SontPent 2013.05.06. 22:12:04

@Moin Moin: Nem csak ez hangzott el, hanem az is "Das ist Deutschland hier."

Játék: képzeljük el, mi lenne ha Orbán azt mondaná egy külföldi újságírónak: ez itt Magyarország, és ő magyarul fog válaszolni.
Ez lenne maga a ká-europai, provinciális, sötét, suttyó bőgatyás-gumicsizmás nacionalizmus. :)

pocaklakó minimanó 2013.05.06. 22:18:25

@SontPent:

Vannak olyan emberek, akik nem átlagosak. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.06. 22:46:31

@SontPent:

Ja, eddig kb. Dániel Péter ügyében kapott megrovást a politikai, tehát rossz ítéletet hozó siófoki bíró, de ez üdítő kivétel. Ehelyett inkább Handó Tünde szokott leszólni, hogy tessenek már X ügytípusban Y dolgot megállapítani.

bömböcz 2013.05.06. 23:46:01

@Mj:
Örvendek, hogy időt szakított (a J-WC-n ülve) belerondítani a Nemzet Kormányának felelős döntéseibe.
Gondolom önnek sem okoz problémát, hogy a macsekja néha odaszarik a szőnyegre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 01:45:00

@bömböcz:

Felelős döntések? Jó vicc.
A macskám nem szarik a szőnyegre, ki is dobnám a viharba, ha ilyet követne el. Konkrét probléma esetleg nincsen?

bömböcz 2013.05.07. 02:06:10

@Mj:
"Konkrét probléma esetleg nincsen? "
Nincsen kincsem:
Problémák nem voltak, csak megoldások...
www.youtube.com/watch?v=mH9HTEQ7Te4

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.05.07. 10:35:58

A magyar politikában felülreprezentáltak az idióták és az opportunisták. Előbbiek hangzatos szavakat skandálnak anélkül, hogy értenék őket, illetve ismernék a meghatározásukat, utóbbiak mindig épp annak mutatják magukat, amit a többség látni akar. Ennek következménye az, hogy a magyar közéletben a jobboldal a kommunista, a baloldal meg a fasiszta.

Kandeláber 2013.05.07. 14:12:18

@Mj: A siófoki trotli bírónak minimum fegyelmi büntetést kellett volna adni.
Aki olyat leír, hogy a rongálás "társadalmilag hasznos" volt, ugyanakkor nem hoz felmentő ítéletet, az alkalmatlan bírónak.
Ebben az országban az ilyenek bármit megtehetnek.

vantaan 2013.05.07. 14:28:04

@Kandeláber:Pedig teljesen igaza volt a bíró úrnak!
Az utóbbi évek társadalmilag egyik leghasznosabb rongálása volt!
Annak a gyáva takony nemzetáruló faszszopó lovastengerésznek szobrát hazafiúi kötelesség leköpni lerombolni! Aki magyar ezt teszi, bármilyen vallású is!
...már a halálba küldött 200 ezer magyar katona miatt is és a nemzet csonkítás miatt is amit miatta szenvedett el drága magyar hazánk, nemzetünk!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 14:35:32

@vantaan:

Az ítélkezésben nincs helye politikai véleménynek. Egyébként a képhez az is hozzátartozik, hogy sokkal több katonát követeltek a németek, ráadásul a megcsonkított és tönkretett ország éppen Horthy alatt örülhetett a revíziós sikereknek. (Még a Népszava is ujjongó cikkeket tett közzé, amikor bevonult Kolozsvárra.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 14:38:50

@pocaklakó minimanó:

Demagógia. Nem lehet mindenkiből mérnök, gondolom, ezt te is tudod. Én például, amióta az eszemet tudom, történelmet szeretnék tanítani. Mit gondolsz, mennyit keres ma egy kiválóan képzett és tehetséges középiskolai történelemtanár?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 14:42:11

@hot-spot:

Már nem azért, de a Bartók Béla út az utóbbi években kezd a budai Andrássy úttá válni. De látom, igazi, szakavatott lokálpatrióta lehetsz, ha már sikerült lekörutazni az utat.:)

szellemkor 2013.05.07. 17:02:17

Ha eddig nem volt magyar baloldal, ezután pláne nem lesz. Mondjuk nekem ez így tök oké, simán el tudok képzelni egy lengyel típusú jobboldali politikai váltógazdaságot, csak ne a Jobbik legyen a váltópárt.

Lehet pirosba öltözni, meg minden, de az úgynevezett magyar baloldalnak reszeltek. És a 4K szerű új balos alakulatok halva születnek és ítéltetnek feledésre, hiszen Európa pont most szembesül vele hogy az ún. európai baloldali ideológiának nincsenek érvényes válaszai az Európát sújtó adósság-, demográfiai- és versenyképességi válságra.

Nem hogy érvényes válaszai nincsenek az európai baloldalnak, de a válság kialakulása nagyrészt a számlájukra írható: 40 évi eladósodásra alapított illúzióra amit jóléti államnak neveztek. Most éppen benyújtja a valóság a számlát, így a hazai ballereknek nincs mibe kapaszkodniuk, be kell érniük az orbánellenesség mint sovány közös nevező és a koncepciótlan, vízió nélküli ad hoc politizálás keserű kenyerével.

béla a görög (törölt) 2013.05.07. 18:46:52

Annál fárasztóbb hülyeség - mint mikor egy magát konzervatívnak vagy nemzetinek valló valaki nekiáll definiálni, hogy milyen is az a baloldal vagy milyennek kéne lenni és miért nem jó ami van - kevés van.

Turkáljátok a sajátotokban azt azt elemezzétek!

Majd ha egyszer nagyon ráérek, én is kielemzem hol rekedtetek meg térben és időben. De nekem nincs ennyi időm.

pocaklakó minimanó 2013.05.07. 21:33:11

@Mj:

"Nem lehet mindenkiből mérnök, gondolom, ezt te is tudod."

a) Persze.
b) De a legtöbb rinyagép a saját lustasága miatt nem lesz az, ami lenni szeretne.
c) Hány ilyet láttam már az ismerőseim között: iskolában lébec és rajoskodás, utána meg jön a "kőkemény melósélet" és a sipákolás, hogy nem fizetik meg a culágerkedését az érdemei szerint. Persze az érdem felmutatása mindig hiányzik.
d) És a felvetésre, hogy talán nem ártott volna korábban kevésbé helyi menő csávónak lenni vagy a javaslatra, hogy ha már eddig így sikerült, akkor most vállalhatna egy kis pluszmunkát (tanulást), ha már annyira jófejű gyerek is, a válasz mindig csak az, hogy "nem megy olyan könnyen meló mellett" és effélék.
e) Még mindig könnyebb másra fogni, mint a saját lustaságra.

pocaklakó minimanó 2013.05.07. 21:35:21

@Mj:

"Én például, amióta az eszemet tudom, történelmet szeretnék tanítani. Mit gondolsz, mennyit keres ma egy kiválóan képzett és tehetséges középiskolai történelemtanár?"

a) A döntés akkor is a tiéd.
b) Ha úgy érzed, neked az a hivatásod, akkor tedd azt. Minden következményét felvállalva.
c) Ha meg úgy érzed, hogy a hivatásod anyagilag hátrányos helyzetbe hozna, akkor vagy annyira felnőtt, hogy eldöntsd, mit vagy képes vállalni.
d) Akikről én beszélek, azok meg nem ilyenek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.07. 22:53:57

@pocaklakó minimanó:

Persze, ezekből is Dunát lehet rekeszteni, viszont valóban van egy olyan réteg, amely hiába helyezkedik el a szakmájában, alulfizetett marad. Erre írtam például az igen jelentős tanári réteget, amely éppen rengeteg zsenit kell, hogy nélkülözzön a botrányosan alacsony bérek miatt. Konkrétan társadalomellenes bűn az oktatásba nemhogy befektetni, hanem még ki is vonni belőle, ami hosszabb távon csakis a szellemi tőke elsorvadásához és elvándorlásához vezet.

Naná, hogy az enyém a döntés. Jelenleg nem is tanítok, és könnyen lehet, hogy inkább vállalkozni fogok - ha nincs megfelelő munkahely, nekem kell megteremteni magamnak -, márpedig azért, hogy megéljek úgy, hogy közben azt csinálom, amit szeretek. Csakhogy vállalkozónak sem alkalmas mindenki. De ez már messzire vezet.

Alfőmérnök 2013.05.08. 08:42:39

@Mj: " Én például, amióta az eszemet tudom, történelmet szeretnék tanítani. "

Akkor már értem, honnan jön ez a kényszeres történészkedésed a blogoszférában. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.08. 11:37:24

@Alfőmérnök:

Elég sok helyen leírtam már ennek a mozgatórugóit, meg rá is lehet jönni.:)

Alfőmérnök 2013.05.08. 16:11:10

@Mj: Ugye nem olyan nagy baj, hogy nem kísérem figyelemmel a teljes munkásságodat? :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.08. 16:18:44

@Alfőmérnök:

Isten ments!:) De mondom, szerintem kitalálni sem nehéz.;-)

Alfőmérnök 2013.05.08. 23:07:17

@Mj: Ahhoz, hogy kitaláljam, valamelyest figyelemmel kéne kísérnem "munkásságodat". De engem nem érdekel, szarok rá, csak véletlenül elolvastam egy-két kommentedet. :)

Alfőmérnök 2013.05.09. 14:56:12

@Mj: Ezt most nem egészen értem. Hogyan hangsúlyoznád azt, hogy "tőlem"?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.09. 15:09:33

@Alfőmérnök:

:) Úgy, hogy tőlem aztán nyugodtan szarhatsz a munkásságomra, nem érint érzékenyen.:)

pocaklakó minimanó 2013.05.13. 22:14:01

@Mj:

"Erre írtam például az igen jelentős tanári réteget, amely éppen rengeteg zsenit kell, hogy nélkülözzön a botrányosan alacsony bérek miatt. Konkrétan társadalomellenes bűn az oktatásba nemhogy befektetni, hanem még ki is vonni belőle, ami hosszabb távon csakis a szellemi tőke elsorvadásához és elvándorlásához vezet."

Konkrétan ez a helyzet csillió éve rezsimektől függetlenül.

Meg az, hogy amennyiben befektetni kívánnának és ezzel együtt követelni is, akkor a befektetés nem is annyira fontos már.