Iskolai beiratkozás 2013: botrány vagy csak átállás?
2013. április 12. írta: Szathmáry

Iskolai beiratkozás 2013: botrány vagy csak átállás?

beiratkozas.jpg

Ezen a héten hétfőn és kedden zajlott le az általános iskolai beiratkozás. A jogszabályok változása miatt várható volt, hogy idén több gyermeket íratnak be az első osztályba, mint a tavalyi évben. Országos botrány-e a beiskoláztatás vagy sem? Nézzünk a pedellus sapkája alá!

Szülői háttér

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor a gyerekét be kell íratni elsőbe. A feladat nem könnyű, hisz elég kevés olyan szülő van, aki rosszat akarna a gyermekének. A pici fiúra/lányra pedig ezt a kérdést nem lehet rábízni, marad hát a fejfájás a szülőnek. Az iskolaválasztási döntéshez több forrásból lehet informálódni. A szülő először hagyatkozhat a szóbeszédre, az ovis csoporttársak szüleinek, az óvó néninek, a sarki fűszeresnek a véleményére. Ezt követi a kutatási tevékenység: az iskolák honlapjain leírtak, valamint az országos kompetenciamérések összehasonlítása.

Ezután az empirikus módszerek következnek. A legtöbb iskola tart nyílt órákat, ahol a leendő elsősök szüleinek tartanak „mintaórákat”. Ezekben az órákban van ugyan bőven a Patyomkin-falvak jellemzőiből, de arra mégiscsak jók, hogy levegyük, milyenek lesznek a tanerők. A közhiedelemmel ellentétben az első négy évben nem az számít, hogy milyen az iskola, hanem sokkal inkább az, milyen(ek) lesz(nek) a tanító(k). A gyerek számára ő(k) lesz(nek) ugyanis a koordináta-rendszer középpontjában. (Az egyes/többes szám használatát az indokolja, hogy eltér az egyes iskolák gyakorlata: van ahol két tanító tanítja a gyermekeket felváltva, van ahol pedig egy tanító és egy napközis nevelő van velük egész nap.) Ha minden kutatást elvégeztünk, jöhet a nehéz nap éjszakája, amikor el kell dönteni, hova is menjen a gyerek.

Törvényi háttér

Az idei évtől számos változás lépett életbe a beiskolázással kapcsolatosan. Újítás (vagy inkább visszatérés a régen megszokotthoz), hogy ismét augusztus 31-e lett a határnap. Azok a gyerekek válnak tankötelessé, akik augusztus 31-e előtt betöltik a 6. életévüket. Azzal, hogy valaki tankötelessé válik, nem lesz automatikusan iskolaérett is. Ez utóbbiról a óvoda vezetője dönt. 

Az elmúlt években bevett gyakorlattá vált, hogy a szülők – gyakran az óvodák bátorítására – hatévesen nem vitték el a gyermeket iskolába, hanem kivártak még egy-két évet. Ez jó volt az óvodáknak, hisz a normatíva gyerekek után jár, jó volt a szülőnek, mert nem tette ki a gyermekét az iskola megpróbáltatásainak. Nem volt jó viszont az általános iskola első osztályosainak, ahol sokszor előfordult, hogy a hatéves csemete mellett egy nyolcéves üldögélt.

És nem volt jó az államnak sem, hiszen így gyakran előfordult, hogy az alapvetően három-négyéves óvodai nevelés ötévessé vált, azaz egy-két évet pluszban kellett finanszírozni. És ez az elcsúszás nem csak itt jelentkezik, aki két évvel később kezdi az iskolát, az valószínűleg két évvel később kerül a munkaerőpiacra is. Az új szabályozás ezeket az anomáliákat szeretné kiküszöbölni. Bevezették, hogy három éves kortól kötelező az óvodai ellátás, ami a szűk óvodakapacitás miatt valószínűleg arra fogja sarkallni az óvodavezetőket, hogy indokolatlan esetben ne tartsák vissza a hatéves gyerekeket az iskolától. (A lehetőség természetesen fennáll: aki nem iskolaérett, az maradhat az oviban.)

Az állami közoktatásban iskolakörzetek vannak, kötelező beiskolázással. Ez annyit jelent, hogy az adott körzetben lakó gyermeket – akármi is történik – fel kell venni abba az iskolába, ahova tartozik. Mindezek mellett a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi a szabad iskolaválasztást. Azaz, ha a körzetes gyerekek felvétele után marad hely, oda fel lehet venni nem körzetes gyerekeket is. Hely pedig minden évben marad, hiszen két évtizede szinte folyamatosan csökken a gyereklétszám. Sőt, ma már inkább az a jellemző, hogy az iskolák versenyeznek a gyerekekért. Meg kell nézni a beiratkozás előtt egy ovit, a környék szinte minden iskolája öles betűkkel hirdeti magát.

Szakértők szerint kevés olyan ország van a világon, ahol annyira szabad az iskolaválasztás, mint Magyarországon. Ez alapvetően jó, a másik oldala viszont az, hogy minden igyekezet ellenére fennmarad a jó iskolák vs. rossz iskolák helyzet. Ezt az is alátámasztja, hogy az általános iskolákban a beiskolázási körzeten kívülről érkező tanulók aránya igen jelentős, átlagosan 17,6%. A nagyobb településeken jellemzően ennél is jóval magasabb (nagyvárosban és Budapesten 34-35%). Hiába a beiskolázási körzetek, a szülők értelemszerűen a jobb, a jobbnak hitt, jobbnak mondott iskolába akarják vinni a gyermeket.

Szürke háttér

Bevett gyakorlat – érdekes módon a sajtó ezt eddig egyáltalán nem pedzegette –, hogy a jó iskolák beiskolázási körzetében a beiratkozás előtt hirtelen megnő a gyereklétszám. Igen, a magyar ember otthonosan mozog a kiskapuk világában. A szülők a gyerekkel átjelentkeznek az okmányirodában a nagypapához/baráthoz/óvodai csoporttárshoz, hogy biztos legyen a jó iskolába való felvételük. A különböző fórumokon megszólalók tapasztalatai szerint idén is ez okozza a legnagyobb problémát, szülők százai fordultak az iskolaválasztás eme nem éppen etikus módjához.

Sok helyről hallani, hogy a jobb iskolák körzetében duplájára, triplájára nőtt a körzetes gyerekek száma. Arról pedig, hogy ténylegesen ellenőrizték volna: a gyermek életvitelszerűen a körzetben lakik, még nem hallottunk. Megoldás egyelőre nincs. Felmerült több helyen, hogy sorsolni fognak a gyerekek közül. Ez a lehető legrosszabb megoldás lenne, és nagyon reméljük, hogy erre sehol nem fog sor kerülni.   

Számos háttér

Egyes kritikus hangok már az oktatás összeomlásáról, tönkretett, megnyomorított generációról vizionálnak amiatt, hogy most több gyerek megy elsőbe, mint az előző években. (Eddig az volt a baj, hogy nincs elég gyerek.) Végleges adatokat az idén beiskolázottak számáról még nem tudunk, de az előzetes számok szerint csupán háromezerrel több elsőst írattak be, mint tavaly. Jegyezzük meg, hogy bő tíz évvel ezelőtt még mintegy 22 ezerrel több gyermek kezdte el az első osztályt. Szerencsére nem zártak be annyi iskolát, mint azt a gyereklétszám-csökkenés indokolta volna. Az arányszámot tekintve a mostani háromezerrel több gyerekkel együtt is kevesebb gyermek jut egy iskolára, mint tíz évvel ezelőtt. A tavalyi évben az általános iskolákban egy pedagógusra átlagosan 10, egy osztályra pedig 20 tanuló jutott. Ez egyébként európai szinten is jónak mondható. Itt és itt lehet számokat böngészni.

Látható tehát, hogy a rendszer bőven elbír néhány ezres többletet. Akár úgy, hogy több, akár úgy, hogy nagyobb létszámú osztály indu. A jövő évben úgyis visszaáll a szokásos lefelé tartó trend. Azzal riogatni, hogy túl sok gyerek lesz egy osztályban (27 főben van maximálva egy osztály, szó volt esetleg a 32 főre emeléséről), nevetséges. A baby-boom generáció tagjaként a '80-as években 35 fős általános iskolai osztállyal indultunk, és a gimiben is 33-an kezdtünk. De volt olyan párhuzamos osztály, amelyik 39 fővel indult.

A probléma tehát nem a megnövekedett gyereklétszámmal, hanem a jó vagy jónak mondott iskolákba való túljelentkezéssel, az azok körzeteibe való átjelentkezéssel van. A törvény kimondja: „Az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található” (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 50. §).

A legfrissebb hírek szerint 1882 gyereknek még nincs helye. Ezt a problémát a KLIK-nek kell megoldania, a jövőre nézve pedig el lehetne gondolkodni azon, hogy a renitens szülőknek is bevezessék az erkölcstan oktatását.

A szerző egy leendő első osztályos gyermek édesapja  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr385215449

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Iskolai beiratkozás 2013: botrány vagy csak átállás? 2013.04.12. 10:26:01

A probléma nem a megnövekedett gyereklétszámmal, hanem a jó vagy jónak mondott iskolákba való túljelentkezéssel, az azok körzeteibe való átjelentkezéssel van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.12. 09:44:08

A szerző egy sikamikáló fidesznyik. A rendszerben van kiskapu, TEHÁT világos, hogy a szülők a hibásak. Véletlenül sem a jogalkotó és a végrehajtó hatalom, amelyik a kiskaput nyitva hagyta.

A szülőknek mindig is a gyerekük érdeke lesz a legfontosabb, és mindent meg fognak tenni érte. A rendszert ennek a tudatában kell megalkotni. Ez a szar egyedül a kormányodon szárad, kedves posztoló. Recseg-ropog a rendszer, mert minden szinten kontraszelektált idióták irányítják, de persze az emberek a hülyék, ugye? Pont olyanok vagytok, mint az előzőek.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 10:25:22

"Azzal riogatni, hogy túl sok gyerek lesz egy osztályban (27 főben van maximálva egy osztály, szó volt esetleg a 32 főre emeléséről), nevetséges."

Gratulálunk, apuka!
Hogy a 35 fős osztály mire alkalmas, abból most kaptunk egy kis ízelítőt ezzel a poszttal.

Például ezek szerint elég leírni a törvényben, hogy valami kötelező, és akkor már meg is van oldva a probléma.

Ha a gyereked nem is, te megérdemelnéd, hogy egy ilyen osztályba járjon.
Vagy a te érdekedben azért leszóltak a minisztériumból?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 10:33:26

Renitens szülő. Bazdmeg. És mégis, milyen szabállyal megy szembe a szülő? Mert a renitencia kimondásához valamilyen szabályszegés kell.
(S a renitens állammal és képviselőivel mi legyen? Lmpvs?)

"A probléma tehát nem a megnövekedett gyereklétszámmal, hanem a jó vagy jónak mondott iskolákba való túljelentkezéssel, az azok körzeteibe való átjelentkezéssel van. "

Ezt persze lehetne úgy is fogalmazni, hogy:
"a probléma tehát a lyukas felvételi szabályokkal van"
"a probléma tehát az iskolák közötti tapintható színvonalkülönbséggel van".

De nem, ennek a díszfasznak az a probléma, hogy a szülő mindent megtesz, hogy a gyereke az érzékelhetően jobb iskolába kerüljön egy érzékelhetően rosszabb helyett.
Tied az a gyerek?

toportyánzsóti 2013.04.12. 10:45:48

Ez nem botrány,csak több lépésre előre kigondolt szakpolitika.Kár hogy ezek csak hátramenetre képesek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 10:47:04

Sok vidéki fiatal pestre költözött, ott vállalt gyereket. 20 éve még a falunkban 2-3 osztály volt 25-30 gyerekkel. Ma 2 osztály van 16-16 gyerekkel, de jövőre lehet csak 1 lesz 29-30 gyerekkel.

gordiusz 2013.04.12. 10:47:30

De, a probléma a "hetyke voluntarizmussal" (Balázs Zoltán) van. Az "átjelentkezgetés" jó pár éve divat, a nagyon egyenetlen színvonal miatt. Mi lett volna, ha a születési határidő kitolása, ill. az iskolaérettség eldöntésének óvodára bízása közül most csak az egyiket vezetik be, a másikat meg jövőre? Hogy gondolta a szerző, ki ellenőrizze és döntse el, "életvitelszerűen" lakik-e a gyerek a körzetben? A rendőrség, mint a bevándorlók esetében? Az átjelentkezési problémán az iskolák színvonalának egyenletessé tételével lehet segíteni; csak bízni lehet benne, hogy az állami kézbe vétel (nem a polgármesterrel ápolt viszony, és nem a pénzügyi menedzseri, hanem a pedagógiai képesség határozza meg az igazgatók kiválasztását), és a szakfelügyelet visszaállítása segít ezen a dolgon, de nyilván nem a rendszer indulásakor.
"Nevetséges" a >30 osztálylétszám feletti problémázás? Majd mekkorákat fog kacagni, amikor meglátja a zsúfolt tantermet, ahol az elsősök is oldalazva közlekednek a padok között.

acel 2013.04.12. 10:50:59

@Counter:
A probléma hogy az iskola mellet lakó gyereket nem vették fel, mert a más kerületből érkező elvette a helyett. A gyerek 30-34 fős osztályba kell tanuljon 26 helyett.
És az szivességi lakcimkártyásokról nem tud a KLIK. Nekik kellene ellenőrizniük. Meg a rendőrségnek, mivel okirathamisítás.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 10:52:11

Tanár barátom mesélte a héten, hogy nekik is előírta a KLIK az osztálylétszám emelést, de olyan kicsik a termek, hogy effektíve nem fér be annyi pad, amennyi az emelt létszámhoz szükséges.

Végül is a tengeralattjárón is kevesebb a fekhely, mint a személyzet összlétszáma.
Majd felváltva ülnek le a büdös kölkök.

Vagy visszajön a délelőttös-délutános órarend.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 10:56:55

@tildy:): Évfolyamonként, persze.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 10:59:32

@acel: Tehát a hatóság szarul végzi a munkáját, rögtön kettő is. Nem vizsgálják az eléjük tárt tényeket, nem tesznek feljelentést és nem járnak el bűncselekmény gyanúja esetén. Holott tudván tudják, hogy ilyesmi rendszerszinten történik meg.

De azért az állampolgár a hibás, mert önérdeke alapján jár el, ahelyett, hogy besorolna a NER-be. Agyrém.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:03:01

@acel:

"És az szivességi lakcimkártyásokról nem tud a KLIK. Nekik kellene ellenőrizniük. Meg a rendőrségnek, mivel okirathamisítás." --- írod.

Már miért volna okirathamisítás, ha valóban oda van bejelentkezve, ahová a lakcímkártyája szól?!

fizetekmegegysort 2013.04.12. 11:09:40

Botrány. Hiába mentegeti a blogger a Hivalalt.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 11:16:28

Most is az lesz a dramaturgia, hogy egy noname senkihelyettessel íratnak egy kormány seggét nyaló posztot, aztán majd jön ergé vagy Turul és nekiáll elszántan szidni a Patyolatot?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:18:29

1.) Én általános iskolába 38, ill. 44 fős osztályokba jártam, középiskolában pedig 42 fős osztállyal (pedig az egy nagyon menő gimi volt!) kezdtünk.

2.) Valami jóféle egyházi iskolába kell adni a gyereket és akkor nincs gond a minőséggel.

3.) Nem értem, hogy mi a probléma ezzel az átjelentkezésedivel: ha valóban átjelentik a gyereket, akkor az teljesen jogszerű. Nem?

3+1.) Ami viszont szerintem tényleg gázos, a tankötelezettség "előrehozása". A gyerekek nem egyformán fejlődnek. Egy évnyi rugalmasságnak kellene lennie a rendszerben, mint ahogyan eddig is volt (a kettő már valóban sok lenne) . Tehát, ha a szülő úgy látja jónak, akkor lehetőséget kellene adni arra, hogy gyerekét +1 évig "erősödni hagyja" az óvodában.

acel 2013.04.12. 11:18:39

@bbjnick: Mert nem ott lakik,
A lakcimkártya igazolás az életvitelszerinti lakóhelyről - ha nem az van rajta hol laksz akkor az hamisitás.Pl amikor máshova jelented be a vállalkozást, autót, más nevet iratsz a személyidre.

acel 2013.04.12. 11:20:12

@bbjnick:
"Valami jóféle egyházi iskolába kell adni a gyereket és akkor nincs gond a minőséggel."
A 18, kerületben a "jóféle" egyházi iskola vadászik a gyerekekre, miközben körzetes iskolákban túljelentkezés van...

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 11:21:20

@bbjnick: "Már miért volna okirathamisítás, ha valóban oda van bejelentkezve, ahová a lakcímkártyája szól?!"

Mert közhiteles nyilvántartásba valótlan (hamis) adatot szolgáltatni, az is közokirat-hamisítás.

Vö:
"A Fejér Megyei Főügyészség márciusban rendelte el a nyomozást a közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt, mert a feltárt adatok szerint a sukorói ingatlanra csereszerződést kötő Joav Blum a bejelentkezéskor életvitelszerűen nem lakott az általa bejelentett sukorói lakcímen, "így fiktív adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba"".
www.jogiforum.hu/hirek/22188

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:25:23

@acel:

"A 18, kerületben a "jóféle" egyházi iskola vadászik a gyerekekre, miközben körzetes iskolákban túljelentkezés van..." --- írod.

Remek, akkor annyival könnyebb bekerülni:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 11:27:57

@bbjnick: A hozzászóló arra utal, hogy a közvélekedés szerint mégsem olyan jóféle az az iskola attól, hogy egyházi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:28:22

@acel: @Robinzon Kurzor:
Még mindig nem értem, hogy kinek csinálnak az átjelentkezéssel kárt! Hiszen a "valódi" körzetes gyerekeket az iskolák kötelesek fölvenni...

Lowtyo 2013.04.12. 11:32:29

szerintem a gyerekek a hibásak

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:33:55

@Counter:

Akkor keresni kell egy jófélét:-)

Egyébként több, mint húszéves (többirányú) tapasztalatom arra indít, hogy úgy gondolkozzam az iskolákról, mint Böll a társadalmakról. Heinrich Böll szerint a legrosszabb keresztény társadalom is jobb, mint a legjobb pogány; én is hajlok arra, hogy azt gondoljam, hogy a legrosszabb egyházi iskola is jobb, mint a legjobb világi:-)

fizetekmegegysort 2013.04.12. 11:35:59

@bbjnick: én is 32 fősbe jártam, 30 éve. Fele ennyi volt a tananyag, és a gyengébb képességű tanulók lemaradtak, mert nem volt rájuk idő. A mostani NAT a tanárok véleménye szerint olyan tempót diktál, ami még a jó képességűeket is próbára teszi, a gyengébbnek esélye sincs. Nagyon nem mindegy, hogy 26 vagy 32. Vagy neked jó volt a tömeg? Nekem nem. És erre a középsuliban jöttem rá, ahol 18 fős volt az angolos csoport. Sokkal több szóbeli felelésre, gyakorlásra volt mód.
Egyházi suliba adni? Ideológiát nyomatni a fejébe, úgy hogy a család nem is hisz ebben? Te képmutatásra neveled a gyereked? Kösz nem! Papok kezébe soha, csak ha magától akar menni!

rezsoatya (törölt) 2013.04.12. 11:36:27

" Felmerült több helyen, hogy sorsolni fognak a gyerekek közül. Ez a lehető legrosszabb megoldás lenne, és nagyon reméljük, hogy erre sehol nem fog sor kerülni."

Csaxolok, hogy mar tobb helyrol irtak szulok, hogy mar sorsoltak gyereket. Megalazo es idegolo.
Lottozik az allam?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 11:36:47

@bbjnick: Viszont a "valódi" körzetes gyerekek 25 helyett 35 fős osztályban fognak nevelkedni, ami nem feltétlenül válik előnyükre.

A csavarhúzókról is van hasonlóan sokirányú böllérista véleménye?

fizetekmegegysort 2013.04.12. 11:43:01

Csak halkan jegyzem meg. A megoldás ott lenne, hogy
1. Megfizetjük a tanárokat, megbecsültté, így népszerűvé tesszük a szakmát
2. Így az lesz tanár aki VALÓBAN oda való (lásd Finnorszán)
3. Pénzt teszünk az oktatásba, gyerek életkorának megfelelő lesz a követelmény/módszer
4. Az állami oktatás színvonala egyenletesen JÓvá válik
5. Nem lesz hátrányos helyzetben az, aki nem került be "elég jó" suliba
6. Nem lesz miért átjelentkezni
Most ennek az ellenkezője folyik (pénzkivonás, tanárok ellehetetlenítése, irreális tananyag...stb)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:48:33

@fizetekmegegysort: @Counter: @rezsoatya:

Értem én, ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka:-)

Most már csak az érdekelne, hogy akkor mit szólna a nagyérdemű, ha az állam megszüntetné az állami és önkormányzati iskolák esetében a szabad iskolaválasztást? Mi visítás lenne itt!:-D

Oblomov 2013.04.12. 11:51:21

@tildy:): "Ma 2 osztály van 16-16 gyerekkel, de jövőre lehet csak 1 lesz 29-30 gyerekkel."

Nem mindegy pedig, hogy egy tanerő 16, vagy pedig 32 gyereket kell mozgasson egységnyi idő (45 perc) alatt. Ennek alapján iskolát, egyébként pedig tanerőt kell választani. Utóbbit persze nehézkes, főleg előre tekintően az.
Ahogy az osztálytársak szociokultúrális összetételének alakulását sem könnyű befolyásolni. A jobb környékek iskolái homogénebb helyzetet feltételeznek, de nem igazán tudni, hogy ez jó-e, vagy rossz. Mórának is volt kis bice-bócája, meg Cintulája is, és nem járt velük rosszul.

fizetekmegegysort 2013.04.12. 11:52:15

@bbjnick: figyi, ez nem erről szól. Hanem arról, hogy ha javítani nem tudunk a rendszeren, mi a frászért rontunk rajta? Pláne melldöngetve, szülőt /gyereket hülyére véve, azt magyarázva, hogy ez milyen jó nekik? Pláne a gyerekeink bőrére?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 11:54:25

@bbjnick: Ha nem volna több nagyságrendnyi különbség az egyes állami, önkormányzati iskolák színvonala között, többek között az esetenként szakmailag, emberileg alkalmatlan tanári kar, kurrikulum, társadalmi tagozódás okán... de van.

Így tehát a szabad iskolaválasztás káros következményeit csekélyebbnek ítéljük meg, mint a megszüntetés káros következményeit.
A maga tölgye szokta mondogatni, hogy a politika a kisebbik rossz művészete: ecce, a szabad iskolaválasztás intézménye politikailag helyes.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 11:59:19

@fizetekmegegysort:

1) Nem értem, ezt a "rontunk rajtát". Mit rontunk rajta és mihez képest?

2) Az iskola, a legjobb iskola is, lutri. Nekem van olyan gyerekem, akibe a felvételin "beleszeretett" egy tanárnő, ragaszkodott hozzá, hogy az ő osztályába pakolják, aztán mikor rájött, hogy nem olyan, mint amilyennek elképzelte, elmebeteg módon el kezdte fúrni, gyepálni (egy hétéves kisgyereket!). Át kellett vinnünk egy másik iskolába. Elmebeteg, balfék tanárok, "összeférhetetlenségek", mindenütt lehetnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 12:04:27

@Counter:

Helyes! Akkor meg mi a probléma?! Akkor meg miért ügy az, hogy mindenki jobb iskolába szeretné járatni a gyereket és ez felduzzasztja az osztálylétszámokat? Maga hogy oldaná meg, hogy ahová többen mennek, ott kevesebben legyenek?:-)

Bloodscalp 2013.04.12. 12:06:32

@bbjnick: egyházi iskola? (köpés)

fizetekmegegysort 2013.04.12. 12:07:01

@bbjnick: Ha kivonjuk a pénzt, megnöveljük a tananyagot + a létszámot, az vajon javít vagy ront? Segítek: ha Neked kevesebb pénzért, rosszabb munkakörülmények között, több melót kell elvégezned, akkor vajon a munkád minőségére/a te motiváltságodra ez milyen hatással lesz?
Igen, lutri. Csak nem mindegy, hogy ötös vagy hatos lottót játszol...:) az esély a nyerésre nem ugyanaz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 12:14:32

@fizetekmegegysort:

1) Van erről valami konkrét statisztikád, hogy (mondjuk) az elmúlt három évben (mondjuk) az azt megelőző három évhez képest mennyivel kevesebb pénzt, paripát, fegyvert kapott a közoktatás? Komolyan érdekelne!

2) S ki gátol meg abban, hogy válassz, milyen lottón játssz?

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 12:14:52

@bbjnick: "Még mindig nem értem, hogy kinek csinálnak az átjelentkezéssel kárt! Hiszen a "valódi" körzetes gyerekeket az iskolák kötelesek fölvenni..."

Aki átjelentkezett, az innentől "valódi" körzetes gyereknek látszik a beiratkozásnál.

Ahol jobbak az iskolák, oda sokan átjelentkeztek, így ha sorsolni kell (mert többen iratkoznak be, mint a hirtelen megemelt max. osztálylétszám), akkor olyanok maradhatnak ki, akik tényleg ott laknak.

XI., XII., kerület ... ezek masszív fideszes körzetek, nagy balhék lehetnek még ebből ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 12:18:21

@Robinzon Kurzor:

Ez h*lyeség! Körzetes gyerekek között k*rvafix, hogy nincs sorsolás (nem lehet!). Legfeljebb azok között, akik más körzetből érkeznek, közöttük sorsolhatják ki a fennmaradó helyeket.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 12:20:39

A virtuális népvándorlás a jó(nak gondolt) iskolák környékére azért is erősödött fel, mert a felsőoktatáshoz való hozzáférés szűkítése miatt a szülők természetes reakcióként úgy gondolják, hogy ha nem tudják valami kiemelkedő iskolába járatni a gyereküket már általánosba is, akkor jelentősen rontanak az esélyeiken.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 12:21:04

@bbjnick: Mondjuk nem alakítanám úgy át a beirattatás szabályait, hogy hirtelen olyan nagy létszámú elsős kerüljön a közoktatásba, hogy az ne, vagy csak aránytalan érdeksérelemmel (lásd sorsolás, óriás osztálylétszámok) legyen képes elhelyezni őket.

Távlatilag meg el lehetne kezdeni úgy alakítani a közoktatás rendszerét, hogy ne intézmények között legyenek ekkora különbségek. Azaz tanárnak ne zömmel mindenre alkalmatlan idióták menjenek, ne alakuljanak ki _egészében_ hasznavehetetlen iskolák, ne dőljön el a gyerek sorsa az általános iskola első osztályában. Lásd Finnország, mint már mások is utaltak rá.

Ehhez mondjuk el kéne távolítani Hoffmann Rózsát. Nagy ár, nagy ár...

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 12:25:18

@bbjnick: "Ez h*lyeség! Körzetes gyerekek között k*rvafix, hogy nincs sorsolás (nem lehet!). "

Ha így lenne, akkor nem lenne hír, hogy közel 2000 gyereknek a körzetes iskolában sincs helye.

Akkor csak egy minisztériumi közlemény lenne, hogy mindenkit felvettek, nincs itt semmi látnivaló ...

(Hogy konkrétan sorsolás lesz-e vagy az marad ki, akinek az ügyében nem szóltak le a K-vonalon, az még tényleg lehet nyitott kérdés.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.12. 12:32:57

Történhet bármi, a közoktatást hülyék (BBJ szerint: h*lyék) irányítják.
A turáni átok...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 12:34:14

@Robinzon Kurzor:

"Ha így lenne, akkor nem lenne hír, hogy közel 2000 gyereknek a körzetes iskolában sincs helye." --- írod.

Kurzorka! Valamelyikünk elég sz*r iskolába járhatott, mert nem tud olvasni!

A hírben ez van: "Minden tanköteles korú gyermek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kötelező körzeten belül."

Ez nem egészen azt jelenti, ahogyan te értelmezed! Elmagyarázzam, mit jelent?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 12:39:30

@Counter:

"Mondjuk nem alakítanám úgy át a beirattatás szabályait, hogy hirtelen olyan nagy létszámú elsős kerüljön a közoktatásba, hogy az ne, vagy csak aránytalan érdeksérelemmel (lásd sorsolás, óriás osztálylétszámok) legyen képes elhelyezni őket." --- írja.

Nézze csak!

"87 882 gyermeket írattak be általános iskolába"

"az előzetes számok szerint csupán háromezerrel több elsőst írattak be, mint tavaly"

Maga szerint egy kb. 3%-os létszámnövekedést nem bír el egy ekkora rendszer?

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 12:48:49

@Counter:

Abból a téves előfeltevésből indulsz ki, hogy ennek a kormánynak célja a közoktatás minőségének általános emelése.

Rossz hírem van: a segédmunkás alapú társadalomhoz nem kell magas színvonalú oktatás.

Az aluliskolázott, kiszolgáltatott tömegek kevésbé problémáznak a jókirály dolgain, kevesebb igényük is van, könnyebb őket boldoggá tenni.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 12:56:14

@bbjnick:

Persze, csak az "elhelyezéséről gondoskodik" és a "kötelező körzet" kifejezések értelmezésén dolgoznak most is lázasan.

Papíron el lesz helyezve mindenki a kötelező körzeten belül, de ettől még valahogy szelektálni fognak, mert abban a konkrét iskolában (az Ibolya néninél, akihez kerültek volna), nem lesz hely, mert nincs annyi terem, nem fér be annyi pad, nincs annyi Ibolya néni.

És valahogy el lesz döntve, hogy ki marad de facto, és ki megy. Ha nem sorsolással, akkor jön a K-vonal.

Az ügyviteli megoldástól (pl. papíron összevonják a két szomszédos iskolát, egyesítik a körzeteket és így mindenki az egyesített körzeten belül lesz) csak te leszel boldog, mert visszadughatod a fejed a homokba.

873ujr3rk 2013.04.12. 12:59:58

szerintem ez igy szep. es meg mindig csak a kezdetek kezdete, most ujabb 2000 család, ami ugye családonként kb 2 szülő és 4 nagyszülő. ők bár örülnek a rezsicsökkentésnek, meg annak is hogy a gonosz romkocsmások végre fizetnek az egyetemér, de most kaptak az arcukba és megjegyzik hogy ja a fidesz.
aztán jönnek még a tankönyvek, a szeptemberi tanévkezdés, és olyan január február táján nem lesz szülő aki ne akarná kitaposni rózsa belét :)

magyarázhatjátok bárhogy, hogy a szülő a hülye, meg az ostoba kölyke meg máshol is így van, meg mi is 40 fős osztályba jártunk, de a gyerek meg a szülő meg a tanár szopni fognak. aztán levonják a tanulságokat. sztem a fidesz még mindíg nem érti h nem az alkotmány, nem a sajtószabadság, nem a hazugságaik és lopásaik, hanem ez ássa meg a sírjukat.

is 2013.04.12. 13:00:13

@poszt: a te gyermeked melyik körzetbe tartozik? ott bújkál az emberben a kisördög, hogy neked szerencséd van a körzettel, és aztán onnan osztod az észt, nem pedig azért, mert szerinted jó lesz a gyerekednek a körzeti, közepes iskola. cáfolj meg, kérlek!

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 13:01:16

@bbjnick:

A KLIK közleményében pedig ez van:
"Az elsődleges cél az, hogy a kötelezően felveendő körzetes gyerekeket minden iskola a szükséges számú osztály indításával tudja elhelyezni, amennyiben az intézmény adottságai ezt lehetővé teszik. Ha nincs elég hely az iskolában, akkor egyéb megoldást kell találni az önkormányzatok segítségével, ami az elkövetkező hetek feladata."
klik.gov.hu/?p=528

Tehát marad az, hogy a körzeteseknek sincs garantálva semmi.

873ujr3rk 2013.04.12. 13:01:45

@bbjnick: "Maga szerint egy kb. 3%-os létszámnövekedést nem bír el egy ekkora rendszer?
"

ld. imént. nyugtassa magát, mi az a 3% hát egy semmi. mert a többi, amelyik átélte hogy egy kibaszott sorsoláson múlik a kölyke jövője az ezt természetesen elfelejti és behúzza a fideszre a strigulát (nem)

is 2013.04.12. 13:02:48

@873ujr3rk: ugyan már. ez a probléma természetesen csak Budapesten létező. egy kisvárosban egy-két általános van, egyforma színvonalon, falun 1 vagy egy sem. márpedig a FIDESZnek ők a szavazói. Budán természetesen lesz mindig elég jó suli, azt megoldák, ne félj, a FIDESZes milliárdosoknak. mondjuk ők nem is magyar iskolába járatják a gyereket, arra is mérget vehetsz.

Pszt! 2013.04.12. 13:03:05

Ugyanaz a szerecsenmosdatas folyik a mandineren, mint a március 15.-i helyzettel kapcsolatban. Minden szuper, minden jó, kicsi amerika, csak a gonosz liberalzsidobuzicigok kifogásolják az országos, nagymeltosagu vezénylőtábornok döntéseit.:-D

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 13:03:39

@bbjnick:

Ezeket a számokat honnan szedet?

A KLIK szerint:

"A 2013/2014-es tanévre 96.881 gyermek iratkozott be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az április 8-9-ei beiratkozási napokon.
Tavaly országosan 100.195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84.101 az azóta államivá vált intézményekben."

Vagyis a tavalyi 84.101 áll szemben az idei 96.881 (+ akinek nem jutott hely, ha jól értem) gyerekkel.

Ez nem 3%, ugye?

fizetekmegegysort 2013.04.12. 13:03:50

@bbjnick: kokrét statisztikákról a gugli elég sokat tud Neked adni (ha jól emlékszem, a 2012-es elvonás GDP arànyosan 2-3% között volt valahol) Ha nem volna az elég, ami az év eleji központosítás során világossá vált: kevesebb juttatás a tanároknak, kisebb mozgástér az igazgatónak, így aztàn előfordulhat, hogy pl egy kitört ablakot hosszú hetekig nem lehet megjavíttatni, mert majd a központ jóváhagyja. Pedagógus életpálya modell béremelésestül elhalasztva, mert "nincspénz". Egyetlen dolgot növeltek az oktatásban: a kontrollt. Nem hinném, hogy mindez a minőség javítását vagy a gyerekeink érdekét szolgálná.
Lottónan az állam dönt... Hogy hány db jó suliból/kiváló tanárból futok bele abba az egybe - no, ezen pont hogy az állam képes változtatni.

873ujr3rk 2013.04.12. 13:03:58

@bbjnick: "A hírben ez van: "Minden tanköteles korú gyermek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kötelező körzeten belül."
"

úgy valahogy, csak tudja, a "polgár" szeretné nem a helyi köpködőbe küldeni a gyerekét. most oda fog járni.
nem lesz hálás :)

a prolinak kb mind1, de az úgyis leszavaz a jobbikra vagy bajnaira.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 13:05:33

@is:

Ennél egyszerűbb a helyzet: a posztért cserébe oda megy a gyerek, ahová a "leendő apuka" szeretné.

fizetekmegegysort 2013.04.12. 13:09:39

@873ujr3rk: plusz ugyanezen őrület miatt fel kell majd duzzasztani az ovik létszámát is, ami még furvább lesz a 3 helyett 2 nm/gyerek ötlettel. Vazze, a parlamenti patkóban több hely jut egy képviselőnek, normálisak ezek?!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 13:11:09

@bbjnick: index.hu/belfold/2013/04/12/hely_van_csak_nem_ott_ahol_kene/

"Vannak ugyanakkor olyan iskolák, ahová ez alapján még azok sem kerülnek be, akik a környéken laknak és a törvény szerint ott kellene helyet biztosítani nekik."

acel 2013.04.12. 13:12:59

@bbjnick:
A körzetesek sem egyenlőek, előnyt jelent pl ha a szülő az iskolában tanult, vagy közalkalmazott. Akkor is elény ha csak alakcímkártyája körzetes. Vagy csak nem fér be az összes körzetes gyerek az induló osztályokba (ld most) és 'ad hoc' kell közöttük válogatni. Eddig is volt átjelentkezés de az igazi körzeteseknek nem jelentett gondot.

acel 2013.04.12. 13:18:42

@873ujr3rk:
"A hírben ez van: "Minden tanköteles korú gyermek..."
Szerinted ez 100%?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.04.12. 13:24:16

Szóval
a törvényalkotó mindent jól csinált
a minsiztérium mindent jól csinált
az államtitkárság minden jól csinált
a KLIK minden t jól csinált

A szülő meg egy utolsó szar szemét alak, aki trükközni mert és gondot mert okozni az ÁLLAMNAK

Hát ez tényleg felháborító, rabosítank kellene az ilyen lakcímkártyatrükközőket ...

Persze abba már nem gondolt bele, hogy a kedves szülők mondjuk Zglóban dolgoznak, de Kistarcsán laknak, és szeretnék ha a gyermekük Budapesten járna iskolába, tudják hozni-vinni, oda tudnak menni az iskolába ha gond-baj van a gyerekkel ..

vega4 2013.04.12. 13:27:33

A kisebb falvakban az a szokás, hogy elviszik a gyereket egy közeli városba tanulni, hogy ne szagolják az ottani légkört. Ennek biztosan van valami oka. Mi lehet? nem tudom.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.04.12. 13:28:01

A KLIK adatai szerint:

"A 2013-2014-es tanévre 96 881 gyermeket írattak be első osztályba az állami fenntartású intézményekben. Az előző tanévben országosan 100 195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84 101 az azóta államivá vált intézményekben."

Az egy év alatt +15%-os növekedés, 84 101 ről 96 881-ra nőtt az elsősek száma.

veny 2013.04.12. 13:31:25

Az egyes emberek azt teszik, amire a rendszer motiválja/kényszeríti őket. Ha tehát tömegével nem tetszik a viselkedésük, akkor biza maga a rendszer nem tetszik...

veny 2013.04.12. 13:34:47

@zero: " egy év alatt +15%-os növekedés, 84 101 ről 96 881-ra nőtt az elsősek száma. "

Vegyük észre, hogy ez kevesebb, mint amit az új szabályt gépiesen alkalmazva kapnánk.

Tanulság: a népek megintcsak tömgesen kiskapuznak, jó sok gyerkőc lett iskola alkalmatlannak nyilvánítva.

És nem, ez megint nem az ő hibájuk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 13:38:08

@Robinzon Kurzor:

"Minden tanköteles korú gyermek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kötelező körzeten belül – közölte Marekné Pintér Aranka, a központ elnöke szerdán Budapesten.

(...)

87 882 gyermeket írattak be általános iskolába..."

mandiner.hu/cikk/20130410_a_klik_gondoskodik_minden_tankoteles_koru_gyermek_elhelyezeserol

"Tavaly összesen 100 195 gyerek iratkozott be első osztályba, ebből 84 101 került önkormányzati iskolába. Az előzetes adatok alapján tehát idén körülbelül 3 ezerrel több gyereket próbáltak ezekbe az intézményekbe bejuttatni."

index.hu/belfold/2013/04/10/1800_elsosnek_keresnek_meg_iskolat/

Sajtó.

873ujr3rk 2013.04.12. 13:38:27

illetve, azt csak halkan jelezném, hogy mindazon alapítványi iskolák, amelyek eddig kaptak az pénzt az önkormányzatól a tanulók (akik kb 200.000-en vannak) után, jelenleg semmit mármint SEMMIT nem tudnak arról, hogy jövőre kapnak-e. (rózsáéknál lehet kuncsorogni, ha megfelelő segget nyalsz, esetleg segítenek, vagy tagozódhatsz vmelyik helyi felekezet alá egyházi működtetésű sulinak) felvették ugyan a következő első osztályokat, de simán bezárnak kb bármikor. természetesen megy majd a köpködés, hogy nyilván a gazdagok gyerekei, de közben nem, mert végtelen részképességzavarost is felszívtak. eddig. na ők majd borulnak be az állami oktatásba hamarost :)

hajrá fidesz :)

jan 2013.04.12. 13:38:45

"a renitens szülőknek is bevezessék az erkölcstan oktatását"

Ezt az undorító paternalista dumát, "renitens szülők", mi?

Tiszta kádárista tempó: a rezsit csökkentjük, de aztán semmi renitenskedés!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 13:39:51

@Counter:

Hagyjon engem az indexszel békében:-)

csárli hárper 2013.04.12. 13:41:09

tehát az a rohadt szülő ne jelentgesse össze-vissza a kölkét mindenféle kamu címre...volt pár éve egy választás, amikor tömegével jelentkeztek át emberek és éjfélig álltak sorba, hogy szavazhassanak arra akire az utasítást kapták, olyan körzetekbe ahol nem nagyon volt biztos a mostani állampárt győzelme, az nem volt törvénybe ütköző? csak kérdem...

ivk 2013.04.12. 13:43:13

Svajcban most egysegesitik hogy a gyereknek hany eves koratol kell iskolaba mennie. Eddig kantononkent kulonbozo volt, a jovoben mindenhol julius vege lesz. Azokban a kantonokban ahol most meg nem julius vege a hatarnap minden evben 2 hettel viszik kozelebb ehhez a datumhoz, igy kerulik el hogy legyen egy olyan evfolyam ahol extran sok diak van.

Masik tema: nem tudom mas kantonokban hogy van (szinte minden kanton mas orszag mas szabalyokkal), de Zurichben csak a korzetileg illekes iskolaba lehet vinni a gyereket, nincs semmilyen kiskapu. Ennek az a kovetkezmenye hogy a draga helyeken jo iskolak vannak, a szegeny helyeken pedig rossz iskolak. Ha az embernek nincs penze dragabb kornyekre koltozni akkor a gyereknek eselye sincs jo iskolaba kerulni. Vannak olyan osztalyok ahova csak 1-2 svajci gyerek jar.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 13:44:43

@bbjnick:

A sajtót hiába linkelgeted, ott jórészt funkcionális analfabéták dolgoznak.

Ott a KLIK saját közleménye, a saját honlapjukról.

A struccpolitika szép illusztrációja, amit csinálsz ... ne legyél már ennyire igénytelen.

Tímár Mihály 2013.04.12. 13:51:33

Semmi újdonság nincs itt. A Fideszesek pontosan akkora szakértelemmel dolgoznak, mint eddig. Nem jöttek rá, hogy ha 12 hónap helyett 15 hónap gyerekeit iskolázzák be, akkor 25%-kal több gyerek lesz az évfolyamon. Hiába, a százalékszámítás Rózsikán is kifog, nem csak Matolcsin. Ráadásul ez a nagyobb évfolyam végig fog menni az egyetemig, további problémákat okozva. Ilyen dilettáns oktatáspolitika még nem volt, pedig az eddigiek is komoly ostobaságokat csináltak.

veny 2013.04.12. 13:56:07

@ivk: " ahol most meg nem julius vege a hatarnap minden evben 2 hettel viszik kozelebb ehhez a datumhoz, igy kerulik el hogy legyen egy olyan evfolyam ahol extran sok diak van. "

Na ja, de az Svájc.

Mi inkább legyünk hálásak, hogy bölcs vezíreink nem visszamenőleges hatállyal iskolázták be a szomszéd Pistikét... :)

Nicca1 2013.04.12. 13:58:42

Drágáim!

Itt felénk nem azért van sok elsőbe készülő kisgyerek, mert idejelentgeti az a sok beste szülő a gyerekét, aki amúgy a legjobbat akarja a csemetének, hanem azért mert TÉNYLEG sok a gyerek :) Új lakópark - szocpol - sok gyerek. 3-4 éve folyamatos probléma az ovikérdés is :) Na most jött hozzá az iskola. Tavaly is már sok elsős lett, idén még több és ez marad is így még pár évig.

A 27-es osztálylétszám :) írtak róla tuti kis rendeletet, hogy na majd szeptembertől nincs többet ilyen. Jó LETT volna. Mert tavaly még simán lehetett 32 fős osztályt indítani. Majd most is lehet, ez nem újdonság :)

Engem jobban érdekel, hogy hol lesz a mindennapos testnevelés megtartva - hely nincs. Hol lesznek a 845-féle csoportra bontott - erkölcstanhittan órák megtartva - hely nincs. (Mert ugye a körzethez tartozó gyerekekből, osztályokból egyre több van, lassan az ebédlőből is tanterem lesz).

Jóóól végiggondolták, tényleg :)

varnai 2013.04.12. 13:59:27

Hát, ha idén összesen 3000 plusz gyerek van, akkor ebből 4-600 Zuglóban van :). Bizonyára.
Itt bizony a körzetesek között is sorsolás van...
lásd a számokat itt:

varnailaszlo.blog.hu/2013/04/11/1100_helyre_1500_gyerek

az átjelentkezés csupán a nem körzetes kéttannyelvű iskoláknál jelentősebb, de ott is csak pár tucatnyi jellemzően nem kerületiek "költöznek" Zuglóba.
A régebbi helyek jó része mindenütt eltűnt, sulikat zártak be, adtak bérbe, mi pl. három kerületi sulit, és az utolsót ráadásul tavaly, amikor a mostani boomot már látni lehetett...

varnai 2013.04.12. 14:02:31

javaslom engedjük, hogy az elsősök mehessenek külföldre tanulni, és ha majd tudnak írni irassunk alá velük egy szerződést, hogy hazajönnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 14:03:58

@Robinzon Kurzor:

Vegyél vissza, Kurzorka, néhány kommenttel fentebb még te is ugyanezeket az újsághíreket cáfolgattad ibolyanénivel! Úgy, hogy értelmezni sem voltál képes azokat. Úgyhogy, bek*phatod!

Kandeláber 2013.04.12. 14:11:10

'91-ben a gyerekemet tárt karokkal fogadták az V. kerületben, a Szemere utcában lévő suliban, mert a környélen alig volt gyerek, és a tanarak féltek, hogy bezárják a sulit. Talán huszonkettő-huszonnégy volt az osztálylétszám.
Elég messziről kellett cipelni, de a nejem a szomszéd utcában dolgozott.
Most mi is a probléma?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 14:16:57

@acel: @873ujr3rk:

Mondom én, keresni kell egy jóféle egyházi iskolát, ott a minőséggel bizonyosan nem lesz baj!:-)

veny 2013.04.12. 14:18:42

@Kandeláber: Az V. kerületben szerintem most sincs probléma (meg gyerek se).

nyuszi kinga 2013.04.12. 14:18:58

Felháborító ez a poszt. Hogy lehet a gyerekeket egy őrült rendszernek kitenni, és ehhez meg tapsolni is??? Ütni tudnék, persze csak a falat. Gecik.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 14:25:51

@bbjnick: "Vegyél vissza, Kurzorka, néhány kommenttel fentebb még te is ugyanezeket az újsághíreket cáfolgattad ibolyanénivel!"

Elismerem, hiba volt bíznom a forrásaid hitelességében.

De tanultam belőle, többé nem fog előfordulni.

Ehhez képest belőled ismét kitört a proli: bajban vagy az érvekkel már tarthatatlan álláspontoddal, rögtön jön a "bek*phatod".

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 14:29:12

@Scenica: "Engem jobban érdekel, hogy hol lesz a mindennapos testnevelés megtartva - hely nincs"

Az már most sincs, pedig elvileg most még csak a mostani 1. és 5. évfolyamon van ez.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 14:29:16

@bbjnick: 1 perc 43 másodperccel azt követően, hogy meghivatkozza az index.hu-t, közli, hogy én csak ne hivatkozzak az index.hu-ra.

Záp.

megengedett (törölt) 2013.04.12. 14:29:31

20 évvel ezelőtt azért kicsit könnyebb volt 32 gyerekkel

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 14:31:17

@Tímár Mihály: " Ráadásul ez a nagyobb évfolyam végig fog menni az egyetemig, további problémákat okozva."

A következő borítékolható probléma négy év múlva lesz, amikor aki teheti, megpróbálja nyolcosztályos gimnáziumba kimenteni a gyerekét.

De kapacitást akkor sem fognak bővíteni, mert erre az egyszeri alkalomra minek.

Nicca1 2013.04.12. 14:45:11

Ráadásul ugye az új osztályok miatt új tanítók kellenek - nem nyugdíjasok, mert azok nem lehetnek. A várható életpályamodell miatt a friss tanerőket fogják bevetni, kevés pénzért, akik eleve számíthatnak arra, hogy max 4 évre lett munkájuk.
Good luck :) Fontos a minőség :)

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.04.12. 14:47:42

Tisztara mint a kommunizmusban, minden ingyen van de annyit is er es majd az allam megmondja, hogy mi neked a legjobb. A jobb iskolakat fizetosse kellene tenni akar csak egy jelkepes osszegel is, rogton megoldodna a problema.

is 2013.04.12. 14:56:34

@bbjnick: de facto megszüntette. csak az átjelentkezéses csalás maradt. te imádsz magadból hülyét csinálni, annyira játszod az értetlent. tegyél már egy értelmes hozzászólást is, hogy lássuk, hogy csak poénkodsz. különben még tényleg azt hisszük, hogy tőled csak ennyi tellik.

@873ujr3rk: a kommentem után olvastm a számokat: az 1900 gyerekből 1137 Budapest, 45x Pest megye. a többi 18 megyére jut 300 problémás gyerek. ahogy érzed, én gondolkodom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 14:57:01

@sokasebi: Gondolod, hogy pillanatnyilag nincs szülő, aki fizet a gyermeke megfelelő iskolába kerüléséért? Maximum számlát nem kap. Vagy nem arról.

catus 2013.04.12. 14:59:01

Na most akkor mi van ha:

Állandó lakcím Budapesttel összenőtt de agglomerációs településen van. Ideiglenes lakcím viszont Budapesten. Itt a 11. kerületben megmondták nekem a tankerület irodájában, hogy meg se próbáljam ideiglenes lakcímmel ide hozni, mert a körzetes gyerekeket sem tudják eddig hova tenni, mindenképpen állandó lakcím kell. Szóval agglomerációba, a körzetesbe írattam be a gyereket, ahol meg az volt a bajuk, hogy "de életvitelszerűen Budapesten élünk" így miért nem oda vittem a gyereket? Most akkor mi történik? Kicsit tele van a hócipőm ezzel az egész helyzettel, mert ezt aki nem látta előre az vagy vak, vagy hülye, vagy mindkettő. Ez matematika kérem! Általános iskolás tananyag.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:01:20

@Robinzon Kurzor:

"Elismerem, hiba volt bíznom a forrásaid hitelességében." ---- írod.

Húúúúúúú! Ne fogazz, b*szod!

(Hogy lehet valaki ilyen szánalmasan szellemtelen, elképesztő! #:-|)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:05:06

@Counter:

Maga hanyatlik. Már szövegértési gondjai is vannak. A kommentem a zindex --- mint forrás --- megbízhatatlanságára utalt.

is 2013.04.12. 15:07:32

@sokasebi: és erre szavaz még mindig 40%. az egész Mandiner-generáció erre szavazott 20 év kapitalizmus után. legalább még egy generáció (10-15 év) mire esély lesz ennek a meghaladására. a Mandiner a kommunisták szócsöve lett, sajnos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:08:07

@is:

"de facto megszüntette. csak az átjelentkezéses csalás maradt." --- írod.

Te kevered a tényt a véleménnyel:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:16:45

@is:

Esetleg óvatosan el lehetne kezdeni gondolkodni azon is, hogy vaj', mi lehet az oka, hogy tizenkét év ballib kormányzás után, annyi ember számára még az a sz*r is vonzóbb, mint a ballib alternatíva...?!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:17:49

@bbjnick:

még az a sz*r is = még ez a sz*r is

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:23:20

@bbjnick: "Ne fogazz, b*szod!"

És te ajánlgatsz jóféle egyházi iskolát ... felcsaptál pedofil kerítőnek?
Vagy nem csak kerítőnek, te is odajársz "játszani" a gyerekekkel?

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:27:17

@bbjnick: "A kommentem a zindex --- mint forrás --- megbízhatatlanságára utalt."

Akkor meg miért hivatkozol rá?

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:28:52

@bbjnick: " vaj', mi lehet az oka, hogy tizenkét év ballib kormányzás után, annyi ember számára még az a sz*r is vonzóbb, mint a ballib alternatíva.."

Mert helyenként hasonlít arra fincsi Kádár-rendszerre.
Te is azt szereted benne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:30:12

@Robinzon Kurzor:

Igyekszem, a sikeres kommunikáció végett, a szintedre süllyedni, de, sajna, egyszerűen képtelen vagyok annyira közönséges és buta lenni, mint te vagy:-(

veny 2013.04.12. 15:32:48

@catus: Tán meg kéne fontolni, hogy az legyen az állandó lakcímed, ahol "életvitelszerűen élsz"... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:33:58

@Robinzon Kurzor:

Hát, ha téged ez a tudat vigasztal, akkor élj ebben, gondold ezt:-)

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:34:15

@bbjnick:

Tehát az van, hogy beégtél két állításoddal:

- csak 3%-kal több a gyerek
- mindenkit a körzetes iskolába fel fognak venni.

Mindkettőt a KLIK saját közleménye cáfolja meg.

Hogy ezt a helyzetet hogy kezeled, arról szólnak a kommentjeid.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.12. 15:39:34

@Robinzon Kurzor: Az a megfejtés az ellentmondó adatokra, hogy a KLIK ellentmondó adatokat közölt. Szerdán délután még 88 ezer állami elsősről tudtak, csütörtökön délután pedig 97 ezerről. A poszt a nyilvánvalóan téves 3000 fős növekedéssel próbálja meg bagatellizálni a problémát.

A rendszerben egyszerre vannak óriási üres kapacitások és kapacitáshiány. Szó sincs róla, hogy a KLIK garantálni tudná, hogy minden körzetes gyereket el tud helyezni a körzetében. Konkrétan a probléma mértékét sem ismerik, nem hogy a megoldást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:39:35

@Robinzon Kurzor:

A kommentjeim arról szólnak, hogy veled próbálok --- sikertelenül --- kommunikálni:-) De te annyira ostoba vagy, hogy ez --- belátom --- reménytelen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:42:02

@Kettes:

Remélem, nem fog ilyenre gyakran sor kerülni, de most egyet kell, hogy értsek veled:-(

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:47:23

@Kettes:

Hogy ki mit értett félre szerdán, azt nem tudom.

Most péntek van és bbj hiába hálálkodik neked, ő ma állt bele a már tudhatóan téves adatok alapján védeni a Kedves Vezető rezsimjét.

veny 2013.04.12. 15:48:17

@Kettes: " Szó sincs róla, hogy a KLIK garantálni tudná, hogy minden körzetes gyereket el tud helyezni a körzetében. Konkrétan a probléma mértékét sem ismerik, nem hogy a megoldást. "

Tökéletes összefoglaló.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:50:49

@Robinzon Kurzor:

Engem ez már kibaszottul untat, de felhívnám a figyelmedet, hogy néhány kommenttel ezelőtt, még te is ezek ellen a tudhatóan téves adatok ellen hívtad csatasorba ibolyanénit!:-D

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:52:25

@bbjnick: "Ne fogazz, b*szod!"

Ezen a szinten -- amivel próbálkozol -- természetesen sikertelen a kommunikációt.
Értem én, hogy otthon ezt a stílust nyomod, de értsd meg, hogy ez itt nem az otthoni proli világ, amihez szokva vagy.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:55:42

@bbjnick: " néhány kommenttel ezelőtt, még te is ezek ellen a tudhatóan téves adatok ellen"

Igen, hiba volt a te forráskritikai képességeidre hagyatkozva elfogadni, hogy azzal szemben kell érvelni.

Viszont utána kb. 10 másodperc alatt kiderítettem, hogy mi a helyzet.

Innentől kezdve játszod a hülyét és trágárkodsz.

Vidéki 2013.04.12. 15:58:37

Még nem sikerült feltalálni a sohasem nedvesdő puskaport.

A balsors lehetővé teszi, hogy vannak jó iskolák és rossz iskolák.

Nemsikerül mindent egyformára csiszolni.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 16:01:59

@Kettes: "Szó sincs róla, hogy a KLIK garantálni tudná, hogy minden körzetes gyereket el tud helyezni a körzetében."

Ha formailag tartani akarják magukat ehhez, akkor a megoldás az lesz, hogy vagy módosítják a körzethatárokat, vagy összevonnak iskolákat (ahol két szomszédos körzetből az egyikben túl sok a jelentkező, a másikban pedig még lenne hely, ott jogilag egyetlen, de két telephelyen működő intézmény lesz) és az így egyesített körzetre már igaz lesz, hogy körzeten belül mindenki el lesz helyezve.

Még plecsniket is fognak érte osztani!

Ezek a problémák sohasem szakmai-szakpolitikai, hanem mindig kizárólag szemantikai kérdések.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 16:02:11

@Robinzon Kurzor:

"Igen, hiba volt a te forráskritikai képességeidre hagyatkozva elfogadni, hogy azzal szemben kell érvelni." --- írod.

És fogaz és fogaz!:-D

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 16:11:55

@bbjnick:

Nem először bukkanok fel homoerotikus ábrándjaidban, de ismét vissza kell utasítsalak.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.12. 17:10:09

@Robinzon Kurzor: A KLIK-nek három hónappal ezelőtt tudnia kellett volna körzetenként az iskolaköteles korba lépő gyerekek számát és a rendelkezésre álló kapacitást, és felkészülni a feszültségre, például körzethatár-módosítással vagy a szülőknek szóló célzott, helyi kampánnyal, vagy több évre kellett volna széthúzni a tanköteles kor leszállítását.

Az iskolai körzethatárokat állítólag évek óta nem vagy alig módosították. Közben komplett városnegyedek lakossága cserélődött ki. Fel sem tűnt nekik, hogy a körúton belül évek óta lasszóval fogják a gyerekeket, azon kívül meg nincs elég férőhely.

Szerintem néhány tucat iskolát megoldhatatlan probléma elé fogja állítani az élet. Ott sem az áthelyezés, sem a létszámemelés, sem az új osztályok indítása nem fog működni. A tippem az, hogy azok a gyerekek szeptemberben egyszerűen nem kezdik el az iskolát.

De hát így megy ez ott, ahol egy falka bekólázott makimajom kormányozza az országot.

Oblomov 2013.04.12. 17:30:37

@Kettes: Feltételezed, hogy nem a szülő, hanem az állam lesz a hibás, ha tanköteles és iskolaérett gyereknek nem taláható fel körzetes iskola?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 04:52:13

@Robinzon Kurzor:

Homoerotikus? Hát te nem egy javaközépkorú, testileg, lelkileg elformátlanodott belvárosi némber vagy? Mert az intellektuális teljesítményed és a vitakultúrád alapján arra tippelnék... [......................................../.]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 05:15:19

@Kettes: Természetesen, szeptemberben minden gyerek, akinek el kell, el fogja kezdeni az iskolát. És, természetesen, korántsem mindegyik ott, ahol a szülei szerették volna --- ahogyan ez eddig is így volt. És, természetesen, addig még legalább ezer bőrt le fognak húzni erről a "botrányról" a posztkommer ballibbanditák. Belpestről, ahol egymás s*ggében vannak az iskolák, nyilván, nem látszik, hogy a magyar vidéken a hat-hétévesek közül az elmúlt jó tíz évben eddig is sokan húsz-harminc kilométeres reggeli buszozással kezdték ált. isk.-i tanulmányaikat. Tegnap rákérdeztem a problémára egy tanártól és ő azt mondta, hogy szerinte csak annyi történt, hogy a várost is utolérte az, ami vidéken évtizedes probléma. Vajon, akkor miért nem visított Belpest, amikor Szabolcsban vagy a Cserehátban sakkoztak a hatévesekkel?! És, igen, a KLIK ezt jól elk*rta: ez egy nagyon csúnya adminisztrációs és kommunikációs hiba! De kezelni fogják a problémát, ugyanúgy, ahogy eddig is minden kormányzat...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.13. 07:40:47

@bbjnick: Ja, az más, ha te rákérdeztél egy tanárnál, akkor most már átlátod az egész problémát. Ennyi tudással akár már a KLIK-et is vezethetnéd. És ez nem vicc.

szempontpuska 2013.04.13. 09:23:23

Az Eötvös gyakorlóiskolát részlegesen, a Janikovszky iskolát teljesen bezárták Budapesten, most meg megy a rohangálás hova helyezzenek el és egyáltalán hány gyereket?

Zippora 2013.04.13. 09:59:21

@szempontpuska: Hát ez az. Bezártak egyéb iskolákat is, itt az ötkerben is kettőt az ingatlanért. És amikről még nem tudunk, mert nem frekventált helyeken vannak.

Kandeláber 2013.04.13. 10:37:51

Bezzeg amikor Fodor Gábor, a politika szőke hercege vagy a szép beszédű Hiller Pisti volt a kultuszminiszter, akkor az iskolákban még a vízcsapból is tej és méz folyt...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 10:45:18

@Kandeláber:

...és egyetlen iskolát sem zártak be (Belpesten és Belbudán):-]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 10:49:28

@Kettes:

Úgy, úgy! Virtigli ávós érvkészlet:-) Mit elmúlt tíz év iskolabezárásai, mit szabolcsi vagy csereháti hatévesek, amikor a vitapartnert is inszinuálhatjuk!

Farkasokkal táncoló 2013.04.13. 11:01:02

Látom a szerző szerint minden nattyon jó minden nattyon szép, és mindennel meg van elégedve, lám neki is van 6éves fia, aki iskolába megy még sincsen beszarva.

Helyes.

De egy büdös szót nem akarok hallani a későbbiekben, amikor ezeknek a mostani intézkedéseknek a konkrét hatását fogod élvezni - főleg a szerencsétlen gyerek.

873ujr3rk 2013.04.13. 14:36:01

ahahahaha a legfifikásabb szülők stratégiája a következő:

első körben iskolaérettnek tekintik a gyereket, elviszik, megpróbálják betolni a menő suliba.
ha nem sikerül, sietnek vissza, kérnek vizsgálatot a helyi nevtantól és izibe iskolaéretlennek tekintetik a lurkót, hogy jövőre újra próbálkozhasson.

a legmókásabb amikor a meggyőződéses NER szülő cigánykodik ezen a módon:)))

Robinzon Kurzor 2013.04.13. 17:45:53

@bbjnick: "egy javaközépkorú, testileg, lelkileg elformátlanodott belvárosi némber"

Mi várhat otthon, ha ilyenekről fantáziálsz?

Robinzon Kurzor 2013.04.13. 17:47:33

@bbjnick: "amikor a vitapartnert is inszinuálhatjuk!"

Ez az, kérd ki magadnak!

szempontpuska 2013.04.13. 19:03:34

@Zippora: Nem bezárták, megvédték :-)

Jack Torrance 2013.04.13. 19:05:25

@bbjnick: tehát ha ilyen probléma volt eddig is, akkor teljesen rendben van, ha most megtöbbszörözzük?

Jack Torrance 2013.04.13. 19:09:28

@bbjnick: mellesleg a falusi iskolabezárásoknál teljesen más okok voltak, nem kéne összemosni ezzel a mostanival. Ott valós problémákra volt egyfajta megoldás (lehet, hogy rossz, én nem tudom), ez a mostani meg szimplán faszság, ráadásul nagypofával és nagymellénnyel előadott faszság.
Ezeket a gyerekeket minden indok és értelem nélkül szívatják meg, és ez szerintem bűn.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.13. 21:07:13

@bbjnick: Semmit nem értesz. :-) A vidéki iskolabezárások oka a csökkenő gyerekszám. Emiatt kellett a maradék töredékosztályokat összevonni. Hasonló a helyzet a belvárosban.
Az agglomerációban és a tömbrehabilitált városrészekben pont ellenkező folyamat játszódott le, csak ott nem építettek új óvodákat és iskolákat.
Ez egy megoldható szervezési feladat lenne, mert van elég kapacitás, csak nem jó helyen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.13. 22:16:43

@Kandeláber:

látod, erre nem gondoltunk. ha az v. kerületben gyerekhiány volt valamikor, akkor most is az van az egész országban

le merem fogadni, akkor egy szabolcsi viskónak is négyzetmétere fél misi. tudnám, mit szenvednek azok a tajgetosz pozitívak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 04:12:14

@Jack Torrance:

"Ezeket a gyerekeket minden indok és értelem nélkül szívatják meg, és ez szerintem bűn." --- írod.

Miért is? Miért nagyobb szívás nem az általunk preferált (városi) iskolában kezdeni a tanulmányainkat, mint a településünktől húsz-harminc kilométerrel távolabb, egy másik településen?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 04:20:47

@Kettes:

Ó, dehogyisnemértemén!:-) Ha a posztkommer ballibbanditák sakkoznak a hatévesekkel, akkor az szakszerű forrásgazdálkodás, ha a mucsai náczifasiszták, akkor az tébolyult terror.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.14. 07:36:57

@bbjnick: Miről beszélsz?Nem a sakkozás a probléma, fogd már fel. Hanem hogy egy létező problémára rátettek még egy lapáttal és nem kezdtek hozzá a megoldáshoz időben, pedig ki lehetett számítani, hogy mi lesz.
Kímélj meg ettől a kárörvendéssel kompenzált vidéki komplexustól, mert semmi köze az ügyhöz. Gyerekek sorsán kárörvendesz, te nyomorult.

Jack Torrance 2013.04.14. 09:42:50

@bbjnick: szerintem ezt a kérdést gondold át mégegyszer :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 09:45:13

@Jack Torrance:

Szerintem meg te kezd el gondolkozni rajta:-)

Jack Torrance 2013.04.14. 09:46:38

@bbjnick: amit írtál értem, csak nem arra válaszoltál, amit én mondtam. Szerintem érdemes még egyszer nekifutnod :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 10:21:33

@Kettes: Kattog az ávósagyvelő, zakatol, Ketteske?!:-) 1) Abban megegyeztünk (legalábbis én egyetértésemnek adtam hangot), hogy a KLIK ezt elcs*szte (csúnya adminisztrációs és kommunikációs hibákat vétettek). No, de hogy emiatt gyerekek szeptemberben nem tudják elkezdeni az iskolát, az már csak egy ordas hazugság, egy ocsmány hecc! Mert, nyilván, el fogja kezdeni mindegyik, ahogy eddig is elkezdte --- meglehet, nem mindegyik ott, ahol a szülei szeretnék, ahogy ez eddig is így volt. 2) S hogy nem a gyerekekkel való sakkozásról szól a történet? Hát akkor miről? Nem arra szolgál-e a (hatékonyan-bénán végrehajtott) "központosítás" (s nem arról szólnak-e az iskolabezárások, -összevonások), hogy minél szűkebb keresztmetszeten, minél több gyereket toljanak át, minél olcsóbb legyen a közoktatás?! S vajon a szülőket nem az bántja-e, hogy a gyerekeikkel sakkoznak (hogy nem oda tudják járatni őket, ahová szeretnék)?...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 10:28:38

folyt innét: @bbjnick: ...Ha a KLIK nem bénázik és rémhatékonyan hajtja végre a centralizálást, az nem ugyanazt vonja-e maga után, hogy szűkül a szülők beiskoláztatási mozgástere? 3) Azt pedig, hogy gyerekek sorsán ki kárörvend, kinek természetes a kölkökkel való sakkozás, én azt a helyedben nemigen forszíroznám!

Jack Torrance 2013.04.14. 10:37:00

@bbjnick: nem csak kommunikációs és adminisztrációs hibát vétettek. Lehetett volna ezt sokkal jobban csinálni, hogy KEVESEBB gyereket és szülőt szívassanak meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 10:40:52

@Jack Torrance:

"nem csak kommunikációs és adminisztrációs hibát vétettek" --- írod.

Hanem mit (még)?

"Lehetett volna ezt sokkal jobban csinálni, hogy KEVESEBB gyereket és szülőt szívassanak meg." --- írod.

Mit is? Hogyan is?

Jack Torrance 2013.04.14. 10:44:18

@bbjnick: Mondjuk nem ilyen gyorsan teszik meg ezt a lépést. Mondjuk adnak időt és pénzt az iskoláknak felkészülni. És még biztos lehetne másképp is, de ők csak a kalapácsot ismerik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 11:36:45

@Jack Torrance:

"Mondjuk nem ilyen gyorsan teszik meg ezt a lépést. Mondjuk adnak időt és pénzt az iskoláknak felkészülni." --- írod.

Ezt úgy hívják adminisztrációs hiba: nem kellő adat birtokában vágtak neki egy nagyléptékű átalakításnak.

Jack Torrance 2013.04.14. 11:40:19

@bbjnick: akkor hívják adminisztrációs hibának, ha véletlenül történik a dolog, ha kifelejtenek valamit a számításból, vagy hibás adatokkal dolgoznak, esetleg hibáznak a számoláskor.
Ha eleve leszarják az adatokat és mindent és nem is próbálnak számolni, akkor az már más kategória.

Mihailu de Munkachevo 2013.04.14. 19:37:14

@Kettes: Csak nem maga libelális Bauel elftás személyesen?

vantaan 2013.04.14. 19:38:17

Mit is várhatnánk átvedlett komcsiktól? A Rózsa a magyar nép ellensége ....volt komcsi. Egy komcsi az mindig komcsi marad.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 07:31:50

@Kettes:

No, ha már így összehaverkodtunk, akkor tiszteltetem én is a kedves mamádat!:-)

vantaan 2013.04.15. 07:39:30

@bbjnick: ...... nem kell minden pondrót észre venni!

vantaan 2013.04.15. 07:40:29

@Mihailu de Munkachevo: A Rózsa az Bauer lány??? Nem is tudtam!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 07:53:41

@Jack Torrance:

"Ha eleve leszarják az adatokat és mindent és nem is próbálnak számolni, akkor az már más kategória." --- írod.

Nem sz*rták le az adatokat, hanem nem kellő mennyiségű és minőségű adattal kalkuláltak.

És: Szerintem komoly stratégiai hiba az ellenzék részéről, hogy megpróbálja h*lyének beállítani a jelenlegi hatalmat --- mert nem azok. Arról én már sokszor írtam (úgy emlékszem veled is váltottunk már erről szót), hogy Orbán "kötcsével" jól odab*szott a ballibnek, mert nem tudnak fogást találni rajta. Értékvitákba nem megy bele, hivatkozásai gyakorlatiasak, minden lépése politikai logika szerinti, és így a végén mindig "igaza lesz". (Ahogy most is, mert, nyilván, minden gyereknek lesz helye, s a ballibbanda marad hazugságban.)

Ha én ballib lennék, ahogy nem vagyok, én, bizony, nem h*lyézném a jelenlegi kormányzatot (mert minden sikeresen véghezvitt lépésük csak engem hiteltelenít), hanem értékalapon kritizálnám. Eredményeket, ha csak hosszú távon is, de csak...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 08:07:49

folyt. innét: @bbjnick: ...ezzel érhetnének el.

Én, például, arra mennék rá, hogy miért vették ki a rendszerből azt a lehetőséget, hogy a szülő egy évig visszatarthatja a gyereket az iskolából (hét éves koráig), ha azt a gyerek számára kedvezőbbnek ítéli (mint a hatéves iskolakezdést). Ez lényegi kérdés! Kicsit bonyolultabb üzenet, mint hogy "d*göljmegh*lyeb*romh*ffmannr*zsa", de, ez legalább értelmes és jogos:-)

Jack Torrance 2013.04.15. 08:15:13

@bbjnick: "Nem sz*rták le az adatokat, hanem nem kellő mennyiségű és minőségű adattal kalkuláltak."

Szerintem nem különösebben érdekelték őket a pontos adatok. Szerintem sem hülyék (bár én sem vagyok ballib), hanem erőből csinálják a dolgokat, és bíznak az erejükben (egyelőre jogosan) annyira, hogy ne kelljen a részletekkel bíbelődniük.

Stratégiai kérdésekben nem értünk egyet (bár abban igen, hogy az ellenzék rosszul csinálja), Orbánék annyira nem értékalapon politizálnak, ráadásul olyan súlyos értékrombolást végeznek, hogy esélytelen egy ilyen módszer (szerintem). A Kádár rendszer se bukott volna meg soha ha csak értékalapon kritizálják.

vantaan 2013.04.15. 08:15:50

@bbjnick: " Ez lényegi kérdés! Kicsit bonyolultabb üzenet, mint hogy "d*göljmegh*lyeb*romh*ffmannr*zsa", de, ez legalább értelmes és jogos:-)" ...de hát ezt a kérdést, hogy " miért vették ki a rendszerből" miért nem tette föl magnak Hoffman Rózsa?
...és tehet e mást a szülő mint ,hogy "d*göljmegh*lyeb*romh*ffmannr*zsa" a mai rendszerben?

Jack Torrance 2013.04.15. 08:17:55

@bbjnick: sok értelmes és jogos kérdés van, de ugye ez a konkrét példa is csak pár embert érint. Jogos kritika, de halk. (Amúgy nyilván pénzügyi okok állnak a háttérben, mint ahogy a család definíció szűkítése mögött is).

Alfőmérnök 2013.04.15. 13:06:02

@bbjnick: Elég eredeti módon haverkodsz. :)
Btw lehet ávósozni Kettest, de ne feledd, hogy ugyanilyen alapon lehet ávósozni Gloiret is, az ávós/nyilas ösztönök úgyanúgy előtörnek belőle adott helyzetben (ugyanez elmondható a tartótisztjéről, Loxonról is).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.15. 16:09:35

@bbjnick: Ott a válasz a posztban. A "visszatartott" gyerek egy évvel tovább van a rendszerben, egy évvel tovább fogyasztja az erőforrásokat. Kérdés, pont ezen kell-e spórolni. Szerintem nem, de a kormány máshogy gondolta. (Ez eddig megvolt 222 karakterből, vagyis bőven elég volt az ezer, nem kellett volna ötezerre emelni! :))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 17:17:34

@Holger Hartland:

"A "visszatartott" gyerek egy évvel tovább van a rendszerben, egy évvel tovább fogyasztja az erőforrásokat." --- írja.

Is. S, nyilván, ha nem ugyanabban az életkorban kezdik a gyerekek az iskolát, akkor a rendszer is kevésbé átlátható, tervezhető.

De itt a "miért" nem csak a primer indokokra vonatkozik, hanem egyben vitát is igyekszik generálni. (Csakmondom, ha nem értette volna meg a szándékot:-))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.15. 22:51:37

@bbjnick: Elsőre nem figyeltem, hogy két részes a kommentje. Pedig jó volt az ezer n-es limit. :)

bömböcz 2013.04.16. 14:24:02

A Nemzet Kormánya a mindenekelőtti Integrációt tartja a felemelkedést segítő szemei előtt!
Az a néhány maradék -nemintegrációraváró- meg majd megoldja saját "tehetsége" szerint...

SzDandi 2014.05.26. 13:59:01

A múlt héten, a jóval az országos beíratkozás után kaptam a levelet, hogy a gyermekemet NEM VETTÉK FEL A KÖRZETES ISKOLÁBA HELYHIÁNY MIATT. Valószínűleg éppen az átjelentkezések és a visszatartott gyerekek miatt. Szuper. És az Igazgatónő sorsolással döntött, kihúzta a kalapból a neveket, akiket nem vesz fel. Természetesen egy pillanatig sem gondolok arra, hogy a vezető esetleg korrupt lenne. Természetese, ez biztosan így tisztességes. :-(
süti beállítások módosítása