Iskolai beiratkozás 2013: botrány vagy csak átállás?
2013. április 12. írta: Szathmáry

Iskolai beiratkozás 2013: botrány vagy csak átállás?

beiratkozas.jpg

Ezen a héten hétfőn és kedden zajlott le az általános iskolai beiratkozás. A jogszabályok változása miatt várható volt, hogy idén több gyermeket íratnak be az első osztályba, mint a tavalyi évben. Országos botrány-e a beiskoláztatás vagy sem? Nézzünk a pedellus sapkája alá!

Szülői háttér

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor a gyerekét be kell íratni elsőbe. A feladat nem könnyű, hisz elég kevés olyan szülő van, aki rosszat akarna a gyermekének. A pici fiúra/lányra pedig ezt a kérdést nem lehet rábízni, marad hát a fejfájás a szülőnek. Az iskolaválasztási döntéshez több forrásból lehet informálódni. A szülő először hagyatkozhat a szóbeszédre, az ovis csoporttársak szüleinek, az óvó néninek, a sarki fűszeresnek a véleményére. Ezt követi a kutatási tevékenység: az iskolák honlapjain leírtak, valamint az országos kompetenciamérések összehasonlítása.

Ezután az empirikus módszerek következnek. A legtöbb iskola tart nyílt órákat, ahol a leendő elsősök szüleinek tartanak „mintaórákat”. Ezekben az órákban van ugyan bőven a Patyomkin-falvak jellemzőiből, de arra mégiscsak jók, hogy levegyük, milyenek lesznek a tanerők. A közhiedelemmel ellentétben az első négy évben nem az számít, hogy milyen az iskola, hanem sokkal inkább az, milyen(ek) lesz(nek) a tanító(k). A gyerek számára ő(k) lesz(nek) ugyanis a koordináta-rendszer középpontjában. (Az egyes/többes szám használatát az indokolja, hogy eltér az egyes iskolák gyakorlata: van ahol két tanító tanítja a gyermekeket felváltva, van ahol pedig egy tanító és egy napközis nevelő van velük egész nap.) Ha minden kutatást elvégeztünk, jöhet a nehéz nap éjszakája, amikor el kell dönteni, hova is menjen a gyerek.

Törvényi háttér

Az idei évtől számos változás lépett életbe a beiskolázással kapcsolatosan. Újítás (vagy inkább visszatérés a régen megszokotthoz), hogy ismét augusztus 31-e lett a határnap. Azok a gyerekek válnak tankötelessé, akik augusztus 31-e előtt betöltik a 6. életévüket. Azzal, hogy valaki tankötelessé válik, nem lesz automatikusan iskolaérett is. Ez utóbbiról a óvoda vezetője dönt. 

Az elmúlt években bevett gyakorlattá vált, hogy a szülők – gyakran az óvodák bátorítására – hatévesen nem vitték el a gyermeket iskolába, hanem kivártak még egy-két évet. Ez jó volt az óvodáknak, hisz a normatíva gyerekek után jár, jó volt a szülőnek, mert nem tette ki a gyermekét az iskola megpróbáltatásainak. Nem volt jó viszont az általános iskola első osztályosainak, ahol sokszor előfordult, hogy a hatéves csemete mellett egy nyolcéves üldögélt.

És nem volt jó az államnak sem, hiszen így gyakran előfordult, hogy az alapvetően három-négyéves óvodai nevelés ötévessé vált, azaz egy-két évet pluszban kellett finanszírozni. És ez az elcsúszás nem csak itt jelentkezik, aki két évvel később kezdi az iskolát, az valószínűleg két évvel később kerül a munkaerőpiacra is. Az új szabályozás ezeket az anomáliákat szeretné kiküszöbölni. Bevezették, hogy három éves kortól kötelező az óvodai ellátás, ami a szűk óvodakapacitás miatt valószínűleg arra fogja sarkallni az óvodavezetőket, hogy indokolatlan esetben ne tartsák vissza a hatéves gyerekeket az iskolától. (A lehetőség természetesen fennáll: aki nem iskolaérett, az maradhat az oviban.)

Az állami közoktatásban iskolakörzetek vannak, kötelező beiskolázással. Ez annyit jelent, hogy az adott körzetben lakó gyermeket – akármi is történik – fel kell venni abba az iskolába, ahova tartozik. Mindezek mellett a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi a szabad iskolaválasztást. Azaz, ha a körzetes gyerekek felvétele után marad hely, oda fel lehet venni nem körzetes gyerekeket is. Hely pedig minden évben marad, hiszen két évtizede szinte folyamatosan csökken a gyereklétszám. Sőt, ma már inkább az a jellemző, hogy az iskolák versenyeznek a gyerekekért. Meg kell nézni a beiratkozás előtt egy ovit, a környék szinte minden iskolája öles betűkkel hirdeti magát.

Szakértők szerint kevés olyan ország van a világon, ahol annyira szabad az iskolaválasztás, mint Magyarországon. Ez alapvetően jó, a másik oldala viszont az, hogy minden igyekezet ellenére fennmarad a jó iskolák vs. rossz iskolák helyzet. Ezt az is alátámasztja, hogy az általános iskolákban a beiskolázási körzeten kívülről érkező tanulók aránya igen jelentős, átlagosan 17,6%. A nagyobb településeken jellemzően ennél is jóval magasabb (nagyvárosban és Budapesten 34-35%). Hiába a beiskolázási körzetek, a szülők értelemszerűen a jobb, a jobbnak hitt, jobbnak mondott iskolába akarják vinni a gyermeket.

Szürke háttér

Bevett gyakorlat – érdekes módon a sajtó ezt eddig egyáltalán nem pedzegette –, hogy a jó iskolák beiskolázási körzetében a beiratkozás előtt hirtelen megnő a gyereklétszám. Igen, a magyar ember otthonosan mozog a kiskapuk világában. A szülők a gyerekkel átjelentkeznek az okmányirodában a nagypapához/baráthoz/óvodai csoporttárshoz, hogy biztos legyen a jó iskolába való felvételük. A különböző fórumokon megszólalók tapasztalatai szerint idén is ez okozza a legnagyobb problémát, szülők százai fordultak az iskolaválasztás eme nem éppen etikus módjához.

Sok helyről hallani, hogy a jobb iskolák körzetében duplájára, triplájára nőtt a körzetes gyerekek száma. Arról pedig, hogy ténylegesen ellenőrizték volna: a gyermek életvitelszerűen a körzetben lakik, még nem hallottunk. Megoldás egyelőre nincs. Felmerült több helyen, hogy sorsolni fognak a gyerekek közül. Ez a lehető legrosszabb megoldás lenne, és nagyon reméljük, hogy erre sehol nem fog sor kerülni.   

Számos háttér

Egyes kritikus hangok már az oktatás összeomlásáról, tönkretett, megnyomorított generációról vizionálnak amiatt, hogy most több gyerek megy elsőbe, mint az előző években. (Eddig az volt a baj, hogy nincs elég gyerek.) Végleges adatokat az idén beiskolázottak számáról még nem tudunk, de az előzetes számok szerint csupán háromezerrel több elsőst írattak be, mint tavaly. Jegyezzük meg, hogy bő tíz évvel ezelőtt még mintegy 22 ezerrel több gyermek kezdte el az első osztályt. Szerencsére nem zártak be annyi iskolát, mint azt a gyereklétszám-csökkenés indokolta volna. Az arányszámot tekintve a mostani háromezerrel több gyerekkel együtt is kevesebb gyermek jut egy iskolára, mint tíz évvel ezelőtt. A tavalyi évben az általános iskolákban egy pedagógusra átlagosan 10, egy osztályra pedig 20 tanuló jutott. Ez egyébként európai szinten is jónak mondható. Itt és itt lehet számokat böngészni.

Látható tehát, hogy a rendszer bőven elbír néhány ezres többletet. Akár úgy, hogy több, akár úgy, hogy nagyobb létszámú osztály indu. A jövő évben úgyis visszaáll a szokásos lefelé tartó trend. Azzal riogatni, hogy túl sok gyerek lesz egy osztályban (27 főben van maximálva egy osztály, szó volt esetleg a 32 főre emeléséről), nevetséges. A baby-boom generáció tagjaként a '80-as években 35 fős általános iskolai osztállyal indultunk, és a gimiben is 33-an kezdtünk. De volt olyan párhuzamos osztály, amelyik 39 fővel indult.

A probléma tehát nem a megnövekedett gyereklétszámmal, hanem a jó vagy jónak mondott iskolákba való túljelentkezéssel, az azok körzeteibe való átjelentkezéssel van. A törvény kimondja: „Az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található” (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 50. §).

A legfrissebb hírek szerint 1882 gyereknek még nincs helye. Ezt a problémát a KLIK-nek kell megoldania, a jövőre nézve pedig el lehetne gondolkodni azon, hogy a renitens szülőknek is bevezessék az erkölcstan oktatását.

A szerző egy leendő első osztályos gyermek édesapja  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr995215449

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Iskolai beiratkozás 2013: botrány vagy csak átállás? 2013.04.12. 10:26:01

A probléma nem a megnövekedett gyereklétszámmal, hanem a jó vagy jónak mondott iskolákba való túljelentkezéssel, az azok körzeteibe való átjelentkezéssel van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veny 2013.04.12. 13:56:07

@ivk: " ahol most meg nem julius vege a hatarnap minden evben 2 hettel viszik kozelebb ehhez a datumhoz, igy kerulik el hogy legyen egy olyan evfolyam ahol extran sok diak van. "

Na ja, de az Svájc.

Mi inkább legyünk hálásak, hogy bölcs vezíreink nem visszamenőleges hatállyal iskolázták be a szomszéd Pistikét... :)

Nicca1 2013.04.12. 13:58:42

Drágáim!

Itt felénk nem azért van sok elsőbe készülő kisgyerek, mert idejelentgeti az a sok beste szülő a gyerekét, aki amúgy a legjobbat akarja a csemetének, hanem azért mert TÉNYLEG sok a gyerek :) Új lakópark - szocpol - sok gyerek. 3-4 éve folyamatos probléma az ovikérdés is :) Na most jött hozzá az iskola. Tavaly is már sok elsős lett, idén még több és ez marad is így még pár évig.

A 27-es osztálylétszám :) írtak róla tuti kis rendeletet, hogy na majd szeptembertől nincs többet ilyen. Jó LETT volna. Mert tavaly még simán lehetett 32 fős osztályt indítani. Majd most is lehet, ez nem újdonság :)

Engem jobban érdekel, hogy hol lesz a mindennapos testnevelés megtartva - hely nincs. Hol lesznek a 845-féle csoportra bontott - erkölcstanhittan órák megtartva - hely nincs. (Mert ugye a körzethez tartozó gyerekekből, osztályokból egyre több van, lassan az ebédlőből is tanterem lesz).

Jóóól végiggondolták, tényleg :)

varnai 2013.04.12. 13:59:27

Hát, ha idén összesen 3000 plusz gyerek van, akkor ebből 4-600 Zuglóban van :). Bizonyára.
Itt bizony a körzetesek között is sorsolás van...
lásd a számokat itt:

varnailaszlo.blog.hu/2013/04/11/1100_helyre_1500_gyerek

az átjelentkezés csupán a nem körzetes kéttannyelvű iskoláknál jelentősebb, de ott is csak pár tucatnyi jellemzően nem kerületiek "költöznek" Zuglóba.
A régebbi helyek jó része mindenütt eltűnt, sulikat zártak be, adtak bérbe, mi pl. három kerületi sulit, és az utolsót ráadásul tavaly, amikor a mostani boomot már látni lehetett...

varnai 2013.04.12. 14:02:31

javaslom engedjük, hogy az elsősök mehessenek külföldre tanulni, és ha majd tudnak írni irassunk alá velük egy szerződést, hogy hazajönnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 14:03:58

@Robinzon Kurzor:

Vegyél vissza, Kurzorka, néhány kommenttel fentebb még te is ugyanezeket az újsághíreket cáfolgattad ibolyanénivel! Úgy, hogy értelmezni sem voltál képes azokat. Úgyhogy, bek*phatod!

Kandeláber 2013.04.12. 14:11:10

'91-ben a gyerekemet tárt karokkal fogadták az V. kerületben, a Szemere utcában lévő suliban, mert a környélen alig volt gyerek, és a tanarak féltek, hogy bezárják a sulit. Talán huszonkettő-huszonnégy volt az osztálylétszám.
Elég messziről kellett cipelni, de a nejem a szomszéd utcában dolgozott.
Most mi is a probléma?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 14:16:57

@acel: @873ujr3rk:

Mondom én, keresni kell egy jóféle egyházi iskolát, ott a minőséggel bizonyosan nem lesz baj!:-)

veny 2013.04.12. 14:18:42

@Kandeláber: Az V. kerületben szerintem most sincs probléma (meg gyerek se).

nyuszi kinga 2013.04.12. 14:18:58

Felháborító ez a poszt. Hogy lehet a gyerekeket egy őrült rendszernek kitenni, és ehhez meg tapsolni is??? Ütni tudnék, persze csak a falat. Gecik.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 14:25:51

@bbjnick: "Vegyél vissza, Kurzorka, néhány kommenttel fentebb még te is ugyanezeket az újsághíreket cáfolgattad ibolyanénivel!"

Elismerem, hiba volt bíznom a forrásaid hitelességében.

De tanultam belőle, többé nem fog előfordulni.

Ehhez képest belőled ismét kitört a proli: bajban vagy az érvekkel már tarthatatlan álláspontoddal, rögtön jön a "bek*phatod".

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 14:29:12

@Scenica: "Engem jobban érdekel, hogy hol lesz a mindennapos testnevelés megtartva - hely nincs"

Az már most sincs, pedig elvileg most még csak a mostani 1. és 5. évfolyamon van ez.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 14:29:16

@bbjnick: 1 perc 43 másodperccel azt követően, hogy meghivatkozza az index.hu-t, közli, hogy én csak ne hivatkozzak az index.hu-ra.

Záp.

megengedett (törölt) 2013.04.12. 14:29:31

20 évvel ezelőtt azért kicsit könnyebb volt 32 gyerekkel

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 14:31:17

@Tímár Mihály: " Ráadásul ez a nagyobb évfolyam végig fog menni az egyetemig, további problémákat okozva."

A következő borítékolható probléma négy év múlva lesz, amikor aki teheti, megpróbálja nyolcosztályos gimnáziumba kimenteni a gyerekét.

De kapacitást akkor sem fognak bővíteni, mert erre az egyszeri alkalomra minek.

Nicca1 2013.04.12. 14:45:11

Ráadásul ugye az új osztályok miatt új tanítók kellenek - nem nyugdíjasok, mert azok nem lehetnek. A várható életpályamodell miatt a friss tanerőket fogják bevetni, kevés pénzért, akik eleve számíthatnak arra, hogy max 4 évre lett munkájuk.
Good luck :) Fontos a minőség :)

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.04.12. 14:47:42

Tisztara mint a kommunizmusban, minden ingyen van de annyit is er es majd az allam megmondja, hogy mi neked a legjobb. A jobb iskolakat fizetosse kellene tenni akar csak egy jelkepes osszegel is, rogton megoldodna a problema.

is 2013.04.12. 14:56:34

@bbjnick: de facto megszüntette. csak az átjelentkezéses csalás maradt. te imádsz magadból hülyét csinálni, annyira játszod az értetlent. tegyél már egy értelmes hozzászólást is, hogy lássuk, hogy csak poénkodsz. különben még tényleg azt hisszük, hogy tőled csak ennyi tellik.

@873ujr3rk: a kommentem után olvastm a számokat: az 1900 gyerekből 1137 Budapest, 45x Pest megye. a többi 18 megyére jut 300 problémás gyerek. ahogy érzed, én gondolkodom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 14:57:01

@sokasebi: Gondolod, hogy pillanatnyilag nincs szülő, aki fizet a gyermeke megfelelő iskolába kerüléséért? Maximum számlát nem kap. Vagy nem arról.

catus 2013.04.12. 14:59:01

Na most akkor mi van ha:

Állandó lakcím Budapesttel összenőtt de agglomerációs településen van. Ideiglenes lakcím viszont Budapesten. Itt a 11. kerületben megmondták nekem a tankerület irodájában, hogy meg se próbáljam ideiglenes lakcímmel ide hozni, mert a körzetes gyerekeket sem tudják eddig hova tenni, mindenképpen állandó lakcím kell. Szóval agglomerációba, a körzetesbe írattam be a gyereket, ahol meg az volt a bajuk, hogy "de életvitelszerűen Budapesten élünk" így miért nem oda vittem a gyereket? Most akkor mi történik? Kicsit tele van a hócipőm ezzel az egész helyzettel, mert ezt aki nem látta előre az vagy vak, vagy hülye, vagy mindkettő. Ez matematika kérem! Általános iskolás tananyag.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:01:20

@Robinzon Kurzor:

"Elismerem, hiba volt bíznom a forrásaid hitelességében." ---- írod.

Húúúúúúú! Ne fogazz, b*szod!

(Hogy lehet valaki ilyen szánalmasan szellemtelen, elképesztő! #:-|)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:05:06

@Counter:

Maga hanyatlik. Már szövegértési gondjai is vannak. A kommentem a zindex --- mint forrás --- megbízhatatlanságára utalt.

is 2013.04.12. 15:07:32

@sokasebi: és erre szavaz még mindig 40%. az egész Mandiner-generáció erre szavazott 20 év kapitalizmus után. legalább még egy generáció (10-15 év) mire esély lesz ennek a meghaladására. a Mandiner a kommunisták szócsöve lett, sajnos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:08:07

@is:

"de facto megszüntette. csak az átjelentkezéses csalás maradt." --- írod.

Te kevered a tényt a véleménnyel:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:16:45

@is:

Esetleg óvatosan el lehetne kezdeni gondolkodni azon is, hogy vaj', mi lehet az oka, hogy tizenkét év ballib kormányzás után, annyi ember számára még az a sz*r is vonzóbb, mint a ballib alternatíva...?!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:17:49

@bbjnick:

még az a sz*r is = még ez a sz*r is

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:23:20

@bbjnick: "Ne fogazz, b*szod!"

És te ajánlgatsz jóféle egyházi iskolát ... felcsaptál pedofil kerítőnek?
Vagy nem csak kerítőnek, te is odajársz "játszani" a gyerekekkel?

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:27:17

@bbjnick: "A kommentem a zindex --- mint forrás --- megbízhatatlanságára utalt."

Akkor meg miért hivatkozol rá?

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:28:52

@bbjnick: " vaj', mi lehet az oka, hogy tizenkét év ballib kormányzás után, annyi ember számára még az a sz*r is vonzóbb, mint a ballib alternatíva.."

Mert helyenként hasonlít arra fincsi Kádár-rendszerre.
Te is azt szereted benne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:30:12

@Robinzon Kurzor:

Igyekszem, a sikeres kommunikáció végett, a szintedre süllyedni, de, sajna, egyszerűen képtelen vagyok annyira közönséges és buta lenni, mint te vagy:-(

veny 2013.04.12. 15:32:48

@catus: Tán meg kéne fontolni, hogy az legyen az állandó lakcímed, ahol "életvitelszerűen élsz"... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:33:58

@Robinzon Kurzor:

Hát, ha téged ez a tudat vigasztal, akkor élj ebben, gondold ezt:-)

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:34:15

@bbjnick:

Tehát az van, hogy beégtél két állításoddal:

- csak 3%-kal több a gyerek
- mindenkit a körzetes iskolába fel fognak venni.

Mindkettőt a KLIK saját közleménye cáfolja meg.

Hogy ezt a helyzetet hogy kezeled, arról szólnak a kommentjeid.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.12. 15:39:34

@Robinzon Kurzor: Az a megfejtés az ellentmondó adatokra, hogy a KLIK ellentmondó adatokat közölt. Szerdán délután még 88 ezer állami elsősről tudtak, csütörtökön délután pedig 97 ezerről. A poszt a nyilvánvalóan téves 3000 fős növekedéssel próbálja meg bagatellizálni a problémát.

A rendszerben egyszerre vannak óriási üres kapacitások és kapacitáshiány. Szó sincs róla, hogy a KLIK garantálni tudná, hogy minden körzetes gyereket el tud helyezni a körzetében. Konkrétan a probléma mértékét sem ismerik, nem hogy a megoldást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:39:35

@Robinzon Kurzor:

A kommentjeim arról szólnak, hogy veled próbálok --- sikertelenül --- kommunikálni:-) De te annyira ostoba vagy, hogy ez --- belátom --- reménytelen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:42:02

@Kettes:

Remélem, nem fog ilyenre gyakran sor kerülni, de most egyet kell, hogy értsek veled:-(

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:47:23

@Kettes:

Hogy ki mit értett félre szerdán, azt nem tudom.

Most péntek van és bbj hiába hálálkodik neked, ő ma állt bele a már tudhatóan téves adatok alapján védeni a Kedves Vezető rezsimjét.

veny 2013.04.12. 15:48:17

@Kettes: " Szó sincs róla, hogy a KLIK garantálni tudná, hogy minden körzetes gyereket el tud helyezni a körzetében. Konkrétan a probléma mértékét sem ismerik, nem hogy a megoldást. "

Tökéletes összefoglaló.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 15:50:49

@Robinzon Kurzor:

Engem ez már kibaszottul untat, de felhívnám a figyelmedet, hogy néhány kommenttel ezelőtt, még te is ezek ellen a tudhatóan téves adatok ellen hívtad csatasorba ibolyanénit!:-D

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:52:25

@bbjnick: "Ne fogazz, b*szod!"

Ezen a szinten -- amivel próbálkozol -- természetesen sikertelen a kommunikációt.
Értem én, hogy otthon ezt a stílust nyomod, de értsd meg, hogy ez itt nem az otthoni proli világ, amihez szokva vagy.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 15:55:42

@bbjnick: " néhány kommenttel ezelőtt, még te is ezek ellen a tudhatóan téves adatok ellen"

Igen, hiba volt a te forráskritikai képességeidre hagyatkozva elfogadni, hogy azzal szemben kell érvelni.

Viszont utána kb. 10 másodperc alatt kiderítettem, hogy mi a helyzet.

Innentől kezdve játszod a hülyét és trágárkodsz.

Vidéki 2013.04.12. 15:58:37

Még nem sikerült feltalálni a sohasem nedvesdő puskaport.

A balsors lehetővé teszi, hogy vannak jó iskolák és rossz iskolák.

Nemsikerül mindent egyformára csiszolni.

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 16:01:59

@Kettes: "Szó sincs róla, hogy a KLIK garantálni tudná, hogy minden körzetes gyereket el tud helyezni a körzetében."

Ha formailag tartani akarják magukat ehhez, akkor a megoldás az lesz, hogy vagy módosítják a körzethatárokat, vagy összevonnak iskolákat (ahol két szomszédos körzetből az egyikben túl sok a jelentkező, a másikban pedig még lenne hely, ott jogilag egyetlen, de két telephelyen működő intézmény lesz) és az így egyesített körzetre már igaz lesz, hogy körzeten belül mindenki el lesz helyezve.

Még plecsniket is fognak érte osztani!

Ezek a problémák sohasem szakmai-szakpolitikai, hanem mindig kizárólag szemantikai kérdések.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.12. 16:02:11

@Robinzon Kurzor:

"Igen, hiba volt a te forráskritikai képességeidre hagyatkozva elfogadni, hogy azzal szemben kell érvelni." --- írod.

És fogaz és fogaz!:-D

Robinzon Kurzor 2013.04.12. 16:11:55

@bbjnick:

Nem először bukkanok fel homoerotikus ábrándjaidban, de ismét vissza kell utasítsalak.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.12. 17:10:09

@Robinzon Kurzor: A KLIK-nek három hónappal ezelőtt tudnia kellett volna körzetenként az iskolaköteles korba lépő gyerekek számát és a rendelkezésre álló kapacitást, és felkészülni a feszültségre, például körzethatár-módosítással vagy a szülőknek szóló célzott, helyi kampánnyal, vagy több évre kellett volna széthúzni a tanköteles kor leszállítását.

Az iskolai körzethatárokat állítólag évek óta nem vagy alig módosították. Közben komplett városnegyedek lakossága cserélődött ki. Fel sem tűnt nekik, hogy a körúton belül évek óta lasszóval fogják a gyerekeket, azon kívül meg nincs elég férőhely.

Szerintem néhány tucat iskolát megoldhatatlan probléma elé fogja állítani az élet. Ott sem az áthelyezés, sem a létszámemelés, sem az új osztályok indítása nem fog működni. A tippem az, hogy azok a gyerekek szeptemberben egyszerűen nem kezdik el az iskolát.

De hát így megy ez ott, ahol egy falka bekólázott makimajom kormányozza az országot.

Oblomov 2013.04.12. 17:30:37

@Kettes: Feltételezed, hogy nem a szülő, hanem az állam lesz a hibás, ha tanköteles és iskolaérett gyereknek nem taláható fel körzetes iskola?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 04:52:13

@Robinzon Kurzor:

Homoerotikus? Hát te nem egy javaközépkorú, testileg, lelkileg elformátlanodott belvárosi némber vagy? Mert az intellektuális teljesítményed és a vitakultúrád alapján arra tippelnék... [......................................../.]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 05:15:19

@Kettes: Természetesen, szeptemberben minden gyerek, akinek el kell, el fogja kezdeni az iskolát. És, természetesen, korántsem mindegyik ott, ahol a szülei szerették volna --- ahogyan ez eddig is így volt. És, természetesen, addig még legalább ezer bőrt le fognak húzni erről a "botrányról" a posztkommer ballibbanditák. Belpestről, ahol egymás s*ggében vannak az iskolák, nyilván, nem látszik, hogy a magyar vidéken a hat-hétévesek közül az elmúlt jó tíz évben eddig is sokan húsz-harminc kilométeres reggeli buszozással kezdték ált. isk.-i tanulmányaikat. Tegnap rákérdeztem a problémára egy tanártól és ő azt mondta, hogy szerinte csak annyi történt, hogy a várost is utolérte az, ami vidéken évtizedes probléma. Vajon, akkor miért nem visított Belpest, amikor Szabolcsban vagy a Cserehátban sakkoztak a hatévesekkel?! És, igen, a KLIK ezt jól elk*rta: ez egy nagyon csúnya adminisztrációs és kommunikációs hiba! De kezelni fogják a problémát, ugyanúgy, ahogy eddig is minden kormányzat...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.13. 07:40:47

@bbjnick: Ja, az más, ha te rákérdeztél egy tanárnál, akkor most már átlátod az egész problémát. Ennyi tudással akár már a KLIK-et is vezethetnéd. És ez nem vicc.

szempontpuska 2013.04.13. 09:23:23

Az Eötvös gyakorlóiskolát részlegesen, a Janikovszky iskolát teljesen bezárták Budapesten, most meg megy a rohangálás hova helyezzenek el és egyáltalán hány gyereket?

Zippora 2013.04.13. 09:59:21

@szempontpuska: Hát ez az. Bezártak egyéb iskolákat is, itt az ötkerben is kettőt az ingatlanért. És amikről még nem tudunk, mert nem frekventált helyeken vannak.

Kandeláber 2013.04.13. 10:37:51

Bezzeg amikor Fodor Gábor, a politika szőke hercege vagy a szép beszédű Hiller Pisti volt a kultuszminiszter, akkor az iskolákban még a vízcsapból is tej és méz folyt...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 10:45:18

@Kandeláber:

...és egyetlen iskolát sem zártak be (Belpesten és Belbudán):-]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.13. 10:49:28

@Kettes:

Úgy, úgy! Virtigli ávós érvkészlet:-) Mit elmúlt tíz év iskolabezárásai, mit szabolcsi vagy csereháti hatévesek, amikor a vitapartnert is inszinuálhatjuk!

Farkasokkal táncoló 2013.04.13. 11:01:02

Látom a szerző szerint minden nattyon jó minden nattyon szép, és mindennel meg van elégedve, lám neki is van 6éves fia, aki iskolába megy még sincsen beszarva.

Helyes.

De egy büdös szót nem akarok hallani a későbbiekben, amikor ezeknek a mostani intézkedéseknek a konkrét hatását fogod élvezni - főleg a szerencsétlen gyerek.

873ujr3rk 2013.04.13. 14:36:01

ahahahaha a legfifikásabb szülők stratégiája a következő:

első körben iskolaérettnek tekintik a gyereket, elviszik, megpróbálják betolni a menő suliba.
ha nem sikerül, sietnek vissza, kérnek vizsgálatot a helyi nevtantól és izibe iskolaéretlennek tekintetik a lurkót, hogy jövőre újra próbálkozhasson.

a legmókásabb amikor a meggyőződéses NER szülő cigánykodik ezen a módon:)))

Robinzon Kurzor 2013.04.13. 17:45:53

@bbjnick: "egy javaközépkorú, testileg, lelkileg elformátlanodott belvárosi némber"

Mi várhat otthon, ha ilyenekről fantáziálsz?

Robinzon Kurzor 2013.04.13. 17:47:33

@bbjnick: "amikor a vitapartnert is inszinuálhatjuk!"

Ez az, kérd ki magadnak!

szempontpuska 2013.04.13. 19:03:34

@Zippora: Nem bezárták, megvédték :-)

Jack Torrance 2013.04.13. 19:05:25

@bbjnick: tehát ha ilyen probléma volt eddig is, akkor teljesen rendben van, ha most megtöbbszörözzük?

Jack Torrance 2013.04.13. 19:09:28

@bbjnick: mellesleg a falusi iskolabezárásoknál teljesen más okok voltak, nem kéne összemosni ezzel a mostanival. Ott valós problémákra volt egyfajta megoldás (lehet, hogy rossz, én nem tudom), ez a mostani meg szimplán faszság, ráadásul nagypofával és nagymellénnyel előadott faszság.
Ezeket a gyerekeket minden indok és értelem nélkül szívatják meg, és ez szerintem bűn.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.13. 21:07:13

@bbjnick: Semmit nem értesz. :-) A vidéki iskolabezárások oka a csökkenő gyerekszám. Emiatt kellett a maradék töredékosztályokat összevonni. Hasonló a helyzet a belvárosban.
Az agglomerációban és a tömbrehabilitált városrészekben pont ellenkező folyamat játszódott le, csak ott nem építettek új óvodákat és iskolákat.
Ez egy megoldható szervezési feladat lenne, mert van elég kapacitás, csak nem jó helyen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.13. 22:16:43

@Kandeláber:

látod, erre nem gondoltunk. ha az v. kerületben gyerekhiány volt valamikor, akkor most is az van az egész országban

le merem fogadni, akkor egy szabolcsi viskónak is négyzetmétere fél misi. tudnám, mit szenvednek azok a tajgetosz pozitívak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 04:12:14

@Jack Torrance:

"Ezeket a gyerekeket minden indok és értelem nélkül szívatják meg, és ez szerintem bűn." --- írod.

Miért is? Miért nagyobb szívás nem az általunk preferált (városi) iskolában kezdeni a tanulmányainkat, mint a településünktől húsz-harminc kilométerrel távolabb, egy másik településen?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 04:20:47

@Kettes:

Ó, dehogyisnemértemén!:-) Ha a posztkommer ballibbanditák sakkoznak a hatévesekkel, akkor az szakszerű forrásgazdálkodás, ha a mucsai náczifasiszták, akkor az tébolyult terror.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.14. 07:36:57

@bbjnick: Miről beszélsz?Nem a sakkozás a probléma, fogd már fel. Hanem hogy egy létező problémára rátettek még egy lapáttal és nem kezdtek hozzá a megoldáshoz időben, pedig ki lehetett számítani, hogy mi lesz.
Kímélj meg ettől a kárörvendéssel kompenzált vidéki komplexustól, mert semmi köze az ügyhöz. Gyerekek sorsán kárörvendesz, te nyomorult.

Jack Torrance 2013.04.14. 09:42:50

@bbjnick: szerintem ezt a kérdést gondold át mégegyszer :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 09:45:13

@Jack Torrance:

Szerintem meg te kezd el gondolkozni rajta:-)

Jack Torrance 2013.04.14. 09:46:38

@bbjnick: amit írtál értem, csak nem arra válaszoltál, amit én mondtam. Szerintem érdemes még egyszer nekifutnod :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 10:21:33

@Kettes: Kattog az ávósagyvelő, zakatol, Ketteske?!:-) 1) Abban megegyeztünk (legalábbis én egyetértésemnek adtam hangot), hogy a KLIK ezt elcs*szte (csúnya adminisztrációs és kommunikációs hibákat vétettek). No, de hogy emiatt gyerekek szeptemberben nem tudják elkezdeni az iskolát, az már csak egy ordas hazugság, egy ocsmány hecc! Mert, nyilván, el fogja kezdeni mindegyik, ahogy eddig is elkezdte --- meglehet, nem mindegyik ott, ahol a szülei szeretnék, ahogy ez eddig is így volt. 2) S hogy nem a gyerekekkel való sakkozásról szól a történet? Hát akkor miről? Nem arra szolgál-e a (hatékonyan-bénán végrehajtott) "központosítás" (s nem arról szólnak-e az iskolabezárások, -összevonások), hogy minél szűkebb keresztmetszeten, minél több gyereket toljanak át, minél olcsóbb legyen a közoktatás?! S vajon a szülőket nem az bántja-e, hogy a gyerekeikkel sakkoznak (hogy nem oda tudják járatni őket, ahová szeretnék)?...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 10:28:38

folyt innét: @bbjnick: ...Ha a KLIK nem bénázik és rémhatékonyan hajtja végre a centralizálást, az nem ugyanazt vonja-e maga után, hogy szűkül a szülők beiskoláztatási mozgástere? 3) Azt pedig, hogy gyerekek sorsán ki kárörvend, kinek természetes a kölkökkel való sakkozás, én azt a helyedben nemigen forszíroznám!

Jack Torrance 2013.04.14. 10:37:00

@bbjnick: nem csak kommunikációs és adminisztrációs hibát vétettek. Lehetett volna ezt sokkal jobban csinálni, hogy KEVESEBB gyereket és szülőt szívassanak meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 10:40:52

@Jack Torrance:

"nem csak kommunikációs és adminisztrációs hibát vétettek" --- írod.

Hanem mit (még)?

"Lehetett volna ezt sokkal jobban csinálni, hogy KEVESEBB gyereket és szülőt szívassanak meg." --- írod.

Mit is? Hogyan is?

Jack Torrance 2013.04.14. 10:44:18

@bbjnick: Mondjuk nem ilyen gyorsan teszik meg ezt a lépést. Mondjuk adnak időt és pénzt az iskoláknak felkészülni. És még biztos lehetne másképp is, de ők csak a kalapácsot ismerik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.14. 11:36:45

@Jack Torrance:

"Mondjuk nem ilyen gyorsan teszik meg ezt a lépést. Mondjuk adnak időt és pénzt az iskoláknak felkészülni." --- írod.

Ezt úgy hívják adminisztrációs hiba: nem kellő adat birtokában vágtak neki egy nagyléptékű átalakításnak.

Jack Torrance 2013.04.14. 11:40:19

@bbjnick: akkor hívják adminisztrációs hibának, ha véletlenül történik a dolog, ha kifelejtenek valamit a számításból, vagy hibás adatokkal dolgoznak, esetleg hibáznak a számoláskor.
Ha eleve leszarják az adatokat és mindent és nem is próbálnak számolni, akkor az már más kategória.

Mihailu de Munkachevo 2013.04.14. 19:37:14

@Kettes: Csak nem maga libelális Bauel elftás személyesen?

vantaan 2013.04.14. 19:38:17

Mit is várhatnánk átvedlett komcsiktól? A Rózsa a magyar nép ellensége ....volt komcsi. Egy komcsi az mindig komcsi marad.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 07:31:50

@Kettes:

No, ha már így összehaverkodtunk, akkor tiszteltetem én is a kedves mamádat!:-)

vantaan 2013.04.15. 07:39:30

@bbjnick: ...... nem kell minden pondrót észre venni!

vantaan 2013.04.15. 07:40:29

@Mihailu de Munkachevo: A Rózsa az Bauer lány??? Nem is tudtam!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 07:53:41

@Jack Torrance:

"Ha eleve leszarják az adatokat és mindent és nem is próbálnak számolni, akkor az már más kategória." --- írod.

Nem sz*rták le az adatokat, hanem nem kellő mennyiségű és minőségű adattal kalkuláltak.

És: Szerintem komoly stratégiai hiba az ellenzék részéről, hogy megpróbálja h*lyének beállítani a jelenlegi hatalmat --- mert nem azok. Arról én már sokszor írtam (úgy emlékszem veled is váltottunk már erről szót), hogy Orbán "kötcsével" jól odab*szott a ballibnek, mert nem tudnak fogást találni rajta. Értékvitákba nem megy bele, hivatkozásai gyakorlatiasak, minden lépése politikai logika szerinti, és így a végén mindig "igaza lesz". (Ahogy most is, mert, nyilván, minden gyereknek lesz helye, s a ballibbanda marad hazugságban.)

Ha én ballib lennék, ahogy nem vagyok, én, bizony, nem h*lyézném a jelenlegi kormányzatot (mert minden sikeresen véghezvitt lépésük csak engem hiteltelenít), hanem értékalapon kritizálnám. Eredményeket, ha csak hosszú távon is, de csak...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 08:07:49

folyt. innét: @bbjnick: ...ezzel érhetnének el.

Én, például, arra mennék rá, hogy miért vették ki a rendszerből azt a lehetőséget, hogy a szülő egy évig visszatarthatja a gyereket az iskolából (hét éves koráig), ha azt a gyerek számára kedvezőbbnek ítéli (mint a hatéves iskolakezdést). Ez lényegi kérdés! Kicsit bonyolultabb üzenet, mint hogy "d*göljmegh*lyeb*romh*ffmannr*zsa", de, ez legalább értelmes és jogos:-)

Jack Torrance 2013.04.15. 08:15:13

@bbjnick: "Nem sz*rták le az adatokat, hanem nem kellő mennyiségű és minőségű adattal kalkuláltak."

Szerintem nem különösebben érdekelték őket a pontos adatok. Szerintem sem hülyék (bár én sem vagyok ballib), hanem erőből csinálják a dolgokat, és bíznak az erejükben (egyelőre jogosan) annyira, hogy ne kelljen a részletekkel bíbelődniük.

Stratégiai kérdésekben nem értünk egyet (bár abban igen, hogy az ellenzék rosszul csinálja), Orbánék annyira nem értékalapon politizálnak, ráadásul olyan súlyos értékrombolást végeznek, hogy esélytelen egy ilyen módszer (szerintem). A Kádár rendszer se bukott volna meg soha ha csak értékalapon kritizálják.

vantaan 2013.04.15. 08:15:50

@bbjnick: " Ez lényegi kérdés! Kicsit bonyolultabb üzenet, mint hogy "d*göljmegh*lyeb*romh*ffmannr*zsa", de, ez legalább értelmes és jogos:-)" ...de hát ezt a kérdést, hogy " miért vették ki a rendszerből" miért nem tette föl magnak Hoffman Rózsa?
...és tehet e mást a szülő mint ,hogy "d*göljmegh*lyeb*romh*ffmannr*zsa" a mai rendszerben?

Jack Torrance 2013.04.15. 08:17:55

@bbjnick: sok értelmes és jogos kérdés van, de ugye ez a konkrét példa is csak pár embert érint. Jogos kritika, de halk. (Amúgy nyilván pénzügyi okok állnak a háttérben, mint ahogy a család definíció szűkítése mögött is).

Alfőmérnök 2013.04.15. 13:06:02

@bbjnick: Elég eredeti módon haverkodsz. :)
Btw lehet ávósozni Kettest, de ne feledd, hogy ugyanilyen alapon lehet ávósozni Gloiret is, az ávós/nyilas ösztönök úgyanúgy előtörnek belőle adott helyzetben (ugyanez elmondható a tartótisztjéről, Loxonról is).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.15. 16:09:35

@bbjnick: Ott a válasz a posztban. A "visszatartott" gyerek egy évvel tovább van a rendszerben, egy évvel tovább fogyasztja az erőforrásokat. Kérdés, pont ezen kell-e spórolni. Szerintem nem, de a kormány máshogy gondolta. (Ez eddig megvolt 222 karakterből, vagyis bőven elég volt az ezer, nem kellett volna ötezerre emelni! :))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.15. 17:17:34

@Holger Hartland:

"A "visszatartott" gyerek egy évvel tovább van a rendszerben, egy évvel tovább fogyasztja az erőforrásokat." --- írja.

Is. S, nyilván, ha nem ugyanabban az életkorban kezdik a gyerekek az iskolát, akkor a rendszer is kevésbé átlátható, tervezhető.

De itt a "miért" nem csak a primer indokokra vonatkozik, hanem egyben vitát is igyekszik generálni. (Csakmondom, ha nem értette volna meg a szándékot:-))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.15. 22:51:37

@bbjnick: Elsőre nem figyeltem, hogy két részes a kommentje. Pedig jó volt az ezer n-es limit. :)

bömböcz 2013.04.16. 14:24:02

A Nemzet Kormánya a mindenekelőtti Integrációt tartja a felemelkedést segítő szemei előtt!
Az a néhány maradék -nemintegrációraváró- meg majd megoldja saját "tehetsége" szerint...

SzDandi 2014.05.26. 13:59:01

A múlt héten, a jóval az országos beíratkozás után kaptam a levelet, hogy a gyermekemet NEM VETTÉK FEL A KÖRZETES ISKOLÁBA HELYHIÁNY MIATT. Valószínűleg éppen az átjelentkezések és a visszatartott gyerekek miatt. Szuper. És az Igazgatónő sorsolással döntött, kihúzta a kalapból a neveket, akiket nem vesz fel. Természetesen egy pillanatig sem gondolok arra, hogy a vezető esetleg korrupt lenne. Természetese, ez biztosan így tisztességes. :-(
süti beállítások módosítása