A bölcsészoktatás és a tarsolylemezesek
2013. február 28. írta: pinter.bence

A bölcsészoktatás és a tarsolylemezesek

tarsolylemez.jpg

Abban egyetértek Bakó Beával, hogy a szélsőjobboldali eszmék felé fordulni talán a lehető legrosszabb reakció, amit fiatal gondolkodó tehet az őt ért benyomásokra. Azon sem fogunk összeveszni, hogy ebben van némi szerepe az egyes szakokon domináló, alternatívákat talán kevéssé felvonultató eszmerendszereknek.

Karsai László megjegyzése valóban elég szerencsétlen, de nem nélkülöz minden igazságot. Karsai azt mondta, hogy a bölcsészkarra jelentkezők „… mindennek a legalja. Nem beszélnek nyelveket, frusztráltak, mert nem vették fel őket egy komolyabb – jogász vagy közgazdász – szakra, alulképzettek, motiválatlanok”. Ahogy Bea is írja, ez nyilván nem igaz: nagyjából olyan dolog ezt kimondani, mint hogy minden cigány bűnöző, minden nő kurva és minden hajléktalan maga alá székel. Jelentkeznek a bölcsészkarra ilyen emberek is, de ne feledkezzünk meg a nem kevés szorgalmas, egy, vagy akár több nyelvet beszélő, tudatosan történésznek, esztétának, nyelvszakosnak készülő hallgatóról se. Viszont világos, hogy Karsai elsősorban a történészhallgatókról beszél: velük találkozik, őket oktatja, erre lát rá.

És bár kijelentése, mint fentebb írtuk, általánosítás, a történészhallgatóknál talán tényleg jobb aránnyal működik, mint az egész bölcsészképzést tekintve. Itt ugyanis felülreprezentált a tarsolyt és hosszú hajat hordó, „hun-magyar mítoszra és sámánizmusra” fogékony fiatalság. Abban is igaza van Karsainak, hogy az ehhez a világnézethez kapcsolódó történelemfelfogást nagyban befolyásolhatja a középiskolai történelemoktatás. Nem kell ehhez még hasonszőrű tanár sem, bőven elég ránézni a középiskolai történelem-tankönyvekre, melyek jellemzően a szokásos „a magyarokat bántják, nem tehetnek semmiről, még meg is védik Ajrópát” szemléletet közvetíti, bár csak lágyan. Csak felelősséget ne vállaljunk véletlenül se semmiért.

Bea azt írja, hogy Karsai valóban képes a középiskolai történelemoktatásra fogni a szélsőséges eszmék terjesztését, ami miatt szerinte az egyetemre már »elfuserálva« kerülnek a fiatalok? Tizennyolc évesen már tele vannak szélsőjobboldali eszmékkel, és mind el vannak fuserálva! Borzasztó. Nem is tud már ezekkel mit kezdeni az egyetemi oktatás, ugye? Pedig van megoldás: követelni kell tőlük, ha meg nem tanulnak, buktatni kell, és majd kikopnak a rendszerből. Ilyen egyszerű.” Felnevettem, mert sajnos nem ilyen egyszerű.

Vizsgán ugyanis mindenki fel tudja mondani az tananyagot: senki, vagy nagyon kevesen fogják azt mondani pl. Karsai László holokausztról szóló óráin, hogy miféle hatmillió? Persze van példa erre is, hallottam olyanról, aki duzzogva ülte végig Karsai óráit, vagy kiment onnan. Mások meg a szintén ott oktató, HÖK-ös listázókhoz hasonló mentalitású oktató órájáról mennek ki. Mások meg az első sorban röhögnek minden „viccén”.

A tévedés ott van, hogy Bakó Bea szerint a történészképzés nem adja meg a kapaszkodókat, amelyek kivezetnek ebből a nemzeti-romantikus hozzáállásból. Ez egyszerűen nem igaz: a kapaszkodók a legtöbb helyen megvannak (tekintsünk most el a kortárs irányzatokat kérdés nélkül elítélő öreg professzor uraktól). Az már tényleg az egyes hallgatón, tehát az alapanyagon áll, hogy nyúl-e feléjük, nekiáll-e gondolkozni, hajlandó-e megkérdőjelezni saját, otthonról hozott elképzeléseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr905108036

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felelősség. Kinek? Miért? 2013.02.28. 15:19:31

Most, hogy a diáktüntetések és a "felsőoktatási reform" eredményei egyaránt kezdenek beérni - lásd az ELTE BTK HÖK körüli problémákat vagy az ugyanezen a karon jelenleg is zajló elbocsátási hullámot - ismét elkezdek napvilágot látni olyan írások, amely...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.28. 11:00:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A bölcsészoktatás és a tarsolylemezesek 2013.02.28. 09:52:02

Bakó Bea szerint a történészképzés nem adja meg a kapaszkodókat, amelyek kivezetnek ebből a nemzeti-romantikus hozzáállásból. Ez egyszerűen nem igaz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 09:22:35

Nem sikerült lesuvickolni a négust, ez a különvélemény olyan gyerekesre sikerült, hogy még lőni sem érdemes rá.

A leány kiütéssel győzött.

Bocskay 2013.02.28. 09:24:45

Kedves Pintér Bence!
Talán azzal árnyalnám a képet, hogy igen, van egy csomó ember az egyetemeken, aki csak azért jön oda, mert felsőoktatásba akart kerülni. Őszintén megmondva - személy szerint kicsit haragszok az ilyenekre, mert lehet, hogy olyat szorítanak ki, a felvételi elszámolás módozata miatt, aki tényleg oda akarna menni, csak pl.: valami nem jött be neki az érettségin - ezek az emberek kóvályognak a szakokon, és nem is igazán képesek értelmesen meglátni a lényeget a tananyagban. Képtelenek szájbarágás nélkül egy szemináriumra felkészülni, nem is beszélve a szakdolgozatról... Azt azonban valóban nehéz kérdésnek tartom, hogy a tananyag felépítése milyen, hiszen számos olyan történész van, akinek lövése nincs a magyar hadifoglyok sorsáról, és a "Málenkij robotnak" nevezett dolgokról, azon túl, hogy "csúnya, nehéz és disznóság volt". De azt pl. nem tudják, hogy ugyanolyan alapon ment, mint a holokauszt (egy faluban, ahol soha nem éltek németek, azokat vitték el, akiknek 'r'-re végződött a neve, mert Hitler neve is erre végződött, vagyis németek). És ez csak egy példa, de azt, hogy a GUPVI, vagy GULAG nem ugyanaz... Nem részletezem, de itt igenis vannak disszonanciák, mert az egyiket túlnyomják.
A közoktatási történelem könyvek legnagyobb részét rég ki kellett volna dobni a kukába, mert köszönő viszonyban sincsenek a modern történelemkutatás eredményeivel!!!
Ja, és azt meg csacsiságnak tartom, hogy mindenki hun-magyar romantikus, aki tarsolyt hord!! Ezek a magyarság régészeti leleteiből előkerült tárgyi emlékek, ami ráadásul akár praktikus is lehet, mármint a hordása.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 09:34:27

Az eddások meg parasztingben, szimatszatyorral és saruban nyomták anno és két d volt a nevükben, mint Ribbentrop, csak fordítva.

Na, azokból sem lett mainstream irányzat. A kanszatyrosok is hasonló esélyekkel indulnak, csak ezt ők még nem tuggyák. Mert hiányosak a történelmi ismereteik.

Viktus 2013.02.28. 09:39:16

Ez most kb. nesze semmi fogd meg jól ... Karsai félék pedig maguk termelik ki a szélsőjobbot időről-időre, mert nem lenne az kivel "küzdenének"? így addig provokálják a társadalmat míg nem érnek el oda, hogy mindent szélsőjobbnak neveznek ami magyar.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 09:48:18

Tetszik ez a szélsőjobbos címkézés. Mihez képest, Pintér Bence, aki nem szíp ember, de gavallér.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.02.28. 09:48:36

@Bell & Sebastian: Most egy szélsőjobbos poszt következik, ha a sokrmintát követik. Zsidó vélemény - széljobbos vélemény - zsidó vélemény...
Én már csak annyit kérdeznék erről az egészről, hogy vajon mi a rohadt kibaszott kurvaisten köze van egy zsidónak a magyar történelemhez, illetve annak oktatásához? Az rendben van, hogy a világon mindenhol egységesen oktatják, hogy a hunok és magyarok rokonok, és ennek a bolsevik történelem oktatás ellentmondott. Az már nincs, hogy 23 évvel a rendszerváltás után még mindig nem oktatják legalább a royal society által is propagált verziót.
Amikor nyilvánvaló, hogy a bolsevik hagyományú zsidó oktatók ma is kizárólagos hatalmat gyakorlolnak az egyetemeken, és a magyar történelem meghamisítása valamiféle fő csapásvonal számukra, akkor kialakul az egészséges fiatalokban egyfajta ellenkezés. Mert olvasnak idegen nyelveken, mert járnak külföldön. Nem úgy van, mint a cucilizmusban, hogy bármit mondhatott egy pipázó faszkalap zsidó egyetemi előadó, mert megcáfolni legfaljebb egy másik zsidó tudta volna, aki engedélyt kapott külföldi kutatásokra. Az meg ugyan miért cáfolta volna meg hitsorsosát?
Lehet finomkodni, árnyalni, de a tény tény marad: a magyar oktatást a zsidók, és csakis a zsidók baszták szét.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 09:58:03

@Mr Falafel: A hunok kitöltötték az egész, sötétnek nevezett középkort, a nyomaik fellelhetők szerte Nyugat-Európában, ennek ellenére ott is inkább karolingoznak egy nagyot, amikor a híres (egyfejű) dinasztia nem állt egyébből, mint Karcsiból és lovából.

Létezhet valami paktum, megegyeztek a néphülyítésben és mi még mindig szorgalmasan hozzuk a penzumot.

Trianonnak nem volt valami titkos záradéka, ahol kijelölték a főcsapás irányát a vakoló, nemzetközi-jakobinus zsebnyalogatók a honi nyaloncságnak?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.28. 10:00:37

A "szélsőjobbos" eszmék azért erősek az egyetemeken, mert a fiatalság alapvetően hajlik a radikalizmusa. Ez így volt, így lesz. Nincs ezzel semmi gond. A Karsai-féle sovinizmus azért nem népszerű, mert az átlagmagyarnak semmit nem ad. Ott te csak bűnös lehetsz. Hát nyilván akkor a másik oldalra mozdul a nemzsidó többség.

Ráadásul, aki pl egy kicsit utánaolvas Trianonnak az nehezen tud utána azonosulni a Karsai-félékkel... Aztán persze lehet ütni mondjuk Romsicsot, hogyha a valóság antiszemita, akkor azt tilos megfelelő magyarázat nélkül leírni!

Bell & Sebastian 2013.02.28. 10:07:27

@TaTa86.: Ómájgod, már maga is benácult? Mivé lesz így a haladás? Ki ne mondja. :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2013.02.28. 10:09:49

Lehet, hogy én tanultam más tankönyvekből, de szerintem a középiskolai történelemoktatás egyáltalán nem sértődés-vezérelt. Inkább nemzeti-balos-liberális vonalnak mondanám. Semmi köze a tarsolylemezes hozzáálláshoz. A titok nyitja talán az, hogy a tarsolylemezesek közt felülreprezentált a történelem iránt magas szinten érdeklődők aránya, így közülük sokan mennek töri szakra. Aztán vagy kiverik a hülyeséget a fejükből, vagy nem.

caralho voador 2013.02.28. 10:20:03

Már a felütésnél elástad magad, istenbarma, mikor a (meglepően értelmes) Bea-poszt leghülyébb mondatával való egyetértésből indítottál.
Erre kár volt egy bejegyzést elpazarolni, egy hozzászólás is sok lett volna az idézett poszt alatt.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 10:21:09

@dobray: Ez lenne a konzi-keresztény szakvélemény? Most maga csak bohóckodik, vagy tényleg úgy gondolja, hogy ütni kell az ilyen kulcstartóval mászkálókat?

És miért is?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.02.28. 10:22:12

visszagondolva az én iskolai tanulmányaimra, balos-marxista - nemzeti-kurucos szemlélet ötvözete volt jellemzően a törioktatás, pl. Thökölyvel mint nemzeti hőssel, meg Kossuth megkérdőjelezhetetlen piedesztálra emelésével, lol.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.28. 10:27:06

@Bell & Sebastian: Elhatárolódom magamtól!

pinter.bence 2013.02.28. 10:27:19

Azt persze elfelejtettem hozzátenni, így most pótolom, hogy a történelemszak ponthatárai nevetségesek voltak az elmúlt években, jómagam emlékeim szerint ötven ponttal léptem meg a küszöböt.

Ugyanez persze áll sok másik szakra is.

MézesRozi 2013.02.28. 10:32:15

"És bár kijelentése, mint fentebb írtuk, általánosítás, a történészhallgatóknál talán tényleg jobb aránnyal működik, mint az egész bölcsészképzést tekintve. Itt ugyanis felülreprezentált a tarsolyt és hosszú hajat hordó, „hun-magyar mítoszra és sámánizmusra” fogékony fiatalság. Abban is igaza van Karsainak, hogy az ehhez a világnézethez kapcsolódó történelemfelfogást nagyban befolyásolhatja a középiskolai történelemoktatás. Nem kell ehhez még hasonszőrű tanár sem, bőven elég ránézni a középiskolai történelem-tankönyvekre, melyek jellemzően a szokásos „a magyarokat bántják, nem tehetnek semmiről, még meg is védik Ajrópát” szemléletet közvetíti, bár csak lágyan. Csak felelősséget ne vállaljunk véletlenül se semmiért."

édesistenem. olyan korlátolt és tudatlan maga, hogy az fáj.

induljon ki abból, hogy karsai állítása onnan f@szság, hogy azt feltételezi, aki radikális jobboldali, az hamisan ismeri a történelmet. bakóbea és maga meg onnan művel butaságot, hogy ezt axiómaként elfogadja.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 10:33:44

@pinter.bence: Fel a fejjel, Lándonban még akár húspogácsát is sütögethet. Ennyi hazugságból kihámozni a valószínű igazságot -ezek szerint- még a tripladoktoroknk sem sikerült, ha feltételezzük, hogy értenek is hozzá és nem szántszándékkal lódítanak.

Ha mégsem és még vörösre is festik a történelmet, akkor le kellene nyilazni az ilyeneket, mert fordítva ülnek a lovon.

plümpike 2013.02.28. 10:37:45

Amikor a kormány a felsőokatatási keretszámok kapcsán arról beszélt, hogy a műszaki és informatikai képzést támogatná jobban, magasabb felvehető kvótákkal, és a bölcsész, művészeti, jogi, meg közgazdászképzés kárára, akkor az egész ország attól volt hangos, hogy ez micsoda korlátoltság, a bölcsészettudomány pont ugyanolyan fontos, meghogy "kellenek a kiművelt emberfők".

Erre most meg kiderül, hogy a bölcsészkaron vannak a legsötétebb soviniszta bunkók, akiket a saját oktatóik sem tartanak semmire sem, és eleve lemondtanak arról, hogy a középiskolából JOBB HÍJÁN bölcsészkarra jelentkező szerencsétlenekből valaha normálisan gondolkozó embert faragjanak?

Akkor mire volt itt a hiszti? Arról van szó, hogy a bölcsészképzésbe -a karok, finanszírozott keretszámok nagy száma miatt- jelentős számban olyanok mennek, akiket nívósabb egyetemekre nem vesznek fel, ezért annyi a sámániszta, tarsolylemezes nomád a BTK-n.
Kérdem én? Miért is nem lehet akkor keretszámot csökkenteni? Miért is nem lehet bevezetni azt, hogy a jelenlegi keretszámok egyharmadát veszik fel, viszont akkor a felvételt nyertek azok lesznek, akik a legjobbak, és nem jobb híján mennek a bölcsészkarra. Talán kevesebb frusztrált idióta, tarsolylemezes szerencsétlen lenne a bölcsészkaron...

Bell & Sebastian 2013.02.28. 10:41:34

@plümpike: Tévedel, ott masíroznának még a spejzban is, teljesen kiszorítanák a hogyishívjákokat.

F. A. Hayek 2013.02.28. 10:43:14

Mindkét eszmefuttatás kiválóan illusztrálja azt a teljesen intoleráns bolsevik világnézetet, amelyet az szdsz és egyetemi oktatói holdudvara áldásos tevékenységének köszönhetően a magukat értelmiséginek gondoló fiatalok nagy része kötelességének érzett elsajátítani az elmúlt 20 évben.

1) Tarsolylemez: szépen megmunkált fémlap, mely sokak számára pozitív érzést, valamiféle közösséghez tartozást fejez ki. Nyilván nem ez az egyetlen módja a jobboldaliság vagy a nemzeti érzés kimutatásának, de az egészen elképesztő, ahogy az szdsz-árvák minden fórumon kényszeresen tarsolylemezeznek, sámánoznak, mintha nekik viszont egyedül ez az elhatárolódás fejezné ki az identitásukat. Ezt a kórosan a másik oldalra fixált negatív világlátást intellektuális felsőbbrendűségnek beállítani legalábbis megmosolyogtató.

2) Hun-magyar rokonság: Szintén nem a napi közéletnek - de talán még a történetírásnak sem - a legfontosabb kérdése. Írott források hiányában különböző segédtudományokra támaszkodó elméletek vannak, ki ezt tartja hitelesebbnek, ki azt. Az viszont botrányos, hogy az szdsz-es bolsevik holdudvar oktatói tevékenysége abban merül ki, hogy minden a saját elképzeléseivel ellentétes elméletet diszkreditál, amatőrnek, nevetségesnek állít be. A szakmai tisztesség minimuma lenne, hogy a szellemi elődeik által a börtönben halálra kínzott Hóman Bálint ezzel kapcsolatos történészi munkásságáról legalábbis érdemben szóljanak.

3) Szélsőjobbosozás: Az szdsz-es holdudvar által megalkotott tartalom nélküli stigma, melyet a baloldali értelmiségben igazodási pontot látó ifjú titánok kényszeres önigazolásként használnak. Persze lehet, hogy emberfeletti bátorságot követelne a szélsőjobbtól való elhatárolódás azonnali kinyilvánítása nélkül kritizálni egy köztiszteletben álló egyetemi oktatót, ami persze nem várható el a tollforgató fiataloktól. Az elmúlt 22 éven végigtekintve azonban talán nem a megfoghatatlan "szélsőjobboldali" eszmék okozták a legtöbb nehézséget ennek az országnak, hanem azok az egészen konkrét és kézzelfogható kommunisták, akik - mintha nem lett volna rendszerváltozás - a diktatúrában szerzett pozícióiknál fogva uralták a közéletet, gazdaságot, az egyetemi életet és a médiát.

vantaan 2013.02.28. 10:45:23

Sajnálatosan addig amíg a történész társadalom csontig nyal az aktuális hatalomnak addig csak káosz lesz a történelem oktatás területén is!
Mondják,hogy mindig a győztesek írják a történelmet - csak itt a Kárpát-medencei lapályon 4-8 évente változnak a "győztesek". S ehhez csak egy Pozsgay Imre vagy egy Boros Péter ....na esetleg Kövér László tud alkalmazkodni. a magyar lélek evolúciós készsége olyan nagy hogy akár a saját apját lásd Orbán Viktor párttitkár papája vagy nagypapáját lásd Kövér László nagypapija vagy akár még saját magát is - lásd Boros Péter vagy Pozsgay Imre múltját - képes leköpni.

Beer Ninja 2013.02.28. 10:48:45

Számomra szerencsétlen Karsai véleménye a legkevésbé mérvadó, igazából reagálni sem érdems rá.
Maximum annyit, hogy épeszű nem ember nem oda piszkít, ahonnan enni akar...

MézesRozi 2013.02.28. 10:56:07

@pinter.bence:

ha maga bejutott hallgatóként, az jó példa arra, valóban rossz a felvételi rendszer. ha valaki képtelen kilépni és túllátni egyféle narratíván: aki tarsolylemezes az hülye, az nem való történelemszakra. mondjuk próbálja meg akkor most onnan megközelíteni a kérdést, hogy aki romkocsmákban ücsörög az hülye, aki tarsolylemezes, az okos. mert az is egy lehetséges nézőpont. és van még másik is:)

színes ám a világ. bátran nézzen körül benne.

vantaan 2013.02.28. 10:57:51

@dr. dodó:
...... pedig eléggé elgondolkodtató Karsai véleménye!

Sőt szerintem nagy általánosságban még igaza is van!

Alfőmérnök 2013.02.28. 11:19:21

@MézesRozi: Mi van Rozi, kiengedtek a zárt osztályról?
Bakóbea cikke viszonylag korrekt volt, bár bele tudnék kötni(felszínesek az ismeretei az eltéről), csak felesleges.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.02.28. 11:22:44

pár dolgot mindenképpen el kell mondani, a tisztánlátás kedvéért.

a mandiner bloggerei kivétel nélkül liberális irányvonalat képviselnek. Vagyis: a nemzetköziséget a nemzeti gondolkodásnál előbbre tartják. Ezt finomítják különböző kereszténykedő álláspontokkal, de ettől még a teljes kép változatlan marad.

Pintér Bence az "alternatíva" blog szerzője, tehát ebben a minőségében az lmp-t képviseli. Érdekes lenne megtudni hogy platformos irányzatot vagy a bennmaradtakat, most nem néztem utána.

Bakó Bea a kimondatlan mandineres sablon-álláspont híve (amit ha szélsőjobbról van szó, a baloldalt megcélozva el kell mondani): "ha ti jobban csináltátok volna, most nem lenne szélsőjobb; ez a ti hibátok."

ez a roppant egyszerű Kövér-passzus finomított változata: "A Jobbik az MSZP kreatúrája". Ami persze igaz, abban az értelemben, hogy a Fidesz kétharmada meg az szdsz kiesése is az MSZP "kreatúrája" volt. 2006, őszödi beszéd.

Az egészből a mezítlábas tahó stílus tetszik a legjobban, amivel ezek a magukat elemzőnek, újságírónak, szerkesztőnek, megmondóembernek képzelő senkik próbálnak a cikkeikben hangulatot kelteni. Nyilván a hozzászólás az egy kötetlenebb, szabadabb forma, de a cikkekben meg kéne őrizni a józanságot.

Szomorú visszatükröződése ez a mai magyar közállapotoknak, ahol annak van igaza, aki a leghangosabban ordít, illetve annak, akié az utolsó szó.

Ami Karsait illeti: a lehető legjobbkor szólalt meg, és lehető legjobbat mondja. György Péter: szintén.

Sok-sok ilyen ember kell nekünk, akik ráirányítják hathatós figyelmünket, hogy milyen erők állnak szemben ebben az országban. Ebben a harcban a mandiner mandarinjai két malomkő közé fognak kerülni.

Az előttünk álló feladat mostan: Megnézni hol vagyunk, hogyan jutottunk ide, és mi a kivezető út.

Ez csak _autentikus_ források útján lehetséges.

Hamarosan fönt lesz teljes terjedelmében egy korabeli civil szervezet, a Magyar Középiskolai Tanárok Nemzeti Szövetsége által íratott és első pályadíjjal jutalmazott Magyar Nemzeti Káté. Írója Dr. Károlyi János, kegyesrendi főgimnáziumi tanár.

És akkor a mandarinok által sugalmazott és megfogalmazott hazugságok, csúsztatások, érzelmi hatáskeltések pernyeként fognak elszállni a szélben.

Az igazságot akárhogy próbáljátok lehazudni, megváltoztatni, lekicsinyelni, jelentéktelennek föltüntetni, előbb-utóbb győzedelmeskedni fog.

De hogy "érthetőbben" az aktuálpolitikára is leordítsam: Orbán részéről a folyamatos nemzetieskedő propaganda pl. a holokauszt-emlékév-vonatkozásában elég durván vissza fog ütni, és a kormányzati impotenciával kiegészülve végsősoron a radikálisokat fogja erősíteni.
A kormányzati sikerpropagandával nem lehet éhes szájakat betömni. Lehet hogy ez a belbudai ingatlanokból szemlélve jelentéktelen ügy, de az átlagembert a megélhetés érdekli. A húzd meg-ereszd meg taktika (rezsicsökkentés, áfacsökkentés stb) a választásokig elég lesz, utána a vízözön.

A gazdasági leromlás, a munkanélküliség, államadósság növekedése, az építőipar leépülése, a hitelhiány (amely független az alapkamattól, és a jegybank személyétől is)... mind-mind a radikalizmus növekedését fogja következtetni.

És nem azért, mintha a Jobbik annyira lehengerlően jó lenne. Hanem azért, mert a többi szereplő alkalmatlansága okán lassan de biztosan kiesik a képből.

Amit most látunk: a szokásos habzószájú ordibálás a magukat nemzetinek hazudó liberális szennymédia tollából. Minél jobban habzik a szájuk, annál jobban ráirányítják a figyelmünket a valós problémákra.

Ennél még az is többet érne, ha mélyen kussolnának. szerencsére ostobák ahhoz, hogy erre rájöjjenek.

Csak így tovább. Minél többet beszéltek róla, annál jobb lesz.

vantaan 2013.02.28. 11:28:45

"a mandiner bloggerei kivétel nélkül liberális irányvonalat képviselnek. Vagyis: a nemzetköziséget a nemzeti gondolkodásnál előbbre tartják"

...no asztán mááá millen is aza nemzeti godokodás, heee?

Mert ha a nemzeti nihilt gondolod gondolkodásnak akkor valami baromi nagy baj van a fejedben!

Oblomov 2013.02.28. 11:36:16

A történelmet lehet tanítani? Ráadásul a középiskolában, heti 2-3 órában történelemszemléletet? Ami aztán elcseszi az egyetemi oktatás esélyeit?

Állítsuk má' feje tetejéről a talpára Hegelt. :)

Kandeláber 2013.02.28. 11:43:21

Mindennek a legalja - mondja saját tanítványairól egy sebzett lelkületű figura.
És mi lenne a megoldás, édes úr, kizárólag angolul-jiddisül akcentus nélkül beszélő hallgatókat kéne felvenni a bölcsészkarra, kitiltani a tarsolylemezeseket az oktatásból?
Nulladik évfolyamokat indítani, és ott agymosást végezni, kigyomlálni a fejekből a magyar őstörténethez történő vonzódást?
Máglyára hányni a középiskolai törikönyveket, vagy négy évig csak és kizárólag holokauszt-történelmet oktatni, megspékelve Landeszmann rabbi tanításaival, amelyekből megtanulnák a tarsolyosok, hogy ők egyben bőgatyások és fütyülős barackosok is?
Várjon már addig, amíg felvásárolják az országunkat, ahogy megígérték, addig a kis ideig még talán kibírja.

vantaan 2013.02.28. 11:49:56

@Kandeláber: Miért lenne sebzett lelkű? Nagyon is igaza van, sajnálatosan az egyik legfontosabb tudomány ágat okítják majd ezek a kontra szelektált félázsiai barmok.
Valójában Karsai erre a veszélyre hívta csak fel a figyelmet.

Bloodscalp 2013.02.28. 12:00:34

ah, titánok harca a mandineren!

hoplita 2013.02.28. 12:02:31

@F. A. Hayek:
Jóvanmánnnnna....
Szegény bencének annyi köze van egy tarsolylemezhez, hogy esetleg valamelyik ősének a hátán kalapáltak egyet.
Vagy a bőréből. mert már az ősnácikok is ilyenekre vetemedtek...

Szerintem plagizáljuk Pósalaky urat, oszt ugorgyunk.

hoplita 2013.02.28. 12:10:59

Én nem értem...

Ha én az órájára járnék, olyat bebombáznék ennek a köcsög zsidráknak, hogy a seggén köpködné a fogait.

De a mai nyurnyó egyetemistáktól már ezt sem várhatja az ember.
Csupa untauglich.:(

vantaan 2013.02.28. 12:19:27

@hoplita: No igen! Íme az embör! ....a félázsiai tarsolylemezes!
A János vitéz unokája ..... akinek Juliska néni volt a nagymamája. Hajrá vidi! Hajrá ....

s pofátlanul,még embernek is nevezi magát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 12:20:26

Hallottáták?

A Medián felmérése szerint a biztos pártválasztók körében a Jobbik 2 százalékkal rávert az MSZP-re!

tarackos 2013.02.28. 12:31:23

Mikor én jártam suliba kára nem foglalkozott senki a tarsolylemezzel se a tanár se a diák. Nem vót rá igény.

Mikor a '90-es évek végén végeztek töris ismerőseim totál ki voltak akadva néhány gimis töritanáron hogyan tanítják a múlt századi történelmet. Akkor már javában tartott az erodáció.

Tk. a rendszerváltással felszínre került dolgokkal semmilyen téren nem tudtunk mit kezdeni. Morális válságban nem is fogunk.

Hober Marlow 2013.02.28. 12:38:23

Értem a szándékot, de mégis megkérdezem: ERRE a cikkre most miért volt szükség?...akár a Bea, akár a Karsai cikkéhez pluszmínuszos kommentként a "még elmegy" kategóriához tartozik :D

Bloodscalp 2013.02.28. 12:44:23

@bbjnick: neked meg összedobunk egy gépírócicus tanfolyamra. Ne szenvedj már.

hoplita 2013.02.28. 12:44:27

@vantaan:
Neked én bombázok be, bármikor, faszfej.

Újpest drukker vagyok, én még láttam Zámbóékat élőben, köcsög,

Anyádnak nem volt tervbe véve véletlenül egy abortusz....baszom a szája szélit...?

Kandeláber 2013.02.28. 12:48:48

@hoplita: Na, őket még én is láttam, de a Fradi-táborból. :D

neeskens 2013.02.28. 12:53:01

Mivel magam is koptattam a töriszakot (igaz nem ma), azt kell mondjam, hogy itt élesen szét kell szedni legalább 2 problémát. (Most a hörögve zsidózókra, had ne vesztegessek karaktert.)

Az egyik a diákság radikalizmusa: szerintem abból,hogy a HÖK gyakorlatilag a Jobbik fiókszervezete lett az elmúlt 10 évben nem lehet olyan messzemenő következtetéseket levonni. Messze nem olyan az arány a hallgatók körében, mint a HÖK-ön belül, csak ők a leghangosabbak, ők vannak leginkább szem előtt.

A másik probléma sokkal fontosabb szerintem. Ez a nemzeti oldal, jobboldal, konzervatívok - mindegy hogy hívjuk - hátránya. Nyilván ez elsősorban abból fakad, hogy 1948-1990 között megszűnt, vagy csak nyomokban létezett magyar nemzeti gondolkodás. Míg a baloldal gyakorlatilag szabad kezet kapott és a liberálisok is elég erős pozíciókat fogtak a 70-es évektől. Ez a két irányzat a marxizmus különböző válfajaiban egyrészt közel került az akkori európai gondolkodás fősodrához (Lukács György és iskolája) másrészt kitermelt egy liberális olyan elitet, akit Nyugat-Európában is ismertek (Konrád, Kertész, Nádas, Eszterházy).

A rendszerváltástól a magyar jobboldal inkább csak egy "érzület" maradt, nagy kérdőjelekkel - a Horthy-korszakot nem lehetett újraéleszteni, túlhaladta az idő, konzervatív politikai hagyomány meg sosem volt igazán erős. Maradt a népi-nemzeti vonal (Csurka, Csoóri), amely szépiraodalom szintjén hiába volt kiváló, érvényes világ-, történelemszemléletet nem igazán adott. Az ezredfordulótól érzékelhető némi konzervatív reneszánsz,(Konzi, Közjó és kapitalizmus stb.), akik egy angolszász típusú konzervativizmus felé hajlanak. Az ő problémájuk, hogy egyrészt a neokon gazdaságpolitika hatalmas károkat okozott a rendszerváltás után Magyarországon és ezért sosem lett népszerű, másrészt 2008-ban, mintha ez az egész világnézet megrottyant volna.

A Fidesz körül még kialakult egy értelmiségi holdudvar (Professzorok Batthyány-köre stb.), de ők egyrészt sosem voltak annyira befolyásosak, másrészt 2010 után ki is estek a kosárból.

Nem csoda, hát, hogy a 2010-es évek elején valóban elsősorban a ballib értelmiség uralja a társadalomtudományokat az egyetemeken. Valójában ez a jobboldal óriási hátrányának és identitásproblémáinak tudható be.

tistedur 2013.02.28. 13:00:50

@dobray: ja, kedvenc emlékem a középkori magyar töri vizsgáról kieső tarsolylemezes kérdése: ki a f....om volt rogerius mester és miért kellene ezt tudni?!

Kandeláber 2013.02.28. 13:05:53

@neeskens: 1948-90 között nem szűnt meg a nemzeti gondolkodás, csupán nem jelenhetett meg mindenki által hozzáférhetően.
Írókat tettek indexre, leginkább természetesen nemzetieket. A nyílt terror évtizedei után persze lazítottak a présen, de Aczél cenzúráján Illyés "Szellem és erőszakja" is fennakadt, csak évekkel később adták ki a nem bezúzott példányokat.
Az igazság kedvéért azért meg kell jegyezni, hogy Konrádot is indexre tették egy időre, őt még Aczél torkán sem sikerült lenyomni, de például Eörsi vígan éldegélt Berlinben az MSZMP által kiutalt pénzen.
Tőle mondjuk nem is sajnáltam, mert '56-ban legalább tett valamit, és ezt keményen meg is torolták rajta.
Az ún. "rendszerváltozás" utáni oktatásról csak annyit, hogy kétezer akárhányban beszélgettem a fiam nagyon szimpatikus osztályfőnökéről, és megemlítettem neki, hogy a földrajzkönyvben vajon miért titulálják a Bácskát Vajdaságnak, ami egyrészt közigazgatási fogalom, másrészt a szerb Vojvodina tükörfordítása.
Erre széttárta a kezét.

hoplita 2013.02.28. 13:12:40

@Kandeláber:
Fúúúúúj, te ellensíg...!:))))

Az a béna Nyilasi, Ebedli, Pusztai és a többi falábú....:))))

75-ben voltam először kettős rangadón....

Adolf Eichmann Bizottság 2013.02.28. 13:15:19

Karsai erősen rázza a pofonfát.

neeskens 2013.02.28. 13:15:45

@Kandeláber: Ez nem mond ellen, annak amit mondtam. Igazából csak azt akartam írni, hogy a mostani középiskolai/egyetemi tanárok többsége még vagy 90 előtti marxista alapokra épülő oktatási rendszerből jött, vagy 90 után olyanok tanították, akikre elsősorban a marxista világszemlélet hatott.

Anélkül, hogy minősítgetésekbe belemennék, szerintem azt el kell ismerni, hogy Lukács György és tanítványai a marxizmus fősodrához tartoztak a maguk idejében, ahogy szerintem a liberálisoktól sem lehet eltagadni a szellemi teljesítményüket.

Mindezzel együtt én úgy látom, hogy most már a jobboldalnak is lett volna több, mint két évtizede, hogy faragjon a hátrányból, ehhez képest igen sovány eredményeket sikerült felmutatni.

Kandeláber 2013.02.28. 13:18:02

@hoplita: Na azért Juhász Péter, Horváth, Harsányi sem volt semmi. Na azért Nyíl és Ebédlő nem volt semmi. Két éve találkoztam Kű Lajossal az utcán.
Bár Kozma lábának eltöréséért respect.
Jó kis meccsek voltak azok, néha még bunyó is előfordult, meg persze lovasrendőrök.

Kandeláber 2013.02.28. 13:45:53

@neeskens: Persze, a lukácsistákkal nem volt igazándiból nagy baja a kádárista hatalomnak, hiszen egy alomból származtak.
Talán az volt velük a gondjuk, hogy aztán elmentek olyan eurokommunista irányba, azaz megpróbáltak leszakadni a moszkovitáktól, de ez az én véleményem szerint nem egy olyan hatalmas érdem, mert az alapok maradtak.
Hát ha neked sovány eredmény, hogy a mostani bölcsészek nagyobbik részét éppen a nemzeti beállítottságuk miatt fikázzák posztmarxista-liberálisok, akkor nem igazán értek veled egyet.
Pontosan az az eredmény, hogy egy Karsai vagy egy György Péter szörnyülködik.

neeskens 2013.02.28. 13:59:18

@Kandeláber: Nekem az a bajom, ha a mostani bölcsész/szociológus/közgazdász hallgató alternatívát keres, mert nem elégíti ki amit az egyetemen kap, akkor csak tarsolylemezes ködevőket, meg opportunista faszfejeket talál idehaza alternatívaként.

Csak, hogy ellenpéldát mondjak, pl a csehek: Thomas Sedlacek 1977-ben született - Havel tanácsadója volt és megírta 35 évesen a Jó és a rossz közgazdaságtanát, amiben a klasszikus liberális közgazdaságtannal szemben kínál alternatívát. Amúgy meg Havel tanácsadója volt sokáig. A könyvet kb előbb jelentették meg angolul, mint cseh nyelven.

Kandeláber 2013.02.28. 14:12:18

@neeskens: Jó.
Akkor a Monarchia iskolarendszerében szocializálódott Nobel-díjasaink nyilván fölülemelkedtek a porosz oktatás hiányosságain, és azok, akik '45-után a Rákosi- majd a Kádár-rendszer főcsahosai voltak, és ugyanonnan, illetve a Horthy-rendszer iskoláiból szerezték meg a tudást, ugyancsak.
Bezzeg Rákosi pajtás, majd Kádár elvtárs "utolsó csatlós" sulykolása pozitív volt, ennek a folyománya Kovács Laci bácsi "merjünk kicsik lenni" című agymenése is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 14:13:38

@neeskens:

"ha a mostani bölcsész/szociológus/közgazdász hallgató alternatívát keres, mert nem elégíti ki amit az egyetemen kap", akkor ott van előtte az egész hagyomány. Mire azon végigkorcsolyázik, addigra olyan széles és perspektivikus képet fog kapni, hogy igen karakteres képe fog kialakulni a jelen viszonyokról is. Önmagából semmi nem érthető meg, akkor miért gondoljuk azt, hogy épp a jelen volna megérthető önmagából?

Tehetetlen Dodó 2013.02.28. 14:21:04

@bbjnick: Csak óvatosan, öregem!
Ez a jelentés már az Együtt-féle manőverek része: nem véletlen, hogy a maszopot hirtelen lepontozták, az együtteseket meg hirtelen fel, a maszop közelébe - nyomást kell gyakorolni Mesterházyékra, hogy beadják a derekukat és aláfeküdjenek az együttesnek, másként sose esz azoknak értékelhető szavazóbázisa.
(Mert ugye, józan ember egy pillanatig sem veheti készpénznek azt, amit ez a jelentés sugall, hogy a maszop szavazótábora mindössze 2%-kal lenne nagyobb erejű, mint az együtté...).

neeskens 2013.02.28. 14:23:51

@Kandeláber: 1. A Monarchia iskolarendszere megállta a helyét a korabeli Európában
2. A Nobel-díjasok elitgimnáziumokból jöttek, amelyek tulajdonképpen kis műhelyként funkcionáltak
3. 1947-48-tól diktatúra volt, ott nem volt helye semmi másnak, mint a hivatalos ideológia
4. Akkor volt egy óriási cezúra amúgy is - az értelmiség egyik fele elment, mert zsidó volt 44/45 előtt, másik része meghalt. A nem zsidó értelmiség elhúzott, vagy önkéntes száműzetésbe vonult a fordulat éve után, a maradék meg 56 után.

Összefoglalva: egyik sem analóg a mostani helyzettel.

@bbjnick: Nem tudom, milyen hagyományra gondolsz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.02.28. 14:33:19

@Kandeláber: "

Bácska sem magyar elnevezés. Ezt is rosszul tudják az emberek. (helyesen: Délvidék egyébként)

Az érdekesség kedvéért az egész kérdést ideírom, mind a két lábjegyzettel együtt, korabeli írásmóddal.

"44. Összefüggésben van-e a magyar állam területi megoszlása a trianoni béke területcsonkító intézkedéseivel?

Feltétlenül! Ez a megoszlás kitünő jogcímet és történelmi alapot adott a nemzetiségi aknamunkának, mert hazánk területi és állami megosztottságát mint történelmi és politikai valóságot belevitte a nyugati népek köztudatába(18), ezt ellenfeleink kitűnően kihasználták ellenünk. (19)

18: Még a mi köztudatunkban is fészket vert már a Bánát, Bácska elnevezés! Nem lehet eléggé kárhoztatnunk, hogy a napi, sőt az időszaki sajtó ujabban egészen átvette ellenségeink alaptalan és jogosulatlan elnevezéseit hazánk egyes részeire vonatkozóan s a Bánáton s Bácskán kívül immár Szlovenszkóról, Ruszkakrajnáról, Burgenlandról stb. beszél! Ha területi épségünk rovására mimagunk ilyen engedményeket teszünk az elnevezéseinkben, mit várhatunk a tájékozatlan vagy rosszindulatú külföldtől?

19: Mikor a kiegyezésben hazánk az osztrák és magyar monarchia egyik fele lett, a tisztán Ausztria érdekeit szolgáló diplomácia minden erejével azon dolgozott, hogy hazánk a külföld szemében mint az egységes Ausztria egyik tartománya szerepeljen; hazánk önállóságának és külön jogi helyzetének elhomályosodása kegyetlenül megboszulta magát Trianonban: itt Ausztria módjára „rendeztek” bennünket s még külföldi jóakaróink is csodálkoznak, hogy Ausztria példájára nem tudtunk belenyugodni az idegennyelvű „tartományok” lecsatolásába. A trianoni béke gyilkos rendelkezésiben nagy része van tehát annak, hogy a külföld hazánk ezeréves történetéről, a monarchia keretén belül elfoglalt jogi helyzetéről csak rosszindulatú informátorok útján szerzett tudomást – persze téveset: ez azért történhetett így, mert Ausztria fogalmában, kifelé, teljesen eltűnt az önálló Magyarország, az ezeréves magyar állam."

A mandiner alkoholisták számára fenntartott borkóstoló oldalán is _burgenlandi_ borokról beszél.
bor.mandiner.hu/cikk/20130224_burgenland_deli_resze_lenne_a_legegyedibb_terroir

az identitásvesztett, fölkapaszkodott sznob mandarinos blogger úgy akar magának tekintélyt szerezni, hogy az ősi magyar Őrvidék helyett burgenlandról beszél.

Kandeláber 2013.02.28. 14:33:57

@neeskens: 1.2.3. rendben.
4.: Ez azért nem egészen volt így. Sokan maradtak, egy részük AVH-s lett, ezek alkották később az újonnan létrejött Magyar Televízió munkatársainak derékhadát, továbbá ott voltak a könyvkiadók élén, illetőleg a kultúrát és az oktatást irányító szerveknél is.
Neveket talán nem kell mondani.

neeskens 2013.02.28. 14:48:19

@Kandeláber: Irreleváns, amit mondasz. Egyrészt, mert akik 45 előtt komoly szerepet játszottak, azok közül alig maradt valaki, másrészt kevéssé tehették meg, hogy a korábbi "dekadens" értékrendet továbbvigyék, hivatalosan legalábbis biztosan nem.

Persze személyi átfedések ettől még lehetnek, a másik oldalról pl Páger Antal jó példa, aki mindkét korszak ünnepelt színésze volt, sőt még a hungaristákkal is kokettált.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.02.28. 14:49:18

Szövegkörnyezet, amiből kibomlik:

"Az Árpádoknak és a vegyesházbeli királyoknak a legnagyobb érdeme, hogy az ország területi épségét, noha a nyugati népek, főleg a németek államfejlődésének iránya éppen ellentétes volt, úgyszólván teljesen meg tudták őrizni. Az erdélyi vajdaság, a temesi és pozsonyi grófság, a horvát bánság inkább honvédelmi, mint politikai alakulatok voltak és mindenkor integráns részei voltak a haza területének. A mohácsi vész után megbomlott az ország területi egysége: három részre szakadt az ország. E megoszlás azonban, mivelhogy külső erőszak következtében történt, nem járt az ország egységére nézve akkora veszedelemmel mint az egységnek a szakadást nyomon követő intézményes megbontása. Ily megbontás volt, hogy megalakult az önálló erdélyi fejedelemség; ez csökkentette ugyan a haza területén a német és török hatalom surlódási felületét s egyébként is mérhetetlen szolgálatot tett a nemzeti ügynek, de az ország integritásán úgyszólván gyógyíthatatlan sebet ejtett, főleg azzal, hogy 1690-ben nem kapcsolták vissza Magyarországhoz, hanem tovább is mint erdélyi fejedelemség szerepelt egészen 1848-ig. A török végleges kiverése után a temesi vidéket külön területté, a bécsi haditanácstól függő katonai kormányzósággá alakították, szervezték s benépesítését úgy intézték, hogy semmi se emlékeztessen rá, hogy ez valamikor Magyarország szíve volt. Igy jött létre a Bánát. Ilyen célzattal történt a Kolonics által betelepített szerbeknek a magyar uralom alól való elvonása és egy külön szerb tartomány létesítése, továbbá Mária Terézia alatt Horvát-Szlavonországnak az anyaország testétől való elszakítása és a három szlavóniai magyar vármegyének az új alakulatba való beolvasztása. Ily módon hét évszázados történelmi kapcsolatot lazítottak meg és megteremtették a horvát kérdést. a haza területi épségének ilyen végzetes megbontása volt a határőrvidékek létesítése s a szabadságharc leveretése után az ország öt részre való szétszakítása. Főleg az utóbbi szerencsétlen kisérletezés tette az ország megosztottságát történeti valósággá. erre hivatkozhattak ellenfeleink Trianonban."

Összefoglalva: a tartományokat a Habsburgok külön közigazgatási egységeként kezelték különösen '48 bukása után (Erdélyt már azelőtt is), külön kormányzattal és kormányzókkal, amit aztán a dákoromán és pánszláv propaganda nagyszerűen kiaknázott trianonban.Ez párosult a habsburg diplomácia magyarellenességével, és hazánkról a legszemenszedettebb hazugságok, rágalmak láttak napvilágot külföldön.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 14:49:57

@neeskens:

Egy "bölcsész/szociológus/közgazdász" számára mi a hagyomány? Mindaz, ami történeti perspektívában rendelkezésére áll. Számtalan történeti forrás s a teljes nemzeti irodalom. Aki valóban válaszokat keres, azt nem rettenti vissza az olvasástól, tájékozódástól, hogy "nincs magyar Sedlacek":-) Igazából felfogni sem tudom, hogy hogyan gondolhatja bárki is, hogy például bármit is megérthet a jelen társadalmi-kulturális viszonyaiból anélkül, hogy nem ismeri kialakulásának gyökereit: az pedig, tetszik, nem tetszik, valahol a XIX.-XX. századfordulon, Trianonnál és a Horthy-rendszer "felállásánál", rendszerrészerveződésénél keresendők. Tessék "primer forrásokat" olvasni a korból!

Tündér_Lala 2013.02.28. 14:50:25

@neeskens: "3. 1947-48-tól diktatúra volt, ott nem volt helye semmi másnak, mint a hivatalos ideológia"

Pont erről szól a kérdéskör, hogy igenis analóg a mostani helyzettel. Vagyis van egy szűk réteg, akik szeretnék meghatározni, hogy mit KELL gondolnunk.
Holott egy valamennyire is tisztességes történelem szemléletnek arról kellene szólnia, hogy
lehetett így x források ezt támasztják alá +forráskritika
lehetett úgy y források arra utalnak +forráskritika
Neadjisten fogalmunk sincs, de erre, meg arra utalnak jelenségek (a nagyon régmúltból)

Ehhez képest dogmákat jelenítenek meg, amellyel szembeszállni szakmai öngyilkosság (kicsinálják aki másképpen gondolja). Ez pedig igaz nem csak a történelemre, de a társadalom tudományokra, az esztétikára stb.,stb.

A hagyományok pedig a minden erőfeszítés ellenére élő családi emlékezet, az elhallgatott és indexre tett szerzők gondolatai stb.,stb.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 14:53:35

@Tehetetlen Dodó:

Jó, hát annyira nem érdekes és jelentős a hír, csak stílusosnak és poénosnak találtam ideidézni a közvéleménykutatási eredményt;-)

neeskens 2013.02.28. 15:00:49

@Tündér_Lala: Hülyeség. Gyakorlatilag minden hozzáférhető, olvasható, kutatható. Az internet segítségével minimál pénzből lehet külföldi folyóiratokat, könyveket olvasni, gondolkodni, írni.

@bbjnick: Igazából ugyanezt válaszolnám neked is. Csak pont ellentétes előjellel. Az, hogy a primer források is hozzáférhetők klassz, de ahhoz, hogy ez intézményesüljön ahhoz kellene/kellett volna egy világos politikai akarat is.

Még 98-ban éreztem a Fideszen, hogy erre van egy igény, mármint a "polgári Magyarország" gondolata igyekezett egyfajta hagyományba beilleszteni magát. Azóta meg a nagy semmi.

neeskens 2013.02.28. 15:07:54

@Tündér_Lala: Nem analóg, már hogy lenne az. Bármihez hozzá lehet férni az elsődleges forrásoktól a külföldi folyóiratokig...Ott van a Pázmány, a Károli, 2-3 tv csatorna, újságok, netes felületek, minden adott elvileg.

@bbjnick: Erre ugyanez a válasz,csak megfordítva. Az jó, hogy minden olvasható, csak ahhoz, hogy ez valamilyen rivális és releváns világképet tudjon adni, ahhoz intézményesülés is kell. Az intézményesüléshez meg politikai akarat. Amióta a Fidesz ejtette a polgári Magyarország éthoszát én nem látok semmi ilyesmit.

Tehetetlen Dodó 2013.02.28. 15:10:35

@bbjnick: Annyiból jelentős csak, hogy a Hann-féle közvéleménykutató szinte alig leplezetten beállt a szadesz 2.0 újraépítése mellé.
Ez azt jelenti, hogy komoly erők és komoly pénzek mozoghatnak az együttesek mögött és megpróbálják Mesterházyt kiszorítani a saját pártja éléről.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.02.28. 15:19:43

@Tehetetlen Dodó: Én is erre a következtetésre jutottam tegnap.

"erős kétségeim vannak a kutatás kapcsán.

1)A Mediánról már bebizonyult, hogy hajlamos "baráti szívességek" megtételére, amikor Bajnait 14%-ra mérte (amikotr a többiek 7%-ra vagy kevesebbre). Ez tehát a hitelességére nézve súlyos kérdéseket vet fel.

2) Nem látom be, hogy az együtt 2014 mitől lenne a biztos választók körében csupán 2%-kal lemaradva az mszp-től. ez azt jelenti, hogy nagyjából ugyanannyi szavazója van az együttnek és az mszp-nek. Szinte bizonyosan ki van zárva.

Az én véleményem, hogy a medián ismét az együtt pozícióját kívánja erősíteni, másrészt bejátszotta a fasiszta kártyát: "össze kell fogni, mert különben jönnek a szélsőségesek, nincs vesztenivaló idő" c. narratíva, ezzel együtt az mszp pozíciójának gyengítése.

Meg ugye Bajnai a politikai puskaporának legnagyobb részét már ellőtte: mint mozgalom megbukott, Mesterházyval vetekedik a műsoridőért, egyelőre még őt sem tudja túlkiabálni. Nehezen látom be, hogy ennek ellenére miért erősödne a pártja, miért pont most, és miért pont az mszp kárára.

A Milla kilépése is biztosan visz, nem pedig hoz szavazókat.

Tehát elég sok jel mutat arra, hogy Medián játszik az adatokkal, mint tette ezt már legalább egyszer, amikor Bajnait 14%-ra mérte. Extrém óvatosság indokolt. "
torokgaborelemez.blog.hu/2013/02/22/487_nem_jo_de_jobb
20.39-kor

MézesRozi 2013.02.28. 15:27:11

@Tehetetlen Dodó: És Karácsony Gergely, Hahn egykori alkalmazottja, éppen véletlenül Bajnai-párti lett és szétszedte az LMP-t.

MézesRozi 2013.02.28. 15:41:02

@neeskens: "Valójában ez" a kulturális rendszerváltás elmaradásának "tudható be."
Egy vizsgálat szerint a politikai és gazdasági elit nagy mértékben le lett cserélve, de a kulturális elit 70%-a már 90 előtt is elit pozícióban volt.

Alfőmérnök 2013.02.28. 15:49:12

@neeskens: Valakit kihagytál a felsorolásból. Ott van Loxon, a Világkirály a Julius Evolájával meg a René Guénonjával. Igaz, hogy egyelőre a föld alatt, csatornákban kényszerül bujkálni, de nemsokára felszínre tör, és akkor minden jó lesz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.28. 16:06:51

karsait udvariasan hasba kell rúgni

Kandeláber 2013.02.28. 16:39:53

@neeskens: Gondolom nem értetted, mit írtam.
Vajon kikből lettek sokan ÁVH-sok, majd a kultúra frontján harcoló elvtársak?
Págernek semmi köze hozzájuk, értelmezhetetlen, amit írsz.

arlequin 2013.02.28. 16:41:43

@Alfőmérnök: kedves mérnök úr!
evola meg guénon általam ismertek, de ki ez a loxon?
világosíts fel kérlek.

arlequin 2013.02.28. 16:44:53

@tesz-vesz:
hasba, hogy lehányjon?
az nem jó... morogni fog a mosónőm :-)

Bell & Sebastian 2013.02.28. 16:50:03

@Kandeláber: Abból indul ki (Neeskens), hogy aki Horthy alatt ünnepelt színész volt (például), annak a szocializmusban nem lehetett keresnivalója, miután (távollétében) zsidófalónak festették át kedves jóakarói.

Csakhogy ennek pont az ellenkezője volt igaz és a kulturális kormányzat hívta/engedte vissza, némi alkudozás után. Amely tény máig fáj a törzs konkurens részének.

Karádynak például nem ez a sors jutott, a kegyosztogatás -finoman szólva- nem volt objektív, de azért kellett egy-két díszkeresztény a kirakatba, gondolom, a Nyugat felé mutatott demonstrációként.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.28. 16:52:41

@neeskens:
"Most a hörögve zsidózókra, had ne vesztegessek karaktert.)"

haDD ne vesztegessél, még a végén kiderülne, a zsidozóknak is vannak igazságaik

kkbk.blog.hu/2012/12/29/ady_endre_a_hadak_utja_latinovits_zenevel

Bell & Sebastian 2013.02.28. 16:53:43

@arlequin: Virtuális személy, Alfi képzelete által ördögi tulajdonságokkal felvértezve. Olyan északi boszorka -félét képzeljen el, két seprővel, extra hókuszpók -akadémiai flepnivel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.28. 16:59:42

@neeskens: te mi a fenéről beszélsz, te idióta?
az egész kommented tömény ostobaság

"Nem csoda, hát, hogy a 2010-es évek elején valóban elsősorban a ballib értelmiség uralja a társadalomtudományokat az egyetemeken."

erre kellett a 2 A4? mindent a komcsik uralnak, mert komcsi diktatúra után vagyunk, övék a vagyon, a nemzetközi biztos kapcsolat. a jobboldal politikai szinten nemigen létezett, mert a komcsik hozták létre azt is, ahogy a kezdetben komcsiellenes szdsz-t is.
ennyi, nem kell 3 A4!

kkbk.blog.hu/2012/04/19/a_keresztapa_9

arlequin 2013.02.28. 17:02:13

@Bell & Sebastian: hálás köszönet.

az ógörögben megtaláltam 'kétértelmű' jelentéssel, a delphoi jósda kapcsán, de mást nem nagyon.

Kandeláber 2013.02.28. 17:03:52

@Bell & Sebastian: Közismert, hogy Págert Argentínából pontosan '56 októberének elején sikerült visszacsalogatni.
Szerintem nem járt rosszul sem ő, sem a közönség.
Karádyt hiába kínozta/erőszakolta meg a Gestapo, hiába verték ki a fogait, hiába énekelte a felszabadúlás után, hogy "Gyévuska" meg mittudom én mit, persona non grata lett az elvtársas szemében, akikről most már nem szabad mondani, hogy elvtársak, mert ugye '45. ápr. 4. után itt olyan pluralista demokrácia volt, hogy csak na.
Mondják néhányan.
Sokak szerint meg nem volt az.
Jávor meg Szabó Sándor is lelépett, mert a nagy demokrácia kezdetén már Major, Gobbi meg Várkonyi mondta meg a frankót.
Persze attól még demokrácia volt.
Vagy nem.

arlequin 2013.02.28. 17:05:11

@Kandeláber: most is demokrácia van. elég baj az nekünk.

Kandeláber 2013.02.28. 17:20:26

@arlequin: Na ja. Tankok ugyan nincsenek itt, mint azelőtt.

arlequin 2013.02.28. 17:25:57

az a népi demokrácia kérlek.
a polgári bankokat használ helyettük.
e felett pedig nem létezik demokratikus uralom. csak parancsuralom, mind a seregben/arisztokratáknál, mind a vallásokban.

Kandeláber 2013.02.28. 17:34:19

@arlequin: Hát igen, mint ahogyan pontosan egy mandineres szerző az olasz választások előtt találóan megjegyezte, valahogy így: 'Az olasz nép döntését majd minősítik a pénzügyi piacok."
És lőn, mert nem az ő csókosuk lett a befutó.
Mi lesz itt jövőre, ha nem a Szende nyer?
Addig ismételtetnek, amíg kijön a jó eredmény?

arlequin 2013.02.28. 17:43:14

nép-polgár-bankár-katona-pap-nagyöreg :-)
csak ma már nincs katona, csak zsoldos, akit a pénzen vett politikus irányít.
szép új világ.
bár szvsz most vágják majd gerincre a bankokat, s jön a nagy közös összeborulás. de előtte kell egy háború

Tehetetlen Dodó 2013.02.28. 18:42:54

@Nemzetstratégia: Így gondolom, pontosan, ma már máshol is leírtam, folytatásként ide is idézem:

"Pontosan ilyen okokból nemigen lehet más magyarázat, mint a szándékos manipuláció.
Ráadásul mintegy figyelmeztetésképpen még a jobbikot is a maszop fölé pozícionálták, hogy lám-lám, ha nincs sürgős összefogás, még a fasiszták is megelőznek benneteket, Attila!"

Bell & Sebastian 2013.02.28. 19:02:00

@Tehetetlen Dodó: Aristo és a kvantumfizika, hogyan állapítható meg, hogy melyik a kuvasz input -vége, avagy a megfigyelő és megfigyelt kölcsönhatásáról.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.02.28. 23:11:44

@Tehetetlen Dodó: Egyeznek gondolataink, és pont ezért én a Jobbik eredményét is nagyon kételkedve fogadom.

Ha hamis egy statisztika, akkor miért csak egy pontban lenne hamis, az összes többiben meg igaz, ugye....
tehát a jobbik eredménye is kamu.
Majd ha sorban jönnek az erre utaló kutatási eredmények, a többi kvk-tól is , akkor elhiszem.

* * *
na, megjelent végre.
kuruc.info/r/9/108667/

Rövidesen jön majd a befejezés:
"Hazánk jövője:
kötelességérzet és cselekvőakarat."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.01. 04:59:54

@neeskens:

Nos, én nem vagyok abban biztos, hogy a zsidóság Ady filoszemitizmusát bármikor boldogan be ne cserélné (ha tehetné) a Századforduló valamennyi antiszemitizmusára együttvéve:-) Mert Ady ugyan nagyon értett ahhoz, hogy "kétértelműségeket" úgy süssön el, hogy a "hegyük a plafont verje", s mégjobban ahhoz, hogy úgy "nyúljon le" komplexusos "elsőgenerációs magyarokat", hogy azok azt határtalan megtiszteltetésnek érezzék, de a legjobban ahhoz, hogy a történeti magyarságtudattól teljesen idegen (és a zsidóktól ellesett!) fajitudatot (progresszió gyanánt!) úgy integrálja a magyarság önképébe, hogy az a történeti tudatunkat ne roncsolja, hanem éppen hogy megerősítse. Olvasd figyelmesen!:-D

Mi Ady filoszemitizmusa? Asszimilációs ajánlat. S nem kétséges, hogy ki asszimilál kit. Fajnemesítés: (kb.) tíz percent (nem több) zsidóvér a magyarba. Milyen ajánlat ma ez egy zsidónak?:-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.01. 07:12:02

@neeskens: ?

te biztos érted magadat, mert én nem értelek, hogy jön ez ide kispofám?
azt hiszed én nem tudom? kommenteket is olvashattál volna ott.

neeskens 2013.03.01. 08:55:28

Figyelj attól, hogy idiótázol, meg kispofázol nem leszel több ám.

Idelinkeltél egy Ady-verset, arra reagáltam. Végtelenül untatnak az ilyen figurák, mint te. Frusztrációjukat, sikertelenségüket meg sértettségüket abban élik ki, hogy agyrémeiket fölhányják a netre és azt hiszik, hogy attól ők valakik lesznek.

Ha meg bárhol, bármihez hozzászólnak akkor meg olyanok, mint a Móricka, minden témáról egy dolog, nevezetesen a zsidók jutnak eszükbe.

Hozzád se szóltam, erre elkezdesz velem kötözködni, idiótázol, sértegetsz.A kommentek olvasgatása helyett neked könyvek olvasgatását ajánlanám, meg egy jó pszichiátert.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.01. 15:26:41

@neeskens: te nem reagáltál az Ady-versre, és nem reagáltál a képekre sem, legalábbis az egyikre.
te Adyról mondtál annyit hogy filoszemita, amit én már azelőtt tudtam, mielőtt te megszülettél volna.
miért lennél én emiatt szerencsétlen?

nyugodtan használd a válasz gombot.

milyen frusztráció? milyen sértettség te ostoba libsi idióta?
ezek eléggé tényeknek tűnnek:
m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/kun%20kommzsidovezeto.jpg

m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/rakosi%20kommunista%20vezetk.bmp

ez úgy néz ki mint vmi agyrém?

tudod elegem van abból, hogy itt osztod az észt, miközben kis kereszténynek adod ki magad, eközben úgy viselkedsz mint egy bolsevik, aki a náciktól és az antiszemitáktól retteg.

minden témáról a zsidók jutnak eszembe te végtelenül balf*sz, te hoztad fel a témát
mi vagy te aranyhal?

"Most a hörögve zsidózókra, had ne vesztegessek karaktert."

erre írtam én, segítek mert úgy látom eltévedtél:

"haDD ne vesztegessél, még a végén kiderülne, a zsidózóknak is vannak igazságaik"

és mégis milyen könyvet ajánlanál? vmit karsaitól?
beszelo.c3.hu/cikkek/reflektor-a-sotetbe
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fImWkuVHCNU#!

neeskens 2013.03.01. 20:00:20

@tesz-vesz: Többek közt az ilyen kommentekről süt a frusztrációd.

A "hörögve zsidózók" esetén természetesen magadra veszed és nekiállsz sértegetni. A válasz esetén trágárkodsz, hőbörögsz és a saját nyomorult blogoddal igazolod önmagad, a koroddal kérkedsz, az elütéseken lovagolsz, ellenségképet gyártasz bolsevikozol, libsizel.

sajnállak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.02. 13:46:29

@neeskens: neked tényleg ennyi eszed van?
ez úgy néz ki mintha magamra venném a hörgő zsidózást?

"Most a hörögve zsidózókra, had ne vesztegessek karaktert."

"haDD ne vesztegessél, még a végén kiderülne, a zsidózóknak is vannak igazságaik""

ennyiből állt ez a komment, hol látod te ebben a sértést? mármint azon kívül, hogy diszkréten rámutattam, hogy csakis a "had" (sereg) nevű főnevet írjuk egy "d"-vel, ez egy tipikus hiba a csak csupán kettes érettségivel rendelkezők körében, ezért gondoltam, hogy nem elütés.
ez már sértés lenne? nem.

a sértés, az "idióta" a teljes kommented elolvasása után jött az én következő kommentemben, tehát nem semmi köze nincs ahhoz hogy te fehércigány vagy, egy zsidók által asszimilált magyar. a sértegetésnek semmi köze nincs ahhoz, amit te írtál, nem vagy képben, és ez most sem meglepő

a saját nyomorult blogomon néha előfordul hogy igazságok vannak, erre kéne reagálni, amúgy a wikipédiával tudom igazolni, hogy ezek mind zsidók:
m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/kun%20kommzsidovezeto.jpg
m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/rakosi%20kommunista%20vezetk.bmp

szemét, nyomorult, aljas wikipédia.

nyugodtan ne reagálj az érdemi részre, megteheted, nálam lejjebb már úgyse írhatod magad.
süti beállítások módosítása