Bölcsészoktatás: álszentségről és felelősségről
2013. február 27. írta: bakó.bea

Bölcsészoktatás: álszentségről és felelősségről

media-manipulation.png

Az ELTE BTK diáklistázása kapcsán megszólalt már boldog-boldogtalan, s két nemrégiben hozzászóló kapcsán én is kénytelen vagyok beállni a szörnyülködők sorába. A lista létezése mellett ugyanis az is elborzaszt, hogy szakmájukban elismert, tekintélyes egyetemi tanárok hogyan mentegetik magukat: mintha bizony nem az ő tanítványaik (is) lennének, akik azt a bizonyos listát megalkották.

„Akik ma a bölcsészkarra mennek, mindennek a legalja. Nem beszélnek nyelveket, frusztráltak, mert nem vették fel őket egy komolyabb jogász vagy közgazdász szakra, alulképzettek, motiválatlanok. Épp ezért nagyon fogékonyak a Trianon-szindrómára, a történelmünk előző kétezer évét pedig kitöltik hun-magyar mítoszokkal és sámánizmussal”nyilatkozta az SZTE történésze a Stopnak. Amellett, hogy a bölcsészek nagy része igenis beszél nyelveket és egyáltalán nem akar közgazdász vagy jogász lenni – vagyis nem jobb híján, frusztrált kétségbeesésében ment a bölcsészkarra, mint ahogyan Karsai állítja –; felmerül az a kérdés is, hogy egy magát komolyan vevő oktató hivatkozhat-e arra, hogy rossz az alapanyag? Nem épp az ő dolguk lenne történelmet tanítani, hogy a hallgatók megtanulják a helyén kezelni a „hun-magyar mítoszokat és a sámánizmust”?

Karsai valóban képes a középiskolai történelemoktatásra fogni a szélsőséges eszmék terjesztését, ami miatt szerinte az egyetemre már „elfuserálva” kerülnek a fiatalok? Tizennyolc évesen már tele vannak szélsőjobboldali eszmékkel, és mind el vannak fuserálva! Borzasztó. Nem is tud már ezekkel mit kezdeni az egyetemi oktatás, ugye? Pedig van megoldás: követelni kell tőlük, ha meg nem tanulnak, buktatni kell, és majd kikopnak a rendszerből. Ilyen egyszerű. Vagy mégsem? Hiszen akkor az egyetem elesik a diák után járó fejkvótától, és ez bizony nem éri meg – a tanároknak sem. Ezt a részét valahogy elfelejti hangsúlyozni Karsai tanár úr, amikor – egyébként helytállóan – megállapítja, hogy „a fejkvóta-rendszer bevezetésével gigantikus méretű óvodává züllesztették az egész felsőoktatást”.

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének vezetője, György Péter a minap a Népszabadságban azon töprengett: „Mit csináltam, mit csináltunk rosszul?” Ne törje a fejét egy percig se tovább, tanár úr, megmondom én: úgy csináltak, mintha a kultúra, a filozófia, az esztétika csak és eredendően baloldali, liberális és értékrelativista lehetne. Nem kínáltak más alternatívát a frankfurti iskolán, a feministákon és a ’68-as lázadókon kívül. Azzal, hogy a jobbközép, konzervatív elméleteket levegőnek tekintve egyszerűen mellőzték az elméleti tananyagból, arra kényszerítették az Adornónál meg Foucault-nál többre avagy másra vágyó hallgatókat, hogy maguk keressenek külön utakat. Így, vonalvezető és szélesebb spektrum kínálása nélkül sokan könnyen bedőlhettek a populista szélsőjobb szólamoknak. A diákok egy része ugyan felismerte, hogy nem a baloldali liberális világnézet az egyetlen lehetséges út, viszont más iránymutatás híján könnyen az ellenkező végletbe sodródtak.

Szó sincs itt apolitikusságról meg elefántcsont-toronyról. Az egy dolog, hogy a konkrét aktuálpolitikai eseményektől úgy-ahogy távolságot tartott az oktatás (bár emlékezetem szerint maradt már el óra diáktüntetés miatt, és aktuálpolitikára burkoltan utaló vizsgakérdéssel is találkoztam); de az ideológiai egyoldalúság sulykolása is politika. Olyan politika ráadásul, amely észrevétlenül gyökeret ver a még nem eléggé kritikus fiatalok fejében, hogy aztán később ezen a szűrőn keresztül szemléljék a közélet minden rezdülését. Ilyen értelemben pedig egész biztos, hogy nem apolitikus az oktatás a karon, legalábbis az általam ismert Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetben.

Érhet-e ötöst egy olyan médiaelemzés, amely kizárólag a Népszabadságot, az ÉS-t meg a Magyar Narancsot veszi figyelembe? Nézhetnek-e furcsán az emberre, ha megkérdezi: „Na jó, de nem kellene egy jobboldali is?” Rendezhetünk-e vitát a határon túli magyarok szavazati jogáról úgy, hogy nem hívunk meg legalább egy olyan résztvevőt, aki a javaslat pártján állna? Kaphat-e olyan reakciót egy diák: „Ha nem tetszik a világnézeti beállítottságunk, mit keresel itt, miért nem mentél a Pázmányra?” Ez apolitikus oktatás?

Lehetett volna az elnyomott nők, melegek, romák, a gender-elméletek és a marxista szociológia mellett (nem helyett!) egy kicsit a családdal, a nemzeti identitással, a kereszténységgel is foglalkozni. Mert ezek ugyanúgy kultúraalkotó tényezők. Legyen sokrétű tájékozódási és választási lehetősége a nyiladozó értelmű hallgatóságnak is! Eddig nem hagytak nekik választást, így a hallgatók választottak maguknak: a lehető legrosszabbat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr225104921

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindörökké antiszemitizmus 2013.03.17. 19:59:19

A napokban olvashattunk arról, hogy az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének oktatóinak névtábláit felmatricázták nem túl barátságos és antiszemita tartalmú cimkékkel. Nyilván nem szép dolog, mondhatnánk felháborító, bár egy ilyenfajta ant...

Trackback: Világok harca és egyéb bullshit 2013.03.04. 23:09:22

Az ELTE Bölcsészkarára az utóbbi időben gyakran rájár a rúd. Nem elég, hogy a kormány felsőoktatási reformjával egyet nem értők tartós székhelyévé vált, sorra fény derül a HÖK elmúlt évek etikátlan és morálisan megkérdőjelezhető működésére - amellett, ...

Trackback: Felelősség. Kinek? Miért? 2013.02.28. 15:02:16

Most, hogy a diáktüntetések és a "felsőoktatási reform" eredményei egyaránt kezdenek beérni - lásd az ELTE BTK HÖK körüli problémákat vagy az ugyanezen a karon jelenleg is zajló elbocsátási hullámot - ismét elkezdek napvilágot látni olyan írások, amely...

Trackback: Bölcsészoktatás: álszentségről és felelősségről 2013.02.27. 10:26:01

Úgy csináltak, mintha a kultúra, a filozófia, az esztétika csak és eredendően baloldali, liberális és értékrelativista lehetne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2013.02.27. 15:49:15

@Prof. Dr. Simon Templar:

Hamvas recepciója azért zavarba ejtő téma, mert igazából nincs neki. Sajnos. Pedig szükséges lenne.
A hiány okát én abban látom, hogy egyik politikai oldal sem tudta kisajátítani magának. A jobboldalnak kommunista párttagsága, a baloldalnak számukra értelmezhetetlen, de legalábbis ideológiailag idegen munkássága taszító tényező.
Ha szakmailag közelítjük meg a kérdést, ott is azt látjuk, hogy mivel egyik irányzatba sem egyértelműen belegyömöszölhető szerzőről van szó, az - egyébként többnyire ideológiai alapon bíráló/értékelő - irodalmár szakma inkább nemes egyszerűséggel kihagyja a kánonból, ezzel elintézettnek tekintve a problémát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.27. 15:59:30

@Alfőmérnök:

Agyhalott barátom, @Alfi! Tudod hogyan készülnek a magyar szóbeli tételek? Az érettségiztető magyartanár állítja azokat össze, s, nyilván, úgy, hogy tisztában van azzal, mit, hogyan, milyen mélységben tanított a diákoknak. Mostmár ezt is tudod, elmerokkant kishuszár.

Alfőmérnök 2013.02.27. 16:03:05

@bbjnick: Faszkalap, itt van a kezemben IV. Iroldalmi szöveggyűjtemény.
Márai Sándor
Napló 1943-1944 (részletek) 155
Halotti beszéd 162

Szégyelld magad, hazug paraszt!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.27. 16:10:16

@Alfőmérnök:

Igen. És? Ha jártál volna gimnáziumba, akkor tudnád, hogy a szöveggyűjtemény nem minden szövege kerül feldolgozásra a tanórákon. Valamint, nem csak a szöveggyűjteményben található szövegek képezik a tananyagot. Attól, hogy feltéped a f_tymaféked, még nem lesz igazad!

zuuu 2013.02.27. 16:10:32

@Dzsentrisvihák: "kommunista párttagsága" - írod.
forrás?

Alfőmérnök 2013.02.27. 16:12:19

@bbjnick: Szar gimnáziumba jártak a gyerekeid, szar volt a tanáruk. Próbáld meg feldolgozni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.27. 16:19:24

@Alfőmérnök:

Igaza van azoknak, akik szerint egy szánalmas szociopata vagy. Még mindig jobb ha itt arénázol, mintha off line boldogítasz embereket:-(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.27. 16:20:00

@zuuu:

"A háború után belépett a Magyar Kommunista Pártba, és közel három éven át tagja maradt."

hu.wikipedia.org/wiki/Hamvas_B%C3%A9la

Nazarin 2013.02.27. 16:23:25

@Zb74: Hajjaj, ez mennyire így van!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.27. 16:23:48

@bbjnick:
"de ha azokat a szakma nem "emeli be" az irodalmi hivatalosságba (nem avatja a kánon részévé)"

Aha, a kanon. Tudja mit, nekem a hocipom tele van azzal, hogy itt egyesek eroszakkal (felulrol) akarjak befolyasolni, ki az elfogadott iro es ki nem az. Raadasul azt gyanitom, hogy a "kanonon" folytatott vitak igazabol egyetemi emberek huzakodasai a koncon - ki kaphat tanszeket vagy ki tarthatja meg az allasat most, amikor a torta egyre kisebb lesz.

Szokjon hozza a gondolathoz, hogy a kanon nem valtozik. Illetve igen, majd ha a kozonseg szeles tomegei kikovetelik. Mert lett egy uj Jozsef Attila vagy Pilinszky vagy akar Marai. De nem egy uj Wass Albert vagy Tormay.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.27. 16:24:41

Mocskos MSZP-s patkányok rinyálnak egy kicsit, most épp a lista miatt, remélve hogy az 5%-os fiatalok közötti támogatásuk a rinya hatására javul majd.

De nem.

Így aztán jön Vásárhelyi Maris nevű tetű, meg a Karsai nevű féreg, és lenácizza gyerekeinket, diákjainkat csak mert magasról szarnak az MSZP-s, SZDSZ-es ideológiai kényszerbetegségükre.

bömböcz 2013.02.27. 16:29:15

@bbjnick:
Egy ateista is hihet a létező/nemlétező ideában...ben, nem?
Az azért mekkora már, hogy egy radnótit tovább moslékoltatnak, csak mert...
Filosofia űber alles!

Dzsentrisvihák 2013.02.27. 16:43:40

@zuuu:

Lásd bbjnick kommentjét.

Egyébként szerintem önmagában még semmi probléma Hamvas kommunista párttagságával, ez semmiképp sem szabadna, hogy kizáró tényező legyen az életmű megfelelő feldolgozása kapcsán.
Pláne hogy egy gyengén motivált, 3 éves ideológiai szafariról volt csupán szó (mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyes fő kérdésekben szinte egyedüliként igen markánsan szembe mert szállni a korszak tejhatalmú kultúrkomisszárjával, Lukács Györggyel), ami semmit sem von le műveinek értékéből.

bömböcz 2013.02.27. 16:53:13

@Doomhammer:
nana! kezdi elveszíteni a lojalitását az abszurdhoz!
legyen szíves igazodni...

bömböcz 2013.02.27. 17:12:08

@Dzsentrisvihák:
A magyar filozófia nem haladár zsidó játék, mert a sakkot próbálja az ultival háziasítani.
Ellenben a szefárdokkal, akik a go-t a bridzsel...

Alfőmérnök 2013.02.27. 17:23:46

@bbjnick: Inkább arról beszéljél, szarfaszú, hogy még mindig fenn tartod-e, hogy hiányos Márai recepciója?
Ugye azt érzed, te szánalmas tróger, hogy abból nem következik ez, hogy a gyerekeidnek nem tanították, noha még a tankönyvben is benne van?

MEDVE1978 2013.02.27. 17:32:06

Vannak érdekes dolgok ebben a cikkben, de a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. Nem azért jobboldaliak vagy szélsőjobboldaliak az egyetemisták vagy leszűkítve a bölcsészek, mert egyoldalú lenne a tananyag és mint tiltott gyümölcs után kapva kapnak a szélsőjobboldali eszmerendszer után.
Egy normális egyetemista életében érdekes a tananyag, de emellett a bulizás, párkeresés is érdekli, meg az, hogy hogyan fog megélni az életében. A bölcsész előtt nem áll túl nagy pálya. Éhbérért lehet tanár vagy művelődésszervező, könyvtáros stb. Ez így elég szar. Ahogy belejön a tanulásba rájön, hogy nagyjából hiába tanul, mert ezért pénzbeli elismerést nem fog kapni, emellett még melót is nehezen kap majd, mert az iskolák ott takarékoskodnak, ahol tudnak.
Nem véletlen, hogy emberünk azt gondolja, hogy az egész rendszer rossz: én tanár leszek, okítani akarom a társadalmat vagy a gyerekeket, aztán szart se fizetnek nekem. Így a rendszerkritikus mozgalomhoz fordul, abból is a radikálisabbhoz, hiszen a többi mind egy kutya. Ezért 30%-os a Jobbik támogatottsága az egyetemisták körében.

A cikk többi része nagyon hajaz arra a panelre, amit állandóan harsogtak a jobboldali kommentelők 2010. év előtt a baloldali-liberális médiafölényről. Itt csupán át lett írva egyetemekre. Persze, ahogy a ballib médiafölény sem volt igaz, vagy legalábbis el volt túlozva, hiszen már régóta van Hír Tv és Magyar Nemzet, meg Lánchíd rádió stb. tehát az alternatíva jelen volt mindig. A ballib egyetemi fölény sem volt sose a sugallthoz hasonlóan egyoldalú. A Pázmány mindig egy jobboldali egyetem volt, tehát létezett, mint alternatíva.
Most a jelenlegi állapotok borulnak meg, nyilván jobban lejt majd a helyzet jobbra, megfordul. (Ahogy a médiában is, ahol most már egyértelmű a jobboldali médiafölény - de ballib alternatíva is van).

bömböcz 2013.02.27. 17:32:12

@Alfőmérnök:
Márai egy felvidéki (felerészben tudjukki) nichilista.

Mttomén 2013.02.27. 17:40:21

A szélsőséges eszmék térhódításában a fidesz is jelentős szerepet játszik. Meg persze a liberálbolsevik média túlzott térnyerése .lol

zajos1 2013.02.27. 17:55:20

@pierre bayle: " Heidegger és a nácizmus kapcsolata [szerkesztés]
A Mesmerhaus Meßkirchben, ahol Heidegger fölnőtt

Az 1933-as nyári szemeszter elején tért vissza Freiburgba. Eközben Von Möllendorf szociáldemokrata professzor, Heidegger szomszédja és barátja, április 16-án rektorként megkezdte hivatali működését. Két héttel később az akkori badeni kultuszminiszter felmentette hivatalából, mert a rektor megtiltotta az úgynevezett „zsidóplakát” kifüggesztését az egyetemen. Von Möllendorf még az elmozdítása napján megkereste Heideggert, hogy meggyőzze, vállalja el a rektori állást. Az akkori prorektor, Sauer is erre biztatta, mivel fennállt a veszélye, hogy egyébként egy funkcionáriust neveznek ki helyette. Heidegger a választásra kitűzött nap elment a rektorátusra, közölni barátjával, hogy nem vállalja el a hivatalt, de ekkor már késő volt a visszalépéshez.

Heidegger hivatalba lépése után a második napon két kísérőjével megjelent a rektorátuson a diákvezető, és követelte a „zsidóplakát” kifüggesztését, melyet Heidegger elutasított. Néhány nappal később a legfelsőbb SA vezetésben lévő SA egyetemi főosztálytól egy dr. Baumann nevű SA-Gruppenführer telefonon kereste meg, és hivatalából való eltávolítással, valamint az egyetem bezárásával fenyegette meg Heideggert, aki a badeni kultuszminiszter segítségnyújtásának megtagadása ellenére sem engedte továbbra sem kifüggeszteni a kérdéses plakátokat. Ám az 1933/34-es szemeszter kezdetén a helyi, freuburgi diáklapban a következőket mondta: „Létetek szabályai ne tantételek és eszmék legyenek. A Führer maga és csakis ő a mai és az eljövendő német valóság és annak törvénye.” Erről az 1967-es Spiegel interjúban így nyilatkozott: „Amikor a rektorátust átvettem, meg voltam győződve arról, hogy kompromisszumok nélkül nem boldogulok. Az említett mondatokat ma már nem írnám le. Hasonlókat már 1934-ben sem mondtam.”

A zsidó könyvek eltávolítására vonatkozó ismételt felszólításoknak sem tett eleget, sőt ezeket a szerzőket, főleg volt tanárát, Husserlt, éppúgy idézte és tárgyalta óráin, mint 1933 előtt. 1933 után is voltak zsidó hallgatói, kapcsolata ezen hallgatók némelyikével személyes volt. Legidősebb és legtehetségesebb hallgatói egyike volt Helene Weiss, aki később Skóciába emigrált, Baselben promovált írásával, melynek Az okság és a véletlen Arisztotelész filozófiájában címet adta. A tanítvány a következőket írja az 1942-ben Baselben megjelent művének előszava végén: „A fenomenológiai interpretáció azon kísérlete, melyet a mű első részében mutatunk be, lehetőségét M. Heidegger görög filozófiára vonatkozó kiadatlan interpretációinak köszönheti.”

Kapcsolata 1933 után volt tanárjával, Edmund Husserllel megromlott; a vádak szerint zsidó származása miatt, ám a háttérben nem ez, hanem tárgyi különbségek álltak. A harmincas évek elején Husserl nyilvánosan leszámolt Heidegger és Max Scheler nézeteivel, egy a berlini sportarénában tartott előadásán.
Martin Heidegger sírja Meßkirchben

Heidegger 1934 februárjában lemondott a rektorátusról. Az 1967-es Spiegel-interjúban erről így nyilatkozik: „Azzal a szándékkal, hogy az egyetem technikai szerveződését meghaladjuk, azaz a karokat belülről, tárgyi feladataikból kiindulva újítsuk meg, az 1933/34-es téli szemeszterre javasoltam fiatalabb és mindenekelőtt a szakterületükön kiemelkedő kollégák dékánná történő kinevezését az egyes karokon, mégpedig pártállásukra való tekintet nélkül. Így lett a jogi kar dékánja Erik Wolf professzor, a bölcsészettudományi kar dékánja Schadewaldt professzor, a természettudományi kar dékánja Soergel professzor, az orvostudományi kar dékánja, von Möllendorf professzor, akit tavasszal mozdítottak el rektori hivatalából. De már 1933 karácsony táján világossá vált számomra, hogy az egyetem előttem lebegő megújítását se a kollégák részéről megnyilvánuló ellenállással szemben, se a párttal szemben nem tudnám keresztülvinni. A kollégák például rossz néven vették tőlem, hogy a hallgatókat bevontam az egyetem felelős irányításába éppúgy, ahogy ma történik. Egy napon Karlsruhéba hívattak, ahol a miniszter miniszteri tanácsosán keresztül a körzeti diákvezető jelenlétében azt követelte, hogy a jogi és az orvostudományi karok dékánjait más, a pártnak tetsző kollégákkal váltsam fel. Ezt a sértő kívánságot elutasítottam, és kilátásba helyeztem lemondásomat a rektori hivatalról, ha a miniszter ragaszkodik követeléséhez. Ez történt. Ez 1934 februárjában volt. Tíz hónapi hivatali idő után mondtam le, miközben a rektorok akkoriban kettő vagy több évig maradtak hivatalukban. Amíg a bel- és külföldi sajtó a legkülönbözőbb módon kommentálta a rektori hivatal átvételét, lemondásomat elhallgatták.”

Lemondása után oktatói feladataira korlátozta tevékenységét. 1934 nyári szemeszterében logikát adott elő, a következő szemeszterben tartotta az első Hölderlin-előadást, 1936-ban kezdődtek a Nietzsche-előadások – ez már harc volt a nemzetiszocializmussal. Mindeközben állandóan megfigyelték, írásait nem volt szabad ismertetni. Az 1936-ban, Rómában tartott Hölderlin-előadását megtámadták a Hitlerjugend Wille und Macht című folyóiratában. Német oldalról nem delegálták az 1934-es prágai Nemzetközi Filozófuskongresszusra, ahogyan az 1937-es párizsi Descartes-kongresszusra sem. A Mi a metafizika és Az igazság lényegéről című előadásai cím nélküli borítóval, pult alól kerültek árusításra. Ezekből kiderül, hogy Heidegger a nemzetiszocialista eszmékkel eleinte részben egyetértett ugyan – a faji megkülönböztetéssel sosem –, de igen hamar, még a háború kitörése előtt szakított ezekkel az eszmékkel.

A következő években (1940-1970) több művet is publikált. Idejének nagy részét fekete-erdei házában töltötte, de Görögországba is ellátogatott, kétszer is, 1966-ban és 1967-ben. 1966-ban Heidegger interjút adott a Der Spiegelnek Csak egy isten tud megmenteni minket címmel a náci hatalommal való kapcsolatáról, a cikk azonban csak a halála után 10 évvel jelent meg.[1]

1976. május 26-án halt meg, a messkirchi templom kertjében van eltemetve."

Dzsentrisvihák 2013.02.27. 18:14:56

@bömböcz:

Aha. Majd szólj, ha elmúlt a fogalmazásgátló hatása. Vagy tudod mit? Inkább ne...

@MEDVE1978:

Hááát, ez így több szempontból is elég necces.

Aki itt tanításból óhajt milliomos lenni, az hülye (a pedagógusok 99%-a nem is ezért áll annak). Akár bölcsész, akár nem.
Amúgy mi van a matek, vagy biosz tanárokkal? Ők nem bölcsészek, mégsem keresnek többet, mint egy magyartanár. A te logikád szerint akkor őket valami erőtér védi a megnáczulástól, hisz az csak a hülye bölcsészekre jellemző...
Mellesleg, ahogy már írtam, a reálosok között sokkal nagyobb a szélsőjobbosok aránya (ők sokszor keményebb vonalasok is, mint a nemzeti radikálisok). Mit gondolsz, miért nem a BME-n ökörködik a HaHa? Mert onnan maguk a hallgatók vágnák ki őket, mint ludat fosni, míg az ELTE Btk-n a tanárok zöme is mellettük áll, hiszen ugyanolyan balliberális eszméket vallanak.
Ja, és ha úgy gondolod, hogy az egyetemeken nincs balos túlsúly, akkor nem sok felsőoktatási intézményben fordulhattál meg az elmúlt 20 évben.)

"az alternatíva jelen volt mindig" - Tényleg? Szóval a "mindig" az nálad a HírTV elindulásával kezdődik. Mert előtte lófütty volt itt, nem jobboldali média.
Felsőoktatási alternatívának meg elég EGY egyetem? A Pázmány jobber, akkor ez máris egyensúlyozza az ÖSSZES többi balliberális kígyófészket? Remek meglátás, pláne, hogy a Pázmányon se ilyen egyértelmű ám a helyzet.

És még a "szélsőségesek" adnak mindenre túl egyszerű válaszokat...

2013.02.27. 18:45:04

"Ne törje a fejét egy percig se tovább, tanár úr, megmondom én: úgy csináltak, mintha a kultúra, a filozófia, az esztétika csak és eredendően baloldali, liberális és értékrelativista lehetne. Nem kínáltak más alternatívát a frankfurti iskolán, a feministákon és a ’68-as lázadókon kívül."

esetleg sorolnál alternatívákat? de komolyan

„Akik ma a bölcsészkarra mennek, mindennek a legalja. Nem beszélnek nyelveket, frusztráltak, mert nem vették fel őket egy komolyabb – jogász vagy közgazdász – szakra, alulképzettek, motiválatlanok. Épp ezért nagyon fogékonyak a Trianon-szindrómára, a történelmünk előző kétezer évét pedig kitöltik hun-magyar mítoszokkal és sámánizmussal” ha ez így hangzott el, felháborító. hiába igaz a második fele az első része kinyírja. (öszöd-szindróma :))

még az íráshoz. én magam amit az egyetemeken láttam az elmúlt években, bárhol, de minden felmérésben visszaköszön egyébként, hogy a kilencvenes, kétezres években oktatók, diákok között a fidesz szimpátia kimagasló volt, ebbe nyomult be aztán a széljobb(miskolcon pl minden 2 emberen nagy-magyaro stb már 2000-2-ben)). (aztán az lmp is). tehát nem tudom hol volt az az óriási "ballib"fölény az egyetemeken. ez csak egy sokat hangoztatott dolog volt. sztem.

aztán a vége:
"Lehetett volna az elnyomott nők, melegek, romák, a gender-elméletek és a marxista szociológia mellett (nem helyett!) egy kicsit a családdal, a nemzeti identitással, a kereszténységgel is foglalkozni. "

egész egyszerűen sztem nem igaz hogy ezzel nincs foglalkozva (pl az elnyomott nő az nem függ többek között össze a családdal?) szal ez így nekem zavaros, hogy mire is gondol? meg ha jól tudom kult antroposokkal tele van erdély állandóan nyomulnak ott.

Blogger Géza 2013.02.27. 19:04:41

Ez egy ritka jól sikerült írás lett, gratula.

_most_ 2013.02.27. 19:30:14

Hát ez hülyeség, mégis mi köze az egyetemi oktatásnak, ahhoz, hogy valaki szélsőjobboldali lesz-e vagy nem? Az egyetemi előadásokra úgyse jár be senki. Akkor már inkább a fidesz teljes kormányzási csődje tolja a fiatalokat a szélsőjobboldal felé.

bömböcz 2013.02.27. 19:37:28

@Dzsentrisvihák:
Na, akkor most szólok:
Elmész te a jóbüdös picsába, a genetikailag szerzett judeobibsi nyavajgásoddal együtt!

Dzsentrisvihák 2013.02.27. 20:38:41

@bömböcz:

Ó, rég zsidóztak le, kösz, el is felejtettem milyen remek élmény. Mindenesetre _kissé_ mellélőttél, jóbarát.

bömböcz 2013.02.27. 21:03:13

@Dzsentrisvihák:
Mára már a megélhetési goj is cigánymódra vergődik a jujdejó parancsolat szerinti töretlenfejlődési kényszerben...
Ne hidd, hogy nem tévedtem pajtás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.27. 21:38:00

@Dzsentrisvihák:
" Mit gondolsz, miért nem a BME-n ökörködik a HaHa?"

Talán mert ott nem voltak olyan durva keretszámcsökkentések, mint a BTK-n.

Alfőmérnök 2013.02.27. 22:05:50

@pierre bayle: Ja, Bacsó Béla, aki egyébként tényleg ért hozzá. Kár, hogy egy Gyurcsány-seggnyalonc, és (állítólag) nyíltan politizál az óráin.

bömböcz 2013.02.27. 22:06:25

@Doomhammer:
Meg idejük sincs(csajszik, pia, buli, műszakirajz) ilyen faszságokra...

MEDVE1978 2013.02.27. 22:17:34

@Dzsentrisvihák:

1. Általánosan az egyetemistákról beszéltem, nem csak a bölcsészekről. Főként arról a részéről, amelyik "hivatást" tanul (tanárit, orvosit stb.). Na ezek mind elégedetlenek, főleg azért, amit leírtam.
2. Médiafölény: Hír Tv 2003 óta van. Heti Válasz és MAgyar Nemzet is már kb. azóta. Ez a médiában mindig lehetővé tette, hogy a "nemzeti érzelmű" olvasó olyan TV-t nézzen, olyan újságot olvasson, olyan rádiót hallgasson (Lánchíd rádió kicsit régebbi, de Inforádió is FIDEX közeli érdekeltség volt) ahol drága Viktora elmagyarázza neki, hogy mit kell gondoljon. Ez megadta a választékot, aki akarta ezt nézte, hallgatta. Az MTV akkor szoci volt, dehát a közmédiákat nálunk mindig lenyúlja az aktuális kormány. Bizony, bármennyire szeretnék is sokan ezt hinni, Obersovszky Péter nem az objektivitás csúcsa.
3. Egyetemek: nagyon nagy spíler lehetsz te, ha átlátod, hogy az összes bölcsészkar halálos balliberális elnyomás alatt volt eddig (amit a cikk szerzője is érzékeltet) és most helyreállt valamilyen egyensúly.
Valószínűleg nem ez volt a helyzet. Hogy most ellensúly áll-e helyre? Nem hiszem, szerintem most jobbra leng majd ki az inga, de végül is mindegy.

Bell & Sebastian 2013.02.27. 23:53:49

@Mr Falafel: Pont azt, amit kihagyott, művész, mű és fogyasztó egységben. Bár példa rá éppen akad, csak nem tömegesen, ha meg mégis, a színvonal erősen kompromisszumos, hogy úgy mondjam.

Egyszer a Konzin ragozták, hogy a világ természetes állapota ballib, a konzi az olyan, mint a napfogyatkozás.

Erre mit mondjak, ha ez igaz, inkább önként belépek a holopártba. Pedig a gyakorlat mintha alátámasztaná.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 00:44:52

Ez a recepció -dolog, ami jelenthet felvételt vagy befogadást a Parnasszusra, csak úgy van, ahogyan Bébéjé mondta.

Kell még idő ahhoz, hogy az uralkodó, de már eresztékeiben recsegő-ropogó, posztkádár világszemlélet összeroskadjon, az ép deszkákból talán ácsolható egy kerti budi.

Egy kultuszminisztérium pont arra való, hogy rendet vágjon ott, ahová a legmélyebben rágták be magukat a veres atkák.

Doom azt gondolja, hogy a menzakaját mindenki azzal pótolja ki, amivel csak akarja, vagy amire telik.

Én meg azt, nem eleve elrendelt, hogy kétszer kell ebédelni, főzzenek tisztességesen, ha már egyszer arra szegődtek.
Ha nem megy, hozzanak másik szakácsot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 01:23:43

@Bell & Sebastian:
"Én meg azt, nem eleve elrendelt, hogy kétszer kell ebédelni, főzzenek tisztességesen, ha már egyszer arra szegődtek."

Hagyjuk a képes beszédet, maga itt azt hiányolja, hogy Wass Albertet vagy Tormay Cécile-t szabadidejében kell olvasnia a kánon elsajátítójának, ahelyett, hogy a kánont ellepő posztkádáriakkal tömnék a fejét. Például egy ilyen posztkádári maradvány ... kicsoda is?

SPYD3RM4N 2013.02.28. 01:46:31

Nettó hülyeség:

"(...) úgy csináltak, mintha a kultúra, a filozófia, az esztétika csak és eredendően baloldali, liberális és értékrelativista lehetne. (...) A diákok egy része ugyan felismerte, hogy nem a baloldali liberális világnézet az egyetlen lehetséges út, viszont más iránymutatás híján könnyen az ellenkező végletbe sodródtak."

Kedves szerző, neked lehet, hogy az egyetemen tanultak határozzák meg a választói magatartásodat, de ez azért nem túl sok egyetemre járó vagy egyetemet végzett emberre jellemző. A választói magatartást érdemben teljesen más dolgok határozzák meg.

Ha nem a választói magatartást, hanem a világnézetet, vagy megint máshogy értelmezve: a felvett szubkulturális, netán (te erről írsz: ) lázadói pózokat vesszük, abban az esetben is nettó hülyeséget írsz. Komolyan azt akarod itt elhitetni az emberekkel, hogy az egyetemi filozófiai képzés elmúlt X év tananyaga a diákok nagy tömegénél azt okozhatja, hogy szittyamagyar cigánygyűlölő jobbikosok lesznek? A széljobb váraként elhíresült törioktatásnál is ez van? Rohadt balliberális tananyagot próbáltak lenyomni a huszonévesek torkán a töriképzésen, ezért ők válaszképpen "sámánokban kezdtek hinni"? Mi van?! Ne már. Én is jártam olyan képzésre, ahol "többször fogtam balos szagot", egyes tanárok egyes anyagleadásai, összeállításai kapcsán. Sem én, sem semelyik évfolyamtársam nem lett tőle bekattant jobbikos faszkalap (mint ahogy balos se). Lehet, hogy te nem jártál egyetemre, és úgy képzeled azt el, mint ahogy a tinédzserek otthon lázadnak a szüleikkel szemben?

Említed a Pázmányt. Személyes élmény: diplomaosztó, fejesek, tanárok, végzettek, szülők, diákok, sokan. A végzősöknek egy külön blokk van fenntartva. Valami fejes beszédet mond, és kikacsintva, mosolyogva az egybegyűltekre a következő mondat hangzik el a szájából: "Jól látszik, hogy a diákok többsége nálunk határozottan a jobb oldalon foglal helyet." Bizony-bizony. Ennek tükrében szerinted talán a Pázmányon meg szélsőbaloldali diákszervezeteknek kellett létrejönniük az elmúlt években, és a Munkáspárt ifjúsági bázisa lett az intézmény, szélsőbalra lázadoznak a diákok? Vagy ez csak és kizárólag az ELTÉ-n működik ezen az elven? Vagy ez csak és kizárólag az általad balliberálisnak titulált tanárok/tananyag által dominált szakokon működik így? Vagy csak nem inkább a híres jobboldali kettősmércével van ismét dolgunk?

Gondold szerintem át a dolgokat, mielőtt totál hülyeségeket írsz.

"Érhet-e ötöst egy olyan médiaelemzés, amely kizárólag a Népszabadságot, az ÉS-t meg a Magyar Narancsot veszi figyelembe?"

Ha valaki a társadalom X%-ára ható véleményformáló erőket, egy speciális szegmenst vizsgál - igen. Tudod, világunkban általában a specializáció felé haladnak a dolgok, így pl. a SOTÉ-n sem úgy en bloc Az Emberi Testről írnak fogalmazásokat a diákok éveken keresztül, hanem inkább egy adott szakterületre kezdenek fókuszálni.

"Lehetett volna az elnyomott nők, melegek, romák, a gender-elméletek és a marxista szociológia mellett (nem helyett!) egy kicsit a családdal, a nemzeti identitással, a kereszténységgel is foglalkozni. Mert (...) Eddig nem hagytak nekik választást, így a hallgatók választottak maguknak: a lehető legrosszabbat."

Megint csak olyan gondolat, ami alapján feltételezni lehet, hogy te soha nem jártál, vagy soha nem jártál be egyetemre. Az egyetemnek nem az a lényege, mint a középiskolának. Az egyetemen, az általad írt ELTE bölcsész szakokon, tudod, te választhatsz magadnak témákat, te magad választhatod meg azt az információs bázist, ami alapján dolgozol, dolgozatokat, szakdolgozatokat írsz. Nem kötelező a könyvtárban benn lévő könyvekből választanod.

Ráadásul: elég sok dologgal nem foglalkozik az egyetem. A te "elméleted" alapján ha az élet összes dolgáról való minden szempontú dolgot nem öleli fel egy egyetemi tananyag, akkor a diákok hajlamosak lesznek lázadozva, mint ahogy egy tinédzser lázadozik a szülei ellen, valami ellenpontot keresni. Vagy PONT az "isten, haza, család" szentháromság hiánya és PONT a náculást hozza ki belőlük szerinted. Ez most komoly?! Miért nem mondjuk a sütés-főzés alapismeretek oktatásának hiánya, és miért nem mondjuk a sátánizmust?

Eleve jól ismert jobboldali üldözési mániás hülyeség, mi szerint nem foglalkozhatsz az ELTÉ-n pl. a családdal kapcsolatos dolgokkal - mert hogy szerinted pl. a pszichológus-, pedagógus-, szociológusképzésen nincs szó a családról mélyebben, és kész, punktum, fogadjuk el ezt blankra -, de hogy ez miért is lenne összefüggésben pont a náculással, ezt sem tudod megmagyarázni. A politikusok által a hülye emberek fejébe ültetett reklámszlogenek asszociációs erejével, az "IQ mínusz-szinten" persze működik a dolog: ha nem akarsz jobbikot, szavazz a fideszre. Mert a jobbik a náculás, az istenhazacsalád marketingduma meg épp a fidesz. Mert az egyik a másikból következik, ugye. Ha nincs istenhazacsalád, akkor bezony jön a holokauszt! Gratulálok bazdmeg. Elképesztő szánalmas ez a szint most is, mint ahogy akkor is az volt, amikor épp Gyurcsány Gyogyó akart minket megvédeni a náculástól, ha őt választjuk. Mert akkor - szerintük - meg éppen az MSZP hiányából következett a holokauszt. A náculás zsarolási potenciálját minden hatalom igyekszik kihasználni: te itt éppen az istenhazacsaládot kínálod megoldásként, Gyurcsány Gyogyóék meg az MSZP-s úgynevezett antifasizmust próbálták ugyanígy eladni. Mivel Magyarországon elképesztően sok a buta, segghülye, szellemi fogyatékos barom, ráadásul most szubkulturálisan épp az istenhazacsaládos díszes mente a menő, a jobboldali felsőbbrendűségi érzés, ezért simán lehet sikere ennek a politikai marketingnek. Pontosítom az előbbi mondatomat: a nácikat minden _magyarellenes, nemzetáruló_ politikai erő kihasználja a saját céljaira, és zsarolja vele a magyarokat. Ebben a cikkben épp te ismétled meg ezt a már sok száz cikkben megírt magyarellenes hazugságot.

Azt az "apró kis csúsztatást" is érdemes megemlíteni az írásod kapcsán, hogy sem az ELTE, sem úgy általában a magyarországi egyetemek döntően nem filozófia- vagy médiaszakokból, netán -képzésből állnak, ahol - állításod szerint - "marxista szociológiával" vagy a "melegek" témáival tömik az emberek fejét az istenhazacsalád helyett. Hadd ne soroljam a több száz, magyarországi egyetemeken megszerezhető végzettséget, amiknél kurvára nem számít, vagy nincs is filozófiaoktatás. Az általad pedzegetett jelenség márpedig, mi szerint a diákok körében nagy népszerűségnek örvend a magyarországi náci párt és a jobboldali totalitárius eszmék, általános jelenség egy friss felmérés szerint. Nem kéne az egyetemi képzés elenyésző töredékét kitevő, a diákok elenyészően kis részét érintő dolgot, a filozófia- vagy médiaképzés általad elképzelt hatását rávetíteni mondjuk a vegyészekre, villamosmérnökökre, de még a bölcsész olasz nyelvtanárokra sem.

Összefoglalva: ez a szokásos jobbos üldözési mániás, az elképzelt ballib ellenségre mutogató írás szinte minden apró részletében baromság. A "ballib" - valójában baloldali vagy liberális elemeket nyomokban sem tartalmazó MSZP-SZDSZ-es - pártpolitikának bizony nagy szerepe volt a náculás megerősödésében, de nem ott és nem úgy, ahol és ahogy te felfedezni véled.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 05:50:42

@Alfőmérnök:

@Alfi, te egy hőbörgő, őrjöngő, levedző idiótával leállnál a Márai-recepcióról beszélgetni? Én nem fogok:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 05:57:14

@bömböcz:

Tudja, hogyan látom én ezt az egész vircsaftot?

Ha mond nekem valaki csak egyetlen érvet is, hogy miért kellene nekem azért aggódnom, mert a mélyen a kádárvilágban gyökerező liberálbolseviki “elitértelemiségi” borzfészkeket elkezdte szétpiszkálgatni a jelenlegi hatalom, ígérem, csatakosra fogom magam aggódni! Mit veszíthet ezek szétpiszkálásával az ország, mit veszíthetek én? Vagy inkább megfordítom a kérdést: mit nyeret ezek létével az ország? S mennyi kár okoztak? Tkp. tulajdon telhetetlen és megzabolázhatatlan borzmentalitásuknak, féktelen borzerkölcseiknek köszönhetik, hogy (ha csak ennyire is, de) magukrahúzták ezt a (nyilvánvalóan gyáva és kicsinyes) hatalmat.:-[

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.02.28. 05:59:44

@Doomhammer:

Maga troll. S a kártékonyabb fajtából:-(

tevevanegypupu 2013.02.28. 07:13:43

@Doomhammer:

Sok posztkadari meg nem nevesitett vagy meg nem nevezheto maradvany van, ami erezteti a hatasat. Tudja mint a kis vizerecskek a fold alatt..nem nagyon latni oket, de egyszercsak bumm..oszt osszedolt a haz.

tevevanegypupu 2013.02.28. 07:31:41

@bbjnick:

Egyaltalan nem lenne baj, ha felforgatnanak mindent..tulajdonkeppen hatvan even (igen, a rendszervaltas utan is) ugyanaz a szellem uralkodik mindenhol..legalabbi szinte legyozhetetlenul a megmondo es alairo emberek Magyar Balint szellemeben vezettek a felsooktatast..Ahogy ezek irmagjat is kiirtottak a kommunizmus alatt a maskeppen gondolkodoknak, ugyanugy most ezeket mindet el kellene kuldeni a balfenekre, ahogy ezek a "demokratak" kinyirtak mindekit es nyirnak most is.
Menjenek a hatalmas tudasukkal kulfoldre, ott valoszinuleg repesve varjak oket. Az egyetemeken es minden tanintezetben az ovodatol kezdve pedig legyen vegre normalis, gyulolkodesmentes, tisztesseges - a multtal, de a kommunista multtal, szembenezo oktatas. 1919 ota mergezik az embereket, teszik tonkre az orszag ertelmiseget, szellemiseget, rombolnanak le mindent ami nemzeti jellegzetesseg..untig eleg volt, a kovetkezo szaz ev biztos nem lesz elegendo arra, hogy ezeket elfelejtessek, hogy az orszag visszaalljon egy polgari eletformara. Most amig lehet mindent rendezni kellene, nem lenne szabad megijedni attol, hogy mit mondanak es mirol jajgatnak.

Alfőmérnök 2013.02.28. 07:54:46

@bbjnick: Én se, főként mert utálom azt a seggfejet.
Egyébként azzal a póóógááári szarral, amit ő képvisel, nincs baja a ballibnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 08:07:56

@tevevanegypupu:
"Sok posztkadari meg nem nevesitett vagy meg nem nevezheto maradvany van, ami erezteti a hatasat. "

Igen, most eszembe jutott egy. Mintha maga mondott volna olyasmit, hogy Kádár alatt rend volt, vagy rosszul emlékszem?

tevevanegypupu 2013.02.28. 08:12:23

@Doomhammer:

Miert, nem volt rend?:) Ugyan maga valoszinuleg meglehetosen fiatalka, de azert ERRE emlekezhet. Ez a rend pedig a rendszervaltasnal azert megmaradt. Az apparatus letezik most is, nalunk nem teccettunk forradalmat csinalni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 08:20:33

@tevevanegypupu:
"Ez a rend pedig a rendszervaltasnal azert megmaradt."

És ez most jó vagy rossz? Mert maga olyanokat mondott régebben, hogy bezzeg régen nem merték volna ezt vagy azt csinálni. Most meg azt mondja, hogy még mindig ugyanaz a rend van. Akkor mi az álláspontja, meg kell szüntetni ezt a régi rendet, ami ma is van, vagy újra fel kell építeni azt a régi rendet, ami Kádár alatt volt?

zuuu 2013.02.28. 08:21:45

@Dzsentrisvihák @bbjnick: egyébként nem (csak) kötekedésképpen kérdeztem, de ezen a wikipédia-cikken kívül eddig semmilyen életzrajzi forrást nem olvastam erről.

Dzsentrisvihák 2013.02.28. 08:28:29

@MEDVE1978:

1. Így már azért sikerült érthetőbben fogalmaznod, bár még mindig túlzottan leegyszerűsíted a kérdést (sőt, még nyakon is öntöd némi sztereotip, IHB típusú egyetemistaképpel, ami elég fals szerintem)...

2. Már ne is haragudj, de 2003 előtt nem volt jobboldali tévé, a Magyar Nemzet, a Magyar Fórum, és a Demokrata volt nagyjából az egyetlen jobboldali sajtótermék (most csak az országos terjesztésű, nagy példányszámú dolgokat nézzük). Anélkül pedig nem beszélhetünk egyensúlyról.
Az összes többi médium bizony balos volt. Szóval vagy nagyon fiatal vagy, hogy neked a "mindig" 2003-mal kezdődik, vagy egyszerűen ennyire elvakult, hogy nem vagy hajlandó belátni, igenis b-s túlsúly volt a médiában. (Tulajdonosi, személyzeti, és ebből fakadóan tartalmi téren egyaránt; ez nem hitvita kérdése, igen komoly sajtótörténeti szakirodalom foglalkozik az 1990-es évek sajtóháborúival, szépen el lehet olvasni, ha érdekel a téma. És még mielőtt előre kifogásokat hoznál föl, nem, nem csak jobboldali szakirodalomról beszélek...)
Amúgy ki mondta, hogy Obersovszky az objektivitás csúcsa? Egyáltalán, ki mondott olyat, hogy ma Magyarországon van objektív újságírás? (Súgok: Nincs, és sajnos igény sincs rá.)

3. Nem kell hozzá nagy spílernek lenni, csak egyetemistának. És igen, mindenütt a balos irányultságú tanárok diktálják a tempót, ill. Kádár-kurzus van.
A tények itt is makacs dolgok, tessék beülni akármilyen bölcsész előadása, akármelyik főiskolán/egyetemen (nekem az ELTE-n is volt hozzá szerencsém, 4-5 szakon is, de Pécs, és Szekszárd se maradt ki, hogy az ilyen-olyan konferenciákról ne is beszéljünk), nem éppen a nemzeti konzervativizmus, de még csak nem is a politikai centrum szemszögéből ismerheted meg a dolgokat...
Egyensúly pedig nem fog helyreállni, mert az sem létezett soha, valószínűleg nem is fog.

Bell & Sebastian 2013.02.28. 09:01:31

@Doomhammer: Vissza kellene scrollozni egy métert, ott írja valaki, hogy orrba-szájba lukácsoztak az ELTÉ -n.

Ha rendszerhiba, az előadó felelőssége, hogy mit ajánl a hivatalos mellé vagy mit kér számon.

Mondok egy egyszerű példát, amikor Ady volt a fővonal és disznófejűzni meg fekete zongorázni lehetett csak, akkor az igényesebb magyartanár azért hozzátette a szifiliszt és az istenes verseit.

A példa persze sántít, ennek ellenére azt gondolom, ebben a langymeleg, mocsári televényben kárt nem igen lehet tenni azzal, ha lecsapolják. Már csak a CEU -t kellene lebombázni és elégedettek lehetnénk a biztató kezdettel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.02.28. 09:23:56

@Bell & Sebastian: Ó, a konzi, az igen! Én neveztem őket jakobinusoknak. Elsősorban a nemadja vagy megadja, vagy miafaszom nevű gabrilo-t. A jakobinus a korai bolsevik.

Az én értékelésemben a művészet mindig öncélú, tehát leszarja a fogyasztót. Amikor a művésznek megélhetés az, amit csinál, onnantól nem művészet. Meg kell vizsgálni nagyobb mesterek műveit, amiket megrendelésre gyártott, és olyanokat, amiket akkor, amikor volt pénze, és csak kiélte hajlamait. Ehhez szem kell, ami egy sznobnak sosincs. A sznob a művészet gyilkosa. A legszörnyűbb, hoghy azt hiszi, érti a művészetet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 09:30:50

@Bell & Sebastian:
"Mondok egy egyszerű példát, amikor Ady volt a fővonal és disznófejűzni meg fekete zongorázni lehetett csak, akkor az igényesebb magyartanár azért hozzátette a szifiliszt és az istenes verseit."

Varjunk csak, jol ertem? En azt kerdeztem, ki a posztkadari maradvany a mai kanonban es maga ezt irta:

"Mondok egy egyszerű példát, amikor Ady volt a fővonal és disznófejűzni meg fekete zongorázni lehetett csak, akkor az igényesebb magyartanár azért hozzátette a szifiliszt és az istenes verseit."

Ady lenne a posztkadari maradvany?

Bell & Sebastian 2013.02.28. 09:42:20

@Doomhammer: Likács és marxisták, akik szembemiséznek, egyenest a hitetlenek szeme közé.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 09:52:27

@Bell & Sebastian:
"Likács és marxisták,"

Mar hol lenne resze Lukacs Gyorgy a kanonnak? Vagy akarmely kislukacs? Sose tanultam rola semmilyen iskolaban, ami keveset tudok rola, azt onszorgalombol olvastam el es nem keltette fel annyira az erdeklodesemet, hogy tobbet is olvassak tole.

Tovabbra is all a kerdesem, hogy a jelenlegi kanonbol kit kellene kisepruzni posztkadarizmus miatt?

Alfőmérnök 2013.02.28. 10:07:39

@Doomhammer: Ez viszont tényleg tájékozatlanság. (Nem mintha az elmeroggyant vitapartnered nálad kompetensebb lenne a kérdésben.)

Bell & Sebastian 2013.02.28. 10:16:49

@Doomhammer: Maga olyan makacs, mint egy száj- és körömfájás. A szélsőbalos eszmékre szakosodott tanerőket a filozófia-, történelem-, média- és nyelv szakokról elsőként, pont úgy, ahogyan ezt a Fidesz csinálja a naagy söprűjével.

Vagy arra gondolt, hogy összeállítok magának egy indexet a tűzrevalókról?

@Alfőmérnök: Minek pofázol bele, ha filmes vagy, cáfolj vagy támogass, mert amit én látok belőle (kicsi szelet oktatás) az olyan posztkomcsi, hogy állva énekli az Internacionálét.

tevevanegypupu 2013.02.28. 10:22:32

@Doomhammer:

De ki beszelt itt rendorsegrol es a regi vagy az uj rendrol a kozbiztonsagban? Itt az egyetemrol van szo..

tevevanegypupu 2013.02.28. 10:22:32

@Doomhammer:

De ki beszelt itt rendorsegrol es a regi vagy az uj rendrol a kozbiztonsagban? Itt az egyetemrol van szo..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 11:32:11

@Alfőmérnök:
"Ez viszont tényleg tájékozatlanság."

Nyilvan nem sokat szamit, mit gondolok Lukacs Gyorgyrol en. De mit gondolnak rola globalisan? Ment-e a vilag Lukacs Gyorgy altal elebb?

Az Encyclopedia Britannica ezt gondolja rola:
www.britannica.com/EBchecked/topic/351050/Gyorgy-Lukacs
"György Lukács, (born April 13, 1885, Budapest, Hungary—died June 4, 1971, Budapest), Hungarian Marxist philosopher, writer, and literary critic who influenced the mainstream of European communist thought during the first half of the 20th century. "

Vagyis:
- Relevans a XX. szazad elso feleben volt
- Impaktja a kommunista gondolkodasra terjedt ki.

Ignorans vagyok, ha azt mondom, hogy ez engem nem erdekel?

divatdrukker 2013.02.28. 11:33:07

ez a cikk egy kocsmai szintű böfögés, elkeserítő, hogy ezt bárki jónak vagy alapos írásnak gondolja

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 11:37:35

@tevevanegypupu:
"De ki beszelt itt rendorsegrol es a regi vagy az uj rendrol a kozbiztonsagban?"

Most tetszik a Kadar-kor vagy sem? Esetleg szelektiven tetszik, a rendorsegi resze igen, az oktatasi resze nem?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 11:41:23

@Bell & Sebastian:
" A szélsőbalos eszmékre szakosodott tanerőket"

Ah, hogy maga nem a kanont akarja atalakitani, hanem a kanon atalakitasara valo hivatkozassal kigolyozni embereket az allasukbol!

Bocsasson meg, de ezt csinalja egyedul, engem nem erdekel. Ugyanis a tapasztalatom az, hogy az ilyen koncmardosasok eredmenyekeppen altalaban ugyanolyan hulye vagy meg hulyebb emberek kerulnek "helyzetbe". Akkor mar inkabb tanitsak Lukacsot, neki van valamennyi (nem sok) relevanciaja, szemben Wass Alberttel, akinek nincs.

Alfőmérnök 2013.02.28. 11:43:22

@Doomhammer:
Nem csak Lukácsról, hanem a tanítványiról is szó van.
hu.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1cs_Gy%C3%B6rgy_%28filoz%C3%B3fus%29#Luk.C3.A1cs_Gy.C3.B6rgy_tan.C3.ADtv.C3.A1nyai

Nézze meg a neveket, ha maga szerint az illetők nem bírnak befolyással a mai magyar közvéleményre, akkor tájékozatlan.
Persze már régóta nem marxisták, de erőst ballerek. (Én Bence Györgyöt még bírtam is.)
BTW még anno tölgy szólt be nekem, mikor fikáztam őket, hogy húú, hát ezeket az embereket hogy megszívatták a '70-es években. Aztán később aristo rendkívül ostoba és demagóg cikkét védte (talán akkor éppen a főnöke volt? nemtudom), és én lettem a főgonosz, amiért árnyalni próbáltam a képet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 12:00:06

@Alfőmérnök:
"Nézze meg a neveket, ha maga szerint az illetők nem bírnak befolyással a mai magyar közvéleményre, akkor tájékozatlan. "

Mintha a kanontol indult volna ez a beszelgetes.

Az, hogy a kislukacsok itt vannak, az nem meglepo - Szeles Gabor is itt van es nyomja ugyanazokat a gazdasagfejlesztesi otleteket, amelyek mar Kadar alatt is mennyire bevaltak. Itt vannak a centralizalt allamot hirdetok, akik a Kadar-rendszer osszeomlasa ota nem tertek magukhoz es most latjak a lehetoseget a helyes utra valo visszateresre. Meglepo modon az emberek nem valtoznak.

De mit tudnak tenni a kislukacsok a kanonnal? Tulhangsulyozzak Jozsef Attilat, mert erosen balos volt? Megakadalyozzak Marx tanitasat, nehogy mindenki a sajat szemevel lassa, mennyire allta meg az az elmelet az ido probajat?

A kislukacsok egy dolgot tudnak tenni: befolyasolni egy nehany ezres kort. Akiknek ma mar semmi jelentoseguk nincsen. Az ujjaeledt kadarizmus nem toluk jon, az mindig benne volt Orban Viktor fejeben az o 20-as evei ota.

Az, hogy a kislukacsok mit irnak le ma, az semmilyen jelentoseggel nem bir. Amint latja, Lukacsot a globalis kanon a helyen kezeli, egy lathato, de nem tul jelentos eszteta-filozofusnak tartja. Pont annak, aki volt.

tevevanegypupu 2013.02.28. 12:00:54

@Doomhammer:

Rend egy diktatorikus ideologiakenyszerits nelkul..na ehhez mit szol?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 13:20:19

@tevevanegypupu:
Ugy erti, az allam az elet minden teruletet ellenorzese alatt tartja, csak az ideologiat nem?

Wilkomirski 2013.02.28. 15:16:47

Egy hosszabb bejegyzés a bölcsészképzésről, a szélsőjobbról és egy korábban ebben a témában született írásról: reflexblog.blog.hu/2013/02/28/felelosseg_kinek_miert

Alfőmérnök 2013.02.28. 15:21:57

@Doomhammer: Ja, hogy a kánon?
A kánonnak is része. Itthon mindenképpen. Ami elég nagy baj, mert egy görény volt, de hát ez van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 15:55:13

@Alfőmérnök:
"A kánonnak is része. Itthon mindenképpen. "

Maga hol tanult rola?
Mert ugye innen indultunk.
Ha resze a kanonnak, akkor feltehetoen resze a tananyagnak megpedig eleg szeles korben. A szeles koron vitatkozhatunk, de egy ELTE BTK szeminarium anyaga ehhez mindenkeppen keves.

Alfőmérnök 2013.02.28. 15:57:31

@Doomhammer: Nyugat-Ajrópai bölcsészettudományi egyetemeken is tananyag.

tevevanegypupu 2013.02.28. 16:16:14

@Doomhammer:

Minden allam minden teruletet ellenorzese alatt tart, meg ha nem is mindig sikerul neki. Amde ugy kepzelem, hogy a tortenelemtanitas jobb lenne ha a megtortent esemenyekre szoritkozna kulonbozo ideologiak reklamozasa nelkul..es ha mar sikerult megszabadulnunk a nacizmustol, ugy kepzeltem eljott az ideje, hogy megszabaduljunk a kommunizmustol is megpedig oly modon, hogy azok akik a legjobban reklamoztak, mar maradjanak csendben..vagy nagyon de nagyon szerenyen gyakoroljanak kritikat barmi felett is..sot nem is muszaj, hogy barmit is gyakoroljanak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 16:18:45

@Alfőmérnök:
Csuszkal ez a vita. Onnan indultunk, hogy a kanon, ami tele van posztkadarista elemmel. Amikor rakerdeztem, hogy megis, melyekkel, akkor ket nev hangzott el: Ady es Lukacs. Ady nem lett bovebben kifejtve, spongyat ra. Lukaccsal kapcsolatban eloszor az hangzott el, hogy tajekozatlansag ot nem ismerni es amikor ramutattam, hogy Lukacsot azert nem tartjak az esztetika vagy a filozofia szellemoriasai kozott szamon, akkor maga azt mondta, hogy dehat a kislukacsok. Amikor ramutattam, hogy a kislukacsok elegge kevesse tudjak a kanont befolyasolni, peldaul eleg melyre kell furnia annak a novendeknek, aki egyaltalan meg akarja tudni, hogy letezett, akkor maga azt mondja, hogy kulfoldi egyetemeken is tanitjak. Akkor mirol is vitatkozunk?

Lukacsot valoban tanitjak itt-ott, a kurrikulum eldugott zugaiban. Messze van o attol, hogy a globalis kanon resze legyen. Latszik, de alig.

Az en poziciom ebben a vitaban az, hogy Lukacs nem resze a kanonnak, tehat ot, mint posztkadarista maradvanyt onnan kisoporni szuksegtelen es lehetetlen is emiatt. Tovabbra is varom a kanonban bujkalo posztkadarista maradvanyok megnevezeset. Ja, es tiltakozasomat jelentem be az ellen, ha valaki a kanonba probal tolni olyan kozepszeru muveszeket, mint Wass, Tormay vagy Nyiro csak azert, mert egy bizonyos politikai nezetrendszerhez allnak kozel, amik "nincsenek rendesen reprezentalva".

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.28. 16:21:07

@tevevanegypupu:
"Minden allam minden teruletet ellenorzese alatt tart, meg ha nem is mindig sikerul neki. "

Hogyne:
"Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances."

Bell & Sebastian 2013.02.28. 16:38:58

@Doomhammer: Nem kell feltétlenül kirúgni őket, mert attól még valóban nem lesz színvonal. Meg is emberelhették volna magukat, de mégsem így történt, fűrészelnek rendületlenül, azaz mégiscsak fel is út - le is út. Esetleg egy átvisszanevelőtábort felajánlottam volna, ha én vagyok a főnökük, de az szerintem valahol Amerikában található, ezek a posztkommancsok sosem önvezéreltek, én meg azt tapasztaltam.

Akkor hát milyen humanista megoldást tudna támogatni? Vágják föl az ereiket egy kád meleg vízben?

Prof. Dr. Simon Templar 2013.02.28. 19:13:03

@Mr Falafel: "Meg kell vizsgálni nagyobb mesterek műveit, amiket megrendelésre gyártott, és olyanokat, amiket akkor, amikor volt pénze, és csak kiélte hajlamait."

Hát nem tudom...pl. az ifjabbik Hans Holbein hiába megrendelésre alkotott, a festményei remekművek...szerintem.

Dzsentrisvihák 2013.02.28. 19:18:02

@zuuu:

Nálunk magyar szakon érintőlegesen volt róla szó, de mivel nem Hamvas volt a fő téma, ezért az oktató csak megemlítette pár mondatban, hogy pl. neki is volt egy ilyen, nem igazán elköteleződésből fakadó "kalandja". De másoktól is hallottam/olvastam már ezt az infót (pl.: Bognár József), magam viszont még nem kutattam a témában.

Kicsit jobban utána nézve valóban mondhatjuk, hogy nem teljesen megalapozott az állítás.
Horváth Róbert pl. Tábor Bélára hivatkozva jelenti ki a belépés tényét, akiről köztudott, hogy Hamvas egyik közeli barátja volt (és nem mellesleg markáns kommunista ideológiai gyökerekkel rendelkezett). Ám a tanulmány pontos forrásmegjelölést nem tartalmaz, s a szerző nagyvonalúan úgy fogalmaz a dologgal kapcsolatban, hogy "az információ pontosságán biztos lehet vitatkozni", de az életmű bizonyos vonásain bizonyítottnak látja a párttagságot (kissé pellengérre is állítva érte Hamvast).
(Egyébként a tanulmány címe, ha érdekel: www.istenivaros.hu/roberthorvath/hamvaspoliteia.html )

Mivel a Wikipédia szócikk idevágó része egyértelműen a Horváth-tanulmányt használja (valószínűleg azért, mert ez a legkönnyebben föllelhető, a témával is foglalkozó internetes írás), a forráskritikát rajta kéne számon kérni.

Többek között az ilyen dolgok tisztázására lenne jó egy átfogó Hamvas-monográfia elkészítése, ill. műveinek kritikai kiadása, életművének tudományos igényességű feltárása, valamint tudományos vita indítása az ehhez hasonló kérdésekről.

Bell & Sebastian 2013.03.01. 00:11:41

@Prof. Dr. Simon Templar: Nem akar hozzászólni?

@Dzsentrisvihák: @zuuu: Tessék!

"És más okok folytán sem lehet Hamvast a jobboldaliság képviselőjének tekinteni. Annak a minden tekintetben helyes értékeléséhez, amit most fogunk leírni, érett olvasóra van szükség. Olyanra, aki fel is fogja a leírt szavak súlyát, de akit ugyanekkor ez sem tántorít el Hamvas más érdemeinek elismerésétől – azon érdemei miatti tiszteletétől, melyeket leírtunk, és az azok miatti tiszteletétől, amelyeket itt nem állt módunkban megemlíteni.

Nos, Tábor Béla információi szerint Hamvas 1945-ben belépett a Magyar Kommunista Pártba és annak három éven át, 1945 és ’47 között a tagja volt. Tehát nem az úttörő mozgalomba lépett be gyermekként vagy a KISZ-be kiskamaszként, nem egy szakszervezetbe, nem is csupán Lenin-jelvényt hordott rosszul kifejezésre juttatott lázadásból néhány hónapig, hanem érett fővel, azokkal a nézetekkel, szellemi ismeretekkel és élettapasztalatokkal, amelyek neki voltak, a Magyar Kommunista Pártba lépett be és annak tagjaként hosszabb időt töltött el. Az információ pontosságán biztos lehet vitatkozni. Az a negatívum azonban, amit a belépés ténye kifejez, bizonyos fokig az életműben is kifejeződésre jut. (Kimondjuk ezt, de egy pillanatra sem feledkezünk meg meg annak mérhetetlen pozitívumairól.) 1945. május 31-én Hamvas mint a budapesti központi könyvtár könyvtárosa a német könyvek likvidálására buzdító beadványt nyújtott be.[59] Egy évvel később tanulmányt közölt „Lukács György” címmel, amelyben „konzervativizmussal” és „dogmatikus ortodoxiával” vádolta Lukácsot, olyan eufórikus hangnemben, hogy „Most fel fogom építeni az igazi Európát.”[60] Ugyanebben az évben Keszi Imre első támadására válaszolva,[61] „Marx hallatlan jelentőségéről” írt, az „őskommunizmus” felépítését indítványozva![62] Ez utóbbi Hamvas saját magát leginkább alulmúló – borzasztó – írása. A mai, korszerűsített baloldal természetesen azonnal lecsapott rá, azt állítva, ami ebben az írásban tényleg megtörtént: „Hamvas Béla megvédte Marxot” a nem eléggé korszerű marxistáktól.[63] ’47-ben már egy címében is furcsa cikk következett: „A nevelés a béke szolgálatában”. Itt Hamvas a pedagógia céljaként a beavatást (így) határozta meg, és a beavatásnak megfelelő modern nevelési intézmények felállítását javasolta, melyeket a Hitlerjugend „fanatikus világnézeti nevelésével” állított szembe.[64] Azután 1947–48-ban megjelenik az Anthologia humana négy kiadása, benne Keszi Imre fordításában Lenin és Sztálin idézetek! (Annak a Keszinek a fordításai, aki Hamvas teljesen indokolatlan gesztusai dacára ’48-ban persze újra megtámadta.) "

www.istenivaros.hu/roberthorvath/hamvaspoliteia.html

És még
www.antidogma.hu/node/3233
www.lastexit.hu/fileok/dokumentum/hamvasmagyareload.pdf

Kóser verzió
hamvasbelaorg.blogspot.ro/2012/07/bbjnick-egy-rovid-eletrajz-vazlat.html

zuuu 2013.03.01. 11:03:34

@Bell & Sebastian: köszönöm a hivatkozásokat. az általam olvasott életműben eddig nem találkoztam közvetlen pártpolitizálási hajlamával. sem jobb- sem baloldal tekintetében. midenesetre érdekes...

Alfőmérnök 2013.03.01. 11:09:41

@zuuu: Akik Hamvast ez alapján ítélik meg, azok egy szót nem értenek belőle.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.01. 14:18:02

Az a jópofa, hogy a fanatikus, szellemi kábítószert jelentő szittyahitet és ennek nyugati újpogánykodó előképeit (kelta-germán változatban) tipikusan a ballib ideológia és főleg ennek titkostársasági megnyilvánulása állította elő harci fegyverként!!!
Például a magyar rovásírásmánia előképe a germán rúna-kultusz, ami a 17. századi svéd rózsakeresztesekkel már megindult, ugyanúgy, ahogy a "magyar a teremtés nyelve" eszme előképe is az akkori svéd korai vakolóknál jelent meg "svéd a teremtés nyelve" formában, természetesen kabbalisták nyomán, akik szerint héber a teremtés nyelve...
A rózsakeresztes-szabadkőműves közeg azonban a hőskorban, amikor útjára bocsátja az újpogány mozgalmakat, meg azóta is tipikusan a "haladó", vagyis a ballib irányzatok képviselője!

Tehát a hunszittya témából egy válságkorszak gyökértelen, bizonytalan ifjúsági (és öregebb) csoportjainak messianisztikus vágyálmokat gyártók csapata egy őseredeti ballib projekt folytatója.

Bell & Sebastian 2013.03.01. 18:28:50

@ArmaGedeon: Jaja, Adolf elnyisszantotta (volna) a gót vonalat, oszt ment az Ahnenerbe után (Indiába), forgásirányváltással és 45 fokos elforgatással.

Bell & Sebastian 2013.03.01. 18:31:28

@zuuu: Káár, hogy nagy vita nem lett abból, hogy középre pozicionálta a hivatkozott szerző (azaz nem echte jobbra), pedig reméltem, ugyanis én is pont így gondolom. De legalább nem folyott vér itten és az is valami. :)

Bell & Sebastian 2013.03.01. 18:33:57

@Alfőmérnök: Mert, mi alapján kellene megítélni szerinted, Nagy Gyépés Szellemóriás?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.01. 18:40:21

@Bell & Sebastian: Adolf is ballib termék volt.

Bell & Sebastian 2013.03.01. 19:23:12

@ArmaGedeon: Ford élettörténetéből kiválóan levehető, miről szólt a nóta. Meg Krupp, Thyssen, Rothschild, BMW, Mercedes, Vier Ringe, usw...

Ezekkel írt alá stratégiai együttműködést.

Feljelent Elek 2013.03.01. 19:24:49

@Bell & Sebastian: Pofádat befogod, vagy megfektek.

Bell & Sebastian 2013.03.01. 19:34:29

@Feljelent Elek: Akkor húzza ki Rothschildot, ha gondolja.

Alfőmérnök007 2013.03.01. 19:40:45

Nekem fogalmam sincs arról, hogy miről beszélnek ezek a faszfejek, mert atonikus vagyok az ilyesmire, de biztos zsidóztak.

Sárika tanuló, 6/b 2013.03.01. 19:51:17

Apukám kérdezteti, hogy nincs itt véletlenül egy szabad kőműves véletlenül, mert szeretne vízbe folytani egy illetőt, de nálunk csapból jön a víz, nem is kútból húzzuk, amibe belelökné, nem véletlenül.

Dr. S. J. B. Manó 2013.03.01. 20:05:28

@Sárika tanuló, 6/b: Ha apukád ad egy meghatalmazást, akkora pört rendezek ennek a perverz állatnak, hogy zaciba teszi még a lopott kameráját is!

@Alfőmérnök007: Ha ad egy meghatalmazást, ráverem a gerontofiliát a kiscsajra és eladjuk bedrogozva szopornyicának, jó? ;)

Bell & Sebastian 2013.03.01. 20:11:41

Gyufásskatulya zárul, bolhacirkusz vége.

Alfőmérnök 2013.03.04. 16:31:19

@Dzsentrisvihák: Korrekt.

Annyit hozzátennék, hogy valamelyest Hamvas is "tehet róla", hogy nem készült még átfogó - mert amúgy készült, csak szerintem gagyi - monográfia róla.
Egyrészt egy tekintélyes életműről van szó, aminek még folyamatban van a kiadása. Másrészt szerintem nem egyenletes színvonalú az életmű. Ennek (szerintem) nem az az egyetlen oka, hogy Hamvas az asztalfióknak írta a művei többségét.

Dzsentrisvihák 2013.03.05. 19:52:55

@Alfőmérnök:

Hát, a hullámzó életmű a legnagyobbaknál sem ritkaság, egyenletes színvonalat csak iszonyatosan kevés irodalmi figura volt képes produkálni (hirtelen eszembe sem jut ilyen, bár ez valószínűleg az én hiányosságaimat mutatja).
Az viszont tény, hogy a megítélést nagyban nehezíti, ha nem minden került még kiadásra.

A monográfiával kapcsolatban nekem az a meglátásom, hogy átfogó vita nélkül nehéz valóban tudományos alaposságú művet alkotni (ez teremt hozzá "termékeny talajt", pláne, ha tényleg intenzív a dolog, és jó sok szakember "teríti a lapjait" - ilyesmi egyébként most leginkább Ottlik kapcsán figyelhető meg).
Az Egy életmű fiziognómiáját még nem olvastam, úgyhogy nem tudom megítélni a színvonalát (első ránézésre ígéretesnek tűnik, mondjuk valószínűleg a téma meghaladja egy szerző erejét, csodálom, hogy Darabos önállóan vállalkozott rá).

(A témáról azonban én nem is nyilatkoznék sokkal többet, mert Hamvas tényleg nem a kimondott szakterületem, de volt annyira inspiráló az eddigi eszmecsere, hogy alkalomadtán jobban is elmélyedjek az életműben.)

Alfőmérnök 2013.03.05. 20:14:49

@Dzsentrisvihák: "Az viszont tény, hogy a megítélést nagyban nehezíti, ha nem minden került még kiadásra."

Ja, pl. mostanában adják ki naplóit, ami sokszor többet elárul a szerző szándékairól, mint a publikált, vagy Hamvas esetében a fióknak írt, de befejezettnek tekintett művek.
Én csak beleolvastam Darabos könyvébe, de nem nyerte el a tetszésemet.
A feldolgozást az is megnehezíti, hogy Hamvas nem akadémikus stílusban írt, szembe ment minden "tudományos" szabállyal. Ezért könnyű lesöpörni őt az asztalról, mint kóklert.

Én egyébként leginkább Mezei értékelésével értek egyet:
"Hamvas egy személyben egyesíti a magyar gondolkodás erejét és tragikumát. Ereje egzisztenciális esszéiben mutatkozik meg, amelyek – például a Silentium vagy a Patmosz több írása – az európai gondolattörténet legerősebb alkotásai közé tartoznak azzal a sajátossággal, amely csak Hamvasra jellemző. Ezen és hasonló írásaiban Hamvas véleményem szerint teljességgel egyedülállót alkotott. Egyes pontokon a kései Heideggerre emlékeztet (vesd össze például Cseresznyeszedését Heidegger Feldwegével), de benne van az utánozhatatlan hamvasi gesztus; másutt Nietzschére gondolhatunk, különösen amikor az utóbbi szembefordulását látjuk kora német magaskultúrájával; Hamvas ehhez hasonlóan tért ki a korszak kánonjai elől, és fordult általa fölfedezett szerzőkhöz. Nem véletlenül hallhattuk, hogy – jellemző ellentmondásaival, túlzásaival, fordulataival – Hamvas a "magyar Nietzsche". Másfelől Hamvas tragikus figura, nemcsak életének alakulása, hanem műveltségének egyoldalú túlzásai okán is, amelyek miatt sokadrangú szerzőket (például R. Guénont) emelt meg nem érdemelt piedesztálra, míg a valóban fontos szerzőket (például Heideggert) sokszor csak felületesen olvasta. Ezért Hamvas véleményét kellő fenntartással érdemes kezelnünk."
epa.oszk.hu/00300/00381/00108/mezei.htm

pocaklakó minimanó 2013.03.17. 08:53:34

@Doomhammer:

"Tudja mit, nekem a hocipom tele van azzal, hogy itt egyesek eroszakkal (felulrol) akarjak befolyasolni, ki az elfogadott iro es ki nem az."

ÉS

"De nem egy uj Wass Albert vagy Tormay. "

pocaklakó minimanó 2013.03.17. 09:05:25

Virágozzék száz virág!

"Writers go wrong, according to Coelho, when they focus on form, not content. 'Today writers want to impress other writers,' he told the paper. 'One of the books that caused great harm was James Joyce's Ulysses, which is pure style. There is nothing there. Stripped down, Ulysses is a twit.'" (guardian.co.uk)

Alfőmérnök 2013.05.06. 11:49:14

@bbjnick: "A vizsgázónak 3-4 mű bemutatása alapján kell kifejtenie véleményét a kérdésben. A második Az árva című Márai Sándor-novella elemzése, a harmadik Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály Napóleonról szóló verseinek összehasonlítása volt."
fn.hir24.hu/itthon/2013/05/06/on-tudna-a-magyar-erettsegi-teteleket/
süti beállítások módosítása