Találkozások – A kezelés
2013. február 10. írta: Lakner Dávid

Találkozások – A kezelés

sessions.jpg

Az angol meeting többjelentésű szó: egyrészt a valakivel való találkozást, összefutást jelenti; ugyanakkor találka, azaz randevú esetén is ezt a kifejezést szokás használni. Ha például egy újságíró cikket írna a testi fogyatékkal élők szexuális életéről, és ennek érdekében tájékozódik egy szexterapeutától; akkor evidens, hogy Meetings with a sex surrogate címmel arról fog beszámolni, milyen közelebbi információkat tudott meg a szakembertől. Ám ha a zsurnaliszta szintén ágyhoz kötve éli életét egy gyermekbénulás következtében, és saját nemiségét szeretné végre ténylegesen megélni, akkor az említett találkozók másfajta értelmezési keretbe kerülnek. Ez történik A kezelés (eredetileg: The Sessions) című filmben is.

Mark O'Brien a harmincas évei végén járó író-újságíró, aki egy vastüdőhöz kötve éli mindennapjait; nővel pedig jobbára csak akkor találkozik, amikor ápolónője segédkezik a napi tevékenységének elvégzése során. Egy megírandó cikk kapcsán aztán egyre erősebben felébred benne a vágy, hogy megélhesse saját szexualitását, megismerhesse azt, amiben a teste számára nemhogy nem tehertételként működik, hanem a maga szükségszerűségében és pótolhatatlanságában lehet jelen. A szüzesség elvesztését, a test, mint örömforrás felfedezését A kezelés a maga drámaiságában, fontosságában, testi-lelki egységünk megtalálásának egyik legfontosabb állomásaként mutatja be. Ugyan rendkívül szokatlan karakterekkel és helyzetekkel teszi ezt, ám mindez csak még jobban kiemeli: még a legszélsőségesebb esetekben is megélhető test és lélek egysége.

A szereplők így valójában egymás tükörképei lesznek: míg a főhős esetében azt láthatjuk, hogyan emelkedhet fel a korlátozott képességű test a lélek érzelmi magasságaihoz; addig a terapeutaként felbukkanó Cheryl életében talán először tapasztalhatja meg, szerelem és szexualitás valójában mennyire szétválaszthatatlan egymástól, és hogy mennyire nem lehet kizárnunk érzelmi világunkat a testi valónk által megélt felemelkedésből. Ráadásul előbbieket igazolja az is, hogy Mark hívő emberként a helyi pappal osztja meg kételyeit, vágyait, tapasztalatait; aki pedig áldását adja arra, hogy a férfi ez úton is közelebb kerülhessen önmagához.

Ben Lewin filmjében a színészi alakítások a leginkább megragadóak, ráadásul többeknek is ez a film jelenti a visszatérését az igényes produkciók közé. A terapeutát alakító Helen Hunt és a lelkipásztort játszó William H. Macy is inkább B-kategóriás romkomokban vagy eleve a tévé számára készült akciókban volt jelen az utóbbi évtizedben. Ezúttal azonban bizonyították, hogy lehetséges a visszatérés az igazi színészek közé; főként, ha ebben segítségükre van egy kiváló alapötlet (melynek bár igaz történet a kiindulópontja, de azt fikciós drámává dolgozza át), valamint az indie háttér is. A legfontosabb persze a Markot alakító John Hawkes szerepe: az igazi kihívást nyilván ez a karakter jelentette, és Hawkes sikerrel abszolválta küldetését. Bár az Oscar-jelölés most Helen Huntnak jutott (a tizenöt évvel ezelőtti díjazás óta nem volt ilyenben része); azért azt nem érdeme kétségbe vonni, hogy igazán emlékezeteset a testi korlátaival szembeszegülő, költői vénával rendelkező újságírót alakító Hawkes nyújtott.

A kezelés bizonyítja, hogyan lehet a témához körültekintéssel, igényesen, ám mégis szabadon és humorosan (ez Mark személyiségének köszönhető leginkább) nyúlni; a szexualitás felfedezését pedig annak láttatni, ami: felszabadító erejű drámának, megindító és önfeltáró katarzisnak. Az alkotás szerencsére a kínálkozó lehetőség ellenére sem fullad erőltetett giccsbe, aminek köszönhetően a tavalyi Sundance fesztivál egyik legsikeresebb darabjává is válhatott. A szerzői film újabb sikere.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr975063457

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsidók a pornóiparban 2013.02.10. 13:56:38

A liberálkapitalizmus a zsidóság eszköze, amellyel a keresztény erkölcsiséget felszámolhatja, hogy helyébe saját erkölcstelen téziseit állíthassa. A zsidóság "valamennyi társadalom fekélye és megölője", a zsidók eszközei "a bűn, a csábítás, a prostit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marko11 2013.02.10. 10:05:46

Egyetértek. Szívszorongató és humoros. Vagy inkább: szellemes. A giccset messze elkerüli.

Boltzmann 2013.02.10. 10:13:51

a meeting magyarázása klarifikáció helyett konfúzusra sikerült

a randevú, találka a date, melyet igeként is használnak, a járni valakivel pedig a go out with sy

a meet általában, élethelyzettől, szituációtól függetlenül jelent találkozást, találkoznit

a meetings sem kifejezetten randevúzgatásra vonatkozik itt, sokkal inkább utal a helyzet eü-i/terápiás jellegére

Nemzeti forrasztékón 2013.02.10. 11:57:24

Nagyon aktuális és a minden napjainkqt alapvetően befolyásoló kérdéskört boncolgat a szerző; pedig elég nehéz dolga van a Mandinak a témaválasztást illetően hisz a héten úgysem történt semmi fontosabb dolog - pláne nem a poltikai-közelét síkjának időmetszetében.

Szívesen olvasnék Pápua Új Guinea alkotmányos berendezkedéséről, vagy arról hogy távoli szamojéd rokonainknál a filmfesztiválok zsűriében mennyi poszt-szovjetikus traumában szenvedő kortárs kokkillaöntők aránya

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.10. 13:50:22

ez a film egy softpornó.
nem volt végülis rossz film, jó volt nézni, de a művészi-intellektuális értéke nulla, kevés érzelem van benne, igaz, de nem átütő, sokkal átütőbb helen hunt vénuszdombja, már elnézést, de nagyon szép teste van. mindegy.
ez a film az ősi szexuális ösztönökre kíván inkább hatni, nem maradandó intellektuális alkotásként kíván fennmaradni, az érzelmi szál csupán egy keret neki, hogy is mondjam, csupán egy indok, csupán egy látszat, csak egy színlelgés, hogy azért filmnek nézzen ki ez a társadalmilag destruktív alkotás.
bár mulatságos volt a keresztény pap, aki kujonkodik, de ez is csak egy falra festett ördög, játékosan ugyan, de ez is társadalomromboló.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.10. 13:50:54

A Belső tenger egy klasszikusan fantasztikus film, nemcsak A kezeléshez képest, hanem önmagában is nagyszerű film, igazi ÉRZELEMMEL. hihető színészi játékkal.
pont most akartam ide írni amúgy is, hogy valahogy A kezelés egy komolytalan film, még önmagát se veszi komolyan, valahogy nem tudok átélni a halálának a gyászát, hogyha a halott önmagát narrálja fel kb. olyan stílusban "hogy pénteken haltam meg", igen? és ezt honnan tudod? még önmagát se veszi komolyan a film
hihetetlen hogy Hunt bármiféle komoly érzelmet produkáljon azok után amiket látunk. nem hihető a plátói szerelem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.10. 13:58:52

szóval jól jött a félszáz éves helen huntnan ez a k*rválkodó szerep. megmutathatja hogy még ő is labdába rúghatna.
a színészek amúgy is prostituáltak, csak nem a testüket, hanem a lelküket adják el normál esetben, érzelmeket imitálnak, ezért kapják a pénzt, persze vannak színészek, színésznők akik a határon mozognak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.10. 14:13:33

a farizeus moráltalanság teljesen asszimilálta a magyarságot és a kereszténységet is, asszimilálták a vendégek lakner dávidot és Mark O'Brient is.

természetesen mint sok más filmnél, így A kezelésnél is sokkal jobb a bemutató kisvideó, mint maga a hosszú film, pl én ezeket a zenéket nem is hallottam a filmben.

alinsky-féle fura fekete figurák dörzsölik a kezüket, meggyőzték a papokat és keresztényeket, elültették bennük a kisördögöt,
fenteslent.blog.hu/2009/12/21/mindennapi_alinsky_nk_vii_hogyan_gyozz_meg_egy_papot_1

végleg szétcincálják a társadalmat, a saját képükre formálják őket ilyen aranyos, ártatlannak tűnő filmecskékkel. éljen hálivud.
www.youtube.com/watch?v=lN17c2v2Vgk

"a szexualitás felfedezését pedig annak láttatni, ami: felszabadító erejű drámának"

vagy az első lépés ez, hogy szodoma és gomorra vermébe lökjék a bástya utolsó védőit

Boltzmann 2013.02.11. 02:07:29

@jose maria padilla: a kosútos gondolat-jel szerkesztőjének egy mondatáról rögtön maga ugrott be:

"és a libidó akkor lendül az égbe, ha az alantas pocskondiázást egy pofonnal fejezheti be"

Valandil 2013.02.11. 08:24:07

@Boltzmann: Lehet, hogy a hellni-vel keverte össze a cikk írója.
(Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel - Galaxis útikalauz stopposoknak)
süti beállítások módosítása