KLIK: hol a fizetés?
2013. február 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

KLIK: hol a fizetés?

forint.jpg

Tudjuk, hogy Magyarország a permanens reformok országa, ahol a balos kormányzatok átalakítási mániájánál sajnos már csak a kétharmados jobboldal reformdühe a nagyobb. De az eleinte zökkenőmentesnek ígért (itthon? zökkenőmentes átalakítás?) közoktatási reform, az iskolák állami kézbe adásának folyamata sorra produkálja az előkészítetlenség, majd az utólagos kapkodás tüneteit; ahogy az összes olyan jelenséget is, amely együtt jár a durva centralizáció és a valóság súrlódásával.

Ha van szektor Magyarországon, amelynek dolgozói megtanultak sokat nyelni, az a közoktatás; de az valószínűleg minden érintettben kiveri a biztosítékot, ha az amúgy is alulfizetett szektorban a megváltónak ígért államosítás a fizetések csökkenésével, sőt bizonytalanná válásával jár, akár csak átmenetileg, akár hosszú távon. Az ezzel kapcsolatos mai hírek pedig egyáltalán nem szolgálnak megnyugtató magyarázatokkal.

A Magyar Nemzet és a Népszava egyaránt arról számolt be – idézi a hvg.hu –, hogy a KLIK-éra első fizetési időszakában több iskolában kevesebb fizetést kaptak a pedagógusok az eddiginél. A Nemzet arról írt, hogy bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta: bár az önkormányzatok működtetők maradtak, már nincs lehetőségük arra, hogy különböző önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is csak azt tudta mondani: hiába adnának a települések, nincs miből, mivel a feladatokat és a hozzájuk rendelt pénzt nem egyenlő arányban vonták el az önkormányzatoktól. A Népszava arról számolt be, hogy tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak. Bár a KLIK hétfőre ígérte, hogy minden pedagógus megkapja a januárban számfejtett fizetését, de újabb adminisztrációs hibák történhettek: az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit „felejtették el” jóváírni. A hvg.hu idézi a Világgazdaságot, mely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál keresik a most hátrányba került pedagógusok kompenzálásának költségvetési forrását. Emellett ugye az a terv, hogy idén ősszel már tényleg bevezetik a pedagógus életpályamodellt, fizetésemeléssel, ha a gazdaság beindul. Ha.

Az eddigi fenntartók tehát széttárják a karukat, mondván, már nincs rá pénz; az újak pedig a szebb jövő felé mutatnak, amiben minden jó lesz. Ha. Csakhogy az amúgy is alulfizetett tanároknak ma kell a fizetés, mert ma akarnak megélni belőle, kifizetve a számlákat meg a család fenntartását. Egy ilyen hiba is megengedhetetlen, hát még ha általános jelenségről beszélhetünk. Szilvay kolléga kétrészes riportban írt az államosítás előtti reményekről és félelmekről; majd a január folyamán bekövetkező tényleges változások iskolai tapasztalatairól: egy budapesti általános iskolában sürgősen fel kellett venni egy tanárt, azonban az igazgatónak már nincs ehhez joga. A tankerület viszont még nem szerveződött meg, így a gyakorlatban nem tudta felvenni a tanerőt. Az illető tanár így most annak reményében dolgozik, hogy egyszer majd aláírják a szerződését. Vagy: egy adott településre a kívülről bejáró pedagógusok eddig 20-30 ezres utazási pótlékot is kaptak, ez január óta nem érkezik meg az érintettek számlájára, és senki nem tudja, mikor térítik meg; ahogy a cafeteria is erre a sorsra jutott.

Egyszerre felháborító és elgondolkodtató, hogy a rapid centralizáció mennyire nem tud mit kezdeni a magyar valóság sokféleségével, amit most már konkrétan a tanárok pénztárcája bán. Az elnyúló átmeneti állapot fokozza a bizonytalanságot, kiszolgáltatottá teszi a tanítás napi felelősségével kelő és fekvő tanárokat; s ebben a helyzetben az amúgy is túlméretezett és túlbonyolított magyar bürokrácia is csak a szokásos lefagyási és egymásra mutogatási tüneteket produkálja. Óriási különbségek vannak városok és városok, falvak és falvak, iskolák és iskolák között, amit az eddigi – persze nem tökéletes, de mi tökéletes – rendszerben kezelni tudtak a nagyobb önállósággal és közelebbi döntéshozatali szintekkel rendelkező oktatási egységek. A szubszidiaritás fogalma nem csak bullshit, hanem a legmegfelelőbb megoldásra való törekvés jelszava, hogy a problémákat ott oldják meg, ahol azok keletkeznek. Az autonómia szinte teljes felszámolásával, a központi, egyenlősítő szándékok ráerőltetésével ez a rugalmasság, a kiszámíthatatlan magyar közállapotokhoz való alkalmazkodási képesség vész el, amit persze még több bürokráciával akarnak megoldani. Olyan bürokráciával ráadásul, amely kellő előkészítettség nélkül igyekszik felvenni a fonalat, s amelyben a fenntartót a fenntartottak látnak el ingóságokkal, ugye.

Még sincs min meglepődni. Ez történik mindig, amikor a pofonegyszerűnek és világosnak szánt, felülről érkező központi akarat találkozik a javíthatatlanul sokrétű valósággal. Van rá ellenszer, úgy hívják, konzervatív gondolkodás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr345063725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szegény Klebelsberg 2013.02.06. 12:12:55

A hétfői parlamenti viták, illetve a német-angol nyelvoktatási ellentét háttérbe szorította nap talán legfontosabb hírét. "Hoffmann titokban elismerte: nincs meg a pénz az oktatás államosítására" - írja a HVG, és ha ez igaz (márpedig miért ne hinnénk a...

Trackback: KLIK: hol a fizetés? 2013.02.05. 12:13:01

Az iskolák állami kézbe adásának folyamata sorra produkálja az előkészítetlenség, majd az utólagos kapkodás tüneteit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2013.02.05. 12:05:41

Nem kell fizetés ez hivatás :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 12:07:37

Marmost nem ertem. Hoffmann Rozsa megmondta, hogy az a nagy igazsagtalansag, hogy egy gyori tanar akar ketszer annyit is kereshet, mint egy kelet-magyarorszagi, ezert kell az allamositas.

Ezek utan megis, mire szamitottak a gyori tanarok? Hogy a kelet-magyarorszagi tanarok fizeteset az allam majd felemeli a gyoriek szintjere? Vagy netan realisabb az az elvaras, hogy kiatlagoljak a fizeteseket az egesz orszagban?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 12:11:08

@Viktus:
Helyesen szolgalat. Mint a rendoroke vagy katonake.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=187133
"Balog Zoltán mindemellett kiemelte azt is, hogy jó szövetségi viszonyra van szükség az állam az oktatási intézmények között, de egyúttal az iskolák és a szülők partneri viszonyát is helyre kell állítani. A miniszter szerint ugyanis az elmúlt időszakban elterjedt az a mentalitás, hogy az oktatás-nevelés egy szolgáltatás, ahol az elégedetlen vevő számonkérőleg lép fel. Márpedig mint kiemelte, a oktatás-nevelés nem szolgáltatás, hanem szolgálat. Ezen alapul az új köznevelési törvény, és ezen az alapon kell újra felépíteni az iskolák és a szülők közti szövetségi viszonyt is - tette hozzá."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.05. 12:15:36

"Van rá ellenszer, úgy hívják, konzervatív gondolkodás."

Ennyi.

Kár, hogy a parlament 100%-a baloldali. Talán Ángyán és Bencsik kivételével.

Don Milano 2013.02.05. 12:21:34

Gellért, maximálisan (és maximálisan szomorúan) egyetértek. Én nem tudom, hogy egy magát konzervatív-nemzeti erőként definiáló kormány hogy engedheti meg magának a luxust, hogy a jövőt építő, a kultúrát, művelődést, kompetenciát adó iskolákat és tanárokat kivérezteti. Távol álljon tőlem a demagógia, ugyanakkor bármilyen kormányzat égisze alatt a pedagóguskérdés ilyetén kezelése megengedhetetlen. S nem csak a tettek (hiányával) van baj, hanem a végletekig cinikus hozzáállással, gyomorforgató magyarázkodással, a pedagógusok de facto hülyének nézésével. Nem szeretem a nagy szavakat, de politikai öngyilkosság és nemzeti önsorsrontás az, ami jelenleg a közoktatás területén zajlik. Egy tökéletesen kizsigerelt, megnyuvasztott, anyagilag ellehetetlenített kaszt a tanároké: de a felelősség, a jövő nemzedék képzése, tanítása, szellemi-erkölcsi fejlesztése mégiscsak a mi vállunkat nyomja...

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 12:22:31

"sajnos"

Igen, sajnos.
De hát mit lehet mit tenni, majd csak lesz valahogy.

Addig is jót tenne a léleknek egy Gyurcsány-poszt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 12:22:45

@Doomhammer:
Bocs, Aary-Tamas Lajos mondta meg.
index.hu/belfold/2013/01/28/hoffmann_rozsaval_nem_tudtunk_dulore_jutni/
"Az iskolák állami fenntartásba vételét én nem tartom feltétlenül rossznak. Ezzel sok helyzetet lehet jól kezelni, már ha jól csinálják. Megszűnhet például az a méltánytalanság, hogy egy Győr-Sopron megyei pedagógus kétszer annyit keres, mint egy nyírségi tanár. Alkalmas lesz ez a rendszer a pazarlások megszüntetésére, hatékonyabb fenntartást és talán egyenletesebb minőséget is hoz az iskolákban."

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 12:23:26

Irreleváns, technikai bírálat.

Nem azt bírálja AMI VAN (az oktatás értelmetlen és káros INTÉZMÉNYI centralizációja),

ehelyett azt bírálja, hogy nem mennek elég simán, zökkenőmentesen a dolgok.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 12:26:25

@TaTa86.: Igazad van!

Íme egy szépirodalmi példa a jobboldali, konzervatív gondolkodásra!

"Könnyen lehet a tekintetes úrnak liberálisnak lenni, kinek van haromezer holdja idelenn Alföldben; de nekem van harom falum odafenn (közbeszólás: a "holdban") nem holdban, hanem Saros meg Zemplin varmegyében, akibül áll gazdagsagom. Aztan ha jobbágyot felszabaditunk, akkor én menjek kapálni mind az öt kisasszonyommal magam? - Ha én parasztnak születtem volna, sohase nem kívánkoznám más lenni, mint paraszt. Az annak valoságos gyönyörüség. Minek akarunk őtet gyönyörüsigitől megfosztani? Aki úr, úr; aki nem úr, az nem úr. Hát tehet arrul valaki, hogy nem született minden ember nemesembernek? Hát én mért nem születtem grófnak? De azért nem nyughatatlankodok, hogy legyen minden ember gróf. Pedig ez nekem ipen olyan nagy sírelem, mint parasztnak az, hogy nem nemes. - Gondoljunk csak dolog praktikus oldalara. Most is, ha megesik restoracio, megesik követválasztas, micsoda istentelen nagy pinzbe kerül nemes votizáló publikumot megtraktálni? Hát még ha valamennyi parasztnak mind votuma lesz; nincs anyi bor a világon! (Derültség jobb és bal oldalon.) No, micsoda dolog lesz az, ha még paraszt születisü emberek is foglalhatnak el hivatalt? Most is ipen tizszer annyian vagyunk, mint amennyi hivatal jut. Pedig fiatalember addig nem házasodhatik, mig valami hivatala nincs. A tekintetes előtem szonokló úrnak se fia, se leanya, sem nem felesige nincsen. Nekem van öt: nem felesig, de kisaszony. (Általános derültség.) Ezt tekintetes ur nem ért, ugye? Aj! Akor én izs tudnam lenni liberalis. Azutan még nipnevelis! De minek az a csuda? Nip fölnő magatul, ha nem nevelünk izs. Akor volt jó világ, mikor nem tudta más irni, olvasni, csak káptalanba barát; orszagbiro neve helyett odanyomta kardja markolatát dekretumba spanyolviaszkba. Most még paraszt is tudjon olvasni? Hisz akkor soha el nem hisz, amit paptul hall. Csak azt is elrontottuk, hogy eddig irtunk törvinyeket deákul; minden simplex ember nem belekotorászhatta; most asszony, zsellér, zsidó minden nekiálljon olvasni, okoskodni. No, majd meglátnak tekintetes karok és rendek, mi kilóg ebbül majd utoljára? Ha azt akarunk, hogy legyen nipnek szabadsag, ne agyunk neki aztat; mert amig nem adunk neki, addig megvan; de amint odaadunk neki, bizony elveszti aztat. Ragaszkogyunk őseink kilencszaz esztendős alkotmanyahoz, mert ha csak még ezer esztendeig élvezhetünk is aztat, mar azzal is nagyon sokat nyertünk. (Éljenzés jobboldalon, derültség baloldalon.)"

mek.oszk.hu/00600/00695/html/03.htm#13

Láthatólag szegény aristó még csak itt képes tartani, ezen a színvonalon....:DDDD

Nem mintha te előrébb lennél....

TG69 2013.02.05. 12:33:21

". Ez történik mindig, amikor a pofonegyszerűnek és világosnak szánt, felülről érkező központi akarat találkozik a javíthatatlanul sokrétű valósággal. Van rá ellenszer, úgy hívják, konzervatív gondolkodás."

Ez az ellenszer is olyan pofonegyszerűre sikeredett :).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.02.05. 12:38:14

@Schwerer Gustav: "A szubszidiaritás fogalma nem csak bullshit, hanem a legmegfelelőbb megoldásra való törekvés jelszava, hogy a problémákat ott oldják meg, ahol azok keletkeznek. Az autonómia szinte teljes felszámolásával, a központi, egyenlősítő szándékok ráerőltetésével ez a rugalmasság, a kiszámíthatatlan magyar közállapotokhoz való alkalmazkodási képesség vész el, amit persze még több bürokráciával akarnak megoldani."
ez szerinted ezt jelenti?
"ehelyett azt bírálja, hogy nem mennek elég simán, zökkenőmentesen a dolgok. "

Steve the Great 2013.02.05. 12:45:07

Szerintem nem feltétlenül a "konzervatív gondolkodás" lenne/lett volna itt a megoldás - akármit is jelentsen ez. Egyrészt ott van a józan ész, nem elegendő abban bízni, hogy a 2/3 ereje előtt a valóság is meghajlik. Másrészt kitaláltak jó sok módszertant, amikkel vállalatok összevonását, nagy rendszerek bevezetését szokás menedzselni. Azt gondolom, ilyesmikkel minimalizálhatók lettek volna ezek a súrlódások.

Így aztán napestig lehet majd bizonygatni, mennyire kurva jó ez az új szisztéma.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.02.05. 12:46:59

"Egyszerre felháborító és elgondolkodtató, hogy a rapid centralizáció mennyire nem tud mit kezdeni a magyar valóság sokféleségével, ... "

Ez nem magyar sajátosság, a centralizáció ugyanis pontosan azt jelenti, hogy mindenkire ugyanaz vonatkozik, ergo nem tudja a sokszínűséget kezelni. Azaz ha a sokszínűség jó, akkor a centralizáció nem működik, függetlenül attól, hogy mi a mögötte lévő szándék, milyen eszközei vannak, és kik csinálják.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 12:48:56

@rajcsányi.gellért (ergé):

Igaz, igaz. Az uccsó bekezdést figyelmetlenül olvastam.
Ezennel viszzavonom és elnézést kérek hogy "kizárólag technikai bírálat" lenne.

80% technikai bírálat 20% lényegi bírálat.

Te egyébként most akkor azzal vádolod a kormányt, hogy nem konzervatív?

Steve the Great 2013.02.05. 12:48:58

@Steve the Great: "mennyire kurva jó ez az új szisztéma."
Ja igen, az kimaradt, hogy tételezzük fel egy pillanatra, hogy valóban jó ez az új szisztéma.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.02.05. 12:52:19

"Ez történik mindig, amikor a pofonegyszerűnek és világosnak szánt, felülről érkező központi akarat találkozik a javíthatatlanul sokrétű valósággal. Van rá ellenszer, úgy hívják, konzervatív gondolkodás."

Vagy a libertárius :) : liberatorium.blog.hu/2012/12/21/privat_felsooktatast

(bár az írás nem elsősorban a szervezés oldaláról közelíti a témát, a gondolatmenet közvetetten ezt is érinti)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.05. 13:00:01

ergé, énekeljük együtt:

NEM ORBÁN A HIBÁS
NEM A FIDESZ A HIBÁS
NEM A KDNP A HIBÁS

csakis a Zellenzék, a Zidőjárás és a Zájemef!

Békemenetet a fizetésbűnözés ellen! Egy krétányi áldozatra sem képes ez a hálátlan szolganép. Minek megy az ilyen tanárnak? Na majd közmunkára lesz terelve ez a nyócévista kerékkötő csürhe, ihaj!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.05. 13:00:17

Ki ez a tyú* - pardon, hölgy - aki a KLIK vezetését vállalta?
Első blikkre H. Rózsa szellemi testvérének tűnik nekem...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.05. 13:06:58

Lehet leporolni a régi vicceket. Például:

- Na mit szól, mi lesz? Mi lesz?
- Hogy mi lesz, azt tudom. De hogy addig mi lesz, azt nem tudom.

@rajcsányi.gellért (ergé): "Történtek hibák?" Nem, ez így nem megy.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 13:09:22

@rajcsányi.gellért (ergé):

aham...

akkor most a megállapítást, hogy ez kormány nem konzervatív/csak halovány nyomokban konzervatív, stb
ezen cikkben miért nem lehetett leírni?

nem fért volna el a képernyőn?

hm?

Abba nyilván bele sem gondolok, hogy esetleg nem egy szuverén, önálló véleménnyel rendelkező blogger lennél, hanem valami MÁS.....

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.05. 13:12:11

SENKI SE MONNYON LE!

a kipukkadt metrókerék miatt van apró fennakadás

utána hallatlanul elrugaszkodunk az összeomló ajrópától

közel a narancsparadicsom, erre ti itt pampogtok?!

viktooooooooooooooooooooooooooor, jáháj, beszartam

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 13:22:03

@Herr SturmLikudnik:

csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van

Rogán most ígérte az "örökélet meg ingyensör" polgárok (prolik) számára megfelelőre butított változatát: a REZSICSÖKKENTÉST

Leszarjuk, hogy ezzel csak az államadósság nő... legalább mehet tovább a cirkusz....dob meg cintányér!

Jó a műsor, csak épp egy ország döglik bele...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 13:37:14

Napi KLIK-sztori, ezuttal egy bularlapbol.
borsonline.hu/20130205_havi_40_ezret_kernek_az_autista_gyerekek_tanitasaert
" Addig sakkoztak az iskolákkal, míg a sajátos nevelési igényű gyerekek szüleinek benyújtották a számlát: az óbudai Laborc Általános Iskolába csak akkor járhat tovább Kiss Máté Zalán és társai, ha szüleik havonta 40 ezer forintot fizetnek.

A hétéves Kiss Máté Zalán autista: nem tud úgy kapcsolatot teremteni a külvilággal, mint más gyerekek. Az óbudai Vihar utcai általános iskolában azonban szülei eddig jó helyen tudták őt.

– Összehívták a szülőket, és közölték: február elsejétől havonta 40 ezer forintot kell fizetni minden gyermek után –meséli felháborodva Zalán édesanyja, Dóra. – Az iskolát eddig egy alapítványon keresztül tartották fenn, amit az önkormányzat támogatott. Zalán imád ide járni, de a másik három gyermekünk mellett nem bírunk kifizetni évente 480 ezer forintot, ráadásul azért az oktatásért, ami ingyen jár neki.

Csak ebben az iskolában még legalább hatvan család került hasonló helyzetbe. Az iskola vezetőségét hiába kerestük. – Nem az önkormányzat döntött úgy, hogy megszünteti a közoktatási megállapodást. Január elsejétől a helyi önkormányzatok helyett az állami intézményfenntartó központtal szerződnek a köznevelési feladatot ellátó intézmények – közölték az Óbudai Polgármesteri Hivatalban."

maskep 2013.02.05. 14:14:32

"Tudjuk, hogy Magyarország a permanens reformok országa, ahol a balos kormányzatok átalakítási mániájánál sajnos már csak a kétharmados jobboldal reformdühe a nagyobb."

Milyen érdekes, pont vasárnap este, a Szabad szemmel-ben Hoffmann Rózsát nézve ért a megdöbbenés: Az Orbán-kormány a közoktatásban REFORMOT hajt végre! Assztamindenit, hiszen négy-öt éve a zemberek még nem akartak reformokat! Annak ellenére, hogy én már kábé a nyolcvanas évek közepe óta hallom, hogy az államháztartás nagy elosztó rendszereinek a reformja nem halogatható tovább. Orbántól és kormányától eddig csak átalakításról, racionalizálásról, meg ilyenekről hallottam, reformmal csak az elmúltnyócév volt vádolva.

Nyilván eltelt az a három év, ami alatt egy átlag magyar választó mindent kitöröl, és újraformatál...

Aztán nekem is, mint ahogy eRGének is, a "reformdüh" jutott az eszembe Hoffmann Rózsáról. Aminek csak egyik, bulvárabb jelentése volt a mindent-átalakítani akarás, és eszerint ez maradt meg az emlékezetben. Pedig igazából a "reformdüh" kifejezéssel Gyurcsányt és kormányát azért illették, mert nem egyeztetett azokkal, akiket a reform érintene.

Mi a különbség a Gyurcsány-kormány és az Orbán-kormány reformdühe között?

Az elsőnek gátat szabott a közvélemény, méghozzá annak jellemzően jobboldala, mely Magyarországon az elmúlt huszon-évben már hagyományosan agresszívabb. Ezen kívül gátat szabott a demokratikus intézményrendszer, AB-stul, KE-stül, ellenzékestül...

Ahogy egy barátom nemrég többször is bizonygatta: "A diktatúra hatékonyabb a demokráciánál." Valóban: Sokkal gyorsabban el lehet jutni önkényes lépésekkel, mint egyeztetgetésekkel. A kérdés csak az, hogy ugyanoda-e, ahová indultunk...

yenoee 2013.02.05. 14:20:35

Őszinte együttérzésem a pedagógusoknak.
Csendben megjegyezném, hogy az építésüggyel kapcsolatos ámokfutás is megérne egy bejegyzést.
Január 1-től ÉTDR van, ami próbaüzem nélkül élesedett, és teljesen meglepő módon a rendszer azonnal össze is omlott. Azóta sem működik rendesen. Átszervezték az építésfelügyeleteket, az építéshatóságokat és a szakhatóságok egy részét járási rendszerbe. Bizonyos hivatalokat még létre sem hoztak, de január 1-től már illetékesek lennének. Változott az OTÉK, kimaradt belőle az építménymagasság fogalma, nem tudni, mi a főépítész és a tervtanács feladata.
A probléma azért nem tűnik első látásra súlyosnak, mert az átszervezéseknek köszönhetően még a tavaly hagyományos módon beadott terveket bírálják el a hatóságok - közben költözés, átszervezés, illetékesség változás történt, azaz csúszás van -, illetve az építész szakma amúgy is csendesen kimúlt, felújítgatásokból, közbe szerezgetésekből, műszaki elken-őrzésből él.

Robinzon Kurzor 2013.02.05. 15:30:26

@rajcsányi.gellért (ergé):

Maszatoltok (Mandiner), mint SZDSZ-ügyvivő a "megélhetési bűnözéssel".

Ez elég pontos:
hvg.hu/velemeny/20130205_iskolaallamositas_Rado

A közoktatás tudatos leépítése folyik, az egyenlőtlenségek felszámolására az a terv, hogy a leggyengébbhez rontják le, ami jól működik.
Nyilvánvaló, hogy ezzel a kormány is tisztában van, direkt ezért csinálják.

Erre azzal jössz, hogy "van rá ellenszer, úgy hívják, konzervatív gondolkodás".
Ez most komoly? Ettől fog Rózsika néni a homlokára csapni, hogy nahát, tényleg, hogy ez eddig nem jutott az eszembe?

Egy reménytelenül elavult, működésképtelen rendszerré züllesztik a közoktatást és ez poszt is úgy tesz, mintha ez egy kezelhető probléma lenne és a kormány hálásan fog hallgatni rátok, megköszönve az építő kritikát.

Le vagytok ti (is) szarva már rég, a véleményetekkel együtt, mi értelme ezeknek az izzadtságszagú álkritikának?
Kit nem akartok megbántani az éles fogalmazás helyetti kenegetéssel?
Még hogy polgári underground?!
Olyan puhapöcsűek lettetek (kivéve, ha Gyurcsányról van szó, vele még megy a keménykedés), hogy ez ti magatok sem hittétek volna három évvel ezelőtt.

pierre bayle 2013.02.05. 16:04:52

Nagyon merész, bár nem túl alaposan okadatolt állítás, hogy az otromba hülyeségnek a konzervatív gondolkodás volna az ellenszere. Szerintem meg a józan ész (recta ratio, bon sens) - nyilván ezért nem lehetek igazi (vagy bármilyen) konzi.

takács bálint (törölt) 2013.02.05. 16:10:41

@rajcsányi.gellért (ergé):
az a gond, hogy az oktatásban a szubszidaritás elve is megbukott. induljunk ki a kádár-rendszerből. akkoriban az iskolákat az ország tartotta fent. és megyei tankerületek voltak, megyei szakfelügyelők. ezen túl a felsőoktatási intézményeknek lehetővé teszik, hogy legyenek közép, és alsófokú iskolái. azzal a nem titkolt céllal, hogy ezek majd káderképzőként működnek. ez a kettős centralizáció viszonylag hatékony iskolarendszert eredményez. magyarország az oecd országok rangsorában a középmezőny elejéhez tartozik. sőt természettudományos területen közelít az élmezőnyhöz.

ezek után jön a rendszerváltás. amelyik azt mondja, hogy maga az iskolarendszer lehet, hogy hatékony. de egy zárt, és uniformizált társadalmat eredményez. az oktatásból majdnem teljesen kizárta a történelmi egyházakat. (egyébként voltak a kádár rendszerben is egyházi intézmények. a klérus tagjai az állambiztonsági szolgálatokba kivétel nélkül be voltak szervezve. de ez egy mellékszál.) a lényeg, hogy ellenérdekelt politikai csoportok a következő kompromisszumban állapodnak meg.

az iskolák működéséhez az állam (a kormány) biztosítja az alapvető forrásokat. és ezt saját erőből kiegészíthetik az intézményfenntartók. ezek lehetnek az önkormányzatok (a városok, községek, falvak), a (történelmi) egyházak és a közalapítványok.

úgy képzelik el, hogy az iskola egy állami lányvállalat, egy non-profit subsidiary. és ez a rendszer bukik meg nagyjából 2010-re. a kedvenc szubszidiaritásod.

mégpedig azért, mert az egyházak és az alapítványok elit intézmények létrehozását tűzik ki célul. a tehetős és a tehetséges gyerekeket próbálják elszívni. a nagyobb települések intézményei úgy, ahogy működnek. a községekben és a falvakban ott maradnak a cigányok. az intézmények között hatalmas szakadék alakul ki. de ugyanez érvénye a közép, és a felsőoktatásban is. túl sok intézmény jön létre. a rendszer egy nyitott társadalmat eredményez. csak épp a középiskolások többsége nagyjából olyan szintű tudással rendelkeznek, mint régen az általános iskolások. és a főiskolai diplomák jelentős része annyit ér, mint régen az érettségi. persze ez csak az átlag. óriási a szórás. létrejönnek azért valóban jó iskolák, és botrányosan rosszak.

ez a rendszer 20 év alatt bukik meg. 2010-re.

ezek után jön az orbán-kormány. a katolikus püspöki konferencia azt mondja, hogy az államnak és az egyházzal összefonódva vissza kell vennie az összes intézményt. el kezdik támogatni az egyházakat, és részben a határon túli intézményeket, és ezzel egyidőben el kezdik a pénzt kivonni a világi iskolákból. szűkitik az alapítványi kereteket, és gyakorlatilag elvonják az összes forrást az önkormányzatoktól.

ez a rendszer 2 év alatt áll össze. az állam-egyház feudális restaurációs projektje gyakorlatilag az indulás pillanatában megbukik. de az is világos, nem lehet visszaállni se a kádári intézményrendszerre, se az átmenet éveinek elképzeléseire.

itt tart magyarország. a magyar közoktatásnak és egyébként a szakképzésnek sincs olyan szereplője, akinek halvány fogalma lenne arról, hogy milyen intézményeket akar. azoknak milyen funkciói legyenek. ezek hogyan kapcsolódjanak egymáshoz. milyen közjogi keretek között kellene ezeket az intézményeket felügyelni illetve finanszírozni.

egyáltalán hogy nézzen ki az iskolarendszer. 4, 6, 8 osztályos gimnáziumok vannak. 3, 4, 5, 6 éves szakképző iskolák és technikumok. teljes káosz a főiskolákon és az egyetemeken. osztatlan és osztott képzés. van tandíj, nincs tandíj, stb. egy "haverom" (ismerős ismerősének az ismerőse) azt mondja, hogy 20 és 200 ezer forint között bármilyen típusú "diplomát" kiállít.

mindenki azt mondja, hogy reformálni kellene. de senkinek fogalma nincs arról: hogyan.

takács bálint (törölt) 2013.02.05. 16:14:41

@yenoee:
az a gond, hogy a liberóknak igazuk van abban, hogy a szinte semmit se lehet állami (vagy országos) szinten megszervezni. az egy dolog, hogy az egy nyelven beszélőek alkossanak politikai közösséget. de ez a szint vagy túlcentralizáltságot eredményez, vagy anarchiát. azért, mert a nép kollektíve (együtt mi magyarok) a legtöbb kérdésben hülye. és ez a népköztársaság bukik meg. annak ellenére, hogy több, mint húsz éve nem így hívják.

takács bálint (törölt) 2013.02.05. 16:32:11

@pierre bayle:
a konzervativizmus magyarországon vagy valamilyen valamilyen retrográd feudális gondolkodást jelent (társdalmi hierarchia, hűbéri rendszer), vagy valamilyen szalonnáci magyarkodáson (birodalmi nemzetállamba vetett feltétlen hiten), vagy a tagadáson (reakció, ilyen ország pedig nincs) alapul. a "liberalizmus" majdnem ugyanez. csak ők még hozzáteszik: mindent magánosítani kellene. mert akkor megoldódna minden közügy. tudniillik nem lenne egy se.

2013.02.05. 17:07:06

engem ez a KLIK már nem érdekel! megérdemlik a tanárok!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2013.02.05. 17:18:01

@rajcsányi.gellért (ergé): minden elromlott. Akarhova nezek mindent elbasztunk. Gazdasag, foldkerdes, oktatas, muveszet es a cegek is csak Szijjarto futsalat meg a felcsuti focit tamogatjak. Mi lesz Beloled polgari undergroundista, ha negykezlabon allsz a porban, mikozben a konzervativ gondolkodo mar agaskodik?

Mikka-Makka 2013.02.05. 17:32:32

az is egy szint h sikerül teljesítményben alulmúlni az összes eddigi oktatási minisztert, pedig volt pár rossz emlékű oktatási reform a rendszerváltás óta

2013.02.05. 17:34:00

@pancho_sanza:
orbán és bandája baszott el mindent. egy kafa mini oroszországot csináltak, olaj nélkül. azért ez a teljesítmény mindenképp megsüvegelendő. egy ideig én is vártam hogy ergé megírja a simicska birodalom történetét, de ez már fiókban marad

2013.02.05. 17:35:58

@Mikka-Makka:
hmm, azért 500e csak talált munkát kint tehát nem volt ez egy totál gáz oktatási rendszer. csak mondom

vokalpatriota 2013.02.05. 18:25:15

@Schwerer Gustav: ...ööööö....szeretném, ha végiggondolnád, mi lenne, ha a munkaadód minden tájékoztatás és előzmény nélkül a fizetésed 10-15 %-át nem adná meg, egyszercsak.

Lehet, tévedek, de szerintem nagyjából pont leszarnád, milyen értékrendet vall, pillanatnyilag, és hogy elfér e a képernyőn.

Meg azt is, hogy technikai vagy lényegi bírálat fogalmnazódik meg.

2013.02.05. 18:30:18

index.hu/belfold/2013/02/05/bercsokkenesek/

10ezrekkel vágtál meg őket és lapítanak mint....
mire való a szakszervezetük??????

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 18:41:03

@Belpo:
Mert az is világos, hogy ki fognak rúgni közülük.
Ez lesz a fizetésemelésük fedezete.
Akit meg kirúgnak, azzal meg ez történhet.
www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/holtan-talaltak-meg-a-pecsi-tanarnot-475791

2013.02.05. 19:09:38

@Doomhammer:
figyi má, az egyik legnagyobb szakszi az övék. mi a toszt csinálnak a vezetőik? egy sztrájkot, tüntetést nem bírnak összehozni? akkor vagy egyetértenek a történtekkel vagy hülyék. ha ennyire hülyére lehet venni őket, megérdemlik!!!!

Szindbad 2013.02.05. 19:26:55

Falra mászom ettől a konzervatív gondolkodástól, valaki felvilagosítana, hogy mi a faszt jelent? Miféle garanciát jelent ez bármire is?

2013.02.05. 19:43:08

@Doomhammer:

köszönöm a linkeket, jót röhögtem rajtuk :D:D
ilyen balfasz béna bandát :) tárgyaljunk, fórumoljunk, egyeztessünk, miközben fidesz tankhadosztállyal nyomul :D:D:D jujj, és sztrájkolnak, juj de megijedt a viktor

de azért oktatásunk elér apró sikereket, pl az új főfakabát diploma nélkül. hiba no, orbánisztán. dehogy ez mennyire konzervatív? azt kérdezd meg a fidesznyik konzervatóriumon

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 19:54:16

@Belpo:
Oszd meg és uralkodj. A nagyobbik szakszervezet, a PSZ már megállapodott.
www.pedagogusok.hu/dokumentumtar/Sztr%E1jkbizotts%E1gi%20meg%E1llapod%E1s-a%20k%F6znevel%E9s%20rendszere-2013-01-22.pdf
A megállapodás lényege, hogy a 20%-os béremelési igényüket a kormány megfontolja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 19:56:14

@Belpo:
Ja, és az új főrendőrnek katonatiszti és rendőrtiszti főiskolai végzettsége is van. A mesterképzést most végzi. Őszintén szólva nekem a két főiskola plusz a 22 évnyi rendőrségi tapasztalata tökéletesen elég lenne.

kunzoo 2013.02.05. 20:04:20

@Doomhammer:

Remélem a benyalós szakszervezeti vezetők meg az áruló HÖK vezérkar (mondom ezt úgy, hogy egyetértek a tandíjjal) megkapja majd a zsíros állást a KIM ben vagy lehet kakas egy tankerületnek nevezett szemétdombon, de feltétlenül kérjék a hangszigetelt irodát, nehogy utolérje őket azok szidalma akiket anno képviseltek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 20:20:36

@kunzoo:
"nehogy utolérje őket azok szidalma akiket anno képviseltek. "

Nem tudom megítélni, jól képviselik-e a tagságukat vagy sem. Van egy gyanúm, hogy nincs igazán jó tárgyalási pozíciójuk. Ami őket főként érdekli, a fizetésemelés, ebben a pillanatban nem beígérhető.

kunzoo 2013.02.05. 20:52:18

@Doomhammer:

Arra gondoltam hogy anno sok szakszervezet befeküdt Viktornak (pl. Gaskóék, az orvosi kamara, HÖK, a közigazgatásban is szinte mindenki fideszes lett) a tenyeréből ettek. Nagyon kínos lehet hogy ők most azt kapják jutalmul amit a többiek büntetésből. Az egyeztetések hiánya őket ugyanúgy érintette, leszarták a "kedvencek" véleményét is vityáék. Főleg mivel a saját korábbi véleményét is leszarja a fidesz. (lásd Ángyán ügy, tandíj ügy.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.05. 21:08:02

@kunzoo:
A NER nem előzmény nélkül való.
A '70-es években kísérletezett ilyennel a Labour, úgy hívták, hogy social contract.
www.eurofound.europa.eu/emire/UNITED%20KINGDOM/SOCIALCONTRACT-EN.htm

A lényeg, hogy a szakszervezetek árstabilitásért cserébe hajlandóak a bérigényeiket mérsékelni. A megugró infláció vetett neki véget.

Korántsem vagyok benne biztos, hogy a Vityáék figyelmen kívül hagynák a szakszervezetek véleményét. Csak a nézetkülönbséget nem verik nagydobra.

Tücsök1 2013.02.05. 21:16:19

Nem szeretnék szőrszálhasogató lenni, de mégis hol a búbánatban kell keresni ebben a katyvaszban a konzevatív gondolkozásra törekvésnek legalább a csíráját? RG, azt az utolsó mondatot elhagyhattad volna, hacsak nem ez tölti be a jól ismert vörös farok szerepét.

kunzoo 2013.02.05. 21:17:44

@Doomhammer:

Te komolyan azt hiszed hogy pl. a mostani tankerületi átalakításnál figyelembe vették a szakszervezetek vagy egyáltalán bárki véleményét?

Hallottál anno a cocciális népszavazásról? Ki kampányolt a tandíj ellen? 'Oszt mi lett?

Tücsök1 2013.02.05. 21:35:44

Ideje lenne körülnézni az országban! Szomorú vagyok,mert kiterjedt családomban alig születik gyerek, viszont rettegnék, ha az utódokat erre a közoktatásra kellene bíznom. Remélem, a közeljövőben egyikük sem betegszik meg, mert törhetem a fejem, hol keressek neki elfogadható szintű ellátást. A rendszerváltás óta nem éreztem ekkora bizonytalanságot és kiszolgáltatottságot.

Bell & Sebastian 2013.02.05. 21:54:19

@yenoee: Így van, kinek mi a szíve csücske, szíja aszt.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 21:56:34

Egyébként ha egy adott szemszögből nézzük, akkor minden a terv szerint halad.

konteo.blogrepublik.eu/2012/11/06/a-chomsky-tizparancsolat/

"7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze. "

Természetesen nem kell Chomskyval mindenben egyetérteni, jelen esetben azonban PONTOSAN ugyanez zajlik.

1) nagyszerű elterelés a gazdasági problémákról, hogy épp SZÁNDÉKOSAN szétverik az oktatást

2) nincs igazi támadási felület, hiszen a KDNP- "az nem olyan" oktatást szétverni a Hungaro Valentinek szokása...ez így viccnek tűnik, de tényleg így van.

Amerikában pl. ha Bush elrendelt egy légicsapást, akkor tömeggyilkos állat volt, Obama pedig csupán 2 új fronton nyitott háborút (É-Afrika, Jemen), aztán mégiscsak lecsöppent neki a béke-Nobel.

Obama hiába csinálja gyakorlatilag ugyanazt mint Bush, egyrészt ő demokrata, tehát automatikusan békepárti(bb) -a "héja" republikánusokkal szemben - másrészt meg ő a "Béke, a gyermekek és jövő" címszavai alatt harcol, ami sokkal nehezebben támadható, mint a Bush-féle nyílt(abb) agresszió.

Visszatérve Mo-ra: Rózsika asszony KDNP-s, tehát automatikusan csakis minden jó lehet -hiszen ő keresztény!- amit csinál (néhány "technikai malőrt" leszámítva, lásd elkésett fizetések, lásd rekvirálás), de azt meg rá lehet fogni a Fideszre, helyesebben a Viktort körülvevő "rossz tanácsadókra". Felelős NINCS.

Ha megnézzük a cikket , ergé sem nevez meg felelőst. "Nyilván mindenki a legjobbakat akarja, csak vannak sajnálatos incidensek, na meg nem vagyunk eléggé konzervatívok." Ennyi a lényeg, ami leszűrhető. Nagyjából óvodás színvonal.

Sőt, a probléma forrását is elmulasztja megnevezni.

Segítség:
1) a probléma forrásai konkrét személyek -az ő elveik, módszereik, nézőpontjuk, esetleges hozzáértésük, vagy sokkal inkább annak hiánya;

2) másodsorban pedig a tetteikből és retorikájukból kikövetkeztethető ELVEK ("fülkeforradalom" ->"forradalmi kormányzás" -> "forradalom" mint frazeológia, ennek eredete, alkalmazásai stb)... elég egyértelműen neo-marxista irányvonalat feltételeznek.

Nyilvánvalóan ezt itt a mandarinoknak TILOS kimondani, hogy a polgári-nemzeti-keresztyén köntös alatt valójában a vörös ördög rejtőzik.

És ez csupán jéghegy csúcsa.

Bell & Sebastian 2013.02.05. 23:04:46

@Schwerer Gustav: A húzdmeg / ereszdmeg taktikus váltogatása zajlik, de van az a magyar kormány, amelyik képes még ezt is elkúrni.

A fogaskerekek nem tudják, merre forgatja az eredőerő a mutatót.

Ha valakit Fekete Péternek keresztelnek, az attól még valószínűleg se nem fekete, se nem Péter.

2013.02.05. 23:28:23

@Schwerer Gustav:

nagyrészt egyetértek veled, de az amerikai hasonlataid nem jók, főleg a Bush-Obama összevetés ráadásul az amerikai hadseregre kivetítve. (továbbá Obama kihozta őket Irakból - ez mondjuk lehetne Merci gyár :), hülye gyurcsányék alatt lezsírozták, orbán meg beleül :)

"Nyilvánvalóan ezt itt a mandarinoknak TILOS kimondani, hogy a polgári-nemzeti-keresztyén köntös alatt valójában a vörös ördög rejtőzik."

mi a vörös ördög? komcsik? szal le kéne már szállni erről a vörs izéről, és egy kalap alá neolibsiket, szociáldemokratákat komcsikat stb, mert a Clinton elég szépen helyrepofozta az ami gazdaságot, de a svéd(+északi) szocdemek is ölég normálisan elviszik a dolgokat már jó ideje. A fidesz egyszerűen egy maffia, ahol kiszállni már nem lehet, kizárólag talpnyalók lehetnek ott. és ezért megy így az okt reform.

Amúgy ismeri: vannak emberek, akiknek nem elég hogy a szájukban a nyelvük, kell nekik egy segg. Na, a fidesznyik mind ilyen

2013.02.05. 23:30:29

@Bell & Sebastian:
hanem macska és a valódi neve szijártó antal

Bell & Sebastian 2013.02.05. 23:40:04

@Belpo: A libsi az, aki sokallja mindenkiét és kevesli a sajátját, ezért újra elosztja saját elképzelése szerint. A komcsi ugyanez, csak nem faszkolódik törvényekkel.

Bell & Sebastian 2013.02.05. 23:41:46

@Belpo: Az kérem egy másik sikertörténet. Tündérmesétől balra.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.05. 23:41:53

@Bell & Sebastian: húzdmeg - ereszd meg önmagában cinikus hatalomgyakorlás... különösen amikor a gazdaságban szinte csak erről szól minden (belebegtetnek valami hatalmas emelést -közfelháborodás -"visszavesznek" kicsikét -mindenki örül stb)

A fidesz 4 éves kormányzása 1 mondatban: 2012 végéig mindent a tűréshatárig emelnek...

...majd 2014 tavaszára szépen lecsökkentenek (ami még mindig több, mint amennyivel 2010-ben elindultak). "Siker", mindenki örül, újra megnyerik a választást. Aztán 2014-ben újra megy elölről a megszorítós verkli, 2017-ben pedig megint enyhítés....stb stb

ez nem kormányzás. Ez egy tömegméretű átverés.

@Belpo: szerintem meg nagyjából ül a hasonlatom. Végülis az usa buktatta meg Kadhafit, az USA végez "targeted assassination"-öket 4 vagy 5 országban, ráadásul ez a "drone warfare" Obama alatt futott föl igazán.

Az egy dolog hogy "bring the troops home", a másik meg hogy nagyságrendben ugyanannyian halnak meg a különböző "puccsokban" amit az USA támogatásával az ilyen-olyan gerillák (többek között az Al-Kaida) bevonásával szerveznek... lásd Líbia, lásd most Szíria. polgárháborúk gerjesztése, pénzelése. Ez most a fő profil.

Bell & Sebastian 2013.02.05. 23:53:10

@Schwerer Gustav: Lófaszt, Kegyelmes Uram, szabadjon megjegyeznem! Kadhafi visszakérte az aranyát a Goldmantól, csak hát nem voltvan meg.

Maga szerint Orbán fűjja a passzátszelet, ha még egy szaros Gyurcsányt sem tudott lecsukatni, még súlyos ármánykodás árán sem?

Ááá, dehogy! Miért nem Tzatzikit rugdalja, vagy a Banánpusztító tartóit? Közelebb járna a megvilágosuláshoz, az cicifix! Bocs, leragadtam a szabadon kószáló csecsnél, de az egy másik post.

Hol itt a szabad akarat, kedves hívők az úrban? Darksideofthemoon.

2013.02.06. 00:06:56

@Schwerer Gustav:

én úgy értem, hogy obama nem emútnyócévezett naphosszat (igazából azért nem mennék bele egy usázásba, mert az kicsit messze van hoffmann rózsa sikertörténetétől :))

(csak azt nem értem, hogy az oktatás kinyírása hogy az istenbe fér bele még mindig a mandinereseknek, és nem képesek azt mondani, hogy tévedtek az egész narancsbandával kapcsoltban)

amúgy egy kedvenc karikatúrám, ha már dronozás :):)

www.ft.com/cms/s/0/06133786-42c1-11e2-a4e4-00144feabdc0.html#axzz2K4JJaRBr

2013.02.06. 00:09:29

@Bell & Sebastian:

"A libsi az, aki sokallja mindenkiét és kevesli a sajátját, ezért újra elosztja saját elképzelése szerint."

na, akkor a orbány nagy libsi. bár ritka az olyan libsi, aki államosít is. akkor talán komcsi az orbány?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.06. 00:11:07

@Bell & Sebastian: "Kadhafi visszakérte az aranyát a Goldmantól, csak hát nem voltvan meg."

Ezt én is hallottam. Csak nem az lett volna logikus, ha ezután Kadhafi indított volna háborút? :)

Meg ugye most germánok is visszakérték az aranyat, talán már hallott róla.

www.zerohedge.com/news/2012-10-22/german-court-demands-bundesbank-audit-sovereign-gold-holdings

Most akkor őket is megtámadják? nem tetves 500 tonnáról van itt szó, mint Kadhadinál, hanem ennek sokszorosáról.

"Maga szerint Orbán fűjja a passzátszelet, ha még egy szaros Gyurcsányt sem tudott lecsukatni, még súlyos ármánykodás árán sem?"

Hagyjuk ezt a hülyeséget. Orbán-Gyucsány = jin-jang.

egyik sincs meg másik nélkül. Ha egy börtönbe zárnák őket, a világ legnagyobb stand-up-comedy párosát adnák -full átéléssel.:)

ki az tzatziki? az egy görög szószfajta, ugye?:)

segítsen már, tudja milyen "nehéz" a felfogásom.:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.06. 00:22:40

@Belpo: "csak azt nem értem, hogy az oktatás kinyírása hogy az istenbe fér bele még mindig a mandinereseknek, és nem képesek azt mondani, hogy tévedtek az egész narancsbandával kapcsoltban"

jelszó: "van az a pénz"

figyelj, most válság van, nehéz az élet, ilyenkor minden fillért meg kell becsülni.....

volt itt ugye a 4,13 millás juttatás az orbánviktor.hu-ért, a másfél millás reklámbevétel 2011-ben, meg amiről még nem tudunk.

köszi az ft cikket, nem vagyok regisztrált olvasó...:)

A lényeget kiemelnéd? kösz:)

2013.02.06. 00:36:55

@Schwerer Gustav:

ja, tényleg, a mocokkisz imperialisták:), bár az első klikket engedni szokta.

a kép amúgy: obama kezén egy "dron" ül olyan formán mint egy vadászsólyom, látni kell elmondva nem olyan ütős :)

értem a pénz dolgot, de azért ha ezt a gyurcsány csinálja, már ment volna a hirig

Bell & Sebastian 2013.02.06. 10:05:23

@Schwerer Gustav: Eltalálta, jön belőle a szósz és görög Rondelladefrász.
süti beállítások módosítása