Munka, bukta, szocializmus
2013. február 04. írta: k|M

Munka, bukta, szocializmus

munkass.jpg

Méltatlanul alulkommentelt webkontentbe szaladtunk bele: a téma a dialektikus materializmus csúcspontja, vagyis a munkásszocializmus, annak népével, a fizikai melóssal, a mára sajnos letűnt és eltűnt jómunkásemberekkel. A film bizonyára részrehajló és erősen egy irányba húz, de olyan mondatokat lehet benne elcsípni, amiért megéri tíz percet a megtekintésre áldozni.

Személyes kedvencünk az öreg lapáttámasztó, aki arról panaszkodik: „semmi kedvem nincsen a munkához... a viszonyom hiába van meg, a szervezetem nem kívánja”. Remek az a rész is, ahol a narrátor elmondja, ugyan „a szocialista embertípustól idegen az aszkétizmus, de idegen a mértéktelen hedonizmus is”. Őszintén valljuk, ettől szebben senki sem varrt még dialektikus történelmi materializmusból szőtt arany középút-gombot a szocializmus szürke egyen-munkáskabátjára.

Zseniális szociodoku, ajánlja bátran Ön is munkavállaló ismerőseinek: bezzeg a Kádár alatt!

Akkor jobb volt még a jó is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr575062189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinkainka 2013.02.04. 14:55:32

Mintha csak a mai munkamorált látnám.
Legfeljebb annyi változott, hogy az irodán nem buktára várnak, hanem facebookon játszanak.

Robinzon Kurzor 2013.02.04. 15:03:07

Szociodoku?

Te a lézerkardot is elhitted?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.04. 15:11:32

@k|M:

Ezek nem szociodokuk, hanem propagandafilmek részletei és nem a valóságot dokumentálják, hanem "a szocializmusban nem kívánatos magatartásformákat" gúnyolnak ki. A szocializmusban egyáltalán nem ilyen volt a munkamorál (nem állítom, hogy nem volt ilyen is; nyilván, azért készültek a propagandafilmek, hogy felhívják a figyelmet a "negatív tendenciákra" és "népneveljenek"). Én dolgoztam a nyolcvanas években gyárban is, téeszben is és adminisztratív munkakörben is (többnyire diákként) és valamelyest beleláttam a munkamódikba. A legnagyobb lógás, linkeskedés az irodai munkakörökben folyt (ott, szerintem, kimondhatóan módszeresen), de egy üzemben vagy téeszben, ha olyan jellegű munkakörbe kerültél, simán kidolgozhattad a beled, egyáltalán nem volt evidencia a lötyögés. Mondom, ez csak a propagandafilmekben zajlott így.

Klaci55 2013.02.04. 18:25:58

Lehet kígyót-békát kiabálni a szocializmus alatti munkamorálról, aki benne élt és dolgozott tudja, hogy ez csak részben és helyenként volt igaz. A mai propaganda egyik eleme a vissza mutogatás. A mostani meglehetősen gyalázatos helyzet, amiben a régi munkás emberek, volt szakemberek élnek lesújtó és kiábrándító!
Az, hogy az eltelt 23 év alatt az egy főre jutó reáljövedelem 8,7 %- kal emelkedett mindent megmagyaráz. Kifosztott ország, tönkretett tömegek ennek a bő két évtizednek a következménye. Szégyen!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.04. 19:12:47

@mk27soundmaster:
ugyan a tszbe pihenni mentek a délutáni háztájizók, meg az italt pihenték ki újabb ivással, mint a munkásosztály. és az irodisták is persze. mindenki lógott és lopott.

zachary 2013.02.04. 19:20:47

A legjobb külföldi orvosblog szerintem:
drfejborblog.blogspot.de/

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.02.04. 19:55:02

Nem tudná nekem megmondani valaki, hogy mi annak a dalnak a címe, amit 1:36-nál játszanak be? Sehol sem találtam a neten.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.04. 20:30:32

a viszonyom hiába van meg, a szervezetem nem kívánja”
:D

" de idegen a mértéktelen hedonizmus is
helyett:
" de idegen mindenfajta mértéktelenség is"

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.02.04. 20:57:51

Ó, de eccerű itt minden... és mindenki...

karosszékely 2013.02.04. 20:59:38

"ettől szebben"?!? Már itt is? Ne már!

gomorra 2013.02.04. 21:29:40

Ugye, milyen is volt a cocializmus? Akkor ez a szerencsétlen Orbán mért akarja visszahozni, mért nem jó neki a Nyugat, mért a keleti szelet fujja az átkozottja?

Ó, sok idióta barom ott, ahol konzervatívnak gondolják magukat...

Nyuggervadász 2013.02.04. 22:51:05

@jose maria padilla:
"ugyan a tszbe pihenni mentek a délutáni háztájizók, meg az italt pihenték ki újabb ivással, mint a munkásosztály. és az irodisták is persze. mindenki lógott és lopott."
Tudod, hogy mekkora butaságot írtál? Háztáji földet az a tsz dolgozó kapott, aki (az előző évben) ledolgozta a kötelező óraszámot. Ezen a földön azt termelt, amit akart. A megtermelt terményből odahaza (a háztájiban) sertést, vagy baromfit nevelt, amit később értékesíthetett. Ergo: ha a "délutáni háztájiban" lógott, vagy a piálást pihente ki, saját magával szúrt ki, hiszen a plusz jövedelmét verte gallyra. Az ipari munkásoknak nem volt "háztájija".
Lehet, hogy a gmk-ra (gazdasági munkaközösségek) gondoltál? Bár lógni ott sem volt érdemes, hiszen ott is (munkaidő után) plusz jövedelemre tehetett szert a dolgozó.
A fő munkaidőben történt munkavégzés, az már más tészta! A kötelező teljes foglalkoztatás és a maximális mértékű szociális juttatások miatti alacsony béreket sokan "capcarákkal" egészítették ki.
Ebből a korból származik az a mondás is:
"Tiéd az ország, magadnak lopod!"

Bell & Sebastian 2013.02.04. 22:53:23

A szocializmus nem ilyen volt! De még Csepel sem.

A mezőgazdaságban délben aludtunk egy félórácskát, ám azok közül, akik vegyszerrel dolgoztak, ma már egy sem él. Az iparban, ha valaki hozta az elvárt szintet, délután akár haza is mehetett, senkinek sem hiányzott.

Összességében hétvégi munkával és túlórákkal pótoltuk azt, ami hiányzott a határidőben teljesítéshez.

Az irodai lógósok ügyében Ugró Szarvas mond igazat. Névnapozás, buli hetente volt, ebben meg Padilla tudja a valót.

Valahogy lázas tevés-vevés jellemzett mindenkit, látszatja meg kevés volt..

Ettől még lehetséges volt egy ütőképes szocialista brigádot összekovácsolni, akik ugyanabban a felállásban boldogultak kapitalista viszonyok közt is. A lehetőség ott volt, csak le kellett (volna) érte hajolni.

A kulcs a technológia, munkaszervezés és teljesítménybérezés volt, aki mindhármat össze tudta gereblyézni, azt szétszedték a megrendelők. Hivatalosan persze politikai/erkölcsi/szakmai követelményrendszer alapján kádereztek, ebben a sorrendben.

Ami szégyen, hogy '89 -ben megrekedtünk és azóta visszatolattunk a hetvenes évekig.

Kandeláber 2013.02.05. 08:08:39

Na, azért volt némi igazság a propagandának szánt filmben.
A cucilizmusban középiskolásként és egyetemistaként szinte mindig dolgoztam nyáron legalább egy hónapot, és katonaként is volt alkalmam részt venni a szocialista termelőmunkában.
A buktás jelenet, meg az "egy dolgozik a többi nézi" tényleg jellemzőek voltak a munka frontján harcoló dolgozókra.
Elvégre az uralkodó osztály tagjai számára a munka már nem volt kényszer.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 09:25:25

@Kandeláber:

"Na, azért volt némi igazság a propagandának szánt filmben." --- írod.

Kb. annyi, mint a Horthy-rendszer fasiszta voltában, a rendszerváltás rendszerének kádárnépe miatti sikertelenségében vagy Schmitt plágiumügyében:-]

Kandeláber 2013.02.05. 09:29:00

@mk27soundmaster: Azért írtam a személyes tapasztalataimról, amelyeket a termelőmunka frontján szereztem.
Láttam ott cifrábbakat is, mint ebben a filmben.

anonymand 2013.02.06. 08:19:50

@jose maria padilla:

Tisztelt jose maria padilla!

"ugyan a tszbe pihenni mentek a délutáni háztájizók, meg az italt pihenték ki újabb ivással, mint a munkásosztály. és az irodisták is persze. mindenki lógott és lopott." - ha nem lennék kulturált, valami olyasmit írnék, hogy annyi eszed van, mint egy törött porcelánkutyának. Az ilyesmi azonban távol áll tőlem, feltételezem, hogy Te csak hallottál valamit arról a korról.

Jobb ha tőlem tudod, mint mástól, hogy mit is takar "a délutáni háztájizók" fogalma. Az ember teszem azt délelőtt lement a bányába, ledolgozta a sihtát, oszt hazament, hogy délután túrja földet (mert művelés nélkül csak bukfencet érdemes vetni bele), meg építgette kalákában a házát.
Az asszony mielőtt délelőtt a TSz-ben végezte volna el a feladatokat, ellátta az állatokat (kevés az olyan, amelyik öngondoskodásra képes, mint Te) délután pedig otthon ismét gondoskodhatott az állatokról.
Mert a jószággal is van munka, nem csak a földdel.
Ha ezek után maradt erejük, biztosan loptak, ahogy Te véled.
Bele is rokkantak sokan ebbe a rohadt nagy lógásba.
Itt a vége.

Tisztelettel:
anonymand

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 08:24:50

@mk27soundmaster:

"nem állítom, hogy nem volt ilyen is"

Tehát akkor volt ilyen is; akkor már csak az arányokról lehet vitatkozni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.06. 08:27:52

@anonymand: faszfejkém. lopott anyagból készült bizony a disznóól is, meg a takarmányt is lopták, meg a munkaerejüket is. persze ezt apuka nem mesélte magának. mindig mindenki be volt baszva, vagy éppen másnapos volt. éltem, láttam, ottan voltam.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 09:03:13

@jose maria padilla:

No, ez azért már mégiscsak felháborító! Kikérem magamnak!:-)

Lehet, hogy nálatok mindig mindenki bevolt b_szva vagy másnapos volt és lehet, hogy nálatok lopott anyagból épült a disznóól, de nálunk spec. nem! Éltem, láttam, ottan voltam.:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 09:04:52

@mk27soundmaster:

Ja, és veletek ellentétben, a takarmányt sem loptuk!:-)

anonymand 2013.02.06. 09:11:38

@jose maria padilla:

Tisztelt jose maria padilla!

..."mindig mindenki be volt baszva, vagy éppen másnapos volt. éltem, láttam, ottan voltam." - már emlékszem rád.
Téged tömtek pálinkás kenyérrel, hogy hallgass már el.

Tisztelettel:
anonymand

Bell & Sebastian 2013.02.06. 09:38:49

Összefoglalnám, a demokratikus lopás mostanra kevesek privilégiumává változott, viszont összegszerűségében a sokadik hatványára emelkedett és nem marad az országban, mint például Cinege elvtárs vadászkastélya, aminek felemlegetése kapcsán vélte úgy Kádár elvtárs, hogy na és, nem vitte ki az országból.

Legalább nem vitte ki az országból! -jól jegyezzük meg ezt az a nemzeti-szocialista alapszabályt, merthogy Kádár elvtárs legalább nyomokban tartalmazott még heilhitlert, ezek a maiak -hozzá képest- inkább mókust. Amerikai mókust, aki felkapja és viszi az odújába.

Bell & Sebastian 2013.02.06. 09:43:11

@mk27soundmaster: A csemege kukoricát bevallhatja, mert az csövesen terem.

Bell & Sebastian 2013.02.06. 09:53:45

Már vagy huszon~ éve nem álltam sorba buktáért, ma kipróbáltam Baján, a Szegedi úti körforgalomnál. De régen még az SSszalonna is vörös volt benne, most meg sárga.

Az idők szava beköltözött a buktába, vegyétek és egyétek.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 09:58:59

@Bell & Sebastian:

A csemege kukorica nem takarmány!

Egyébként pedig, a nyolc-tíz cső csemegekekukoricát, az autóból kiugorva, "lekapdosni" a föld széléről, az városi tempó.;-) Nekünk az a pár cső, amit megfőzünk, mindig megtermett és megterem a kertben.:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 10:14:31

@jose maria padilla:

Gyanítom, hogy veled ellentétben, @Padilla, én egészen apró koromtól benne voltam a gazdálkodásban: a koromnak épp megfelelő munkákból mindig kivettem részemet, így pontosan tudom, hogy honnét vágtuk és gyűjtöttük a szénát, honnét származott a takarmányozásra használt kukorica, árpa és (ritkábban) búza stb. Ha loptuk volna, azt is tudnám és nem tagadnám (annál is inkább, mert ha loptuk volna, csak visszaloptuk volna, ami a miénk volt eredetileg). De nem loptuk. Ez van.

Bell & Sebastian 2013.02.06. 10:22:15

@mk27soundmaster: Akkor a nemes, fémzáras magot lopta, mert az ker. forgalomba nem került. :)))

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 10:48:34

@Bell & Sebastian:

Hát, ha magának ettől jobb lesz a napja, akkor, persze, loptam;-)

Egyébként, ha már eszembe juttatta, akkor elmesélem: nekünk mindig voltak spéci vetőmagjaink, palántáink, dugványaink stb.-ink is, mert nagyanyám egyik unokaöccse (aki '56-ban kivándorolt Angliába, ott a Királyi Légierőnél valamiféle műszakiként jónéhány évet lehúzott, majd miután leszerelt, valamikor a 70-es években hazatelepült) már a hetvenes-nyolcvanas években is nagyban (magán)kertészkedett. Ő már nagyon korán és igen nagyban fóliázott, üvegházazott is; gondolom, amit abban a korban megengedtek, azokban a dolgokban elment a falig. Tőle rendre kaptunk mindenféle vetőmagokat, palántákat, dugványokat stb.-ket, szóval, ilyen gondunk nem volt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.06. 10:53:35

@mk27soundmaster:
gondolom nem a téeszeszben dolgozott az apa. ha ottan lett volna, hát lopott volna.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.06. 10:55:14

@mk27soundmaster:
ehh, jól indult a sztori, azt hittem a királyi légierő gépével szórta a magot a faszi :)

Bell & Sebastian 2013.02.06. 13:18:00

@mk27soundmaster: Sosem mondtuk, hogy lopta, az erre jó píszí szófordulat a szerezte.

Nekünk csak egy bolgárkertész jutott a szomszédba, onnan volt minden. Egyébként nem értem Padillát, mit lovagol ezen, amikor nem voltak éles határok (jut eszembe, kerítés se nagyon ott, ahol most szögesdrót van automata, gyorstüzelő kamerával), és a bodza-, gally-, csipkebogyó-, áfonya-, kamilla- és csiga gyűjtögetés ma is dívik.

Vagy már a nyálas csiga is Veszelka Lajosé, neki kellene tizedet csengetni értük? Ez a lopikázás felemlegetés azért álszent dolog, mert most ezerszer annyit hordanak el brüsszeli uraink -teljesen törvényesen- és mégsem ezen bassza fel Padilla a kuszált idegeit, hanem azon, hogy mi volt negyven éve.

Bell & Sebastian 2013.02.06. 13:22:29

egy _és_ fölösleges, ha nem a teljes hozzászólás

thebigben 2013.02.07. 15:36:49

azt még komolyan nem kommelte be senki, hogy ez a Magyar Retróból egy rész? ugyanilyen zseniális az egész film
süti beállítások módosítása