Színházigazgatók: hagyjuk az álszenteskedést?
2013. január 29. írta: Lakner Dávid

Színházigazgatók: hagyjuk az álszenteskedést?

LSimon.jpg

Hamar meghallgatásra találtak Rockenbauer Zoltán szavai: az egykori fideszes kultuszminiszter még a december 28-án a Műcsarnokban tartott konferencián vetette fel, mennyire álszent módon működik a kulturális intézmények pályáztatási rendszere – majd a január tizedikei Heti Válasz-interjújában is kifejtette, miért tartja feleslegesnek a jelenlegi „kuratóriumi színjátékot”. L. Simon László hamar reagált: előbb az ATV-ben, majd saját blogján, „legyünk őszinték!” felkiáltással támogatta a javaslatot. A Krétakört alapító Schilling Árpád erre reagálva lekarrieristázta L. Simont, aminek körülbelül annyi értelme van, mint a kulturális államtitkárnak álszentségre panaszkodnia. Meglehet, Lánczi András filozófiatörténész is tudna az államtitkár számára pár macchiavellista jó tanácsot adni a politikusi őszinteség felvállalásának öngyilkos voltáról – ám mégis inkább arra gyanakodnék, itt az álszentség felemlegetése mögött is rejlik bizonyos fokú álszentség.

A színházi és egyéb kulturális intézményekre vonatkozó kötelező pályáztatás eltörlésének ugyanis semmiféle pozitív hozadéka nincs sem a színházba járó ember, sem a választópolgár számára. Annál nagyobb könnyebbséget jelentene viszont a fenntartónak, azaz a vezetőt kinevező polgármesternek vagy miniszternek. A jelenlegi „álságos procedúra” ugyanis a nagyközönség számára egy nyilvános pályázatot jelent, amelyből mindenki leszűrheti a tanulságokat a pályázó kompetenciájáról. Ez persze a kinevezőnek egyértelműen csak teher, amely arra kényszeríti, hogy legalább a szakmaiságnak és a felelős döntésnek a látszatát próbálja meg produkálni. Így a nyilvános pályáztatás kötelességének eltörlése számukra (valamint a pályázat megírására nem kötelezett színházi emberek számára) lesz előnyösebb: még kevesebb odafigyelést, ráfordított energiát igényelne tőlük a jelölt kiválasztása, és megkímélnék magukat attól, hogy kénytelenek legyenek befogadni a szakmai(bb) érveket is.

Ráadásul az sem igaz, hogy a fenntartónak így nagyobb felelőssége lesz, hogy másfajta elbírálás alá esik majd a pályáztatás nélkül a vezetői székbe helyezett illető, ha épp dilettánsnak bizonyul. Emlékezzünk csak az Újszínház igazgatójának, Dörner Györgynek a kinevezésére: Tarlós István járt volna a legjobban, ha nyilvános pályázat nélkül nevezhette volna ki a teátrum élére Csurka István elvbarátját. A botrány elkerülhetetlen lett volna ekkor is, ám mellőzött volna minden ésszerűséget, komolyan vehető kritikát: a botrányosan gyenge pályázatra nem hivatkozhatott volna egy publicista és kultúrember sem. Márpedig Dörner igazgatói kvalitásait a pályázata, és nem korábbi MIÉP-es szerepvállalása mutatta meg előre. Lehetett látni, hogy ebből maximum középszerűség lesz, nem pedig tomboló fasizmus.

A Magyar Narancs A gyávák bátorsága című vezércikkében így foglalja össze a lényeget: „a nyilvános pályázat a talaj, amelyen kisarjad a kulturális innováció. A nyilvános beszédbe, amit a nyilvános pályázat és vele az eltérő elképzelések vitája keletkeztet, az érdeklődő nagyközönség is bekapcsolódik, hovatovább csak így nyílik lehetősége a bekapcsolódásra.” Az Élet és Irodalom legújabb számában pedig Bálint András teszi egyértelművé, hogy pályáztatás nélkül ő ugyanúgy nem került volna 1985-ben a Radnóti Színpad élére, ahogy Keleti István sem lett volna az Arany János Színház igazgatója. Szerinte fontos, hogy „aki színházat akar igazgatni, foglalja írásba esztétikai, szervezeti és gazdaági elképzeléseit, összegezze koncepcióját, nevezze meg munkatársait, írja le, mit, hogyan és kikkel játszana: azaz pályázzon! (...) Törekedjünk a tökéletesre!

Ha a szakmaiság és a felelős döntéshozatal csak látszat és álszenteskedés egyes intézményfenntartók számára, akkor igen, legalább álszentek legyenek! Még ha a nyilvánosság biztosítása és a szakmai szempontok meghallgatása fárasztó is egyes polgármesterek és miniszterek számára, azért erőltessék meg magukat, és ne választhassák a könnyebb, egyszerűbb utat. Ha nehezükre is esne értékítéletükkel ellentétes döntést hozni, akkor legalább tegyenek úgy, mintha megpróbálnák. Ha nem is érhetjük el soha, legalább törekedjünk a tökéletesre. Játsszunk demokráciát!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr915043671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: L. Simon László, a fideszköltő 2013.01.29. 14:34:37

Kortárs költő, aki neves Mind-mind-mind eszdéeszes Kortárs író, aki híres Minket pártol, ebbe míves. - A kontraszelektált ochlokráciában.   A Biszku Bélát feljelentő jobbikos Szilágyi György abszurdnak tartja, hogy egy nyilatkozata, nem pe...

Trackback: Színházigazgatók: hagyjuk az álszenteskedést? 2013.01.29. 14:13:01

Ha a nyilvánosság biztosítása és a szakmai szempontok meghallgatása fárasztó is a politikusok számára, azért erőltessék meg magukat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispufi 2013.01.29. 14:13:30

játsszunk.
a hisztéria így is, úgy is biztosított. de a jelenlegi forma még mindig elegánsabb. akkor is, ha szemforgató. a medencébe hugyozás mikéntje továbbra sem mellékes, a higanymozgású példáján illendő lett volna mindenkinek megtanulnia.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.01.29. 14:21:19

Nem tudok olyan pályázatról, ahol ne lehetett volna előre tudni, mi lesz a döntés. Függetlenül a szakmai bírálók álláspontjától, ami szintén mindig borítékolható volt. Oldalfüggetlenül. Szóval a dolog úgy szar, ahogy van. Érdekes, olyat azért találni elvétve, ahol a központi akaratot lerázzák magukról a helyiek. Persze, van, hogy lefekszenek. Nem árt tudni, hogy erről jelentős részben a szakma maga is tehet. A politikának meg ez tulképp rohadt kényelmes már így is. Hogy a pályáztatás mellőzése hova vezetne ebben a mikszáthi közegben, nem egy komoly logikai feladvány.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.29. 14:28:43

ki a faszom adott tollat ennek seggfejnek a kezébe, hogy beszóljon a rokinak?

és megint csak úgy, hogy fogalma sincs semmiről. selejt a faszi. ki kell rúgni.

Robinzon Kurzor 2013.01.29. 14:37:01

Az "álságos procedúra" csak azon döntéshozónak teher, aki érzi, hogy egyébként vállalhatatlan a kinevezési döntése és szeretné elkerülni, hogy ez nyilvánvalóvá váljon.

tevevanegypupu 2013.01.29. 15:22:00

Eloszor talan Simon helyett kellene valaki mas..utana lehet kinevezni.

tevevanegypupu 2013.01.29. 15:22:00

Eloszor talan Simon helyett kellene valaki mas..utana lehet kinevezni.

pcmci 2013.01.29. 19:53:51

@Robinzon Kurzor: szvsz vannak, akik kiválóan tudják igazolni saját döntésük feddhetetlen és tökéletes mivoltját, nekik pedig tényleg kényelmetlen egy ilyen rendszer. tulajdonképpen ez a fajta mentalitás a mai kormányzat egészének mozgatórugója, szóval nem értem, mifaszt keres ezen a blogon egy ilyen poszt (jó, jó, tudom, néha kell egy kis kiszólás, hogy nem is vagyunk mi olyan segghülyefaszfejek, mint a vezetőink, de hát csak igazuk van nekik baszom alássan.)...

Bell & Sebastian 2013.01.29. 23:59:49

Legalább Padillának feltűnt, hogy Rockebauer nem azt mondta, hogy ne legyen pályázat, hanem azt, hogy áldatlan állapot a megosztottság, rossz az Alaptörvény és a döntéshozó ne bújjon kuratórium mögé.

Innen lehet újrakezdeni a táncot.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.30. 07:52:57

"a nyilvános pályázat a talaj, amelyen kisarjad a kulturális innováció."

:-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D ...

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.01.30. 08:38:22

Rockenbauer tényleg nem erről beszélt.

Viszont Jordán Tamás a szombati MN-ben ( még nincs fent az interjú) nyilatkozott az ügyben. És tök igaza van!

"A lapnak adott interjújában Jordán beszél arról is, hogy egyetért L. Simon László kulturális államtitkár felvetésével, miszerint olyan fajsúlyos intézmények esetében, mint a Nemzeti Színház, nem kell pályáztatás."

mno.hu/grund/jordan-tamas-ez-a-szekertaborok-tragediaja-1133816

marko11 2013.01.30. 09:31:10

Egy művészeti intézmény vezetőjének (művészi és vezetői) képességeiről semmit nem árul el a pályázat.
Viszont bárki, aki az adott területen egy kicsit is jártas, meg tud nevezni néhány embert, akinek KORÁBBI MUNKÁSSÁGA alapján eldönthető, hogy alkalmas-e a posztra.

marko11 2013.01.30. 09:34:56

Bálint András nyilatkozatit erős fenntartással olvasom, mióta azt nyilatkozta, hogy a Kádár-rendszerben nem lehetett nyugati filmeket látni.
nol.hu/kult/20101126-a_szininovendekkortars_verset_mondjon

tevevanegypupu 2013.01.30. 09:56:59

@marko11:

Fogalmam sincs, hogy elismert muveszeknek miert kell boduletes hulyesegeket hazudni. Azt hiszik, hogy az a genercio mar nem letezik akik eltek akkor is es most is?Akik azt hazudjak, hogy a mult rendszerbel elnyomtak ot, hogy nem ervenyesulhetett, hogy nem volt ez vagy az..Eppen akik ezt nyilatkozzak voltak a mult rendszer elismert muveszei..kezdve Balint Andrastol Brody janosig bezarolag es nagyon de nagyon hosszu a sor..Azzal, hogy hazudnak, azzal egyaltalan nem erositik meg a bizalmat es elveszitik azt a szimpatiat amit erezhettunk irantuk. Opportunista, karrierista lenne mind? Es ok vadaskodnak..

tevevanegypupu 2013.01.30. 10:00:12

Es meg az elozohoz..anelkul, hogy a Kadar rendszert visszasirna az ember: akkor voltak muvesz mozik, jatszottak a francia ujhullam, az olasz neorealizmus filmjeit, nagyon sok mas spanyol, amerikai, angol, sved stb..filmet. Most a sok megarama veszi el a helyet es szabja meg az iranyt ami pocsek, kommersz es semmitmondo filmek tucatjait szallitja. A szinhazakban is lassan musicalek es onmegvalosito rendezok szabnak iranyt a kozizlesnek..Muszaj ezt?

marko11 2013.01.30. 10:27:16

Visszasírni, persze, ezt a rendszert sem fogjuk.

Egyébként, mintha valami közmegegyezés lenne a magyar szellemi(?) elitben(?), hogy a Kádár-rendszerről csak rosszat szabad mondani. Az sem baj, ha nem igaz. (Lásd: Bálint András!)

Az un. "elmúlt 40 év" az szdsz egyetlen, máig tartó sikere.
Ebben a bizonyos 40 évben nagyobb (és jobb) változások voltak ugyanis, mint az un. rendszerváltozásnál. Gondoljunk pl. a Sztálin halálát követő időszakra, majd Rákosi bukására, aztán '56 és a megtorlások évei, majd az egész szovjet blokkban irigyelt évtizedeink.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.01.30. 18:00:08

na, csak megértük, hogy harcos antikomenistáink visszasírják a kádár-korszakot cenzúrástul.

marko11 2013.01.30. 18:51:43

@mavo: ja, 20 évvel ezelőtt ez még jó dumának számított,
akkor még a legharcosabb antikomcsik nem álltak össze a komcsikkal

egyébként, hogy már nincs cenzúra, mennyi nagyszerű mű került az asztalfiókokból, mennyi nagyszerű magyar film készült stb. stb.
ugye?

WysiWyg 2013.01.31. 12:15:37

Néha elfog az halványlila szürreális érzés, hogy egyesek mintha mesterségesen bonyolítanák a kérdést. Ott is problémát generálnak, ahol az nincs.
ww :-)
süti beállítások módosítása