Kommentszűrés
’12 dec
20
10:10

A hídfoglaló hallgatók és a rendőrállam

Írta: TuRuL_2k2

Milla_Viktatura_1988_2012_rendorseg_Orban_Viktor.png

Egy hídfoglalás, egy félhídfoglalás, még egy hídfoglalás. A napok óta tartó hallgatói tiltakozások minden formáját mindaddig biztosító rendőrség a Lánchídról előállított három hallgatót. A reakciók?

Milla: Viktatúra
A KARD„Orbán diákokat vitet el? Mi van? Pont ő, akit anno szintén elvittek?″
Véleményvezér„Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a kormány megpróbálja minimalizálni a diákmegmozdulások hatását a többi szavazói csoportra. Ennek részei a diákok neveletlenségére, elkényeztetettségére és bajkeresésére történő célzások, és ezt hivatott demonstrálni a lánchídi „rendbontók" előállítása is.″
hvg.hu„No de, miközben sokan abban reménykednek, hogy a kis Jézus karácsonyi forradalmat hoz a fa alá (világvégét Fidesz-végre cserélnénk), a rendőrség váratlanul elkezdte begyűjteni a szervezőket, mert valakik elérkezettnek láttak az időt arra, hogy erőt mutassanak, hiszen mint tudjuk »van egy ambíció, ágaskodik, áll mint a cövek, sőt, ki akar törni«, márpedig a Férfiasságnak ritkán előnyös, ha puha pöcsnek látszik.″

Szerintem ezek a kijelentések meglehetősen igazságtalanok, a rendőrség teljesen korrekt módon járt el: saját korábbi gyakorlatától ugyancsak eltérően a be nem jelentett útvonalon zajló vonulásokat is biztosították, nem nyúltak senkihez sem. Még akkor sem, amikor a tiltakozó diákok közül néhányan birtokba vették a parlament főbejáratának lépcsőit. Ez így is van rendjén, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadsága jóval előrébb való a zavartalan közlekedéshez való jognál.

Egy híd közepén letáborozni és spontán hallgatói fórumot rendezni azonban már nem hinném, hogy hozzátartozna a gyülekezési szabadsághoz. Ha az Erzsébet-híd közepén néhány tucatnyian követelni kezdenénk, hogy tiltsák be a Windows-t, hamar lepakolnának minket a rendőrök, és szavunk sem nagyon lehetne. Lehet fórumozni az Akadémia előtt, és még az is belefér, hogy a felvonulás során ideiglenesen megbénul egy híd forgalma. Lehet hidat foglalni, tudva, hogy ez jogszerűtlen, de akkor vállalni kell a következményeit. Ezt alighanem a Hallgatói Hálózatnál is érzik, amikor azt írják: „MEGJÖTTEK A DIÁKHŐSÖK! 20an vártunk rájuk a hidegben és örömujjongással köszöntöttük őket. szabálysértési eljárás keretében figyelmeztetést kaptak, mert a rendőrök úgy vélték, hogy vezették a tömeget a Lánchídon. Ezzel szemben moderálták a kialakult fórumot, mely épp az MTA parkolója felé tartott lassan, néha megtorpanva.″ Néha megtorpanva. Az Index tudósításából egyértelműen kiderül, hogy a diákok úgy döntöttek, a Lánchídon tartanak fórumot, sőt, Balog Zoltánt is odavárták

A hallgatók felháborodása jelentős részben jogos (bár a hallgatói szerződés ügyében szerintem egyáltalán nincs igazuk), tényleg követhetetlenek, esetlegesek és érthetetlenek a kormány felsőoktatási döntései, elfogadhatatlan a forráskivonás. De ettől még a különféle Occupy-koreográfiák és kétes értelmű bázisdemokratás fórumozások nem lesznek semmivel sem szimpatikusabbak.

Címkék: rendőrség hídfoglalás diáktüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr674974323

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aczél Endre, a lánchídi csata és a népi demokratikus Híradó 2012.12.22. 08:51:26

Aczél Endre a Galamuson megjelent, Fiúk, című írásában szenvedélyesen kádáristázza a kormányt – ez még a Kádár-rendszer sztárújságírójának is szíve joga. De hogy egy szerkesztő hogyan engedheti megjelenni a következő, egészen nyilvánvaló és...

Trackback: A hídfoglaló hallgatók és a rendőrállam 2012.12.20. 10:51:03

Lehet hidat foglalni, tudva, hogy ez jogszerűtlen, de akkor vállalni kell a következményeit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.20. 10:22:48

Nagyon érdekes, hogy a ballibák, akik a gyurcsány idején tüntetőket csürhézték és lövették volna éleslőszerrel, most hirtelen a demokrácia hőseit látják önkényes hídfoglalókban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 10:36:31

Ezek pontosan milyen diakok is voltak?

www.police.hu/friss/ORF-20121220_01.html
"A szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről illetve a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől 2012. december 19-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságára előállított három fiatalembert. Meghallgatása során egy 17 éves budapesti lakos, a 23 éves T. János ófalui lakos és a 25 éves B. Richárd debreceni lakos nem ismerte el a szabálysértés elkövetését.

Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves fiatalembernél egy darab, B. Richárdnál két darab kést talált majd foglalt le a rendőrség – ellenük rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Bíróságon."

Persze a "kest talaltak naluk" hatasara az ember ugyanugy fojtottan felvihog, mint a "megprobalta megszerezni a rendor fegyveret" vagy a "nala volt az aldozat mobiltelefonja" hatasara, de azert megiscsak erdekelne, kik voltak ezek a diakok.

Urfang 2012.12.20. 10:51:19

@imperial: Nagyon érdekes, hogy a jobblibák, akik a gyurcsány idején a demokrácia hőseit látták a TV székhát ostromlóiban , most hirtelen a tüntetőket csürhéznék és lövetnék éleslőszerrel.

Mindig ugyanoda jutunk, ugyanaz a két társaság, ugyanazt csinálják helycsere után mint a másik. Ha gyurcsány alatt lett volna ez a diáktüntetés, akkor a fideszesek áradoztak volna a gyönyörűségtől, hogy mekkora hősök, de most Orbán van, tehát az édestestvéreik áradoznak, a fideszes édestestvérek meg csürhéznek.

A következő helycsere után megint átállnak majd a szerepek, de a forgatókönyv ugyanaz marad. Ezért nem lesz itt semmi változás, amíg a fidemszp kormányoz, mert egyazon színjátszókör játssza kétféle felállásban ugyanazt a szerepet.

Kandeláber 2012.12.20. 10:51:28

Roppant nevetséges, egyben szánalmas, ahogyan a "Kard" blog szerzője feltette a kérdést: "Bejön 1986 március 15-e?".
Igen, bejön. Akkor a Lánchídon a rendőrök agyba-főbe verték az ott lévő fiatalokat, nem hármat, hanem legalább százat előállítottak közülük, nem másnap reggel engedték ki őket, hanem napok múlva. Elvették a személyijüket, ellehetetlenítették őket a munkahelyükön, az iskolájukban.
"Mindössze" ennyi volt a különbség 1986 és 2012 Lánchídja között.

Pelso.. 2012.12.20. 10:51:42

@Doomhammer: index.hu/belfold/2012/12/20/nem_voltak_kesek_az_eloallitott_tuntetonel/

Szép üzengetés lesz ebből körbe-körbe.
Benzines palack, utcakő ......?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 10:57:10

@Hattory Hanzo: @Pelso..:
Mint irtam, a "kest talaltak nala" egy klasszikus. A rendorseg mindig igazolni igyekszik az eljarasat, olyat nem lehet toluk hallani, hogy "eloallitottuk, de mint kiderult, alaptalanul". Ha fegyvert hasznalnak (akar jogosan, akar jogtalanul), akkor pedig a "megprobalta megszerezni a rendor fegyveret" szoveget vetik be.

Viszont kik ezek az emberek, akiket eloallitottak? Az egyik allitolag egy megafonos volt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 10:58:53

érdekes, már 2x is vonulgattak spontán, akkor azt dicsérte agya-főbe a biztosnemlakájmédia, hogy milyen korrekt módon nem nyúlt hozzájuk a yard, noha tehette volna

most persze, miután bebizonyosodott, hogy a fránya pubik nem dőlnek be egy kétes tartalmú girosz pitával körített romkocsma performansznak, az a korrekt, hogy el kezdték a srácokat bevarrni, mert hát úgy kell nekik

nemhiába, nincs ingyen a karácsonyfa

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.20. 11:02:49

@Doomhammer: írhatnák azt is, f*szt találtak nála és éppen használni készült...

Kandeláber 2012.12.20. 11:03:04

Mondjuk az tetszett, hogy törökzsótit elhajtották, de Vadai tehén még a rendőrségre is bepofátlankodott.
"Segítőkészek voltak a rendőrkollégák, amikor az ügyvéd kollégával megjelentünk" írta az egyszázalékos déká nevében a télirózsás forradalomból kimaradni nem akaró túlsúlyos hölgy, a baloldal ikonja.
És most már a vörös csillagos Vajnai Ati is éhségsztrájkba kezdett, a la Gyurcsány.
Ez azért már börleszk, fiúk-lányok.

Hattory Hanzo 2012.12.20. 11:03:39

@Doomhammer: Oké, félreértettem. Az egyik állítólag az egész szervezője, a másik a megafonos, a harmadik meg gondolom azért kellet, mert volt még egy hely a járőrkocsiban, és így a leggazdaságosabb a benzinfelhasználás/előállítási mutató.

Robinzon Kurzor 2012.12.20. 11:06:06

Szívesen vitatkoznék a poszttal, de nem tudok.

Ezt egy kicsit túltolták, még akkor is, ha nem lett volna feltétlenül szükséges bevinni azt a 3 embert.

De a Lánchídi csatát idehozni ...

Ebben az ügyben nem csak a 2008-as népszavazás és a kapcsolódó fideszes ígéretek adják magukat mint viszonyítási alap, hanem 2006. szeptember-októbere is.
Még akkor is, ha ezek a diákok mind békésen demonstráltak, gyújtogatás nélkül.

Dinkainka 2012.12.20. 11:11:16

@Doomhammer: A rendőrség hazudik. Mondjuk ezt már 2006-ban is kimondta a bíróság.
A diák nyilvánosságra hozta a kihallgatási jegyzőkönyvet.
Ennyire fosik a hatalom pár diáktól?
Mert ők mindig, minden hazudnak, és szinte mindig megbuknak. Én a diákoknak szurkolok.
Szánalmasak a rendőrök.
Vagy akik a parancsokat adják nekik.

Pelso.. 2012.12.20. 11:11:34

@Robinzon Kurzor: Talán praktikusabb lenne a párhuzam 2002-es Erzsébet híd foglalással. Az is szimpla népi kezdeményezés volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 11:13:53

@Hepci:
Korantsem.
1989. évi III. törvény
a gyülekezési jogról

"12. § ...

(2) A rendezvényen résztvevők nem jelenhetnek meg fegyveresen, illetőleg felfegyverkezve."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 11:16:44

@Hattory Hanzo:
"Az egyik állítólag az egész szervezője"

Hmm, MINEK a szervezoje?
www.origo.hu/itthon/20121220-a-szerdai-diaktuntetes-osszefoglaloja.html
" A Margit híd közepén, miután több diák egy rózsát hajított a Dunába, a szervezők bejelentették a tüntetés végét, de a diákok nem mentek haza."

Innentol kezdve bejelentes nelkuli a rendezveny (tehat akar fel is oszlathato) es nincs szervezoje.

Karcolt lendület 2012.12.20. 11:17:32

Szerintem pedig a hallgatói szerződés pótcselekvés: kontraproduktív és betartathatatlan. Azaz hosszútávon az állam csak magát járatja le vele.

Kiszámítható, stabil gazdasági környezetből kevesen akarnak emigrálni (a szociális hálójuk - család, barátok - csak itt van). Ennek hiányán semmiféle szerződés nem segít - mondjuk egy aknazár a határon valamivel többet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.20. 11:21:34

Ezzel egyetértek. A rendőrség fellépése törvényes, arányos és szükséges volt. (Vagy melyik az a három?)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 11:29:47

@TaTa86.: már csak az a kérdés mardos, hogy az ofkorz független rendőrségnek miért nem volt sürgős ugyanígy eljárni az előző 2 vonulgatásánál, csak hirtelen most, hogy beintettek a Kiválasztottnak...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.20. 11:38:47

Ebben a történetben nem az a legocsmányabb, hogy velejéig hazug, nem is az, hogy ezt a hazugságot mindegyik fél izomból hizlalja (egy józan hang nem hallható sehol, végig a vonalon csak undorító uszítás), hanem az, hogy kamaszokat használnak eszközül az aljasságaikhoz (politikai pedofília)!

A kormány arra játszik, hogy elértelmetlenítse a vitát, az ellenzék arra, hogy ellehetetlenítse a megegyezést. F_sza!

Könyörgöm! Van itt egyáltalán egy ember is, aki meg tudná mondani, hogy valójában (és konkrétan) min is folyik a vita?!

És: az, hogy valakit előállítanak, ha hidat foglal, szerintem, azon semmi meglepődnivaló nincs. A probléma nem ez, hanem az, hogy azok a kölcök, ha megkérdeznék tőlük (nyilván senki nem fogja), nem tudnák megválaszolni, hogy valójában (és konkrétan) miért mentek arra hídra!

Ebben a történetben a magyar demokrácia (politikusostól, jogvédőstől, civilestől, háttérhatalmastól stb.) lehúzta magát a klotyón!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.20. 11:39:49

@Herr SturmLikudnik: Gondolom vártak, hogy megunják és hazamenjenek.

Én ebbe tényleg nem látnék bele semmit. A rendőrség példamutatóan jár el mostanában az ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatban. Ugyanezt éreztem a Milla rendezvényének biztosításán is okt 23án.

Göndör 2012.12.20. 11:40:53

Simán el tudom képzelni, hogy valamelyikük zsebében volt bicska, nekem is legtöbbször van valamelyik zsebemben egy ilyen ( www.mikov.cz/cz/produkty/mikov-kapesni-zaviraci-noze-z-nerezove-oceli-bez-pojistky/100-NH-5F/mikov-kapesni-zaviraci-nuz.html - csak pirosban). Nem fegyverkezési célzattal, hanem mint szerszám.

Mondjuk az is igaz, hogy ha tüntetni mész, az nem egy normális hétköznap, gondolkozz már előtte, és tegyél ki minden félremagyarázható vagy kompromittáló cuccot a zsebedből.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 11:45:41

az meg egy külön elemzést érne meg, hogy a bevarrósdi újabb öngól a lömpisittelések logikája mentén

anno a parlamenthez láncolós hippik demóját vajh mi hatástalanította volna jobban - ha kimegy lézerdzsonni egy termosz forró teával a lömpikhez, hogy beszéljük meg bent, azért lettetek megválasztva, vagy ugye a botrányos bilincselősdi

most is spéci mi lett volna a hatásosabb - ha a hekusok kiosztanak pár teát és kellő médiafigyelem közepette kérik meg 10x lécci-lécci üzemmódban távozásra a diákokat, max utána sittelnek... helyette ofkorz megint van egy press photo of the year díjas kép a viktatúráról

genius

nem tudom hány csilliárd pénzért csinál magából full retardot a kormánykommunikáció, de őszinte gratulációm annak, aki nulla tehetséggel ilyen értékes ember lehet a Kedves Beteg stábjában (ha maga a Fényességes adja az ihletet, meg se szólaltam, az tényleg agyilag zokni már)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 11:47:30

@TaTa86.: görényi pribékjeihez képest valóban minőségi előrelépés, respect where recpect is due

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.20. 11:59:35

Muhaha, ezek a kis hülyék egyre szimpatikusabbá teszik a fasizmust.

Robinzon Kurzor 2012.12.20. 12:03:53

@Pelso..:

Lehetne az is párhuzam, azon az alapon, hogy ez is híd, meg az is híd.

De:

Egyrészt egy mai húszéves akkor tízéves volt (nem biztos, hogy sokat mond neki).

Másrészt az Erzsébet-híd a reggeli csúcs közepén vs. Lánchíd késő este nem biztos azonos kategória.

Harmadrészt akkor egy elvesztett választás eredményét megkérdőjelezve lényegében az adott kormány közjogi legitimációját kérdőjelezték meg.

Szóval összességében inkább mégse jó párhuzam.
Szerintem.

tevevanegypupu 2012.12.20. 12:11:22

@Doomhammer:

Kulonben miert ne lehetett volna naluk kes? Marmint bicska peldaul? Gondolom nem valami husz centis doffencset rejtegettek.Viszont ha szabalytalanul gyulekeztek, hidat foglaltak, hat akkor ugye. Es ezek a fiatal hosok vajon miert a hid kozepen ohajtottak Baloggal targyalni? Jo, hogy nem a Duna jegen vagy Malta szigeten egy motorcsonakban.

tevevanegypupu 2012.12.20. 12:11:22

@Doomhammer:

Kulonben miert ne lehetett volna naluk kes? Marmint bicska peldaul? Gondolom nem valami husz centis doffencset rejtegettek.Viszont ha szabalytalanul gyulekeztek, hidat foglaltak, hat akkor ugye. Es ezek a fiatal hosok vajon miert a hid kozepen ohajtottak Baloggal targyalni? Jo, hogy nem a Duna jegen vagy Malta szigeten egy motorcsonakban.

Pelso.. 2012.12.20. 12:12:14

@Robinzon Kurzor: Természetesen nem jó a párhuzam, de önmagamban félresodortam a közismert tényeket, kissé burkolt, de tömény cinizmusom mindét helyzetnek s összes szereplőinek szólt.
Nagyon mélyek az árkok.

gyalog.galopp 2012.12.20. 12:13:41

Nézem a jobboldali képet, de bennem nem akar összeállni a kép.
Orbán alacsony, a kocsinál a fószer kb akkora mint a rendőrök, feltételezem tömegoszlatásra nem apraját válogatják ki.
A rendőr gumibotja meghajlik Orbán nyakán , aki ennek ellenére előre hajtja a fejét nem hátra.
Na, mindegy .... biztosan képzelődök.

Zb74 2012.12.20. 12:17:02

@Kandeláber: Amit te belinkeltél, az már a második lánchídi csata volt. Az elsőre még a Monarchia végnapjaiban került sor; akkor éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen. Lásd: hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1nch%C3%ADdi_csata

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 12:20:13

@tevevanegypupu:
"Kulonben miert ne lehetett volna naluk kes? Marmint bicska peldaul?"

Amint lathatja, az egyik azt allitja, hogy nem volt nala, igy is irtak a jegyzokonyvet, a rendorseg a hivatalos nyilatkozataban megis azt mondta, hogy "két darab kést talált majd foglalt le a rendőrség". Ilyen helyzetben szerencses, ha egyaltalan nincs nala semmi, bar mint a pelda mutatja, ez se garancia semmire.

"Viszont ha szabalytalanul gyulekeztek, hidat foglaltak, hat akkor ugye."

En tovabbra is arra vagyok kivancsi, kik voltak ezek a hidfoglalok. Mert nem a bejelentett tuntetes szervezoi, az rendben veget ert.

"Es ezek a fiatal hosok vajon miert a hid kozepen ohajtottak Baloggal targyalni?"

Jo otletnek tunt.

tevevanegypupu 2012.12.20. 12:28:53

@Doomhammer:

Fiatalok, nincsenek tapasztalataik, ki gondolta volna kozuluk - eddig nem igazoltatott a rendorseg - hogy most pont kiemelik oket? Ez a kes dolog is erdekes, mert ugye az ember onkentelenul is asszocial, hogy ciganyoknal szokott kes lenni, akar igaz ez a kepzettarsitas akar nem. Ismeroseim szelid tobbsege imadja a svajci bicskat peldaul a mindenfele firlefranccal ami van rajta, es sokuknak van ugy, hogy eletukben nem hasznalnak rola semmit, de naluk van.De nem hinnem, hogy erre vonatkozolag pontos es hiteles informaciot fogunk kapni. Arra is kivancsi lennek, ha a szervezok elmentek, ok miert maradtak ott.

A hidon valo targyalas otletnek talan muris, de nem hinnem, hogy szamitottak valoban arra, hogy Balog majd kiall oda targyalni. Ez megint csak olyan lejaratni akaros trukk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 12:33:33

@tevevanegypupu:
"Fiatalok, nincsenek tapasztalataik, ki gondolta volna kozuluk - eddig nem igazoltatott a rendorseg - hogy most pont kiemelik oket?"

Erre aztan vegkepp nem gondolhattak, amikor beszereztek a megafont.

"hogy ciganyoknal szokott kes lenni, "

Maga nem olvassa a "gyilkosok" kommentfolyamot? A helyzet az, hogy lathatoan mindenkinel van kes.

"De nem hinnem, hogy erre vonatkozolag pontos es hiteles informaciot fogunk kapni."

Valahol azert szomoru, hogy ekkora kulonbseg van a rendorseg hivatalos kommunikeje es a delikvens beszamoloja kozott, aki a jegyzokonyvre (!) hivatkozik, Szomoru, de nem meglepo, ilyen esetek meglehetosen gyakoriak, csak hogy az apatfalvi rendorgazolast emlitsem.

"Arra is kivancsi lennek, ha a szervezok elmentek, ok miert maradtak ott."

Jo otletnek tunt. ;-)

wazelin 2012.12.20. 12:36:20

@Karcolt lendület: Maximálisan egyetértek. A hallgatói szerződés csak egy tüneti kezelés, az okokkal kell foglalkozni, azokat megszüntetni.

Kandeláber 2012.12.20. 12:37:06

@Zb74: Ez jó, belinkelem a "Kard-ba".

leceli (törölt) 2012.12.20. 12:43:46

Csak azt nem ertem -gondolom ezt sugaljak a posztkomcsi agitatorok -, hogy hogyan lehet az almat a kortevel osszehasonlitan? Magyarul OV-t ugy beallitani, mint egy diktatort? A "baloldali" (sic!) MSZ(M)P/SZDSZ regnalasa mi volt????? Demokratura, ugye???

Jack Torrance 2012.12.20. 12:49:56

@leceli: es ha a baloldali regnalas diktatura volt, az miert is zarna ki azt, hogy Orban is diktator legyen?

tevevanegypupu 2012.12.20. 12:51:53

@Doomhammer:

Tizeneves kamaszokkal eleg nehez dolga lehet a szervezoknek, kiszamithatatlanok, a legjobb szandek is valami hulye otlettol atfordulhat meg akar tragediaba is, szoval nagyon kell(ene) vigyazni ezzel. Nem nagyon ismerik sem a jogaikat, sem a kotelesseegeiket, de egy jo otletert sok mindenre hajlandoak.:)

De olvasom a kommentfolyamot, tudom, hogy kese manapsag mindenkinek van, es azert eleg szomoru, hogy ez a szokas gyanakvast ebreszt mindenkiben, pedig hat mi baj lehetne egy bicskaval amit regebben legalabbis evesre vagy fuzfasip faragasra hasznaltak?
Legfeljebb falusi bucsukban szurkaltak meg kicsiket egymast az alvegi-felvegi legenyek..

A legijesztobb kulonben valoban az, hogy az emberek felnek a rendoroktol, nem biznak meg informacioikban , a kompetenciajukban, es ez egy olyan szervezet, ami ellen nem nagyon lehet egy civilnek fellepnie, ha ugy erzi, igazsagtalanok voltak vele.

Kandeláber 2012.12.20. 12:55:13

@Jack Torrance: Ez teljesen logikus. Végül is nézőpont és szimpátia kérdése az egész: 2006-ban azok tapsoltak a rendőröknek és éltették Gergényit, akik szerint most van diktatúra, és most dúl a terror.

Jack Torrance 2012.12.20. 12:57:34

@Kandeláber: nezopont es szimpatia alapjan persze, de az idezett szovegben nincs logika.

lokkoL 2012.12.20. 13:10:58

nálam volt egy svájci bicsak (mindig magammal hordom hasznos jószág) ...
amúgy részemről riszpekt a rendőröknek, profin végzik a dolgukat ... joguk lett volna felszólítani minket, hogy oszoljunk fel, mert tudatosan megszegjük a gyülekezési törvényt, de inkább hagyták, hogy levezessük a feszkót, mert ha elkezdtek volna komolyabban emberkedni velünk akkor elszabadult volna a pokol ... de inkább csak finoman terelgettek.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.20. 13:19:02

@Kandeláber: "Igen, bejön. Akkor a Lánchídon a rendőrök agyba-főbe verték az ott lévő fiatalokat, nem hármat, hanem legalább százat előállítottak közülük, nem másnap reggel engedték ki őket, hanem napok múlva. Elvették a személyijüket, ellehetetlenítették őket a munkahelyükön, az iskolájukban."

Ezt tanúsíthatom, mert ott voltam. De az inkább volt verekedés Kádár rendőreivel, mert repült a rendőrsapka is a Dunába:))) Hejj, de szép idők is voltak azok!:))) És hogy élveztem, hogy üthetjük a rendőrt:)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.12.20. 13:23:27

"Egy híd közepén letáborozni és spontán hallgatói fórumot rendezni azonban már nem hinném, hogy hozzátartozna a gyülekezési szabadsághoz."

Ez igaz, épp ezért döntöttek úgy, hogy levonulnak, és pont akkor kezdték el kiemelni a srácokat, amikor már okafogyottá vált.

szemtanú 2012.12.20. 13:25:33

A helyzet az, hogy a rendőrök nem csak korrektek, de rendkívül segítőkészek voltak. Eddig, ugyanis elég szürkére sikerült a diákok megmozdulása és hát milyen forradalom az, aminek nincs "hőse". Nos, ebben segítettek a rendőrök.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.20. 13:29:55

@lokkoL: "nálam volt egy svájci bicsak (mindig magammal hordom hasznos jószág)"

Ja, 2db kést nálam is találtak volna, a fent említettet meg egy kommandós kést, lévén itt bent az irodában ezekkel eszek (mikor melyiket találom meg éppen). Egyébként 11 cm pengehosszúság alatt nyugodtan lehet nálad bármilyen kés. A francia vadászbicskát azért nem hordom magammal, mert az hosszabb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.12.20. 13:32:27

Egyébként azt kell, hogy mondjam, a jelenleg hatályos törvények alapján jogos lett volna egy oszlatás. Az más kérdés, hogy ez a törvény már rég elavult, de hát úgy látszik erre már nem futotta a kétharmad idejéből, mert ebből nem látnak bevételt). Szóval a Margit híd lábánál, a tüntetés végén határozottan felszólították volna srácokat, hogy nyomás haza, egy szavunk se lehetne. Viszont így, hogy hallgatólagosan engedélyezték a folytatást, és a diákok később a Lánchídon együttműködőek voltak, nem tudom mire vélni ezt az értelmetlen random kiemelést, nem volt ez másnak jó, csak provokációnak. Mintha direkt arra utaznának, hogy folytatódjanak a tüntetések, és hogy egyre kevésbé szóljon a keretszámokról, és annál többet a demokráciáról. Csak nem ezzel az indirekt módszerrel fejezik ki a rendőrök elégedetlenségüket a kormánnyal szemben? :-)

Kandeláber 2012.12.20. 13:38:35

@Prof. Dr. Simon Templar: Sokaknak rövid az emlékezetük. Pedig dokufilm is készült róla. Vajon mit szóltak volna ezek a fiúk-lányok, ha megízleltetik velük a Kádár-szalámit?

házelnök 2012.12.20. 13:47:51

@imperial:
most a nyilaskersztények ujjonganak

házelnök 2012.12.20. 13:58:47

A baloldali képen egy piacon megcsípett zsebes látható, ki van a jobboldali fotón?

Virág et. 2012.12.20. 14:08:45

@Fedor: Minden okuk meglenne rá. Először jogszabályba foglalták, hogy a rendőr szava sz.rt sem ér, aztán országos hisztériakampányba kezdtek a rendőrnyugdíjasok ellen, végül megvágták a kedvezményes nyugdíjukat és elküldték a nyugdíj után közszférában visszafoglalkoztatott volt rendőröket.

Kandeláber 2012.12.20. 14:08:45

@házelnök:Ezek szerint a cionisták meg pityeregnek?

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.20. 14:13:52

@házelnök: "A baloldali képen egy piacon megcsípett zsebes látható, ki van a jobboldali fotón?"

Nem, a bal oldali képen Orbán Viktor látható, akit '93 óta egy imposztor helyettesít, aki természetszerűleg nem emlékezhet arra, hogy Orbán Viktor mit csinált '88-ban, lévén az nem ő volt.

Ez az imposztor van a te profilképeden is.:)

Virág et. 2012.12.20. 14:17:01

@imperial: Eltekintve attól, hogy ezek a diákok nem szedték fel az utcakövet, nem verték szét a fél várost, nem gyújtottak fel semmit és nem verekedtek a rendőrökkel, egyáltalán semmi erőszakosat nem tettek, tényleg ugyanaz a kettő.
Ha a Fradi-Újpest B-közép 2006-ban is ennyit csinált volna csak, hogy vonulgat és demonstrál békésen, akkor lenne jó a hasonlatod. Nekem a felvételekből inkább az jött le, hogy pl. egy nagydarab kopasz fickó egy bottal üti-veri a tévé székházat védő rendőrt cseppet sem békésen vagy épp kővel dobálják a többiek a rendőrsorfalat.

Nem rémlik tegnapról ilyesmi.

A hídfoglalás ugyanakkor jogellenes, éppen ezért el kellett járni a hídfoglalókkal szemben. Ahogy el kellett volna járni pl. a kordonbontókkal szemben is annak idején.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 14:21:32

@tevevanegypupu:
"A legijesztobb kulonben valoban az, hogy az emberek felnek a rendoroktol, nem biznak meg informacioikban , a kompetenciajukban, es ez egy olyan szervezet, ami ellen nem nagyon lehet egy civilnek fellepnie, ha ugy erzi, igazsagtalanok voltak vele. "

Aztan csodalkozik?
www.police.hu/friss/ORF-20121220_05.html
"A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2012. december 20. 2:04 időpontban „Figyelmeztetés, feljelentés (BRFK)” címmel a rendőrség honlapján megjelent tájékoztatásában foglaltakkal ellentétben nem a 25 éves B. Richárd debreceni lakos, hanem a 23 éves T. János orfalui lakos ruházatátvizsgálása során került sor két darab kés lefoglalására. A rendőrség T. János ellen tesz feljelentést rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Bíróságon."

Tehat nem B. Richardnal voltak a kesek, hanem T. Janosnal, aki nem ofalui (Baranya) hanem orfalui (Vas) lakos.

Sajnos a kesek mellett nincs centimeter (szabalyos ez igy?), de szemre egyik se latszik 8 cm-es pengehosszusagunak.
www.police.hu/data/cms1027804/Kesek.jpg

Mondatanak a masodik felere reagalva: amint a londoni zavargasok ujra megerositettek a jol ismert tenyt, a rendorseg teljesen tehetetlen, ha kiterjedt zavargasok tortennek. Kiveve persze, ha az emberek megbiznak a rendorokben. Ami most fennall, de nem kellene ilyen amator balfogasokkal rombolni a bizalmat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 14:23:34

@Fedor:
"nem tudom mire vélni ezt az értelmetlen random kiemelést"

Parancsot kaptak.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.20. 14:44:27

@Doomhammer: "Sajnos a kesek mellett nincs centimeter (szabalyos ez igy?), de szemre egyik se latszik 8 cm-es pengehosszusagunak.
http://www.police.hu/data/cms1027804/Kesek.jpg"

Ezek hülyék. A svájci bicska biztos, hogy nincs a megengedett pengehosszúság fölött, a mellette lévő Opinel francia vadászbicskáról már nem vagyok meggyőződve, de ezek vannak mindenféle méretben, de tényleg nem látszik akkorának mint az enyém. Egyébként a 8 cm az valójában 11.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 15:02:32

@Prof. Dr. Simon Templar:
"Egyébként a 8 cm az valójában 11. "

Szerintem azert te maradj a 8 cm-nel. :-)

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300175.KOR
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
...
A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:

a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: felajzott íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);

MézesRozi 2012.12.20. 15:02:47

annyi hálózat nevű dolog tűnik itt fel, hogy nehéz nem összefüggést találni: hallgatói hálózat, oktatói hálózat, szülői hálózat meg a frász tudja, mi még. ugye nem csak nekem jut eszembe erről a szabad kezdeményezések hálózata?

Jack Torrance 2012.12.20. 15:10:01

@Kandeláber: azt akarod ezzel mondani, hogy oruljenek, mert most nem annyira rossz? Azert ha mar Kadar a merce, akkor eleg nagy szarban vagyunk, nem?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.20. 15:11:19

@MézesRozi:

Nem bizony:-)

A hálózat, akárhogy is cifrázzuk, hálózat, a tengely pedig tengely:-(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.20. 15:24:10

Turulmadár, a mai hetiválaszos Matolcsy-trip után most már lassan csak ki kéne mondanotok, hogy ez a csávó elmebeteg és akut veszélyt jelent Magyarország gazdaságára. Mi kell nektek még ahhoz, hogy felemeljétek a szavatokat? Tolja le a gatyáját a parlamentben és lengesse a faszát Brüsszel felé, hogy elhiggyétek, hogy bolond?

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.12.20. 15:25:35

@Dinkainka: Én is a diákoknak szurkolok!!! Ha ugyanis a " büszke magyar" arra nem képes hogy a saját érdekeit megvédje akkor a fiatalok majd kiharcolják!!! Holott a sok ostoba FIDESZ fannak lett keserübb a szája a sok megaláztatástól de inkább hisz Orbán világrengető hazugságainak mint azoknak akik szeretnék ha másképpen mennének a dolgok. Orbán egy politikai bűnűző és eszerint kéne vele bánni!!!! Holnap már a te jogaidat és a megélhetésedet is elfogja venni és akkor már késő lessz. Sokan elhagyták az országot már és meglehet kiürül ez az ország és akkor Orbán már csak saját magát tudja lealázni.

Kandeláber 2012.12.20. 15:29:03

@Jack Torrance: Mindössze emlékeztetni szerettem volna a visítozókat arra, hogyan is bánt el az akkori hatalom 1986-ban a Lánchídra vonuló fiatalokkal.
Akik szerint tegnap rendőrterror dúlt, azok szimplán elmebetegek, vagy tudatos hazudozók.

cutcopy 2012.12.20. 15:29:06

Gyurcsányista, LMP-s és szoci diákcsoportok vittek magukkal néhány fiatalt akiknek jobb buli a nem tanulás mint a tanulás, röviden ennyi..
Emlékszem egy videóra az első BME fórumról, ahol két órán keresztül azon ment a vita, hogy mit kéne elfoglalni, ezután mentek ki a Petőfi hídra..

toto92 2012.12.20. 15:34:46

A posztírónak üzenem, hogy kopogtasson be a fidesz székházba jelentkezni elvtársnak, mert ilyen ügyesen csak ők tudnak csúsztatni.

Miért nem ezt linkeli? index.hu/belfold/2012/12/19/ulosztrajk_a_szent_istvan_gimnaziumban/levonulnak_a_hidrol_a_tuntetok/

Jegyzem meg halkan, kb. félpercenként lett homlokegyenesen tökmás megszavazva a maradjunk/ne maradjunk témakörben. Ha a rendőrség semmit nem csinál az ég egy adta világon, csak vár még fél órát, mindenki hazamegy a fenébe. Nem, ők valamiért nekiálltak arcoskodni, öntve némi olajat a tűzre.

Miért pont most? Eddig miért nem zavarta őket? Ha mégis az van, hogy változnak a játékszabályok menet közben, miért nem lehet előtte szólni, hogy figyi srácok, eddig jó poén volt, de most már tűnés a hídról vagy beviszünk? Ha a hatéves pistikének rendszeresen megengeded, hogy este tízig tévézzen, majd egyik nap kilenckor felpofozod, hogy miért nincs még ágyban, valahol jogosan értetlenkedik, hogy wtf, eddig nem így volt.

Az meg már tényleg csak apróság, hogy békésen tüntető diákok előállításának akkor sincs jó marketingje, ha jogos volt, ha nem. Persze tudom, a jog érvényesítése nem attól függ, hogy jól mutat-e a hírekben vagy sem, szóval ezt csak zárójeles gondolatnak szántam.

A slusszpoén pedig az, hogy az "egyik diáknál kések voltak" állításból csak a diák neve nem stimmelt, meg hogy nem kések voltak. De amúgy eltalálták. Tényleg ennyire hülye ott mindenki?

tevevanegypupu 2012.12.20. 15:35:21

@Doomhammer:

A rendorok sem egyforma szinvonaluak.:) Vannak keruletek ahol sikerul jo gardat osszeszedni, vannak olyanok, ahol nem. Es mindig vannak akik tevednek. Ami emberi dolog. csak ilynben, hogy kinel volt a kes es hol lakik az illeto, azert jobb lenne, ha pontosan nyilatkoznanak, ha nyilatkozhatnekjuk van, mert ez igy komolytalan. Nem tudom megbizhatnak-e az emberek mindig es minden korulmenyek kozott a rendorokben. Hogy milyenek, az fugg az eppen esedekes kormanytol, parancsnoktol, minisztertol is. A rendorok tobbnyire ugyanazok, a felsobb szervek gyakrabban valtoznak..es mast parancsolgatnak. Ezenkivul a rendor is ember, vannak erzelmei stb..Ki tudja, egy masik rendorsegen szova tettek-e volna, hogy van kes?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.12.20. 15:38:17

@Fedor:
Szerintem teljesen érthető & logikus volt a rendőrök fellépése. Ameddig erre-arra vonulgattak a diákok, addig biztosították az útjukat, amikor a hídon támadt megállapodhatnékjuk, akkor egy kis beszélgetésre invitálták a szervezőket (hiába mondja a HaHa, hogy nincsenek szervezők, akik megafonnal instruálják/moderálják a t. egybegyűlteket, azok akkor is szerveznek, ha amúgy posztmodern e-karmesternek nevezik magukat).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 15:40:01

Barabas Richard, a Hallgatoi Halozat aktivistaja.

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=150852
"Barabás Richárd, a Hallgatói Hálózat aktivistája a Klubrádió, reggeli műsorában cáfolta, hogy kés volt nála. Hozzátette, hogy, ha így lett volna, akkor a rendőrségnek meg kellett volna indítani, az ezzel kapcsolatos eljárást. De, ezt nem tették meg. Az aktivista hajlandó ezt bizonyítani azzal, hogy nyilvánosan közzéteszi az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvet. Korábban ugyanis a police. hu arról írt, hogy két darab kést találtak nála, majd azokat lefoglalták.

Végül, ellene, gyülekezési joggal való visszaélés ügyében indult eljárás, mert a rendőrség szerint, Barabás Richárd tartotta össze a tömeget, de a fiatalember ezt is cáfolta, azt mondta, hogy a fórum, önmagát szervezte meg."

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.12.20. 15:41:56

@toto92:
Átvonulunk a hídon =/= megállunk és fura kézjelekkel hosszas fórumot tartunk a híd közepén, követelve, hogy a miniszter is jöjjön oda.

Ha szerinted is néhány percenként változott a t. egybegyűltek álláspontja, akkor a rendőrségnek miért kellett volna feltételezni, hogy valóban elhagyják a hidat, és nem találják ki például azt a következő pillanatban, hogy mindenki álljon kézen a korláton?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 15:42:47

@Kettes: vásárold ki a mandit kilóra, utána a te igazad fejtegetik, ennyi

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 15:45:07

@tevevanegypupu:
"Ki tudja, egy masik rendorsegen szova tettek-e volna, hogy van kes? "

Az biztos, hogy az elso dolog, amit ilyenkor keresnek, a fegyver. Magyarorszagon ez a kes. Persze vita targya, hogy ezek a kesek mennyire veszelyesek. De a kozelmult (a kozelmult nehany 100 ev) keselesei utan a rendorok joggal erzekenyek a kesekre.

Itt mas az elkuras targya. A rendoroknek sikerult megvadolniuk Barabas Richardot, a Hallgatoi Halozat aktivistajat egy csendes kollegista helyett. Barabas persze telekurtoli a sajtot, kezdve a Klub Radioval.

Pedig nem lett volna nehez Barabast felismerni: nala volt a megafon.

Vadai is ott volt, mikozben ez tortent.

takácsbálint (törölt) 2012.12.20. 15:49:16

@mk27soundmaster:
miből gondolod azt, hogy ezeket a kamaszokat egy szobából irányítják. a kamaszok érzik, hogy hamarosan lehet valamilyen rendszerváltás-féle. és egyesek próbálgatják magukat.

toto92 2012.12.20. 15:57:19

@TuRuL_2k2: Azt egy szóval se állítottam, hogy végig folyamatosan fixen a túlpartra tartottunk és nem álltunk meg a híd közepén. De a kiemelések pont akkor kezdődtek, amikor végre sikerült eldönteni, hogy mi a fene legyen.

Teljesen normálisan viselkedett mindenki, senki nem akart balhézni, nem akartunk hirtelen a Dunába ugrani, stb, stb. Persze mondhatjuk, hogy "és mi van ha a következő pillanatban ionágyúval támadjuk meg a Lánchíd kőoroszlánjait?", csak ez hülyeség, az utcán se tartóztatnak le csak úgy azért, hogy mi van ha a következő pillanatban előbújik belőled a szociopata tömeggyilkos éned.

De tételezzük fel, hogy tényleg fenyegetett szerintük a helyzet romlása és tenni kellett valamit.

Kultúrországban kultúrembereknél az a szokás, hogy ilyenkor először szólnak, hogy mi a stájsz. Végig együttműködtünk a rendőrséggel, nem szaladtunk hatvanan nyolcvan felé, hogy fogócskázzunk, nem kötözködtünk velük, sőt, közfelkiáltással köszönetet is mondtunk nekik a segítségükért, abszolút úgy voltak kezelve, hogy azért vannak ott, mert a dolgukat végzik, mi megyünk, ők kísérnek, elvagyunk szimbiózisban.

Ha a híd közepén odamennek a megafonos srácokhoz, hogy figyimár, azért ezt már nem kéne, vegyétek már rá a tömeget, hogy menjenek le a hídról, akkor a társaság fele lement volna, a hídonmaradós másik fele hazamegy, és fél órán belül vége lett volna az egésznek. De ennek még csak a lehetőségét se adták meg, ráadásul ennek köszönhetően a tüntetés eltartott hajnalig. Ez az én bajom a történtekkel.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.20. 15:59:57

@Herr SturmLikudnik: Nem akarok fizetni olyasvalamiért, ami rövidesen ingyen az ölembe hullik. Csak nem szeretném, ha addigra megrohadna. (Tréfa.)

takácsbálint (törölt) 2012.12.20. 16:05:22

@TuRuL_2k2:
egyszerű dolog ez. nem lehet középen állni. se a hídon. se úgy egyébként.

tevevanegypupu 2012.12.20. 16:07:33

@Doomhammer:

Vadait ugy tudom tobbszor megkertek, hogy menjen el, nem akarjak, hogy a dk beleavatkozzon az ugybe, de o maradt. Gondolom kuldte ot Virag elvtars. Hogy a hvg es a klubradio ebbol most szenzaciot farag az ertheto, kis szenzacio is szenzacio. Ha mar a rendorok nem voltak hajlandoak szetcsapni a diakok kozott, akkor legalabb - hala az egnek - vegre eloallitottak harmat, ezt is rettenetes igazsagtalansagkent lehet szetkurtolni. Hogy miert tevedtek az osszes kommunikacioban amit kiadtak..hat annak talan csak Vadai a megmondhatoja. Elvegre jelen volt.:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.20. 16:12:03

@tevevanegypupu:
"Vadait ugy tudom tobbszor megkertek, hogy menjen el, nem akarjak, hogy a dk beleavatkozzon az ugybe"

Vadai nem egyszeruen beavatkozott: egy konkret diaknak akart jogi segitseget nyujtani.

www.facebook.com/hallgatoi.halozat/posts/559132384100524
"A Demokratikus Koalíció nem tartja tiszteletben a hallgatók december 10-i fórumán elfogadott döntését, mely szerint nem kérünk a pártok támogatásából. Vadai Ágnes annak ellenére, hogy többször felszólítottuk, ragaszkodott ahhoz, hogy a DK nyújtson jogi segítséget az egyik előállított diák számára. "

Vajon melyiknek? Van egy tippem.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 16:13:09

@Kettes: a meglévő médiaipar alapból fermentált, sz'al ha a romlatlan fiúkákat szereted, akkor a diáktüntetők között kell keresgélni. Lehetőleg ne fétisizálj rájuk ópenszoszájeti polkorrekt szájkosarat. Pár évig legalább publikálhassanak gerincből, csak úgy becsületesen, bármit, bármiről, majd idővel megalkusznak, ahogy idehaza szokás.

maskep 2012.12.20. 16:29:05

@imperial: "Nagyon érdekes, hogy a ballibák, akik a gyurcsány idején tüntetőket csürhézték és lövették volna éleslőszerrel, most hirtelen a demokrácia hőseit látják önkényes hídfoglalókban."

Napok óta tüntetnek a diákcsőcselékek, és még egyetlen tévészékházat sem gyújtottak föl, nem táboroztak le ingyenvécézni a Parlament bejáratánál?... Nahát-nahát!...

(Egyébként én valóban, 2006. szeptember 18. után nem értettem, hogy a csőcseléket, izé: polgári közönséget miért hagyták hetekig békésen gyújtogatni, az Országgyűlés elé szarni, és zsidó származású képviselők és újságírók nevét a fára szegezni. Én, álballiberális, kettősmércéző, népsanyargatást élvező pondró, ajjaj!...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.12.20. 16:48:05

@Doomhammer: Az, hogy milyen szinten döntöttek, nem ad magyarázatot a miértre...

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.12.20. 17:41:23

Én nem ragadnék le a hídfoglalás kérdésénél, önmagában csúsztatás csak erről beszélni, én nagy sírást sem látok ezzel kapcsolatban, inkább poénokat, amelyre Orbán életútja bőven rászolgált. Kérdések az alábbiak:
1. Értelmes és sok tekintetben "jogos" célokat fogalmaztak meg a diákok? Jelezték ezt már írásban is? Igen, ez megcáfolhatatlan.
2. Kaptak erre valódi választ (ami nem egyszerű ténybeli hazugság)?
3. Leültek-e velük kamerák előtt tárgyalni (magyarul: nem mutyizni)?
4. Ha az utóbbi két kérdésre nem "nem" lenne a válasz, mászkálnának a hidegben?
Szóval természetes módon a törvényesség határára sodródik a hallgatók véleményének kifejezése. Egyébként igen, megfelelő felszólítás után beavatkozhatnak a rendőrök, igaz, itt van némi eljárási probléma, ld. TASZ állásfoglalása. Utána viszont nem kellene csúsztatva nyilatkoznia a rendőrségnek holmi késekről, pontosan elárulva a politikai megrendelést. Igaz, ha ilyen precíz kiemelésre képes rendőrségtől minimálisan elvárható, hogy a Zagyva György Gyula féle náci karlendítéssel, zsidózva üvöltő csoportból is ki kell emelni a vezetőket. De mondom, nem ez a rendőri beavatkozás a lényeges történés, és nem ebből kellene továbbfűzni az impotens bal-jobb felosztást. Ha valaki ezzel kapcsolatban érvel, biztosan nem reagálok.
Amiért ideírok kimondottan a szerzőknek: ha valaki valamiféle épkézláb konzervatív demokrata elveket hirdet, annak a diákok/oktatásban dolgozók mellett a helyük - nem csak Rajcsányi Gellért múltkori cikkének néhány mondatával, és nem csak azzal a borzongással, hogy "ilyen ország pedig nincs". Ez már nevetséges: van, itt van, meg akarod változtatni vagy inkább a "balliberális" média kritikájával foglalkozol?

maskep 2012.12.20. 17:42:43

@Doomhammer: "Végül, ellene, gyülekezési joggal való visszaélés ügyében indult eljárás, mert a rendőrség szerint, Barabás Richárd tartotta össze a tömeget, de a fiatalember ezt is cáfolta, azt mondta, hogy a fórum, önmagát szervezte meg."

Az egyik interjúban megkérdezték a diákokat, hogy ki szervezte a tüntetést. Rögtön többen csípőből, spontán rávágták, hogy Orbán Viktor...

maskep 2012.12.20. 17:50:55

@TuRuL_2k2: "A hallgatók felháborodása jelentős részben jogos (bár a hallgatói szerződés ügyében szerintem egyáltalán nincs igazuk), tényleg követhetetlenek, esetlegesek és érthetetlenek a kormány felsőoktatási döntései, elfogadhatatlan a forráskivonás. De ettől még a különféle Occupy-koreográfiák és kétes értelmű bázisdemokratás fórumozások nem lesznek semmivel sem szimpatikusabbak."

Egyetlen olyan formális lépést, intézményes lehetőséget mondjál légyszi, amit a hallgatók vagy előttük más érdekvédelmi csoport ne próbált volna meg! Egyetlen ilyen kísérletet nevezz meg, aminek le az lett volna a vége, hogy tüntetőleg hülyének nézze a kormány, személyesen Orbán Viktor a tárgyalni-egyeztetni-érdekérvényesítni, vagy akár csak tájékozódni akarókat!

Utána persze majd veled fanyalgok én is...

maskep 2012.12.20. 17:58:24

@TuRuL_2k2: ...És ha már itt tartunk: Orbán Viktor 1998. óta elsősorban azért irritál, mert folyamatosan, és egyre kevésbé leplezetten hülyének néz a retorikájával. Már bele is fásultam ennek emlegetésébe, azt hittem, énb vagyok túl "elitista"...

Aztán, mint a mesében, jönnek a legifjabbak, és kimondják, hogy a császár meztelen! Ezeken a tizen-huszonéveseken úgy pukkan szét a fideszes arrogancia, mint egy felfuvalkodott varangyosbéka. Rögtön a legelején az a Kövér László-féle baromság, hogy a tizenévesek tömegesen a szocialisták befolyása alá kerültek röpke napok alatt.

És lám, ahogy a sorjázó, dohos fideszes hatalom-technikák egyre nyilvánvalóbban nevetségessé válnak a diákokkal szemben, úgy kezd megint annak látszani a világ, ami...

MézesRozi 2012.12.20. 18:19:13

@Doomhammer:
"Végül, ellene, gyülekezési joggal való visszaélés ügyében indult eljárás, mert a rendőrség szerint, Barabás Richárd tartotta össze a tömeget, de a fiatalember ezt is cáfolta, azt mondta, hogy a fórum, önmagát szervezte meg."

ja. mint a matrózok az aurórán:)

MézesRozi 2012.12.20. 18:26:53

@takácsbálint:
soroljam, mely gimnáziumokból voltak ott, szólaltak fel? egyébként az egyik szónok maga ismerte be, hogy az igazgató hallgatólagos támogatásával sztrájkoltak iskolaidőben, ami egyébként törvénysértés, az igazgatókat szigorúan felelősségre lehetne vonni.

radnóti gimnázium, trefort, tamási áron, arany jános, berzsenyi.

ezek vagy elté-s gyakorló iskolák vagy budai úri gimnáziumok. az előbbi tanárainak valószínűleg szoros kapcsolatai vannak az oktatói hálózattal, az utóbbiaknál pedig tényleg rettegni való a tandíj. és hol voltak a csepeli, nyolcadik kerületi szakközépiskolások, vidéki csóródiákok?

spontán. na menjen már.

maskep 2012.12.20. 18:46:48

@MézesRozi: Tudj' Isten, valahogy az aurórás spontaneitást bennem a 2006. október 23.-a idézte...

maskep 2012.12.20. 18:52:23

@MézesRozi: Egyrészt, a budai úri kerületek Budapesten az egyetlen stabil jobboldali enklávé. Nehéz belemagyarázni a környék hatását... Másrészt, nem úgy néztek ki ezek a diákok, mint akiket kötelező érvénnyel vezényeltek ki tüntetni. Harmadrészt, nyilván nem szentizéről Messzimegyerről meg Rákosszentizéről fognak a Parlament elé vonulni a diákok, hanem a belső kerületiek.

De legelsősorban, ez a tizen-huszonévesek tömegeinek vádolása cinizmussal vagy politikai befolyásoltsággal - hát, komolyan mondom, ez már cinizmus, vagy súlyos politikai befolyásoltság!... Téged tizenévesen melyik párt tudott befolyásolni tömegesen?

tevevanegypupu 2012.12.20. 19:06:58

@Doomhammer:

Vadai ott cserkeszett Gyurcsany megbizatasabol, verszagra gyult mint eji vad. Ferit a fene megeszi, hogy nem lehet jelen, nem vezetik el bilincsben, az lmp is nyilvan valami kapuk alatt nezelodik es beugranak, ha jon valami televizio. Kar egyebkent, hogy nem ragadtak ki par fiukat es kislanyt a celtudatos tuntetok tomegebol es beszelgettek el veluk, hogy vegulis mit szeretnenek, miert es hogyan..

Jo hecc lett volna.

tevevanegypupu 2012.12.20. 19:12:35

@maskep:

Jo kis balhe..nem hallotta meg tizenevesektol? Mert ez jo kis balhe. Ahogy az a vegtelenul bator lanyka elkuldte Hoffmann Rozsat a hora, az is jo kis balhe..meg a tobbi is.
A tobbsegnek fogalma nincs rola, hogy mi van, jo hecc.

MézesRozi 2012.12.20. 19:30:29

@maskep:
ki beszélt a környék hatásáról? egyszerűen ezeknek a diákoknak nem gond a tandíjfizetés, ill. a bécsi tanulás, szociális érzékük zéró, kizárt, hogy maguktól mentek ki.

egyébként nem róluk rossz a véleményem, hanem az őket manipuláló felnőttekről. de azokról lesújtó. ezeknek a gyerekeknek ugyanis fogalmuk sincs arról, hogy politikai játszmában használják őket a hahások, oktatói hálózatosok stb. hallotta a tegnapi beszédeiket?

MézesRozi 2012.12.20. 19:32:50

@maskep:

maga szerint spontán rendőri akció történt? nahát ez még a gyurcsány-stáb fantáziáját is meghaladja. brávó:)

Tündér_Lala 2012.12.20. 20:05:48

Téged tizenévesen melyik párt tudott befolyásolni tömegesen?

Az MSZMP. Nem kellett iskolába menni és ennek mindössze annyi volt az ára, hogy az Ami követség elött kellett kiabálni, hogy "El a kezekkel Vietnámtól!".
MUhaha

allegretto23 2012.12.20. 22:39:51

@MézesRozi: A belvárosi, meg belbudai gimnáziumokba nem csak az elit gyerekei járnak. Valószínűleg nem voltak ott a kormányközeli jólkitömött fideszcsicskák gyerekei, nem voltak ott azok gyerekei sem- pedig szívesen lettek volna-, akiknek közalkalmazott szülei az (újra)bevezetett kézivezérlés okán félnek a fidesz bosszújától, de én spec tudok jobbik szimpatizáns, mszp szimpatizáns, lmp szimpatizáns, dk szimpatinzáns és semmilyen szimpatizáns szülők gyerekeiről akik együtt tüntettek, valami ellen, ami mindannyiukat érinti. Megszervezik magukat, és mert a véleményük, hátterük eléggé sokféle, megpróbálják megtalálni a közös pontokat- sokórás egyeztetések alatt. Maximális tiszteletem nekik, mert odadobott jutalom csontokért nem adják föl az egymás iránti szolidaritásukat hülye ideológiák miatt.
Már valaki írta fentebb, hogy Rákosborzasztóról logisztikai problémák miatt kevesebben voltak, de egyébként voltak. Vannak iskolák, ahol az igazgató megtiltotta az iskolai szervezkedést, így csak egyénileg vettek részt, és volt iskola, ahol az igazgató engedélyezte az iskolai szervezkedést, így csoportosan jöttek- ez magának megszervezés? Az engedély?

allegretto23 2012.12.20. 22:40:36

@MézesRozi: A bécsi tanulás meg azért nem gond, mert ingyen van. A lakhatást meg kifizeti az egyetem mellett vállalt munkából. Ez az amit itthon nem lehet megtenni.

allegretto23 2012.12.20. 22:47:03

@poszt
A röghözkötés kontraproduktív és - ha a hatalom ennyire retardált, hogy ezt nem látja be- akkor marad az, hogy kijátsszuk. Nem túl komplikált.
Emlékeztek, hogy a szigorítás, adóemelés milyen jótékony hatással volt az adófizetői morálra? Na ennek pontosan az lesz a hatása... mindig lesz egy -két becsületes hülye, aki rendesen adózik, de a többséget ez a csalás irányába viszi, a befizetett adó meg egyre kevesebb.

@poszt
A röghözkötés kontraproduktív és - ha a hatalom ennyire retardált, hogy ezt nem látja be- akkor marad az, hogy kijátsszuk. Nem túl komplikált.
Emlékeztek, hogy a szigorítás, adóemelés milyen jótékony hatással volt az adófizetői morálra? Na ennek pontosan az lesz a hatása... mindig lesz egy -két becsületes hülye, aki rendesen adózik, de a többséget ez a csalás irányába viszi, a befizetett adó meg egyre kevesebb.

A tüntetéseket kiváltó eszement tervezetről, annak kaotikus változtatgatásairól és a durva forráskivonás várható hatásairól a felsőoktatásban nem-e akarnátok-e valami érdemit is mondani mint- demagóg üzemmód ON: ingyenkitaníttatott demagóg üzemmód OFF- a nemzetéért felelősséget érző humánértelmiség reprezentánsai- vagy csak fikázásra futja?

allegretto23 2012.12.20. 22:48:53

tehetségtelen copipésztelő elnézést kér

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.20. 23:24:26

@Herr SturmLikudnik: Oké, buzizzuk le egymást gyorsan, nincs időm a hülyeségre, te hülye buzi. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.20. 23:40:55

@Kettes: egyem azt a kis paranoid, sérülékeny lelked, mókuskám... olyan cuki vagy, amikor begurulsz... hát miért lettél hirtelen ilyen morci?

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Jack Torrance 2012.12.21. 00:36:33

@MézesRozi: sokkal öntudatosabb, aktívabb diákok ezek, mint egy átlag középiskolában. Simán kimennek magukért is, a többiekért is, mindenféle kényszer vagy rábeszélés nélkül.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.21. 01:16:59

@tevevanegypupu: Vadai "malacs" Ágnes ideális éhségsztrájkoló lenne... :)

maskep 2012.12.21. 07:21:17

@tevevanegypupu: Tizenéves, gimnazista fiam van, aki a focival és az Apple-hírekkel egy szinten érdeklődik a politika iránt. Mondhatom, felelősebben gondolkodik és viselkedik, társaival együtt, mint a felelősséggel terhelt politikusok.

Rengeteg alkalom lett volna eddig is "jó balhékban" tömegesen részt venniük a tizenéveseknek, 2006. óta a mai napig. Nem tették. Ugyanakkor, láthatólag valóban jól érezték magukat a demonstrációk alatt. Lehet ezért kárhoztatni őket, hogy nem törtek-zúztak elkeseredetten.

És mindezt egybevetve, én is jól éreztem magam egy pillanatig, amíg láttam őket. A reményemet a jövőben nem Orbán víziói jelentik...

maskep 2012.12.21. 07:31:21

@MézesRozi: "... egyszerűen ezeknek a diákoknak nem gond a tandíjfizetés, ill. a bécsi tanulás, szociális érzékük zéró, kizárt, hogy maguktól mentek ki."

Igen, pont erről beszélek, Nyuszómuszó! Nem tudom, hogy emlékszel-e még a tizenéves korodra - én úgy emlékszem, akkoriban az értékrendemet nem az érdekeim, hanem a túlfejlett igazságérzetem és a közösségi szellemem határozták meg. És harmincon felül nem bíztam senkiben, jöjjön akár ilyen-olyan oldalról.

Ha te a tizenéveseket cinizmussal vádolod, akkor elfelejtetted a saját tizenéves korodat, vagy te már akkor is a kevés, cinikus kivételhez tartoztál!

Hal a tortán, hogy szinte egy egész generációról feltételezed az egyoldali befolyásoltságot, ami azért, lássuk be...

maskep 2012.12.21. 07:37:04

@MézesRozi: Nem hiszem, hogy az a bizonyos nyilvánosságra hozott mobiltelefon-beszélgetés, amiben valaki egy másik valakit arra utasít, hogy húzzák magukra a rendőröket az Astoria felé, rendőrök között zajlott volna... Ez amolyan bolsevik akció, vagyis egy kisebbségi erőszakos csoport törvénytelen akciója volt a hatalom megszerzésére.

Nem tartom kizártnak persze, hogy ma már ezen telefonbeszélgetés résztvevői nem tennének ilyet egy tüntetésen. Kis ország vagyunk, nekünk csak egy bolsevista csőcselék jutott, és az már elkötelezte magát az egyik oldalon. Azon, amelyik fogadókészséget mutatott a támogatásuk elfogadására az elmúttnyóccévben...

maskep 2012.12.21. 07:47:44

@Tündér_Lala: "Téged tizenévesen melyik párt tudott befolyásolni tömegesen?

Az MSZMP. Nem kellett iskolába menni és ennek mindössze annyi volt az ára, hogy az Ami követség elött kellett kiabálni, hogy "El a kezekkel Vietnámtól!".
MUhaha"

A vietnámi háborúnak a hetvenes évek közepén vége lett. Vagyis ez nyilván akkoriban történt, amikor egyrészt kötelező volt önként tüntetni, másrészt a valós politikai tevékenység kockázata nagyobb volt, mint a lehetséges hatás. Itt azért még nem tartunk...

A "muhahádat" úgy értelmeztem, hogy diákként már akkor is kiröhöged az MSZMP-t, és hogy a "tiltakozás" végén nem mentetek önként, tömegesen elfoglalni a Lánchidat a hideg téli éjszakában azért, hogy nyomatéka legyen a tiltakozásotoknak...

Arra azért kííváncsi vagyok, hogy mikor '90-ben a Fidesz a Kínai Nagykövetség előtt tüntetett Tibet szabadságáért, tizenhat éves vezérszónokkal, azt ki, miért és hogyan befolyásolta - és hogy az is csak egy "jó balhé" volt-e szerinted? (Pesze, nem tartom kizártnak, a Fidesz minapi demonstratív Tibet-politikája alapján...)

maskep 2012.12.21. 07:51:27

@allegretto23: "A belvárosi, meg belbudai gimnáziumokba nem csak az elit gyerekei járnak."

Ez így van, viszont ezek jellemzően az elit-gimnáziumok, és az odajárók magukat is a korosztályuk elitjének tartja, nyilván (tanulmányuk alapján) többé-kevésbé joggal. És ennek tudatában, emiatti felelősséggel viselkednek, és állnak korosztályuk mozgalmának élére.

MézesRozi 2012.12.21. 08:06:49

@maskep:

az aranyba meg a tamásiba járók annyiban tekenthetők elitnek, hogy anyu-apu nagyrészt a vállalkozóelit tagja. ami miatt az elit nagyjából elit lehetne, személyes teljesítmény, kitartás, eredmények, nem az elit tagjai.

másrészt. kezd hasonlatossá lenne az eltűnt counterhez, amennyiben teljesen irrelevánsnak tekinti azt a szöveget, amire válaszol.

nem írtam, hogy cinikusak a diákok. azt írtam, hogy azok cinikusak, akik felhasználják őket.

@allegretto23:

na persze. arról még nem hallott, hogy hogyan lehet bécsben diákmunkához jutni? hogy mennyibe kerül az albérlet, hogy azért ott is kell ám fizetni az egyetemen mindenféle címszó alatt. hogy a diákok nem tudják felvenni a tárgyakat, mert annyian vannak, ezért a krediteket gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni.
de jó duma volt.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.21. 08:12:18

@maskep:

Neked tényleg @maskep:ed van a múltról, mint ahogyan az történt:-)

"mikor '90-ben a Fidesz a Kínai Nagykövetség előtt tüntetett Tibet szabadságáért, tizenhat éves vezérszónokkal, azt ki, miért és hogyan befolyásolta - és hogy az is csak egy "jó balhé" volt-e szerinted?" --- kérdezed.

1) Ki volt az a tizenhat éves szónok?

2) A Fidesz egy szűk egyetemi eleiből alakult (szakkollégisták, sorosalapítványos pubik stb.) komoly tanári "mentorálással" (Stumpf I., Hankiss Á. stb.). Egy alternatív ifjúsági szerveződés volt, a KISZ-en belül, majd a KISZ-szel szemben. Nem középiskolások, hanem egyetemisták "mókája" volt és hogy mennyire nem a hallgatók saját fejéből pattant ki (hanem egy újtípusú újelit-szervezés és képzés volt), mi sem bizonyítja jobban, minthogy már '89-ben (gyakorlatilag a kezdet kezdetén) nagyon komoly puccsok és tisztogatások folytak, Bp.-ről vezényelve) az akkor alakul(gat)ó vidéki alapszervekben.

3) Hogy ezek a mostani "diákmozgalmak" mennyiben spontának és mennyire manipuláltak, azt, szerintem, csak az nem látja át, aki nem akarja vagy életében nem találkozott még kamaszgyerekekkel.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.21. 08:14:43

Jav.:

egyetemi eleiből alakult = egyetemi hallgatói elitből alakult
folytak, Bp.-ről vezényelve) = folytak (Bp.-ről vezényelve)

maskep 2012.12.21. 08:17:20

@MézesRozi: Azt tetszett írni, hogy ezek az elitgyerkőcök nem is érdekeltek abban, hogy a felsőoktatás ingyenes legyen, tehát nem igazságérzetük miatt tüntetnek. Vagyis cinikusak: Tökmindegy, hogy az értékrendjükkel szemben valamilyen korrupciót, "jó balhét" vagy politikai befolyást feltételez. Talán magácska nem tudja, mit jelent a cinizmus - vagy mit jelent, amit írni tetszett!

Az már csak újabb hal a tortán, hogy nem a tandíjmentességről szól a tüntetés, hanem a felsőoktatás reformjáról: Arról, ami stabillá, kiszámíthatóvá, elviselhetővé, és a társadalmi mobilitást szolgálóvá tenné. Tandíjjal együtt.

Ebben az értelemben persze magácska az, aki nem arra reagál, amiről ez a diákmozgalom szól, talán magácska nem is érti. Pont, mint Orbán Viktor...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.21. 08:25:05

@MézesRozi:

Azért az már nem kispálya, az már nem szimpla politikai aljasság, hogy már gyerekeket használnak céljaik elérésére!:-(

tevevanegypupu 2012.12.21. 08:25:40

@Hepci:

Csakhogy o nem ehezni akar, hanem jollakni.:)

tevevanegypupu 2012.12.21. 08:30:42

@maskep:

Azert szavaztam a fideszre (mindig:) mert azt remeltem, hogy az egeszsegugy es a oktatas ingyenes lesz. De ennyi gyurcsanyi ev utan egy ilyen IMF kolcsonnel..Nem is beszelve arrol, hogy rengeteg olyan diplomas kerult ki az egyetemekrol, akik keptelenek elhelyezkeni. Aztan az egyetem elvegzese utan azonnal kulfoldre akarnak huzni..ez azert elegge kifogasolhato moralis szempontbol nem? Annak orulhetunk, hogy a diakok szepen es rendezetten tuntetnek, hogy tudjak mit akarnak(?), de az azert elgondolkodtato, hogy annyira nem erdekli oket semmi mas, csak sajat maguk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.21. 09:13:11

@tevevanegypupu: te már visszafizetted a képzésed költségeit? te ékezet nélkül külföldről pötyörésző önzésbűnöző

:DDD

maskep 2012.12.21. 09:26:50

@tevevanegypupu: Jaja, hát persze! A gyurcsányahibás, meg diákok. Esetleg a felbújtóik. Egyedül és kizárólag Orbán valóban villamos, és álmában csenget egy kicsit...

maskep 2012.12.21. 09:54:10

@mk27soundmaster:

"1) Ki volt az a tizenhat éves szónok?" - A monogramja K.N., és mivel fiatalkorú volt, és mivel nem közszereplő ma már, nem adom meg a nevét. Ha tényleg kíváncsi vagy, és adsz emilt, elküldöm a nevét. De akár utána is kereshetsz. Azért, hogy ne maradj üres kézzel, küldök néhány megfakult fényképet:

magyarinfo.blog.hu/2011/06/24/udvozoljuk_a_kinai_miniszterelnokot

2) A Fidesz nyilván komoly szakmai támogatással indult, de az Isten sem tudta volna megszervezni, ha nem szervezkedtek volna ők, maguk.

Az 1989-es tisztogatásokra, ha hoznál példát! A Fidesznek ugyanis deklaráltan bázis-demokratikus szervezet volt, 1988-ban nem voltak még formális vezetői sem, hanem egy "Szóvivői Testület" (alapítók) volt hivatott a szervezetek véleményét országosan artikulálni, és nem hozhattak kötelező érvényű határozatot a szervezeteik számára. A tisztogatás 1993-ban indult, mikor is a Fidesz átesett a ló túlsó oldalára és bázis-demokráciából elnöki hegemóniába csapott, Orbán vezetésével. Az első országos hírű tisztogatás a gödöllői szervezet feloszlatása volt 1998-ban, mikor is a gödöllői fideszesek helyben nem az MDF-fel, hanem az MSZP-SZDSZ-szel kötött választási szövetséget.

Szóval, 1989-es fideszes tisztogatások, példák, ha lehetne...

3) Mint írtam, kamasz (gimnazista) fia van, de a véleményedet ne is zavarja meg az, hogy tényeket olvasol! Valamint, bármilyen furcsa is, de valamikor, úgy a nyolcvanas évek elején, én is kamasz voltam ám! Pont akkor, mikor például Orbán Viktor...

Pelso.. 2012.12.21. 09:58:26

@tevevanegypupu: Azért szavaztál oda, mert hittél a demagóg lózungokban.
Mégis, mi van ingyen a világon? Egy valami talán: te ingyen vagy hülye.

maskep 2012.12.21. 10:05:18

@mk27soundmaster: Gyerekeket politikai célok elérésére jellemzően a kamaszkor előtt, tíz év alatt lehet hatékonyan használni. Például arra, hogy hősi emlékmű elleni tüntetésnél, a törvények áthágásakor élő, mediatizált pajzsként használják őket a rendőri terror hamis demonstrálására.

A kamaszokkal már nehezebb az ilyen. Jellemzően kezelhetetlenek, és igen-igen túlfejlett az igazságérzetük... Nem is beszélve a romantikus ifjúkorról, amiben a hallgatók "szenvednek"...

Legalább is, az én koromban még így volt, meg a kamasz fiamnál is hasonlót tapasztalok... Téged eszerint már kamaszkorodban sem az igazságérzet, és huszonévesen sem a romantikus meg-nem-alkuvás vezérelt?...

Kandeláber 2012.12.21. 10:37:14

Tizenéves középiskolásokat a tudás kizárólagos birtokosaiként és a becsület bajnokaiként interpretálni éppen olyan félrevezetés-maszatolás, mint azt állítani róluk, hogy félrevezetett, csak balhézni vágyó kis hülyék lennének.
Az igazság valahol a kettő között lehet: ideológiailag romlatlan, pártlózungokkal még nem fertőzött, de egészséges gondolkodású fiatalok mindig szívesen vesznek részt olyan szeánszokban, amelyek szórakoztatók és egyben szimpatikus célokért mennek.
Éppen ezért túlzóak az ömlengések balról, és a fanyalgások jobbról. Értékén kell kezelni a dolgot.

maskep 2012.12.21. 10:49:25

@Kandeláber: Nem ömlengek hanem sarkítok, tekintve, hogy sarkos álláspontokkal vitatkoztam - előtted. Nem állítottam, hogy igazuk van, csak azt, hogy őszinték, és nem pusztán a balhé miatt tüntetnek, mert arra az elmúlt hat évben már rengeteg alkalmuk lehetett volna.

Valóban, értékén kell kezelni a dolgot. Nagy értéknek én azt tartom, hogy úgy pukkad ki a fideszes vádaskodás ellenük, mintha vén szifiliszes kujonok bélyegeznék a kamaszszerelmeiket kurválkodásnak.

Orbán Viktor is íme, megpróbálja értékén kezelni a dolgot, és ha nem tud ellene tenni, legalább részben az élére állni:

index.hu/belfold/2012/12/21/orbannak_tetszik_a_diakmozgalom/

Kár, nem érti, vagy nem akarja érteni: A tüntetés valóban politikai befolyás alatt született. Mint a diákok egybehangzóan állították, Orbán Viktor szervezte...

Kandeláber 2012.12.21. 11:22:47

@maskep: Azért nyugodtan elválaszthatjuk az egyetemisták megmozdulásait a középiskolásoktól olyan szempontból, hogy előbbiek azért komoly érdek képviseleti szervezettel rendelkeznek, utóbbiaknál pedig inkább a spontaneitás dominál.
Abból a szempontból viszont egyformák, hogy az ő jelenükre/jövőjükre megy ki a játék. Éppen ezért kell elhessegetni maguktól az olyan odaszemtelenkedőket, mint a szánalmas Vadai vagy Török Zsolti, akiknek a pártjai - nem lévén elég tökösek a dologhoz - más f.szával akarják verni a csalánt.
Meglepő, hogy a diákok életkoruktól függetlenül milyen higgadtan reagálták le a rájuk telepedni akaró pártkáderek arcátlanságát, ugyanakkor nem hagytak kétséget afelől sem, hogy roppant elszántak és megingathatatlanok a kormánnyal szemben.
Úgy tűnik, képesek a saját érdekeiket érvényesíteni, és nem keverik a keretszámok/finanszírozás kérdését pártpolitikával még akkor sem, ha a szoci-dékás sajtó a diákok eredményeit a sajátjaként akarja eladni a társadalom felé.

maskep 2012.12.21. 11:49:05

@Kandeláber: A hallgatók jövőjét nem érintik az új intézkedések közvetlenül, vagyis nem ebben hasonlítanak a diákokra, hanem abban, hogy mindkét csoport érték-orientált.

Török Zsoltot elzavarták. Vadai Ágnest nem, ő nem is az élükre állt, hanem a háttérből próbált segíteni, pont azért, hogy ne kompromittálja a diákokat. De azért nem felejtsük el: Nem Török Zsolt vagy Vadai Ágnes miatt/ellen tüntettek a diákok és a hallgatók... A legutolsó tüntetésen pont Kövér László azon vádja volt olaj a tűzre, hogy az MSZP befolyásolja őket. Hát ezért is, demonstratíve minden politikust elzavarnak, és igazuk is van - így hiteles a mozgalmuk,. Bár Orbán még ma reggel is erre utalt, bár egyre udvariasabban. Nem is a diákoknak szólt, elvégre nem azok szokták a Kossuthon péntek reggelente inni szavait - hanem azoknak a híveinek, akik egyre nehezebben találnak hitükhöz kapaszkodót...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.21. 12:18:22

Az ÁVH most is elgaloppírozta magát, mint mindig. Az emberek tudják maguktól is, miből van elegük, s mivel értenek egyet. Egyszerűen hagyni kellett volna a fiatal anarchistákat egy kicsit kitombolni magukat. Aztán az autókban, buszokon üldögélők megunták volna, és elzavarják őket, ha kell. Fölösleges mindenhová korrupt, aljas rendőröket vezényelni.
A kormány dilettánsok gyülevész hada, lámpavason a helyük.

tevevanegypupu 2012.12.21. 12:34:07

@Pelso..:

Akkor - ha igy van, hogy semmi nem ingyenes a vilagon - megis mit akarnak ezek a rendkivul szervezett nagyon okos, a vilag dolgaival tisztaban levo gimnazistak es egyetemistak? Talan ha lenne szives egy megafonnal kisetalni kozejuk es ezt amit nekem mondott ott elharsoghatna..

tevevanegypupu 2012.12.21. 12:43:04

@maskep:

Nekem egyetemista rokonaim vannak, ok nem ernek ra jelenleg tuntetni, vizsgara keszulnek. Es mivel inkabb tisztaban vannak a vilag dolgaival, tudjak, hogy politikai celokra akarjak oket felhasznalni, ugyanis mar fiatal, 19-20 eves felnottek voltak a Bajnai-Gyurcsany kormany alatt is. Es teny, hogy a kornyezetukben nincsenek liberalisok, legalabbis olyan ertelemben nincsenek, ahogy z a belvarosi liberalisok elkepzelik. Sokat jarnak kulfoldre is, es tudjak, hogy ott is ugyanolyan munkanelkuliseg van mint itt, tudjak, hogy mivel tartoznak az orszagnak ami tanittatja oket..sot, legyen eros, meg tandijat is hajlandoak fizetni Orbaneknak, csak soha de soha tobbet ne jojjenek vissza se aazok a liberalisok es azok az mszp-sek, akik miatt most kamatos kamatokat kell fizetnunk meg par generacion keresztul..A keretszamokkal is tisztaban vannak..Mi pedig emlekszunk arra, hogy Gyurcsanyek hogy emeltek duplajara a rektorok fizeteset, az akkori diakvezetoket hogy vettek meg, es eleg sok mindent tudunk ugy altalaban az egyetemekrol, tanaraikrol es az ottani viszonyokrol, nem is beszelve a gimnaziumokrol.

tevevanegypupu 2012.12.21. 12:43:59

@Herr SturmLikudnik:

A ferjem is es en is..es jelenleg is kispajtas.:)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.21. 13:03:08

@maskep:

1) Ha már ilyen titokzatosak vagyunk, akkor én is rébuszokban beszélek: 1989, Debrecen, Gandhi, Táncsics... Gondolom, nem jelent számodra nehézséget összerakni a mozaikokat:-)

2) Ez a "kamaszgyerekek igazságérzete", "romatikus ifjúkor" és "spontán mozgalom" duma nagyon geil (ú. é. émelyítő). Ezt olyanoknak talán el lehet adni, akik még csak képen láttak gyereket, kamaszt és fiatal felnőttet, de aki ilyen korú emberkéket nevel, ilyen korúakkal él vagy dolgozik együtt, az tudja, hogy ez csak sz_rduma.

3) Nekem magamnak is (mindkétnembeli) fiatal felnőtt gyerekeim vannak, mindannyian egyetemisták. Beszélgettem velük erről a kérdésről is. S nem csak velük, de a napokban még jónéhány középiskolás- és egyetemistakorú rokon- és ismerősgyerekkel. A fiatalok mind szemléletükben, mind felfogásukban, mind a kérdéshez való viszonyukban, a probléma értelmezésében erősen megosztottak (ami egyébként teljesen természetes is, szerintem).

maskep 2012.12.21. 13:23:28

@mk27soundmaster:

1) Nem titokzatoskodni szeretnék, csak egykori barátnőm nem hatalmazott fel, hogy név szerint hivatkozzam rá.

2) Mint írottam volt, nem csak fényképen láttam kamaszgyereket - hiszed - nem hiszed, magami s az voltam egykor, mint ahogy jelenlegi IRL fiam is kamasz. Ha te velük dolgozol, és szar dumánka tartod a tizenévesek igazságérzetét, akkor szerintem válts szakmát - valamint olvass irodalmat, tanulmányozd a történelmet - ha már egykori önmagadra nem emlékszel, vagy a jelenlegi konstellációban éppen nem akarsz emlékezni. (Bezzeg ugye, a Bokros idején még nem voltak a hallgatók cinikusak...)

De hogy egy kicsit túllépjünk a ködszurkáláson: Ha nem az igazságérzetük meg a romantika vezérli a tüntető diákokat-hallgatókat, akkor ki-mi, és hogyan?

3) Persze, megosztottak a fiatalok. Tudniillik, van véleményük... A Fidesz-nemzedék mellett sem állt ott név szerint az összes korabéli. Csak a generáció szelleme, csak a legtöbben...

maskep 2012.12.21. 13:25:47

@tevevanegypupu: Lépjünk túl már a Gyurcsányon, ha szabad kérni! Nem tudom, föltűnt-e, hogy három és fél éve nem ő kormányoz...

tevevanegypupu 2012.12.21. 13:32:02

@maskep:

Ha lehet ne is hivjak vissza, konyorgom. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.21. 13:57:31

@Mr Falafel:
Ezt szeretni fogja.

www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/gorcsonyi-rablas-felmentettek-a-rendortisztet-449373
"A Pécsi Törvényszék dr. Kovács Attila vezette büntetőtanácsa azzal indokolt a döntést, hogy a vádlott és védője olyan új érvekkel állt elő, amelyeknek a végére kíván járni a bíróság. Jelesül arról van szó, hogy D. Zoltán és védője azt mondta, hogy az eljárás során az egyik tanú, aki a vádlottra nézve terhelőnek is értékelhető vallomást tett, valójában „hivatásos” tanú, aki több ügyben is tanúskodott, s szerintük valótlant állított, ezért büntetőeljárás is indult vele szemben. "

Ez a görcsönyi bankrablás, ahol D. Zoltán rendőrtisztet vádolták meg. Ő nem egyszerű rendőrtiszt, hanem a belső ellenőrzésnél dolgozott. Hogy ki rabolta ki a bankfiókot, azt a mai napig nem tudni, de itt a bíróság azt mondta ki, hogy az egyik, rendőrség által állított tanú "hivatásos" volt, vagyis azt tanúsította, amit kértek tőle és ezt több ügyben is megtette.

Baranyában történt, hol másutt.

allegretto23 2012.12.21. 14:50:08

@MézesRozi: Csatoljam a táblázatot, amiben fillérre kiszámoltuk a gyerekkel, hogy melyik egyetem, melyik országban mennyibe fog fájni az elkövetkező 5-6 évben, milyen plusz forrásokkal számolhatunk, milyen munkára mennyi az esélye egyetem mellett és az mennyi bevételt hozhat neki? Egy éve ezzel foglalkozom, mert amikor tavaly kitalálták a röghözkötést, akkor azonnal elkezdtünk más lehetőségek után nézni, amit egyenes gerinccel (erkölcsileg, anyagilag) be lehet vállalni- beleértve azt változatot is, hogy nem csak a gyerek költözik, hanem én is. Magácska kissé öntelt, ha azt hiszi, hogy csak magácska tudja a tutit...

gyalog.galopp 2012.12.21. 14:52:27

@maskep:
Ez nehéz ügy! Valaki a fejemre gyújtotta a házat, a gyújtogató még mindig az utcán szaladgál égő fáklyával.
Felejtsem el?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.21. 17:30:31

@gyalog.galopp: először az égő házzal foglalkozom, utána pofozom fel a gyújtogatót, pláne, hogy jelenlegi házmesternek se a tűzoltás nem megy, se a böszme fáklyást nem viteti el (inkább diákokat per pillanat)

maskep 2012.12.21. 18:29:57

@gyalog.galopp: Ne, ha ez jót tesz az állapotodnak. Csak ha lehet, a jelenlegi diákok megmozdulása során ne azt emlegessük, milyen szar is volt Gyurcsány idején! Ezt kértem az olvtárstól.

Egyébként, ha jól emlékszem, nem Gyurcsány vagy a hívei gyújtogatták Budapest belvárosát...

MézesRozi 2012.12.21. 19:11:00

@maskep:
" egyszerűen ezeknek a diákoknak nem gond a tandíjfizetés, ill. a bécsi tanulás, szociális érzékük zéró, kizárt, hogy maguktól mentek ki."

ha a feje tetejére áll, ez akkor is így van. ha olyan nagy lenne a szolidaritás bennük, akkor felajánlanák a laptopjukat, az internet-előfizatésüket, a zsebpénzük felét, lemondanának a fizetett különóráik egy részéről a szükölködők javára, megosztanák velük a szobájukat, hogy elit gimnáziumban tanulhassanak, lemondanának a finanszírozott egyetemi helyükről a szegény tehetséges gyerekek javára. ezt teszik? nem. követelik, hogy az adófizetők fizessenek.
tudja, mennyi szolidaritás van bennük? ahol lehet, kiskaput keresnek, megveszik a jó érettségit a fizetős iskolákban, puskáznak érettségin, hogy a felvételin jogtalan előnyhöz jussanak másokkal szemben. szolidárisak? hogy a fenébe lehetnének szolidárisak abból, ami nem az övék?

és a maga gyereke érdeklődő és független szabad szellem? ugye nem tévedek nagyot, hogy éppen olyan, mint amilyenné maga nevelte. nyilván éppen ezt a viselkedést várja el tőle, különben nem lenne büszke rá. vagyis a maga befolyására lett olyan, amilyen. és ez persze rendben is van. de azért ne csapja már be magát.

MézesRozi 2012.12.21. 19:21:47

@allegretto23:
ó, hát maga is egy amolyan tervezőmeister? hát csak tervezgessen. küldje ki a gyereket bécsbe, ahol persze csak állami egyetemen szabad a beiratkozás, sok helyen alkalmasságinak álcázott felvételi van. szóval küldje ki és várják a mannát. higgye el, nem az ujjamból szopom, amit írok. nincs munka vagy alig. az "ingyen" egyetemekre annyi hallgató iratkozik be, hogy nem tudják a tárgyakat felvenni, nem tudnak vizsgára jelentkezni, mert nem hirdetnek elég helyet, nincs rá kapacitásuk. ennek köszönhetően az első évfolyamon szükséges kreditszámot csak kétszer annyi idő alatt lehet megszerezni. a nyelvet nem felsőfokú nyelvvizsga szinten, hanem annál jobban kell tudni, hogy értse az órát. minden aktusért pénzt kérnek: a beiratkozásért, órafelvételért, vizsgáért, stb. a bécsi albérletnek horrorisztikus ára van: egy 50 nm-es lakás 500-600 eu havonta.
de németországban sem jobb a helyzet. bajorországban egy koleszszoba 300 eu, a közlekedés drága, és ha tud is németül, egy fél év, mire odáig eljut, hogy megértse a bajor egyetemi oktatókat. ja, és diákmunka ott se nagyon van.

tevevanegypupu 2012.12.21. 19:33:11

@allegretto23:

En tudom a tutit, az en gyerekem Franciaorszagban es Spanyolorszagban tanult egyetemen. "Ingyen"..teljesen mindegy mit es hogyan szamoltak, mert annal sokkal tobbe kerul.;es akkor a gyerek meg nem ment az egyetemi tarsaival hetvegen szorakozni, elutazni veluk kirandulni...stb..stb..Ugy ezer euroba kerult jo tiz evvel ezelott. Most tobbe..De ha tudjak fizetni, csak rajta, viszont ahogy Mezes Rozi irja, ott nem eleg felsofoku nyelvvizsga, meg hogy a gyerek erti a filmeket es tud olvani a nyelven (nyelveken!). Ott beszelni kell es olyan szavakat is tudni kell, hogy csavarkulcs vagy pintyego malinko..stb..stb..Gondoljak meg.

Mária 2012.12.21. 19:34:28

@toto92:

"A posztírónak üzenem, hogy kopogtasson be a fidesz székházba jelentkezni elvtársnak, mert ilyen ügyesen csak ők tudnak csúsztatni."

A fiúk ezen már régen túlvannak :)))

magyarnarancs.hu/belpol/a_magyar_polgari_underground_-_i_sturm_und_drang-75582

Manyi Béci 2012.12.21. 19:50:13

@MézesRozi:
Magának elment az esze ebben a nagy internet-harcban, amit vív. Szünetet kellene tartania. Ismeretlen embereket gyaláz, és már régóta csak az érzelmei vezetik minden vitában. Ez nem normális.

MézesRozi 2012.12.21. 20:03:29

@Manyi Béci:
magánk is jó estét!:))
ejnye no. tekerje ki egy üveg vörösbor nyakát, gyújtson rá és derüsödjön egy kissé. hisz tudja, nem hogy elment az eszem, de sose volt:)

MézesRozi 2012.12.21. 20:13:44

@Manyi Béci:
egyébként pedig nem gyaláztam senkit. azt írtam, a nem szolidaritásból vannak ottan, hanem mert meggyőzték róla őket, hogy ez a szolidaritás. ezt ők nem látják, honnan is látnák, még romlatlanok nagyrészt: ezért őszinték és önzők. az egyetemista szervezők már sokkal tudatosabbak, a saját érdekeiket, ill. homályos, pontsan soha körül nem írt, közmegegyezéssé nem vált elveket képviselnek. úgy gondolják, hogy mivel céljuk nemes (vagy nemes, vagy nem, ezt ugye nem vitattuk meg), erkölcsileg is jogos akár nem tisztességes eszközök felhasználása is. nem új ez, láttunk már világmegváltókat. és akkor arról szó se essék, hogy ők is eszközök csak a "felnőttek" kezében.
hát tisztességes ez maga szerint?

Mystes 2012.12.22. 02:06:15

@Kettes: Örülök, hogy itt vagy Kettes. Itt nem fognak téged kicenzúrázni, mint ahogy ti cenzúrázzátok ki a hozzászólókat a Vincenten.

Manyi Béci 2012.12.22. 07:34:26

@MézesRozi:
Nézze, az, hogy maga szerint, aki ezzel a kormánnyal elégedetlen, azt bírálja, és ennek olyan formán ad hangot, ami magának nem tetszik, nem lehet más, csak megvezetett ostoba birka, vagy tisztességtelen libsibolsi bérenc, nos, szerintem ez a hozzáállás eleve téves, buta, de ez a maga dolga.
Ebben a vitábaN viszont '"kicsit" elszaladt magával a ló, idézem:

"szociális érzékük zéró"
"ahol lehet, kiskaput keresnek, megveszik a jó érettségit a fizetős iskolákban, puskáznak érettségin, hogy a felvételin jogtalan előnyhöz jussanak másokkal szemben"
+egy kis firnyákos sértés a vitapartnernek: "olyan, mint amilyenné maga nevelte. nyilván éppen ezt a viselkedést várja el tőle"
Maga tehát lecsalótrágyaemberezett minden diákot, aki részt vett ezen a tüntetésen, a családjukkal egyetemben.
Nyilván maga is érezte, hogy ez azért több, mint megengedhető, ezért próbált finomítani az utolsó bejegyzésében a szervezőkre. Természetesen azokra a gyerekekre is felháborítóan sértőek, és igaztalanok a vádjai.
És akkor a laptoplemondásos-zsebpénzes, fájdalmasan demagóg és mittudoménmi szövegéről még nem is beszéltem, annyira méltatlan.

Bónuszriposzt:
"nem szolidaritásból vannak ottan, hanem mert meggyőzték róla őket, hogy ez a szolidaritás."
Tehát szolidaritásból vannak ottan, ugyebár.:)

MézesRozi 2012.12.22. 08:29:51

@Manyi Béci:

de manyika, maga hazudik. fel sem tételezem, hogy nem érti, amit írtam. de most kb. olyan, mint a maga által is kiröhögött tóta.

1. az első bekezdés nettó hülyeség. ha ezt olvasta ki abból, amit írtam, nem tud magyarul. ami azért nagy meglepetés lenne:)

2. bizony a jómódú diákok szociális érzékenysége nulla. mondhatja, hogy hú meg há, de ez bizony így van. már ha persze a szociális érzékenységen azt érti maga is, mint én: megismerni a szegénységet, kitaszítottságot, személyesen, nem az rtl klubból, és adni a magunkéból, ami tőlünk telik. ezeknek a gyerekeknek erről fogalmuk sincs. halotta maga a felszólaló diákokat? én igen. az egyik, már nem emlékszem, hogy a trefortból vagy a radnótiból jött, azt mondta, hogy neki mostanáig fogalma sem volt arról, hogy a mélyszegénység azzal jár, hogy valakinek nincs pénze vonatjegyre sem.

3. miért maga szerint nem így van? maga szerint a diákok erkölcsi hibának tartják és nem élnek ezekkel a nem teljesen tisztességes módszerekkel? na ne vicceljen.

4.
"+egy kis firnyákos sértés a vitapartnernek: "olyan, mint amilyenné maga nevelte. nyilván éppen ezt a viselkedést várja el tőle"
mennyivel tisztességesebb lett volna, ha az utána következőt is idézi. csak hát akkor nem ilyen ütős. igaz-e. mert azt is írtam, hogy ez így helyes. helyes, ha az ember a szülő neveli, és az általa helyesnek vélt dolgokra neveli a gyerekét.

5.
"Maga tehát lecsalótrágyaemberezett minden diákot, aki részt vett ezen a tüntetésen, a családjukkal egyetemben."

megtenné, hogy ezt így idézi, vagy galamusi mélységekbe vágyik?

6.
"És akkor a laptoplemondásos-zsebpénzes, fájdalmasan demagóg és mittudoménmi szövegéről még nem is beszéltem, annyira méltatlan."

miért is demagóg? ezt kibontaná? mert kérdéseket teszek fel? nem az demagóg, aki kiáll és belekiabálja az éterbe, hogy mindenkinek ingyen egyetem, ingyen kollégium, ingyen tankönyv, a diploma után garantált állás, fix bér, de hallgatói szerződés nuku? nem ezek azok, akik más micsodjával verik az izét?

egyébként a "méltatlan" a kedvenc szavaim egyike. a kádár-korban volt ez a süketelés: egy mérnökhöz, tanárhoz, orvoshoz, utcaseprőhöz méltatlan, hogy mindig az anyagiakon jár az esze". klassz kis szó ez. éppen ideje volt elővenni.

7. szóval a butaságát nem tudom másra vélni, mint hogy a maga gyereke/unokája is ott volt:)

8. magának is áldott és békés karácsonyt.

MézesRozi 2012.12.22. 08:33:36

@Manyi Béci:
és magának meg egy bónuszpont:))

""nem szolidaritásból vannak ottan, hanem mert meggyőzték róla őket, hogy ez a szolidaritás."
Tehát szolidaritásból vannak ottan, ugyebár.:)"

nem érti. nem az a szolidaritás, ha kimegyek és azt mondom, hogy most azonnal segítsen rajta valaki, hanem az, ha a magaméból segítik.
de hát mindegy is, mert maga szerint ez demagógia. jajjmanyika.

Manyi Béci 2012.12.22. 09:19:44

@MézesRozi:

Igen, ott volt a lányom ezeken a tüntetéseken, sok más lánnyal, fiúval együtt, maga így beszél róluk:
"szociális érzékük zéró"
"ahol lehet, kiskaput keresnek, megveszik a jó érettségit a fizetős iskolákban, puskáznak érettségin, hogy a felvételin jogtalan előnyhöz jussanak másokkal szemben"
A lányomról beszél, igen. Lecsalótrágyaemberezte.

Ha megvagyok győződve arról, hogy szolidaritásból megyek ki egy tüntetésre, akkor azért megyek ki, hogy szolidarítsak, ez független attól, hogy maga szerint mi a szolidaritás.

Hiba volt belemennem ebbe a vitába magával, már nem ismer mértéket, a harc deformálta magát.
Többet ezt a hibát nem fogom elkövetni.:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.22. 10:02:56

@Manyi Béci: Jaj, hát nem érted te ezt az egészet. Szolidaritásból csak Orbán melletti békemenet létezik, minden más aljas bolsevik ármány.
A mézes ribanc még nem kelt fel, hogy lássa, a bilibe ér a keze, és nem a blogzóna arisztokratája, hanem inkább söpredéke.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.22. 10:05:12

@Doomhammer: S ha mindehhez hozzávesszük Bándy Kata különös esetét, kimondhatjuk, hogy Baranyában maffiaszerűen működik az ÁVH.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.22. 10:23:27

@Mr Falafel:
Ez nem pontos. Baranya azért állatorvosi ló, mert ott minden maffiaszerűen működik - enyhe túlzással. Kissé pontosabban: a Magyarországra általában jellemző, haveri-rokoni kapcsolatokon keresztül szerveződő hatalmi-gazdasági hálózatok Baranyában valamiért erősebbek a szokásosnál. Ez a rendőrségre is kihat, ezért történnek ott ezek az elképesztő esetek.

Azt például semelyik megyeszékhely polgármestere se merte megcsinálni, hogy a saját testvérét ültette megyeközpontú tankerület vezetői székébe. Pécsen megtörtént. Az első tanár-öngyilkosság már meg is van. Ezek között nyilvánvalóan nincs összefüggés.

Visszatérve a témára: maga szerint mennyire jellemző ez a "hivatásos tanú"dolog? Az apátfalvi esetre gondolok.

MézesRozi 2012.12.22. 14:40:21

@Manyi Béci:
csak egy apró pontosítás:
maga nem belement egy vitába, hanem provokált egy vitát.
és igen, jól tette volna, ha nem teszi. magát ennél többre tartottam.
p.s. de ez nem fordul elő többé:))

tevevanegypupu 2012.12.22. 14:58:36

@MézesRozi:

Akik tisztaban vannak azzal - es azert az eszszeruen gondolkodo csaladok fiataljai tisztaban vannak vele - hogy nem lehet szamolatlanul jelentkezni olyan szakokra ahol Dunat lehetne rekeszteni a hallgatokkal es az ott vegzett munkanelkuliekkel, ott nem tuntettek. Tisztaban vannak azzal is, hogy nem lehet elmenni az orszagbol rogton azutan, hogy elvegeztek egy egyetemet mas orszagba, ahogy tisztaban vannak azzal is, hogy nem zabalhatjak tele magukat egy cukraszdaban ugy, hogy aztan fizetes nelkul tavozzanak. Tisztaban vannak azzal is, hogy sajnovics rohadt sokat kell ahhoz tanulni es foleg tudni, hogy bekeruljenek egy jo egyetemre..bar ketsegtelen, hogy az utobbi idoben mivel fejpenzt kaptak az egyetemek, sokan bekerultek olyanok is, akik nem odavalok. Ennek valoszinuleg vege lesz..Szoval igaza van, az mszp es a liberalisok bujtogatjak a diakokat mindenfele vonulasra, ingyenszendvicses es uditos "konferenciakra"..meg egy kis hallgatoi szerzodeses gyujtogatasra is. De nem baj, akik most tuntiznek meg dr. Hillerrel buliznak, azok valoszinuleg nem tudnak ugy levizsgazni mint azok, akik otthon ulnek es ejszakaba nyuloan tanulnak a vizsgaikra. Spontan szelekcio. A baloldal most amugy is nyilvan kisse bavatagon keresgeli az urugyeket, csokkenni fognak tiz szazalekkal a rezsik, emelik a holocaust tulelok nyugdijat otven szazalekkal es a nyugdijakat kb. otezer forinttal, szoval az internacionalista harsocoknak momentan kenyszerpiheno. Vadai is hazameneht vegre beiglit sutni.:)

táltos 2012.12.22. 16:01:10

A kezdetektől ez volt a célja az egész megmozdulás-sorozatnak. Csak ennél még durvábbra számítottak. És lám egy ilyen "egyszerű elvezetésből" is mekkora téma lett.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.22. 17:19:06

@Doomhammer: Az apátfalvi esetnél egyértelmű. Nézd a fehér inges rendőrt, végig telefonál, amikor kitört a baj. Azt tudjuk, hogy nem erősítésért, mert az nem jött később sem. Nem is mentőért, mert azt később hívta egy civil, azok, akiket éppen a fehér inges kerget el. Viszont jön egy öreg VW, és a sort megelőzve, bevág a kamion elé, azonnal leállítja az autót, és rohan segíteni a rendőröknek. honnan tudta, mi történik kilométerekkel előtte? És honnan tudta, hogy a rendőrök nem kergetik el, mint a másik két civilt? Szerintem előre szóltak, hogy civil tanú kell nekik, aki érti a dörgést. A fehér inges rendőr telefonjának forgalmát én lekéretném az ügyvédek helyében.

allegretto23 2012.12.22. 17:53:25

@MézesRozi: "ha a feje tetejére áll, ez akkor is így van. ha olyan nagy lenne a szolidaritás bennük, akkor felajánlanák a laptopjukat, az internet-előfizatésüket, a zsebpénzük felét, lemondanának a fizetett különóráik egy részéről a szükölködők javára,"

Tessen mondani kedves, az mikor jön, hogy fogadjunk be egy hajléktalant a lakásunkba, ha már annyira sajnáljuk, hogy megfagy az utcán? (miközben persze jelentős IPA-t fizetgetünk az önkorinak évente, sok-sok átlagfizetésnyi járulékot és adót a navon keresztül a kormánynak, hogy a hajéktalanellátást, meg a színvonalas oktatást IS megoldja- helyettünk, nekünk, mert többek között ez is a dolga)

"ahol lehet, kiskaput keresnek, megveszik a jó érettségit a fizetős iskolákban, puskáznak érettségin, hogy a felvételin jogtalan előnyhöz jussanak másokkal szemben."
Ez milyen elegáns volt...javaslom, ne saját magából induljon ki, amikor az érettségin puskázással gyanúsitja a mi gyerekeinket.Spec az én gyerekem eszes és becsületes annyira, hogy ne legyen rá szüksége és ne is tegye - ennek ellenére szintén tüntetett.

Azt már nem is említeném- de- hogy, jól ki tetszett emelni ezt az egy elemet az egészből, ezt a hallgatói szerződést, arra hogy 2 hét alatt 200 variációt hallhatott a kormánytól az, akinek februárig el kell döntenie- felelősen!- hogy hová is jelentkezik, hogy miből fogja a kormány a - sac per has - 55 ezres keretet finanszírozni, arra, hogy hoffmann huszárokat neveznek ki az egyetemek fölé, arra meg nincs egy szava sem.

Továbbá csak Vissza tetszik hangozni amit a kormány szajkózik: "nincs píz" - a felsőoktatásra... de lapostévére a Kossuth tér alatt, nintendóra Felcsúton, szökőkútra fölvett kölcsön visszafizetésére Debrecennek (+további kétoldalas lista) telik, igaz? Itt egy évvel ezelőtt minden jobboldali a buta magyart kárhoztatta, aki lapostévére vett föl hitelt, most meg nem tudja fizetni és ahogy - nagyon helyesen egyébként - többen megírták mindenki tudja, hogy csak "termelő beruházásra" érdemes hitelt felvenni. Mindeközben a felelős magyar kormány ugyan azt csinálja, mint az a bizonyos buta magyar..

Kisztihand a kis demagóg kacsójára!