Betiltás vagy szabadság? – Konferencia a kommentelésről
2012. december 14. írta: Redakció

Betiltás vagy szabadság? – Konferencia a kommentelésről

Strasbourg vagy a kommentelés betiltása a két opció, ha nem tanulja meg a társadalom, hogy nem kell minden beszóláson megsértődni – mondta Nádori Péter a keddi, kommentekről szóló konferencián, ahol Bodolai László ügyvéd (Index), Koltay András (Médiatanács) mellett a TASZ, a Jobbklikk, a Mandiner képviselői és György Péter is vitatkoztak a kommentek világáról.
Szilvay Gergely tudósítását Média.Mandiner aloldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr284965581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takácsbálint (törölt) 2012.12.14. 19:05:04

valami olyasmit kellene kimondani, hogy ha egy URL tartalmazza a "blog" a "post", a "comment" szavak egyikét (és itt lehetne taxatív felsorolás), akkor azt a szabad véleménynyilvánítás körébe utaljuk. lehetne akár valamilyen egyezményes jel, hogy figyelem, ide bármit be lehet írni. vagy valami kapu, mint a pornónál.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.14. 22:30:22

szóval:

az a kib(síp)szott mocskos sz(síp)rzsák ferenc kotródjon a halál f(síp)szára a kommentelők b(síp)sztatása helyett, ha már k(síp)rvára nem tud elszámoltatni egyetlen egy telibek(síp)rt korruptg(síp)ci nyócévistát sem és különben is, SÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍP

/elnézésüket kérjük, a műsort rövidesen folytatjuk, addig reklám/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.15. 07:33:02

Szerintem a kommentelést ideje civilizált keretek közé terelni.

Jöjjön létre egy Kommentbizottság a Médiatanács alatt. Minden parlamenti párt parlamenti számaránya szerint delegáljon embereket oda, s aztán CSAK ők kommentelhessenek!

:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.15. 08:34:15

Az a pocsék a történetben, hogy ezt a problémát, láthatólag, senki sem akarja kezelni: mindenki (politika, tartalomszolgáltatók, civilek stb.) sír, hogy a jelenlegi szabályozatlanság tarthatatlan és közben --- mivel mindenki úgy él vissza a jelenlegi helyzet ellentmondásaival, ahogy csak bír --- mindenki abban érdekelt, hogy a jelenlegi dzsuva minél tovább fennmaradjon.

Néhány alapszabály betartásával (és törvénybeiktatásával) abszolút megnyugtatóan rendezni lehetne ezt a "kommentproblémát":

1.) A kommentfelületeken megjelenő tartalomért a felület gazdája a felelős. Ő képes eltávolítani a felületről a tartalmat, tehát ő kötelezhető rá.

2.) A nick nem személy. Így személyiségijogot, becsületet vagy (általában) hatályos törvényt sem sérthet (így büntetőjogi felelősség sem kérhető rajta számon). Az általa megfogalmazott tartalom viszont igen, s ha ez történik, akkor annak eltávolításáról a felület gazdájának gondoskodnia kell.

3.) A tartalmi szabályozás a kommentfelületek esetében is indokolt. Ez ész-szerűen (szerintem: ésszerűen:-)) a hatályos törvényekbe ütköző megnyilvánulásokra terjed(het)ne ki.

Így a szólásszabadság sem szenvedne csorbát és a törvényesség is érvényesülhetne.

(Én indokoltnak tartanám azt is, hogy a tartalomszolgáltatók (ú. é. a kommentfelületek gazdái) egy közös kódexet dolgozzanak ki, ami például valamennyi kommentfelületről száműzné az obszcenitást, az öncélú erőszakos és trágár megfogalmazásmódokat. De ez nem törvények, hanem a szolgáltatók közötti megegyezés kérdése.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 09:18:36

@mk27soundmaster: Te beszélsz ésszerűségről, te agyhalott?
Tetszik, hogy jogfilozófiai dimenzióba helyezed ezt a zsigeri ostobaságot. A pornó miért nincs betiltva, kreténke? Pedig abban aztán van minden, amitől a fajtád prüszköl. Vagy a mindennapok részévé tesszük a blogzónát, kvázi, mint egy munkahelyet, és akkor azt mondok, amit akarok, vagy elszeparált közösségként kezeljük, amiben megint azt mondok, amit akarok, legfeljebb nem kelll olvasnia annak, akinek nem tetszik. A blog napló, tehát személyes élmény, magántulajdon, a gondolataim tárháza. Márpedig azt gondolok, amit amit akarok, és arról, akiről csak akarok. A blog nem hírfolyam, nem híreket kommentálunk, hanem más emberek gondolatairól mondunk véleményt. Vagy ezentúl a posztot jegyző is jelentsen fel mindenkit, aki leanyázza a gondolatai miatt? Akkurvaanyádért van neked interneted, te csökevény, te emberi torzó, te csapott homlokú picetus, te nyomorult cestoda, teeeeee!!!

Vidéki 2012.12.15. 09:26:54

"Nyilvános illemhely-üzemeltetők figyelem!

Üzleti terveitekbe mostantól mégsem kell majd a folyamatos őrzés költségeit is bekalkulálni,

ha helyiségeitek falát a továbbiakban is meg kívánjátok őrizni a névtelenül mocskolódó feliratoktól!

A magyar törvényhozásnak ugyanis mégsem sikerült a rohamos technikai fejlődés nyomába szegődni,

és hozzáfogni az egykoron vasúti restik klotyóinak falán megnyilvánuló,

közlési kényszerben szenvedő,

beteg lelkű

névtelen firkálók kiszorításához

újabban elfoglalt terepükről, az internetről."(MH)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 09:38:50

@Vidéki: Mi a megoldás? Nem járok olyan budira, ami redvás. S ha mégis, akkor vélhetően a redvára izgulok. Jól mondom? A blog, - még egyszer mondom - személyes napló. Van belőle számtalan, több is, mint nyilvános WC-ből. Választhatok, melyik budira megyek szarni-hugyozni. Pusztán azért, hogy ócsároljak egy mocskos budit, nem megyek be oda. Kit érdekel, milyen, megyek oda, ahol öröm a szarás.

Vidéki 2012.12.15. 09:53:40

@Mr Falafel:

"Klozet költőnek aranyos a szája!"

Vidéki 2012.12.15. 10:03:22

@Mr Falafel:

Egyébként a perverz szadista állatok váratlanul, bárhol felbukkanhatnak.

A Világgazdaság egy szaklap mégis ott is tapasztaltam, hogy így érvelnek:

"Szívesen beletaposnék a torkodba.

És nem bánnám meg.

Remélem hamarosan lesz rá lehetőségem, vagy ha én nem megteszi helyettem más. "

A ilyenfajta perverz állatokról írta Radnóti:

"Oly korban éltem én e Földön,

Mikor az ember úgy elaljasult,

Hogy önként, s kéjjel ölt, nemcsak parancsra."

És ilyen szadista őrültek, szaladgálnak a demokrácia védelmezőinek fehér tógájában, valójában álruhájában.

Ilyen, perverz ragadozó állatoktól várhatjuk-e azt, hogy ők majd mindent tökéletesen csinálnak?

Haladó értelmiséginek képzelik magukat, pedig a bunkó stílusukból árad a sötétség és a gyűlölet.

Ha újra történelmi lehetőség adódna számukra, önként jelentkeznének gázkamrák,

kínzókamrák működtetésére, kivégzőosztagokban és megsemmisítő táborokban élvezettel vállalnának munkát.

Az interneten szabadon szervezkedhetnek, tervezgethetik, hogy kit hogyan fognak megkínozni és elpusztítani!

Jól van-e ez így?

Kandeláber 2012.12.15. 13:02:42

@Vidéki: A balliberális "véleményformálók" és követőik szerint ők minden jobboldalit szabadon sértegethetnek akár a vallási meggyőződése miatt is, ők csak a szólásszabadsággal élnek.
Ellenkező esetben antiszemita uszítás vagy karaktergyilkosság történik (bár utóbbi kifejezést eléggé el nem ítélhető módon Semjén is átvette, de ő egy külön kategória).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 13:19:51

@Vidéki: Értem a problémádat. Van azonban egy nagyon fontos szabály: Az internet nem a valóság. A virtuális imágó, a nick által használt stílus nem azonos az őt megalkotó valós személy stílusával. Szinte soha. Én több olyan helyen is kommentelek, ahol a saját, valós személyi adataimmal teszem. Nyilvánvaló, hogy ott nem vagyok Falafel, és nem kezdek nyomorult cestodázni úton-útfélen. A virtuális imágóval viszont bármit megengedek magamnak, amit elképzelni tudok. Keresem a határokat, a képzelet határait. Tudomásom van róla, hogy vannak olyanok, akik vállalják, hogy ők virtuális személyként is valós személyüket adják. Nemrég két ilyen nicknév megalkotójáról derült ki, hogy valós személyként egy genny alak, hogy nincs morális értékrendjük. Ehhez képest a virtuálisban mást se csináltak, mint entellektüel kivagyiként pózoltak. Ergo mégsem magukat adták, hanem szerepet játszottak. Csak ők fordítva, mint én. Én virtuális személynek vagyok geci, valós személyként pedig a társadalom megbecsült tagja.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.15. 13:30:25

@Kandeláber: Valójában ez pont fordítva van: a magyar állam éppúgy garantálja a zsidózáshoz való jogot, mint az antiszemiták becsületének védelmét.

Kandeláber 2012.12.15. 14:13:34

@Kettes: Ez most komoly akar lenni, vagy csak tréfálsz?
Egyébként nem a magyar államnak a vélemény nyilvánítási szabadsághoz való viszonyát említettem, hanem a domináns "véleményformálók" által alkalmazott kettős mércét sérelmeztem.

Kandeláber 2012.12.15. 16:36:58

@mk27soundmaster: Mi tudjuk, ő is tudja, hogy mi tudjuk, és mi is tudjuk, hogy ő tudja, hogy mi is tudjuk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 17:01:42

@Kettes: Ezt a zsidózás-fóbiát nem értem. Ha valaki zsidónak születik, úgyis viselkedik, mint egy zsidó, annak miért fáj, ha zsidónak mondják? Aki csak kimondja a zsidó szót, egyből nácizzátok, féleszű barmok. A zsidó valami rosszat jelent, valami bűnöset, valami elítélendőt?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.15. 20:31:12

@Kandeláber: @mk27soundmaster: Hazudik a kurva anyád. A magyar jog szerint lezsidózni valakit nem számít becsületsértésnek. Antiszemitának nevezni viszont igen. Legalább azt értsétek már, hogy miért nem rúgtak még titeket seggbe, hülyék. :)

@Mr Falafel: Nem, a zsidó semmi rosszat, elítélendőt nem jelent. Kivéve egy antiszemita szájából. Kérdezz csak meg egyet. Nem a zsidózással van baj, hanem az antiszemitákkal. Azokat viszont arról lehet felismerni, hogy zsidóznak. Örülök, hogy segíthettem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.15. 22:19:31

@Kettes: Értem, tehát megeszed a villanykörtét, mert az is gyümölcs.

Van ennek a sztorinak egy másik olvasata is. A rendszerváltozás utáni időkben rögtön előkerültek olyan nézetek, amelyek szerint a szent jobb tetemcafat, a szent korona micisapka, aki tagadja a bolsevik finnugrizmust, az buta szittya, ha nem lettek volna a zsidók, a magyarok még mindig bő gatyában, karikás ostort pattogtatva járnának, a húst nyereg alatt puhítanák, stb. Újabban az is kiderült, hogy a magyarok moslékzabáló, genetikusan alattvaló népség. És mit ad Isten, ezeket kizárólag olyanok mondják, akik zsidó identitású emberek.

Nem oly' rég volt itt egy vita, valami kereszténykedő téma kapcsán, és valakinek felvetettem, kíváncsi leszek, akkor is ennyire vallásellenes lesz-e, amikor hanuka alkalmából a zsidók performansza zajlik majd a Nyugati téren. Ha jól rémlik, a betlehemi játékokról vitáztunk. Nos, a zsidó szeánsz megvolt a Nyugati téren azóta, és egyetlen meggyőződéses vallásellenes óbégatását sem hallottam. Nem született belőle komment sem, nemhogy poszt. Nem született, mert az itt vallásellenest előadók közül egyedül én vagyok valódi vallásellenes, de toleráns minden vallás irányában, a többiek viszont sunyi zsidók, sőt SUNYI ZSIDÓK.

Ez tehát egy másik olvasat, a magyarok olvasata. Azt pedig fogadd el, hogy az országot Magyarországnak hívják, és nem Zsidóországnak. És a kettős identitásúak nem lehetnek annyira magyarok, mint azok, akiknek csak a magyarságuk van.
Ebben az országban, ahol a hatalmi elitek szinte kizárólag zsidó származású emberek, vagyis minden jelentős és kevésbé jelentős, de lassan a jelentéktelen pozíciókat is zsidók töltik be, kizárólag azért van ellenérzés a zsidók iránt, mert azok olyanok, amilyenek. Szar emberek, mondjuk ki nyíltan. S hogy ez ne legyen annyira nyilvánvaló, minden aljasságukat úgy leplezik, hogy a közhangulatot deformálják, mintha minden zsidó emberrel szemben fennállna az ellenérzés, pedig nem. A zsidók jelentős része pont olyan megvezetett szerencsétlen, mint a többiek.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.12.15. 23:25:24

@Mr Falafel: Mondd, te kivel vitatkozol? Védtem én valaha Landeszman, Kertész Ákos vagy Schiff hülyeségeit? Kétségbe vontam valaha, hogy minek hívják Magyarországot? Te valami diliházi szökevény vagy, hogy képzelt alakokkal beszélgetsz?

Alfőmérnök 2012.12.16. 00:01:21

@Kettes: Nem tisztem megvédeni Falafelt, de én általában el szoktam olvasni a dolgait, úgyhogy nagyjából tudom, hogy kicsoda, ezért idézem, hátha ez alapján választ kap a kérdéseire.

"Az én nagyszüleim megjárták Auschwitz borzalmait, majd kommunista munkatáborba kerültek. Nagyapám korai halála miatt nagymamám lett a családfő, aki kategorikusan elzárkózott a rendszerváltozást követő kárpótlási őrülettől. Azt mondta apámnak, „kisfiam, mi magyarok vagyunk, és hazafiként olykor áldozatot kell hoznunk a hazánkért. Mi meghoztuk az áldozatot, és ezért pénzt nem fogadunk el”. Magyar vagyok, hazafi és zsidó. Antropológusnak sem kell ahhoz lennem, hogy ne tegyek semmiféle különbséget a két borzalom között. "
menekulttabor.blog.hu/2011/11/24/level_niedermuller_peterhez

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.12.16. 10:25:48

@Kettes: Ne mondd, hogy nem tudod, kivel beszélsz, szoporc! Nem vitatkozom, csak megválaszoltam az előző kommentedben rejlő kérdést. Vagyis nem mindenki antiszemita, aki zsidózik. Van olyan, aki azt látja, hogy a tolvaj, a gyalázkodó, az aljas zsidó, és akkor azt mondja, hogy zsidó. Ha egy zsidó bűnözőt lezsidózni antiszemitizmus, akkor mi a jókurvaisten az, amikor a magyarokat genetikusan alattvalónak, moslékzabálónak, amikor a magyar kultúrát, és annak emlékeit, szokásait, történelmét gyalázzák? Az trendi, az européer, az felvilágosult, az művészi, az befogadó és nem kirekesztő?
Antiszemitizmus azért van, mert a zsidó főkolomposok olyanok, mint amilyenek. Nem vagyok egy Alfőmérnök, de pontosan emlékeszem, hogy néhány éve egy másik blogban, talán a konzin, vagy a reakción pont veled ugyanezt a vitát már lejátszottuk. Ez amolyan tyúk-tojás polémia. Csakhogy az is mondvacsinált, mert mindenki, aki nem féleszű, tudja, hogy a tyúk volt előbb. Nálunk is az volt előbb, hogy a zsidó származású férgek pusztítani kezdtek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.16. 10:58:59

@Kandeláber: nyilván Tömjén úgy érezte, a karaktergyilkosság keresztény tevékenység, ha a dilinyós sátán (Gyurcsótány) ellen folyik.
Mostanában gyakorolják ellene is, igazán nem mondhatja, hogy ezek rosszabbak lennének nála. :)

Kandeláber 2012.12.16. 11:51:51

@Kettes: Látod kis libsi, erről beszéltem: te és a hozzád hasonlók úgy gondolják, hogy szemrebbenés nélkül gyalázhatjátok ismeretlenül mások édesanyját, netán vallását, hiszen csak éltek a vélemény nyilvánítás jogával.
Ha azonban valaki kétségbe vonja az anyaországotok által folytatott háborúban alkalmazott eszközök jogszerűségét, például mondjuk a török segélyhajó legénységének lemészárlását, az illető fejére azonnal súlyos büntetést követeltek, mert ugye antiszemita megnyilvánulása volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.16. 23:07:32

hol a videó? ez már a 21. század
süti beállítások módosítása