Gyermekotthontól Versailles-ig – Rostás Árpád példaértékű életútja
2012. november 28. írta: Lakner Dávid

Gyermekotthontól Versailles-ig – Rostás Árpád példaértékű életútja

rá.jpg

Visszalépett a Prima Primissa díjra való jelölésétől Rostás Árpád, roma származású vándorasztalos. Mint a Nol.hu-nak nyilatkozta, többek között az őt a díj kapcsán ért megaláztatások miatt. Bár ennél többet nem szeretett volna mondani, így egyelőre sok kérdéses pont akad – az viszont így is sajnálatos, hogy erre a lépésre szánta el magát. Joga van persze így dönteni, de azt is egyértelműnek gondolom, hogy a legkiválóbbaknak járó díjával nem csak a magyar népművészet továbbörökítéséért tevékenykedők előtt, hanem az egész cigány társadalom, sőt, mindannyiunk előtt példaként állhatott volna.

„A cigányságnak akarok mindenekelőtt példát mutatni. Mert azt láttam, hogy úgy telt el a húsz év, hogy a cigány kisgyerek felnővén azt látta, az apja nem dolgozik, nincs munka, nem tud menni, most meg a gyerek tartja el a szülőket” – mondta el a gyermekkorában intézetben nevelkedett Rostás, aki restaurátori papír nélkül is olyan helyekre jutott el és hagyta ott a kézjegyét, mint Versailles, a Louvre, angol és német kastélyok, és a rendszerváltás éveiben még a Parlament üléstermének felújításában is részt vett.

„A fa ajándék, melyet ember élete szépítésére kapott a természettől” – Rostás Árpádnak minden szavából árad a munkája iránt érzett tisztelet; a paloták, kastélyok és templomok kulturális öröksége melletti felelősségteljes elköteleződés. A tavaly Magyar Örökség-díjjal jutalmazott vándorasztalos emellett minduntalan a régi mesterekre hivatkozik, akikkel kapcsolatba kerülhet egy-egy fabútor felújítása során, s akiknek üzenetét megértheti akkor, amikor sajátos technikája segítségével hozzálát egy szlavón tölgyből készült étterem vagy a Napkirály barokk kori parkettájának restaurálásához.

A Gyarmathy Líviának köszönhetően '95-ben az A lépcső című dokumentumfilmben is megörökített Rostás életútja példa lehet mindenki számára, hogy kemény küzdelemmel és tenni akarással ki lehet törni ebben az országban a szegénységből, egyúttal az elért sikerekkel kivívni mások elismerését is. Mert az intézetből világvárosokig és világhírű kastélyokigvalamint a széleskörű szakmai elismerésig eljutni (úgy, hogy mindezt évek hosszú munkájával, szakirányú képzettség nélkül vitte véghez!), az bizony mindenképpen respektálandó teljesítmény. A Népszabadság riportja pedig arról számol be, hogy a hétesi roma gettó lakóit is küzdelemre és kemény munkára buzdító Rostás élete fő művének egy templom megépítését tekintené szülőfalujában, Nágocson. De arról is hallhattunk már, hogy egy reneszánsz stílusú, magyar címerrel is ellátott trónszékkel szeretné megajándékozni a mindenkori pápát, melyről már a Vatikánban is tudnak.

A tántoríthatatlan életútjával példát állító Rostás most mégis visszalépett a lehetséges siker kapujában – ha valóban a megaláztatások miatt tette, az végtelenül elszomorító. Remélem, a további elismerések ettől még nem fogják elkerülni a nemzetközi hírű, hazánk és Európa kultúráját szerető és tovább éltető asztalosművészt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr174923866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.28. 13:43:18

@Lakner Dávid:

No, erre a szegényre is rámászott, őt is terrorizálja a liberálbolsevik maffia (mint legutóbb azt az esztrádhegedűst). Újabb érv amellett, hogy ezeket az ávóstetveket soha többé nem szabad a hatalomnak még csak a közelébe sem engedni:-[

ü
bbjnick

Gaius Plinius Secundus 2012.11.28. 14:52:55

Idézet a Népszabadság kommentek közül:

"Néhány évet lehúztam műemléki felújításokon, és a restaurátorszakmában. Ez idő alatt dolgoztam néhány nagyobb munkán, sokszor találkoztam Rostással, dolgozott is mellettünk. Éveken keresztül üldözött telefonhívásaival, melyekben megbízhatóságát kívánta bizonygatni, és különböző kétes munkáihoz kívánta a nevemet felhasználni. Nem sikerült meggyőznie, mert korábbi személyes tapasztalataim alapján állítom, hogy Rostás Árpád egy notóriusan hazudozó szélhámos, és ami még súlyosbítja a dolgot, sikkasztó is. Meglovagolta a rendszerváltás utáni polgári kurzus régiségek iránt fellángoló érdeklődését, persze az a szomorú tény a kezére játszott, hogy Magyarországon nagyon kevés a jó állapotban lévő régi bútor, fából készült régi tárgy. A gyorsan szerzett pénz birtoklása sem tette szakértővé az újonnan meggazdagodottakat, akik nagy érdeklődéssel fordultak a régiségpiac felé. Ez kezére játszott a Rostás-féle kóklereknek, aki lóhúgyból, és más természetes anyagokból álló "különleges" és természetesen 'titkos" receptúrájú fakezelő-ápoló vegyszerével házalt.
A bútorrestaurátor szakma árainak jócskán alámenve, valamint a "titkos varázsszer" misztikumával felvértezve sikeresen vette palir"

LOL, ugyebár

Gaius Plinius Secundus 2012.11.28. 14:54:31

@Gaius Plinius Secundus:

folytatva:

""A bútorrestaurátor szakma árainak jócskán alámenve, valamint a "titkos varázsszer" misztikumával felvértezve sikeresen vette palira a szép régi, értékes bútorra vágyó, bár a tárgyban totálisan járatlan újgazdagokat.

Bevett módszereként kikönyörgi a munkát, hivatkozik közben nehéz anyagi helyzetére, majd kisírván az előleget, azt felvéve felszívódik, általában nem fejezi be a munkákat. Ha csak egy asztal, vagy ülőbútor felújításáról van szó, az még nem okoz nagyon nagy kárt, de hagyott már ott elemeire szétbontva fából készült üzletportált, melynek alkotórészei Rostás úr kezei között, olykor a kaposvári műhelyébe történő szállítása közben eltűntek. Ennek semmi köze nincs a származásához, bár ő szívesen hivatkozik nehéz sorsára, és származásából eredő hátrányos helyzetére. Természetesen a hátrányos helyzet sem igaz, mert minden a szakmához szükséges végzettség és minősítés nélkül a hivatalok, és a hivatalosságok támogatását élvezve kapta a megrendeléseket.
Sőt, Rostás Árpádról elmondható, hogy a pozitív diszkrimináció élő példája.
A nagy kompenzálási kényszer okozta buzgalomban pont egy szélhámost emeltek ki, a sok-sok támogatásra érdemes, tehetséges roma származású közül.""

Ne dőljünk be, ezt a Rostást is csak a libsik nyomják mint "elnyomott szegény roma aki kitört a magyar rasszizmus bla bla", valószínűleg ámerikai pézen.

Nyuggervadász 2012.11.28. 15:22:54

"No, erre a szegényre is rámászott, őt is terrorizálja a liberálbolsevik maffia " / bbjnick/

"Ne dőljünk be, ezt a Rostást is csak a libsik nyomják mint "elnyomott szegény roma aki kitört a magyar rasszizmus bla bla", valószínűleg ámerikai pézen. " /Gaius Plinius Secundus/

Most légy okos, magyar! Terrorizálják, vagy éppen "nyomják" Rostást a libsik?!?
( Ismerve bbjnick kórosan beteges libsi-fóbiáját, én az utóbbira szavazok !)

Gaius Plinius Secundus 2012.11.28. 15:26:46

@Nyuggervadász:

Talán olvasd el amit írtam, zsenikém. Az még megy, kedves Tanár Úr?

pah

Holding 2012.11.28. 15:58:07

@Gaius Plinius Secundus:
Lehet hogy igaz amit a kommentelő ír!

Ugyanakkor kommentben bárki(!!) és bármit(!!) írhat! Akár a Magyar Nemzet, akár a Népszabadság kommentjei között!

mint ahogy @bbjnick kijelentette hogy a határon túl élő más nemzetiségű összes magyarnak az adott országokban a személyi igazolványaikban kötelezően szerepeltetniük kell hogy milyen nemzetiségűnek vallják magukat(értsd ha magyar felmenőid voltak akkor bele kell írni hogy mondjuk szlovák állampolgár ÉS magyar nemzetiségű!!!!) ami egy óriási kamu!!! De mégis leírhatta de attól még nem lesz igaz!!!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.28. 16:44:37

@Holding:

Off!

"mint ahogy @bbjnick kijelentette hogy a határon túl élő más nemzetiségű összes magyarnak az adott országokban a személyi igazolványaikban kötelezően szerepeltetniük kell hogy milyen nemzetiségűnek vallják magukat" --- írod.

Ez konkrétan hazugság. Nem azt írtam, hogy a személyi igazolványukban, hanem azt, hogy a dokumetumaikban... Most hogy ez konkrétan milyen dokumentum, arra semmiféle utalást nem tettem. (Csak a te kedvedért benyultam a fiókba és felütöttem az első dokumentumot, ami a kezembe akadt: az egyik gyerekem ált. iskolai bizonyítványát. Ebben is szerepel pld. anyanyelv kategória.)

Annak helyén, annak rendje és módja szerint felajánlottam, hogy kérdezzünk meg egy határontúli érintettet a kérdésben, mint autentikus személyt! (De ha türelmetlen vagy, guglizhatsz is: a slovenské vysvedčenie keresőszóval nekem sikerült kigugliznom olyan bizonyítványokat, amelyekben külön nemzetiség és külön állampolgárság rubrika szerepel, sőt, az identity card keresőszó segítségével azt is megtudtam, hogy a 2005 előtt kiadott izraeli személyikben is külön etnikum kategória is szerepelt).

Értem én, hogy jól megcsíptelek azzal a kérdéssel, hogy mióta a zsidó identitás kifejezője a sárga dávidcsillag, olyannyira, hogy posztról posztra, kommentsorról kommentsorra kened szét a fekáliát, de ettől még hazudozni nem kéne!

ü
bbjnick

Holding 2012.11.28. 16:58:35

@bbjnick:
"
Ez konkrétan hazugság. Nem azt írtam, hogy a személyi igazolványukban, hanem azt, hogy a dokumetumaikban... Most hogy ez konkrétan milyen dokumentum, arra semmiféle utalást nem tettem. (Csak a te kedvedért benyultam a fiókba és felütöttem az első dokumentumot, ami a kezembe akadt: az egyik gyerekem ált. iskolai bizonyítványát. Ebben is szerepel pld. anyanyelv kategória.)"

Na most megy át az érvelésed paródiába! :)))

Hogy ha valaki azt írja hogy a határon túli magyarok nemzetisége is "listázva" van mert kötelezően a dokumentumaikban ott kell lennie... aztán kitalálod hogy te nem mondtad hogy milyen dokumentum...

Bocs de egy ilyen mélyre süllyedt paródiában nem veszek részt...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.28. 17:06:04

@Holding:

Menekülj csak, hazug patkány!:-)

ü
bbjnick

Nyuggervadász 2012.11.28. 20:14:26

@Gaius Plinius Secundus:
Ha hamut szórok fejemre, ruhámat megtépem, elvonulok a pusztába böjtölni, meditálni (esetleg sört inni),
akkor, de csak akkor, meg tudsz nekem bocsájtani, te, az önjelölt übermensch, aki felsőbbrendűsége teljes tudatában dehonesztálja a (szerinte) porban csúszó-mászó véglényeket?!?
(de arra azért magyarázatot várnék, hogy a szövegedben hogyan kell értelmeznem a "kedves Tanár Úr" kitételt?)
Mellesleg, Plinius vagy sírva fakadna, vagy röhögőgörcsöt kapna a stílusodtól...

negyven rabbi 2012.11.28. 20:22:32

@Herr SturmLikudnik:

és milyen szívesen belemásznak egyesek

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.28. 21:07:10

@Mihint: Most tényleg minden odúlakó megszólít, mert a főgörény szerint én vagyok a gofris? Basszák meg, nézzenek már be a mandi hírkommentes felületre, és olvassanak vissza! Keressenek rá a "hawaii gofris" szópárra, vagy külön-külön, és máris megtudják, ki nem vagyok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.29. 07:38:53

@negyven rabbi: Oleget hiányolod, te pszihicseszkíj bezdomníj?

Csonka Zsolt 2013.03.26. 20:53:33

Tisztelt Rostás Árpád károsultjai!

Sajnos én is a Rostás Árpád áldozatai közé tartozom.
Én céges olcsó telefonálási lehetőséget adtam neki egy ismerősöm ajánlására és sajnos engem több mint 300 ezer forinttal károsított meg.
Mindezt tudatosan tette mert egyetlen egy szálát sem fizetett be szándékosan.
Tudom hol lakik jelenleg Budapesten és azt is tudom hol dolgozik egy asztalos műhelyben.
Nagyon szívesen meg osztom ezt privátban bárkivel akit meg károsított.
Papírom van a tartozásáról de sajnos egy nincstelen ember és semmi vagyona amit le lehetne foglalni.
Szívesen szerveznék egy összejövetelt a munka helyén és lakhelyén lejáratásként, hogy a környezetében lévő emberek meg tudják valójában milyen ember is.
Aki partner ebben ezen a mail címen el ér.
e.brakedrifting@gmail.com

Üdvözlettel sorstársaimnak.
Csonka Zsolt

Téglásy Márk 2015.05.11. 14:51:10

Tisztelt Olvasók, Felhasználók!

Rostás Árpád igen jelentős pénzösszeggel tartozik cégünknek, (Egy dokumentumfilmet készíttetett karácsonyi jótékonyságáról.) melyet azóta nem adott meg. (Természetesen ezt számlával, szerződéssel tudom bizonyítani.) Kérem, hogy mielőtt akár Önök bízzák meg munkával, akár Ő bízza meg Önöket, tájékozódjanak Rostás Árpádról tartozásairól és csalásairól. Továbbá, hasznos lenne tájékozódni azoknak is, akik dicsérik és elismerő cikkeket írnak róla.

Köszönettel: egy károsult

Ferenc G 2016.10.22. 13:51:15

Sajnos minket is átvágott Rostás Árpád. Elvitte bútoraink, ajtót felújításra és előleget. 8 hónapja nem hozza vissza. Csak azt tudom mondani rá, hogy szélhámos. 2016. október. Ferenc

Hedi Reder 2016.10.23. 17:12:28

@Gaius Plinius Secundus:
Kérem, szeretnék Önnel személyesen beszélni Rostásról, várom jelentkezését,
köszönettel és üdvözlettel
Réder Hédi
reder.hedi@gmail.com

Barbarossa6704 2017.03.23. 18:14:27

Tökéletesen egyetértek az előttem írottakkal. Rostás egy szélhámos, egy kókler csaló. A módszerei az fentebb leírtak, nem végzi el a megbeszélt munkát, amit nagy nehezen elvégez, az is rossz minőségű, köszönő viszonyban nincs a leírtakkal. Mindenki messze kerülje el, ha jól akar. A károsultaknak pedig javaslom (magamat is ideértve), hogy közösen kellene akár perközösségben pert indítani, hogy elmenjen a kedve a gazemberségektől egy életre. Persze lehet, hogy külön-külön lehet csak perelni, mivel különálló ügyekről van szó. Mivel nincs vagyona elvileg, más irányú büntetés jön szóba, nem biztos hogy vagyoni kártérítést el lehet érni. De ne hagyjuk annyiban, hogy az országban csaló tolvajok garázdálkodjanak, ha nem lépünk, újabb és újabb hasonlók keserítik meg életünket.
e-mail címem: barbarossa6704@citromail.hu
süti beállítások módosítása