Kommentszűrés
’12 nov
15
08:51

Európai értékek: dinoszaurusz-e vagy?

Írta: dobray

philosoraptor.jpg

Szemtanúi vagyunk már egy ideje az Orbán vs. Európai Unió (és IMF) meccs újabb és újabb epizódjainak. Mindkét oldalnak vannak drukkerei: ki Orbán gazdasági szabadságharcát és Moszkva Brüsszel-ellenes machinációit támogatja, a kétharmados parlamenti többségben megtalálva ennek legitimációját; ki pedig az EU-t, mint az európai értékek és a demokrácia letéteményesét, amely eséllyel veszi fel a küzdelmet az orbáni diktatúrával és a keleti széllel. De hova álljanak a belgák? Tonio Borg ügye nem könnyíti meg az EU melletti lelkes kiállást.

A hardcore Orbán-fanok könnyen kritizálhatják az EU-t: mit szól az bele „a nép” választásába (sokszor a kétharmad = nép logikát követve)? Az ő szemükben az EU egy technokrata, gőgös, távoli központ, a gyarmatosító nyugat szuperkormánya, neoliberális gőzhenger, ami csak kizsákmányolni akar minket, az IMF-fel kézenfogva. Az EU-rajongóknak könnyű támadni Orbánt, mivel a szervezetet az európai politikai kultúra, a piacgazdaság, a demokrácia és a liberális értékek letéteményesének látják, amely az egyetlen eszköz az orbáni diktatúra elfajulásának megakadályozására. 

Matolcsy politikájával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy túlságosan szocialista, vagy túlságosan kapitalista-e, szerintem egyik sem: ez egy harmadik út. Azok, akiknek nem igazán jön be az unortodox gazdaságpolitika, nyilvánvalóan üdvözlik az EU ezzel kapcsolatos lépéseit. Az Európai Központi Bank (amiről nemrég megtudtuk, hogy választ ad Kissinger régi kérdésére, hogy ki a fenét is kell felhívni Európában) és a merkeli törekvések a fiskális unióra végső soron a túlköltekezést hivatottak megakadályozni, a prudens gazdálkodásra ösztönöznének, ami ugye régóta jót tenne a magyar költségvetésnek. Jó ötletnek tűnik, ha az EKB a kormányok körmére néz a költekezést illetően. Úgyszintén érhetőek az EU kifogásai az alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálása és a bírák nyugdíjkorhatárának rapid 62 évre szállítása miatt. Orbán sokak számára nehezen szerethetővé tette magát, akkor is, ha számos más kormányzati lépéssel egyetértettünk. Ebből a szempontból az EU a politikai kultúra, az elegancia és a visszafogott stílusú kormányzati intézkedések letéteményese.

Merkeli diktátum vagy sem, végső soron Orbán Viktor is inkább a német kancellár mellé teszi le a voksát (miközben más kormányemberek azt fejtegetik a sajtóban, hogy mennyi közös pont van Hollande és a magyar kormány elképzelései között). Éppen a Balkán mélyéről próbálunk kétségbeesetten felkapaszkodni (gazdasági értelemben), hogy megkapaszkodhassunk a németekben. 

*

Az EU másrészről viszont elég szörnyű képet mutat. Nyerő egy olyan védhatalomhoz fordulni, amelyben épp kivetni ajánlják a Tobin-adót, amit még a vérprogresszív svédek is kivezettek, miután tönkretette a svéd tőzsdét? A védhatalomhoz, amelyben az „európai” jelző az „értékek” kifejezés előtt sokkal inkább jelent „progresszívet”? Ahol mindenáron keresztül akarják vinni, hogy a tagállamok tőzsdéin jelen lévő nagyvállalatoknak kötelezően be kelljen vezetniük a 40 százalékos női kvótát a felügyelőbizottságokban? Bízzunk-e egy olyan nemzetközi szervezetben, amelyben kigolyózzák a hagyományos, keresztény, európai értékek olyan letéteményeseit, mint Rocco Buttiglione? Ahol jogvédő szervezetek megpróbálják megakadályozni, hogy egy konzervatív máltai politikus, Tonio Borg külügyminiszter biztos lehessen?

Tonio Borgnak jogi végzettsége van, az emberi jogok területére szakosodott, tanít a máltai egyetemen, és tagja volt a kínzás betiltásáért tevékenykedő EU-s bizottságnak. Szolgált igazságügyi- és belügyminiszterként is. Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosi kinevezését azonban nézetei miatt meg szeretné akadályozni az Európai Humanista Szövetség (European Humanist Federation), a Nemzetközi Születésszabályozási Szövetség (International Planned Parenthood Federation), és a Nemzetközi Leszbikus és Homoszexuális Szövetség (International Lesbian and Gay Association, ILGA); mivel Borg ellenzi a válást, az abortuszt, az azonos neműek házasságát, és szigorú álláspontot foglal el a bevándorlás ügyében. Az ILGA és társai által írt nyílt levélben az LMBT-aktivista mozgalom leszögezi: szerintük Borg nézetei „konzervatívok és idejétmúltak”, ezért nem lehet „pártatlan” biztos az egészségügy területén, akkor sem, ha ezek a témakörök tagállami hatáskörbe tartoznak. Cecilia Wikstrom svéd liberális EP-képviselő egyenesen olyan „dinoszaurusznak” nevezte Borgot, akinek felfogása ellentétes a modern időkkel, s hozzátette: sajnálja Borg feleségét. Más ellenzők szélsőségesnek és az európai értékekkel ellentétesnek találták Borg álláspontját. Eddig az ellenzők nem értek célba, a jelölt meghallgatása kifejezetten jól sikerült, még egy melegjogi aktivista képviselő is úgy nyilatkozott, meg fogja szavazni őt.

Mindez jól mutatja, hogy milyen az uniós soft power és a nem intézményes befolyásolás: ugyan tagállami hatáskör az abortusz, de azért a füledbe súgjuk, hogy nem kellene szigorítani; a lengyelek és írek is lazíthatnának a tiltásukon, ugyanis az lenne „európai”. Ha tagállami hatáskörbe tartozó területen konzervatívabb törvényt hoznak, akkor az ugyan technikailag rendben van, és talán akad pár hasonló szabályozás is az öreg kontinensen, de mégis „szembe megy az európai tendenciával”, ahogy az alkotmány házasságra vonatkozó meghatározásával kapcsolatban hallottuk az Amnesty Internationaltől.

Nemrég kezdeményezte az Európai Parlament nőjogi és genderügyi bizottsága (melynek a fideszes Járóka Lívia is tagja), hogy tiltsák be az iskolákban a hagyományos nemi szerepeket bemutató könyveket; mivel azok determinálják a lányok későbbi gondolkodását és így rontják karrierlehetőségeiket. Az illetékesek ugyan siettek leszögezni, hogy az EU-nak egyrészt nincs hatásköre ilyen kérdést szabályozni, és ha lenne is, még jó pár procedúrát túl kellene élnie a javaslatnak; de azért mégiscsak aggasztó, hogy ilyen ötletek ekkora számban születnek. A konzervatív lobbi gyenge, egy darab elvetélt ellenforradalmi javaslatról sem hallani az elszabadult progresszív tendenciák visszafordítására. A konzervatív az európai uniós politika színtéren csak fiskális konzervatív lehet, ha nem akarja, hogy szélsőségesnek és dinoszaurusznak bélyegezzék.

*

Az ilyen aggodalmakra az Európai Unióból érkező nyugtató szólamok legalább olyan hamisan szólnak, mint Orbán IMF-megállapodásra vonatkozó kijelentései. Nem tagállami hatáskör, nem az EU intézményeitől, hanem lobbicsoportokból származó javaslatok, szólás- és gondolatszabadság van – jön a replika. Csak épp a megfoghatatlan soft power fog téged lejáratni a brüsszeli intézményekben és a tagállamokban, ha hangot adsz „idejétmúlt” nézeteidnek. Emlékezzünk csak Orbán azon felszólalására, amikor kifejtette az Európai Parlamentben, hogy az európai értékekhez a konzervatív értékek is hozzátartoznak, és idézte az egyik alapító atyát, Robert Schumant: Európa vagy keresztény lesz vagy nem lesz. Akkor egyetértettem Orbánnal.

Ilyen szempontból az EU számos vezetője ugyanazt teszi a jogokkal és a demokráciával, mint Orbán Viktor: formálisan betartja és „kreatívan értelmezi” őket, miközben kerülőúton figyelmeztet, majd széttárja a karját. És akármennyire is igazat adok számos jogi és  gazdasági kérdésben az EU-nak, világosan látszik, hogy egy esetleges tovább centralizálódó EU egyszer csak – ahogy a progresszív emberi jogi lobbi azt ma is szorgalmazza – közösségi szintre emeli az abortusz, az azonos neműek házassága, a genderügy és a gyűlöletbeszéd szabályozását, aztán itt állunk majd a kötelező kvótákkal és esélyegyenlőségi intézkedésekkel. Mert a gazdasági unió politikai unió nélkül egy ponton túl nehezen megvalósítható.

Nos, az ilyen tendenciákat látva inkább maradok dinoszaurusz – s nem kevés húszas-harmincas éveiben járó dinoszauruszt ismerek. Amikor ők azt mondják, hogy „normálisan” szeretnék nevelni a gyerekeiket, akkor a keresztény, konzervatív értékrendre gondolnak (nem „progresszív keresztényre”). A mi EU-nk nem Barroso és Cohn-Bendit EU-ja, hanem az olyan idejétmúlt nézeteket vallott dinoszauruszoké, mint a konzervatív, katolikus Konrad Adenuer, de Gaulle és Alcide de Gasperi. És Adenauert hiába emlegeti például Ungváry Rudolf a Népszava október 22-i számában nagy kereszténydemokrata példaképként, Orbánnal szembeállítva (Antall Józsefhez hasonlóan) – ha Adenauer itt és ma kormányozna, ugyanúgy gyűlölné őt.

Címkék: válság konzervativizmus kereszténység érték progresszió Orbán Viktor EU Európai Unió Európa

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr344903556

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európai értékek: dinoszaurusz-e vagy? 2012.11.15. 10:00:01

A konzervatív az európai uniós politika színtéren csak fiskális konzervatív lehet, ha nem akarja, hogy szélsőségesnek és dinoszaurusznak bélyegezzék.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalhana 2012.11.15. 09:15:58

Az Európai Unió ma már az európai értékek legnagyobb ellensége.

kerekes pereces 2012.11.15. 09:30:06

Az Európai Uniónak pont azért kell ilyen, nem európai és józan észnek teljesne ellentmondó döntéseket hoznia (pl. Tobin-adó), mert rengeteg, európai értékrendet nem követő tagállama van, köztük Magyarország. Vagy a görögök. Vagy a spanyolok.
Nem kell az euszkeptikusoknak félnie, én remélem, hogy a közelgő EU föderációban mi már nem leszünk benne, mert nem vagyunk rá alkalmasak. Akkor majd megtanuljuk tisztelni a valódi európai értékeket.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 09:52:39

@kerekes pereces: Maga úgy beszél, mintha Európa egységes állam lenne, ahol csupán egyféle értékrend van, amihez ezek a fránya szittyák nem hajlandóak alkalmazkodni. A spanyolok, a portugálok, a görögök, az olaszok és angolok sem kérnek ebből az értékrendből. Norvégia és Svájc be sem lépett az unióba. Nem tagja az uniónak a Balkán több országa sem. Az ő értékrendjük alávaló?

Maga azért ilyen frusztrált, mert nem ott él, ahová való. Maga egy frusztrált náci.

wynarsky1 2012.11.15. 09:53:30

"ha Adenauer itt és ma kormányozna, ugyanúgy gyűlölné őt."
Ha a nagymamámnak áramszedője lenne, ő lenne a 4-es 6-os villamos.
Kedves Dobray, ha figyeltél rendesen a gimnáziumi hittanórákon, akkor tudhatnád, hogy a Fidesz sem jobboldali, sem pedig konzervatív. Nem azért rühellik a Fidesz Európában, mert védi az általa konzervatívnak vélt értékeket, hanem azért, mert a leghülyébb MSZMP funkcionáriusok gyülekezete, olyan vonalas MSZMP és KISZ vezetőkkel, akik mára konzervatív-nemzeti álarcban tetszelegnek.
Bár valójában olyan problémákat feszegetsz, amelyekkel egy rendes konzervatív egyetért(azonos neműek kapcsolata, vagy hogy adnék e nekik gyermeket, vagy az abortusz tilalma)azért valamit elfelejtesz: egy konzervatív a Biblia és Jézus szellemiségét követve végtelenül liberális: magára nézve kötelezőnek vallja ezeket a normákat, azonban pont leszarja, ha valakik buzulnak, a tűzzel-vassal(de főleg kétes állami ideológiával) történő hittérítés ugyanis többet árt a keresztény eszméknek mint bármilyen dekadens buzulás. pl. az elmúlt húsz év, amikor a mindenkori magyar kormányok úgy nyalták az Egyház seggét, mintha muszáj lenne, többet ártott papoknak, híveknek és hitéletnek, mint a 45-89 közötti időszak.
Tehát, bár a cikkedben végig úgy csinálsz, mintha fontos konzervatív értékeket védenél, közben a konklúzió mégis csak az, hogy Orbán Viktor egy igazi konzervatív, (nem az, egy pojáca párttitkár KISZ-es fia www.vujsag.com/cikkek/velemenyunk-szerint/241-velemenyuenk-szerint-ii-evfolyam-8-szam/873-a-fidesz-azon-politikusainak-listaja-akik-korabban-a-kommunista-rendszerben-valamilyen-funkciot-toeltoettek-be ,aki úgy váltogatja értékrendjét, ahogyan azt az érdekei diktálják) és ezért nem szereti őt Európa, noha persze azért gazdaságilag nem mindenben van igaza.
Kicsit manipulatív írás ez, amolyan féligazság. Az meg ezerszer rosszabb a nyílt hazugságnál...

Kandeláber 2012.11.15. 10:08:45

Nagy-Britanniában egy esetleges népszavazáson a többség a kilépésre voksolna.
Az EU mára Merkel és Németország hitbizományává degradálódott, a döntéseket nem Brüsszelben, hanem Berlinben hozták.
A bolsevik gondolkodású plebs most azt szajkózza, hogy a görögök/spanyolok/portugálok nem szeretnek dolgozni.
Retró-érzés: a nyolcvanas években ugyanezt hintették a lengyelekről.
Nyilván tök hülye volt az a több százezer ember, aki tegnap sztrájkolt és tüntetett az EU és a pénzügyi diktátorok által rájuk oktrojált komprádor kormányok ellen.
Lüszter-könyökvédős számkukacok, ébresztő!

kerekes pereces 2012.11.15. 10:13:10

@Shyad-Khourongai: Európa nem egységes állam. De az Európai Unió attól unió, hogy egységes legyen bizonyos döntésekben. Az Amerikai Egyesült Államok sem attól egy állam kívülről, mert belül minden egységes benne és az egyes tagállamok mindenben egyetértenek (redneckek, mnexikóiak, mormonok, amisok, afroamerikaiak stb). Hanem attól, hogy bizonyos dolgokban a saját érdekeiknél előrébb helyezik a közösség érdekeit. De az euroszkeptikus államok erre nem képesek, nyilvánvalóan ennek történelmi okai vannak (Amerikában kevés az ezeréves állam :D), viszont ez a fajta euroszkepticizmus Kínával és az USA-val szemben olyan versenyhátrányba helyez minket, ami nem igazán jó. Hiába igaz az, hogy az EU a világ legnagyobb gazdasága, de sokra nem megyünk vele.

Náci lennék? Hm, ez érdekes. Neveztek már baloldalinak, liberálisnak, antimagyarnak, de nácinak még nem. Csodálatos ez a magyar nyelv, ugyanazt milyen sokféle jelzővel le lehet írni. Én csak egy normális államot szeretnék.

Kandeláber 2012.11.15. 10:22:35

Elég érdekes, hogy már Monti Olaszországában is megelégelték a Fitch és a S@P manipulatív tevékenységét.
hvg.hu/gazdasag/20121114_fitch_olaszorszag_felfuggesztes

libertard 2012.11.15. 10:32:35

Mindig érdekelt, de tényleg: mi a "harmadik utasság" Matolcsy munkásságában?

A hatékony költségcsökkentés visszautasítása? A végnélküli adóemelés? Ezt csinálták a szocik is.

Államosítások? Na jó, ezt tényleg nem csinálták a szocik (ami lássuk be vicces)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.15. 10:36:51

Mindennapi liberálfikázásunkat add meg nékünk ma!

Igaz, igaz, amit írsz, de én sokkal jobban aggódom a saját portánk miatt. Meg aztán régi igazság: Uram a barátaimtól ments meg engem, az ellenségeimmel elbánok magam is!

Tényleg nehéz választani a liberálfasizmus és az orbáni posztkádárizmus között.
Gonoszok a libsik, hogy üldözik a konzikat, de könyörgöm, nekünk nem mindegy? Hiszen itt nincsenek is konzik.

kerekes pereces 2012.11.15. 10:41:59

@libertard: Elmagyarázom.
Matolcsy harmadik utas, mert: csökkentette a személyi jövedelemadót, hogy legyen fogyasztás. A fogyasztás-alapú adókat megnövelte, hogy visszakapja a bevételeket.
Azonban azzal nem számolt, hogy az a réteg, aki jól járt az egykulcsos SZJA-val, az nem fogyasztásra, hanem megtakarításra fogja fordítani a felszabadult pénzét.
Aki viszont fogyasztott volna, az szarabbul járt, mert a pénzének a vásárlóereje még kevesebbet ér a magasabb ÁFA miatt.
Azok a cégek, akik eddig is határon mozogtak a termékeikkel, a megemelt ÁFA-val még szarabbul jártak, úgy csökkent a keresletük (hiszen a megnövekedett ár keresletcsökkenéssel jár), hogy a profitjuk nem tud nőni, sokan be is kellett zárniuk a boltot.

Na, ez a harmadik iutasság: úgy nemmegszorítunk, hogy összességében mindenki szarul jár, és úgy akarjuk a fogyasztást felpörgetni, hogy a fogyasztási adókat növeljük. Mindenki tudta, hogy ez soha nem tud működni, de Matolcsy csak erősködött.

Ez azért harmadik utasság, mert ilyet csak az csinál, aki nem ért a gazdasághoz még annyit se, mint egy sima főiskolát végzett akárki.
Tehát amit most művelnek, az annyira ellentmond minden gazdasági elméletnek, hogy kívül esik azon. Sem az X, sem a NEM X gazdasági elméletbe nem fér bele, harmadik út.

Az lesz a szép, amikor ez a gazdasági analfabéta lesz az MNB vezére. Addig kell elhagyni az országot. Én is ezen ügyködöm éppen.

Ja, és persze a mai jó hír: éves szinten 1.5%-ot esett vissza a GDP. Úgy nehéz lesz a GDP-arányos államadósságot csökkenteni, hogy a nevező folyamatosan nő (hiszen mindig bocsátunk ki államkötvényt magas kamaton), de a számláló meg csökken. Ez is valami harmadik utas matek lehet. Mert tört értékét kétféleképpen lehet csökkenteni, a számláló csökkentésével vagy a nevező növelésével. De ez valami harmadik út.....

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 10:51:09

@kerekes pereces: Az Európai unió nem értékközösség, hanem gazdasági érdekközösség. Az amerikai, az orosz és az ázsiai piac túlhatásai ellen hozták létre. Az intercionista összeesküvés emelte be szóhasználat szintjén az értékközösségek közé, de ez hamisság. Az EU nem szolgálja a tagállamok értékrendjének védelmét, éppen elpusztítani kívánja azt. A tagállamokban különböző kultúrájú, tehát értékrendjükben eltérő népek élnek. Miért lenne az hasznos, ha bármelyik is feladná ezt, és valami mást, leginkább az EU-t vezető németek értékrendjét venné át? Az EU maradjon gazdasági érdekközösség, és cselekedjen is úgy, mintha az lenne. Márpedig mindaddig, amíg az EU az IMF-fel karöltve jár, addig ezt a funkcióját sem tölti be.

A maga normális állama nem Magyarország, ahogy Magyarországnak sem maga a normális állampolgár.

Kandeláber 2012.11.15. 10:58:58

@kerekes pereces: Uram, ne hagyja el az országot! Aki ilyen közgazdasági kvalitásokkal bír, az a következő Bajnai-Kuncze-Gyurcsány kormányban megérdemel minimum egy PM főosztályvezetői széket.
Csak azt szíveskedjék elmagyarázni, hogy az utóbbi 22 évben olyan pénzügyi zsenik, mint mondjuk Békesi, Bokros, Draskovics , Veres, Kóka, sőt, maga a felkent Messiás Bajnai, miért nem emelték legalább ausztriai szintre a magyar gazdaságot a rendelkezésükre álló 12 évben?

kerekes pereces 2012.11.15. 11:03:48

@Kandeláber: "Békesi, Bokros, Draskovics , Veres, Kóka, sőt, maga a felkent Messiás Bajnai, miért nem emelték legalább ausztriai szintre a magyar gazdaságot a rendelkezésükre álló 12 évben? "
Miért, bármikor is ez volt a céljuk? Nekem nem igazán tűnt úgy.

Terézágyú 2012.11.15. 11:04:13

Szegény konzervatívokat mindenki üldözi.
Szar lehet nekik.

Kandeláber 2012.11.15. 11:05:34

@Terézágyú: Akkor nem hívőnek tetszik lenni?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2012.11.15. 11:05:59

@Kandeláber: A mucsai madzsar nép tehet róla, mert nem ért fel a nagyívű reformvíziókhoz.

De ezek a mihasznák már a kommunizmust is elrontották.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.15. 11:06:45

@poszt: Matolcsy programjával kapcsolatban egyáltalán nem oszlanak meg a vélemények. Épp ellenkezőleg, teljes az összhang abban, hogy az egész egy szemétre való ostobaság. Nem harmadik út: ez egyáltalán nem út, hanem lunatikus tévelygés.

Terézágyú 2012.11.15. 11:08:02

@Kandeláber:
De, én hívő vagyok. Elhiszem, hogy szegény konzervatívokat mindenki báncsa. Hiszen ezt mondják e blogon.

kerekes pereces 2012.11.15. 11:08:44

Ez az igazi fairytale.
www.youtube.com/watch?v=uiH4BFTELME

Amit M. György alkot, az Feritél.

kerekes pereces 2012.11.15. 11:09:25

Most komolyan, van Magyarországon számottevő valóban konzervatív értékrendű ember? Én nem nagyon látok egyet sem.

Terézágyú 2012.11.15. 11:11:41

@kerekes pereces:
nagy dolog... Én tisztességest se nagyon látok.

tarackos 2012.11.15. 11:14:39

@Shyad-Khourongai: Ez baromság. A tagsághoz egy sor követleményt kell teljesíteni. A teljesítéssel egyben elismered ezeket mint értékékeket és védeni fogod. Mivel minden tagállam teljesíti, ezek a közös értékeink.

Ibn al-Haiszam 2012.11.15. 11:18:04

@kerekes pereces: tökéletesen megfogtad a matolcsyzmus lényegét, ennek nem cáfolata az, hogy más pénzügyminiszterek is bénák voltak, bármennyire is jólesik egyeseknek visszafelé mutogatni.

tarackos 2012.11.15. 11:18:55

Amúgy elárulhatná vmelyik ifjúkonzerv ki vagy mi akadályozza abban, hogy úgy éljen ahogy akarjon?

Mert nem értem a fanyalgás okát. Sztem a rendszerváltás óta nagyjából anyagi helyzet függvénye ki hogyan él mert az állam alig tiltott vmit. Vagy az a baj, hogy nem mindenki uazt gondolja mint ők? Hogy nincs kidobolva holnaptól mindenki úgy éljen mint Szilvay?

"A mi EU-nk nem Barroso és Cohn-Bendit EU-ja, hanem..."

Megint ez a szar duma, miben vagyunk mások. Nem! A Barroso EU-ja is a tiétek ahogy a Bajnai vagy Orbán Magyarországa is.

Bloodscalp 2012.11.15. 11:20:28

@TaTa86.: teljesen egyetértek veled

kerekes pereces 2012.11.15. 11:21:24

@Ibn al-Haiszam: De ha a következő kormány nem Fidesz-kormány lesz, akkor az ő elkúrásuk indoka sem lehet az, hogy "De hát Matolcsy még rosszabb volt"
Ez egy kétoldalú dolog. Pontosabban ez egy oldalfüggetlen dolog.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.15. 11:21:41

@Kandeláber: Azért, mert ahhoz 12 éven keresztül több mint 10%-kal gyorsabban kellett volna nőnie a magyar egy főre eső GDP-nek, mint az osztráknak. Az talán még egy magadfajta lápi troll számára is belátható, hogy ez egy Matolcsy tündérmeséinek birodalmába tartozó feltételezés.

Kandeláber 2012.11.15. 11:25:31

@elGabor: Na ja.@Kettes: Elnézést, nem mindenki tartozhat a szürkeállomány kizárólagos birtokosainak ismét rohamosan bővülő közösségébe, valakinek viselnie kell a bő gatyát, és fogyasztania a fütyülős barackot.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 11:32:23

ez a poszt és a kommentek tízesével dobják fel a magas labdákat. finoman jelezném a szerzőnek, hogy a csúsztatás/tájékozatlanság nem fog a kormányán segíteni, írhat még 100 ilyen posztot is. amíg nem adjuk fel az "unortodox" megoldásainkat, addig tehet az eu bármit értünk vagy ellenünk, végig recesszióban leszünk és még a német gazdaság sem tud magával húzni minket. a kommentelők részéről pedig védeni a nyakig eladósodott, lusta és termelni képtelen latin országokat, na ez már a stand up comedy kategóriája.

Globetrotter2014 2012.11.15. 11:35:44

A cikk érdekesen nyit a de a végére teljesen elszáll. Nyilván, Borg esete érdekes de azért lássuk be, európiam parlamenti képvislők és a nemzeti pártok által kevébé elleőrzött civilszervezetkre fújni egy dolog, ezt felhasználni olyan lérvelésre hogy a rendszer nem demokratikus egy másik.

Aki emlékszik, pár éve a tömeges biztosváklasztás bizony egy eléggé izzasztó dolog volt, liberális és konzervatív egyraánt kapott eleget.

Nyilván ez a része ismeretlen Magyarországon, ahol a frissen megválasztott minszterelnek gyakran ünnepélyesen (ha nem is fehér lovon) vonul be a Parlamentbe és mutatja be a kormányát amit a képvielők friss mandátumuk örömében azonnal meg is szavaznak.

A Biuztosok kinevezése ennél összetettebb folyamat, pont a sokszoros kontroll miatt (tagállamok neveznek, de a Bizottság elnöke is beleszólhat, majd az egészet jóvá kell hagyni) sokkal izzasztóbb is.

Demagóg dolog e miatt antidemokratikusnak nevezni.

Globetrotter2014 2012.11.15. 11:39:08

"A mi EU-nk nem Barroso és Cohn-Bendit EU-ja, "

Azért most már el kellen dönteni hogy hol élünk. Nem vagyunk Cohn Bendittel, hát persze ezt nem is vártuk a Fidesztől. Nem vagyunk Barrosóval. Hát ez máér inkább nekünk pech.

De nem vagyunk igazén merkellel sem. Ebből viszont már tragédiánk is lehet.

Egyúttal megkrdezném a szerzőt, akkor kivel vagyunk a mostani európai poltikai elitből? Vagy ami még fontosabb, ki van velünk?

clegane 2012.11.15. 11:40:09

szóval akkor konzervatív az, aki meg akarja mondani másoknak, hogy hogyan éljenek?
vagy mivan?

a "konzervatív keresztény", a "progresszív kereszténnyel" szemben, hányadik középkori században állt meg a fejlődésben?

sok jó meglátás volt itt a hozzászólásokban, például hogy Jézus a tanításaival a legkevésbé sem volt "konzervatív keresztény" ebben az értelemben, ahogy a cikkíró próbálja használni ezt a fogalmat.

aki így gondolkodik, mint a cikkíró, az bizony dinoszaurusz, ennyi. azok is hiába ellenkeztek és nem vették tekintetbe az idő múlását, ugyanúgy kihaltak, ez vár a konzervatív vallásosokra is, még ha nem is ebben a generációban, hanem 3-4gyel ezután. nem gonoszságból mondom én ezt, dehát rá kell nézni a világra és látszik, értékítélet nélkül. (én speciel örülök neki, ami azt illeti, holott pl Jézus tanításaival 100%ig egyetértek, csak az a bajom, hogy éppen a "konzervatív keresztények" azok, akik túlságosan kreatívan értelmezik azt, na erre varrjál gombot.)

Kandeláber 2012.11.15. 11:42:03

@balage_81 reloaded: Mondtam én, hogy közöttünk vannak régiek. Valaha Kádárék mondták, hogy a lengyelek lusták, most mások mondják, hogy lusták a latinok.
Azért a történelemórákról hiányzó yuppiek figyelmébe ajánlanám, hugy Portugáliában volt egy Salazar. Spanyolországban egy Franco, és Olaszországban egy Mussolini.

Pszt! 2012.11.15. 11:44:04

Tökmindegy, úgyis államcsőd lesz,ha a Matolcsy-t teszik meg jegybankelnöknek!

kerekes pereces 2012.11.15. 11:46:20

@ZF2:
"Egyúttal megkrdezném a szerzőt, akkor kivel vagyunk a mostani európai poltikai elitből? Vagy ami még fontosabb, ki van velünk? "

Ki más, mint a kohéziós alapok?
M. György is megmondta, azért kell a pekidzs (nemmegszorítás), hogy megkapjuk a kohéziós alapokat forrásnak.
Nekünk a pénz a legfontosabb az EU-ból, de nem leszünk gyarmat!

Kandeláber 2012.11.15. 11:49:08

A legnagyobb vicc, amikor alacsony, göndör fekete hajú alkuszok szajkózzák, hogy a tiszta fajú északi árják milyen precízen és fegyelmezetten dolgoztak, ellentétben a lusta latinokkal.
Az ilyenek elődei voltak a kápók a táborokban.

Terézágyú 2012.11.15. 11:50:21

@Kandeláber:
de jó, hogy behoztad a fajelméletet is :)

Terézágyú 2012.11.15. 11:53:02

Ez olyan édi, hogy az EU támogatói "támadják" a déli országokat, hogy "lusták", erre az EU utálói rögtön felhördülnek, hogy nem igaz, nem igaz, nem lusták! :))))

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 11:54:18

@Kandeláber: esetleg érveket is lehetne, ha egyszer a te "új" ideológiád és tudásod lehetővé teszi. ahogy én látom, a latin országok igen csak a csőd szélén táncolnak és nem azért, mert német szorgalommal dolgoztak a jól megérdemelt 13. és 14. havi jutalmaikért. de tényleg, szabad a pálya, halljuk az érveket

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.15. 11:55:39

@dobray:

Tadammm!!! No, akor most megmondom a frankór! [................./.]

Napjainkban most annyi történik, nem több és nem más, mint hogy a ballibbanditizmus az utolsókat rúgja. Nemcsak hogy megbukott, de ki is üresedett: és a sok handabandázás, hőbörgés, erőszakosság, mindentakarás, fölényeskedő megmondás, mindentjobbantudás a hatvannyolcasság hipertrófiája; mielőtt kimúlik a Zeszme hatalmasra puffad. Ez épp úgy igaz Ejrópára, mint Magyaro.-ra.

Hogy mi lesz, azt szerintem senki nem tudja (korszakváltások idején ez már csak így szokott lenni), ezért érdemes mindenre odafigyelmi és minden új jelenséget nyitott szemmel, füllel, elmével fogadni és mérlegelni. Aminek nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, az a ballibbandita ajvékolás, mert az már csak kofalárma. (Aki átélte a rendszerváltozást, az pontosan emlékezhet rá, hogy a kommancsok ugyanúgy arénáztak, mint most a ballibbantak: a rendszerváltozás valóban überelb*szás volt, de a kommancsok jóslataiból, megmondásaiból, gyakorlatilag, semmi nem valósult meg. Szerintem a ballibbandita szakértelem is --- jelen viszonyok között --- annyit ér, mint a kommancsoké anno.)

ü
bbjnick

kerekes pereces 2012.11.15. 11:55:42

@Terézágyú: Egyáltalán nem arról van szó, hogy a déliek lusták lennének. Hanem arról, hogy erőn felüli jóléti intézkedésekkel dolgoznak. Ugyanúgy, mint mi.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 11:57:26

@tarackos: Soroljon nekem néhány értéket, amelyek csak az EU-n belül jelentek meg, és nem voltak azok korábban is a mai tagállamokra jellemzőek.

Maguk valamiféle torz politikai konglomerátumra törekednek, amely felülír mindent, még a józan ész diktálta megfontolásokat is. Maguk ismét szolgai módon szeretnének betagozódni, mint a KGST-be meg a Varsói Szerződésbe.

Adjon már nekem magyarázatot, hogy az EU-ban miért kap negyed annyi fizetést egy bejelentett, volt szocialista országbeli munkavállaló, mint az anyaországi? Ezzel ellentétben viszont éppen Magyarországon vagy Romániában nincs ilyen megkülönböztetés.
Vagy árulja már el, miért jó nekünk, hogy az EU felszámoltatta velünk a cukoripart, miközben abból térségenként százezrek éltek meg? Mit adott helyettük az EU? Mondhatnám az élelmiszeripart, a hozzá kapcsolódó feldolgozóipart. Mit adott helyettük az EU?

Ibn al-Haiszam 2012.11.15. 12:00:46

@kerekes pereces: Amíg egyszerübb lesz másokra mutogatni, a regéket és meséket valóságként kezelni, addig ez a fajta szemlélet, hogy "de azok alatt rosszabb volt" tettenérhető lesz mind a jobb, mind a bal felén a közéletnek.

Terézágyú 2012.11.15. 12:02:34

@kerekes pereces:
De kandeláber mondja, hogy szerinte a másik oldal ezt mondja :)

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 12:06:00

Az a gond, hogy az EU urai azok a kommunista, maóista, anarchista múltú libsik, akikre egy csavarhúzót sem lehetne rábízni. Viszont az EU mögött álló gazdasági oligarchiának épp ezek a seggek a jók.

Az egész EU-n jól látszik, mintha Fodor Gábor irányítaná. Milliók szegényednek, de a legfontosabb probléma az, hogy a vállalkozások élén nők legyenek és ezt készek adminisztratív eszközökkel is biztosítani, vagy akár az, hogy kizárólag Mo. ne hozhasson olyan nyugdíjtörvényt ami a bírókra is vonatkozik.

Tele efféle baromságokkal.

KI kellene gyorsan lépni és ha már normális, visszalépni, mert ez nagyon gáz.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.11.15. 12:07:12

Csak szólok, Adenauer együtt szerepeltetése Orbánnal minden szövegkontextusban olyan mint Teréz Anya és Kelemen Annácska együtt emlegetése...

Kandeláber 2012.11.15. 12:08:11

Az is mulatságos, hogy Európa két szinte leggazdagabb országa, Norvégia és Svájc nem tagja az EU-nak. Noha a feltehetően megvesztegetett politikusaik sorozatos sorozatos népszavazások szorgalmazásával és elrendelésével igyekeznek a közös akolba terelni a két országot, a lakosság mind ez ideig ellenáll, és fügét mutat az uniónak.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 12:11:10

@balage_81 reloaded: A lusta latin országok egész jól éltek, amíg nem jött a válság. A válság pedig a banki hitelből való fejlesztés kvázi kötelezővé tételéből fakad. A banki hitelből történő fejlesztés viszont csupán előremenekülés volt. Nagy hiba, hogy a tagállamoknak nincs elég erejük harcolni a nemzetközi bankároligarchiával, amely az EU-t is uralja.
Maga is mellégagyarászik, mint a többi cionbölcsődés. Az EU kizárólag gazdasági érdekszövetség, amely az ázsiai, orosz és amerikai piac ellensúlyozására jött létre. Amikor az USA, szintén a bankároligarchia nyomására banki hitelekből finanszírozott fejlesztésekbe kezdett, egyedül az EU került kényszerhelyzetbe, ugyanis az orosz és ázsiai gazdaság egyelőre független ezektől a kártékony férgektől. Amint az EU kényszerből ráállt az amerikai útra, megásta saját sírját. A bankárvilág húzott két ügyeset, és bejelentette a válságot. Az USA gyorsan áttelepítette válságának nagyobbik felét Európába, így itt lett óriási a szopás. Mindezek ellenére az EU még mindig az IMF-fel jár kézen fogva. Na, ezért is lesz tartós a válság, és nem a lusta latinok miatt, maga proli.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.15. 12:11:20

@Anti Anyag: Lépjél, apa. Leadod a magyar állampolgárságot, felveszed az iránit és már kész is vagy.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 12:12:14

@balage_81 reloaded: Ez annyira tipikusan liberális érvelés.

Cigánybűnözés az nincs, de a déli országok lakói lusták.

Nem lustábbak azok mint te, a gond ott az, hogy amit az EU felé termeltek, azt már átvették a kínaiak, ugyanakkor az elmúlt években vastag EU kölcsönökből német típusú szociális és nyugdíj rendszert tartottak fent, miközben az adómorál még a magyarnál is rosszabb.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 12:12:48

@Kettes: Lépjél te anya. Gondolom, van is hová.

the_line 2012.11.15. 12:13:06

Szóval akkor a gondod, hogy vannak lobbicsoportok, amelyek a tiedtől különböző nézeteket vallanak, és ezek erőteljesebbek, hangosabbak (számosabbak) mint az egyébként szintén létező konzervatív csoportok.

Értem. Be is lehetne tiltani/csukni/kussoltatni őket. Mert az EU vagy keresztény vagy semmilyen. Ez kinyilatkoztatás, e mellett nyilván nem is szükséges érvelni ugyebár...

Egyébként hogyan gátol téged a gyermeked keresztény szellemben felnevelésében az, hogy MÁS ha akar élhet az abortusz lehetőségével szabályozottan, bizonyos feltételek esetén? Vagy hogy te akár a "hagyományos" nemi szerepekre neveld a gyermekedet, netán erről ő határozzon a későbbiekben?

kerekes pereces 2012.11.15. 12:14:31

"Európa két szinte leggazdagabb országa"
Európa két leggazdagabb országa a teljes GDP-t tekintve EU-tag, Németország (a világ negyedik legnagyobb gazdasága) és Franciaország (a világ ötödik legnagyobb gazdasága).
Ha az egy főre jutó GDP-t tekintjük, méghozzá vásárlóerő-paritáson (ez mond sokat, mert figyelembe veszi az árszínvonalat), akkor Európa két leggazdagabb országa Németország és Oroszország (amennyiben Oroszországot Európának számítjuk).
Utánuk megintcsak Franciaország következik.

Ha az egy főre jutó GDP-t tekintjük, akkor valóban Norvégia és Svájc jobban áll. De ők önmagukban kicsi gazdaságok. Főleg, hogy ha azt tekintjük, hogy Németország és Franciaország által megtermelt vagyonból az EU-n keresztül rengeteg más állam (pl. mi is) részesül.
Svájc és Norvégia nem finanszíroz más államokat. Úgy könnyű. Magyarország arra is képtelen, hogy saját magát finanszírozza, nemhogy más államokat. Nekünk nem menne a németek nélkül. De megpróbálhatjuk, bár abból én nem kérek.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.11.15. 12:15:50

Az én megítélésem szerint mindkét oldalnak volna mit tennie annak érdekében, higy Mo-on és az EU-ban mindenki otthon érezhesse magát. Erről írtam egy posztot a Kaleidoscope blogban: kaleidoscope.blog.hu/2012/11/15/a_haborus_logika_ujabb_bizonyitekai

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 12:18:09

@Shyad-Khourongai: Pontosan így van, az EU nem a terepet egyengeti gazdasági értelemben, hanem nagyobb befolyásra tör.

Persze EU alatt itt most az USA-t, Izraelt és a német - francia tengelyt értem.

Az Iráni olajembargó pld. kifejezetten nem EU érdek és épp a szarban lévő EU tagállamokat sújtja, pld. görögök.

Netuddki. 2012.11.15. 12:18:45

Európai értékek? Mit tudják azt innen Magyarországról, hogy mik azok? Egyáltalán sokan azt sem tudják miket lehet értéknek nevezni. Kéretik ilyen megközelítéssel olvasni az európai értékeket pocskondiázó hozzászólásokat...

the_line 2012.11.15. 12:23:24

@Shyad-Khourongai:
Adjon már nekem magyarázatot, hogy az EU-ban miért kap negyed annyi fizetést egy bejelentett, volt szocialista országbeli munkavállaló, mint az anyaországi?

mert emez ennyiért is elvállalja, amaz meg nem.

Kandeláber 2012.11.15. 12:25:17

@kerekes pereces: "Svájc és Norvégia nem finanszíroz más államokat. Úgy könnyű."
Na, ez a kulcs.
Az EU egy ugyanolyan redisztribúciós gazdaságpolitikát folytat, amelyet annak idején Szelényi és Konrád annyira ostorozott "Az értelmiség útja az osztályhatalomig" c. könyvében.
A két említett országra azért lenne nagy szüksége az EU-nak, hogy nettó befizetőkként hozzájáruljanak az újraelosztási szisztéma működéséhez, amely egyébként valóban hajaz a bolsevizmusra, hiszen szimpátia szerint történik a pénz leosztása.
A szociálliberális vezetésű országok mindig preferáltak, még akkor is, ha nem teljesítenek bizonyos elvárásokat.

the_line 2012.11.15. 12:28:04

@Anti Anyag: "Az a gond, hogy az EU urai azok a kommunista, maóista, anarchista múltú libsik, akikre egy csavarhúzót sem lehetne rábízni. Viszont az EU mögött álló gazdasági oligarchiának épp ezek a seggek a jók."

A nép meg a népek által választott kormányok ezeket választják meg...

blah 2012.11.15. 12:28:38

Az mindig megmosolyogtat amikor magát konzervatívnak valló emberek megmondják a frankót. Főleg ebben az országban ahol a konzervativizmusnak nulla hagyománya van... De nem is ez a lényeg. Az abortusz mindenkinek a saját dolga. Ahogy a melegek házassága sem tartozik senki másra rajtuk kívül. A gyűlöletbeszéd szabályozásában meg abszolút nem látok kivetnivalót. Az embert nem a konzervativizmus tette naggyá hanem a haladás. Ha mindig mindent a keresztény "értékek" rostáján engedtünk volna keresztül akkor most postagalambbal írogathatnánk egymásnak és nem az interneten. A kereszténység egy 2000 éve kitalált értékrend. Nem azt mondom, hogy idejét múlt lenne benne minden, hanem azt, hogy a hasznos része beépült a civilizációnkba és egy értelmes ember magától is tudja, hogy pl lopni vagy gyilkolni mennyire káros. Ebben az értelemben viszont teljesen igaza van a dinoszauruszozónak.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 12:33:09

@Anti Anyag: Az iráni olajembargó azért is érdekes, mert így a kínaiak olcsón felvásárolják az olajat előlünk, miközben Európa jobban rászorul, mint más. Kötöttünk egy gazdasági megállapodást, ami most folyamatosan azért visz minket deficitbe, mert nekünk elveink vannak. Most azért kopjon fel az állunk, mert Izraelnek baja van Iránnal, és az USA morális lózungokkal csatasorba hív mindenkit? És mit ajánlanak cserébe, ha beállunk melléjük bégetni? Semmit. Legyünk boldogok, mert egy szebb jövőért harcolunk. Ismerős duma valahonnan.

kerekes pereces 2012.11.15. 12:33:44

@Kandeláber: Tegyük fel, hogy beszüntetjük ezt a fajta újraelosztó politikát.
Magyarország jobban járna?

Hattory Hanzo 2012.11.15. 12:37:41

Matolcsy harmadik utasságán azt értette a kedves szerző, hogy szeret nagy nyilvánosság előtt teljesen hülyét csinálni magából? Mert nekem a "2025-ig megduplázzuk a magyar GDP-t" című előadásából ez jött le. Igaz, én tudok kamatos kamatot is számolni, míg a nagy nevettető ezek szerint nem nagyon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 12:38:55

Európa vagy szövetségi állam lesz vagy nem lesz. Azonban a szövetségi állammá alakulás egyik feltétele, hogy legyen pluralizmus. Azaz pl. egy homofóbnak vagy egy életvédőnek vagy egy kereszténynek ugyannyi joga legyen saját véleménye védelmére, mint egy homoklobbistának vagy egy feministának vagy egy ateistának. Ha az egyikből - bármelyikből - kötelező értékrendet csinálunk, bukik a pluralizmus és elveszti értelmét az egész projekt. Hiszen kinek kell egy intoleráns, diktatórikus Európa?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 12:40:33

@blah:

"Az abortusz mindenkinek a saját dolga. Ahogy a melegek házassága sem tartozik senki másra rajtuk kívül."

Ezen az alapon pl. a nemi erőszak legyen csak az erőszakoló és az áldozata ügye, más ne üsse bele az orrát.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 12:43:21

@the_line: Nem úgy van, hogy az EU értékeket közvetít? Nincs köztük olyan egészen véletlenül valami olyasmi, hogy minden ember elvégzett munkája egyenlő értékű? Vagy ilyenkor nincsenek elvek, csak a piac törvényei? Döntsék már el, az EU piacalapú érdekszövetség, vagy értékrendet közvetítő közeg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.15. 12:44:21

@blah: "Az abortusz mindenkinek a saját dolga. "
Mivel magzatként nem vagy cselekvőképes még akkor sem abortálhatnád magad, ha lenne eutanázia.

Arra pedig gondolni sem merek, hogy te mást akarnál abortálni, magadon kívül. Tudod: "élni és élni hagyni", nem "élni, és kinyírni, aki kellemetlen nekem".

"Az embert nem a konzervativizmus tette naggyá hanem a haladás. "
Lol! Király! :D

the_line 2012.11.15. 12:45:15

@Kandeláber: " szüksége az EU-nak, hogy nettó befizetőkként hozzájáruljanak az újraelosztási szisztéma működéséhez, amely egyébként valóban hajaz a bolsevizmusra, hiszen szimpátia szerint történik a pénz leosztása. A szociálliberális vezetésű országok mindig preferáltak, még akkor is, ha nem teljesítenek bizonyos elvárásoka"

Színtiszta bolsevizmus, amelyet a többnyire jobboldali kormanyokból álló Tanács, az Ep-ben legnagyobb jobboldali frakció, és az általuk kiválasztott Bizottság folytat. Kiben bízhatunk elvtársak? Az ellenség a sorainkban! :)

Egyébként ha kilépünk az EUból, lesz nekünk is a norvéghoz mérhető szénhidrogénkészletünk vagy olyan, történelmi alapokon nyugvó globális jelentőségű pénzügyi rendszerünk, de legalább egy óragyártáshoz hasonló világszínvonalú (és szintèn történelmi multú) hazai iparágunk, mint Svájcnak? Nyilván.

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 12:47:26

Ha hazaküldenék azt a sok kínait meg arabot meg muszlint a fenébe,majd lezárnák az összes határt az unióban,mindjárt lenne annyi munkahely mint a fene és véget érne a válság.Persze ahhoz a kínai árudömpinget is ki kellene zárni az onióból ám!
Kíváncsi vagyok mikor lépik ezt meg,de szerintem érik a szőlő.

kerekes pereces 2012.11.15. 12:47:27

@Hattory Hanzo: Félreértetted.
Lesz itt 2025-ig GDP duplázás, csak előtte 2018-ig megfelezzük a mostanit. Utána majd lehet duplázni.
Ez ugyanolyan, mint amikor elmondják, hogy növekedés az most nincs, de majd jövőre lesz. Mindig csak jövőre.
Mint ahogy 2012 az elrugaszkodás éve lett elvileg. Főleg a valóságtól. De majd 2013 és 2014 lesz az igazán jó év!
Sőt, Viktor szerint 2020-ra sikerül majd olyan országot építeni, ahova érdemes lesz visszajönni. De előtte az volt a mondás, hogy mi leszünk itt a nagy gazdasági motor, mert pont félúton vagyunk kelet és nyugat között. Emlékeztek erre a Gyuri-féle standupra?

kerekes pereces 2012.11.15. 12:48:47

@Dr. Furia: Nem tudod megtenni. Bizonyos nyersanyagokból csak Kínában van értékelhető mennyiség, pl. a félvezetőipar számára. Kína árujának többsége (90+ %) az high-tech már, nem pedig a kínai gagyi. Pl. az összes iPhone Kínából jön. Mert ott gyártják.

dr. trafik nomac 2012.11.15. 12:49:00

Kereszteny ertekrend ?! Taszito amit ebben latok...

kerekes pereces 2012.11.15. 12:50:03

@the_line:
"Egyébként ha kilépünk az EUból, lesz nekünk is a norvéghoz mérhető szénhidrogénkészletünk vagy olyan, történelmi alapokon nyugvó globális jelentőségű pénzügyi rendszerünk, de legalább egy óragyártáshoz hasonló világszínvonalú (és szintèn történelmi multú) hazai iparágunk, mint Svájcnak? Nyilván. "

Te sem figyeltél a tanórán. Matolcsy elmondta, hogy agysebészetben világelsők voltunk! Az smafu?

tarackos 2012.11.15. 12:51:44

@Shyad-Khourongai: Nem sorolok mert irreleváns. Te azt mondtad nincsenek közös értékek én meg cáfoltam. Ismered a mondást? Similis simile gaudet.

Igeragozás: egyes. A tarackos személynév egyes szám harmadik személy...

Az ucsó bekezdéssel sem tudok mit kezdeni. Nem arról beszéltünk jó-e vagy rossz-e az eu hanem az értékekről. Ez mellébeszélés.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 12:51:53

Orbánnal vagyok, de egyedül nem lehet harcolni az EU egyformásítása ellen, kellenek egyéb rebellis szövetségesek.

Egyébként rosszra gondolok. Kinek szálka a szemében a kereszténység? Kinek kellenek érték nélküli dolgozó+fogysztó droid? Ki üldözi Jézust már 2000 éve?
Ki áll a háttérben?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 12:54:09

@kerekes pereces: Mo. akkor jár jobban, ha benne marad az EU-ban, de gazdasági téren erősebben fordul az EU-n kívül álló csoportok felé.

Tudomásul lehet venni, hogy kb. ekkora az évente előállított termékmennyiség, de értelmetlen, hiszen jól látszik, hogy ez ekkora adósság mellett egyszerűen nem tartja el az országot. Pontosabban fogalmazva az EU tagság a vegetációra elég.

Mióta beléptünk az EU-ba a megszorítások folyamatosak, ami jól mutatja, hogy nem tudunk felzárkózni az EU tagállamok átlagához, nem tudunk beintegrálódni az EU gazdaságába, ide jön pár komolyabb cég, de a többi szerencselovag, mert a periférián vagyunk. Még a zöldségeinket is sokszor csak lengyel közvetítőkön keresztül lengyel termékként tudjuk eladni.

Ráadásul az a gond, hogy rengetegen azt hiszik, a megoldás az, hogy növeljék a külföldi érdekeltséget, hiszen nekik bevett utakon ott a hitel, az anyavállalat, pedig ez nem old meg semmit, egy külföldi bank pld. 2 perc alatt ki tud vonulni, a külföldi kereskedelmi vállalat a saját országának selejtjét hozza legfőképpen ide, hiszen ez a vadnyugat, itt rövid idő alatt kell nagyot tépni.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 12:56:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Maga egy végtelenül ostoba, primitív állat. Tudja, nem mindenki hisz Istenben, mégis remekül él. Azoknak elégséges az állam törvényeit betartani. Maguk Isten törvényeit is vállalták, egészségükre, legyenek boldogok. Az abortusz az istenben nem hívők számára jól artikulált törvény szerint való cselekmény, legfeljebb a bigott bircák ítélhetik el. Ezzel szemben remélem, a maga feleségét, kiskorú leánygyermekét mielőbb nővé teszi egy csapat kancigány. Őszintén kívánom, hogy tapasztalja meg az ember törvényei közti különbséget ezáltal, maga aljadék féreg.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 12:57:24

@the_line: Az EU vagy keresztény vagy zsidó. Igy akarta mondani a szerző.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.15. 12:59:08

"ez egy harmadik út."

Ezzel nem értek egyet! Ez egy tipikus szocialista-komenista irány. Némi jobboldali beütéssel. De azt nagyítóval kell keresni benne!

kerekes pereces 2012.11.15. 12:59:29

@Anti Anyag: " nem tudunk beintegrálódni az EU gazdaságába"
Egyszerűen azért, mert nem tudunk EU-mentalitással gazdaságot üzemeltetni.
Az nem megy, hogy tartjuk a markunkat a pénzekért, de véletlenül sem gazdaságélénkítésre használjuk, hanem haverok zsebére. Minden kormány ezt művelte. Jó kis forrás nekik a korrupt rendszerek finanszírozására, de az állam megszívja. Nem tudunk nyugati módon működni, gondolkodni. Ezért nem vagyunk "jó" tagjai az EU-nak. Érdekes módon, a lengyelek, szlovákoknak ez megy, van is eredménye.

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 12:59:38

@kerekes pereces: Valami olyasmi zajlik,hogy a világ termelése áthelyeződött kínába és Ázsiába, a fogyasztók meg itt lennének az EU és USA -ban.Na már most ezzel az a baj,hogy Mo viszont nem fogyasztó és nem is termelő társadalom.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 13:00:19

@tarackos: Hagyjon már! Maga még csak nem is ige, csak egy melléknév.

Megfigyelo 2012.11.15. 13:00:25

Teljesen megengedhetetlen, hogy egy közismerten erőszakos bigott katolikus, aki a XXI-edik században pl. rá akarja kényszeríteni a nemhívő polgártársaira is a válás katolikus tilalmát (az abortuszéról már nem is beszélve) beleszólást kapjon abba, hogy mi történik az európai polgárok hálószobájában.

blah 2012.11.15. 13:00:31

@TaTa86.: magzatként értelemmel sem bír és bizony amíg nem életképes és valakinek a testén keresztül táplálkozik, növekszik akkor talán a gazdatestet megilleti a döntés joga. Persze az ilyen LOL típusú érvekkel nehéz vitatkozni.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:01:01

@Shyad-Khourongai: Tudja, nem mindenki hisz Istenben, mégis remekül él. Azoknak elégséges az állam törvényeit betartani. Maguk Isten törvényeit is vállalták, egészségükre, legyenek boldogok.

- Itt azért nem árt megjegyezni, hogy az EU-s keresztény államok tvei mind a keresztény etikára épülnek, ha tetszik ha nem. Ezt valaki fel kívánja lazítani.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:02:53

@kerekes pereces: Matolcsy nyilván populáris, de azzal együtt valahol igaza van.

Minek van ára, ami nekünk is van, vagy az ország adottságai lehetővé teszik és viszonylag sok embert eltart?

1. Kaja
2. Rekreáció, egészségvédelem

Ezeket kell nyomni ezerrel.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:03:03

@kerekes pereces: nem tudunk EU-mentalitással gazdaságot üzemeltetni.
Az nem megy, hogy tartjuk a markunkat a pénzekért, de véletlenül sem gazdaságélénkítésre használjuk, hanem haverok zsebére. Minden kormány ezt művelte. Jó kis forrás nekik a korrupt rendszerek finanszírozására, de az állam megszívja. Nem tudunk nyugati módon működni, gondolkodni.

- Ez részben igaz, de nem ilyen egyszerü. Korrupt az olasz és a görög és a spanyol legalább annyira, mint mi, mindössze mázlija volt az utolsó békekötéskor.

HUN_Sector 2012.11.15. 13:04:11

"Nemrég kezdeményezte az Európai Parlament nőjogi és genderügyi bizottsága (melynek a fideszes Járóka Lívia is tagja), hogy tiltsák be az iskolákban a hagyományos nemi szerepeket bemutató könyveket; mivel azok determinálják a lányok későbbi gondolkodását és így rontják karrierlehetőségeiket."

Na az ilyen degeneráltakat kellett volna a születésük napján ledobni a Taigetoszról.

Globetrotter2014 2012.11.15. 13:04:37

@Dr. Furia: ez így nem teljesen igaz. Az EUnak az a célja hogy bent tarta a termelést, erre kitűnően alkalmasak az új tagállamok. Szlovákia ezen futott fel elég jól.

Mi is jól csináltuk úgy 2003-3006 ig, aztán fokozatosan qúrtuk el (ebben Járai erős forint politkája éppúgy benne volt, mint Medgessy Gyurcsány pénzherdálása).

kerekes pereces 2012.11.15. 13:06:36

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Pont ez a három állam, ami a legjobban kilóg az EU-ból jelenleg. Ők sem tudnak normálisan gazdaságot üzemeltetni.

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 13:08:48

@ZF2: Nekem mint egyszerű állampolginak jobban bejött Gyurcsi pénzherdálása,mert ő úgy herdálta a lét,hogy mellette azért dobott egy kis borravalót is a népnek,és azon a borravalón elvolt pár kis üzlet,család és megélt mert volt belső fogyasztás.És most mi van?Ezek az antiszociális szociopaták miért ilyen sóherek és smucigok?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:10:01

@kerekes pereces: Nincs EU mentalitás, ez hülyeség.

A mi politikusainkat legfőképpen EU-s vállalkozások fizették le és fizetik le, ha pedig ez már nem megy, az IMF kölcsön feltétele az, hogy engedd terephez őket.

Lobbik vannak és a lobbi a saját hasznában érdekelt. Akkor is, ha az egy ország.

A lengyelek "titka" egyszerűen az, hogy nem privatizálták szét az országot. A bankrendszer fele, a kis és közepes vállalkozások döntő többsége hazai kezekben van. Ők egyszerűen annak idején benyögték, hogy az adósságunk egy részét tudjuk csak visszafizetni, kell, nem kell.

A szlovákok titka pedig az, hogy nagyon alacsony államadóssággal váltak el a csehektől és szociális rendszerük is jóval szerényebb volt mint a mienk.

Ennek ellenére az államadósság most annyi náluk, mint Orbánék idejében nálunk 2002-ben.

Szóval jön ott egy Gyurcsány vagy Bajnai, nekik is végük.

Hattory Hanzo 2012.11.15. 13:10:28

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ja, főleg a spanyoloknak volt baromi nagy mázlija az utolsó békekötéskor.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:10:59

@Anti Anyag: A kajában nem tudunk úgy versenyképesek lenni, hogy mindenkinek 20 hektár földet adunk, illetve akinek adunk földet, az nem megművelni fogja, hanem felvenni rá a támogatást és kész (azt ne gondoljuk, hogy egy műkörmös nekiáll szántani).
Egyszerűen kis területen nem lehet ésszerűen, gazdaságosan termelni. Főleg úgy nem, hogy ha mondjuk van egy olyan falu, ahol van 5 gazda, akkor mindenkinek van egy 60 millió Ft-os Lamborghini traktora. Egyszerűen ez nem működik. A mezőgazdaságban versenyképtelenek vagyunk és maradunk is addig, amíg a gazdák rá nem jönnek, hogy csak akkor tudnak a lengyel termelőkkel versenyre kelni, ha ők is kilépnek a "kisgazda vagyok, legyen meg a kis földem meg az állami támogatásom" körből, és valóban rádöbbennek, hogyan kell hatékonyan, gazdaságosan termelni. Persze az állami intézkedések ez ellen játszanak, hiszen a mesterségesen magas állami támogatások pont a versenyt ölik ki a magyar mezőgazdaságból. Aki számít külső segítségre, sokkal kevésbé fog verseny alapon gondolkodni és fejleszteni, mint aki nem.

A rekreáció és egészségvédelem még akár működhet is, hiszen a termálvíz kincsünket ki kell tudni használni, azonban az nem működik, hogy 1-1 cég egy szezon alatt akar meggazdagodni, ezért ott húzza le a vevőt, ahol tudja. Sajnos a mentalitás még mindig ez. :(

kerekes pereces 2012.11.15. 13:12:23

@Anti Anyag: "A lengyelek "titka" egyszerűen az, hogy nem privatizálták szét az országot. A bankrendszer fele, a kis és közepes vállalkozások döntő többsége hazai kezekben van. "
A privatizációnak semmi köze ahhoz, hogy hazai vagy nem hazai kézben vannak vállalkozások. A privatizáció lényege, hogy nem állami kézben vannak, nagyon helyesen. Minél kevesebb, az állam feladatköréhez nem illő dolog van állami tulajdonban, annál jobb.

Hurri Kán 2012.11.15. 13:12:51

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
E tekintetben tökéletesen megértem a német átlagpolgárt, mikor megkérdezi: miért ő szponzorálja adójából a görögök és a spanyolok naplopását?

Kandeláber 2012.11.15. 13:13:24

@the_line: Nem mondtam, hogy ki kéne lépnie Magyarországnak az EU-ból.
De: engedtessék meg némi szkepticizmus a központi intézkedésekkel szemben, mert állítólag ez egy egyenrangú tagok önkéntes társulásán alapuló közösség. Vagy talán nem?
És még egy kérdés: mit kapnak cserébe a tagállamok az integritásuk fokozatos csökkentése fejében?

the_line 2012.11.15. 13:13:29

@Shyad-Khourongai:

Olyan van, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér, de ezt azért egyszerűen nem lehet szó szerint értelmezni egy piacgazdaságban. Azt jelenti, hogy téged nem diszkriminálhatnak csak azért, mert plnő vagy külföldi vagy. De ez általánosságban csak cégen belül és csak pont azonos munkakörre értendő, feltéve ha semmilyen teljesítménybeli/releváns képességbel/képzettségbeli/tapasztalatbeli különbség nincs(sőt elég sok szempont bejátszhat még itt). itt leggyakrabban egyébként nincs is különbség, mert vagy olyan munkaltatónál vagy, ahol csak külföldieket dolgoztatnak abban a munkakörben, vagy magasabb képzettségúnél megadják ugyanazt a bért. Ha nem, lehet hatósághoz/bírósághoz fordulni, csak ugye a fent említett sok tènyező miatt,meg eleve a miatt,hogy te a szerződéskötéskor örömmel elfogadtad az adott bért, hát nem egyszerű. De lássuk be hogy mivel piacgazdaság van, ennél sokkal keményebb szabályozás azért diszfunkcionális lenne, de azért azt is,hogy az elv így sem teljesen üres

rohadjmegARCgeci 2012.11.15. 13:13:55

@kerekes pereces: Az egész EU-ra egy dolog jellemző, mind gazdasági mind pénzügyi tekintetben.Egy agyonszabályozott és mesterségesen életben tartott rendszer nyilván nem működőképes hosszú távon.
X ország termeli a vasat Y az áramot, Z meg a bank.Mindezt egy nyitott gazdasági és pénzügyi politikával,amiben képtelenség előre kalkulálni egy válságot.Ez erősen deja vum van ,mint ha hasonlítana egy másik átkos rendszerre mely szintén központilag volt szabályozva,mesterségesen volt életben tartva és mely szintén nem működött hosszabb távon.
De lehet hogy csak képzelődöm.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:16:11

@Anti Anyag: "Nincs EU mentalitás, ez hülyeség. "
Ezek szerint bárki az EU tagja lehet, nincsenek a csatlakozásnak jogi és gazdasági feltételei, hiszen nincs olyan, hogy EU gondolkodásmód.
Francokat nincs. Csak ott elkúrták a dolgokat, hogy úgy is lehet teljesíteni ezeket a jogi és gazdasági feltételeket, hogy nem hosszú távon akarjuk betartani a szabályokat, hanem amint lehet, felrúgjuk azokat (emlékszünk arra, amikor a kormányra kerülés után Orbán már ment is Barrosohoz 7%-os hiányért kuncsorogni? Hála az égnek, nem engedtek neki).
Pedig az EU-mentalitás lényege pont az, hogy a döntéseink hosszútávúak, mert a hosszútávú döntések adnak egy olyan alapot, amire stabil gazdaságot lehet építeni.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 13:16:15

@Shyad-Khourongai: "ázsiai, orosz és amerikai piac ellensúlyozására jött létre" - LOL! és még egyszer LOL! ekkora hülyeséget még az óvódások sem írnak le. ezzel a felkészültséggel gyakorlatilag értelmetlen vitatkozni. kicsit javaslom nézz utána, miből és hogyan alakult ki az, amit ma EU-nak hívunk. te szegény barom

@Anti Anyag: neked mindenről a liberálisok és a cigányok jutnak az eszedbe? :)))) isteni, hogy a blogszférában (és az országban is) kisebbségben vagytok. örülj, hogy vannak liberálisok, akik nem akarnak tevékenyen kiszorítani innen

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:18:22

@Dr. Furia: Ez nem lenne rossz. A probléma az, hogy a minőséget Németország termeli, a többit már Kína.

Nem véletlen, hogy Orbánék az élelmiszer termelést akarnák felfuttatni. Ráadásul úgy, hogy a belkereskedelmet kiveszik a külföldi multik kezéből és ácsolnak a magyarok mögé egy legalább 50%-os magyar tulajdonú bankrendszert. Azaz nem csak az exportot optimalizálnák, hanem a belső fogyasztást is, azaz a megnövekedett export révén élénkülő lakossági fogyasztás haszna belföldön maradjon.

Tul.képp mint ahogy a lengyelek és csehek csinálták és csinálják, csak itt ezt fel kell újra építeni.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:18:59

@Dr. Furia: A KGST-ben minden felülről volt szabályozva, nem volt szabad piac. Viszont az EU-ban pont a 4 alap szabadságjog adja meg azt, hogy ez ne KGST legyen. Csak tudni kell élni a játékszabályokkal.

De sok államnak nem igazán megy, nem értik, miért jó a valódi piacgazdaság, a szabad verseny, a tőke, a munkaerő szabad áramlása. Ezért ekézik azokat, akik szlovák rendszámú autóval járnak. Pedig ez semmi mást nem jelent, mint a magyar autószabályozás piaci hátrányát. A hátrány lefaragása helyett persze inkább a versenyben élőket kezdik el zrikálni. Ez a fajta felfogás az, ami nem fér az EU-ba.

Globetrotter2014 2012.11.15. 13:19:15

@Dr. Furia: szerintem a pont ott kezdődött hogy csak látszatosztogattak miközben 10%-os hiányokat produkált. Emlékeztetőül, Orbánáék 2002 előtt 3-5%-ot hoztak össze.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:19:25

@balage_81 reloaded: Nézd öregem, nekem van egy véleményem, lehet vele vitatkozni.

Hát szoríts ki haver, állok elébe:)

kerekes pereces 2012.11.15. 13:20:42

@Anti Anyag: "Azaz nem csak az exportot optimalizálnák, hanem a belső fogyasztást is, azaz a megnövekedett export révén élénkülő lakossági fogyasztás haszna belföldön maradjon. "
Javak elosztását nem felülről vezéreltség (Orbánék ácsolása), hanem a valódi piaci verseny tud optimálisan elvégezni, az egész közgazdaságtannak ez az alapfeltevése.

benchmade 2012.11.15. 13:22:05

Nem a keresztényekkel, konzervatívokkal vagy a liberálisokkal van baj, hanem a hülyékkel.

www.origo.hu/nagyvilag/20121114-katolikus-tiltas-miatt-tagadtak-meg-az-eletmento-abortuszt.html

kerekes pereces 2012.11.15. 13:22:30

@ZF2: Valahogy 2002 előtt nem volt meg az a fajta multi/befektető és bankellenességük, mint most. Jöttek is a befektetők rendesen, most meg menekülnek.
Az akkori gazdaságpolitika nem hasonlítható azzal az agymenéssel, amit Gyuri művel.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.15. 13:24:47

@blah: Nézd, van amire fölösleges normális érveket előszedni. :)

Egyébként egy újszülött sem értelmes még.
Én az mondom legalizáljuk a szülés utáni abortuszt!
Csak élősködik a rohadék, miért ne lehessen megölni, ha anyucinak nem tetszik?

De nem látok akadályt a fogyatékosok legéppuskázása előtt sem. Mi a különbség?
Sőt! A magzatból nagy valószínűséggel értelmes emberi lény lesz, a fogyiból meg nagy valószínűséggel soha. Miért ne ölhetnénk meg őket?

Nem is tudom, kik voltak azok, akik legutóbb ilyen kikezdhetetlen vaslogika alapján gondolkodtak.
Annyi mindenesetre rémlik, hogy a buzikkal más terveik voltak, nem házasság.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.15. 13:24:53

@Anti Anyag:

Ezt a kommentet elmentem, és a hosszú téli estéken átjönnek a barátaim forralt bort inni, és rajtad fogunk röhögni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 13:25:33

@Megfigyelo:

Ugyanez azonban fordítva is igaz: milyen jogon szól bele egy feminista vagy homoklobbista az emberek életébe?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 13:25:47

@Dr. Furia: és ismét LOL! a számítógéped, amiről ezt a kommented beküldted, valószínűleg tele van kínai alkatrésszel. de egyébként a te megnyugtatásodra: az amerikai cégek a gyártásuk jelentős részét nem sokára hazaviszik, mert annyira megdrágult a kínai munkaerő, hogy már nem éri meg ott termelni és állni a logisztikai költségeket. közben kína ahelyett, hogy egy észak-koreához hasonló berendezkedésű, elkeseredett, csak éppen 6-8 milliárdos lakosságú szegénytelep lenne, beállt a nemzetközi termelésbe 30 év alatt és leküzdötte az évszázados elmaradottságát a nyugathoz képest. eséllyel nem robbant ki világháborút és nem éheznek (már annyian), mint előtte. de halkan megsúgnám, hogy kína egyben felvevőpiaca is a nyugati áruknak és szolgáltatásoknak.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:26:45

@kerekes pereces: Összetéveszted az EU elképzelt szellemiségét a gazdasági realitásokkal.

Pld. egy osztrák üzletember marhára nem azzal fog foglalkozni, hogy magyar árukat szívjon fel, ha el tudja adni neked bagóért az osztrák selejtet.

Jó példa erre pld. a spanyol zöldség-gyümölcs beáramlás. Te biztosan nem tudtad, de a Nagybanira külföldről kizárólag II. oszt. áru jön. Miért? Mert tömege nagyon nagy, ezért olcsón lehet adni, te is előbb megveszed a 2 hetes spanyol paradicsomot, mint az egy napos magyart.

Erre lehet mondani, hogy milyen jól jársz. Pedig nem jársz jól, hiszen azzal együtt magad alatt gyalulod a padot.

Tehát a spanyol kereskedőt kurvára nem érdekli a magyar mezőgazdaság, őt az érdekli, hogy ami nem ment el a Frankfurti nagybanin, azt automatikusan irányítja ide. Kapitalizmus, még mindig olcsóbb mint megsemmisíteni, mert neki csak arra kell ügyelni, hogy ugyanolyan, vagy picit alacsonyabb áron adja mint a magyarok. Ezzel nem csak haszna van, de még a konkurrenciát is kinyírja, ha szerencséje van, jövő nyáron már ő diktálja az árakat és te eszel 2 hetes paradicsomot I.oszt. áron.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 13:27:21

@clegane:

Jézusnak nem volt SEMMILYEN politikai tanítása, azaz nem lehet Jézussal politikailag egyetérteni, mert nincs mivel egyetérteni.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:27:38

Emberek, megvannak a bűnösök, Gyuri megtalálta őket!
index.hu/gazdasag/2012/11/15/matolcsy_megtalalta_a_penzvilag_kalozait/
"Matolcsy szavaiból az derülhetne ki – bár a szerző ilyenre aligha gondolt –, hogy a kalózok már a magyar kormányzat köreibe is bevették magukat. Mert nekik „veszélyes lenne egy IMF-megállapodás, mert pénzügyi védőhálót adna az országnak” – márpedig a magyar kormányzati szereplők körében egyre kisebb elszántság mutatkozik egy ilyen megállapodás iránt. És a kalózoknak az se lenne jó, ha újraindulna a magyar gazdaság növekedése, „a londoni elemzők ezért állandó nyomás alatt tartják a magyar híreket”, különben „kisebb lenne a zsákmány”."

Szóval azért van most GDP-csökkenés, hogy a külföldiek ne tudjanak mit ellopni. Gyuri, te vagy a megmentőnk!

is 2012.11.15. 13:28:37

aztán eladod-e majd rabszolgának a lányodat, ha elég nagy lesz? ugye nem? ez a kereszténységre való hivatkozás egy amőbánál is folyékonyabb. ha rákérdezel az _elvekre_, abból nem jön ki, hogy egyneműek miért ne házasodhatnának, csak van valahol a Bibliában 2 bekezdés róla, hogy az milyen szörnyű. jó, akkor vegyük betű szerint a Bibliát? ja, azt sem, azért rabszolgának mégsem adnám a lányom. a katolikus egyház is évszázadról évszázadra változtatja, hogy akkor mi is a keresztény.

légy nyugodt, ami a kereszténységből érték, az mind, kivétel nélkül bele van építve az európai modellbe. az egyneműek kapcsolata ellen való ágálás nem érték. jó kis harcnak tűnik ez a te életedben, de történelmileg a fehér felsőbbrendűségi Ku-Klux-Klannal egy lapon fognak téged leírni, mint egy erkölcsileg elfogadhatatlan nézet képviselőjét. szörnyűlködni fognak rajtad. neked azok az egyneműek, mint voltak a rasszistáknak a feketék; és persze te eltörölnéd a nők választójogát is, ha tehetnéd (a Bibliából biztos ezt is ki lehet hámozni), de hálistennek nem lehet. minden Ku-Klux-Klanos, és a nők egyenlő jogai ellen harcoló azt képzelte, hogy valami értéket véd; te is azt képzeled. hát nehogy azt mondd, hogy nem szóltak: nem érték, amit védesz, a te Bibliád téved.

blah 2012.11.15. 13:28:40

@TaTa86.: baszki úgy látom nem tudsz egészében felfogni valamit csak félremagyarázni. Ilyen beszélgetéseket meg anyukáddal folytassál. Ja és a végletekben gondolkodó ember definíciója, tudod amit most csinálsz, az elmebeteg.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:29:59

@Anti Anyag: Az a baj, hogy ezeket az árukat megvesszük. Ha nem vennénk meg, akkor nem küldenék ide, eladni.
És miért vesszük meg?
Két okból. Egyrészt olcsóbb, mint ugyanebből a magyar, másrészt mert a magyar szar minőségű ezen az áron.
Hiába, a magyar mezőgazdaság még a szarban sem tud versenyképes lenni.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:30:02

@Hurri kán: E tekintetben tökéletesen megértem a német átlagpolgárt, mikor megkérdezi: miért ő szponzorálja adójából a görögök és a spanyolok naplopását?

Sajnos ez sem ilyen eccerü. Miért szponzorálja? Mert a németek exportból élnek, és ha más tönkremegy akkor nem fogja a német cuccokat megvenni.

is 2012.11.15. 13:31:05

@Kandeláber: a norvégoknak olaja van, a svájciak meg mindenki más pénzén élnek jól bankárként. mindkettejük nyakán szorul a hurok (zöldenergia; adóparadicsomok felszámolása).

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:32:14

@kerekes pereces: Ez nem a javak elosztásának szabályozása, hiszen a belföldön a belföldiek között is verseny van, hanem piackorrekció.

Amit élelmiszerek területén az osztrákok, franciák nálunknál jóval szigorúbban csinálnak. Franciaországban pld. egészen szűk régiókat védenek nagyon kemény szabályozásokkal a külföldi ellen.

Ugyanígy megnézhetnék magukat az osztrák gazdák, ha beáramlana az egyébként sokkal jobb minőségű paradicsom féláron. Beáramolhat így is, de osztrák közvetítéssel és osztrák áron. (Az osztrák paradicsomot keverik vele, tehát osztrákként is van eladva).

tarackos 2012.11.15. 13:32:16

@Shyad-Khourongai: Ajjaj, még a szófajokat sem találod el?...,)

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:32:33

Orbánnal vagyok, de egyedül nem lehet harcolni az EU egyformásítása ellen, kellenek egyéb rebellis szövetségesek.

Egyébként rosszra gondolok. Kinek szálka a szemében a kereszténység? Kinek kellenek érték nélküli dolgozó+fogysztó droid? Ki üldözi Jézust már 2000 éve?
Ki áll a háttérben?

Kandeláber 2012.11.15. 13:33:45

@is: Azért annyira ne féltsd őket, kis EU-ágens, a tagországok kilenctizede cserélne az életszínvonalukkal.
Norvégiának az olajon kívül még jelentős a halászata is, Svájcot pedig még Hitler sem kebelezte be, miből gondolod, hogy Merkel banyának sikerül?

kerekes pereces 2012.11.15. 13:34:32

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nem egészen így működik a dolog. Spanyolországban is ugyanolyan kétlábú egyfejű emberek élnek, mint a németeknél. A németek teljes joggal várják el, hogy abból a pénzből, amit ők adnak nekik a piacért cserébe, fenntartható gazdaságpolitikát építsenek.
Mert ha nem, akkor nem lesz német pénz. A németek rengeteg más államnak tudnak fizetni azért, hogy piacot adjon nekik. Ott van a komplett Balkán, vagy éppen Ázsia.
De ők vannak annyira kulturáltak, hogy a kultúrában közelebb álló spanyolokkal próbálkoznak először. De ha nem megy, ők is hagyni fogják az egészet a francba.
Jelzem, a spanyol bankrendszer megmentésére több pénzt költöttek idén, mint amennyibe a komplett Apollo-program (tkp. holdraszállás) került. 2007-es árakon olyan 150 Mrd dollár volt a teljes holdprogram, míg a spanyol bankrendszerre idén 122 Mrd eurót költöttünk. A görögöket már számítani sem akarom ide.
Ennyi pénzből rengeteg valódi gazdaságfejlesztést lehetne finanszírozni, meg tudom érteni a németeket, ha arra nem akarnak költeni, hogy jóléti, de egyáltalán nem működő gazdaságokat tartsanak el.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.15. 13:35:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Jézusnak nem volt SEMMILYEN politikai tanítása, azaz nem lehet Jézussal politikailag egyetérteni, mert nincs mivel egyetérteni." --- írod.

Már hogyne lett volna! Már hogyne lehetne!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.15. 13:37:07

@blah:

"Ja és a végletekben gondolkodó ember definíciója, tudod amit most csinálsz, az elmebeteg." --- írod.

Amit pedig te csinálsz, azt úgy hívják, hogy gyilkosságra felbujtás.

ü
bbjnick

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:38:47

@kerekes pereces: Nagy tévedésben vagy. Nem azért veszed meg, mert a magyar szar, ettél te pld. már magyar paradicsomot?

Eleve a zöldség-gyümölcsnél a tárolás ideje a lényeg, de természeti és időjárási adottságok miatt a magyar zöldség-gyümölcs íze sokkal jobb mint a szomszédoké, vagy akár a spanyoloké.

Azért veszed meg, mert a teszkó nem tud magasabb minőséget eladni, mert akkor már nem Teszkó lenne, hanem Spar. A fólia alatt termelő magyar nem tud I. oszt. paradicsomjával versenyezni a II. oszt. spanyollal.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 13:39:23

@Anti Anyag: látod és még olvasni sem tudsz. épp azt írtam, hogy szerencséd, hogy senki nem akar kiszorítani. erre te leírod, hogy rajta, szorítsalak ki. és utána még smiley is, hogy lássuk, te most mennyire meg vagy elégedve magaddal. őszintén gratulálok.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:39:37

@kerekes pereces: Nem védem én a spanyolokat csakhogy az EU mentőcsomagja a görögöknél teljes kudarc volt(félévente újabb hajónyi pénz kell, a gazdaságuk még mélyebbre süllyed). Erre ugyanazt a receptet írják fel a spanyoloknak. Ez sem egy ésszerü gazdálkodás.

the_line 2012.11.15. 13:40:43

@Kandeláber: hogy az államok mit, az mellékes, de az emberek/cégek: pénzt(agrárium, infrastruktúra, kkv- k ide szinte csak eus pénz megy, persze eu nélkül is lenne, csak kevesebb)t, piacot(exportpiacunk kb nulla lenne, csak a mostaninál is jóval alacsonyabb bérért,életszínvonalért érné meg itt termelni exportcikket és persze tény, hogy mi is piac vagyunk a többieknek, ezért tényleg jól kell csinálni, ha egy magyar cég be akar szállni a közösségi versenxbe), minőséget (áruk, szolgáltatások, tudás, knowhow), lehetőségeket(külföldi munkavállalás,tanulás, kulturális és emberi kapcsolatok), garanciát(lásd alkotmányellenes alkotmányozás, alapvető jogokkal szembemenő törvényhozás). Végülis az állam is kapni fog - még felemásan működő - pénzügyi stabilitást (vicceaen hangzik, de a 15 havi görög fizetések számláit most fizeti az eu, nyilván tény, hogy eddig a stabilizáló szerep nem működött jól), sőt a politikai érdekérvényesítése a látszat ellenére nem kisebb egyébként véleményem szerint. Nyilván minden pontba bele lehet kötni valahol , mert a kép nagyon összetett,ennélfogva árnyalható, de ez a szummája

is 2012.11.15. 13:40:47

@Hurri kán: talán azért, mert 20 évig a németek tömték ki hitelekkel őket, és 20 éve szedik rajtuk a kamatot. ha nem adtak volna a német és francia bankok az elmúlt 20 évben nyakló nélkül hitelt a görögöknek és spanyoloknak, akkor nem lett volna 18. havi fizetés, amiből most ugye 8 hónapot kell visszavágni. viszont akkor nem vittek volna el 20 év alatt egy fél GDP-nyi reálkamatot a németek magukhoz. és nem lett volna felvevőpiacuk az elmúlt 20 évben, mivel ugyanúgy, mint Magyarországon kicsiben, kiírtották a helyi termelést, és ide exportálták a termékeiket. ami kiírtást csak részben kompenzál az EU kohéziós alap.

talán ezért nincs erkölcsi alapja a németeknek, hogy olyanokról pofázzanak, hogy ők mentenek meg másokat. 20 évig másokból éltek jobban, mint a saját gazdaságuk.

szerintem be kell vezetni az EU szintű munkanélküli és nyugdíjellátást. onnantól mindegy, hogy ki termel, meg ki exportál, és hová nem jut gyár, ami miatt ott munkanélküliség lesz. nem igaz, hogy a spanyolok 25%-os munkanékülisége egyedül a spanyolokon múlik. azon is múlik, hogy a németek minden gyárat kiírtottak máshol, de legalábbis tulajdonba megszerezték, és a profitot hazaviszik, és ott élnek belőle jól, meg ott fejlesztenek tovább. az elvitt profitból aztán máshol nem tudnak fejleszteni, oktatni, modern gyárat építeni, munkanélküliséget csökkenteni.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:42:57

@balage_81 reloaded: OK, haver akkor zárjuk is ezt le, ez a te problémád, én pedig nem vagyok ápoló.

Ha valami problémád van, nyilván írhatsz a blog gazdájának, de ne engem nyaggass vele, én biztosan nem tudom megoldani, nem is akarom.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.11.15. 13:43:20

Kedves Barátaim!

Bizonyára hallottátok már arról a szörnyű belvárosi épületrombolásról, ami nagy felháborodást és megdöbbenést idézett elő a városszerető polgárok körében. Elöljáróban azonban röviden ismertetem az esetet. Belváros-Lipótváros szívében, a Szent István Bazilika impozáns épületének szomszédságában, a Hercegprímás utcában váratlanul, egyik napról a másikra lebontottak egy meghatározó jelentőségű műemléképületet. Az épület az egyik legnagyobb magyar klasszicista építész, a Nemzeti Múzeum tervezője, Pollack Mihály tervei szerint épült 1836-ban, tehát a Budapest (és az egész ország) egyik legidősebb műemléképülete volt.

Az első reakcióm természetesen mély megdöbbenés volt. Közvetlenül azután összeszorult a szívem, és ökölbeszorult a kezem, mert fokozatosan kikristályosodtak bennem bennem egy lehetséges forgatókönyv jelenetei és szereplői. Azt gondoltam magamban: "Egyáltalán nem lepődnék meg, ha azt hallanám, hogy zsidó befektetők állnak a projekt mögött..."

Természetesen nekem volt igazam.

Utólag kiderült, hogy a projekt mögött egy felvidéki származású zsidó befektető áll. A világ népei közül csak a zsidó képes ilyen rombolásra, s csak a zsidó kelthet olyan felháborodást az egyszerű, gyanútlan emberekben, aminőket most Henry (Imrich) Kallan generált a városszerető magyar emberek lelkében.

Ez a szerencsétlen város őrületes károkat szenvedett a második világháborúban. A németek megszállta Európa egyetlen fővárosa Budapest, ami romhalmazzá vált. Athén, Prága, Szófia, Bukarest, Pozsony, Belgrád, Zágráb nem sínylette meg a háború végi vérrontást. Sőt: Rómát a harcokban nyílt városnak nyilvánították és megkímélték, Párizst pedig a német tábornokok mentették meg Hitler parancsától.

Budapest gyakorlatilag megsemmisült.

Aztán 1956-ban megint szétlőtték a belvárost...

Most pedig a zsidó-kapitalizmus gátlástalan hódióit büntetlenül rombolják a még megmaradt építészeti és kulturális örökségünket.

Szomorú.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 13:43:53

@clegane:

Akkor sorold melyek azok a jézusi értékek, melyekkel te egyetértesz, viszont melyeket a "konzervatív keresztények" elutasítanak.

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 13:44:10

@blah:
Fáj, hogy igazat mondott?
Ugyanis, mintha ezt írtad volna:
"... amíg nem életképes és valakinek a testén keresztül táplálkozik, növekszik akkor talán a gazdatestet megilleti a döntés joga. "
Az újszülött csecsemő életképes, el tudja látni magát minimálisan is? Van fogalma a világról a születése pillanatában? Nem az anyja által táplálkozik (szigorúan véve, mivel tejjel üzemel, belőle táplálkozik)?
Nem felháborodni kellene, hanem gondolkozni, és megfontolni, hogy vajon olyan könnyedén dobálhatod e más életét ide-oda.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:45:16

Kinek szálka a szemében a kereszténység? Kinek kellenek érték nélküli dolgozó+fogysztó droid? Ki üldözi Jézust már 2000 éve?
Ki áll a háttérben?

Az utolsó keresztényellenes globális(nak szánt) szellemáramlat a bolsevizmus volt. Ki finanszírozta a téli palotai puccsot? Kikkel állt fel az első szovjet? Mit gondolt erről Churchill, miért nevezte etnikai természetünek a bolsevizmust?

Ejj-ejj, a célok nem változtak, csak az eszközök. Éberség!

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:46:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Add meg a császárnak ami a császáré, Istennek ami Istené.

is 2012.11.15. 13:46:54

@Anti Anyag: "A fólia alatt termelő magyar nem tud I. oszt. paradicsomjával versenyezni a II. oszt. spanyollal. "

Aztán miért nem bész be a Sparba megvenni azt a fólia alatti I. osztályú paradicsomot? A minőség definícióját tudod? Minőség: az igényeknek való megfelelés. Ha nincs (fizetőképes, mert nekem is kell 2 Ferrari a garázsba) igény fólia alatti drága paradicsomra, akkor az nem minőség, hanem pazarlás, értelmetlen pocsékolás.

Aztán mi az, hogy fólia alatt? Az jóval drágább. Ha a spanyol meg tudja termelni a vásárlók által elfogadott minőségű paradicsomot fólia nélkül, akkor mi miért nem? Nem jó az időjárás? Miért nem olyat termelünk, ami megfelel a magyar időjárásnak, és amihez nem kell drága fólia? Miben versenyképes a magyar mezőgazdaság? Nem az a kérdés, hogy baromi drágán elő tudunk-e állítani kiállításra való magyar narancsot, hanem hogy melyik terményt tudjuk elfogadott minőségben mindenki másnál olcsóbban termelni. Nos, melyiket?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:46:57

@is: A németek "mentségére" a saját piacaikat és az eurót akarták megmenteni, hiszen a külföldnek adott kölcsönök lényege azért az is volt, hogy német termékeket, szolgáltatásokat vesznek.

Persze ez végül is nem mentség, csak az a gond, hogy ha a németek tönkremennek, akkor mi pláne. Gondolom, Orbánék ezért is igyekeznek igen gyorsan új irányba fordulni, mert azért könnyen meglehet, hogy a németek esetleg belebuknak és akkor nagyon felborul az egész.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:47:01

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Ezt a fideszes V. kerületi önkormányzatnak is elmondtad? Tudod, annak, amelyiknek a vezetője, Rogán Antal Orbán Viktor egyik jobbkeze. Náluk tessék kopogtatni.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 13:49:20

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Kiszabadult az EU-s szellem.

Ezt magyaráztam, egy külföldit a haszon érdekel, nem pedig valamiféle magyar érték.

Ezért nem is az ő dolga a szabályozás, hanem a mienk.

Kandeláber 2012.11.15. 13:49:28

@is: Vágod te, akkor ne engem cikizz.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:51:43

@Anti Anyag: Meg kell tenni amit lehet, de nagyon nem mi vagyunk az elsők ebben a keletre tekintésben. A nagy német cégek legalább 20 éve ott vannak Kínában. Ma már minden autógyár növekedése csakis Európán kívül lehetséges.

kerekes pereces 2012.11.15. 13:51:52

@is: "azon is múlik, hogy a németek minden gyárat kiírtottak máshol"
Arra gondolsz, hogy van Győrben Audi, Kecskeméten Mercedes, plusz fél Szlovákia német tulajdonú autógyárakkal van tele?

Kandeláber 2012.11.15. 13:56:19

@is: Termesztettek itt már Rákosi pajtás királysága idején gumipitypangot és gyapotot (nem ugyanaz!) és rizst is.
Fekete István írta valahol, hogy a háború előtti magyar búzafajták mínusz 15 fokig akkor sem fagytak ki, ha nem volt hótakaró a földeken, de aztán jöttek a micsurin-hibridek.

Messzi Vetek 2012.11.15. 13:56:39

@tarackos: bocsánat, de itt meg a főnévragozás egyes - ha már egyszer... casus dativus lesz az: similis simili gaudet.
frappánsan erre csak annyit tudnék mondani: si tacuisses philosophus mansisses

Sírköves Slomó 2012.11.15. 13:57:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Világos, a Jézusi tanítás a keresztény egyház útján vált politikává. De az emberek politizálnak, ugye, mert sokan vannak, így vannak közügyeik.

Jézus meg nem ember hanem Isten fia + 1 szimbólum. Nem szorul rá politizálásra, így is a legismertebb celeb a google-ban.

pierre bayle 2012.11.15. 13:57:39

Ellenzi a csavo a VALAST??? 2012-t irunk, nem? Az abortusz meg a meleghazassag ellenzeset meg erteni velem, de a VALAST?

Konyorgom, huzzuk azonnal deresre!

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:00:41

@pierre bayle: Azért a véleményéhez joga van. Egyébként a válás olyan jó dolog? Sok pozitív hozadéka van a gyerek(jövő) vagy társadalmi szempontból?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 14:02:00

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Így igaz. A tanítás nem politikai, de terjesztése már önmagában politizálás.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:03:03

@is: Én a piacról vásárolok már jó pár éve.

A minőség nem az igényeknek való megfelelés, hiszen pontos meghatározása van pld. paradicsom esetén is, a te igényedet viszont a pénztárcád szabja meg.

Zöldségnél, gyümölcsnél alapvető minőségi kategória a frissessége és csak ezután jöhetnek a formai elemek.

Ergo a magyar II. osztályú minőség alapból magasabb a spanyolnál, hiszen max. 1-2 napos, a spanyol eleve legalább 1-2 hetes, hűtőházban, kamionban hűtött. (Ezért van az, hogy a külföldi paradicsom pár nap alatt penészes lesz, a magyar pedig hűtés nélkül is 1-2 hétig változatlan)

A spanyol I. oszt. minőség nálunk nem jelenik meg, mert eladják.

Ezért vásárolok én a piacról, mert fenti definició szerint ár-érték arányban a magyarral járok jobban.

A fólia itt most mellékes, mert Spanyolországban is van fóliás termesztés, sőt jóval nagyobb tömegben mint nálunk.

kerekes pereces 2012.11.15. 14:03:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Az jobb egy gyereknek, ha egy olyan családban nő fel, ahol a szülők utálják egymást, esetleg mindennapos a családon belüli erőszak? Biztos egészséges felnőtt lesz belőle.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 14:04:17

@is: hát veled meg mi történt? azt megértem, hogy sok a bolsevista troll, de eddig élvezettel olvastam valamennyi kommentedet. de ez? ez hogy? és akkor egy kérdés is, mert veled legalább érdemes vitatkozni: ki kényszerítette a görögöket, hogy hitelből éljenek? volt szerencsém dublinban dolgozni. az írek nem egy szorgos nép, mégis félelmetes mutatókat tudtak produkálni, pedig kb ugyanaz volt nekik, mint a görögöknek, vagyis turizmus, mezőgazdaság (némi) és persze szolgáltatások. nem értem, miért a németek hibája, hogy jó termékeket gyártanak, amiket mások megvesznek, és még hiteleznek is, ha valaki kér, hogy fenntartsa a jóléti rendszerét, ami mögött nincs valós termelés. őszintén remélem, hogy valaki csak meghekkelte a nickedet

Hattory Hanzo 2012.11.15. 14:04:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Azt még nem igazán sikerült ezek szerint megértened, hogy általában azok válnak el, akik nem szeretnek együtt élni. A gyerek szempontjából pedig sokkal károsabb olyan családban élni, ami már rég nem család, csak együtt laknak. A gyerek ugyanis kicsi, de nem hülye.

pierre bayle 2012.11.15. 14:04:49

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: hat joga az van hozza, de azert unios tisztseget ne kapjon mar.

Es igen, a valas jo dolog, most itt nem reszletezendo okokbol. Ja igen, a gyerekeknek is jo.

Kandeláber 2012.11.15. 14:05:03

Borg váljon el, költözzön össze egy férfival, akivel közösen örökbe fogadnak egy gyereket, és máris eu-, valamint liberáliskonform lesz.

Void Bunkoid 2012.11.15. 14:05:45

@Anti Anyag: ez bezony így van, főleg a kaja része. De már egyszer elmondtam asszem azt, amit most megint el fogok...

Habár a mezőgazdaság meglehetősen mostoha gyerekként van kezelve, de igen, még mindig nagyon-nagyon jó minőségű és hozamú termőföldekkel rendelkezünk.

A gond ott van mindössze, hogy ahogy elnézem, a magyar mezőgazdaság kifele is reklámozott outputjai szinte kizárólag prémium termékek, amik magas előállítási költséggel járnak, marha drágák, és csak egy szűk réteg - nemhogy megvenni képes, hanem eleve MEGENNI ezeket.

Miközben sápítozunk, hogy bezzeg a teszkóban dömping van az ócsó, silány minőségű szlovák tejből meg lengyel húsból meg francia kolbászból, meg aldis német müzliből.

Hát álljon rá a paraszt az igénytelen, átlagos vagy rossz minőségű, de eladható, és igénytelenségéből fakadóan minimális termelési költségekkel járó termékekre - k*rvára nem éri meg a kézzel bikkfán füstölt kilenccsillagos mangalica tokaszalonnára rámenni, hogy én ezt fogok termelni, ha a VILÁGON összesen talán van két-háromezer gasztrobuzi, aki egyáltalán a szájába meri venni.

Termeljünk ócsó, béna növényeket, tejet, húst, és mindjárt jobban meg fogja érni nemhogy a hazai, de még a külföldi multi-kajaláncoknak is tőlünk venni, mint a szlováktól vagy a lengyeltől.

Ennél fogva az ország munkaképes lakosságának legyen a 10 százaléka orvos, aki majd a gazdag amcsinak meg britnek fogat húz, 15 százaléka ájtí szakember, mert azért azokat is termelünk, a maradék meg - és most nem pejoratív értelemben használom - legyen paraszt, és csináljon verhetetlenül olcsó árú magyar kaját a világnak - én még a téeszesítéstől (!) sem riadnék vissza, mindjárt nemgond, hogy János bácsinak nincs traktora, anélkül meg elgazosodik az öt hód fődje, mert van közös... ennyi.

Ja, és ha tényleg sikerül olcsón, és jó haszonnal a kaját termelni/eladni, akkor még az is előfordulhat, hogy a paraszt jobban fog keresni, mint az ájtíszakember.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:06:10

@kerekes pereces: Hát lehet hogy nem abból kéne kiindulni hogy az átlagos családban verik a gyereket. A családon belüli erőszak véletlenül sem mindennapos, ellenben bcs.

Nehogy már erre alkossunk jogszabályt.

clegane 2012.11.15. 14:07:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
röviden, éppenséggel értékrendek körüli vita tekintetében:
Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, mely a te saját szemedben van, nem veszed észre? Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Atyámfia, hadd vessem ki a szálkát a te szemedbõl, holott te a te szemedben lévõ gerendát nem látod?

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:07:18

@pierre bayle: Es igen, a valas jo dolog, most itt nem reszletezendo okokbol. Ja igen, a gyerekeknek is jo.

- Azért részletezhetnéd.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 14:07:48

@is: azért is fura nekem, amit a németekről leírsz, mert az egyik felük komcsi volt, amit nem kis pénzből kellett újra éleszteni, másrészt vesztesen jöttek ki egy világháborúból. tehát minimum kijár nekik a tisztelet, amiért vezető szerepre törtek az eu-ban és most azt kérik, hogy aki eddig hitelekből élt és hagyta, hogy más országok "kiírtsák" az iparát, az legyen szíves és gazdálkodjon okosan. a svájciakat, íreket, belgákat, hollandokat, szlovákokat, lengyeleket és még ki tudja hány országot nem lehetett így gyarmatosítani. felmerül a kérdés, akkor nem a görögök und spanyolok-e a saját sírjuk ásói?

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:08:18

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Az a gond, hogy nagyon függtünk és még függünk az EU gazdaságától, nem figyeltünk erre időben, mint a németek.

Nekünk is 20 éve kellett volna nyomulni araboknál, kínaiaknál.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:08:36

@pierre bayle: A pedofil Kón-Bandita nyugodtan viselhetett EU vezető tisztséget, de a válást elítélő az nehogy már, az maradi....:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 14:15:29

@clegane:

De hisz te épp az előbb kritizáltad a szálkát a "konzervatív keresztények" szemében. Ez önellentmondás.

Void Bunkoid 2012.11.15. 14:16:41

@is: lásd a kicsit feljebb levő kommentem, teljességgel egyetértek.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:18:09

@Hattory Hanzo: Csak a hülye nem látja hogy mire megy ki a játék. A válást elítélőt eltávolítani, a nőket min. 40% vezető poziba, a buzikat egyenjogúsítani.

=gyerekszám tovább csökken aki lesz érzelmi nyomorék lesz=európa fehér/keresztény lakossága/jellege tovább csökken. Amerikában ezt a harcot már megnyerték, a fehér/keresztény amerika vesztett. A cigányt/arabot/mexikóit ugyanis ezek a szabályok ne kötik.

Ez a progresszió a liberális sajtóban, de nekem nem ez az érdekem. nekem nem ez a jövő kell.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:18:30

@Void Bunkoid: Van benne valami, de a minőségi kategóriát mindig is kell támogatni, mert egyrészt tudomány, másrészt magasabb feldolgozottságot jelent.

Az már látszik, hogy a szocialista típusú tömegtermelés nem megy, a tömeges minőségi előállításra pedig nincs tőke.

A hazai húsgyárakat szerintem az tette tönkre, hogy nagy tömegben állítottak elő közepes minőséget, míg a piacokon pár éve megjelentek a magas minőséget előállító kis családi vállalkozások, amelyek naponta ezres szériákat terítenek és alig drágábbak mint a nagyok.

Ha magamat tekintem, 4 év alatt teljesen megváltoztak az étkezési szokásaim. Hihetetlenül finom disznósajtokat, kolbászokat eszem, gyümölcsöt, zöldséget, húsárut közértben vagy multinál már nem is vásárolok. Nem gondoltam volna, hogy a kistermelői piac ennyire képes felfejlődni.

Ha ezek a hazai piacokon győztek, gondolhatja az ember, hogy némi tőkével kiegészítve külföldön is jó konkurensei lehetnének a tömegtermelésnek.

clegane 2012.11.15. 14:18:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

még nem megy neked annyira ez a gondolkodás, próbáld jobban.

ha valaki azt mondja neked, hogy várjál lehet hogy neked is szálka van a szemedben, azzal nem azt mondja, hogy a sajátjában nincsen, hanem azt, hogy ne próbálj úgy tenni, mintha a tiedben nem lenne.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:22:19

@balage_81 reloaded: Azért ez nem egészen így van. A németek, franciák a többi EU-s ország rovására engedték be a kínai árukat az EU-ba.

Igaz, amikor elkezdték, nem gondolták, hogy Kína a spanyol, olasz és görög gazdaságok színvonalán fog produktumokat előállítani.

Gond akkor lesz, amikor Kína már svéd, finn és német színvonalon is képes lesz erre. Most kb. a francia színvonalnál tartanak.

Void Bunkoid 2012.11.15. 14:22:42

@balage_81 reloaded: azért a németek nem roki balboka módra a padlóról összekaparódva bokszolták magukat a Vezető szerepébe Európában, igen jelentős szerepe volt ebben az őket előzőleg alaposan eltángáló szövetséges államoknak/USÁnak is, ami valami irdatlan mennyiségű pénzt injektált a német gazdaságba - egyrészt, mert ezzel befogta a németek pofáját, nem volt oka a németeknek utálni az usát és esetleg (ámbár elég valószínűtlen) a ruszkikkal kooperálva egy kicsit odébbtolni a vasfüggönyt, akár középhatótávolságú ballisztikusrakéta-hajításnyira is, valamint ezzel a segélyezősdivel-barátkozósdival az _igazi_ szövetséges államok - Nagy-Britannia és Franciaország elé állított még egy jóféle védőszivacsot, ami szintén védi a Nyugatot a komcsiktól.

A Marshall-segély amúgy nekünk is fel lett ajánlva, de mi büszkén visszautasítottuk arra hivatkozva, hogy nekünk nem kell a büdös imperialisták pénze, majd szovjet testvéreink adnak helyette nekünk vasat meg acélt, sőt tankokat is, hogy pusztulnátok meg, büdös burzsoák :)

Dub hadnagy 2012.11.15. 14:23:54

@Kandeláber: az valószínű, hogy a trópusi Oroszország forróságához szoktatott búzafajták nem bírták a kemény magyar telet

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 14:26:50

@Muad\\\'Dib: nincs itt logikai hiba. a magzat az anya testén belül van, annak része. mikor kijön onnan, akkor lehet mondani, hogy egy önálló, védendő élet. de egy magzatról dönteni, amit nem te táplálsz, ehhez neked nincs jogod. és most már jó lenne megérteni, hogy a nők nem jókedvükben abortálnak. akinek a szemében minden nő egy ringyó, az persze menthetetlen, de miért olyan nehéz elképzelni, hogy van olyan élethelyzet, amikor nem tudja és nem szeretné megtartani a magzatát? még a katolikus, családonként 4-6 gyereket felnevelő írek is átjárnak angliába abortálni, ahogy a spanyolok is portugáliába. meg kéne fontolni, hogy esetleg ráhagyjuk a döntést arra, akit a legjobban érint.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:27:39

@Void Bunkoid: A Marshall-segély amúgy nekünk is fel lett ajánlva, de mi büszkén visszautasítottuk arra hivatkozva, hogy nekünk nem kell a büdös imperialisták pénze

Persze a független magyar kormány utasította el a Marschall segélyt az oroszokkal megrakott országban.....

Ezt akartad mondani?...:))

zotyesz11 2012.11.15. 14:29:03

@kerekes pereces: "Matolcsy harmadik utas, mert: csökkentette a személyi jövedelemadót, hogy legyen fogyasztás. A fogyasztás-alapú adókat megnövelte, hogy visszakapja a bevételeket.
Azonban azzal nem számolt, hogy az a réteg, aki jól járt az egykulcsos SZJA-val, az nem fogyasztásra, hanem megtakarításra fogja fordítani a felszabadult pénzét.
Aki viszont fogyasztott volna, az szarabbul járt, mert a pénzének a vásárlóereje még kevesebbet ér a magasabb ÁFA miatt." -Így van.
Viszont miért baj, hogy megtakarítanak?
Nekünk csak az a jó, ha egy olyan népréteg fogyaszt amelyik emellett szeret eladósodni, mert az jó?
5000-6000 milliárd forintnak megfelelő, jelentős részt deviza alapú lakossági hitel az jó?

Tényleg jó volt, hogy a magánnyugdíj rendszer évente 300-500 milliárd hiányt okozott a nyugdíjkasszának, amit természetesen az állam az adóbefizetésekből pótolt ki?
Mármint szerintem is fair dolog, hogy öreg korára mindenki annyit kap vissza, amennyit berakott, csakhát véleményem szerint az elmúlt időszakban nagyon sokan raktak be relative nagyon keveset. Szóval pár százezer embert érhetet volna meglepetés a nyugdíjazásakor.

Tényleg mindent elbaszni tudnak csak?
Tényleg rossz dolog az állami szerepvállalás fokozódása egy ilyen kétes privatizációs múlt után?

Biztos szar, meg európaiatlan lehetett a feldolgozó iparban dolgozni, ezért is volt célszerű bezáratni és inkább Kínából hozatni ezen termékeket.

Az lenne vicces, ha megint jönne egy kormányváltás, eltelne pár év, aztán közgazdász értelmiségiek, köztük kormány tagok azt találnák mondani, hogy az a rossz emlékű Orbán-kormány nem is volt olyan rossz, bizonyos utólag fontosnak mondható makrószámok sok tekintetbe javultak.

Asszem az első Orbán-kormánynak is elmondták, hogy a Közgazdaságtan alapdogmáit nem lehet kijáccani.
Például: államadósságot, munkanélküliséget és inflációt nem lehet egyszerre csökkenteni.
BunkóOrbán pedig ezt egyszerűen figyelmen kívül hagyta.

Ja és ez:
"Most komolyan, van Magyarországon számottevő valóban konzervatív értékrendű ember? Én nem nagyon látok egyet sem."
Lehet, hogy az M0-áson túlra kellene merészkedned.
Tudod, Magyarország balkáni nyúlványára, amit egyszerűen csak vidéknek, vagy szarországnak hívnak, amelyik ráderőltette a Vityát is...

Kandeláber 2012.11.15. 14:30:18

@Dub hadnagy: Kis csacsi, Micsurin idejében Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének hívták, és nem csak az Északi Jeges-tenger mellett terült el, hanem jóval délebbre is.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 14:30:26

@Void Bunkoid: nem azt mondtam, hogy nem kaptak hitelt máshonnan, hanem azt, hogy kikaparták magukat a mélyből. ezért amit írsz, nem cáfolja az általam elmondottakat. a görögök is ki lettek tömve pénzzel. csak ők másra használták.

@Anti Anyag: figyelj, döntsd el, hogy lezárod a számodra nívótlan vitát velem (muhaha), vagy bokszolsz és mondod a magadét. a kettő együtt nem megy. egyébként az " amikor elkezdték, nem gondolták, hogy" típusú kommentek a "halálom":D mert pontosan mutatja, hogyan is alakítod ki a véleményedet a nagyvilágról. nem kell veled beszélgetni, elvagy te magadban koma:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 14:31:53

@clegane:

Tehát neked jogod van mást kritizálni, s ez egyezik a jézusi tanítással.

Ha viszont más teszi ezt, akkor ez szörnyű jézusellenes tett.

Már világos így!

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 14:31:59

@balage_81 reloaded:
Van olyan élethelyzet, senki nem írta, hogy nincs.
Az pedig, hogy egy gyermek kinn van az anyjából, vagy nem, pusztán remek takarózási lehetőség, afféle struccpolitika. Ha nem látom, nem gond, hogy kinyírják, lévén ahhoz nincs közöm, hiszen még nincs a szemem előtt.
Komolyan nehezen felfogható számomra az a nézet, hogy neked az élet csak onnantól kezdve értékes, hogy taperolhatod és nézegetheted. Na ez az igazi sötét középkor...

Kandeláber 2012.11.15. 14:32:24

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Igen, az abszolút független, senki által nem befolyásolt, demokratikus berendezkedésű Magyar Népköztársaság utasította vissza a Marshall-segélyt, miközben fizette a jóvátételt.

Void Bunkoid 2012.11.15. 14:32:44

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: természetesen, önként és dalolva, sőt még mi ajánlottunk fel egy nagyobb segélyszállítmányt az amerikai hadiárváknak :)

clegane 2012.11.15. 14:34:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
igazad van, én vagyok a hülye hogy vitázni próbálok veled. bocs!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 14:35:29

@balage_81 reloaded:

Szerintem legyen alapvető emberi jog minden 14 éven aluli gyermek abortálása. Hiszen még nem igazi ember. Büntetőjogi felelőssége sincs. Na és milyen jogon kényszerítjük a szüleit, hogy eltartsák a koszos kölyköt? Az emberi jogok súlyos megsértése, hogy a szülőket kötelezzük a poronyt eltartására! Felháborító szerintem.

S a nyugdíjasokat is lehessen abortálni! Ők már nem teljes értékű emberek, ez nyilvánvaló. A jelenlegi gazdasági helyzetben amúgyis irracionális a sok nyugdíj kifizetése. Ebből a pénzből lehetne autópályákat építeni, befejezni a négyes metrót, s sok más hasznos dolgot véghez vinni!

De abortáljuk a 14-65 év köztieket is, ha munkanélküli segélyen élnek. Nem teljes értékű emberek, hiszen nincs munkájuk!

Na jó, most menem kell, kimegyek egy aluljáróba hajléktalant ölni. Neki is jobb lesz, ha abortálom őt, hiszen úgyis csak szenved.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:35:43

OK, akkor talán gondolták, de azt is, hogy fogják tudni kezelni.

Nem nagyon értem, ebben mi a probléma, ha a németek 20 évre előre tudnak gondolkodni, nem lenne ma pld. görög probléma.

Nyilvánvaló, hogy 20 éve a többi EU-s ország érdekei különösebben nem is játszhattak, a németek maguknak akartak piacokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 14:36:21

@clegane:

Ismerem az összes érvelési trükköt, így ellenem nehéz ezeket bevetni. Ezért megértelek.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:37:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyes emberek soha nem látják be, hogy nem abortálni kell, hanem felvilágosítani.

Pedig ők tartják magukat a felvilágosodottnak.

pierre bayle 2012.11.15. 14:37:46

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: szemelyes pelda lehet? Az en szuleim elvaltak, s azt kell mondanom, h mindenkinek sokkal jobb volt utana, mint elotte. Jobb lett a viszonyunk - marmint az ocseme es az enyem - veluk, jobb lett az o viszonyuk egymassal. Apamnak aztan lett valaki mas, akivel jol van, anyamnak sajnos nem. Ja: es harom-negy evig azert huztak, mert mit szolnak majd a szuleik, pontosabban apam vallasos, videki szulei; akik szemeben a valas kabe a pedofiliaval ert fel. Szomoru, de majdnem megvartak, h meghaljanak az oregek, hogy vegre szetmehessenek, de aztan anyam a sarkara allt, a mi - a gyerekek - teljes tamogatasa mellett.

Barbar es kozepkorias dolog elvenni az emberektol az ujrakezdes lehetoseget.

pierre bayle 2012.11.15. 14:40:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: DCB-rol lehet ilyen vagy olyan velemenyed, en sem rajongok minden megnyilvanulasaert, de az koztudott, h NEM pedofil.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 14:41:47

@Anti Anyag:

Nem kell abortálni??? De hiszen akkor te egy közpkorban rekedt maradi, pedofilgyanús klerikálfasiszta vagy! Értsd meg: abortálni KELL, ez alapvető emberi jog. Aki ezt tagadja, az rosszabb a náciknál.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:44:17

@pierre bayle: A személyes példád megérthető, de nem meggyőző. A válás kimondása minden ok nélkül sokkal többet árt mint használ. Természetesen nem tilalomról álmodozom, hanem a válás megnehezítéséről. Az emberek gondolkodjanak előre, ne utólag. A liberalizálás odáig fajult, hogy ma már meg sem házasodnak, csak élettársak(tehát eleve azzal mennek bele a kapcsolatba hogy szét fognak menni). Igy nem vállalnak felelősséget a döntésükért. És ezzel nem csak a saját családjukat verik szét. Az elváltak további családokat vernek (potenciálisan) szét. Nem bonyolult, ha belegondolsz.

Dub hadnagy 2012.11.15. 14:45:04

@Kandeláber: a működésének a színhelye: en.wikipedia.org/wiki/Michurinsk

ez azért jóval északabbra van a mai Mo. bármelyik pontjától, a környék klímájáról lásd ezt:

en.wikipedia.org/wiki/Tambov

Munkásságának a javát valóban nem egy Oroszország nevű államban (javarészt az Orosz birodalomban és csak a végén a Szovjetunióban), cserébe a mai Oroszország területén nyomta le.

Sírköves Slomó 2012.11.15. 14:47:02

@pierre bayle: Köztudott? Én olyan nyilatkozatára emlékszem, amiben elmeséli hogy a kislányok teste nagy gyönyört okoz neki. Az hogy a bíróság ebből azt a következtetést vonja le hogy nem pedofil, nem az én dolgom. Az én dolgom hogy ne menjen a kislányom közelébe.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:49:03

@pierre bayle: Szerintem a vita alapja az, hogy a kereszténységre szükség van, vagy betöltötte már a társadalmi szerepét és mehet a kukába.

Az jól látszik, hogy a társadalom nagyobb részénél betöltötte a szerepét, a többség nem a vallási szabályok miatt nem bűnöző, más szabályok egyszerűen ma már értelmetlenek.

Viszont ha kidobják, nincs helyette másik hit alapú szabályrendszer, holott ugyanakkor kellene. Primitív embereket ugyanis csak a hit alapú rendszer képes szabályozni.

sírjatok 2012.11.15. 14:50:43

@balage_81 reloaded: akkor mondjuk a megszülés előtti utolsó pillanatban is lehessen abortálni, hiszen akkor is még az anya testében van

nem jó ez a logika

a védelmedben megjegyzem, hogy a másik (életvédő) logika sem tartható vagy életszerű, hiszen ott eljuthatunk addig, hogy mindenki, aki nem ragad meg minden pillanatot a gyerekgyártásra, valójában "gyilkos", hiszen potenciális emberek nem jönnek létre a lustasága miatt

Anti Anyag (törölt) 2012.11.15. 14:50:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A nácik is abortáltak, szóval az már nem lehetek:)

Dub hadnagy 2012.11.15. 14:51:20

@zotyesz11: 2 dolog
1. Most majd hárommillió embert ér megelpetésként a nyugdíja.
2. Esetleg merülj el a magyarországi feldolgozóipar leépülésénbek és a minimálbér emelkedésének az összefüggéseiben,

Sírköves Slomó 2012.11.15. 15:00:18

@pierre bayle: NEM pedofil

1982-ben, egy interjúban tért vissza élményeire: itt elmondta, hogy mennyire élvezte, amikor óvóbácsiként pár hónapos vagy kétéves gyerekek „popóját" moshatta, vagy egymást tapogatták, simogatták a gyerekekkel. „Tudja, ha egy öt, öt és féléves leányka elkezd vetkőzni, az valami fantasztikus. Fantasztikus, mert ez egy játék, egy őrületesen erotikus játék."

Akkor járjon az alternatív ovijába a te gyereked.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.15. 15:01:47

Szerintem alapjaiban hibás ez a poszt. Rossz a szemlélete. Itt nem "fejlett Európa vs Mucsa" és nem is "nemzetközi balliberális összeesküvés vs nemzeti függetlenség" játszmáról van szó, hanem arról, hogy az egységes/-ebb/-ülő Európában a szokásos meccseket már nem vagy nem csupán tagállami szinten, hanem uniós szinten kell lejátszani.

Ha egy konzervatívnak nem tetszik a különböző ballib szervezetek és aktivisták EU-szintű nyomulása, akkor nemcsak az lehet a választása, hogy visszazárkózik a nemzetállami függetlenség (ki tudja, meddig tartható) sáncai mögé, hanem az is, hogy uniós szinten vívja meg a meccseit. Pl. dobray miért nem ír angolul erről? Mintha lenne már angol mandiner.

bz249 2012.11.15. 15:02:13

@Dub hadnagy: mi olyan tevekenyseg van, amit egy tengertol elzart, asvanyi nyersanyagokban szegeny orszagban egyebkent megeri csinalni ugy, hogy nem kepes kitermelni a dolgozonkenti havi 100.000 Ft hozzaadott erteket?

Egyebkent meg, a ksh szerint a magyar feldolgozoiparban 1998-ban (19.500 Ft minimalber) 914e ember dolgozott 2008-ban meg (69.000 Ft minimalber) 871e ember. Menet kozben valoban volt egy 960e-es csucs 2001-ben... de azert olyan hudedramai leepulesrol azert nemigen lehet beszelni. Az abszolut csucshoz kepest is 10%.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/mpal9807_02_01_01a.html

Dub hadnagy 2012.11.15. 15:03:07

@Kandeláber: igen, ezt is olvastam, de ebből nekem az nem jött át,hogy időnként kiruccant volna valami délebbi területre és ott direkt Magyarországon életképtelen hibrideket kísérletezett volna ki, amivel majd a halála után 1-2 évtizeddel jól tönkretehetik a magyar mezőgazdaságot

Kandeláber 2012.11.15. 15:09:16

@Dub hadnagy: Senki sem mondta, hogy személyesen jött volna ide. Abban az időben állítólag az ún. szocialista országok mezőgazdaságát az ő elvei alapján szervezték. És abba belefért a narancs, rizs, gyapot, gumipitypang stb. termesztése is.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 15:23:55

@Muad\\\'Dib: nekem egy élet onnantól nem értékes, hogy "taperolhatom", ugyanis hitleré pl a legkevésbé sem az számomra. amit te keresel, hogy megölném-e, természetesen nem. de a magzat nem egy teljes értékű emberi lény, hanem egy, az anyából táplálkozó kis valami. ott van a probléma, hogy ha az ember le meri írni, hogy lehessen abortálni, ti rögtön gyilkosságot láttok, pedig pontosan tudható, hogy a valós gyilkosság és egy orvosi beavatkozás között van némi különbség. de hogy rátegyek még egy lapáttal: az eutanáziának is híve vagyok, sőt, sosem értettem, hogy az usa-ban hogy lehet halálbüntetés (tudva hogy x %-ot ártatlanul ítélnek el minden évben, csak későn jönnek rá) és abortusztilalom egyszerre biz. államokban. persze vallási alapon.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a nicket egy hazugság, nem próbálsz te gondolkodni semmin, csak ítélkezel és kinyilatkoztatsz. de a te kedvedért külön megismétlem: a nők nem jókedvükben mennek a klinikára és a legkevésbé sem mondja senki, hogy abortálni márpedig kötelező. azt viszont igen, hogy ennek eldöntése nem a társadalom joga, hanem az egyéné. persze ha érvelni nem tudsz, akkor jöhet a csúsztatás és minden meg van oldva ott bent

Dub hadnagy 2012.11.15. 15:24:01

@bz249: én csak a fideszes gondolatmankókat pedánsan felsoroló zotyesz11 kolléga sugalmazására írtam, hogy lehet összefüggés a minimálbér emelése és a feldolgozóipar leépülése között. Az adataitból kiderül, hogy van is ilyen, és föltételezem, bár nem mélyedtem el a részletes adatokban, hogy ez elsősorban az alacsony hozzáadott értékű iparágakat érintette.
A kérdésedet nem pontosan értem, mert nyilván semmi olyasmit nem érdemes csinálni, ami többe kerül, mint amennyiért el lehet adni, éppen ezért lehet veszélyes a meggondolatlan minimálbéremelés.

Dub hadnagy 2012.11.15. 15:26:13

@Kandeláber: akkor lehet, hogy félrértettelek, azt hittem, hogy általa kifejlesztett búzahibridre gondolsz

bz249 2012.11.15. 15:32:00

@Dub hadnagy: namost ugye az alacsony hozzaadott erteku munkak altalaban nyersanyagigenyesek (mert valamit csak kell csinalni)... szoval honnan szerez Magyarorszag rentabilis aron energiahordozokat, ipari es mezogazdasag nyersanyagokat hogy ilyen jellegu tevekenyseget sikeresen folytasson? Plane, hogy egyebkent a tengertol elzart orszag.

bz249 2012.11.15. 15:34:22

@Dub hadnagy: de egyebkent ugye a minimalber emeles annyira veszelyes volt, hogy 40-100.000 alacsony hozzaadott erteku munkas elveszitette miatta az allasat es ezert segelyt kell neki adni. 870.000 viszont cserebe magasabb adot fizet be a nagyobb jovedelme utan.

Netto nyereseg mindenkinek (a koltsegvetesnek is, annak is akinek megmaradt az allasa, sot meg annak is aki elvesztette, mert tobb penzt kap segelykent es meg dolgoznia sem kell).

Kandeláber 2012.11.15. 15:38:08

@Dub hadnagy: Annyira azért nem értek a mezőgazdasághoz. Jó 10 éve a Vajdahunyad-várban volt egy kiállítás-részlet Rákosi mezőgazdasági mániáiról, ott láttam-olvastam ezekről a növényekről. Nyilván Micsurin sok jó gyümölcsöt-zöldséget nemesített, de a nevéről ez jutott eszembe.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 15:40:28

@balage_81 reloaded:

"a nők nem jókedvükben mennek a klinikára"

Nem igaz. Többnyire jókedvükben mennek, hiszen így olcsóbban jön ki nekik. Pénzt spórolnak. Meg hiszen alapvető emberi jog, hogy rendelkezhetnek a testükkel, nem? Amerikában már az ellen küzdenek a feministák, hogy a szülés napjáig lehessen abortálni. A saját logikájuk szerint igazuk is van, hiszen ha rendelkezhetnek "saját testükkel", abszurd, hogy egy fejlettebb magzat esetében ez ajoguk hirtelen elszáll valahová.

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 15:45:26

@balage_81 reloaded:
Na és mégis hol húzod meg azt a határt a teljes értékű lény, és a nem teljes értékű lény között? Egyáltalán ki vagy te, - miután a tudomány hosszú fejlődés után elérte, hogy immár tudja, miként növekszik egy élet az anya méhében - hogy eldöntsed, teljes értékű lények tekinted e, vagy nem.
A halálbüntetést pedig pont kár ide keverni, hiszen, mint megállapítottuk egy magzat, vagy csecsemő aligha hoz önálló döntéseket, amiért felelősséget kellene vállalnia.
Az pedig már csak hab a torán, hogy terelsz, lévén ez volt az első mondatom a válaszomban feléd: "Van olyan élethelyzet, senki nem írta, hogy nincs..."

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 16:00:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát ezt azért gondold át újra. elég fura képed lehet a nőkről

@Muad\\\'Dib: arra nem reagáltam, de az már terelés? :) te ilyen élethelyzet alatt nyilván a rendkívülieket érted, veszélyes az anyára, megerőszakolták, stb. én meg nyilván nem, hanem pl azt, amikor beesett egy olyan férfitól, akivel közben szakított a nő, kiderült, hogy nős, stb. direkt nem írtam le olyat, hogy esetleg nem tudja eltartani, pedig a gyerek szempontjából az se mindegy, hogy a vidéki kollégista lány miből tartaná el, de ez megint külön vita. továbbra sem gondolom, hogy a nők jókedvükben abortálnak, ismerek olyat, akinek muszáj volt, hát nem volt boldog tőle

Dub hadnagy 2012.11.15. 16:01:44

@bz249: ez még így sem annyira nyilvánvaló, de az érintett tevékenységek/munkavállalók elmozdulása a szürke/fekete gazdaság felé egy további, nem éppen előnyös tényező

bz249 2012.11.15. 16:08:10

@Dub hadnagy: hat nepneveleszetileg tenyleg nem hatasos, masreszrol viszont nepneveleszetileg az sem eppen okos dolog, ha hosszutavon pusztulasra itelt iparagak megmaradasaert kuzdunk. Mert egy olyan tevekenyseg, amelyik a jelenlegi orbitalis 78.000 Ft-os minimalbert nem tudja kigazdalkodni egy munkavallalas szempontjabol egyseges EU-s piacon az igyis-ugyis le fogja huzni a rolot.

blah 2012.11.15. 16:17:23

@bbjnick: amit meg te, az ostobaság.

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 16:24:57

@blah:
Anyáddal személyeskedjél, ha kérhetem. Ha nincs mondanivalód, akkor ne írj semmit.

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 16:29:03

@balage_81 reloaded:
Ez mind szép, csak senki ne legyen álszent. Ne takarózzon mindenféle liberális, meg humanista maszlaggal. Írja le, aki úgy gondolja, hogy ő személy szerint bizonyos körülmények között támogatja a gyilkosságot. A másik félnek sem kell álszentnek lennie, ott is le kell írni, hogy adott esetben azt támogatja, hogy szenvedjen egész életében valaki, de ne lehessen megölni még magatehetetlen állapotában. Ez így kerek...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 17:10:46

@Muad\\\'Dib: hol láttál te liberális meg humanista "maszlagot"? eleve az hogy liberális, hogy lehet maszlag? vagy ez már szitokszó rögtön?

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 17:15:48

@balage_81 reloaded:
Mea culpa a pontatlan fogalmazásért. Azt értem maszlagon, amikor ezt az elképzelést azzal felsőbbséges elvvel védik, hogy ők a modern és felvilágosult alakok, akik az emberi megértés és humánum nevében szörnyülködnek azokon, akik ellenzik az abortuszt. Ez a fajta érvelés számomra undorító, pedig sok helyen fellelhető. Ezért írtam, hogy akkor írjuk le, hogy a gyilkosság bizonyos körülmények között támogatandó.

sírjatok 2012.11.15. 17:32:48

@balage_81 reloaded: "hogy az usa-ban hogy lehet halálbüntetés (...) és abortusztilalom egyszerre "

persze ezt meg is lehet fordítani, hogy lehet az, hogy általában a halálbüntetést ellenzők pártolják az abortuszt

a bűnöst ne öljük meg, de az ártatlant meg lehet valami bizarr logika folytán

kifogásolod, hogy a halálbüntetésre ítéltek közt x% ártatlan, namost az abortáltak közt ez 100%, az mégis valahogy rendben van

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 18:33:28

@sírjatok: igen, csak ez ott bukik hogy én meg pártolom a halálbüntetést. hopp. mások nevében nem nyilatkozom, de arra mindig szívesen felhívom a figyelmet, hogy ha egyszer valaki a bibilára hivatkozik, akkor máskor is kéne. pláne, ha folyton késztetést érez rá, hogy a nem hívőkre is ráerőltesse azt az értékrendet (a liberálisokkal ellentétben, akik ugye csak maguknak és másoknak kérnek döntési szabadságot). de fordítsuk meg nyugodtan, ugyanis a liberálisok nem azt mondják, hogy minden nőnek el kell hajtania a magzatát. ezt ti magyarázzátok bele. a liberális álláspont nem a gyilkosság pártolása. az egyén döntési szabadsága az álláspont és kár ezt félremagyarázni, ahogy a jobbos folklórban szokás

@Muad\\\'Dib: de akkor még mindig nem érted. senki nem örömből hajtja el a magzatot és ezt senki nem is pártolja. gondolom feltűnt, de a legvadabb liberálisok is családban nőttek fel és van is nekik, tehát nem abortusz-pártiak. szabad döntés pártiak, ez nagy különbség

Mareth Ravenlock 2012.11.15. 18:52:45

Hogy kinek szúrja a szemét a kereszténység? Például nekem!
2012-t írunk, mikor megy végre végbe a szekularizáció?! Aki ezeket a "nagyszerű" keresztény értékeket vallja még mindig, az igenis dinoszaurusz! Melegházasságot, abortuszt, válást!! Nem a középkorban élünk, emberek!!

sírjatok 2012.11.15. 19:24:59

@balage_81 reloaded: "igen, csak ez ott bukik hogy én meg pártolom a halálbüntetést. "

mégis azt hoztad fel, hogy bezzegamerikában nem félnek a halálbüntetéstől, pedig az elítéltek x%-a (mennyi amúgy? 1? 2?) ártatlan.

azt elfelejtetted hozzátenni, hogy a magzatoknak 100%-a ártatlan.

ezek alapján az amcsi álláspont teljesen logikus: ha bűnös (legyen neked, 99% eséllyel bűnös), kinyírjuk, ha nem bűnös, akkor nem.

"ugyanis a liberálisok nem azt mondják, hogy minden nőnek el kell hajtania a magzatát. ezt ti magyarázzátok bele."

mi? milyen mi? kik?

cicám, ha az az érvelésed, hogy a delfin azért úszik jól, mert hal, akkor ha rávilágítok, hogy a delfin nem hal, akkor ezzel azt is mondom szerinted, hogy nem úszik jól? vagy csak azt, hogy rossz az érvelés?

nem mintha lenne jó érvelés

te a már létező ember érdekeit többre tartod, mint a majdnem-létezőét, ez is egy álláspont

ez egy hitbéli kérdés, hogy egy majdnem-létezőnek nem adunk jogokat, mivel nem létezik (az anya szabadon megölheti, ha akarja), vagy emberi jogokat adunk (pl. élethez való jogét megvédjük), mert hamarosan létezni fog.

nekem az utóbbi szimpatikusabb, de mint írtam, ez hitkérdés, ha valaki abortálni akar, én megakadályozni ugyan nem fogom, de bizony segíteni sem

sírjatok 2012.11.15. 19:37:09

@MajanBaken: vicces vagy

a szekularizáció nem azt jelenti, hogy innentől leromboljuk a templomokat, átképzőtáborba küldjük a híveket, és mindenben az ellenkezőjét csináljuk, mint amit a keresztények mondtak

hanem azt, hogy az egyháznak nincs joga perdefault beleszólni az állam ügyeibe (és viszont).

de amennyiben persze az emberek a keresztény értékrend követését várják el a politikusaiktól (amit ún. "szavazással" ki is fejeznek), akkor ilyen politikusok fogják irányítani az államot

ettől még ez szekularizált állam

Mareth Ravenlock 2012.11.15. 19:40:33

@sírjatok:
Köszönöm, bóknak veszem.
Egyébként meg sarkítasz. Vagy te magad nem vagy tisztában a szekularizáció fogalmával. Mondtam én olyat, hogy templomokat kell rombolni, átképzeni embereket? Ezt mégis honnan vetted? Vagy csak ezt akartad belehallani? :-)

"ettől még ez szekularizált állam " - Magyarország? Biztos vagy te ebben..?

sírjatok 2012.11.15. 19:51:42

@MajanBaken: "Magyarország? Biztos vagy te ebben..? "

lmgtfy.com/?q=is+hungary+a+secular+country

"Egyébként meg sarkítasz"

mondja az, aki szerint a vallásosak középkori dinoszauruszok, Magyarország pedig nem szekuláris

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 19:51:45

@sírjatok: "ezek alapján az amcsi álláspont teljesen logikus: ha bűnös (legyen neked, 99% eséllyel bűnös), kinyírjuk, ha nem bűnös, akkor nem." - épp attól nem logikus, hogy egyfelől vallási előírás alapján védi az életet, másfelől pedig elveszi más ügyben. de ismétlem, én halálbüntetés-párti vagyok

a "ti" azokra vonatkozik, akik gyilkosozzák az abortuszpártolókat és folyton úgy tesznek, mintha ez egy úri hóbort lenne, ami ráadásul mindenkinek kötelező. de akkor rád nem mondtam, sorry

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 19:53:27

@sírjatok: ha majdnem létező embert írsz, akkor ez annyira azért mégsem gyilkosság?

Mareth Ravenlock 2012.11.15. 19:59:23

@sírjatok:
Engem nem a gugli érdekel, hanem a tények. Amikor úton-útfélen Viktorunk is azt hangoztatja, hogy de hát mi keresztények vagyunk. Én nem vagyok és nem is kértem belőlük. Nem kívánom - ahogy te mondtad - a templomok lerombolását, stb. De nem kérek az "értékeikből". Gyakorolja mindenki nyugodtan a vallását, addig nem érdekel, amíg nem akarják befolyásolni az életemet. Ha az összefonódik a politikai élettel, mint a fenti ábra is mutatja. Ne vallási alapon próbáljuk meg már megmondani az embereknek, hogy mihez van joguk, vagy mihez nem. "Mert hogy mi keresztények vagyunk." Ti lehet. Én nem. És még büszke is vagyok rá.

sírjatok 2012.11.15. 20:10:56

@balage_81 reloaded: ""ti" azokra vonatkozik, akik gyilkosozzák az abortuszpártolókat "

valóban, de nem szórakozásból meg froclizásból gyilkosozok én sem, egyszerűen ez jön a számra, mert ennek látom

"ha majdnem létező embert írsz, akkor ez annyira azért mégsem gyilkosság? "

igen, az, hogy ez gyilkosság-e, az már következik abból, hogy a magzatot élőnek vesszük-e, vagy sem

ráadásul ez egy önigazoló álláspont is, hiszen aki abortuszpárti, az nyilvánvalónak veszi, hogy a gyerek nem lesz, tehát megakadályozni, hogy legyen, az semmi

míg aki abortuszellenes, az úgy látja, hogy lenne gyerek, de megakadályozzák, hogy legyen, tehát megölik

pl. a te álláspontod elég szélsőséges már, hogy amíg az anya testében van, addig abortálható, hiszen a terhesség végefele már tagadhatatlanul él a magzat, idegrendszere van, álmodik, ürít, mozog, stb.

Az, hogy az anyja nélkül nem életképes, ez sem igaz, mert lehetne éppen megcsászározni is az anyát, és akkor életképes, vagy ha úgy fogalmazunk, hogy "természetes körülmények közt, külső segítség nélkül nem életképes" akkor nem az nyolcévesen sem

egy másik (szerintem) szélsőséges álláspont szerint a fogamzásgátlás is "gyilkosság", hiszen csinálhatnál egy gyereket, mégsem teszed meg

ezért mondom, itt aligha van helye a logikának, és meggyőzni se lehet senkit. a te logikádat is el lehet addig vinni, hogy amíg a gyerek a szüleire szorul, addig megölhető, hiszen akadályozza a szülő önrendelkezését

meg a másik, abortuszellenes logikát is el lehet addig vinni, hogy ha nem minden másodpercedet gyereknemzéssel töltöd, akkor valójában gyilkos vagy, hiszen lehetséges gyerekek nem jönnek létre

mindkettő teljesen hülyeség, ez egy érzelmi/hitalapú kérdés, hogy hol mondjuk azt egy szürkeátmenetre, hogy eddig fehér, innentől fekete

sírjatok 2012.11.15. 20:21:38

@MajanBaken: "Engem nem a gugli érdekel, hanem a tények."

pont tényeket találsz a gugliban

elfogulatlan, külföldi források úgy látják, hogy MO szekuláris

ettől MO (egy része) még lehet keresztény

az, hogy te anekdotázol, meg neked az a véleményed, hogy de akkoris, nem mérvadó, tisztelettel elolvastam, és súlyának megfelelően kezelem :)

Dr. GGG77 2012.11.15. 20:24:11

"Amikor ők azt mondják, hogy „normálisan” szeretnék nevelni a gyerekeiket, akkor a keresztény, konzervatív értékrendre gondolnak "

Semmi gond. Csak azt ne akarják, hogy ez legyen a kötelező.

Mareth Ravenlock 2012.11.15. 20:27:42

@sírjatok:

Lehet, hogy te az elfogulatlan, külföldi forrásoknak hiszel, én meg a saját szememnek. Elvégre én élek itt, nem a kedves külföldi források.

"ettől MO (egy része) még lehet keresztény" - mondom, lehet, csak úgy, hogy nem avatkoznak bele az életembe.

"te anekdotázol, meg neked az a véleményed, hogy de akkoris, nem mérvadó" - mondod ezt te olyan alapon, hogy a tiéd más? Vagy mégis mi alapján?

"súlyának megfelelően kezelem" - én is a tiédet. :-)

vadkelet 2012.11.15. 20:28:01

Ha ma az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa szeretnél lennél akkor el kell fogadni a melegek házasságát, támogatni az abortuszt és a válást, emellett rossz pont ha hívő katolikus konzervatív vagy. Egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos. WTF??? Európa döglődik a saját mocskában.

Bell & Sebastian 2012.11.15. 20:29:09

Dobray ott téved, hogy megáll európai szinten, pedig amerikai (-izraeli) érdekcsoportok harcának terepe vagyunk összességében, de Magyarország fokozottan.

Ha gyenge kölcsönhatásról beszélünk (magerő) korlátozott hatótávot tételezünk fel. Okosabb elektrogyengének (hozzávéve az elektromágneses kölcsönhatást is) nevezni, ahol végtelen a hatósugár és számításakor ezért beleveszünk minden tömeggel- és azzal nem rendelkező részecskét.

Ne álljunk meg a Barroso -féle faszkalapok ócsárlásánál, nevezzük csak meg szépen a tartótisztjét is.

Szerintem a németek nagyon is jól tudják, hogy ismét a létük a tét, hát így is harcolnak (gazdaságilag). Orbán a modern Horthy, ebben igaza van a sok farizeusnak, ezt ismerjük csak el.

Dr. GGG77 2012.11.15. 20:29:12

Mellesleg az ír nők tömegei járnak Nagy-Britanniába abortuszra.
Akibe pedig egy csöpp jó ízlés, tisztesség szorult (és ez független attól, hogy hisz istenben vagy sem) az viszolyog az egyházaktól élén a katolikussal.

Dr. GGG77 2012.11.15. 20:30:17

@Bell & Sebastian: "Orbán a modern Horthy"

Ez az egykori KISZ-es fejéri, bugris tolvaj? :) Ne röhögtess.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 20:31:02

@sírjatok: nekem már jó amit írsz, szeretném, ha más is így látná, hogy ti. nem érdemes egymást győzködni. én nem várom el senkitől az abortálást, ő meg ne vegye el más jogát, de hogy nem érdemes hitvitát folytatni, azzal egyet is értek. azt azért nem gondolom, hogy az elvem odáig vihető, ahová te vitted. ellenben azt gondolom, hogy amit az írországban elhunyt hölgy esete is példáz az az, hogy a katolicizmus nem áll meg az élet-nem élet kérdésénél, hanem ha teret engedünk neki, akkor előfordulnak ezek a beteg esetek. remélem ezeket az orvosokat lecsukják, vallás ide vagy oda, mert itt bizony meghalt a páciens

és végezetül a szerzőnek annyit szeretnék mondani, hogy a mandi bár sosem volt az etalon, mégis úgy látom, egyre lejjebb megy a színvonal, többek között az ilyen csúsztatásokkal teli és rémesen fidesz felé húzó posztoknak köszönhetően. alásszolgája

Muad\\\'Dib 2012.11.15. 20:38:02

@balage_81 reloaded:
Attól, hogy a fityesz éppen harcol az EU-val (meg mindenkivel), még nem fideszpárti kijelentés megemlíteni, hogy arrafelé is tenyésznek a hülyék mostanában...

sírjatok 2012.11.15. 20:47:02

@balage_81 reloaded: "ő meg ne vegye el más jogát"

Muhaha, nem hiszem el

az abortuszellenes nem ELVESZI más jogát az abortáláshoz, éppenséggel MEGVÉDI más, jelesül a magzat jogát az élethez

ő ezt így látja

jogelvételről szónokolni pont annyira visszatetsző és hazug az aboellenesnek, mint a "gyilkosság" kifejezés az abopártinak

"mert itt bizony meghalt a páciens"

ami tragédia, különösen, hogy nem "szórakozásból" akart abortáltatni, hanem mert haldoklott a magzat.

Ilyen esetben teljesen nyilvánvalóan meg kell ölni a magzatot, hiszen úgy csak egy ember hal meg, míg ha nem ölik meg, akkor kettő.

Egyébként ez MO-n így is van, természetesen MO-n lehet abortáltatni, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség (pár egyéb esetben is, pl. erőszak esetén, sőt van egy meglehetősen gumiszabály pont is, "az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén", ami kb. annyi, hogy kijelenti a nő, hogy ő súlyos válsághelyzetben lenne, ha megszületne a gyereke. Ez az utóbbi pont támadható szerintem, a többi nem.)

bővebben:
abortusz.info/info/jogi-szabalyozas

Bell & Sebastian 2012.11.15. 20:58:55

@Dr. GGG77: Ki mondta, hogy ez egy jobb kor? Hitlerből is református, alnémet és nő jutott, egyedül a bajuszka konstans.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.11.15. 21:06:49

"Orbán: nincsenek megszorítások és nem is lesznek

2012. november 14., szerda, 12:36 • Utolsó frissítés: 2012. november 14., szerda, 13:45
Szerző: MTI

A kormány szerda délutáni ülésén tárgyal a 2013-as költségvetés végleges kereteiről - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, a mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból.

Orbán Viktort azzal összefüggésben faggatták újságírók egy más témában tartott szerdai sajtótájékoztatón, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az e heti kormányülésre kellett előterjesztést tennie arra, szükségesek-e még gazdasági intézkedések a november 7-i európai bizottsági országjelentés nyomán.

A jövő évi költségvetést hamarosan elfogadhatja a parlament, "ehhez kell hoznunk néhány döntést", de ezen döntések vezérelve az, hogy megszorítások nélkül kell kivezetni az országot a válságból - mondta válaszában a miniszterelnök, aki szerint ez a legfontosabb választóvonal kormánya és az előző kabinetek között, amelyek "elvették a nyugdíjat, elvették a fizetést, megsarcolták az embereket, és hagyták, hogy eladósodjanak"."

hvg.hu/gazdasag/20121114_Orban_nincsenek_megszoritasok_es_nem_is_l#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_11_15&utm_content=top4&type-id=HvgTopHvg&user-id=6A9BB4BF

Még jó, hogy "nincsenek megszorítások és nem is lesznek"

Az is megvan, hogy a Bokros csomag mennyi volt?
Az is megvan, hogy Piktor & El"Tolcsy elvtársak csomagjai mennyi már?
Csak majdnem a 3 szorosa?
Akkor lehet még! :))

A birka magyarnak belefér!

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 21:20:16

@balage_81 reloaded: Kicsit javasolja, hogy nagyon nézzek utána, vagy javasolja, hogy kicsit nézzek utána? Tök mindegy. Az EU nem különbözik semmiféle más egyesüléstől, amely meghatározott céllal jön létre. Az, hogy a szocialista világrendszer felbomlásával a volt szocialista országok buliba való bevétele felmerült, változtatott a felálláson. Természetes, hogy megideologizálták a célokat, amelyek kizárólag gazdaságiak. A régi időkben mondjon egyetlen fórumot is az EU-ban, amelyik nem gazdasági jellegű funkciót látott el. Az, hogy most Kónbanditák és holland zsidó asszonyok rikácsolnak közös értékrendről, nem jelenti azt, hogy létezne bármilyen közös értékrend.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 21:22:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én állok drog hatása alatt, de maga tartja elfogadhatónak, ha nőket erőszakolnak meg, maga keresztény?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 21:25:03

@Shyad-Khourongai:

Nem állsz drog hatása alatt? Pedig ahogy olvasod ostoba szövegeidet, jó lenne, ha valamilyen gyógyító hatású drog hatása alatt állnál...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.15. 21:27:55

@MajanBaken:

Előbb-utóbb úgyis ti nyertek, szóval nincs gond, Csak türelem kell. Európa ma már nem keresztény és egyre kevésbé az. Az ateizmus és kistestvére, a szekularizmus sikeres rombol-tombol Európában immár több mint 200 éve.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.15. 21:33:25

@sírjatok: a magzat életének ehhez semmi köze. a fundamentalisták azt szeretnék, ha mindenki mindenben az ő értékrendjüket követné. ha neki csak a magzat élete lenne a fontos, akkor a sajátját tartaná meg és esetleg pozitív kampánnyal igyekezne meggyőzni a nőket, hogy ne abortáljanak, ami elfogadható is lenne. de ahogy az abortuszt, úgy az eutanáziát is tiltják (mondom, a fundik, nem a kevés üdítő kivétel aki más miatt nem akar abortuszt), pedig ott bizonyítható is, hogy a beteg konkrétan meg akar halni. véleményem szerint az abortusz-téma sajnos egy nagyobb ideológiai háború csatája, amiben a szélsőségesek mindenáron tiltást akarnak elérni, hogy a többi harctéren (eutanázia, egyházak, melegházasság, stb) is győzhessenek, ha már itt sikerült.

@Shyad-Khourongai: nem beszélek én veled kisfiam. miért nem a zsidózással kezdted? egy csomó időt spóroltál volna mindkettőnknek, mert akkor szóba sem állok veled

Mareth Ravenlock 2012.11.15. 21:55:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ha ez a rombolás a technikai és társadalmi fejlődés előmozdítója, úgy büszkén vagyok ennek zászlóvivője.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.15. 22:09:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Magának a drogok és a nemi erőszak körül forognak a gondolatai. Ez nem egészséges.

Bell & Sebastian 2012.11.15. 23:44:08

@Shyad-Khourongai: Maga néha nagyon jó, de tényleg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 06:13:33

@blah: "magzatként értelemmel sem bír és bizony amíg nem életképes és valakinek a testén keresztül táplálkozik, növekszik akkor talán a gazdatestet megilleti a döntés joga"

Ezt írtad. Ezek közül melyik nem illik egy újszülöttre? Melyik nem illik egy 8 hónapos magzatra?

És ne haragudj, hogy a gyilkossággal kapcsolatban végletesen gondolkodom. Talán segíthetnél azzal, hogy írsz egy módszert, amivel árnyaltabban ölöd meg a csecsemőt, mondjuk 46,99%-ban, és akkor én is árnyalom a mondanivalómat.

És rossz hír: azt az elvet, amit használsz nyugodtan ki lehet terjeszteni a társadalomra. A gazdatest testéből táplálkozó, nem életképes egyedekkel szemben az államnak döntési joga van.

Az anyukámmal meg szerencsére valóban beszélgethetek erről, ugyanis nem élt azzal a jogával, hogy elvetessen engem.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.16. 06:46:49

@Holger Hartland:

itt az enverhodzsaizmust kell konzi ízesítésű szirupba mártva beetetni a kedves gyerekeknek

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.16. 08:10:41

@Bell & Sebastian: Megtisztel, hogy egy "öreg" nick méltat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.16. 08:28:38

@MajanBaken:

Mivel a rombolás nem fejleszt semmit, így hála Istennek nincs igazad.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.16. 09:17:32

@TaTa86.: Kérem, én most nagyon bizalmaskodó leszek magával. Árulja el nekem, szokott-e önkielégítést végezni? Ne legyen szégyellős, vallja be, hány millió életet olt ki rendszeresen, kéjesen bámulva egy Playboy nyuszit ábrázoló képre. A spermából lesz a gyermek, nem a gólya hozza, ha nem tudta volna. Ugyancsak felelnie kell minden nőnek a havi ciklusa miatt, amikor a maga részéről, teste öntudatlan működése folytán, csecsemőket öl. Látja, ezért alacsonyabb rendűek a nők, mert ők akaratukon kívül gyilkolnak (menstruálnak), a férfiak pedig akarattal verik ki a farkukat, vagyis előre megfontolt szándékkal ölnek. Mert ugye azt sem akarja letagadni, hogy a keresztény értékrend szerint a nőnek meghatározott helye van a családban, és jogai korlátozottak? Például nem szavazhat. látja, a nők szavazati jogát, az egyenlőségüket éppen a keresztény értékrenddel szembe menő humanisták és liberálisok vívták ki. Milyen furcsa, hogy mára a liberális szitokszóvá aljasult.
Tehát megegyezhetünk abban, hogy a magafajta egy utolsó szemét gyilkos, mert hősiesen veri a farkát egy szilikon mellű és szájú ribanc képére.
Hogy mondja? Vitatkozna velem? Éspedig? Netán azt mondja, hogy az ondó, amely javarészt kolliodális folyadékból és spermiumból áll, még nem élőlény? Azt mondja, attól lesz élőlény, hogy a vaginához ér? Hülye maga? Ilyet Isten soha nem mondott, Ő a szaporodás ebbéli módját bűneink miatti büntetésül adta. Rendben van, én engedékeny vagyok. Haladjunk beljebb a női nemi szervben! Honnantól tudhatjuk, hogy az már gyermek? A fogantatás "pillanatától", mondaná maga, az iskolázatlan hívő birka. Beszélgessünk a fogantatás "pillanatáról"!

Amikor petesejt egyesül a hímivarsejttel megnő a progeszteron hormonszint a vérben, amitől a méhfalat borító réteg tovább vastagszik.
A megtermékenyített petesejt, a zigóta már a beágyazódás előtt fejlődésnek indul. A zigóta a petevezetékben található folyadékban úszik, s ahogy a méh felé vándorol, úgy kb. 2 óránként osztódik.
A megtermékenyítés után a 6. nappal a pete és a nyálkahártya felkészül a beágyazódásra, amely a 12. napon fejeződik be. Amikor a zigóta megérkezik a méhnyálkahártyába (7-9. nap) onnantól indul el a HCG termelés, vagyis ekkortól kap oxigént és tápanyagokat a kismamától a petesejt. A szívünk és más fontos szerveink is így jutnak tápanyaghoz. Vajon több-e tőlük a megtermékenyített petesejt?
Ha én jól tudom, Isten a saját képére teremtett minket, és a szülés fájdalmát, a szaporodás módjával együtt, csak később kaptuk a bűnök miatt. Engem érdekelne, hogyan lett volna akkor, ha nincsenek a bűnök. Ádám kitépte volna a bordáját, és elülteti, mint egy kis fát, amin aztán gyerekek teremnek? Érdekes kérdés. Ahogy az is, ha Isten büntetésül adta a szülést, vajon mennyire érdekelte annak folyamata? A szaporodjatok és sokasodjatok parancsban vajon benne foglaltatik-e, hogy minden nemi aktussal kötelesek vagyunk ezt cselekedni? Kíváncsi lennék továbbá, minek tartják a meddőket és a lombikbébi-programhoz folyamodókat? A meddőség Isten büntetése, mert a nő, esetleg férfi rossz vagy gonosz? Mit mond erről Isten a fejükben? A lombikbébi-program pedig Isten munkájának megcsúfolása, kvázi teremtési aktus. Hogy jön ehhez az ember?

Menjünk tovább! A 12. napnál jártunk. A 22. nap körül az embriónak van szívdobogása. A szív szimbolikus szervünk. Ősi szimbolika, amely nem kötődik a kereszténységhez. Ugyanis a lélek a vérben van, amint azt a biblia is leírja világosan, egyértelműen. Amennyiben az embriót az anya vére táplálja, nem beszélhetünk arról, hogy a magzatnak saját lelke van. Ebben a kérdésben teljesen a bibliára hagyatkozom. Van azonban egy pillanat, amikor az embrió vérképe megváltozik, és onnantól a csak rá jellemző tulajdonságokkal rendelkezik. A 22. napon itt még nem tartunk.

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban van. A vegetatív idegrendszer befolyása alatt álló szerveink is ilyen reflexes mozgásokat végeznek, és folyton (fáradhatatlanul - orvosi kifejezéssel) mozgásban vannak. E szakaszban a leendő kisbaba neve még mindig embrió, és vére még mindig az anyja vére.

A 12. hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több mint 4 centiméter, és az arc egyes részei is felismerhetők. Innentől nincs lehetőség abortuszra, csak rendkívüli esetben. Az orvostudomány álláspontja ez. Vajon Isten ellen való-e az orvoslás? Aki szerint az abortusz Isten ellen való, annak meg kell tiltani az orvosi ellátásban való részesülés lehetőségét. Bízzon mindent Istenre. Amennyiben viszont Isten nem vitatja el az embertől az orvoslás lehetőségét és képességét, úgy az abortusz tekintetében sem kell belemagyarázni Isten valamiféle rosszallását.

Fontos megismételnem, a biblia szerint a lélek, amely Istené, a vérben van. Az embriónak nincs saját vére, az anyjáét használja. Isten nem lehelt különálló lelket a spermiumba, ahogy az embrióba sem. A magzati kortól alakul ki a szervezet saját biokémiája, a vérösszetételt illetően is, vagyis Isten ekkor leheli belé a saját lelket, a saját vért. Aki nem hiszi el nekem, nézzen utána a bibliában!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 15:20:02

@Shyad-Khourongai: Elolvastam az első mondatot, és látom nem érdemes folytatni. Kicsit nézzél utána a katolikus tanításnak, és fogalmazd újra.

(Spoiler: masztinál/menstruációnál nem ölsz)

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.16. 17:04:13

@TaTa86.: Bánhatja, hogy nem olvasta tovább, mert éppen a bibliával példálóztam. Igaz, nem a katolikus tanítással (LoL, az még azt tanítja, hogy a föld lapos?). A biblia világosan fogalmaz: az ember (és az állatok) lelke a vérben van. Amikortól az embrió magzatnak neveztetik, onnantól kezd kialakulni az önálló biokémiája,addig édesanyja vére kering benne. Vagyis az anyja lelke. Amikortól saját vére van, vagyis Isten beléje leheli a lelket, akkortól az abortusz is tilos.
Tudja, Isten sehol nem mondja, hogy hülyének kell maradniuk, maga mégis élvezettel hülye.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 17:15:42

@Shyad-Khourongai: A Biblia sugalmazott írások gyűjteménye, nem kell szó szerint venni... (Bizony, a világot nem 6 nap alatt teremtette Isten, nem kell levágnod a kezed ha masztizol, stb. Pedig ugye a Biblia igen világosan fogalmaz.)

Egyébként a katolikusok voltak azok, akik átmentették az antik kultúrát és tudományos eredményeket.
Pl surprise, surprise: a Föld nem lapos.

Neked tényleg halvány lila gőzön nincs a kereszténységről.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.16. 17:26:21

@TaTa86.: A biblia Isten igéje, és szó szerint kell venni, nem lehet relativizálni, kitekerni kedvünk szerint.
Isten a világot hat nap alatt teremtette, ha ez a bibliában így van. Márpedig így van. Az más kérdés, hogy ez a hat nap emberi léptékkel mennyi idő volt egy téren és időn kívüli, kortalan és örökké létező lény számára.

A katolikusok nem mentették át az antik tudást, hanem, mint ördögtől valót megsemmisítették, amiért is elévülhetetlen bűnöket vettek a fejükre.

A kereszténységről vélhetően több fogalmam van, mint magának a világi, humanista értékrendről. A maga hozzáállása pont olyan, mint az ateisták pedofilozó-buzizó fröcsögése. A humanista értékrendnek köszönheti például, hogy olyanokat mondhat, hogy a nemi erőszak és az abortusz egyenlő értékű. Szégyellhetnék magukat, aljas emberek! Én tiszteletben tartom a maguk hitét, de maguk képtelenek tiszteletben tartani másokét.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 17:46:40

@Shyad-Khourongai: :D Ja, troll vagy, bocsi, kicsit későn kapcsoltam. Jól nyomod!

(Isten csak sugalmaz, a próféták egyrészt szabad akarattal rendelkeznek ld: Jónás, másrészt a saját világukban fogalmaznak meg igazságokat. A muszlimok felfogása az, hogy Isten tollba mondta Mohamednek a Koránt.
A teremtésben egyébként nem csak a 6 nap hibádzik...
"hanem, mint ördögtől valót megsemmisítették"
Megszentelték az antik kultúrát.

"A humanista értékrendnek köszönheti például, hogy olyanokat mondhat, hogy a nemi erőszak és az abortusz egyenlő értékű."
Nem mondok ilyet. Az abortusz durvább, mert visszafordíthatatlan, és egy védekezésre abszolút képtelen ember ellen követed el.)
Egyébként ez bullshit.

"Én tiszteletben tartom a maguk hitét, de maguk képtelenek tiszteletben tartani másokét. "
Neked halvány fogalmad nincs a katolikus hitről(, úgy általában a kereszténységről. A Bibliát néhány szektán kívül senki nem veszi szó szerint). A legalapvetőbb hittételeket is simán tagadod.
(Ez egyébként tiszteletlenség.)

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.16. 18:29:48

@TaTa86.: Maga egy visszataszító féreg, akiért nem lesz kár, ha elpusztul.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.16. 18:49:24

@TaTa86.: Remélem, szörnyű kínok között fordulsz fel, te aberrált barom!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 19:34:19

@Shyad-Khourongai: @Mr Falafel: Lol! :D Hatalmas! :D

Egyébként most éppen miért? ^^

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.16. 19:48:28

@TaTa86.: LoL, mi te faszparaszt? A nemi erőszak elfogadhatóságát propagálod, és értetlenkedsz, te ostoba debil. Anyád biztos büszke rád.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 20:15:48

@Mr Falafel: Milyen elfogadhatóságról beszélsz te funkcionális analfabéta?

Ne legyél már ennyire frusztrált. Hol írtam én ilyet... De úgy látszik ez egy ilyen nap. Egy másik kommentelő azért esik nekem mert bántottam Tisztát, erre visszanézem, és egy szót nem írtam róla.

És továbbra is vicces vagy. :D
Legyen hosszú, boldog életed teeee! :D

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.16. 21:15:31

@TaTa86.: Hülye pöcs, még mindig nem látod, hogy messzire mentél? A kommunikációképtelen kretének közé soroltad magad.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 21:16:28

@Mr Falafel: :D:D Jeee, írd már le mivel... Most már komolyan kezd furdalni a kíváncsiság!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.16. 21:32:45

@TaTa86.: Szmájlizzál, te nyomorult cestoda, szmájlizzál!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.16. 21:43:09

@Mr Falafel: Na... Írd már le! Megöl a kíváncsiság, és akkor tényleg kínok között halok meg!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.16. 22:04:50

@TaTa86.: Semmi ingerenciám nincs hozzá, hogy megtegyem, de lásd, én igyekszem korrekt lenni.
A humanizmus értékrendje és a keresztény értékrend több ponton is találkozik, ám ezen pontok fontos fogalmainak ontogenezise különböző. Az eltérő világnézet képviselőinek kötelessége tolerálniuk a másikat. S azt hiszem, erre a keresztények jobban rászorulnak, mint a humanisták. Már csak azért is, mert mi, humanisták vagyunk többen, mi vagyunk az erősebbek, és ez egyre számottevőbb lesz a jövőben is. Mi toleráljuk a ti vélekedéseiteket a világról, amíg ti is toleráltok minket. Én nem mondok olyat, hogy minden katolikus gyalázatos gyilkos, civilizációkat kipusztító bűnszervezet, hogy a papjaitok buzik és pedofilok. Nem érdekel, hogy javarészt iskolázatlanságotokból fakadóan ágáltok az abortusz ellen, a ti dolgotok, és elfogadom, hogy a hithez nem kell ész. Azonban, ha ti gyilkosoztok, és a nemi erőszakot elfogadhatóbbnak, vagyis elfogadhatónak nevezitek azért, mert a világnézetünket nem bírjátok tolerálni, ti sem érdemeltek toleranciát. Amit te is művelsz, meg valami maxwell birca, az a humanistákat és a hezitálókat is távol tartja a kereszténységtől. És akkor finoman fogalmaztam. Egyszóval kontra produktív, amit műveltek.
Amit itt leírtam, szeretném, ha nem úgy olvasnád, mint egy libsi PC-dumát, mert az még a kereszténységnél is távolabb áll tőlem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.17. 08:25:40

@Mr Falafel: Funkcionális analfabétaként elég nagy önbizalmad van.

Elmondtam miért lehet az abortusz akár durvább bűn, mint a nemi erőszak. Mert kijavíthatatlan/ visszafordíthatatlan, és mert totálisan védtelen az áldozat, mert a gyilkos a leendő édesanyád. Ezzel értelmetlen is vitatkozni, ezek TÉNYEK.

Hogy ebből te milyen logikával vezetted le, hogy akkor tulajdonképpen nemi erőszakolni szinte elfogadható, azt nem tudom, de érdekelne az algoritmus.

Kb olyan, mintha azt kérdeznéd rácsapjak-e kalapáccsal a herédre vagy beleverjek egy százas szöget, és ha én válaszolok, akkor mekkora egy perverz állat vagyok, szerintem a másik az már nem is vészes sőt még élvezném is!

Másrészről, én senkinek a hitét nem bántottam. Az abortusz kérdése azért érdekes, mert KETTŐ emberről van szó. Te azt csinálsz, amit akarsz önmagaddal.

Az pedig rohadtul nem érdekel, ki van többen, ki az "erősebb". Ettől nem lesz igazad. Te például individuumként gyenge vagy. Frusztrált, hamar felkapod a vizet, hiába vagy intelligens és művelt, valami nagyon nincs rendben a humanista életeddel.
Egy szóval sem írtam, hogy a nemi erőszak nem az egyik leggyalázatosabb bűn, csak azt, hogy a magzatgyilkosság is ott mozog valahol(, csak ugye magzatgyilkosság után nincs, aki panaszkodjon, meg az ember nem érzi át, hiszen már nem fenyegeti őt személyesen, de ez nem jelenti azt, hogy enyhébb lenne). Erre te nekem kínhalált kívánsz? Hát normális vagy? Ez lenne a humanizmus?

Az pedig te vagy a másik tiszteletet kértek az első, hogy megadjátok. Nem személyeskedünk, nem használunk szalmabábu-érvelést, nem forgatjuk ki a másik mondandóját. (Még mielőtt: én nem kérek tőled tiszteletet, nincs rá szükségem tőled.)

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.17. 10:35:43

@Mr Falafel: Látja, gofriskám, hát érdemes volt? Ez az ember egy nyomorult cestoda, ne foglalkozzon vele.:-)
LoL, azt mondja ez a véglény, hogy a nemi erőszak visszafordítható! Az biztos, hogy ennek az anyja gyilkos, de nem azért, mert elvetette, hanem azért, mert a társadalomra szabadította. Ignorálja a picsába, hagy beszélgessen magában.

zorki 2012.11.18. 04:27:48

"Amikor ők azt mondják, hogy „normálisan” szeretnék nevelni a gyerekeiket, akkor a keresztény, konzervatív értékrendre gondolnak (nem „progresszív keresztényre”). "
Nos akkor az a kérdés, hogy lehet-e ma így nevelni a gyerekeket Európában?
A válasz természetesen igen!
Az egy másik kérdés és -bevallatlanul- ez a cikk arról szól, hogy ez legyen-e a támogatott minta vagy sem?
A válaszom nem. Olyan Európát kívánnék, ahol a keresztény-konzervatív értékrend az egyik elfogadott értékrend, de nem kizárólagos.
Ha pedig így működhet Európa, akkor az itt sorolt problémák álproblémák.
Mindegyik felemlegetett téma arról szól, hogy más valaki hogyan él, hogyan dönt, mit csinál.
Ez nem befolyásolhat egy konzervatív-keresztényt, abban, hogy ő hogyan éljen.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2012.11.19. 08:52:23

@zorki:

nem látok keresztényeket ill. konzervatívokat, hogy tüntetésekkel, erőszakosan nyomuló propagandával
követelnék - kényszerítenék világnézetük elfogadását

ellenben a te szánalmas szemforgató képmutatással bepötyögött fikakommented bűzlik a passzív-agresszív szaros kis korcs karakteredtől

zorki 2012.11.20. 03:12:41

@a nyugalom megzavarására alkalmas:
Nyilván nem is volt két Békemenetnek nevezett tüntetés Budapesten.
Bár megjegyzem, nem tekintem konzervatív-kereszténynek a kommentedet, és emiatt nem is kell vitáznom veled. Egy másik szinten vagy, "ezen rágalmak cipőm sarkáig sem érnek".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.21. 08:25:27

@dobray:!

No, @dobray:!

Mértékadó teológiai hivatkozás, komoly ellenérv lettél Semjén Zs.-vel szemben a Vastagbőrön!:-D (...) :-D (...) :-D ...

vastagbor.blog.hu/2012/11/20/semjen_zsolt_a_divat-satanizmusrol/fullcommentlist/1#c18350481

ü
bbjnick

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.05.17. 15:46:39

"Európai értékek", röhejes.

444.hu/2017/05/17/megszavazta-az-ep-a-magyarorszagot-elitelo-hatarozat-durvabb-valtozatat
"Elindították a 7-es cikkely élesítésének ügyét

A határozat nyomán a parlament igazságügyi bizottságának elő kell készítenie egy szavazást arról, hogy elinduljon-e a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését indítványozó eljárás. Ilyen súlyos büntetést még soha, egyetlen tagállam ellen sem érvényesítettek. Ha ez az eljárás végigmegy, akkor a magyar kormány elveszti a szavazati jogát az Európai Tanácsban, vagyis a minisztereket és miniszterelnököket tömörítő szervezetben, ami az EU legerősebb intézménye."

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.05.21. 20:48:33

Kurva anyátokat, hazug és/vagy ostoba művészek.
www.peticiok.com/nyilt_level_a_civilekert#sign
" Aggodalommal tölt el minket, hogy a törvényjavaslat orosz mintára készült, ahol a 4 évvel ezelőtt elfogadott törvény óta 27 szervezet szűnt meg. "
USA-ban is van ilyen törvény, parasztok, csak szigorúbb.
És mi van, ha megszűnnek az olyan "civil" szervezetek, mint a férfigyűlölő NANE és PATENT, vagy a magyarellenes TASZ?