Angol helyett német – Ilyen ország pedig nincs CCCXLI.
2012. november 05. írta: TuRuL_2k2

Angol helyett német – Ilyen ország pedig nincs CCCXLI.

nemet_zaszlo.png

A német lenne az első javasolt idegen nyelv az oktatási államtitkárság nyelvoktatási stratégiája szerint, írja az Origo. A dokumentum korábbi változatához képest (ami tavaly már szerepelt tekintélyes sorozatunkban) kicsit finomodott ugyan a hangnem, de a lényeg ugyanaz maradt: lehetőleg ne az angollal kezdjék a nyelvtanulást a magyar diákok, mert nehéz utána másik nyelvet megtanulni.

Mintha az lenne a magyar közoktatás fő gondja, hogy a fiataljaink nem jól tanulják meg a második, harmadik, negyedik idegen nyelvet, nem pedig az, hogy a legtöbben még két évtizeddel a rendszerváltoztatást követően sem képesek megszólalni a magyaron kívül más nyelven. Ennek megfelelően mai adottságaink mellett teljesen irreális arra építeni egy nyelvoktatási stratégiát, hogy minél könnyebb legyen megtanulni a második és a további nyelveket. Már az is óriási eredmény lenne, ha tíz éven belül elérnénk, hogy aki elvégez egy gimnáziumot, az meg tud szólalni valamilyen nyelven, és ugyanez elmondható a többi középfokú oktatási intézményből kikerülő diákok többségéről is. 

És ez az egy nyelv nem nagyon lehet más, mint az angol, ha már egyszer minden ebbe az irányba mutat, legyen szó tudományos életről, diplomáciáról vagy üzletről. A német kultúra és gazdaság hiába játszik nagyon fontos szerepet a régió, és különösen Magyarország életében, ha még a német hátterű szereplők is elfogadják az angolt, mint közvetítő nyelvet. Nézzük csak meg például a Siemens a álláshirdetéseit, ők vagy kifejezetten angoltudást várnak, vagy választható, hogy angolul vagy németül beszél a jelentkező (igaz, ellenpéldának ott az Audi, náluk alapvető elvárás a német nyelvtudás).

A kilencvenes években Nyugat-Magyarországon még a Hoffmann Rózsáék által kívánatosnak tartott sorrendiség volt a jellemző, teljes mértékben a német volt a domináns idegen nyelv. '93-ban, amikor elsős voltam Zalaegerszegen a Kölcsey Ferenc (ejtsd: Ságvári Endre) Gimnáziumban, a két hat évfolyamos osztályból mindössze heten választottuk első nyelvként az angolt, a többi negyvenöt diák némettel kezdett. Ma mégsem sok olyan volt osztály- vagy évfolyamtársat tudnék felsorolni, akinek több dolga lenne a némettel, mint az angollal, és azt sem mondanám, hogy az eleinte németül tanulók később jobban megtanultak volna angolul, mint azok, akik eleve azzal kezdtek. 

Az angol teljesen körülvesz minket a hétköznapokban, anélkül szinte a világot sem lehet megérteni. Emiatt aztán egy használható tudás elsajátítására is nagyobb az esély, a zene, a filmek, az internet sokat segítenek a tanulásban. Inkább legyen valakinek elfogadható angolja esetleg kisebb erőfeszítés árán, mintsem ugyanannyi, vagy akár komolyabb energia befektetésével egy gyengébb némettudása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr344892154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Német nyelvet minden gyereknek 2012.11.05. 21:31:12

Szülők és tanárok nem nyughatnak, a Hoffmann-féle tárca folyamatosan bombázza újabb és újabb ötletekkel őket. Igaz, még azt sem tudni, hogy fog lezajlani az államosítás (nem inkább erre kellene az összes erőt koncentrálni?), a NAT történelem (azaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.06. 09:50:43

@Epokit Drive: "...a nyelv célja nem önmaga (a hétköznapokban), hanem egymás megértése. EZT kell fejleszteni, és nem nyelvpedagógiai elveket tesztelni. Nem is értem, hogyan gondolhatják máshogy."

Nagyon frappánsan összefoglaltad. De mit lehet tenni, ha mások nem azt a magyart beszélik, amit a többség? Olvass el egy-két-sok jogszabályt, oszt szólj, ha mindet elsőre megértetted. Pedig állítólag neked, nekem, nekünk írják.

komment1 2012.11.06. 10:03:46

@queenlly: Nyelvtanári szemszögből tényleg jobb sorrend előbb az összetettebb nyelvtanú németet tanulni. Gondold meg, mikor kezdik tanulni a második nyelvet: 9. osztályban. Addigra minimum 4. óta már tanulnak egy nyelvet, tehát legalább 5 évig! Addigra már rég nem alapszinten kellene tartaniuk átlagos képességű gyerekeknek. Csakhogy tragikus a nyelvoktatás és 5 év tanulás után a többségük alig tud megszólalni az első idegen nyelven. Ha normális szinten tudna a nyelvtanár németül vagy angolul és rendesen tudna tanítani, akkor 5 év alatt rég felhozná olyan szintre a gyerekeket, hogy utána a második nyelvet, pl éppen az angolt, könnyedén tanulnák a gyerekek. A probléma az oktatás színvonala - ha az nincs rendben, akkor hiába oktatnának csak egy nyelvet, azt sem tudnák a gyerekek. Ha a színvonal rendben lenne, akkor meg simán menne a kettő (5 év eltolással!), a két nyelv csak egymást erősítené. Szóval ez gyakorlatilag egy dupla vagy semmi játék. Rózsika persze nem a nyelvoktatás minőségével foglalkozik (az nagyon nagy meló lenne), hanem elrendeli, hogy ez a nyelv előbb, az utána, és meg van oldva a dolog - szerinte.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:04:49

Szimpla ökörség ez. A német nyelv de facto haszontalan a német nyelvterületen kívül, így első nyelvvé tenni abszurdum. Német csak annak kell, aki:
- marhára szereti a német nyelv - ez úgyis megtanulja,
- német nyelvterületen/nyelvterülettel fog dolgozni - ő is megtanulja.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:04:52

Életem egyik legnagyobb meglepetése, hogy németül addig értettek meg, amíg gyengén, ezért lassan beszéltem, mire viszont folyékony és gyors lettem, kiderült, hogy az nyelv dallama és tagolása totálisan más, mint az éneklős pesti magyaré, tehát amikor lazán odatolom, hogy ichmööö-chteumausku-nftbiiitt'n, akkor csak néznek, mint a moziban... pedig a fél pesti szleng a bécsi szleng tükörfordítása, a pofonfa-rázástól a kötőszóként használt hülyevagyig.

Egyébként mindegy, csak franciát ne tanuljatok, mert nem normális a kiejtésük, nincs még egy olyan nyugati nyelv, amelyik a Les Halles metrómegállót képes egyetlen darab s/sz/z hang nélkül kiejteni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:07:57

@J.László:

"A német a világ második kultúrnyelve"

Sosem volt az.

2012.11.06. 10:09:52

Jóval több ingyen nyelvtanfolyam kéne, köztévécsatornán is például indítani, a tévé honlapján letölthető házi feladatokkal, stb. Ha már annyira kellene az a nyelvtudás. Persze ez alávágás lenne a pénzes tanfolyamoknak. De állambácsinak mégis jobban kéne támogatnia ezt az ingyenes képzést. És hát persze angol legyen az első helyen. Bár apukám mindig mondta, hogy ő németül tanult kötelezően és utána önszorgalomból tanult meg angolul -- mellesleg jól. Mellesleg az a véleményem, hogy a németet is kár kihagyni az életünkből mert szép és változatos nyelv. És itt élünk Európában, a szomszédaink élete és kultúrája is közelebb kerülnek hozzánk, ha jobban értjük őket.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 10:10:02

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: az anyanyelvem nem német, nem is német akcentussal beszélem az angolt, hanem kis magyar akcentussal, de messze jobban, mint mondjuk azt Magyarországon bárki
C1 szinten vagyok angolból, németből is magasabban, mint középfokon, de a Goethe középfok után már teljesen felesleges nekem egy újabb nyelvvizsgát letenni, nincs semmi előnyöm egy újabb papírból.

Én azt értem, hogy te középfok felett beszartál angolból, de én nem. Valahogy így adta a gép nekem. Én napi szinten használtam, nem magyarok között.
Még nem találkoztam olyan angol mondattal, amit egyáltalán nem értettem volna és összefostam volna magam tőle. Németből már igen.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:11:23

Ja, a vitához: fehérgalléros többre megy angollal, kékgalléros többre megy némettel.

Előbbi egyértelmű, utóbbi azért, mert ha vakolni akarsz külföldön, akkor angolul fizikai munkást csak angol nyelvű országban értenek meg mert az átlag brigádvezető nemigen tud seholse idegen nyelveket, de a vakolótól se várják el, és tényleg el akarsz-e menni olyan messzire, angol nyelvterületre? És nehéz lesz a szaknyelvet megtanulni. Vagy inkább elmész vakolni Bécsbe, ahol a hétvégére hazajárhatsz és az építőipari nyelv fele tükörfordítás, másik fele meg ugyanúgy van magyarul is - pfándli, pemzli, spakni, beton, zsalu? És a technológia sokkal ismertebb - Amerikában azt se tudják, mi az az YTONG, és a Dryvitot is gyakorlatilag kiperelték a piacról. Míg egy német építkezésnek gyakorlatilag minden eleme, minden anyaga ismerős.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:12:23

@Bell & Sebastian:

Eszperantó? A dilettantizmus bájos terméke, ma már teljesen csődben van. Utoljára a 20-as években (XX. sz.) gondolták komolyan, hogy van valami esélye. Ma már a legelvadultabb eszperantisták sem akarnak világnyelvet csinálni az eszperantóból.

Egyébként nem helyes az eszperantót a kommunizmussal összemosni, ez csak nagyon részben igaz, azaz többnyire nem igaz.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:18:23

@wásztákhurwáh:

"Még nem találkoztam olyan angol mondattal, amit egyáltalán nem értettem volna és összefostam volna magam tőle"

Mondjuk hogy jönne át egy olyan köszönés, hogy "ohoymoyh!" ? Ez úgy jön ki, hogy kínai boltos Birminghamben, kb. "are you all right, mate", és akkor ez birminghamiül "o'royt moyt", és akkor kínaiul meg "ohoymohy". De ez még hagyján, akkor válnak igazán durvává a dolgok, ha mondjuk skótokkal kell dolgozni.

Dialektussal bárkit meg lehet szívatni bármennyire is tudja az irodalmi nyelvet - alapszabály, hogy idegen nyelvven azzal könnyű beszélgetni, akinek szintén nem anyanyelve, mert ha igen, abból gyakran ilyesmi lesz: i.imgur.com/tym5j.jpg

Hát én az ilyen dolgok miatt nem dicsekszem a nyelvtudásommal - b@szhatom én a folyékony angolt, németet, ha egyszer a való életben az emberek nem azt, hanem birminghamit meg bécsit meg bajort meg ilyesmit beszélnek.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:20:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

" A német nyelv de facto haszontalan a német nyelvterületen kívül, így első nyelvvé tenni abszurdum. "

Mondjuk azért én fordítottam Angliában cseh kamionosnak németről angolra. Van valamilyen szinten még mindig közvetítő funkciója káeurópában, igaz, lassan eltűnőben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:20:18

@Bell & Sebastian:

Annak idején valaki mondta (talán Václáv Hável volt):

3 angol nyelv létezik:
- az egyik az amit a britek, kanadaiak, amerikaiak, ausztrálok beszélnek - ebből alig egy keveset lehet érteni.
- a másik, amit indiaiak, pakisztániak, nigéraiak beszélnek - ez 50 %-ban érthető,
- s végül van egy harmadik angol, melyet németek, franciák, spanyolok, lengyelek, csehek, oroszok, magyarok beszélnek - nos, ez tökéletesen érthető.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 10:21:36

@Coco Binky: Ingyen kaptad a nyelvoktatást, mégsem tanultál meg, miért akarsz mindent ingyen? Miért akarnak a magyarok mindent ingyen? A természettudományos, matematika oktatás is ingyenes, mégsem tanulja meg elfogadható szinten az emberek nagy része.
Áldozz magadra, legyél igényesebb magaddal szemben, ne az államtól várd életed jobbra fordulását. Tegyél érte. De a magyarok inkább sírnak az állami csecsért.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:21:59

@Bell & Sebastian:

Mint a magyarnak Budapest manapság. Sőt a magyarban ez túlzásba lett víve: aki nem budapestiül beszél, az automatikusan bunkónak minősül.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:25:14

@komment1: Mondjuk ez igaz, ugyanis a nagy nehézség az, hogy az ember elválassza a fogalmakat a szavaktól, tehát képes legyen más nyelven gondolkodni, ne csak fordítani, azaz kialakítani egy olyan fogalmi gondolkodásréteget, ami a szavak mögött van, és utána már hamar megy. Ez így eléggé furán hangzik, tudom... valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy a tényleg bilinguális ember soha többé semmit nem vesz szó szerint, hanem minden szó és mondat mögött a mélyebb nem-szóbeli fogalmi jelentést kutatja, egyfajta empátia, arra figyelünk, hogy mit akar mondani a másik, nem arra, hogy milyen szavakat mond...

2012.11.06. 10:25:40

@wásztákhurwáh: "Ingyen kaptad a nyelvoktatást, mégsem tanultál meg..." Rólam beszélsz??

bz249 2012.11.06. 10:27:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: most mar csak az a kerdes, hogy melyiket is kellene megtanitani. Mert ha a legutolso a cel (es valojaban ez az a nyelv, amit a vilag legnagyobb resze angolnak ismer, es nemzetkozi kozvetitonyelvkent funkcional) akkor pl. a vilag legnagyobb hulyesege angol anyanyelvu lektort hozni a gyereknek, merthogy ugye o egy mas nyelvet hasznal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:30:29

@Shenpen:

Kivételek mindig vannak, de nem általános eset ez.

Az én legfurcsább tapasztalatom eddig, amikor egy kínai és egy francia között tolmácsoltam Bulgáriában. Nos, a franciának bolgárra fordítottam, a kínaiak meg magyarra. Kicsit nehézkes volt, mert a francia bolgártudása és a kínai magyartudása is csak amolyan jó középfokú volt. A francia saját anyanyelvén kívül beszélt alapszinten angolul és középfokon bolgárul. A kínai meg középfokon magyarul (évekig élt Budapesten) és saját anyanyelvén, bár azon belül mind a mandarint, mind a kantonit anyanyelvi szinten beszélte saját elmondása szerint,

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:31:46

@komment1: az igazság az, hogy a világ nagy részén szar a nyelvtanítás, mert a 100%-os helyességre megy, beleverik a diákokba a félelmet, hogy nehogy hibásan szólaljanak meg. Lassúak, bizonytalanok, megállnak, kijavítják magukat, és az életben ezt senkinek nincs türelme megvárni.

Igy aztán az történik, hogy a spanyol, japán diák Bécsben, aki tíz éve iskolában tanul németül, nem tud, nem mer csevegni. Én igen, teljesen hibásan, de lököm gátlás nélkül, ahogy jólesik, keverve angollal, latinnal, németesített magyarral, mutogatással, bármivel, mert csak három hónapig tanultam magamtól, újságot olvasva, meg egy magántanártól, akinek szabályosan megtiltottam, hogy félbeszakítson és kijavítson, lényeg, hogy folyékonyan csevegjünk akárhogyan.

Ezt ő könnyen megértette, mert Pesten élő lipcsei szandálnémet és kb. így tud magyarul: "Tegnap én látni olcó párna Aldiban, venni négy, örül nagy." Szar? Szar. Érthető? Igen. Magyarként szívesebben csevegünk vele így, szarul, de tempósan, mint ha mindig ki kéne várni, hogy gondolkozzon a ragozáson? Naná!

Na ezt nem értik a nyelvtanárok se Magyarországon, se Kolumbiában, se Spanyolországban, se Japánban.

Ibrahim a tevehajcsár 2012.11.06. 10:32:56

@látjátok feleim szümtükkel: "Honnan veszed, hogy a lakosság 2/3-a beszélni fog egy idegen nyelven? " Hát, csak idő kérdése: pár évtized, és a lakosság nagy része minimum két nyelven fog beszélni: lováriul és magyarul.
:DD

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:33:44

@bz249:

A nemzetközi nyelvet kell tanulni. Ez pedig jelenleg csak az angol. Minden más csak kiegészítő.

Az egész világon mindenhol az angol van az első helyen az idegen nyelvek között. Kivétel csak olyan országokban van, ahol az ország pl. francia gyarmat volt, így ma is a francia a prezstízsnyelv. Pl. Algériában mindenki franciát tanul, mert művelt algériai nem lehet senki, aki nem tud franciául.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.11.06. 10:36:08

egy összeszerelő országban, ahol a német piac diktál, a német lesz az elsődleges nyelv... amúgy meg bekaphatják a nagylábujjam...

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:37:53

@fizetekmegegysort:

"Ha a neten valamit keresek, a legtöbb info angolul található. "

És ezúton hadd jegyezzem meg, hogy a Microsoft vezetőit addig kéne ütni egy szótárral, amíg meg nem tanulják, hogy legyen egy gomb, ami a hibaüzeneteket visszafordítja az eredeti angolra, mert rohadt nehéz úgy guglizni, hogy nem csak vissza kell fordítanod angolra, hanem pont úgy kellene visszafordítanod, ahogy az eredetileg volt! Szerencsétlen hülyék azt hiszik, hogy jófejek a világggal, hogy minden sz@rt lefordítanak, pedig csak megnehezítik a problémáj megoldását, hiszen ma már mindenki a guglit veszi elő, nem a dokumentációt.

Még az a szerencse, hogy a fordításuk rossz és nem kreatív, arra azért rá tud jönni az ember, hogy a "belső hiba a 43-as modulban"-t "internal error in module 43"-ként kellene guglizni, de mi lenne akkor, ha jól, kreatívan fordítanának, és mondjuk "részegységbeli hiba, részegységszám: 43" lenne?

Ibrahim a tevehajcsár 2012.11.06. 10:40:17

@thoma24: "Az Egyesült Királyságot leszámítva egyébként sem beszélik Európában sehol sem az angolt." Akkor gondolom Hollandiába, Dániába, Svédországba még nem sikerült eljutnod. Hollandiában (saját tapasztalat) az újságos bódéban az eladó, a kórházban pedig a török vendégmunkás takarítónő is beszélt angolul (na az utóbbi nem értett volna meg egy Shakespeare darabot a színházban, de megértette ha kérdeztek tőle valamit, és válaszolt is rá, ha gyenge angolsággal is.

Dánia: bevásárlóközpont: a pici gyermekével napi bevásárlást intéző fiatal anyuka számára nem jelentett problémát, mikor angolul szóltam hozzá, anélkül, hogy tudakoltam volna, hogy beszéli-e a nyelvet. Igen, beszélte, mert ott ez természetes.
Sőt! Moszkvában és Shanghaiban is egyre többen beszélik az angolt.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:41:42

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

"az orosz mondjuk most még necces, mert a volt Szovjetunió országaiban sokan beszélik, de ez nem fog sokáig tartani"

De. Tapasztalatból mondom. Nagyon oligarchikus országok, tehát volt pártelit gyereke, unokája lesz 50 év múlva is az üzleti partner, akik a papa mellett dolgozva az oroszt szokták meg. És ugye az ellen-NATO, a Sanghaji Együttműködési Szervezet hivatalos nyelve az orosz és a mandarin. Az ázsiai diplomácia jó része oroszul folyik.

bz249 2012.11.06. 10:42:31

@Shenpen: egyebkent erdekes ez, mert ugye meg a Rigo nyelvvizsgan is olyan volt a pontozas, hogy a nyelvhelyesseg ert valami 25% a tobbi az meg ilyen szokincs, kommunikacios ertek, meg mar a fene tudja mi... de lenyegeben az a terulet, ami arrol szol, hogy gordulekenyen, valtozatos temarol, elvezetes modon lehet beszelgetni.

Amugy ennek a fejleszteseben nagy segitseget jelenthetnek a kulfoldi csereprogramok, mert ott a gyerek kenytelen valamilyen modon kommunikalni es a sikerelmeny (je! ezek megertenek) pozitiv visszacsatolast hozhat letre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:46:30

@bz249:

Angol egy van.

Az, hogy melyik változat tök mindegy. Az átlag nyelvtanuló nem jut el arra a szintre, hogy különbséget tegyen brit, amerikai, ausztrál, stb. között.

Valószínűleg a brit RP vagy az amerikai GA a legjobb választás. De mondom: alapszinten, sőt középszinten ez nem annyira lényeges.

Latin-Amerikában pl. szinte mindenhol a GA-t tanítják, még a karibi térségben is, pedig ott az angol anyanyelvűek presztízsdialektusa az RP. Ennek ellenére az USA súlya akkora, hogy mégis inkább a GA dominál. Az összes spanyol, francia, stb. más nem-angol nyelvű amerikai országban a GA a szinte egyedüli tanított angol változat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:49:53

@Shenpen:

Így igaz. Saját tapasztalat, hogy a legtöbb ázsiai ex-szovjet köztársaságban még ma is presztízs oroszul tudni. Kazah nemzetiségű munkatársam mondja, hogy az iskolában oroszt és angolt tanítanak kötelezően, de az oroszt eleve szinte mindenki beszéli valamilyen szinten. Ha egy kazah beszélgetni akar valakivel és észleli, hogy a másik nem tud kazahul, automatikusan oroszul szól hozzá.

2012.11.06. 10:52:45

@Shenpen: Ezt én is megerősítem. De nemcsak a diplomáciai nyelv, hanem még a könnyűzene nyelve is orosz, amivel az ázsiai országokban jól lehet érvényesülni.

komment1 2012.11.06. 10:57:42

@Shenpen: Ez nagyon jó megfogalmazás szerintem. Olyan, mintha valami egyszer csak kattanna az ember agyában, és azok után nem az anyanyelvén gondolkodik az ember, hanem átáll a másik nyelvre - mint egy váltó átállításánál.

Teljesen igazad van abban is, hogy beszéd közben nem szabad kijavítani a diákot, mert azzal csak a gátlásokat növeli a tanár, amit éppen fel kellene oldani, hiszen folyékonyan kell beszélnie a diáknak az életben is. Viszont hogy a nyelvhelyességet javítsuk a beszélgetésnél, erre is létezik módszer: a tanár magában jegyzi a nagyobb hibákat (esetleg jegyzeteli) és a duma végén beszélik meg, hogy mi volt a helytelen - legjobb, ha a diák maga javítja ki ilyenkor magát. Ez régi módszer, tök jól bevált. A baj az, hogy gyakran a nyelvtanárok maguk sem tudnak igényesen folyékonyan beszélni, ez a nagy gáz - mert emiatt nem szívesen csevegnek a diákokkal. A másik baj meg, hogy 20 gyerekkel nem lehet beszélgetni - 6 főnél nagyobb csoportot nem szabadna tanítani.

2012.11.06. 10:57:55

@Coco Binky: Amit az előbb írtam az így félreérthető, természetesen nem kizárólag az orosz, de jegyzik az orosz könnyűzenei dalokat és ázsiai országok előadói is repertoárjukra tűznek orosz nyelvű slágereket.

Bölcs Jaroszláv 2012.11.06. 11:12:03

Nem is tudom mit mondjak. H.R. egy ritka ostoba nőszemély. Még akkor is, ha engem momentán nem érint a leendő rendelete nem lévén olyan gyermekem aki érintett lehetne.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 11:18:29

@Bell & Sebastian: Ich bin doch nur ein Mischling (nicht im Sinne der Nürnberger Gesteze), und Deutsch is nicht meine Muttersprache.

@bz249: Az angol anyanyelvi lektor a Queen's English-t beszélje, ne a yorkshire-i dialektust. Hasonlóképpen a Nordfriesisch-t is a hajukra kenhetik a diákok.

Nekem Grossdeutchland (und Schweiz) területén sehol nem volt bajom azzal, hogy csak a Standarddeutch-ot beszélem, még a svájciak is átváltottak (néha vicces az akcentusok, de nem vészes).

Egyébként Berlin környékén nagyjából Standarddeutsch-ot beszélnek, igaz ezt csak pár napnyi mintavétel alapján állítom.

thetriggerhappy 2012.11.06. 11:32:08

jellemzően azok tartják könnyű, egyszerű nyelvnek az angolt akik a konyha szinten túl a büdös kurva életben nem lesznek.
de ez nem baj, a seggünket a földhöz verhetnénk ha az átlagmagyar legalább ezt a szintet hozná, de nem hozza.
rózsikadrága azt felejti el, hogy az angol a xxi. században, a felemelkedő kína, a nem mellesleg angol "anyanyelvű" india korában is az első és egyetlen kapocs maradt, míg a német a németország, ausztria, svájc háromszögön kívül teljesen haszontalan. és persze magában a háromszögben is szinte mindenki beszél angolul, tehát ezt még ők sem kérdőjelezik meg.
de persze a fidesz okosabb mindenki másnál, mi ezt is jobban tudjuk.

ergé, ugye azért ezek után sem fog megremegni a kezed a szavazólap felett? ilyen ország pedig nincs, de azért szavazzunk ismét a fideszre, mert csak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 11:43:35

@Shenpen: Erre van egy biztos megoldás, angol nyelvű szoftvert kell használni.

mizrolist 2012.11.06. 11:59:35

@bbjnick: van perspektívája azon kívül, hogy le akarja építeni az angol nyelv tanítását?

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.06. 12:21:02

rózsinéni logikája csak akkor áll, ha feltételezzük, hogy a megtanulandó nyelvek egyikének a németnek kell lennie. Mivel ez nem igaz, ebből következik, hogy:
1. mindegy, mi az első, akár a fenti érvekkel alátámasztott angol is lehet
2. rózsika néni elmehetne már a tetves kurva anyjába, hogy inkább ott basszon szét mindent

kumkum 2012.11.06. 12:28:41

Az allamilag tamogatott nyelvtanulasnak a celszeruseget kell szolgalnia. A diaknak el kell dontenie, melyik foldrajzi teruletre akar koncentralni: a kornyezo regio, Közep-EU (D+A), Europa, esetleg valamely mas foldresz.

Angol: egyertelmuen vilagnyelv, rengetegen beszelik masodik nyelvkent, plane a nemet teruleteken es K-EU-ban. Sok multicegeknek hivatalos nyelve. Szemelyes tapasztalatom szerint tobbnemzetisegu eu-i tarsasagban szinte mindig ez a kozos nyelv.
Konnyu nyelvtan, valosagban max 3 igeidot hasznalnak, 2000 szavas szokincs boven eleg, gyakran elhangzo "you know what I mean?"
Meg 10 evig biztosan vezeto szerepe lesz, ma ez kell legyen az elso idegen nyelv.

Masodik idegen nyelv a cel-terulettol fugg.

Francia: FR+BE+CH+Afrika egyes reszein elony, esetleg egyetlen esely a kommunikaciora.
Vilagnyelv jellege eltunoben, masodik nyelvkent beszelik, de csokkeno. Csak ha perfekt szinten beszeled, akkor van eselyed egy francia allast megcsipni.
Joizles hatarain belul nem tudnek nyilatkozni a bonyolultsagarol.

Nemet: Mo. legfobb gazd partnereinek cegeinek nyelve, a munkasok ill kozepvezetok szamara elony, hiaba beszel a nemetajkuak tobbsege angolul.
Masodik nyelvkent elenyeszoen kevesen beszelik, EU-n kivul nulla hasznossagu.
Osszetett nyelvtan, nevelok es ragozasi tablazatok beseggelese, irason alapulo konnyu kiejtes, logikaja/tukorforditasai sokszor megtalalhatoak a magyar nyelvben.

Spanyol: Del es Kozep-Amerika(meg Braziliaban is mukodhet), USA nagy resze. EU-ban a doglodo gazdasagu deli orszagokban hasznos, masodik nyelvkent kevesen tanuljak.

Kinai: Hatalmas gazdasag/piac, jonnek felfele minden tekintetben. Az uj kozeposztalyuk letszama az USA osszlakossagaval vetekszik, a cegeik kezdik bevasarolni magukat EU-ban is. Ha nem torik meg ez a trend, akkor EU-ban is fontos nyelv lesz.
Tavol keleten masodik nyelvkent rengetegen beszelik. Irott kinai: egy csirke belelepett a festekbe, es utana futkarozott kicsit a papirlapon. :-o

Orosz: Szlav nyelvteruleteken hasznos, Mo.-tol keletre sokan beszelik masodik nyelvkent.
Bonyolult nyelvtan/nevelok, ciril irasjelek. Nehez, de nem eselytelen megtanulni.

sztd 2012.11.06. 12:42:07

Érdekesség:
Én az építőipar területén dolgozva azt látom, hogy a német az első nyelv. Nem azért, mert többen beszélnek németül mint angolul, hanem azért, mert a németek dolgozták ki legjobban ezeket a területeket.

Az angolról pedig annyit lehet mondani, hogy fogalmakat, amik léteznek magyarul és németül, nem lehet elmondani rendesen angolul (még szavak sincsenek rá), így hablatyolunk össze vissza, az angolajkúak pedig nem értik, hogy mit nem tudunk elmondani. Nem, mintha bárki szerint tudnának építkezni... persze cserébe Magyarországon senki sem építkezik.

Ettől függetlenül egyetértek a poszttal, mert többre megyünk egy rendes angol tudással (esetleges kívülről indított nyelvújítással), mint, hogy minden tudomány a saját elterjedt nyelvét használja...
Meg persze engem az sem zavarna, ha nem kellene másik idegen nyelvet tudni. Elég a latin a történészeknek. ;)

u.i.: A feleségem történész, és a magyar hivatalos nyelv a latin volt, így neki meg latinul kell tudnia, hogy kutathasson. Miért nem a latint kell először megtanulni? Az elég bonyolult, sok nyelv épül rá, utána az angol is könnyebb... ;)

Jaffar 2012.11.06. 13:07:36

@látjátok feleim szümtükkel:

Mialóf? Öcsém te funkcionális analfabéta vagy.
Értelmezd elöször ami le vagyon írva, aztán okoskodj.
Vagy számodra ezt jelenti magyarnak lenni?

/facepalm

GregDzsi 2012.11.06. 13:13:40

Csak egy valamit tennék hozzá:
"
- Wenn ist das Nunnstück git und Slotermeyer?
- Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!
"

Misszio 2012.11.06. 14:00:37

Ez a terv nagy ostobaság.
Szerintem bűn úgy leérettségiztetni valakit, hogy nem tud angolul. Gyermekeimnek német, illetve francia nyelvvizsgájuk van, mivel a középiskola nem tudott elég angol nyelvórát indítani. Most az egyetemen mindegyik legnagyobb gondja, hogy miképp tudnak megtanulni angolul, mert az angol nélkül a szakmájuk életképtelen.
És mindegyikük tapasztalata az volt, hogy az angollal elboldogulhat minden nyelvi közegben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.06. 14:28:07

Hazudik a mandiner.
Elso nyelv helyett elso ket nyelv van.
hvg.hu/itthon/20121106_Hoffmann_nem_lenne_kotelezo_a_nemet_nyelv
"Hoffmann szerint a sajtóhírekben "sok a valóságos elem és sok a téves interpretáció". Ezek között említette azt az értelmezést, amely szerint a némettel akarnák kezdeni a nyelvoktatást. Ez nem így szerepel a dokumentumban - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Hoffmann Rózsa kiemelte: azt szeretnék biztosítani, hogy a középfokú oktatásban kötelező érvénnyel folytassák a gyerekek annak az idegen nyelvnek a tanulását, amelyet az általános iskolában elkezdtek. Ez garanciája lenne annak, hogy 9-10 év nyelvtanulás után valóban eljussanak a diákok egy jó nyelvtudási szintre.

A magyarországi középiskolák mindegyikében az angol és a német nyelv az, amit tanítanak, ezért javasolják azt, hogy ez legyen az első két kötelező idegen nyelv - fűzte hozzá."

Hat nem igaz, hogy mar a barati sajtoban is kiforgatjak a strategiat!

Bell & Sebastian 2012.11.06. 15:18:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igazából a nyelv csak eszköze a mögöttes tapasztalás, logika és kultúra megszerzésének.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Tudja, már én sem németül álmodom, mint még huszonévesen. De szeretnék.

Azt figyeltem meg, hogy a sok sztereotípia a nemzeti jegyekről nem is olyan ökörség, mindennek megvannak a specialistái. Ha mély értelmű, keserű humor kell, az cirill betűs, ha pragmatizmus, az német, ha tájolok-keresek, angolul kezdem.

De a görög, latin/olasz, vagy éppen spániel sem homályzóna. Azt itt is sokan elmondhatják, hogy bár sokáig tanították, mégsem tanultak meg oroszul rendesen, politikai okokból.

Na ja, mert ki a faszt érdekelt, hogy Iván Kozirev új lakásba költözött (vagy Leninelvtárs hányattatásai), csak illett volna észrevenni, hogy előtte is volt - utána is lett arrafelé más minőség.

Sohasem késő.

bz249 2012.11.06. 15:47:52

@Bell & Sebastian: "Na ja, mert ki a faszt érdekelt, hogy Iván Kozirev új lakásba költözött (vagy Leninelvtárs hányattatásai), csak illett volna észrevenni, hogy előtte is volt - utána is lett arrafelé más minőség."

Azert az sem elhanyagolhato szempont, ha a tanar mondjuk beszel az altala oktatott nyelven. ;)

Igazabol ez ma sem lenne elhanyagolhato szempont, csakhat ezen a palyan is kik maradnak meg, annyi penzert amennyiert.

(szoval na, szarbol nem lehet varat epiteni, de ha lehetne, meg akkor is tul budos lenne odabent)

Bell & Sebastian 2012.11.06. 17:05:51

@bz249: Hogyan szúrták el az orosz tanítását? Már a kérdés felvetése is merő anakronizmus, amikor azzal párhuzamosan Bitlic nótákból tanult mindenki konyha-angolul. Cseke László nem buzdított senkit arra, hogy keletre emigráljon, ha elúszott az adás -zavarásnak hála, márpedig percenként előfordult-, egy rühes komcsikat mindenki elengedett félhangosan.

A kommunisták nyilván oroszok vagy minimum oroszbarátok voltak. Pedig sem Oroszországhoz, sem az orosz néphez nem sok köze volt az önjelölt, kazár elitnek.

Az ígéret földjének hamis mítoszába ragadtak bele sokan, egészen a mai napig, ez a hamis aranytallér másik oldala.

kamill77 2012.11.06. 17:14:17

@wásztákhurwáh:
dehogy irigykedek! becsülöm, ha megy neki magától, pláne úgy, hogy egy fillért se költ rá. kossuth lajosra miért irigykednék?

ócska kifogásnak érzed, hogy nincs rá pénz, pedig ha belegondolsz, mégse antikváriumból kikölcsönzött geometriafüzetekkel lehet a legjobban idegennyelveket tanulni... hanem nyelvkönyvekből és esetleg - nem tudom, ez lehet, hogy nem egy szokvány dolog nálad, de mondjuk - szótár használatával...

kamill77 2012.11.06. 17:20:41

@wásztákhurwáh:

"Ingyen kaptad"

ezt ugye te sem gondoltad komolyan!
a pénzünk közösbe beadásáról, és annak újraelosztásáról sose hallottál még?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 18:05:05

@Bell & Sebastian: Az idegen nyelvű környezet ekkora hatással lenne? Pár évtized múlva, ha a rétinégerek elől elhúzom a bélésemet Svájcba (igazából Bajorországba mennék, de azt addigra tönkreteszik a törökök), én is megtudom.

Orosz nyelvtanulásról: szerintem a pszichológiai is számít, elég jól ment általánosban az orosz (nyilván ált. iskolai szinten, de a tanár tudott oroszul, ráadásul égővörös volt, így követelt), a módszerváltás után pár hónap alatt az egészet elfelejtettem, egyedül a betűket ismerem fel.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 19:19:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Maga különböző hatások alatt áll, ne hagyja, hogy sugározzák az agyát, bélelje ki a micijét alufóliával, a pöckéből meg vezessen egy drótot az alsójába, hogy pontosan tudja, mikor támadnak zulu idő szerint tizenkettő nulla-nullakor.
Ekkor én mindig kikapcsolom a tévét és igyekszem válaszolni magának.

(Úgy fog járni, aztán amikor tolat vissza a gyerekkorába, újra átélheti. Végignézheti kikockázva, hol és mit barmolt el.)

Bell & Sebastian 2012.11.06. 19:27:48

Ha újra akar tudni oroszul, kezdje a kályhánál, versikék, viccek, dalocskák. Ekkor látá, hogy ez jó. Foglyon egy nyelvet és gyakoroljon a kocsmában, oda csupa félßemű jár, oldott a hangulat.

Kormánylapot csak akkor vegyen kézbe, ha már ráunt az új játékára, mint kamaszgyerek a függvénytáblára és vissza akarja csinálni az egészet oda, amikor még nem tudott oroszul.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 20:01:18

@Bell & Sebastian: Nem vagyok én KGB, hogy egy betonbunker mélyén üljek, várva a Pojáca/Fospumpa rezsimjének megdőlését.

A prioritási sorban az orosz elég hátul áll, a fő célom az, hogy a németet ne felejtsem el (15 év alatt a generálóképességem megkopott, de az értéssel szerencsére nincs baj).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 20:06:32

@Shenpen: Nicsak, megjöttek a judapesti fijjúk is!

Bell & Sebastian 2012.11.06. 20:26:19

@Mr Falafel: Hagyja mán el, pont ma kezdtem újrakedvelni, erre nem lezsidózza? Most ment el a kedvem végleg a Komintern -től.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: De KGB legalább angol teát iszik, mi a KGB -ét, mire maga nem kéri az oroszt.

Igyon sört.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 20:53:42

@Bell & Sebastian: Akkor még időben érkeztem. Egy lélek megmentése is számít.

35up (törölt) 2012.11.06. 21:03:18

@Csibefogó:
"Bocs, de mikor egy BMW-ben is a szoftver elsődleges nyelve az angol, akkor az gondolkodóba ejt."

Inkabb ne gondolkozz olyasmirol, amirol nem rendelkezel ismeretekkel, mert csak hulyeseg sul ki belole. A valaszthato 23 nyelv tetszoleges kombinaciojat felflashelheti a gyar, es barmelyiket beallithatja elsodleges nyelvnek, fuggoen attol, melyik piacra megy az auto. Megnyugodhatsz, elsonek mindig a nemet nyelv kerul bele a fejlesztes soran, 0x01-es ID-vel. A fejlesztoi funkciokat meg le sem forditjak.

"Ja, és a hátul a felirat (530i) is az angol nyelv befolyását sejteti."

Inkabb azt sejteti, hogy te nem ismered a nyelvet, amirol szakertesz:
i.imgur.com/Oab3y.jpg

Amugy azt hogy gondoltad, hogy te majd nulla szaktudassal, egy modelljelzes alapjan a fotelbol kikovetkezteted, hogy melyik szakteruleten milyen nyelv a dominans?
Mi lesz a kovetkezo? Kifejted az orvosoknak, hogy hulyeseg volt latint tanulni, mert veled mindig magyarul beszeltek a rendeloben?

"Amúgy az a német, aki nem tud angolul tárgyalni velem az számomra nem komoly partner!!"

Szerintem meglehetosen kevesse erdekli oket, hogy a 625-ik melos mennyire tartja oket partnernek.

"Amúgy fejlesztettünk BMW-nek és Mercedesnek is, míg az első gyárnál az angol volt a 'default' nyelv (minden levelezés, tárgyalás ezen a nyelven folyt), addig az utóbbinál a német."

Nincs default nyelv, szakerto ur. A Lastenheftek szinte mindig ketnyelvuek, es a projektszinten dontik el, melyik nyelvi valtozat a mervado. Ez tobbnyire attol fugg, hogy kikkel akarjak elvegeztetni a munkat.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.06. 22:00:28

@35up:

Akkor megnyílok előtted: tíz éve élek Germániában, és amiket te otthonról lövöldözöl, az kábé annyira releváns a német mindennapi életben, mint egy elefánt ebédje a Gundelban.
Én nem ragozom ezt a BMW témát, csak felteszem a költői kérdést: hogyan is nevezi a német a abban a bajor kocsiban azt az elektronikust rendszert? Mondd nyugodtan németül…
A linkedről meg annyit, hogy porlasztó vagy karburátor szintű vita, ez Te magánügyed, nyelvészkedj nyugodtan, az előbbi magyar, a második idegen eredetű szó.
Amit az orvosokról írtál, azt inkább hanyagoljuk, a két lányom és a feleségem is orvos, szerintem nagyobb rálátásom van a dolgokra, mit hinnéd, a példád meg kábé annyira sántít, mint egy lábát húzó eb.
Az meg a válaszod csimborasszója, hogy „lemunkásozol”. Megnyugtatlak, nagyon nehéz Németországon PhD-val elhelyezkedni melós munkakörben, nekem sem sikerült, de gondolom, ezt megint sokkal jobban tudod mindenkinél.
Amúgy minden másban tökéletesen igazad van.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.06. 22:07:49

@Bell & Sebastian:

világosan megmondtam a maga griftista fejének 2011 novemberében, hogy a tehetségét Galland szintűnek hívő felcsúti Pirx az öszödi hangárból örökölt maszovlet lizunov kettes lehetőségeit félreismerve, az időjárási viszonyokat pedig alábecsülve dugóhúzóba került - sem a gép, pláne a pilóta ebből már nem tud kikerülni

tehát ne értetlenkedjen, énekeljen:

www.youtube.com/watch?v=qii1ETl5GjU

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.06. 22:21:57

@Bell & Sebastian:
Nem angol teát, japánt vagy kínait. Néha cejlonit.
Mit tudnak a mate teáról?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 22:48:55

@Bell & Sebastian: Kémeim szerint KGB áthelyezte működési területét a ködös Albionból Germániába, így ő is sört kortyolgat.
Ha esetleg teával kínálná, ne igya meg, nagy lehet benne a toxikus/radioaktív nehézfém koncentráció.

Hopfen und Malz, Gott erhalt's!

@Kovátsch Gamma Bertalan: Mi történt, hogy egy év után elő mert bújni a bunkerjából? Azt hiszi, hogy vége a Fospumpa uralmának, és előjöhet?

Bell & Sebastian 2012.11.06. 23:34:16

@Mr Falafel: Nem maga az első, csak abban, hogy magának elhiszem, a furcsa játékai ellenére. Valahogy olyan böcsületes pofája van. :)

@Herr SturmLikudnik: Vannak ott többen is, ámbár Orsósöcsiről, a legendás csodacsatárról csak annyit, hogy kissé halvány lett a kiállított mű, néhol gyöngécske a megoldás, mintha eltűnne a megszokott fölény, nem túl meggyőző az alkotás.

@Kovátsch Gamma Bertalan: Arról speciel semmit, pedig csak pár kattintás lenne. De az felettébb érdekelne, hogy mit fog freestyle kihozni belőle. :)

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ha maga meg tudta idézni KGB -t, amihez képest a törzsén látni egy hekk fejét smafu, akkor már azt is elhiszem, hogy vérnősző barom létére töri az oroszt kerékbe és gyengéje a birodalmi német.
Mindezért a katolikus, lengyel kocsmában mindig vesse hátát a falnak és folyamatosan tartsa szemmel a kijáratot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.07. 07:14:09

@Csibefogó: Az ex-sógorom, Szabó László tizenpár éve a Technische-n tanított. Bányászati szoftvert fejlesztett. A doktoriját németül védte. Amennyire én tudom, valamennyi német fejlesztésű szoftver alapnyelve a német. Az is tény, hogy Németországban mindenki, aki legalább leérettségizett, szinte folyékonyan beszél angolul. Nem értek a szoftverfejlesztéshez, de BMW-m és Mercedesem 17 éve mindig van. Az európai piacon forgalmazott autóik németül kommunikálnak, és nem mindegyik típusnál opció a nyelvválasztás lehetősége. Az amerikai és angol piacra szánt autóknál viszont alapból angol nyelv van.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.07. 07:16:37

@Bell & Sebastian: Megtisztelsz, hogy így bízol bennem. A furcsa játékos kiszólást ugyan nem értem, de talán nem is baj.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.07. 09:04:23

@Mr Falafel:

Hú, nem hittem volna, hogy ennyire darázsfészekbe nyúlok. Egyszer-egyszer fejlesztettünk a Mercedesnek és a BMW-nek is, de mindkétszer angolul kérték az anyagot, a sváboknál viszont volt egy a manus, aki egyből németre írta át a szöveget, ő volt a helyi lektor. Viszont mindkét helyen volt egy nemzetközi team, aki angolból fordította le az összes fontos piacra a szoftver kimenetén megjelenő szöveget. És ekkor szoktak érdekes szavak jönni, azaz mikor egy német angolból fordítja le a saját anyanyelvére a „befecskendezés”-t, ami ugye lehet (Benzin)einsprizung, meg injektor is. További érdekesség, hogy a német nép is inkább valahogy idomítja a saját nyelvére a dolgokat, a kedvenceim itt kinn a Mazda reklámok, azt simán így mondják „macdá”, Meg azt a hiszem a Sensodyne fogkrém is „szenzodüne”.
Ami itt a német szajkózást illeti, én csak azt tudom mondani, hogy ha ma valaki nem beszél angolul, akkor halott. A popzene, az üzleti élet, a légiközlekedés, a Forma-1, az informatika anyanyelve az angol. Én csak azt látom, hogy német informatikus nem teheti le saját anyanyelvén pl. egy nemzetközi Sun, Oracle vagy Microsoft vizsgát, mert kinézik, de inkább lenézik. Biztos burokban élek ilyen szempontból, de az összes német informatikus angolmán, és szerintem egy nap biztos, hogy többet használja az angolt, mint a saját anyanyelvét. Írja szoftvert, akkor ha megakad, belép egy fórumra, ott angolul kérdez, mikor leadja a kész anyagot, azt is angolul teszi. Eszébe sem jut, hogy máshogyan tenné ezt.
„Nem értek a szoftverfejlesztéshez, de BMW-m és Mercedesem 17 éve mindig van. Az európai piacon forgalmazott autóik németül kommunikálnak, és nem mindegyik típusnál opció a nyelvválasztás lehetősége.”
Az, hogy egy kocsi tudjon egy bizonyos nyelven, egy egyszerű szoftver frissítés kérdése. Ezt fordítva csinálják, a kezdetekkor az összes nyelvre lefordítják, majd utána csak azt installálják fel, ami szükséges. Különben nem olyan bonyolult, kábé olyan szintű dolog ez, mintha a telefonodon szoftvert frissítenél, vagy mikor update-el a Windows, ott is mindenféle marhaságot felülír. Kedvenceim közé tartozik az, mikor pl. a svájci német szavakat cseréli ki, mert ugye ott úgy mondják, más germán területen pedig máshogy.
„Az amerikai és angol piacra szánt autóknál viszont alapból angol nyelv van.” Sőt, tovább megyek, én úgy tudom, hogy például a BMW X5-öt eleve csak is Amerikában gyártják/szerelik össze, onnan hozzák vissza Európába.

Bell & Sebastian 2012.11.07. 22:14:10

Informatikusok.

Ha kicsúszik az építkezés a határidőből, a festőt rugdossák halálra pár nap nyereségért. De olyan festőt még nem láttam, aki ebből levonta volna a végkövetkeztetést, hogy övé az iparág kulcsszakmája.

Bezzeg egy informatikus lépten-nyomon csak ezt tudja bizonygatni. Szakmája nemzetközi versenyeit meg rendre-sorra oroszok nyerik, igaz, angolul.

Komolyan mondom, szívlapáttal verném az ilyet.

Bell & Sebastian 2012.11.07. 22:17:46

@Mr Falafel: Gyorsan húzza meg a farkincámat, visítok is hozzá, hogy szerencséje legyen.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 07:33:48

@Bell & Sebastian: Csak, ha körbe van metélve! Félek a baciktól.

S=klogW 2012.11.08. 09:45:33

@Mr Falafel: kultúrnépek ismerik a _rendszeres_ mosdást, nem csak a rituálist

Karcolt lendület 2012.11.08. 11:17:22

@J.László:
"A német a világ második kultúrnyelve."
Ha csak az európai származású nyelveket nézzük, ez még akkor sem igaz, mert az a spanyol.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.08. 12:35:32

@Bell & Sebastian: Kérem, a nőügyeket az ellenségeim terjesztik rólam.
Az álmoskönyvek szerint német rangjelzésű szovjet állambiztonsági főtiszt egészségének a lengyel kocsma megárt, ezért nem megyek ilyen helyre.

@Kovátsch Gamma Bertalan: Szép kilátások, az állambiztonság narkózik. Ebből Gulag lesz elvtárs, megkülönböztető figyelemmel. Jobban jár, ha főbe lövi magát, mielőtt magéra törik az ajtót.

S=klogW 2012.11.08. 13:03:59

@Kovátsch Gamma Bertalan: azt nem garantálom, de egy ayahuasca-parti után minden más tevékenységet sokkal kellemesebbnek és vonzóbbnak fog érezni :)

S=klogW 2012.11.08. 13:05:13

@Lavrentyij Pavlovics Berija: a tudathasadásnak nem szok jót tenni az alkoholizálás :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 18:17:28

@S=klogW: Akkor keveredj valahogy kultúremberek közé.

S=klogW 2012.11.08. 19:54:56

@Mr Falafel: az arra alkalmas helyen azt is megteszem

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.08. 22:15:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Majd pont az állambiztonság maradjon ki a jóból. Az állambiztonságnak mindenből több jár, az S=klogW által említett kellemességből és vonzóságból is.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.08. 22:33:57

@Kovátsch Gamma Bertalan: Ki akar rúgni a hámból? Igyon vodkát, de csak szolgálaton kívül!

S=klogW 2012.11.09. 00:04:40

@Kovátsch Gamma Bertalan: csak szólok: nem maga lesz vonzóbb az ayahuascától (sőt)

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.09. 22:47:52

@S=klogW:
Kit érdekel, mások kellemesebben érzik-e magukat,ha én ayahuascát iszom. Nekem kell kellemesebbnek érezni magamat. Az állambiztonságnak ez jár az egész napi fárasztó szódavízivás után, miközben körülöttünk mindenki lerészegedik.

Bell & Sebastian 2012.11.10. 21:20:59

@Kovátsch Gamma Bertalan: A vodka konspiratív ital, színtelen, szagtalan. de legyőzhetetlen, mint egy Ukrán Front. Csakis Sztalícsnaja, végszükségben Maszkóvszkaja, a többi pancs.

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.11. 21:00:02

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Hogy jönnének rá? Azért állambiztonság az állambiztonság, hogy mi figyeljünk másokat. A jelentéseimben garantáltan csak vodka lesz. Így jó?

Don't ask, don't tell.

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.11. 21:00:59

@Bell & Sebastian:
Maga valami büdös alkoholista? Ki kellene próbálnia az ayahuascát.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.11. 21:11:19

@Kovátsch Gamma Bertalan: Belső ellenőrzésről még nem hallott? Ráadásul elkotyogta a DMT-iránti vonzalmát, szóval készüljön az ellenőrzésre.

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.11. 23:17:35

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
És mit fog mondani a dolgozó tömegeknek, amikor megkérdezik, hová lett Ivanov elvtárs? Amikor olyan jó ember volt és mindig csak szódavizet ivott?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.23. 12:43:37

Joachim Gauck, a német szövetségi elnök szerint a fiatal generációk számára az angol vált lingua franca-vá. Tetszik vagy sem, egy német vagy egy francia, aki nem beszél angolul nem lesz képes kommunikálni egy portugállal vagy egy magyarral.

www.bundespraesident.de/SharedDocs/Reden/DE/Joachim-Gauck/Reden/2013/02/130222-Europa.html
"In Europa sind 23 Amtssprachen anerkannt, zahllose andere Sprachen und Dialekte kommen noch hinzu. Ein Deutscher, der nicht auch Englisch oder Französisch spricht, wird sich kaum mit einem Portugiesen verständigen können, ebenso wenig mit einem Litauer oder Ungarn. Es stimmt ja: die junge Generation wächst ohnehin mit Englisch als Lingua franca auf. Ich finde aber, wir sollten die sprachliche Integration nicht einfach dem Lauf der Dinge überlassen. Mehr Europa heißt nämlich nicht nur Mehrsprachigkeit für die Eliten, sondern Mehrsprachigkeit für immer größere Bevölkerungsgruppen, für immer mehr Menschen, schließlich für alle! Ich bin überzeugt, dass in Europa beides nebeneinander leben kann: Beheimatung in der eigenen Muttersprache und in ihrer Poesie und ein praktikables Englisch für alle Lebenslagen und Lebensalter."

Otthon és a költészetre az anyanyelv szolgál, minden egyéb praktikus használatra az angol.

S=klogW 2013.05.25. 20:34:05

@Doomhammer: egy dél-amerikai hallucinogén növény, enyhén mérgező is, hánytat
megtisztulási rituálék eszköze

S=klogW 2016.10.06. 19:20:16

@Doomhammer:

nem is bernadotte dobta be hanem én, itt

az egy hallucinogén d-amerikai növény, de mára már ezt úgyis tudja

S=klogW 2016.10.06. 19:21:21

@S=klogW: jaj, hát én ezt már, látom, egyszer megválaszoltam :D
süti beállítások módosítása