Angol helyett német – Ilyen ország pedig nincs CCCXLI.
2012. november 05. írta: TuRuL_2k2

Angol helyett német – Ilyen ország pedig nincs CCCXLI.

nemet_zaszlo.png

A német lenne az első javasolt idegen nyelv az oktatási államtitkárság nyelvoktatási stratégiája szerint, írja az Origo. A dokumentum korábbi változatához képest (ami tavaly már szerepelt tekintélyes sorozatunkban) kicsit finomodott ugyan a hangnem, de a lényeg ugyanaz maradt: lehetőleg ne az angollal kezdjék a nyelvtanulást a magyar diákok, mert nehéz utána másik nyelvet megtanulni.

Mintha az lenne a magyar közoktatás fő gondja, hogy a fiataljaink nem jól tanulják meg a második, harmadik, negyedik idegen nyelvet, nem pedig az, hogy a legtöbben még két évtizeddel a rendszerváltoztatást követően sem képesek megszólalni a magyaron kívül más nyelven. Ennek megfelelően mai adottságaink mellett teljesen irreális arra építeni egy nyelvoktatási stratégiát, hogy minél könnyebb legyen megtanulni a második és a további nyelveket. Már az is óriási eredmény lenne, ha tíz éven belül elérnénk, hogy aki elvégez egy gimnáziumot, az meg tud szólalni valamilyen nyelven, és ugyanez elmondható a többi középfokú oktatási intézményből kikerülő diákok többségéről is. 

És ez az egy nyelv nem nagyon lehet más, mint az angol, ha már egyszer minden ebbe az irányba mutat, legyen szó tudományos életről, diplomáciáról vagy üzletről. A német kultúra és gazdaság hiába játszik nagyon fontos szerepet a régió, és különösen Magyarország életében, ha még a német hátterű szereplők is elfogadják az angolt, mint közvetítő nyelvet. Nézzük csak meg például a Siemens a álláshirdetéseit, ők vagy kifejezetten angoltudást várnak, vagy választható, hogy angolul vagy németül beszél a jelentkező (igaz, ellenpéldának ott az Audi, náluk alapvető elvárás a német nyelvtudás).

A kilencvenes években Nyugat-Magyarországon még a Hoffmann Rózsáék által kívánatosnak tartott sorrendiség volt a jellemző, teljes mértékben a német volt a domináns idegen nyelv. '93-ban, amikor elsős voltam Zalaegerszegen a Kölcsey Ferenc (ejtsd: Ságvári Endre) Gimnáziumban, a két hat évfolyamos osztályból mindössze heten választottuk első nyelvként az angolt, a többi negyvenöt diák némettel kezdett. Ma mégsem sok olyan volt osztály- vagy évfolyamtársat tudnék felsorolni, akinek több dolga lenne a némettel, mint az angollal, és azt sem mondanám, hogy az eleinte németül tanulók később jobban megtanultak volna angolul, mint azok, akik eleve azzal kezdtek. 

Az angol teljesen körülvesz minket a hétköznapokban, anélkül szinte a világot sem lehet megérteni. Emiatt aztán egy használható tudás elsajátítására is nagyobb az esély, a zene, a filmek, az internet sokat segítenek a tanulásban. Inkább legyen valakinek elfogadható angolja esetleg kisebb erőfeszítés árán, mintsem ugyanannyi, vagy akár komolyabb energia befektetésével egy gyengébb némettudása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr184892154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Német nyelvet minden gyereknek 2012.11.05. 21:31:12

Szülők és tanárok nem nyughatnak, a Hoffmann-féle tárca folyamatosan bombázza újabb és újabb ötletekkel őket. Igaz, még azt sem tudni, hogy fog lezajlani az államosítás (nem inkább erre kellene az összes erőt koncentrálni?), a NAT történelem (azaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egynemmerengo 2012.11.05. 18:35:25

felesleges előírni bármilyen első nyelvet.

szavazza meg az osztály, hogy angol vagy német.

aki a másikat akarja, az szépen elmegy szakkörre, vagy magántanárhoz.

kamuízű ez a javaslat nekem.

Steve the Great 2012.11.05. 18:37:32

Úgy néz ki, hogy "reform" címen mindenféle pótcselekvésre futja, a tényleges reformra meg nem lesz pénz...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.05. 18:38:01

Ein NER!
Ein Fidesz!
Ein Führer!

Heil Orbán!

Viktus 2012.11.05. 18:40:01

A probléma az, hogy jó angol tanár sem sok van az oktatási rendszerben. Német még annyi sincs.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.05. 18:41:40

KGST nosztalgia

angolul tudók nem értik meg, ha az NDK bige a sátorban noch einmal-t nyögdécsel

speirs 2012.11.05. 18:50:50

Nem értem miért baj, ha a könnyű angol nyelvran sikerélményt okoz első tanult nyelvként. Inkább megutáltatják a nyelvtanulást valami jó kis ragozós, bonyolult nyelvvel, aminek nincs is annyi haszna.

egynemmerengo 2012.11.05. 18:55:24

Mikor építik le a vízfejet a BKV-nál, és a MÁV-nál például?

Régi Péter 2012.11.05. 19:05:03

Egyet lehet érteni a cikkel, az angol az első akár tetszik, akár nem. Aki ezt kitalálta, valami nagyon belterjes, pesti, felső középosztálybeli környezetben tengetheti napjait, ahol ez lehet h. probléma.

2012.11.05. 19:09:50

@TaTa86.:
Höhö.... höhö.... höhö.....kúl ....höhö...höhö

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.05. 19:11:11

Bocs, tegnap voltam a METRO-nál állásinterjún, és érdekes módon angolul folyt a társalgás. Németül is ment volna, de azt monták, hogy náluk a minden kommunikáció ezen a nyelven folyik. Amúgy azt senki nem veszi figyelembe, hogy egy informatikus csak angolul bír szaknyelvet olvasni. Én még német kollegákkal is így beszélek, sőt megörülnék, ha egy forráskódban német kifejezést találnék.

2012.11.05. 19:12:22

Ezek elmebetegek. A számítástechnikában is hihetetlen előny az angol, a számítástechnika meg majdnem minden másban. A nem honosított szoftverek, honlapok, kézikönyvek, etc. szinte mind angolul beszélnek.

Annyira bírom, hogy ha esetleg nem lenne elég gond az életben meg az országban, gyorsan csinálnak még valami újat.

bolá 2012.11.05. 19:14:33

Ez a vélemény a merjünk kicsik lenni mandins változata.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.05. 19:19:26

Én pont így, németül tanultam először, másodiktól, angolul pedig harmadiktól. Általánosban. Jó és hasznos, ha az ember beszél németül, a világ itteni sarkában, de a német cégeknél már nem elvárás a német nyelv ismerete, a minél jobb angol nyelvtudásé annál inkább. Nem tudom megérteni azt a logikát, ami a minden szempontból hasznos nyelvtudás szempontjából azt a nyelvet részesíti előnyben, amit nehezebb elsajátítani. Először beszéljen mindenki minél jobban angolul, aztán akinek van rá ideje, pénze, tanuljon más nyelvet, amit akar.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.11.05. 19:22:02

persze, tudjuk, egy társadalmi nyári munka a diákoknak, kötelező zeneiskola, hangszertanulás, ti meg csak rágjátok tovább a gumicsontot, mert minden marad régiben ahogy volt, csak azért vannak ezek a hírek, hogy szóljanak valamiről, hogy lássuk hogy működik a kormány és a sajtó, olyan szinten primitív kormányaink vannak már 60 éve, hogy elmondani nem tudom

2012.11.05. 19:22:08

azeri nyelv?

pl balta szó a gugliford szerint azeribe is balta. még ilyet. nem lehet olyan nehéz nyelv

2012.11.05. 19:26:11

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Nem tudom megérteni azt a logikát..."

nincs logika, mondjunk valamit csak azért is, pofázzunk bele mindenbe. ennyi. van matolcsy "féle", hoffmann "féle", szal olyan fideszes logika.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.05. 19:38:35

@Belpo:

wir müssen alle mit zugehaltener Nase auf den Wichtator stimmen!

HUNDETREUE ist besser als das liberale Katzengejammere

troll-la-laaa

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.05. 19:40:24

@tesz-vesz:

Es lebe der Wichtator.

Alles super, alles wunderbar.

komment1 2012.11.05. 19:42:22

Angolt is tanítok (sok egyéb mellett), ennek ellenére, sőt épp ezért a gyerekeim első nyelvként németet tanulnak. Rózsika iszonyatos sok hülyeséget vezetett be, felsorolni is sok és általában szvsz egy totális katasztrófa a működése. Most az egyszer viszont igaza van. Totál tévedés, hogy egy másik nyelv tanulása megnehezítené az angol megtanulását - épp ellenkezőleg, megkönnyíti, nagyon. Az nem úgy megy, hogy egy nyelvet megtanulunk nagyon, minden más meg le van... Hanem éppen ellenkezőleg, a nyelvek egymást erősítik. Egy átlagos képességű gyerek (aki végül gimit végez) két nyelvet simán megtanul. A fő baj tehát nem az, hogy az angolon kívül mást is tanulnak, hanem az, hogy a legtöbb magyar nyelvtanár egyszerűen nagyon rossz módszerekkel tanít. Sőt, többet mondok, a fő baj az, hogy a nyelvtanárok messze nem profik az adott nyelvben, amit tanítanak. Egyszerűen nem tudnak eléggé pl angolul, a tanítási módszerek pedig nagyon gyérek. Hihetetlenül fel kellene fejleszteni a nyelvtanárok képzését, rengeteg anyanyelvi lektorra lenne szükség, és az ELTE és egyéb intézmények átpofozására, ahonnan (ORIGO nyelvvizsga központ) hibás nyelvhelyességű nyelvvizsga kérdések és válaszok kerülnek ki. Itt van az a bizonyos kutya elhantolva. A nyelvtanárként végzetteket telenyomják mindennel, ami nem kell, de közben a professzoraik sem tudnak rendesen angolul. Minden fentről bűzlik ez esetben is. Na persze, erre Rózsika már nem jönne rá, hiszen ő az a fej, aki leginkább...hát mit mondjak.

2012.11.05. 19:52:15

Nem teljesen mindegy, hogy melyik nyelvet nem beszéli a magyarok nagy többsége?

_Okostojás_ 2012.11.05. 19:52:57

Szerintem mindenben igaza van Hoffmann Rózsikának! Nem a könnyebbel kell kezdeni! Hajrá Rózsika! okos-tojas.blog.hu/2012/11/05/oktatasi_reform_a_gepjarmuvezetoi_kepzesben_is

Steve the Great 2012.11.05. 20:04:19

Kezd az az érzésem lenni, hogy Hoffmannék tudatosan trollkodnak ezekkel a szivárogtatásokkal. Annak idején, amikor lenyilatkozta, hogy teljesen megszűnik az állami finanszírozású közgazdász- és jogászképzés, az volt a gumicsont, hogy ő a maga részéről nem bánná az iskolaköpeny bevezetését, de amúgy ez nincs napirenden. Vagy egy hétig azon pörgött mindenki, hogy most mi is (nem) lesz az iskolaköpennyel.
Most pedig a "német vs. angol" kérdéskör mellett ott van azért az is, hogy diákokat kétévente felmérőre köteleznék az idegennyelvből (ez amúgy szerintem teljesen jó, kérdés, mi lesz azokkal akik nem mennek át), 2017-től pedig csak nyelvvizsgával lehet majd felvételizni.

Steve the Great 2012.11.05. 20:07:27

@Steve the Great:
Ja és még annyi, hogy az origós cikkben azért az áll, hogy "csak az angol és a német között lehet választani". Tehát nem kötelezően első a német. Szóval alighanem megint egy nem létező, ám szarul megfogalmazott előíráson fog rugózni az összes blogger vagy két hétig.

tre' 2012.11.05. 20:12:38

De miért a német nyelvet? Kínai nyelv legyen! :)

bz249 2012.11.05. 20:16:06

Amugy ha figyelembe vesszuk a magyar nyelvoktatas eddigi eredmenyeit, akkor azert nem feltetlenul veszitunk olyan sokat, ha az egeszet foldig romboljak, merthat ahogy eles eszu kiralyunk V. Ferdinand mondotta volt a koniggraetzi csata utan: ezert kar volt lemondatniuk, ezeket a haborukat en is ugyanilyen ragyogoan elveszitettem volna.

Szoval kar sajnalni ami van, mert az bizonyitottan szar. Nagy valoszinuseggel az uj is az lesz, mert eddig az egyetlen legalabb csirajaban valamennyire eloremutato gondolatot tartalmazo ize az elmult huszoniksz ev oktataspolitikajabol a tomegkepzesre valo atallas (lett volna, ha jol csinaljak).

Ha meg valami olyan idealis vilagot tetelezunk fel, ahol motivalt tanulokat tanitanak kepzett nyelvtanarok, akkor a ket nyelv mindenkeppen elony es az is lehet, hogy erdemesebb a nemettel kezdeni.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.11.05. 20:23:05

Teljesen mindegy melyik nyelvet erőltetik, a diákok jelentős része még egyetemről kikerülve se fog angolul, se németül, se semmilyen más idegen nyelven sem beszélni, még felsőfokú nyelvvizsga ellenére sem. Ahhoz, hogy valaki makogás nélkül képes legyen folyékonyan, nyökögés mentesen beszélni egy vadidegennel, ahhoz hónapokat kell külföldön eltölteni.
Másrészt a magyar iskolák oktatási színvonala is a béka segge alatt van.
Szóval aki angol nyelvterületen akar dolgozni, annak az angol lesz a fontos, aki német helyeken, annak a német, aki máshol, annak más.

Ennek az egész ötletnek semmi értelme. Lehet heti 20 nyelvóra is, akkor sem fog a gyerek megtanulni normálisan egy idegen nyelvet sem, mert leszarja, mert sok esetben a tanár is link és ő is leszarja, és még sorolhatnám.
Mellesleg tudtommal a legtöbb magyar gimnáziumban kötelező 2 idegen nyelvet tanulni, és 1ből érettségit tenni (aminek megint csak 0 színvonala van)

Aki komolyan veszi a nyelvtanulást, az otthon leül, és tanul, nézi a CNN-t, vagy a SAT1-t, majd ha kimegy külföldre, ott tényleg megtanulja a nyelvet, de itthon nem fogja.

tlvajferi 2012.11.05. 20:25:46

@Viktus: nagyon ráéreztél a lényegre :-)

szbszig 2012.11.05. 20:27:16

@komment1: "Egy átlagos képességű gyerek (aki végül gimit végez) két nyelvet simán megtanul."

1. Az átlagos képességű gyerek nem gimit végez. Az bőven átlagon felüli képességű már. Az átlagos képességű szakközepet végez. És még vannak az átlagon aluliak is, akik csak szakiskolát, vagy azt se.
2. Ha egy gimit végzett diák két nyelvet simán megtanul, akkor miért okoz gondot sokaknak még az egyetem és a főiskola végére is egy darab nyelvvizsga megszerzése? A gyakorlati életben tapasztalt siralmas nyelvtudásról nem is beszélve...

Illúzióromboló kockacukor 2012.11.05. 20:30:45

Nálunk középiskolában az osztály fele angolt tanult, a másik fele németet. Az angolosok fele lerakta a nyelvvizsgát. A németesek közül 1.
Azóta is örülök, hogy nekem az angol jutott gyerekkoromtól kezdve, hatalmas előny a (műszaki-villamos-informatikai) vonalon. Az egyetemen tanultak értéke x, de hogy angolul áll rendelkezésre minden dokumentum, leírás az kb. 5x-ös előnyt jelent a fejlődésben-tanulásban-hibakeresésben az angolul nem tudókkal szemben.
Akinek az az életcélja, hogy a Balatonnál áruljon lángost, annál támogatom a németet első nyelvnek. És annak is aki gyermekkorától soproni fogorvosnak készül. A többi 9millió inkább tanuljon angolt. Legalább azt...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.05. 20:33:32

@bz249:

ajjaj, már ékezet sincs? Musterbeispiel der gut gelungenen Ausländerintegration :)

tlvajferi 2012.11.05. 20:35:51

az angol hasznoabb, a világ jelentős részén megértik, de igazán jól Angliában, az USA-ban, Ausztráliában, Kandában, utána a skandináv államokban, Németroszágban a felsőfokú végzettségűek között, Farnciaországban részben a felsőfokú végzettségűek között , Mexikóban, mert szeretnének az USA-ba kivándorolni, részben Ázsiában, mivel az USA-tól kapják a munkát, stb.

Németet csak Európában, ott is szűk körben lehet hasznosítani, de micsoda pech: pont a szomszédban vannak és láss csodát, legfontosabb kereskedelmi, ipari, gazdsági partnereink közé tartoznak. Pfujj, inkább beszéljünk velük angolul. Hát épp lehet, de úgy átb*szank, de úgy, ...hogy a Frankfurter Allgemeine és a Süddeutscher Zeitung folyamatosan a rasszista magyarokról ír...

Nme árt azért más nyelveket is tudni, pl. spanyolt, olaszt, hiszen néha onnan kapunk támogatást, amikor szavazásra kerül sor az Unióban

É smilyen szentségtörés, de nem árt szlovákul románul, szerbül vagy netán oroszul is tudni, hiszen szomszédaink és milyen jó ki süzleteket lehet kötni, amikor a nagy álllamok pénzügyi gondokkal küzdenek és lesz*rnak mindannyiunkat
szóval, nyelvkönyvet elővenni....és nem élmodozni, Kína és az USA messze van, a németek, latinok és szlávok pedig egészen közel, történelemből: vészesen közel

teknős 2012.11.05. 20:37:28

@Frengi: Igen, én is pont ezt akartam írni.

Mert megérdemled 2012.11.05. 20:41:00

@Csibefogó: Hát igen, mondjuk egy Drupal vagy egy Tridion SDK leírást németül tíz év alatt sem tudnék végigolvasni.

bz249 2012.11.05. 20:41:09

@Herr SturmLikudnik: részben nincs, ilyet meg umlautokat tud. Csak kényelmetlen ´+betü kombóval írni, és hosszú ü,ö-t nem is tudok. ;)

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.05. 20:50:56

@tlvajferi:
Bocs, de mikor egy BMW-ben is a szoftver elsődleges nyelve az angol, akkor az gondolkodóba ejt. Ja, és a hátul a felirat (530i) is az angol nyelv befolyásátsejteti. Amúgy az a német, aki nem tud angolul tárgyalni velem az számomra nem komoly partner!!

2012.11.05. 20:51:17

..amúgy honnan lesz erre elég (+jó) német tanár? átképzés? :):):):

amúgy nem tök mindegy - elég csak a mai cafetéria ügyet nézve - milyen nyelven nem tudjuk elolvasni a külföldi tudósításokat arról hogy orbán tönkre baszta az országot(tegyük hozzá a mandineresek tapsolása közepette). 2017 felvételi, hol van az még :D:D:D:D

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.11.05. 20:53:09

Lehet kopkodni, de ebben az esetben szerintem HR-nek igaza van. A vilag es fokent az EU abba az iranyba halad, hogy az idegen nyelv tudas nem elony, hanem elvaras lesz. Fokent az angol eseteben. Azok az orszagok, ahol a tarsadalom nyelvtudasa fejlett (Belgium) vonzzak a befektetoket. 2012-ben nem lehet oktatasi startegiat alapozni arra, hogy EGY nyelvet tanitsunk meg normalisan a gyerekeknek, mert mire felnonek az egyszeruen nem lesz eleg. Masik dolog, hogy az angolt rengetegen beszelik alap szinten ezert nemzetkozi hasznalatban a nyelv "butul", nem kell kifinimultan tudni kezelni, ami a nemetrol nem mondhato el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.05. 21:03:20

"A német lenne az első javasolt idegen nyelv az oktatási államtitkárság nyelvoktatási stratégiája szerint, írja az Origo."

Lehet tudni, hogy ez konkrétan mit jelent? Ki javasol kinek és mi a javaslat következménye?

Tóth Ágas 2012.11.05. 21:03:27

onnan lehet felismerni azt, aki nem tud jól angolul és ennek ráadásul tudatában sincs, hogy azt állítja, hogy angolul könnyű megtanulni.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.05. 21:03:54

"Mintha az lenne a magyar közoktatás fő gondja, hogy a fiataljaink nem jól tanulják meg a második, harmadik, negyedik idegen nyelvet, nem pedig az, hogy a legtöbben még két évtizeddel a rendszerváltoztatást követően sem képesek megszólalni a magyaron kívül más nyelven. "

Szerintem ha Rózsa asszony, meg okos tanácsadói sokat utaznának autóbusszal, és főleg olyan időben, amikor a diákság is utazik az iskolába, vagy haza, akkor nagyon gyorsan rájönnének, hogy az a fő kérdés, tudnak-e a magyar fiatalok magyarul? Ez nagyobb és fontosabb kérdés, mint az, hogy angolul vagy németül tanuljanak, a többnyelvűségről nem is beszélve.

Talán nem a világtól elrugaszkodva, hanem a valóságból kiindulva, az államnak első sorban arra kellene törekedni, hogy a magyar gyerek magyarul tanuljon meg az adófizetők pénzéből. Utána kellene arról elmélkedni, milyen második nyelvet taníttassunk állami pénzen annak, aki erre alkalmas, és akarja is. Minden további nyelvtanulást fizesse az, akinek érdeke.

Egyébként a gyerekem sok éve a németeknél dolgozik, és ott is az angolt használják a munkahelyén szakmai és érintkezési nyelvként is. Ő maga is azt mondja, hogy az angollal sokkal jobban boldogul, mint a némettel.

TH 2012.11.05. 21:04:40

@Nyekenyóka.: "Ahhoz, hogy valaki makogás nélkül képes legyen folyékonyan, nyökögés mentesen beszélni egy vadidegennel, ahhoz hónapokat kell külföldön eltölteni."
Na, erre már csak reagálok...már bocs, de ez egyszerűen nem igaz...Én nem töltöttem hónapokat külföldön, és mégis képes voltam eljutni oda, hogy tudjak nyökögésmentesen beszélni angolul (akár vadidegennel is). Nem azt mondom, hogy nem segít az adott nyelvi környezet, de én életemben összesen egyszer voltam angol nyelvterületen 3 hétig, oszt mégis csak megtanultam egy elfogadható szinten a nyelvet...

Illúzióromboló kockacukor 2012.11.05. 21:05:22

Persze, de Magyarorszagon, MA egyelore meg a kurvakonnyen megtanulhato angol nyelvtudas is a beka segge alatt van. Ha a frissen vegzettek LEGALABB fele hasznalhato angolt lenne kepes produkalni, akkor esetleg beszelhetnenk a tovabbiakrol, illetve hogy hogyan fejlesszuk az atlagos nyelvtudast, esetleg nehezebb nyelvekkel. De amig itt nem tartunk, addig az egesz kerdeskor egyszeruen szolva nem aktualis.
Nem. Nem nem aktualis, hanem fidesz-HR fele vilagmegvaltas kettopontnulla. Faszsag.

Kúl a Bácsi 2012.11.05. 21:07:40

A Mercihez, Lidlihez, Aldihoz mind kell a német magasabb szinten. Azt mondom, mindkettő lenne ideális, de sajnos tényleg a magyar kell.

AczélGyuribácsi 2012.11.05. 21:09:00

Felháborító!
Felháborító, ha német...
Felháborító, ha az angol...

A tisztességes?
Előírhatunk 2 darab nyelv kötelező tanulását, középfokú nyelvvizsgát stb., de a mai elterjedt világnyelvekből:
német, angol, francia, spanyol, portugál, orosz, lehet ehhez még mondjuk az olasz és a japán/kínai.

Ugyanis nem lesz, akar mindenki ócska kozmopolita marketinges lenni! Sem politkus, blogger, médiamunkás stb.

Mert az angol = a gazdasági, marketing vonal nyelve
Mert a német = a termelés, a munka nyelve a magyaroknak!!!
Mi itt a német nyelvterülethez, a német érdekkörhöz tartozunk, a gyermekeink TÖBBSÉGE valamilyen német vagy osztrák munkahelyre megy majd.

De a lényeg: a gyerek dönthesse el, hogy ő oroszt akar, mert nem Londonba, Tel Avivba, New Yorkba készül, hanem ide a "szomszédba", egy ukrán maffiózóhoz...

De itt a magyarok szocialista kockagyerekeket akarnak tenyészteni marketinges idiotizmussal.

Mesterlövész 2012.11.05. 21:09:32

Néhányan átesnek a ló túlfelére. Hadd tanuljon mindenki első és második nyelvként ezek közül azt, amit akar! Ha Ausztriába, Németo.-ba, Svájcba vagy hasonló helyekre szeretne költözni, akkor úgysem elég az angol, ha nincsenek ilyen tervei, nem kell neki a német nyelv, akkor meg ne azt tanulja.

is 2012.11.05. 21:09:49

Siemens -> szolgáltatás -> egyetemi szint -> angol
Audi -> termelés -> középfokú szint -> német

szolgáltatás -> egyetemi szint -> angol -> Siemens
termelés -> középfokú szint -> német -> Audi

teljesen koherens. Magyarország középfokú szintű termelő állam lesz Orbán szerint. a munkások (és persze a szövetséges prasztság, lásd földtörvény) országa. az értelmiség támogathat. különben egy B listán találja magát.

lorantka_a_gall 2012.11.05. 21:10:50

Attól függ,milyen célt tűzünk ki magunk elé. Tudjon mindenki angolul, vagy pedig művelt, tanulni/befogadni képes elméket sorozatgyártani. Az első esetben nem érdemes a némettel kezdeni. Az utóbbiban igen.

S=klogW 2012.11.05. 21:15:14

NYELVI KÖRZETESÍTÉST!

É- és Ny-Dunántúl: Német

ÉK-Mo: Orosz

Bu Pe és É-Alföld: Kínai

D-Alföld: Román

D-Dunántúl: Cigány

Lauder Javne és Marx Károly Közg. Egyetem: Amerikai Angol

J.László 2012.11.05. 21:17:26

"A német lenne az első javasolt idegen nyelv az oktatási államtitkárság nyelvoktatási stratégiája szerint"

Tökéletesen jogos.

A németesek lényegesen könnyebbel boldogulnak az angollal, mint az angolosok a némettel.

A német a világ második kultúrnyelve. Az angol mindössze egy gyarmat-nyelv. Hogy bármelyik nigger el tudjon makogni a brit főnökével.

AczélGyuribácsi 2012.11.05. 21:17:47

@látjátok feleim szümtükkel:
Egyetértek!

1. megtanulni a MAGYAR nyelvet!
2. megtanulni a MAGYAR történelmet!
3. megtanulni a MAGYAR irodalmat, kultúrát!
4. TESTNEVELÉS!!! Rendszeres testnevelés!
5. megtanulni a MATEMATIKÁT!!!!
6... tanulni egy idegen nyelvet! VÁLASZTHATÓ!
7... megtanulni a humán/real dolgokat, az érdeklődéstől függően!

Ugyanis mi itt MAGYAROK vagyunk, és az, hogy ki hogyan érvényesül idegenben, az az Ő DOLGA!
Ha nem ismer nyelvel, hát nem kerül be a jobb iskolákba, nem kap minőségi munkát!

De hogy egy fasisztoid politikai elit előírja a gyerekemnek, hogy mit és hogyan tanuljon olyan dolgot, amihez a magyarságunknak nincs köze, sőt evvel egy időben hatalmas propaganda van a magyar kultúra, történelem kozmopolita elsöprése érdekében, hát kikérem magamnak!

Mocskos nácik ne írják elő, hogy a gyerekemnek mi a jó! Legfőképpen a pedofil homokos papokat védő kamukeresztények ne!
Ő például németül és angolul tanul és pár év múlva már Németországban fog tanulni, majd remélhetően dolgozni.
És majd akkor jöjjön haza, ha ezt mocskot, amit 1990 óta az országunkban engedtünk lopni, végre a kötélen látjuk!

J.László 2012.11.05. 21:18:06

@J.László:
Helyesbítek: nem könnyebbel, hanem könnyebben.

zsolti_ 2012.11.05. 21:20:43

Első lépésként talán magyarul kellene rendesen megtanítani írni, olvasni és beszélni a diákokat (funkcionális analfabétizmus). Ha ez megvan, akkor utána ki lehet dobni ezt a mai nyelvoktatásnak csúfolt valamit és ki lehet találni, hogy mi legyen helyette.

l_andras 2012.11.05. 21:20:55

Ha azt szeretnék, hogy többen beszéljenek idegen nyelvet, akkor azzal kellene kezdeni, hogy megszüntetik a szinkronizálását a filmeknek (szórakoztató, ismeretterjesztő, tv, mozi - najó a tv-re lehetne egy jó pár év moratórium, ne csesszek ki a szüleimmel). Na az rendesen meglódítaná a dolgokat, nem mellesleg több ember megtanulna olvasni is rendesen.

AczélGyuribácsi 2012.11.05. 21:22:21

@látjátok feleim szümtükkel:
Még valami...
Én meg (közel 20 évnyi német multi múlttal) azt tapasztaltam, hogy a német cég vezetője jobban értékelte, ha NÉMETÜL beszéltünk vele és nem angolul.
Számolok... 4 cég 6 vezetőjéről beszélek... És világcégek!
Ja és a család egy része szintén a németeknél dolgozik, és nagyon is jó a német! Ja nem multiknál marketingesek és nem IT bérencek, hanem TERMELŐ emberkék az iparban.
És a holland családi kontingens (kb. 30%) gond nélkül társalog németül is.

Kelly és a szexi dög 2012.11.05. 21:24:49

Zu risiken mit packungs bei henken
ja meine herren, mit kindergarten
alles klar fischer, zum beispiel mutter
schuster, filter, und Brockhauser
ich habe schwarzsprechen
Safhausen und mein mann, Jürgen
Bayern München
Wenn ist das neue kindehumt
get um Sotomayor
forsicht nicht bayor
ja, das ist rap
null-hundert-dreizig-acht-und-fünfzig-null-null
Absolute megasupermann
sprechen sie mikrophon
was ist los?
was ist hocken sie fahrenhit
vater, kommen sie Magenheim!
kommen sie etwas?
das ist eine jäger-manschaft
kapitan ist Beckenbauer
oh, tschüss Möller
auf wiederseh'n, Biedermeyer
kommen sie schnell, schprizzel

S=klogW 2012.11.05. 21:31:43

@Kelly és a szexi dög:

lézen zí di pákungszbájláge óder frágen zí írer árct óder ápotéker

egyébként meg nagyon helyes ha visszatérünk a természetes közegünkbe a germán kultúra dominálta kontinentális civilizációhoz

MI FOGJUK MEGMUTATNI A NÉMET SZELLEMNEK, HOGY ÉLEDJEN ÚJRA

AZ ANGOLSZÁSZ SZEMÉT ELLEN

windex 2012.11.05. 21:34:03

@tlvajferi: vajh a németek miért angolul tanulnak? :-) ami persze nem mond ellent a végső konklúziónak: minél többen minél több nyelvet tanuljanak! angolt azért, mert fontos közvetítő nyelv lett pl a német nagy cégek és az (akár) magyar partnerek között, a többit meg mert azokat kevesen beszélik, és ezért nyerő az, aki olyan nyelvet tud :-)

windex 2012.11.05. 21:36:07

@S=klogW: és mikor ósztrijába megyünk vásáróni ócsó mosóport, csokit, sonkakonzervet, legalább megértjük azt a sok állati szókat a konzervesdobozon :-)

windex 2012.11.05. 21:37:09

@Kelly és a szexi dög: ejnye no! schaffhausen kettő efföt bír!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.05. 21:37:09

és hol van a választás szabadsága? vajon egy szülő dönthet a gyermeke sorsáról (milyen nyelvet tanuljon), vagy ez is minden gyermek édesanyjának, azaz Hoffmann Rózsának a joga???

épp ideje lenne módosítani az alaptörvényt az alapvető jogok tekintetében. Csak hogy NAT- meg nemzeti nyelvstratégia-kompatibilis legyen.

2012.11.05. 21:38:33

én csak aszondom, junó, hogy pekidzsbe köllene oktatni

S=klogW 2012.11.05. 21:38:43

UNOM AZ IDEGEN SEGGEKET,

JÖJJENEK AZ IDEGEN NYELVEK!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.11.05. 21:39:13

@TH:

Oké, vannak jobb képességű emberek, ez tény.
Viszont a lényeg az, hogy a Rózsa Naccságosaszony nyomathatja bármelyik nyelvet, amíg ilyen szar lesz az oktatás és a hozzáállás színvonala, addig akármennyi óraszámnál sem fog a diákság túlnyomórésze elsajátítani egy idegen nyelvet, hanem csak önszorgalomból, ehhez viszont nem kell Rózsika agymenései.

Na mindegy, engem nem érint, meg annyira nem is érdekel ez téma...

TH 2012.11.05. 21:40:49

@Nyekenyóka.: ebben részben egyetértek. Nekem szerencsém volt az angoltanáraim többségével, ez igaz.

backg 2012.11.05. 21:48:04

Keményen inflálódik ez az "Ilyen ország pedig nincs" sorozat. Egyébként nem értem miért ne gondolkodhatna erről az államtitkárság. Ha jól sejtem, ez is a feladataik közé tartozik.

Két szempont a német tanuláshoz:

a., irdatlan rossz módszerekkel oktatják (nemcsak Magyaroszágon, Németországban is)
b., a németek nagyon tisztelik, ha valaki beszél németül (még ha az állásinterjún az angolt kérik is)

Valaki említette fent a szomszéd nyelveket: szlovák, lengyel, cseh, román, horvát, részemről maximálisan egyetértek -- valamiféle alap társalgási szintig jó lenne eljutni minél többeknek.

Nekem egyébként az is kérdés, hogy az államnak feladata-e két nyelv megtanulását finanszírozni, nem tudom nem lenne-e jobb egyre koncentrálni, rendesen, anyanyelvi tanárokkal, megújított tantervekkel, nagyobb óraszámmal, kisebb csoportokkal, stb. stb.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.05. 21:48:29

Nahát, Kredencfalváról ilyen szép karriert lehet befuthatni?

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 22:02:52

Teljesen mindegy, melyik nyelvet teszik kötelezővé első idegen nyelvként, a magyarok 90%-a egy büdös szót sem fog megtanulni belőle, csak átvergődik a vizsgán, érettségin stb. A maradék 10% meg valamilyen szinten beszél, de azt már magának köszönheti, nem az iskolának.
Ahogy most is a diplomások nagy része csak papíron beszél angolul, úgy felesleges a nyelvtanulást erőltetni, meg hisztizni miatta.

Én szerencsére német után angolul is megtanultam (magamtól), nem vált káromra egyik sem. Még a 4 év orosz sem, pedig abból semmilyen papírom nincs.
Anyanyelvi beszélő sose leszek, de munkára mindkét nyelvet tudom használni. Szerintem az embernek belső igényévé kellene válnia az önképzésnek, tanulásnak. Ez korbáccsal nem kényszeríthető ki.
Sajnos a magyarok többsége igénytelen ilyen szempontból. Elég a papír, meg akarja úszni, képes eszperantó, lovári és más elképesztő nyelvvizsgák letételére, hogy megkapja a szociológia, büfé-ruhatár szakos diplomáját és aztán irány Anglia konyhai kisegítőként. Oda tényleg nem kell a német.

A német után sokkal könnyebb angolul tanulni, mint angol után németül. Ez igaz, de azt elfelejtik a politikusok, hogy a magyarok nagy többsége még az első idegen nyelvét sem tanulja meg, nemhogy még belefogjon egy második elsajátításába.
Egy szakiskolás suttyó, aki még magyarul se tanul meg rendesen, tök mindegy, hogy milyen idegen nyelven kínozzák, nem fogja elsajátítani még az alapokat sem.
Ismerősöm nyelvtanár egy vendéglátóipari szakiskolában, érettségit+technikus képzést is adó suli, annak ellenére, hogy ugye a többség külföldre vágyik (Anglia, Ausztria, hajós munkák), mert Magyarországon nulla a lehetősége, siralmas a diákok hozzáállása, tudása. Mindegy, hogy németes vagy angolos az illető.
Egy elitebb gimnáziumban meg két nyelvet simán tanul egymás mellett az a kölyök, nem ritkán két tannyelvű képzés keretében. Nem kapálóznak ellene, élvezik, nem lesznek kevesebbek tőle.
Az emberanyag sokat számít.
Valakitől még egy nyelv ismerete is nagy elvárás.
A többségnek elég lenne az angol, ez igaz. Azonban pont ez a többség angolul is ugyanúgy nem fog megtanulni, mint ahogy németül se tanulna meg.

@Nyekenyóka.: Az egy ordas nagy hazugság, hogy a nyökögésmentes beszédhez hónapokat KELL külföldön tölteni. Hasznos, de nem elengedhetetlen ma már.
Főleg angolból az anyanyelvi környezet könnyedén megteremthető Magyarországon is.
Más nyelvekből is, csak nehezebben.
Én éltem, dolgoztam rövidebb ideig angol nyelvterületen (nem Anglia). Lökést adott, motivációt, de angolul már Magyarországon tanultam meg. Jól. Németül meg korábban az iskoláimban, sokkal több idő alatt, mint angolul, de szintén jól.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 22:06:31

@krisek: Miért, az államnak feladata heti 5 órában hajtani testnevelésórán a gyerekeket? Fantáziátlan, foci-kosár-kézilabda háromszögben gondolkodó testnevelés tanárokkal?
Szerintem sokkal inkább a gyerek motivációja számítana, hogy belső igénye legyen a tanulás, testmozgás, akkor ő maga tudná megmondani, hogy mit akar.

ppppalika 2012.11.05. 22:08:25

@somewhat damaged: "A számítástechnikában is hihetetlen előny az angol, a számítástechnika meg majdnem minden másban."

Nem baj, annak az oktatását is éppen most építik le.

jan 2012.11.05. 22:09:48

Erdekes, hogy mindenki axiomakent kezeli, hogy az angolul konnyebb megtanulni, mint a nemetul, pedig egy turot. Az igeragozas tenyleg egyszerubb, de cserebe osszetettebb az igeido/mod-rendszer (future perfect continuous passive: fincsi, mi?), bonyolultabb az iraskep-kiejtes viszony. Arrol nem is beszelve, hogy a nemet-magyar erintkezes miatt rengeteg nemetbol tukorforditott szavunk van, ez netto nyereseg, amikor nemetul tanulunk.

windex 2012.11.05. 22:12:20

@S=klogW: naggggyon életszerű! :-)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.05. 22:12:45

@S=klogW: Az jó, már attól tartottam, hogy meghackelte a fiókját eztanépetsajnáljam (vagy valami hasonló nevű futóbolond), aki egy kurva mondatot nem volt képes sortörések nélkül leírni.

vladimir964 2012.11.05. 22:20:54

Tetszik-nem tetszik, jelen pillanatban a világot teljes mértékben behálózó KÖZVETÍTŐ nyelv az angol, mint ahogy a középkorban a latin volt, nem pedig a görög, bármennyire is jelentős volt Bizánc befolyása. Vagyis külföldön gyakorlatilag magától értetődőnek tartják az angolul való megszólalás képességét, mint ahogy pl. a matematikai alapműveletek alkalmazási készségét is. Jómagam is (a magyaron kívül) perfekt vagyok kettő nyelvből, egyből bőven a társalgási szint fölött vagyok, egyből pedig konyhanyelven elboldogulok, vagyis némiképp van rálátásom a kérdéskörre. Aki valóban a világban való boldogulást tűzi ki a nyelveken keresztül, jó ha a fejébe vési, hogy nem egy, hanem HÁROM nyelv tudása jelent valódi előnyt: mégpedig egy germán, egy újlatin és egy szláv nyelv ismeretében már tényleg mindenhol el lehet kommunikálni. Ezeken belül teljesen mindegy melyik az a nyelv, hiszen nyelvtanilag és szókészletileg rokonságban állnak egymással, következésképp a többi rokonságba tartozó nyelvet is könnyebben elsajátítja/megérti/használhatja.
Jelenleg azonban olyan alapvető problémáink vannak, hogy teljesen mindegy, mely nyelvet nevezzük ki fő csapásiránynak, amikor az általános és középiskolai nyelvtanárok felkészültsége és oktatási módszerei katasztrofálisak. Élő nyelvi fordulatok gyakorlása gyakorlatilag egyenlő a nullával, a nyelvtant és a szavakat bifláztatják be szerencsétlenekkel, miközben kimenve egy pohár vizet sem lesz képes kérni az adott nyelven az idejétmúlt oktatási szemlélet miatt. Nagyjából ott tartunk, mint annak idején az orosztanárokkal, hogy aki sehova sem volt jó a felvételin, az elment orosztanárnak. Nos ez igaz most az angol és német nyelvtanárok döntő többségére is az iskolákban. (miközben ismerek briliáns angoltanárt, aki elment inkább programozónak, minthogy éhen haljon a tanári fizetéséből a családjával...)
Ergo oda kellene végre eljutnunk, hogy a gyerek tényleg használható nyelvtudást szerezzen. A szakzsargont pedig megtanulja később.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 22:21:46

@jan: nekem személyes tapasztalatom, hogy németül nehezebben tanultam meg jól, mint angolul

az angolban a spelling és a kiejtés nekem sose okozott gondot, de tudom, hogy valakinek az nagy falat, nekem ráállt egyből az agyam

az igeidők meg egy napos tanulással és sok élő szöveg hallgatásával helyükre kerülnek
nem olyan dolgok, amin beszéd közben gondolkoznom kellene, lassítanák a kommunikációmat

ellenben németül sokáig gyötört a szórend, nyelvtani nemek, ragozás, számomra nehezebben tanulható szavak
tudok németül is, csak sokkal lassabban tanultam meg, mint angolul és persze angolul jobban megy ma már minden

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.11.05. 22:23:11

Ezen a témán felesleges rugózni emberek!

1. Valami belsős javaslatról van szó, amit még kismilliószor át fognak beszélni a fejesek, összevetik, szétszedik, stb. Ez még távol áll attól hogy törvény legyen.

2. Elve javaslatról van szó, nem kötelező német nyelvtanulásról.

3. A szülőkön a büdös életben nem verik keresztül, hogy a német legyen az első nyelv. Bizony van, amit még kétharmaddal sem lehet.

Szakmailag lehet, hogy megalapozott a javaslat, én is hallottam már ilyesmit, hogy az először németül tanuló diák a többi nyelveket könnyebben tanulta meg később. De amíg a magyarok többsége a viszonylag egyszerű angolt sem beszéli rendesen, addig ennek a projektnek semmi értelme.

Én kifejezetten támogatnám például, hogy csak az angol nyelv tanulása legyen kötelező, a kétnyelvű rendszert pedig süllyesszük a fiók mélyére addig, míg legalább az aktív korosztály tagjainak döntő többsége nem tud legalább középfokon angolul. A többi nyelvet emellett lehessen fakultatíve (szakkörök, pulsz órák stb) tanulni.

S=klogW 2012.11.05. 22:23:42

@Lavrentyij Pavlovics Berija: mondjuk bolyaival nem volt túl kedves a vén káposztafejű gauss, de azért visszatérni leibniz, gauss, weierstrass, koch, mach, planck, boltzmann :) és a többiek teremtette hagyományhoz magukkal az eltévelyedett németekkel együtt igazán szép lenne

Studiosus 2012.11.05. 22:29:06

kurva mindegy, hogy milyen nyelvet tanítanak hoffmann rózsáék, az a lényeg, hogy te melyiket tanulod. bemész szépen a könyvesboltba, veszel 20ezerért egy komplett audiovizuális oktatási anyagot, amely tudományos módszertan alapján van kidolgozva, és szépen végigveszed benne a feladatokat, gyakorlatokat stb.
itthon meg ugyanúgy meg lehet tanulni egy nyelvet, mint külföldön. a lényeg a tanuláson van, azt külföldön is ugyanúgy kell folytatni. a külföldnek viszont az az előnye egy bizonyos magasabb szint felett, hogy az aznap tanultakat másnap azonnal fel lehet használni autentikus párbeszédekben.
le a nyelvtanárokkal, éljenek a nyelvtanulók!

dzsugasvili 2012.11.05. 22:32:50

Tökéletesen egyetértek, hogy kell idegen nyelvet tanulni, és hogy ma annak az angolnak kell lennie legelsőként, és ez az egész elképzelés agyrém.

DE itt kell megjegyeznem, hogy az angol elsőségét mi, és a többi hozzánk hasonló ország generálja a mesterséges igyekezetével, hogy saját érdekein is átgázolva, beteges megalázkodással tegyen minden életterületet angollá.

Gondolok itt pl. a mostanában megjelent rengeteg cikkre, hogy legyenek feliratosak inkább a filmek, és ne szinkronosak. Ezzel ugye senki nem arra gondolt, hogy de jól meg lehetne egyszerre olaszul, franciául, németül és spanyolul is tanulni az angol mellett, nem, kizárólag az angol nyelv jobb megtanulását emlegették.

De mondhatnám példaként, hogy a modern technikai újdonságokat meg se próbáljuk már magyarul elnevezni, pedig nem kéne nagy ész ezekhez. Hogy semelyik tudományágnak nincs magyarosított nyelve, azt már nem is említem, mindenesetre nemzet ellenes bűncselekmény.

Az idegen nyelv oktatása ugyanis nem valami önmagáért való jó dolog, amit szentként kell tisztelni és erőltetni, itt a vele elérhető eredmények fontosak, csak néhányan ezt elfelejtik, és már angol nyelvű óvodába adják a gyerekeket, mert a magyarra már szükség sincsen.

Szerintem nem önmagunk megalázásával fogunk célt érni, nem amiatt lesz jobb élet az országban. Először a saját nyelvünket kellene jobban tanítani, akkor jobban mehetne akármelyik idegen nyelv oktatása is (így az angolé is). Természetesen az idegen nyelv oktatást is a megújított magyarhoz kellene igazítani abban az esetben.

Ami mostanában folyik akár a bevallottan libsi, akár az uralmon lévő kvázilibsi oldalon, az sokszoros nemzetgyilkossági kísérlet, és az ehhez szükséges nagyon sok tekintetben használhatatlan oktatási rendszer toldozása.

Szóval izgulni nem kell, ha a német lesz az első nyelv, azt se fogja senki jobban tudni, mint ma az angolt...

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 22:37:04

@Studiosus: egyetértek, sőt, meg se kell venni a 20 ezres csomagot, mióta ott az internet... csak halkan jegyzem meg :)
a nyelvtanárok, tutorok, fórumok és az instant anyanyelvi környezet egy kattintásra vannak annak, aki szán rá időt
már pénz sem igazán kell hozzá

tényleg a nyelvtanulás a lényeg, nem a hivatalos nyelvtanítás

Studiosus 2012.11.05. 22:37:29

nekem mondjuk a német volt könnyebb, mert vannak univerzális kiejtési és mondatszerkesztési szabályok, nincs 150 igeidő, hogy most éppen hogy gondoltam a körülményekhez képest, amit mondani akarok, és nem kell minden egyes szó kiejtését megnézni a szótárban (illetve meghallgatni a hangos szótárban), ha szókincset akarok bővíteni könyvolvasás által. cserébe persze vannak a nemek és a rengeteg többesszám-jel. kinek mi a nehéz.
viszont ha elmész dolgozni pl. az osztrákokhoz egy holdingba, ahol elvileg az angol a cégnyelv, a helyi leányvállalatok emberei jól kiröhögnek, ha nem tudsz németül, és nem is hajlandóak maguktól megosztani veled az információt, inkább egymás között megbeszélik a dolgot németül, mint hogy angolul kelljen veled beszélni. ha viszont tudsz németül, akkor elfogadnak egyenrangú partnernek.

kapucsengő86 2012.11.05. 22:37:47

Egyáltalán nem újdonság (sőt, egy ideje már kifejezetten ez a megszokott munkamenet), hogy a kormány vagy a kormánypárt valamelyik tagja egy hajmeresztően hangzó, ám valójában teljesen súlytalan bejelentéssel áll elő, hogy műbalhékkal legalább egy-két órácskára eltereljék a figyelmet az igazán komoly problémákról.
Céljukat elérték, a magyar blogoszféra (és a tízmillió kis oktatási miniszter) most ezen az "elsődleges idegennyelv"-dolgon csámcsog, holott Magyarország jelenlegi helyzetében ez nagyjából egy ötszázezer-harminchatodlagos fontosságú kérdés.
Amúgy én németül kezdtem el tanulni először (7 évesen), na bumm, most 25 éves vagyok, és elég jól beszélek németül és angolul is, a harmadik nyelvet pedig mostanában tanulom, és egész jól ragad rám. Így hát engem pont nem érdekel, hogy mit neveznek elsődleges és mit másodlagos nyelvnek.
Szóval, emberek, ne hagyjuk már ennyire befolyásolni magunkat, és ne pazaroljuk lényegtelen vitákra/hőzöngésekre az agyunkat, amikor ennél sokkal fontosabb kérdések is vannak ma ebben az országban. A téma részemről lezárva.

Bell & Sebastian 2012.11.05. 22:41:10

@Kelly és a szexi dög: A Bälga is szép nyelv, olyan Külföldi.

dr kíváncsivagyok 2012.11.05. 22:42:27

1.) Az angol világnyelv ( Ázsiában , Dél Amerikában , Afrikában..stb. mit kezd a Némettel ?)
2.) A számítástechnika nyelve....
3.) Bízzuk a piacra , hogy milyen nyelvre van szükség....lásd 1.) és 2.) pont !

imiren 2012.11.05. 22:42:36

Szerintem először magyarul tanuljon meg normálisan mindenki a suliban :) (egy-két tizenévest elnézve).
Amúgy valóban meg kell engedni a választást. Honnan tudhatná H.R. előre, hogy melyik gyerek melyik nyelvre lesz fogékonyabb?

billy reed 2012.11.05. 22:45:47

@amko: "Vagy köteleznek, mint régen az oroszra, visszatérünk a bevált diktatórikus modellhez? "

Már visszatértünk, csak sokan még nem vették észre.

@AczélGyuribácsi: "Én meg (közel 20 évnyi német multi múlttal) azt tapasztaltam, hogy a német cég vezetője jobban értékelte, ha NÉMETÜL beszéltünk vele és nem angolul.
Számolok... 4 cég 6 vezetőjéről beszélek... És világcégek!
És a holland családi kontingens (kb. 30%) gond nélkül társalog németül is. "

1. És?
2. A világ nem egyenlő Németországgal. A legelső világnyelv az angol. Ha ezt nem vitatjuk /márpedig nem lehet/, akkor nincs miről beszélni.
3. A holland és a német hogy úgy mondjam rokon nyelvek...ugyebár. A magyar és a német...hát...

S=klogW 2012.11.05. 22:46:58

@dr kíváncsivagyok:

minden ötödik ember kínai
országhatáron belül meg a beásnak/lovárinak van legnagyobb piaca :)

Bell & Sebastian 2012.11.05. 22:57:06

@dzsugasvili: Az Első Dinasztia idején a Fidesz még üldözte a közterületi magyartalanságokat, de azóta már sok water lefolyt a Blue River -en.

Nem tartom kizártnak, hogy jövőre Orbán már Puskin nyelvén tesz jelentést Putyin cárnak, majd elviszi a rögzített beszélgetést az ex endékás bikini modellnek, mire az sürgönyt vált a keleti front főparancsnokával, Vlagyimir -rel, amiben csak azt az egyetlen szót használja, ami mindkét nyelven ugyanazt jelenti, a durak -ot.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.05. 23:00:10

@S=klogW: Jómagam jobban szeretem a német nyelvet (és népet *), de be kell látni, a jelenkori lingua franca az angol, aki műszaki/orvosi/természettudományos területen mozog, az nem tud meglenni az angol szaknyelv ismerete nélkül.

*: igazából a bajorokat, csak a nyelvük borzaszt egy kicsit

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 23:03:07

@dr kíváncsivagyok: ha hallották már ázsiait angolul beszélni, akkor tudod, hogy ott nem nagyon vágják
még Singapore-ban is roppant furcsán beszélik, ahol pedig hivatalos :) a paki és indiai angol is elég szörnyű

Dél-Amerikában elég sokat kell keresned, amíg valaki neked angolul megszólal (Brazília, Chile, Argentina, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Uruguay stb., nem éppen az angol tudásukról híres helyek)

Afrika negyede franciául beszél, másik negyede angolul és mindkettő borzalmasan, északon meg arab dialektusok
nigériai, ghánai, eritreai, ugandai stb. orvostanhallgatók laknak a városomban rengetegen,, nem mondanám, hogy vágják az angolt, illetve az a nyelv csak nyomokban emlékeztet az angolra

a számítástechnika nyelve nem az angol, hanem programozási nyelvek illetve a matematika, ahogy egy autista informatikus srác mondta nekem, amikor lecsesztem, hogy nem tud angolul informatikus létére, csak pár szükséges szakkifejezést, azt is nyíregyházi tirpák akcentussal

igen, bízzuk a piacra, hogy melyik nyelv kell jobban
én mindenesetre angolul és németül is beszélek munkavégzésre alkalmas szinten
bajom nem lesz egyikből sem
és a gyerekeimnek sem fogom megengedni, hogy csak az egyiket beszéljék, a másikat meg nem

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 23:05:22

Mondjuk ahhoz képest, hogy idén már volt egy terv, hogy a francia vagy a latin! lesz kötelező, a német még egy egészséges ötletnek tűnik :)
Az lenne a legjobb, ha bevezetnék, hogy mindenkinek fizetnie kell a nyelvtanulásért (és persze a diplomákért is), akkor tényleg a piac döntene, nem pár politikus hóbortja.

S=klogW 2012.11.05. 23:05:26

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Germánia egész jó motorja a kontinensnek, nemdebár?

kétségtelen, hogy a világ többi részét az angolszászok pörgetik, de ha (ill. amikor) fejükre szaklad az usa adósság, akkor az a motor nem egyszerűen lefulladni fog

Bell & Sebastian 2012.11.05. 23:05:46

@S=klogW: Ne is mondja, ha azt akarom, hogy ne értsék a melósok, indogermánul beszélünk indokolatlanul, ha pedig a melósok akarják ugyanezt, elintézik cigányul.

Tegnap meguntam, vittem a legnagyobb konyhakést az ingujjamban, és alulról lendítve belebasztam a zsaluba négy méterről, ahogyan a cigó haverom tanította 1978 -ban. Azóta elmagyarosodtak, de teljesen.

danna113 2012.11.05. 23:10:04

Az angol azért praktikusabb, mert az alap szintet könnyű gyorsan és hatékonyan elérni (míg ezt más nyelveknél nehezebb), és így a kezdőknek is hamarabb lesz meg a sikerélménye, ami sok motivációt adhat a szofisztikáltabb dolgok megértéséhez. Tapasztalatból tudom, hogy a kezdeti rossz élmények nagyon el tudják venni ax ember kedvét egy nyelvtõl... Nem is beszélve arról, hogy ezek 10-11 éves gyerekek lennének.
A mások fontos érv az angol melett, hogy lehet rá alapozni. A olasz és a francia nyelv is jóval könyebben tanulható utána, mert az eredet miatt sok szó hasonló, megegyezik.
A harmadik fontos érv hogy világnyelv. Mondogatjuk, hogy a magyarknak milyen nehéz angolt tanulni, mert.más a ny

Bell & Sebastian 2012.11.05. 23:10:24

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Hucsi, hucsi rájtá, szávl andr' szájtá, vájn andr' fássá, geld andr' tássá.

Rohamlikőrnyik -induló, amúgy.

danna113 2012.11.05. 23:12:06

*a nyelv megformálása. Ellenben a finnek valami gyönyörűen beszélnek angolul.

szbszig 2012.11.05. 23:13:08

@jan: Ez igaz, de angolul úgy is folyékonyan, választékosan és lényegében hiba nélkül tudsz beszélni, ha a tucatnyinál is több igeidőből és -módból csak hármat-négyet használsz. Míg németül a legalapvetőbb mondat összerakásánál is már komolyan gondolkodnod kell a szavak ragozásán vagy éppen nemén.

bz249 2012.11.05. 23:16:24

@Lavrentyij Pavlovics Berija: a jelenkori lingua franca a pidgin, ami nyomokban emlekeztet az angolra (bar ebben hasonlit a lingua francara, mert az is egy ilyen mediterran kutyulek volt minimalis szokinccsel es primko nyelvtannal).

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.05. 23:20:03

@speirs: Mert akkor kedvet kapna a nyelvtanuláshoz, már pedig a cél pont az, h a sok kudarcélménnyel elkedvetlenítsék a gyerekeket a nyelvtanulástól, hisz a cél a minél több alulképzett, hugyért-szarért dolgoztatható munkás.

Bell & Sebastian 2012.11.05. 23:20:18

Jöhetne már egy kommunista, hogy szóba hozza az eszperantót, a XXI. szd. világnyelvét. Jut eszembe, vesz valaki szótárat?

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 23:20:59

@szbszig: ez így igaz
a német nyelvvel nekem is sokáig voltak olyan bajaim, hogy a beszéd folyamatosságát zavarta, hogy gondolkodnom kellett a szórenden, főnevek nemén, ragozáson
angolban azért csak a kiejtés és az igeidő a bibis, nekem meg mindkettő megy, szóval angolul folyékonyabban tudtam beszélni rövidebb idő alatt
de már németből is leküzdöttem a problémát, csak ahhoz évek kellettek

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.05. 23:23:11

@Bell & Sebastian: Azeri szótárad nincs? Arra lenne mostanában igény :) Vagy kölcsönadtad Viktornak?

is 2012.11.05. 23:23:40

@jan: inkább a nyelvújítás miatt. de már kopik kifelé.

bz249 2012.11.05. 23:27:27

@szbszig: "Míg németül a legalapvetőbb mondat összerakásánál is már komolyan gondolkodnod kell a szavak ragozásán vagy éppen nemén."

Sajat tapasztaltalatom szerint: Ha szoban kellett beszelgetni a kvantumteremlemet filozofiai vonatkozasainal nem bonyolultabb temakrol, akkor a szavak nemenek es az kisebb szorendi hibaknak nincs komoly hatasa.

Irasban persze mas a helyzet, mert azt azert sokkal gondosabban kell megoldani. De ha csak beszelgetesrol van szo, akkor ezek kvazi aprosagnak szamitanak es amig a beszelgetes fonalat nem veszelyeztetik (azt meg ritkan teszik) addig nem nezik ki az echte nemetek se az embert.

(fhanszia detto... azt viszont mind a ketto rosszul viseli, ha sok honap kinntartozkodas utan meg mindig nem jut el valaki egy olyan kozepes B2 szintre)

tevevanegypupu 2012.11.05. 23:28:28

Mi ez a jajongas, Izràelben nem beszelni deutsch csak englisch?:)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.05. 23:28:56

@S=klogW: Deutschland, Deutscland über alles!

Itt nem csak gazdaságról van szó, a nemzetközi szaknyelv az angol lett az Untergang után.

@Bell & Sebastian: Ugh.

@bz249: PC környéken ezt úgy hívják, hogy intenational bad English. Azért az angol tényleg alkalmas arra, hogy lingua franca legyen: a basic szintre könnyű eljutni.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2012.11.05. 23:30:24

Csak egy kérdés. Ismerve a magyar oktatás színvonalát mi a garancia hogy tényleg megtanulnak németül és utána, jaj de könnyen angolul, hinidül, akárhogyan. Az az indok hogy az angol egy lazább nyelv, ebből nekem sokkal logikusabban jön, hogy még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni inkább az angolra, mivel könnyebben tanulható ezáltal hamarabb lesz sikerélménye a tanulóknak, hogy ha valaki megkérdezi merre van a Parlament és hogyan lehet odajutni.
A németek beszélnek angolul, teljesen jól. Felesleges a németet erőltetni. A német cégek multinacionálisak, kínai, francia olasz beszállítókkal akik szintén angolul beszélnek javarészt.
Megint kitalálunk valamit amitől mi lehetünk az éltanulók az elmeosztályon.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.05. 23:36:32

Vicces, hogy Turulmadár érvekkel próbálja győzködni az oktatási kormányzatot, hogy hülyeség, amit csinálnak. Biztos vannak pozitív élményei arról, amikor ez sikerült.

Bell & Sebastian 2012.11.05. 23:38:30

@wásztákhurwáh: Az ottani ellentétek kulturális-vallási alapúak. Amikor egy törzsközösségi alapon szervezett, iszlám nemzetség összeütközésbe kerül a neokolonialista, ortodox állammal, mindig ez van.

Ilyenkor dollár -alapon megy az eszmecsere.

Bell & Sebastian 2012.11.05. 23:41:47

@Kettes: Pedig nagy előny lenne, ha végre mindenki értene yiddish -ül. Ravasz garabonciás ez az Orbán.

dzsugasvili 2012.11.05. 23:43:24

@Bell & Sebastian: Igen, eszembe jutott nekem is, hogy ha a nagy mester gondol egyet, bevezetik kötelezőként a kínait. Nevetséges ez az egész a némettel. Valamelyik nagyot álmodott éjszaka, aztán most majd iránymutatást csinálnak belőle.

Bell & Sebastian 2012.11.05. 23:49:11

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Távol álljon tőlem, hogy alábecsüljem a technikailag hibátlan nyelvtudást, de általában minden nyelv mögött egy teljes kultúra rejtőzik.

Ha nem ismerte fel az óvodai gyermekmondókát, akkor máris vesztett.

Mert nem a nyelvet szeretjük, hanem a vele kapott belépőjegyet a mutatványos bódéjába.

bz249 2012.11.05. 23:51:54

@Lavrentyij Pavlovics Berija: igy is lehet :)

De komolyabban, az, hogy angolt vagy annak a nemzetkozi valtozatat akarjuk-e tanitani az nem mindegy. Pl. mondjuk, ha az utobbit, akkor az angol anyanyelvi lektor inkabb art, mint hasznal, mert szerintem a legtobb diaknak nem feltetlen a west yorkshire-i dialektusra van szuksege, mert az alapvetoen West Yorkshire-n kivul sehol se ertik.

Az international english alapon viszont boven kell beleszokas az angol/amerikai kozegbe (a tobbit meg nem probaltam...) mert ok meg a sajat elcseszett dialektusukat beszelik.

Amugy ezt pl. erdekes dolog megszokni magyar fejjel, hogy a german nyelvek dialaktusai mennyire kulonboznek egymastol es az irodalmi nyelv ismerete nem feltetlen elegendo az adott helyen torteno boldogulashoz.

msnick 2012.11.05. 23:56:33

Angela néni beígért valami kis jutalmat?

Bell & Sebastian 2012.11.06. 00:05:42

@bz249: Ne vicceljen már, ahogyan a mai német nyelvnek (ami irodalmi műnyelv), úgy az angolszásznak is megvan a nyelvi divat -fővárosa, ami Oxford.

bz249 2012.11.06. 00:15:25

@Bell & Sebastian: persze, hogy megvan csak ide a keleti vegekre se BBC-bemondo, se oxbridge-i professzor nem szokott jutni.

(a kozepszar szintu kozepiskolai nyelvoktatasom kimagasloan leghaszontalabb reszet kepezte az a ket angol anyanyelvi lektor aki mi iskolankban vette fel az EU-s penzt)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.06. 00:22:24

@Herr SturmLikudnik:
Sie sind doch ein Dienstmädel- und Sauhirtenabkömmling.

thoma24 2012.11.06. 00:22:26

Én jó ötletnek tartom!
Építészmérnökként mondom, hogy az európai szabványok jó része a német DIN szabványokon nyugszik, tehát a szabványokat is a németektől vesszük át (mint ahogyan a műszaki szókincsünket is a történelem során).
(Közép-)Európában a német-svájci-osztrák trió gazdaságilag eléggé meghatározó, Mo. gazdasági kapcsolatai is elsősorban ezekbe az országokba irányulnak (főként No.). Tehát, hogy egy Európában valamire való fiatal generációnk legyen, elengedhetetlen a német nyelvtudás.
Saját tapasztalatból mondom: nem véletlen, hogy az építőiparban szinte kizárólag német nyelvismerettel rendelkező mérnököket keresnek, és soha senkit nem fog érdekelni, hogy tud-e az illető angolul. Az Egyesült Királyságot leszámítva egyébként sem beszélik Európában sehol sem az angolt. Az európai "mikrokörnyezetünket" tekintve az angol nyelv nem mérvadó.
Másik szempont, hogy az angol egy nagyon primitív, egyszerű nyelv. A német után röhögve meg lehet tanulni, míg fordítva kínszenvedés!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.06. 00:28:19

Miért van, hogy ilyenkor a biciklitároló ugrik be a Parkinson törvényéből? :)

Bell & Sebastian 2012.11.06. 00:36:23

@bz249: Annak próbáltam csak utánanézni, hogy melyik német városban beszélik a legtisztább irodalmi németet. Egyszer már megvolt, nem tud segíteni?

Az amerikaiaktól hideglelést kapok, az ausztrált viccesnek találom, a kanadai valahol ezek között.
Sok angol szöveget hallgattam már, de csak ritkán értek minden szót, azaz gondjaim vannak, legalábbis az olvasáshoz képest.

A németnél még a ritka nyelvjárásokkal sincs -általában- hasonló probléma.

Talán az angolul beszélők közt több és többféle a majom.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 00:38:13

@thoma24: Nane! A coll az ősibb, talán az lehetett a kőműves hajszál.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 00:49:55

Ja, és a modern német a zavarosabb időkben a cseheknél bujdosott, onnan hozták vissza zsinórmértéknek. Ki hinné ezt el, ha nem egy magyar.

Nyelvújítás, mi? Progresszió, az kell ide, vesszen a scharfes s, jelöljük ss -szel, pedig nem más, mint egy stilizált sz, ami az s és z összevonásának jele.

A Kakadémia keze ott is betette a lábát.

bz249 2012.11.06. 00:57:32

@Bell & Sebastian: Hannovert szokas mondani, de bizonyitekom nincs. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.06. 01:21:30

Ausztral munkatarsam azt mondta erre : "clever"... A brit egyszeruen nem erti. Vagyis de , ne jojjenek el a magyarok otthonrol, de a vilagon nagyon sok info angolul erheto el eloszor. Egyebkent szerintem a nemet konnyebb. Megtanulod a szabalyokat, de angolban rendszeresen van az , hogy hat ezt meg miert igy kell hasznalni? Hat mert csak. Aki szerint az angol konnyu, az nem beszel magas szinten.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.06. 01:22:42

@bz249: Bremaban is elegge szep , tisztan beszeltek.

kamill77 2012.11.06. 01:52:00

orbán tervek:

-2017-től kötelező a nyelvvizsga a felvételin
-a németet sokkal nehezebb megtanulni, mint az angolt, tehát vegyük előre, majd tegyük kötelezővé a vizsga letételét a felvételihez

konklúzió: mégkevesebben juthassanak be a felsőoktatásba

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 02:11:15

@tildy:): Ezt így kijelenteni, hogy aki szerint az angol könnyű, az nem beszél magas szinten elég erős...
Az, hogy neked nem ment olyan könnyedén, nem jelenti, hogy másnak sem állt rá az agya.
Nekem pl. könnyebb volt az angolt elsajátítani, mint a németet. Anyanyelvi beszélő szintjén sose leszek, de napi szinten használom. Először jó magyar középfokú angol nyelvvizsga, aztán azóta a CAE is megvan, de nem is ez számít, hanem hogy gyorsabban jutottam el erre a szintre, mint korábban németből, mire rászántam magam a Goethe középfokúra.
Van pár millió ember, aki szerint az angol könnyebben tanulható nyelv. Most akkor ők mind szarul beszélnek szerinted... hibátlan az érvelésed. Erre azt mondanám, hogy aki szerint a német könnyebb, az nem tud németül :) Ez is olyan védhetetlen érv, mint a tied.
Magasabb szinten tényleg változatos az angol (szókincs, idiómák), de hogy bonyolultabb, nehezebben tanulható, mint más nyelvek, azt nem mondanám.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 02:40:47

Az angol tanulás senkinek nem volt és nem lesz megtiltva.
A német előre helyezése nem valami jó húzás, de engem és a gyerekeimet sem fogja érinteni, ők angolul és németül beszélnek majd. Ha a család gondoskodik a nyelvi képzésükről, akkor az állam fejre is állhat :P
Ha az emberek nem az államtól várnák, hogy megtanuljon helyettük egy nyelvet, hanem a pampogás helyett kezükbe vennének egy könyvet, akkor két idegen nyelvet simán el tudnának sajátítani. Nem kellene várni az állami csecsre mindig. Abból már nem sokáig jön tej. Lásd felsőoktatás, manyup pénzek stb.
El kellene kezdeni önjáróvá válni, nem az elszalasztott busz után futni, ami még gyorsít is, csak nehogy fel kelljen venni titeket.

DeToXXX 2012.11.06. 03:07:19

német pornó előnyben :)

kamill77 2012.11.06. 03:49:58

@wásztákhurwáh:

"...hanem a pampogás helyett kezükbe vennének egy könyvet, akkor két idegen nyelvet simán el tudnának sajátítani."

Az adófizető állampolgárok közt már csak alig található olyan, akit nem vág tönkre méregdrága nyelvkönyvek és kiegészítők beszerzése. Az ezekhez szükséges oktatók megfizetéséről nem is beszélve. Hát nem mindenki Kossuth Lajos, hogy csak úgy az ujjából szopja a nyelvtudást. (ti. hogy ő autodidakta mód a börtönben vált perfektté)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.06. 04:36:25

@Holger Hartland:

Fast: Patrizier.

(ford.: feszt parizer. az is gyesznóközeli)

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 04:48:11

@kamill77: persze, kifogás mindig van... ez annyira tipikusan magyar dolog és közben irigykedsz arra, aki magától megtanult egy-két nyelvet
mert nem a tökét vakarta, mint a többi

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.06. 05:17:20

@Viktus:
Na igen, nemhogy jó angol tanár, de jó angoltanár is kevés van hazánkban.

De ahogy látom, a jó magyartanárok száma sem lehet sok.

@komment1:
Az nem hiszem, hogy kardinális kérdés, hogy te hogy baszol ki a gyerekeiddel.

De más hadd ne tegye már a sajátjaival...

@Csibefogó:
Az 530i miért sejteti veled az angol befolyást? Szerinted az injektort hogy mondják németül?

@TH:
Mondhatnám, hogy én is, de én voltam. :-)
Viszont amíg nem mentem ki Amerikába, azt hittem, jól beszélek angolul (felsőfok meg minden). Aztán a helyszínen kiderült, hogy ha két helyi beszélget egymással, akkor nem. Ha hozzám, külföldihez beszélnek, akkor igen. Kellett egy kis idő, míg felvettem a tempót.

@AczélGyuribácsi:
A felsoroltakból NEM világnyelv a német, az orosz, az olasz meg a japán/kínai.
Annak ellenére, hogy sokan beszélik. A világnyelvvé válásnak ugyanis vannak egyéb feltételei is. Mondjuk olyanok, hogy hivatalos nyelv legyen olyan országokban, ahol alapvetően nem anyanyelve a helyieknek (az orosz mondjuk most még necces, mert a volt Szovjetunió országaiban sokan beszélik, de ez nem fog sokáig tartani).

@lorantka_a_gall:
Némettel semmi esetben nem érdemes kezdeni.
Ugyanis semmi haszna nincs.

Lehet, hogy nehéz ezt neked befogadni, de ma EGY világnyelv van. Az meg az angol. Ma már az az orvosok és a diplomácia nyelve is, a latin meg a francia már rég nem játszik.

@S=klogW:
Ahol te laksz (bárhol legyen is): magyar.
Láthatóan nagyon fontos lenne.

@J.László:
Na jó, de ki a fasz akar németül tanulni, ha tud angolul?
Ja, kultúrnyelv, persze. Olyan művekkel, mint a Mein Kampf, meg a két világháború. Tele van kultúrával.

@l_andras:
Baromság.

@beautifullove:
Akkor te még nem hallottál finneket angolul beszélni.
Én igen, éltem kint, és amíg nem beszéltem legalább valamennyire finnül, angolul társalogtunk. A kiejtésük botrányos. Tisztelet a kevés kivételnek.
Viszont tény, hogy ettől eltekintve jól beszélnek angolul. Az átlag melósok is.

@szbszig:
"angolul úgy is folyékonyan, választékosan és lényegében hiba nélkül tudsz beszélni, ha a tucatnyinál is több igeidőből és -módból csak hármat-négyet használsz"
Sajnos, nem.

@wásztákhurwáh:
Azért a középfokot ne nevezzük már nyelvtudásnak...
És bizony, te sem tudsz rendesen angolul, még ha ezt nem látod is be. És pont azért, mert nem találkoztál még igazán nehéz mondatokkal, amiket pontosan meg kellett volna értened.
(A kiejtésedet is meghallgatnám egyszer a nagy mellény mellé. Ott is van némi gyanúm, hogy erős az akcentus. Pláne német után.)

Az angol könnyen tanulható - kb. középfokig. Utána meg nehezen. Jóval nehezebben, mint mondjuk a német vagy az orosz.

Ja igen, Afrika és francia: franciául kifejezetten jól beszélnek az arabok/négerek, ugyanis míg az angol baszott rá, hogy a gyarmatokon hogy beszélnek a leigázottak, a franciák erre nagyon is kényesek voltak. Ma is hamar le-petit negre-ezik azt, aki hibás kiejtéssel beszél. Akkor is, ha történetesen tejfölszőke svéd.

k13 2012.11.06. 05:35:10

Szerintem mindenki tanuljon olyan idegen nyelvet amilyet akar. Nincs belőle vita.

nu pagagyí 2012.11.06. 06:05:53

Jobb lenne, ha az iskolák a szülők, helyi közösség igényei szerint választanának nyelvet. Remélem a mostani agyonközpontosítás egy múló pillanat és nem lesznek kötelező központi tantervek, mert csak ilyen és hasonló hülyeségek táptalaja lesz.

cselcsabi · http://cselcsabi.nolblog.hu/ 2012.11.06. 06:32:28

És hová lett a + meg a -? Az volt a legjobb az egész Mandínerben.

tudun 2012.11.06. 06:43:19

Miért nem a kínait javasolja a tisztelt idióta.A világon mindenütt, a nagyobb részén, az angol nyelvet beszélik nem a németet ne legyünk már megint monarchia.Aki angolul megtanul könnyen megfog tanulni németül is, ha akar, és ha szüksége van rá.Az idióta államtitkárságnak pedig csak annyi hogy az európai unió a nemzet államok uniója akik saját nyelvel rendelkeznek és nem fogják azt a német nyelvre felcserélni bár mennyire is szeretnék azt egységesíteni.Az Angol az világnyelv a német sosem lesz az.

farcsika67 2012.11.06. 06:53:33

inkább a kínai, az nehezebb

roka 2012.11.06. 07:08:17

Volt már, hogy az állam beleugatott a nyelvoktatásba és rengeteg oroszul jól beszélőt sikerült nevelni, akik ma könnyedén megtanulnak bármely nyelvet! Ну, погоди! :)

spinat 2012.11.06. 07:09:09

Aki szerint angolul megtanulni könnyebb, mint németül, az nem tud sem angolul, sem németül. Az állítás max alapfokig igaz. Az meg nem nyelvtudás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.06. 07:12:19

@TuRuL_2k2:

Szerintem az oktatási államtitkárság érvelése teljesen helytálló. Az első nyelvnek valóban nem az angolnak kellene lennie, két-három év intenzív idegennyelv-tanulás után aztán már, persze, fel lehetne venni a másik mellé az angolt is. (Viszont két nyelvnél többet, szerintem is, ésszerűtlen volna tanítani általános és középiskolákban.)

Azon gondolkozzon el mindenki, aki most fennhangon fikázza az okt. államtitk.-ot, hogy, bizony, benne van a pakliban az is, hogy egyszerűen csak nem olyan művelt és szakmailag nem olyan felkészült (mármint, ő, a fikázó), hogy felérje, befogja ésszel az államtitk. perspektíváját.

ü
bbjnick

negyven rabbi 2012.11.06. 07:32:09

Énekeljünk együtt!

Engelandlied

www.youtube.com/watch?v=dsOAkZgDXvQ&bpctr=1352184980

www.youtube.com/watch?v=NTvcMI4PDsQ&feature=related

1. Heute wollen wir ein Liedlein singen,
Trinken wollen wir den kühlen Wein
Und die Gläser sollen dazu klingen,
Denn es muß, es muß geschieden sein.

Refrain:
Gib' mir deine Hand, deine weiße Hand,
Leb' wohl, mein Schatz, leb' wohl mein Schatz,
Leb' wohl, lebe wohl
Denn wir fahren, denn wir fahren,
Denn wir fahren gegen Engeland, Engeland.

2. Unsre Flagge und die wehet auf dem Maste,
Sie verkündet unsres Reiches Macht,
Denn wir wollen es nicht länger leiden,
Daß der Englischmann darüber lacht.
Refrain:

3. Kommt die Kunde, daß ich bin gefallen,
Daß ich schlafe in der Meeresflut,
Weine nicht um mich, mein Schatz, und denke:
Für das Vaterland da floß sein Blut.
Refrain

herut 2012.11.06. 07:36:37

@bbjnick: Az államtitkár perspektíváját valóban nem tudom "befogni". Az egyetlen nyelvet,amit a Föld minden országában beszélik háttérbe szorítják, esetleges familiáris okok,vagy milyen értelmes magyarázat alapján?
Egy biztos a németet kitűnően beszélő HR így könnyebben bejelentkezhet a Berggasse 19.-be!
Mondom én,aki mindkét nyelvet beszélem,de a németet a legritkábban használom még német nyelvterületen is angolul tárgyalunk.

negyven rabbi 2012.11.06. 07:49:06

@negyven rabbi:

Lass uns weitersingen

www.youtube.com/watch?NR=1&v=Bw1qtoy0xF4&feature=endscreen

1. Ob's stürmt oder schneit,
Ob die Sonne uns lacht,
Der Tag glühend heiß
Oder eiskalt die Nacht.
Bestaubt sind die Gesichter,
Doch froh ist unser Sinn,
Ist unser Sinn;
Es braust unser Panzer
Im Sturmwind dahin.

2. Mit donnernden Motoren,
Geschwind wie der Blitz,
Dem Feinde entgegen,
Im Panzer geschützt.
Voraus den Kameraden,
Im Kampf steh'n wir allein,
Steh'n wir allein,
So stoßen wir tief
In die feindlichen Reihn.

3. Wenn vor uns ein feindliches
Heer dann erscheint,
Wird Vollgas gegeben
Und ran an den Feind!
Was gilt denn unser Leben
Für unsres Reiches Heer?
Ja Reiches Heer?
Für Deutschland zu sterben
Ist uns höchste Ehr.

4. Mit Sperren und Minen
Hält der Gegner uns auf,
Wir lachen darüber
Und fahren nicht drauf.
Und droh'n vor uns Geschütze,
Versteckt im gelben Sand,
Im gelben Sand,
Wir suchen uns Wege,
Die keiner sonst fand.

5. Und läßt uns im Stich
Einst das treulose Glück,
Und kehren wir nicht mehr
Zur Heimat zurück,
Trifft uns die Todeskugel,
Ruft uns das Schicksal ab,
Ja Schicksal ab,
Dann wird uns der Panzer
Ein ehernes Grab.

roka 2012.11.06. 07:49:25

Rózsa néni tudja, hogy 2025-re a világon mindenhol fognak az egyetemeken indítani németnyelvű kurzust, de Berlinben és Bécsben majdnem biztos! Csak ez bennfentes információ.

Lukapop Simon 2012.11.06. 07:51:14

Legyen a kínai az első nyelv.
Indoklás:
Ez elég nehéz nyelv, és ezt beszélik a Földön a legtöbben.
Mi szól az angol mellett:
Az informatika nyelve, a repülésirányítás nyelve, NATO hadsereg közös nyelve, nemzetközi cégek közös nyelve, pl. az együttműködő Renault és a Nissan képviselői milyen nyelven tárgyalnak?
Németeknél, franciáknál, svédeknél, dánoknál stb. evidens az angol nyelvtudás.
Valamikor a diplomácia nyelve a francia volt, az EU parlamentben, ha nem anyanyelven szólalnak fel angolul beszélnek.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 07:54:09

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Amikor a nettó ökörség szorgalommal párosul.

@bbjnick: Ugye nem lepi meg, hogy egyetértek. :)

@negyven rabbi: Megfejtette az England etimológiai alapját, derékban szűket jelent.

Jaffar 2012.11.06. 07:54:17

@bbjnick:
Az, hogy szerinted ez így helyes rendben van. A te kis világodban, a te saját tapasztalatoddal vegyítve ez még igaz is lehet.
Ezzel szemben a valóság az, hogy ma a föld BÁRMELY pontján, ha angollal próbálkozol, akkor 90%-ban sikeres leszel, míg a német még 30%-ot sem fogja elérni.
(Beszélem mindkét nyelvet.)
Aki kettö vagy több nyelvet beszél, az a mai világban már erösen átlagon felüli képességekkel rendelkezik.
Inkább arra kellene törekedni, hogy alapfokon MINDENKI beszélje legalább az angolt.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 07:58:05

@Herr SturmLikudnik: Csak addig szeretnék élni, amíg bármi relevánsat mond akármelyik témában.

Maga az, aki becsönget és elszalad. Nem kissé infantilis.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 08:06:50

@Jaffar: Ami szóba jöhet még Európában, az valamelyik szláv vagy protolatin. Az a helyzet, hogy az antifasiszta küzdelem sok jóembernek elvette itt a józan eszét, mivel egy korai német kezdéssel több legyet lehet ütni, mint egy angollal, például. Akinek egy is elég, az sem jár rosszul, mert húzgálhatja vele a csavart akármelyik Überautónál.

Az igényesebbek meg jobban járnak.

Bizony mondom néktek, nem rossz ötlet.

val 2012.11.06. 08:09:09

Elonye is van. Mindenki megerti majd mit jelent a "Sieg Heil!" es a "Deutschland, Deutschland ueber alles".

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.06. 08:11:44

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

Németül az "einspritzen" jelenti a befecskendezést, én csak arra szerettem volna utalni, hogy van egy nagy sváb autógyár, ami pedig előszeretettel ezt írja rá az autó hátuljára.
Amúgy fejlesztettünk BMW-nek és Mercedesnek is, míg az első gyárnál az angol volt a 'default' nyelv (minden levelezés, tárgyalás ezen a nyelven folyt), addig az utóbbinál a német.

emzéperiksz 2012.11.06. 08:13:09

Az angol olyan most, mint a középkorban a latin. Aki tanulni akar, boldogulni akar külföldön, sőt belföldön is - mert a tudományos élethez is ez jelenti a hozzáférést nem egyszer -, annak az angolra szüksége van. A többi nyelv passzió, a német nem hasznosabb, mint a francia, a spanyol, az orosz vagy a japán ebből a szempontból.

emzéperiksz 2012.11.06. 08:15:18

@Jaffar: A Német Kereskedelmi Kamara egyik rendezvényén voltam nemrég. Angolul folytak az előadások. A németek is angolul adtak elő, mert ez az üzleti élet nyelve.

negyven rabbi 2012.11.06. 08:15:33

@val:

És a Hatikvát már el se akarják énekelni? Az már szart ér?

emzéperiksz 2012.11.06. 08:18:47

@bbjnick: Hoffmann Rózsa a magyar politikai élet legkártékonyabb figurája. Régóta így gondolom, most még inkább. Ez a pina még Matolcsynál is kártékonyabb.

balfék 2012.11.06. 08:22:00

Fordítsuk meg a dolgot! Egy sikeresen elsajátított "könnyű" nyelv talán jobban ösztönöz egy második nyelv megtanulására, mint egy nehezen tanulható első kudarca . Persze a német nyelv erőltetés beleilleszkedik a Horhy éra felélesztésébe.

vadliba1 2012.11.06. 08:22:18

A gyerekek maguk választhassák meg, milyen nyelvet akarnak tanulni. Be kell látnunk, hogy az angol lett a világnyelv, praktikus lenne ennél maradni első nyelvként. Nem?
Középiskolás korában az angolul jól beszélő fiam (magától tanulta meg a nyelvet) a németes osztálytársaival együtt egy német iskolában járt. Érdekes módon az autószerelést tanuló német diákok tökéletesen beszélték az angolt, őket jól megtanították. Az angolos fiam tolmácsolt a többi - rosszul beszélő németes osztálytársának. Mi ebből a tanulság?

Valandil 2012.11.06. 08:23:24

@jan: És az mennyire gyakran jön elő? Na ugye!

Egyébként nem értem, miért nem bátrabb az Oktatási Álomtitkárság: az első nyelv legyen a mandarin (vagy a japán), az biztosan nehezebb a németnél!
Utána már mennyivel könnyebben fog menni a második nyelvként tanult pidgin...

negyven rabbi 2012.11.06. 08:25:14

@balfék: "német nyelv erőltetés beleilleszkedik a Horhy éra felélesztésébe"

sőt:
már József, Mária terézia, Lipót és Ferenc Ferdinánd is a Horthy-rendszert akarta feléleszteni

te balfasz

2012.11.06. 08:28:24

Szemem előtt lebeg az a lány, aki évekig élt a családjával Németországban és visszatérve Magyarországra itthon a testvéreivel is szívesebben beszélt németül mint magyarul. Egy közös középfokú angol nyelvtanfolyamon tanultunk. Állandóan panaszkodott, hogy a német után az angolt egyszerűen képtelen bevenni az agya... Láthatóan tényleg komoly nehézségei voltak vele. Ilyen is van...

SPU 2012.11.06. 08:30:22

@negyven rabbi: Szép nóta, a filmtörténet egyik legjobb jelenetét jegyzi. Nekem megvan lemezen is, azon egy II. világháborús német veteránokból szervezett kórus énekli, nyilván autentikusan. :)

Bell & Sebastian 2012.11.06. 08:34:13

@val: Honnan tetszik megmondani, hogy lekopott az ő és ű? Ne fáradjon, kitalálom.

emzéperiksz 2012.11.06. 08:37:10

@negyven rabbi: Akkoriban a latin volt az első nyelv az iskolákban - csaxólok. Nyilván nem véletlenül, az volt a tudomány, kultúra nyelve. Ma meg az angol az, ami a XIX. századig a latin volt.

komment1 2012.11.06. 08:41:09

@szbszig: Már leírtam a kommentemben, hogy miért okoz gondot a magyar diákoknak még egyetemen is a nyelvtudás: mert általában véve szar a nyelvtanítás. Nem az a gond, hogy ne tudnának elsajátítani nyelveket, de ha egyszer rosszul tanítják őket, akkor semmit sem fognak tudni, egy nyelvet sem.

Motyóbábi 2012.11.06. 08:48:10

mindegy, hogy melyik az első. csak és kizárólag az egyén szorgalmán, és hozzáállásán múlik, hogy mit és hogyan tanul meg. na meg a tanáron.

lánykám pici volt, mikor vidékre költöztünk, hogy egészséges környezetben nőjön fel. elhatároztuk, hogy a helyi iskolába fog járni, mert nem vagyok hajlandó az utódot reggel hatkor kirugdosni az ágyból, hogy háromnegyed órát buszozzon a városi iskolába (ami mindössze 15-20 km, de a hivatalos menetidő 50 (!) perc... áve volánbusz).

hatévesen tehát megkezdte tanulmányait egy 500egynéhány lelket számláló falucska iskolájában. másodiktól németet oktattak (lévén a nyugati határszél, ez logikusnak is tűnt), és kérem szépen a zsenge a 7 év alatt olyan szinten tanulta és szerette meg a nyelvet, hogy a kéttannyelvű hotel és idegenforgalom szakos szakközépben (ahol mellette olaszt tanítottak) már csak kiegészítésre, ill. felkészítésre szorult, hogy második évben letehessék a középfokú nyelvvizsgát! és nem a gagyit. ezek után csont nélkül vették fel egyetemre, most pedig németországban él, ahol ma is tanul.

kint most feleleveníti az olaszt, és nekifutott az angolnak. huszonévesen 4 nyelven nem tudod eladni, és nem az oktatási törvény tette ezt vele, hanem a kiváló némettanár, aki kisgyerekként megszerettette velük a nyelvtanulást + a szorgalom, ami szintén nem hozható ki rendeletben.

azokkal pedig mélyen egyetértek, akik szerint előbb magyarul kéne annak a szerencsétlen gyereknek tudni, hiszen ha nincs anyanyelvi szókincse, akkor mit is fordít angolra/németre, vagy bármire? arra tényleg nincs idő az órán, hogy a tanár a szót előbb magyarul, csak utána a nyelven tanítsa!
üdv

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.11.06. 08:51:33

Elvtársak, hagyjuk meg a kritikát a hanyatló nyugat ópiumának, hát nem erre szavazott a dicsőséges kétharmad? Ha a kínai lesz az első megtanulandó nyelv azt is kellő alázattal fogadjuk, ők tudják mi a jó, ők tudják mitől lesz jobb ez a tündérmese ország...Naszóval, lernen, lernen, lernen...

komment1 2012.11.06. 08:53:16

@rajcsányi.gellért (ergé): Angol tanítványaim között azoknak, akiknek német nyelvvizsgájuk vagy valamilyen szintű német nyelvtudásuk van könnyedén lekörözik, klasszisokkal jobbak azoknál, akik nem tudnak semmilyen más nyelvet. A végeredmény tehát, hogy aki már egy nyelvet tud valamilyen szinten, az a másodikat könnyedén elsajátítja, aki meg egy nyelvet sem tud, az még az elsővel is vért izzad, és így sem ér el sokat. Ahogy fentebb már írtam, az egyes nyelvek egymást erősítik.

pityipalkó 2012.11.06. 09:07:03

Elsősorban "újbeszélül" érteni kellene megtanítani mindenkit !! Erre nagyobb igény van,mint bármilyen idegen nyelvre!!

Jaffar 2012.11.06. 09:08:34

@komment1:
Ezt az állítást senki sem vitatja. Viszont abban az országban, ahol a lakosság kb 90%-a nem beszél idegen nyelvet, elég merész az oktatást arra kihegyezni, hogy "majd a második nyelvet könnyebben tanulják ezáltal".
Elöször érjük el azt, hogy a lakosság 2/3-a beszéljen legalább 1 idegen nyelvet.

negyven rabbi 2012.11.06. 09:10:50

@pityipalkó:

egy 8 éves intenzív tanfolyam már volt belőle

de hát rühelljük

Elijah_Baley 2012.11.06. 09:11:53

nem leszünk gyarmat!
ha mégis, akkor németországé legyünk inkább mint az usákoké.
ha az nem jön be, akkor majd ráfekszünk valami türk nyelvre, pl az azeri most jó választásnak látszik, csak semmi pánik, nertársak, mindenre van megoldás
:)

Mesé_lő 2012.11.06. 09:12:57

Esetleg lehetne kínaival kezdeni, mert azt még nehezebb megtanulni (főleg írni). És több mint 1 milliárdan beszélik.

Elijah_Baley 2012.11.06. 09:16:55

@pityipalkó: a regény alig tízoldalas függeléke. igen, a fideszes fiúk is szeretik.

margaritt 2012.11.06. 09:18:44

Az angol nyelv nagyon hasznos, sőt a mai világban szinte elengedhetetlen, a diákok motiváltak (hiszen az angol nyelv körülvesz, ezt ők is tapasztalják), sőt még sikerélményt is okoz a tanulása.
Evidens, hogy nincs helye a magyar közoktatásban.

Őszintén szólva, ha ezt átverik, és ha tetszik, ha nem, mindenkinek németet kell majd első nyelvként tanulni, nem lennék az általános iskolai némettanárok helyében. Mert aki tehet, magánúton úgyis angolt fog tanulni, a némettel meg kábé az lesz, mint az orosszal.

Komolyan nem értem, hogy miért kell mindent központilag előírni. Tiszta szocializmus. Előírnak mindent, és amikor ezen szívsz, még meg is magyarázzák, hogy ez jó neked.

komment1 2012.11.06. 09:27:12

@Jaffar: Arra próbálok célozni, hogy a megközelítés rossz. Mert egyáltalán nem a több nyelv a baj. Hanem a nyelvtanítás tragikus színvonala. Ha azon nem változtatnak, akkor egy nyelvet sem fog a magyar lakosság sohasem tudni. Ha a nyelvtanárokat megfelelően képeznék, sok idegennyelvű (eredeti angol, német, stb) lektorral, sok tényleges nyelvgyakorlással (mert most az angol szakokon többnyire előadásokat hallgatnak, beszélni jóval kevesebb lehetőségük van), és az egyetemi oktatóktól sokkal magasabb színvonalat követelnének meg, akkor lenne elegendő színvonalú a magyar nyelvtanárok tudása. Ezzel kellene kezdeni, enélkül semmi nem megy. Tragikus, hogy hogyan kerülnek hozzám a tanítványok, x évnyi nyelvtanulással a hátuk mögött és minimális tudással - mert egyszerűen nem jól tanították őket az angoltanáraik. Szóval ez a fő probléma, a nyelvtanítás minősége. Ha ezt megoldanák, akkor átlagos képességű gyerekeknek a két nyelv elsajátítása középfokú szintig 18 éves korig nem okozna gondot. Enélkül viszont hiába tanulnak csak angolt mondjuk, azt sem fogják tudni. Úgyhogy Rózsikának a nyelvtanítás minőségével kellene foglalkoznia elsődlegesen.

fizetekmegegysort 2012.11.06. 09:29:36

A számítástechnika nyelve az angol. Ha a neten valamit keresek, a legtöbb info angolul található. A nemzetközi cégek közti kommunikációban leggyakrabban az angolt használják.
Kapásból ezek jutottak eszembe.... Gondolom Rózsikáék ezekről is törvényt hoznak majd kétharmaddal, és világszerte lecserélik németre...:)
Nagyon szép elméleteket gyártanak (erkölcstan, német nyelv, informatika oktatás visszaszorítása), de mi lenne ha végre kihúznák a nyelvüket Orbán seggéből, felemelnék a fejüket, tanulmányoznák Európa legsikeresebb oktatási rendszereit és elkezdenének normális, gyakorlatban is használható dolgokat tanítani a gyerekeknek? Tanítani. Nem oktatni, nem idomítani, nem elméleti tudást adni. Még csak nem is kell újat kitalálni, elég megnézni, hogyan csinálják a nálunk sikeresebb társadalmakban.

Gazz 2012.11.06. 09:30:33

Rózsika egy frusztrált francia-orosz szakos tanár. Nem tud túllépni azon, hogy az oroszt a rendszerváltás után felváltotta az angol, a franciát meg nem nagyon választja senki, és ezért az angoloktatáson tölti ki a mérgét ilyen idióta baromságokkal.

margaritt 2012.11.06. 09:32:59

bbjnick:
Szerintem az oktatási államtitkárság érvelése teljesen helytálló. Az első nyelvnek valóban nem az angolnak kellene lennie, két-három év intenzív idegennyelv-tanulás után aztán már, persze, fel lehetne venni a másik mellé az angolt is.

Nem a módszertani magyarázatot fikázzuk. (Ezen persze lehetne vitatkozni, hiszen a nyelvoktatásban a motiváció és a sikerélmény kulcsfontosságú, és semmi baj nincs azzal, ha sikerélménnyel kezd egy nyelvtanuló).

A legnagyobb probléma az, hogy a felnőtt lakosság igen nagy százaléka semmilyen más nyelvet nem bír, mint a magyart. Első körben ezen kellene változtatni, és evidens lenne, hogy ha már egyszer a többség angolul szeretne tanulni első körben, akkor legyen rá lehetősége.

Robinzon Kurzor 2012.11.06. 09:35:06

@rajcsányi.gellért (ergé): "Nem tudom megérteni azt a logikát, ami a minden szempontból hasznos nyelvtudás szempontjából azt a nyelvet részesíti előnyben, amit nehezebb elsajátítani."

Jaj, dehogynem.

Pontosan tudod, hogy a diplomások röghöz kötése után ez most már a középfokú végzettségűek röghöz kötését készíti elő.

Aki nem tud legalább elfogadható szinten angolul, az még pizzafutárnak sem mer elmenni innen.

Ez a cél.

Steve123 2012.11.06. 09:38:14

Egy idegen nyelv bőven elegendő. Miért kellene még jobban leterhelni a gyerekeket?

Minden fontos igaz? Mert mi aztán olyan kultúr nép vagyunk, hogy nekünk egy idegen nyelv az olyan pórias. Miért ne legyen inkább 3 idegen nyelv? Vagy négy az igazán művelteknek. Csak szerintem logikus, hogyha mindenki tanuljon angolul és akkor bárkivel megértjük egymást?

Epokit Drive 2012.11.06. 09:38:20

Balatoni gyerekként 1987-ben jó ötletnek tűnt a gimiben németet tanulnom (akkortájt a másik nyelv az orosz volt még), mert hát zimmerferi meg minden. Ballépésnek bizonyult. Az utóbbi években többször is rácsodálkoztam, hogy az egykor csak németül megszólaló németek már angolul köszönnek érkezéskor, pedig azért annyira még megy, hogy azt a pár mondatot elmondjam nekik az anyanyelvükhöz hasonló nyelven. :)
Uhhogy maradjunk pragmatikusak, ha lehet: a nyelv célja nem önmaga (a hétköznapokban), hanem egymás megértése. EZT kell fejleszteni, és nem nyelvpedagógiai elveket tesztelni. Nem is értem, hogyan gondolhatják máshogy.

queenlly 2012.11.06. 09:39:09

@komment1: ezt a tapasztalatodat csak úgy tudom elfogadni, ha valaki előzőleg valamennyire MEGtanult egy nyelvet és nem tanulgatta. jómagam szintétn angol-német sorrendet tartottam és vért izzadtam a némettel. viszont azok, akik fordítva, azok is szenvedtek kivéve azokat, akik már legalább középfokon (folyékony írás-olvasás, folyékony és érthető kommunikáció) űzték a németet. mi is az esélye, hogy a gyerek az iskolában 2 év alatt heti 3-5 órában MEGtanul németül? még angolul sem! ha meg választani kell, angol inkább ma.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.06. 09:40:33

@Valandil: "miért nem bátrabb az Oktatási Álomtitkárság: az első nyelv legyen a mandarin (vagy a japán), az biztosan nehezebb a németnél!"

Állítólag a magyar nyelvet is nagyon nehéz megtanulni. Ezért is tanítják a születéstől egészen a középiskola végéig, az eredmény mégis gyalázatos. Ehhez kell még egy-két-sok(?) idegen nyelv?

Elijah_Baley 2012.11.06. 09:43:20

monnyuk anno bölcsikaron megtanultam pedagógiából h az iskolai oktatás elsődleges célja az állam számára kívánatos állapolgárok kinevelése, minden egyéb dolog már másodlagos, mondhatni mellékhatás. ennek fényében tessék értékelni az oktatásPOLITIKAI döntéseket.
marhára nem érdekel senkit, h az adott állampolgár mennyit profitálna abból ha megtanulna egy aktuálisan univerzálisan használható nyelvet, ez nem célja az oktatásnak...

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.06. 09:47:01

@Jaffar: "Elöször érjük el azt, hogy a lakosság 2/3-a beszéljen legalább 1 idegen nyelvet."

Honnan veszed, hogy a lakosság 2/3-a beszélni fog egy idegen nyelven? A régi időkben több évtizeden át kötelelző volt oroszt tanulni, gyakorlatilag a lakosságnak a fele biztos tanult oroszt, oszt mégsem beszélte a nyelvet. Kivel és a hol a franacba beszéltem volna én is? Egymással magyarul beszéltünk, és szerintem most is ezt teszik a kisgyerektől az öregemberig. Ettől magyar a magyar ( első sorban ).

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.06. 09:50:43

@Epokit Drive: "...a nyelv célja nem önmaga (a hétköznapokban), hanem egymás megértése. EZT kell fejleszteni, és nem nyelvpedagógiai elveket tesztelni. Nem is értem, hogyan gondolhatják máshogy."

Nagyon frappánsan összefoglaltad. De mit lehet tenni, ha mások nem azt a magyart beszélik, amit a többség? Olvass el egy-két-sok jogszabályt, oszt szólj, ha mindet elsőre megértetted. Pedig állítólag neked, nekem, nekünk írják.

komment1 2012.11.06. 10:03:46

@queenlly: Nyelvtanári szemszögből tényleg jobb sorrend előbb az összetettebb nyelvtanú németet tanulni. Gondold meg, mikor kezdik tanulni a második nyelvet: 9. osztályban. Addigra minimum 4. óta már tanulnak egy nyelvet, tehát legalább 5 évig! Addigra már rég nem alapszinten kellene tartaniuk átlagos képességű gyerekeknek. Csakhogy tragikus a nyelvoktatás és 5 év tanulás után a többségük alig tud megszólalni az első idegen nyelven. Ha normális szinten tudna a nyelvtanár németül vagy angolul és rendesen tudna tanítani, akkor 5 év alatt rég felhozná olyan szintre a gyerekeket, hogy utána a második nyelvet, pl éppen az angolt, könnyedén tanulnák a gyerekek. A probléma az oktatás színvonala - ha az nincs rendben, akkor hiába oktatnának csak egy nyelvet, azt sem tudnák a gyerekek. Ha a színvonal rendben lenne, akkor meg simán menne a kettő (5 év eltolással!), a két nyelv csak egymást erősítené. Szóval ez gyakorlatilag egy dupla vagy semmi játék. Rózsika persze nem a nyelvoktatás minőségével foglalkozik (az nagyon nagy meló lenne), hanem elrendeli, hogy ez a nyelv előbb, az utána, és meg van oldva a dolog - szerinte.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:04:49

Szimpla ökörség ez. A német nyelv de facto haszontalan a német nyelvterületen kívül, így első nyelvvé tenni abszurdum. Német csak annak kell, aki:
- marhára szereti a német nyelv - ez úgyis megtanulja,
- német nyelvterületen/nyelvterülettel fog dolgozni - ő is megtanulja.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:04:52

Életem egyik legnagyobb meglepetése, hogy németül addig értettek meg, amíg gyengén, ezért lassan beszéltem, mire viszont folyékony és gyors lettem, kiderült, hogy az nyelv dallama és tagolása totálisan más, mint az éneklős pesti magyaré, tehát amikor lazán odatolom, hogy ichmööö-chteumausku-nftbiiitt'n, akkor csak néznek, mint a moziban... pedig a fél pesti szleng a bécsi szleng tükörfordítása, a pofonfa-rázástól a kötőszóként használt hülyevagyig.

Egyébként mindegy, csak franciát ne tanuljatok, mert nem normális a kiejtésük, nincs még egy olyan nyugati nyelv, amelyik a Les Halles metrómegállót képes egyetlen darab s/sz/z hang nélkül kiejteni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:07:57

@J.László:

"A német a világ második kultúrnyelve"

Sosem volt az.

2012.11.06. 10:09:52

Jóval több ingyen nyelvtanfolyam kéne, köztévécsatornán is például indítani, a tévé honlapján letölthető házi feladatokkal, stb. Ha már annyira kellene az a nyelvtudás. Persze ez alávágás lenne a pénzes tanfolyamoknak. De állambácsinak mégis jobban kéne támogatnia ezt az ingyenes képzést. És hát persze angol legyen az első helyen. Bár apukám mindig mondta, hogy ő németül tanult kötelezően és utána önszorgalomból tanult meg angolul -- mellesleg jól. Mellesleg az a véleményem, hogy a németet is kár kihagyni az életünkből mert szép és változatos nyelv. És itt élünk Európában, a szomszédaink élete és kultúrája is közelebb kerülnek hozzánk, ha jobban értjük őket.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 10:10:02

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: az anyanyelvem nem német, nem is német akcentussal beszélem az angolt, hanem kis magyar akcentussal, de messze jobban, mint mondjuk azt Magyarországon bárki
C1 szinten vagyok angolból, németből is magasabban, mint középfokon, de a Goethe középfok után már teljesen felesleges nekem egy újabb nyelvvizsgát letenni, nincs semmi előnyöm egy újabb papírból.

Én azt értem, hogy te középfok felett beszartál angolból, de én nem. Valahogy így adta a gép nekem. Én napi szinten használtam, nem magyarok között.
Még nem találkoztam olyan angol mondattal, amit egyáltalán nem értettem volna és összefostam volna magam tőle. Németből már igen.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:11:23

Ja, a vitához: fehérgalléros többre megy angollal, kékgalléros többre megy némettel.

Előbbi egyértelmű, utóbbi azért, mert ha vakolni akarsz külföldön, akkor angolul fizikai munkást csak angol nyelvű országban értenek meg mert az átlag brigádvezető nemigen tud seholse idegen nyelveket, de a vakolótól se várják el, és tényleg el akarsz-e menni olyan messzire, angol nyelvterületre? És nehéz lesz a szaknyelvet megtanulni. Vagy inkább elmész vakolni Bécsbe, ahol a hétvégére hazajárhatsz és az építőipari nyelv fele tükörfordítás, másik fele meg ugyanúgy van magyarul is - pfándli, pemzli, spakni, beton, zsalu? És a technológia sokkal ismertebb - Amerikában azt se tudják, mi az az YTONG, és a Dryvitot is gyakorlatilag kiperelték a piacról. Míg egy német építkezésnek gyakorlatilag minden eleme, minden anyaga ismerős.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:12:23

@Bell & Sebastian:

Eszperantó? A dilettantizmus bájos terméke, ma már teljesen csődben van. Utoljára a 20-as években (XX. sz.) gondolták komolyan, hogy van valami esélye. Ma már a legelvadultabb eszperantisták sem akarnak világnyelvet csinálni az eszperantóból.

Egyébként nem helyes az eszperantót a kommunizmussal összemosni, ez csak nagyon részben igaz, azaz többnyire nem igaz.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:18:23

@wásztákhurwáh:

"Még nem találkoztam olyan angol mondattal, amit egyáltalán nem értettem volna és összefostam volna magam tőle"

Mondjuk hogy jönne át egy olyan köszönés, hogy "ohoymoyh!" ? Ez úgy jön ki, hogy kínai boltos Birminghamben, kb. "are you all right, mate", és akkor ez birminghamiül "o'royt moyt", és akkor kínaiul meg "ohoymohy". De ez még hagyján, akkor válnak igazán durvává a dolgok, ha mondjuk skótokkal kell dolgozni.

Dialektussal bárkit meg lehet szívatni bármennyire is tudja az irodalmi nyelvet - alapszabály, hogy idegen nyelvven azzal könnyű beszélgetni, akinek szintén nem anyanyelve, mert ha igen, abból gyakran ilyesmi lesz: i.imgur.com/tym5j.jpg

Hát én az ilyen dolgok miatt nem dicsekszem a nyelvtudásommal - b@szhatom én a folyékony angolt, németet, ha egyszer a való életben az emberek nem azt, hanem birminghamit meg bécsit meg bajort meg ilyesmit beszélnek.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:20:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

" A német nyelv de facto haszontalan a német nyelvterületen kívül, így első nyelvvé tenni abszurdum. "

Mondjuk azért én fordítottam Angliában cseh kamionosnak németről angolra. Van valamilyen szinten még mindig közvetítő funkciója káeurópában, igaz, lassan eltűnőben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:20:18

@Bell & Sebastian:

Annak idején valaki mondta (talán Václáv Hável volt):

3 angol nyelv létezik:
- az egyik az amit a britek, kanadaiak, amerikaiak, ausztrálok beszélnek - ebből alig egy keveset lehet érteni.
- a másik, amit indiaiak, pakisztániak, nigéraiak beszélnek - ez 50 %-ban érthető,
- s végül van egy harmadik angol, melyet németek, franciák, spanyolok, lengyelek, csehek, oroszok, magyarok beszélnek - nos, ez tökéletesen érthető.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.06. 10:21:36

@Coco Binky: Ingyen kaptad a nyelvoktatást, mégsem tanultál meg, miért akarsz mindent ingyen? Miért akarnak a magyarok mindent ingyen? A természettudományos, matematika oktatás is ingyenes, mégsem tanulja meg elfogadható szinten az emberek nagy része.
Áldozz magadra, legyél igényesebb magaddal szemben, ne az államtól várd életed jobbra fordulását. Tegyél érte. De a magyarok inkább sírnak az állami csecsért.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:21:59

@Bell & Sebastian:

Mint a magyarnak Budapest manapság. Sőt a magyarban ez túlzásba lett víve: aki nem budapestiül beszél, az automatikusan bunkónak minősül.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:25:14

@komment1: Mondjuk ez igaz, ugyanis a nagy nehézség az, hogy az ember elválassza a fogalmakat a szavaktól, tehát képes legyen más nyelven gondolkodni, ne csak fordítani, azaz kialakítani egy olyan fogalmi gondolkodásréteget, ami a szavak mögött van, és utána már hamar megy. Ez így eléggé furán hangzik, tudom... valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy a tényleg bilinguális ember soha többé semmit nem vesz szó szerint, hanem minden szó és mondat mögött a mélyebb nem-szóbeli fogalmi jelentést kutatja, egyfajta empátia, arra figyelünk, hogy mit akar mondani a másik, nem arra, hogy milyen szavakat mond...

2012.11.06. 10:25:40

@wásztákhurwáh: "Ingyen kaptad a nyelvoktatást, mégsem tanultál meg..." Rólam beszélsz??

bz249 2012.11.06. 10:27:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: most mar csak az a kerdes, hogy melyiket is kellene megtanitani. Mert ha a legutolso a cel (es valojaban ez az a nyelv, amit a vilag legnagyobb resze angolnak ismer, es nemzetkozi kozvetitonyelvkent funkcional) akkor pl. a vilag legnagyobb hulyesege angol anyanyelvu lektort hozni a gyereknek, merthogy ugye o egy mas nyelvet hasznal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:30:29

@Shenpen:

Kivételek mindig vannak, de nem általános eset ez.

Az én legfurcsább tapasztalatom eddig, amikor egy kínai és egy francia között tolmácsoltam Bulgáriában. Nos, a franciának bolgárra fordítottam, a kínaiak meg magyarra. Kicsit nehézkes volt, mert a francia bolgártudása és a kínai magyartudása is csak amolyan jó középfokú volt. A francia saját anyanyelvén kívül beszélt alapszinten angolul és középfokon bolgárul. A kínai meg középfokon magyarul (évekig élt Budapesten) és saját anyanyelvén, bár azon belül mind a mandarint, mind a kantonit anyanyelvi szinten beszélte saját elmondása szerint,

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:31:46

@komment1: az igazság az, hogy a világ nagy részén szar a nyelvtanítás, mert a 100%-os helyességre megy, beleverik a diákokba a félelmet, hogy nehogy hibásan szólaljanak meg. Lassúak, bizonytalanok, megállnak, kijavítják magukat, és az életben ezt senkinek nincs türelme megvárni.

Igy aztán az történik, hogy a spanyol, japán diák Bécsben, aki tíz éve iskolában tanul németül, nem tud, nem mer csevegni. Én igen, teljesen hibásan, de lököm gátlás nélkül, ahogy jólesik, keverve angollal, latinnal, németesített magyarral, mutogatással, bármivel, mert csak három hónapig tanultam magamtól, újságot olvasva, meg egy magántanártól, akinek szabályosan megtiltottam, hogy félbeszakítson és kijavítson, lényeg, hogy folyékonyan csevegjünk akárhogyan.

Ezt ő könnyen megértette, mert Pesten élő lipcsei szandálnémet és kb. így tud magyarul: "Tegnap én látni olcó párna Aldiban, venni négy, örül nagy." Szar? Szar. Érthető? Igen. Magyarként szívesebben csevegünk vele így, szarul, de tempósan, mint ha mindig ki kéne várni, hogy gondolkozzon a ragozáson? Naná!

Na ezt nem értik a nyelvtanárok se Magyarországon, se Kolumbiában, se Spanyolországban, se Japánban.

Ibrahim a tevehajcsár 2012.11.06. 10:32:56

@látjátok feleim szümtükkel: "Honnan veszed, hogy a lakosság 2/3-a beszélni fog egy idegen nyelven? " Hát, csak idő kérdése: pár évtized, és a lakosság nagy része minimum két nyelven fog beszélni: lováriul és magyarul.
:DD

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:33:44

@bz249:

A nemzetközi nyelvet kell tanulni. Ez pedig jelenleg csak az angol. Minden más csak kiegészítő.

Az egész világon mindenhol az angol van az első helyen az idegen nyelvek között. Kivétel csak olyan országokban van, ahol az ország pl. francia gyarmat volt, így ma is a francia a prezstízsnyelv. Pl. Algériában mindenki franciát tanul, mert művelt algériai nem lehet senki, aki nem tud franciául.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.11.06. 10:36:08

egy összeszerelő országban, ahol a német piac diktál, a német lesz az elsődleges nyelv... amúgy meg bekaphatják a nagylábujjam...

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:37:53

@fizetekmegegysort:

"Ha a neten valamit keresek, a legtöbb info angolul található. "

És ezúton hadd jegyezzem meg, hogy a Microsoft vezetőit addig kéne ütni egy szótárral, amíg meg nem tanulják, hogy legyen egy gomb, ami a hibaüzeneteket visszafordítja az eredeti angolra, mert rohadt nehéz úgy guglizni, hogy nem csak vissza kell fordítanod angolra, hanem pont úgy kellene visszafordítanod, ahogy az eredetileg volt! Szerencsétlen hülyék azt hiszik, hogy jófejek a világggal, hogy minden sz@rt lefordítanak, pedig csak megnehezítik a problémáj megoldását, hiszen ma már mindenki a guglit veszi elő, nem a dokumentációt.

Még az a szerencse, hogy a fordításuk rossz és nem kreatív, arra azért rá tud jönni az ember, hogy a "belső hiba a 43-as modulban"-t "internal error in module 43"-ként kellene guglizni, de mi lenne akkor, ha jól, kreatívan fordítanának, és mondjuk "részegységbeli hiba, részegységszám: 43" lenne?

Ibrahim a tevehajcsár 2012.11.06. 10:40:17

@thoma24: "Az Egyesült Királyságot leszámítva egyébként sem beszélik Európában sehol sem az angolt." Akkor gondolom Hollandiába, Dániába, Svédországba még nem sikerült eljutnod. Hollandiában (saját tapasztalat) az újságos bódéban az eladó, a kórházban pedig a török vendégmunkás takarítónő is beszélt angolul (na az utóbbi nem értett volna meg egy Shakespeare darabot a színházban, de megértette ha kérdeztek tőle valamit, és válaszolt is rá, ha gyenge angolsággal is.

Dánia: bevásárlóközpont: a pici gyermekével napi bevásárlást intéző fiatal anyuka számára nem jelentett problémát, mikor angolul szóltam hozzá, anélkül, hogy tudakoltam volna, hogy beszéli-e a nyelvet. Igen, beszélte, mert ott ez természetes.
Sőt! Moszkvában és Shanghaiban is egyre többen beszélik az angolt.

___________________________ (törölt) 2012.11.06. 10:41:42

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

"az orosz mondjuk most még necces, mert a volt Szovjetunió országaiban sokan beszélik, de ez nem fog sokáig tartani"

De. Tapasztalatból mondom. Nagyon oligarchikus országok, tehát volt pártelit gyereke, unokája lesz 50 év múlva is az üzleti partner, akik a papa mellett dolgozva az oroszt szokták meg. És ugye az ellen-NATO, a Sanghaji Együttműködési Szervezet hivatalos nyelve az orosz és a mandarin. Az ázsiai diplomácia jó része oroszul folyik.

bz249 2012.11.06. 10:42:31

@Shenpen: egyebkent erdekes ez, mert ugye meg a Rigo nyelvvizsgan is olyan volt a pontozas, hogy a nyelvhelyesseg ert valami 25% a tobbi az meg ilyen szokincs, kommunikacios ertek, meg mar a fene tudja mi... de lenyegeben az a terulet, ami arrol szol, hogy gordulekenyen, valtozatos temarol, elvezetes modon lehet beszelgetni.

Amugy ennek a fejleszteseben nagy segitseget jelenthetnek a kulfoldi csereprogramok, mert ott a gyerek kenytelen valamilyen modon kommunikalni es a sikerelmeny (je! ezek megertenek) pozitiv visszacsatolast hozhat letre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:46:30

@bz249:

Angol egy van.

Az, hogy melyik változat tök mindegy. Az átlag nyelvtanuló nem jut el arra a szintre, hogy különbséget tegyen brit, amerikai, ausztrál, stb. között.

Valószínűleg a brit RP vagy az amerikai GA a legjobb választás. De mondom: alapszinten, sőt középszinten ez nem annyira lényeges.

Latin-Amerikában pl. szinte mindenhol a GA-t tanítják, még a karibi térségben is, pedig ott az angol anyanyelvűek presztízsdialektusa az RP. Ennek ellenére az USA súlya akkora, hogy mégis inkább a GA dominál. Az összes spanyol, francia, stb. más nem-angol nyelvű amerikai országban a GA a szinte egyedüli tanított angol változat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.06. 10:49:53

@Shenpen:

Így igaz. Saját tapasztalat, hogy a legtöbb ázsiai ex-szovjet köztársaságban még ma is presztízs oroszul tudni. Kazah nemzetiségű munkatársam mondja, hogy az iskolában oroszt és angolt tanítanak kötelezően, de az oroszt eleve szinte mindenki beszéli valamilyen szinten. Ha egy kazah beszélgetni akar valakivel és észleli, hogy a másik nem tud kazahul, automatikusan oroszul szól hozzá.

2012.11.06. 10:52:45

@Shenpen: Ezt én is megerősítem. De nemcsak a diplomáciai nyelv, hanem még a könnyűzene nyelve is orosz, amivel az ázsiai országokban jól lehet érvényesülni.

komment1 2012.11.06. 10:57:42

@Shenpen: Ez nagyon jó megfogalmazás szerintem. Olyan, mintha valami egyszer csak kattanna az ember agyában, és azok után nem az anyanyelvén gondolkodik az ember, hanem átáll a másik nyelvre - mint egy váltó átállításánál.

Teljesen igazad van abban is, hogy beszéd közben nem szabad kijavítani a diákot, mert azzal csak a gátlásokat növeli a tanár, amit éppen fel kellene oldani, hiszen folyékonyan kell beszélnie a diáknak az életben is. Viszont hogy a nyelvhelyességet javítsuk a beszélgetésnél, erre is létezik módszer: a tanár magában jegyzi a nagyobb hibákat (esetleg jegyzeteli) és a duma végén beszélik meg, hogy mi volt a helytelen - legjobb, ha a diák maga javítja ki ilyenkor magát. Ez régi módszer, tök jól bevált. A baj az, hogy gyakran a nyelvtanárok maguk sem tudnak igényesen folyékonyan beszélni, ez a nagy gáz - mert emiatt nem szívesen csevegnek a diákokkal. A másik baj meg, hogy 20 gyerekkel nem lehet beszélgetni - 6 főnél nagyobb csoportot nem szabadna tanítani.

2012.11.06. 10:57:55

@Coco Binky: Amit az előbb írtam az így félreérthető, természetesen nem kizárólag az orosz, de jegyzik az orosz könnyűzenei dalokat és ázsiai országok előadói is repertoárjukra tűznek orosz nyelvű slágereket.

Bölcs Jaroszláv 2012.11.06. 11:12:03

Nem is tudom mit mondjak. H.R. egy ritka ostoba nőszemély. Még akkor is, ha engem momentán nem érint a leendő rendelete nem lévén olyan gyermekem aki érintett lehetne.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 11:18:29

@Bell & Sebastian: Ich bin doch nur ein Mischling (nicht im Sinne der Nürnberger Gesteze), und Deutsch is nicht meine Muttersprache.

@bz249: Az angol anyanyelvi lektor a Queen's English-t beszélje, ne a yorkshire-i dialektust. Hasonlóképpen a Nordfriesisch-t is a hajukra kenhetik a diákok.

Nekem Grossdeutchland (und Schweiz) területén sehol nem volt bajom azzal, hogy csak a Standarddeutch-ot beszélem, még a svájciak is átváltottak (néha vicces az akcentusok, de nem vészes).

Egyébként Berlin környékén nagyjából Standarddeutsch-ot beszélnek, igaz ezt csak pár napnyi mintavétel alapján állítom.

thetriggerhappy 2012.11.06. 11:32:08

jellemzően azok tartják könnyű, egyszerű nyelvnek az angolt akik a konyha szinten túl a büdös kurva életben nem lesznek.
de ez nem baj, a seggünket a földhöz verhetnénk ha az átlagmagyar legalább ezt a szintet hozná, de nem hozza.
rózsikadrága azt felejti el, hogy az angol a xxi. században, a felemelkedő kína, a nem mellesleg angol "anyanyelvű" india korában is az első és egyetlen kapocs maradt, míg a német a németország, ausztria, svájc háromszögön kívül teljesen haszontalan. és persze magában a háromszögben is szinte mindenki beszél angolul, tehát ezt még ők sem kérdőjelezik meg.
de persze a fidesz okosabb mindenki másnál, mi ezt is jobban tudjuk.

ergé, ugye azért ezek után sem fog megremegni a kezed a szavazólap felett? ilyen ország pedig nincs, de azért szavazzunk ismét a fideszre, mert csak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 11:43:35

@Shenpen: Erre van egy biztos megoldás, angol nyelvű szoftvert kell használni.

mizrolist 2012.11.06. 11:59:35

@bbjnick: van perspektívája azon kívül, hogy le akarja építeni az angol nyelv tanítását?

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.06. 12:21:02

rózsinéni logikája csak akkor áll, ha feltételezzük, hogy a megtanulandó nyelvek egyikének a németnek kell lennie. Mivel ez nem igaz, ebből következik, hogy:
1. mindegy, mi az első, akár a fenti érvekkel alátámasztott angol is lehet
2. rózsika néni elmehetne már a tetves kurva anyjába, hogy inkább ott basszon szét mindent

kumkum 2012.11.06. 12:28:41

Az allamilag tamogatott nyelvtanulasnak a celszeruseget kell szolgalnia. A diaknak el kell dontenie, melyik foldrajzi teruletre akar koncentralni: a kornyezo regio, Közep-EU (D+A), Europa, esetleg valamely mas foldresz.

Angol: egyertelmuen vilagnyelv, rengetegen beszelik masodik nyelvkent, plane a nemet teruleteken es K-EU-ban. Sok multicegeknek hivatalos nyelve. Szemelyes tapasztalatom szerint tobbnemzetisegu eu-i tarsasagban szinte mindig ez a kozos nyelv.
Konnyu nyelvtan, valosagban max 3 igeidot hasznalnak, 2000 szavas szokincs boven eleg, gyakran elhangzo "you know what I mean?"
Meg 10 evig biztosan vezeto szerepe lesz, ma ez kell legyen az elso idegen nyelv.

Masodik idegen nyelv a cel-terulettol fugg.

Francia: FR+BE+CH+Afrika egyes reszein elony, esetleg egyetlen esely a kommunikaciora.
Vilagnyelv jellege eltunoben, masodik nyelvkent beszelik, de csokkeno. Csak ha perfekt szinten beszeled, akkor van eselyed egy francia allast megcsipni.
Joizles hatarain belul nem tudnek nyilatkozni a bonyolultsagarol.

Nemet: Mo. legfobb gazd partnereinek cegeinek nyelve, a munkasok ill kozepvezetok szamara elony, hiaba beszel a nemetajkuak tobbsege angolul.
Masodik nyelvkent elenyeszoen kevesen beszelik, EU-n kivul nulla hasznossagu.
Osszetett nyelvtan, nevelok es ragozasi tablazatok beseggelese, irason alapulo konnyu kiejtes, logikaja/tukorforditasai sokszor megtalalhatoak a magyar nyelvben.

Spanyol: Del es Kozep-Amerika(meg Braziliaban is mukodhet), USA nagy resze. EU-ban a doglodo gazdasagu deli orszagokban hasznos, masodik nyelvkent kevesen tanuljak.

Kinai: Hatalmas gazdasag/piac, jonnek felfele minden tekintetben. Az uj kozeposztalyuk letszama az USA osszlakossagaval vetekszik, a cegeik kezdik bevasarolni magukat EU-ban is. Ha nem torik meg ez a trend, akkor EU-ban is fontos nyelv lesz.
Tavol keleten masodik nyelvkent rengetegen beszelik. Irott kinai: egy csirke belelepett a festekbe, es utana futkarozott kicsit a papirlapon. :-o

Orosz: Szlav nyelvteruleteken hasznos, Mo.-tol keletre sokan beszelik masodik nyelvkent.
Bonyolult nyelvtan/nevelok, ciril irasjelek. Nehez, de nem eselytelen megtanulni.

sztd 2012.11.06. 12:42:07

Érdekesség:
Én az építőipar területén dolgozva azt látom, hogy a német az első nyelv. Nem azért, mert többen beszélnek németül mint angolul, hanem azért, mert a németek dolgozták ki legjobban ezeket a területeket.

Az angolról pedig annyit lehet mondani, hogy fogalmakat, amik léteznek magyarul és németül, nem lehet elmondani rendesen angolul (még szavak sincsenek rá), így hablatyolunk össze vissza, az angolajkúak pedig nem értik, hogy mit nem tudunk elmondani. Nem, mintha bárki szerint tudnának építkezni... persze cserébe Magyarországon senki sem építkezik.

Ettől függetlenül egyetértek a poszttal, mert többre megyünk egy rendes angol tudással (esetleges kívülről indított nyelvújítással), mint, hogy minden tudomány a saját elterjedt nyelvét használja...
Meg persze engem az sem zavarna, ha nem kellene másik idegen nyelvet tudni. Elég a latin a történészeknek. ;)

u.i.: A feleségem történész, és a magyar hivatalos nyelv a latin volt, így neki meg latinul kell tudnia, hogy kutathasson. Miért nem a latint kell először megtanulni? Az elég bonyolult, sok nyelv épül rá, utána az angol is könnyebb... ;)

Jaffar 2012.11.06. 13:07:36

@látjátok feleim szümtükkel:

Mialóf? Öcsém te funkcionális analfabéta vagy.
Értelmezd elöször ami le vagyon írva, aztán okoskodj.
Vagy számodra ezt jelenti magyarnak lenni?

/facepalm

GregDzsi 2012.11.06. 13:13:40

Csak egy valamit tennék hozzá:
"
- Wenn ist das Nunnstück git und Slotermeyer?
- Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!
"

Misszio 2012.11.06. 14:00:37

Ez a terv nagy ostobaság.
Szerintem bűn úgy leérettségiztetni valakit, hogy nem tud angolul. Gyermekeimnek német, illetve francia nyelvvizsgájuk van, mivel a középiskola nem tudott elég angol nyelvórát indítani. Most az egyetemen mindegyik legnagyobb gondja, hogy miképp tudnak megtanulni angolul, mert az angol nélkül a szakmájuk életképtelen.
És mindegyikük tapasztalata az volt, hogy az angollal elboldogulhat minden nyelvi közegben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.06. 14:28:07

Hazudik a mandiner.
Elso nyelv helyett elso ket nyelv van.
hvg.hu/itthon/20121106_Hoffmann_nem_lenne_kotelezo_a_nemet_nyelv
"Hoffmann szerint a sajtóhírekben "sok a valóságos elem és sok a téves interpretáció". Ezek között említette azt az értelmezést, amely szerint a némettel akarnák kezdeni a nyelvoktatást. Ez nem így szerepel a dokumentumban - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Hoffmann Rózsa kiemelte: azt szeretnék biztosítani, hogy a középfokú oktatásban kötelező érvénnyel folytassák a gyerekek annak az idegen nyelvnek a tanulását, amelyet az általános iskolában elkezdtek. Ez garanciája lenne annak, hogy 9-10 év nyelvtanulás után valóban eljussanak a diákok egy jó nyelvtudási szintre.

A magyarországi középiskolák mindegyikében az angol és a német nyelv az, amit tanítanak, ezért javasolják azt, hogy ez legyen az első két kötelező idegen nyelv - fűzte hozzá."

Hat nem igaz, hogy mar a barati sajtoban is kiforgatjak a strategiat!

Bell & Sebastian 2012.11.06. 15:18:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igazából a nyelv csak eszköze a mögöttes tapasztalás, logika és kultúra megszerzésének.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Tudja, már én sem németül álmodom, mint még huszonévesen. De szeretnék.

Azt figyeltem meg, hogy a sok sztereotípia a nemzeti jegyekről nem is olyan ökörség, mindennek megvannak a specialistái. Ha mély értelmű, keserű humor kell, az cirill betűs, ha pragmatizmus, az német, ha tájolok-keresek, angolul kezdem.

De a görög, latin/olasz, vagy éppen spániel sem homályzóna. Azt itt is sokan elmondhatják, hogy bár sokáig tanították, mégsem tanultak meg oroszul rendesen, politikai okokból.

Na ja, mert ki a faszt érdekelt, hogy Iván Kozirev új lakásba költözött (vagy Leninelvtárs hányattatásai), csak illett volna észrevenni, hogy előtte is volt - utána is lett arrafelé más minőség.

Sohasem késő.

bz249 2012.11.06. 15:47:52

@Bell & Sebastian: "Na ja, mert ki a faszt érdekelt, hogy Iván Kozirev új lakásba költözött (vagy Leninelvtárs hányattatásai), csak illett volna észrevenni, hogy előtte is volt - utána is lett arrafelé más minőség."

Azert az sem elhanyagolhato szempont, ha a tanar mondjuk beszel az altala oktatott nyelven. ;)

Igazabol ez ma sem lenne elhanyagolhato szempont, csakhat ezen a palyan is kik maradnak meg, annyi penzert amennyiert.

(szoval na, szarbol nem lehet varat epiteni, de ha lehetne, meg akkor is tul budos lenne odabent)

Bell & Sebastian 2012.11.06. 17:05:51

@bz249: Hogyan szúrták el az orosz tanítását? Már a kérdés felvetése is merő anakronizmus, amikor azzal párhuzamosan Bitlic nótákból tanult mindenki konyha-angolul. Cseke László nem buzdított senkit arra, hogy keletre emigráljon, ha elúszott az adás -zavarásnak hála, márpedig percenként előfordult-, egy rühes komcsikat mindenki elengedett félhangosan.

A kommunisták nyilván oroszok vagy minimum oroszbarátok voltak. Pedig sem Oroszországhoz, sem az orosz néphez nem sok köze volt az önjelölt, kazár elitnek.

Az ígéret földjének hamis mítoszába ragadtak bele sokan, egészen a mai napig, ez a hamis aranytallér másik oldala.

kamill77 2012.11.06. 17:14:17

@wásztákhurwáh:
dehogy irigykedek! becsülöm, ha megy neki magától, pláne úgy, hogy egy fillért se költ rá. kossuth lajosra miért irigykednék?

ócska kifogásnak érzed, hogy nincs rá pénz, pedig ha belegondolsz, mégse antikváriumból kikölcsönzött geometriafüzetekkel lehet a legjobban idegennyelveket tanulni... hanem nyelvkönyvekből és esetleg - nem tudom, ez lehet, hogy nem egy szokvány dolog nálad, de mondjuk - szótár használatával...

kamill77 2012.11.06. 17:20:41

@wásztákhurwáh:

"Ingyen kaptad"

ezt ugye te sem gondoltad komolyan!
a pénzünk közösbe beadásáról, és annak újraelosztásáról sose hallottál még?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 18:05:05

@Bell & Sebastian: Az idegen nyelvű környezet ekkora hatással lenne? Pár évtized múlva, ha a rétinégerek elől elhúzom a bélésemet Svájcba (igazából Bajorországba mennék, de azt addigra tönkreteszik a törökök), én is megtudom.

Orosz nyelvtanulásról: szerintem a pszichológiai is számít, elég jól ment általánosban az orosz (nyilván ált. iskolai szinten, de a tanár tudott oroszul, ráadásul égővörös volt, így követelt), a módszerváltás után pár hónap alatt az egészet elfelejtettem, egyedül a betűket ismerem fel.

Bell & Sebastian 2012.11.06. 19:19:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Maga különböző hatások alatt áll, ne hagyja, hogy sugározzák az agyát, bélelje ki a micijét alufóliával, a pöckéből meg vezessen egy drótot az alsójába, hogy pontosan tudja, mikor támadnak zulu idő szerint tizenkettő nulla-nullakor.
Ekkor én mindig kikapcsolom a tévét és igyekszem válaszolni magának.

(Úgy fog járni, aztán amikor tolat vissza a gyerekkorába, újra átélheti. Végignézheti kikockázva, hol és mit barmolt el.)

Bell & Sebastian 2012.11.06. 19:27:48

Ha újra akar tudni oroszul, kezdje a kályhánál, versikék, viccek, dalocskák. Ekkor látá, hogy ez jó. Foglyon egy nyelvet és gyakoroljon a kocsmában, oda csupa félßemű jár, oldott a hangulat.

Kormánylapot csak akkor vegyen kézbe, ha már ráunt az új játékára, mint kamaszgyerek a függvénytáblára és vissza akarja csinálni az egészet oda, amikor még nem tudott oroszul.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 20:01:18

@Bell & Sebastian: Nem vagyok én KGB, hogy egy betonbunker mélyén üljek, várva a Pojáca/Fospumpa rezsimjének megdőlését.

A prioritási sorban az orosz elég hátul áll, a fő célom az, hogy a németet ne felejtsem el (15 év alatt a generálóképességem megkopott, de az értéssel szerencsére nincs baj).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 20:06:32

@Shenpen: Nicsak, megjöttek a judapesti fijjúk is!

Bell & Sebastian 2012.11.06. 20:26:19

@Mr Falafel: Hagyja mán el, pont ma kezdtem újrakedvelni, erre nem lezsidózza? Most ment el a kedvem végleg a Komintern -től.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: De KGB legalább angol teát iszik, mi a KGB -ét, mire maga nem kéri az oroszt.

Igyon sört.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.06. 20:53:42

@Bell & Sebastian: Akkor még időben érkeztem. Egy lélek megmentése is számít.

35up (törölt) 2012.11.06. 21:03:18

@Csibefogó:
"Bocs, de mikor egy BMW-ben is a szoftver elsődleges nyelve az angol, akkor az gondolkodóba ejt."

Inkabb ne gondolkozz olyasmirol, amirol nem rendelkezel ismeretekkel, mert csak hulyeseg sul ki belole. A valaszthato 23 nyelv tetszoleges kombinaciojat felflashelheti a gyar, es barmelyiket beallithatja elsodleges nyelvnek, fuggoen attol, melyik piacra megy az auto. Megnyugodhatsz, elsonek mindig a nemet nyelv kerul bele a fejlesztes soran, 0x01-es ID-vel. A fejlesztoi funkciokat meg le sem forditjak.

"Ja, és a hátul a felirat (530i) is az angol nyelv befolyását sejteti."

Inkabb azt sejteti, hogy te nem ismered a nyelvet, amirol szakertesz:
i.imgur.com/Oab3y.jpg

Amugy azt hogy gondoltad, hogy te majd nulla szaktudassal, egy modelljelzes alapjan a fotelbol kikovetkezteted, hogy melyik szakteruleten milyen nyelv a dominans?
Mi lesz a kovetkezo? Kifejted az orvosoknak, hogy hulyeseg volt latint tanulni, mert veled mindig magyarul beszeltek a rendeloben?

"Amúgy az a német, aki nem tud angolul tárgyalni velem az számomra nem komoly partner!!"

Szerintem meglehetosen kevesse erdekli oket, hogy a 625-ik melos mennyire tartja oket partnernek.

"Amúgy fejlesztettünk BMW-nek és Mercedesnek is, míg az első gyárnál az angol volt a 'default' nyelv (minden levelezés, tárgyalás ezen a nyelven folyt), addig az utóbbinál a német."

Nincs default nyelv, szakerto ur. A Lastenheftek szinte mindig ketnyelvuek, es a projektszinten dontik el, melyik nyelvi valtozat a mervado. Ez tobbnyire attol fugg, hogy kikkel akarjak elvegeztetni a munkat.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.06. 22:00:28

@35up:

Akkor megnyílok előtted: tíz éve élek Germániában, és amiket te otthonról lövöldözöl, az kábé annyira releváns a német mindennapi életben, mint egy elefánt ebédje a Gundelban.
Én nem ragozom ezt a BMW témát, csak felteszem a költői kérdést: hogyan is nevezi a német a abban a bajor kocsiban azt az elektronikust rendszert? Mondd nyugodtan németül…
A linkedről meg annyit, hogy porlasztó vagy karburátor szintű vita, ez Te magánügyed, nyelvészkedj nyugodtan, az előbbi magyar, a második idegen eredetű szó.
Amit az orvosokról írtál, azt inkább hanyagoljuk, a két lányom és a feleségem is orvos, szerintem nagyobb rálátásom van a dolgokra, mit hinnéd, a példád meg kábé annyira sántít, mint egy lábát húzó eb.
Az meg a válaszod csimborasszója, hogy „lemunkásozol”. Megnyugtatlak, nagyon nehéz Németországon PhD-val elhelyezkedni melós munkakörben, nekem sem sikerült, de gondolom, ezt megint sokkal jobban tudod mindenkinél.
Amúgy minden másban tökéletesen igazad van.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.06. 22:07:49

@Bell & Sebastian:

világosan megmondtam a maga griftista fejének 2011 novemberében, hogy a tehetségét Galland szintűnek hívő felcsúti Pirx az öszödi hangárból örökölt maszovlet lizunov kettes lehetőségeit félreismerve, az időjárási viszonyokat pedig alábecsülve dugóhúzóba került - sem a gép, pláne a pilóta ebből már nem tud kikerülni

tehát ne értetlenkedjen, énekeljen:

www.youtube.com/watch?v=qii1ETl5GjU

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.06. 22:21:57

@Bell & Sebastian:
Nem angol teát, japánt vagy kínait. Néha cejlonit.
Mit tudnak a mate teáról?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.06. 22:48:55

@Bell & Sebastian: Kémeim szerint KGB áthelyezte működési területét a ködös Albionból Germániába, így ő is sört kortyolgat.
Ha esetleg teával kínálná, ne igya meg, nagy lehet benne a toxikus/radioaktív nehézfém koncentráció.

Hopfen und Malz, Gott erhalt's!

@Kovátsch Gamma Bertalan: Mi történt, hogy egy év után elő mert bújni a bunkerjából? Azt hiszi, hogy vége a Fospumpa uralmának, és előjöhet?

Bell & Sebastian 2012.11.06. 23:34:16

@Mr Falafel: Nem maga az első, csak abban, hogy magának elhiszem, a furcsa játékai ellenére. Valahogy olyan böcsületes pofája van. :)

@Herr SturmLikudnik: Vannak ott többen is, ámbár Orsósöcsiről, a legendás csodacsatárról csak annyit, hogy kissé halvány lett a kiállított mű, néhol gyöngécske a megoldás, mintha eltűnne a megszokott fölény, nem túl meggyőző az alkotás.

@Kovátsch Gamma Bertalan: Arról speciel semmit, pedig csak pár kattintás lenne. De az felettébb érdekelne, hogy mit fog freestyle kihozni belőle. :)

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ha maga meg tudta idézni KGB -t, amihez képest a törzsén látni egy hekk fejét smafu, akkor már azt is elhiszem, hogy vérnősző barom létére töri az oroszt kerékbe és gyengéje a birodalmi német.
Mindezért a katolikus, lengyel kocsmában mindig vesse hátát a falnak és folyamatosan tartsa szemmel a kijáratot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.07. 07:14:09

@Csibefogó: Az ex-sógorom, Szabó László tizenpár éve a Technische-n tanított. Bányászati szoftvert fejlesztett. A doktoriját németül védte. Amennyire én tudom, valamennyi német fejlesztésű szoftver alapnyelve a német. Az is tény, hogy Németországban mindenki, aki legalább leérettségizett, szinte folyékonyan beszél angolul. Nem értek a szoftverfejlesztéshez, de BMW-m és Mercedesem 17 éve mindig van. Az európai piacon forgalmazott autóik németül kommunikálnak, és nem mindegyik típusnál opció a nyelvválasztás lehetősége. Az amerikai és angol piacra szánt autóknál viszont alapból angol nyelv van.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.07. 07:16:37

@Bell & Sebastian: Megtisztelsz, hogy így bízol bennem. A furcsa játékos kiszólást ugyan nem értem, de talán nem is baj.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.11.07. 09:04:23

@Mr Falafel:

Hú, nem hittem volna, hogy ennyire darázsfészekbe nyúlok. Egyszer-egyszer fejlesztettünk a Mercedesnek és a BMW-nek is, de mindkétszer angolul kérték az anyagot, a sváboknál viszont volt egy a manus, aki egyből németre írta át a szöveget, ő volt a helyi lektor. Viszont mindkét helyen volt egy nemzetközi team, aki angolból fordította le az összes fontos piacra a szoftver kimenetén megjelenő szöveget. És ekkor szoktak érdekes szavak jönni, azaz mikor egy német angolból fordítja le a saját anyanyelvére a „befecskendezés”-t, ami ugye lehet (Benzin)einsprizung, meg injektor is. További érdekesség, hogy a német nép is inkább valahogy idomítja a saját nyelvére a dolgokat, a kedvenceim itt kinn a Mazda reklámok, azt simán így mondják „macdá”, Meg azt a hiszem a Sensodyne fogkrém is „szenzodüne”.
Ami itt a német szajkózást illeti, én csak azt tudom mondani, hogy ha ma valaki nem beszél angolul, akkor halott. A popzene, az üzleti élet, a légiközlekedés, a Forma-1, az informatika anyanyelve az angol. Én csak azt látom, hogy német informatikus nem teheti le saját anyanyelvén pl. egy nemzetközi Sun, Oracle vagy Microsoft vizsgát, mert kinézik, de inkább lenézik. Biztos burokban élek ilyen szempontból, de az összes német informatikus angolmán, és szerintem egy nap biztos, hogy többet használja az angolt, mint a saját anyanyelvét. Írja szoftvert, akkor ha megakad, belép egy fórumra, ott angolul kérdez, mikor leadja a kész anyagot, azt is angolul teszi. Eszébe sem jut, hogy máshogyan tenné ezt.
„Nem értek a szoftverfejlesztéshez, de BMW-m és Mercedesem 17 éve mindig van. Az európai piacon forgalmazott autóik németül kommunikálnak, és nem mindegyik típusnál opció a nyelvválasztás lehetősége.”
Az, hogy egy kocsi tudjon egy bizonyos nyelven, egy egyszerű szoftver frissítés kérdése. Ezt fordítva csinálják, a kezdetekkor az összes nyelvre lefordítják, majd utána csak azt installálják fel, ami szükséges. Különben nem olyan bonyolult, kábé olyan szintű dolog ez, mintha a telefonodon szoftvert frissítenél, vagy mikor update-el a Windows, ott is mindenféle marhaságot felülír. Kedvenceim közé tartozik az, mikor pl. a svájci német szavakat cseréli ki, mert ugye ott úgy mondják, más germán területen pedig máshogy.
„Az amerikai és angol piacra szánt autóknál viszont alapból angol nyelv van.” Sőt, tovább megyek, én úgy tudom, hogy például a BMW X5-öt eleve csak is Amerikában gyártják/szerelik össze, onnan hozzák vissza Európába.

Bell & Sebastian 2012.11.07. 22:14:10

Informatikusok.

Ha kicsúszik az építkezés a határidőből, a festőt rugdossák halálra pár nap nyereségért. De olyan festőt még nem láttam, aki ebből levonta volna a végkövetkeztetést, hogy övé az iparág kulcsszakmája.

Bezzeg egy informatikus lépten-nyomon csak ezt tudja bizonygatni. Szakmája nemzetközi versenyeit meg rendre-sorra oroszok nyerik, igaz, angolul.

Komolyan mondom, szívlapáttal verném az ilyet.

Bell & Sebastian 2012.11.07. 22:17:46

@Mr Falafel: Gyorsan húzza meg a farkincámat, visítok is hozzá, hogy szerencséje legyen.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 07:33:48

@Bell & Sebastian: Csak, ha körbe van metélve! Félek a baciktól.

S=klogW 2012.11.08. 09:45:33

@Mr Falafel: kultúrnépek ismerik a _rendszeres_ mosdást, nem csak a rituálist

Karcolt lendület 2012.11.08. 11:17:22

@J.László:
"A német a világ második kultúrnyelve."
Ha csak az európai származású nyelveket nézzük, ez még akkor sem igaz, mert az a spanyol.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.08. 12:35:32

@Bell & Sebastian: Kérem, a nőügyeket az ellenségeim terjesztik rólam.
Az álmoskönyvek szerint német rangjelzésű szovjet állambiztonsági főtiszt egészségének a lengyel kocsma megárt, ezért nem megyek ilyen helyre.

@Kovátsch Gamma Bertalan: Szép kilátások, az állambiztonság narkózik. Ebből Gulag lesz elvtárs, megkülönböztető figyelemmel. Jobban jár, ha főbe lövi magát, mielőtt magéra törik az ajtót.

S=klogW 2012.11.08. 13:03:59

@Kovátsch Gamma Bertalan: azt nem garantálom, de egy ayahuasca-parti után minden más tevékenységet sokkal kellemesebbnek és vonzóbbnak fog érezni :)

S=klogW 2012.11.08. 13:05:13

@Lavrentyij Pavlovics Berija: a tudathasadásnak nem szok jót tenni az alkoholizálás :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.08. 18:17:28

@S=klogW: Akkor keveredj valahogy kultúremberek közé.

S=klogW 2012.11.08. 19:54:56

@Mr Falafel: az arra alkalmas helyen azt is megteszem

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.08. 22:15:41

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Majd pont az állambiztonság maradjon ki a jóból. Az állambiztonságnak mindenből több jár, az S=klogW által említett kellemességből és vonzóságból is.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.08. 22:33:57

@Kovátsch Gamma Bertalan: Ki akar rúgni a hámból? Igyon vodkát, de csak szolgálaton kívül!

S=klogW 2012.11.09. 00:04:40

@Kovátsch Gamma Bertalan: csak szólok: nem maga lesz vonzóbb az ayahuascától (sőt)

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.09. 22:47:52

@S=klogW:
Kit érdekel, mások kellemesebben érzik-e magukat,ha én ayahuascát iszom. Nekem kell kellemesebbnek érezni magamat. Az állambiztonságnak ez jár az egész napi fárasztó szódavízivás után, miközben körülöttünk mindenki lerészegedik.

Bell & Sebastian 2012.11.10. 21:20:59

@Kovátsch Gamma Bertalan: A vodka konspiratív ital, színtelen, szagtalan. de legyőzhetetlen, mint egy Ukrán Front. Csakis Sztalícsnaja, végszükségben Maszkóvszkaja, a többi pancs.

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.11. 21:00:02

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Hogy jönnének rá? Azért állambiztonság az állambiztonság, hogy mi figyeljünk másokat. A jelentéseimben garantáltan csak vodka lesz. Így jó?

Don't ask, don't tell.

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.11. 21:00:59

@Bell & Sebastian:
Maga valami büdös alkoholista? Ki kellene próbálnia az ayahuascát.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.11. 21:11:19

@Kovátsch Gamma Bertalan: Belső ellenőrzésről még nem hallott? Ráadásul elkotyogta a DMT-iránti vonzalmát, szóval készüljön az ellenőrzésre.

Kovátsch Gamma Bertalan · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com 2012.11.11. 23:17:35

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
És mit fog mondani a dolgozó tömegeknek, amikor megkérdezik, hová lett Ivanov elvtárs? Amikor olyan jó ember volt és mindig csak szódavizet ivott?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.23. 12:43:37

Joachim Gauck, a német szövetségi elnök szerint a fiatal generációk számára az angol vált lingua franca-vá. Tetszik vagy sem, egy német vagy egy francia, aki nem beszél angolul nem lesz képes kommunikálni egy portugállal vagy egy magyarral.

www.bundespraesident.de/SharedDocs/Reden/DE/Joachim-Gauck/Reden/2013/02/130222-Europa.html
"In Europa sind 23 Amtssprachen anerkannt, zahllose andere Sprachen und Dialekte kommen noch hinzu. Ein Deutscher, der nicht auch Englisch oder Französisch spricht, wird sich kaum mit einem Portugiesen verständigen können, ebenso wenig mit einem Litauer oder Ungarn. Es stimmt ja: die junge Generation wächst ohnehin mit Englisch als Lingua franca auf. Ich finde aber, wir sollten die sprachliche Integration nicht einfach dem Lauf der Dinge überlassen. Mehr Europa heißt nämlich nicht nur Mehrsprachigkeit für die Eliten, sondern Mehrsprachigkeit für immer größere Bevölkerungsgruppen, für immer mehr Menschen, schließlich für alle! Ich bin überzeugt, dass in Europa beides nebeneinander leben kann: Beheimatung in der eigenen Muttersprache und in ihrer Poesie und ein praktikables Englisch für alle Lebenslagen und Lebensalter."

Otthon és a költészetre az anyanyelv szolgál, minden egyéb praktikus használatra az angol.

S=klogW 2013.05.25. 20:34:05

@Doomhammer: egy dél-amerikai hallucinogén növény, enyhén mérgező is, hánytat
megtisztulási rituálék eszköze

S=klogW 2016.10.06. 19:20:16

@Doomhammer:

nem is bernadotte dobta be hanem én, itt

az egy hallucinogén d-amerikai növény, de mára már ezt úgyis tudja

S=klogW 2016.10.06. 19:21:21

@S=klogW: jaj, hát én ezt már, látom, egyszer megválaszoltam :D
süti beállítások módosítása