Tiszavasvári és a három részre szakadó ország
2012. október 29. írta: TuRuL_2k2

Tiszavasvári és a három részre szakadó ország

Fulop_Erik_Jobbik_Tiszavasvari.png

Vasárnap időközi önkormányzati választást tartottak Tiszavasváriban, polgármestert és helyi képviselőket is választott a közel 13 ezer lelkes település. A testület augusztusban oszlatta fel magát, miután több képviselő elhagyta a jobbikos frakciót, és ezzel megszűnt a Fülöp Erik polgármester mögötti többség. Az indulatos kampányt követően a tegnapi választáson nagyjából megismétlődött a 2010-es eredmény: ismét meggyőző fölénnyel lett polgármester Fülöp, ismét öt egyéni körzetet nyert meg a Jobbik a nyolcból. Változott-e valami? Történt-e bármi jelentős? Ennek megválaszolásához érdemes megnéznünk, hogyan alakultak a helyi erőviszonyok Tiszavasváriban 1998 óta:

1998 2002 2006 2010 2012
Fidesz 628 (13%) 1121 (22%) - 1927 (38%) 1717 (36%)
Jobbik - - - 2692 (53%) 2411 (51%)
MSZP 3340 (71%) 3365 (66%) 1600 (27%) 247 (5%) 499 (11%)
részvétel 44% 50% 59% 51% 47%

A fenti táblázatból látható, hogy az elmúlt évtizedben valami drámaian megváltozott a szabolcsi kisvárosban. Hogy ebben mekkora a pártok, és mekkora a személyek szerepe, azt nehéz megmondani. Az MSZP-s Sulyok József 1998-ban és 2002-ben is elsöprő győzelmet aratott. 2006-ban Nácsa Balázst indították a szocialisták, aki nagyjából feleannyi szavazatra volt jó, mint elődje, így simán alulmaradt a független Rozgonyi Attilával szemben. 2010-ben Rozgonyi újra függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult (ezekben az esetekben a táblázatban az adott párt sorában szerepeltettem az eredményt) – és vesztett a jobbikos Fülöp Erikkel szemben. 

A választásról választásra tapasztalható óriási mozgásokat akár a személyi változások, az egyes jelöltek helyi ismertsége és népszerűsége is indokolhatná. Azonban ha megnézzük a 2006-os és a 2010-es országgyűlési választások szavazóköri eredményeit a városban, láthatjuk, hogy valóban földcsuszamlásszerűen változtak meg a helyi pártpreferenciák: 2006-ban a MIÉP-Jobbik még sehol sem volt, az MSZP pedig nagyon verte a Fideszt. 2010-ben a Jobbik majdnem az összes szavazókört elvitte, ráadásul nagy különbséggel , a Fidesz volt a második, az MSZP meg teljesen összeomlott 2006-hoz képest.

Ha a választás országos jelentőségét nézzük, a Jobbiknak mindenképpen nagy szüksége volt a sikerre az elmúlt hónapok vesszőfutása után. A korábbi testületet robbantó Fidesz számára felemás eredmény született. Egyrészt nem sikerült átvenni a település irányítását, ami kudarc – még akkor is, ha a párt országos vezetésének tudta és jóváhagyása nélkül oszlattak a helyi fideszesek. Másrészt viszont sikerült nagyjából őrizni a 2010-es pozíciókat, ami nem elhanyagolható teljesítmény egy olyan településen, amit aligha a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nyertesei népesítenek be (elég csak az egykulcsos szja-ra, a rokkantnyugdíjak szigorítására vagy a segélyek korlátozására gondolni). Az MSZP-nek nincs túl sok oka az örömre. Ugyan mind szavazatszámát, mind -arányát növelte a párt, ez még így is csak a futottak még kategóriára volt elég egy hat-tíz éve még vérvörös településen.

A tiszavasvári eredmény azt mutatja, hogy választásföldrajzi szempontból 2014-ben könnyen három részre szakadhat az ország: lehetnek fideszes, baloldali (MSZP-s? Együtt 2014-es?) és jobbikos területei, ami ugyancsak érdekes eredményt hozhat az új választási rendszerben. Például egyes felmérések szerint Budapesten már most is az MSZP vezet néhány százalékponttal, ami közös baloldali indulás esetén valószínűleg azt jelenti, hogy a fővárosban minden egyéni mandátumot elvisznek, és a szuperkompenzáció miatt még az országos listájukra is gyűjtenek egyéni voksokat szép számmal. Hasonló lehet a helyzet a megyeszékhelyeken, illetve a megyeszékhelyek dominálta egyéni választókerületekben. A legnagyobb erőt díjazó új, egyfordulós rendszer könnyen balul üthet ki a Fidesz számára, mivel a baloldali ellenzékét együttműködésre kényszeríti, a jobboldali szavazatokon viszont mindenképpen osztoznia kell a Jobbikkal (igaz, mint a tiszavasvári példa is mutatja, a radikáljobbnak a szocialista szavazók körében is van bőven keresnivalója).

És akkor még nem is beszéltünk a választási regisztrációról, amit éppen ma készülnek az alaptörvénybe betonozni a kormánypártok – a tőlük megszokott eleganciával, hiszen nem csak az intézményt, de rögtön az eljárást is alkotmányosítják. A választási részvételt megnehezítő, a jóval több szabadidővel rendelkező idősebbek politikai súlyát tovább növelő, ezért is különösen kártékony személyes feliratkozás óriási bizonytalanságot visz a következő választás kimenetelébe. Más lesz a kampány, más lesz a választás, de nem tudjuk, hogy milyen. A Fidesznek ismét egy olyan, pillanatnyilag a maga szempontjából jó ötletnek tűnő konstrukciót sikerült kialakítania, ami leginkább a médiatörvényre vagy a csodálatos 100 napos program 2002-es megszavazására emlékeztet: veszteni sokat lehet rajta, ellenben az, hogy nyerni lehet-e bármit is, ugyancsak kérdéses. A választási feliratkozás ugyanis aligha lesz sétagalopp a kormánypárt számára, annak viszont komoly esélye van, hogy a kormány elleni tiltakozó aktussá alakuljon, ez legyen az Első Csapás a NER-re. Egyáltalán nem életszerűtlen, hogy az ellenzéki választók lelkesen, revansvágytól fűtve, a kormánypártiak meg csak vonakodva vesznek majd részt a regisztrációs procedúrában. A Fidesz hiába bízik a mezőnyből valóban messze kiemelkedő kampánygépezetében, míg 2010-ben sokat tudott arról, kik a támogatói, a mai tudása sokkal bizonytalanabb. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy, a kormánypártok számára győztes választás esetén milyen legitimációs problémákat jelent majd a választási rendszer durva átalakítása.

Azt nem mondanám ugyan, hogy már a baloldalnak áll a zászló 2014-re, de nagyon könnyen alakulhat úgy a választás eredménye, hogy sem a Fidesznek, sem a baloldali pártoknak, sem a Jobbiknak nem lesz többsége az Országgyűlésben. És akkor aztán – eltérő mértékben ugyan, de – mindenkinek fájhat a feje.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr394875967

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Balliberális? Nemzeti? Baloldali, jobboldali? 2012.10.30. 02:30:42

Először is ahhoz, hogy normális ország legyen Magyarországból tisztázni kellene az alapfogalmakat. Emlékszem, a “balliberális” szó eredetileg szitokszóként alakult ki a 90-es években. Nagyon meglepődtem, amikor egyesek elkezdték saját maguk...

Trackback: Tiszavasvári és a három részre szakadó ország 2012.10.29. 17:45:01

Alakulhat úgy 2014-ben, hogy sem a Fidesznek, sem a baloldali pártoknak, sem a Jobbiknak nem lesz többsége.

Trackback: Ángyán Pécsen, orbán csányiban 2012.10.29. 13:02:24

A pécsi Slyven Rendezvényközpontban megszervezett fórumán jelen volt a Lehet Más a Politika baranyai vezetése,  az MSZP városi elnöke és megyei alelnöke, illetve a Jobbik baranyai országgyűlési képviselője. Előadása kezdetén a volt államtitkár rö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F. A. Hayek 2012.10.29. 11:49:02

"...a kormánypártok számára győztes választás esetén milyen legitimációs problémákat jelent majd a választási rendszer durva átalakítása"

Teljesen érthetetlen ez a felvetés a lehetséges, kormánypártok számára kedvezőtlen forgatókönyvek levezetése után. Semmilyen legitimációs problémát nem fog felvetni a jobboldali győzelem, sem a választási rendszer átalakításával, sem a regisztráció bevezetése miatt.

Ravasz Cugel 2012.10.29. 11:49:43

@Doomhammer: A hajnali órákban MSZP-sek ólálkodtak a város. És aztán minek? Gyűjtötték a cigókat a kocsmákból?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.10.29. 11:52:45

@TuRuL_2k2: "Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudhatnál számolni, áldjon meg a jó Isten.…" . )

"…mivel a baloldali ellenzékét együttműködésre kényszeríti, a jobboldali szavazatokon viszont mindenképpen osztoznia kell a Jobbikkal (igaz, mint a tiszavasvári példa is mutatja, a radikáljobbnak a szocialista szavazók körében is van bőven keresnivalója)."

Nehéz megérteni, hogyan jön ki ebből az eredményből, hogy a jobbik veszélyeztetné a fidesz szavazóbázisát? Én egy dinamikusan bővülő fideszes tábort látok valaha volt szoci fellegvárakban, míg a valamikor elsöprő erejű mszp zuhanása mellett egy hasonló nagysegrendű új szereplő hirtelen megjelenését a palettán. Nem kell hozzá túlzottan nagy képzelő erő, hogy kitaláljuk, honnan jött ez a tömeg. Egyértelműen látszik, hogy itt például létrejött egy stabil 2000-es fideszes bázis (az egy évtizeddel korábbi 4-5 száz főhöz képest), és velük szemben maradt egy 3000-es, nyilvánvalóan Orbán ellenes közeg, akik korábban hagyományosan szocik voltak, ma inkább jobbikosok. Ez a trend az egész észak-keleti térségben megfigyelhető. A jobbik elsősorban egy regionális párt, ez mára tökéletesen látszik, megjelenésével egyértelműen a valamikor iparvárosok és elszegényedett falusi aglomerációjuk valaha stabilan munkáspárti közegében vette át az mszp helyét a 2008-as uniós választásokkor. Ezeken a területeken gyakorlatilag megfelezte, vagy teljesen lenyúlta a szocik szavazóit a jobbik. Ennek köszönhető, hogy a fidesz nagyon sok körzetben tudott egyéniben oly mértékben nyerni, ahogyan azt két éve láthattuk. Mivel a módszer sikeresnek bizonyult, gondolom ezért fordultak méginkább ebbe az irányba az új választási törvénnyel, mert a trend további erősödését várják, akár az ország más területein is.

Kandeláber 2012.10.29. 12:00:09

Csak tudnám, miért csodálkozik úgy a világra a szerző.
A jobbik polgármester választást, továbbá önkormányzati választást nyert egy olyan körzetben, ahol esélyes volt.
A "három részre szakadó ország" roppant hatásvadász cím, csak éppen nincs semmi értelme.

tarackos 2012.10.29. 12:02:25

@TuRuL_2k2: Én azért nem adnám fel: lakosságcsere. A környékbeli tanyákról beköltöztek annyian amennyien elmentek. Ez sztem a jelöltállítást érinti érdemben. Ha elhúz a régi elit akkor vákum marad mögötte és megjelenik más.

Ami ennek ellentmond: emlékeim szerint Szabolcsban sok helyen uez történt. 2006-ban sok helyen tarolt a fidesz. Azt hiszem a HVG csináltatott vmi felmérés ami szerint kezdenek visszaszivárogni a szocikhoz. Lehet csak szimplán a győzteshez pártolás jelenségéről van szó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 12:17:50

@TuRuL_2k2:
Nem csak videozos egysegekkel keszultek.
tion.hu/news/184/-sok-ugyet-vizsgal-majd-hetfon-a-valasztasi-bizottsag
"Egy haramadik bejelentés szerint felfegyverkezve elkövetett garázdaság gyanúja miatt állították elő azt a 62 éves tiszadadai jobbikos önkormányzati képviselőt, aki vascsővel próbált rátámadni egy 19 éves helyi férfira vasárnap Tiszavasváriban. Az idősebb férfi előzetes szóváltást követően puszta kézzel, majd a kocsijából kivett vascsővel akarta bántalmazni a fiatalabb férfit, aki a támadás elől kitért, majd autójába beszállva elmenekült a helyszínről. Az eset során személyi sérülés nem történt.Az ügyet a rendőrség vizsgálja. "

Vascsovel?????

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 12:19:15

@Doomhammer:
Felfegyverkezve elkovetett garazdasag: 1 evtol 5 evig terjedo szabadsagvesztes, kozepmerteken 3 ev.

teknős 2012.10.29. 12:33:54

Én nagyon örülök a tiszavasvári eredménynek.

Az emeszpés megnyilvánulásokból arra lehetett következtetni, hogy az emeszpé visszaszerezte az elpártolt szavazóit és mivel elsősorban a Jobbik gyűjtötte be őket, Tiszavasváriban látszódnia kellett volna az emeszpé megerősödésének. Az emberek nem felejtik Gyurcsányt és támogatóit. Hiába értekeztek itt annyian, hogy másfél év a választói emlékezet. Az emeszpé beleírta magát a néplélekbe.

Ravasz Cugel 2012.10.29. 12:34:44

@Doomhammer: Egytől-ötig az három, nem kettő és fél? Informatikus-e vagyol?

Ravasz Cugel 2012.10.29. 12:38:00

@teknős: Dunaföldváron és Sopronban a szocik verték le a Fideszt. Akkor ott volt visszaszivárgás?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 12:51:45

@Ravasz Cugel:
"Egytől-ötig az három, nem kettő és fél?"

www.parlament.hu/irom39/00025/00025.pdf
"Határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke
irányadó. A középmértéket akként kell megállapítani, hogy a büntetési tétel alsó határához a
felső és az alsó határ közötti különbözet felét kell hozzáadni ."

Vagyis 1+(5-1)/2=3.

Jol jon ez a tudas majd, ha megoli a feleseget es a varhato buntetes merteken filozik a cellajaban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.29. 12:52:25

Ezt most nem értem. Kinek meglepő, hogy a proli Jobbik a proli M(SZ)MP-től vesz el? Na mindegy, ugorgyunk!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.29. 13:01:27

ja hát én meg azt várom már hogy nem három, de két részre szakadjon a fidesz, a jó és a bűnrossz emberekre, mert nem jó ha egy pártot az utóbbiak irányítják

kkbk.blog.hu/2012/10/29/angyan_pecsen

Ravasz Cugel 2012.10.29. 13:02:37

@Doomhammer: Á, én nem öldöklök nőket, legfeljebb orális szexre buzdítom őket. Kérdezze csak meg a kedves mamáját!

Kandeláber 2012.10.29. 13:12:22

@Dr. Zerge: Csak mert az arisztokrata DK és a kékvérű Bajnai-csicskák nem indultak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 13:14:13

@Ravasz Cugel:
"Á, én nem öldöklök nőket, legfeljebb orális szexre buzdítom őket."

Eroszakkal? Mert az is buntetendo.

Ravasz Cugel 2012.10.29. 13:20:43

@Doomhammer: Személyes varázsomat vetem be. Nevezz Magic boynak, vazze!

==T== 2012.10.29. 13:20:47

@Doomhammer: A srác állította csak a vascsöves dolgot, vagy úgy volt, vagy nem.

Bell & Sebastian 2012.10.29. 13:29:15

És most alaposan elgondolkoznék azon, hogy hosszútávon megéri-e ekézni a Jobbikot? Akkor is, ha nyúlfülű fideszes, de akkor is, ha nyúlszájú mandinka harcos lennék.

Már nagyon nem vevő a nép az őszintétlenségre, hogy kölcsönvegyem ezt a nyakatekert kifejezést Szabó István filmjéből, a Redl ezredesből.

Ravasz Cugel 2012.10.29. 13:37:06

@Bell & Sebastian: A Jobbik ekézését általában elvárják a másik pártok törzsszavazói. Eke nélkül is kérdéses, a jobbik valóbban őszinte, vagy legalább őszintébb-e, mint a többi. Vajon hányan tudták Szegedi kis titkát? Mind hallgattak, amíg Borsodban ki nem tört a parasztlázadás.

Kandeláber 2012.10.29. 13:40:59

Valami zselézett hajú cigókölyök nyalatkozott a királyi TV-ben a vascsőről.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.10.29. 13:42:14

@Bell & Sebastian: Megéri nekik. Minél több keresztrejtvényt fejtő, presszóban/talponállóban rtl-t néző Orbán és fidesz gyűlölő szalad a jobbikhoz, annál jobb nekik.

ü.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 13:58:23

@==T==:
Ketten voltak a megtamadottak, Raduly Arnold (a polgarmesterjelolt fia) es baratja.
mno.hu/ahirtvhirei/valasztas-vascsovel-tamadtak-az-egyik-jelolt-fiara-tiszavasvariban-1114181
"A Fidesz által támogatott független polgármesterjelölt Ráduly Zsolt fia és barátja a városban járt, és azt figyelte, történik-e valamilyen választással kapcsolatos visszaélés. Ekkor egy autóval érkező férfi szitkozódva közelített feléjük, majd könyökkel támadt az egyik fiúra. Ezután a kocsija csomagtartójából elővett egy fél méter hosszú vascsövet, és azzal próbált rátámadni a két fiatalra. A fiúknak sikerült autójukkal elmenekülniük, és feljelentést tettek a rendőrségen. A támadót – aki egy közeli település jobbikos képviselője – a rendőrség előállította."

Van a cikk alatt egy video, ott meg is szolalnak az allitolagos megtamadottak.

teknős 2012.10.29. 15:09:18

@Ravasz Cugel: A Dunántúlon soha sem tudott megerősödni a Jobbik. Tehát mivel szét se rendeződött soha, visszarendeződni sem tud. A Fidesz ezeken a helyeken elveszítette a protest szavazóit, de ezek tipikusan baloldali helyek voltak 2010 előtt, így nagy ovációra nincs oka a baloldali pártoknak.

Bell & Sebastian 2012.10.29. 15:11:23

Ezt a Radulyt vagyon hogyan ejtik hejesen? Mint a vörös martyot?

@Ravasz Cugel: Ami nemzeti, az csakis radikális lehet manapság. A többi ossza be a bal mezőt.

@gloire: Persze hogy, nomen est ámen. Tenderized rántott hús. :)

Tenderized Amen 2012.10.29. 15:13:54

Mi van Főnök, szólított? Meló van?

Tenderized Amen 2012.10.29. 15:15:35

Mi van Főnök, szólított? Meló van?

Bell & Sebastian 2012.10.29. 15:21:45

@Tenderized Amen: Meg is erősítem:
Ahogy vesszük, téged Antidoomnak fogadtalak, eriggy, oszt verekedj vele.
Ahogy vesszük, téged Antidoomnak fogadtalak, eriggy, oszt verekedj vele.

Tenderized Amen 2012.10.29. 15:26:19

@Bell & Sebastian: Na nee, főnök! Egy fizetésért ezt azért ne várja el. Ez még azt is bemagyarázza, hogy száz forintnak 65 a fele, a franc fog itt ujjat húzni a Szolgálatokkal.

Bloodscalp 2012.10.29. 16:02:00

@TuRuL_2k2: azért majd utána mehetnél mint jó "újságíró" hogy mivel is vesztegettek pontosan, piával, gulyással vagy száraztésztával. várom az update-et.

VT Man 2012.10.29. 16:21:48

"A választási részvételt megnehezítő, a jóval több szabadidővel rendelkező idősebbek politikai súlyát tovább növelő, ezért is különösen kártékony személyes feliratkozás óriási bizonytalanságot visz a következő választás kimenetelébe."

A szerző kifelejtette -- gondolom szándékosan -- az elektronikus regisztrációs lehetőséget.

Nyilván szándékosan hazudott, mert ilyen tájékozatlan nem lehet.

is 2012.10.29. 16:30:24

@TuRuL_2k2: átvették a terepet a cigányok. 20 év alatt az egy generáció. 10% szavazó kicserélődhetett elment "gazdag" magyarból "szegény" cigányra.

@poszt: 2006-ban már sehol nem volt az MSZP, az összes 2006-os hivatkozás és 6 évezés hülyeség. Budapesten az összes körzetet nem fogja az ellenzék nyerni, arról gondoskodik a körzetesítés, és Buda. A felét, azt igen.

Ha ma lenne a szavazás, akkor a Jobbik 0-2, az egyéb ellenzék (ha összefog, azaz egy jelölt/körzet lesz) max. 25, a FIDESZ min. 70 körzetet nyerne. A Jobbik irányába ez semmiképpen nem fog tovább mozdulni, így aztán nem érthető, hogy hol van itt a háromosztatúság? Vagy feljebb jön az egyéb, összefogott ellenzék 55-re (ehhez kb. 5%-nyi szavazó kell csak, elég közel vannak), vagy nyer a FIDESZ. Teljesen kétosztatú a kérdés.

873ujr3rk 2012.10.29. 16:41:41

időközi választásból mély következtetéseket levonni a 2014-esre fájó publikációs kényszer következménye lehet csupán

Anti Anyag (törölt) 2012.10.29. 16:45:24

Épp ez a választás mutatta meg az előzetes regisztráció fontosságát. Az nyilván ciki, hogy a fidesz hátterű csóka oldotta meg vesztegetéssel és szervezéssel, de azért az is nyilvánvaló, hogy ez nem csak fidesz privilégium.

Blogger Géza 2012.10.29. 16:56:25

" a fővárosban minden egyéni mandátumot elvisznek"

A fővárosban még sokkal nagyobb baloldali fölény idején sem vitt el minden körzetet a baloldal. Buda nagy része, a belváros, de még egyes pesti kerületek is maradnak jobboldaliak szerintem.

Blogger Géza 2012.10.29. 17:04:26

"egy, a kormánypártok számára győztes választás esetén milyen legitimációs problémákat jelent majd a választási rendszer durva átalakítása."

1990-ben is egy totál más rendszerben zajlottak le a korábbiakhoz képest a választások? Igen. Okozott ez bárkinek legitimációs problémát? Nem.

1994-ben is más volt a rendszer, mint előtte? Igen, legalábbis magasabb volt a küszöb, hogy kizárják a nem szimpatikus pártokat a parlamentből (MIÉP, Munkáspárt). Okozott ez bárkinek legitimációs problémát? Nem.

Meg lehet -e úgy valósítani a mindenki által üdvözölt létszámcsökkentést (amiről 20 éve beszélt mindenki, csak éppen semmi nem történt) úgy, hogy ez ne járjon a rendszer drasztikus átalakításával? Nem. Okozni fog-ez valódi legitimációs problémát? Nem. Aki el akar menni választani, az el is fog.

Link Elek 2012.10.29. 17:04:54

abban az esetben, ha se a fidesznek se a baloldali osszefogasnak, se a jobbiknak sincsen tobbsege, akkor a fidesz szovetkezni fog a jobbikkal, vagyis aki 2014-ben a fideszre szavaz, az a jobbikot segiti hatalomra

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.10.29. 17:11:43

Szóval a zembereknek elegük van az elmúlt 20 év politikájával és inkább a súlytalan Jobbikos polgármestert választják ismét(!), na ez szopás elvtársak...

Ravasz Cugel 2012.10.29. 17:23:55

@Doomhammer: Könyökkel támadt? Jó, hogy azt nem írják, hogy lefejelte a térdüket. A Fidesz támogatásában induló igazmondó Ráduly család. Szegények.

Bafana 2012.10.29. 17:25:21

Komment nélkül:

Nem hivatalos végeredmény:

1. szavazókör Ráduly 148 Fülöp 103 Tímáriné 35 Aleva 35 (cigány körzet)
2. szavazókör Ráduly 176 Fülöp 125 Tímáriné 21 Aleva 3 (cigány körzet)
3. szavazókör 331 Fülöp Erik, Ráduly 140 Tímáriné 70 Aleva 9
4. szavazókör Fülöp 252 Ráduly 166 Tímáriné 70 Aleva 20
5. szavazókör: Fülöp 219 Ráduly 96 Tímáriné 36 Aleva 6
6. szavazókör Fülöp 209 Ráduly 92 Tímáriné 33 Aleva 6
7. szavazókör Fülöp 333 Ráduly 215 Tímáriné 78 Aleva 11
8. szavazókör Fülöp 342 Ráduly 122 Tímáriné 60 Aleva 9
9. szavazókör Fülöp 341 Ráduly 140 Tímáriné 85 Aleva 10
10. szavazókör Ráduly 412 Fülöp 156 Tímáriné 10 Aleva 10 (cigány körzet)

Ravasz Cugel 2012.10.29. 17:27:00

@teknős: Rendben, készséggel elfogadom, hogy a Dunántúl nem a Jobbik legfőbb bázisa. Viszont, hogy a Fidesz vesztett protest szavazókat, azt nem hiszem. Inkább arról van szó, hogy a szocikból kiábrándultak most ébredeznek apátiájukból, és újra szavazgatni támad kedvük. Ellenben a Fidesz szimpatizánsai pedig éppen apátiába süllyedni látszanak. Szerintem inkább ettől nyertek a szocik.

El Hombre Muerto 2012.10.29. 17:27:07

Remélem, narancsék nyitott szájjal fognak berongyolni a saját maguk telepítette faszerdőbe.

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.29. 17:27:59

Nem is értem, hogy most miért nincs akkora nyáladzás, mint Dunaújváros esetében. Pár héttel korábban eljutottunk oda, hogy tulajdonképpen az ilyen választások az igazi választások. A kormánynak fel kellene állnia és átadni a helyet az MSZ-nek, mert már őt támogatják "az emberek".

Kandeláber 2012.10.29. 17:30:55

Majd beindítanak a körzetben egy-egy MSZP-hez illetve Fidesz-hez közelálló tésztagyárat, oszt jónapot.

campobaszo 2012.10.29. 17:33:12

@VT Man: Nyilván szándékosan hazudsz, mert ilyen tájékozatlan nem lehetsz."Ügyfélkapu regisztrációjának elengedhetetlen feltétele... személyesen meg kell jelennie".

kvadrillio 2012.10.29. 18:09:03

HA bOLLA tIBOR A bkv VEZÉRIGAZGATÓJA, AKKOR MI A F.NAK NYIHOG BELE vITÉZY A BKV-JEGY ÁREMELKEDÉSBE ????!

2012.10.29. 19:00:53

Nálunk dolgoznak cigányok, akik Tiszavasváriban laknak.
A munkájukra nem nagyon van panasz, jobban dolgoznak, mint a magyarok. Mondjuk nem irodai munkán vannak, de a fizikai munkában kevés magyar bírja velük a versenyt.
Ők is meséltek ma valami pálimkaosztást a választásokon, holnap meg is fogom kérdezni, ki osztogatta.
El vannak keseredve az eredmény miatt, de elsősorban azért, mert így folytatódik a város lemaradása. A nagy rendre való tekintettel szinte semmilyen új munkalehetőség nincs a városban, dolgoznának ők, ha adna valaki nekik munkát.

Kotkodus 2012.10.29. 19:02:14

@Blogger Géza: 90ben és 94ben a társadalom többsége a változtatások mögött állt... lehetne most is...

de vajon miért nincs népszavazás az új választási rendszerről? ;-)

persze ezt te mind tudod, de azért egész jó érveket találsz...

további jó munkát én megyek pihizni!

maskep 2012.10.29. 19:44:11

@Önnek megyünk: Rosszul emlékszel! Nem hallottam 2010. óta egyetlen időközi választás után sem, hogy a kormány illegitim, és monnyolle. Előtte minden alkalommal... Lehet, hogy neked későn esett le? Na és, mi van, nem teszik az ilyen baromság?

(Perszepersze, tudom, AKKOR jogos volt, most meg nem, mert AKKOR tényleg, de most egészen más, meg minden...)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 20:05:43

@TuRuL_2k2:
"Nem legenda, a Fidesznek mind szervezettségét, mind a hadra fogható aktivisták számát tekintve óriási az előnye."

Hivatalos: csaltak Tiszavasvári két választókörzetében. A Fideszesek csaltak, a hatalmas szervezettségükkel.

index.hu/belfold/2012/10/29/megsemmisitettek_ket_valasztokerulet_eredmenyet_tiszavasvariban/
"Visszaélések és törvénysértések miatt két választókerületben megsemmisítette a vasárnapi tiszavasvári időközi választás végeredményét hétfői ülésén a helyi választási bizottság – közölte Bundáné Badics Ildikó, a helyi a választási iroda vezetője."

Én még emlékszem, amikor Szigetvári Viktornak akkora mellénye volt a 2006-os választás megnyerése miatt, hogy az egész sajtó azt kürtölte, hogy Szigetvári csodacsapatát nem lehet megverni, mert ő akkora guru. Aztán legkésőbb 2010-re világossá vált, hogy egyszerűen jókor volt jó helyen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.29. 20:06:55

@Tenderized Amen:
"Ez még azt is bemagyarázza, hogy száz forintnak 65 a fele, a franc fog itt ujjat húzni a Szolgálatokkal. "

Be very, very afraid.

hoplita 2012.10.29. 20:09:23

@==T==:
Akinek az apja cigányokat szállít a magyarok ellen szavazni, annak azt sem hiszem, amit kérdez.
Ha meg vót vascső, akkor szét kellett vóna a fejét baszni vele, mert hasonló féreg lehet, mint a kibaszott apja.
A Tiszába vele...kibelezés után.:(

hoplita 2012.10.29. 20:16:42

@roli101:
Ön az Kalampár eftás, személyesen?

Anyádnak hazudozzál, köcsög.
Én már akkor melóztam cigókkal, amikor te még a zanyád csecsit szoptad.
2 hét kemény munka után egy hétig nem jöttek, még az átkosban.
Ma is ugyanúgy csinálják...a cigány legnagyobb ellensége a kibírhatatlan rendszeresség.

acko · http://acko.blog.hu 2012.10.29. 21:36:42

Hiába minden, nincs olyan választás, amely nem generálna ellentéteket!

Tricia McMillan 2012.10.30. 05:07:22

@Doomhammer:
Én számolok rosszul?
1+(5-1)/2=2.5

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.10.30. 08:36:32

@Tricia McMillan: A tisztelt jogalkotók méltóztattak körmönfontan és kétértelműen fogalmazni. Amennyiben az Ön verzióját vesszük alapul, és az egyhez hozzáadjuk az öt mínusz egyet, majd az egészet elosztjuk kettővel, két és felet kapunk.
Azonban, ha az egyhez az öt mínusz egy per kettőt adjuk, az eredmény három lesz.

Idézném tanult kollégám, Doomhammer úr bizonyító erejű tényközlését, hiteles forrásra történő hivatkozással:

www.parlament.hu/irom39/00025/00025.pdf
"Határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke
irányadó. A középmértéket akként kell megállapítani, hogy a büntetési tétel alsó határához a
felső és az alsó határ közötti különbözet felét kell hozzáadni ."

Vagyis 1+(5-1)/2=3.

Egyszóval leírva még kétféle értelme lehet, ezért van hozzá fűzött magyarázat. Ellenben a bírói gyakorlat, - és ezt első kézből tudom - két és fél évben számol.

Blogger Géza 2012.10.30. 08:39:57

@Kotkodus: A korábbi választási rendszerekről sem volt népszavazás. Ezernyi kérdés van, amiről nem volt soha népszavazás. Ha valaki egy kérdést annyira fontosnak tart, hogy nem tud ez ügyben népszavazás nélkül élni, gyűjtsön aláírást.

Kotkodus 2012.10.30. 09:11:02

@Blogger Géza: :)))
aranyos vagy géza!

"Az Alaptörvény tíz pontban határozza meg azokat a kérdéseket, döntéseket, amelyekről nem lehet országos népszavazást tartani. Így például az Alaptörvény módosításáról, a választásról szóló törvények tartalmáról, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésekről, az Országgyűlés feloszlatásáról."
www.mkogy.hu/fotitkar/nepszav/nepszav_bev.htm

persze tudom, hogy ezt te tudod... de ennek ellenére bepróbálkozol ezzel... nevetséges? szánalmas?

néha gondolkodom az olyan fickókon, mint te...
egyértelmű, hogy néha olyat írsz, amiről tudod, hogy csak üres érv, csúsztatás, stb.
- ennyire hűséges vagy, hogy tényeket ferdíteni is kész vagy a nemes cél érdekében (amivel saját tudásodat, intelligenciádat alázod meg...)?
- ennyire jól fizet "valaki"?

Balt 2012.10.30. 09:25:36

@Ravasz Cugel: :) Mivel 1 év a minimálisan kiszabható:
5-1=4 (év a büntethetőség szélsőértékei között),
4/2=2 (a különbség középértéke),
1+2=3 (a kiszabhatóság középértéke)

(Nem vagyok informatikus.)

Balt 2012.10.30. 09:48:17

@Link Elek: Aki meg nem, az Gyurcsányra. (lám, itt jobbra Bajnai: E"gymás között tisztázza vitáit a DK és a Milla!")

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 09:52:27

@Ravasz Cugel:
"Személyes varázsomat vetem be. "

Mindegyik ezt mondja. Az elejen.
Aztan bizonyitekok hatasara megtorik es beismeri, hogy eroszakoskodott a novel.

Balt 2012.10.30. 09:53:07

@kvadrillio: Mert Vitézy a BKK vezérig., tehát beosztás szerint a BKV aktuális vezetőjének felettese, nem utolsó sorban a jegyárusítás, ellenőrzés stb. jogát-feladatát magához vonta a BKK. (Nyilván a fővárosi közgyűlés fog dönteni a jegyárakról.)

Balt 2012.10.30. 09:55:42

@Kotkodus: "de vajon miért nincs népszavazás az új választási rendszerről? ;-)"

Vajon miért nem volt '90-ben? Bár felfoghatjuk úgy is, hogy az volt, az utódpárt megfelelő eredményével... Fogjuk fel most is így; nem tévedek nagyot, ha a zellenzék eddig fogja emelni a tétet. (Pedig ugye leírták a maszopnak, hogy ez kontraproduktív...)

Balt 2012.10.30. 09:57:08

@maskep: "Nem hallottam 2010. óta egyetlen időközi választás után sem, hogy a kormány illegitim, és monnyolle. Előtte minden alkalommal..."

Azt hiszem, az eredmények megmutatták a dolog mibenlétét. És most is mutatják...

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.10.30. 09:59:37

@Balt: Jelenit-e vajon a "határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor" kitétel feltétlenül a szabály minden esetben kötelező alkalmazását? Az ügyek egyedi értékelése során a bírói gyakorlat szerint, a bírói függetlenség biztosította lehetőség alapján valamennyi enyhítő körülmény figyelembe vétele mellett a terhelt akár kaphat megrovást, próbára bocsátást vagy pénzbüntetést is. Amikor pedig a középmérték szerinti letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik a terheltet, az enyhítő körülmények beszámítása úgyszintén a középmértékből jön le.
Vajon szükség volt-e megerőszakolni a logikát ezzel a jogértelmezéssel?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.30. 10:03:57

@Tricia McMillan: @Shyad-Khourongai: Általános iskolai matek tananyag, hogy zárójelen kívül az osztást-szorzást előbb kell elvégezni, mint az összeadást és a kivonást. Vagyis:

1+(5-1)/2

esetén az 1-hez kell hozzáadni az (5-1)/2-t, azaz 4/2-t, azaz 2-t.

A 2,5-ös eredmény akkor jöhetne ki, ha így lenne leírva:

(1+(5-1))/2

Persze akkor az (5-1)-nél fölösleges a zárójel.

Mondom, ált. isk. matek tananyag. :)

Balt 2012.10.30. 10:05:19

@Shyad-Khourongai: Passz, a joggyakorlat és jogelv tőlem - jogkövető áp.-tól :) - távol eső fogalmak, csak az alapfokú algebrára hegyeztem ki a mondanivalómat. :)

Blogger Géza 2012.10.30. 10:06:18

@Kotkodus: Nem, ezt tényleg nem tudtam, hogy kiemelten a választási törvényről sem lehet népszavazást tartani. Mondjuk ezzel én pl. nem is értek egyet, ami nem adótörvény, költségvetés meg alaptörvény (részletszabályok továbbra sem lesznek benne) , ott szerintem elvi szinten nem lenne baj, ha fennállna lehetőség. No de tudod, biztos elhitték a baloldal állandó propagandáját, hogy weimarizálódás folyik, ezért harcolni kell a népakarat közvetlen kinyilvánítása ellen, mert a nép még felül a demagógoknak. :) Végül is egész rendszer arra épül, hogy semmilyen hatalom ne legyen korlátlan, így a népé sem az. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 10:07:06

@Shyad-Khourongai:
"Jelenit-e vajon a "határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor" kitétel feltétlenül a szabály minden esetben kötelező alkalmazását? "

Nem, ez csak azt jelenti, hogy egy atlagos ugynel (nincsenek kulonosebb enyhito vagy sulyosbito korulmenyek), a bironak a kozepmerteket kell figyelembe vennie. Tehat ha bebizonyosodik a felfegyverkezve elkovetett garazdasag a tiszadadai Jobbikos kepviselo eseteben, akkor 3 evre megy a bortonbe.

A biroi fuggetlenseg szep dolog, de a magyar gyakorlat azzal jart, hogy megyenkent akar 50%-kal is elterhettek egy tipikus ugyben kirott iteletek.
www.origo.hu/itthon/20121008-egyformabb-de-szigorubb-iteleteket-hoz-a-kozepmertek.html

Kotkodus 2012.10.30. 10:09:31

@Balt: mint említettem, a korábbi esetekben megvolt a változásokat támogató társadalmi többség. ha jól tudom az új választási rendszert 80% fölött utasítják el a szavazók...

Blogger Géza 2012.10.30. 10:15:52

@Kotkodus: 1989-ben megmérte valaki, hány % támogatja az új választási rendszert? Aligha. Lehet, hogy mondjuk 90% elutasította volna a kopogtatócédulákat. (Én pl azt nagyon utáltam mindig is, ezerszer problémásabb adatvédelmi szempontból is, mint egy sima regisztráció.) Egyébként amikor ezeket a közvélemény-kutatásokat végezték, még azt sem lehetett tudni, hogyan lehet majd regisztrálni. (Pl. ügyfélkapu akkor még szerintem nem volt lefektetve)

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.10.30. 10:17:35

@Holger Hartland: Őszintén bevallom, sosem voltam erős matematika tantárgyból. Ennek legalapvetőbb oka, hogy nem szerettem. Épp csak leérettségiztem belőle, és később szigorlaton is inkább átrugdostak, mint magamtól mentem át. A maguk levezetése itt világosnak tűnik, úgyhogy jól megértettem.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.10.30. 10:21:34

@Doomhammer: Maga nagyon haraguszik arra a Jobbikos képviselőre. Úgy véli, csakis a roma származású vádló mondhat igazat. Jól olvasom én, hogy valami vénember támadt rá 2-3 romára? A magyar viszonyok között ez nem tűnik nagyon életszerűnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 10:26:20

@Shyad-Khourongai:
A vadlo a fideszes polgarmesterjelolt fia ill. annak a baratja volt. En nem vagyok jo szarmazas szemre valo megallapitasaban, de nem latszik ciganynak.
Itt tekintheti meg a cikkben lathato egyik videoban.
mno.hu/ahirtvhirei/valasztas-vascsovel-tamadtak-az-egyik-jelolt-fiara-tiszavasvariban-1114181

Vascsovel siman agyon lehet verni egy embert (fel meter hosszu, 6-7 cm atmeroju a vallomas szerint). Ha valaki vascsovel tamad egy emberre, az legalabbis nezzen szembe egy szigoru tekintetu biroval es ijedjen meg a harom evtol (aztan majd a biro eldonti, mennyire volt komoly a kiserlet). Ha pedig alaptalanul vadoltak meg, akkor a vadloi ijedjenek meg a hamis tanuzas vadjatol (megvolt mar a szembesites).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 10:27:39

@Shyad-Khourongai:
Maga szerint rendor irogathatna egy nyilvanos forumra egy folyamatban levo rendorsegi ugyrol?

Kotkodus 2012.10.30. 10:32:31

@Blogger Géza: örülök, hogy újat tudtam mondani neked!

az alapelvekben egyetértünk: "elvi szinten nem lenne baj, ha fennállna lehetőség"...
de nem áll fenn!
és mindketten tudjuk, hogy miért nem áll fenn; te cinikusan le is írod: "harcolni kell a népakarat közvetlen kinyilvánítása ellen".... (amikor éppen ez az érdekünk...)

továbbra is elismerem a fidesz kiváló képességét, hogy a törvényesség határán lavírozva a maga érdekére alakítsa a feltételeket. ebben nincs párja a magyar politikában. bárcsak a kormányzáshoz és a gazdasági folyamatok szabályozásához, irányításához értenének fele annyira, mint a hatalom megszerzéséhez és megtartásához...

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.10.30. 10:34:49

@Doomhammer: A Ráduly cigány név, ez kétségtelen. A fiatalember, ha cigány, eléggé kikupálódott. Bár társai is ilyenek lennének!

Maga itt nem árult el olyan részleteket, amelyek akadályoznák, befolyásolhatnák a nyomozást, vagy kétségbe vonhatnák annak tisztaságát. Maga itt a bűnözők lelkületéről állított biztosat, hogy mind megtörnek vallatáskor. Ezért gondoltam, hogy tán rendőr. (Amúgy tudom, hogy nem. Hihihi)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.30. 10:47:50

@Doomhammer: 6-7 cm-es vascsővel elég nehéz valakit agyoverni, mert rossz a fogása. Ráadásul ez 2.25 vagy 2.5 colos méretet jelent, ami elég ritka. Inkább egy 5/4-es vízcsőről lehetett szó, az bő 3 centi, így jó a fogása.

Kotkodus 2012.10.30. 10:48:53

@Blogger Géza: a 89-90es változásoknak - amelyek szerintem sem nevezhetőek tökéletesnek - megvolt az az előnyük, hogy a korábbi rendszerhez képest megvolt a társadalmi támogatottságuk: jobb volt, mint az előző és ezt a többség így gondolta (ha nem így gondolta volna a többség viktorka ma mszmp-s főnök lenne... kisz-titkárként elindult ő ezen az úton is...).

a most bevezetésre kerülő rendszer nem élvezi ezt az előnyt, sőt!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 10:54:11

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Tudja, beszelgettem errol Bell & Sebastiannal, o vetette fel azt a szempontot, hogy a vascsovet el is vehetik az embertol. Azota gondolkodom az optimalis atmeron ill. anyagon.

En ezen felul egy kicsit hosszabb vascsovet hasznalnek, ugy metereset kabe. Azzal megakadalyozhatnam, hogy a tamado szurasi kozelsegbe erkezzen.

Gumifogantyu kell ra, nem kerdes.

A vascso azert keltette fel a figyelmemet, mert ugy tunik, ez a tiszadadai onkormanyzati kepviselo ki se mozdul nelkule otthonrol, plane, ha valasztas tisztasagat megy ellenorizni. Kemeny kornyek lehet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 10:55:01

@Shyad-Khourongai:
"Amúgy tudom, hogy nem."

Na latja. Akkor minek aggodalmaskodik?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.30. 11:02:07

@Doomhammer: Akkor használjon kardot, azt nehezebb elvenni, és könnyen távol lehet vele tartani a késsel operálókat.

Jobbikos képviselőként cigányok lakta környéken tényleg nem lehet egyszerű.

Blogger Géza 2012.10.30. 11:43:02

@Kotkodus: Szerintem meg a mostanit is támogatja a többség. Elég egy forduló, kevesebb képviselő, nincs kopogatató-cédulavadászat stb. Az, hogy egy elemet kipécézünk (regisztráció), meg lehetett volna tenni 1990-ben is, és ki lehetett volna mutatni, hogy azt épp nem támogatja a többség.

Kotkodus 2012.10.30. 12:13:07

@Blogger Géza: igen és lehet fából is vaskarikát csinálni! csak hinni kell benne!

Tricia McMillan 2012.10.30. 12:32:29

@Holger Hartland: Teljesen jogos, és szégyellem is, hogy csak írását olvasva jutott újra eszembe, ez az általános iskolai anyag.
Az lehet a probléma, ha az ember sok időt tölt programozással, a programnyelvek nem veszik figyelembe ezt a szabályt (a LISP biztos nem), ezért én biztos, hogy: 1+((5-1)/2)=3 írnék, így egyértelmű.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.30. 12:43:16

@Tricia McMillan: Az infix notációjú nyelvek kezelni szokták az operátor precedenciát.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.30. 12:43:55

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Igen, de a karddal nagyon kilog a lolab. Azt masra, mint eroszakos cselekedetekre hasznalni nem lehet, mig a vascso lehet resze egy barkacsolasi projektnek.

Hat igen, Tiszadadan zajlik az elet.

www.hirado.hu/Hirek/2012/02/20/11/Tovabbra_is_tagadja_bunosseget_a_tiszadadai_asszony_megolesevel.aspx
" A vádirat szerint a nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével vádolt, korábban lopás és magánlaksértés miatt elítélt, büntetéséből 2007. szeptember 23-án szabadult Lakatos Gusztáv hazafelé tartva bement egy egyedül élő nő tiszadadai házába, ahonnan értékeket akart ellopni. A férfi a zajokra felébredő 59 éves asszonyt többször fejen ütötte, majd a földre zuhant sértettbe többször belerúgott és megtaposta.

A nő a bántalmazás következtében a helyszínen meghalt. Az elkövető az áldozat füléből kivett fülbevalókkal és egy mobiltelefonnal elmenekült a helyszínről. A 42 éves férfit a nyomozás során előbb tanúként hallgatták meg, majd gyanúsítottként őrizetbe vették.

A bírósági eljárás során a vádlott végig tagadta bűnösségét, azzal védekezett, hogy a gyilkosság időpontjában a "szabadulása tiszteletére rendezett ünnepségen" saját házában tartózkodott. Lakatos Gusztáv ezen állítását élettársa és több tanú is alátámasztotta, bár vallomásaikban ellentmondásosan nyilatkoztak az összejövetel időpontjáról. "

Tricia McMillan 2012.10.30. 14:56:37

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Bocs, én csak a Lisp-hez értek, az meg prefix notációjú.
De teljesen jogos.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.30. 17:08:55

@Doomhammer: Mondja azt, hogy iaido edzésre ment, és közben megtámadták a bodzaszedők.

Khm, az elkövető neve elég jellemző.

@Tricia McMillan: Nem értek a LISP-hez, de a prefix (és postfix) notációjú nyelveknél elvileg nem is kellene zárójel, az operátorok sorrendjével is lehet érni a kívánt eredményt (viszont szórakozzon vele akinek 2 anyja van). Gondolom az egyszerűség kedvéért van lehetőség zárójelezésre.

Blogger Géza 2012.10.31. 08:39:39

@Kotkodus: Mondjuk szerintem úgysem lenne elég résztvevő egy ilyen témájú népszavazáson, tehát gyakorlati jelentősége elhanyagolható a dolognak. Az meg teljesen természetes, hogy minden párt a hatalmon maradásra törekszik, nincs ezzel semmi baj, amíg alkotmányos keretek közt teszi.

Amúgy az elmúlt 22 évből 6-ot volt hatalmon a Fidesz, nem túl magas arány. És nem rá jellemző, hogy 19 ezer Ft-os cukorkák ígéretével került volna hatalomra. És az sem, hogy erőn felüli osztogatással próbált volna ottmaradni.

Kotkodus 2012.10.31. 09:20:48

@Blogger Géza: egy előzetes közvéleménykutatást valamiért objektívebbnek tartanék a te véleményednél, azonban - az imf kampány miatt - erre már nem maradt keret...;-)
sebaj, a lényeg, hogy most már tudjuk, tiszteletet és bizalmat követelünk egy intézménytől, amelyiket se nem tisztelünk sem nem bízunk benne...;-)
és igen, a fidesz nem olcsójancsi. nem szaroznak szavazatvásárlással (na jó, véletlenül néha lebuknak, de azok elszigetelt esetek...), ők inkább alaptörvényt módosítanak, ha előkerül egy kényelmetlen kihívó... ;-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.10.31. 12:36:22

@TuRuL_2k2:
"Már tegnap is kerestem videókat, de sehol sem találtam. "

Most mar hozzaferheto.
www.youtube.com/watch?v=DnHsyihFdxM

odabas 2012.11.05. 10:15:56

@Shyad-Khourongai:

Ez minősíti a bírói kart.

1-5-ig a középmérték nyilvánvalóan 3 év!! Aki ezt nem fogja, az matematikából 2-es volt általánosban vagy jogász.
süti beállítások módosítása