Sólyom vs Szlovákia: káeurópai nyomorúságok
2012. október 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Sólyom vs Szlovákia: káeurópai nyomorúságok

solyomll.jpg

Az Európai Bíróság minapi ítélete, miszerint Szlovákia jogszerűen tiltotta meg Sólyom Lászlónak, hogy belépjen az ország területére, nagy felháborodást okozott itthon, különösen a jobboldalon.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának kedden kihirdetett ítélete szerint Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását. Az ítélet indoklása szerint Sólyom Lászlónak egyfelől magyar állampolgárként joga van ahhoz, hogy szabadon mozoghasson és tartózkodhasson a tagállamok területén, másfelől azonban az uniós jogot a nemzetközi jog releváns szabályaira tekintettel kell értelmezni. A nemzetközi jog szabályai értelmében az államfő a nemzetközi kapcsolatokban olyan különleges jogállással rendelkezik, amely a többi között kiváltságokkal és mentességekkel jár. Az államfő külföldi tartózkodására nézve a diplomáciai kapcsolatok joga irányadó. Az ilyen személy „valamely más tagállam területére történő belépésére nem ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint amelyek a többi polgár belépésére irányadók”. Az Európai Bíróság szerint „az a körülmény, hogy valamely uniós polgár államfői hivatalt tölt be, igazolhatja az uniós jog által e személy részére biztosított szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának a nemzetközi jogon alapuló korlátozását”. A bíróság szerint ebből következően az uniós jog nem kötelezi Szlovákiát arra, hogy biztosítsa a magyar államfőnek a területére történő belépését. Nincs mit tenni, a bíróság ítéletét el kell fogadni, de van mit leszűrni az ügy tanulságaiból.

A bíróság ugyanakkor nem csak ezt mondta ki: azt is megállapította, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott a 2004/38-as irányelvre a belépés megtagadásának jogalapjaként – hiszen annak alapján csak a közrend, a közbiztonság, vagy a közegészségügy veszélyeztetettsége esetén lehetne megtagadni a belépést. Ez már alapból egy megalázó hivatkozás volt Szlovákia részéről, hiszen Magyarország akkori első embere, a bánáti bazsarózsákért aggódó jogászprofesszor ugyan miként veszélyeztette volna északi szomszédunk közrendjét, közbiztonságát, pláne a közegészségügyét. Szlovák részről sem kell tehát győzelemként megélni a bíróság döntését, ki lett mondva, hogy nem volt alapja a kitiltás indoklásának.

Amiatt viszont dörzsölhetik a tenyerüket a pozsonyi ravasz technokraták, hogy a bíróság azt mondta ki: a téves hivatkozásuk sem minősült joggal való visszaélésnek, hiszen a belépés megtagadásának a nemzetközi jogon alapuló lehetősége így is adott volt Szlovákia számára. Végső soron tehát mégis csak Szlovákia jött ki jobban az ügyből, Magyarország pedig lenyelheti a sértést, hozzátéve a Haza vs Nagyvilág sértettségkomplexumához egy újabb epizódot. A kormány bízik abban, hogy sem Magyarország és Szlovákia viszonylatában, sem más tagországban nem történik a jövőben ilyen eset. 

A probléma ott van, hogy ez az eset egyáltalán előfordulhatott. Magyarország először az Európai Bizottságtól kérte, hogy Szlovákia ellen nyújtson be kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet az európai bírósághoz. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény azonban úgy ítélte meg, hogy az uniós jog nem alkalmazandó valamely tagállam államfőjének más tagállamban tett látogatásaira. Magyarország ezért saját maga indított keresetet Szlovákia ellen. Az Unió bírósága végül meghozta az ítéletet, amiben még arra is kitért: az augusztus 20-i magyar állami ünnepet követő nap a bíróság megállapítása szerint „Szlovákiában érzékenynek ítélt dátum, mivel 1968. augusztus 21-én öt, a Varsói Szerződésben részes állam fegyveres erői – köztük magyar csapatok is – megszállták a Csehszlovák Szocialista Köztársaságot”.

Amint látható, egyszerre lettünk szenvedő alanyai annak, hogy az EU alapvetően nem akar beavatkozni civakodó tagállamok belügyeibe, s ha ez ügyben megkeresik a Bizottságot, akkor az inkább a feltartott kéz politikáját választja, és visszadobja a labdát a feleknek; másrészt pedig annak, hogy a távoli Kelet-Európából Brüsszelig, Strasbourgig és Luxemburgig eljutó információmorzsákból, a kölcsönös történelmi sérelmekből igencsak szelektíve tudnak válogatni. Így egy szerencsétlen Szent István-szobor avatása ügyében  akit még a hardcore szlovákok is elismernek a szerintük egykori közös haza, Uhorsko első királyának a szerencsétlen dátumegyezés miatt a '68-as sérelmekre koncentrálnak.

Más sérelmekre persze nem ilyen kényesek: a Bizottság jogi képviselője a minap arra kérte az Európai Parlament világpolitikai jelentőségűnek kevéssé nevezhető petíciós bizottságát, hogy ne vegye napirendre a Benes-dekrétumok ügyét, mert azok történelmi dokumentumok, amiket az Európai Unió keletkezése előtt alkottak meg – miközben azt elfelejtik, hogy az immár EU-tag Szlovákia 2007-ben meg is erősítette a dekrétumok sérthetetlenségét. Bár a két ügy a brüsszeli elefántcsonttorony labirintusában talán kevesek fejében kapcsolódik össze, de azért mégis csak egy ordító kettős mércéről van szó – melynek felemlegetésében Lovasnak is igaza van. A Sólyom-ügyben hozott ítélet precedens értékű, azon pedig vitatkozzanak az európai jogtudorok, hogy az EU egyik kőbe vésett, alapvető szabadságának számító személyek szabad mozgását tényleg felülírhatja-e a nemzetközi jog.

Az európai integráció eszméjét egykor megálmodták, az évtizedek során kiépültek rá az intézmények, kialakult az európai jog – s ebben a szférában nem tudták elképzelni, hogy előfordulhat az: két, az EU-ban és a NATO-ban is szövetséges tagállam közül az egyik diplomáciai pofonnal hazazavarhatja a másik államfőjét. Ezt az első Fico-kormány által kirobbantott ügyet hála Istennek a józanabb szlovákok is elítélik, lásd a liberális Sme tegnapi cikkét, mely szerint „ostoba politikai döntés” és „kifejezetten ellenséges lépés” volt Sólyom kitiltása, függetlenül attól, hogy jogi szempontból rendben volt-e. Csak józanságra tudunk inteni mi is. És annak sajnálatos belátására, hogy – miként az egész ügynek az uniós intézmények általi kezelése is mutatja –  az EU nem tud mit kezdeni a kelet-európai kisállamok nyomorúságával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr554855938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sólyom vs Szlovákia: káeurópai nyomorúságok 2012.10.18. 14:33:02

Sajnálattal kell belátnunk, hogy az EU nem tud mit kezdeni a kelet-európai kisállamok nyomorúságával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabbe (törölt) 2012.10.18. 13:02:24

azért hörögtök, hogy ne avatkozzon be....most megtették. mi ezzel a gond?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.10.18. 13:28:08

Orbánéknak is az agyament "koki meg saller" osztogatás helyett ezeket (Benes) a dolgokat kéne az únió orra alá dörgölgetni folyamatosan és igenis keményen kérdőre vonni őket a gyakori kettősmérce alkalmazása miatt--talán többre mennének vele és szimpatikusabb is lenne.

thwarter 2012.10.18. 13:31:54

Ez az itelet nemhiaba most jelent meg. Maarorszagot mar sehol sem veszik komolyan es nem is fogjak egy hosszu ideig. A nagy szabadsagarcunk jokora hitelvesztessel jart, mint direkt, mint atvitt ertelemben. Nagyon sokat kell majd dolgozni a kovetkezo kormanyoknak, hogy megint targyalopartnerkent nezzenek rajuk. Tudomasul kell venni, Magyarorszagnak nincs politikai sulya, ez teny, ezt kar vitatni, gyakorlatilag nem termelunk (es soha! nem is founk tudni Kinaval versenyezni) es nem is vagyunk fontos felvevopiac. Idaig is csak udvariassagbol ultek le velunk egy asztalhoz, ma mar abbol sem. A szolvakok egy egeszen mas fajta imazst epitettek ki magukrol kulfoldon az elmult evekben, es ennek mar latszik az eredmenye.

nyomasek 2012.10.18. 13:34:51

A legkínosabb az ügyben az, hogy legközelebb bármely ország nem tetsző vezetője simán hazazavarható lesz.

Amúgy a benes dekrétumokkal kapcsolatban lehetne indítani polgári pereket, ha már nagyjaink lesz@rják az emberi jogokat. Ebben az ügyben simán találhatnánk szövetségest a németekben, ott is vannak károsultak dögivel, jelentős vagyonleltárral a kezükben.

Kandeláber 2012.10.18. 13:39:46

Jó hallgatni ezt a sok szlovák-szimpatizánst, akik annak örülnek, hogy az ország volt köztársasági elnökének megalázása immár törvényesítve van.
Bezzeg, amikor Gönczöt kifütyülték a Kossuth téren, a jajgató kórus visítása az egekig hatolt.

Kandeláber 2012.10.18. 13:44:42

Persze a sors talán most törlesztett neki. annak idején AB elnökként elgáncsolta a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvényt, és ezzel sok kártevő felelősségre vonását odázta el.

is 2012.10.18. 13:54:38

"a pozsonyi ravasz technokraták"

ja, ha megvan az ítélet Virág elvtárs, akkor felesleges a többi. mert mit is képzeljünk egy szlovákról? hogy ő nagyjából ugyanaz a közép-európai, mint a magyar, az ő nemzete is élt más népek fennhatósága alatt évszázadokon át, ő is szerente boldogulni, előbbre jutni? nem, ne ezt gondoljuk. gondoljuk azt, hogy a szlovákok reggeltől estig azzal kelnek, hogy de milyen kis semmi ország vagyunk, és hogyan tudnánk cserébe a magyarokat szívatni. legyen ez az alapállás a szlovákokkal, a többi már jön magától.

sőt, legyen ez az alapállás a nem FIDESZes magyarokkal szemben is. azok sem normálisak. Brüsszel? hát ott aztán csak ökrök vannak. az USA alapból jó lenne, ha nem lenne ott Thomas Melia, meg nem szólnának be évente egyszer-kétszer, mert így persze coki nekik.

alapállás, hogy semmilyen vitapartnerünk velünk nem egyenrangú. aki velünk nem ért egyet, azt azonnal negatív kitételekkel kell sárba húzni, lenyomni.

no, hát ragadjatok ebbe bele. mucsa, de legalább világos, érthető.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.18. 13:56:35

Nohát, nohát. Milyen meglepő, hívatlan közjogi méltóságot nem köteles beengedni egy szuverén állam. Hogy mik vannak! (Megjegyzem az azért mókás, hogy ezek szerint az nem az egyén önrendelkezésének a része, hogy ő most éppen mely minőségében kel útra...)

Ha Sólyom nem lett volna annyira mániákus jogász, és egy vállrándítással tovább megy, elmondta volna a beszédét, oszt' jónapot. Nem merték volna fizikailag akadályozni.

Vagy lett volna annyi esze, hogy nem az előre megadott útvonalon megy. A tótok várják a hídon (unalmukban mind a 300 szavukat lefordítják mócra kecskebaszás közben), ő meg befut Párkány felől.

Vagy, ha a magyari pártokrácia legalább a legelemibb ügyekben képes volna hatékonyságra, Sólyom telefonál négyet, azonnali hatállyal lemond, magánemberként átmegy, dumál, hazajön, következő hétfőn újraválasztja a parlament, oszt' szintén jónapot.

Na, jó, ez mind utópia. Sólyom olyan, amilyen, a pártjaink pláne. (Előbbi azért még elviselhető így is.) Mi a büdös faszomnak kellett akkor belekezdeni ebbe az egészbe? Már bocs, de nem kellett volna Hanussennek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk ami ebből lett.

Nagy magyar diplomácia...pff... dilettáns balfaszok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.18. 14:04:05

Az egész elk*rt ejrópaiünió egy nagy b*dös „zsidópiaczi bureau”.

ü
bbjnick

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.10.18. 14:12:03

Ezt a képet eredetileg a Dotoho nevű tót nacionalista blogra készítettem, de szeretném megosztani veletek is.

Ez az egyszerű kép látványosan érzékelteti az 1100 éves magyar állam kulturális és erkölcsi fölényét a rozoga testű, idomtalan, 18 éves szlovák gnómállammal szemben:

i.imgur.com/Lrjzs.jpg

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.18. 14:13:08

@Dr. Zerge: Esetleg bevihette volna Szőcs Géza egy jó nagy táskában.

Kúl a Bácsi 2012.10.18. 14:18:04

Ez MSZP-bukta egyértelműen, egy öröklött kereszt az elmúlt 8 évből.

Ez a hála a holokauszttörvény aláírásáért? Na mindegy, ez van. Boldogok lehetnek a benesi törvényeikkel együtt.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.18. 14:18:24

Látom, kurvára nehéz szelemi művelet a jobboldalnak, hogy megkülönböztesse a JOGSZERŰt az ETIKUStól (hogy segítsek egy témába vágó példával: a baltás kiadása is jogszerű volt ugyan, de nem etikus).

Kis háziolvasmány:
szabadter.wordpress.com/2012/10/18/pofon-es-abece/

pcmci 2012.10.18. 14:29:17

@Kúl a Bácsi: picsába! én akartam először elmúltnyóltzévezni! köcsög gyurcsány csinálta ezt is! és még most is nyomja ezerrel a megszórító politikát! fúúúúúj!!!

M-Cube 2012.10.18. 14:29:24

Muszály volt nekünk elismerni az önálló Szlovákiát, csak kérdezem...

Lev Menachem 2012.10.18. 14:35:26

@kesztió: Látom kurva nehéz liberálisként felfogni, hogy alapvetően a kettős mércével van a bajunk.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.18. 14:39:27

Az EU, meg európa látványosan szivat minket. Kezdve a bős nagymarosi döntéstől, folytatva a vöröscsillag legalizálásával (kíváncsi lennék, ha horogkereszteket hordanék, azzal a jelszóval, hogy odavagyok a távolkeleti kultúrákért, akkor is felmentene-e az európai bíróság), most meg ez.
Ezért egy rakás szar ez az Európa úgy, ahogy van.
Ellenünk folyik túlzott deficit eljárás, holott nincs túlzott deficitünk, úgy hogy közben néhány tagállamnak, kifejezetten az EU engedte meg, hogy több legyen a hiánya, mint 3%. Minket ijesztgetnek a támogatások visszatartásával, amikor egy rakás tagállam most készül összedőlni!
S ne monggya azt senki, hogy ennek a Patás kuruckodása az oka.
Egy rakás szar ez az elvtelen Európa, s benne az EU, aki úgy emelt be tagállamokat a tagjai közé, ahol náci törvények vannak (benes dekrétumok, litvániában az oroszok, lengyelek jogfosztása), tagállam lehet a kettéosztott Ciprus. Az EU kenegeti a szart, ahelyett, hogy megoldaná a belső ellentéteket, a saját egzisztenciáját fenyegető problémáit.
Szóval egy rakás szar ez az elvtelen, vallástalan Európa és benne az EU.

Robinzon Kurzor 2012.10.18. 14:46:08

1. Nem a kitiltás jogszerűségét mondták ki, hanem hogy erre a speciális esetre az EU-jogot felülírhatja a klasszikus nemzetközi jog.

2. Ezt tudnia kellett (volna) azoknak, akik ezt az eljárást, ilyen jogalapra hivatkozva elindították.

3. Át kellett volna menni azon a kurva hídon, ha már elment a közepéig. Ennél szánalmasabb megoldás nem volt.

4. Végig kellett volna gondolni előre az egész szoboravatást, de ahol egy Kumin lehetett a stratégiai főosztály vezetője ...

Robinzon Kurzor 2012.10.18. 14:52:50

És igen, ez onnan nézve bizony gyerekes és szánalmas, amit "ezek" csinálnak: a kitiltás is, meg az emiatti árulkodás is.

Kandeláber 2012.10.18. 14:55:40

@Robinzon Kurzor: A legszánalmasabb az örök ellendrukkerek kárörvendő röheje.
És a szlovákokat ilyen szempontból még meg is értem, mert a helyükben én is röhögnék.
Csak az állítólagos magyarokat nem értem igazán, már Sólyom is Sátán?

Harald Blåtand 2012.10.18. 15:02:59

"egy szerencsétlen Szent István-szobor avatása ügyében"
Pontosabban: egy történelemhamisító, kettőskeresztes-hármashalmos zászlóval ábrázolt Szent István-szobor avatása ügyében. Nagyon meggondolatlan lépés volt Sólyomtól elmenni az avatására - persze a vérparaszt szlovák túlreagálást ez nem menti, de vicces, hogy a közt. elnöki hivatalban senkiben fel sem merült, hogy egy ilyen szobor provokáció. (Ahogy a kettőskeresztes pozsonyi Szvatopluk-szobor erre adott tudatos válaszprovokáció volt.)

Mail Undelivered 2012.10.18. 15:11:10

Mecsoda problémákat detektált a poszt :-)
A gödhös ország ütőerén tartott ujjak megtalálták a problémák gyökerét. Egy kis benesezés, egy kis szoboravatás, s a haza fényre derül.
najó, egy madínertől ennyi telik.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2012.10.18. 15:13:38

Nem meglepő, ha Ficó felmerül, mint Barroso utóda...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.18. 15:29:50

@kesztió:

Össze-vissza tetszel beszélni!

Először lehülyézed a jobboldalt, mert erkölcsi aspektusokat keres egy európai bírósági ítéletben, majd az azeri kiadatási ügy kapcsán erkölcsi vonatkozásokat emlegetsz. Ezzel is igazold azt a nézetet, hogy ahol nincs meg (legalább) az igény a jogi és erkölcsi vonatkozások összhangbahozására, ott az erkölcs szabad prédává válik.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.18. 15:33:47

@bbjnick:

Ezzel is igazold azt a nézetet=Ezzel is igazolod azt a nézetet

Versenycsiga 2012.10.18. 15:42:35

Igen. Ez tovább terheli az amúgy sem rózsás magyar-szlovák kapcsolatokat. De kiváncsi lennék, a németek miért hagyják annyiban a Benes-dekrétumokat, legalábbis nem tűnik túl látványosnak a tiltakozásuk, ha van.
Van még itt baj bőven, ha esetleg megemlitjük a szlovák nyelvtörvényt, a Malina Hedvig ügyet, a dunaszerdahelyi szurkolóverést: ezek mind azt mutatják, hogy az unió egy következetlen, vallástalan, saját elveit sárba tipró amorf képződmény. Mint a kommunizmus. Ezért is fog úgy eltűnni, mint a kommunizmus.

Golgotai 2012.10.18. 15:45:11

Ki az ejuból, mert az nekünk az ellenségünk!

Szolo 2012.10.18. 15:47:10

Utálom az örökös elmúltnyolcévezést, de ez tényleg a leváltott oldal sara, mivel féltek meglépni bármit, ami konfrontációt okozhatott a szomszédainkkal, és ezt a szomszédaink gátlástalanul ki is használták Magyarországgal szemben.

A Fidesz részéről bezzeg valaki felvetette még vagy fél éve, hogy a dunai vízlépcső végül is Magyarországnak jó is lehetne, mert a szlovák-magyar határ kijelölésében az szerepel, hogy a Duna főága képezi a határt, így a saját belseje felé elterelt Duna főággal Szlovákia jogilag lemondott több településéről is, ahova be is vonulhatnánk, mert a mindkét állam által elfogadott határkijelölés alapján az már Magyarország területének számít. Persze nem fogjuk magunkhoz csatolni, de egy fricska volt Szlovákia felé. Ezzel is jelezte a Fidesz, hogy ők nem egy olyan súlytalan, erőtlen bólogatóbabák, mint akiket leváltottak az ország éléről.
Pont az ilyen karakánsága miatt szálka az EU szemében is a jelenlegi vezetés, mert az EU elveszítette az ellenkezésre képtelen vezető réteget Magyarország éléről.

Avatar 2012.10.18. 15:50:33

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Lehet, hogy ez a kép inkább azt érzékelteti, hogy a magyar képviselők a köznép palotában lakó urainak képzelik magukat, míg a szlovákoknál a közigazgatásban a költséghatékonyság is szerepet játszik...
Sajnos hiába van a képviselőink segge fényesre nyalva, hiába ülnek az arannyal díszített épületben, hiába fizetünk nekik a költségtérítéstől kezdve minden lószart, ettől még nem irányítják jobban az országunkat, mint a szlovákok a sajátjukat, csak nekünk kerülnek többe.

Bloodscalp 2012.10.18. 15:52:02

@Lev Menachem: az embernek abból van elege hogy nyihogtok ha megkülönböztetés van a szeretett fityisz iránt, de megy a csaholás és bólogatás ha a fityisz alkalmaz kettős mércét, mert az úgy jó.

flamer 2012.10.18. 15:53:51

@Robinzon Kurzor: Mondok durvábbat: innen nézve is szánalmas.

Megfigyelo 2012.10.18. 15:54:37

Egy percig sem volt számomra kétséges, hogy Szlovákia jogosan sérelmezte, hogy Sólyom a velük való egyeztetés nélkül köztársasági elnökként akar eljárni (szoboravatás, beszédtartás) szlovák területen -- nem mellesleg egy olyan rendezvényen, amire a szlovák kormány képviselőit meg sem hívták. Ez joggal volt úgy értelmezhető (sőt másként nem is volt értelmezhető), hogy Magyarország megpróbálja kiterjeszteni szuverenitását egy szlovákiai városra. A felháborodásra legfeljebb akkor lehetett volna ok, ha Sólyomot nem engedik be síelni vagy gyógykezelésre vagy bármi más par excellence magánügyben.
Jó lenne, ha a történtek tanulságul szolgálnának honi irredentáinknak -- de ez sajnos úgyis reménytelen.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.10.18. 16:00:05

@HK417: Az a "szélsőségesek" dolga. Morvai Krisztina igyekszik is. Persze a "magyar" sajtó minderről hallgat.

héjakútmácsonya 2012.10.18. 16:04:11

Tehát jól értem, ha úgy értelmezem az Európai Bíróság döntését, hogy annak ellenére volt jogos Sólyom kitiltása, hogy az alap, a jogalap, melyre a soviniszta szlovák kormány anno hivatkozott, a konkrét esetben érvénytelen, azaz nem valós; mégpedig azért jogszerű, mert egyébként joga van hozzá? Ez most tényleg komoly? Komoly, hogy így, s ezzel indokol az Európai Bíróság (!) ? A józan paraszti ész szerint, ha alaptalan, azaz jogszerűtlen a kitiltás oka, akkor magának a kitiltásnak is jogszerűtlennek kell lennie, hiába van egyébként joga a szlovák államnak egy másik állam államfőjét kitiltania. Logikailag ez baromira nem stimmel.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.18. 16:11:04

@Megfigyelo: Nem akarok nagyon kötözködni, de mi az irredenta abban, hogy az a szerencsétlen jogtudós át akar menni a Felvidékre egy szobrot felavatni és beszédet mondani? Minek ehhez a kormány engedélye? Beszédengedély? Elég rosszul hangzik.
Szóval gáz volt a szlovák döntés és gáz ez a rakásszar EUs döntés is.
Jó nézünk már ki, ha mongyuk Fico átjön felavatni Mátraszentimrére valami izét, ahhoz a magyar kormány engedélye kéne. Ez már mégiscsak ízléstelen.

vénkujon 2012.10.18. 16:18:37

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: nemcsak a parlamentünk szebb, de nekünk, magyaroknak a farkaink is nagyobbak, mint a nyüves másmilyen népeknek.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.18. 16:18:52

Üzenet azokhoz a külföldi, magyar és nem magyarokhoz akik részt kívánnak venni a kormánypárti békemeneten.

Önök nem a mi országunkban élnek!

Önök egy fél feudális, fél fasiszta, a demokrácia szabályait nem tisztelő kormányt és pártot támogatnak részvételükkel!

Mi nem akarunk az Önök országában a kormányuk mellett tüntetni!

Kérjük, Önök se tegyék ezt nálunk!

Harald Blåtand 2012.10.18. 16:21:12

@Avatar: Na ja, ha kívülről nézzük, a magyar Parlament épülete elég groteszk dolog: egy saját ezeréves nagyszerűségétől meghatódott örök wannabe nagyhatalom politikai elitje megépítteti magának a világ egyik leghatalmasabb országgyűlési épületét, amiről csak úgy lövell a birodalmi gőg, majd befejezése után alig telik el másfél évtized, és egy apró ország fővárosában terpeszkedik...

héjakútmácsonya 2012.10.18. 16:21:27

@Megfigyelo: „(szoboravatás, beszédtartás) szlovák területen (…). Ez joggal volt úgy értelmezhető (sőt másként nem is volt értelmezhető), hogy Magyarország megpróbálja kiterjeszteni
szuverenitását egy szlovákiai városra.”

Sólyom László volt államfő szoboravatási beszédének Magyarország szuverenitásának egy szlovák városra való kiterjesztéseként való értelmezése csak egy soviniszta, sőt, rasszista szlovák kormány paranoid képzelgése volt, nem pedig jogos, alapos, normális félelem.
Ez abból is kitűnik, hogy ha Magyarországon egy szlovák kormányfő avat szlovák kulturális központot, akkor még a Jobbikban sem gondolják úgy, hogy ez a Szlovák Állam szuverenitásának egy magyar városra való kiterjesztése lenne, senki sem óbégat, de még a szlovák kormányfőt sem tiltják ki Magyarországról, sőt, a szlovák kormányfő a magyar kormányfővel közösen avat. Mecsoda különbség!

Megfigyelo 2012.10.18. 16:23:51

@greatwideopen: Az az irredenta, hogy a magyar jobboldal képviselői -- Sólyomot is beleértve -- rendszeresen úgy viselkednek a környező országokban, mintha szuverén magyar területen lennének, s nem egy külföldi országban, ahol kötelesek az ottani törvényekhez és a helyi hatóságok előírásaihoz alkalmazkodni. Igen, Sólyomnak Komarnoban csak a szlovák hatóságok beleegyezésével van joga szobrot avatni, Ficonak Mátraszentimrén pedig csak a magyar hatóságok beleegyezésével. A magyar jobboldal állandóan felrúgja ezt a szimmetriát, és úgy viselkedik, mintha előjogai lennének a "Trianon előtti magyar területeken".

Megfigyelo 2012.10.18. 16:27:40

@héjakútmácsonya: Igen, a szlovák kormányfő a magyar kormányfővel közösen avatott, azaz ez egy *kétoldalú esemény volt*, míg a magyar elnök pedig egy olyan avatásra akart menni, ahova -- demonstratíve -- egyetlen szlovák hivatalos személy sem kapott meghívást. Ez pedig nagyon nagy különbség!

Kandeláber 2012.10.18. 16:28:11

@Megfigyelo: Na az ilyen, mint te Novi Sadnak mondja Újvidéket, Bratislavának Pozsonyt, és Cluj-Napocának Kolozsvárt.
De vajon Bécs helyett is Wient mondasz, Hága helyett Den Haag-t?
A magyar nyelv szabályai szerint azt a földrajzi helyet, amelynek van magyar megfelelője, magyarul kell mondani.
A német is Pressburgnak nevezi Pozsonyt, Plattensee-nek a Balatont, Mailandnak Milánót.
A hozzád hasonlók nem Párkányra mennek sörözni, hanem Sturovóba.

héjakútmácsonya 2012.10.18. 16:28:39

Noha, érzésem szerint, Magyarországnak minden oka megvolna rá, hogy Robert Ficót a Magyar Állam területéről kitiltsák. Magyarország jogalapja pedig lehetne az, ahogy elbántak Malina Hedviggel, a dunaszerdahelyi incidens, továbbá a nyelvtörvény.

silent76 2012.10.18. 16:29:16

"– az EU nem tud mit kezdeni a kelet-európai kisállamok nyomorúságával."
Vissza a Trianon elötti határokat, és máris rendezödik minden. Ez, hogy "az EU nem tud mit kezdeni a kelet európai kisállamok nyomorúságával" pont abból ered, hogy a franciák-angolok-amerikaiak ezt a helyzetet teremték 1920-ban...

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.10.18. 16:33:56

@vénkujon:

Én lány vagyok, és még nem voltam férfival, tehát ehhez nem tudok semmit hozzáfűzni.

Megfigyelo 2012.10.18. 16:36:12

@héjakútmácsonya: Más: az, hogy a szlovák kormány paranoid vagy sem, szigorúan szlovák belügy. Szlovákiának *joga van akár paranoidnak is lennie*, ha akar, és ha ezt játsza, akkor a magyar kormány és a magyar elnök kötelesek ehhez alkalmazkodni mindannyiszor, amikor szlovák területre lépnek. Szlovákiában Szlovákia a szuverén -- ezt nem akarják a honi irredenták felfogni.

héjakútmácsonya 2012.10.18. 16:36:56

@Megfigyelo:

Az, hogy nem hívták meg sem Ficót, sem Gasparovicot, sem jogilag, sem erkölcsileg nem szolgáltathatott volna alapul a kitiltáshoz.
Annak pedig, hogy demonstratíve nem hívták meg egyik szlovák méltóságot sem, jó oka volt a szervezőknek. Mégpedig ezen szlovák közjogi méltóságok magyarellenes, soviniszta politikája.

„Igen, a szlovák kormányfő a magyar kormányfővel közösen avatott, (…) Ez pedig nagyon nagy különbség!”

Az, micsoda különbség! Ficó egy paranoid, soviniszta hőbörgő, Orbán pedig, akiről szintén ezt állítják, közösen avat szlovák kulturális központot Magyarországon Ficóval.

vénkujon 2012.10.18. 16:38:35

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: te egy faszi vagy, és nem voltál még férfival.
a kőcsipkeversenyt lehet, hogy tényleg megnyertük egyébként. a költséghatékonyságit nem biztos.

Megfigyelo 2012.10.18. 16:39:08

@Kandeláber: Most szándékoan írtam Komarnot, hogy hangsúlyozzam a jogi szituációt. (Egyébként nekem még "Csehkomárom", de ez elnevezés közben elavult...)

Megfigyelo 2012.10.18. 16:46:52

@héjakútmácsonya: Hogy neked mi a véleményed Ficoról vagy Gasparovicról teljesen irreleváns abban, hogy Szlovákiában a szlovák kormány jogosult a dolgokat eldönteni, és nem a magyar. És majd a következő választásnál szlovák választó eldönti, hogy tetszik-e neki. Mintha most tetszene -- tudomásom szerint április óta ismét Fico a szlovák miniszterelnök. Nem lesz nyugalom K-Európában, amíg a magyar kormányok jogot formálnak arra, hogy beleszóljanak Szlovákia (és más szuverén országok) belügyeibe.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.10.18. 16:48:32

Most megpróbálom szánalmassági sorrendbe tenni a dolgokat:
Arany érem:megosztva magyar jobbódal-balódal
Ezüst érem:A zejunak nevezett fából vaskarika gittegylet
Bronz érem:szlovák gagyisovoniszta most éppen "jólállunk" kurmányka

Locassen 2012.10.18. 16:49:50

@Megfigyelo: nemtom, hogy az megvan-e, hogy erre az esetre hivatkozva adott esetben a Patásorbán megtilthatja Francois Hollande-nak, vagy mondjuk Jens Stoltenbergnek, hogy eljöjjenek Magyarországra és beszédet mondjanak az MSZP választási kampányrendezvényén.

én aztat nem értem, hogy ugyanazok, akik nap mint nap leszedik a keresztvizet a Fideszről annak "szabadságharcos" és "nem leszünk gyarmat" stichjeiért, azok hogy a manóba lehetnek ilyen előzékenyen megértők a szomszédos ország gőgös packázásával szemben; a Safarov-ügyről meg nem is beszélve, ott ugye odaveszett a becsület, meg jaj istenem mit tettünk, de bezzeg ebben az esetben minden patent, minden a helyén van, mi meg minek ugrálunk.

Gellért az EU bíróságáról írt, de te, meg az elvbarátaid is találva érezhetik magukat. Csak Strasbourgnak annyi mentsége legalább van, hogy ők nem magyarok, te meg igen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.18. 16:56:43

@Locassen:

Magyarországon hazaárulóként viselkedni progresszív magatartásnak számít.

ü
bbjnick

flamer 2012.10.18. 17:01:12

@Locassen: Kurvára nem megértők a szomszédos packázással, hanem kibaszottul nyomorúságosnak, gyerekesnek és szánalmasnak tartják - ahogy azokat is, akik ez ilyen baromságoknak túl nagy jelentőséget tulajdonítanak és úgy hőzöngenek miatt, mintha ezt jelentős dolog lenne, sőt, úgy, mintha ez lenne a legjelentősebb, pedig valójában játszótéri hiszti az egész.

Ahogy egyébként a Fidesz "nem leszünk gyarmat" c. kutyakomédiája is, amit hatvanas IQ felett nem nagyon lehet komolyan venni.

Az EU bíróság meg szépen eltolta magától ezt a két tomboló óvódást, gazdasági vetülete nincs a dolognak, nyugodtan leszarhatják - sőt, le is kell szarniuk, az is hülyén venné ki magát, ha alkotmánybírókat kellene állítani minden homokozó mellé, hogy akkor most Pistike jogosan vette-e el a kék lapátot vagy sem.

Megfigyelo 2012.10.18. 17:07:10

@Locassen: Természetesen Francois Hollande francia elnök nem jön Magyarországra anélkül, hogy ezt a két külügy minden részletében egyeztetné -- az ő környezetében ugyanis ismerik a nemzetközi jogot. (Egyébként a bírósági döntés precedensként Hollande-ra alkalmazható, Stoltenbergre nem, a miniszterelnök nemzetközi protokoláris jogállása sokkal alacsonyabb az elnöknél.)

Egyébként Hollande nyilván aligha jön belátható időn belül Magyarországra: eszébe sem jut "magánemberként" Magyarországra jönni (ahogy Sólyom utazgatott), államfőként meg nem jön, mert nem akarja Orbánt diplomáciailag "felértékelni". (Már a jobboldali Sarkozy is faképnél hagyta 10 perc után...)

Locassen 2012.10.18. 17:13:07

@flamer:
1. szeretném idézni a fenti kollégát, akire reflektáltam: "Szlovákiában Szlovákia a szuverén"; én nem látok itt semmilyen lenézést, meg szánalmasnak tartást, ez a szlovák álláspont elfogadása - szervilis önfeladás és konfliktuskerülés; ami meg a jelentőségét illeti és a fenti példánál maradunk, mit gondolsz, Franciaország mit tenne, ha Orbán a reptéren visszafordíttatná a francia elnököt Párizsba? írnának egy sajnálkozó cikket a Le Soirban, hogy hát ez a moszjő Ohbán egy annoyement, és ezzel le lenne zárva? kötve hiszem.

2. az EU bíróság meg nem eltolta magától az óvodásokat, hanem a szlovákok javára döntött, ráadásul, ahogy a poszt is írja, erősen megkérdőjelezhető módon, gyakorlatilag pofon köpve az egyik legalapvetőbb uniós alapelvet.

Megfigyelo 2012.10.18. 17:14:13

@bbjnick: Magyarországon azok a valódi hazaárulók, akik a leghangosabban üvöltenek a magyar érdekekért és lobogtatják a nagymagyarországos zászlókat. A magyarság valódi érdeke a szomszédokkal való kiegyezés. Ezt a schengeni rendszer nagyon megkönnyítette volna, ha itthon nem lennének olyan hangosak az irredenta barmok, és nem vinnék ezt rendszeresen át a határokon is... (A dunaszerdahelyi incidens is a nagymagyarországos transzparensek és a szlovákgyalázó magyar irredenta jelszavak megjelenésével kezdődött...)

Megfigyelo 2012.10.18. 17:18:23

@Locassen: Volt előbb egy jegyzék, hogy ne jöjjön...

Locassen 2012.10.18. 17:19:47

@Megfigyelo: most vagy nem ismered az ügy előzményeit, vagy megfeledkezel róluk, csak hogy ne kelljen az álláspontodat módosítani. idézet a mandis cikkből: " Miután a két tagállam nagykövetségei között több diplomáciai jegyzékváltás történt a magyar köztársasági elnök tervezett látogatásával kapcsolatban, a szlovák külügyminisztérium végül augusztus 21-én szóbeli jegyzéket közölt Magyarország szlovákiai nagykövetével, amelyben megtiltotta a magyar államfőnek, hogy szlovák területre lépjen"

megvolt az egyeztetés, a szlovákok pedig úgy gondolták, hogy a nemleges választ akkorra kell időzíteni, amikor az elnök már a kocsiban utazik a határ felé; pedig írhattak volna pár nappal korábban is, de nem, nekik még külön kellett a balhé is.

Az meg hogy Hollande úr mit akar és mit nem, az ügy szempontjából irreleváns, csak a példa kedvért említettem őt, bármelyik baloldali államfőre vonatkozik. Az MSZP meg csak nem annyira elszigetelt, hogy a nyugati elvtársai már rá se bagóznak:)

pacifista 2012.10.18. 17:20:35

Furcsa dolog is a "bűntudat-pszichózis": egy égbekiáltóan igazságtalan döntés (itt Trianon) hozója további, hasonló lépésekkel próbálja igazolni korábbi tettét, és ország-világ előtt (itt világ) bizonygatni, hogy amit egyszer eltolt, az most is úgy helyes, apellátának nincs helye!
Miért kéne fülünket, farkunkat behúzva, nyüszítve lapítanunk?
Ha az irredentizmus, hogy reménykedünk abban, hogy egyszer majd békésen ez a kérdés is rendeződhet, akkor az nem szégyellni való! 30-40 évvel ezelőtt még arról sem volt szabad beszélni, hogy takarodjanak ki az oroszok! Vagy hogy állunk Németország újraegyesítésével?
Ha lehet, a trágár hozzászólásokat mellőzzék!

rinaldo-rinaldini 2012.10.18. 17:23:58

A szlovak kulugyeket Miroslav Lajcak, nemzetkozileg elismert diplomata, az EU volt kulonmegbizottja a Balkanon; a magyar kulugyet pedig Szajjarto "bulvarkacsa" Petike iranyitja. Megis milyen eredmenyt vartak a narancsosok ?

rinaldo-rinaldini 2012.10.18. 17:25:28

@ArmaGedeon:

Nem meglepo, mivel Fico nem egy esztelen kamuszabadsagharcot kezdett, hanem szivos munkaval benyalatta magat kulfoldon a nemzetkozi szervezetekben. Fico, most Barroso lehetseges utodja, Orban Viktor pedig Europa hulyeje. Ennyi.

rinaldo-rinaldini 2012.10.18. 17:27:09

@héjakútmácsonya:

"Az, micsoda különbség! Ficó egy paranoid, soviniszta hőbörgő..."

Lehet, eppen ezert volt nagyon szerencsetlen es kontraproduktiv Orban viselkedese Pilisszentkereszten.

Robinzon Kurzor 2012.10.18. 17:29:05

@héjakútmácsonya: "Tehát jól értem, ha úgy értelmezem az Európai Bíróság döntését, hogy annak ellenére volt jogos Sólyom kitiltása"

Nem jól érted.
Nem azt mondták, hogy jogos, hanem azt, hogy az EU-jogba nem ütközik.
De nem azért, amit a szlovákok mondtak, hanem azért, mert erre a speciális esetre a "hagyományos" nemzetközi jog az irányadó, amiben viszont ők nem dönthetnek.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.18. 17:30:45

@bbjnick: Hát ez briliáns volt.

Ha el teccettél volna olvasni a Szabadteres bejegyzést is (és nemcsak a linket), láthatnád, hogy Sólyom megszívatását MORÁLISAN elítélem, de a bírósági ítéletet KORREKTNEK TARTOM. És a külügyiseknek a ká édes annyuk, hogy nem morális, hanem jogi síkon álltak neki a dolognak, ismételten hülyét csinálva Magyarországból.

Az azeri kiadását pedig ugyancsak MORÁLISAN elítélem, de ha perre menne a dolog, a felmentő ítéletet pont ugyanolyan KORREKTNEK TARTANÁM.

Már meg ne haragudj, de hol a fenében látsz te itt ellentmondást?

héjakútmácsonya 2012.10.18. 17:31:58

@Megfigyelo: „…az, hogy a szlovák kormány paranoid vagy sem, szigorúan szlovák belügy.”

Amíg ez nincs hatással például Magyarországra; onnantól viszont, hogy hatással van, már szigorúan nem szlovák belügy.

„Szlovákiának »joga van akár paranoidnak is lennie«, ha akar, és ha ezt játsza, akkor a magyar kormány és a magyar elnök kötelesek ehhez alkalmazkodni mindannyiszor, amikor szlovák területre lépnek.”

Nincs igazad, az EU-ban nem kell senki sem paranoid, soviniszta kormányokhoz alkalmazkodnia.

„Szlovákiában Szlovákia a szuverén -- ezt nem akarják a honi irredenták felfogni.”

Csakhogy ezt a „szuverént” bizonyos jogok felülírják. Például a jog előtti egyenlőség, az emberi méltóság.

héjakútmácsonya 2012.10.18. 17:43:07

@Megfigyelo: „Hogy neked mi a véleményed Ficoról vagy Gasparovicról teljesen irreleváns abban, hogy Szlovákiában a szlovák kormány jogosult a dolgokat eldönteni, és nem a magyar.”

Terelsz. Senki sem vitatja el a mindenkori szlovák kormány jogát arra, hogy maga határozza meg, mi legyen Szlovákiában, de a saját alkotmánya, törvényei, és bizonyos közösségi normák, írottak, s nem írottak is, azért gúzsba kötik. (Nekünk ezt most mantrázzák mindenünnen, amikor a magyar kormány a saját, ún. unortodox útját járja.) Szlovákia lehet bármennyire szuverén, de az állampolgárainak, legyenek azok szlovák származásúak, vagy épp magyarok, jár a jog előtti egyenlőség és a tisztességes jogi eljárás. Márpedig ezt Malina Hedvignek a szlovák állam nem adta meg, s azért nem adta meg, mert magyar, s azért sem, mert egy soviniszta, paranoid kormány nem akarta neki azt megadni.

„Nem lesz nyugalom K-Európában, amíg a magyar kormányok jogot formálnak arra, hogy beleszóljanak Szlovákia (és más szuverén országok) belügyeibe.”

Tessék?! Akkor a közösségi jog ezek szerint csak Magyarországra vonatkozik? Csak Magyarország belügyeibe lehet kívülről beavatkozni, Szlovákiáéba nem?

héjakútmácsonya 2012.10.18. 17:54:09

@Megfigyelo: „A dunaszerdahelyi incidens is a nagymagyarországos transzparensek és a szlovákgyalázó magyar irredenta jelszavak megjelenésével kezdődött...)”

Mondjuk ízlés dolga, hogy az incidens kezdetét mikorra tesszük, de a tényeken az mit sem változtat. Azon tehát, hogy felfegyverkezett szlovák rendőrök, a szlovák állam nevében magyar állampolgárokat vertek össze úgy, hogy noha az akkor regnáló szlovák kormányfő ígérte, nyilvánosságra hozzák a casus bellit, ennek ellenére a mai napig sem tudhatjuk, milyen alapon intézkedtek, szóval hogy milyen JOGI alapja volt a szlovák rendőrségnek a verésre.
Mert azt talán még te is belátod, hogy Szlovákia területén Szlovákiát szidni ugyan bunkóság, de még nem ok arra, hogy a szlovák rendőrök ezért összeverjék a gyalázkodót. (Elég ehhez elképzelni, mi lenne, ha Magyarországon, egy Magyarországot gyalázó szlovák, vagy bármely más nemzetiségű csoportot a magyar rendőrség összeverne.)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.18. 17:57:09

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

Vajon nincs kedve a magyar államnak feldugnia valahová az 1100 éves kulturális és erkölcsi fölényét?!

Látom, a jobboldal síkhülye ddíszmaradaarinak az a fontos, hogy néz ki a parlament épülete, és nem az, hogy hogy néznek ki az utcák, az országutak, az erdők, az iskolák, a kórházak. Érdeks, hogy a finneknek, szlovénoknak, norvégoknak, észteknek stb. nincs akkora pofájuk, mint a magyaroknak, csak szerénységük, szorgalmuk, életszínvonaluk, civilizációs szintjük.

héjakútmácsonya 2012.10.18. 18:25:21

@kesztió:

Te ugyanolyan primitív módon általánosítasz, mint amazok.

Terniak 2012.10.18. 19:16:01

Azért érdemes lenne átgondolni, hogy mi ellen is lázong a szerző.

A jobboldaltól azt halljuk évek óta, hogy a nemzeti szuverenitás, az állami szuverenitás az első, ahhoz hozzá ne nyúljanak, hogy mer az Unió vagy a Bírósága beleszólni a dolgainkba.

Ehhez képest, most amikor a Bíróság úgy dönt - a hátrányunkra - hogy a nemzeti szuverenitás elsőbbséget élvez az uniós jog felett, a nemzetközi jog és a szokásjog, vagyis a szuverén államok joga felülírja az uniós jogot, most meg az a baj, hogy így döntött.

@nyomasek: nem lesz, hanem már most is a nemzetközi szokásjog része, hogy az állam maga dönti el, hogy kit enged be és kit nem a diplomácia világában. Lásd olimpia és iráni elnök esete. Ez a jobboldal szívének kedves szuverenitás egyik eleme.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.18. 19:45:43

@Avatar: pekidzs, ju nó, pekidzs

az ezer éves történelmünkről volt szó.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.18. 20:07:56

amúgy az unió most kimondja, hogy a vezetőink nem ugyanolyan uniós polgárok mint mi, ebben igaza is van, pl én nem élek palotában, és nem tudom pártolni a komcsi gyilkosokat se.

"Az ítélet indoklása szerint Sólyom Lászlónak egyfelől magyar állampolgárként joga van ahhoz, hogy szabadon mozoghasson és tartózkodhasson a tagállamok területén, másfelől azonban az uniós jogot a nemzetközi jog releváns szabályaira tekintettel kell értelmezni"

erről a siófoki szoborleöntő "egzakt" bírósági ítélet jut eszembe, meg smitt védekezése, hogy ő egyben ember is és elnök is, vagy fordítva, teljesen mindegy.

"A bíróság szerint ebből következően az uniós jog nem kötelezi Szlovákiát arra, hogy biztosítsa a magyar államfőnek a területére történő belépését. "

nem biztosították, nem állt a szlovák hadsereg kezében virágcsokorral 1 méterenként sólyom útvonalának két oldalán.
így kérem, nem lehet uniós államfőknek bemenni más országba! mit képzelünk magunkról?!
meg kell tiltani!!! mégse mehet így be, hát nem lenne pc, hát mi van az uniós normákkal uraim?! mi van a dzsentleman jómodorral?
hát ki fogja ezeket betartatni, ha nem az ezeréves Európai Bíróság?
úgyhogy így álljunk ezekhez a dolgokhoz, értem?

"a téves hivatkozásuk sem minősült joggal való visszaélésnek, hiszen a belépés megtagadásának a nemzetközi jogon alapuló lehetősége így is adott volt Szlovákia számára."

az, hogy fogalmuk sem volt miért tiltották ki, az hogy nem tudják, kitilthatják-e egyáltalán, még nem jelenti azt, hogy nem tilthatják ki, értem? nekik van igazuk és punktum!
ha átlépi a határt, akár még le is lőhetik.

van egy eu-s hűtőmágnesem, az van ráírva:
"európai polgár: több mint fogalom; valódi jog!"

tényleg szükségünk van nekünk egy ilyen ostoba propaganda hűtőmágnes-rendszerre?
nonszensz, amit művelnek, a kis balkán, kit érdekel, paul lendvaiék azt mondják, írjuk ezt, ezt írjuk akkor, hiába hülyeség, a haverok mondják, kik fizetik mindig a cechet a kuplerájban.
ezt mondjuk megnézném nagyban: merkel nem engedi be sárközit, a német trianon napján.

jan 2012.10.18. 23:29:22

@Dr. Zerge: Pont ezt akartam en is irni. Ha egyszeruen tovabbmegy, nem mertek volna ra kezet emelni.

Ez egy bloff volt, es szegeny naiv Solyolmunk bedolt neki...:(

rinaldo-rinaldini 2012.10.19. 00:32:20

@jan:

" Ha egyszeruen tovabbmegy, nem mertek volna ra kezet emelni."

Akkor lett volna igazan teljes a szlovak gyozelem, mindenki latta volna, hogy a magyar fel a bajkevero es a szlovak fel a magyar provokaciok aldozata. Solyom ezt elkurta !

hacsaturján 2012.10.19. 09:40:30

szemüveget a bírónak! húha anyád, húha anyád! három hülye, három hülye!

Szenthomárság 2012.10.19. 11:42:18

@greatwideopen: emlékszel arra, amikor beléptünk az EU-ba, akkor az autópályán az összes zöld táblát le kellett kékre cserélni?
na most akkor olaszo. nem EU-s?
www.accessitaly.com/image.axd?picture=2010%2F2%2FUscite.jpg

már akkor látszott, hogy miről szól az egész szar EU.
cukrászda Bécsben, na persze!

maskep 2012.10.19. 13:55:53

Szlovákia nem "a bánáti bazsarózsákért aggódó jogászprofesszort" tiltotta ki, hanem "Magyarország akkori első emberét", "államfőjét". Vagyis azt a személyt, aki a (néhai) Magyar Köztársaság megtestesítője (volt). Vagyis egy szomszédos országnak (a diplomáciai protokoll szerint) barátságtalan betolakodását korlátozza Brüsszel, és nem "a személyek szabad mozgását".

Sólyom László onnan kezdve, hogy fölesküdött, egészen hivatala végéig csak akkor lehetett volna egyáltalán magánszemély, ha inkognitóban utazik valahova. Azonban ez a "magánemberkedés" (miközben persze, hogy az augusztus 21.-i szoboravatásra nem a bánáti rózsás professzort hívták beszédet mondani, hanem Sólyom László államfőt) - sajnálom, de nagyon illik ez az analógia erre a viselkedésre - amolyan visszataszító szélsőjobberes szemforgatás.

De ez csak esztétikai kérdés, nem úgy, mint az államfő beutazása egy másik országba, ha ott, úgy és akkor nem látják szívesen.

maskep 2012.10.19. 14:04:57

@greatwideopen: Igen, ha akarom, vemhes, ha meg nem akarom, akkor nem vemhes, hanem csak "az a szerencsétlen jogtudós"...

Bezzeg, ha ezt találtam volna írni róla ("az a szerencsétlen jogtudós") úgy három éve, még az unokáimat is kitiltották volna az Index fórumról, felségsértésért!...

maskep 2012.10.19. 14:16:58

@Robinzon Kurzor:

Hogy kell átmenni a hídon,
én egyre jobban tudom
és hogy még nem mentem át,
Az azért van bizony,
mert csak az megy át a hídon
aki mindent megbocsát.

A folyón túl
ott a felejtés
és nekem nincs mit elfelejtenem,
Csak állok a hídon,
és nézem azt a pontot
ahol még feltűnhet az emberem.

A fegyver ezúttal töltve van a kezemben.

Hogy kell járni a vízen,
én egyre jobban érzem,
és hogy mégsem azt teszem,
Az azért van, igen,
mert járkálni a vízen,
az nem sokat jelent nekem.

A folyón túl
ott a felejtés,
és nekem nincs mit megbocsátanom,
Csak állok a hídon,
és nézem azt a pontot -
A fegyver ezúttal töltve van a kezemben,
és majd csak jön egy alkalom!

(Sziámi)

Indiana Jonescu 2012.10.20. 00:32:58

@kesztió: Mi van, te román paraszt, irigykedsz a kolozsmonostori panelból?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.20. 08:37:04

@Indiana Jonescu: nem találtad ki, soha nem laktam kolozsmonostori panelban. És az utóbbi 4 évben úgy általában panelban sem... :D
süti beállítások módosítása