Falak és szavak takarásában – A családon belüli erőszakról
2012. szeptember 14. írta: korunk.zsándárkja

Falak és szavak takarásában – A családon belüli erőszakról

csaladon_beluli_eroszak.jpg

A 107 ezer aláírással megtámogatott, de a parlamentben hétfő éjjel lesöpört népi kezdeményezésről boldog-boldogtalan elmondta már a véleményét, de az ügyben Varga István kormánypárti képviselő szavai mentén előpattanó férfi-nő ellentétnél azért talán többről van szó, vagy másról is. Az alapokat mindenki hallotta-olvasta már. Talán nem kell mondanom: nőként lehetetlen azonosulni az elhangzottakkal, és egyáltalán nem gondolom, hogy a gyerekszülés összefüggésben állna a családon belüli erőszakkal. Több gyerek – kevesebb erőszak?!

Azt sem gondolom, hogy egyből harcos feministába kell átmenni, hiszen nők is bántalmaznak férfiakat, bár meglehetősen csekélyebb számban. De tény: szükség van arra, hogy felnyíljanak a szemek, és változzon valami azoknak az életében, akiket hetente ver a férje, vagy akiket csak pszichikai nyomás alatt, esetleg anyagi bizonytalanságban tartanak.

Erre pedig nem lehet azt mondani, hogy vessen magára, miért ment hozzá egy agresszív állathoz. A családon belüli erőszak ígéretét nem mellékeli az ember a lánykéréshez. Nincs a homlokodra írva, kedves férfiolvasó, hogy 5-10 év múlva megpofozol a lépcsőházban egy mondvacsinált ügy miatt, mert részegen elborul az agyad.

Mégis, van egy fontos vonal ebben az egész ügyben, ami némileg független a nemi leosztástól: az pedig a gyerekekre, és a későbbi generációkra gyakorolt hatás. Fiú- és lánygyerekeket is vernek, nem csak feleségeket. Nem kell messzire menni, hogy az ember a saját családjában, vagy baráti körében felfedezze a családon belüli erőszak nyomait. „Kemény, erőszakos ember volt a nagyapám”, „Szerette az italt, olyankor nem volt valami kíméletes velünk” – és sok hasonló leírást hallani nagyapákról, apákról, akik az utánuk jövő generációk sorsát is megpecsételték. Egy ilyen ember gyereke nem feltétlenül lesz maga is – szándéktalan mintakövetés miatt – agresszor, de hogy lelkileg sérült lesz, az biztos. Attól függetlenül, hogy milyen nemű.

A magyar társadalom nem mentes az asszonyverés jelenségétől. Az összegyűjtött 107 ezer aláírás, és a szándék, hogy tegyünk ez ellen valamit, nem csak az ebből a cselekményből fakadó halálesetek számával támasztható alá; hanem azzal, hogy tudható – de nem méri senki –, milyen súlyos lelki problémák gördülhetnek emberöltőkön keresztül egy családban emiatt. Még ha egyszer sem folyik a vér, és a külvilág elől takarják a falak és a szavak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr344775171

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tüntetünk, tehát vagyunk 2012.09.16. 17:43:26

Úgy tűnik az elmúlt tíz, s az elkövetkezendő maradék két év kormányai olyan állampolgárokat fognak kinevelni, akiknek nem jelent gondot egy tüntetés megszervezése és lebonyolítása. Az emberek mindennapos dolognak tartják a demonstrációt. A háziasszonyo...

Trackback: Tüntetünk, tehát vagyunk 2012.09.16. 17:43:15

Úgy tűnik az elmúlt tíz, s az elkövetkezendő maradék két év kormányai olyan állampolgárokat fognak kinevelni, akiknek nem jelent gondot egy tüntetés megszervezése és lebonyolítása. Az emberek mindennapos dolognak tartják a demonstrációt. A háziasszonyo...

Trackback: Tüntetünk, tehát vagyunk 2012.09.16. 17:40:58

Úgy tűnik az elmúlt tíz, s az elkövetkezendő maradék két év kormányai olyan állampolgárokat fognak kinevelni, akiknek nem jelent gondot egy tüntetés megszervezése és lebonyolítása. Az emberek mindennapos dolognak tartják a demonstrációt. A háziasszonyo...

Trackback: Falak és szavak takarásában 2012.09.14. 11:36:02

A családon belüli erőszak ígéretét nem mellékeli az ember a lánykéréshez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 12:18:17

@kesztió:

Mindenek előtt Varga nem azt mondta, amit maga idéz --- hogyis: „elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak” ---, hanem (szó szerint) a következőket: "Talán vissza kellene állítani a családnak és a gyermelvállalásnak a szerepét, talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellett, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak."

Hoppá!

Igény szerint folytatom!

ü
bbjnick

crey7 2012.09.14. 12:21:13

@bbjnick:

"Tetszik tudni, mit mondott Varga? Mi vetett ekkora p*csafiszti hullámokat?"

Kedves bbjnick!

Nekem, mint fenőtt jólszituált fiatalembernek, ha kiveri a biztosítékot az, hogy 2012-ben még vannak olyan suttyók, akik a társukat csak szülő és főzőrobotként tudják elképzelni, akkor Önnek miért nem?
A képviselő úr szerint akkor becsülnék meg igazán a társadalom női tagjait, ha 3-4 vagy 5 gyereket a világra pottyantanának, és akkor kevesebb lenne a családon belüli erőszak is?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.09.14. 12:26:02

@bbjnick:

"Talán vissza kellene állítani a családnak és a gyermelvállalásnak a szerepét, talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellett, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak."

Kedves bbjnick, ezzel nem feltétlenül nőként nem lehet azonosulni, de logikus gondolkozásra, valamint a környezet történéseit minimális mértékben feldolgozásra képes emberi lényként sem.

Mert ez a kijelentés így, ahogy van, hamis. Logikailag, emberileg, mindenképp.

Nettó marhaság magyarul. Az ég kerek világán semmiféle logikai gondolatmenet, szociológiai kutatás stb. nem támasztja alá, hogy nagycsaládok esetén valamivel is kisebb mértékű lenne a családi erőszak.

PARANCSOLJ.

h734790 2012.09.14. 12:42:25

@bbjnick:

Kíváncsian várnám értő műelemzését, hogy az idézett, egyeztetési és fogalmazási hibáktól hemzsegő mondat érthető magyar nyelvre lefordítva mit is jelent, ha nem azt, amit a fél ország, ezek szerint önt kivéve, beleérteni vélt.

Karcolt lendület 2012.09.14. 12:47:08

@kesztió:
A korábban erről szóló posztnál valaki a német felmérés eredményét belinkelte (magyar nincs), aszerint a gyerekszámmal enyhén nő a CSBE.
De bbjnick nem veszi észre, ha egy adott mondatot nagyjából mindenki ugyanúgy ért, akkor az a _magyar köznyelv szerint_ azt jelenti, hiába kezd mondatelemezni és nyelvészkedni. Itt még azt sem lehet mondani, hogy a szövegkörnyezetből kiemelve értelmezzük, mert előtte is másról beszélt, utána is másról beszélt.

TH 2012.09.14. 12:51:30

@bbjnick: az elmúlt pár év alapján kijelenthetem, hogy nálad ellenszenvesebb kommentelőt én még életemben nem láttam. Mindenesetre egy dolognak örülök: hogy legalább személyesen nem ismerlek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 12:57:29

@crey7: @kesztió:

Kezdjük ott, hogy Varga nem állít. Mondatát "talán"-nal kezdi (a "talán" a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint kb.: 1. Lehetséges, elképzelhető, hogy... 2. lehetséges, hogy...?; vajon? 3. ha úgy tetszik.), tehát óhajt fogalmaz meg, max. vélelmez, de nem állít. S miért ne óhajthatná Varga (vagy bárki más), hogy amit a mondatában megfogalmaz, az jó volna, ha úgy volna?

Folytassuk ott, hogy nekem fogalmam sincs, hogy van-e és ha van, akkor milyen összefüggés van a gyermekszám és a családonbelüli erőszak között, de, gyanítom, hogy másnak sem. Ha készültek erről átfogó statisztikák, akkor érdeklődéssel olvasnám azokat.

De egy valamit tudok: Magyarországon a nagycsaládos lét vagy az "underclass" jellemzője vagy "értelmiségi" tudatos szerepvállalás.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületében 14000 család tömörül, ez nem kis szám. Itt lehet az ő látás- és gondolkodásmódjukról, életükről tájékozódni: www.noe.hu/index.php?oldal=19

És azzal zárnám, hogy Vargának, mint mindenkinek, joga van óhajait, vélelmeit megfogalmazni. Akik ezért leordítják, épp azt a bűnt követik el, amivel megvádolták.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 13:03:35

@Karcolt lendület:

"A korábban erről szóló posztnál valaki a német felmérés eredményét belinkelte (magyar nincs), aszerint a gyerekszámmal enyhén nő a CSBE." --- írod.

Ha már német statisztika: Magyarországon hány millió nagycsaládos muszlim (török, közel-keleti, észak-afrikai stb.) él?

ü
bbjnick

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.09.14. 13:08:10

@bbjnick:

Megint kezdjük azt a kedvenc játékot, amikor a liberalizmusra méla undorral tekintő kereszténykonzervatív erkölcsi felsőbbrendűségének tudatában próbál valamiféle liberálisnak képzelt eszméket számonkérni a liberálisokon.

Igen, Vargának joga van óhajait, vélelmeit megfogalmazni a szólásszabadság nevében, ahogy a vele egyet nem értőknek is joguk van akár vehemens érdembeli kritikát is megfogalmazni az általa hangoztatottakat illetően. (Nem tudom, ki ordította le.)

Egyéb kérdés?

___________________________ (törölt) 2012.09.14. 13:09:26

@szpal: pl. pont úgy, mint a hetente legalább három-négy megölt férfi? Ugyanis a gyilkossági statisztika olyan 2-300 körül szok lenni évente.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.14. 13:09:59

@bbjnick: "Talán vissza kellene állítani a családnak és a gyermelvállalásnak a szerepét, talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellett, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak."

1. Ez így tényleg egy nettó bornírt baromság. Egyrészt mert lenézi a nőket, "szülőgépeknek" tekintve őket, másrészt ha valaki agresszív féreg, akkor 3-4-5 gyerek mellett is agresszív féreg lesz. Lásd a cigányok "legendás gyerekszeretetét"

2. Ahhoz, hogy egy családba hány gyerek születik, összesen 2 azaz kettő darab embernek van köze, ANYÁNAK meg APÁNAK. Sem az államnak, pláne nem Varga képviselőnek nincs semmi köze ahhoz, hogy egy családba hány gyerek születik. Ne ugasson bele, ne "óhajtsa" - ahogy te fogalmaztál tegnap - ; az ilyen f@szfej bornírtságait adja elő otthon, a bibliakörben vagy a kocsmában.
Az ország legnagyobb része láthatólag nem kíváncsi az ú.n. "keresztények" véleményére, pláne nem a katolikus egyházéra - ártottak már épp eleget az emberi lelkekben az évszázadok során.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 13:23:41

@kesztió: @Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára:

A Varga-felszólalás érdemi --- azaz "Varga megmondta" része --- arra vonatkozott, hogy a csal.bel. erősz. törvénytervezet azért került le a napirendről, mert a büntetőjogi szakkollégium, valamint az MSZP, a KDNP és a Fidesz szakpolitikusai egyaránt alkalmatlannak tartották a probléma kezelésére. Ezután hozzáteszi "Talán... stb.". Beszélt egy kicsit a gondolatairól, óhajairól, vélelmeiről, ideáiról. Ennyi történt, nem több.

Ha Varga bejelentette volna, hogy törvénytervezetet nyújtanak be az Országgyűlésbe, mely szerint minden nő szülni köteles 3-4-5 vagy több gyereket, akkor jogos volna a felháborodás, akkor lehetne ordítani, hogy "ne tekintse az állam inkubátornak a nőket" és efféléket, akkor teljesen indokolt volna sokezres tüntetéseket szervezni az Országház elé. mert akkor az állam valóban beleszólna a családok életébe, akkor valóban "inkubátornak tekintenék a nőket". De, ilyen, tudtommal nem történt. Vagy igen?

ü
bbjnick

crey7 2012.09.14. 13:30:37

@bbjnick:

Tehát Vargának joga van ország-világ előtt, parlamenti képviselőként ostoba fantazmagóriáját ecsetelni, az általa piedesztrára emelt családmodellt (ami felett pár évtizede eljárt az idő) hírdetni, a szólás szabadságának jogán.

Nekem, nekünk, vagy épp a sajtó képviselőinek pedig nincs, mert feleslegesen generálunk "ekkora p*csafiszti hullámokat"?

Ráadásul a képviselő úr ezen a kijelentése (vagy nevezzük sejtelmes találgatának) gyönyörű párhuzamot mutat azoknak a hímsoviniszta hülyéknek a gondolkodás világával, akikből legtöbbször az agresszorok kikerülnek - nem, nem állítom hogy Varga is az lenne.

Varga egyszerűen egy dilettáns, aki karmesteri pálcát kapott egy estére, de integetés közben beszart. Legközelebb olyat kell a pódiumra engedni, akinek hajnali háromkor is működik a záróizma.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.09.14. 13:33:12

@bbjnick: Nekem egy bizonyos balta jut eszembe erről a szerecsenmosdatásról, melyet ennyire magas fokon vagy képes művelni...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.14. 13:33:57

Na, most az van, hogy bébéjének kivételesen, _részben_ igaza van. (Istenem, ha vak tyúk is találhat szemet...) Mert az igaz, hogy Varga képviselő egy fogalmazásgátolt idióta benyomását kelti, és az is igaz, hogy amit elmondott, az címeres ökörség, de a felszólalást meghallgatva meglehetősen egyértelmű, hogy a beszélő szándéka igen messze áll attól, amit néki tulajdonít a sok hisztero. (Ebből a szempontból nekem a köteles beszéd jut eszembe párhuzamként. Csak ott jóval egyszerűbb volt cáfolni - persze ott sem lehetett megakadályozni az elmémesedést.) Szerencsétlen Varga, a maga fogyatékos módján tényleg mindössze annyit akart közölni, hogy a BTK helyett a családvédelem volna az út a családon belüli erőszak ellen.

Egyebekben mindenki, aki a CSBE-ről úgy képes beszélni, mint nők, vagy kevésbé rossz esetben, mint nők és gyermekek gondjáról, az idióta. Főleg, ha a nem fizikai erőszakot is figyelembe vesszük, ez bőven problémája férfiaknak is. És akkor most gondolkodjunk el, mennyire liberális és mennyire korrekt emberek azok, akik ebből az egészből feminista gyűlöletnegyedórákat fabrikálnak...

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.09.14. 13:40:36

@szpal: "Ha hetente megölnek egy nőt, akkor hogy marad ez ki a hírekből? "

manapság már csak a cigányok által elkövetett gyilkosságok okoznak felzúdulást a társadalomban, azért!

Kandeláber 2012.09.14. 13:44:05

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: "Úgynevezett keresztények véleménye". Látens szadeszesnak tetszik lenni? mert a maguk véleményére aztán végképp nem volt kíváncsi az ország nagyobbik része, még a hitgyülinél is kiestek a pixisből.
Most a bohóc Fletó, a ciántablettás Kuncze, a szélkakas Debreczeni, körmös Bauer fiacskája és a többi által gründolt pártcsíra sem tűnik acélosabbnak.
Nem jön el többet az országuk.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.09.14. 13:50:55

@Dr. Zerge:
Ja, persze, én is kijelentem a parlamentben(fogalmazásgátló hatása alatt), hogy „az összes szélsőjobbot fel kellene akasztani.”

De valójában csak arra gondolok, hogy az általuk képviselt eszmék némelyikét kellene felakasztani a az elavult eszmék lomtárának rozsdás fogasára. (Tudja valaki bizonyítani ennek az ellenkezőjét?)

És természetesen vérig fogok sértődni, amikor a sok hisztero lincselésre való felbujtással fog vádolni...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.14. 14:07:21

@kesztió: Ölég buta kis riposzt. De hát mit tegyünk, ha egyszer buta vagy?

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.14. 14:10:22

@Kandeláber: "Látens szadeszesnak tetszik lenni?" Nem, leginkább semmilyenes vagyok, abból hogy nem szeretem a "keresztényeket", semmiféle politikai állásfoglalás nem keletkezik. De bárkire hajlandó vagyok - és leszek is - szavazni, akinél azt látom, hogy a MODERN EURÓPAI TÁRSADALMAK felé kormányozza az országot. És nem elfelé, mint ahogy azt a FIDESZ-KDNP teszi.

Ami viszont vagyok: vállaltan pogány. Nem ateista - pogány. És valóban utálom a keresztények - leginkább a katolikusok - álszent fajtáját. És Varga pont ilyen.

Róla leginkább ez jut az eszembe:
"Volt itt egy főorvos esete. Hívő család. Minden Szenteste családi zene és ének a templomban. Minden vasárnap első sorban ültek. Négy lányuk volt. Három már nagyobb, tizennyolc felett. A legkisebb meg tizenévek elejét taposta. Egyszer csak robban a bomba, A három lány feljelenti apukát abúzusért. Hosszú eljárás után bizonyított lett és elítélték apukát a saját lányai megrontásáért. De csak egy rendbeli esetben. Mert a két idősebb lány esetében már elévült. Csak a harmadik esete alapján tudták elítélni. A legkisebbet még nem bántotta. Kérdezték, miért nem szóltak előbb. Mert anyának mondták és ő mindig valahogy megnyugtatta a kedélyeket. Most mégis miért szóltak. Mert nem akarták, hogy a legkisebb húguk is átélje, amit ők. Anyát kérdezték, miért nem tett valamit. Mert ez az egy férjem van. Anya végül még számonkérte a lányait, hogy hogyan is tudták feljelenteni apjukat."
(Soós Szilárd: Romantikus erőszak)
reposzt.hu/blog/so%C3%B3s-szil%C3%A1rd/2012-09-12/romantikus-er%C5%91szak?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_kereszteny_201209

h734790 2012.09.14. 14:15:21

@Dr. Zerge:
A tiedhez se kellett se intelligencia, se erőfeszítés. A személyeskedés mindig járható út, ha az érvek már elfogytak, vagy be kellene látnod, hogy nem értenek egyet veled...

Kandeláber 2012.09.14. 14:16:50

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: És? Ez a bizonyos Varga is erőszakolgatja a lányait (persze, csak ha vannak neki)?
Szóval mert Wekler egykori szdsz-es képviselő verte a feleségét, minden ateista szdsz-es családon belüli erőszakot követett el?
Nem tartom magam bigottnak, de ha nincs kereszténység, ha nincs a ki kiverje a mórokat az Ibériai-félszigetről, vagy éppen a törököket Magyarországról és a Balkánról, akkor itt is müezzinek óbégatnának.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.14. 14:19:44

@h734790: Édes kis pöcsöm, hát nekem azzal semmi bajom, hogy kesztió nem ért egyet velem. Vagy hogy te. Sőt. Akkor kezdenék csak aggódni...

ftk 2012.09.14. 14:29:00

@bbjnick: Nem óhajt fogalmaz meg. Kijelentő mondatot tett, az pedig minden esetben állítást rejt magában. Minden esetben. Jelen esetben azt állítja, hogy az ő véleménye szerint, bár ebben nem biztos, ez így van. Ez az egyik lehetőség. A másik az, hogy sziklaszilárd vélekedését (= ő úgy gondolja, hogy ez egészen biztosan így van) nyomatékosítja ironikus megfogalmazással, ebben az esetben a "talán" puszta stíluseszköz. Ennek eldöntéséhez szükség van az eredeti hangsúlyra, de a hozzászólás meghallgatására nem vállalkozom, lelki nyugalmam megőrzése érdekében. (Vigyázat, nyelvész van nálam, és nem félek használni.)

Bell & Sebastian 2012.09.14. 14:33:07

Mi itten a probléma? Jó késő volt, fáradt volt, élőben szólt Varga. A dallamból kihámozható, mit akart mondani. Kutyult bele ezt-azt is, de a lényeg csak átjött, vagy külön fordítani kell?

Erről az jut az eszembe, amikor az osztrák kisiskolásoknak bulletineket osztogattak felvilágosító célzattal (családon belüli erőszak) segélyhívó számokkal és jogaik tételes felsorolásával, az éppen hatalmon lévő, liberrált embermentők szervezésében.

Frenetikus hatása volt az egyoldalú kampánynak (a kötelességekről nem szólt a fáma), pillanatokon belül címlapokra került az ifjúsági probléma.

Kezdtek tömegesen iskola mellé járni a kölykök, inni, éjszakázni szexelni, kábítózni, heti egy-két kiskamasz halott volt a sztendert.

Nem lehetséges, hogy az asszonyverés elsősorban geneológiai, másodsorban kulturális, harmadsorban szocprobléma?

Mert akkor törvénnyel kitörölhetjük a popónkat. Mondjak esetleg analógiát? Segítek, cével kezdődik és nincs is.

ftk 2012.09.14. 14:34:33

@Dr. Zerge: Varga kerekítette le a történetet a nők problémájára - erre reakció a felháborodás. Ugyanis pl. a nőklázadása szervezői (lévén jó részük az áldozatvédelemben tevékenykedő civil szakértő, illetve aktivista) a jelek szerint Vargánál sokkal jobban tudják, hogy ez hány és milyen embert érintő probléma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 14:35:30

@ftk:

"Vigyázat, nyelvész van nálam, és nem félek használni." --- írod.

Lássuk, mit mond a nyelvész!:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.09.14. 14:39:54

@bbjnick: Pénz számolva, asszony verve jó. -ezt mondja a nyelvészet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 14:40:12

@kesztió:

"Nekem egy bizonyos balta jut eszembe..." --- írod.

Mesélj!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 14:40:49

@Bell & Sebastian:

:-D

ü
bbjnick

ftk 2012.09.14. 14:41:15

@bbjnick: Képzelj az előzőre egy idézőjelet.

ftk 2012.09.14. 14:43:30

@Bell & Sebastian: Meg azt is, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele. (Már amennyiben a közmondásgyűjteményt a nyelvtudomány non plus ultrájának tekintjük.)

Bell & Sebastian 2012.09.14. 14:45:26

@bbjnick: Occam baltájáról még sohasem hallott? Az mindent visz.

ftk 2012.09.14. 14:46:11

Na meghallgattam. Hangsúlyokkal együtt sem óhajt. Az első variáció mellett voksolok, nem látom ironikusnak sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 14:46:35

"Tehát Vargának joga van ország-világ előtt, parlamenti képviselőként ostoba fantazmagóriáját ecsetelni... Nekem, nekünk, vagy épp a sajtó képviselőinek pedig nincs, mert feleslegesen generálunk "ekkora p*csafiszti hullámokat"..." --- írod.

A véleményét mindenki kifejtheti (kivéve, aki nem: mert ma már felfüggesztett börtönbüntetés és átnevelő jellegű kényszerintézkedések is járhatnak egyes véleményekért), de igaztalannak nem kell lenni: például felesleges azt ordítozni, hogy Varga szerint a nőket az államnak inkubátorként kellene használnia, amikor Varga semmi effélét nem mondott.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 14:47:50

@Bell & Sebastian:

És tényleg!:-D

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2012.09.14. 14:50:14

@ftk: Na most képzelje, sokkal több olyan példát tudok arra, hogy asszonypajtás rendez dzsihádot a részeg urának, mint fordítva.

Van ám matriarcha család is, nem is kevés. Akkor mi van?

Kandeláber 2012.09.14. 14:58:46

@Bell & Sebastian: Mondjuk egy 120 kilós amazon ellen kevés eséllyel szállhat szembe egy csenevész férj, különösen, ha tajtsiker.

Helyes Írás 2012.09.14. 15:26:40

A gyermekszám és az asszony- és gyermekverés nincs egymással ok-okozati viszonyban. A verés akár évszázadokon is áthúzódó viselkedéskultúra következménye vagy egyéni frusztrációból, végletekig megromlott, egymást megalázó személyes kapcsolatokból következik. Nem árt a szigorú jogi eszköztár ellene, de ha a lelki kényszert is büntetőjogi kategóriává tennénk, azt valószínűleg kreatív módon használnák a szembenálló felek a válóperek során. Márpedig a válások száma lehet, hogy még a családi erőszaknál is gyakoribb.
Varga képviselő hozzászólásával az a probléma, hogy össze nem függő kérdések összekapcsolásával bagatellizálja a verést, amelynél nagyobb probléma családban aligha lehet. Mondhatnánk, egy megvert asszony is sok, nem annyi, amennyit Magyarországon vernek. Márpedig ehhez a közösségnek, így az államnak is, nemcsak köze van, hanem felelősséggel tartozik azért, hogy a verés lehetőleg megszűnjön. Amennyiben valaki ezért kritizálja Varga képviselőt, az jogos.
Úgy tűnik azonban, hogy az országos botrányt nem elsősorban a probléma lekicsinylése és a hamis összefüggés váltotta ki, hanem a képviselőnek az a véleménye, hogy a nők előbb szüljenek több gyermeket és azután fogjanak a munkában való önmegvalósításhoz. S az bizony már nagy gond, ha ezt a véleményt valaki botrányosnak és nem vitathatónak gondolja. S, ha ilyen sokan botrányosnak vélik, mint, ami a reakciókból felsejlik, az egy közösség eltorzult értékrendjére utal.
Az a közösség, amelyikben egyre kevesebb gyermek születik, elveszti az egyensúlyát. Elöregszik, s nem tudja emberhez méltó színvonalon eltartani az öregjeit, majd a gyerekeit sem, a bajban lévő tagjait sem és a kivételes képességűeket sem, s elveszíti a kultúráját, végül nem tudja magát megvédeni és elveszíti az életterét is. Ezért a közösség, így az állama is, felelősséggel tartozik azért, hogy elegendő gyermek szülessen. S, ha ezt a parlamentben valamelyik képviselője szóba hozza, persze lehetőleg megfelelő összefüggésben, az inkább felelős, mint botrányos magatartás.
Szülni pedig csak a nők tudnak, s így elsősorban az ő személyes életstratégiájuk része összeegyeztetni a gyermekvállalást a munkavállalással, a családon belüli önmegvalósítást a családon kívülivel. Nem vitatható, hogy a mai világban nagyon nehéz dolguk van és bizony a férfiak gyakran magukra hagyják őket. De az az életstratégia, amelyik a problémákra és a fogyasztási csábításokra válaszul lemond a gyermekvállalásról természetellenes és felelőtlen is. És nemcsak a közösség szempontjából, hanem a nő saját élete szempontjából is. (Erre majd akkor jön rá, amikor már késő.) Ha valami miatt választani kell, még mindig egészségesebb a karrierről lemondani. S a családot többek között azért is kell a közösségnek támogatnia, hogy a nő össze tudja egyeztetni a gyermekvállalást a munkájával. Abban a társadalomban, ahol e kérdés körül ideológiai és politikai frontvonal húzódik, ott nagy baj van.

tistedur 2012.09.14. 16:14:44

@Shenpen: mo-n évek óta 200 alatt van az emberölések száma. évi cca 150 emberölés van, ennek majdnem a fele családon belül történik.

hill billy 2012.09.14. 16:19:31

@tistedur: Bizony, bizony. És a halálesetek 99%-a ágyban történik.

___________________________ (törölt) 2012.09.14. 16:19:47

@tistedur: OK - probaltam guglizni, de csak 2006 körüli adatot talaltam. Mondjuk a hirado mar igy is gusztustalanul horrorhirado...

___________________________ (törölt) 2012.09.14. 16:27:46

A témához - én is szerencsétlennek érzem Varga úr megszólalását, mert a két téma nem függ össze. Igen, családcentrikusabb, gyerekvállalásbarátabb kultúra és rendszer kell. Nem, ennek nincs sok köze az asszonyveréshez. Annak leginkább az alkoholizmushoz van köze.

Ugyanakkor zavar ez a hajtóvadászat, amit ellene rendeznek. Túlspilázzák a dolgot, ahogy szokták. A libiknek mindig kell egy Aktuális Elnyomó Ikon.

Alfőmérnök 2012.09.14. 16:57:50

Az ott a képen LelkyLola árnyéka?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.14. 16:58:08

Rogán meghajol a hölgyek akarata előtt.

www.origo.hu/itthon/20120914-megis-fontos-a-fidesznek-a-csaladon-beluli-eroszak.html#
"Korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a büntető törvénykönyvben (Btk.) - közölte a kormánypárt frakcióvezetője.

Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján - miután ő és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel - közölte: korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak kezelésére a Btk.-ban számtalan tényállás található, így egy új, önálló passzus önmagában nem lenne segítség. A Fidesz képviselőnői azonban azt hangsúlyozták, hogy ezzel is több eszköz állna rendelkezésre a probléma megoldásához.

"Meghajlok a hölgyek akarata előtt" - jelentette ki a politikus, aki ezért azt javasolja a Fidesz-frakciónak, támogassa a népi kezdeményezést."

teknős 2012.09.14. 17:07:14

@Dr. Zerge: A liberális paradigma úgy néz ki, hogy az a premissza, hogy ők megmondják, hogy te mit gondolsz . Ez ellen fellebezés, szövegértés nincs. Mivel az ő olvasatuk a tény, minden más az ő érzékelésük határán kívül esik.

Aztán, ha meghatározták ezt a premisszát, akkor keményen harcolnak ellene.
Náluk a médiabefolyásolási technikák már régen felülírták a valóságot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.14. 17:10:03

@szpal:
"Ha hetente megölnek egy nőt, akkor hogy marad ez ki a hírekből?"

Nem marad ki a hírekből.
Íme az utolsó:
www.pecsinapilap.hu/cikk/Megolte_felseget_majd_elment_szuretelni/105931
"B. Csaba (40) évek óta Franciaországban dolgozik, oda akarta magával vinni feleségét és kisgyerekét, de az asszony nemet mondott. Kedden délelőtt vesztek össze az asszony mohácsi lakásnak környékén. Egy darabig együtt sétáltak, majd a férfi vasút mellett egy bokros területen végzett a nővel. A rendőrség szerint megfojtotta, de a férfi a hozzátartozóinak mást mondott.

– Itt dolgozott nem messze. Amikor Csaba hazajött, azt mondta: reggel elvágtam a feleségem nyakát! Nem sokat volt itt, mert este már a rendőrök is megjelentek. Nem tagadtam, hogy itt van. Próbált elbújni, de gyorsan megtalálták az egyetlen szekrényemben – mondta a Pécsi Napilapnak a gyilkos rokona, Balogh Istváné.

A férfi a gyilkosság után egy ismert villányi pincészetnél dolgozott napszámosként, egész nap szőlőt szüretelt, mielőtt elfogták a rendőrök.

Családtagok szerint B. Csaba már korábban is megfenyegette K. Herminát (30).

– Azt kiabálta itt a ház előtt, ha nem jössz velem Franciaországba, esküszöm, hogy megöllek! – mondta egy másik rokon, aki szerint Csabát az is felbőszíthette, hogy kiderült: Hermina egy másik férfiba szerelmes, aki miatt Mohácsra költözött.

A férfi kihallgatásakor beismerte a bűncselekmény elkövetését, vallomásában előadta, hogy szerelemféltés miatt ölte meg Herminát. A férfi előzetes letartóztatását kezdeményezi a rendőrség."

Ez szeptember 4.-én történt.

Klára, a meggyilkolt hajléktalan nő esetében (múlt csütörtökön fedezték fel a halálát, bár legalább másfél hónapja megölték) szerelmi háromszög történt, ez csak némi erőszakoskodással nevezhető családon belüli erőszaknak.
www.origo.hu/itthon/20120908-riport-a-ii-keruletben-megolt-hajlektalan-norol.html

Amire azonban valószínűleg mindenki emlékszik, az a válás miatt bosszúból agyonlőtt kislány esete.
www.blikk.hu/blikk_aktualis/nem-emlekszik-ra-hogy-megolte-kislanyat-2108505

Ez két hete történt.

A döbbenetes az, hogy ezek a hírek napi rendszerességgel pörögnek az összes hírportálon. Mivel azonban hiányoznak a személyes részletek - fotók, a gyilkosság leírása, a rokonok vallomásai - ezek a hírek nem keltik fel az emberek figyelmét. Általában a rendőrség szűkszavú tájékoztatóit hozzák le. Azok a híradások, amelyek megérinthetik az embereket (mert átérzik belőlük a heti rendszerességgel ismétlődő tragédiák mélységét) csak a helyi sajtóban vagy a bulvárlapokban jönnek le, amelyeket "komoly" ember nem olvas.

Ha kivételesen átjön a személyes tragédia mérete - mint Bándy Kata esetében - akkor a közvélemény reakciója nem is marad el.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.14. 17:13:35

@Doomhammer: És ehhez egy országos botránynak kellett kirobbannia:( Mintha tudatosan tesztelnék, hogy meddig terjed az emberek (jelen esetben a nők) froclizásának a határa...remek:(

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.14. 17:17:24

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára:
Nem, csak a Fidesz már érzi, hogy túlfeszítették a húrt és mint nagyképű, erőből kormányzó párt jönnek át.
www.168ora.hu/itthon/lehetett-volna-mas-a-stilus-100995.html
Most próbálnak javítani az imázson.

Bloodscalp 2012.09.14. 17:21:40

@teknős: látszik hogy ebbe a harcba megzakkant idióta vagy:)

unalmas már kicsit hogy a bb félék telehányják a netet a seggnyalásukkal

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 17:21:58

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: @Doomhammer:

Egy retkes f*szt! Szavazatot optimalizálnak. Mit számít, hogy egy rossz törvénynek hány áldozata van/lesz! A lényeg, hogy 2014-ben megnyerjék a választásokat.

És meg is fogják! De nem lesz benne köszönet!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 17:41:22

@Bloodscalp:

És kinek a s*ggét nyalnám, te agyhalott?!

ü
bbjnick

hacsaturján 2012.09.14. 17:50:06

@Shenpen:

jajj, végre egy jó tipp! eddig chemotox-szal meg morteinnnel mentem a libikre, mert furton-furt összemászkálják nekem a spájzban a lekvárt meg az aktuális elnyomó ikont, gusztustalanok, na! a maga módszere egyszerű, de zseniális. ingyen van és környezetbarát, ugyanakkor hatékony. nem kell hülyeségeket ugatni és a libik - huss! - mintha nem is lettek volna.

hacsaturján 2012.09.14. 17:51:21

@bbjnick:

felajánlhatom a magamét, ha meg nem sértem az urat.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.14. 17:57:45

@Doomhammer: És nem veszik észre, hogy minél inkább akarnak valamit elbagatellizálni, annál nagyobbat robban...lásd a mostanit.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 18:00:37

@hacsaturján:

Ajánld fel egy lónak, az való beléd, egy nagy lóf*sz, sz*rosszájú g*ciláda!

ü
bbjnick

hacsaturján 2012.09.14. 18:08:15

@bbjnick:

amikor élőszóban adja elő ugyanezt, akkor a csillagot is csillagnak mondja?

Bloodscalp 2012.09.14. 18:09:31

@bbjnick: egy finom hölgy veszett el benned:) de jó mélyen:)

aszekelyek 2012.09.14. 18:10:58

@szpal: nem marad ki. Abban a nyolc évbenn is így volt. Ezerszer elmondták a szakemberek , hogy az élet elleni bűncselekményeknek sajnos túlnyomó többségében családtag az elkövető , vagy közeli rokon. Na jó , pár éve a jobbik már úgy adja elő , mintha ez a kisebbségre lenne jellemző csak de azért ez meredeken nincs így.

Eléggé elkenték a szoci kormányok ezt a témát , pedig kampányoltak vele , csak senki nem emlékszik már rá! rajtam kívül... 2002-ben,... ha jól tévedek. Több elszórt helyen lévő jogszabály sikerült , nem pedig egy egységes törvény. Mondják a szakemberek , hogy kb annyit érnek azok , mint halottnak a csók. Kis távoltartás és visszamegy még jobban erőszakoskodni , akit visszaenged a szoci törvény. Vidéki szavazóik ? de lehet , hogy a macsó városiak is verik a családot...

Nem mertek nagyon belenyúlni , az bizonyos. Ígérni ígérték. Kellett a szavazata a bántalmazott nőknek , férfiaknak , .... Kampány volt és mint utóbb elmondták , azt nem kell komolyan venni , amit a kampányban mondanak. Mondták ma reggel talán tv2-n , -még nem olvastam el a beadott anyagot , amit nem találtak alkalmasnak -... hogy nem kifejezetten jó egyébként , arra , amit el akarnának érni vele.
Talán akkor a beadványról kéne beszélni , mennyire lenne hatékony, ha elfogadták volna. Ez esetleg menne itt ? Van ennek publicitása , de mennyire! Az ingerküszöb csúszott feljebb , sokkal...
Minden héten vagy családirtás , vagy feleség-férj legyilkolás , esetleg nagyobb gyerek a brutális erőszaktevőt lövi agyon... -egy kislány , megtette , nagy port vert fel akkor...., Talán Nikinek hívták.

A probléma megoldandó de nem úgy , hogy a FIDESZ-re teccenek ordítani , meg tényészállatozni és hasonló blődségek.

aszekelyek 2012.09.14. 18:17:13

@Doomhammer: A puding evése majd megmutatja,.. mennyire jó az a népi kezdeményezés. tessék bevezetni és akkor lőn csoda. Vagy nem. Ez egyébként másutt is elég komoly probléma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 18:24:06

@hacsaturján:

Élőszóban nem kell így megnyilvánulnom. A való életben, hál' az Égnek, nem kell ilyen r*hadványokkal érintkeznem, mint pld. maga!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 18:31:22

@Bloodscalp:

Benned viszont nem veszett el, hanem látványosan kiüt rajtad a sutyerák agyatlanság!

ü
bbjnick

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.14. 19:41:59

@Bloodscalp: Na, az tipikusan az volt amikor egy véragresszív, alkoholista náci féreg folyamatosan terrorizálta a családját, majd a kislány tehetetlen dühében saját kezébe vette a dolgokat...ott se kellett volna eljutni odáig, ha normális kötelező protokollok lettek volna előírva a rendőrségnek, hogy miként KELL intézkedjen a családi erőszak esetében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 20:26:35

@Doomhammer:

"Kötcse," --- kérdezi.

Nem olvassa a klasszikusokat? [...................................../.]

"Orbán (a) 2009. őszi kötcsei beszéd(é)ben magyar észjárásról, centrális politikai erőtérről, az értékviták mellőzéséről és szerény értelmiségről beszélt. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezzel a programmal egy fenomenológiai feketelyukat hív létre. Az elmúlt időszak ezt (az aggályt) teljes mértékben igazolta. A kormányzást ugyan senki és semmi nem gátolja --- mivel a kormányzati lépések nemcsak hogy nem vitathatok, de nem is értelmezhetők (ahol nincs értékrend [lásd: a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint doktriner demokratizmus], ott, ugyan, mi alapján volna megítélhető egy-egy lépés tartalma, célja és minősége, helyessége-helytelensége?) ---, de senki és semmi nem is alapozza meg, nem is támogatja és nem is igazolja. Lassan és biztosan mindent elnyel a fenomenológiai feketelyuk, beleértve magát a kormányzást is."

"Mondja, nem feminista maga?" --- kérdezi.

Mi az hogy, nagyon is! Együtt járok TGM-mel a női napozóba.:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 20:27:22

@bbjnick:

"Kötcse," --- kérdezi.="Kötcse?" --- kérdezi.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.14. 20:32:04

@bbjnick:
Orbán tartott egy beszédet? Na és?
"ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit csinálok"
Aggódom a fenomenológiai feketelyuk miatt, olyan ijesztően hangzik. Egy ilyen képződmény könnyedén elnyelheti az összes fellelhető fenomenológiát, aztán itt fogunk állni fenomenológia nélkül.

jan 2012.09.14. 20:56:23

@bbjnick: Komolyan nem ertem, mit nem ertesz. Varga gondolatmenete ez: a nok visszaternek elsosorban a gyerekneveleshez -> a hazastarsak jobban megbecsulik egymast -> nem lesz csaladon beluli eroszak.

Ez tisztan formallogikai alapon bizony azt jelenti, hogy Varga szerint a csaladon beluli eroszak (fo) oka az, hogy a hazas nok elsosorban nem a gyereknevelessel/szulessel foglalkoznak.

Szerinted ez nem egy ostoba es serto feltetelezes? Vagy szerinted rosszul vezettem le Varga gondolatmenetet?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.14. 22:34:47

@Doomhammer:

Nem tudja leplezni bosszankodását! Ahogy mondatait olvassa az ember, szinte érzi, hogy mardossa (magát) a sárga irigység, hogy nem maga találta ki ezt a "fenomenológiai feketelyukat":-) [..................................../.]

ü
bbjnick

Bloodscalp 2012.09.14. 22:49:44

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: látod szerencsétlen csaj egész élete mintapélda arra ahogy az állam leszarja az átlagpolgárt...

amugy a pasi tökrendes volt-kifele állitólag, ezért eleinte nem nagyon hittek a lánynak, miután molesztálta évekig...a magyar egészségügy kinyirta az anyját, és az egyik legszegényebb országrészben élt.

és 10 évvel később az ilyen barmok vitatkoznak a családon belüli erőszakról, és hogy van e jog beleavatkozni...

Bloodscalp 2012.09.14. 22:51:37

@bbjnick: te tudtad kissé nehezen leplezni a mocskosszájjúságoddal hogy kesztió kiosztott mint a rongyot:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.14. 23:05:35

@bbjnick:
Kétségkívül megkapott a fenomenológiai feketelyuk. Jó fogalom a fenomenológiai feketelyuk, olyan, mint egy jó vicc, amitől időnként spontán felröhög az ember.

Azt kell mondjam viszont, hogy maga nem tartja a hüvelykujját a korszellem ütőerén. Ez a fenomenológiai feketelyuk túl értelmiségi (i.e. entellektüel), ami nem trendi. Vagy ha már értelmiségi akar lenni, miért nem veszi globálellenesre a figurát? Lehetne Kötcse a globálhálózat lokális életforrás-feketelyuka.

lorantka_a_gall 2012.09.15. 21:42:30

@Doomhammer: csak nekem tűnt fel, hogy itt már egyik esetben sincs szó családról? Már felbomlott vagy felbomlófélben lévő életközösségek egyik tagjaként elkövetett gyilkosságok. De hogy családon belüli erőszak lenne...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.16. 01:24:12

@lorantka_a_gall:
A gyilkosság a családon belüli erőszak extrém esete. Ha már idáig fajul a helyzet, akkor a kapcsolat már valóban sokszor a bomlás előrehaladott állapotában van, vagy éppen azért történik a gyilkosság, mert az egyik fél (tipikusan a férfi) nem tud belenyugodni abba, hogy a másik távozik.

De gyűjteményemben van "működő" család is, íme:
www.hir24.hu/baleset-bunugy/2012/08/06/konyhakessel-olte-meg-feleseget-a-vasvari-ferfi/
"A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a gyilkosság vasárnap este történt Vasváriban. Az áldozat egy 55 éves nő. Az egyenruhások szerint az asszonnyal saját férje végzett. Az 59 éves férfi közös otthonukban, egy konyhakéssel ölte meg párját.

A gyanúsított egyelőre orvosi ellátásra szorul, ugyanis a történtek után magát is megsebesítette. A rendőrség emberölés miatt indított eljárást ellene."

Augusztus 5.-én történt.

lorantka_a_gall 2012.09.16. 10:16:22

@Doomhammer: egy kicsit erre a "családra" is erősnek érzem a "működő" kifejezést... egyébként meg ha nem bénázza el, az elkövető sem élne már.

Olyan példára lennék kíváncsi, ahol
1, legalább az egyik szülő felsőfokú végzettségű
2, kiskorú gyermekek vannak a családban, legalább 3
3, nincs szó házasságtörésről egyik részről sem
4, mégis gyilkosság történik.

(ilyenről még nem hallottam)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.16. 10:33:21

@lorantka_a_gall:
Mondja, maga nem szómágiát játszik itten?
Szeretné elérni, hogy a "család" csak olyan legyen, amiben nem történhet erőszak. Ahol erőszak van, az meg nem "család", családon belüli erőszak tehát nem történhet.

Látom, magából is a "gyilkosok" kommentfolyam kedvelője lesz, olvassa érdeklődéssel a tényői családirtás történetét.

www.origo.hu/itthon/20100316-a-ferj-gyilkolta-le-a-csaladot-tenyon.html
"A rendőrség szerint az apa ölte meg gyerekeit és feleségét hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn. A rendőrség kedd délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a férfi előbb egy baltával végzett a gyerekekkel, majd megölte a feleségét és ezután egy motoros fűrésszel öngyilkosságot követett el.

A Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn hétfőn két felnőttet és két gyermeket találtak holtan. Az áldozatok egy család tagjai, egy házaspár és két leánygyerek. Az édesanya 36 éves, az édesapa 37 éves, a gyerekek öt- és nyolcévesek voltak."

Belsőépítészek voltak mind a ketten. A mai napig nem tudják, mitől pattant el a húr.

lorantka_a_gall 2012.09.16. 11:32:40

@Doomhammer: alakul a dolog, azt valóban elfelejtettem "kikötni", hogy pszichiátriai kezelés alatt álló emberek nem játszanak: ez az eset megfelel a feltételeknek, aprócska "szépséghiba", hogy önmagával is végzett az elkövető.

Valóban úgy gondolom, hogy igazi családon belül igencsak ritka a gyilkosság, messze nem mérhető a sokat hangoztatott "hetente egy/kettő" halálesethez.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.16. 11:50:20

@lorantka_a_gall:
Ejnye. Tehát maga szerint a "család" magasztos fogalmának csak egymást szerető, stabil anyagi helyzetben levő, érzelmileg kiegyensúlyozott és egészséges emberek felelnek meg. Ráadásul ha netán időszakosan ezek a feltételek nem állnának fenn, akkor időszakosan felfüggeszti a "családi állapotot", amivel az indulati erőszakot/bűncselekményeket is kizárja.

Ravaszkodhat, de a "család" fogalmának a maga definíciója nem felel meg. Az ugyanis a magyar értelmező szótár szerint ezt jelenti:
"Egymással vérszerinti rokonságban álló személyek, a szülő(k), a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége."

Tehát család volt a mohácsi és a vasvári férj/feleség is és különösen család volt a tényői.

Szerintem maga itt a "családon belüli erőszak-párkapcsolati erőszak" magyarázodáson dolgozik, de őszintén szólva ez engem nem érdekel, mint ahogy a társadalom többségét se. Sőt, képzelje a katolikuson kívül szinte egyetlen keresztény felekezetben sem "szent" a család fogalma, úgyhogy a keresztényeket se érdekli általában, amivel maga próbálkozik.

lorantka_a_gall 2012.09.17. 02:25:34

@Doomhammer: súlyos tévedésben leledzik ebben a témában. Nem "ravaszkodom" és "dolgozom a meghatározáson", egyszerűen ezt jelenti számomra a család. Ráadásul a vallási előítélete sem talált, ugyanis nem vagyunk katolikusok. Ahogy nem tekintek párkapcsolatnak két ringbe szállt bokszolót, úgy nem párkapcsolat a verekedős társaság sem - ott valami nagyon el van tolva. Legalábbis abban a szociokulturális közegben, amiből érkezem.

Tricia McMillan 2012.09.17. 04:27:32

Szerintem a kifogásolt mondatot lehet úgy értelmezni (sőt, én csak úgy tudom), hogy meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a feleségnek ne legyen muszáj dolgozni, hanem tudjon a gyerekneveléssel foglalkozni, és ha valaki több gyereket szeretne vállalni, ne legyen akadálya. Ebben nem találok semmi kivetnivalót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.17. 09:38:26

@lorantka_a_gall:
"egyszerűen ezt jelenti számomra a család."

Akkor az a mod, ahogy te ertelmezed a "csalad" szot, nem felel meg annak, ahogy a magyar kozbeszedben altalaban hasznaljak.

lorantka_a_gall 2012.09.17. 12:04:22

@Doomhammer: nagyon sokféleképpen használják, pl bizonyos kultúrkörökben (igen, itt, Magyarországon) a "család" a gyermekeket, helyenként kizárólag a fiúgyermekeket jelenti.

Egyáltalán nem tartom problémának, hogy a "család" szó azt jelenti számomra, amit. Sőt, hálás vagyok érte. :) A magyar közbeszéd pedig igen súlyos problémákkal küzd (tessék csak a "komcsi" és a "fasiszta/náci" jelzők a valóságtól igen elrugaszkodott használatára), hadd ne én igazodjak hozzá.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.09.17. 14:47:22

@Dr. Zerge:

“Az idézett mondat „az olimpia kapcsán hangzott el több lakossági fórumon”. Eszerint: a Fidesz szerint az olimpia megrendezése olyan nemzeti cél, ami gazdasági fellendülést hozhat. – Ez egy olyan lelki erőt adó közös vállalkozás – magyarázta Kövér –, amellyel pótolni lehet saját elvesztett lehetőségeinket. Ugyanakkor ezt a célt ellenzik azok a politikai erők, amelyek a testi-szellemi restségre, az irigységre alapozzák politikájukat, és terjesztik az esélytelenséget és a pesszimizmust. Amennyiben ez a pesszimizmus jogos lenne, akkor nem érdemes élni, le kell menni a pincébe, fogni kell a kötelet, és fel kell akasztani magunkat – idézte Kövér (egyre bonyolultabb) önmagát.”

Kedves Zerge íme a köteles beszéd szóról szóra.
2002, Március, Szombathely

“…az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatunk a turizmus számára. Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonyleg erős gerendát és szöget, és kössük fel magunka. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják súlykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elő jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk.”

Ezt hogyan lehet MÁSKÉNT értelmezni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.17. 15:16:04

@Di622:

"Ezt hogyan lehet MÁSKÉNT értelmezni?" --- kérdezi.

Miért, maga hogy érti?

ü
bbjnick

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.09.17. 15:34:48

@bbjnick:
Ez az egész köteles dolog onnét fogant hogy a merjünk nagyot álmodni projekt keretében valaki baromi nagyot álmodott és lőn: "2012-ben Budapest rendezzen olimpiát"
Nos erre néhány akasztani való okvetetlenkedő előjött a számológéppel a kezében és ilyen hülyeségeket kezdett kérdezni?
* Még egy nyüves foci EB-t sem vagyunk képesek rendezni, nem lesz egy kicsit nagy falat?
* Honnét lesz rá pénz?
* Hol fognak felépülni az épületek?
* Milyen tervek vannak arra hogy ha idejön x millió ember pluszban, akkor ne duguljon be a város? Tömegközlekedés, úthálózat, stb. Erre honnét lesz a pénz?
* Meg fog ez térülni?
* Nem gyanús hogy nálunk fejlettebb és gazdagabb országok sem rendeznek olimpiát? pl. Ausztria, Svájc? Ennek ellenére mi csak szeretnénk úgy élni mint ők.

Kövér kötélmester üzenete pediglen a következő:
"Aki nem bízik a mi csodálatos jövőképünkben hogy magyarország olimpiát tud rendezni 2012-ben, az defetista és jobb ha felköti magát"

Csak úgy magunk között Kövér is erősen csúsztatott a köteles beszédében.
"…az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatunk a turizmus számára. Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben."
Nekem ezek a sorok azt sugallják hogy a magyar idegenforgalom annyira űberfasza, hiperszuper (ugye a Zimmerferi csak merő kitaláció) hogy mi simán megrendeztünk itt ki tudja hány világeseményt, így egy holmi kis szirszar olimpia nem lehet akadály. Nem is értem hogy mit vinnyognak itt egyesek.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.09.17. 15:41:12

@bbjnick:
Ja még egy gondolat.
Most őszintén.
Látva a Athéni, Pekingi, Londoni olimpiát.
Komolyan mi tudnánk ilyet csinálni?
Azt a nyüves 4 -es metrót már a franc tudja mióta csinálják, ha nem akarnánk hogy beduguljon a város még olyanból kellene még kettő. A többi beruházásról nem is beszélve. Ráadásul UTÁNA mit csinálunk annyi üres létesítménnyel?

Ez a csináljunk valami nagy dolgot hogy ránk figyeljenek és megmutassuk hogy ki a faszagyerek a játszótéren, a Fidesz által lesajnált panelproli mentalitás, amikor a kopasz gyerek az ezer éves bömössel égeti a gumit.
Én inkább annak vagyok a híve hogy szépen apránként építsük fel az idegenforgalmunkat, és a jó hírünket a világban, így nem csak egyszer jön ide sok ember, hanem minden évben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.18. 09:56:13

@lorantka_a_gall:
"A magyar közbeszéd pedig igen súlyos problémákkal küzd "

Rubovszky György is így gondolja.
www.borsonline.hu/20120917_kdnp_kereszteny_csaladban_nincs_eroszak_ezert_tartozkodtak__
"Utóbbi [Rubovszky György, dh] a Borsnak elmondta: a „család” szó lejáratása ellen tiltakoztak ezzel a lépéssel, ugyanis „egy rendezett, keresztény családon belül nincs erőszak, csak az olyan kapcsolatokban, amelyek magukra húzták a család szó fogalmát”. - A KDNP egyébként az erőszak minden fajtáját elítéli - tette hozzá Rubovszky György."

lorantka_a_gall 2012.09.18. 16:44:17

@Doomhammer: Felőlem aztán... mondhatná a Dalai láma, Gyurcsány Fegyenc vagy Mao Ce Tung is, nem személyfüggő, hogy kivel értek egyet.

teknős 2012.09.19. 14:01:17

@Bloodscalp: Akkor mi a fenéért foglalkozol velem? Semmilyen elképzelésetek sincs a jövőről. Unos-untalan a régi és avitt nézeteiteket és módszereiteket használjátok és engem vádolsz azzal, hogy én fáradtam bele a harcba. Pedig én csak fáradtan legyintek, hogy igen, nektek ennél többre nem futja.

Pedig elgondolkodtató, hogy az ősember heti 20 óra munkával tartotta el magát. A technika és a civilizáció fejlődésének gyümölcseit valaki hatványozottan learatja. Erről kellene beszélgetnipéldául és nem egy dekadens és önámító, magát liberálisnak hazudó társadalmi rendszer álproblémáival.

De ti az álproblémák álmegoldásainak a mesterei vagytok.

Bloodscalp 2012.09.19. 18:26:25

@teknős: veled foglalkozni? írtam egy véleményt. ez egy blog tudod, ahol mellékesen te is szoktad sokkolni olykor a közvéleményt. aztán mások véleményt füznek hozzá.

hiába is akarsz felcímkézni valamelyik párthoz, én veled ellentétben nem tartozom egyikhez sem, simán magyar vagyok tudod(liberális vagy konzervatív liberálisnak hazudó fideszes nekem egyre megy).-veled ellentétben, aki ír egy kormányközeli oldalra. De én nem címkézlek tovább hogy kerültél oda, milyen esetleges szerződéseket kaptál stb, hogy dolgozol be a pártnak és mit kapsz te viszont:) és nyivákolhatsz visszamutogathatsz MÉG MINDIG a csúnya cocikra, a jövőkép-telenség teljesen hétköznapi az országban, Szándék sincs arra hogy jövője legyen az országnak. Mert nem akartok. Csak lopni. Csak...

de elnézést hogy rád merészeltem írni.

teknős 2012.09.19. 20:00:35

@Bloodscalp: Én semmilyen pártnak sem vagyok a tagja. Hasznot sem húzok a pártokból. Sőt, ellenkezőleg.
Folyamatosan rám ugrasz. Ha butának tartasz, szived joga, de akit én butának tartok, azzal nem foglalkozom. Ismerem a véleményedet és nem igazán érdekel. Ezzel akarsz vitatkozni? Te állítod, hogy idióta vagyok és nekem pedig azt kellene mondanom, hogy nem is?

Végtelenül elegem van a rendszerváltás utáni sematikus politikai eszközökből, ennek adtam hangot. Unalmas, nem vezet sehová és elegem van abból is, hogy mindenki szigorítani akar. Diktatórikus a fidesz- mondjátok . Igazatok van. De erre ez az ellenzéki válasz, hogy szigorítsuk a családon belüli erőszakot?

Ennyi? Tudom, civilek meg minden, de ez így édeskevés.

Bloodscalp 2012.09.19. 20:42:13

@teknős: nocsak, nem tetszik az ellenzék? és ezért marad mégiscsak a fidesz gondolom. Mellesleg jó témát választottál.

Leszarták a társadalmi próblémákat, most akkora lett volna a bizalomvesztés hogy hirtelen foglalkoztak vele, mellesleg az nem családon belüli erőszak, ilyen a fidesz szerint nincs-el sem ismerték eddig, most meg más nevet adnak neki:D

mellesleg mégis egy rendszerváltás óta ócska eszközöket használó párthoz közeli blogon írógatsz, ami ellen még egyszer nem keltél ki. pedig azelmúltkétévben szétlopta az országot, már ami maradt belőle. de neked is az a gondod hogy a szemét ellenzék beterrorizálta szegény varga úrat. shame.

teknős 2012.09.20. 10:36:17

@Bloodscalp: Már egy ideje úgy gondolom, hogy ezt fideszt még egy szavazat erejéig sem szabad megerősíteni abban, hogy jó, amit csinál.

Nekem konkrétan a gyakorlati fasizmus nem tetszik, ezért keresnék olyan formációt, aki nem gondolkodik az adott síkban. Erre az ellenzéki pártok sajna nem képesek. Ti, állítólagos ellenzékiek úgy vagytok ezzel, hogy amit a fidesz nagyon szarul csinál, azt alulról akarjátok alulmúlni, vagy alulmúlatni.

Amellett, hogy a Jobbikban semmi értékelhető nincs, ha már fasizmus, akkor legyen az, aki a legjobban csinálja. Pusztuljunk, ha ezt akarjuk. Jöjjön a Jobbik. De a reményt nem adom fel, hogy akar még valaki egy élhető, szabad országot.

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2012.09.20. 12:38:40

Ez itt sajnos pont akkora hamis habverés, mint a "baltásgyilkos"-mantra. Már megint bbjnick mondja jól.

A Fidesz meg jól tette, hogy félreállt az őrjöngő, cselszövő feminista hp-k rohama elől, ilyenből jól kijönni: nem lehet.

Bloodscalp 2012.09.20. 17:32:06

@teknős: mert az elmélet fasizmus tetszik?:)

érdekes vagy, amolyan fél-droid. látszik hogy rajtatok fog majd marakodni a fidesz és a jobbik:D
nem tetszik amit az "ellenzék" akar-hm, mert nem a te "síkodban" gondolkodnak.., és azt sem amit a Kedves Vezetőék csinálnak, az se jön amit a jobbik művel...de akkor jobb híján(?)

egyébként sokszor nem az ideológia kerül elő, hanem a szakmaiság, hozzáértés, transzparencia vagy csak simán a becsület HIÁNYA. kormányoldalon.
Ezzel szemben megnézni az ellenzéket...nekem már az furcsa hogy ennyire szemlézed őket, hiszen "azelmúltnyolcévben" mikor került elő a fidesz mint ellenzéki teljesítménye? semmikor, noha egyetlen szóval lelehet írni:lófasz. 2,7 milliónak magyarnak ez tetszett.
8 évig csinálták a minnél rosszabb az országnak, annál jobb a fidesznek játékot.

Ha már ellenzéki teljesítményekről beszélünk...
süti beállítások módosítása