Közmunka: mit ért el az új közfoglalkoztatási rendszer?
2012. augusztus 23. írta: Redakció

Közmunka: mit ért el az új közfoglalkoztatási rendszer?

Bő másfél éve működik az új közfoglalkoztatási rendszer: aki nem végez egy évben legalább 30 nap közmunkát, az segélyt sem kaphat, kivéve, ha munkaképtelen, vagy a munkavégzésben tartósan akadályoztatva van. Az új közmunkaprogramról mostanában az LMP kampányszerű jogsegély-akciói kapcsán hallhattunk a legtöbbet: a párt az uborkaszezont kihasználva csaknem hetente büszkélkedett azzal, hogy közmunkások a segítségükkel fordultak Alkotmánybírósághoz, vagy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. Riportunk annak próbált utánajárni, hogy miről szól a közmunkaprogram és használ-e valakinek – a pusztaottlakai polgármesteren kívül.

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr114727463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2012.08.23. 14:41:11

valóban értelmes közmunka:

árvíztározók, Duna-Tisza-csatorna kiásása részben kubikusmunkával, arra alkalmas hajléktalanokkal, mobil lakóparkokban elhelyezve

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.23. 14:57:47

@S=klogW:

Tudja maga ma mi leginkább a közmunka (mondjuk egy városban)? Frissen érettségizett, egyetemre bekerülni nem tudott fiatalok és negyvenes-ötvenes munkanélküli szakmunkások, irodai dolgozók és bukott vállalkozók "félbérért" sárga mellényben utcátsepernek, kesztyű és szerszámok nélkül "kényszerlomtalanítanak" és fagyban árkottisztítanak (szerszámottörnek)...:-( Vidéken annyi a különbség, hogy ott valóban a helyi "potentátok" kénye-kedve szerint, akár még hasznos munkát is végezhetnek a közmunkások (a potentát vagy a köz javára).

"árvíztározók, Duna-Tisza-csatorna kiásása részben kubikusmunkával, arra alkalmas hajléktalanokkal, mobil lakóparkokban elhelyezve" --- írja.

Ezek a munkák ma már nagyobbrészt gépesített "szakmunkák". Ezt nem "egyhónapos" közmunkásokkal kellene/lehetne végeztetni, hanem (ha valóban beindulnának az ilyen munkák), akkor arra alkalmas munkanélküliekből állandó brigádokat kellene szervezni, ezzel sokaknak állandó munkát lehetne biztosítani. Ehhez, persze, az kellene, hogy ilyen jellegű nagy állami közmunkálatok valóban folyjanak.

ü
bbjnick

S=klogW 2012.08.23. 15:06:20

@bbjnick: ezért írtam, hogy mi lenne az _értelmes_ közmunka? infrastrukturális beruházások kivitelezése

és ez nem nagy ötlet: a nyú dílből plagizáltam

"Among Roosevelt's more famous advisers was an informal "Brain Trust": a group that

_tended to view pragmatic government intervention in the economy positively._"

en.wikipedia.org/wiki/New_Deal#New_Deal_.281933.E2.80.931938.29

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 15:09:34

@S=klogW: Mint bbjnick írja, manapság a kubikolást gép végzi, olcsóbb, gyorsabb.

S=klogW 2012.08.23. 15:29:33

@Lavrentyij Pavlovics Berija: ezért írtam hajléktalanokat: a közmunkabérüket szállás-ellátásként adnák ki

a nyereség az ellátás és munkavégzés révén történő testi és lelki rehabilitációjuk lenne, ahonnan aztán legalább néhányan talán tovább tudnának lépni

de lehet, hogy butaságot beszélek

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.23. 15:41:37

@S=klogW: Nem a munkával van baj, azonban még így is olcsóbban és gyorsabban lesz kész a csatorna, ha gép ássa ki. A lepukkant hajléktalanok pedig nem hiszem hogy alkalmasak lennének kubikolásra, nekik könnyebb munkát kell találni.

tistedur 2012.08.23. 19:35:09

nem lehetne hagyni ezt a kubikusromantikát? ez ugyanis édeskevés a rehabilitációhoz, ráadásul tényleg kibaszott drága
süti beállítások módosítása