Szíria másik oldala
2012. augusztus 06. írta: bakodi.péter

Szíria másik oldala

sziria_zavargas.jpg

Pénteken az ENSZ közgyűlése elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amely elítéli a jelenlegi szír vezetést, valamint burkoltan a Biztonsági Tanácsot, hogy az képtelen érdemleges lépéseket tenni a konfliktus rendezésének irányába. Ez egyrészt egy komoly üzenet Oroszországnak és Kínának, másrészt annak a tanúságtétele, hogy egyes – a konfliktusban nem résztvevő és nem érdekelt – államok vezetői, külpolitikai döntéshozói milyen könnyen ítélnek a humanitárius indokokra hivatkozó retorika alapján. Kis túlzással szinte az egész világ a jelenlegi rezsim bukásáért tevékenykedik, a saját érdekeket pedig sokkal szebb az emberi jogok köntösébe bújtatni. Az alábbiakban sorra vesszük a főbb szereplőket és motivációikat.

Törökország a régióban mindig is jelentős szereplő volt, de amióta az EU-csatlakozási tárgyalások megfeneklettek, egyre inkább a Közel-Keletet tekintik első számú külpolitikai játéktérnek. Irán megerősödése jelentékenyen érinti a török érdekeket, és az Aszad-rezsim bukásával egy jelentős iráni proxy esne ki Törökország közvetlen szomszédságából. A jelenlegi iráni és Irán-barát erők uralta szárazföldi határszakasz (1321 km) jóval kevesebb, mint a felére (499 km) csökkenne. Ugyanakkor Törökországnak vigyáznia kell, hiszen ha minden kötél szakad, a végjátszmában Bashar Al-Aszad kijátszhatná az amúgy is robbanásveszélyes kurd kártyát, ami Törökországot nagyon súlyosan érinthetné. Persze szinte csak matematikai esély van a hőn áhított szabad Kurdisztán létrehozására, de ez az ügy könnyen egyesíthetné a határokon átívelő kurd közösséget. Az Öböl-államok (elsősorban Szaúd-Arábia és Katar) is érdekeltek a jelenlegi rendszer bukásában, szintén Irán hatalmának gyengítése céljából, és erre a „nemes célra” hajlandóak is áldozni. A konfliktus kirobbanása óta több millió dollárral és fegyverekkel támogatták a felkelőket, mint ahogy azt megírta a The New York Times, a The Independent, valamint a Time magazin is. (Milyen érdekes, hogy mi itthon a híradásokban erről egy szót sem hallottunk, de a szaúd-arábiai tüntetésekről és a brutálisan levert bahreini forradalomról sem.)

Ahogy a fent említett cikkekben is megjelenik, az amerikai hírszerzés is képviselteti magát a régióban (Dél-Törökország). Az elsődleges feladatuk a felkelők különböző csoportjainak megfigyelése, valamint azok kiválasztása, akiket fegyverekkel és pénzzel támogathatnak. Ugyanis körültekintően kell eljárni, hiszen az Egyesült Államok jelenleg egy oldalon tevékenykedik az Al-Kaidával is a rendszer bukása érdekében, persze teljesen elkülönülten, más érdekek által mozgatva, de mindkét fél célja azonos. A felkelők között jelentős számban találhatók egyéb iszlamista csoportok is, nagyszámú harcedzett külföldi mudzsaheddel, köztük csecsenekkel, pakisztániakkal, jemeniekkel.

Izraelnek szintén érdekében áll Irán meggyengítése, de óvatosan kell kezelnie a szír helyzetet, hiszen egy teljes káosz esetén akár vegyi fegyverek is juthatnának a Hezbollah kezébe, amely csoport már így is több tízezer rakétával rendelkezik, és rendkívüli fenyegetettséget jelent Izrael számára. Valamint egy új, esetlegesen iszlamista szír vezetés Izraelhez való viszonya is kérdéses lehet. (A két ország között nincs érvényben békeszerződés, csak fegyverszünet, ám incidensekre évek óta nem került sor.) Ugyanakkor ha a tömegpusztításra alkalmas fegyverek kérdése tisztázódna, Izraelnek érdekében állhat egy szektariánus konfliktusokkal, és anarchiával meggyengített Szíria. Ahogy Pepe Escobar fogalmaz, Szíria libanonizálódna.

Apropó Libanon: a Szíriával szomszédos országban már több utcai összecsapás is lezajlott az Aszad-rezsimet támogató síita, és a felkelők oldalán álló szunnita milíciák között. Az ország gyengekezű vezetése ugyanakkor megpróbál távol maradni a konfliktustól. Szíria két, még nem említett szomszédja közül Jordánia is inkább passzív szerepet vállal, ugyanakkor a növekvő létszámú menekülttáborok belpolitikai feszültségekhez vezethetnek. Az Irak Szíriával határos nyugati részén élő szunniták közül jó pár iszlamista milicista képviselteti magát a felkelők soraiban. Rajtuk kívül jelentős számú kurd fegyveres is átlépte már a szír határt, de őket elsősorban a szabad Kurdisztán létrehozása motiválja. Az iraki kormány szintén ki szeretne maradni a szír konfliktusból, de ahhoz túl gyenge, hogy a saját állampolgárait távol tartsa ettől.

Az Aszad-rezsim támogatójaként eddig elsősorban Irán és a libanoni Hezbollah lépett fel. Irán főként fegyverekkel és katonai tanácsadókkal, míg a síita milícia élőerővel járult hozzá a kormányoldal megerősítéséhez. Kínának és Oroszországnak az az érdeke, hogy a Közel-Kelet nyugati (USA, EU) és nyugati befolyású, vagy a nyugati hatalmakkal megegyező érdekű szereplőinek (Törökország, Szaúd-Arábia, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein) legyen egy erős ellenpólusa a térségben. A túl erős Irán számukra is veszélyt rejthet, ezért az atomenergiai kérdésekkel kapcsolatos vitában nyitottabb álláspontot képviselnek. Oroszország ezen kívül több évtizede kitűnő viszonyt ápol Szíriával, valamint a Fekete-tengeren kívüli egyedüli orosz meleg tengeri haditengerészeti kikötő a nyugat-szíriai Tartuszban található.

A konfliktus szintén kevésbé tárgyalt aspektusai közé tartozik az ország vallási megosztottsága. Többségben vannak a szunniták (70%), de ugyanakkor több millió síita (a jelenlegi rendszer vezetői elsősorban alaviták, ami a síitizmus egy ága) és keresztény – köztük Krisztus nyelvét, az arameust beszélő felekezet – is él Szíriában, akik a rezsim első számú támogatóinak számítanak, hiszen a rendszer bukásával súlyos veszélybe kerülhetnek. Főleg a keresztények tartanak attól, hogy az esetleges fordulatot követően megismétlődhetnek az iraki hitsorsosaikkal történtek. (Az iraki háború, valamint az „arab tavasz” kezdete óta több ezer arab keresztényt öltek meg vallásilag motivált merényletekben, valamint több millióan kényszerültek otthonukat hátrahagyva menedéket keresni.) Egy friss hír arra is rámutat, hogy nem csak a keresztények vannak életveszélyben, 48 síita zarándokot ejtettek túszul a minap fegyveresek Damaszkuszban).

A nyugati média és ezáltal a közvélemény nagymértékben hajlik arra, hogy a polgárháború során elkövetett atrocitásokat és a civil áldozatokat kizárólag a kormány oldal művének tekintse, ugyanakkor a videómegosztó portálokon számtalan olyan felvétel található, amely árnyalja ezt a képet. Nemrégiben napvilágot látott egy videofelvétel is a „hős szabadságharcosok” kegyetlenkedéseiről, ami a nagy nyugati sajtóorgánumokban is megjelent. Félreértés ugyanakkor ne essék: az egyedüli indok, amiért ez a videó megjelenhetett, az az volt, hogy a közösségi portálokon történő gyors megosztásoknak köszönhetően egyszerűen nem lehetett szó nélkül hagyni a történéseket.

Az átlagos magyar médiafogyasztó a fentebb említettekről keveset, vagy semmit nem tud, köszönhetően egyrészt az érdektelenségnek – a Kárpátokon túl nem nagyon nézünk, de ha nézünk is, keveset látunk –, másrészt a mainstream nyugati média (CNN, Fox News, BBC, Reuters, AFP, stb.) lehengerlő erejének. Minden tiszteletem Szlankó Bálinté, de bátorság nem csak ahhoz kell, hogy a háborús övezetben a felkelőkről készítsen riportot, hanem ahhoz is, hogy a médiában mindeddig néma, de jelentékeny Aszad-párti csoportok félelmeit, motivációit, gondolatait elmesélje.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr34697782

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.06. 09:54:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2012.08.06. 09:37:40

Még anno Líbiában milyen egyszerű volt a helyzet: a diktátor Kadhafi a saját népére támadt, ami bőven elég volt arra, hogy küldjük a repülőket a civilek védelmére és még mi legyünk felháborodva. Csúcsra járt a média is, emlékszem még arra a gyöngyszemre, hogy Kadhafi katonái konténerszámra rendelték a viagrát, hogy megerőszakolhassák az embereket.

Hát Szíria esetében nem működik ez az egyszerű megközelítés. Az akkori nézőpont szerint most éppen hagyjuk a civilek lemészárlását, hogy a diktátor a saját népére támadjon, de persze a valóság már akkor is bonyolultabb volt, csak akkor még működött az egyszerű megközelítés.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.08.06. 09:39:51

Azért azt mindenképpen el kell mondani,. hogy Szlankó Bálintnak nincs nagyon más választása. Ha valaki egyszer elkezd a felkelőkről tudósítani, az utána már nem nagyon tudósíthat az Aszad-párti oldalról.

Tündér_Lala 2012.08.06. 11:30:51

Jó cikk.
Szíria az irán ellenes koalició utjában van és ezért kell destabilizálni, anarhiába dönteni. (a mindig akadó elégedetlenek támogatásával, pénzzel, fegyver szállítással, idegen erők odavitelével.)

Az ENSZ közgyűlés határozata pedig rámutat hogy a vezető hatalmak diplomáciája azt kényszerít ki amit akar. Érdektelenség (!!?? ilyen módon bárki betámadható, tönkre tehető és a kipécézettek leszalámizhatók. )

Az pedig külön elgondolkodtató, hogy a nagyon független negyedik hatalmi ág, a média (morzsáktól eltekintve) mennyire egyöntetáen szolgálja a hatalmasok érdekeit. Nem is csoda: a vezető hírforrások vagy állami kézben vannak vagy médiacézárok uralják mint tulajdonosok és mint tudjuk a pénz a meghatározó. Így hát híradásaiknak vajmi kevés közük van a valósághoz, politikai érdekeket szolgálnak ki a közvélemény számukra kedvező alakításával.
(Ugyebár egyöntetűen állították, hogy mi autoriter, fasiszta ország vagyunk, ami mint tudjuk (mert ezt saját tapasztalatból érzékeljük) nem igaz. Miért kellene bármit elhinnünk, amit Szíriáról vagy más országokról állítanak, akarnak láttatni. Indokolt tehát legalábbis erős szkepszissel fogadni híreiket, állításaikat, következtetéseiket, tudósításaikat. Merthogy az sem igaz amit kérdeznek.)

tevevanegypupu 2012.08.06. 12:11:19

Pontosan ez a helyzet, nagyon jo iras. A "demokratak" sokszor mindenfele utanajaras nelkul azonnal hajlandoak a "szabadsagharcosok" melle allni anelkul, hogy igazan tisztaban lennenek a helyzettel..Ugy tunik nalunk is ez tortenik, ezert nagyon jo, hogy a masik oldalrol, es sokkal objektivebben is beszamolnak. Itt egyaltalan nem arrol van szo, hogy jo oldal es rossz oldal, itt hatalmi harcrol van szo, amit nagyreszt tulajdonkeppen Szirian kivul vivnak meg, de az aldozatok Sziria lakossaga. Es ezek az altalunk diktatornak nevezett vezetok - bar ketsegkivul nem lehet szo nelkul hagyni gyakori zsarnokoskodasukat - azert arra alkalmasak, hogy sajat orszagukban rendet tartsanak..Rend alatt itt azt ertik, hogy a kulonbozo vallasi felekezeteket olyan nyomas alatt tartjak, ami nem veszelyezteti kozvetlenul az orszagot. Abban a pillanatban viszont amint kivulrol - persze onos erdeklbol - egy masik orszag beleavatkozik az emlitett diktaturak belso ugyeibe, olyan verfurdot robbant ki, ami a legszadistabb diktatorok cselekedeteit is felulmulja..Meg hogy humanitarius meggondolas meg demokracia. Kepmutatas es penzsovarsag.

jenzen 2012.08.06. 12:14:49

Irán megtámadásához,
ki kellett robbantani, az "arab tavaszt"!
Az es etleges Iránt támogató arab
országokban, a csőcselék fellázításával, felfegyverzésével polgárháborúk robbantak ki.
A belviszályba, anarchiába sűlyedt országokra, Irán, nem számíthat.
A gazdag zsidóbérenc arad országok közül szaudban

jenzen 2012.08.06. 12:20:11

Szaudban, "megvették", a lázadókat,
Bahreinben, egyszerűen vérbefolytották,
a felkelést!

Szabad az út, Perzsia elpusztításához!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.06. 14:02:52

Az iszlamista felkelők már meg is kezdték a keresztények üldözését, pedig még nem is jutottak hatalomra. Az iszlamista szemében a keresztény jobbb esetben amerikai-európai idegen elemnek, rosszabb esetben zsidóbarát keresztesnek számít.

www.eutimes.net/2012/07/syrian-rebels-caught-desecrating-christian-churches/

Ha az iszlamisták leváltják a jelenlegi mérsékelt alavita vezetést, a keresztnyek nagy része kénytelen lesz elmenekülni az országból. Ugyanez történt Izraelben is, a palesztín területeken - amióta palesztín önkormányzat van - az iszlamisták csendes tisztogatást folytatnak a keresztény arabok ellen.

Oktogon8 2012.08.06. 14:08:24

Szlankó Bálint írta:

"A felkelők nem mindegyike vonzó karakter, vannak gyanús külföldi harcosok és iszlámisták is. Az Aleppóval szomszédos Idlib tartomány állítólag tele van haramiákkal. Egyetlen konfliktus sem fekete-fehér. De ez mégis feketébb és fehérebb, mint a legtöbb.

Az Asszad-klán egy korrupt és véres maffia, ami az egész országot évtizedek óta a markában tartja, mintha a magántulajdonuk volt. Ha korábban nem játszották el a jogot arra, hogy kormányozzanak, akkor azzal a brutális terrorral, amit az elmúlt 16 hónapban folytattak, és aminek semmi más célja nincs, csak a saját túlélésük – vagy a dühödt rombolás, ha már nem lehet az övék az ország –, biztosan. Veszíteni fognak, méghozzá hamar"
index.hu/kulfold/2012/07/24/menekules_aszad_katonai_elol/

Csak szerintem furcsa ezt a cikket ide hivatkozni, amikor a mandiner fő állítása az, hogy nincs jelentős morális különbség a felkelők és a rezsim között?

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2012.08.06. 14:22:47

Helyesbítenék valamelyest: ezeknek az információknak nagyját azért meg lehetett találni a külpolitikai hírekben, persze ahhoz tényleg nagy hírfalónak kellett lenni és minden vonatkozó hírt elolvasni. Számomra például csak egy kis részük volt újdonság, ettől függetlenül korrekt a cikk.

Amíg a forradalmárok (is) jórészt iszlamisták, addig nem tudok nyugodt lelkiismerettel szurkolni nekik. Csöbörből vödörbe.

Vidéki 2012.08.06. 14:31:39

"Pénteken az ENSZ közgyűlése elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amely elítéli...alamint burkoltan a Biztonsági Tanácsot, hogy az képtelen érdemleges lépéseket tenni a konfliktus rendezésének irányába. Ez egyrészt egy komoly üzenet Oroszországnak és Kínának..."

Tipikus esete annak, mint amikor a bolha elkezd köhögni, avagy a nyúl akarja hordani a puskát.

Az ENSZ alapító okirata biztosít vétójogot az öt nagyhatalomnak.

Másrészt az öt nagyhatalom birtokolja a világ fegyveres erőinek döntő részét.

Régen az ágyúkra ráírták:

"Ultima Ratio Regum", azaz

"A királyok legvégső érve".

Ma sincsen ez másképpen!

Vidéki 2012.08.06. 14:36:25

A felkelők hadműveleteihez nagy mennyiségű hadianyag utánpótlás is szükséges.

Vajon honnan?

Nem a a semmiből.

Czelder Orbán 2012.08.06. 16:02:18

Hmm, egész jó kis írás a méjnsztrímmédián való rugózást meg az átlagmagyarhírfogyasztózást leszámítva. Jah és Irak kimaradt, pedig...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.08.07. 09:00:05

Csak néhány kiegészítés a cikkhez:
1. A vegyi fegyverek Hezbollahhoz jutása Izrael számára nem jelent nagyobb fenyegetést, mint az, hogy Szíriának van ilyen. Ez inkább egy casus belli, ha Izrael be akarna avatkozni valamely oknál fogva (pl. rásegíteni a libanonizálására), akkor megfelelő indokot találna erre.

2. Jordánia enyhén szólva sem passzív szereplő. Eleve 2004-ben eleve jordán kezdeményezésre alakult ki a siita féldolddal (Irán-Irak-Szíria-Libanon) szembeni szunni együttműködés. A határon jelenleg is rendszeresek a jordán és a szír hadsereg közötti összecsapások, illetve a szaudiból érkező fegyverszállítmányok jó része is innen érkezik Szíriába. Más kérdés, hogy Jordánia, nagyon nem örülne egy muszlim-testvériség vezette országnak a határainál, mivel a mozgalom náluk is igen erős, és enyhénszólva nem szimpatizál a vezetéssel.

3. Illene nem összemosni az iraki polgárháború és az arab tavasz eseményeit - ez keresztény ügyileg sem szerencsés. A több ezer gyilkosság és milliós menekült-szám alapvetően a Irakra vonatkozik. Egyiptomban 2011 tavaszától összesen 35 keresztényellenes gyilkosság történt, ebből 27 akkor, amikor amikor a katonai tanács a tüntető keresztények közé lőtt.

4. Túlzás azt állítani, hogy a keresztények a rezsim támogatói lennének. A támogatók elsődlegesen az alaviták, az aktívan működő Asad-párti miliciák szinte kizárólag belőlük állnak. Ez alól persze kivételt képez néhány keresztény nemzetség, akik a Baath elkötelezett szövetségesei, főleg az olyan területeken, ahol az alavitákkal együtt demográfiailag is jelentős erőt képviselnek a szunnitákkal szemben (pl. Homsz környéke) Északon a keresztény vallású nemzetségek általában a felkelőkhöz húznak, Damaszkuszban pedig a többség passzív.

5. az atrocitásokkal kapcsolatban pedig minden háborúban jól elsüthető dolog a "mindkét fél" követ el atrocitásokat. E nyilván így van, de az atrocitások jellegét és kiterjedtségét illetően azért nagyon nem árt különbséget tenni. Mondjuk nem is értem, hogy civil ruhába öltözött milicisták kivégzését (ugye rájuk nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem viselnek megkülönböztető jelzést) hogy lehet egy kalap alá hozni egy falu kiirtásával, de ezt nyilván bízzuk a szerző lelkiismeretére.
Ha már a felkelők oldaláról történő csúnyaságokról beszélünk, sokkal plasztikusabb ha a Homsz környéki eseményekről beszélünk. A felkelők offenzívája után több libanoni szalafista csoport is áttette ide működési területét. (pl. a Fatah-al islam is, ami Libanonban az összes többi iszlamista csoportnál is kivágta a biztosítékot), és a védelem megszervezése helyett szabályos vallási alapú tisztogatásba kezdtek. A helyi felkelők ezek után velük is összetűzésbe keveredtek, és augusztus elejére kiszorították őket a térségből.

bgp 2012.08.08. 14:58:04

@jenzen: nem kellenek ehhez zsidók, maguktól is irtják egymást. Irán szépen nekiment Iraknak, Irak szépen nekiment Kuvaitnak.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.08.09. 10:37:13

@bgp:
pontosítás: Irak ment neki Iránnak is. Csak akkor még ez tetszett a nyugatnak.
süti beállítások módosítása