Köves Slomó fantom zsidókról és a létező zsidóságról
2012. július 24. írta: Redakció

Köves Slomó fantom zsidókról és a létező zsidóságról

  A magyarországi zsidóság társadalmon belüli helyzetét és az antiszemitizmus kérdéskörét jártuk körül Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség vezető rabbijával. Szóba került Horthy Miklós is, és azt is megtudtuk, hogyan kell értelmezni a XXI. században a mózesi szemet szemért, fogat fogért elvet.

  „Az a társadalmi csoport, amelyik amúgy nem kerül kapcsolatba a zsidósággal, de véleményt alkot róla, nem elsősorban a zsidó vallásról kialakult kép alapján teszi ezt, hanem politikai kontextusba helyezi – aminek egyébként vajmi kevés köze van a valós zsidósághoz. Számukra a zsidóság csupán egy virtuális valóság, egy fantom. Hogy ez így alakulhatott, ebben van felelősségünk. A felelősség elsősorban abban áll, hogy ezen változtassunk. Mire gondolok? A társadalomnak nincsenek valós tapasztalási lehetőségei velünk kapcsolatban, ugyanakkor igencsak szem előtt van a téma. A médiumok naponta közölnek zsidó vonatkozású híreket. Ez azért alakulhatott így, mert miután a magyar zsidóság száma a holokauszt után megcsappant, a kommunizmus idején szőnyeg alá került a téma. A megmaradt zsidók úgy gondolták, hogy ez a múlt, amiről nem kell beszélni. Az volt az íratlan szerződés a kommunista államhatalommal, hogy nem lesz antiszemitizmus, ti pedig cserébe ne legyetek zsidók. Ez ahhoz vezetett, hogy a gyakran maguk a zsidó származású emberek sem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek birtokában kellő határozottsággal tudnák a téma pozitív oldalát felmutatni. A társadalom így csak hall bizonyos ügyekről, de nem tudja hová elhelyezni.”

  Ambrus Balázs interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr54674755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az évek meg a rutin 2012.07.24. 12:28:53

Valóban jó lenne, ha Vona Gábor tisztázná a Barikádban és egyéb Jobbik-orgánumokban használt pejoráló és gyűlöletkeltő kifejezéseket. Kiváncsi lennék egy Slomóval folytatott vitára.

==T== 2012.07.24. 13:09:02

@Az évek meg a rutin: Enne kegyetlen akadája "Slomó". Ő zárkózott el az egyébként általa kezdeményezett vitától.

Az évek meg a rutin 2012.07.24. 13:25:11

@==T==: Te leülnél vitázni olyasvalakivel, aki előzőleg elmond fűnek-fának (finoman szólva)? Jobb tisztázni a közös nevezőt, mielőtt elindul a beszélgetés.

==T== 2012.07.24. 14:22:41

@Az évek meg a rutin: nézd. Ő akart vitát a témáról majd amikor lehetősége lett volna rá, eltáncolt.

Amúgy olyan emberrel fölösleges leülni vitázni, aki ugyanazt gondolja.

Bell & Sebastian 2012.07.24. 14:27:03

Sajnálatos módon egyes társadalmi csoportok tapasztalati úton alkotnak véleményt a sémitákról. ami így nem törvényszerűen és zaklatánsan negatív.

Például ismerek egy arab dokit, nagyon rendes fickó.

amor2000 2012.07.24. 16:26:52

Én nem vagyok zsidó! Viszont Köves Slomónak több tévés szereplését is láttam és azok alapján nagyon szimpatikus volt, ellentétben a MAZSIHISZ jelenlegi vezetőivel. Nagyon fontos, hogy a zsidóság vezetői a magyarokkal való jó kapcsolatok megteremtésére aktívan törekedjenek és ne állandóan a feszültséget keressék és ehelyett ne rohanjanak azonnal a nemzetközi szintekre panaszkodni a "rasszista" magyarok miatt. A zsidóság képviselői ne a magyar politikai paletta bizonyos oldalához kötődjenek és ott vállaljanak megnyilvánulásokat, mert akkor garantált a másik oldallal való ellentétük. Köves Slomó egy okos ember, és fiatal, tehát az ő személye szerintem egy lehetőség lenne az értelmes és tartalmas párbeszédre a szintén értelmes magyarokkal. Abban is iagaza van, hogy jobbvan meg kellene mutassák, illetve ismertessék magukat.

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 16:37:20

Évekig együtt jártam egyetemre egy fickóval, akiről a rendszerváltás után tudtam meg, hogy zsidó. Én ennek semmi jelét nem láttam rajta, gondolom, ha nem állt volna a tv nyilvánossága elé zsidó mivoltában, most sem tudnám.

Nem ide célozva, de a kisebbségek ( vallásiak is ) miért érzik jól magukat attól, hogy hangosan reklámozzák hovatartozásukat? Ha tisztességes egy demokrácia, ott nem kell sem a többséget, sem a kisebbséget hangsúlyozni, egyszerűen egymás mellett kell élni. Békében.

vizipipa 2012.07.24. 23:59:24

Köves Slomó nem köztudottan, de nem is titkolva a Fidesz embere. Nem azért mert Fidesz hívő, hanem azért mert nem fogadja el a Zoltai vezette Mazsihisz uralkodó szerepét. Aki a Mazsihisz elkötelezettségét nem ismeri az meg ne is olvasson itt tovább. Felesleges.
Vagyis ez egy érdekkapcsolat. Pontosan addig fog tartani, amíg az érdekeltség fennáll. Az elmúlt 2 évben az EMIH szerepe nőtt, a Mazsihisz dominanciája csökkent. Szóval a kapcsolat eredményes. Persze ilyen kormányzati hátszéllel...

A Köves-Vona vita meg reménytelen. Vona elmondana pár olyan dolgot aminek propagálását Köves nagyon nem szeretné. Pedig esélyes, hogy egy ilyen vita elég nagy nyilvánosságot kapna. Elég csak arra a legutóbb kihozott felmérésre utalni miszerint a magyar átlag hiedelme szerint nálunk kb. 1 millió zsidó van.

2012.07.25. 00:49:13

@vizipipa: "Elég csak arra a legutóbb kihozott felmérésre utalni miszerint a magyar átlag hiedelme szerint nálunk kb. 1 millió zsidó van."

1. 100 évvel ezelőtt ez nem hiedelem volt, hanem valóság.

2. Nem lennének hiedelmek, ha lehetne tudni, mennyien vannak, de nem lehet tudni, mert nem lehet megszámolni őket.

vizipipa 2012.07.25. 01:07:50

@csi: érdeklődj Zoltainál.

Remek listáik vannak. Akárcsak 1944-ben, amikor a Zsidó Tanács pontosan úgy szolgálta ki a németeket, mint a magyar közigazgatás. Csak az előbbit nem emlegetik és Zuroff vagy Wiesel nem kergeti őket.

Szúrófény 2012.07.25. 05:41:33

Kik azok a szabad demokraták?
Szabó Dezső írásai, 1927-ből

„A közéletben súlyos tehetségű morális embert veri az immorális, minden ordításra kapható, ezerfogú éhes emberbestia. És megszületik a szervezett gyilkosságok, rablások a morállá konszolidált bűnök, hazugságok és perverzitások irtózatos szisztémája, a világtörténelem legóriásibb arányú haláltánca: a korlátlan szabad verseny, a polgári kapitalista demokrácia, a zsidónak megígért nagy történelmi szüret… Legáltalánosabb formája a politikai szabad verseny elvének: az állam minden felnőtt tagja választhat, és választható.
De egyszerre felhemzsegnek a műveletlen, semmi lelkiismereti törvénytől meg nem kötött, vad politikai kalandorok, elszánt, éhes politikai apacsok, akik a törvények dzsungelében könyörtelenül gázolnak át mindenen szilaj étvágyuk kielégítésére. És ezek jobban tudnak ordítani, ezek mindent tudnak ígérni a nép őselégületlenségének, ezek a végsőkig tudják nyargalni az aktuális jelszavakat, mert a becsületes lehetőségek, hazafias aggódás és a felelősség nehéz érzése nem köti őket.” (A népképviselet problémája cikkből)
A liberális tábor, mint a páncél a harcos testét, a nemzetközi imperialista zsidó tőke testét vértezi. És így az a hallatlan történelmi humor kerekedik a vizsgáló megfigyelésébe, hogy a kizsákmányoló, elnyomó, imperialista nagytőke a szocializmus, a szociális igazság, szabadság és a gazdasági elnyomottak nevében hirdet harcot a kizsákmányoltak, a megrablot¬tak, a nincstelenek tábora ellen.

Az egyik igazság a „liberális” tábor lényegét mutatja meg. A világtörténelem egyik legzseniálisabb ténye volt az, mikor a világuralomra törő vér szerint imperialista és kapitalista zsidó faj az emberi elégületlenséget, a szociális forradalmat tette hódítása eszközévé
Hirdet szocializmust, szabadságot, kommunizmust, új gazdasági világrendet, világmegváltást, hogy a kihasználtak nagy tömegeit a maga imperializmusa eszközévé tegye.

Hogy a kommunista, a szocialista, a forradalmár zsidó csak előharcosa, élő tankja zsidóságnak, s győzelmük esetén meghamisítják a kommunizmust, megsemmisítik a szabadságot, széttörnek minden szociális jogot, a proletárt csak vak eszköznek tűrik meg, s szocializmusuk nem más, mint átmenet egy új most már az egész faj szélesebb alapjaira fektetett kapitalizmus világuralmi berendezkedésére.

ÁrPi 2012.07.25. 09:11:31

@csi:

Vizipipa írja hogy a mért hiedelem szerint egymillió zsidó van hazánkban.

Erre te reágálsz hogy
"1. 100 évvel ezelőtt ez nem hiedelem volt, hanem valóság."

Hazánk politikai határai jóval nagyobbak voltak!

És nem csupán Magyarország jóval nagyobb (3X) területét is és összlélekszámát is kell néznünk ekkor,

hanemhogy közvetlenül azelőtt a zsidók hatalmas migrációja, idemenekülése is zajlott le a 150-100 évvel Ezelőtti időszakban! (ide "mucsára")

Ne higgy olyat hogy demográfiailag elszaporodó(bb) fajta

vizipipa 2012.07.25. 11:12:06

@ÁrPi:

Egy másik kérdést is fel lehet tenni: mennyi volt 200 évvel ezelőtt?
süti beállítások módosítása