Ki a felelős a kommentekért?
2012. július 19. írta: Redakció

Ki a felelős a kommentekért?

  A közhatalom gyakorlóinak képmáshoz fűződő jogairól és a kommentelés szabadságával kapcsolatos jogi dilemmákról tartott műhelybeszélgetést a CivilMédia Egyesület és a Soma Alapítvány Budapesten. Mi a fontosabb: a szabad kommentelés avagy a sértő tartalmak korlátozása?

  Szabó Ákos tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr674665872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marko11 2012.07.19. 11:39:27

Szabad kommentelés!
És a sértő tartalmak korlátozása!

Némely ütődött, ugyanis a névtelenség mögé bújva, nagy örömét leli abban, ha mások eszmecseréjébe belerondíthat.

Én még egyszer sem írtam le olyat, amit szemtől szemben is ne vállalnék.

Veridicus2012 2012.07.19. 13:13:02

Legelőször is kukoricára kell térdepeltetni mindenkit, aki a nyelvrontó "kommentelés" kifejezést használja. Ezzel kell kezdeni.
Kommentár létezik, komment nincs. Ennek megfelelően kommentálás van, kommentelés nincs.
Bár nem tudom, mi baja annyi embernek a "véleményezés" vagy "hozzászólás" kifejezésekkel.
A fölvetett kérdésről annyit, hogy a magam részéről mindeféle hozzászólást lehetőséget megszüntetnék. (Írom ezt hozzászólásként, haha.)
Az esetek elsöprő többségében ugyanis az emberi lélek és elme legkülönfélébb degenerációinak mélységes bugyrai tárulnak fel, bárki bármit leírhat, amit más idióták tényként adnak tovább, és így egy valóságtól teljesen elrugaszkodott köznyilvánosság jön létre. Ez pedig, mármint a valóság teljes figyelmen kívül hagyása és tömegek kényszerképzetekben tobzódása nyilvánvalóan nemkívánatos ott, ahol ugyanezeknek az embereknek amúgy szavazati joguk van.
A néző néz, a hallgató hallgat, az olvasó olvas, de semmiképp sem pofázik. Ez a helyes felállás.

Alfőmérnök 2012.07.19. 13:16:32

A kommentelést kb. annyira kell szabályozni, mint a WC-falfirkálást.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.07.19. 13:40:10

@Veridicus2012: "a magam részéről mindeféle hozzászólást lehetőséget megszüntetnék. (Írom ezt hozzászólásként, haha.)"

na látod.

Alfőmérnök 2012.07.19. 14:29:10

@Lavrentyij Pavlovics Berija: De az elkövetőt nem könnyű beazonosítani.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.19. 15:04:31

Ha rosszul teszitek fel a kérdést, persze hogy nem tudtok rá válaszolni. A helyes kérdés, hogy joga van-e egy portál szerkesztőjének eltávolítania bármelyik hozzászólást, _tekintet_nélkül_annak_tartalmára_. Természetesen igen. Innentől kezdve a portál szerkesztőinek a felelőssége, hogy mi jelenik meg, és nem bújhat a mögé a gyenge kifogás mögé, hogy nincs kapacitása moderálni.

MézesRozi 2012.07.19. 15:54:32

a véleménynyilvánítás szabadsága azt jelenti, hogy szabadon elmondhatja, nyilvánossá teheti a véleményét. nem azt, hogy nem tartozik érte felelősséggel. jelen állapotban felelősségre az vonható, aki a véleménynek felületet ad. aztán ő megoldja a problémát, ahogy tudja, a véleménynyilvánítóval. vagy előzetes szűrésre van szükség.

kérdés: miért is gondolja a "média", hogy az ő feladata a hatalom ellenőrzése? megválasztotta őket valaki? számonkérhetőek, elszámoltathatóak? őket ki ellenőrzi? nekik ki a fékük-ellensúlyuk? mi a biztosítéka annak, hogy a hivatásuk, nem a tulajdonosuk/pénztárcájuk érdekeit tartják szem előtt? ha mindig az igazság pártján állnak, hiszen ezt tartják magukról, és most hagyjuk, hogy mi az, hogy igazság, akkor miért is félnek az ellenőrzéstől, szabályozástól? stb...

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.07.19. 16:12:41

@Alfőmérnök: Azonban a kommentelés néhány esetet kivéve teljesen legális tevékeység.

Alfőmérnök 2012.07.19. 16:17:24

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Persze, minden hasonlat sántít. Még az enyém is. :)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2012.07.19. 17:11:54

Ideje már a diktatúrában a cenzúrát is bevezetni. A baj csak ott van, hogy Aczél Györgynek legalább ízlése volt, míg a mai fideszes véleménytiprókat a bulvár és a szemét egyáltalán nem zavarja (Aczél mikor engedett volna egy Best magazint vagy egy Blikket???), csak az, ha valami rosszat írnak róluk - főleg, ha az még igaz is. Ezért nem csoda, hogy egyre jobban próbálkoznak a cenzúrával.

Veridicus2012 2012.07.20. 01:13:28

Pozsonyi Ádám hosszú évek óta szorgalmazza a kultúrrendőrség bevezetését. Igaza van. :-)
Amúgy meg - alaphelyzetnek véve a hozzászólási lehetőséget - a dolog roppant egyszerű: a jogszabályba ütköző és becsületsértő szövegeket törölni kell. És egyetlen fórum működtetője sem hivatkozhat arra, hogy ennek felvigyázása és ügyintézése fizikailag lehetetlen, mert ha így van, akkor nem kell hozzászólási lehetőséget biztosítani. Ha viszont lehet szövegelni, akkor meg kell oldani a folyamatos felügyeletet. A lovak közé dobott gyeplő még sosem vezetett jóra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 06:21:11

...Ha tartalmi szabályozást alkalmaznánk a Zinternetten ezzel két problémát is kezelnénk:

1) megoldanánk a kommentek jogi státusza- és a kommentek tartalmának felelőssége-kérdését

2) mivel "a kultúra formát adás", ezért ezzel a lépéssel (a tartalmi szabályozással) adnánk egy esélyt önmagunknak és a kultúrának, hogy (kultúránk) a teljes széthullás helyett a formáttalálás irányába mozduljon el...

(...)

...Vagy a személy szabadságát vesszük el vagy a korlátlan(!!!) véleménynyilvánítás szabadságát --- ha nekem választanom kellene, én az utóbbit adnám oda (mert így a méltóságom megmarad)...

Bővebben itt: magyarido.blog.hu/2011/07/09/a_szabadsagert_a_szabadsagotokkal_fizettek_olyan_nincs_hogy_mindent_lehet_a_komment_kerdesrol

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 12:12:46

@Veridicus2012: istenem segíts, szerintem meg pont jó, hogy itt neten a cikk írója szembesülhet a véleményekkel, amik az írásáról születhetnek.
a néző néz? én mégis többre tartom a kommetálók véleményét, mint a hivatásos filmkritikusok véleményét, pont azért mert a hivatásos pénzt kap, az amatőr meg ingyen és szeretetből, vagy más érzelmekből csinálja azt amit csinál, előbbi megvesztegethető, utóbbi nemigen. így van ez a tudományos életben is, az aszpartám most rákkeltő vagy nem? nem tudjuk, hogy akik azt mondják, biztosan nem, ők lefizetett korrupt tudósok, ahogy a globális felmelegedést ellenző szakemberek is, vagy tiszta független kutatók.

@Alfőmérnök: mi? kifejtenéd? ugye hogy nem tudod

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.21. 12:18:23

@Veridicus2012: ja te Pozsonyi-rajongó vagy, az más.

@Alfőmérnök: könnyű beazonosítani, én meg tudom mondani civilként, honnan írod a kommented, akkor a hatóság még jobban be tudja azonosítani.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2012.07.22. 11:40:41

Ezen én is sokat gondolkodtam és háborodtam fel akkor, amikor olyan (romániai)magyarellenes hozzászólásokat olvastam a realitatea.net és gandul.info nagy román portálokon, amikből a mandiner.hu legzsidózóbb és cigózóbb kommentelői leckéket vehetnének, bővülne a szókincsük. Egyszer-kétszer szóvá is tettem, aztán rájöttem, hogy mindegy.
Ha valakiből valami kikívánkozik, akkor jöjjön ki, nekem meg ha nem tetszik, nem muszáj elolvasni. Punktum.
süti beállítások módosítása