Kertmozizz a Balatonnál!
2012. június 26. írta: JohnnyLillibrogida

Kertmozizz a Balatonnál!

kertmozi.jpg

  A multimozik és 3D filmek korában egyre csekélyebb a mozizás romantikája. A celluloid helyett merevlemezekre rögzített filmek sokszor inkább a digitális utómunka nyújtotta új lehetőségek szemfényvesztésével teremtik meg a film varázsát, a mozitermek pedig minden kényelmet kielégítenek – mégis, a hangulatuk erősen elmarad az egykori sarki mozikétól. Közben a pesti művészmozik újabb csoportja került a bezárás szélére. Az elhunniásodás (lásd egykori Hunnia mozi az Erzsébet körúton) folyamata, a körúti és belvárosi mozik bezárása, eladása, vagyonfelélése ördögi, megállíthatatlan körnek látszik.

  A vidéki városok sincsenek jobb helyzetben, a kisebb településekről pedig a mozi, mint szórakozási lehetőség úgy tűnt el, hogy lassan generációk nőnek fel moziélmény nélkül. A mozisoknak fel kell kötniük a gatyát, mert sok háztartásban már a bariköztöt is videotárban rögzítik, egy-egy TV-előfizetéshez pedig szabályos kis videotéka is jár a távkapcsoló mellé, és valljuk be: a családi mozizás – a parkolástól a jegyárakon át a nyalókáig – nem olcsó mulatság. A mozizás szezonális formája, a kertmozik is hasonló utat jártak be az elmúlt évtizedekben.

  Generációm utolsó kertmozisnak nevezhető élménye a kezdeti Sziget fesztiválokon üzemelő kertmozi volt. Ha jól tudom, évek óta az sincs. Néhány éve a Tér-Film-Zene fesztivál próbálkozott illusztris helyen, a Kossuth téren ingyen térmozival, de évek óta az sem működik már. Néhány romkocsmás kísérlet tartja még magát Pesten, és ennyi. Pedig egykor Pesterzsébeten működött Európa legnagyobb kertmozija, a 90 éve megnyitott Pflum kertmozi.

  Ilyen körülmények között kisebb csodának nevezhető a nyári, balatoni kertmozi-felhozatal, hozzávetőleg tucatnyi kertmozi vág neki ismét a szezonnak. Aliga, Akarattya, Almádi, Csopak, Fövenyes, Akali, Vonyarcvashegy, Révfülöp, Lelle, Zamárdi, Szemes településeken kitart a kertmozi, általában lelkes helyiek üzemeltetésében. Sőt, Fenyvesen most nyáron indul újra a szabad ég alatti mozizás.

  Az aligaiban tavaly több filmet is láttunk. A Kádáréknak épített tető alól csillagokat lesve még a Kungfu Mackó 2. is jó élmény volt, a gyerekkori mozizást idézte fel bennem. Érdemes a gyerekeket pihentetni délután, mert gyakoriak az esti matinék. Hűvös estékre pokróc ajánlott, a jó levegő viszont garantált. Szúnyogriasztó kötelező, kispárna kényelmeseknek javallott. A jegyárak jóval olcsóbbak, mint Pesten. A fenti tanácsokat betartva mindössze annyi mellékhatás jelentkezett másnap, hogy nagyobbik lányom Penelopé kapitánnyá avanzsált, én meg Jack Sparrow, a híres, balatoni gumimatracos kalóz lettem. Ebből tudtam a legjobban: nem csak bennem működik a kertmozivarázs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr774604348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kertmozizás a Balatonnál 2012.08.23. 15:32:48

Egy ismerősöm a Facebookon ma kitett egy képet, amin a csopaki kertmozi idei programja van. Helyből beugrott, hogy milyen régen és mennyire érthetetlenül zártak be a kertmozik a Balatonnál....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.06.26. 10:31:25

Fiatalkorom meghatározó helyszíne volt a margitszigeti kertmozi (ha jól emlékszem, Széchenyi nevét viselte, de leht, hogy tévedek), valamikor 96 körül zárt be. 95-ben még biztos létezett, mert az akkori nagy szerelmemmel láttuk ott a Rob Roy-t, azt hiszem az volt az utolsó ottani látogatásom. Valamikor még volt Fonyódon is kertmozi a Balatonnál; ott még kisgyerekként láttam a King Kongot, Jessica Lange-gel.
Most már vén fejjel én is jobban szeretek itthon filmet nézni, de ezek az élmények felejthetetlenek, úgyhogy tényleg próbáljátok ki. Gondolom, a nézőtéri dohányzás már ezeken a helyeken is be van tiltva, de egy-két sör biztos belefér a mozizásba :)

ivcsek · http://abalaton.hu 2012.06.26. 10:50:55

Igen, sör, bor, kicsiknek süti belefér, ha meg szar a film ott a csillagos ég, itt-ott a Balcsi éjszakai csillámlása.

A csúcs a dubrovniki kertmozi volt a tengerrel a háttérben Pink_Floyd Fallal, sztereóban 84-ben :D

De az Excaliburt, és persze a King Kongot el sem tudom másképp képzelni:) Családi programnak - családi filmek fogyasztása - KERTMOZI! >>> kötelező Balatonnál.

És minden elismerésem az üzemeltetőknek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.06.26. 10:56:03

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):
A csopaki kertmoziban láttam életem talán első hollywoodi filmjét, a Robotzsaru 2-t.

Pesten a Szimpla Kertmoziba jártam, sajnos már az sincs, kár érte. Valamiért sosem volt a nézőtéren 8-10 embernél több.

marko11 2012.06.26. 11:04:43

Szép írás, reményt keltő írás!

A mozizás amúgy, érthető (technikai) okokból , csökken mindenfelé a világban.
Mindazonáltal a mozizás élményét nem pótolja a legkorszerűbb technika sem. Hát még a kertmoziét!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.06.26. 11:17:19

@TuRuL_2k2: A margitszigeti kertmoziban 2 héttel a hivatalos premier előtt láttam a Terminator 2-t :) Úgy látszik, cyberpunk-alapvetéseket kertmoziban kell megnézni. Még egy megjegyzés, ami már hihetetlennek tűnik: elővételben elkelt az összes jegy, meg kellett kennünk a pénztárosnőt, hogy bejussunk.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.06.26. 12:47:05

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): a margitszigeti kertmozi Vörösmarty névre hallgatott. Egyébiránt '88 nyarán a Szakaszt láttam ott. De fain volt még a Bem rakparti kertmozi (valakinek beugrik a neve?) , aminek a helyén most egy art'otel található. Ott a Tron, avagy a számítógép lázadása c. borzalmat láttam, amit szerencsére elmosott az eső és a gesztenyefákról lehulló éretlen gesztenyék légitámadása.

marko11 2012.06.26. 15:25:10

BUDAI KERTMOZI
II. Bem rkp. 17.
Tel.: 152-051
(bp. i közületi telefonkönyv, 1979)

tevevanegypupu 2012.06.27. 08:13:19

Sosem felejtem el az almadi kertmozit, nagyon sok filmet mutattak be, pleddel felszerelkezve mentunk a keso esti eloadasra, de legtobbszor nem is kellett, az ido is csodalatos volt. Es a helyi mozist sem lehet elfeledni, aki jo izesen konferalta a napi musort, amit a kozonseg derusen hallgatott. .Ilyen volt peldaul, mikor bejelentette, hogy az Irma te edes c. amerikai film kovetkezik szirlei maklen foszereplesevel, vagy "kedves nezoink, holnap delutan az esssocsinyalo cimu szovjet filmet lathatjak.."

Szines szelesvasznu ameikai filmek dupla helyarral..Hat ez mar eltunt. A megaramak ordito es 3D-s eroszakos bemutatoi legyoztek oket.

Tina0611 2012.06.27. 15:56:55

Akaliban minden évben többször is mentünk a kertmoziba, mikor ott nyaraltunk gyerekoromban. Ott láttam a Nyolcadik utas a halál-t is, pedig messze nem voltam 18 éves. Utána reszkettünk a félelemtől, míg a sötét kis utcákon visszaértünk a nyaralóba a nagyszülőkhöz.
süti beállítások módosítása