Budapest100: Hungária székház és Rózsavölgyi Szalon
2012. április 15. írta: TuRuL_2k2

Budapest100: Hungária székház és Rózsavölgyi Szalon

  Ezen a hétvégén ünnepli a Budapest100 a főváros idén százéves épületeit. A lelkes lokálpatrióta szervezők 2011-hez hasonlóan idén is összeállították a százasok térképét, minden egyes házról fotóval, sokról rövid leírással. A házak egy része ezen a hétvégén nyitva áll a látogatók előtt, sok helyen programokkal. Bár a legtöbbet szombaton nyitották ki, még ma is érdemes körülnézni, hova lehet bejutni.

  Mert érdemes. Élettel telnek meg a házak, nagyon vidám és barátságos az egész épületbejárás (bár biztosan mindenhol akadnak miért-nem-hagyják-már-az-embert-PIHENNI lakók is). A Károly körút 3/a udvarán például a VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola adott műsort tegnap, a körfolyosón kisgyerekek táncoltak a zenére. A negyedik emeleti kis kiállítás bemutatja, hogyan került az egykori Huszár-ház helyére száz éve előbb a Hungária Biztosító Székháza, majd Broadway Mozi:

  Az épület második udvara egy valódi elrejtett park, az ötödik emeletig érő fákkal, a hátsó körfolyosókról pedig a Dohány utcai zsinagóga tornyaira és tetejére látni.  

  Emellett még a Szervita tér 5. alatti Rózsavölgyi-házba jutottam el, ahol a lépcsőház és az épület belső udvara nem különösebben fogott meg, a néhány napja megnyílt Rózsavölgyi Szalon viszont annál inkább. A zeneműbolt fölött, a boltból megközelíthető kávézó csupa fény, ablakai a Szervita térre néznek (a szalon sajnos vasárnap zárva van, de a hét többi napján látogatható).

  Végül egy két ajánlat, kifejezetten mára: bár a Budapest100 listáján nem írják, hogy nyitva lenne, a százéves Dob utca 35. alatti zsinagóga portása tegnap azt ígérte, hogy ma meg lehet nézni belülről az épületet, és a mai napra a Markó utca 16. alatti Kúria is megnyitja kapuit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr264441219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Betárcsázós Google – Ilyen lett volna a Google DOS alatt futó retro változata 2012.04.15. 22:42:39

Ha nem jössz zavarba egy DOS parancssor láttán, ha ma is elboldogulnál a WordPerfect 4.2 verziójával, ha nem esel kétségbe, ha egér nélkül kell használnod az asztali géped, akkor a Google BBS Terminal emulátort imádni fogod :) A szolgáltatás semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.15. 11:39:42

fantasztikus írás. csak ne lennék annyira irigy azokra, akik a gangról a dohánytemplomra látnak.

HgGina 2012.04.15. 15:23:53

XIV., Thököly út 61.
Jó eséllyel pályázhatna a "Zuglói Önkormányzat nemtörődömségének és időhúzásának áldozata" címre.

Egy jobb sorsot látott, egyébként ismert, épp 100 éves épület, amit a fenti önkormányzat építéshatósági osztályának időhúzása miatt sokmilliós kár ért, és ér folyamatosan.

kvadrillio 2012.04.15. 17:31:12

10 ÉVES HÁZAK...JAHHH....POTYOGNAK LEFELE AZ ERKÉLYEK RÓLA A SÉTÁLÓ DELIKVENSEK NYAKÁBA...., A METRÓSZERELVÉNYEK FÜSTÖLNEK, LYUKASAK, BEÁZNAK AZ ÁLLOMÁSOK..., HÁZFALAK DŐLNEK KI...

..DE VAN WELLNESS-HÁLÓZATUNK EZERSZÁM..., VANNAK 5-6 CSILLAGOS SZÁLLODÁINK..EZERSZÁM..., VANNAK KASZINÓINK...EZERSZÁM.., GOLFPÁLYÁINK...EZERSZÁM....

...ÉS FÉLORSZÁGNYI MUNKANÉLKÜLIJEINK, LÉTMINIMUMON ÉLŐINK.........

22 ÉV ALATT !!!!!

Démonmac1 2012.04.15. 18:46:49

@kvadrillio: Képzeld, a szállodában is emberek dolgoznak (bevételt termel , munkahelyet biztosít)

JohnnyLillibrogida 2012.04.15. 21:25:08

Mi is megnéztünk 2 helyet
Jó kezdeményezés

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.17. 21:10:03

Ó azok a régi szép épületek!!!
süti beállítások módosítása