Gellért, legyen, fenn a Gellérthegyen! – Gányország IV.
2012. március 04. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Gellért, legyen, fenn a Gellérthegyen! – Gányország IV.

  A Gellérthegy, más néven Gellért-hegy, a Wikipédia szerint Budapest ékköve, 1987 óta a világörökség része. Budapestiek, vidékiek és külföldi turisták kedvelt célpontja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Nagyobbik fele a XI., kisebb (északi) csücske az I. kerülethez tartozik. Mivel szeretjük a friss levegőt, illetve az egyszerre egészséges kikapcsolódással és kulturális feltöltekezéssel járó elfoglaltságokat, elmentünk megnézni, hogy miként is néz ki egy budapesti világörökség. A Gellért szállótól egészen a csúcsig jutottunk, és a következőket láttuk.

  A sétautak egyértelműen az óriáspuzzle-kedvelők igényeinek kielégítésére épültek, s a szórakoztatás mellett egyben a nyugdíjas-probléma megoldásához is hozzájárulnak: 

  A lépcsőket óriási, de az építőkockákkal igazán profin még nem bánó csecsemők készítették:

  A tájékoztató táblák, padok, lámpaoszlopok, sziklák a liberális önmegvalósítás zászlóvivőinek, a street art különböző műfajaiban alkotó művészeknek szolgálnak én- és önkifejezési terepként:

  A hegyoldalban található nyilvános toalettek sajnos valahogy bezárásra kerültek, így hugyozni és szarni csak a bokrokban lehet, amit nem kevesen meg is tesznek. A kortárs alkotók viszont ezeket az épületeket is szívesen birtokba veszik:

 

  A turistákat figyelmeztető táblák óvják meg a Dunába zuhanástól:

  A Gellérthegy oldala az állatkedvelők számára is fontos hely, itt lehet óvni, védeni a természet értékeit, különösen a madarakat, illetve természetbarát módon megszabadulni az otthon felgyülemlett pet-palackoktól és kajás dobozoktól:

 Rozsdaövezet Budán:

  A hegyet a szerelmesek nagyon szeretik:

  És az olcsó, de minőségi borok kedvelői is:

 Ezeknek a gombaszerű ízéknek a fél tetejére valakinek nagy szüksége volt otthon:

  Szocialista realizmus:

  Ez itt egy vízelvezető árok:

  Az autóval érkezők részére igényes parkolót alakítottak ki:

  A csúcsot ugye a nagy sörnyitó koronázza meg – ezt itt most nem bántjuk –, mellette pedig a Citadella diszkó található. Ez utóbbi épületről és környékéről így írt 1913-ban a Révai nagy lexikona:

„(...) 1900-ban a főváros a katonai kincstártól megváltotta a citadellát s azt harcképtelen állapotba helyezte. A nagy épülettömeg hovafordítását és a G. tetejének rendezését illetőleg felmerült sok terv (Pantheon, mulatóhely stb.) közül eddig egyik sem fogadtatott el s így a G. teteje még ma is rendezetlen.”

  Ezt a problémát Budapest székesfővárosnak az azóta eltelt 99 évben sem sikerült megoldania.

  Ma ilyen absztrakt installációk fogadják a látogatókat:

  Amelyik üzlethelyiség nyitva van, abban román dizájn alapján készült, Kínában gyártott színes faragott dobozokat, matyóhímzéseket és hűtőmágneseket lehet kapni:

  A Rézangyal Pálinkaház saját dizájnnal öregbíti a magyar pálinkakultúra jó hírét:

  A Citadella mellé Budapest ostromakor használt szovjet ágyúkat kúrtak, ezeket megpróbálták ide betonozni, de ez nem nagyon jött össze:

  Természetesen a világörökségi helyszínről egy igazi hungarikum, a Baumaxban kapható, műemlék falba takkerolt figyelmeztető plasztiktábla sem hiányozhat:

  Nehéz lehet két egymás mellett nyíló ablakot ugyanúgy befalazni, ez itt nem is sikerült:

  Az viszont nagyon fontos, hogy a bent lévők egyrészt nyáron is jól érezzék magukat, másrészt ez ne kerüljön nekik túl sokba, ezért a falakra és egyes ablakokba akciós légkondicionálók kerültek, valamint sok-sok vezeték:

   Végezetül néhány archív kép a Fortepanról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr424212378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.04. 08:29:46

Épp a minap sétáltunk egyet a Városligetben, hát dettó. Jó tizenéve nem jártam, akkortájt viszont szinte naponta, elképesztő, de az eltelt idő alatt láthatóan semmi nem változott a burkolatok, tereptárgyak csendes darvadozásán túl. Hogy omlana a négyesmetró alagútja a Demszkyre...

tevevanegypupu 2012.03.04. 08:49:12

Ki az a orult aki megengedi, hogy a klimpaszekrenyeket felszereljek ilyen helyekre?? A muanyag madaretetoket valoszinuleg ovodasok tettek ki, mashol is lattam mar..hat szegenykek jot akartak, az ovoneniknek lehetne tobb esze. A tobbi pedig lassan hozzatartozik a varoskepekhez. Viszont nagyon tetszettek azok a kepek amiket valoszinuleg az otvenes evekben keszitettek, amin a lanyok ulnek-allnak a panorama elott.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.03.04. 08:52:31

Jól megadtad a szocialistáknak és a liberálisoknak, Kálmán. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.03.04. 09:51:14

@Kettes:
A poszt a zsidókról szól, csak nem voltál képes dekódolni. :(((

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.03.04. 10:38:30

ma beszéltem egy faszival az uszodában, három gyereke van, mind külföldön tanul és kint is marad. az enyémet is így nevelem.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.04. 10:52:42

És a csúszdák... tavaly óta megrövidítették őket, biztos valaki hülyeséget csinált és megsérült, ezért inkább leszedték mindegyiknek a tetejét. Kár.

Sárika tanuló, 6/b 2012.03.04. 10:56:11

Kínai bácsi, nem tetszik tudni aszt megmondani nekem, hogy a falat az osztrákok vagy a törökök lövöldözték tele vagy a tatárok?
Kérdeztem az aput, hogy miért nem csinálták be, erre azt mondta, diregt hagyták meg, hogy legyen helye a cédulákat. De elég sok ki van esve.

PR-küszöb 2012.03.04. 10:58:07

@TuRuL_2k2:

Hogy miről szól a poszt, nem tudom. De azt igen, hogy miről tudósít: a gazdátlanságról. És a gazdátlanság ott kezdődik, ahol a mutogatás.

Valahogy így:

"Jöttünk rossz erkölccsel rossz helyre,
Volt utonállók új utbanállóknak
S míg úrfajtánk egymást s a népet falta,
Tunya álmainkat jég verte
S még a Templomot se épitettük föl. " (Ady)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.04. 11:05:15

Szent druszám, ha ezt látná, visszafordulna Itáliába.

mr.joshua 2012.03.04. 11:14:04

@jose maria padilla: Ez szép hozzáállás, jó kedvet csináltál nekem így vasárnapra.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.03.04. 11:25:57

@rajcsányi.gellért (ergé): Fenét. Látná, mekkora szükség van itt rá, és jönne.

Sárika tanuló, 6/b 2012.03.04. 11:27:04

@rajcsányi.gellért (ergé): Az apukám azt üzeni, hogy Nils Holgesson skandináv volt és az gyalog messze van.

(ezért kaptam egy csokit)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.03.04. 11:33:09

Érdekes, mennyire szélsőségesen tud megnyilvánulni sok magyar a saját országáról. Itt a mandineren is megy ugye olykor a "milyen szép a Balaton" + "nem vagyok haljandó rosszul érezni magam a saját hazámban" című lemez (kiegészíthető még a dicső múlt nagyszerű épületeinek és embereinek tiszteletével), most pedig éppen a "fúj, gányország, mocskos magyar ugar, én aztán elköltözöm innen, de a gyerekem biztos" mémegyüttest halljuk. (Padilla! MÉM!!!)

Pedig hát, gondoljunk már bele, olyan fővárosról beszélünk, ahol a csőd szélén álló helyi közlekedési cégre sincs pénz. (Van persze, ami nem pénzhiány, hanem igénytelenség kérdése.)

Alfőmérnök 2012.03.04. 11:51:00

Régebben minden nő ilyen ronda volt?

házelnök 2012.03.04. 12:15:40

jobboskák: Kossuth tér helyett lehet ezt kellene felújítani?

pontmost 2012.03.04. 12:16:46

A Szőke Tisza szétmállása jut róla eszembe. Minden szétmállik itt amiből nem lehet azonnal pénzt kivenni. Ez vár majd ránk is?

Prof. Dr. Simon Templar 2012.03.04. 12:43:24

@Holger Hartland: "Pedig hát, gondoljunk már bele, olyan fővárosról beszélünk, ahol a csőd szélén álló helyi közlekedési cégre sincs pénz. (Van persze, ami nem pénzhiány, hanem igénytelenség kérdése.)"

1. Ezért valakinek (leginkább Sky kapitánynak) felelnie kéne. Ez a nagyon durva, hogy ez nem történt meg.

2. A graffiti nem pénz, hanem rendészeti kérdés. Lehetőség szerint véletlenül-hirtelen megjelenni a szerveknek és jól odab@szni az illetőknek "ellenállt a hatósági intézkedésnek" címszóval. Ez nem lenne nehéz, mivel ezek a kis férgek jellemzően ilyen egyszálbélű kis f@szszopók. Ja, és két-három ilyen esetet fényképpel szétkürtölni a neten.

3. Nyilvános WC-k. Deutsch Tompi szavaival élve mijaf@szér' nem lehetett az elmúlt huszonvalahány évben eleget kitelepíteni? Mér' kellett a meglévőket bezárni? Mér' nem lehetett kiadni gebinbe? Mér' kellett pl. a Körút teljes hosszában mindenféle idióta boltot meg sörözőt beléjük engedni telepíteni???

4. Nem hiszem, hogy a '45-ös meg '56-os belövések nyomainak eltüntetésére az elmúlt majd' 60-70 évben soha nem volt pénze a fővárosnak.

Pelso.. 2012.03.04. 12:53:00

Az NMHH éves költségvetésének harmadából már jobban nézne ki a környék.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.04. 13:28:17

Kicsit túlzásba vittétek ezt a fortepan-mániát. Vannak egyéb Pestről szóló archivumok is (fszek), tele a helyszínből valami érdemit mutató képekkel. Ezek a rosszul öltözött figurák, ahogy nézik a várost, totál érdektelenek a Gellérthegy szempontjából.

Jameson14 · http://moneymakingonthenet.blogspot.com 2012.03.04. 13:54:31

Internetes Munkák NEM MLM , NEM KATTINGATÁS , NEM ÁTVERÉS moneymakingonthenet.blogspot.com/

Rengeteg jó véleményel : "Szia! Ez az idáigi legértelmesebb magyar online money making oldal. Én is hobbiszinten foglalkozom a témával. Idáig is köszönet! Az előző kommentolóhoz hasonlóan lehet egy pár privát kérdésem? Tisztelettel"

ghavin 2012.03.04. 14:17:47

Nem baj fideszdroidok, a Kossuth tér "új", 1944-es arculata mindenért kárpótol majd.

Ugye?

UGYE?!

scsaba1 2012.03.04. 14:24:47

Nem tudok ellenállni kedvenc demagóg trolljaim módszerének, akik bármit képesek átváltani lélegeztetőgépre, így én feladnék egy negyedik osztályos matekpéldát: hány Gellérthegyet lehet rendbe hozni 1 db négyesmetró árából?

Szilárdd 2012.03.04. 14:25:10

Festek,mázolok,térkővezek,1 hét és reá sem ismernél a hegyre

scsaba1 2012.03.04. 14:28:21

@házelnök:

Agyaska: A Kossuth tér turisztikai szempontból az első helyen van. Minden külföldi a hángerien parliamentnél kezdi az ismerkedést a fővárossal.

scsaba1 2012.03.04. 14:30:38

@jose maria padilla:

Köszönjük neked, hogy ezt az információt megosztottad velünk. Szép napot.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.04. 14:42:02

@Holger Hartland: "Itt a mandineren is megy ugye olykor a "milyen szép a Balaton" + "nem vagyok haljandó rosszul érezni magam a saját hazámban" című lemez (kiegészíthető még a dicső múlt nagyszerű épületeinek és embereinek tiszteletével), most pedig éppen a "fúj, gányország, mocskos magyar ugar, én aztán elköltözöm innen, de a gyerekem biztos" mémegyüttest halljuk. "

Tényleg őrület, hogy az emberek, a blogok, a kommentelők egyszer a jó dolgokról beszélnek, egyszer pedig a rosszakról, egyszer elmondják, mi tetszik nekik, máskor pedig azt, hogy mi nem. Nahát. :))) Pedig lehetne csak a jó dolgokról beszélni. vagy csak a rosszakról. vagy semmiről.

"k" (törölt) 2012.03.04. 15:05:31

@Ghavin: az se sokkal jobb, mondhatni hányadék hely, csak adottságai miatt kevésbé feltűnő a hányadéksága. most az lesz megcsinálva, és igen, remélem tényleg 45 előtti mintára, az ilyen alakok kedvéért.

misc · http://misc.blog.hu 2012.03.04. 15:47:19

örülök, hogy azért sikerült egy kicsit liberálisozni is a téma kapcsán :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.04. 16:13:09

fúúúúj de csúnya!
ez a fidesz-kormányzat nem törődik az egészségünkkel!
még a fákat is kivágják! a tetvek!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.04. 16:15:22

@TuRuL_2k2: már megint szomorúan zsidózol, fejezd abba az önsorsrontást!
te depressziós vagy!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.04. 16:18:36

@Dr. Zerge: Emigrációjának oka, hogy az Amerikai Népszavában tavaly megjelent publicisztikája miatt hecckampány és üldözés folyt ellene."

szerintem mohácsi viktória titkos szeretője. ott találkoznak.
örüljön hogy él még az öreg, ha rajtam múlt volna nem ússza meg ennyivel a vén kubikos

Bell & Sebastian 2012.03.04. 16:27:35

@Jameson14: Hejdzsó, nagyon kéne még bele egy e -betű!

Bell & Sebastian 2012.03.04. 16:31:21

@házelnök: Te nagyon egyszerű házelnök, meglehet, mindkettőt, ámbár neked tökmindegy.

pelikán* 2012.03.04. 17:06:46

Hozzá kell tenni, hogy eltelik kb. két hét, aztán a zöldben már nem tűnik ilyen baromi rémesnek a helyzet.

Ennek a városnak az egyik legnagyobb kincse, kurva jó helyi adottsága ez a hegy, sokkal többet kellene foglalkozni vele.

tudi 2012.03.04. 17:34:43

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára:
Én a graffitis részt még azzal egészíteném ki, hogy a delikvensek kellene a "műveket" letakarítania.

2012.03.04. 17:51:52

Nem baj, a lényeg, hogy fúrtunk egy alagutat a város alatt! A nagy dolgok a felszín alatt zajlanak.

filburt 2012.03.04. 18:32:12

A sorozat jó, de sokat ront az élvezeti értékéből a gyerekes szubjektivitás. Talán "no comment" stílusban, vagy csak rövid tényekkel megspékelve hatásosabb lenne.

2012.03.04. 19:06:17

Ezt a várost a világháború, 40 év szocializmus, és 20 év SZDSZ tette tönkre. Ami önmagában felért egy világháborúval.

2012.03.04. 19:09:27

A Fortepan azért jó, mert világosan megmutatja, a "régi világ", sokat szidott vh előtti időszak, és mai dekandens korunk közti különbséget. Kultúrában, igényességben, műveltségben, mindenben.
Graffiti, rongálás, köztéri szobrok ellopása ismeretlen dolog volt.

osborne 2012.03.04. 20:11:05

Tomboltak a jobber barbárok?

Tarlósnak távoznia kell, holnap.

tevevanegypupu 2012.03.04. 20:37:29

Hiaba, hianyoznak Mesterhazi Erno tanacsai.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.03.05. 00:55:25

@TuRuL_2k2: A poszt arról szól, hogy a Gellért-hegy azért néz ki úgy, mint a lefosott kilométerkő, mert negyven év szocializmus meg húsz év szdsz. Mindenki levette. And now for something completely different!

rognork 2012.03.05. 08:24:10

@Kettes: maga mindenhol pinát lát?

VI. Béla 2012.03.05. 11:21:33

@misc:

Miért, Demszkynek semmi köze ehhez?

caralho voador 2012.03.05. 12:37:15

A minap volt szerencsém a Gellért(-)hegy ódalába' lévő lakóövezetben sétálni. A nyóckerben életemben nem láttam annyi kutyaszart, mint ott. Az volt az érzésem, hogy az ebek jól sikerült kupacaik mellé a gazdák is, nagy lelkesedésükben, odafektették a saját kábelkötegüket. Mondhatjuk, hogy csomó felkapaszkodott proli vett arra házat, de attól még igaz marad, hogy bármilyen jóképességű városvezetés is lehet, - persze nincs - ha a zembereknek nincs igényük még a közvetlen lakókörnyezetük rendbentartására sem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.03.05. 13:18:45

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára:
Hogy Sky kapitány & tsainak felelősségre vonása miért ott tart, ahol, arról mindenki megalkothatja saját elméletét. Ami pedig a többit illeti, sajnos a nagy része pénzkérdés. Aki ért hozzá, kiszámolhatja, hogy mennyibe lenne a Gellérthegy rendbe tétele. Vajon piszlicsáré összeg lenne a főváros költségvetésében? Vagy akkora, hogy tényleg nem futja rá?

@rajcsányi.gellért (ergé): Höhöhö, nem is kritika volt. Olyat máshol írtam, de arra nem kaptam választ, erre meg igen. :) Megfigyelésként írtam, hogy milyen érdekes, hogy sokan ha valami rosszat látnak, rögtön az országot kezdik szidni. (Régen én is, de már leszoktam róla. :)) Nem "gányhegy" vagy "gánytér" vagy "gányönkormányzat", hanem rögtön "gányország".

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.03.05. 14:12:54

Régen minden jobb volt. Pl. az ilyen köcsögöket, mint @Jameson14: a gulágon megtanítottuk, hogy ne pofázzanak bele a nagyok dolgába. Egy részük ugyan belehalt az ánevelésbe, de ahol gyalulnak, ott hullik a forgács.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.03.05. 16:49:01

@Holger Hartland: A világért meg sem zavarnálak az önfeledt demszkyzésben, de a Gellért-hegy nem fővárosi, hanem kerületi kezelésben van. Egyébként beleférne a kerület költségvetésébe, csak nem éri meg költeni rá, mert nem hoz idegenforgalmi bevételt a kerületnek. Az andalgásért meg csak nem kérhetnek már pénzt. Vagy igen?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.03.05. 17:18:05

@Kettes:

ld. még moszkva tér, ahol tarlós két év alatt tok-vonó az átnevezésig jutott, na miért is, holott ő nem a geci libsi ellenség a helyi főmuftiknak

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.03.05. 18:18:54

@mavo:
köcsög, lejárt szavatosságú fasz után kapkod a szád

Gandalf Garaboncias 2012.03.05. 18:41:15

Akkor a mindent belelátóknak fordítok: itt nem csak a politikusi felelősségről van szó, hanem mindenkiről, aki hozzájárult ahhoz, hogy ilyen lett az összkép. Szemetelők, részegek, "utcaművészek", tolvajok, nemtörődöm emberek - mindannyiunk felelőtlen viselkedése. Így vigyázunk az országunkra.
Lehetne a politikusokra is kenni, de feltehetőleg nem ők firkálták össze a falakat, hugyozták szét a lámpákat, lopták el a tetőt.

Avatar 2012.03.07. 12:16:39

@mavo: Azt ígérték, hogy a Moszkva téren nem lesznek rendezetlen állapotok. Ezt teljesítették. Nincs Moszkva tér, így rendezetlen állapotok se lehetnek rajta.
Ugyehogyugye? ;)
süti beállítások módosítása