A hűségről
2011. december 05. írta: aristo

A hűségről

Meg kell mutassam az embereknek, hogy nem a vagyon teszi az urat,
hanem az erkölcs. És hogy nem a rendszerek a fontosak az emberiség
életében, hanem a hűség, a tisztesség és a jóakarat.
(Wass Albert: Elvész a nyom)

  Furcsa szavak jutnak néha az ember eszébe, olyanok, melyeket már jószerével el is felejtettünk, vagy egyáltalán nem az eredeti értelmükben használjuk őket. Ilyen szó például a hűség. Kétség nem fér hozzá, hogy a hűség valamikor – boldogabb korokban – az emberi kapcsolatok szervezője volt. A hűség fogalma, a vele szorosan összefüggő becsülettel és bizalommal együtt mára teljesen üressé vált, csak olyan szánalmas szóösszetételekben maradt használatban, mint a fogyasztói bizalom meg a márkahűség. A hűség: lemondás, lemondás pillanatnyi érdekeinkről, megfontolásainkról – bármilyen vonzóak legyenek is azok – egy korábbi döntésünk és adott szavunk nevében. Persze, tudjuk, a hűség irracionális, nincs, vagy csak kevéssé van az értelem hatálya alatt, érzelemként gondoljuk el és éljük át, pontosan ezért hal ki racionalista korunkban. A hűség az valami régimódi dolog.

  Az, hogy valamit vagy valakit értelmünk ítélőszéke elé állítunk (Nietzsche nyomán meg kell vallanunk, hogy ezen az ítélőszéken az értelem egy személyben az ügyész és a bíró is), hogy eldöntsük: követésre érdemes-e és ha ezen ítélet kedvező, követi fogjuk; az nem a hűség. Hiszen értelmünk ítélőszéke igencsak ingatag valami. Új tapasztalatok és tudások nap mint nap írják át mindazt, amit a hétköznapokban igaznak, helyesnek hiszünk, így azután a ma követni gondoltat holnap inkább hibának, elvetendőnek látjuk, az, amit hűségnek neveztünk, nem viseli el ezt. A mai kétely tort ül a tegnapi hitünk teteme felett, mi pedig sodródunk, forgunk mint őszi avar a szélben és – mivel az istenek először az eszét veszik el annak, akit el akarnak veszejteni – úgy éljük ezt meg, mint a sas röptét.

  A hűség azonban az önmagunkba vetett hitünk próbája is. Megmutatja, mennyire bízunk saját, korábbi döntésünkben – egyáltalán bármely elhatározásunkban – mellyel kiválasztottuk azt, akihez/amihez hűek akarunk maradni. Mit gondoljunk saját ítélőképességünk felől, ha hamar megrendülünk, bizonytalanná válunk, ha forogni kezdünk, mikor kialudni látszanak az irányfények.

  Oly mértékig elveszítettük mindennapi becsületünket, hogy már fel sem tűnik, ha másnak megmaradt. Barátaink sincsenek már, akik figyelmeztetnének, hiszen a hűség és a barátság szorosan összefüggenek, olyannyira, hogy nem is igen létezhetnek egymás nélkül; nem barát az, aki nem hűséges, és akihez én nem vagyok hű. A barátság amúgy is szintúgy idejétmúlt dolog, hiszen ha a barátság például akadályozza a tamagocsigyártást, akkor jaj neki – mármint a barátságnak. A hűség másik társ-fogalma az ugyancsak reménytelenül régimódi bizalom. A hűség nincs meg bizalom nélkül. A bizalom végképp nehezen értelmezhető, hiszen ellentmond Descartes programjának, a kételkedés mindenek felett való kényszerének. A bizalom maga a kételynélküliség.

  Mostanában, mikor a mindennapokat egyfajta primitív, alávaló machiavellizmus hatja át, és ennek nem sokkal kifinomultabb változata irányítja a nemzetek sorsát, különösen balga viselkedésnek tűnik a hűség. Úgy alakult, hogy mifelénk vulgár-marxizmusból, kritikátlan szcientista dogmákból és a pesti humor jópofáskodó cinizmusából barkácsolt világnézet lett az uralkodó. E szemléletmód örökölte a marxi megvetést a felépítménnyel szemben, és minden cselekvés okának a nyers hatalomvágyat, a harácsoló önérdeket tette meg, elegyítve ezt a hatalomra került cselédek és disznópásztorok zsigeri gyűlöletével a náluk nemesebb és nagyobb dolgok – röviden: minden – iránt. A demokrácia lefelé nivelláló egalitarianizmus ebben a megközelítésben (egyek vagyunk a sárban), szervező elve pedig a „nekem rossz, tehát másnak se legyen jó”. A világ leírására használt egyetlen nyelv a közgazdaságé, ami mindközönségesen azt jelenti, hogy a legnagyobb profit a legfőbb jó egyben, továbbá a legszebb és legigazabb is. Az így konstruált világban nincs helye a hűségnek és a bizalomnak, az egyetlen kívánatos emberi kapcsolat az azonnali készpénzfizetés. Tudhatjuk azonban azt is, hogy az efféle terminológia nem leírja, hanem konstituálja a világot, és ocsmány szavakkal csak ocsmány világot lehet megmutatni.

  Az ún. bal- és jobboldal egyaránt osztozik ebben a világlátásban, a hűség és a bizalom irracionalizmusként elutasíttatik, és különben sem lehet viccesen írni róluk. Ámuló tekintetünk előtt a történelem ítélkezik mindenek felett, és oszt bennünket sikeresekre és sikertelenekre. A sikertelenség rosszabb, mint a pestis: menekülünk előle, megtagadva szülőt, barátot, tanítót, családot. A kanti paradoxon ez persze, miszerint néha-néha tehetünk rosszat is, azonban nem gondolhatjuk, hogy mindig azt kéne tennünk. Néha nélkülözhetjük a bizalmat és a hűséget, azonban ha soha sincsenek jelen, nem létezik társadalom többé. Az efféle igazi következetes racionalitás az embert embernek farkasává teszi, csapdát sejtő gyanakvással kerülgetjük egymást és megrettenünk, ha nem látjuk, mi van a másik kezében. Így nem lehet élni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr223434256

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cselédek és disznópásztorok. 2011.12.05. 13:30:03

   Már megint kiadós együttlétet ajánlott a Mandiner mindenkinek, akinek nem az ezüstszervízzel hozta be a maracuja-mousse-t a francia nevelőnő. Annyira eltartotta a kisujját a sok kis gerófgyerek, hogy majdnem levet ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.05. 08:36:39

Bazmeg!:D
Na az ilyen cikkekért érdemes néha mandinert olvasni. Ez legalább vicces.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.05. 08:47:24

níccsére nem hivatkozunk, nem élünk vele. ez hűség az értelemhez. amúgy a hűség alávaló gyávaság többnyire. olyan mint a csóró köcsög, aki azért trabant fan, mert nem jut neki jobb autóra.
a posztot is elolvasom ám majd uszoda után!
:)

Alfőmérnök 2011.12.05. 09:06:46

@málnási: "níccsére nem hivatkozunk, nem élünk vele."

Ezt mondja kackia haverjának.

Amúgy így első pillantásra valahol Schaffer Erzsébet és Popper Péter írásai között helyezném el a posztot.

ili810 2011.12.05. 09:11:54

Mára már ezek a szavak, csak frázis puffogtató értéküek lettek.
Minden körülmények közötti embernek maradás.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.05. 09:12:11

A hűség az az, hogy aristo létezése ellenére még mindig olvasom a mandarin-blogot, vagy mi ez itt.

Ma chi è questo Joker? 2011.12.05. 09:30:57

@ili810: Tanulj meg helyesen központozni, írni, és állítmányt rakni a mondataidba (ebben a sorrendben)!

Robinzon Kurzor 2011.12.05. 09:36:22

Illusztrációként a hűség fogalmához.

"Hosszabban utoljára Anikóval beszélgettem. Valamikor 1998 után – annyi biztos, hogy már a Fidesz volt kormányon – eljött ide, az egyházunk Dankó utcai központjába, hogy kikérje a gyerekek keresztelési papírjait. Úgy tudom, egyiket a reformátusokhoz, a másikat a katolikusokhoz vitték át."

Interjú Iványi Gábor metodista lelkésszel, aki Orbán Viktor két gyermekét keresztelte:
nol.hu/belfold/20111205-nyilvan_a_joisten_is_fideszes

Persze jövőre már ők sem lesznek egyház: a Kádár-rendszer után a NER-be sem férnek bele.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.05. 09:45:37

Valami mély sérelem érhette aristót a cselédek és disznópásztorok ősi, nemes hivatásrendje részéről.

@Alfőmérnök: Coelho nem? Rettenetes szenvelgés.

_andris 2011.12.05. 09:57:29

Nekem tetszik, én rövidebben így fogalmaznám meg: a hűség kitartás egy korábbi döntésünk mellett.

Lehetett volna még idehozni a házasságot, mint az elköteleződés egyik archetípusát

napolajos (törölt) 2011.12.05. 10:00:53

@málnási: Szokott gondolkodni, vagy csak révül?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 10:03:30

"Kétség nem fér hozzá, hogy a hűség valamikor – boldogabb korokban – az emberi kapcsolatok szervezője volt. "

Netan az Aranykorban?
hu.wikipedia.org/wiki/Aranykorm%C3%ADtosz

Nem kell felni, a korkoros fejlodes elhozza meg az Aranykort.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 10:07:04

hát igen, vasalbi az vasalbi. főleg egy igazi arisztónak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 10:12:56

"Az így konstruált világban nincs helye a hűségnek és a bizalomnak, az egyetlen kívánatos emberi kapcsolat az azonnali készpénzfizetés."

Hadd tegyem hozza, hogy szanalmas disznopasztorok es cseledek akar meg mas partra is kepesek szavazni, ha nem kapjak meg a keszpenzt.

A huseges elit termeszetesen tesz a keszpenzre es a partot a baratjanak tekinti, ami mellett tuzon-vizen at kitart.

Mint egy hazastars mellett. Pont ugy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 10:20:29

@Doomhammer:

istenem, a régi szép idők, amikor elegendő volta megfelelő vaginából kipottyanni, hogy az ember leszarhassa az anyagi problémákat

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 10:21:26

@aristo:

Lényegében mindennel, amit ír, egyetértek. S mivel sem cselédek, sem disznópásztorok (csak szólok: helyesen kanászok; a pásztorok saját közegükben nagy szabadsággal és autonómiával rendelkező emberek voltak, a disznópásztor kifejezés sem a kanászokra utal (elsősorban), hanem egyfajta pejoratív emberi minőségjelző, bármely foglalkozás művelőjére használható) nem voltak az őseim között (parasztok voltak és juhászok), így még sérteni sem sért a szöveg.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.12.05. 10:26:20

Hűbazmeg, tényleg, megint beleírta disznópásztorokat, meg a cselédeket. Ez az ember beteg.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.05. 10:37:59

@Doomhammer: Melyik párt mellett? "A hatalomra került cselédek és disznópásztorok" pártja mellett? Vagy a HÁTTÉRHATALOM-ról van itt szó?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 10:38:55

@bbjnick:

tehát vannak ugye a disznópásztorok, akik ugye nem is disznópásztorok, hanem kanászok, akik jócsávók voltak, meg vannak a disznópásztorok, akik nem kanászok, na azok fúj.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.05. 10:40:25

Azt hiszem, itt egy nemes versengésnek lehetünk szemtanúi Aristo és Lola közt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 10:40:59

@Holger Hartland:
Uriember modjara megkerem, hogy ne legyen hulye. Hat amellett a part mellett, amire multkor szavazott. Fuggetlenul attol, hogy nincs keszpenz.

Maga otthagyja a feleseget, ha az asszony mar nem lapatol haza annyi penzt, mint regen? Na ugye.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.05. 10:45:59

@Doomhammer: Ha maga úriember származású, akkor inkább magyarázza el ezt nekem. Feltételezem, aristo is arra a pártra szavazott, amelyik most hatalmon van. De közben hatalomra jutott cselédekről és disznópásztorokról ír. Akkor most ez azt jelenti, hogy cselédekhez és disznópásztorokhoz kell hűségesnek lenni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 10:57:16

@Holger Hartland:
Eloszor is tisztazni szeretnem, hogy uriember szarmazasu ugyan vagyok, de belvarosi szarmazasu nem.
hvg.hu/itthon/20111202_bencsik_janos_lemond
"Fellegi Tamással meglehetősen jó a munkakapcsolata volt - írta. "Voltak ugyan fenntartásaim mielőtt egymás mellé rendelődtünk a Gondviselés és a politikai szándékok alapján, mint minden vidékinek a belvárosiakkal szemben, de annál kelemessebb volt a 'csalódás'. "

Errol a platformrol hivnam fel a figyelmet, hogy a cseledek es disznopasztorok nem a kormanyzo elitet jelentik, hanem a demokracia altal hatalomra kerult csocseleket.

"E szemléletmód örökölte a marxi megvetést a felépítménnyel szemben, és minden cselekvés okának a nyers hatalomvágyat, a harácsoló önérdeket tette meg, elegyítve ezt a hatalomra került cselédek és disznópásztorok zsigeri gyűlöletével a náluk nemesebb és nagyobb dolgok – röviden: minden – iránt. A demokrácia lefelé nivelláló egalitarianizmus ebben a megközelítésben (egyek vagyunk a sárban), szervező elve pedig a „nekem rossz, tehát másnak se legyen jó”. "

Vagyis a szavazok a disznopasztorok - itt hivatkoznek bbjnick comingoutjara - akik megvetessel sujtjak az elitet, csak azert, mert nem ad keszpenzt.

Uriember ilyet nem tesz.

Unionista 2011.12.05. 11:13:25

tetszik, amikor a bölcsészek megideologizálják a saját pálfordulásaikat. vicces az ilyen képmutató szépirodalom és filozófia. a mandiner kulturális rovata maga a szépelgés.

bádogos 2011.12.05. 11:14:13

Amit itt leírsz, az a szellemi degeneráció legbiztosabb receptje.

"Az, hogy valamit vagy valakit értelmünk ítélőszéke elé állítunk (Nietzsche nyomán meg kell vallanunk, hogy ezen az ítélőszéken az értelem egy személyben az ügyész és a bíró is), hogy eldöntsük: követésre érdemes-e és ha ezen ítélet kedvező, követi fogjuk; az nem a hűség. Hiszen értelmünk ítélőszéke igencsak ingatag valami."

Mégsincs más. Amit te itt dicsőítesz, az nem más, mint keményen markolni a kormányt, és tartani az irányt, miközben az orrunk előtt kibontakozik a ködből az autópálya-felüljáró betonoszlopa. Az az ország, amit ilyen mentalitású emberek vezetnek, pusztulásra van ítélve.

bz249 2011.12.05. 11:20:51

@Holger Hartland: "Feltételezem, aristo is arra a pártra szavazott, amelyik most hatalmon van."

Egy valodi uriember miert alacsonyodna le olyan dolgokhoz, mint egy magyar valasztas? Mert erti, ha az a kerdes, hogy a Liberalis partot kepviselo Lord Palmerston vagy a Konzervativ Partot kepviselo Lord Derby legyen a miniszterelnok... ne errol egy uriember is elmondhatja a velemenyet, ad absurdum akar meg szavazhat is.

A jelenlegi magyar politikai rendszerben azonban csak cseledek es disznopasztorok vannak, a kerdes csak az, hogy kondas vagy csurhes foglalkozasu disznopasztor vezeti az orszagot.

Bell & Sebastian 2011.12.05. 11:28:40

Na, ahányszor csak lesz egy kis időm, pont erre fogok gondolni, minden heveder és csőcsere alatt.

Övcsat nem érdekli? :)

Bell & Sebastian 2011.12.05. 11:34:34

@bz249: Olvasgasson több magyar népmesét, bei nálunk kettő nyerő pozíció van, Kiskondás & Válogatott Cigánylegény.

Oberinnen nem így van?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.05. 11:40:32

@napolajos:
nem tudom mire gondol. de magának elmondom, maga érti. egy valóságosnak hitt elemekből álló nem valóságos világban hűségesnek lenni a valóság elemeihez amik valójában nem is léteznek. butaság.
aki belátja, hogy a világ a káprázat elemeiből épül, az természetesen leszarja a hűséget. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.05. 11:43:23

na, elolvastam a posztot. de elfelejtettem miről szól. nem oly érdekes.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 11:46:43

Javaslom, kapcsolódjunk a poszt témájához (az pedig a "hűség" kérdése)!

Ajánlatom:

„(...)

1. A lélek, amely tenni akar, erős kezét mindenekelőtt megérezteti alaktalan, torz, bűnös, belső világával s azt mondja: itt rend legyen. Rend az Isten szent akarata. Ami vele ellenkezik, azt megtöröm, azzal szakítok. Először is a bűnre, a rendetlenségre teszem rá kezemet. . . vaskezemet, s kitisztítom, kisöpröm házamat. Törekvésem tehát először is arra irányul, hogy ne legyen rajtam bűn, hogy tiszta legyek; de ezzel be nem érem, hanem mindig a pozitív erényt sürgetem s gyakorlom.

2. Rendet teremt a szenvedély, a hajlam, az ösztön vásáros világában, s tágra nyitja szemét a fény felé. Teremt hitet; nem kételkedni, hanem élni. Baj, hogy nem élvezzük azt, amink van, nem éljük át. «Man philosophiert zu viel und lebt (zu) wenig aus der Wahrheit.» Én tudást, hitet, reményt, mind arra használom, hogy melegen, nemesen éljek. Sokat akarok tudni, hogy sokat szeressek. — Teremt reményt s hűséget. Kedélyhangulataink forgatnak, mint a tavaszi szél a szélkakast. A religio nem szélkakas, de isteni kötelékekkel lefogott lelkület. «Keine Gefühlsreligion», mert az én igém szellem és lélek. Életemnek tartalma nem lehet változó hangulat, hanem jól megalapozott s hűségesen átélt erkölcsiség. Öntudatában akarok lenni annak, hogy amit érzek s teszek, azt mind én akarom, — az mind belőlem való, — én vagyok azért felelős, mert én teszem, én alakítom, én teremtem erkölcsi világomat.

3. Rendet teremt világi életében. Kötelesség, munka, hivatal, foglalkozás, divat, illem, udvariasság, családi s társas élet, emberi érzés, ez nekem nem kikapcsolt világ, mely hittől, Isten-tisztelettől külön áll; dehogy, én ezt mind Krisztus gondolatai s szándékai szerint alakítom. Amit az ész követel, amit a tisztes élet sürget, milyenek a testápolás, kenyérkereset, szórakozás, érintkezés, mindezt erkölcsi világomba állítom bele.

4. Érzületemmel, tisztult öntudatommal iparkodom magam körül is hatni. Lelkem mécses, tehát világit; szívem tűzhely, tehát melegít. Energiákká váltódtak ki hitem s elveim; következőleg érvényesítem azokat, úgy hogy jót teszek másokkal, nemesítve, javítva, biztatva, segítve hatok rájuk. Mindenki, aki így él, higgye, hogy ő «a világ világosságai». Higgye; Krisztus mondta.

(...)”

Bővebben (hivatkozásokkal) itt:

magyarido.blog.hu/tags/proh%C3%A1szka_ottok%C3%A1r

magyarido.blog.hu/2010/03/02/grof_szechenyi_istvan_pisztolyat_porozza_2_dik_levonas

magyarido.blog.hu/2010/05/04/grof_szechenyi_istvan_pisztolyat_porozza_3_dik_levonas

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.05. 11:51:02

@málnási: Ezért is kell nem valós dolgokhoz hűnek maradni.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 11:51:10

@bbjnick: Nem is állt szándékomban megbántani bármely foglalkozás elkötelezett híveit, hiszen - valamiképpen - mindegyikre szükség van. A baj akkor kezdődik, ha kilépnek foglalkozásuk keretei közül és országot kezdenek irányítani. Ez - hetedíziglen is - igencsak kockázatos és ijesztő vállalkozás, márpedig pontosan ezt éljük vagy 70 éve...

Bell & Sebastian 2011.12.05. 11:59:32

@bbjnick: Bocs, hogy kizökkentem fennkölt gondolataiból, de mintha pont abba őrült volna bele, hogy túl magasra tette a lécet és egyre jobban érezte, hogy nem képes átugrani.

Szóval, az állatot teljesen elnyomni lehetetlen. Ketrecbe vele, maximum.

Aki ezt eljátssza magával, az menthetetlenül elszamócásodik agyban és "abbahagyja" a csúcson..

jan 2011.12.05. 12:21:21

@Dr. Zerge: hehe, ez jó:)

Ahogy olvastam ezt a rezignált, kiveszett értékek, attitűdök miatt siránkozó modoros-érzelgősködő tucatkonzerv posztot, azon gondolkoztam, hogy ebbe hogyan lehet majd beleszőni a disznópásztorokat. És végül sikerült a szerzőnek!

Jack Potata 2011.12.05. 12:23:26

@Dr. Zerge: dehogy, csak egy berögződött szokás, pótcselekvés. bocs!

Bell & Sebastian 2011.12.05. 12:34:36

@aristo: Halkan megjegyezném, hogy korunk tanúságtétele szerint nincs sem magyar, sem európai, sem keresztény elit. Hogy mi van, azt most ne firtassuk, de azt sem, hogy miért nincs.

Az ideális elit az több generáció végterméke, produktuma, kapott és szerzett tulajdonságok összessége, ezeken kívül kell még egy olyan helyzet, ahol pont arra van szükség amit ő tud, egy mechanizmus, ami időben a posztjára juttatja és addig ott is tartja, amíg kell, továbbá nagy adag jószerencse, finnyásabbaknak Isteni gondviselés.

Tegyük fel, hogy létezne ilyen ideális nemzeti elitünk. Ebben a környezetben mire mennénk vele? Tartok tőle, nem sokra, aztán állhatna be a Mi Elitünk Bakonyba, betyárnak. A rendszer egy elemét kiragadva rendszerszintű problémát orvoslani nem lehet.

Ezt még a Főorvosúr is elismerte, amikor nagyviziten mondtam neki.

Google 2011.12.05. 12:35:37

@Robinzon Kurzor:

Ezt az Iványit is állandóan üldözik, pedig milyen szépen tud intimpistáskodni.
Vallásához, annak írott és íratlan szabályaihoz legyen hű inkább az ember, nem a politikához. Ha semmi nem kötelez, jaj a jogoknak!

Google 2011.12.05. 12:40:00

@Doomhammer:

Egy ideje már a hitel is megteszi - bár már az is fogytán. Hol van már a valaha volt készpénz?

Bell & Sebastian 2011.12.05. 12:43:48

@Google: Aki ilyen infót kikotyog (hogy tudni illik melyik gyerek keresztlevele honnan hová ment), az bosszúálló geci, ne cifrázzuk! Annyi esze még a maffiának is van, hogy nőket és gyerekeket nem.
Ha egy lelkésznek nincs, akkor az valami más.

Esetleg firtassuk azt, hogy Árpibácsi hány helyen volt keresztapa (tényleg) és milyen üzleteket hozott össze az ő így szerzett (és kapott) rokonainak?
Mondjuk neki is a keleti szél fútt többnyire, milyen meglepő!

Alfőmérnök 2011.12.05. 12:48:34

@aristo: Ja, te újságkihordónak talán alkalmas lennél.

Google 2011.12.05. 12:54:20

@aristo:

Egyszerűbb lenne itt élni, ha belátnánk, mindannyian cselédek, disznópásztorok vagyunk - csak minket nem választottak még meg.
Fölösleges állandóan arra apellálni, van egy különb, vezetésre rátermettebb csapat is, csak még nem bújtak elő a sűrű ködből. Azok is mi lennénk...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 13:14:42

@Google:
Az elit altal hitelbol kiosztott penz tiszta haszon - jo esellyel masok fogjak megfizetni, de semmikeppen nem teljesseggel az a disznopasztor, aki az elittol kapja. Kerdezze csak meg Lazart vagy Kosat, ki fizeti Hodmezovasarhely vagy Debrecen hiteleit.

Az a szivas, ha a disznopasztorral nevre szoloan veteti fel az elit a hitelt es a disznopasztorhoz jon a vegrehajto.

bz249 2011.12.05. 13:16:08

@Bell & Sebastian: hat amennyire tudom Grimmek nem szedtek ossze kondasos meset... de hat ugye ok lingvisztikusok, filozofusok meg masfajta urinepek voltak tehat nem tekinthetok elfogulatlan forrasnak. ;)

Bell & Sebastian 2011.12.05. 13:26:19

@bz249: Azoktól csak rosszakat álmodtunk, ki is masíroztak szépen az óvodából. Hogy egy meztelen kiskorú végigsántikál a fél országon egy szitával és galambbal, bezzeg az teljesen életszerű. :)

Google 2011.12.05. 13:28:39

@Doomhammer:

Mindannyian disznópásztorok vagyunk. Lehet, még a végrehajtók is.
Lehettünk volna gyarmattartók is; nem tudom, ha az jobb lett volna.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 13:40:20

@Google:
Igaza van! Ha bantjak a disznopasztorokat, akkor mindannyian disznopasztorok vagyunk!
Aristo egysegbe kovacsolt minket.

Google 2011.12.05. 13:54:48

@Doomhammer:

Ha nem a cinizmus beszél Magából, akkor már nem írt ma hiába Aristo! Részemről a szerencse.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 14:03:20

@Google:
De, a cinizmus beszel belolem.
Nagyon keves disznopasztor van kozottunk, konkretan lehet, hogy egy se. Meg a disznopasztorok leszarmazottjai kozul is kevesen vannak ugy altalaban es itt kulonosen.

Aristo konkretan lemucsaimadzsarisztanozott minket.

fuhur 2011.12.05. 14:04:37

" E szemléletmód örökölte a marxi megvetést a felépítménnyel szemben, és minden cselekvés okának a nyers hatalomvágyat, a harácsoló önérdeket tette meg, elegyítve ezt a hatalomra került cselédek és disznópásztorok zsigeri gyűlöletével a náluk nemesebb és nagyobb dolgok – röviden: minden – iránt. "

Tökéletes leírás a regnáló kormányról.

Köszönöm

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 14:05:14

@Bell & Sebastian:

"Bocs, hogy kizökkentem fennkölt gondolataiból, de mintha pont abba őrült volna bele, hogy túl magasra tette a lécet és egyre jobban érezte, hogy nem képes átugrani. Szóval, az állatot teljesen elnyomni lehetetlen. Ketrecbe vele, maximum. Aki ezt eljátssza magával, az menthetetlenül elszamócásodik agyban és "abbahagyja" a csúcson..." --- írja.

Széchenyiben (mert, nyilván, rá utal), szerintem nem a keresztény őrült meg, hanem a gróf. A keresztény pontosan tudta benne, hogy mi a vektor, de a gróf (az országnagy) ezt nem tudta (benne) elviselni. Ahogy Eperjesben sem a keresztény "szamócásodott" el, hanem a színész (a ripacs). Ha nem lettek volna/ nem volnának keresztények, az őrült gróf és a ripacs akkor is előbújtak volna belőlük, csak lehet, hogy sokkal agresszívebben.

Nekem az a tapasztalatom, hogy keresztényként még mindig könnyebb biciklizni (egyensúlyban tartani a bringát), mint nemkeresztényként:-)

ü
bbjnick

fuhur 2011.12.05. 14:09:21

@Doomhammer: "Nem kell felni, a korkoros fejlodes elhozza meg az Aranykort."

Nem úgy a... Az aranykor definíció szerint az elérhetetlen régmúltban volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 14:11:26

@aristo: @Bell & Sebastian:

Azt meg szerettem volna (én is) kérdezni, @aristo:, (de, látom, @Bell & Sebastian: megelőzött), hogy: kik ma a "nemcselédek és nemdisznópásztorok"? Mik is ma a nemcselédség és nemdisznópásztorság attribútumai?

ü
bbjnick

fuhur 2011.12.05. 14:11:26

@bbjnick: "Ahogy Eperjesben sem a keresztény "szamócásodott" el, hanem a színész"

Eperjes szimplán egy új narkót talált a kereszténységben, átállt a kokóról az ostyára. Nem egyedi eset.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 14:14:25

@fuhur:
Hahaha. Csak a materialistak szamara. A letezes magasabb szintjere torekvo buddhista szamara az Aranykor iranyaba lehet haladni.

www.tradicio.org/kvintesszencia/trad0.aranykor.htm
"A spirituális hagyományok azt tanácsolják, hogy a durva formákra való hagyatkozás, egyfajta „kifelé” fordultság helyett az irányultság megfordítandó. A tudati természetű létezésben olyan tartamok keresendők, amelyek kevésbé vannak kitéve a változás világának, a folytonos keletkezésnek és elmúlásnak. általában véve is helyes, ha valaki a tárgyak világa által nyújtott örömérzetektől inkább bizonyos bensőnek tekinthető tartamok, ösztönzések, mint amilyen például egy eszmében való hit, egy bensőséges kapcsolat stb. felé fordul. Az Aranykor realizációját célul kitűző spirituális praxis e befeléfordulást radikálisan felfokozza. Az öntudati létezésben a tudat számára ennek egyfajta hordozásról gondoskodó tartamokat egyre állandóbb és egyre „finomabb” tartamokkal cseréli fel. "

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.12.05. 14:16:23

Ha aristonak az a célja, hogy muníciót szolgáltasson a fidesz minden mozdulatát fikázóknak, jól végzi a dolgát.

Google 2011.12.05. 14:19:49

@Doomhammer:

De szerencsére akinek nem inge nem vette magára, vagy igyekezett lepergetni magáról, mint kutya a vizet.
Nem hiába mondják, magának hazudik az ember a legnagyobbakat!

Google 2011.12.05. 14:28:07

@Doomhammer:

Már a mi kis párbeszédünk is mintha Aristo cikkét illusztrálná, nem gondolja?

fuhur 2011.12.05. 14:30:07

@Doomhammer: "Aristo konkretan lemucsaimadzsarisztanozott minket."

Most hogy mondod tényleg. Mint Kertész Ákos, csak más szavakkal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.05. 14:35:56

@fuhur: Na jó, de aristóból a nemzete sorsa iránt féltőn aggódó, cselédjeit és disznópásztorait erélyes, szigorú, de méltányos kézzel tartó bajuszos, vidéki, de báli szezonban Pesten is megforduló, kiválóságokkal levelező, őket birtokán vadásztató konzervatív férfiú beszél, míg Kertész Ákos... ne is firtassuk.

bz249 2011.12.05. 14:37:02

@Google: voltunk* gyarmattartok, a mohacsi csataig minden kiralyunk befolyasi ovezeteket epitgetett meg helyi kompradorokat nevezett ki a kulonfele szomszedos orszagocskak elere. Bar a dolog inkabb vitte a penzt, mint hozta.

*mar persze ugye, ha a mai cseledeknek es disznopasztoroknak lehet barmi koze (plane jogfolytonossaga) azokhoz az idokhoz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 14:40:42

@fuhur:
Aristo kerjen bocsanatot, kulonben visszavonjuk az Allami Dijat.

panelburzsuj 2011.12.05. 14:47:47

@aristo:

És még most is ezt éljük? Tegnap, ma, holnap??

Aristo az ÉS-ből puskázik:

"És éppen azok állítják vissza a Kossuth tér 1944-es történelmi kulisszái között az urambátyámos „úri osztályt", akik számára a Horthy- korszakban nem vezetett volna út felfelé."

Mit kell még megélnünk? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.05. 14:50:41

@Doomhammer: A cselédek és a disznópásztorok genetikusan alattvalók. Az ő dolguk tehát az, hogy hűségesek legyenek uraikhoz és engedelmesen szolgáljanak. Nem az, hogy okoskodjanak vagy döntéseket hozzanak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.12.05. 14:52:29

Melancholista post a fides-ről , jópofáskodó cinizmusa azonban a pesti humor meg nem értését tükrözi; marxi megvetése csak konstituálja az 'ún. bal- és jobboldal' lefelé nivelláló egalitarianizmusát; a közgazdaság racionalizmusát mesterkélt módon állítja szembe a hűség és a bizalom irracionalizmusával, így jut a következetes sikertelenség - vagy inkább sikertelen következtetés gyanakvó paradoxonáig.

és akkor a cse lédekről s disznópász torokről még szót sem ejtettem

Google 2011.12.05. 15:01:41

@Doomhammer:

Most csak két részletet idézek ezt alátámasztandó (de főleg azért, mert még mindig nem néztem utána ennek a kivágás, beillesztés, másolás c. izének) :

"Úgy alakult, hogy mifelénk vulgármarxizmusból, kritikátlan szcientista dogmákból és a pesti humor jópofáskodó cinizmusából barkácsolt világnézet lett az uralkodó."
(Én azt mondanám, hogy maradt, de mindegy.)

"A sikertelenség rosszabb, mint a pestis: menekülünk előle, megtagadva szülőt, barátot, tanítót, családot."

Na most elmondhatja, hogy mit nem mondtam jól! Semmit.

Google 2011.12.05. 15:16:41

@Holger Hartland:

Urak pedig hol vannak? A Fejlett Nyugaton, és még azon is túl. Ahol szintén kurta farkú kismalac túr. Valamivel nagyobb jólétben. De hogy szellemiben is?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.12.05. 15:31:54

Írod:
"Az, hogy valamit vagy valakit értelmünk ítélőszéke elé állítunk (Nietzsche nyomán meg kell vallanunk, hogy ezen az ítélőszéken az értelem egy személyben az ügyész és a bíró is), hogy eldöntsük: követésre érdemes-e és ha ezen ítélet kedvező, követi fogjuk; az nem a hűség. Hiszen értelmünk ítélőszéke igencsak ingatag valami. Új tapasztalatok és tudások nap mint nap írják át mindazt, amit a hétköznapokban igaznak, helyesnek hiszünk, így azután a ma követni gondoltat holnap inkább hibának, elvetendőnek látjuk, az, amit hűségnek neveztünk, nem viseli el ezt. "

Az általad "értelmi ítélőszék"-nek titulált összetevő jobb esetben az értékrend, amit a felmenőink belénk neveltek. Végső esetben pedig a minden emberrel vele születő lelkiismeret. Nem érzem úgy, hogy ingatagok lennének. Ha vannak, akkor sziklaszilárdak. Ha nem léteznek -illetve lelkiismeret esetében az egyén tudatosan/tudatalatt mellőzi- akkor áll fenn az általad vázolt helyzet. Véleményem szerint. De ezen esetben is tartózkodnék az "ingatag" szó használatától, mivel teljesen más a jelentésköre.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.05. 15:50:44

@Dr. Zerge:
Upsz, most látom, leiterjakab.
A mondat helyesen:
A hülyeség az az, hogy aristo létezése ellenére még mindig olvasom a mandarin-blogot, vagy mi ez itt.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 16:00:04

@Bell & Sebastian: Ez így igaz. Nálunk azonban még ennél is rosszabb a helyzet. Az elitcsere - az adott körülmények között - tisztességes ember számára vállalhatatlan volt, ezért az új elit döntő többségét a csőcselék adta. Ezt nyögjük máig. Az elitcsere nyugaton is lezajlott, azonban kevésbé undorító körülmények között és jóval lassabban. Volt idő talán némileg pallérozódnia.

Szolgálati Füldugó 2011.12.05. 16:28:09

Hát igen, a hűség. Felrémlik egy olvasmány a hatodikos orosz tankönyvből. Misát a nagyfiúk odaállítják őrködni a hóember mellé, fapuskával a kezében. Megesketik, hogy nem hagyja el az őrhelyét, és elmennek (gondolom, szto gram vodkázni). Misa meg olyan hü....séges, hogy addig ottmarad, amíg a családjából valaki, aki túl kevés vodkát ivott, éjféltájban észreveszi, hogy hiányzik otthonról. Lemegy érte, de a gyerek annyira hü...séges, hogy két pofon után hajlandó csak elhagyni őrhelyét.

fuhur 2011.12.05. 16:37:26

"ezért az új elit döntő többségét a csőcselék adta. "

Ez így igaz. Minden változásra ami ami az Első világháború óta történt az országban. Beleértve persze a fülkeforradalmat is.

Minisztériumi alkalmazott vagy e? :-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 16:52:11

@Google:
Szerintem maga onbizalomhianyban szenved, nem kell ennyire leertekelnie magat. Egyaltalan nem gondolom, hogy maga vulgármarxista lenne vagy kritikátlan szcientista dogmákat terjeszene vagy hogy a pesti humor jópofáskodó cinizmusával akarna feldobni a kommentjeit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.12.05. 16:54:22

@Holger Hartland:
Ezt nagyon jol mondja. Es ezek utan felmerul, milyen rendszer az, ahol az elit ezeknek az embereknek a kegyeit kell keresse.

Sokkal egyszerubb, ha oket meg se kerdezik semmirol.

Bell & Sebastian 2011.12.05. 17:07:45

@bbjnick: Vagy a hegymászó magányossága, se cél, se út. Mondjak példát? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 17:26:04

@Bell & Sebastian:

Egy keresztény mikor van egyedül?:-)

ü
bbjnick

Illinois 2011.12.05. 17:32:10

"A bizalom végképp nehezen értelmezhető, hiszen ellentmond Descartes programjának, a kételkedés mindenek felett való kényszerének. A bizalom maga a kételynélküliség."

Descartes:
"bizonyos ideiglenes erkölcstant állítottam magamnak össze, mely csak három-négy sarktételből állott. Elmondom, melyek voltak ezek.

Az első az volt, hogy engedelmeskedjem hazám törvényeinek s szokásainak, állhatatosan megmaradjak abban a vallásban, melyre Isten kegye folytán ifjúkorom óta oktattak, s minden egyéb dologban a legmérsékeltebb s a szélsőségektől legtávolabb álló véleményeket kövessem, azokat, melyeket a legeszesebb emberek, kikkel majd érintkeznem kell, zsinórmértékül fogadtak el a gyakorlati életben. "

Bell & Sebastian 2011.12.05. 17:33:47

@aristo: Nekem valahogy a családi könyvtár jut az eszembe, ha egy tömbben lakna a família és az alagsorban tartanák, amit összeszedtek, mindenkinek minden a rendelkezésére állna. Ha szétcincálják, akkor senkinek, soha sincs semmije.

Amikor a többgenerációs családot megtámadták, nem, nem a komcsik, a progresszívok, akkor kezdett bealkonyulni.

De tudok mondani olyan települést (többet is), ahol ennek ellenálltak (nem a sajátom), még úgy is, hogy eltartanak félezer cincogót. Ami nagyon erős ragasztó, az a homogén népesség. Egy (második) nyelv, egy (kisebbségi) kultúra, egy (tradicionális) vallás.
Az áthallás vagy a véletlen műve, vagy nem. (Ein Volk...)

Azt kell hogy mondjam, a magyarokat lekvárból gyúrta a Jóisten, a mindenféle csatolmányaikban élnek csak és azok mentik meg majd őket, hacsak nem a következő rohammal elintézik ezeket az Őrzőket is -jellemzően közepes településeket- gazdaságilag. Szerencsére eddig elkerülték a többségi sorsot, pedig jó pár szemétláda polgármestert harcba küldött ellenük mindkét fél. Mondjuk ebben is az SZDSZ -é a babérkoszorút a seggébe.

(Sikerült is minden fontosnak ítélt hívószót belegyömöszölni ebbe a pár sorba.)

A flaszterból sosem nő ki virág, akárhogyan trágyázzák is.

Illinois 2011.12.05. 17:34:57

"... Minthogy ugyanis ezen időtől fogva a magam véleményeit nem vettem semmibe, mert hiszen előbb meg akartam vizsgálni mind, bizonyára nem tehettem jobbat, mint hogy a legeszesebb emberek véleményeit kövessem."
"...Második vezérelvem az volt, hogy amennyire csak tőlem telik, szilárd s elhatározott legyek cselekedeteimben; ha már eltökéltem magamat valamire, még a legkétségesebb véleményeket is úgy kövessem, mintha a legbiztosabbak volnának. "
(Descartes: Értekezés a módszerről)

Bell & Sebastian 2011.12.05. 17:35:48

@bbjnick: Csak nem hagyta ki. :) A keresztény mikor lesz öngyilkos? Vagy skizo?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 17:43:46

@Illinois:
Sajnos tovább is kell olvasni. Minimum addig, hogy "de omnibus dubitandum" Az egy dolog, Descartes nem akart összeütközésbe kerülni az egyházzal, a királlyal és egyebekkel, az viszont egy másik dolog, hogy mi következik a rendszeréből, ha azt konzekvensen végigvisszük.

Laikus Érdeklődő 2011.12.05. 17:51:40

Szerintem a hűség önmagában csak szolgaság. Az őszinteség fontosabb.
A házastársaknak is örök őszinteséget kellene fogadni örök hűség helyett.

Illinois 2011.12.05. 17:52:40

@aristo: Miért sajnos? Igen, az eleje összefügg a végével, és akkor kiderül, hogy ő NEM ÚGY értette, hogy kényszeresen kételkedni kell, HANEM úgy, hogy a nem önálló gondolatokat gondosan ki kell gyomlálni, vagy meg kell emészteni ahhoz, hogy önállóak legyenek.

Teljesen egyértelmű, hogy itt nem a békesség kedvéért, hanem gyakorlati szempontból fogadja el az egyház és a tekintélyek véleményét, mivel megfelelő elveknek találja őket ahhoz, hogy azok szerint éljen.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.05. 18:01:22

@Illinois: Ezeket a nagy testeket, ha egyszer ledöntöttük, nagyon nehéz újra fölemelni; de meg sem szabad őket ingatni, különben bajos őket egyensúlyban tartani; ha pedig eldőlnek, nagyot esnek. Ami pedig hiányaikat illeti - s maga az a tény, hogy különböznek egymástól, eléggé bizonyítja, hogy nemcsak egynek közülük lesznek ily hiányai -, azokat a szokás bizonyára tűrhetőkké tette, de még sokat belőlük, melyeken puszta ésszel nem lehetett volna ily jól segíteni, pótolt is, vagy lassan-lassan kijavított; végre pedig majdnem mindig tűrhetőbbek, mintha megváltoztatnók őket. A nagy utak is, melyek hegyek között elkanyarodnak, ha sokat járják őket, végre oly simák s kényelmesek lesznek, hogy sokkal jobb ezeken járni, mint sziklákat megmászva s örvények mélyére szállva, egyenesen törni a magasba.
Ezekből az okokból nem helyeselhetem ama zavaros s nyugtalan elméjű emberek eljárását, kik se születésük, se vagyonuk folytán a közügyek vezetésére nem hivatottak, s mégis mindig valami újításon törik fejüket; s ha tudnám, hogy ebben a könyvben a legcsekélyebb dolgot is találhatnának, melyért engem ily őrültséggel vádolhatnának, nagyon sajnálnám, hogy közrebocsátásába belenyugodtam. Szándékom soha nem terjedt tovább, mint hogy saját gondolataimat megújítsam, s oly alapra építsek, mely egészen az én sajátom. Művem eléggé tetszett nekem, s azért megmutatom itt a mintáját, de nem azért, hogy bárkinek is tanácsolnám, hogy utánozza. Akiket Isten jobban áldott meg kegyével, azoknak tán magasabbra szárnyaló szándékaik lesznek; de tartok tőle, hogy sokakra nézve már ez is nagyon merész. Hiszen pusztán az az elhatározás, hogy minden véleményről lemondunk, melyben azelőtt hittünk volt, nem olyasvalami, amit példa gyanánt mindenki kövessen.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 18:02:42

@Illinois: Amire én gondoltam, az Descartes maga, hanem a program, melyet megnyitott. A gond nem a kételkedés mértékével van, hanem azzal, hogy az értelmet, az észt teszi meg univerzális és elégséges eszköznek mindenféle bizonyosság megszerzéséhez. Ebből következnek majd a társadalom mérnökölések, a materializmus és a többiek.

Nincs nekem Descartessel semmi bajom - személy szerint - a probléma sokkal inkább a descartesi tanok zanzásított következményeivel van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 18:08:18

@Bell & Sebastian:

Na, látom, talmudista passzban van. Haggyuk!

ü
bbjnick

Google 2011.12.05. 18:27:10

@Doomhammer:

Továbbra is remek illusztrációját adja a cikknek.
Így tovább, ne kíméljen!

Illinois 2011.12.05. 18:31:14

@aristo: A modern ember számára mi szolgál még bizonyossággal az értelmen kívül? És miért következik ebből materializmus?? Következhet az ellenkezője is, lásd a német idealistákat.

Illinois 2011.12.05. 18:37:08

@aristo: Sztem nem Descartessel, hanem Descartes-tal, (ejtsd: dékárttal), hogy én is okoskodjak egy kicsit. :-)

Bell & Sebastian 2011.12.05. 18:58:53

@Illinois: Beszkárt, úgy is ércsük, mi parasztok.

Bell & Sebastian 2011.12.05. 19:10:03

@bbjnick: De szépen is mondta, hogy fingfűrészelésre attam fejem. Elvileg az okosodást az a kínzó érzés kell hogy kísérje, egyre nő a különbség a megismerhető és már megismert között. Szóval, elméletileg az sohasem áll elő, hogy eddig és ne tovább, révbe értünk.

Minden elrettentő példa azt mutatja, hogy akkor kezdődnek a bajok, ha (valaki úgy érzi) zsebben a bölcsek köve.
A ciklikus körbejárás csak egy ideig szórakoztató, most már elemi az igény, kitalálni a labirintusból.

Lemaradtunk, bbj koma, ha nem vette volna észre. És ez kezd fenemód zavarni. :)

betyár (törölt) 2011.12.05. 19:27:27

@málnási:

téved. jó írás. azt egyébként aristo írja, hogy aki kétlkedik, annak a hűség értelmezhetetlen, maga ezt csak megismétli:)

ps.külön elismerés a disznópásztor/cseléd felemlegetéséért. kimondottan jó humorra vall, bár humortalanokkal szemben a humort bikacsökként használni kissé gonosznak tűnik:)

betyár (törölt) 2011.12.05. 19:38:46

@Counter:
olvassa illyés puszták népét. épp a cselédekről szól. ő csak nem túl jobbos konzi. de elég, ha csak az első egy-két oldalt olvassa, hogy megtudja, milyen a maygar cseléd:)

"A puszták népe alázatos; nem számításból vagy belátásból az, hanem meglátszik még a tekintetén is és abból is, amint akár egy madárkiáltásra fölkapja fejét, hogy örökségből, szinte vérmérsékletből, évezredes tapasztalatból az. A magyarság eredetéről szóló elméletek közül egy se hatott rám olyan revelációszerűen, a szívre tapintás olyan bizonyosságával, mint az a legújabb, amely szerint a magyarok nem Árpáddal jöttek e hazába, hanem még Attila csöndes málhahordói gyanánt, ha ugyan már nem Attila előtt. Mindenesetre csöndességüknek köszönhették, hogy sem a húnokkal, sem az avarokkal egyetemben nem verték se ki, se agyon őket, hanem életben maradhattak és szolgálhattak a húnok után itt, hol az avaroknak, hol a frankoknak, mindenkinek, aki épp nyakukra ült és végül Árpád kemény, öntudatos turk vitézeinek, akik államot gyúrtak ebből a hallgatag, munkás népből, amely mindenét, még gyönyörű ugor nyelvét is átadta a nemes hódítóknak, ahogy ez már a történelemben a hódítók és a meghódítottak között törvényszerű.

Az bizonyos, hogy ami jót és szépet szolgáról el lehet mondani, az mind ráillik a puszták népére, amely nyelvben, szokásban, arcvonásban országszerte szinte hibátlanul őrzi ma is valamilyen fajta ősi alkatát. Nem házasodott össze más népekkel, még a szomszédos falusiakkal sem, főleg azért, mert senki sem volt hajlandó véle összeházasodni. Igénytelen ez a nép; engedelmes annyira, hogy már parancsolni se igen kell neki, telepatikusan megérzi ura gondolatát s már teljesíti is, amint az olyan szolgához illik, akinek már apja, anyja, dédje és üke is egy helyben és egy fajta urat szolgált. Ösztönösen ismer minden házi szokást, mindenre kapható s dolga végeztével egy figyelmeztető szempillantás nélkül kiódalog a szobából csak úgy, mint az életből vagy a történelemből. Semmi veszély, hogy körükben a titkos választójog, például, meglepetést hozzon. Nincs az a titkosság, amelynél titkosabban ők ne éreznék meg, akár olyan távolságról is, mint ide Párizs, uruk akaratát vagy kívánalmát, vagy atyai tanácsát és azt fogják követni, ahogy a multban is rendesen azt követték. Ha nem követték volna, ma nem volnának itt, nem volnának szolgák. A közvetlen dologra, igaz, nógatni kell őket. De ellentétben van ez eredendő engedelmeskedési ösztönükkel? Egy néprétegnek nem épp az a jellemző sajátsága, hogy ellentétekből van összegyúrva? Ezért nem ismerhető meg az első pillanatra, ezért kell minden oldalról megkerülni. Az igazi szolga a nagy dolgokban szolgai. A kar tán lusta, de a lélek frissen hajlik.

Google 2011.12.05. 19:44:38

@Illinois:

Az értelem mellett talán még az érzelem (szolgál bizonyossággal). Mert gondolom, a modern ember is szeretné, ha szeretnék, ha viszontszerethet. Ha nem harcban, hanem valamiféle egyensúlyban van a környezetével.

Alfőmérnök 2011.12.05. 19:51:45

@betyár: Hol ír Illyés olyat, hogy rablógyilkos hajlamú cselédek és disznópásztorok? Szerintem sehol. Lehet, hogy mert nem volt humora? Vagy inkább azért, mert (bár a jelleme vitatható) annyira nem volt szarházy, mint ez az aristo? Én inkább az utóbbira tippelek...
De ha tudsz felhozni ilyen szövegrészt Illyéstől, akkor revideálom az álláspontomat.

Alfőmérnök 2011.12.05. 20:01:26

Ismétlem az általam kifogásolt szöveget. Ezzel kezdte a disznópásztorozást ez a pöcs. Azóta nem hagyja abba.
"A hatalom szívébe emelt disznópásztorok, cselédek, pékinasok és más, veretes szakmák szépreményű művelői - túl rablógyilkos hajlamaikon - tökéletesen alkalmatlanok voltak bármilyen feladat ellátására."

Szerinted ez humor? Akkor röhögjél rajta, te tahó.
Szerintem ordas nagy prosztóság.

Alfőmérnök 2011.12.05. 20:05:41

@aristo: Öcsi, amíg nem kérsz elnézést ezért a mondatodért, én basztatni foglak, ha van rá időm és energiám.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 20:08:43

@Alfőmérnök:

az a baj, nem veszed észre, hogy egyszerűen nem tudja, hogy mi a baj ezzel a kijelentésével.

az ilyen aristóknak az kéne, hogy egy picit kivonni körülük az aljadék disznópásztorokat, meg pékinasokat, aztán röhögve figyelni, hogy halnak éhen.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 20:22:30

@Alfőmérnök: Nagyszerű, ahogyan tűzijáték szerűen kibomlik a monomániája. Személyes fellépést nem vállal? A tanítványok hálásak lennének, kicsit tudok fizetni is.

Bell & Sebastian 2011.12.05. 20:35:47

@betyár: Viharsarok megvolt? Ott aztán volt puszták népe meg kísértet járta be, cselédek és disznópásztorok ha összehajolnak!

Összejön ez. Gyula bácsi pont kiváló érv Aristo mellett.

Alfőmérnök 2011.12.05. 20:35:51

@aristo: Mintha inkább magának lennének monomániái.
Persze végülis monomániának lehet nevezni azt is, hogy az én értékrendemmel nem összeegyeztethető kijelentések (legyenen azok "jobb-", vagy "baloldaliak", cseléd- vagy magyarellenesek) ellen felemelem a szavamat internetes fórumokon.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 20:40:51

@Alfőmérnök: Nem tudom, hogy az idézett mondatban mi nem egyeztethető össze a maga értékrendjével, de most már komolyan kezdek kíváncsi lenni, kifejtené esetleg?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 20:46:05

@aristo:

nahát, hogy eltaláltam. ötösöm legyen így a lottón.

Alfőmérnök 2011.12.05. 20:51:38

@aristo: Ön szerint a "disznópásztorok, cselédek, pékinasok, stb"
- rablógyilkos hajlamúak (voltak)?
- nem alkalmasak más feladat elvégzésére, mint disznópásztorságra, cselédségre, pékinasságra? És ha úgy gondolja, hogy nem alkalmasak másra, akkor ennek mi az oka? (pl. genetikai okai vannak, vagy valami más)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 20:56:31

@Alfőmérnök: Nem általában beszéltem a cselédekről és a disznópásztorokról és az ő gyilkos hajlamaikról, hanem csak azokról akik a hatalomba tolakodtak. Ők nem hogy más feladat, de még a cselédség és a disznópásztorság elvégzésére sem voltak alkalmasak, vezető rétegnek pedig végképp nem.

Alfőmérnök 2011.12.05. 21:14:25

@aristo: A "hajlam" szó általánosságra utal. Azért voltak hajlamosak rablógyilkosságra, és azért nem voltak hajlamosak bármilyen (a hatalomgyakorláshoz szükséges) feladat ellátására, mert disznópásztorok, cselédek, stb. ("származásúak") voltak. Nem hiszem, hogy ez egy félreinterpretálása lenne a szövegnek. Sőt, azt hiszem, ez az elsődleges üzenete. Ha más lenne az üzenete, máshogy fogalmazta volna meg.

Alfőmérnök 2011.12.05. 21:18:13

Mit szólnának mondjuk a magyarok, zsidók, cigányok, stb. a következő szöveghez?
"A hatalom szívébe emelt magyarok, zsidók, cigányok - túl rablógyilkos hajlamaikon - tökéletesen alkalmatlanok voltak bármilyen feladat ellátására."

Bell & Sebastian 2011.12.05. 21:29:08

Először is magyarok csak a viharsarokból, másodszor..., a többi stimmel.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 21:31:10

@Alfőmérnök: Akárhogyan forgatja, a kijelentés - ebben a formában - az említettek egy részhalmazára vonatkozik nem dehonesztáló az egész csoportra.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.05. 21:33:31

@Alfőmérnök:

Hagyd már a fenébe, szerintem ott, hogy "Descartessel", ott véget ért a vita.

(És ez tanít valamit, valahol - na az is egy komoly intézet lehet - ahelyett, hogy takarítaná a kutyaszart az utcán, de hát így megy ez mostanában...)

Alfőmérnök 2011.12.05. 21:34:53

@aristo: Ön hazudik. Ez nem szóforgatás.
Minimum kétértelmű a szöveg, de gyanítom, hogy olvasók többsége úgy értelmezte, ahogy én.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 21:38:51

@Alfőmérnök:

Mert az olvasók többsége ugyanolyan rablógyilkos hajlamú cseléd és disznópásztor származék, mint te magad is! :-)

ü
bbjnick

u. i.:

Majdnak lehagytam: F*sz, k*csög, b*'z'meg, *nyád, hazucc stb.!

Alfőmérnök 2011.12.05. 21:43:53

@bbjnick: Emlékszel még faszkalap, mi volt a te reakciód erre a szövegre? Nem? Akkor emlékeztetlek rá.

"@ aristo:!

Hosszan akartam pontról pontra cáfolni mindazt, amit itt összehordtál, de háromszázadszor már feleslegesnek érzem leírni ugyanazt.:-/

De annyit talán megér a történet, hogy figyelmeztesselek: amit te itt bemutatsz, annak semmi köze a keresztény konzervatív ethoszhoz (de talán még a keresztény úri középosztályosdihoz sem). Nem tudom, csak sejtem, hogy mi van veletek (a ti generációtokkal), de amit ti itt előadtok, az mezei protofasizmus:-/"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 21:47:09

@Bell & Sebastian:

"Lemaradtunk, bbj koma, ha nem vette volna észre." --- írja.

Csak maga!:-) Én már az üldözőboly hátát látom magam előtt.:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.12.05. 21:54:12

@bbjnick: Innen:
mandiner.blog.hu/2010/08/13/az_arulas_2

De itt van ez is:

" bbjnick · bbjnick.blog.hu 2010.08.13. 18:43:58
@aristo:

"Nem lenne egyszerűbb anyázni?" --- kérded.

Szerinted az volna? S bírnád, apa? ;-)

Megosztán: mondanék mán egy kis konstruktív kritikát is mijelőtt a kultúr mögött egymásnakesnénk:

"A hatalom szívébe emelt disznópásztorok, cselédek, pékinasok és más, veretes szakmák szépreményű művelői - túl rablógyilkos hajlamaikon - tökéletesen alkalmatlanok voltak bármilyen feladat ellátására. Az irántuk érzett undor elemi kifejeződése volt '56." Ezt az örökbecsű mondatodat aranybetűkkel márványba kellene vésetni, minden magyarnak örök okulásul.

Nézd meg alaposabban a forrásod, ahonnét az Illyés idézetedet vetted, többek között a következőket fogod találni:

"A kollégiumokban tanuló fiatalok származását tükrözi egy 1948 márciusában készített kimutatás. Eszerint a felsõoktatásban tanuló kollégisták 12,6%-a ipari proletár, 12,7%-a agrárproletár származású. 25%-uk kisparaszti, 3,5%-uk középparaszti családból való. Kisiparos, kiskereskedõ szülõk gyermekei 14%-uk, értelmiségi és értelmiségi közalkalmazott szülõk gyermeke volt a kollégisták 18,1%-a. A középiskolás kollégisták körében nagyobb volt az ipari- és agrárproletár származású fiatalok részaránya; több mint 1/3-uk jött ilyen családból - fele, fele arányban."

Szóval, apa, a rablógyilkoshajlamúdisznópásztor-képzők növendékeinek 1/4-e volt proli és cseléd, közel egyharmaduk paraszt és több, mint egyharmaduk polgár. (1948 márciusában).

Ott van a szövegben ez a közismert tény is: "1948 végén megerõsödtek a NÉKOSZ-t érõ kritikák, a Magyar Dolgozók Pártja egyre élesebben támadta a szervezetet. Végül a politikai változások nyomán, 1949-ben a népi kollégiumokat 'önfeloszlatásra' ítélték, azaz adminisztratív úton felszámolták."

magyar-irodalom.elte.hu/nevelestortenet/12.01.html#JZT637

Minek ez, hazafi??? @Aristo, minek ez???

ü
bbjnick "

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.05. 21:54:13

@Alfőmérnök: Aha. Tehát egy minimum kétértelmű szöveg, mellyel kapcsolatban gyanít valamit elégséges az örök haraghoz magánál. Felettébb érdekes.

Sajnos dolgoznom kell, holnap folytatjuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.05. 21:57:48

@Alfőmérnök: Ha valaki szarember, annak nem lehet kulturáltan megmagyarázni, hogy szarember. Ez sajnos a definitív ismérvei feltétlen következménye.

Alfőmérnök 2011.12.05. 22:09:18

@aristo: Nem, nem vagyok, sem cseléd, sem pékinas, sem disznópásztor, ha erre célzol tahókám.
(Bár parasztok voltak az őseim között, talán az ükszüleim között még cselédek is, de a hatalom közelébe egyik sem került. Egyik nagyszülőm nékoszos volt, de így ismeretlenül is kijelenthetem, hogy mind erkölcsileg, mind intellektuálisan magasabb szinten állt magánál. Bár őt sem állt módomban személyesen ismerni, mert a Kádár-rendszernek "köszönhetően" idejekorán eltávozott.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 22:14:37

@Counter:

Akit magácska nem bűvöl el, az mind sz*rember, ugye?

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.05. 22:18:01

@bbjnick: Nincs összefüggés és nem mind.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 22:25:05

@Alfőmérnök:

@Aristo abban a posztban egyértelmű sületlenségeket állított a népikollégiumokról. Azóta, gyanítom, utánanézett vagy átgondolta a kérdést és már csak mint általános típust futtatja posztról posztra a cselédeit és disznópásztorait:-) Jelen poszt, szerintem, teljesen rendben van. (Igaz, amikor rákérdeztem a kommentsorban, hogy mik a "nemcselédek és nemdisznópásztorok" attribútumai csak hallgatás volt a válasz --- tehát, gondolom, ez egy még stabil formát nem öltött probléma az ő fejében is.:-))

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 22:26:59

@Counter:

Most akkor nincs összefüggés vagy nem mind?:-)

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.05. 22:33:14

@bbjnick: Nincs ellentmondás a kettő között.

Alfőmérnök 2011.12.05. 22:48:14

@bbjnick: Szeritem e helyett azt kelett volna írnod: igen, igazad van, én is úgy értelmeztem azt a mondatot, mint te.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.05. 22:56:03

@Alfőmérnök: Upsz, az "idejekorán" nem azt jelenti, amire te itt gondolsz. Az az "időnek előtte" lesz. Míg az inkriminált annyit tesz: idejében.

Alfőmérnök 2011.12.05. 22:58:18

@Dr. Zerge: aha, ezt elbasztam. kösz. :(

Alfőmérnök 2011.12.05. 23:04:54

@Dr. Zerge: Ilyenkor bosszantó amúgy, hogy nem lehet utólag belejavítani a kommentekbe.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 23:05:12

@Alfőmérnök:

kár, hogy nem tette meg, pezsgőt bonthattunk volna a premierre. még várat magára a dolog.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 23:05:41

@Alfőmérnök:

sajnos az visszaélésekre adna lehetőséget

Alfőmérnök 2011.12.05. 23:09:04

@mavo: A blogspot.com-on, ha javítani nem is, de törölni tudja a kommentelő a kommentet.

Illinois 2011.12.05. 23:12:16

@Google: Szeretni is csak azt tudjuk, akit megismerunk..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.05. 23:13:45

@Alfőmérnök:

ezt csak akkor tartom megengedhetőnek, ha még nem született rá válasz.

Alfőmérnök 2011.12.05. 23:29:46

@Dr. Zerge: Magyar Értelmező Kéziszótár, Akadémiai Kiadó, 1992, 578. o.:
idejekorán hsz vál 1. A kellő időben, nem késve ~ odaért. 2. rég Idő előtt, korán.

Putyilov gyári melós 2011.12.05. 23:48:03

Szerintem olyan mókás, amikor disznóólból, putriból kivakart, az elqrásaik miatt zavarban levő későkádárkori dzsentrik és lakájaik filozófust játszanak és egymást biztatgatják a párt és a vezér irányába való hitre, hűségre...

A "fides" helyett egy másik szócik ami mostanság aktuális: servilis

www.kislexikon.hu/servilis.html

Lehet rajta filozofálni...

Bell & Sebastian 2011.12.06. 00:04:13

Ez a NÉKOSZ -ügy túl van misztifikálva. Az könnyen lehet, hogy álmát-vágyát vetíti itt vissza pár érintett.
Tölcsérrel nyomták beléjük az ideológiát, a szakmát már nem annyira. A végére mi maradt? Hát, nem a szakma. Csak meg kell nézni, ki hová állt, később.

Ezek a figurák marxabbak voltak Marxnál, Egész életük arról szólt, hogy a székükbe kapaszkodtak, meg a piros könyvükbe, az utánuk jövők könnyedén elfújhatták volna őket, mint a hópihét, ha nem párttagok!

Volt szerencsém látni nyugdíjba vonulásukat. Jó hogy vége, a Pártnak akkor, egyetlen egyszer igaza volt, hogy idejekorán betiltotta ezt a majomparádézást. Ezeket szabadították rá az általános iskolákra és a munkahelyekre! Biológia tanár, aki nem tudott helyesen írni, könyvelő, aki nem tudott papíron összeadni, alkalmazott mérnök, aki nem ismerte a logarlécet, párttitkár, aki a kocsmában tartott fogadóórát, tanácselnök, aki visszautalta a fejlesztési pénzt, mert nem tudta mire elkölteni, iskolaigazgató, aki szexrabszolgának tartotta a tanárnőket. A nép számon tartotta, hogy azt mondja, ez nem igazi tanár, ez nem igazi mérnök, ez csak pártagronómus.
Egy újabb traktorért taposták a népek egymást a gépállomáson, nemhogy az íróasztalos pályákon!

Borzalmasan sötét emberek maradtak pozícióban, egészen a rendszerváltásig. Én ezt láttam, más meg mást. Hogy voltak-e kivételek? Voltak, hát. De ha a rendőr megállította, még az is átadta "véletlenül" a tagkönyvét, mert ivott, mint a kefekötő.

Így ment ez, kár róla össze-vissza hazudozni.

Bell & Sebastian 2011.12.06. 00:20:39

@bbjnick: Volt maga egész napos menetgyakorlaton? Egy időben hivatásosan űztem ilyesmit. Tudja mi a lényeg? Az élboly magának diktálja a tempót, viszont az összes többit fel tudja ültetni a Csepelre, ha elkezd dinamikát váltani. Akkor hol összetorlódnak, hol széthúzódnak a követők, akik nem is sokáig bírják.

Van még egy tuti módszer, jól leszakadni és saját tempóban végigmenni. Még cigire is marad idő, a hajrában meg le lehet hagyni majdnem mindenkit.
Csak ezt általában nem tolerálja az őrmester, elvégre csak szívatás az egész, semmi értelme.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.06. 07:00:38

@bbjnick: Meglehetősen nehéz erre válaszolni. Minden esetre úgy gondolom, hogy például azok, akik ma is hajlandóak a hűség, a barátság, a bizalom terhét viselni, azok jó eséllyel részei ennek a csoportnak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.06. 07:31:26

@aristo: A mindenesetre minden esetben, amikor az okvetlenül jelentésében használtatik, egybeirattatik.

Hűség. Anyanyelv. Oktatás. Descartessel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 07:56:28

@Bell & Sebastian: "Biológia tanár, aki nem tudott helyesen írni"

Reméljük, aristo is érti a célozgatást!

Milyen ember az, akinek a számára a hűség, barátság és bizalom *teher*?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.06. 09:08:56

@Dr. Zerge:
na, azért a rosszul használt leiterjakabnál kisebb hiba volt az! :)
@betyár: jó, hát

nem rossz, tudja, hogy bírom többnyire aristo írásait, de nem az igazi.
azt meg beláthatná aristo, hogy a budai polgár éppen úgy nem alkalmas az ország vezetésére, mint a cselédek, disznópásztorok és alfőmérnökök. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.06. 09:22:34

@málnási: Hol láttál te rosszul használt leiterjakabot, he?

Egyebekben nem nagy hiba*, ám annál bosszantóbb, zavaróbb, nyelvelsekélyesítőbb. Ami végképp érthetetlen, az a tárgyban idézett szócikk. Nem vagyok nyelvész, de homlokegyenest ellentétes jelentése csak akkor lehet valaminek, ha éppen jelentésváltozáson megy át (esetleg erős szövegkörnyezeti függésben, de ez itt nyilván nem áll). Vagyis az lehetne legitim érv, hogy momentán már annyian használják az eredetitől eltérő jelentésben, hogy lassan az új értelmezés lesz az elfogadott. (Nem általában, mert a ynelv egy élő valami, stb., de a konkrét esetben én ez ellen küzdenék kézzel-lábbal, mert mint voltam bátor fogalmazni, ez egy rettenetes nyelvelbutító jelentésváltozás.) No, de a kéziszótár szerint fordítva, a mostanság terjedő jelentés volna régi, ami viszont garantált értelmetlenségnek tűnik.

*mindenesetre nem "Descartessel" kaliberű.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.06. 09:34:48

@Dr. Zerge: Upsz, most veszem csak észre, hogy ésszel akartam földolgozni ezt a nyelvtani problémát, ez nyilvánvalóan hűtlenség. És elfajzott fölvilágosodáspártiság. Nem bírom el a bizalom terhét, vagy mi is a baj velem.

Bell & Sebastian 2011.12.06. 09:35:29

@Counter: Azt mondja, a nemcselédek, nemdisznópásztorok tulajdonsága a hűség, barátság, bizalom.
Csakhogy a puccerek és a hajnalban, konda mögött kürtölők, ott fenn, az uborkafán is bizalommal voltak sűrűn coitált, velük nagy jót tevő pártjukhoz, barátsággal egymáshoz (te tudod, hogy én is tudom, honnan a trippered), és az utolsó tagbélyegig hűségesek a prolirémuralomhoz.

Adolf jobban elkapta a témát, mivel úgy gondolta, nem kell ezt túlragozni, a kolbásztölteléknek elég az a fajta becsület, ami a feltétlen hűségen alapul, a néphez, birodalomhoz és vezetőkhöz.
Megértették és meghaltak.

Az elértéktelenítő homályból felhozott szavaknak új értelmet adni nem könnyű. Ha nem mondjuk meg a tárgyukat, amire vonatkozniuk kellene.

A hit/remény/szeretettel nincs ilyen probléma.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.06. 09:37:43

@Dr. Zerge: Má' megin' e'basztam! "...veszem csak észre..." Várjunk csak... mondjuk, ő, legyen "most világosodtam meg, hogy..." Hát én reménytelen vagyok.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.06. 09:43:05

@Dr. Zerge:
prosztókám! a leiterjakab azt jelenti, félrefordítás. maga nem félrefordított, hanem véletlenül nem azt írta amit akart. úgyhogy kuss, cseléd! :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 09:48:52

@Bell & Sebastian: Amikor az értelem ítélőszéke elé vezettem a hozzászólást, nem volt értelme. Amikor a hit elé, csak az önmagába vetett hit tetszett ki belőle. A remény ítélete is világos és lesújtó volt. Szeretet pedig nem mutatkozik benne.
(Ne is említsük, hogy aristo nem a cselédek disznópásztorok képes kalengyáriomába való hit-remény-szeretet banalitásáról, hanem a felszegett állú, összeszorított foggal konzervatívok hűségterheiről értekezik.)

Én csak azt látom, hogy azt mondja: a hűség, bizalom és barátság – teher.

Bell & Sebastian 2011.12.06. 10:12:35

@Counter: Lényegi különbségre tapintott rá a rút, szibarita vázról minden vétkes húst lereszelő nyelvével, én hiszem, hogy jó szándékkal írta (Aristo), remélem, hogy legközelebb jobban sikerül a Mű és szeretem a stílusát, belső indulatát és motiváltságát.

Én csak támogatom (mint szőlőt, karóval), nevelje más, ha tudja (szőlőkaróval)! :)

Alapvetően ki tévedhetetlen? Persze kettőnket leszámítva, mert hát ugye, maradjunk objektívek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.06. 10:14:13

@málnási: Édes kis pöcsöm, most tényleg pont neked kezdjem magyarázni? Hát tudod te jól, hogy az a szó ottan nem szótári jelentéssel használtatott, hanem afféle nagyképű irodalmiaskodásképpen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 10:31:02

@Bell & Sebastian: Ebben az esetben maga aristói értelemben véve lelki disznópásztornak tűnik.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.06. 10:36:58

@Dr. Zerge:
maga ne irodalmiaskodjon, prosztókám! :)

Bell & Sebastian 2011.12.06. 11:30:09

@Counter: El kell hogy fogadjam. Ha nem független egy Értelemmisi, mi más lenne? Vagy kivonjam magam azzal, hogy visszautasítom az értelmiségi -jelzőt?

Jó a felvetés, adjon tanácsot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 11:31:07

@Bell & Sebastian: Mit értenek maguk függetlenség alatt?

Bell & Sebastian 2011.12.06. 11:59:43

@Counter: El nem kötelezettséget, szabadgondolkodást.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 12:07:07

@Bell & Sebastian: Hogyan egyezteti ezt össze azzal, hogy a magán kívül eső jelenségekhez, például most aristo fejtegetéseihez hittel, reménnyel és szeretettel viszonyul? S hogyan kapcsolódik a maga függetlensége ahhoz, hogy maga értelmiséginek definiálja-e magát, illetve hogy aristo nézőpontjából maga disznópásztor?

Bell & Sebastian 2011.12.06. 14:07:22

@Counter: Úgy, hogy elkötelezetten és egy zárt értékrend zsinórmértékén keresztül nézem, mit írt le (sikerült) abból, amit mondani akart.

A hardver, ami ugye én vagyok, az adott, három évesen nagyjából megvan mindenkinek, a szoftver szintén, az olyan pápista-ortodox-keresztény -szerűség, ha hinni lehet nálamnál hozzáértőbbeknek. De ez csak az erkölcs-etika vetület, a politikát most hagyjuk.

Megnyitom az Aristo -mappát, rákattintok a Hűségre, ha fut, nagy baj nem már nem lehet. Beírok a kereső mezőbe pár szót, ha odavezet, ahová szeretném, a többi már csak szőrszálhasogatás, hóhmecolás, illegetés-billegés.

Tehát, elkötelezett vagyok, nem független, zárt rendszert alkotnak a gondolataim (remélem), értelmiségi meg csak annyiban, hogy bár lényeges peremfeltételek hiányoznak hozzá (átmenetileg), de megvan a potenciális lehetősége az önmegvalósításnak, egzisztenciálisan nem függök senkitől és semmitől, ennélfogva megengedhetem azt a luxust hogy általában őszinte legyek.

A disznópásztorság abban nyilvánul meg, hogy a szocializmust -mint mindenki, aki csak egy napot is élt benne- csak elfogultan tudom értékelni, ugyanis az a pozitív diszkrimináció, ami a NÉKOSZ esetében látványosan kudarcot vallott, némi finomítás után alkalmasnak bizonyult arra, hogy a hátrányos helyzetből indulókat középszintre, vagy még a fölé is juttassa, elég jól mobilizálta a tartalékot. Dinasztikus jellege is volt, hát hogyne, de talán nem ennyire feltűnően. Szóval, a hálát, hűséget és elkötelezettséget teljesen megfojtani sosem sikerülhet iránta.

Főleg azért, mert az új rendszer a társadalmi mobilitás szempontjából sokkal rosszabbul teljesít, viszont rendkívül hatékonyan rombol ott, ahol pont nem kellene.

Remélem kielégítő a válasz. Mert ez a '89 -es csapdája, Yossarian elvtárs. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 14:31:26

@Bell & Sebastian: Nem kicsit gubancos, amit előad. Érdekes felfogása a gondolkodásának az, hogy bevallottan önigazolást keres, nem megismerést és tudást.
Akarjam én ezt kibogozni? Megismétlem: azzal, hogy hűségbizalombarátság helyett hitreményszeretetezik, aristónál maga disznópásztor és cseléd. A maga gyereke, unokája szintén, és mindannyian egyenek ünnepi káposztafőzeléket, amikor a közrend és aristo hatályosabb védelme érdekében épp nem kapnak preventív nyakravalót.

Ha már tanácsot kér: vegye aristót és a sületlen előkelősködését annak, amik.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.06. 15:28:25

@Counter: Hogy ezt honnan vette, az rejtély, de vígasztaló, hogy legalább ostobaság.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.06. 15:29:04

@aristo: vígasztaló = vigasztaló - a kérődző kedvéért.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 15:42:29

@aristo: Mínusz helyett gondolatjel, böff.

A viszonylag hosszas párbeszéd melyik megállapítására mutat egy jólsikerült névmással az akadó tollú író úr?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.06. 15:46:08

@Counter: Maga nyomdász?
"azzal, hogy hűségbizalombarátság helyett hitreményszeretetezik, aristónál maga disznópásztor és cseléd."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 16:04:44

@aristo: Arrafelé maguknál már csak a nyomdászok ismerik a betűvetés tudományát? Akkor bizony a nyomdász nagy úr lehet, s ha az volnék és arra vetődnék, tán még az urak megsüvegelnék a mesterségemet.

"Ne is említsük, hogy aristo nem a cselédek disznópásztorok képes kalengyáriomába való hit-remény-szeretet banalitásáról, hanem a felszegett állú, összeszorított foggal konzervatívok hűségterheiről értekezik."

Itt, még a vita legelején, definiáltatik a hit, remény, szeretet triásza, melyet a résztvevők hallgatólag elfogadtak dialógusukban. A hit, remény, szeretet így a dialógusban a bornírt katolikus szolgalét erkölcsiségének summázata.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.12.06. 16:45:15

@Counter: Hol definiáltatik a a hit, remény, szeretet triásza? Mit fogadnak el hallgatólag a résztvevők? A hit, remény, szeretet definícióját? Hol van?

Bell & Sebastian 2011.12.06. 16:48:10

@Counter: Most vagy nagyon alulteljesít, vagy gonosz provó, vagy szimplán hülye? Pontosan mit nem ért, nyögje ki már végre. Vagy ekézésre élvez? Kapja elő a kultúrfölényét és nőjön fel a feladathoz, lássuk azt az agyagba döngölést, amit mindig beígér, csak sosem jön össze. Gyerünk Counter, nyesse le a fejét egyetlen suhintásra, mit vérezteti?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.06. 16:53:47

többeknek:
aki hibátlanul helyesír -pláne egy ilyen beszélgetés jellegű blogkommentben- az tahó. egyrészt gépagyú segg, másrészt kínos figyelmet fordít arra, hogy soha ne hibázzon. /gondolom a korai magömlésén nehezebb úrrá lennie az ilyen ostoba baromnak/
szóval, így, barátaim! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.06. 17:03:48

@Bell & Sebastian:

"@Counter: Most vagy nagyon alulteljesít, vagy gonosz provó, vagy szimplán hülye?" --- kérdezi.

Szerintem egyszerűen nem érti, hogy miről van szó (mármint @Counter:). Fogást keres és nem talál és ezért ingerült és kapkod: a kliséi, amelyekkel úgy általában jól elboldogul, ebben a közegben nem működnek. Szerintem.

ü
bbjnick

Google 2011.12.06. 17:10:01

@Bell & Sebastian:

Egy helyesírás buzi.
Azt hiszi, ha a forma rendben, a tartalom már nem is érdekes.
Ezeknél a nagyon okosoknál egy dolog nincs, nem lesz, és fájdalmasan hiányozni is fog, éspedig a harmónia.

Bell & Sebastian 2011.12.06. 17:10:05

Bornírt, katolikus szolgalélek? Mint minden baj okozója. Nem átall útjába feküdni a Haladásnak, Piacnak és Befektetőknek. Ki kéne irtani, mind. Vagy legalábbis drasztikussan csökkenteni a létszámukat. Hú, hogy mennyi szaladgál itt belőlük! Most pont egy se. Biztos elmentek hamukázni, hová máshová?

Bell & Sebastian 2011.12.06. 17:14:52

@bbjnick: @Google: Furcsa egy pszihó patás. Fogyaszt, oszt sosem fizet. Bebassza a merkaptános rongyot és várja, kin marad rajta a fingás. Csakhogy irodalmi példázattal éljek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 17:19:50

@Bell & Sebastian:
1) Nincs kultúrfölényem és nem is állítottam, hogy volna.
2) Nem ígértem agyagbadöngölést.
3) Nem véreztetek senkit,
- sem magát (abban a hozzászólásomban magára reflektáltam),
- sem aristót (de akkor meg miért olyan hozzászólásra válaszol, amelyiket nem neki címzek).

Amit nem értek, az az, hogy maga hová tartozónak vallja magát: cseléd és disznópásztor, "értelmiségi" vagy vezetésre született (majdnem azt írtam, hogy termett) szikár alak a lemenő nap fényében, mert számomra helyenként követhetetlen, hogy mely személyiségvonásokat hogyan vonatkoztat magára.

@aristo: Arról a fajta hit, remény, szeretetről kérdeztem Bellt és Sebastiant, amelyet a cselédek és egyéb disznópásztorok képes kalengyáriomába valóként definiáltam, ő erre válaszolva hallgatott a definiálást illetően; aki pedig hallgat, azt ízlés szerint vagy beleegyezőnek, vagy nem ellenkezőnek tekintjük. Magyarán a hit, remény, szeretet értelmezései közül megajánlottam egyet, amit elfogadott.

Bell & Sebastian 2011.12.06. 17:34:37

@Counter: Nekem tanult nyelvem a magyar, itt és most bevallom. De legalább megpróbáltam szóba állni magával.

Olyasmiket ken itt szét, amik eredetileg ott sem voltak, maga csak úgy odarakta.
Szóval, az hazudik a legnagyobbat, aki magának lódít. Mondja már, amit gondol. Mondja, egyáltalán megértette ezt a postot, vagy csak testápolni jött?

(itt konkrétan az autofellációra gondoltam, hogy adjak esélyt a burkolt üzenet megfejtésére)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 17:39:00

@Bell & Sebastian: Mindannyiunknak tanult nyelve, csak a tanulás életkorában lehet köztünk különbség.

Magának milyen alapja van állítást megfogalmazni arról, ki érti és ki nem érti a cikket?

Maga talán érti?
Honnan tudja, hogy igaz-e a válasza?

Bell & Sebastian 2011.12.06. 18:00:42

@Counter: (alulról felfelé haladunk)

- Nyomkodja meg az orrom.
- Az, hogy értem, az ott van bézikmagyarul.
- Méltatlanul sokat ugrál magán a szón, viszont nem érti, hogyan került oda, mi oka van annak, hogy ismét fennragadt pár legyecske rajta.

- Nem azzal van a baj, hogy nem tudja, inkább azzal, hogy rosszul tudja, mert például a postot sem érti, csak szenyózik a végtelenségig, a saját világmagyarázatával meg rendre -sorra adós marad.

És ha én is Fényfia akarok lenni? Maga egyszerűen elzárja ezt a lehetőséget előlem. De katolikus meg nem akar lenni.

Ne ellenkezzen folyton, mert sivár lesz a nemi élete. Viszont most itt a nagy lehetőség, éljen vele.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 18:19:15

@Bell & Sebastian: Na látja, nem tudja. Ha azt se tudja, hogy saját maga érti-e, honnan van magában olyan hübrisz, hogy véleménye legyen arról, más érti-e.

Roppantul sajnálom, de nem tudom, mit ért fényfia alatt.

Az utolsó mondatait kérve kérem, gondolja újra :-)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.12.06. 19:03:19

@málnási: Nanana, azért az kurvára nem mindegy, hogy elbaszunk egy vesszőt, elütünk pár betűt, vagy keverjük a j-t az ly-nal, fingunk sincs az ikes igékről, nem tudjuk mikor lehet névelő személynév előtt, ne adj' isten nem vagyunk képesek idegen tulajdonneveket ragozni, stb. Ez utóbbiak komoly jellemhibák, erről nem vagyok hajlandó vitatkozni.

Egyebekben ha az efféle netcsevely mondjuk a kocsmai beszélgetéssel parallel, akkor az apró hibák sűrű ejtése épp olyan zavaró emitt, mint a folyvást böfögés ott. Az egyéb manírokat elviseli az ember, mittudomén, ha pölö valaki mondjuk szarik a kapitális mondatkezdésre, istenem, hát a kocsmában is vannak mérsékelten jólöltözött, kevéssé választékos alakok.

Bell & Sebastian 2011.12.06. 20:23:26

@Counter: Értelemszerűen csak virtuális és pejoratív interakció merülhet fel abban a vonatkozásban, amit bár nem említett, de vágyakozva gondolt rá, ne is tagadja, hogy lám-lám, még ezt sem érti.

De maga nem az a fajta, aki önfeledten ugrándozva illegeti magát a friss, hegyi levegőn. Jobb szeret nyájat terelgetni készenléti gumicsizmájával a hóna alatt.

Most nézzen a távcsövébe! Nem ott, kicsit feljebb. Megfelel? Legyen a magáé, megdolgozott érte. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 21:23:53

@Bell & Sebastian: Hogy aztán az unokafivérei szerelemféltésből jól megkéseljenek? Átlátszó csapda.

Illinois 2011.12.06. 21:24:26

Rájöttem, hogy pl. az akaratban is lehet keresni a bizonyosságot (lásd Fichte: Az ember rendeltetése), sőt, az ember szándékai valóságosabbak annál, amit mond, és ez határozza meg a világot, sokkal inkább, mint az amit mond.
De a szándék (saját vagy másoké) felismeréséhez is csak az értelmen keresztül jutok el. Nem tudom átugrani.
Ezért sztem nem kéne Descartes-ot kárhoztatni azért, mert leragadt az értelemnél. Egy filozófusnál rz érthető is.
Őt és sok más filozófust azért inkább lehetne kárhoztatni, hogy az alanyt azonosították a diszkurzív, dialektikus gondolkodás alanyával, holott jóval több annál (vagyis mindenki jobb és jóval több pl. a saját kommentjeinél).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.06. 21:24:40

@Bell & Sebastian:

Jól bírja!:-) Nekem már-már gyanús, hogy maga ebben tulajdonképpen örömét leli!:-D

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.12.06. 21:42:04

@bbjnick: Hiába csalogatom, nem jön lőtávig, mert tapasztalt, öreg bika, ahhoz éjjel kéne elütni a bálázó tüskével, hogy ne ugorjon meg a perkelt. :(

Bell & Sebastian 2011.12.06. 21:48:49

@Counter: Most megnézem a Meinkampfban, hogy ilyenkor mi van. De holnap visszajövök a kedvenc antilop öltönyömben. Jaj lesz neked, Fényfia.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 21:52:01

Valaki felvilágosítana, mi ez a fényfiázás?

betyár (törölt) 2011.12.06. 22:25:52

@Counter:

maga nem látja a saját avatarját?:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 22:34:35

@betyár: Most, hogy mondja... de az egy alagút volt a kép eredetijén. Nem tudom, honnan láthatta bele a fiúi relációt.
Viszont így nem értem, hogyan zárnám el Bell & Sebastian elől, hogy fényfia legyen (vö. "És ha én is Fényfia akarok lenni? Maga egyszerűen elzárja ezt a lehetőséget előlem.").

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.06. 22:40:41

@Counter:

Ha már nem is kattint!

"Lucifer (a lat. lux, 'fény' és fero, 'hordozni, vinni' szavakból: 'fényhozó, fényt hordozó'): 1. →hajnalcsillag. - 2. →Sátán, az Isten ellen föllázadt angyalok feje. A teremtésben kapott méltóságát elveszítette, azaz lezuhant az égből. Iz 14,12: „Hogy is hullottál le az égből, te fényes csillag, hajnalnak fia? Hogyan buktál a földre, te, aki szolgaságba döntötted a nemzeteket?” Az egyhatyák kezdettől fogva (→Órigenész) ~t értették az égből a földre zuhant csillagon (vö. Jel 9,1; 12,9, 2Pt 2,4; Júd 6). Jézus maga mondta: „Láttam a sátánt, mint villám bukott le az égből” (Lk 10,18). - A lelki életben ~nek tulajdonítják azokat a →kísértéseket, melyekben a rossz a jó látszatával, a sátán a világosság fiaként, fényhozóként mutatkozik meg. A tapasztalt lelkivezető iránti engedelmesség kiműveli a lelket az ilyen tévedések fölismerésére. **"

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.12.06. 22:41:54

@Counter:

hát , ha nem akar azonos lenni magával. bizony már nem lehet lófia luciferkó.

Alfőmérnök 2011.12.06. 22:44:35

@bbjnick: Hú bazmeg, de okos vagy, ott van a link annak a szócikknek az alján, amit én linkeltem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 22:46:58

@betyár: Nagyon sajnálom, de nem kezdtem szabadasszociációt a saját avataromról.

Keresek valami mértanit ;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.06. 22:57:01

@Alfőmérnök:

Hiába volt ott, muki, mégsem azt linkelted, amit kellett volna ;-)

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 23:08:53

Mindesetre hadd biztosítsam magukat, hogy a képválasztással senkit a hitében megbántani vagy megingatni nem állt szándékomban. Készítettem egy talán részletgazdagabb képkivágást, amin kivehető a már említett alagút fala.

Tenderized Amen 2011.12.07. 03:03:47

Testvérek, ismeritek-e Habakuk próféta látomását?

"Miért nézed hát el a hűtlenséget, miért hallgatsz, amikor a bűnös tönkreteszi a nála igazabbat?
Olyanná tetted az embert, mint a tenger halait, mint a férget, amelynek nincs ura.
Mindenkit kifog horoggal, hálójába terel, és kerítőhálójába gyűjt; azután örül és vigad.
Ezért áldoz hálójának, és tömjénez kerítőhálójának.
Mert ezekkel szerez gazdag jövedelmet és bőséges élelmet.
Vajon örökké tart az, hogy kiveti hálóját, és gyilkolja a népeket kíméletlenül?"

Felfogtátok-e a szavak értelmét?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.07. 06:34:13

mi is szól ez a czikkkk?

Meine Ehre ist Treue, vagy micsoda, izé, hűség a hülyeségig is virtus marad?

(legyintés)

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.12.07. 09:25:02

" A hűség azonban az önmagunkba vetett hitünk próbája is. Megmutatja, mennyire bízunk saját, korábbi döntésünkben – egyáltalán bármely elhatározásunkban – mellyel kiválasztottuk azt, akihez/amihez hűek akarunk maradni. Mit gondoljunk saját ítélőképességünk felől, ha hamar megrendülünk, bizonytalanná válunk, ha forogni kezdünk, mikor kialudni látszanak az irányfények."

Manapság valóban a "rugalmasság" istenítése dívik. Aki nem "rugalmas", leírják. Aki nem "rugalmas", nem boldogulhat. Rugalmasságnak hívják, de hűtlenséget értenek alatta.

evil overlord (törölt) 2011.12.07. 09:37:39

@Herr SturmLikudnik: Nono, klassziusokat csak pontosan illik idézni: Meine Ehre heisst Treue.

Bell & Sebastian 2011.12.07. 12:19:39

A Wehrmachnál (Heer + Kriegsmarine + Luftwaffe): Gott mit Uns.

tistedur 2011.12.07. 13:18:01

@Bell & Sebastian: evil már az új helyesírást tanulta :)

Bell & Sebastian 2011.12.07. 13:23:32

@tistedur: Az SS támadása megállíthatatlan.

evil overlord (törölt) 2011.12.07. 13:47:48

@Bell & Sebastian: @tistedur: A komcsik lelopták a billentyűzetről a ß-t.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.12.07. 14:38:40

@teemur: Belső tartás hiányának hívom én. Agyam eldobom, és tényleg hallottam embert, aki istenítette. A saját két fülemmel.

Bell & Sebastian 2011.12.07. 17:21:34

@evil overlord: Helyettesítheti "sz" -szel, ugyanis annak az írásképe, egy stíl -s és stíl -z, szorosan egymás mellett.

Érdekes elképzelés, hogy a kihalt gót írásra utalna vissza, mivel az eredeti gótban ilyen nincs, sőt, abban az s és z is inkább a maihoz hasonlít.

A gót furcsa keveréke a görög-cirill-latinnak, tehát ideológiailag támadhatatlan.

Mondjuk az ampersand logogrammában is benne van a latin et (and per se and), újabb, de mégsem irtják.

A népi etimológia úgy tartja, hogy a fizikus-matematikus (André-Marie) Ampère's and -ja, aki divatba hozta és akiről az ampermérőt elnevezték, de ez nem igaz.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.07. 20:27:01

@evil overlord:

ilyen a nem-ortodox forradalmi idezés-technika, nem vacakol holmi pontos részletekkel!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.07. 20:28:08

@Bell & Sebastian:

Konyevtől lekonyul a Sturmbajonett

Bell & Sebastian 2011.12.07. 22:36:55

@Herr SturmLikudnik:

- Как ты, Ганс, будешь приветствовать лейтенанта?
- Если немецкий - подниму одну руку, если советский - две.

evil overlord (törölt) 2011.12.08. 15:45:02

@Bell & Sebastian: Az "sz" nem a lengyel "s" hangot jelzi?
Nem volt szép dolog Adolftól hogy kinyírta a gót írást. Schwabacher Judenlettern, was sonst?
Úgy látszik a népi etimológia nem tekint vissza kétezer éves múltra :)

@Herr SturmLikudnik: Az ördög a részletekben rejlik.
Jó tudni. Bár csak akkor működik, ha magyar a billentyűzet.

Bell & Sebastian 2011.12.08. 21:15:19

@evil overlord: A III. Birodalom Frakturt használt, köze nincs a góthoz, mivel az sokkal letisztultabb, kevésbé kalligrafikus, inkább rovásírás -jellegű..

Közös gondja a megtört betűknek (minden rúnaírásnak), hogy folyóírásra alkalmatlanok. Viszont nyomtatásban olvashatóbbak (a gyengén látóknak), de kétségtelen, hogy szokni kell.

Egy szál gyertya mellé még visszajöhet, ne temessük. :)

evil overlord (törölt) 2011.12.08. 21:44:29

@Bell & Sebastian: A magyar köznyelv az összes megtört betűtípust gótnak hívja, nem? (Nem vagyok nyomdász.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.09. 00:43:55

@Bell & Sebastian:

"A III. Birodalom Frakturt használt, köze nincs a góthoz, mivel az sokkal letisztultabb, kevésbé kalligrafikus, inkább rovásírás -jellegű.."

... meanwhile in the reality ...

en.wikipedia.org/wiki/Blackletter

Tenderized Amen 2011.12.09. 01:53:12

@mavo: Kedves fiam, ha két, felsőbbrendű német ember beszélget tudományos dolgokról, akkor félkegyelmű, alsóbbrendű, anglomán, kertaljai turmix létedre minek szólsz bele? Örülj, ha nem küldik rád ezért a Gestapo -t. Többet ilyet ne lássak itt, jó?

Tenderized Amen 2011.12.09. 01:54:08

@Bell & Sebastian: Te meg beszélj rendesen, vagy kimosom a szád!

evil overlord (törölt) 2011.12.09. 07:51:38

@Bell & Sebastian: Où sont les neiges d'antan?

Alfőmérnök 2014.04.14. 15:23:17

@betyár (törölt): ""Demokráciajáték az Országházban,
avagy „Országgyűlési karcolatok”

2014. január 17-én a III/B osztály az Országházba látogatott, hogy résztvegyen a „Demokráciajáték az Országházban” nevű rendezvényen, amely a mai magyar törvényhozást mutatja be szerepjáték formájában. Az esemény során mindenki remekül szórakozott, de tanulságos is volt, hiszen rengeteget megtudtunk a magyar Országgyűlés működéséről.
Az ötlet Mátyási Katalin tanárnőé volt, aki az osztállyal való rövid egyeztetés után rögtön nevezett is minket a játékra. Nem sokkal később megérkezett az esemény pontos leírása és a részvétel feltételei.
A játék folyamán egy, az egyik kormánypárt által benyújtott törvényjavaslatot kellett a bizottsági üléseken, illetve a plenáris ülésen megvitatni.”
www.osbp.hu/neu/neueseite/operencia/2014_febr/2014_febr_hegy.pdf
süti beállítások módosítása