Bajdázó – Rántotthús és bodzavirág ebédre
2011. december 01. írta: Felix.Krull

Bajdázó – Rántotthús és bodzavirág ebédre

bajdazo.jpg

  A mút héten találkoztunk a Quart ingyenzene rovatában a Bajdázóval – a háromtagú zenekar számai azóta meghódították a fél szerkesztőséget. Milyen zene? Mondhatnánk, hogy a Bajdázó elektronikus folkot játszik, mondjuk is persze, de ezzel nem sokkal jutunk beljebb. „Ének, gitár, furulya, kanna, cin, hangszőnyeg. A hóesés mint hangszer. Börzsönyizene. Zenebörzsöny” – ezt mondják ők, ennél pontosabb nem is nagyon lehet.

  „Egy virágzó bodzabokor illata. Pipacsos mezőn kanyargó dűlőút. A bükkös templomi homályából kakukk szól. Elhullott állatok hófehér csontjai az avarban. Odébb egy hegy, kirabolva, megsebezve. Régenvolt arcok a forrás mozdulatlan víztükrén. A völgyben harang szól. Aztán a felhők, a felhők. Helyben vagyunk. A Börzsöny az ország legnagyobb összefüggő lakatlan területe.” – ismét ők, saját magukról.

  A Bajdázó Északközép-Magyarországról, a Dunakanyar és a Börzsöny vidékéről mutat fel az amerikai freak folk mozgalomhoz hasonló zenét, és ez jó. Elsőre ez a vonal ugrik be, de ezzel sem tudunk meg sokat a zene alakjáról. Hiába a koncepció hasonlósága – folk, gitár, progresszív elemek – a magyar hagyományból táplálkozó börzsönyizene teljesen máshogy fog szólni, mint Sufjan Stevens Illinois-albuma, vagy a Fleet Foxes balladái.

  A banda az elektronikus hangzásvilágot és a kortárs rockzenét elegyíti a népzenei hatásokkal. Gugyella Zoltán, Győrffy Ákos és Mile Zsigmond egy természetközeli látomást tár elénk, amelyben a Börzsöny zenei tájrajzán keresztül juthat szóhoz a szerelem, az otthon és a táj szeretete, és nagy adag pszichedélia is.


Engem úgy veszel körül

  Honlapjukról minden zenéjük letölthető – leginkább a 2011-es Lekapcsolom a villanyt a fejemben albumot érdemes meghallgatni, ez egyértelműen az eddigi leginkább kész, legérettebb alkotásuk. A lemez névadó trekkje az első és egyben a legerősebb szám. Otthon, szabadság, illatok és tájak. „Illatokat megtagadni de nehéz/Rántott hús és bodzavirág az ebéd”. Tökéletes képek, tökéletes hangulat.

  Domináns szám az első, vissza is tekerjük párszor, aztán viszont jól járunk ha az egészet végigvesszük. Az Engem úgy veszel körül egy intim szerelmi vallomás, a záró Reá bízom magamat (Rákóczi imája) pedig már nem is természetközeli, hanem természetfeletti látomást jelenít meg. Hallgassák meg, ingyen van, csináltunk belőle mandineres listát. És olvassák el Ergé kritikáját is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr873424226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.01. 16:31:57

jaj de fals, és hányan, hányszor csinálták már.

tewton 2011.12.01. 16:38:12

@málnási:
mar hianyoltam a kommentjit!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.01. 16:39:59

@Felix.Krull:

Ez nagyon durva! Amatőr is, sznob is, műmájer is --- ez még a Ghymesnél is gázabb (azok legalább profi zenészek). Fizikai fájdalmat képes okozni.

Ha ezt gimnazista gyerekek tolnák egy pincében, akkor azt mondanám: hajrá fiúk! No de, hanglemezről ilyet! :-[

Szerintem.

Gyorsan hallgatok is valamit, ami helyrehoz!

www.youtube.com/watch?v=bUR3tPErarU

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.01. 16:47:47

@rajcsányi.gellért (ergé):

Mármint mi?:-) A Bajjadzók vagy a Sebő? A Sebő valóban.:-)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.01. 16:50:59

@tewton:
ezt a generációt teremtették a jankovicsmarcik a művirág népiszimbóliummal. ez az ergé is már mingyár megöregszik, de még szentimentális és jó ízlés híján van, mint egy 16 éves cselédlány. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.01. 16:57:51

@málnási:

"ezt a generációt teremtették a jankovicsmarcik a művirág népiszimbóliummal" --- arod.

Ez k*rvafix, hogy nem attól van! Ennek valami más oka lehet. Én az általános műveltség (általános) hiányára gondolok.

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.01. 16:59:34

@bbjnick: természetesen a Sebő is, de a Bajdázó is. Míg a Sebő életműve a nemzeti kulturális örökség része, addig a Bajdázó önmagának való, önazonos barkácszene. Itt mormognak a dalaik napok óta a szerkiben, tökéletesen passzol ahhoz, ami most van.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.01. 17:02:18

@bbjnick:
a kettő együtt. tahóság és marci a helyére. :))

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.01. 17:03:01

@rajcsányi.gellért (ergé):

"tökéletesen passzol ahhoz, ami most van."

a fejetekben, baszki :))

coley 2011.12.01. 17:05:06

@málnási: @bbjnick:

Szerintem elég gyerekes azon vitatkozni mi a jó zene és mi nem...

Kurtág Györgynek ebben teljesen igaza van : „Minden zene jó, amelyben érezni lehet a teljes személyes elkötelezettséget. Legyen szó akár operettről vagy Jimi Hendrixről…”

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.01. 17:13:31

@bbjnick: mit is hiányolsz ebből? hogy nem autentikus népzene? fájlalod, hogy páran saját ízlésük, saját elképzeléseik szerint használják fel a népi zenét, keverve más hatásokkal (pl. Cseh Tamás, ambient)? ez miért nem autentikus 2011-ben? A _nép_ 2011-ben Rihannát meg Ogli G-t hallgat, inkább örülj neki, hogy vannak még olyan zenészek, a maguk szórakoztatására a népzenéből merítenek ihletet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.01. 17:28:00

@coley:

Kurtág Györgynek teljesen igaza van: az a jó zene, ami hiteles. Épp arról beszéltem, hogy ezt a Bajdázókat én nem érzem annak.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.12.01. 17:33:15

@rajcsányi.gellért (ergé): Ne vedd komolyan ezt a tahó parasztot. Először is, feltételezi, hogy nem ismerjük a sebőt, másrészt ők is ugyanilyen szarokra verték anno (kolinda, makám, faszomtudja, a punk és újhullámos szarokról nem is beszélve), és képtelen ezzel szembenézni. Jól esik neki, hogy fölényben érzi magát valakivel szemben, ennyi.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.01. 17:33:59

@rajcsányi.gellért (ergé):
"z.e.n.e"

m.i.é.r.t?

ha már ilyesféle, akkor inkább nulladik változat és maradandó változások

igaz népies beütése azoknak sincs sokkal több, mint itt ennek

azonban jól beleillik a Kerouac-kal megkezdett gombolyagba

Életet éríztek mostanában, búfelejtés, zene és olvasás. Mi a franc történik itt kérem? Homoerotikus performanszot is kiraktok előbb-utóbb, ha így haladtok.

Végzetes dekadencia lett úrrá a mandineres ifjakon, forradalmi buzgárjaik kiapadtak, maradt a nyugat ópiuma. Mi is az? Ez egy hülye kép volt, de jobb nem jut momentán az eszembe.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2011.12.01. 17:34:39

'Karod lombjában...?
Ne már...
Legalább az az ütvevfúró, vagy csapágyas ventillátor, ne bazseválna a háttérben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.01. 17:42:15

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem akarlak én téged lebeszélni semmiről: azt hallgatsz, amit akarsz:-)

Én ezekből a felvételekből csak azt hallom ki, hogy a Bajdázó nagyot markol, keveset fog. Tisztán felismerhetőek a minták, amik után menni próbálnak (zenében, szövegben egyaránt), de ezek csak erőtlen másolgatások, idézgetések maradnak, nem állnak össze egységes zenei anyaggá a "kezük alatt" (a szövegek pedig különösen bántóan zagyvák és ízléstelenek). Ezért is linkeltem be kontrasztként a Sebőt, hogy jól érzékelhető legyen a formátumbeli különbség.

De nem akarok én senkit fikázni (főleg ha még nem is fizetnek érte:-)). Én ezt látom, ezt hallom.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.01. 17:45:59

@Alfőmérnök:

B*szod, akartam az előző @rajcsányi.gellért (ergé):-nek szóló kommentbe egy utóiratot is rakni arról, hogy aggódom @Alfiért, mert még nincs itt a Z.P.-s vagy F & A-s linkkel és az elmeháborodott mocskolódással --- még jó hogy nem tettem:-D Te teljesen kész vagy, haver!

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.12.01. 17:50:30

@bbjnick: Miért vagyok kész? Mert egy visszataszító személyiségnek tartalak a kommentjeid alapján és ezt le is írom? Húzz a picsába. Amíg másoknak "mocskolódtam" UGYANILYEN stílusban, semmi bajod nem volt azzal, amit írtam. Innen is látszik, hogy gyenge jellem vagy.
Ráadásul megint hazudsz:
"nem akarok én senkit fikázni "
vs
"az általános műveltség (általános) hiányára gondolok"

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.01. 17:52:34

Mi ez itt egyébként?
Konzervatívnak látszó, liberális kankutyák vesztőhelye?
Hova tűntek a lányok? Szólaljon meg akárcsak egy is!

Kárpáthy Zoltán 2011.12.01. 19:13:56

Néha arra gondolok, a Sebő azért tudott valamit letenni az asztalra, mert nem blogokon f~~~kodta el az idejét, mint mi mindnyájan. Egyébként meg: Vágtádddzó Életerőt reklamál a Nagy GGGeneráció! Ahodj tapasztaltabb tanárok szok' megfogalmazni: a lányok évről-évre kurvásabbak, a fijjúgg évről-évre buzisabbak.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.01. 20:06:03

@Kárpáthy Zoltán: ha ez így van, akkor a populációnk oszlásnak indult.

tistedur 2011.12.01. 20:23:59

@Kárpáthy Zoltán: @Almaleves: és ez már így megy hosszú évszázadok óta...

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.01. 21:24:11

@tistedur:
ezek az "ilyen" évszázadok egyáltalán nem tetszenek nekem!
A lányok kurvulása nyílt dolog, miért nem lehet itt is művelni, a buzis fiúk enyelgése sem ritka, ők hol vannak?
Egyáltalán mi a célja annak, hogy megismertünk egy zenekart, meg kaptunk egy állásfoglalást.
Meztelen képeket nézegetni bájos, bögyös szőkékről, vagy egymás lőcsére élvező borotvált mellű férfiakról, na az már valami!
Kéretik végre lélegezni!

tistedur 2011.12.01. 21:41:03

@Almaleves: javaslom a tematikus oldalakat a kért témákban :)
ez itt mások játszóhelye :)

Az évek meg a rutin 2011.12.01. 21:43:18

A Bajdázót kéretik nem bántani. Hamvas Béla ájpodjából szedték ki ezt a zenét, éterien gyönyörű.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.01. 22:03:58

@tistedur:
Na ne mond! Az itteniek valami élettől elkülönülő, eszméletlenül magasan repkedő entitáshalmazok, vagy csak normális emberek.
Nem azt mondtam, hogy babázzon le itt bárki, tegye közszemlére a köldökvért, majd nyalja fel.
Igen, az egy másik dal, egy másik lemezen, lehet azis szar.

tistedur 2011.12.01. 22:07:20

@Almaleves: :) lehet, hogy nem is vannak, csak rendszerhiba az egész mandiner

Ma chi è questo Joker? 2011.12.01. 22:12:07

@Alfőmérnök: hallgass már meg egy kolinda-számot, pl. www.youtube.com/watch?v=GfnkP028Ymk , sztem nem egy súlycsoport. Én nem szégyellném, ha arra vertem volna.

Alfőmérnök 2011.12.01. 22:28:47

@Ma chi è questo Joker?: Szerintem nem sokkal jobb. Nekem egyik sem jön be. Amúgy mindkettővel akkor kezdődnek a bajok, mikor elkezdenek énekelni.
(De itt a többi szám, ha vki nem vette volna észre a linket.
mandiner.hu/cikk/20111124_zeneborzsony )

Bell & Sebastian 2011.12.01. 23:33:31

Hát ez eszméletlen, borítékolni tudtam volna, ki mit mond, túl a barátságon. :)
Ja, a zene? Az nem jött be. (de ezt is borítékolni lehetett volna)

Veder1 2011.12.02. 00:42:32

népnemzeti virággyerekek :)

Egyébként biztos jó, csak én nem szeretem az ilyen Doorsos, pszichedelikus dolgokat.

Presszós Laci 2011.12.02. 03:03:41

Nem t'om, mi ez, de elég ratyi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.02. 12:17:43

@Az évek meg a rutin:

"Hamvas Béla ájpodjából szedték ki ezt a zenét" --- írja.

Hja, biztos! Bartók hegedűversenye és Beethoven kései vonósnégyesei közül.

Nagy szerencséje szegény Hamvasnak, hogy neki már nem kell ilyeneket olvasnia! Nem volt egy egy öngyilkis típus, de valószínűleg ettől t*könszúrná magát.

ü
bbjnick

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.12.04. 10:46:00

A bambi molesters surfrocknak adja el a hasonlo zenei vilagot.
Ez is surf rock lett, de a magyar surf hagyomanyaibol meritve nem lep at bizonyos minosegi kuszobot:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 11:23:13

@Kárpáthy Zoltán:

"Néha arra gondolok, a Sebő azért tudott valamit letenni az asztalra, mert nem blogokon f~~~kodta el az idejét, mint mi mindnyájan. "

néha arra gondolok, a bah meg a bétóven azért tudott letenni az asztalra, mert nem blogokon.

bé verzió egy istentelenül ostoba fasz vagy. na jó, az elképzelhetetlen, marad a blogoktól elhatárolódó bah

Az évek meg a rutin 2011.12.05. 11:43:11

@bbjnick: A modorosságodnál csak a sznobériád bántóbb. Az, hogy iróniád sincs, már csak a ráadás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.05. 12:13:21

@Az évek meg a rutin:

De, szerencsénkre, kegyed, sem nem modoros, sem nem sznob, s az iróniának is nagy mestere, úgyhogy mára megmenekült a Világ (s még Brúszviliszt sem kellett segítségül hívnia) ;-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása