Félpályás Magyar Szolidaritás
2011. október 06. írta: TuRuL_2k2

Félpályás Magyar Szolidaritás

  Negyedik napja zajlanak a D-Day keretében az egész országra kiterjedően meghirdetett félpályás útlezárások. A közel száz csatlakozott szervezet forgalomlassító demonstrációja számos megyében... de várjunk csak... hol vannak az erről szóló hírek?

  A szakszervezeti híroldal is csak egyetlen ilyen félpályás megmozdulásról tud, az országos és a helyi média ingerküszöbét a Hírkereső szerint nem nagyon sikerült elérni. Ez nem különösebben meglepő: csütörtökön, a Clark Ádám téri partraszálláson fültanúja voltam, amikor az egyik szervező a színpadról szólította fel a közönséget, hogy aki hétfőtől lezárna valahol egy félpályát, az öt perc múlva jöjjön a színpad melletti kis asztalhoz. Nos, az ilyenekből meg a facebookos csoportmunkából a legritkább esetben kerekedik kormányrengető, országos demonstrációhullám.

  Pedig igény az volna rá, mint látjuk. A Magyar Szolidaritás Mozgalmat egyre-másra ölelik keblükre az orbáni vészkorszakkal hadban álló erők. „Orbán tudja, amit a magyar politológusok nem látnak, vagy nem mernek bevallani: csak Gyurcsány számít az ellenzéki oldalon. Azt sem akarják látni, hogy a szerveződő Szolidaritásban is fellelhetők a vele való kapcsolat csírái. (...) Ám már abból is baja lehet, ha az Árok-Kónya-Székely-féle szimpatikus csapat mozgolódása nyomán meleg lesz a helyzet a Gaskó vezette házi szakszervezeti vezetőknek. Ma milliók bolyonganak pártot keresve, két új őszi szerveződés vákuumszerűen szívhat fel ezekből százezreket.” – elemez Gréczy Zsolt. „A Szolidaritásnak nem is az az igazi jelentősége, hogy zászlót bontott egy új rendszerellenzéki mozgalom, hanem hogy politikailag is megszületett az Orbán-rendszer ellenzékének a hívószava. A saját arroganciájában fuldokló, kizárólag a gazdasági hatalmasságok és a tehetősek lojalitására építő orbáni modell antitézise maga a szolidaritás. Az új ellenzék csak többes szám első személyben létezhet.” – írja az LMP-s Scheiring Gábor.

 Még Török Gábort is magával ragadta a szolidaritási hevület: „Talán nem túlzás azt állítani, hogy a mai tüntetés és a ma megalakított Szolidaritás mozgalom sokkal veszélyesebb volt és lehet a kormány számára, mint az ellenzéki pártok eddigi összes akciója együttesen. (...) A magyar politikát figyelők számára egyértelmű, hiszen minden kutatás megmutatja, hogy elemi erejű az igény valami újra, valami frissre és leginkább valamire, ami hitelesnek és hihetőnek látszik, amivel a már mindenkiben csalódott polgár azonosulni képes. Ez az erő a dolog logikája szerint nem nagyon jöhet sem a múltból, sem a hivatásos politikusok világából - jobb híján, sajátos szamárszerepben ők csak akkor kerülhetnek szóba, ha nem lesz senki, akire ráillik a vágyott kép. Kónyára és Árokra azonban egyelőre passzol: ha nem hibázzák el, övék lehet ez a pálya.”

  A magunk részéről az Index volt főszerkesztőjével, az egyszemélyes Cvikli Közpolitikai Intézettel együtt valljuk: „én meg hajlandó vagyok föltenni egy jól látható összeget arra, hogy 2014-ben már annyira sem fogunk emlékezni rájuk, mint Seres Máriára és Palotás Jánosra együtt.” Mert miről beszélnek Kónyáék? Hogy az embereknek elegük van a megosztottságból? Összefogás, összefogás, összefogás? Meg ne vegyék el a szerzett jogokat (2002-2010-es Fidesz-retorikával: ne az emberekkel fizettessék meg)? Ettől még nem több az egész, mint a Civil Mozgalom inkoherens, civilfetisiszta politikai kalandja, az meg láttuk, mire volt elég.

  Hogy nem tartozunk a szakszervezeti mozgalom, a sztrájk meg a hasonló vívmányok elkötelezett hívei közé, az eddigi írásainkból is kiderült. A Szolidaritást alkotó sok tucatnyi (szak)szervezet komolyságát illetően is vannak kételyeink, ráadásul az egyik fő követelésük, a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak kérdésében maximálisan nem értünk egyet. Követelik ezek alkotmányos védelmét, illetve azt, hogy csak azok esetében módosuljanak a szabályok, akik ezután állnak munkába. Ez kétségkívül méltányos lenne, de Magyarország gazdasági és demográfiai helyzetében teljesen irreális, hogy még évtizedeken át finanszírozzák az adófizetők a nyugdíjrendszer legigazságtalanabb bónuszait. 

  A Szolidaritás egyelőre nem több, mint az őszi Milla, ráadásul szolgálati nyugdíj-követelésekkel és a közvélemény által a helyükön kezelt szakszervezetekkel súlyosbítva. A Trágár Tóniék által nagyszerűen összefoglalt „Több pénzt, most, nekünk!” közös nevezőnél szofisztikáltabb elképzelések megfogalmazásakor szoktak kezdődni a gondok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr483277938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz: Demján már nem a termelésben látja a felemelkedés lehetőségét? 2011.10.06. 10:15:28

Demján Sándor az elmúlt évtizedben minden létező fórumon elmondta, hogy ő bizony a termelésben, a kétkezi fizikai munkában látja az ország felemelkedésének lehetőségét. Szerinte nincs szükség művészekre, egyetemi oktatóra is csak módjával, így aztán te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TG69 2011.10.06. 09:33:21

""Több pénzt, most, nekünk!” közös nevezőnél szofisztikáltabb elképzelések megfogalmazásakor szoktak kezdődni a gondok."

Ne viccelj már, a fidesz milyen szofisztikált elképzelésekkel vette át a hatalmat 2010-ben? Na ugye :). Arról egyébként volt cikk, amikor a MÁV eladásából akartak részesülni a szakszeeetek? :)

tevevanegypupu 2011.10.06. 09:34:42

Vervoros betukkel szolidritanak? Tenyleg csak a sarlo meg a kalapacs hianyzik mellole. Az elvtarsak szerencsere ugyanazok.(:

Mitya Ivanov 2011.10.06. 10:21:53

jobb félni, mint megijedni, másrészt azt se felejtsük el, hogy az ilyen szerveződések éles politikai helyzetben teljesen máshogy szólnak.
Ma a politikailag inaktívak aránya a választókorú népességen belül nagyon magas, és kb ez az oka annak, hogy ez a szakszervezeti mozgolódás eddig visszhang nélkül maradt. De lesznek itt még érdekes dolgok, a Gyurcsánytalanított MSZP elég sok helyre odacsapódhat, Gyurcsány Ferenc pedig önjáró Demokratikus Koalícióként veszélyesebb, mint valaha.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.06. 10:32:59

Valahol nagyon elkeserítő, hogy az orbáni posztkommunizmusra a válasz a posztkommunista vívmányok megőrzésének követelése...

Persze valahol nagyon is érthető. Ha nekem jelentenék be, hogy holnaptól a juttatásaim nagy részének búcsút mondhatok, és lenne szakszim, én is tüntetnék.

Valóban nem lehet, illetve remélem, hogy nem lehet túl komolyan venni ezeket.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.10.06. 11:03:25

Inkább arról írjatok mán, hogy a Szíjjártó lesz a Lázár tökfejek. Meg arról, hogy az idióta Hoffmann alkotmány preambulumot akar a 10 évesek kezébe.
Avassátok már szenté őket lécciiii!

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.10.06. 11:05:44

Én simán belátom, hogy Orbán és a hasbeszélő bábú sleppje tényleg beszart a szaksziktól. A nyakamat teszem rá!

tarackos 2011.10.06. 11:05:49

Turul, lécci nézz utána ezekről a nem túl szofisztikált gondolatokról mi jelent meg a tv-ben és a megyei lapokban. Mert a többség ezekből tájékozódik. Aztán gondold újra mi lett mára a balos médiafölényből. Aztán felteheted magadnak a kérdést, vajon ezekből mi és mennyi juthatott el a fülekbe és ezekkel a feltételekkel mi várható a jövőre vonatkozóan.

Érdekes milyen hamar elfelejtette a jobb milyen szituban voltak a '90-es években. Persze ha a fütyi jó oldalán állnak már nem is fontos a probléma...

vizipipa 2011.10.06. 11:33:30

"amivel a már mindenkiben csalódott polgár azonosulni képes"

Nincs itt egy árnyalatnyi ellentmondás? Aki már MINDENKIBEN csalódott az kiben nem csalódott még?

Persze hogy nem ugranak a zemberek. Nem csak Gréczyre vagy Árok-Kónya-Székelyre, Gaskóra stb., másra sem. Hosszabb kifutása lesz ennek a dolognak. Elvégre most senki sem mondja, hogy erős a gazdaság és nagy a jólét.

At_ 2011.10.06. 12:30:59

A Szolidaritási Mozgalom véleményem szerint csakis nemzetközi kontextusban értelmezhető. Az arab tavasz óta szerte a világban megindult egy demokratikus ébredés; az emberek saját kezükbe akarják venni a sorsuk alakítását, azt akarják, hogy a politika őket képviselje, és ne a politikusokat finanszírozó nagytőkések érdekekeit.

Azt írod, a követelés: "több pénzt, most, nekünk!" Nos, azon túl, hogy ez rendkívüli leegyszerűsítése a problémának, mégis van valami. A pénz nem más, mint a jövőre tett ígéret anyagi formája. Rengeteg ember érzi úgy (főleg a fiatalok), hogy elvették tőlük a jövőjüket, bezárultak előttük a kapuk, kilátástalan az életük. Nem csak Magyarországról beszélek, hanem az egész nyugati világról.

Azt írod, hogy a gondok akkor kezdődnek, amikor szofisztikáltabb követeléseket kell megfogalmazni. Nos, szerintem meg akkor kezdődik a demokrácia. Az embereknek nincsenek konkrét elképzeléseik, csak érzik, hogy valami nem jól működik, ezért kimennek az utcára, összegyűlnek, vitatkoznak, érvelnek, ötletelnek, meghallgatják egymást. New Yorkban az "Occupy Wall Street"-en pontosan ez történik.

Hogy Magyarország hogyan fog bekapcsolódni ebbe a nemzetközi folyamatba, az kérdéses. A magam részéről nem vagyok túlzottan optimista.

At_ 2011.10.06. 12:48:12

Egyébként a kormány nagy öngólt rúgott azzal, hogy (többek között) pont a rendvédelmiseknek ment neki. Jön a válság második hulláma, ami sokkal nagyobb lesz a 2008-asnál, durvulni fognak az utcai megmozdulások. Itthon meg pont a rendvédelmisek lojalitását ásták alá. Az "oszd meg és uralkodj" taktika most vissza fog ütni, mert nincsen egységes rendőrség és hadsereg.

vizipipa 2011.10.06. 13:12:28

@At_:
A kormány eléggé kényszerhelyzetben van. Nem csak azért mert a többség nem akarja lenyelni, hogy 40 év környékén nyugdíjba mennek az átlagnyugdíj kétszeresével, hanem azért is mert 1 év alatt 1800 új rendőr lett viszont >2500 ment el. Hogy lesz ebből közbiztonság így cirka 35x2 hét után?
Lásd be, remek húzás lett volna visszahívni 4-5 ezer embert, aztán meg lassabban elengedni őket.
Hát, nem jött össze.

csi szi 2011.10.06. 13:41:00

@At_: A rendvédelmisek lojalitása a fidesz-kormányhoz amúgy is megkérdőjelezhető volt.
Azt biztosra lehetett venni, hogy a fidesz kormányt nem fogja olyan lelkesedéssel védeni ez az állomány, mint a maszopét 2006 őszén, amikor "mocskos fideszesek" felkiáltásokkal gumibotozták végig a szórakozóhelyekről kirángatott embereket.

At_ 2011.10.06. 13:55:52

@vizipipa: igaz, valszeg nem feltétlen az "oszd meg és uralkodj" elve volt az elsődleges szempont a döntésnél... mégis rossz döntés... arra kötelezni nyugdíjba vonult embereket, hogy újra álljanak munkába úgy, hogy nincsenek munkahelyek?? ez ugyanaz, mint amit a hallgatókkal játszanak: arra akarják kötelezni őket, hogy x évig Magyarországon dolgozzanak, de munkalehetőséget már nem biztosítanak számukra.

egyébként engem pl. egyáltalán nem zavart, hogy 40 év után nyugdíjba mennek a fegyveresek, nem tom, miért mondod, hogy a többséget zavarta... szerintem ezen kiakadni tipikus "ha nekem nem jó, másnak se legyen jó" mentalitás

egyébként ezek a megmozdulások már nem csak a rendvédelmisekről szólnak, széles körű összefogás kezd kialakulni a vadkapitalista társadalmi berendezkedés ellen, hasonlóan más nyugati országokhoz.

At_ 2011.10.06. 14:09:05

@csi szi: (1) szerintem durva általánosítás ilyesmit állítani az egész rendőri állományról

(2) nem a kormánnyal szembeni lojalitásról akartam beszélni, hanem a kapitalizmussal szembeni lojalitásról; itt már rég nincs szó kormányokról, vagy népképviseleti országgyűlésről, hanem csak a politikusokat finanszírozó pénzügyi szervezetekről. ha a rendőr azt látja, hogy egyesek milliárdos összegeket kezelnek anélkül, hogy érdemben dolgoznának, miközben őt arra akarják kényszeríteni, hogy 40 év kemény meló után még menjen vissza betörőket kergetni, vagy nyomorult éhezőket vegzálni, hát megértem, ha feláll, és azt mondja, hogy ebből elég.

2011.10.06. 15:56:10

A helyzet nem lesz jobb jövőre sem. Bármi lehet még. Óvatosságot ajánlok.

pokrocz_x1 2011.10.09. 20:53:04

meg fogtok lepődni...
süti beállítások módosítása