Csak pozitív híreket
2011. augusztus 11. írta: nénike

Csak pozitív híreket

 Csúnyán rászúrtál a frank hiteleddel? A panel tizedik emeletén töltöd a vakációt? Úgy érzed, rászedett a Geszti Péter ezzel a haknival? Szar ügy – mondhatnánk tettetett magabiztossággal, de ne csüggedj. Vannak nálad is nagyobb lúzerek, és persze ott vannak az ab ovo vesztesek, akik épp rossz helyre születettek. Adni (kapni) azonban nekik is kell valamit, amitől úgy érezhetik, a Maslow-piramis második fokán is van élet. Nekik készülnek a bulvár hírek, értük folyik a TV-ben a vér.

 Szélesebb spektrumon mozgó izgalomra persze mindenkinek szüksége van. Krumplitolvajoktól, a görög pénzügyi ragályon át, az épp aktuális konzumproletárok forradalmáig ível az elkedvetlenítő rögvaló. A lesújtó hírek nélkül mintha nem is lenne teljes az élet. De valóban így van? Az obligát kérdés úgy tehető fel, hogy a máshol, másoknak rosszabb érzése valóban olyan lelki szükséglet-e bizonyos élethelyzetekben, mint a pl. az altruizmus? Úgy néz ki, igen.

 A szociálpszichológia már évtizedekkel ezelőtt célkeresztbe vette e kérdést. Tény, hogy az ember saját önértékelését a másokhoz való hasonlítás alapján határozza meg. Kutatások szerint a szubjektív jólét és az énnagyobbítási szükséglet miatt kellenek azok a szélsőségesen tragikus hírek, melyek nem mutatnak olyan képet, ami azt sugallná, ez veled is megtörténhet: Fukusima, vörösiszap, repülőszerencsétlenség. Külön érdekesség, hogy a nők inkább a náluk szerencsétlenebbekkel történt negatív hírekre buknak, míg a férfiak a náluk magasabb társadalmi polcon üldögélők bukására fókuszálnak. Látható tehát, hogy ezek a hírek nem elsősorban tájékozódásra, sokkal inkább önigazolásra szolgálnak.
A közelmúltban mégis útnak indult pozitivnap.hu címmel egy hírportál, mely vállaltan szembeszáll a baleset, tragédia, bukás tematikával és csak optimizmusra okot adó híreket jelenít meg. Nagy piaci rést ugyan nem látok az internetes hírszolgáltatás szegmensében (ráadásul időről időre előáll valaki a pozitív hírszolgáltatás ötletével), de mivel megérintett a tényekkel vitatkozó pozitív szemlélet, drukkolok a szerkesztőség sikeréért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr63137394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2011.08.12. 01:50:08

Maslow piramis 2. fokán levő embereknek szóló médiát reklámoznak a mandineren?:) hiszen ezt csupa AGY olvassa:)

megbecsültorvos 2011.08.12. 06:48:27

Jaja, de a Maslow-piramisban *1 db* ember szükségletei vannak, nem pedig ember*ek* hierarchikus rendszere. Sebaj, végül is - hunyorítva - hasonlít :)

szárnyas 2011.08.12. 08:06:36

@megbecsültorvos:

Esetleg még a nevét is tudod?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.08.12. 10:22:51

"Tény, hogy az ember saját önértékelését a másokhoz való hasonlítás alapján határozza meg" – mármint a 'jól' kondicionált ember, viszont amíg hasonlítgat, nem is jön rá, kicsoda valójában...

user792 2011.08.12. 13:02:10

@Bloodscalp: Nyilván szarkazmusból írtad ezt, de amúgy hol az a csupa agy? A híroldal részt 90%-ban nagyjából a Csintalan műsorába betelefonáló "naracsprolik" uralják, itt meg sokszor keveredik az indexes konzumidióta kommenthad pár 500 éve ideragadt törzskommentelővel, akik mindig ugyanazt mondják :) Néha vannak jó viták, de nehéz elkapni őket. Legalábbis én így látom. Úgyhogy lehet, hogy mégis jó helyen lesz az a maszlovpiramis 2. szint.

Bloodscalp 2011.08.12. 13:10:50

@user792: inkább csak érdekes ellentmondás:) mindig kihozzák hogy a mandinert agyoniskolázottak olvassák, akik milliókat keresnek havonta stb...

na persze, xy aki most olvassa ezt, jót mosolyog hogy nem róla van szó, mert ő bizony pár fokkal feljebb van,
és ez yx-nek szól...mesterségesen viszont nem lehet ilyet gerjeszteni, hiába próbálkoznak vele

Bell & Sebastian 2011.08.13. 13:56:49

Inkább át kellene alakulni festészeti magazinná.
Essen minden Orbánviktorra egy Adolfpiktor.

Az már maga az altruizmus lenne, legalábbis bázisugró akvarellistáknak.

(Hátha így kinyomható azt a pár billiócska ÁFA belőle. Vagy nem.)

negeev 2011.08.13. 22:26:55

Szép-szép az ilyen kezdeményezés, de akkor is kell közölni az esetleges negatív eseményeket. Utópisztikus. Ennyi. :D

negeev 2011.08.13. 22:28:20

@Bell & Sebastian: Te egyébként tudsz néha értelmesen, köznapi nyelven is írni? XD Vagy baromira műveltnek érzed ilyen elszállt kifejezések leírtakor?

picur3ka 2011.08.13. 23:30:15

@negeev:

Nem. Rettentoen ovatosan es rafinaltan fogalmazza meg a sertegeteseit es inzultacioit. Hasznos onvedelem, ha szepen kered, elmagyarazza.

2011.08.18. 13:07:58

pozitívnap címlapon:

Újabb intézkedések készülnek a hiány tartásához és a devizahitelesek érdekében
Orbán Viktor őszre újabb intézkedéseket jelentett be, hogy tartani lehessen a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, és a devizahitelesek érdekében is.

/vigyor
süti beállítások módosítása