Kommentszűrés
’11 júl
27
07:01

Európához tartozunk

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Megvetem azokat, akik nem hisznek többé Európában” (Cs. Szabó László; 1944)

 

   Pár hét múlva indulok a hanyatló Nyugatra. Milyen védőoltások kellenek Svájcba és Baden-Württembergbe? Van még vizük, élelmiszerük? Mire kell vigyázni? - dilemmáztam pár napja. Pedig nem vicces a helyzet, sem a nemzetközi, sem a hazai. Bosszantanak a Nyugatot, a nyugati értékrendet, az európai civilizációt, a régi világot temető szólamok, érkezzenek azok a szélsőbalról, szélsőjobbról, vagy épp a miniszterelnök szájából. Elég szó esett már a tusványosi kijelentésekről – de azok egy már régebben megkezdődött, mélyebb eszmei áramlatba illeszkednek. A tusványosi szavakon túl is van miről beszélni, van miről vitázni: nem először, s biztos, hogy nem utoljára foglalkozunk a kérdéssel.

  Minél többször, minél komolyabb szinten találkozunk ezekkel a szólamokkal, annál inkább szembe kell nézzünk azzal: a legalapvetőbb, a népi-urbánus vitánál is mélyebb, régebbi magyar sorskérdésről, a Nyugat és a Kelet közötti értékválasztásról van szó. Sokan és egyre gyakrabban vállalják fel a keleti orientációt, politikusoktól jobber közírókon át online és offline véleményvezérekig, én pedig még mindig nem értem: mire ez a megadó önfelmentés, bátortalan vállvonogatás és hátat fordítás Európának, annak válságát látva?

  Emlékszem egy jól öltözött, jól fésült fiatalemberre '98 tavaszáról, aki okos, szellemes válaszokkal szedte szét egy dohányos hangú, homályos múltú, szürkébe öltözött, aktuális pozíciójában épp miniszterelnöki funkciót betöltő apparatcsik mondanivalóját. Tizenhat éves voltam, nekem ez az időszak jutott a politikai ébredéshez. Világos volt a választás, hogy mely politikai erő a múlté, és melyik a jövőé. Melyik a friss és gondolatébresztő, és melyik az előző rendszerből itt maradt, grízestészta-szagú eszme. Melyik a Kelet, és melyik a Nyugat népének képviselője. Könnyen ment a választás közöttük. Könnyen menne ma is.

*

  Válságos, dekadens időszakok jót tesznek a kultúrának, a művészeteknek. Egyesek verseket írnak a romlás virágairól, vagy dalba öntik az agyukban kavargó lila ködöt. És felélesztik ezek a korok a jó öreg kultúrpesszimista konzervatívokat is, akik a dicső múlt és a romlott jelen miatti kesergőket írnak össze hatalmas műveltségükkel. De a hanyatlás fölötti örvendéstt avagy ajvékolást filozófusoktól és kortárs művészektől várunk el, nem pedig aktív politikusoktól.

  Úgy tűnik, Orbán Viktor felfedezte Oswald Spenglert, vagy legalábbis megnézte a Tanút Tusványos előtt. Csakhogy most nem egy retorikai fogásról, a Fidesz vezérétől megszokott, aktuálpolitikai érdekek vezérelte ideológiai kilengésekről van szó: előbb volt a „Brüsszel nekünk nem diktálhat” szöveg az EU elnökétől, majd a Kínának történő nagyon mély meghajlás, pár napra rá a Kínával való példálózás, majdnem ezzel egy időben Reagan méltatása, most pedig a világegyenlet megvonása, a régi világ temetése Tusványoson, nem sokkal azután, hogy kijelentette: Európa a magyar elnökség alatt erősebb lett, mint fél éve. Kár, hogy Traian Basescu román elnök ezúttal nem ment el a hétvégi találkozóra. Emlékeztetőül: huszadik századi lecke, hogy a román politika szokott két lépéssel a magyar előtt járni, nem pedig a magyar politika a Nyugat előtt.

  Legyünk még mindig megértőek: igen, válság van. Dobray kolléga tegnap részletesen összefoglalta: igen, a jóléti rendszereknek az eddigi formájukban befellegzett. Igen, '68 öröksége sok kárt okozott Európa önképének, és a bevándorlás kérdésköre is hatalmas problémákat halmozott fel. Erre azonban talán a közös útkeresés, a közös válaszok megtalálása a gyógymód, nem pedig kompország perdülése 180 fokkal, elindulva abból a világból, amihez Szent István óta jobban-rosszban tartozunk. Kivéve persze a keleti szél által idefújt remek időszakokat, a tatárokat, törököket és szovjeturalmat. Nem tudom egyébként, hogy a politikai, gazdasági és a mindennapok szintjén is létező globalizáció jelenlegi szakaszában mégis hogy a fenébe tudnánk távolodni gyorsuló sebességgel a válságzónától. Attól a régiótól, amelynek középpontjában ott áll Németország, a válságból először talpra álló ország, és amelynek iparától függ nagyjából a magyar gazdaság kilábalása is. A német export-import adja a magyar külkereskedelmi forgalom mintegy egynegyedét, míg a magyarországi külföldi befektetések egyharmada érkezett Németországból. Elég mélyen bele vagyunk ágyazva ebbe a zónába.

  Nézzünk már szét a saját hazánkban: vajon Nyugatra, Németországba, Nagy-Britanniába, esetleg Amerikába vágyik-e a magyar, annak is az elitje, vagy a közép-ázsiai államokba, Kínába? Vagyunk itt fiatalok és középkorúak, nem kevesen, akik megfordultak Európában, megfordulnak ma is, vagy épp ott is dolgoznak, és messze nem osztják azokat a nézeteket, hogy – a létező, felismert, elismert – problémák ellenére ők maguk ülnének a válságzónában, s nem az anyaország, ahonnan egy időre vagy örökre eljöttek a gyarapodás, egy jobb élet reményében. De nem csak róluk van szó: sokan, akik itthon próbálunk boldogulni, nem épp Ázsiát, hanem Nyugatot tartjuk mércének, minden tekintetben. Megkérdezte valaki a magyarokat, legalább egy nemzeti konzultáció keretében, hogy a jobboldali-konzervatívnak tartott kormány adja fel Európa problémáit („nem mi döntöttük össze, sajnálni sem kell”), és túllépve a pragmatikus üzletelésen szívvel-lélekkel-ideológiailag Ázsia felé nyisson?

*

Európa, egy igazán súlyos válság után

  A poszt elején idéztem Cs. Szabó Lászlót, aki évek óta egyik szellemi iránytűm: akárhol ütöm fel írásait, mindig beletalál. A legsötétebb idők kezdetén, 1942-ben arról írt: „a magyar ember a méltatlan és félelmes Európa ellen csak egy mélyebb Európával védekezhet” (Mérleg I.-II.); És egy világháború minden tapasztalatával írta azt: „Ma már felbőszít, ha valaki elköszön a kultúrától s megvetem azokat, akik nem hisznek többé Európában. Európát nem lehet úgy körülállni, mint egy égő erdőt. Benne kell maradni, mert a tűz legfeljebb tisztásokat mar ki a sűrűjéből. Aki kifut belőle, elvesz a pusztában” (Két part; 1944). Figyeljük az évszámokat! A pusztuló, és mégis újjászületni élni akaró Európa magyar hangja ez. Önmaga legsötétebb démonaival nézett szembe akkor az óvilág. Hol van ma ehhez képest egy adósságválság vagy egy euróválság? (Csak 2002 januárjától él a közös pénznem a jelenlegi formájában: az eurón kívül is van élet.)

  A háború után sok helyütt nulláról kellett újrakezdeni a vén kontinens felépítését. A szerencsés Nyugat egy még nyugatibb ország segítségével kihúzta magát a bajból, és keresztény-konzervatív államférfiak lefektették az egységes Európa alapjait. Mi ebben nem vehettünk részt: rajtunk ült egy keleti hatalom, és akkor is voltak sokan (ki elvből, ki elvtelenségből, ki a nálunknál sokkal nagyobb hatalommal való találkozás igézetéből), akik kijelentették: a Nyugat hanyatlik, és nekünk Keleten a helyünk. Gondoskodtak is arról, hogy „gyorsuló sebességgel távolodjunk el” attól a zónától. Európa szerencsésebb fele milliókat követelő háborúk után, a romokból építette újjá a szabad Európát. És most romok sincsenek sehol. Ha nekik akkor sikerült, akkor nehogy azt higgyük, hogy az óvilág nem tud megküzdeni jelenlegi problémáival. Mi pedig menekülünk előle? Bele a keleti sztyeppékbe meg a tőlünk teljesen idegen ázsiai civilizációba, annak is a materialista, vadkapitalista birodalma alá?

  Azt írtam, bosszantanak a hanyatlásvíziók. Persze, izgalmas, zsigerekre ható érzés bomlásról, a pusztulásról, a negatív utópiákról való elmélkedés. De nagyobb szellemi kaland lenne az európai örökség újrafelfedezése, értékeink és eszméink változó korra való adaptálása. Mi lenne, ha inkább Európa újragondolásában, a belső problémáira való megoldások keresésében vennénk részt, mintsem a reálpolitika és ködevés határán billegő, vulgárfilozófiailag megtámogatott, NENYI-vel leöntött Kelet-rajongásban?

  A nyitóképen a Szent Korona sokat látott ferde keresztje látható: a korona eredete máig a legendák ködébe vész, annak keletről és nyugatról érkezett részei a kalandos, balsors tépte és jószerencsével megáldott évszázadok során forrtak össze a ferde (elferdült?) kereszt alatt. De az bizonyos, hogy a magyar államiság jelképe máig azt hordozza magában, hogy hosszú szenvedések árán a Nyugatot választottuk – István és Mátyás korában, a reformkor és a kiegyezés idején, és húsz évvel ezelőtt is. Ne adjuk fel ilyen könnyedén ezer év értékválasztását. Ha más nem, legalább a Korona ébressze rá az ország vezetőit minden időben, hogy hol a helyünk és mi a dolgunk. Sváb ősapáim valamikor idejöttek a kipusztított magyar tájba, és forradalmárkodás, délibábok kergetése helyett dolgozni kezdtek. Alkotó munkájukkal mind hozzátettek egy darab Európát Magyarországhoz, hogy aztán a magyarság tapadjon rájuk egy újra ezer szállal Európához kötődő pannon világban. Ismerem a történetünket, nem vagyok gyökértelen. Ismerjük a történelmünket, nem vagyunk gyökértelenek. Európához tartozunk, eltéphetetlenül.

Címkék: kína európa orbán viktor nyugat kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr503097108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán beszéde: itt a titkos anyag 2011.07.29. 17:17:32

Elképesztő, mennyien értik félre Orbán Viktor tusványosi beszédét. Persze Tóta W. Árpád és mások reakcióin aligha csodálkozhatunk - na de hogy a mandineres Rajcsányi Gellért, a politológus Török Gábor és a hírszerzős Kiss Ádám sem érti? Kumin Ferenc a ...

Trackback: A Mandiner blog helyszíni közvetítése a Lubjanka pincéjéből 2011.07.27. 18:30:52

Koba! Hát együtt kezdtük!Koba! Erről nem volt szó!Koba! Ki ez a sok új ember?Koba! Hiszen ezek nem is kommunisták!Koba, barátom, lehet te sem vagy az? 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2011.07.27. 07:14:30

Géza, ez már tényleg szánalmas, látványosan nem érdekel mi hangzott el Tusnádon. Amúgy pedig hagyjuk a süketelést az EU elődjét létrehozó politikusok kereszténységéről és konzervativizmusáról. A balfékek egyszerűen rájöttek arra, hogy már labdába sem rúgnak. Nézd meg hogyan rúgja le őket Washington a szuezi válság idején a pályáról.
Amúgy te szerencsétlen, néz körül otthon, mi van sváb ősapáid földjén? Azonos a munkakultúra? Mi a legfontosabb vita arra? Sváb testvéred Cem Özdemir sikeres integrációja.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.27. 07:22:34

szegény, szegény gellért. ejrópát szereti, erre kiáll a főnök, és azt mondja gellért álmainak asszonyáról, hogy egy ordas kurva és még tripperes is.
a kis gellért nem erről álmodott a siófoki mólón snecizés közben, hanem arról, hogy a gyönyörű nő karján bevonul moszkvába és egy jó nagy pofont lekenve az aktuális főnöknek, visszaköveteli a nagypapa óráját, amit vologya leparancsolt a karjától.
lakótelepeken lehetett látni korrodált autókat eu feliratú identitás matricákkal, meg a kalaptartóban látványosan elhelyezett láthatósági mellényekkel, hogy akárki azt hihesse, a tulaj olyan sűrűn jár ausztriába, hogy a mellény furtonfurt köll.
és most a mandarinos gellértek pakolhatják el a mellényt, vakarhatják le a matricát.
uraim, maguk sosem lesznek ejrópaiak. az nem megy. legfeljebb egy degenerálódott ejrópa fogadja, fogadná be magukat, egy muzulmán, elnégeresedett katyvasz. az meg mán nem is ejrópa.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 07:23:46

Ergé! A zúgolódó imperialista nyugati burzsuj kulák svábokat egyszer már elküldték innét egy batyuval, ahogy jöttek. Ha még sokat kritizálod a népi demokrata forradalmat, hamarosan tarisznyádba rakhatod a mandiszervert.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 07:30:24

@Zetek:

"Amúgy te szerencsétlen, néz körül otthon, mi van sváb ősapáid földjén?"

Hát nem éppen leszakadó régió

"Azonos a munkakultúra?"

Ott ha dolgozol, megélsz belőle.

"Mi a legfontosabb vita arra? Sváb testvéred Cem Özdemir sikeres integrációja"

Na igen, Gyöngyöspatán se cserélné le senki soha a roma szomszédot török vendégmunkásra.

Summa summarum igazad van, ritka fertelmes hely az a nyugat, csak lúzereknek való.

tevevanegypupu 2011.07.27. 07:33:57

Rosszul van nezve a problema...elsosorban mi magyarok hanyatlottunk tulsagosan az elmult evekben..ezert jogosan aggodhatnank, meg a Nyugathoz kepest is tulsagosan..pedog o is hanyatlott. Viszont valtozatlanul - keresztenyseg ide vagy oda - meg varnunk kell ahhoz, hogy mondjuk franciahoz, nemethez vagy olaszhoz tartozonak tudhassuk magunkat. Merthogy nem. Tulajdonkeppen sohase is. Talan-talan a ket vilaghaboru kozott, annak ellenere, hogy annyira kiszurt velunk imadott nyugatunk, talan akkor valamennyire. De elotte es utana nem. Ha valamiert aggodhatunk, az nem az, hogy a Nyugat hanyatlik, hanem az, hogy tulsagosan odacsatolt utanfutonk vele egyutt borul majd fel, vagy ami meg valoszinubb, gyorsan lecsatolnak minket, hogy ne terheljuk egyre gyorsabb rohanasat a lejto fele.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 07:48:11

@tevevanegypupu:

a) pölö a lengyel utánfutó sikerrel rácsatlakozott arra lepukkadt mercire, ami után Kínában is áhítoznak

b) ha úgyis lecsatol a nyugat, akkor minek megyünk elébe?

c) kire is kéne át-csatlakozni? a velünk határos kelet az ukrajna, románia stb... a nyugatnál is jóindulatúbbak felénk, pláne gazdagabbak, nemde? (Kína ott a bolygó másik felén kissé messze van és a nato-s usa val ellentétben nincs itt ajrópában semmi beágyazottsága)

Zetek 2011.07.27. 07:49:57

@Herr SturmLikudnik: Biztosan jó hülyének lenni. A tartomány és az ország hanyatlása nem kérdés. Az pedig, hogy még jobban állnak legfeljebb a nagyfater érdeme. A vendégmunkásokkal pl. vásároltak napi fél óra munkaidőt rövidítést. Megérte?

tevevanegypupu 2011.07.27. 07:55:45

@Herr SturmLikudnik:

Az a baj, hogy egyedul nekunk soha nem ment. Es altalaban mindig rosszul, rossz helyekre csatlakoztunk vagyis inkabb eroszakkal csatlakoztattak minket masok. Hogy most kihez kellene..Nem tudom. Nyilvan ahhoz lenne jo, aki legalabb par evtizedik ugy tud a felszinen maradni, hogy belekapaszkodhassunk. Iparunk-mezogazdasagunk oda, tokeletesen eladosodtunk, nepessegunk fogy..Lehet, hogy mar a rendszervaltasnal gondoskodtunk arrol, hogy sokaig ne is legyen problema: lenni vagy nem lenni..

tevevanegypupu 2011.07.27. 07:55:45

@Herr SturmLikudnik:

Az a baj, hogy egyedul nekunk soha nem ment. Es altalaban mindig rosszul, rossz helyekre csatlakoztunk vagyis inkabb eroszakkal csatlakoztattak minket masok. Hogy most kihez kellene..Nem tudom. Nyilvan ahhoz lenne jo, aki legalabb par evtizedik ugy tud a felszinen maradni, hogy belekapaszkodhassunk. Iparunk-mezogazdasagunk oda, tokeletesen eladosodtunk, nepessegunk fogy..Lehet, hogy mar a rendszervaltasnal gondoskodtunk arrol, hogy sokaig ne is legyen problema: lenni vagy nem lenni..

Valandil 2011.07.27. 08:02:12

Nyugat válsága* elsősorban a fejekben létezik. Nem az itteniekben, hanem a nyugati fejekben. Mivel felismerni/kimondani sem hajlandóak ("a multikulti mindent megold!"), a megoldással sem állhatnak addig elő. (Mint az Erik a vikingben, mikor süllyedt Atlantisz.)

*: demográfiai, etnikai, szociális téren

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 08:04:30

@Zetek:

Szerintem állj ki Stuttgart főterére ezzel a mondókával, hátha dobnak neked egy perecet. A nagy összeomlás közepette a legnagyobb gondja a sváboknak per pill az, hogy megépüljön-e az S21 gigapályaudvar (tönkretéve a kedvenc városi parkjukat), vagy mégse. A tengernyi pénz a projektre nem kérdéses. Országos szinten meg hogy kiszálljanak-e az atomból, vagy se. Mint látható, elemi szintű gondokkal küzdenek. A törökintegráció köztudottan nagyobb kihívás a romaintegrációnál, hisz a vendégmunkásokat nem kell a munkára rávezetni, meg még csökkenni is kezdett a népességarányuk a török hazába visszatelepülők miatt. Hát látod, tényleg nem érdemes cserélni a németekkel, nyomorúságosak a kilátásaik. Merkli is Kína felé kacsintgat, milliárdos értékben adott el nekik airbusokat, mi bezzeg egy darab ikaruszt se, cserébe hitelt kaptunk kamatra. Mi járunk előttük 2 lépéssel, ez világos.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 08:11:01

@tevevanegypupu:

"Nyilvan ahhoz lenne jo, aki legalabb par evtizedik ugy tud a felszinen maradni, hogy belekapaszkodhassunk."

Ez pedig jobb híján már csak az átkos nyugat. Más tűrhető opció nincs a határaink mentén, kihelyezett oázist meg nem csinál belőlünk Kína, nekik az összeomló nyugatban felvevőpiacában van a nagy üzlet, sőőőőőt... minél instabilabb az USA költségvetése, annál inkább puszilkodik össze Peking Berlinnel, meg Párizzsal. Erről szólt a kínai minelnök mostani körtúrája is.

Na és persze van az albán opció: dacosan izoláljuk magunkat, ha a külvilág nem érti meg Enver Hodzsa géniuszát.

Izgalmas időket élünk, bár ez a kifejezés Kínában speciell egy átok :)

szempontpuska 2011.07.27. 08:13:32

A nyugat válságáról hosszan lehet értekezni. A kérdés - amit mindenki kerül min ördög a tömjénfüstöt - hogy jobb-e keleten?

tevevanegypupu 2011.07.27. 08:16:04

@Herr SturmLikudnik:

Nem jarunk ket lepessel Nemetorszag elott..mi futunk utana huszezer lepessel. Es oket aztan abszolute nem erdekli, hogy soha nem erjuk oket utol. Eppen errol lenne szo..Nem tartozunk es nem is tartoztunk hozzajuk soha. A haboru alatt sem, akkor rabszolgai voltunk, ennyi es nem tobb.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 08:17:08

@szempontpuska:

"A kérdés - amit mindenki kerül min ördög a tömjénfüstöt - hogy jobb-e keleten?"

Még tovább kell vinni a kérdést: KINEK jobb keleten? A pórnépnek, vagy az uralkodóknak? Na ugye.

tevevanegypupu 2011.07.27. 08:17:30

@Herr SturmLikudnik:

Tagjai vagyunk Az Europai Unionak egyelore es csak azt csinaljuk amit ok..csak egeszen kicsikeben. Mint egy kis kinai..(-:

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.27. 08:20:24

Hát igen, ez egy elég hibás iránynak tűnik nekem is - de biztos van benne ráció. Én mindenesetre érzelmi síkon közelítem meg (szerintem on):

modoros.blog.hu/2010/11/08/kelet_fele_fordulva

szempontpuska 2011.07.27. 08:24:17

@Herr SturmLikudnik: Van olyan tája a világnak, ahol az uralkodó osztálynak nem jó?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 08:26:02

@tevevanegypupu:

a legendásan bátor csehek megtalálták a német rabszolgaság egész jól élhető módják, másolják a módszert a lengyelek is

a saját tengelye körül csak a nagyhatalmak foroghatnak, meg a jelentéktelen országok

mi se nem vagyunk nagyhatalom, se nem vagyunk a térkép szélén, mint albánia, így bizony valahova kell tartoznunk, max nem mi döntjük el (vagy rosszul), hogy hova

a fránya nyugatnak itt két opciója van: balkán, avagy az orosz szféra (a kettő közt vannak átfedések)

nomármost ha dacosan dobod a nyugatot és gyün a nagy összeomlás, mit gondolsz ki véd meg minket, ha a beindul az utolsó erőforrásokért való marakodás és mondjuk a szerbek, románok megindulnának felénk? A nyugat TALÁN, a kelet BIZTOSAN NEM.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 08:26:57

@szempontpuska:

a fránya demokráciában az uralkodó osztály LEVÁLTHATÓ, ez türhetetlen

Typ3 2011.07.27. 08:36:14

"Pár hét múlva indulok a hanyatló Nyugatra. "

Most is ott vagy.

maskep 2011.07.27. 08:45:00

Merjünk nagyok lenni!

Nagyságunk jele, hogy bátran elszaladunk a gazdasági és társadalmi kihívások elől. Kreatívan felfedezzük az immár több évtizede Délkeleten bevált modernizációs módszereket. Konzervativizmusunk a nálunk teljesen idegen életfilozófiát harsogja. Avantgárd módon küzdjük magunkat egy-két évszázaddal vissza. Készek vagyunk önzetlenül, hazaszeretetből feláldozni nemzet- és polgártársaink jelentős részének emberi méltóságát.

Ordító egérként támadjuk a Nyugatot... Vagy mégse?

Tényleg azt jelenti a Nagyság merész vállalása, hogy bátran rohanunk arra, amerre Kína kerget minket? Nem a "sárga veszedelemtől" tartok én, hanem Délkelet-Ázsia (igazából jellemzően Dél-Koreával kezdődött) modernizációjának, az ennek a módszernek való KAPITULÁCIÓTÓL! Megadtuk magunkat a napi egy tál rizsnek, mely néhány generáció múlva a nagyság & jólét ígéretével kecsegtet. Csak azt a negyven-ötven évet kell kibírni, kitartással, fegyelemmel, lemondással, karhatalommal...

Persze, nincs kizárva, hogy valóban ez az irány a helyes, vagy kizárólagosan üdvözítő. Mint ahogy az sincs kizárva, hogy katasztrófához vezet. Elvégre, a siker másolása garantáltan sikertelenséghez vezet. A magyarok, az európaiak jóval kevésbé lemondóak, önfeláldozóak mint a Délkelet-ázsiaiak. Tudnak, tudunk-e egyáltalán olyanok lenni, anélkül, hogy egymás torkának esnénk? Ezt még valóban nem próbálta senki. Így hát kizavarom a mitfárert a vezetőfülkéből, és becsukom a fülemet, hogy ne halljam az aggódó hangokat; Kitépem a fékkart, és kidobom az ablakon, nehogy megtorpanjak; Lerombolom az összes utat, ami másfelé vezetne, mint amerre én menni akarok, és... Hurrá! Irány a tömött busszal a Szép Jövő felé!

Én meg itt tolongok a tömött busz közepén, és nem hogy nem kíváncsi rá senki érdemben, hogy erre akarok-e menni, de még csak meg sem próbál senki győzni arról szintén érdemben, hogy csak erre mehetünk, és csak így.
---
A magyar kulturális örökség Európa része, de annál az átlagnál sokkal egyénibb. Nálunk a Beszélő köntös idején Kecskemétet egyszerre dúlta a török, a tatár, a labanc és a kuruc is. Aki erre járt, az dúlt. Ráadásul ott volt még az a fránya Nagykőrös is, a hagyományos rivális... Mit lehet ilyen korban tenni, hogy ne kelljen négyszeres harácsot fizetni? Kérjük meg az egyik rablóbandát, hogy örömmel fizetjük neki békésen a harácsot, ha megvéd minket a többi rablótól. Elvszerűen a legerősebbet, a legkorszerűbbnek tűnő rablóvezért kell megnyerni, hogy építsen hídfőállást a birodalmához nálunk, telepítsen egy magas rangú tisztet hozzánk.

És ne teljesítse azt, amit Nagykőrös kíván!
---
Csapataink hadban állnak, kiegyenesítették arcvonalaikat, rugalmasan elszakadtak a nyugati ellenségtől, és megkezdték az előkészületeket, hogy újfent átkeljenek a Vereckei-hágón. Csak most ellenkező irányba.

Bell & Sebastian 2011.07.27. 08:47:03

@Herr SturmLikudnik: Sturmi, ne nézzen már minket degeneráltnak! Ott azért jó, mert itt rossz. -ha rövid vagyok. Az viszont minden esetben jogos, amikor a saját, belső árulóinkat szidja, jelen esetben a magyar establishmentet.

Csakhogy maga úgy járt, mint a bánáti bazsarózsa, akit kitéptek az élőhelyéról és átültettek. Kurvára meg van sértve, és furtonfurt önigazolást keres. Itt mindenki tökfilkó, kivéve maga. Csakhogy maga már nem idevalósi.

Ez sokat levon a mondókája használhatóságából, ha érdekli, mit gondolok. Azaz, mit gondol egy olyan, akinek szintén adott volt a lehetőség, csak nem halt vele. Rá is kúrt, ez igaz, csakhogy hosszútávú játék ez, generációkon átívelő. Volt, amikor fordítva volt, Magyarország volt a Kánaán, ahova menekültek az éhenhalás elől a hegyi németek. Például azért vagyok itt. Ilyen alapon el kell húzni Ámerikába, mert ott még sokkal jobbabb.

Menjen csak bátran, kinek belefér az értékrendjébe.

bz249 2011.07.27. 08:56:50

@poszt: egyszeru tortenet ez erge. A politikai piacon a keleti szelnek van alternativ partja (a Jobbik) azaz itt kemeny verseny van, amelybe a Fidesznek be kell szallnia. Az atlantista/europai orientacio konzervativ iranyra viszont nem repult ra senki, ezt a terseget a Fidesz mindenfele erolkodes nelkul le tudja fedni (ha majd itt is oldoklo verseny lesz, akkor kiolvasztjak Nemeth Zsoltot es eletolnak egy mikrofont).

Kozben persze a felenel jarunk a 6. olyan evnek, amikor a gazdasagi novekedesunk messze elmarad a tobbi visegradi orszagtol es a reprodukios rata tortenelmi melypontra sullyedt (es jelentosen elmarad meg a visegradi orszagoktol is). De ez majd megoldodik valahogy, a fontos, hogy ki hogyan pozicionalja magat a politikai mezon.

@Herr SturmLikudnik: pff Stuttgart. Beszeljen inkabb Gelsenkirchenrol, Recklinghausenrol vagy Monchengladbachrol (tudja mit: Oberhausen vagy Bergisch Gladbach is belefer)! Ugye hogy kevesebb mar a curryszosz a Bratwurston? ;)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 09:00:51

@Bell & Sebastian:

javallanék egy átkeresztelést Sigmund&Freud névre, azért remélem a wc-ről felállva nem elemzi ki, hogy visszanéz-e és miért

hovatovább tudhatná, hogy az Ostfrontra került Edelweissoknak és egyéb virágalapú söröknek kiadták a parancsot: keinen Schritt zurück!

Alfőmérnök 2011.07.27. 09:01:44

A Nyugat most leginkább az EU-t és az USA-t jelenti.
Ezek pedig jelenlegi formájukban, állapotukban eléggé gázosak. Európához, ha tetszik Európa eszméjéhez nem sok közük van (pedig az USA is ennek a szülötte. vót valamikor).
De OVi még ennél is szűkebb értelemben beszélt a "Nyugat"-ról, azt hiszem. (Persze a politikai beszédek általában a többértelműségekkel/-re is játszanak.)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 09:06:23

@bz249:

"Beszeljen inkabb Gelsenkirchenrol, Recklinghausenrol vagy Monchengladbachrol"

aztán mehet a diszkurzus Galgagyörök, Rakamaz, vagy Miskolcról

oda törnének fel, ahová a dájcsok csúsznak le.

maskep 2011.07.27. 09:07:58

Tusnádfürdőn Orbán azzal példálózott, hogy Róma hanyatlásakor nem az volt a kérdés, mi lesz Rómával, hanem az, hogy mi lesz Róma után?

Igen, Róma hanyatlásakor a barbárokat úgy várta a nyugat, mint a megváltót. Elvek már rég nem voltak. A hedonizmus az uralkodó osztály szélsőséges szexuális perverziójához, az öngyilkosságba való menekülésekhez vezetett. Az állandó hatalmi harcok bénították az egész birodalom, de az egész kontinens életét és fejlődését. És aggódva-reménykedve álltak a rómaiak és provinciabéliek az ablaknál: A friss, pusztító elkerülhetetlen keleti szél majd új világot hoz: Fájdalmasan, de reménykeltően.

És mi jött Róma után? Néhány évszázad, ami eltűnt a történelemből. A görög-római kultúra teljes eltüntetése - a görög tudomány is évszázadokkal később, arab közvetítéssel tért vissza. Jöttek járványok, egymással harcoló rablólovagok... Egyszóval, a sötét középkor. Amiből a kiút a reneszánsz, az elfeledett antik görög-római kultúrához való visszatérés volt.

Aki nem tanul a történelemből, az arra van kárhoztatva, hogy megismételje.

jan 2011.07.27. 09:09:45

1. Egy konzervatív, keresztény államférfinak a zsigereiben kellene éreznie, hogy mi a Nyugathoz tartozunk: az írott kultúra, épített örökség, minden ezer szállal oda köt minket. Mi közünk van nekünk az ortodox Oroszországhoz, a konfuciánus Kínához?

2. Ez a nyugatfikázó, kelethez dörgölőző attitűd egyértelműen a magát lenézettnek, szegény rokonnak érző ember magatartása. Orbán úgy érzi, hogy Nyugat-EU lenéz minket, ezért duzzogva elfordul: "ha nektek nem kellek, akkor majd elmegyek máshova, ahol tárt karokkal fogadnak".

bz249 2011.07.27. 09:14:31

@Herr SturmLikudnik: hat jo, ha nagyon akar akkor itt Magyarorszagon is talal lepukkant helyeket (igazabol csak olyanokat lehet talalni) de ez mindegy. A lenyeg, hogy bizony Nyugaton sem kopnek megvetoen a keritesnek valo kolbaszra. Sot igazabol csak nagyon gazdag helyeken van tenyleg kolbaszbol a kerites.

tevevanegypupu 2011.07.27. 09:17:29

@Herr SturmLikudnik:
Nem tartoznek sehova csak onmagunkhoz. Eleg kulonleges nep vagyunk, meg mindig bizonyos mertekig az atlagmuveltebbek, otletesebbek es tehetsegesebbek koze tartozunk. Nagyon de nagyon rosszat tett nekunk annyiban a rendszervaltas, hogy nem a lenyeget lattuk meg benne, azt a szabadsagot ami lehetove teszi, hogy szetnezzunk, tanuljunk vagy atvegyunk jo dolgokat: szorgalom, racionalitas, takarekossag, ilyesmik. Fogyasztani akarunk mindenaron, sok olyan hulyeseget amit Nyugaton mar regen eldobtak. Most minek akarjuk kiprobalni mikor mashol mar rajottek, hogy nem kell? Mindig mindenbol uj jes mindig mindenbol a legdivatosabb? Ebben persze partunk es mszp-szdsz kormanyunk a leginkabb hibas meg a rendszervaltasnal az mdf..Mi magunk dobtunk el mindent ami a mienk volt mert nem lattuk - a kormanyaink nem lattak - hogy nem szabad a Nyugathoz ures kezzel csatlakozni es ugy konyorogni, hogy alldogallhassunk periferiajan. Ahhoz, hogy elfogadjanak bennunket - ha mar annyira akarjak egyesek - vinni kell a magunket. Nem odaadni, hanem azzal egyutt tarskent letezni. Most persze mar latjuk, hogy ok eppen keszulnek tonkremenni (meg minket is tonkretettek meg jobban) - Soros vajon miert szall ki? - es mas partner utan neznek. Ez a partner egyelore nem lehet mas mint Kina..Ha ok Kinaba kapaszkodnak, miert ne kapaszkodhatnank - mert most mar muszaj - mi is egy kicsit oda? Vagy menjunk vizvezetekszerelonek Angliaba esetleg bebiszitternek Amerikaba, orvosnak Svedorszagba? Es akkor velunk mi lesz? Ez a kerdes persze a fiataloknak szol, az idosebbek mar nagyjabol tudjak hol a helyuk.(:

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.27. 09:19:19

"Átirat ugyan nincs, de video van fent a HirTV oldalán, és a fenti szöveg eredetije a valahol a 26. perc vége felé található: „mert az a régi világ szerintem inkább börtön volt, mint otthon, de – legyünk megengedőek – legfeljebb kényszerlakhely volt a magyar nemzet számára.”

Nem kívánom olvasóimtól, hogy az egész beszédet hallgassák végig, de a kontextus, és hogy mi a „régi világ” úgy érthető meg igazán. A fogyasztói vagy jóléti társadalomról volt szó, arról a modellről, amely miatt két éve döcögős pályán van sok nyugati ország. Lehetnek kétségeink ennek igazáról, de ma például olyan címmel jelentek meg cikkek, hogy „Egy hét van az amerikai államcsődig” – ez azért elég beszédesen jelzi, hogy valami tényleg nagyon nem stimmel, ráadásul immár a centrum kellős közepén.

A Nyugatról, mint meghaladott civilizációs keretről szó sem volt. Csupán olyan összefüggésben került elő a beszédben, hogy most épp a nyugati centrum sem nagyon tudja, hogy merre van előre, tehát az a hagyományos közép-európai stratégia, hogy kövessük a nyugati megoldásokat, nem tűnik nyerőnek. Ettől még nem a Nyugat maga hanyatlik, hanem az a mód, ahogy aktuálisan él. Aki ezt megállapítja, az nem Levédiába akarja visszavezetni népét, hanem csak arról beszél, amiről nagyjából mindenki, aki a „mi van most?” kérdésre választ keres."

kuminszerint.blog.hu/2011/07/25/miert_ne_irjunk_duhos_posztot_egyetlen_tudositas_alapjan

Ergé, ez beteges. Azt mondod, olvastad, erre elővezeted ezt a temérdek sületlenséget. Mondjuk az már tegnap világos volt, hogy az olvasás nálad nem jelent megértést. Elkálmánolgásodtál.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.27. 09:20:07

Gellért brilliáns levezetése után megint visszarettent a végkövetkeztetéstől. Csak nyafog, hogy a Főnök vállalhatatlan hülyeségeket beszél, de miért, Gellért, miért? Tipp? Telefonos segítség?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 09:20:58

@bz249:

sose állítottam, hogy dájcsland minden zuga egy Schlaraffenland, de összességében ugyancsak előrébb vannak egy-két rőfnyi wursttal.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.27. 09:22:46

@Dr. Zerge: Szerintem ismételd meg még négyszer, akkor _még_ igazabb lesz.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 09:22:56

@Dr. Zerge:

dehogy, ergé valójában most fedett ügynökként leplezi le a rendszer ellenségeit

Pelso.. 2011.07.27. 09:24:50

@jan: A kelethez való dörgölőzést nyugodtan értelmezhetjük részben önigazolásnak, a többi maszlag pedig szokásos leplezés. Pl. bizonyos magyar cégek 1 Mrd eurós hitelt kaptak Kínától, ottani beruházásokra, a magyar állam garanciájával.
Lódítsd csak meg a fantáziád.

maskep 2011.07.27. 09:30:47

@Dr. Zerge: "A Nyugatról, mint meghaladott civilizációs keretről szó sem volt."

Akkor te hogy értelmezed azt a már @maskep: megemlített Orbán-hasonlatot Rómáról?

Orbán beszédeinek van egy titka: Occam borotvájával kell elvágni az értelmezési zűrzavarokat: Úgy kell érteni, ahogy mondja. Tudja, mit beszél, akár közelről cincáljuk a részleteket, akár messziről, átfogó értelmét halljuk ki belőle.

A zseniális bennük az, hogy teret ad annak, hogy úgy értelmezd, ahogy szeretnéd. És néhány év múlva rájössz, hogy tulajdonképpen elég nyíltan (ha nem is világosan) megmondta már előre a szándékait. Csak nem akartad meghallani.

maskep 2011.07.27. 09:36:02

@bz249: "Az atlantista/europai orientacio konzervativ iranyra viszont nem repult ra senki"

Dehogynem! Orbán Viktor úgy tizenéve megkedvelte, különösen az atlantizmust: Tetszett neki a kétpólusú politikai erőtér, az erős felhatalmazású vezetői (elnöki) rendszer, a nagyhatalom szövetsége. Aztán véletlenül összetörte, majd szándékosan megtaposta, és végül elsüllyeszetette annak a zsáknak a mélyére, ahonnan most egy pagoda csúcsa türemkedik ki a tetején.

Ki tudná, ki akarná, ki merné azt a törött, megtaposott játékszert kikaparni abból a zsákból?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.27. 09:40:15

@tevevanegypupu:
"Rosszul van nezve a problema...elsosorban mi magyarok hanyatlottunk tulsagosan az elmult evekben.."

Ez a szokásos magyar hiszterikus kapkodás. Ha megy a szekér, akkor nyugatos polgárosulás van, ha meg nem megy, akkor meg duzzogva futunk a keleti szél után.

Egyszer fenn, egyszer lenn. Ezt azok a korábban agyonmajmolt, most meg éppen halódó nyugatiak nagyon tudják.

Orbán duzzogása meg a legkevésbé sem érdekel. Őneki hatalmas tervei voltak NER-ről meg centrális erőtérről, erre kiderül, hogy az országot teljesen hidegen hagyja az ő fülkeforradalma és az alkotmánya és simán meglehet, hogy a válságra rámegy a kormánya. Ezért duzzog és hisztizik, szidja a nyugatot, ami megint elveszi tőle a hatalmat. De hát ilyen az élet, Viktorom, a politikában aztán különösen igaz, hogy egyszer fenn, egyszer lenn.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 09:40:31

@maskep:

Nem kell éveket várni... egy sor sarkalatos törvény lesz napirenden az őszi ülésszakban, Orbán most vezeti fel azt, ami csak úgy hirtelenjében a parlament elé tárva túl nagy ledöbbenés lenne sokaknak.

zenador 2011.07.27. 09:54:59

Először is gratulálok a Mandinernek, sok a színvonalas írás. Nem egy HVG, de azért nem rossz.

A cikkíróval nagyjából egyidős vagyok. Én is 1998-ban a FIDESZ-re szavaztam (megünnepelve a szavazóképes korba lépést). És nekem is ugyanúgy imponált Orbán nyugatias és modern szemlélete, jó kommunikációja szemben az MSZP menzaszagú balkáni értékrendszerével és stílusával. A cikket akár én is írhattam volna:)

2001 tájékán azonban teljesen kiábrándultam Orbánból (úgy látszik már akkor láttam azt, amire a cikkíró most kezd ráérezni). Láttam, hogy egy hataloméhes, politikai kalandor áll az ország élén, aki idióta ígérgetésbe fogott. Sőt, azt is lehetett látni, hogy eladósítja az országot, mert nagyon ment kifelé a pénz a ciklus végére (ezt minden FÜGGETLEN közgazdász tudja). Az is világossá vált, hogy az MSZP-nél is még balkánibb és dohosabb értékrendszert vall, közben kiderült, hogy semmivel sem különb a baloldalnál, sőt a FIDESZ és a kormánya is tele van MSZMP-sekkel: minden bizonnyal a gonosz szocis ügynökök beszivárogtak a kormányba, hogy tönkretegyék Orbánt, az IGAZ-magyart:)

A másik oldalból (még a nevüket sem írom le, annyit sem érnek) is hamar elegem lett. Ha ma lennének a választások, akkor nem mennék el szavazni, mert NINCS EGYETLEN PÁRT, AMINÉL VAN AKKORA ERKÖLCSI TARTÁS, SZELLEMI POTENCIÁL, amivel ki lehetne vinni az országot a kátyúból. Mert Magyarország hanyatlik, nem is kicsit.

Aki Orbántól várja a megváltást, azt őszintén sajnálom. Tényleg nem értem, a fidesz-fanokat, hogy miért kell kitartani emellett az imposztor mellett. Fiatal Demokraták Szövetsége. Ezek? Hol van itt a fiatalos, modern nyugati értékrendszer?!?! Demokraták? Esetleg a fiatalokat támogatja? Ja, a fiatalok húznak ki külföldre és SEMMI JÖVŐJÜK SINCS A NORMÁLIS életre ebben az országban, mert látják, hogy game over, a parlament tele van idiótákkal, akik képtelenek perspektívát adni az országnak. Egyébként a kormány eddigi intézkedési leginkább a középkorú JÓMÓDÚ zembereket támogatták (lásd egykulcsos adó) és nem a fiatalokat. Nem tűnik fel Önöknek/nektek, hogy már a párt neve is egy hazugság? Ja, hogy nem fiatal, hanem fidelitas (hit/hűség). Mihez hithű? Az értékrendhez? Netán a zsetonhoz és a hatalomhoz? LOL

Ja, és mi van a POLGÁRSÁG támogatásával? Az hogyan egyeztethető össze a hanyatló Nyugat elméletével? Hanyatlik a POLGÁR? Nincs itt egy kis bibi? Kissé illogikus, ugye?

Ébresztő fideszesek? Kell ez nektek?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.27. 09:59:27

@maskep: Tegnap a rokonértelmű poszt alatt elég világosan összetömörködtem, hogy éppen mit művel Orbán. Megkeresed, elolvasod.

Aron M 2011.07.27. 10:10:17

Nagyon jó írás.
Csak a svábozás kár volt a végén, és kissé pökhendi is.
"Sváb ősapáim valamikor idejöttek a kipusztított magyar tájba, és forradalmárkodás, délibábok kergetése helyett dolgozni kezdtek. "

Az én magyar ősapáim meg itt voltak, forradalmárkodtak, délibábokat kergettek és dolgoztak is.

tarackos 2011.07.27. 10:30:02

Kér részre bontanám a cikkben taglaltakat, az egyik nyugat hanyatlása a másik mivel kellene foglalkoznunk.

Úgy rémlik a nyugat hanyatlásáról már a római birodalomban is filozofáltak, a nyugat mégis él és virul. Rosszabb, jobb korszakok mindig is voltak és lesznek. Nem lehet most eldönteni vége van-e vagy sem. Különben is, a változás nem egyenlő a hanyatlással. A változás képessége éppen úgy a nyugati kultúra része mint egyéb értékek és sztem ezen a ponton értik félre a történéseket. Mert a nyugat egyelőre semmiféle korábbi értéket nem adott fel, még csak a működése sem változott meg, csupán a paramétereket gondolják újra. De ez a normál működés része. Ezt azonosítják egyrészt vmi újdonsült változással -pedig a változás folyamatos- továbbá a hanyatlással. Az utóbbit azért mert bizonyos kérdésekre egyelőre nem született még válasz, vagy a válaszokat újra kell gondolni (bevándorlás, multikulti). De ez nem jelenti azt, hogy a normál működési keretek között nem is lehet válaszolni.

Egyébként nem a nyugat hanyatlik hanem az ipari társadalom általában. Miután olyan minőségűek a termelőeszközök, hogy a javakat a lakosság töredéke is képes előállítani, így nyilvánvalóan nincs szükség annyi termelő munkásra. A mai intézményrendszer pedig erre épült rá, ld. pl. szakszervezetek. Erre a felismerésre nem jutottak még el nyugaton, csak a tüneteket észlelik. pl. nem működnek az érdekképviseletek, vagy nem tudják megemészteni, nem lesz mindenkinek munkája. Az utóbbit is csak a régi kontextusban tudják értelmezni, értelmes munkáról, termelő munkáról beszélnek még ma is, pedig nyilvánvaló, hogy soha sem fog már mindenki termelő munkát végezni, de még csak munkahelye sem lesz mindenkinek.

Mit kellene csinálni? Természetesen részt vehetünk és részt is kell vennünk az EU esetleges újragondolásában. Viszont amíg a termelékenységünk tizede a nyugatnak addig a feladat a hátrány ledolgozása, és csak aztán kellene azzal foglalkozni amivel a nagyok. Ezt ledolgozni 10-20 éves elkötelezett munkát jelent, és még csak el sem kezdtük. Kultúra váltásról lenne szó, amit neveléssel, oktatással lehet megoldani. Az is kérdés, az az elit ami ezen a téren az elmúlt 20 évben nyilvánvalóan megbukott, képes lesz-e ezt levezényelni.

Nos, miután megbuktak sztem nem, minél hamarabb eltűnnek annál hamarabb lesz jó nekünk...

tarackos 2011.07.27. 10:33:22

Egyébként OV annyi, de annyi marhaságot, egymásnak ellentmondó állításokat mondott az elmúlt 20 évben, hogy érdekes lenne arról beszélni miért pont ez verte ki a mandin a biztosítékot. tk. mindenre mondott már feketét és fehéret is, az elmúlt egy év történései között is, de az elmúlt év és az ellenzéki cselekvések között is súlyos ellentmondások feszülnek.

bz249 2011.07.27. 10:38:09

@Doomhammer: Doom most ugy csinal mintha nem tudna, hogy mindez a helyierdeku politikai kiszoritosdi resze. A Fidesznel most valamiert a Laszlo, a Professzor altal megszolithato neptomegekre mennek ra, mert az 1998-as szavazobazist nem fenyegeti semmi. Az egesz politikai taktika, merthogy azok befogott orral majd ugyis.

Mindekozben persze arra ami eddig tortent total felesleges volt a ketharmad, mert ezt a teljesitmenyt eddig nagyjabol egy Kiss Peter es Lamperth Monika vezette szocialista kormany is hozta volna.

Typ3 2011.07.27. 10:41:56

@tarackos: "Úgy rémlik a nyugat hanyatlásáról már a római birodalomban is filozofáltak, a nyugat mégis él és virul."

A nyugati civilizáció NEM azonos a rómaival. Az hosszú haldoklás után 476-ban végleg eltűnt a Föld színéről. A romjain néhány zavaros évszázad alatt kialakult egy új civilizáció, amit most nyugatinak nevezünk. Ebben az időben nem Európa volt a világ vezető ereje, hanem az arab világ, és főleg Kína. Eukleidész könyveit pl. az arabok őrizték meg, arab nyelvről kellett őket újra lefordítani latinra, mert az ereeti görög és latin nyelvű példányok elvesztek. A nyugati civilizáció nagyon sok dolgot átvett az előd rómaitól, mégsem azonos vele.

"Miután olyan minőségűek a termelőeszközök, hogy a javakat a lakosság töredéke is képes előállítani, így nyilvánvalóan nincs szükség annyi termelő munkásra."

Nyugat-Európában biztos azért van annyi bevándorló, mert nincs szükség rájuk...

A többi stimmel.

tevevanegypupu 2011.07.27. 10:43:24

@Doomhammer:

Ha valaki megtanulta, hogy egyszer fenn es aztan lenn, az az idosebb generacio, szoval semmikeppen nem sirdogalok csak konstatlom, hogy most elegge lenn. Viktor mikor atvette a kormanyzast valoban nagy tervekkel indult. Ketsegtelen, hogy akarmennyire is tudta mit vesz at, azert MINDENT nem tudhatott, kesz tenyek ele a hatalom atvetele allitotta igazan. Na meg az, hogy a Nyugat azon nyomban keresztbe tett nagyszabasu terveinek..Orban mindekepen Nyugathoz szeretett volna (most is valoszinuleg) tartozni, hiszen az EU Neppart helyettes titkara (sokadmagaval), de ott is sajat boren tapasztalhatja azokat a nagy kulonbsegeket, amik a regi alapito es nagy orszagok, meg az utolag csatlakozo kis (raadasul a szovjet tombhoz tartozo) orszagok kozott van. Neki aztan nem idegen es tokeletesen ismeros lehet Europa..ezert felo, hogy nagyreszt igaza is van es mashol (is) keres valamit. Gyurcsanyek egyebkent ezt ugyanugy tudjak mint Viktor, hiszen ok is keresgeltek arrafele.

tevevanegypupu 2011.07.27. 10:45:34

@Herr SturmLikudnik:

Persze hogy tereles..ide es oda addig, mig megtalaljuk a helyunket. Elsore nem mindig sikerul, ezt az Orban kormany most eppen sajat boren tapasztalja.(:

tevevanegypupu 2011.07.27. 10:47:56

@Typ3:

"Nyugat-Európában biztos azért van annyi bevándorló, mert nincs szükség rájuk..."

Nincs szukseg rajuk mar nagyon regota. Csak beengedik oket.

winerprince 2011.07.27. 10:50:18

@Aron M: "Az én magyar ősapáim meg itt voltak, forradalmárkodtak, délibábokat kergettek és dolgoztak is."Hát ezen jót nevettem.
Egyébként a szerző ezt a svábos részt nem meggyőződésből tette bele szerintem,hanem mert faszán hangzik.Ma már az újságírás nem informálás elsősorban,hanem művészet.Ütős legyen,érdekes,a többi nemszámit.....

maskep 2011.07.27. 10:54:48

@tarackos: Egyik oldalról az ipari társadalom, mint olyan hanyatlásáról írsz, majd egy bekezdéssel lejjebb a hatékonyságot hiányolod...

A hatékonyság része gazdasági szempontból a költségeknek a lehető legalacsonyabb szinten tartása. Az elsősorban munkaigényes ágazatokban ez a bérköltségek lenyomását jelenti. Ezt neokonzervativizmusnak hívják, és kézzel-lábbal tiltakozik ellene az LMP-től a Jobbikig az egész széles jobboldal. Szépséghibája, hogy ez szétzúzza a belső fogyasztást. Ezt pedig olcsó, könnyen hozzáférhető hitellel lehet kompenzálni. Ezáltal a fedezet értéke irreálisan túlértékelődik, és egy idő után kipukkad, globális pénzügyi, majd reálgazdasági válsághoz vezet.

Másik kiút a belső fogyasztásról való lemondás, a bérrabszolgaság (a munkavállalók és a munkanélküliek lehető legnagyobb fokú kiszolgáltatottsága), ennek a bérrabszolgaságnak kizárólag az alacsony hozzáadott értékű, így viszonylag könnyen megnyerhető export-bérmunka szolgálatába való állítása. A megtermelt javakat nem éljük föl, hanem a jövő elitjének képzésébe invesztáljuk. Elkezdjük másolni-ellopni a sikeres nyugati, izé... keleti termékeket és technológiákat. A nyilvánvalóan folyamatosan jelentkező elégedetlenséget kemény állami erőszakkal tartjuk kézben. Néhány generáció, és a szorgos, munkaalapú lemondás után már igazán merhetünk nagynak lenni. Ez egy sikeres, Délkelet-ázsiai modell.

Van-e "harmadik út"?

Válságos helyzetből csak újszerű megoldások következetes követésével lehet kitörni. Ez kockázatos, de a másolás épp olyan kockázatos.

Orbán megoldása nem újszerú, csak Európában. Ez szimpla utánzás, Bolond Istók módjára: "Jó'van, máskor úgy teszek!"

Újszerú megoldásokat nem javasolhatok, de azt tudom, hogy bármilyen újszerú megoldás bevezetéséhez két út vezet: A kínai és a finn. Az első az erős központi hatalomra, az ettől eltérő megoldások elnyomásának útja. A második a minél szélesebb konszenzus, alapelvek lefektetésének és minden politikai erő általi felvállallásának útja.

Orbán ez utóbbira képtelen, minden porcikája tiltakozik attól, hogy egyenrangú félként politizáljon. Ha a Haza ellenzékbe kerülne, akkor inkább mindent, amit csak lehet, tagad és blokkol. Tehát amíg Orbán Viktor a magyar politika színpadán szerepel, főleg bármilyen főszerepben, addig ennek nincs esélye: Se kormányon, se ellenzékben nem hajlandó megyezni, egyetlen centit hátrálni a totális győzelemtől.

Maradt tehát neki a kínai út. Ez is járható, csak egy vele a gond: Ugyanez az út vezetett Teng alatt Kína fejlődéséhez, mint Mao alatt Kína lepusztulásához. Azoka bizonyos fékek és ellensúlyok, illetve a valós konszenzus, az igazi, önkéntes nemzeti együttműködés hiányában...

tevevanegypupu 2011.07.27. 10:55:25

@Typ3:

Fogalmam sincs. Valoszinuleg humanitarius meggondolasbol. Mas nem jut eszembe, legalabbis logikus, mindket fel szamara hasznos es gyumolcsozo nem.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 10:55:33

@tevevanegypupu:

a honfoglalás óta juropban a helyünk, istvánka a katolikus, koppányka a bizánci utat választotta, de egyik sem akart vissza keletre...

ja tudtad, hogy a keleti szelek nyugat felé fújnak?

Mlaci1 2011.07.27. 10:59:35

@Ansible: Jól mondod. Nekem is egy olyan érzésem van, hogy ez az egész "rendszerváltás" csak papíron létezik (létezett). Ha megnézem a névsort, régi kádereket látok minkét oldalon. MSZP az úgynevezett akkori reformisták, Fidesz a maradék ortodox kommunista "színe-java". Jó lenne már tényleg egy rendes európai rendszerváltás, mert valóban még 50 év és Magyarországnak vége.

reichenberg kenéz 2011.07.27. 11:00:46

Ansible +1 És azért hadd jegyezzem meg hogy izzik parás a hamú alatt. Anyit mondok forró ősz várható...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.27. 11:08:04

@rajcsányi.gellért (ergé):!

www.youtube.com/watch?v=H6yz-v3yqL0

Dús hajába tép a szél,
Kék szemében ott a szenvedély.
Foltos, sokszín ruhája oly sokszor elszakadt,
Álma adja az álmokat.

Megszülte hűtlen gyermekét,
Nem sírt, akkor sem ha elvetélt,
Akármi történt, mindig büszke nő maradt,
Így élt a sok-sok év alatt.

Refr.:
Ezért értsd meg, szeretem őt,
A vén Európát, a büszke nőt!
Nagyon kérlek, becsüld meg őt,
A vén Európát, a gyönyörű nőt!

Magából ad, ha enni kérsz,
Testével véd, amikor visszatérsz,
Ölén a szerelem minden öröme hívogat,
Arcában látod az arcodat

Olasz csizmáján a nap
Remélem mindörökre megmarad
A sötét felhő végre mind aludni tér
Földjében túl sok már a vér

Refr. 4x

ü
bbjnick

maskep 2011.07.27. 11:09:32

@Dr. Zerge: Parancs, éertettem! Rohanok, és olvasom Dr. Zerge nevű klasszikus összegyűjtött írásait. Különösen, hogy ilyen érdemben próbál érvelni, és előzékenyen javasolja műveit.

Leszarom egész konkrétan, hogy mit "tömörködtél" össze tegnap, vagy bármikor, bárhol. Én az itteni hozzászólásodra reagáltam, méghozzá Orbán beszédének a félremagyarázására. Azt pedig nem cáfoltad, csak nagyképűsködtél, mint Orbán szokott érdemi válasz helyett.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:14:48

@Mlaci1:

óóó, vagy újkori honfoglalás keretében elmegy innen a maradék épkézláb ember és akkor az összenőtt elit már csak az időnként érkező ENSZ élelmiszersegélyt oszthatja el ügyeskedve a resztlinek... vagy a végén még tényleg kiegyenesítik a kaszát a zemberek.

izgalmas időket élünk, no

Typ3 2011.07.27. 11:17:27

@tevevanegypupu: A török vendégMUNKÁS valamikor fogalom volt. Én úgy tudom, hogy azért kellettek a bevándorlók Nyugat-Európának, hogy elvégezzék azokat a munkákat, amiket az európaiak nem akartak, illetve hogy a jóléti társadalom alacsonyabb születésszáma miatt kieső munkaerőt pótolják, fenntartva ezzel a jóléti államot.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:21:46

ejnye, a fránya USA megint báncsa a Viktort:

index.hu/kulfold/2011/07/27/aggodik_az_amerikai_kulugy_a_magyar_politika_miatt/

tippeljünk, mi lesz a reakció:

a) a szabadságharc az Orbán szerepét megkérdőjelező, ergo libsibérenc és persze hanyatló nyugattól fokozódik

vagy

b) míves polgári demokrata törvénykezéssel eloszlatja Orbán a megalapozatlan gyanút.

Mlaci1 2011.07.27. 11:22:17

@Herr SturmLikudnik: Csak egy kérdés: Milyen jövőkép van itt Magyarországon? Tisztára mint a brezsnyevi időszak. Egy nagyon nagy pangás.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:24:46

@bbjnick:

jó hogy szólsz, ezt a bukottnyugatos nótát ki kéne tiltani a forradalmi NER gyülésekről

mostantól ez lesz a pártnóta:

www.youtube.com/watch?v=_vy7x1NkUGc

keleti szeleket a magyar vitorlába!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:26:35

@Mlaci1: és a pangáshoz nem társul a gulyaskomancsizmus létbiztonsága, közbiztonsága és nyitva a határ.

1+1=?

tarackos 2011.07.27. 11:32:07

@Typ3: Római-nyugati, ok. Egyébként minden civilizációban filozofáltak annak haldoklásáról, a nyugatiról való sem újdonság.

Bevándorlás: szted a török kukások termelnek? A bevándorlás nem mondd ellent az állításomnak, ahhoz tudni kell milyen munkát végeznek. Az orvos sem termel hanem szolgáltat. Amúgy józan paraszti ésszel belátható, hogy ezt nem lehet megcáfolni. Ha vmihez kevesebb ember kell akkor biza a többi fölösleges...

tevevanegypupu 2011.07.27. 11:35:35

@Herr SturmLikudnik:

Kina is nyugat fele orient-alodik vegulis?(-:

Tündér_Lala 2011.07.27. 11:36:14

@tevevanegypupu: Mi alapvetően a nyugathoz tartozunk, tertoztunk és fogunk is tartozni.
A nyugat azonban válságban van, éppen a nyugati civilizáció ellen ható hibás és kontraproduktív politikai folyamatok és döntések hatásai miatt. Ezen változtatni kell és ha bizonyos dolgokat a siker érdekében a kelettől lehet eltanulni, akkor onnan kell akkor onnan kell.
Mitől sikeres Japán, Dél-Kórea, Kína vagy akár Németország ? Ne kerülgessük a forró kását, bizony a munkához való viszonyuktól.

Az nem működik, hogy egész népcsoportok alapítják az életüket az eredetileg átmenetinek szánt szociális juttatásokra és segélyekre és a gyerekeiknek szánt megélhetési és taníttatási juttatásokra (a faszomból is megélek ).
Az sem működik, hogy ha valaki nyit egy boltocskát, akkor attól nem a tisztes megélhetést várja, hanem kertes házat és villát akar belőle venni és általában meggazdagodni. (Ez mondjuk a szocializmus butikos öröksége.) Egyáltalában az a szemlélet, hogy a lehető legkevesebb munkával (szakmai igényesség és önbecsülés is nuku) a lehető legtöbb pénzt akarnak csinálni és ha ezért dolgozni is kell az már nem is olyan jó bolt.

Nos ezeken a területeken tanulhatunk a kelettől. Ennek érdekében pedig az állam szabályozóinak hibás működését és intézkedéseit a cél érdekében meg kell változtatni. Ha pedig Kínától várhatunk, kapatunk munkát, akkor tőlük kell elfogadni azt. Ez a kialakítandó munkaörnyezet egyébként pedig nem csak a Kínaiaknak lehet vonzó.
Magyarországon a legrosszabb az aktívak és inaktívak aránya. Ennek megváltoztatása azzal hogy mondogatjuk nem változik meg, ahhoz intézkedések kellenek. Most ez történik.

Hogy ezek az intézkedések is egyfajta megszorítást jelentenek ? Igen azt jelentik. Csak éppen az újabb 10 adónem helyett, a társadalom munkával való ellátottságát ezzel a közteherviselést és a fenntartható életet alapozzák alapozhatják meg.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:38:42

@tevevanegypupu:

tehát akkor tegyünk egy nagy kitérőt keletre, csak hogy nyugatra menjünk a végén úgyis? brilliáns, hisz annyi időnk és erőnk van ilyen társadalmi kísérletekre...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.27. 11:39:14

@bz249:
"A Fidesznel most valamiert a Laszlo, a Professzor altal megszolithato neptomegekre mennek ra, mert az 1998-as szavazobazist nem fenyegeti semmi. "

Hát azok a számok, amelyeket én láttam azt mondják, hogy az 1998-as szavazóbázis legalább fele a "nem tudja/nem válaszol" kategóriában van. Jó kérdés, hogy mit lépnének egy tényleges választáson, azonban én azt gondolom, hogy nem mennének el szavazni.

Vagyis teljesül az az ezer éves megfigyelés, hogy a biztos pártszavazókból nyugodtan lehet következtetni a bizonytalanok preferenciájára is.

Azonban van még két év és ez a bizonytalan tömeg akármerre is mozdulhat. Én például azt hiszem, hogy egy "független" mozgalom, ami mögött ott van az ellenzéki pártok, különösen az MSZP infrastruktúrája simán meg tudja verni a Fideszt 2014-ben.

László, a Professzor megszólításában az a fájdalmas, hogy mögötte nincsen több szavazó, mint az ex-MIÉP 3-4%-a. Eszméinek némely része talán népszerű lehet, de az egész koktél egyben túl szélsőséges a mezei szavazópolgárnak és okkal, mivel veretes baromság az egész. Nem is kellene vele törődni, azonban ő és eszmetársai befúrták magukat a Fidesz belső köreibe és színfalak mögötti alkukkal juttatják érvényre az elképzeléseiket. Ezért számít egyáltalán, hogy mit gondolnak és ezért különösen jelentős, ha Orbán szájából a Professzor nézetei hangoznak el.

tevevanegypupu 2011.07.27. 11:40:40

@Typ3:

Ez volt regen. Nemetorszagban nem tudom mi a helyzet a nepessegszaporodassal, de Franciaorszagban nagyon jol allnak sajat maguk is. Jelenleg az ehinseg es a hatalmas munkanelkuliseg miatt meg mindig zudul oda Afrikabol - reszben a volt francia gyarmatokrol - a nep. Van ez a csaladegyesitesi program, olyan arabbal meg nem talalkoztam, akinek ott vagy barhol a nyugati vilagban ne lett volna olyan kozeli rokona, akire hivatkozva - a jelenlegi torvenyek szerint - be ne engednek. Mar regen nincs szukseg a munkajukra, sot a jelenletukre meg kevesbe. Tisztelet a kivetelnek. A multikultura betoltotte szerepet es jocskan tulnotte sajat magat..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.27. 11:43:28

@Herr SturmLikudnik:

Érted tűzbe megyünk vagy a vízbe esünk,
megint húzzuk fel a vitorlát!

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:43:33

@Tündér_Lala:

amit felsorolsz az pompás, de nem spanyolviasz nyugaton se, másutt ajrópában simán megoldották a jogállami keretek betartásával

bazira munkaalapú svájc, rend van és fegyelem, mindez úgy, hogy nincs forradalmárkodás, nincs visszamenőleges törvénygányolás, hetente van népszavazás és nem reszelik az ellenvéleményt, cserébe azonnal kibaszarintják a korrupción ért politikusokat... és libsinek sem mondja senki svájcot, sokkal inkább nyárspolgárinak

miért nem az a dicső példa, hm?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 11:46:44

@tevevanegypupu:

ne félj, a multikultit szépen le is faragják nyugaton, elvi szinten már a mérsékelt erők is beismerik a lilaköd bukását, gyakorlati szinten is megindult a külvárosi csőcselék lepofozása, történt pár schengeni határzárás is... csak a nagy nyugattól való elszakadásban nehogy nyitott kapukat döngetve idejének előtt találjuk magunkat a balkánon újabb pár évtized elszigeteltségre

tevevanegypupu 2011.07.27. 11:46:55

@Herr SturmLikudnik:

Neha nem a legrovidebb ut vezet a celhoz. Nem szeretem Kinat, nem szeretem a kinai konyhat es meg kevesbe szeretem ami ma Kinaban van..ahogy ott bannak az emberekkel (es allatokkal), utalom a Mao fele Kinat is, tokeletesen idegen az egesz civilizaciojuk. Egyetlen dolog tetszett onnet mostanaban, a Tigris es sarkany (vagy forditva(-:) cimu filmjuk..Ezerszer jobban szeretnek Nyugat-Europahoz tartozni sajat jogon es azert, mert ugy tekintenek rank mint egyenrangu, egyenjogu felre.De egyelore nem. Kinanak - rohej - de mi is nyugat vagyunk mar, mi is erdekeljuk oket uzleti szempontbol is. Meg ha gatya-zokni-tornacsuka lerakatkent is fogunk mukodni, ha ez a jelenlegi nehez helyzetben valamennyit segit, am legyen. Kulonben is mar itt vannak evtized ota, szoval most mit tiltakozunk? A szoci-liberal kormany engedte oket ennyire kozel..

Tündér_Lala 2011.07.27. 11:48:57

@Herr SturmLikudnik: Exportáljuk Fletót Svácba és 8 év múlva ott is vészkormányzás váli időszerűvé. :)))

tevevanegypupu 2011.07.27. 11:50:22

@Herr SturmLikudnik:

A multikultibol sajnos nem az jutott Europanak, vagy csak nagyon keves, amire tenyleg szuksegunk lehetne. Vagyis kulturabol keves, emberbol sok. Bar ketsegtelen, hogy hatassal voltak mondjuk Franciaorszagra, legalabbis kulinaris szempontbol: egyik evben a franciak legkedveltebb eledele a kusz-kusz volt.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.27. 11:51:55

@bz249: @Doomhammer:

Olvasták-e a Ilf és Petrov a Tizenkét szék, ill. az Aranyborjú c. opuszát?

Orbán most "Nagy Kombinátort" játszik, úgy véli, ha "a parádét a vezényli", akkor nem tud veszíteni. Lehet, hogy igaza is van: azzal a taktikával nem lehet veszíteni, igaz, nyerni sem igazán.

De mi lesz velünk?

És: a Fidesz ma nem László, a Professzor közönségének játszik (ezek általában öreg haramadikutasok és népibalosok), hanem a kádárnépe reflexeket igyekszik minél inkább felerősíteni.

ü
bbjnick

zenador 2011.07.27. 11:52:10

@bbjnick: Nagyon nagy királyság volt ezt beidézni!

Ki énekelte a Vén Európát? Varga Miklós? Ő is nagy FIDESZ-fan vagy volt...

Itt egy link, a FIDESZ-logó előtt énekel:
index.hu/belfold/2010/valasztas/palcso_tomi_enekli_a_fidesz_unnepi_dalat/

Most elénekelheti a Vén Európát a Vezírnek:)

"Arcában látod az arcodat" :):):):)
"Megszülte hűtlen (!) gyermekét" :):):):)

Na Viktor, most már tükörbe sem kell nézned!

Typ3 2011.07.27. 11:56:05

@tarackos: "Itt Rüsselsheimben egyébként a fél város török, vannak percek, amikor több vendégmunkást és leszármazottait látok elmenni az utcán, mint németet, ez elég vicces. Persze lehet ezt onnan is nézni, hogy legalább lesz, aki fizeti majd a nyugdíjakat, fenetuggya."

Innen:

belsoseg.blog.hu/2011/06/25/leszakado_pofak_szolgalati_veteranok#more3014824

Kötve hiszem, hogy a rüsselsheimi Opel-gyárban a törökök kukásként dolgoznának.

tevevanegypupu 2011.07.27. 11:56:07

@Tündér_Lala:

Pontosan ugy van ahogy mondja. Ki akarna most hirtelen Kinahoz tartozni? Senki. Kizarolag anyagi segitseget remelunk toluk es azt talan meg is kapjuk. Aki ilyen bajban van, az nem tud valogatni. Nyugat-Europa nem akar tolunk semmit - berrabszolgakon meg szemetpiacon kivul - illetve nem is targyalnak velunk masrol. Megsertodtek es bosszut akarnak allni az IMF visszautasitasa miatt es azert, mert szeretnenk elsosorban Magyarorszag lenni..

Fallandraise 2011.07.27. 12:02:18

@Dr. Zerge: nem biztos ám hogy a Kumin féle értelmezés és konzekvencia teljesen fedi a valóságot (én megnéztem a beszédet és pont a teljes kontextusból mélyebb és túlmutatóbb mondanivaló bontakozott ki) szóval bár nem kérte és valószínű nincs is rá szüksége de megvédem ergé-t , nem az ő szövegértésével és olvasásával van probléma.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 12:05:03

@tevevanegypupu:

kezeltesd magad paranoiával

miféle nyugati bosszú? asszed extra energiákat fektetnének ilyesmibe? érdekeidet szemed előtt tartva kell velük is bizniszelni és virulhatsz, mint a többi visegrádi állam, az ő példájuk valahogy mindig elsikkad

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 12:07:13

@Tündér_Lala:

"Exportáljuk Fletót Svácba és 8 év múlva ott is vészkormányzás váli időszerűvé. :))) "

Ez olyan tipikus magyaros felvetés, dögöljön a szomszéd tehene. Nem inkább az ottani jókormányzati megoldásokat kéne idehozni hozzánk? Hogy nekünk legyen jó?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.27. 12:08:07

@bbjnick:
"És: a Fidesz ma nem László, a Professzor közönségének játszik (ezek általában öreg haramadikutasok és népibalosok), hanem a kádárnépe reflexeket igyekszik minél inkább felerősíteni."

Erről panaszkodik László, a Professzor. Én meg azt gondolom, hogy próbálna a Fidesz nekik is játszani, de egyszerűen nem megy. A hatalmas spektrumot befogó tábor ("nemzeti együttműködés rendszere") és a válság szorító kényszere miatt legfeljebb szimbolikus gesztusokat kaphatnak ezek - pl. a tusnádfürdői is - és ezekkel immár nem elégednek meg. A helyzetet rontja, hogy a Fidesz közönségének többi része is hasonlóan gondolkozik, kivéve a már jól ismert, kábé 1.2 millió hívőt (akik szerintem azért hisznek olyan rendületlenül, mert anyagilag függenek a Fidesz Inc.-től).

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 12:12:22

@bbjnick:

hja, a kádárnépe reflexekkel azonban kurvára elszámolja magát a kedves vezér, mert kádár népét nem a döglődő imperialista nyugat mantrája tartotta egyben, ELLENKEZŐLEG, hanem lekenyerezte a népet a lehetőségekhez képest nagy szabadsággal, létbiztonsággal. Most épphogy munkaállam, központfétis és nulla visszapofázás az ábra, ez inkább a kis kopasz receptje, ami komplett szovjet megszállás ellenére is inkább lázadásba torkollott.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 12:13:16

@Doomhammer:

"kivéve a már jól ismert, kábé 1.2 millió hívőt (akik szerintem azért hisznek olyan rendületlenül, mert anyagilag függenek a Fidesz Inc.-től). "

ez pontosan így van

tarackos 2011.07.27. 12:19:52

@maskep: A hanyatlás nem egyenlő a véggel. Az ipari társadalom vívmányai, mivel termelés mindig is lesz, nem avulnak el, legfeljebb már nem lesznek általános érvényűek. A hatékonyság minden modellben értelmezhető, ezért sztem megfér a kettőről beszélni -hanyatlás, hatékonyság- egymás mellett.

Én nem állítom, hogy a hatékonyság növelése önmagában egy út lenne. Inkább előfeltétel a versenyhez. Azt viszont igen, hogy növelni kell vagyis bőven ad feladatokat több kormányciklusra is. Ezt érthetjük úgy, hogy megteremtjük a hatékony termelés feltételeit pl. a megfelelő minőségű humánerőforrást. De ide tartozik sztem a vállalati kultúra színvonalának emelése is és itt már a közszféra is bejön a képbe. (ez egyébként a finn modellre hajaz, de sztem ebben van hosszú távra is tartalék és a nyugat is általában ezt követi)

Az ázsiai modellt inkább kerülném, de egyetértek azzal amit írsz, és sztem a kormány a jelek szerint erre akar menni. Nem is azt emelném ki amit írsz, ez kínában nyerő is volt és bukó, hanem ahhoz kell egy stabil központi hatalom, nálunk ez a fajta stabilitás a választások miatt nem garantálható. A libsi demokrácia egyébként is a konszenzuskeresésre épül.

Harmadik út: nem hiszek benne, kis ország, szűkös erőforrás, ilyenkor a legjobb a trendeket követni nem pedig harmadik utazni. A kreativitást máshol kellene kiélni.

Amit OVról írsz az rendben van, sztem egy megosztó politikus sosem fogja integrálni a társadalmat bármennyire is szeretné. Részemről, jobb lenne nélküle és Ferenc nélkül, nem kellenek nagy víziók amíg az átlagot se nagyon tudjuk elérni vagy fenntartani.

tarackos 2011.07.27. 12:24:00

@Typ3: Én nem állítottam, hogy nem termelnek. De azt Te sem állíthatod, hogy csak termelnek. De egyszerűbb lenne azt cáfolnod, a jelenlegi hatékonyság mellett is biztosan szükség van ennyi termelő munkásra. Mert sztem nem -erre a legjobb példa a mezőgazdaság- és én ebből indultam ki.

Diocles 2011.07.27. 12:29:24

@Kettes:

"Gellért brilliáns levezetése után megint visszarettent a végkövetkeztetéstől. Csak nyafog, hogy a Főnök vállalhatatlan hülyeségeket beszél, de miért, Gellért, miért? Tipp? Telefonos segítség?"

Kivételesen nagyon egyetértünk, ergének a sok Á után ki kéne már mondania a B-t is.

Ki kéne már rakni a címlapra az LMP-emblémát, avagy akkor jöjjön létre a tölgy által vízionált mandiner-párt, lássuk mire mennek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.27. 12:41:44

@Diocles: már máskor is meg akartam kérdezni tőled, hiszen te emlegeted mindig: mi közöm nekem az LMP-hez? Van-e a fenti cikkben (vagy más írásaimban) bármi, ami az LMP ideológiáját tükrözné? Visszakerestem, egy alkalommal fogalmaztam meg véleményt az LMP-ről, itt:

mandiner.hu/cikk/20110329_lmp_ne_bovitsek_paksot

Válaszodat előre is köszönöm.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.27. 12:45:06

@rajcsányi.gellért (ergé): Annyi tény, hogy a következtetéssekkel adós vagy. Persze az ember kitalálhatja, de elírva mégis őszintébb.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 12:46:18

@TaTa86.:

OFF egy regnumos sörözés kéne, mielőtt összeomlik a nyugat és elapad a Köstritzer.

Laikus Érdeklődő 2011.07.27. 12:49:07

Nyugat és a Kelet közötti értékválasztásról nekem ez jut az eszembe:

"Munka alapú társadalom": 2% nagytőkés > 13% ügyeskedő és seggnyaló > 70% dolgozó de megtakarítani nem tudó > 15% kényszermunkás

"Jóléti társadalom": 2% nagytőkés > 13% kistőkés, felsővezető > 70% dolgozó+szolgáltató (Igen, itt virágkötőkre is szükség van, mert a dolgozó réteg is képes megfizetni.) > 15% lecsúszottak, munkakerülők

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.27. 12:50:57

@bbjnick:

tudok jobbat, gellért himnuszát:

!váradi roma cafe/

A tengerparton szép az élet,
a napsugarat magadon érzed.
Árnyékra nem is vágysz
bár látsz ott pálmafát
és mégis jobban csábit
a tested örömére a víz.

Bahama a talpad alatt,
meleg és lágy érzetet ad
és simogat közben a szél,
amikor a vízből majd kilépsz.

Utazzunk el hát télből a nyárba,
Vetkőzzünk fürdőruhára,
Hadd legyen a tested barna,
Májustól a kapu nyitva,
Elhozta nekünk a tengerpartot,
nincs vízum, fizetünk eurót,
Miénk a világ éljen az Unió.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.27. 12:55:02

@maskep: Nem keresed meg, nem olvasod el. Maradsz buta.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.27. 13:01:09

@Fallandraise: Pont egy olyan nick értelmezése fog érdekelni valamely szövegről, aki még a fingnyi kis mondókáját sem képes tagolt, értelmes, hellyel-közzel elfogadható stiláris és nyelvtani keretek között tálalni, hogyne, hát hogyne...

bz249 2011.07.27. 13:06:38

@Doomhammer: hogy mit lepnenek az egy erdekes kerdes. Mert ugye egyelore meg mindig ott van a centralis ize, ahol csak tobbe-kevesbe vallalhatatlan es/vagy retegpartok vannak a Fidesz mellett. Ahhoz meg, hogy atalljon valaki a tuloldalra (mert Magyarorszagon ketfele kormany lehet MSzP vagy Fidesz, ennyi a valasztas) valami irgalmatlan dolognak kell tortennie. Szoval politikailag talan racionalis a hagyomanyos szavazotabor elhanyagolasa, mert majd ugyis visszajonnek, ha tet lesz.

Ugyanakkor mondjuk esztergomi ismerosom azt mondta, hogyha most lenne az onkormanyzati valasztas, akkor kenytelen lenne az MSzP-re szavazni, mert a varosnak mukodnie kell. Szoval be lehet furodni egy ilyen taktikaval. De gyanithatoan az lesz, hogy az 1998-as Fidesz-tabor egy jelentos resze otthon marad, vagy egyaltalan elhuz a fenebe az orszagbol. Ez meg pont eleg egy valasztas elveszitesehez.

bz249 2011.07.27. 13:12:32

@bbjnick: ilyen hulye kerdest, hogy mi lesz? Ami eddig volt, lesznek jobb es rosszabb idoszakok, de ugy altalaban marad a felperiferia. Ami amugy, most, hogy a nyugati centrum ereje csokken egy kicsit szarabb lesz, mint amikor a nyugat eros volt. Akinek szerencseje van az talan valahogy bekerul a centrumba (mint ahogy a finnek megcsinaltak... bar ki tudja, lehet a Nokia viszi oket is a levesbe) akinek meg nincs szerencseje az meg lecsuszik.

Diocles 2011.07.27. 13:24:42

@rajcsányi.gellért (ergé):

nem én emlegettem az LMP-sedést, ez eléggé elterjedt vélemény a mandiner még kitartó és már lelépett jobboldali olvasói körében.

a Kettesnek címzett posztomban két tisztességes(ebb) alternatívát javasoltam, ha valakinek ilyen súlyos gondjai vannak a kormánnyal, akkor az mutasson alternatívát, vállalja fel a közvetkeztetéseket, legyen az akár az LMP, avagy alapítson egy álomkonzervatív mandi-pártot, mozgalmat, lássuk a medvét, legyen tiszta helyzet.

tisztességesebb volna, mint orbánozó díszjobboldalinak, díszfideszesnek lenni.
(ezt most tényleg ne vedd személyeskedésnek, hiszen láthatod, h mások is ezt mondják.)

akkor érdemben két észrevétel:

- a poszt - dobrayval ellentétben - fikázás, túlzó általánosítás, amely a megértés minimumára sem törekszik, gúnyosan megjegyzed, h Orbán bizonyára a Tanú c. filmből vette a Nyugat hanyatlását (holott ennek egész komoly irodalma van, Huntington a legnevesebb, de ha kitérsz erre, akkor őket kellett volna helyretenned:), így érthetően ez elmaradt.

- Szent István nem a Nyugathoz csatlakozott, bármennyire is divatos ma ezt mondani (pláne nem az angolszász liberalizmushoz, multkultihoz, Vörös Dannyhez), hanem a német-római érdekszférához.

a mai értelemben vett Nyugat az 1950-es évekig nem létezett, maga Németország is nagyon sokáig Keleten kereste az útját, a Bismarck-féle és a weimar-i (Rapallo) egyaránt, sőt, a mai Németország is elsősorban Kína fellendülése miatt pörög.

- az érdekszférák, esetünkben a német, adottak, nem kell hisztizni, átkokat szórni, ezt egyetlen politikus sem tudja megváltoztatni, de nagyon helyes, ha tágítani akarja Orbán a kört Kína felé, ne egy washingtoni kishivatalnoktól függjünk csak.

maskep 2011.07.27. 13:34:18

@Dr. Zerge: Hülyén fogok meghalni Dr. Zerge esze nélkül, már látom. Soha nem fogom megtudni, hogy ha Orbán tusnádfürdői beszédében szerinted "a Nyugatról, mint meghaladott civilizációs keretről szó sem volt", akkor az mit jelentett Orbán beszédében az, hogy "...amikor a Róma nagy korszaka véget ért, akkor nem az volt a kérdés, hogy mi lesz Rómával, hanem hogy mi lesz Róma után. Nagyjából ez a gondolat, amellyel érdemes közelítenünk aa.. ránk váró jövőhöz."

Sátán meg a Jocó 2011.07.27. 13:43:52

"Víziók", baszki, kedves posztoló.

Vajon miért van bevándorlóprobléma? A bevándorló nem olyan (volt), hogy azért jöjjön be, hogy gettóba menjen, terrorizálja az őslakókat és megutáltassa magát, nem.
Ő a jobb élet reményében jött ide és gondolta, beilleszkedik. De kisvártatva rájött arra, hogy nincs hova. "Európai eszmerendszer"? "Európai identitás"? Hol? Mihez igazodjon? Hogy legyen jó római?
Nem talált ugyanis semmit, mint liberálmédia által agymosott, gyökértelen, gyomorral gondolkozó, értékrend nélküli, ellustult tömegeket.
Mindegy, megtelepedett. De a gyerekei, pláne lázadó kamaszként nem találtak semmi fogódzót, csak az iszlám radikallizmust, amely értékrendet hirdetett, fogódzót kínált nekik.
Ekkor kezdtek el gettósodni, magasról tenni a közrendre, és mint jó cigányaink, folyamatosan tágítani a határokat, vajon mit visel még el az elpuhult fehér őslakosság? S ők állnak nyerésre
A bevándorlók térnyerésének oka a Nyugat hanyatlása,és ez NEM vízió. Az anyagi javak harácsolása, a gyermeknevelés és gondolkodás helyett az autó 3évenkénti cseréje, a működőképes holmik kihajigálása (lásd ravasz lomizós honfitársaink), a média által harsogva kínált új-szebb-jobb megszerzése iránti, mindent elsöprő vágy.
Ez sehova se vezet.
S ama honfitársaink, akik nagy dérrel-dúrral hangoztatják, hogy ők bizony kivándorolnak, itthagynak mindent, ők is eme csakis gyomorral gondolkodó, materiális javakat, a kolbászból való kerítést hajszoló imbecil fehér réteghez tartoznak.
Nem kár értük, menjenek csak, váljék el a sz@r a májtól.
Miután jó pár éves tanulmányutakat tettem mindenhol a kontinensen, mint a rég jól bevált inas-utak :), úgy döntöttem, nekem itthon a legjobb. Még nem vagyunk olyanszinten, mint Párizs, ahol fehérként már félsz, de még ott sem vagyunk, mint Szófiában, ahol kecskék legelnek a főtéren.
Teszem a dolgom, szépítgetem környezetem, igyekszem környezetem is meggyőzni, hogy lehet másként is élni, mint a hiperek szemetét felzabálni drágán.
Egy idő után elhallgat végre a csak és kizárólag gyomorral gondolkodó, szürke plebs sakálkórusa, s akkor lesz szép a világ igazán :)

Magukfajták: lehet menni vár benneteket Európa! :)

zenador 2011.07.27. 13:45:33

Az ébredéshez egy kis segítség a magam módján, akit meg nem érdekel, az átscrollozza, Az évszámokon lehet vitatkozni. Nehéz a korszakhatárokat mindig pontosan belőni, szerintem nagyjából korrekt a „korszakolásom”:

-> A kezdet — nyolcvanas évek vége, kilencvenes évek eleje <-
Tudtommal a FIDESZ balliberális pártként, az SZDSZ-hez közel álló politikai formációként indult. Az ismerőseim magyar Che Guevaraként emlegették akkoriban. Ha nem is volt elterjedt, ennek a hasonlatnak van szerintem némi igazságtartalma legalábbis Orbán akkori megjelenését és a forradalmi hevületét tekintve:) Ekkoriban hangzott el a „csuhások haza” szösszenet. Még gyerekkoromból emlékszem olyan parlamenti közvetítésre, amikor a fidesz-fiúk kivonultak a parlamentből a KDNP miatt. Tudják/tudjátok: fidelitas = hit, hűség. Gyerekként egyébként nekem is nagyon imponált a FIDESZ modernsége, antikommunizmusa, militarizmus-ellenessége. És persze, ami már történelem: RUSZKIK HAZA! Vagy mégsem?

OK, rendben. Fiatalság-bolondság. Majd megjön az eszük. Egy darabig úgy is tűnt...

-> 1993-2000, Antal halála után — polgári vonulat <-
A kommunikációjukban kezdett megjelenni a kozmopolita-nemzetrontó,liberál-bolsevik stb. jelző. Nyilván hallották/hallottátok azt a kifejezést, hogy elárult FIDESZ-generáció. Ők azok a szavazók/politikusok, akik megmaradtak az eredeti FIDESZ-értékek mellett, csak közben a pártjuk hagyta el őket. Vannak egy páran az országban... Azt hiszem, mostanában őket is kussoltatják egykori bálványaik: szívás.

Antal József halála és az MDF szétesése után, az addig a FIDESZ-SZDSZ által lehortystázott, dohszagú magyar konzervativizmus hirtelen nagyon vonzó lett — vagy inkább ANTAL JÓZSEF halála utáni hatalmi űr kihasználása vált csábítóvá. Antal forgolódik a sírjában. Megjelentek a konzervatív-keresztény-népnemzeti-POLGÁRI értékek a pártban. Na, ez utóbbinak dőltem be akkoriban. A higgadt, jobboldali, NYUGATIAS (mert akkor még NYUGATBARÁT VOLT ám Viktor!) értékek. A FELVILÁGOSULT gondolkodásmód és a FIATALOK pártja, szemben a gulyáskomcsi-balkáni szocikkal. 1998-ban a FIDESZ-re szavaztam, bekaptam a cumit. Sajnos ki kellett ábrándulnom: bratyizás az FKGP-vel, ami az SZDSZ-haverság után ijesztő volt. Ja, hogy a FIDESZ nem fog az FKGP-vel szövetkezni? Persze, nyilván a FIDESZ és Orbán SOHA NEM HAZUDOTT!

-> 2000-2002, kacsintás a szélsőjobb felé, MIÉP-bratyi és az MSZMP-s kormánytagok — elég perverz, ugye? <-
Megjelentek a sugallt gesztusok a szélsőjobb felé. Az is csípte a szememet, hogy a kormány tele volt MSZMP-sekkel. Ezekkel megyünk az EU-ba? A POLGÁR kifejezés is megszédített, de rá kellett jönnöm, hogy a polgárság alatt elsősorban Orbán a saját sleppjét értette, korrupcióban pedig még a szocikat is hajazta. Az árnyékhatalom kiépítése sem tetszett: ügyészség, MNB stb.

Ezen a ponton lenne egy kérdésem a fideszesek felé. A névben a „Magyar POLGÁRI Szövetség” kiegészítés most is érvényes? A POLGÁRI jelző hogyan egyeztethető össze a hanyatló Nyugat elméletével? A POLGÁR nem kapcsolódik egész véletlenül ezernyi szállal a nyugati civilizációhoz? Nem kell a polgár? Csak szólok, ahová most Orbán kacsint, ott k*rvára nem a POLGÁRI értékek dívnak…

-> 2002-2010, ámokfutás, szociális demagógia, harc a baloldali szavazókért komcsizással megfűszerezve, a szélsőjobb támogatása — jó kis turmix:) <-
Egyre nagyobb a sugallt támogatás a szélsőjobb irányába. A POLGÁR-eszmeiség a kukában (amúgy sem férne össze a szélsőjobb értékrendszerrel). Harcos antikommunizmus (ki a f*szt érdekel már, hogy az első Orbán-kormány tele volt komcsival) és a baloldali kormányok teljes ellehetetlenítése. Távol áll tőlem, hogy védjem a szocikat, de nem tűnt fel senkinek sem, hogy Gyurcsány a 2008-as gazdasági világválság előtt meg akarta csinálni a strukturális reformokat? SZOCIÁLIS DEMAGÓGIÁVAL, a zemberek tömegét megnyerte a FIDESZ és blokkolta a reformokat. Ne csodálkozzunk, amiért így tönkrement az ország, ebben a szocik töketlenkedése mellett a FIDESZ állandó gáncsoskodásának is része volt.

Most komolyan, fideszes „polgártársaim”! Mennyivel különb a VISSZAMENŐLEGES nyugdíjfelszámolás, mint a vizit díj? Mennyivel különb dolog a magánnyugdíj pénztárak lenyúlása, mint a magán egészségbiztosítók bevezetése az országba?!?!

-> 2010: neokonzervatív/neoliberális (!), de leginkább meghatározhatatlan maszlag <-
Valljuk be, a FIDESZ nem a polgári értékrendje miatt szerzett kétharmadot. A szociális demagógia aratott itt nagy sikert, ami egy szempillantás alatt elszállt, és a rossz helyzetben lévőknek, sallert és kokit osztott az egykulcsos adóval. Pedig még pár éve milyen jó jött a FIDESZ-nek, hogy ugyanezekkel a zemberekkel megnyerte a szociális népszavazást! Nagyot fordult a világ! Valaki egyébként elmagyarázhatná, hogy mi értelme volt a válságban bevezetni az egykulcsos adót! Azokat sújtja a legjobban, akik amúgy is szívnak. Ráadásul HATALMAS KÖLTSÉGVETÉSI LÉKET ütött, ami eladósodottságot generálhat. A belső fogyasztást sem növelte, mert az emberek nyomorognak az egykulcsos adó miatt. Fogyasztás híján viszont haldoklik a gazdaság. Ja? Hogy vége van a fogyasztói társadalomnak? Pontosabban a szegények fogyasztásának… Gazdagok, akik jól jártak, pedig kevesen vannak ahhoz, hogy fogyasztásukkal felpörgessék a gazdaságot ráadásul külföldön is költenek (pl.: nyaralás), nemcsak belföldön.

Ennyi hazugság, önámítás és csalás után nem értem, hogy értelmes ember, hogyan tarthat ki még emellett a gengszterbanda mellett. Ok, megvan a megoldás: a zsé. Hírtévé és a Magyar Nemzet munkatársai sem hülyék (gondolom a többségük nem), de a fizetésért segget kell nyalni nekik. Véleményem szerint Orbán tovább löki az országot a szakadék felé (a kezdő lökést a szocis elvtársak adták meg), nincs koncepciója, nincs perspektívája. Össze-vissza hazudozik, álfilozófikus hablatyokkal ámít. Csak egy kicsit kell gondolkodni és az ember átlátja a nyilvánvaló logikai buktatókat, csúsztatásokat és az üres szövegelést, az ország meg szépen-lassan lehúzhatja magát a retyón.

De nem baj: a Nyugat is sz*rrá megy és az európai romokon HIÉNAKÉNT még egy kicsit vegetálhatunk!

maskep 2011.07.27. 13:48:24

@tarackos: A rendszerváltáskor, (mert én Orbánnal vagyok nagyjából egyidős, nekem a Fidesz 1988.-ban volt relevancia, 1998.-ban már nyilvánvaló csalódás Orbán kormányzásának kezdetétől,) nagyon szép szlogenekkel örömködtünk a demokráciánkon. Például, az egyik Nagy Igazság így hangzott: A demokráciában változás idején a garnitúrát áldozzuk fel, a diktatúrában viszont a rendszert kell feláldozni a garnitúrának. Ezért stabilabb a demokrácia, mint a diktatúra: Kiszámíthatóak és békések a változások.

A stabilitás nem a választások miatt hiányzik, hanem a konszenzusos demokrácia-modell felrúgása miatt. Ezt Orbán Viktor tette meg, 1998.-ban, a Több, mint kormányváltás, de kevesebb, mint rendszerváltás programjával. Ez, a kétpólusú gyűlölködés piedesztálra emelése (Dr. Zergét idézve: Többször összetömörködtem már, megkeresed, elolvasod:)) vezetett oda, hogy esélye sincs a kormányváltásokkal a stabilitásnak. Orbán Viktor nem hajlandó semmiben sem megegyezni, sem kormányon, sem ellenzékben. Ő alakított ki olyan helyzetet, amit - szerinte, szerinted - csak erős központosítással lehet megoldani.

Merjünk nagyok lenni! A nagyhatalmak, mint Kína, Oroszország, az USA, stb. általában erős központi hatalommal rendelkeznek (más, nem-nagyhatalom nagy országok, mint Kanada, Ausztrália viszont nem...) A kisebb országok, mint általában a (kisebb-közepes) európai országok viszont közmegegyezéses demokráciának köszönhetik sikerüket, mint jellemzően a mintakép, Svájc.

Kérdés, hogy háborúzunk-e? Akkor még egy kisebb hatalomnak is vezénylőtábornokra van szüksége. Támadás előtt nem lehet szavazást tartani. De könyörgöm, béke van! Rendkívüli helyzet, válság, de béke!

Nem, nem a "libsi" kormányváltások okozzák az instabilitást, és nem, nem az erős központi kormányzás a jó, főleg egyetlen megoldás.

maskep 2011.07.27. 13:58:39

@Dr. Zerge: Egyébként meg... Pont egy olyan nick értelmezése fog érdekelni valamely szövegről, aki még a fingnyi kis mondókáját sem képes tagolt, értelmes, hellyel-közzel elfogadható stiláris és nyelvtani keretek között tálalni, hogyne, hát hogyne...

Várúr 2011.07.27. 13:59:12

@Dr. Zerge:
Leírtad, amit magam is leírtam Tusványos után. A nyugat "régi világáról" volt szó, nem a Gerard de Rajcsány által a szövegbe vízionált nyugati kultúrtérségről. Gerard lovagot nem engedném össze egy nyugati várkisasszonnyal. Orbán miatt banyának nézné.

Várúr 2011.07.27. 14:01:03

Más esetekben Rajcsányi ölég alapos. Hülye felületességben nem kéne indexes bloggerekkel versenyeznie, még ha a szándékos félreértelmezés adja is magát.

makacshalacska 2011.07.27. 14:03:28

Az európai társadalom jól akar élni és pont, ez a kiindulópont, a többit majd meglássuk!De hogy itt nem lesz se nyugat, hiába akarják a zemberek, se kelet, hiába akarják a vezetők az fix.

maskep 2011.07.27. 14:05:45

@Várúr: "...amikor a Róma nagy korszaka véget ért, akkor nem az volt a kérdés, hogy mi lesz Rómával, hanem hogy mi lesz Róma után. Nagyjából ez a gondolat, amellyel érdemes közelítenünk aa.. ránk váró jövőhöz."

Mi lett Róma után? Róma tagadása. Kulturális értelemben, persze. Vallási szempontból ma is a világ egyik központja, élén a Pontifex Maximus-szal, a Legfőbb Madárjóssal.

(A szöveg ne zavarjon az értelmezésben ám!)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.27. 14:21:10

össze a ferde (elferdült?) kereszt alatt.

hosszú szenvedések árán a Nyugatot választottuk –

István és Mátyás korában, a reformkor és a kiegyezés idején, és húsz évvel ezelőtt is. Ne adjuk fel ilyen könnyedén ezer év értékválasztását. Ha más nem, legalább a Korona ébressze rá az ország vezetőit minden időben, hogy hol a helyünk és mi a dolgunk."

a kereszt a koronán nem elferdült, hanem lötyög: mindig arrafelé fordul, amerre döntik.

nem igazán értem az értékválasztást, mit kéne most választanunk? mit kéne követnünk? a multikultit? a globalizációt? a melegházasságot? most ez a nyugati érték, a kultúra.
a liberalizmust? az egészséges liberalizmus bennünk van.
nem igazán értem a keleti választást sem, onnan meg mit kéne átvennünk? a gazdasági nyitás teljesen más, mint a kulturális nyitás.
szóval én nem igazán értem ezt a nagy dilemmát, Csé értelmezhetetlen idézet oda, Csé semmitmondó idézet ide.

de ez jónak tűnik:
mek.oszk.hu/02200/02228/html/06/82.html

blah 2011.07.27. 14:23:01

Arra a 98-as miniszterelnök jelölti vitára én is emlékszem. Én akkor már egyetemista voltam és csak röhögtem Viktorunkon, hogy milyen baromságokat hordott össze, egy darab kérdésre nem válaszolt konkrétan és csak azzal foglalkozott, hogy kiforgassa Horn szavait. Na ezek után megdöbbentem amikor a fidesz nyerte a választásokat. Ezen a ponton ébredtem rá, hogy ebben az országban rengeteg a hülye. Aztán Viki király első kormányzása idején szépen megosztotta az országot, ezt a populista, szakmaiságot nélkülöző stílust felvette a többi párt is, és azóta én meg nem járok szavazni...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.27. 14:25:10

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem is olyan rég, pár éve még te írtad le itt, hogy "...Berlin Közép-Európa fővárosa". Valahogy így, sajnos a pontos helyét nem találom azért nem tudom szószerint idézni, de ha emlékszel rá, előkeresheted. Mindenesetre szólok: még ma is az. Ezen egyszerű tény figyelembevételével máris helyére kerülnek a "nyugat" illetve a "közép-európai gazdasági térség" kifejezések Orbán szövegeiben. A folytatás adja magát, nem bonyolult különösebben . )

tevevanegypupu 2011.07.27. 14:53:33

@Herr SturmLikudnik:

Erdekeinket szem nem elott tartva, alazatos seggnyalassal, terdencsuszva targyaltak 12 evig a "nyugattal" es az EU-val. A csehek, lengyelek es szlovakok egeszseges - nekunk ugyan rossz - nacionalizmusa ugy tunik tobbet szamit a nyugat szemeben mint az mszp-szdsz strategia. Tesznek kulonbseget a keleti orszagokkal ezt megtapasztalhattuk sokszor. Valoszinuleg meglpodtek, hogy Orbannal mas lesz a helyzet, ezert aztan szeretnek foldbe dongolni..Nem vagyok paranoias csak kovetem az esemenyeket..Nyugat nem fogad el bennunket egyenragu felnek, Kina pedig felhasznalna azt az icipici kis segitseget amit tolunk remel. Korulbelul ennyi, majd kiderul ezzel a szinte semmivel hova jutunk.

tevevanegypupu 2011.07.27. 14:55:31

@Doomhammer:

Mondjon jobban a fidesznel es Orbannal. Most es itt.

Viktus 2011.07.27. 15:01:22

"Milyen védőoltások kellenek Svájcba és Baden-Württembergbe? Van még vizük, élelmiszerük? Mire kell vigyázni? "

Ez hatalmas :D:D:D:D

blah 2011.07.27. 15:02:41

@tevevanegypupu: én pl nem tudnék rosszabbat... de az akkor sem lehet indok egy értelmes ember részéről, hogy a szarkupacokat szag alapján versenyeztessen...

Fallandraise 2011.07.27. 15:13:36

@Dr. Zerge: ott a pont. nem fogalmaztam helyesen és stiláris hibákat is vétettem tehát olyan szellemi hátrányból indulok, hogy már a hozzá(d)szólásom is bántó számodra. bocsánat. csak arra akartam (szerény képességeimmel) felhívni a figyelmet, hogy a Kumin féle magyarázat amit te voltál szíves mellékelni erősen szelektál OV mondatai között. poszt írója lehet , hogy ebben az esetben jobban értelmezte a retorikai fordulatokkal és többértelmű áthallásos kijelentésekkel megspékelt beszédben rejlő konkrétumokat. és ennek mentén az ott felmerült kérdéseket boncolgatva írta meg az írását. (amiben egyébként én se értek mindennel 100%-osan egyet de ez megint más történet)

tevevanegypupu 2011.07.27. 15:17:03

@blah:

Pedig ugy latom maga szarszakerto, nagyon ismerheti a szagokat.(:

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.27. 15:28:12

@maskep: fékek és ellensúlyok? te még nem vagy tömlöcben??

szóval mint ez a komment, olyan ez a dilemma is nyugat? kelet? ugyan, ez álértelmiségi felhőevés.
nem fogjuk elégetni a nyugati kultúrát, könyveket, életstílust emiatt, remélem, legalábbis nem egy tál rizsért kell itthon dolgozni.
a nyugati ember alig jobb mint a magyar.
a politkusok ott is bohócok, akik összevissza beszélnek, és hazudoznak, csak éppen ott a demokráciafelfogás sokkal inkább hasonlít a valódi demokráciához. szerintem balázs, meggyes ott elképzelhetetlen következmények nélkül. szima, szilágyi és zsák (?) is elképzelhetetlen, eléggé barbár e tekintetben a demokrata szövetség, a fidesz munkája, és eddig mindig azt mondat, ezerszer primitívebb az mszp, de ezen letartóztatások, ügyek után, nem látok különbséget a két posztkommunista párt között. csak a kommunikáció másabb. de engem már zavar, irritál ez az idióta orbán, összevissza beszél ez a szerencsétlen hülye.a szövegírói vért izzadnak, hogy értelmet és tartalmat rakjanak bele a beszédekbe, nem igazán sikerül, így jár akinek önálló mondatai, gondolatai nincsenek.
gyöngyöspata után megmutatta , milyen félhülye. és látszik a harmadrangú amerikai választási tanácsadok jenki elnök beállítása, nagyon béna.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.27. 15:30:12

beszéltek, beszéltek, és semmit nem mondtok, ez nem zavar titeket?

tarackos 2011.07.27. 15:55:55

@maskep: Lehet félreértettél, de én a hátam közepére kívánom a központosítást, egy vízfejű országnak más sem hiányzik. (cégben más téma, de a társadalom nem vállalat) Csak technikai értelemben gondolom azt amit írtam és továbbra is fenntartom, annak a központosított politikának ami kínában működik gátja a választás. De ezen nem rugóznék többet, én is a konszenzusban hiszek.

A többire: akár én is írhattam volna, még a '98 dátum is stimmel bár engem sosem érdekelt egyik párt sem. '98ban semleges voltam irántuk, gondoltam mi baj lehet, jó fejek. Aztán a mancsos sztori után esett le, minden csak színjáték. Szerintem is akkor kezdődött a kétpólusú politika kialakulása és a konszenzusra törekvés ignorálása. Amit akkor gondoltam, ez egy félfeudális gondolkodású, alig polgárosodott társadalom, ma is igaz és most is ezt gondolom.

Ezért nem is látok rövid távon megoldást. Kultúrán változtatni évtizedes meló, és ez a valódi probléma nem az államadósság.

tarackos 2011.07.27. 16:03:03

@maskep: Lehet félreértettél, de én a hátam közepére kívánom a központosítást, egy vízfejű országnak más sem hiányzik. (cégben más téma, de a társadalom nem vállalat) Csak technikai értelemben gondolom azt amit írtam és továbbra is fenntartom, annak a központosított politikának ami kínában működik gátja a választás. De ezen nem rugóznék többet, én is a konszenzusban hiszek.

A többire: akár én is írhattam volna, még a '98 dátum is stimmel bár engem sosem érdekelt egyik párt sem. '98ban semleges voltam irántuk, gondoltam mi baj lehet, jó fejek. Aztán a mancsos sztori után esett le, minden csak színjáték. Szerintem is akkor kezdődött a kétpólusú politika kialakulása és a konszenzusra törekvés ignorálása. Amit akkor gondoltam, ez egy félfeudális gondolkodású, alig polgárosodott társadalom, ma is igaz és most is ezt gondolom.

Ezért nem is látok rövid távon megoldást. Kultúrán változtatni évtizedes meló, és ez a valódi probléma nem az államadósság.

Vén Csataló 2011.07.27. 16:18:07

@Ansible: Úgy voltál te Fidesz-szavazó 1998-ban, mint Horn eftárs. Komcsi vagy libsi voltál vagy és leszel, abból a nem túl okos fajtából, amelyik azt hiszi, hogy ha ex-fideszesnek mondja magát, akkor attól hatásosabbak lesznek az ócska ballib lózungok.

tudi 2011.07.27. 16:20:58

Ez a Nyugat bukása szerintem jó sokáig témát ad és fejvakargatásra késztet sokakat, mert mi bukott meg nyugaton, a multikulti, a túlzott liberalizmus, mert azok bukásával sokan egyetértenének az nem vitás. A fogyasztói társadalom, de hisz az van keleten is Japánban 3 évente kocsit cseréltek a népek meg a sok elektromos kütyü. Jó más kérdés, hogy ott takarékosabbak a népek, mint erre felénk, de lehet az átkos nyugaton is találnánk ilyen országokat.

Bell & Sebastian 2011.07.27. 17:05:50

Értelmezési zavar

- Józsi bácsi, legközelebb a disznóságokat inkább dúdolja!
- Csavaros a, csavaros a hüm-hüm fasza...

na, pont ennyit sikerült megerteni orban beszedebol, es kumin ferenc blogbejegyzesebol az ide potyogtetoknek

Bell & Sebastian 2011.07.27. 17:17:29

@Herr SturmLikudnik: Hát igen, a svájci jobboldal már fel is vetette a Numerus Clausust a bevándorlókra.
Nesze neked népképviseleti demokrácia!

(Ha a Nagyvezír még egy nagyberuházást kiajánl a fhranszia /nemnépinémet eltartóinak, magam is sürgősen kiszeretek belőle, ugyanis ez a legjobb példa arra, hogy ami nekünk rossz, az magának jó. Ha ott nyomják az eurót, akkor kapunk, ha adnak és kuss a nevünk! Vagy nem jól látom, mein Bruder?)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.27. 17:23:55

@Bell & Sebastian: Te elhiszed, hogy nem értik?

bájgúnár 2011.07.27. 17:25:23

". Mert Magyarország hanyatlik, nem is kicsit."
Ez igaz de úgytenni hogy ehez neked ,nekem,nekik közük sem volt önbecsapás!!

is 2011.07.27. 17:40:07

@maskep: 100%-ban egyetertek. nem beszel Orban kepekben. egeszen konkretan megmondja. csak van, aki a sajat fulenek nem hisz, es belekpezel mindenfeleket. mert vagya van nekije, es nem esze. meg hite, foleg negativ, hogy dehat a tobbi az a patas ordog, es Orban csak az egyetlen tiszta lelku hazafi. aztan hetente/havonta a pofara eses.

@poszt: "Emlékszem egy jól öltözött, jól fésült fiatalemberre '98 tavaszáról, aki okos, szellemes válaszokkal szedte szét egy dohányos hangú, homályos múltú, szürkébe öltözött, aktuális pozíciójában épp miniszterelnöki funkciót betöltő apparatcsik mondanivalóját."

Ebben a mondatban joval tobb eloitelet, a szuleid jol lediktaltak, hogy mit lass, meg hit van, mint teny. Mikor 45 leszel, akkor is nezd meg azt a 98-as beszelgetest, hogy meg mindig olyan egyertelmu lesz-e.

is 2011.07.27. 17:43:35

@Bell & Sebastian: ej, de ismeros ez. de honnan is? csak nem az oszodi beszedbol? azt is csak jobban meg kellene erteni, ugye? vagy azt megiscsak szo szerint kell erteni? a kurvaorszag nem magyarazhato, de a borton az igen?

a masik szemeben a szalkat, az egyik meg uvegbol?

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 17:46:13

Megmosolyogtató, bár a Mandiner esetében ez már kötelező, hogy amikor egy témaválasztással csúnyán felmossák velük a padlót (lásd Kumin vs Dobray), akkor nemhogy behúzzák fülüket-farkukat normális módjára, hanem eszelős önteltségükben ragaszkodnak makacsul, konokul beteges téveszméikhez. Szerintem ezzel a Nyugat-rugózással végleg porba döngölte maradék hitelét is a Mandiner. A polgári undergroundból maradt az underground, vagy talán már az se, csak a dölyfösség.

is 2011.07.27. 17:47:56

@Vén Csataló: nem vak ez a lo. csak bator. hogy megmondja, hogy 1998-ban ki mire szavazott.

Bell & Sebastian 2011.07.27. 17:52:57

@is: Ezzel a böszöddel nekem semmi bajom nem volt, jót röhögtem rajta, mikor hozzáképzeltem a körmét rágó, szorongó, komi elitet.

Nekem azzal van bajom, hogy ElQró még nem ül / talpa alatt nem fütyül a szél.

De akár Kövérlacával is példálózhattál volna. Kötelező darab.

columna 2011.07.27. 17:53:10

Nem spilázzátok ezt kicsit túl? Az előző bejegyzés hatására hallgattam meg Orbán beszédét (amúgy meg sem hallgattam volna) és nem találtam benne olyat, hogy ki akarná vezetni Magyarországot a nyugati kultúrkörből. Bizonyos problémákról beszélt, amelyek valósak. De teljes kelet felé fordulásról szó sem volt.
Szövegértésből egyes.

Bell & Sebastian 2011.07.27. 17:55:20

@gloire: Akkor mi ez a reloaded, a tegnapi megfejtés után? Van itt gyengeelméjű tán? :)

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 17:55:47

@columna: Pontosan így van. Már-már kóros, amit ebben a témában a Mandiner művel, szomorú, mert ez olyan népszavás tempó.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.07.27. 18:01:39

@Bell & Sebastian: propagandára ellenpropaganda..

Várúr 2011.07.27. 18:18:41

@maskep:
Róma után Róma tagadása jött és elég sötét évszázadok... Ettől érdemes óvakodni. Nekünk is, a dekadens, elöregedő, termelését Keletre helyező, vendégmunkásokkal kínlódó lusta vén Nyugatnak is.

naugye! 2011.07.27. 18:19:01

Jó poszt, érdekes kommentek pró, kontra, rekontra. De mi lesz, ha visszajönnek a mandineresek?

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.07.27. 18:19:33

@maskep: Csak erre reagálnék, mintegy zárójelesen, széljegyzetként:

A 2009-es Rubicon Középkor c. számát:

www.rubicon.hu/megrendelheto/termek_cikkek/2009_11_tartalom/1/1/0

Itt pedig Katus László: "A középkor madártávlatból" és "Az antik középkor" c. írását, ahol történészek késő ókorról, illetve antik középkorról beszélnek, sokadjára újraértelmezve és árnyalva a "sötét" középkor képét.

naugye! 2011.07.27. 18:21:01

Bocsi, csak most néztem meg azt utsó kommenteket. Már itt vannak.

Várúr 2011.07.27. 18:21:44

@columna:
Orbánt azért fizetjük, hogy valami értelmeset kitaláljon. A bloggert azért fizeti a tulaj, hogy jó hisztisen reagáljon. Hamisítson is, ha kell. Sajna arra kattansz te is, én is, mindannyian.

zenador 2011.07.27. 18:24:57

@Vén Csataló:

Olvasd el figyelmesen az írásaimat. Remélem tudod értelmezni, nem nagy ördöngösség. Magamról igazat írtam. Tudom, nehéz elviselni, hogy már nemcsak a szocik szidják a FIDESZ-t. a Hidd el, épeszű ember nem szavazna most az MSZP-re. Mivel annak tartom magamat, és a legkevésbé sem komcsinak, ezért én sem szavaznék rájuk. Szerintem nem is lesz az MSZP-ből már normális párt, de ez legyen az ő bajuk. Egyébként rengeteget lehetne írni, a szocik hibáiról és a mostani válságukról is. Azonban jelentéktelenné váltak, tudtommal már másfél éve a FIDESZ a felelős hatalmi tényező az országban, az ország léte most TŐLÜK FÜGG, ezért most őket lehet kritizálni.

Gondolom az is feltűnt, hogy rengeteg a két nagy párttól elfordult ember, akik már kezdenek átlátni a szitán és kiábrándultak ebből az egész kócerájból, köztük vagyok én is.

Egyébként jellemző, hogy a felvázolt érvek, tények és logikai összefüggések kontrázása helyett egyből személyeskedéssel indít a reagálás. Ezen a fórumon megadom a többieknek a tiszteletet és egyik kommentezőt sem komcsizok/nácizok le. Ez szerintem alapvető emberi nívó. Bár lehet, hogy egyeseknek már ennek az alapkövetelménynek a teljesítése is nehezen megy és névtelenül mocskolódnak.

A személyeskedés azért sokat elárul a jellemről, stílusról. Talán nehéz lehet hozzászokni, hogy itt olykor szabadon ütközhetnek a vélemények.

Ez még egyelőre nem a Hír tévé és a köztévé, ahol csak egy előírt mantra-hablatyot lehet nyomatni, különben repül az újságíró az állásából. Itt lehet még érvelni, még akkor is, ha ettől sokan elszoktak. Még szerencse, hogy a netet nem lehet kontrollálni.

Tündér_Lala 2011.07.27. 18:53:54

@Herr SturmLikudnik: Svájcot nem én hoztam fel. Az az ország századok óta nem háborúzott, mások háborúiból hasznot húzott, nem sujtotta kommunizmus és rendszerváltás és igen nincsennek posztbolsijaik meg liberálissá vedlett volt ávosaik. És igen ma sem dőlnek be az éppen divatos kártékony ostobaságoknak. Éppen ezért az összehasonlítás igazságtalan.

Ha már hasonlítani akarunk, akkor Ausztriával lehet hasonlítgatni, akikkel a két háború között nagyjából azonos szinten álltunk. Az ő előnyük, hogy 56-ban megszabadultak a kommunizmustól.

unionist 2011.07.27. 18:54:35

basszus. ilyen nincs. egyetértek a mandinerrel.

mement 2011.07.27. 18:56:37

@unionist: Az a kemeny hogy en is....

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:04:54

@mement: @unionist: Az tényleg kemény, mert már patológiás esetnek számít a Nyugat-vesszőfutása a Mandinernek...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.27. 19:05:27

"'98 tavaszáról, aki okos, szellemes válaszokkal szedte szét egy dohányos hangú, homályos múltú, szürkébe öltözött, aktuális pozíciójában épp miniszterelnöki funkciót betöltő apparatcsik mondanivalóját. Tizenhat éves voltam, nekem ez az időszak jutott a politikai ébredéshez. Világos volt a választás, hogy mely politikai erő a múlté, és melyik a jövőé. "

annyit azért hozzátennék, hogy 98-ban is jól rábasztatok, és utána 2010-ben is.

és akkor most eszméltek? vazze, mi ezt már mikor megírtuk.:)

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:06:54

@naugye!: Jó, szerintem is jó látni, hogy egy dühös társaság, amiért ők csak a pálya széléről tudnak óbégatni képes harmadszorra is leégetni magát ugyanabban a témában. Komolyan várom a holnapi nyugatos témát, égessék még magukat.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.27. 19:07:51

@Vén Csataló: Rólad sem könnyű elhinni, hogy nem voltál munkahelyi párttitkár '89-ig.

@proeskontra: Szokásod szerint bíró akarsz lenni azon a meccsen, amelyiken te is játszol. Már legalább tízszer elmondták nektek, hogy szerintük Kumin irreleváns pontosításai nem érintették Orbán beszédének érdemi tartalmát és a szöveg pont azt jelentette, aminek hangzott. Nem volt itt semmi felmosás, nem volt nagy összegfüggés, a géniusz megcsillanása. Neki börtön a hanyatló nyugat, de legalábbis kényszerlakhely, mit kell ezen magyarázni?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.27. 19:09:01

Azért az jó hír, hogy még a csigafelfogású Mandinernek is leesett végre, hogy mekkora szarban van ez az ország Orbán Viktorral.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:13:22

@Kettes: Te mitől vagy hitelesebb bíró, mint én? Szerintem meg Kumin a mutatóujjának felemelésével porba döngölte az egész hisztiző ballib és pöfészkedő neokon sajtót, akik szénné égtek az ügy kapcsán. Csak mivel nekik nagyobb a médiapotenciáljuk megtehetik azt a luxust és pofátlanságot, hogy szénné égve is szajkózzák nyilvánvaló blődségeiket.

Diocles 2011.07.27. 19:15:35

@Kettes:

ahogy Kumin is mondta, ez hitvita kérdése, ha valaki beskatulyázta Orbánt, akkor azok igyekeznek a lehető legrosszabb színben látni.

ha valaki pedig elolvassa a szöveget, akkor az láthatja, h kényszerlakhely kitétel a "jóléti államra" vonatkozik, nem pedig a Nyugatra.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:16:13

@Brendel Mátyás: Nekem is leesne hamar, ha ezzel tudnék címlapra kerülni. Illetve nekem nem, ugyanis én nem ebből élek.

Fullánkos Algol 2011.07.27. 19:18:23

ti már visszaküzdöttétek magatokat erről a kontinensről, úgyhogy lehet is visszatakarodni, mert a további piócáskodásotoknak már véresebb ára lesz

Bloberf 2011.07.27. 19:19:34

Szerintem is Európa a hazánk.
A Kelet még egy jódarabig elég bizonytalan marad. Kinában egyetlen pártkongresszus 180 fokos fordulatot okozhat ami nem valószinü de nem is elképzelhetetlen. Az oroszok maguk sem tudják eldönteni hová tartozzanak. A nyugati életforma vonzza öket ugyanakkor nem birják elviselni, hogy harmad vagy negyed hegedüsök legyenek a zenekarban. Mi keresni valónk van itt. Egy korrekt jó kapcsolat és kész.
60 éves barátság Kinával? Volt egy idöszak amikor a szovjetek és a kinaiak a határ mentén lövöldöztek egymásra és akkor mi nem voltunk nagy barátok a kinaiakkal. Románia de mindenek elött Albánia voltak Kina európai barátai. Aztán valahogy elfelejtödtek ezek a barátságok.
Meg ugye a Volvo bár kinai de azért mégiscsak a hanyatló Nyugatról jön.

bgp 2011.07.27. 19:20:03

@Diocles: Orbánt lehetetlen beskatulyázni, mivel erősen változik a véleménye. Nem nevezném szélkakasnak, mivel a szélkakas le van cövekelve egy pontra.
Inkább egy szorgos halász jut róla eszembe, aki mindig máshova evez, ha már elfogyott a hal az előző helyen.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:22:14

@bgp: Beskatulyázás: diktátor, patás ördög, zsebhitler, miniduce, stb.

Diocles 2011.07.27. 19:24:22

@proeskontra:

túlbecsülöd őket, nem véletlenül hangoztatta mindig is gúnyosan és megvetően tölgy olvtárs a "mandi-párt" kitételt, a Fidesznek az volna a legjobb, ha leszakadna a környékéről néhány elefántcsonttoronyban élő intellektuel.
kitellne belölük egy teljes kormány, csak éppen szavazók nem lennének hozzá :)

persze jól tudják, h ők a baloldalnak csak addig fontosak, amíg legalább formálisan a Fidesz táborához lehet sorolni őket, lehet rájuk mutogatni, h rebellió van, ezért sem vonja le ergé a következtetést, és szakít, fordul szembe nyíltan a Fidesszel, noha ilyen kritikák után ez tisztességesebb megoldás volna.

sepirossenarancs 2011.07.27. 19:25:01

Orbán Viktor szavain sokszor megdöbbenek. Pl. a rendszerváltáskori alkotmány módosításnál pont ő szajkózta, hogy alkotmány perambelum nem kell, nem tartalmazhat ideológiai dolgokat...stb. Kérése meghallgattatott akkor.

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de rendszerváltás környékén még úgy tartotta, hogy a magyarok zöme nem vallásos...stb.

Vannak furcsaságok. Persze húsz év alatt változhatott az értékrendje, de ennyire...Hitelessége O. Viktornak ezáltal nulla felé konvergál.

Magyarország jobban járna, ha Európa részének tekintené magát OV, és nem a nyugat hanyatlásáról beszélne, hanem ellenkezőleg, bizonyítani próbálná, hogy a nyugat nem lejárt lemez és ehhez keresne megoldásokat.

Európának mindig is a perifériáján voltunk, keletre meg nem vagyunk eléggé keleten, az a kultúrkör tőlünk ma idegen is.

Sőt, a nagy munkanélküliség miatt, sok magyar lehet, hogy idegen tőkét addig lát szívesen, míg az munkát ad itthon, de nem jár azzal, hogy külföldiek jönnek ide dolgozni, elvenni előlük a helyet...A minap ilyen okfejtegetést is hallottam reggeli BKV utazásom során honfitársaink beszédoszlányából.Mint ahogy a Kínai egy tál rizsért dolgozni mentalitástól is tartottak, nem lennének restek tüntetni.

Véleményem szerint a szükségleteket jóval meghaladó fogyasztás, pazarlás valóban nem járható út. De nem szabadna nyomorba dönteni tudatosan a magyar embereket, az eleve nem tehetőseket elszegényíteni. Nem lesz motiváló tényező a mi kultúrkörünkben a normális munkavégzéshez, mert ha azt látjavalaki, hiába dolgozik, nem jut egyről kettőre, az nem fog beleadni sokat a kényszermunkába. Csökkenő bérek a gyermekvállaláshoz sem ösztönöznek azoknál, akik akarnának amúgy gyereket.

Másrészt hazánkban nehezen értlemezhető a jóléti társadalom ideje lejárt, helyette a munka alapú társadalomnak kell felváltani szöveg is (max. csak akkor, ha ez azt jelenti, hogy a politikusok ezentúl dolgozni akarnak érdemben :) Hazánkban eddig is sokan munkából éltek. Emellett Magyarországon nyugat európai árszínvonal, de attól messze elmaradó bérek vannak. Érdemes megnézni a vásárlóerőparitásokat is.

Hazánk a történelem folyamán többször sajátos szerepet töltött be, ám soha nem tartozott a nagyhatalmak közé, szövetségesként is lábtörlő. Lehet nemzetieskedni, de gazdaságilag, és világpolitikában nudli szinten vagyunk és voltunk is (sajnos). Mostanság úgy tűnik, olyan, mintha a múltba a feudalizmusba fordulnánk vissza, ehhez keleti barátokat keresve. A haladás viszont előre van. Az otthonunk ma Európa, európai mentalitás, európai módra kell kezelni a problémákat.
Magyarország nagyon kicsi ország, jelentős exportra képtelen, ha szegénység van, akkor a belső kereslet is öszeroppan, akkor magyar termékeket belföldön sem fogja senki venni. Ez további gazdasági visszaesést generál.

Azon kívül hazánk már a rendszerváltás előtt lemaradt technikai fejlettség szinjén nyugat Eu-tól. Fejleszteni kellene, haladni a korral.

Kína nem lehet példa a korrupcióval, emberi jogok sárba döngölésével, megkérdőjelezhető statisztikai adataival. Azon kívül, ha a magyar történelemben elítéljük 56-ot, akkor nem lehet elmosolyodni Kína tibeti akcióján... Kínával lehet barátkozni, üzletelni, abból születhet jó. De Kína erkölcsileg számos téren vállalhatatlan ahhoz, hogy magasztos példa lehessen. Együttműködni nem lehet rossz vele (is), ám számos téren ellenpéldának jó, -európai kulturkörben, európai mentalitással.

A nyugat nem hanyatlik, "csak" válság van. Ha a nyugat bedől, akkor Kína is, mert a nyugati tecnológia került Kínába és nyugati megrendelésből jutott oda, ahova (igaz a hamisításban profi Kína). Amikor a globalizáció behálózta a világot, legalább is jelentős részét, akik ebben a gépezetben benne vannak, azok dominó szerűen mind bukni fognak, ha egyik bedől. Segíteni kellene, hogy a bedőlés ne történjen meg, nem pedig tovább szítani a tüzet és rájátszani, hogy csak azért is dőljön be. Egy -egy átgondolatlan nyilatkozat "magas rangú" politikus szájából veszélyes mulatság.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 19:25:40

Semmi mást nem kívánok, minthogy ugyanúgy büntethessük a cigánybűnözőket is, mint pld. svájcban.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:27:21

@Diocles: Szívemből szóltál, és igazad van, kicsit túlbecsülöm őket. :)

midnight coder 2011.07.27. 19:30:30

Vicces ez a post az eurózóna csődje és egy újabb várható gazdasági világválság előtt. A postíró picit megnézhetné a demográfiai adatokat, vagy csak bemehetne egy véletlenszerűen kiválasztott bevásárlóközpontot és megnézhetné hogy hány kínai árut talál hány európai mellett. Nem kell Orbán ahhoz hogy az ember lássa hogy Európa szarban van. A nyugat ma még viszonylag jó állapotban van - köszönhetően a nagy felhalmozott tőkének, és a beáramoló kelet-európai fiataloknak, akik kulturálisan többé-kevésbé kompatibilisek velük, és készen, kiképezve kapják meg őket anélkül hogy a nevelésükre, képzésükre egy fillért kellene fordítaniuk. Ennek árát persze megint csak a gyarmatok fizetik meg, Pl. mi. De ez a tartalék sem tart örökké.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 19:36:02

@midnight coder: 1986-ban sem sem nagyon akarták elhinni, hogy vége lesz a kommunizmusnak.

Lew Archer 2011.07.27. 19:39:16

Valaki magyarázza már meg, mi a közös egy ír parasztban, egy portugál szardíniahalászban, egy frankfurti pénzügyi elemzőben, egy román töröttautó-kereskedőben és Dániel Péter kaszinótojás-felhasználóban. Szóval milyen közös agendájuk lehet nekik, milyen közös gondolat és érzület köti össze őket, amelyet most Orbán Viktor olyan rútul megtámadott. Társadalom keresztény múltja nem ér, arról mondva van európailag, hogy irreleváns.

mement 2011.07.27. 19:39:17

@Diocles Nem, szoszerint azt mondja hogy nekunk a nyugat kenyszerlakhely volt. A joleti tarsadalomra valo vonatkoztatast Kumin dobta be, (ti pedig ravetettetek magatokat a szikrara, hogy hatha megsem tevedtettek hatalmasat a szavazofulkeben) pedig ha vegig olvasod kurvara nem a joleti tarsadalom vegerol beszel, hanem nagyjabol civilizacios bukast vizional, ami elol nekunk, a nyugattol valo elfordulassal kel menekulnunk.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.07.27. 19:42:06

Megint megszólalt bunkó módon a EU parlamentbe száműzött Fidesz metéltfarkú díszcigány. Tomka is el lesz számoltatva...mert már nem sokáig tart a Nemzeti Szar Banda uralma!!!!

bgp 2011.07.27. 19:46:51

@proeskontra:
ebből 3 arra utal, hogy erősen a kezében tartja a gyeplőt - ami igaz.
2 arra, hogy mélynövésű - ami igaz.

A patás ördög kicsit gáz, de ezt még nem láttam csak fidesznyik írásban (hogy állítólag ezt mondják róla).

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 19:49:02

@Tündér_Lala:

"Éppen ezért az összehasonlítás igazságtalan."

Bárhogy nézem, de Svájcnak is sokkal több köze van hozzánk, mint Kínának, de legyen nyugodtan Ausztria a mintaállam, onnan is van bőven mit tanulni... csak valahogy sose sürgős, a végén még nem a zsiványok járnának jól.

bgp 2011.07.27. 19:51:11

@Anti Anyag: ez minden bűnözőre igaz. Mit szólsz pl. ahhoz a rendőrgyilkoshoz, aki Svájcból hozott fegyvert hozzánk?

sepirossenarancs 2011.07.27. 19:51:22

@Lew Archer:

"Valaki magyarázza már meg, mi a közös egy ír parasztban, egy portugál szardíniahalászban, egy frankfurti pénzügyi elemzőben..."

Magyarázattal nemtudok szolgálni. A nyugati civilizációNyugat Európa, vagy USA, hanem mi is, Közép Európa is nyugati kultúrkörhöz soroljuk magunkat, és Kanada, Ausztrália is beletartozik a nyugati civilizációba. Tehát ha a nyugati civilizáció haynatlásáról beszélne valaki, akkor ez mind bele tartozik.

Nos, közös pont, e civilizációban, hogy idővel a nők egyenjogúak lettek e kultúrkörben, itt jelent meg előszőr (ha fokozatosan is, és még ma is lenne javítani való, pl. munkahelyi díjazás különbségek, negatív diszkrimináció). Elviekben véleményed elmondhatod, alkotmányos jogod (bár, nálunk kezd kétségessé válni). Viszont bitófa nem jár érte. Állam és egyház szétvált (hmm, nálunk itt is visszafelé haladás van).

De ezek mind összekötik a nyugati civilizáció lakosságát, bár bizonyos értékrendekben OV önkéntesen eltávolodik ettől.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 19:54:12

@bgp: No, pont erről a skatulyáról beszélt Kumin is...

bz249 2011.07.27. 19:56:10

@Herr SturmLikudnik: Ausztria egyebkent egy kivalo pelda lenne, merthogy eppen azt mutatja, hogy korrupt balkani suttyokkal is lehet gazdasagi sikert elerni, ha nem az azonnali bevetelre megy ra valaki, hanem hajlando, ahogy a nagy kolto Lezer Dzsoni mondta kockarol kockara epitkezni.

Szoval Ausztria az a szint, amit ki lehet hozni itt lent a Balkanon. Es nem kell hozza olyan sok, nemi onbecsules es odaallas, ugyes propaganda (Beethoven osztrak volt, mig Hitler nemet), a megfelelo respiac megtalalasa, valamint kitartas.

Lew Archer 2011.07.27. 19:57:19

Az is jó még, hogy amikor éveken keresztül jön mindenhonnan, hogy a hagyományos értékek relativizálása, a természetes nemi szerepek elmosása, a társadalom önvédelmi működéseinek durva blokkolása, nem honos kultúrák agresszív betelepítése, egy pöffeszkedő elit pénzügyi manipulációkra épülő hivalkodó jóléte és a hitelre épített fogyasztás jelentik az igazi nyugatosságot és európaiságot, majd a jobboldali közönségnek ebből elege lesz és azt mondja, akkor ebből nem kér: mindig jön olyan konzervatív, aki elmondja, hogy nem szeretjük eléggé a katedrálisok, Nagy Károly és Szent István Európáját.

bz249 2011.07.27. 20:00:03

@sepirossenarancs: "Állam és egyház szétvált (hmm, nálunk itt is visszafelé haladás van). "

Annal is inkabb, mert az egyhaz eleve egy nyugati fogalom. Nincs olyan, hogy szunnita vagy sintoista egyhaz es soha nem is volt, de igazabol meg az ortodox egyhazat is csak Bizanc bukasatol lehet ertelmezni, merthogy elotte az allamigazgatas reszei voltak.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 20:00:09

Ismerőseimmel beszélgetve mindig azt szoktuk mondani, hogy még talán "ergé" a legnormálisabb arc a mandisok között. Azt gondolom, hogy nagy a gáz, ha a fenti cikk írója egy társaságban a király.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 20:04:47

@sepirossenarancs: A nyugati civilizáció kezd eltávolodni azoktól az értékektől, amelyeket mi is fontosnak tartottunk, a család és a keresztény vallás.

A gazdag nemzetek ezt (egyenlőre) meg is tehetik, de a szegényebb déliek és mi nem igazán. Az együtt élő nagy családnak igen komoly gazdasági jelentősége van, hiszen könnyen kivédi az anyagi nehézségeket, a vállalkozásoknál pedig igen komoly előny.

Lehet liberális politikát folytatni, csak éppen nagyon nem kifizetődő. A hajléktalanok szabadságát nem sokan akarják. Tudomásul kell venni, hogy bárhová sorolhatjuk magunkat, de az országot csak mi tudjuk eltartani, ezt nem várhatjuk a nyugattól.

Eléggé érthető, ha a felbomlófélben lévő nyugat mellett, Orbán keres egy célszerűbb mintát.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 20:10:36

@bz249: Ausztria valójában egy hagyományos értékeit körömszakadtáig védő ország. A külföldieket pld. erőteljesebben büntetik mint saját lakosságukat.

Az egyének és vállalkozások szempontjából a településeknek, régióknak jóval nagyobb a szerepe mint az országos politikának. A helyi lakosság érdekei messzemenően előbb vannak mint bárki másé, az egész országot gyakorlatilag érdekek mentén kormányozzák, tehát itt nincs olyan, hogy le kell fizetned valamit, de olyan sem, hogy megúszod a büntetést.

Itt a libsik többsége ezt nácinak nevezné.

JumboJet 2011.07.27. 20:10:51

A Mandiner második nagyon jó írása. Csak miután elolvastam, néztem meg, kinek a "tollából" is való. S lőn csoda, ugyanama fiatalemberéből, akiéből az első igazán jó Mandiner-esszé is, a kínai mélynyalásról.

Kedves Gergő, ismét gratulálok, de nem érzed, hogy akolt tévesztettél? S Kedves Mandiner, miért tűritek meg? Értelmes, esze van, pártatlan. Nálatok az átlagos nívót a legutóbbi, teljesesen téves heylzetértékeléssel indító, teljesen téves következtetést levonó Apoliticus c. cikkek képviselik. Nem zavar benneteket ez a Gergely?

JumboJet 2011.07.27. 20:14:48

Bocsánat a szerzőtől: Gellért.

bz249 2011.07.27. 20:18:40

@Anti Anyag: a helyi politika is meglehetosen talanyos Ausztriaban... azonban az az orszag mukodik. Valoszinuleg azert, mert egyebkent tudjak, hogy mit akarnak es a celjaik eleresehez a megfelelo eszkozoket valasztjak meg.

Amugy igazabol a nagy "liberalis mintaallamok" sem teljesen olyanok kozelrol nezve, mint amilyennek a szdsz-szarmazasuak lattatni akarjak. Viszont otthon valamiert ez a nyugat kep alakult ki, pedig ennek a nagyresze maz, csak ez a maz resze a civilizalt viselkedesnek. Mint ahogy nem szokas az ebed kozben a szarasrol beszelni, noha amugy mindenki szokott uriteni.

sepirossenarancs 2011.07.27. 20:21:57

@bz249:

Igaz. Ám én olyan értelemben gondoltam, hogy a nyugati kultúrkörben ma már közös kulcs, hogy az egyház és politika nem fonódik össze (felvilágosodás óta legalább is), nem kész világképeket kínálnak (hoppá, vagy nálunk mégis?). És nyugati kultúrkörben az egyház sem kíván manapság már politizálni.

Nyugati kultúrkörben ma szabadgondolkodás van.

Ju még eszembe, a nyugati civilizációban manapság már a mérce nem anyagi származás szerinti kiválasztás, hanem észbeli képességek dominálnak (ja, nálunk nyíltan, átlagtól jobban térneek el ettől?)

A nyugati civilizációnak mára sok kialakult közös kapcsa, értékrendszere van, és nagyon szomorúan tapasztalom, hogy az OV kormány ideje alatt rohamosan, nagy léptékben térünk el ezektől.

Pedig nem a közös értékrendekkel van, ezeknek nem áldozhatott le. Hiszen Európa, USA, Kanada, Ausztráliának nem fellegezhet csak úgy egyszerre be. Belegondolt egyáltalán OV, hogy ez így együtt jelenti mind a nyugati civilizációt, a nyugatot?

A nyugati civilizáció nem hanyatlik önmagában, hiszen válság alatt is van a véleménynyílvánítás szabadsága, az emberi jogok...stb.

Ám a fenti nyugati civilizáció értékeitől hazánk nem tudom hova és meddig fog még távolodni. Mert a kilépés, "refeudalizálódás" látszik szerintem hazánkban. Ha eltáncolunk a nyugati értékekből, akkor hova fogunk tartozni? Kínából nem hiszen, hogy sokan kérnek értékekben...A gazdasági együttműködés bizonyos szintje oké, de Kína erkölcsileg, számos emberi méltóságot, alapjogokat sértő dolgai miatt tényleg nem lehet mérce. nyugati kultúrkörben. Lenne Kínának tanulnivalója bőven a szidott nyugattól.

A nyugati civilizáció nem hanyatlik, viszont egy gazdasági válságot kell éppen keztelni. Ennyi a feladat, nem több. Nem kell az országnak keleti értékrendet adni, -mert Európában nem vezet sehova. Amíg Európában van az ország lakhelye, addig bizonyos értékrendek felrugásával, félő, hogy Európában egyedül leszünk, így egy idő után a nyugat mellőzését, megvetését, vagy kinevetését éri el OV. Európai kultúrkörben OV-nak kutya kötelessége lenne, az európai és egyben nyugati civilizációs értékek mellett kiállni, és együttműködési készséget mutatni a gazdasági válságból való kilábalás megoldásához. Összefognia kellene, széthúzás helyett (szerintem).

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.07.27. 20:23:08

@Lew Archer: "Valaki magyarázza már meg, mi a közös egy ír parasztban, egy portugál szardíniahalászban..."

Én se tudom megmagyarázni, de az biztos, hogy az önálló individuumra, mint legfőbb értékre alapított társadalom szülőhelye a nyugat, és a külső vívmányai csak kifejeződései egy belső erőnek, amelyiket igazából maga sem ismer. Ha ismerné, akkor meglátná, hogy ez az erő egy lehetőség a valódi emberré váláshoz. József Attilának van erről egy szép verse:
SZÓLT AZ EMBER

Volt az ember. Járt, megállt, szétnézett,
...
Akkor tovább ment. Járt, megállt, szétnézett,
Aztán azt mondta: Szén és vas vagyok.
És csörömpölő acélműhelyekben
Tűzre dobta a nagy hegyeket,
Hogy a halállal és az új időkkel
Száguldják meg a versenyt dübörögve
Szédítő, karcsú expresszvonatok.

Szólt az ember, szólt, megállt és elment
S csak azt nem mondta, hogy ember vagyok.

...

Nem lényegtelen, hogy a kora középkor első igazi, jelentős keresztény közösségeinek szülőhelye Nyugat-Európa, a korai keresztények Dél-Franciaországból és Írországból térítettek (ők térítették meg a frízeket és az egész északi partvidéket). Ez a szellemi munka nem tűnt el, ennek a nyomai ott vannak ma is a környéken és az emberekben.
Európában még a kereszténység kritikusaiban is , tudtukon kívül, sok keresztény "anyag" van, Nietzsche is csodálkozna, ha tudná, mennyi volt benne. De ez rejtve van, igazából fogalmunk sincs a lehetőségekről, amik várnának ránk, ha feléjük fordulnánk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 20:28:17

@Alfőmérnök:

...na az ilyen túlbizakodottak anno bele is futottak Augsburgnál egy bazinagy páncélkesztyűs sallerba, aztán a józanabbik fele inkább úgy döntött, nem kéne széllel szemben pisilni, hanem inkább belesimulni a Nyugati Együttműködés Rendszerébe.

Viktus 2011.07.27. 20:28:53

"Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont?" – írta a Twitteren az Index cikkére reagálva Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti-képviselője

-

Micsoda markáns megnyilvánulás :D

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 20:31:50

@adamis.ivan:

"Kedves Gergő, ismét gratulálok, de nem érzed, hogy akolt tévesztettél?"

He? Miért tévesztett volna? Miért van az, hogy az ajrópaiság csakis ab ovo ballib copyright és nem lehet konzi brigád is nyugati orientációjú, ajrópai?

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 20:32:59

@bz249: Egy vérbeli libsi ha csak nem nagy városba megy, sikítva menekülne vissza ausztriából, vagy svájcból, hogy mekkora a nácizmus.

Az a titkuk, hogy konzervatívak, a Jobbik ott kb. középen van, továbbá a bűnözést a nagyvárosok kivételével eleve nem tolerálják. Tökmindegy, hogy cigány, vagy svájci.

Ott nincs is olyan, hogy pld. a német turista randalírozik, vagy pld. a büfé mellé hány.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 20:33:57

@Viktus:

szerintem a CIA most kotorja elő éppen tomika bulijainak képeit

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 20:34:44

@Viktus: Azzal együtt, hogy tökigaza van.

És azzal együtt, hogy szerencsétlen hazai libsiknek egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül találni külföldön egy hasonló seggfejet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 20:34:50

@proeskontra:

simán, beleértve az elvek szerint konzi és a címke szerint konzi publicisztikát is

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 20:36:34

@Anti Anyag: Sajnos még vannak jelentkezők bőven...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.27. 20:36:48

Meglehetősen csapongó írás.
Történelem, gazdaság, politika múlt, jelen és jövő időben egyaránt összevetve.
Pedig a képlet egyszerűbb.

Igen Európában vagyunk.
Igen idetartozunk.
De csak ennyi az igaz és a hovatartozás nem vezethető le ezekből.
Legjobb ha megnézzük kitől mit tanulhatunk, remélhetünk.
Kínától gazdaság növekedést, Nyugattól demokráciát szabadságszeretetet, Kelet-Európától jó szomszédi viszonyt.
Miért kéne egyértelműen leszarozni Kínát, vagy Nyugatot, avagy magunkat ?
Nincs ellentmondás, Európa lehet hogy erősebb lett (politikailag), de gazdaságilag mereccsent, méghozzá nem kicsit eközben.

Kína diktatúráját senki nem méltatja, de gazdasági helyzete okán Orbán után Merkellel, majd Amerikaiakkal tárgyaltak, és ott se Tibettel kezdték, és nem is azzal fejezték be a tárgyalást.

Ez nem kizáró vagy, nem hovatartozás kérdése. Mert azon nem változtathatunk, és ennek senki nem is állította az ellenkezőjét.

torró 2011.07.27. 20:37:08

Bármit okoskodhatunk itt a lényeg :
szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=amit_elhallgatnak_a_penzrol_G8qU
Aki szán rá időt több mindent meg fog érteni!

Sátán meg a Jocó 2011.07.27. 20:37:33

@Anti Anyag:

vagy Finnországban.

vagy Olaszországban.

vagy Szlovákiában.

vagy Franciaországban.

Nekem bármelyik megfelel :)

(fú, el is határolódom magamtól és szinte egész Európától :) nem is értem, hol van ilyenkor Mohácsi elvtársnő, hogy az EU-ülésen bepanaszolja... ööö... az EU-t! :D)

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 20:39:32

@Herr SturmLikudnik: Szerintem ez a cikk és úgy általában a Mandi egyre inkább a baromirabeégtünkdemivelmitökéletesnekképzeljükmagunkatezértfutunkmégegykörtabetegestéveszméinkkelésaballiberálisindexenmindenároncímlapraakarunkkerülni konzi. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.07.27. 20:44:37

@proeskontra:

szerintem hamarabb sikerült az értékek mentén cikkezőknek rugalmasan elszakadniuk a forradalmi fosdömpingtől, mint a "ballib" oldalnak a böszmeségtől (mely mellett jó pár galamuszi-nyuszi a mai napig foggal-körömmel harcol)

bájgúnár 2011.07.27. 20:45:23

Oszt mióta tartozunk jurópához?

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 20:46:47

@proeskontra: Helyiértékükön kell kezelni őket, ahogy most szerencsére a Fidesz teszi, azaz magasról leszarni.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 20:48:32

@Herr SturmLikudnik: Értékek, ugyanmár, sértett partvonalról ordibálás, elegáns kisujjeltartás, fellegekben járás, inkább "forradalmi fosdömping".

bájgúnár 2011.07.27. 20:52:42

Vajon tudja ezt az a Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője aki csupán azért mert más valakinek a véleménye letiltja a hozzászólását a blogjához?Talán neki is szólni kellene hogy ahol ő van az balkán és Kádári Acélkorszak.Lehet hogy Lendvai banyus volt a tanitómestere?

bájgúnár 2011.07.27. 20:55:02

@Anti Anyag:
Csak azért kérdem mert földrajzilag tudtommal nemtoltak el minket sehová.Történelmileg meg sosem kellettünk nyugatnak.Szoktuk volt mondani mi voltunk nyugat védőbástyái.Megis köszönték Trianonnal!

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 20:55:33

@Herr SturmLikudnik: Szerintem mindig így kezdődik: Hont András, Debreczeni József és Dávid Ibolya is voltak az "értékek mentén konzervatívok", a jó, a mérsékelt, az igazi jobboldaliak, aztán hamar kibújt a szög a zsákból: Népszabadság, Népszava, 168 óra, Hírszerző no meg Szilvásyval a vádlottak padján. Hát nem lennék meglepve, ha szép lassan a Mandi is ezt az utat járná be.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.27. 20:56:44

@Diocles: Ha valaki elolvassa a szöveget, az azt látja, hogy Kumin pontosításai irrelevánsak. Az meg külön aranyos, hogy Kumin beszél hitvitáról. Ő már csak tudja, mert nem hitből mondja, hanem pénzért.

@proeskontra: Haver, nem én akarom megint lefújni a meccset, amikor bent láttam egy gólt, hanem te. Szerinted Kumin felemelt mutatóujjával szétzúzta a ballib-neokon médiafölényt, amit onnan lehet tudni, hogy szénné égtek, amit meg onnan lehet tudni, hogy elszenesedett állapotukhoz képest továbbra is hajtogatják a magukét. Ez az érvelésed. Kemény. :)

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 20:57:11

@bájgúnár: Nem sorolom fel Neked, hogy hány balliberális blogról tiltottak ki az első nekik nem tetsző véleményre.

Lew Archer 2011.07.27. 20:59:58

@Chanyi:

Maga szerint ebben a diskurzusban a nyugatosság, európaiság a kereszténységet jelenti? Azt kérik számon Orbán Viktortól, hogy elfordult a kereszténységtől? A bejegyzés pedig Európához való hűségünk tartalmaként a keresztény világ visszaállítására való erőfeszítéseket követel?
Azt én értem, hogy maga mit mond, de ez a történet nem erről szól. Olyan kavarás folyik a Nyugat kifejezésének takarásában, hogy képtelenség benne rendet vágni. Figyelje meg: a konzervatív ifjak a tradíció szálainak és hangulatainak beleszövésével akarnak egy olyan európaisághoz hűséget követelni, amelyik deklaráltan szemben áll a tradíciókkal és a keresztény múltat kimondottan irrelevánsnak és meghaladottnak tekinti.

JumboJet 2011.07.27. 21:01:46

@Herr SturmLikudnik: Lieber Herr SturmLikudnik!
Félre tetszik érteni. "Miért van az, hogy az ajrópaiság csakis ab ovo ballib copyright és nem lehet konzi brigád is nyugati orientációjú, ajrópai?" Azzal, hogy azt írtam, a szerző akolt tévesztett, nem en général a jobboldalt minősítettem, csupán a mai magyar, magát jobboldalinak valló, ám attól is meg a pusztán, józan, kiegyensúlyozottan kritikus gondolkodástól igen távol álló tartalomlétrehozó egységeket (média), és nem kevés hasonló gondolkodású embert.
Bár, nem vagyok jobboldalisággal vádolható, de a szitokszóként funkcionáló "ballib, libibolsi" és társai sem ingem. Már rég leszámoltam a vallott eszméimet papíron képviselni hivatott alakulatokkal. Így meg tudtam őrizni józan, kritikus, kicsit kívülálló gondolkodásomat. Vagy épp ezért. Szeretnék én olyan jobboldalt ide mint néhány európai országban van. (Azok, gyakorlatilag, józan, mértékletes liberális pártok mind.) Esküszöm, még szavaznék is rájuk, ha úgy hozná.
Üdvözletem!

mement 2011.07.27. 21:02:46

@Anti Anyag: Mindezt szigoruan nemzetileg egyuttmukodve ugye:)?

Bazzeg, hogy 14 honap alatt nemzeti konzervativokbol mekkora baszott nagy kommunistak lettetek...dobbenet.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 21:03:09

@Kettes: A Te érvelésed mitől jobb, mint Kuminé? Persze azonkívül, hogy Te állítod és köztudottan a neokonoknál csak a balliberálisokba préselődött több tökéletesség és tévedhetetlenségtudat.

NA YA! 2011.07.27. 21:03:18

@rajcsányi.gellért (ergé): hát igen, kezdtek kifordulni a padisah mögül, ó dicső vitézek! Kár! Pedig végignéztem volna....

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.27. 21:07:31

@Diocles: A Fidesznek rengeteg arca és hangja van, és mindegyikre szüksége van a kétharmadhoz. Ha a Fidesz elutálja magától a nyugatos konzikat, attól a Fidesz kevesebb lesz. Én speciel sokkal jobban örülnék, ha lenne egy olyan jobber párt, ahol a mandineresek (értékvilágát valló komoly emberek) a véleményvezérek, mint hogy a Fidesz egy a posztkommunistáktól a nyugatosokon és a keresztény csendőrárvákon át a sámánista kisnyilasokig mindenkit felölelő néppárt, ami a hét minden egyes napján képes mást mondani ugyanarról a dologról.

mement 2011.07.27. 21:07:46

@bájgúnár: Akkora faszparaszt idiota vagy tortenelembol, hogy ezt egyszeruen nem tudtam szo nelkul hagyni.

Megis mi koze van peldaul a Nandorfehervari diadalnak, a trianoni bekediktatumhoz, es hogy a francba vagy kepes komoly arcal levonni ilyen kovetkeztetest?

Amugy vagy 20 eve uldoztuk el keleti vilagresz egyik meghatarozo hatalmat, aminek uralma elleni harcunk a a modernkori identitastudatunk felet minimum kiteszi, te meg annak tapsikolsz hogy mindezt szep lassan szembekopjuk?

NA YA! 2011.07.27. 21:08:32

@bájgúnár:"Oszt mióta tartozunk jurópához?"

Ne pityeregjél, kicsi védőbástya!:P

JumboJet 2011.07.27. 21:13:07

@proeskontra: Engem például a Gyurcsány blogról, pedig a szó nem jobber szitkos értelmében ballib vagyok! :)
MIndössze annyit írtam, hogy az MSZP ezekkel a nevekkel mi a jó istent akar, viszont, ha e nevek tulajdonosait elküldjük, ki lesz az aki beáll az MSZP logó alá?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.27. 21:13:15

@proeskontra: Attól, hogy nem állítom, hogy bárki is megsemmisült vagy szénné égett volna. Ez egy szövegértelmezési vita, ami nyilvánvalóan függ a befogadótól. Igen, Kuminnak igaza van, aki Orbánt egy frusztrált kényszerdemokratának tartja, az azt olvassa ki a szövegből, hogy bedurcizott az általa kiosztott (haha) sallerok miatt az EU-ra. Aki meg a 21., sőt a 20. és a 22. század legnagyobb politikai géniuszának tartja, az meg a levegővételéből és a torokköszörülésből is le tud vonni olyan mélyértelmű megállapításokat, amelyek ellentmondanak a tételes szövegnek. Ha nekem nem hiszek, keress valakit, aki képes elfogulatlanul értékelni Orbánt és nem funkcionális analfabéta. És ne akarj megint magad bíráskodni.

Fallandraise 2011.07.27. 21:15:49

@proeskontra: ha az index- hvg kiemel és kihangsúlyoz valamit a beszédből az akkor csúsztatás, túllihegés stb. (lehet az egyébként) ha Kumin úr (akinek egyébként sokszor igaza van) "gálánsan" elhallgat a beszédből lényeges részeket az viszont teljesen rendben van !? kettősmérce...kettősmérce
az a baj amúgy hogy a lényeg sikkad el sok értelmezés vita közben

JumboJet 2011.07.27. 21:16:34

@Kettes: Ott a pont. Egy eféle jobbos pártot én is el tudnék viselni, pedig nem vok jobbos! Én a FIDESZT nem tudom elviselni, nem úgy általában a jobboldalt.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 21:19:43

@adamis.ivan: @Kettes: Én inkább a baloldalon nem látom a normális, vállalható, szalonképes pártot. Pedig nagy szükség lenne rá. Legnagyobb elkeseredésemre, pedig sokáig bíztam az LMP-ben (vagyis inkább személy szerint egyedül Schifferben), mára egyértelműen kiderült nem lehet más a balliberális oldal. Legalábbis egyelőre ez a helyzet.

lanyi 2011.07.27. 21:22:44

Hát (ezzel nem kezdünk mondatot) orbánista barátaim, azért rázok férne egy kis olvasás, tanulás.

Csak hogy tudjátok:

A nyugat annyira hanyatlik (rothad ), hogy Németországban az egy főre jutó nemzeti össztermék 10 azaz tíz szerese Kínáénak. És növekszik:)

Továbbá létezik úniós jog, ami ránk is vonatkozik.
( szerencse hogy egyelőre nem kínai )

Jobb ha tőlem tudjátok, hogy ebből a válságból is ki fog lábalni a "nyugat"

Én ebbe a kúlturkörbe szeretnék tartozni.

Orbán meg a Gazsi fiával meg az egész pereputtyával költözhet felőlem kínába:)

Persze, ezt az egészet kedvenc diktátorom sem gondolta komolyan, csak az elhülyült követőinek szónokolt.
Majd figyeljétek meg, az európa parlamentben, hogy be fogy nyalni a vezető hatalmaknak:)

Jut eszembe tudjátok hol lesz Kína európai logisztikai központja?
Helyes válasz:

Szlovákia, Bratislava (Pozsony)

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.07.27. 21:23:31

@Lew Archer: Én azt szerettem volna mondani, hogy az individualitásnak az az ereje, amiből a nyugati kultúra született, amely kultúra lehetővé teszi az individualitásra alapozott társadalmat, az a kereszténységnek köszönhető. Hogy miképp, hogyan, az biztosan nem mechanikus, külsőleg "bizonyítható" folyamat. Krisztus volt az a lázadó (bár voltak előhírnökei), akinek először volt ereje a törvények külső követésével az "önjáró" egyéniséget szembehelyezni. Ez az erő volt az, ami valahogy elterjedt a földrészen, megmaradt olyan szellemi központokban, amik pl. Írországban vagy Franciaországban alakultak ki., és lehetővé tette a nyugati individualizmust.

Orbán kritikája szerintem felszínes, annak nem is próbálok értelmet adni, csak azt próbáltam körüljárni, mi a közös Nyugat-Európában, mert érdekel a téma.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.27. 21:28:40

@lanyi: Ennek ellenére a Németek hamarabb fognak bedőlni gazdaságilag, mint Kína.

Éppen a Nyugat miatt. Európa miatt.
mert ők és bankjaik finanszírozzák az Európa Unió és országai adósságállományának nagyrészét.

És ha a Görögök, Portugálok, Olaszok, Magyarok, ... csődbemennek, akkor azt nagyon megszívják.

Ezért mentik ezeket.
Pedig gyökeres Nyugati avagy Európai változás nélkül, gazdaságilag ezen országok és mindenki a térségben a bankrendszer összefonódása miatt, menthetetlenek hosszútávon ebben a formában.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.27. 21:30:40

@lanyi: "tudjátok hol lesz Kína európai logisztikai központja?"

Erre van valami forrásod ?
Tényleg érdekelne. Kösz.

JumboJet 2011.07.27. 21:32:47

@proeskontra: Kedves proeskontra! "Én inkább a baloldalon nem látom a normális, vállalható, szalonképes pártot. Pedig nagy szükség lenne rá. Legnagyobb elkeseredésemre, pedig sokáig bíztam az LMP-ben (vagyis inkább személy szerint egyedül Schifferben), mára egyértelműen kiderült nem lehet más a balliberális oldal. Legalábbis egyelőre ez a helyzet. " - írod. És normális, képviselet nélküli ballibként írom: én sem látom. Csak én sosem hittem az LMP-ben, pláne Schifferben nem. (Engem irritált a Sólyommal közös Védegyletezésük). Az LMP hamar bebizonyította, hogy NLMP. Én így írnám át a szövegdet: "Semelyik sem látom a normális, vállalható, szalonképes pártot. Pedig nagy szükség lenne rá. Legnagyobb elkeseredésemre, mára egyértelműen kiderült Nem Lehet Más a Politika. Legalábbis egyelőre ez a helyzet, itt Magyarországon"
Mert azt nem mondd, kérlek, hogy egy ilyen Fidesz, ilyen egy éve után (hazudnak reggel, délben, este, folyamatos elkúrásban vannak), Te a jobboldalon rózsásabb helyzetet látsz, több tiszta forrást! Ugye, nem ezt mondod?

JumboJet 2011.07.27. 21:41:59

@proeskontra: Hidd el nekem, hogy alapvetően nem az eszmék buktak itt meg - bár nyilván átalakultak a világgal együtt -, hanem az azokat képviselni jelölt/hivatott alakulatok. (pártok és politikusok). A szervezetek és az eszmék bukását nem kellene összekeverni gondolkodó embereknek, hisz, a jól működő országokban többféle józan eszmerendeszer működik együtt, keverten, (akár egy párton belül is, eltérő hangsúlyokkal), és ez alakítja ki azt a mienkénél élhetőbb atmoszférát, politikát amiben/amitől prosperál egy ilyen ország.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.27. 21:42:23

@adamis.ivan: Én speciel de. Gazdasági értelemben mindenképp jobbnak tartom a Fideszt az MSZP-től teszem azt.
Az összes többiben egykutyának gondolom őket.

98-2002 után 2006-os EU bevezetéssel kampányolt az MSZP. Ma meg tudjuk, hogy azt se tudjuk mikor lesz rá esély.
2010-ben már a Görögökkel egy lapon emlegettek minket gazdasági válság tekintetében.
Ma már a térségben a Spanyolok, Írek, Olaszok is mögöttünk járnak, a válság előszelét illetően, és 2010 óta talán mi voltunk az egyetlenek akiket a Fitch Európában feljebb minősített.

Szóval kicsinység a gazdasági szempont, a többi szarhoz képest, amit mindenkitől kapunk (lopás, korrupció, haverok, nokiás dobozok, hazudozás,..) de számít.
Nem beszélve arról, hogy gazdaságilag is lehetne jobban csinálni, nem kicsit. De rosszabbul is, és ez elég az ítéletemhez tapasztalati úton.

Lew Archer 2011.07.27. 21:43:51

@Chanyi:

Pontosan értettem én, de hát ez már offtopik, ami persze nem tragédia.
Érdemes még összevetni, hogy a keleti kereszténység területén miért nem alakult ki ez a fajta individualizmus.
És ne feledjük a nyugati ember fausti arcát sem, amely valahogy megint csak a sokrét hajtogatott keresztény szemlélet terméke: a felismert kegyelem mellett egérutat kereső, Istentől függetlenül boldoggá lenni akaró ember végeláthatatlan útja és nagyjából megoldhatatlan problémája.

Gekko 2011.07.27. 21:44:17

@Anti Anyag: Politikai- vallási hovatartozástól függetlenül, miért kell ilyen butaságokat mondani (neked) távoli országokról? Az óriások földjén meg nem szeretik a kicsi piros embereket. Ja, és ott nincs boszorkányság, mert nem tűrik el. Heee?

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 21:54:01

@rajcsányi.gellért (ergé): Drága ergé, pontosan tudod Te is, hogy az igazán ügyes propagandista úgy űzi mesterségét, hogy közben nem lóg ki a lóláb, jobban mondva az LMP-logó.

_andris 2011.07.27. 22:01:55

Szerintem hagyjuk ezt az egész retorikát, ne menjünk se nyugatra, se keletre, üljünk nyugton a fenekünkön. Az egész metafora rég túl van már terhelve.

lanyi 2011.07.27. 22:05:13

@Trompf:

Tájékoztatás fidesz módra:)

Amiről a dolgozó nép nem tud az nincs is:)

Majd szijjgyártópeti megmondja mi az igaz:)

lanyi 2011.07.27. 22:07:58

@Trompf:

Magyarország négyszer annyit importál kínából, mint az oda irányuló export.

És ebben a csempészárú nincs benne:)

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 22:17:41

@Gekko: Valójában a hazai ballibsikről mondtam véleményt, csak te nem értetted. (Vagy nem is akartad érteni)

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.07.27. 22:21:34

@Lew Archer: Igaz. Az egérútkeresés is ismerős, sajnos.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2011.07.27. 22:24:00

A holnapi nyugatos orbánfikázó cikket melyik önelégült írja? A legjobb talán az lenne, ha a Mandiner-kollektívának ki lenne adva házi feladatnak, hogy mindenki írjon egy esszét arról, hogy "Miért utálom a Fideszt és különösen Orbán Viktort, főleg amióta a Nyugat helyett a Keletet választotta? címmel és akkor szépen a nyári uborkaszezonban minden napra meglenne a főoldalon ajánlott Mandi-cikk.

Fallandraise 2011.07.27. 22:27:13

@Anti Anyag: sajnos ez az ország jelenleg semmilyen formában nem tudja eltartani magát. függetlenül jobb-bal-közép vagy bármilyen kormányzástól. ennek sok oka van. kezdve a nyersanyag hiánytól a korszerűtlen mezőgazdaságig , a kutatás-fejlesztés nem megfelelő támogatásán (hú de finoman fogalmaztam) át a politikai elit, legszebb banánköztársasági állapotokat megszégyenítő magatartásáig. és Orbán nem keres 1 másik mintát hanem azt mondta nála van az egyetlen recept amivel el lehet kerülni az összeomlást és csak a 2/3-os forradalom által felhatalmazott új állam fogja (és már 1 éve ezt csinálja) az újkorszak szabályait lefektetni. aztán lehet hozzánk jönni tanulni

Fallandraise 2011.07.27. 22:31:50

@Anti Anyag: hát amit meg a Svájc és Ausztria vidéki életéről és annak nácizmussáról írtál az meg úgy hülyeség ahogy van.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.27. 22:37:59

@Fallandraise: Az a helyzet, hogy 2006.október 23-a-i véres események és az utána következő, legfőképpen Fehérorosz minta szerinti tárgyalás, továbbá börtönbéli, rendőrségi eljárások után senki nem gondolja itt (a ballibsiken kívűl), hogy az EU-nak legalább a demokráciaexportja jól működne.

Túldimenzionálod az EU-t és Orbánt.

A másik hsz.-hez: Tudod mikor lenne képes egy hazai libsi elviselni azt, ami ezeken a helyeken egy vidéki városban mindennapos.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.07.27. 22:40:58

A Gundel riporter úgy nyalt a Szíjj ártónak a meccsen, ahogy egy megmaradt MTV-snek illik.

A Szíjj ártó "lendvayildikó" PÉter viszonylag normálisan, emberien nyilatkozott a végén.
Nem kellett fidesz módon hazudoznia, blöffölnie, sunyiskodnia.
Na azért nem nőtt egy dekát sem a szemembe!

odamondó 2011.07.27. 22:48:36

Azért nem a nyugatot oldjuk meg, mert a magyar politikai elit mindig is a seggnyalásban akart elsőséget szerezni a világon. De ha már nagyon a megoldásokon gondolkodunk először oldjuk meg a hazai mezőgazdaság kérdését próbáljunk kicsit önállósodni és ne a kelet seggébe bújjunk bele élből.

Rwindx 2011.07.27. 23:00:18

Még nem olvastam el a kommenteket, majd később megteszem.

Természetesen Európához tartozunk és nem a Kelethez, de ez csak annyit jelent hogy együtt vagyunk szarban. A hanyatlás nem most kezdődött, és nem is hirtelen fog lezajlani, ahogy a Római Birodalom sem pár nap alatt tűnt el, sőt nyomai, hatása máig itt vannak.

Viszont a hanyatlás megállítható és visszafordítható lenne (nem a Kelet által, hanem magunk által), ha teszünk ellene, de egyelőre nem tesz senki semmit. A aktuális válság egyébként nem a hanyatlás része, azok periódikusan ismétlődnek, a hatása annyi hogy az emberek elkezdék keresni a probléma gyökerét és a megoldását, ilyenkor pedig előkerül sok minden, hamis és igaz dolog egyaránt. Eddig a jólét elfedte a problémákat, de most inkább felszínre kerülnek.

columna 2011.07.27. 23:03:08

Sziasztok! Cenzúráz a Mandiner? Nem találom az előző hozzászólásomat. Ha mégis megvan bocs, késő van...

Szóval: az előző hasonló témájú cikkre reagálva írtam, hogy szövegértésből egyes. Amúgy nem értem, miért spilázzák ennyire túl.

Orbán nem azt mondta, hogy forduljunk el nyugati kultúrától, és most aztán arccal a keleti puszták felé. Nem azt mondta, hogy a nyugati civilizáció en bloc egy börtön. Csak bizonyos gazdasági jelenségekre reflektált, amelyek mögött nyilván szellemtörténeti és társadalmi folyamatok is vannak. Az egész értelme annyi, hogy most nem kapunk kész recepteket nyugatról, mert jelenleg ott sincsenek ilyenek, ezért el kellene kezdenünk gondolkodni. Ennyi.

Ha valaki végighallgatja a szöveget és van egy kis szövegértési képessége, nem lát bele többet, mint ami elhangzott.

Ja, és a félreértések elkerülése végett: nem volt jó előadás. Unalmas, amolyan "nesze semmi, fogd meg jól"! És meg se hallgattam volna, ha nem olvasom el az előző bejegyzést. Amiatt kezdett érdekelni. De a meghallgatás után az lett az érzésem, a szerzők vagy nem hallották Orbánt, vagy alapvető szövegértési gondokkal küszködnek, vagy csak a nyári uborkaszezonra való tekintettel nagyot akartak durrantani.

A kommentek számát tekintve sikerült is, és a kommentelők be is ugrottak.

De kérdezem: ki hallgatta végig az előadást? Most komolyan...

Fallandraise 2011.07.27. 23:17:00

@Anti Anyag: nem dimenzionálom túl Orbánt, de most ő ennek az országnak a miniszterelnöke és amit mond annak súlya van. az EU pedig nem halott vagy haldokló kezdeményezés hanem 1 sok hibával működő de folyamatosan változó szervezet aminek mi is a tagjai vagyunk úgyhogy rajtunk is múlik hogy merre-hogyan fejlődik tovább. jelenleg megkerülni és/vagy figyelmen kívül hagyni minimum felelőtlenség.
a másikhoz: nem szeretem az általánosítást de az én tapasztalataim (személyesek és sok barátomé) nem támasztják alá amit írtál.

Fallandraise 2011.07.27. 23:29:30

@columna: én végighallgattam és a tegnapi poszthoz írtam is 1 hosszabb kommentet amiben idézetekkel megtámogatva próbáltam alátámasztani hogy mi is hangzott el a beszédben pontosan. Valóban nem a nyugati kultúráról beszélt hanem a globális hatalmak és globális piacok korszaka ért végett szerinte ami a folyamatos fejlődés és a gazdaság és a fogyasztás növekedése jellemzett. de nem jól írod hogy ...."mert jelenleg ott Sincsenek ilyenek" mert Orbán azt mondta ott nincsenek de nálunk megvan a recept és minket másol már mindenki.

Dendrobatidae 2011.07.27. 23:35:28

Az igazság az, hogy könnyebb a keletet utánozni, mint a nyugatot. Nem történt más, mint hogy Orbán lerakta a lécet bokamagasságba. Ezt talán könnyebben át tudja ugorni.
"Nem kell a dekadens nyugat a fogyasztói társadalmával, három évente új autó, négy évente lakásfelújítás, hamburger meg kokakóla-mámor... Lám, lám, válságban vannak, haldoklanak szegények. Hiszen most nem három, hanem négy évente cserélik az autóikat.
Távolodjunk hát tőlük, mielőtt megfertőzik a mi bivalyerős, haladó társadalmunkat! Munkaalapú társadalom! Ez kell nekünk, nem a dekadens nyugat! Dolgozzunk, dolgozzunk és dolgozzunk, de ne fogyasszunk! Mert a fogyasztás rossz! Dekadensé tesz! Bérmunka! Ez kell nekünk! Lám, ott van Kína! Ő a mi új példaképünk! Termelnek, de olyan kevés bért kapnak a munkások, hogy nem fogyasztanak! És lám , nincsenek válságban!
Tehát:
magas bér=hanyatlás
Éhbér=fejlődés."

Na, kb ennyi jött le nekik a minket körülvevő világból. De természetesen ez az új koncepció rájuk nem vonatkozik. Ők nem fognak kiszállni a szolgálati audiból, és nem fognak átlagbérért gombot nyomogatni. Azt már nem! Hiszen Kínában is vannak milliárdosok!...

A kérdés csak az, hogy mit szólnak majd hozzá a sokat emlegetett "emberek" mikor majd a többségnek is nyilvánvalóvá válik, hogy mire megy ki a játék, mi az új koncepció lényege.

somogg (törölt) 2011.07.27. 23:36:32

tetszik a cikk, olyan mint egy ima. ez a kedvenc reszem: " a Korona ébressze rá az ország vezetőit minden időben, hogy hol a helyünk és mi a dolgunk".

a viccet felreteve jo lenne ha felebrednetek kedves jobbos pajtasok. orban nem egy "most kicsit iranytteveszett, de amugy jo arc", hanem egy gatlastalan karakter, akit csak a hatalom erdekel. ennek erdekeben gyulolkodest szit, behazudik mindent amit a sok kis hulye hallani akar. hogyan akarhatna reszt venni europaban? ott kooperalni kell es nem meno a korlat nelkuli hatalom. nem veletlenul hogy kina az uj irany, ott egy szuk elit leosztja a lapokat, a tarsadalom 90%a pedig dolgozhat a megvalositason kerdes nelkul.

miert nem csinaltok vegre egy rendes konzervativ partot, ami az europai jobboldali ertekek szerint politizal? az igeny lathatoan megvan bennetek, hiszen forog a gyomrotok ettol a nemzeti szinure festett onkenyurtol.

Dendrobatidae 2011.07.27. 23:54:01

@Fallandraise:
"a globális hatalmak és globális piacok korszaka ért végett szerinte ami a folyamatos fejlődés és a gazdaság és a fogyasztás növekedése jellemzett."

Hát, ha ez tényleg így van, akkor még annál is hülyébb, mint eddig gondoltam.
A globalizáció nem más, mit az emberiség fejlődésének története. Kb azóta tart, mióta jópár-ezer éve valaki feltalálta a kereket. Aztán a szekeret.... és az áruszállítást. Most ez éppen megszűnik??? Csak így?
Ugyan már! A mai válság csak egy "sima" pénzügyi válság, ami már többször végigsöpört a világon. "Érdekes" módon az ilyen válságokból mindig a legerősebbek kerültek ki győztesen. Még véletlenül sem az történt, amiben sokan reménykednek, hogy az erősek elbuknak, a gyenge balfaszok pedig majd a sírjukon táncolnak.

Tudom, ezért kedves sokaknak ez a nyugat haláláról szóló handabandázás. Ha már nem sikerült őket utolérni, vagy legalább a nyomukba szegődni húsz év alatt, akkor dögöljenek meg ők is... Ez a vágyálom! Hogy végre döglődnek a mocskok! Végre majd ők is hetvenezer forintnyi minimálbérért fognak dolgozni! Hehehehe, úgy kell nekik!....
Csakhogy ez nem a valóság. Ez a szánalmas, irigy kisember vágyakozása. Aki soha a büdös életben nem járt még nyugaton, és nem tapasztalat az ottani gazdaság életerejét.
Ezt az ostoba, tuskó "kisemberi" vágyat meg lehet lovagolni politikailag, de ez sehova sem vezet. Mert egy hazugság. Hazugságra pedig nem épülhet egy ország stratégiája. Illetve épülhet, de az a totális csődbe vezet.

Fallandraise 2011.07.28. 00:00:50

@Dendrobatidae: elhangzott az "erősekből lesznek a gyengék és a gyengékből az erősek" nagyon kecsegtető viziója is. nem is merek belegondolni hogy ez mit is akart jelenteni :)

somogg (törölt) 2011.07.28. 00:24:16

@Fallandraise: ez azt jelenti, hogy van egy elixir ami a gyenget erosse, az eroset pedig gyengeve teszi. joker mar bele is keverte az ivovizbe...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.07.28. 01:10:03

Szét kellene választani a nyugatot illető kritikák tárgyát ha kicsit is meg akarjuk őrizni az objektivitás látszatát. A nyugat morális tőkéje a szabad és erős polgárságban, a keresztény kultúrkör összetartó erejében és a részben ebből táplálkozó, de az előbbire támaszkodó civil szolidaritásban van.

Továbbá abban a társadalmi szövetben ami a család, a nemzet és az európai közösség egymásra épülő kötelékében erőssé teszi a szellemileg és egzisztenciálisan szabad polgárságot. Egy olyan szabadságban aminek a határait az alapjogok és a morális alapértékek tiszteletben tartása jelöli ki.

De ha a nyugatra haragszunk akkor nem ellene hanem érte tesszük: a küszöbön álló, szükségszerű gazdaságpolitikai paradigmaváltás kikényszerítő oka a nyugat elgyengülése, a jólétben felnőtt generációk elveszítették azokat a morális alapértékeket melyek magát a jólétet létrehozták annak idején.

Bizonyos szempontból önmaga karikatúrájává vált a nyugati civilizáció, felborult az ok és az okozat, a cél és az eszközök oksági összefüggésrendszere.

A norvég ámokfutás egyes tanulságai csak egy kiragadott példa erre az észrevétlenül kialakult helyzetre, nekem - tiszteletben tartva az áldozatok emlékét - a Galapagos szigetek példája jutott az eszembe, amiről köztudott hogy amikor az első hajósok kikötöttek a partjainál, az őshonos állatvilágból annyira hiányzott az ösztönös félelem vagy önvédelmi reflex hogy az állatok, madarak, tehetetlenül, békésen várakozva hagyták hogy az ember odasétáljon hozzájuk és agyonüsse őket. (ezt elsősorban a társadalom felkészületlenségére, fegyvertelen, eszköztelen rendőrökre, büntetőjogra, eltunyult titkosszolgálatokra értem, véletlenül sem az egyes megölt emberekre asszociálva.)

Mert a parttalan és öncélú individualizmus, az egyéni felelősség súlytalanná válása, az állami gondoskodás emlőitől való függés ugyanígy kiszolgáltatottá és védtelenné tette a nyugatot: erős, szívós, életre való barbárok állnak a kapui előtt, és elveszik amit akarnak, magukkal hozva egészséges életösztönüket és a hagyományos társadalmaikat összetartó szilárd szövet erejét.

Ezért szomorú ha a tusványosi gondolatokat a napi belpolitikai adok-kapok múlandó csataterén váltjuk aprópénzre: Itt és most, 20 évvel a befejezetlen rendszerváltás után kelet és nyugat kapujában meglenne a lehetőségünk, hogy a nyugat szikláihoz kikössük végleg a kompunkat, de a kelet józan tükrét tartsuk magunk elé, és ne álljunk be pusztán igazodási vágytól vezérelt konformizmus okán a kórusba a lejárt szavatosságú paradigmarendszereket a sírig megvédeni, hanem józan belátással, mértéktartással, de szilárd morális iránytűt követve, 20-50 éves távlatokban gondolkozva de a mában cselekedve jelöljük ki a saját utunkat a Kárpát-medencében.

columna 2011.07.28. 02:16:28

@Karmadealer: RESPECT! Nagyon pontos.

"A nyugat morális tőkéje a szabad és erős polgárságban, a keresztény kultúrkör összetartó erejében és a részben ebből táplálkozó, de az előbbire támaszkodó civil szolidaritásban van.
Továbbá abban a társadalmi szövetben ami a család, a nemzet és az európai közösség egymásra épülő kötelékében erőssé teszi a szellemileg és egzisztenciálisan szabad polgárságot. Egy olyan szabadságban aminek a határait az alapjogok és a morális alapértékek tiszteletben tartása jelöli ki."

Tökéletes észrevétel: "a küszöbön álló, szükségszerű gazdaságpolitikai paradigmaváltás kikényszerítő oka a nyugat elgyengülése, a jólétben felnőtt generációk elveszítették azokat a morális alapértékeket melyek magát a jólétet létrehozták annak idején [...]".

A saját karikatúránkká váltunk mi, nyugatiak. Pont ezeket az értékeket éljük fel és - mondhatni - "köpjük szembe". Ezekhez kellene visszatérni, ha meg akarjuk menteni a nyugati civilizációt.

De - Washingtontól Varsóig és Sidney-ig, valamint Stockholmtól Liszabonig - van még egyáltalán erőnk és akaratunk hozzá?

bájgúnár 2011.07.28. 11:16:00

@proeskontra: Különösképpen nemérdekel de akkor mit papolnak itt a vélemény szabadságról,demokráciáról.Hülye diktatórikus barom.blogol de nembírja elviselni mások véleményét.Ez azért van mert nemtudnak érvelni csak mantrázzák a betanúlt szövegeiket.

bájgúnár 2011.07.28. 11:24:07

@mement: Látod kisparaszt mégcsak nemis érted amit elolvasol!Látszik hogy nem köztünk élsz .Pont a kedves blogíród volt az aki aJobbikot és a jobboldali politikát összemosta az eseményekkel.csupán azért mert ez a skizofrén személy megemlitette őket köztük aHunyadit de még a zsidókat is.Nos ha a jobbikra igaz ez a megállapitás akkor igaz a többire is mert az ő eszmefuttatása szerint egyplatformon vannak.Szóval miért is nem értekezik a zsidópolitikáról,baloldaliságról ennek az ügynek kapcsán.Miért csak a Jobbik piszkálja acsőrét.Örökös rettegők vagytok.Szar lehet az élet számotokra.

mement 2011.07.28. 11:32:07

@bájgúnár: Te mirol beszelsz? be vagy rugva hogy ennyire szetesett a mondandod?

Azt kerdeztem hogy lehet komoly arcal peldaul a torokok es az iszlam elleni harcunkat, osszekotni a trianoni bekediktatumal, es hogy a francba tudsz errol te arra a kovetkeztesre jutni, hogy soha nem tartozunk a nyugathoz, es soha `nem kelletunk` nekik?

mement 2011.07.28. 11:36:53

@bájgúnár: de igazabol nem zavarna hogy ti egy vilagmeretu bagdadi kalifatust es a saria szerinti eletett preferaljatok, az emberijogok, es a vallastol elvalt vilagi jogalkotas joggyakorlas helyett, ha nem az lenne a celotok hogy ezt egy egesz orszagra rakenyszeritsetek.

Az meg kulon szomoru, hogy a belpolitikai velemenyed tarthatatlansagat, logikatlansagat es nyilvanvalo hiteltelenseget, egy tolunk 1000km tavolsagba levo, ket kozelkeleti, arabtipusu nep konfliktusaval probalod igazolni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.07.29. 19:37:23

Kiszivárgott titkos Fidesz-megbeszélés a tusványosi Orbán-beszédről:

hartland.blog.hu/2011/07/29/orban_beszede_itt_a_titkos_anyag

:-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.07.29. 22:08:10

jobbklikk.hu/index.php?Cikk=668#tovabb

Azt hiszem, ebben a posztban az "egó fényezése" opció érvényes.

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.30. 09:39:44

@Lew Archer: "Valaki magyarázza már meg, mi a közös egy ír parasztban, egy portugál szardíniahalászban, egy frankfurti pénzügyi elemzőben, egy román töröttautó-kereskedőben és Dániel Péter kaszinótojás-felhasználóban."

Közös lehet, hogy mindannyian ennek a bolygónak az élőlényei, és mivel egy az életterük, mindnek célja lehet az élhető Föld megteremtése, megvédése. Ezen túl közös lehet bennük az is, hogy mindannyian emberek.

Alfőmérnök 2011.07.31. 14:14:56

"Szörényi Levente (...) nem érti - vetette fel -, hogy miért próbál "fogást találni rajta" a katolikus egyház. Csak azért, mert azt mondta egy rádióriporternek, amikor Csíksomlyón mintegy félmillió ember énekelte az István, a király dalait, hogy ha lenézne most István király, azt látná; az országa nincs egyben, az egyháza is bajokkal küzd, idegenből pénzelt szekták "hajtanak a fiatalok lelkére" és sajátítják ki. "Ha itt megállok, nincs semmi baj, de azt találtam hozzátenni: ezért kár volt Koppányt felnégyelni" - emlékeztetett. Azóta a "pogányság zászlóvivőjének vagyok kikiáltva", de minimum gyanús figurának - közölte."
szinhaz.hu/fesztival/41494-szorenyi-levente-az-operettszinhazba-keszul

tevevanegypupu 2011.07.31. 16:26:06

@Alfőmérnök:

Keresztenyhez melto cselekedet volt Koppany felnegyelese..es nem keresztenyhez melto ot sajnalni. Szegeny Leventenek most majd sokat kell gyurnia mig ezt a kijelenteset valahogy helyrehozza.(:

Alfőmérnök 2011.07.31. 19:20:19

@tevevanegypupu: Sajnos a mi Leventénk sem egészen százas már. ;)

collateral collector (törölt) 2011.07.31. 19:52:27

Szerintem a miniszterelnök, ha annyira rosszul érzi magát Európában, hogy ez neki "börtön", és szerinte "keleti szél fúj", akkor költözzön nyugodtan Ázsiába, megleszünk nélküle, de semmiképpen ne próbálja ránk erőltetni a faszságait. Az, hogy 2/3-al kormányozhat, még nem felhatalmazás arra, hogy kiléptessen minket az EU-ból (nyilvánvalóan ez a távlati célja, az Unióban túl sok a kötöttség számára).

tevevanegypupu 2011.07.31. 21:10:13

@Alfőmérnök:

Nincs vele bajom, bar ezek a rockoperak amiket ir nem az en vilagom, az Istvan a kiraly sem volt az. Kulonben egyre tobb regi kedveltunk vonzodik egyre jobban az osmagyarsaghoz, ami nem baj, sot..csak ugy tunik inkabb a giccs fele viszik. Makovecz epuletei is mind kacifantosabbak lesznek..

Alfőmérnök 2011.07.31. 22:09:48

@tevevanegypupu: Nekem sincs vele nagy bajom, egy tehetséges zenész, csak kicsit mintha meghibbant volna az utóbbi időben. Engem a mosolya Jack Nicholsonéra emlékeztet, a Batmanből. :)))

www.youtube.com/watch?v=7p7_-f4lyhc#t=3m43s