Közösségi hálók: naiv és aktív magyarok?
2011. július 15. írta: st.Ella

Közösségi hálók: naiv és aktív magyarok?

  Mi vagyunk a legaktívabb és legnaivabb közösségi háló-használók Európában? Érdekes statisztikát közölt a napokban az Economist: a lap szerint az internetezők között a közösségi hálókat használók aránya Magyarországon a legmagasabb (80 százalékos) Európában, és Lengyelországban, Szlovákiában, Írországban is hatvan százalék fölötti a felhasználók aránya. Ezekben az országokban rendkívül magas azok aránya, akik regisztráltak valamilyen weboldalra, és ott álnéven vagy saját néven rendszeresen kommunikálnak ismerőseikkel, de akár ismeretlenekkel is. Az élvonaltól nem sokkal lemaradva Portugália, Spanyolország, Anglia, Svédország, Románia és Görögország sorakozik. Ellenben Németországban, Franciaországban és Ausztriában az internetezők alig fele csatlakozott a közösségi oldalakhoz.

  Magyarországon tehát 10-ből 8 internethasználó jó eséllyel regisztrált a Facebook, az Iwiw, a YouTube, a Twitter oldalakon és társaikon, és vissza-visszatér profiljára. Németországban ehhez képest a 10-ből mindössze alig négy fő rendelkezik accounttal, és a maradék 6-nak pedig bizonyára nem is hiányzik a virtuális jelenlét.

  Az országok közötti különbséget vizsgálva szembetűnő a PIIGS-országok és a kelet-európai államok kiterjedt aktív felhasználói köre. Joggal gondolhatnánk tehát, hogy szájbertérbe menekül napi gondja elől a szegény ember munka előtt, után, közben vagy helyett. Vagy esetleg a munkafegyelem és a szabadidő értelmes eltöltése terén akadnak hiányosságok. Netán az internet helyettesít számunkra olyan élményeket, amiket a nyugatiakkal szemben mi nem tudunk megfizetni? Ha a 3,3-3,5 millió magyar Facebook-felhasználót vesszük alapul, látnunk kell, hogy legnagyobb arányban a 18-25 éves korosztály van jelen. Ez az egyetemista, főiskolás réteg, akiknek az oldal eleve készült. Valószínűleg ők bírnak a legtöbb szabadidővel, egyúttal ez az a generáció, amely már az internettel együtt cseperedett fel, így elemi a hozzáértésük és a bizalmuk.

  A regisztrált tagok számát és adott felhasználók internet iránti bizalmát mérve az Economist arra jutott, a kettő tökéletesen összefügg. A magyarok 80 százalékos aktivitásuk mellett a legkevésbé aggódnak személyi adataik miatt; míg az ilyen szempontból konzervatív nyugatiak hozzánk képest tövig rágnák körmüket félelmükben, ha születési dátumuk nyilvánosságra kerülne. A végtelen bizalom lehet életkori sajátosság, de miért feltételeznénk, hogy külföldön az idősebbek tartanak igényt az online kapcsolatépítés lehetőségére, vagy hogy az ottani fiatalok már megfontoltnak és tapasztaltnak születnek? Talán csak fokozottabb igényük van a minden szempontból rendezett, bebiztosított életre.

  A napi szinten képeket és adatokat megosztó netfüggők végtelen optimizmussal és lerombolhatatlan naivitással állnak hozzá a kérdéshez. Tipikus az „én adataim mégis kinek kellenének?” hozzáállás, és a mellé társuló tájékozatlanság is. Kevesen tudják közülük, hogy a közösségi szájtok többsége reklámokból tartja fenn magát, és ennek közvetett formájában a személyes adatok kiszolgáltatására is sor kerülhet. Nincs optimálisabb az amatőr marketingesek számára sem: a fake, vagyis hamis profilok segítségével a számukra fontos korosztályban ismeretséget szerezve célzott marketinget folytathatnak. (Engem hetente minimum 3 nem valódi személy jelöl be ismerősként, ezek azonban kis odafigyeléssel könnyen kiszűrhetők.) Biztos hasznos lenne némi időt szánni a minden oldalon megtalálható „adatvédelem” menüpontra is, de valahogy sosem tűnik elég fontosnak.

Mire való a Facebook? A megunhatatlan megfejtés

  „A közösségi médiacsatornákat használók száma folyamatosan növekszik. Általában a 18-25 évesek vannak előnyben, de a Twitter például kivétel, mivel Magyarországon a itt 7-18-as korosztály vezet” – mondja a Mandinernek Halász Péter, a szosölmédia blog szerzője, aki egyébként a lehetséges összes adatot megadta magáról a legnépszerűbb közösségi site-on. A szokatlanul fiatal csiripelők oka, hogy 13 éves kor alatt a Facebookra – elvileg – nem lehet regisztrálni, a Twitter pedig kényelmes, ha locsi-fecsiről van szó. „Sokan az új kor SMS-ének is nevezik” – jegyzi meg.

  A vízválasztó, 30-as évei elején járó korosztály egy olyan tagját is megkérdeztem, aki nem regisztrált Facebookra. Legalábbis úgy tudtam. „Már regeltem, mert kellett. Bár nem arra használom, amire a legtöbben - hiszen csak szakmai oldalakat látogatok, azok hozzászólásait olvasom, vagy képeiket nézegetem - de azért ha valaki kattint, visszakattintok. Itt tartom a kapcsolatot amerikai ismerőseimmel is, ők nem láttak erre más megoldást” – mondja a családos fiatal apuka. „A keleti népek szeretik kiteregetni a szennyest, mutatni ami van, villogni vele. Plázázni. A lényeg, hogy mindenki lássa őket" – fűzi hozzá a statisztikákhoz.

  Jó harminc évet ugorva, a hatvanasok közül is megszólítok valakit: „A médiában sokszor hallani, hogy rászedtek embereket az interneten, kicsalták pénzüket. A számítástechnika arctalanságában szinte bárki bármit megtehet, itt a leginkább elítélendő bűntettektől az utolsó, nevét fel nem vállaló smucig kommentelőig bárkinek szabad a pálya. Engem ez nem vonz” - egészíti ki véleményét frissnyugdíjas interjúalanyunk.

  A közösségi háló végérvényesen beépült az ember életébe minden előnyével és hátrányával együtt. A Facebook 750 millió ember (2011 júliusi adat) mindennapjait, kapcsolatait formálja át (így a Facebookot nem használókét is), sőt még a szóhasználatra is hatással van. Kereshetünk itt szerelmet, munkát, vízvezetékszerelőt, tüntethetünk vagy újjáépíthetjük politikai karrierünket, de akár el is kerülhetjük a a közösségi hálót: létezését és hatásait már nem lehet figyelmen kívül hagynunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr583064275

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden adat nyilvános? Think again 2011.07.15. 23:01:03

Átlag Júzer talál egy vicces videót és felteszi a FB oldalára. 5 perc múlva visszamegy megnézni, lájkolta-e valaki. Ha igen, örül. Népszerűnek és viccesnek érzi magát, mintha legalábbis a saját humora lett volna. Valaki figyel rá. Tíz perc múlva vi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.07.15. 07:25:35

<<Jó harminc évet ugorva, a hatvanasok közül is megszólítok valakit: „A médiában sokszor hallani, hogy rászedtek embereket az interneten, kicsalták pénzüket. A számítástechnika arctalanságában szinte bárki bármit megtehet, itt a leginkább elítélendő bűntettektől az utolsó, nevét fel nem vállaló smucig kommentelőig bárkinek szabad a pálya. Engem ez nem vonz” - egészíti ki véleményét frissnyugdíjas interjúalanyunk.">>

Tehát jó lenne valami kontroll mégis? :)

Omár mollah 2011.07.15. 09:22:07

Adatvédelem? Ugyan már, az Apple logós előlappal ellátott Alcatel telefonnal maszatos tükörben saját magát fényképező rétegtől (ami az ilyen közösségi oldalak 60-70%-át adja) mit vársz?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.15. 14:39:13

Csalás mindig volt. Most annyi a különbség, hogy sokkal nagyobb réteget lehet elérni sokkal gyorsabban.

user792 2011.07.15. 15:15:36

Napi Demagógia következik: a hülyeségben, majmolásban, gagyikban és egyéb negatív tendenciákban mindig mi vagyunk elől. Valamiért.
Gyakran abba a tévhitbe eshetünk, hogy Szezonország valamifajta egészséges sziget itt Európa közepén, ahová még nem ütötte be a fejét a féktelen liberalizmus, bevándorlók, pestis stb és itt azért még kvázi megmaradt a normálitás.
Oszt' azért néha kiderül, például ilyenkor vagy amikor külföldre megy az ember és szembesül a valósággal, hogy egyébként ennek a fele sem igaz.

sronti 2011.07.15. 17:08:51

Szerintem a közösségi hálók felhasználása esetén lehet, hogy érdemes lenne megnézni, hogy az egyes országokban milyen nehéz bekerülni egy átlagos munkahelyre ismeretség nélkül, és összevetni a közösségi hálók népszerűségével.
A TI térképével
www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2010/results
van némi átfedés, érdemes pl. a balti országokat megnézni. Persze nyilván rengeteg változót kéne kiszűrni, de érdekes menet lenne.

Lasombra 2011.07.15. 19:25:24

én kiegészíteném két attitűddel:

1. nevezzük technofearnek.
Jajj, ha oda beregisztrálsz, elvisz az ördög, beszippant az internet vagy a viszontlátod magad a jutyubon szarás közben vagy ahogy épp hónaljkutyát borotválsz.
Ahogy fentebb is jelezték, csalók mindig voltak. Offline is. Ezzel semmi nem változott, csak a terep. Itt is lehet óvatosnak lenni. Nyilván nem 100% tutira, de kockázattal arányos módon feltétlen.

2. nevezzük sznobizmusnak.
ez kb a "Nekem nincs tévém" megfelelője.
iwiw, facebook... ugyan, én ilyen hülyeségeket nem használok, nem regisztrálok, nem érek rá, annyi dolgom van, ti bezzeg egész nap munka helyett, én meg keresem a pénzt rátok is stb.
és akkor máris felsőbbrendű, én meg lógathatom az orromat, hogy mekkora proli vagyok, hogy fent vagyok az FB-n. és pl nyomon tudom követni azokat az ismerőseimet is, akik távolra szakadtak, nem levelezünk rendszeresen (főleg nem mindenki mindenkivel), sőt könnyebb eladni a mikrót is vagy a most született kismacskákat elajándékozni.

szóval a közösségi háló nem egy ördögtől való dolog. nagyon az eleje óta használom pl az FB-t, (=nemcsak be vagyok regisztrálva) de még a büdös életben nem kaptam sem kamu friend requestet, sem spamet.
ha mégis kapnék, egy klikk. vagy ignore.
igaz, használok pár a privacy beállítást, és csoportokat is.

ja, és végül: „én adataim mégis kinek kellenének?” :)
akinek kell, az megszerzi mobilról, notebookról, hitelkártyáról, akárhonnét. ha már annyira éget a securitymánia, akkor irány vissza a vadon. különben meg ilyen ez a XXI. század.

csoko20 2011.07.15. 19:59:39

"...az internetezők között..."

És mennyi keleten az internetezők aránya a társadalomban??
Nálunk gondolom túlnyomórészt a fiatalok neteznek, és akkor már használnak közösségi oldalakat is.
Ha anyám, nagyanyám is inernetfelhasználó lenne, akkor valszeg csökkene az arányunk a közösségi oldalak terén, mintahogy a francia vagy német nyugdíjas sem "nyomja" feltétlenül a facebookon, vagy a twitteren...

Az internet felhaználás terén van lemaradásunk és nem a közösségi oldalak terén előnyünk!!!

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.07.15. 20:20:28

@csoko20: Ez tűnik a leglogikusabb magyarázatnak...

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.15. 20:57:28

@csoko20: @Gery.Greyhound:
talán még sem erről van szó. inkább arról, hogy az alemberi kütyünfüggés, jellemzőbb a k. ejrópai és d. ejrópai emberekre, mint másokra. ejrópában például, a spanyoloknál nézik legtöbben a telefonálj be nyersz húsz ejrócentet ha kiegészíted a .ombre szót értelmesre típusú műsorokat. ugyanezek az arányok a tévén lógásra, a tahó mindenhol telefonálásra. a közösségi / titkosszolgálati/ hálókon lógás prosztó dolog, na.

Bell & Sebastian 2011.07.15. 21:01:38

Van az a megoldás, hogy a négytagú család használ egy gépet, vagy oszt meg egy kapcsolatot. Ha a retardált kiskamasz beregisztrál, máris száz százalék ugrik az egy IP címre eső felhasználók aránya, ha kettő, úgy meg 200%.

Az meglehet, hogy hülyék vagyunk, de elsősorban szegények.

(Kíváncsi lennék arra, hogy ez a statisztika vajon hogyan jött össze, felelős adatkezeléssel? Hülye kérdés, amikor a Google elég jól feldobja azt, ami érdekel.
Ugyanarra a keresésre meg a nagyfiú gépén mindig dudák jönnek. Tán cserélnünk kellene?)

Chicano 2011.07.15. 21:15:57

Ti szegény FB felhasználók, ha tudnátok hogy a munkaügyi osztályokon hogy szeretik az ilyen közösségi portálokat. Aztán ha nem kapjátok meg az áhított állást akkor lehet szomorkodni hogy nincs szerencsétek. Pedig lehet hogy csak egy feltöltött kép volt az oka amin a konkurenciánál dolgozó haverral sörözgettek. Dolgoztam HR osztályon, tudom. Ezért nem regisztrálok ezeken a xarokon.

csillámpóni 2011.07.15. 21:51:25

Mennyire utálom a kommentelőket! Ja, meg persze a görögöket. Meg a hitelminősítőket. Meg a... nem, nagyjából ezeket hárman.

Lasombra 2011.07.15. 21:56:05

@Chicano: elnézést kérek, de szerintem ez elég langyos érv a közösségi portálok ellen. én pl felnézek ezekre szinte minden nap. munkát - hálistennek - az elmúltnyócévben egyszer sem kerestem. szóval felőlem bekaphatja az összes hr-es. ha meg majd úgy alakul, addig leszedem a képeket, infókat, profilomat. problem solved.
csak amiatt nem regisztrálni, mert permanens munkakereső valaki, nem valami életszerű.

azt meg már nem is mondom, hogy egy halom olyan ember van, aki épp közösségi oldalak segítségével talált melót. mondjuk egy LinkedIn szerintem inkább segít, mint hátráltat munkakeresésben, de aki bujkálni akar, az bujkáljon csak.

csoko20 2011.07.15. 21:57:07

@Chicano: Ennek az ellenkezője is igaz lehet!
Ha meg akarok csípni egy állást, akkor úgy alakítom a profilomat, hogy seggre üljön a HR-es.
A hányós bulifotókat kicserélem öltönyös-disztingváltra.
"A mekkora party, volt gecc" beírásokat pl.: "angolt tanulok ezerrel" stb.
Az ismerősök, klubok közül törlöm a trógereket és bejelölök 1-2 egyetemi kart.
Sepultura helyett legyen Mozart.

Akinek erre nincs esze, az már valószínüleg az önéletrajza alapján is elvérzik....

Chicano 2011.07.15. 22:02:36

@Lasombra: El se hiszed hogy egy hozzáértő mennyi infót tud leszűrni még egy szolid FB oldalról is. Hiába cserélgeted például a képeket ha a kapcsolataid meg mondjuk alkesz idióták. (Nem ismerlek, természetesen nem rólad beszélek.)

A LinkedIn-re én is regisztráltam, de az alapvetően nem az a laza bulioldal.

Alterix 2011.07.15. 22:04:03

@Lasombra: És mivel az állások túlnyomó többségét nálunk "ismerős ismerőse" alapon töltik be, lehet hasznosabb a közösségi oldal, mint az apróhirdetés.
Mert akit nem látnak az nem is létezik...

Chicano 2011.07.15. 22:04:23

@csoko20: A HR-es sose fog seggre ülni az FB oldaladtól. Nem pozitív hanem negatív dolgokra vadásznak. Pozitív dolgok ott vannak a CV-dben, arra nem kell vadászni. Másrészről ha mindazt megcsinálod amit írsz a barátaid valószínűleg hülyének fognak nézni. Akkor meg mi értelme az egész FB oldalnak?

Chicano 2011.07.15. 22:06:43

@Alterix: Én nagyon jól menő tanácsadói praxist folytatok, és nem vagyok az FB-on. Talán éppen azért. :)

csoko20 2011.07.15. 22:11:55

@Chicano: Csak nem árt ha egy szépen megírt CV összhangban van FB oldalammal is. Kicsit alátámasztja.
Ha mindezt megcsinálom, akkor a barátaim megkérdezik:
-"miafaszvanveled"
-állást keresek
-hát, miért nem szóltál!
Nem biztos, de nem elképzelhetetlen. Párszáz ismerős közül talán akad néhány, aki hajlandó segíteni.

Alterix 2011.07.15. 22:16:59

@Chicano: A telefonod még tárcsás, így a XXI. században?:)))
Net az látom van, akkor csak a közösségi oldalaktól idegenkedsz....:))))))))))

odamondó 2011.07.15. 22:30:09

@Chicano: LOL hát nem tudom, de az én facebook adatlapomból sokat leszűrhet egy ismeretlen HR-es. Kb kint van a nevem és annyi. Adatvédelmi beállításokról már hallottunk ugye (képeknél dettó). Aki meg össze vissza oszt meg ökörségeket meg is érdemli.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.15. 22:41:42

@Chicano:
És az milyen, amikor már annyian mutogatják a menő seggüket a FB-on, h az a gyanús, ha a HR-es nem talál meg fenn és ír, h légyszi mondd meg, milyen néven vagy? Mert azt még megértjük, ha nem a saját neveden vagy, de azt már nem, ha "bújkálsz".

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.15. 22:46:21

Voltam fenn.
ELőször a FB a TILTÁSOM ELLENÉRE bement a yahoo-s postafiókkombe és mintegy véletlenül, ajánlgatni kezdte nekem az ottani kontaktot - kamu cím, csak egy hírlevél jár oda, de annak megtalálta a gazdáját.
Másnap azt vettem észre, h KÉRDÉS NÉLKÜL átvette a valódi email accountomról az adatokat, mert egyszerre voltam bejelentkezve.
Akinek ez lemegy a torkán, az tényleg lelki szegény.
Ja, és NEM TÖRÖLHETED MAGAD. FIgyelmeztet, h minden így marad és a haverjaid, ha írnak neked nem kapsz majd értesítőt - de ők sem, h már nem vagy ott. Hogy a fogyasztóvédelem tisztelje meg őket jó alaposan hátulról...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.15. 23:00:16

@st.Ella:!

"A közösségi háló végérvényesen beépült az ember életébe minden előnyével és hátrányával együtt." --- írja.

Ugyan! Nálunk például nemrégiben egy napig nem volt áram. Tudja, milyen az?!:-)

Szoktam mondogatni a gyerekeimnek, hogy a természetes állapot nem az, hogy van áram, hanem az, hogy nincs:-) Ezt kellene (egy kicsit) mindenkinek átgondolnia!

ü
bbjnick

Picsasereghajtó 2011.07.15. 23:10:17

@Chicano: Az, hogy a HR-esek 99,5 százaléka egy retardált, nyomorék féreg geci, az nem a közösségi oldalakat, és főleg nem azok felhasználóit minősíti, hanem téged, illetve titeket, balfasz.

"Hiába cserélgeted például a képeket ha a kapcsolataid meg mondjuk alkesz idióták."

Te persze valószínűleg kép alapján megítéled, hogy ki az alkesz idióta. Gondolom, egy söröskorsó a kézben egy nyári fesztiválon = alkesz idióta. Ez a szint vagy te, és az egész HR "szakma" :)

Picsasereghajtó 2011.07.15. 23:11:40

@Quadrille Lobster: "a FB a TILTÁSOM ELLENÉRE bement a yahoo-s postafiókkombe"

Magától. Bement. :)
Ahha :) Hihető :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.15. 23:17:39

@Chicano: @Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

A HR-es a Galaxis egyik legnyomorultabb és legmocskosabb véglénye, annál már talán csak a kreatív menedzser néven futó oszló biohulladékok az undorítóbbak (azok, akik "kiszámolják", hogy egy melósnak hány tizedmásodperc alatt kell egy műveletet elvégezni a szalag mellett).

ü
bbjnick

melonbaron 2011.07.15. 23:22:36

nemcsak a közösségi oldalakat használó internetezők aránya, hanem a digitális analfabetizmus is élvonalbeli hazánkban, egyszerű a magyarázat... nálunk csak az a szűk réteg(= fiatalok) használja a netet, akiknek közösségi oldalakra is igényük van. oké, hogy franciaországban az összes netezőhös képest kevés az fb regiszztráció, de abban is biztos vagyok, hogy egy átlag francia nyuggernek több fogalma van róla, mi az az fb, mint egy hazai társának.

Picsasereghajtó 2011.07.15. 23:25:21

@bbjnick: Nekem volt HR-es ismerősöm, az a tipikus beképzelt sznob köcsög, magát mindenkinél nagyobbra tartó fajta, aki azt hiszi, hogy valaki lett e fontos és nélkülözhetetlen pozíció betöltése által (ami kb annyit takart, hogy egy szaros gyárban szalag mellé kellett kiválogatni az embereket, meg takarítókhoz a sok 8 általánosos cigány közül azt, akinek kettőnél több foga volt)

Chicano hozzászólásaiban mint ha ráismernék, azért is undorodom tőle ennyire. @Chicano, téged véletlenül nem V. ... Istvánnak hívnak? :)

KenSentMe 2011.07.15. 23:35:44

Ettől a videótól most megijedtem. Nekem is szürke a bőröm, sárgák a fogaim, kopasz is vagyok, sőt, még az angol akcentusom is legalább ilyen béna, hiszen keurópai fiatalnak születtem. Lehet, hogy törölnöm kéne magam a facebookról, mielőtt a vállaim is így összeszűkülnének?

Hera Poliatevska 2011.07.15. 23:53:36

@Lasombra: Ez a "nekem nincs tévém" mostanában nem azért terjedt el, mert sznobizmus van, hanem mert így 2011 táján már átvette a tévé szerepét a szélessávú net.
Minden olyan funkciót, amit a 20. században a tévé tudott nyújtani, azt ma a 21. században a net sokkal színvonalasabban nyújtja (hírek, időjárás, filmek, játékok, és many more), és akkor amikor akarom, nem kötött időpontokban. Én azon csodálkozom, hogy valaki még néz tévét, amikor van internet.

A másik sznobizmusom, hogy azért nem vagyok a FB-n, mert "jaj, beszippant a net", az nem így szól, egyszerűen annyira zavarna, ha több személyes adatot megadnék magamról a nagyvilágnak, mintha lenne valakinek rólam egy fényképe, amin totál meztelen vagyok, és azt szabadon terjesztené rólam, az engedélyem nélkül. Ez egy zsigeri idegenkedés, egyfajta szemérmesség, amit nem tudok megmagyarázni, de erősen érzem.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.07.16. 01:22:50

Én a Twittert preferálom. Iwiw-em azért lett anno, mert akkor még nem tudtam hogy eszik vagy isszák a közösségi oldalt, meg nagyon tukmálták.

Aztán amikor megtudtam rajta, hogy ez mi, arra használtam, hogy megkeressem a volt osztálytársaimat.

Pár hete meguntam az egészet és töröltem, mert soha nem néztem.

Twitterem meg van... talán két, két és fél éve. Az abszolút kicsontozott, de brilliánsan hasnzálható közösségi háló.

Itt csinálták meg először (ha jól tudom) a mobilalkalmazást. Vagis pont az sms-hosszúságú korlátnak köszönhetően még a legutolsó, Nokia 3210-essel is kées volt az ember, hogy update-eljen, ha akar, pusztán sms elküldésével.

Az okostelefonok óta persze ez már nem számít, de aki tényleg csak a szövegre koncentrál, annak lehet a legjobban ajánlani.

Facebookra nem regisztráltam, mert egy ideig azt mondtam, hogy van iwiw-em, minek FB, de mostanra meg már nem is akarok FB-t.

igenember 2011.07.16. 03:06:00

Na ez egy jó cikk. Megérdemelte az címlapot.

2011.07.16. 03:51:45

@Hera Poliatevska: "Ez egy zsigeri idegenkedés, egyfajta szemérmesség, amit nem tudok megmagyarázni, de erősen érzem."

ezt úgy hívják barátom, hogy paranoia.

derrik 2011.07.16. 04:18:18

Sok ismerősöm tényleg idióta ilyen szempontból... Az egyik épp most tette ki mobil segítségével, hogy mennyire részeg :D Nálam az összes adatom hamis és tiltva van minden külsős hozzáférés, mondjuk nem csak fb-n, hanem a netre sem töltök fel valós adatokat... még a google anal is tiltott a böngészőmben.Ennek ellenére vagy épp a jó privacy beállítások miatt aktívabb is vagyok a neten :) a fb-t bújó hreseknek meg a jó k. a. inkább tanultak volna rendes szakmát...
Szóval a netes csalások kevésbé érintenek, annál jobban zavar pl a telefontársaságok eladomaszámodjópénzért akciója...

sörkalmi 2011.07.16. 06:25:40

Én egyiken sem regisztráltam és nincs is szándékomban.

sörkalmi 2011.07.16. 06:30:32

@brezsnyev: Dehogy paranoia. Aki nem fékevesztett magamutogató, az még messze nem paranoiás. Én 14 éve netezek, de nem vágyom arra, hogy mindenki előtt kitárulkozzak. Pedig soha nem éreztem azt, hogy valaki üldöz, vagy üldözhet(ne).

sörkalmi 2011.07.16. 06:34:30

@melonbaron: Én 55 éves vagyok. A feleségem 53. A barátaim is hasonló korúak. Mind legalább egy évtizede netezünk, naponta, vagy naponta többször.

Semmit nem tudsz te erről, szerintem. Csak akkor miért vagy ilyen magabiztos? Vagy éppen azért?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.07.16. 07:58:16

@melonbaron: Az már elég régen volt, hogy csak a fiatalok használták a netet. Ma az a helyzet, hogy gyakorlatilag mindenki használja, de a fiatalok csatlakoznak telefonról is, hogy ne maradjanak le egyetlen kommentről se.

mement 2011.07.16. 08:24:49

@brezsnyev: Ha nem pakolod ki a netre a teljes kapcsolati halodat, es nem okadod tele idiota gondolataiddal, akkor az paranoia:)?

Nem lehet hogy megsicsak nalad hibadzik valami?

Dr. Shit Pál (törölt) 2011.07.16. 09:01:45

A cikk jó, bár a képen levő számok nem egyeznek a leírtakkal. :S

A kommentek pedig szokás szerint kocák, betegesek... Az Indexen mindenki low? Nagyon úgy tűnik. :(

Facebook jó. Minden egy helyen... Sms, hírek, barátok, buli szervezés, politika. Ha van Facebook és Skype, akkor a telefonszámla felére csökkenthető, ennyi.

Egyébként pedig nem kell mindenkit visszajelölni, el kell rejteni a fontos adatokat (4-5 kattintás) és csókolom.

kisQtya 2011.07.16. 09:50:56

Nekem van egy emailcímem, amit semmire nem használok, csak a myvip, iwiw és FB regisztrációmhoz csináltam. Van egy másik emailcímem, amiket ugyanezen közösségi oldalakon a kamuregek létrehozásához csináltam. Ezek freemailesek és mivel nem járok fel, három havonta ürítenek.
A valós adatlapjaim nagyon visszafogottak, semmitmondó fotókkal, disztingvált bemutatkozással, csak azért, hogy megtaláljanak az ismerőseim. A HR-es nem tud meg belőle semmit.
A kamuadatlapomon semmi nincs, ezekről szoktam kommentelgetni, meg nézelődni az adatlapok között.
Ez így miért veszélyes?
Más kérdés, hogy egyszer társkeresőn összeakadtam egy szexpartnert kereső hülye pasival, akinek az emailtovábbítás visszaigazolása során véletlenül megtudtam: a nevét, munkahelyét, beosztását, asszony és gyerekek adatait, lakcímét, gépkocsija rendszámát, stb.
Tehát tényleg vigyázni kell.

kisQtya 2011.07.16. 09:58:10

@sörkalmi: Én is 50 éves vagyok, a párom 55. 15 éve dolgozom számítógépen és 7 éve netezek itthonról is.
Egyáltalán nem értek a géphez, a gyerekeim tartják karban, de azért használni tudom, ha nem vagyok biztos valamiben, azt megkérdezem.

[c] 2011.07.16. 10:18:57

@Chicano: Ha ezen múlik, hogy felvesznek-e, inkább nem is akarok ilyen helyre menni dolgozni. Mekkora baromság már.
Mi a fenét képzelnek az ilyen HR-esek, hogyan él egy normális ember, ki a skatulyásdobozból, be a munkahelyre, haza a munkahelyről, vissza a skatulyásdobozba?

[c] 2011.07.16. 10:25:16

@Chicano: Nem tudom, a mostani munkahelyem HR-esei megnézték-e a Facebook-oldalamat (nem hiszem), ami a lényeg: szakmai teszt eredménye alapján vettek fel.

Nincsenek fent bulifotóim, és nem is szoktam fekvehányós szintig lezülleni, de ha lenne is, mondjuk arról, ahogyan a barátaimmal borozgatok, és ezért nem vennék fel, hát... Nem mennék jóleső érzéssel ilyen helyre dolgozni, ahol egy teljesen szimpla, normál kikapcsolódástípustól kiakadnak. A rabszolga ne lazuljon, nehogy kihúzza a karót a seggéből?

Sikamlós Jim DiGriz 2011.07.16. 11:21:26

@bbjnick: na, látom te sem dolgoztál PR-ossal, mert akkor a HR-es senkik csak a harmadikak lennének a listádon :D.

Axol0tl 2011.07.16. 11:24:58

Ahogy fentebb is írták: ez is csak egy eszköz. A felhasználón múlik, hogy kivel mit oszt meg. A közhiedelemmel ellentétben LEHET VÉGLEGESEN TÖRÖLNI a regisztrációnkat. (google, első találat: www.ofczianka.hu/facebook/adatlap-torlese)

Ellenben van olyan, hogy szociális konzultáció, ami az égvilágon semmire sem jó. Függetlenül attól, hogy hányan és mit válaszolnak a benne feltett -manipulatív- kérdésekre előre tudni lehet, hogy óriási siker lesz. Ráadásul ez csak névvel és vonalkóddal érvényes.

Ihr habt verloren 2011.07.16. 12:36:30

Fenn vagyok. De csak azért, mert egy barátom meg akarta mutatni a nyaralásos fotóit, de emailben túl nagy és macerás lett volna elküldenie, hát megkért, regisztráljak, mert ott mind fenn van. Emiatt vagyok fenn. Amúgy egy nagy baromságnak tartom, kurvára nem érdekel. Talán mer már nagyon sok évvel elmúltam 20. Egyébként meg más csatornákon kommunikálunk a barátaimmal. A Facebookban nem bízom. Szerintem túl komplikált a felülete az adatok elrejtése szempontjából, hogy minél többet mutasson meg egy kezdő internetező profilja. Szóval köpök a Facebookra.

magyar ember teli szájjal 2011.07.16. 17:56:49

Szerintem jó ez, teregessétek csak az adatokat.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.07.16. 18:09:03

"„Sokan az új kor SMS-ének is nevezik” – jegyzi meg."

Bazmeg, az SMS kora már "régi kornak" számít??

@bbjnick: "a természetes állapot nem az, hogy van áram, hanem az, hogy nincs"

Ez jó beszólás volt. :)

lujo22 2011.07.23. 02:57:15

Fenn vagyok pár közösségi portálon, egy fantázianéven, vayg álnéven, de csak azért, h volt diákokat, osztálytársakat, ismerősöket stb-t meg tudjak nézni, kivel, mi van. Tehát nekem max. egy ismerősöm van, mert nem ismerkedem. :-)
Egyébként sztem azért van Mo-n oly sok ember fenn, mert ahhoz nincs se ideje, se pénze, h elmenjen egy-egy étterembe, stb. és valóságban is tartsa a kapcsolatokat ismerőseivel, meg össznépi sport, kinek hány ismerőse van.
süti beállítások módosítása