Te, sötétben bujkáló rokikártyás csaló, reszkess!
2011. május 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Te, sötétben bujkáló rokikártyás csaló, reszkess!

  „Liptai Claudia azt állította, elhunyt édesanyja rokkantkártyája a napellenzőről akkor esett a műszerfalra, amikor terepjárójának ajtaját becsukta, egyébként pedig vett is aznap parkolójegyet. Ezt azonban a rendőrségen nem tudta bemutatni. A Liptai által használt autó szakszerviz szerint ilyen típusú hibával, hogy a napellenző lecsapódna az ajtó becsukásakor, még nem találkoztak.

  Nos, békés természetem ellenére ekkor szokott bennem felhorgadni a plebejus düh: ez a hazug védekezés tökéletesen bemutatja a nálunk vígan tenyésző ál-rokkantkártyás, luxusautós réteg hozzáállását a társadalomhoz, a világhoz, amiben élnek. De talán most van esély a változásra: egy hét alatt 67 ember ellen indított büntetőeljárást a rendőrség mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolókártya jogosulatlan használata miatt.

  Épp ideje volt! Nincsen nap, amikor ne látnék a budapesti belvárosban feltűnő helyen (nem egyszer tilosban) parkoló, feltűnően értékes autókat, ablakukban feltűnő helyen lévő rokkantigazolvánnyal. Mindenkinek vannak hasonló sztorijai; az én kedvencem egy tűzpiros Ferrari volt CALIFORNIA 1PLAYAH rendszámmal, helyes kis kék kártyával az alacsony dőlésszögű szélvédő mögött. Az ilovebp blog régóta gyűjti a napirokkant fotókat, lehet szemezgetni a rászorulók között. Csak nem nálunk él a világ legtöbb milliomos rokkantja?

  Ha galád módra kételkednénk ebben a magyarázatban, akkor adja magát a kérdés: hogyan lehet, hogy így elszaporodtak nálunk a jogtalanul használt rokkantigazolványok? A megvetésre méltó gyakorlatot folytató polgártársaink egyszerre használják ki a valódi rokkantaknak járó jogos kedvezményeket, miközben elállják a rászorulók parkolóhelyét, és persze SUV-méretű középső ujjat mutatnak fel a jogkövető, parkolóhelyekkel szívó, a drága parkolást megfizető állampolgároknak.

  Komoly probléma az is, hogy a visszaélők miatt a valóban rászorulók gyakran konfliktusba kerülhetnek más autósokkal vagy az ellenőrökkel, rendőrökkel, akik esetleg nem hiszik el a jogos kártyahasználatot. A csalók páros lábbal szállnak bele a társadalmi szolidaritás és bizalom amúgy is rég rogyadozó oszlopaiba. Egy másik, szintén elterjedt alfajuk még hamis igazolvány beszerzésére sem veszi a fáradságot, egyszerűen beparkol a rokkantaknak fenntartott parkolóba.

  A fővárosi tulajdonú Parking Kft. kimutatásaira hivatkozva az Index áprilisban azt írta, a cég folyamatosan figyeli a mozgássérült-igazolvánnyal ingyenesen parkoló autókat. Az első negyedéves összesítés szerint az összes parkoló autó mintegy 20 százalékán volt igazolvány, ez egy napon átlagosan 600 gépkocsit jelent. Ennek a 600 autónak a 23 százaléka rendszerint luxusautó, vagyis tízmillió forint feletti értékű kocsi.

  A legnagyobb arányban a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út parkolóit használják az igazolvánnyal ingyen parkoló luxusautósok, itt az arányuk 34 százalék, és a Nyugati pályaudvarnál is magas az arány. A legutolsó mérés csökkenést mutat, de így is majdnem 20 százalék a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkolók aránya. Budapesten összesen 25895 darab mozgáskorlátozott engedélyt adtak ki, az országosan pedig 185436 darabot.

  A BRFK most keményebb fellépést ígér a rokkantigazolványos csalók ellen: egy hét alatt 67 ember ellen indított büntetőeljárást a rendőrség mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolókártya jogosulatlan használata miatt. A büntetőeljárások közokirat-hamisítás gyanújával indultak, ez a bűncselekmény akár három év szabadságvesztéssel is büntethető. Csak remélni tudom, hogy az új lendület nem hagy alább, és bármilyen kísértés ellenére tovább folytatódik a kemény kéz politikája a sötétített ablakok mögött bujkáló csalók ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1002891098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Torgyán József a kommunista? 2011.05.11. 11:17:37

  Már régóta sejtem, hogy megvezették rendesen a magyarokat (tehát itt: a jobboldalt).   Torgyán József 1951-ben nyert felvételt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altaïr 2011.05.11. 07:19:53

1. Gazdag ember nem lehet rokkant?
2. Rokkant ember nem lehet gazdag?
3. Mi van, már minden betörést, rablást, sikkasztást, gyilkosságot stb-t felderített drága rendőrségünk, és teljes figyelmüket az IGAZI BŰNÖZŐK ellen fordíthatják?

Roltii 2011.05.11. 07:28:29

@Altaïr:
te vagy az akinek semmi se jó? Hidd el, ennyi gazdag rokkant nincs. Biztos van köztük pár, aki tényleg az (TC-n is volt erről cikk), de attól még durva ami folyik. Egyébként meg szerinted ha gyilkosságok/rablások történnek, akkor a rendőrségnek a kisebb dolgokkal már nem is kell foglalkozni? Ha a szomszédot kirabolják,te onnantól nyugodtan átmehetsz a piroson, mert hogy foglalkozzanak komolyabb dolgokkal?
Egyébként meg igenis foglalkozzanak a társadalom igazságérzetét érintő dolgokkal, ez is pl az.

schnee 2011.05.11. 07:31:22

Remeljuk sikeressek lesznek, de en szkeptikus vagyok. Biztos megkapta a rendorseg mar a listat a vedett rokikartyas aurokrol.......

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.05.11. 07:36:04

Igen Altair, te meg lehetsz hülye sőt lehetsz hülyebarom fasz is, egy demokráciában ezek a jogok mindenkit megilletnek.

Zippora 2011.05.11. 07:39:17

Az én autómat (10 éves Suzuki) két hónap alatt kétszer törték fel és lopták el belőle a - sajnos jogosan használt -mozgáskorlátozott parkolási engedélyemet.

marós 2011.05.11. 07:51:11

A következmények nélküliséget meg kellene végre szüntetni, itt addig nem lesz rend, és adósságcsökkentés, amig a maszop-szadesz által generált lopjunk, csaljunk, hazudjunk, úgy sem lesz semmi bajunk elv szerint élők nem lesznek megbüntetve, pártállástól függetlenül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.11. 08:13:40

Aki jogosulatlanul használ rokkantkártyát, azt, természetesen, s*ggbe kell rúgni, jól meg kell büntetni.

Ami engem ebben a történetben egy kicsit (valójában nem kicsit, hanem nagyon) zavar, az a kampányjelleg, az aktuális "népellensége" megtalálása és az ellene való teljespályás uszítás.

Minden hétre jut egy célcsoport, a "mocskok", akiket utálni lehet/kell, ezeket jól megsorozza a média, de hogy milyen hatékonysággal, milyen eredményesen sikerült fellépni ellenük, azt már nem tudhatjuk meg, mert jön a következő hét és jön egy másik célcsoport...

Abba lehetne már hagyni "a zemberek igazságérzetére" való okkali-oknélküli hivatkozgatást, az azzal való bűvészkedést (de mindenek előtt a permanens uszítást) és el kellene kezdeni módszeresen rendet rakni a portán.

Szerintem.

A rokkantkártyával visszaélőket pedig, természetesen, s*ggbe kell rúgni, jól meg kell büntetni.

ü
bbjnick

Altaïr 2011.05.11. 08:17:01

@Blassius: Látom, megjöttek a faszszopó gecik is, üdvözöllek.

elektronik (törölt) 2011.05.11. 08:27:05

csak egy kicsit segíteni kéne rajtuk, hogy jogosan használhassák a rokikártyát...

Altaïr 2011.05.11. 08:30:24

@Roltii: Köszönöm kérdésedet, majdnem eltaláltad, hogy én hogy gondolom. Ha a szomszédhoz betörnek, attól én még nem fogok átmenni a piroson, viszont le fogom köpni azt a közeget, aki kocsiban aludva traffizik stb.

Altaïr 2011.05.11. 08:34:06

@elektronik: Nyilván ez a jó megoldás, hogy azután a te adódból gyógykezeljék őket, igaz?

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.05.11. 08:46:14

Gyerekek, lehet ezt máshogy is. Moszkvában a drága autó, rokkantkártya nélkül is, bárhol bármikor parkol. Akár napokig, pl. a járdán. A rendôr pedig SEMMIT nem csinál (mert tudja, hogy ha eljár, hamarosan a munkaügyi hivatalba járhat el... -- a jobbik esetben).

GGG77 2011.05.11. 08:55:30

Én kétféleképp ítélem meg a helyzetet:

1. Maximálisan elítélem azokat, akik a rokkant helyekre jogtalanul parkolnak, akár kártyával, akár anélkül.

2. Maximálisan megértem azokat, akik nem kívánják, akár napi szinten, több ezer forinttal hízlalni a parkolócégek mögött álló politikusokat és pártkasszákat, és ezért használnak rokkant kártyát, de amúgy szabályos helyen parkolnak.

tevevanegypupu 2011.05.11. 08:57:34

@Zippora:
Nahat nagyon sajnalom. Ugy tunik az ilyen kartyak lopasara es adasvetelere szepen kiepult egy uzletag.

jan 2011.05.11. 09:23:20

Sajnos az asszertív, gazdag, befutott emberek így gondolkoznak, így van bedrótozva az agyuk: nekik szabad azt, amit a kisembereknek nem.

Megjavulni sosem fognak, egyedül negatív ösztönzőkkel lehet hatni rájuk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.05.11. 09:40:45

A médiákat éppen a tájékoztatásban mutatott csalárdságuk okán oly' sokszor ostorozó tékozló fiú most megtért. Igen, a média igazat mond, s ha 8-10 fényképet, - amelynek hitelességéről senki meg nem győződött - bemutat, akkor bizony tényszerű, minden gazdag magyar rokikártyával csal. Hogy most hány gazdag, rokkantsági parkolásra jogosult ellen indul/indult eljárás, az lényegtelen. Szerintem is érdemes összemosni őket a csalókkal. Az már nem lesz hír, hogy az egy hét alatti 67 "csaló"-ból hányan bizonyulnak majd ártatlannak az eljárások végén.
A plebejus plebejus marad. Ki lehet őt vinni a sötétségből, de belőle a sötétséget soha.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.11. 09:44:50

@Mr Falafel: "Szerintem is érdemes összemosni őket a csalókkal. "

Heló:

"Komoly probléma az is, hogy a visszaélők miatt a valóban rászorulók gyakran konfliktusba kerülhetnek más autósokkal vagy az ellenőrökkel, rendőrökkel, akik esetleg nem hiszik el a jogos kártyahasználatot."

buckafej 2011.05.11. 10:07:15

Sajnos az a magyarországi tapasztalat, hogy valaki minél gazdagabb, annál inkább hajlamos arra, hogy csaljon.
Általában a kisautósok ezt kevesebben teszik meg.
Ez a "nekünk mindent szabad", "bolond, aki nem csal", "mér fizessek, amikor meg lehet oldani olcsóbban is" mentalitás.
Akinek telik tízmilliós autóra, talán tudna venni parkolójegyet, bérletet is.
Az agyukkal van baj, de akkor bele kell verni a fejüket a kutyaszarba, mert már nagyon el vannak szállva, és azt hiszik a törvények felett állnak.

Tündér_Lala 2011.05.11. 10:18:15

Tisztelt üraim !
Én is mozgássérült vagyok. Miután egy saroknál többet gyalogolni nem tudtam (hál'istannek egy sorozatműtét nyomán javult a helyzet) kértem mozgássérült parkolót. Ebben az esetek döntő többségében nem tudok megállni, mert azt -a leggyakrabban kártya nélkül, de sokszor kártyával - elfoglalják, sokszor ilyanok akik miközben a botommal vánszorgok elrohannak mellettem. Ilyen módon addig kell köröznöm a lakásom környékén, amíg meg nem tudok számomra elfogadható távolságra állni. A csúcs egy és háromnegyed óra körözés volt, de gyakori, a fél óra.
Nem vagyok harcos mozgássérült, de azért a táblával kijelölt helyeket legalább tiszteletben tarthatnák. Ugyanakkor megértem, hogy a parkolási helyzet katasztrofális, amelyet zavaros városszépészeti szempontok miatt tovább rontottak. Ami viszont másnak kényelmetlenség, az nekünk megoldhatatlan probléma. Legalább ezt figyelembe vehetnék. Éppen ezért ez a probléma nem bocsánatos bűn, hanem valójában a bajban lévő embertársakba történő belerúgás. Ez a törvénytelenségen túli szempont.

qbr 2011.05.11. 10:37:17

@rajcsányi.gellért (ergé):
"akit érdekel a posztban említett California Playah:"

Ez szerintem nem Ferrari...

qbr 2011.05.11. 10:40:00

@bbjnick:
"Ami engem ebben a történetben egy kicsit (valójában nem kicsit, hanem nagyon) zavar, az a kampányjelleg, az aktuális "népellensége" megtalálása és az ellene való teljespályás uszítás."

Ennek az oka az, hogy korlátozottak az erőforrások (ember, pénz, stb.) az ellenőrzésre, és jobb hatékonyságot lehet úgy elérni, ha a meglévő kevés erőforrást bizonyos (valamilyen szempontból) kiemelt területekre összpontosítják, és váltogatják a területeket, mintha szétszórják az erőforrásokat.

Úgyhogy továbbra is kampányszerű, egy-egy területre összpontosító ellenőrzésre lehet számítani a legtöbb területen

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.05.11. 10:51:28

Adjanak ki új, fényképes igazolványokat. Ennyi.

1. aki nem rokkant nem kap

2. hamis igazolványok így érvénytelenek lennének

3. a fotó miatt a legegyszerűbb közterületfenntartó is látja, hogy nem a rokkant parkolt be az autóval, hanem a rokon.

Tarasz Bulba 2011.05.11. 10:52:22

@Zippora: a nálunk dolgozó lakatos ezt úgy oldotta meg, hogy a kártya fénymásolatát rakta ki a szélvédőre. Persze az ellenőrök ezt csalásnak vélték/vélik, ezért folyton megbüntették, erre ő az összes, így kapott mikulás-zacsit kint hagyta az ugyancsak veterán Suzuki szélvédőjén - mintegy látványos tiltakozásként a teljesen idióta rendszer ellen (megbüntetni persze nem tudják, hiszen otthon neki megvan az eredeti rokkant-kártyája). Így a bácsi kocsijának szélvédőjén kb. 50 db. mikulás-zacsi díszeleg, elég feltűnő módon, ennek ellenére mind a mai napig kapja az újabb és újabb zacskókat...
A helyzet teljes abszurditását illusztrálva...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.05.11. 10:52:33

Amit még nem értek, ez a gazdagok nem tudnak kifizetni 400 ft-ot parkolásra?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.05.11. 10:57:00

@qbr:
Nem, hanem egy Pontiac Trans Am, ha jól veszem ki. Fostalicska.

Zb74 2011.05.11. 10:59:24

@Altaïr: Senki sem állította, hogy gazdag ember ne lehetne rokkant, vagy hogy egyetlen rokkant ember se lehetne gazdag. A cikk csak azt említi meg, hogy a Budapesten rokkantkártyával partkoló autók között sokszorosan felülreprezentáltak a luxuskocsik. (A cikkben szereplő 23% rettentő magas arány; a teljes személyautó-populáción belül jó, ha egy százalékot kitesznek az ilyen drága járgányok, de lehet, hogy csak néhány ezreléket.) Mivel a tényleges rokkantság a keresőképesség csökkenésével vagy megszűnésével, továbbá rengeteg extra kiadással jár, nem életszerű, hogy épp a rokkantak körében legyenek felülreprezentáltak a gazdagok, pláne ilyen mértékben.

Ettől még nyilván van pár olyan ember, aki tényleges rokkantként nagy értékű autóval jár - vagy azért, mert eleve gazdag családba született, vagy azért, mert jól menő vállalkozást épített ki, vagy azért, mert van egy gazdag jótevője; ez mindegy is -, ő pontosan azok miatt szív, akik jogosulatlanul használják a rokkantkártyát. A sok drága kocsiban virító kártya miatt ugyanis ma már mindenkire ferde szemmel néznek az emberek, aki drága autóval jár, és rokkantkártyát használ, ha jogosult rá, ha nem. Erre a cikk is utal: "Komoly probléma az is, hogy a visszaélők miatt a valóban rászorulók gyakran konfliktusba kerülhetnek más autósokkal vagy az ellenőrökkel, rendőrökkel, akik esetleg nem hiszik el a jogos kártyahasználatot."

A bejegyzés azokról szól, akik jogosulatlanul veszik igénybe a mozgássérültek számára fenntartott parkolókat - kártyával vagy anélkül -, vagy indokolatlanul birtokolt rokkantkártyával igyekeznek mentesülni a díjfizetés alól, mint Liptai Claudia.

Ezt itt rajtad kívül mindenki megértette (na jó, Mr Falafel értetlenkedett még egy kicsit, de ő legalább beismerte, hogy Gellértnél a pont).

A 3. kérdésed pedig végképp értelmetlen; nyilvánvaló, hogy a rendőrségen belül teljesen más szakemberek, szervezeti egységek foglalkoznak a betörésekkel, a rablásokkal és a gyilkosságokkal, mint az ilyen ügyekkel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 11:18:46

@Altaïr: rokkant ember nem lehet gazdag.
ez ellen az erkölcstelen, és okirat hamisító bűncselekmény ellen a legszigorúbban kell eljárni.

egyéb hülye kérdés?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 11:37:27

@rajcsányi.gellért (ergé): "Komoly probléma az is, hogy a visszaélők miatt a valóban rászorulók gyakran konfliktusba kerülhetnek más autósokkal vagy az ellenőrökkel, rendőrökkel, akik esetleg nem hiszik el a jogos kártyahasználatot."

szerintem ez nem komoly probléma, ugyanis ilyen nincs.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 11:39:44

@tesz-vesz: (és szerintem meg azon kellene dolgozni, hogy a gazdag ember rokkant legyen - de ez szolgálati közlemény volt, és természetesen nem vonatkozik a Rubikokra, Rátaiakra, Lázárékra, csak a rendszerváltás haszonélvezőire, és a többire)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 11:40:36

@tesz-vesz: mármint a fogathajtó Lázár-tastvérekre, és nem a barbár fideszfővezérre, a senkiházi lázárra

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 11:43:16

@buckafej: Akinek telik tízmilliós autóra, talán tudna venni parkolójegyet, bérletet is."

a lényeg hogy ne kelljen keresgélni parkolót, nem pedig az, hogy melyik olcsóbb

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 12:03:10

@rajcsányi.gellért (ergé): ez elég gyenge, mert itt nem volt egyik esetben sem jogos kártyahasználat.
nem volt ott a kártya, lejárt az érvényesség. ha meg épp frissíteni akarta a kártyáját, és ezért nem volt ott és az őr megbünteti, inkább a kivétel és a szemét emberek javára írható.
államosítani kellene a parkolócégeket, ez is gondolom "az állam rossz gazda"-féle kóka "zsenialitás", tehát korrupció eredménye. akkor várhatunk tőlünk emberségek, ha nem buta hiénák üzemeltetik.

innye 2011.05.11. 12:09:31

@tesz-vesz:
"szerintem ez nem komoly probléma, ugyanis ilyen nincs. "

de van. mint érintett, kifejezetten ezért kötöttem szerződést egy jogvédelmi céggel, mert nagyon elegem volt abból, hogy évente Z alkalommal próbálja meg a rendőrség/pakolási cég rámhúzni a vizes lepedőt ok nélkül.

Tündér_Lala 2011.05.11. 12:30:32

@zero: Nem.
1. Lusta elmenni 30 métert a parkoló automatáig.
2. Rangon aluli, ő fontos ember, drága az ideje, csak nem képzelik ?
3. Szélsőségesen zsugori és smucig.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.11. 12:36:17

@innye: hogy érted? miért? pontosan miért?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.11. 12:41:34

@bbjnick:

a rendrakásnak mindig van egy kis kampányszaga.
ha rajtad múlna, sosem lenne rend, és szaggathatnád nap mint nap népi istenkáromlásbojtodat.
mi a bánatos faszt akarsz. elkezdték a geciférgek elkapását /és lófaszt csak luxuskocsi, a geci suzukis szegényembernek is van nyócvan rongya, hogy lefizesse a körzeti orvost, és hivatalos rokikártyája legyen/ erre nyivákolsz, hogy kampány folyik az emberek ellen!
valaha, sokszor azért jöttem erre az oldalra, hogy téged olvassalak. mára egy hülye lett belőled, ne is haragudj.

ez a rokikártyás tolvajlás a közösből, mert lop aki nem fizet azért amiért kéne, a legpenetránsabban mutatja meg ennek a szarházi magyarvilágnak minden undorítóságát. a hatóság, aki úgy hoz rendeletet, hogy az kijátszható legyen, persze, hogy nincs azonosítási lehetőség a kártyán, minek arra rendszám, a parkolóőr, aki elnézi, a rendőrség, és nem utoljára a nyomorult féreg, aki megcsinálja az okosságot. ezeket mind védi, aki a kampány a nép ellen szöveget tolja.

tééényleg? 2011.05.11. 13:07:23

Érdekes, hogy egy ilyen egyszerű kérdés ilyen indulatokat vált ki. Nem az volt a kérdés, hogy drága-e a parkolás, lehet-e parkolni, szabályosan vagy sem.
Az a kérdés, hogy jogos-e visszaélni a rokkantkártyával nem rokkantaknak mások rovására? Csak hab a tortán a luxuskocsi.
Igenis büntetni kell. És lehet, hogy nem ez a legfontosabb dolog, de egyszer ezt is el kell kezdeni.

Google 2011.05.11. 13:20:31

@Grift:
Rendre azt szokta erre válaszolni, hogy ő már tizenx éve ugyanazt mondja - csak elindulni szeretne ezután a tanár és más barátaival, hiába, pechesek vagyunk...
Kár, hogy a helyzet állandóan változik - az adekvát válasz pedig éppen hogy nem ugyanaz minden időben.

kispufi 2011.05.11. 13:34:06

Sokakat irritáló jelenséget kapott fel a kampány, teljesen helyénvalónak érzem.
A magam részéről szívesen csúsztatnék - rongálásveszély nélküli, reklámcetlikkel egyenértékű - "Reméljük, egyszer saját jogon veszed majd igénybe ezt a helyet" feliratú papírkákat az ablaktörlők alá.

Transzilva 2011.05.11. 13:45:58

@GGG77: Na a 2. pont miatt én is kétélűnek érzem ezt a témát.

Egyrészt elítélendő, hogy elveszik ezek a parasztok a helyet jogtalanul

Másrészt ha nem a helyről, hanem az elmaradt bevételről van szó, akkor az én szám is habzik.

Hány forintot lát újra a fizető parkoló a befizetett 100 forintjából mint fejlesztés/karbantartás?? Mennyivel kevesebb kátyú, mennyivel több rendszeresen felfestett parkoló, mennyivel több működő parkolóóra van évről évre a fizetős területeken???

mildi 2011.05.11. 13:58:51

luxusautóra úgy is keveredhet rokkantkártya, hogy mondjuk a rokkant édesanyját szállítja (nem, nem urnában ;) )
és láttam én már rohadt drága autóból bottal kikászálódni a sofőrt.
de tény, ezek azért ritkák.
vki fentebb említette a fényképes rokiiget. azért nem jó ötlet, mert a rokkant lehet pont nincs a kocsiban, mert épp megyek érte.
egyébként, bár forog a gyomrom a hamis igazolványosoktól, de legalább annyi lenne bennük, hogy nem a rokiparkolóba állnak be! az előbbi csalás, utóbbi péklapát!
twitpic.com/uietq

Roltii 2011.05.11. 15:47:09

@zero: nem 400 forint sajnos, hanem jóval több. Gondolj bele, van egy autód a belvárosban ahol albérletben laksz:
a, melóhelyeden tudsz parkolni, ezért mész minden nap autóval
b, veszel méregdrágán parkolóhelyet valami parkolóházban, nem is túl közel
c, elmész a legközelebbi ingyenes helyig (akár félóra)
d, roki kártya.
Igaz, ezek nem a drága autók szoktak lenni, de nem csak a drágákon van rokikártya, hanem kb minden 4-en...

Klein Úr 2011.05.11. 17:58:53

@GGG77: Szívemből beszélsz!

A probléma a cikkben leírtnál sokrétübb, a kialakult helyzet nagyban köszönhető a parkolási maffia (Centrum és társai) által az elmúlt években tanúsított "ügyfélkezelesi" (MUHAHA!!!), bírságolási és árképzési "kultúrának", illetve a parkolásból befolyt összegek átláthatalan felhasználásának.

Röviden: a parkolási társaságok rokkant-igazolvánnyal történő megkurtításában semmilyen morális kivetnivalót nem találok, AMENNYIBEN a delikvens nem a rászorulók számára kijelölt helyet foglalja el.

Bloodscalp 2011.05.11. 18:20:35

tipikus ergé cikk, felületes és üres.

A lényeg nem lett körbejárva, valszeg nem a minimálbéresek 100e forintot keresők veszik a hamis igazolványt, hiszen erről van szó. Kell hozzá orvos is, vagy valaki aki megszerzi, keményen pénzért.
Pont olyan mint ahogy műszakit is lehet venni autóra, "egyes" helyeken, stb ...
Az a baj hogy az ilyen kiskapuk csak akkor bökik az ember csőrét ha már nagyon látszik, pedig korábban is tudta mindenki.
Nem kéne hagyni...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.11. 22:25:13

@Grift:

1) Én nem most lettem h*lye, én mindig is h*lye voltam:-) Legalábbis, mindig voltak (különböző időszakokban más és más oldalról, irányból), akik gondoskodtak arról, hogy ezt tudatosítsák bennem:-)

2) Mivel olvastad a kommentemet, így te is nagyon jól tudod, hogy nem azt kifogásoltam, hogy kampány folyik "a nép ellen", hanem azt, hogy következetlenül (legalábbis, következetlennek tűnő módon) folyik a "rendrakás". Így az egész nem nagyon jut túl az uszításon. Hogy a rendrakási kísérletek renddé álljanak össze, ahhoz módszeresen, következetesen kell végezi azokat (és nem elém módszeresnek lenni, annak is kell látszani:-)) Ezt forszíroztam.

3) "ha rajtad múlna, sosem lenne rend, és szaggathatnád nap mint nap népi istenkáromlásbojtodat." --- írod.

Az Istenkáromlásbojtszaggatás királysirály zsírbeton!:-)

ü
bbjnick

szubjektiv 2011.05.11. 22:46:18

@Tarasz Bulba: Egy frászt nem tudják megbüntetni. Az eredetit kell kirakni. Ha nem azt rakod ki, bünti. Azért az eredetit kell kirakni, mert ha másolgatod, akkor akárhány másolatot felhasználhatsz, elllátva az egész haveri kört. Ellenben a jogosult meg pontosan azért nem akarja az eredetit kirakni, mert feltörik miatta a kocsit, mint ahogy ezt említette is valaki.
Hülye helyzet, amire valami épeszű megoldást kéne találni, de egyszerűbb büntetni.

kamuszutra 2011.05.12. 00:31:00

ha valaki sokat dolgozik, és mondjuk napi 10 órát parkol a munkahelyénél, óránként 400-ért, és van mondjuk egy másfél millió értékű kisautója, az kb. másfél év alatt kifizeti az autója árát parkolásra.

akit elkapnak rokikártyával, az majd kifizeti a 100 ezer körüli pénzbírságot, aztán talál egy ismerőst akihez be tud jelentkezni állandó lakcímre az adott kerületbe, ahol sokat kénytelen parkolni. ez is egy visszaélés.

ha megfizethető lenne a parkolás (mármint az átlagember számára, aki 200 bruttót keres, és 2 gyereket tart el), akkor nem lenne ennyi visszaélés.

azért nem megfizethető a parkolás, mert a birkák droidokat és bűnözőket szavaznak be az önkormányzatokba, akik élhetetlen szabályokat kényszerítenek rájuk.

végülis nektek köszönhetjük az egészet, szavazó birkák.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.12. 00:34:20

@bbjnick:
ad 2
tegnap kezdődött a kampány. adjuk meg legalább az esélyt, hogy a többi rokicsalás, leszázalékolás, egyebek ügyében végigvisznek valamit. aztán ha nem, sírhatunk együtt. mert ha ez sem megy, akkor semmi sem fog sikerülni.

LBL 2011.05.12. 10:18:27

A diktatúra sajnos nagyon sok gerincet megpuhított, elgörbített. Hosszú idő lesz, amíg ez elmúlik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.12. 17:32:54

@Grift: attól még igaza van, tényleg kampányszaga van, de nekem tetszik

nem baj hogy nincs pénz kifizetni a rendőrök túlórapénzét, és hogy orbán azt hazudja nem lesz elvonás, se a rendőröktől, se a néptől, attól még lesz elvonás, és pont ezért olyan kampányszagú, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, pedig csak egy szikra kell már csak és a tűzoltók segítenek a börtönőröknek a parlamentnél :)
remélem mielőbb

banzaban 2011.05.16. 13:35:31

Egy barátomnak ferrari 360 modenája és S merice van, rokkant jogosan használja a kártyát, de a fenti csalók miatt csak akkor, ha elkerülhetetlen. Egyébként izomsorvadásos a lába, ami nem nagyon látszik nadrágban, és a járásán is csak kicsit.

Jerky_Master 2011.05.24. 15:05:13

Azt nem értem hogy akinek van pénze 30 milliós autóra, az miért nem akar parkolási díjat fizetni? 30 milla után megállt a tudománya, és kenyérre sem maradt pénze, vagy lusta mobilon bepötyögni / bedobni a pénzt az automatába?

Jerky_Master 2011.05.24. 15:12:43

@kispufi: TEJET kell locsolni a bunkó állatok autójának szélvédőjére, főleg nyáron. akkor megtanulják a leckét.

Jerky_Master 2011.05.24. 15:14:37

@Altaïr: amennyi pénzkiesést az ilyen csalók is okoznak (plusz elveszik a parkolóhelyek 20%-át, ez mai adat), annyiból bőven fel lehet venni több rendőrt, vagy a meglévőket jobban megfizetni, és akkor nem csak a súlyosabb bűntényekkel tudnak foglalkozni, hanem az ilyen mocskosságokkal is.

Perillustris 2011.05.31. 13:32:19

@teemur: Nem kell messzire menni. Itthon is magasról leszarják a járdán parkoló suttyókat.
süti beállítások módosítása