Hitközségi kiszorítósdi: Zoltai meg a többiek
2011. május 10. írta: TuRuL_2k2

Hitközségi kiszorítósdi: Zoltai meg a többiek

  Ma választ elnököt, ügyvezető igazgatót és elöljárósági tagokat a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), május 15-én pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tart tisztújítást. A választásokon lényegében a régi vezetés kaphat újra bizalmat – lehetséges kihívójuktól már az antidemokratikus fordulatokban bővelkedő, a legszebb pártbelharcokat idéző jelölési folyamat során megszabadultak.

  Míg az elnökök személye többször változott 1990 óta, a BZSH és a Mazsihisz operatív vezetője változatlanul Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató. Az 1935-ös születésű Zoltai zöldségesként kezdte a pályáját, majd a Mikroszkóp Színpadon Komlós Jánosnak lett a jobbkeze. Az '56-os forradalmat követően csatlakozott a Munkásőrséghez és lépett be az MSZMP-be. Nagyon (kritikusai szerint: túl) jó kapcsolatot ápol a szocialistákkal, például egy lehallhatott telefonbeszélgetés szerint Hunvald György is hozzá fordult segítségért, hogy elsikálják az ügyét a Központi Nyomozó Főügyészségen. Tavaly, a kormányváltást követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. régi vezetése az utolsó pillanatban adott át egy félmilliárdos értékű XII. kerületi ingatlant a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak (Mazsök), melynek szintén Zoltai a kuratóriumi elnöke.

  A Zoltai-féle vezetés kihívója Heisler András lett volna, aki egyszer már volt a Mazsihisz elnöke. Akkor is szorgalmazta a BZSH és a Mazsihisz gazdálkodásának átláthatóbbá tételét és nyugdíjba vonulásra szólította fel Zoltait – végül maga kényszerült távozni. Heisler most vitára hívta Zoltait, hogy ott mindenki megismerhesse, melyikük hogyan képzeli el a magyar zsidóság jövőjét. Heisler a saját véleményét a Hvg.hu-ra is megírta: szerinte sokat változott '90 óta a hazai zsidó közélet, s a zsidó reneszánsz eredményeként létrejött intézményekkel, például a Bálint Házzal, a Szarvasi táborral vagy más civil alapítványokkal a Mazsihisz nem tudott (és nem is nagyon akart) mit kezdeni. A vita azonban nem jött létre, sőt, időközben Heisler a lehetőségét is elvesztette, hogy akár a BZSH, akár a Mazsihisz tisztújításán megmérettesse magát.

  Heisler ugyanis hiába futott neki többször is, hogy jelöltté válhasson, a Zoltai irányítása alatt álló apparátus végül megakadályozta azt, így sem a Mazsihisz, sem a BZSH jelölőlistáján nem szerepel, mint ahogy a Mazsihisz küldöttjei között sem. A hosszas hercehurca során számos alkalommal hivatkoztak olyan összeférhetetlenségi és egyéb kritériumokra, amit a Mazsihisz alapszabályában egyáltalán nem szerepel. A mostani jelölési eljárásban újra előkerült a régi probléma, hogy a hitközségi közgyűlések résztvevőinek jelentős része a hitközség alkalmazottja, így közvetlenül is függ az ügyvezető igazgatótól.

  Hogy hova vezethet ez a konfliktus? Heisler a Bét Dinnél, a zsidó rabbinikus bíróságnál keresne jogorvoslatot a választási eljárás során őt ért sérelmek miatt. Úgy látja: „A szabálytalanságok a választási folyamat során tételes választási csalásba mentek át, ami a megválasztandó régi-új vezetés legitimitását és tárgyalási pozícióit mélyen aláássa. Ilyen háttérrel nem lesz könnyű a mindenki által ismert gazdasági és politikai helyzetben egyben tartani a neológiát, de megkockáztatom, nem is lehet.”

  A Mazsihisz hegemóniáját már eddig is megkérdőjelező kormányzatnak valószínűleg nem lenne ellenére egy ilyen forgatókönyv, azaz ha a Mazsihisz képviseleti pozícióinak meggyengülésének szervezeti következményei is lennének. A kormányzati szándék ebben az esetben ráadásul találkozhat a Mazsihisz működését régóta hevesen kritizáló zsidó szervezetek és közösségek támogatásával, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségtől, a Szombat folyóiraton át, egészen a szép emlékű Judapest blog köreiig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr852890852

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Védelmi zsarolás 2011.05.10. 14:51:15

“Eljöhet az idő, amikor a vezetők már nem tudják megőrizni a tüntetések békés jellegét” – mondta Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője, miután hétfőn Pintér Sándor belügyminiszterrel egye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buckafej 2011.05.10. 08:49:52

A zsidókat nem szabad kritizálni, mert akkor antiszemiták vagytok, kis butuskák!
Ezt se tudjátok?:)

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2011.05.10. 08:58:36

Tisztújít A PÁRT izraelita platformja :D

plastik02 2011.05.10. 09:28:54

és így megnyílhat az út az EMIH (nevezzük nevén, a Chabad) előtt, hogy a magyar zsidóság képviseletét egy a mostanitól eltérő, de a hazai zsidóság heterogén szerkezetét szintén nem reprezentáló szervezet vegye át...

tevevanegypupu 2011.05.10. 09:48:57

Ezek az urak itt a kepen, meg a hatterben a holgy nem ugy neznek ki mint akik konnyeden felre allnak. Szoval csak ugyesen.(:

tevevanegypupu 2011.05.10. 09:48:58

Ezek az urak itt a kepen, meg a hatterben a holgy nem ugy neznek ki mint akik konnyeden felre allnak. Szoval csak ugyesen.(:

jan 2011.05.10. 09:53:11

Mondom, ez is erősíti a pikáns tézisemet, miszerint a Kádár-korszak örökségét legtovább a történelmi egyházak konzerválják (Mazsihisz, katolikus püspöki kar).

Téglagyári Megálló 2011.05.10. 10:05:24

@jan:

Nehogy azt higyje, hogy a lakósságban ez nincs jelen. A szocializmust a Szomszédok és a Klubrádió konzerválja.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.10. 10:52:33

@plastik02:
Nem hinném, hogy az EMIH lenne az új Mazsihisz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.10. 11:09:44

Na itt az idő, hogy a kormány outjew-olja a zsidókat. :)

Egyébként ezt a Zoltait már rég el kellett volna tüntetni...

WhyCantITouchIt? 2011.05.10. 11:16:22

Zsidókról csak jót vagy semmit, vagy különben úgy jártok, mint Roger Waters.

plastik02 2011.05.10. 11:23:34

@TuRuL_2k2: nem is, de egyértelműen elszívják ők is a levegőt a különböző irányzatok plurális érdekképviselete elől. talán más szerkezetben képzelik el mint a Mazsihisz, de a lényeg nem fog változni ha a kormány nekik oszt kártyát (márpedig egyértelműen látszik a törekvés a kormányoldalról is chabadék legitimálására).
az igazi kérdés itt az, hogy mi jön a Mazsihisz után...

jan 2011.05.10. 12:44:56

@TuRuL_2k2: javítsatok ki, de nekem az jött le eddig, hogy a Mazsihisz lényegében a neológok szervezete, tehát az ortodoxokat, chabadosokat, nem vallásos zsidókat nem is akarja képviselni, vagy igen?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.10. 13:38:22

@jan:
Nagyjából igen, elsősorban neológ hitközségeket tömörít. De a küldöttek listáján szerepelnek ortodoxok is, elég vicces formában: míg másoknál városnevek vannak feltüntetve (Budapesttől Zalaegerszegig), addig náluk annyi, hogy Orthodoxia, mintha az valami külön település vagy tartomány lenne.
mazsihisz.hu/userfiles/file/downloadmanager/mazsihiszk%C3%BCld%C3%B6tteklista_2011_2015.pdf

jan 2011.05.10. 14:36:18

"Orthodoxia, mintha az valami külön település vagy tartomány lenne"

The past is a foreign country.

plastik02 2011.05.10. 14:44:36

@TuRuL_2k2: ennek baromi egyszerű oka van turul, viszont kicsit sem vicces...

is 2011.05.10. 15:02:34

van FIDESZes ciganyszervezet (lungo Drom), van FIDESZes part minden hataron tuli teruleten (ha bedol, alapitunk masikat, mint most Tokes), van FIDESZes muveszeti akademia is, az Alaptorvenyben, es egyebkent van FIDESZes zsido is, csak meg FIDESZes zsidoszervezet nincs. na, majd most, talan (Heislert egyebkent szemelyesen nem ismerve, ez nem neki szol). ha sikerul megcsinalni, maris lehet odaadni minden penzt neki, es a MAZSIHISZt legyalulni. oszd meg es uralkodj, csak mar sikerulne a megosztas. ebben az iranyban tevekenykedik hu Turulunk, koszonettel veszi: A PARTallam.

2011.05.10. 15:11:51

Hát, én semmit nem étettem a cikkből. Csomó idegen akit nem ismerek valami gittegylet vezetésén balhézik... mi a lényeg?

Chingachgook 2011.05.10. 15:21:17

azer ezek a zsidok tudnak valamit:

kulfoldi vendegekkel jartam a varost es nevezetessegeit a mult heten, mindenhol pl a matyas templomban is! minosithetetlen stilusban es nyelvtudassal ment a turistarablas

a dohany utcaban bezzeg fennakadas es izgalom nelkul, kulturaltan mutattak be a bemutatandokat, 8-10 nyelven

uff

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.05.10. 15:33:29

@randomgenerator: 3-5 milliárd forintos állami támogatású apró kis gittegylet, bagatell.

Turul a Slomóékhoz jár péntekenként, egyébként?

vizipipa 2011.05.10. 18:10:24

@is: " csak meg FIDESZes zsidoszervezet nincs"
Frissíts! EMIH.

@JoeHorseDick: 6 milliárd, idén.

Egyébként jó nézelődést:

hu.metapedia.org/wiki/Zsid%C3%B3k_a_magyar_k%C3%B6z%C3%A9letben

efhábé 2011.05.10. 21:06:45

@TuRuL_2k2: nagyjából majdnem, a mazsihisz, mint nevéből is következik, hitközségek Szövetsége, tehát önálló hitközségek alkotják. Az ortodoxok létrehozták a saját "mazsihiszüket", ez a magyarországi autonóm Orthodox izraelita hitközség, ami tagja a mazsihisznek, így a mazsihisz választáson ők nem önálló hitközségekként jelennek meg, hanem mint maoih, ezért nem a település szerepel mellettük, hanem az, hogy ortodoxia. Persze a történet cifra, bonyolítsam kicsit? Mesélnék tájidegen zsidó irányzatról, haszidokról, akik élesen haszidellenes szervezetet nyúltak le, reformokról, akik nem lehetnek a mazsihisz tagjai, mert nem tartják be azt a sulchan aruchot, amit a neológia sem, olyan neológ rabbikról, akiknek fogalmuk sincs a neológiáról, azt csak ortodoxia lite-nak tartják. Csúnya nagy, rögvalós identitást nélkülöző katyvasz ez a mai magyar zsidó közélet.

Bollockbuster 2011.05.10. 22:51:51

Az ott hátul Lendvai Ildikó? Ő is jedi? Ne már! Mindig meglepődök!
süti beállítások módosítása