Bloggerkorrektség a Szusza-szobor árnyékában
2011. április 19. írta: JohnnyLillibrogida

Bloggerkorrektség a Szusza-szobor árnyékában

  Január végén szülővárosom, Újpest vezetőinek egyik döntését kritizáltam. Akkori posztomban hevesen elleneztem a kormánypárti többség által Derce Tamásnak ítélt Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat, több okból is. Egyrészt a kerület nehéz anyagi helyzete, másrészt a politikai tisztesség látszatának fenntartása okán is. A döntést akkor az LMP-től kezdve a szocialistákig sokan támadták. Az országos nyilvánosságot kapott helyi ügy hullámai mára elültek.

  Kifogásaim most is élnek, de most a méltán nagy hírű és olvasott Újpesti Napló napokban kezembe került legutóbbi száma, és az ügy kisebb nyilvánosságot kapott utóélete miatt írok. A helyi lap egy oldalpáron hozta az életműdíj átadási ünnepségről készített tudósítást és a Szusza-szoborral kapcsolatos egyhangú önkormányzati döntést.

  Az életműdíj mellé járó havi apanázst Derce Tamás a Clarisse Újpest Gyermekeinkért Alapítvány alapítására és működtetésére fordítja. Az alapítvány névadója, Kornis Clarisse, aki 1870-ben létrehozta az Első Budapesti Gyermekmenhely Egyletet, amely szegény sorsú, árva gyerekeknek adott menedéket. Kornis Clarisse nem mellékesen Újpest alapítójának, gróf Károlyi Istvánnak a felesége volt. A szervezet kuratóriumát a politikai korrektség jegyében egy helyi polgár, egy helyi fideszes és egy helyi szocialista képviselő alkotta volna Derce elképzelései szerint. A helyi Mszp, a fővárosi pártszervezet álláspontjával összhangban azonban nem vesz részt a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására létrejött alapítvány munkájában. Minek is? Újpesten tehetséges, szegény gyerekeket támogatni az nem szocialista műfaj… Így lesznek féloldalasak a helyi összefogások hazánkban személyes ellentétek és országos politikai viták árnyékában.

  Örömteli volt látni a másik hírt az Újpesti Naplóban. Az önkormányzat képviselői kétmillió forint támogatást szavaztak meg Szusza Ferenc szobrára Wintermantel Zsolt javaslatára. Csak remélni tudom, hogy az előző önkormányzati testület által kilátásába helyezett támogatástól eltérően ezt valóban megkapják a szoborra gyűjtő szurkolók, és a döntés kellő lökést ad ahhoz, hogy tényleg megvalósuljon a nemes kezdeményezés.

  A polgármester, aki először érezhette saját bőrén, hogy egy helyi ügy országos botránnyá dagadhat, talán tanult az eseményekből. A városvezetés Újpesti Párbeszéd néven indított akciót a közelmúltban, a polgárok papír alapú és online formátumú kérdőíveken mondhatnak véleményt a helyi ügyekről még néhány hétig. 

  A kerület vezetése azt tervezi, hogy hasonló formában minden tavasszal kikéri az itt élők véleményét. A bloggerkorrektség (BC) jegyében az előző posztomra kommentelő újpestieket arra buzdítom, hogy éljenek a lehetőséggel, mondják el véleményüket. A BC jegyében kell azt is feljegyeznem, hogy a helyi diáksport alapját adó UTE utánpótlás-nevelésének támogatásáról február végén a klub és a kerület négy éves megállapodást írt alá.

  Annyi biztos: jó érzés, hogy a posztom talán egy kicsit hozzájárult a Szusza-szobor megvalósulásához. Mit mondhatnék ezek után: hajrá, Újpest!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr792812119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz (2011/04/20) 2011.04.20. 10:13:32

Szerkesztőségünk tagjaival – kivéve persze két fideszesünket, Kamondi Vilmost és Csicsó Ferencet - mély aggodalommal figyeltük a kormánypárt erőfeszítéseit, amellyel amúgy sem erős lábakon ugrándozó, bukdácsoló demokratikus jogállamunk kétségbees...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szori 2011.04.19. 20:24:32

Mocskos lilááááááááák!!!!!! Hajrá, Fradi!

bocsi :)

Bloodscalp 2011.04.20. 00:10:06

aham, szóval magyarul leírva a fidesz megvette dercét-mert ez egy ilyen ország ahol meglehet venni őket kedves Turul, simán tarifájuk van...megvette lengyelt az mdf, megvette gyeneseit az mszp...

de az önkormányzat már törekszik a párpeszédre...ez megható...remélem elküldik őket oda ahová valók.minél többen hála a posztírónak:)
süti beállítások módosítása