Inkább a Szusza-szoborra!
2011. január 29. írta: JohnnyLillibrogida

Inkább a Szusza-szoborra!

  Gyermekkorom meghatározó emléke, ahogy az újpesti üzemekben megszólalt esténként a műszakváltást jelző sziréna. Megnyugató volt, hogy termelnek újra gyárak, amikre panel gyerekszobám ablaka nézett. Akkor még mit sem tudtam a kapun belüli munkanélküliségről. A munka becsülete, a lokálpatriotizmus, a közösség ereje minden tősgyökeres újpestiben ott lakozik. Ezeket az értékeket a világháborúk, az '56-os megtorlás, a zsíroskenyér-hétvégi telek kombinációjára épülő kádár-korszak, a település régi szövetét roncsoló házgyári építkezések, a rendszerváltás körüli munkanélküliség sem tudta megtörni.

  Újpest rövid története nagy formátumú városvezetőkkel teli. Az alapítóatya gróf Károlyi István, Széchenyi barátja, az MTA alapítója, a lótenyésztés pártolója, a fiatal Ybl Miklós mecénása volt. 1848-ban huszárezred kiállításával támogatja a szabadságharcot, hogy hálából az osztrákok 1849-ben Battyhány Lajossal együtt hurcolják várfogságba. A kiegyezés után ismét aktív alakítója a magyar közéletnek. Ő alapítja Új-megyer néven a települést, aminek első bírája és névadója Lőwy Izsák, az első helyi gyártulajdonos és szatócsmester volt. Ugró Gyula a századforduló alakja Újpesten. Az UTE és Közművelődési Kör társalapítója, 1907-től a várossá nyilvánított Újpest első polgármestere egy évtizeden keresztül. 1932-ben megírja Újpest történetét. A két világháború között Semsey Aladár a polgármester, majd' húsz évig. Vezetése alatt megyei jogú város lesz a dinamikusan fejlődő helység. 1950-ben Budapesthez csatolják a várost. A sztahanovista Pióker Ignác (ő teljesítette elsőként 1951-ben, alig két év alatt az első ötéves tervet) több mint harminc éven keresztül képviseli a munkásosztályt a kommunista parlamentben. 

  Az én hőseimnek alig két hét jutott. Az '56-os Forradalmi Bizottság két elnöke dr. Rajki Márton ügyvéd és Kósa Pál asztalos volt. Öt társukkal együtt végezték ki őket a megtorlás alatt. Kádárék nem felejtették, hogy november 10-ig harcoltak az újpesti forradalmárok a Könyves Kálmán Gimnáziumban (többek között Gerő Ernő egykori alma matere) és a kerület más pontjain. Rajki szerepvállalását így indokolta: „A bukottnak látszó kommunista rendszer után hozzájárulni az új rend kialakításához.” Kósa utolsó szó jogán így szólt: „Bolsevistáktól nem kérek kegyelmet.”


Könyves Kálmán Gimnázium '56-ban, az újpesti forradalmárok főhadiszállása

  Biztos vagyok benne, hogy Wintermantel Zsolt ismeri a fenti történelmi személyeket és eseményeket. A városért tevékenykedők megbecsülése újpesti hagyomány. Mégis Derce Tamásnak és a jegyzőnek a képviselőtestülettel megszavazott bőkezű életjáradék jellegű javadalmazása rossz döntés. Megjegyzem, ilyen logikával Kiss Péternek, az egykori budapesti KISZ-titkárnak is járna valami, mert ő 16 évig képviselte Újpestet a parlamentben. Esetleg Demszkynek is tartogat valami apanázst az újpesti jobboldal? A döntés erős ellenszélben született és nemcsak az ünneprontó szocialisták rosszallását váltotta ki, a fővárosi kereszténydemokraták se voltak feldobva. Érthetetlen az adófizetők pénzének ilyen jellegű felhasználása pont akkor amikor néhány hete éppen Wintermantel magyarázta így nyílt levélben a 168 Órában Jolsvai András melllőzését az Újpesti Naplóból így (ti. Jolsvai büszkén vállalja újpesti kötődését és rendszeresen megírta ismereteit, érzéseit, történeteit a kerületi lapban): „A helyzet az, hogy a szocialisták rossz gazdálkodása miatt Újpest most nehéz pénzügyi helyzetben van. Újpest költségvetésében több mint 600 millió forintos lyukat találtunk, a hozzá nem értés vagy tudatos választási költségvetési tervezés miatt. Muszáj rendbe hozni a pénzügyeket, ezért minden területen takarékossági intézkedéseket hoztunk és hozunk. Az önkormányzatban kevesebb bizottság kevesebb taggal működik, átalakítottuk a hivatalt a hatékonyság jegyében, minden területen a takarékosság elvét vezettük be.” Nyilván ebbe a minden területen bevezetett takarékossági intézkedés csomagba tartozik az önkormányzat elmúlt 20 évének gazdasági irányítását és törvényességi felügyeletét is ellátó személyek bőkezű jutalmazása. 

  Egykori Derce- és jelenlegi Wintermantel-szavazóként kell felemelnem a szavam. Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Sajnálom, hogy Újpest képviselői minden realitásérzék nélkül sétálnak bele egy olyan verembe, amit buldózerrel ásnak ki maguknak, most már az országos nyilvánosság figyelmének kereszttűzében. A pazarlás mély értetlenséget szül az állampolgárokban. A közpénzből finanszírozott, uram-bátyám elven kötött politikai háttéralkuk látszata pedig egyenesen a szavazók undorát váltja ki.  Wintermantelnek nem szabad elfeledni, hogy azt a kivételes lehetőséget, hogy egy erő adja az újpesti parlamenti képviselőket, többséget a helyi testületben és a polgármestert, a változás és változtatás igénye hívta életre. Ennek az igénynek nem a múlt embereinek jutalmazásával kell megfelelni, még akkor sem, ha történetesen megérdemlik.

  Az újpesti Fidesznek biztatásként idézem az Újpesten is tanító Babits Mihály Kártyavár c. regényének a polgármesterről szóló részét, amiben néhány mondattal vázolja fel a cinikus, hasonlesző politikus, örökérvényű portréját. A regényt az Újpesten eltöltött évek ihlették Babitsban. A polgármester alakját Ugró Gyuláról mintázta és se róla, se a műben megjelenő újpestiekről és a városról nem ír túl hízelgően (a szövegben Újváros Újpest allegóriája):
„Újváros puffra épült! és hogy épült! máról holnapra, mint a mesebeli vár! hisz ő tudja legjobban... Némi büszkeséggel gondolt rá, mennyi itt az ő érdeme: ő volt az a mesebeli királyfi, aki a levegőből palotákat emelt! Újvárosnak nincs vagyona, nincsenek földjei: ő pénzt teremtett a semmiből, furfanggal, ha kellett, panamával, megnyerte a vállalatokat, megszelídítette a bankszörnyeket, ezer zátony között evezett; és ami legnehezebb, magát a népet, a korlátolt, bizalmatlan, újdonságoktól, munkától, tehertől félő tömeget szuggerálta, kényszerítette elhatározásokra, kockázatokra akár! S ha kellett, cselekedett nélkülük, ellenük... Nem nézett szabályra, formára, keresztülgázolt mindenen, ha nem ment másképp; a panaszkodókat autokrata módon, tekintélyével, akaratával, hatalmával némította el: mit ért volna érvekkel? Ah, valóban sok szabálytalanságot követett el: de nem a maga, hanem a város érdekében. Nőtt a vád és gyűlölet ellene, s ő e vád és gyűlölet közt úgy járt, mint egy isten - nem cáfolta meg a vádakat, mert tudta, hogy épp ezek imponálnak az embereknek, s úgy használta a panamákat, mint a négyesfogatot, mellyel elvakította a szegény polgárok szemét. Jól tudta, hogy Újvároson nem a tisztesség szerzi a tekintélyt, s hagyta, hogy botrányos millióiról beszéljenek, míg nagy költségei mellett anyagi zavarokkal küzdött. De... épp ezért... semmi kegyelmet nem remélhet. A gyűlölet és az irigység összecsapnak a feje fölött, az ingatag talaj előbb-utóbb kisiklik a lába alól. Az ő Újvárosa is homokra épült, a kétes pénzműveletek, ezer szabálytalanság süppedőire. Mit ér, hogy nem magának harácsolt?... ki fog hinni önzetlenségében?... legfeljebb az ügyetlen bűnös szégyene lesz övé. Ki kell lépni ebből az épületből, dicsően és fölfelé kilépni, mielőtt leomlana. Utána az özönvíz!”

  Nem hiszek Berda Józsefnek, amikor azt írja Nemzetsirató c. versében: „az intő példa nem segít már”. A hatalomban például az a szép, hogy mindig lehet korrigálni. Álljon itt egy elméleti megoldás a sok közül. Wintermantel Zsolt a sport elkötelezettje. Az Újpest Ultras évek óta perselyezi a pénzt a Szusza Ferenc szobor felállításához. Polgármester úr a Semsey díj harmadát bedobja a gyűjtésbe, a kétharmadát meg a kerületi diáksportnak adja. Van egy olyan érzésem, ez a Lebstück Máriát idéző huszárvágásos rugalmas elszakadás még a NER legfelsőbb vezetésének is tetszene, mert mégiscsak a leghűségesebb újpesti focista volt Szusza, mégiscsak egy nemrég felújított stadionban állna a szobor, mégiscsak a gyermekeink egészséges jövőjére kéne áldozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr882622266

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vallomás a hűségről 2011.01.30. 10:24:23

Mielőtt elkezdenénk a gólkirály életét feldolgozni, álljon itt egyik nyilatkozatának leghíresebb részlete. Ez a pár mondat mindent elmond arról a kötődésről, amit egy labdarúgó érzehet csapata iránt. Ezt hívják klubhűségnek, ami sajnos mára szinte telj...

Trackback: Földosztást tervez Újpest, és tizedet szedne 2011.01.29. 15:31:41

Termőföldet bérelne az újpesti önkormányzat vállalkozó kedvű kerületi családok számára, hogy maguknak termelhessék meg a betevő zöldséget, gyümölcsöt. Ennek azonban feltétele, hogy a megtermelt javak tizedét le kell adni az önkor...

Trackback: Miért költözzünk Újpestre? Kerületi ingatlanpiaci körkép 2011.01.29. 15:31:41

Azoknak érdemes a IV. kerületbe költözniük, akik a belvárosnál olcsóban szeretnének lakást venni, nagyobb térre vágynak, miközben alapfeltétel számukra a jó közlekedés – derült ki az ingatlanmagazin.com-nak nyilatkozó ingatlanköz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2011.01.29. 14:25:42

A Könyves Kálmán gimnázium kapcsán emlékezzünk inkább arra, hogy 1911 és 1916 között itt tanított Babits Mihály. (ez alapján Gerőt is taníthatta)

Klassz a cikk.

BrianBrian 2011.01.29. 14:52:24

A cikk úgy csinál, mintha a politika mechanizmusainak ismeretében ne lenne az a legplauzibilisebb hipotézis, hogy A helyi fidesz quid-pro-quo az adófizetők pénzéből megvásárolta Derce támogatását és most törleszt.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.01.29. 15:37:57

Én összességében azért tartom szomorúnak ezt az esetet, mert úgy került a figyelem középpontjába, hogy ennél jóval pofátlanabb önkormányzati javadalmazások is történtek, és itt valóban egy nagyon jó teljesítményű polgármesterről van szó. (Aki megjegyezném, sose volt pozícióhalmozó, mondjuk Wintermantel Úrral ellentétben.)

A Szusza-szobrot magam is nagyon szívesen támogatnám, szép gesztus lenne.

Arra vagyok kíváncsi, hogy a posztíró mit gondol az Újpesti Naplóról. Én úgy látom, hogy október óta akár a Wintermantel Magazine nevet is fölvehetné, mert minden oldalon a Polgármester Úr tűnik föl, többnyire fényképpel is. Ez azért Derce idején nem volt szokás.

madz 2011.01.29. 15:40:57

akkor az uszoda zárva marad, mi...? pedig azt mindegyik párt megígérte a kampányban

Indriq 2011.01.29. 15:49:04

na ilyen a fidesz minden hatalmi szinten...

JohnHenry 2011.01.29. 15:58:48

"Biztos vagyok benne, hogy Wintermantel Zsolt ismeri a fenti történelmi személyeket és eseményeket."

ez ugye irónia volt?

egyébként ügyesen csúsztató írás, mintha csak az lenne itt a probléma, hogy egy polgármester utólagosan is javadalmazást kap egy akármilyen díj által.

kedvencem a helyi kdnp-elnök, aki tiltakozik, de nagyon, de arra már nincs gerince, hogy elmenjen az ülésre és nemmel szavazzon.
neki inkább más dolga van akkor és így sajnos nem tud elmenni szavazni és hát a többség megszavazta, hát mit lehet itt tenni, de ő most kifejezi a tiltakozását.

ilyenek kezében a kerület és az ország.

lorantka_a_gall 2011.01.29. 16:21:42

Kíváncsi vagyok, fordított helyzetben mit szólna a Zsolti.

Például a kampányban a Trippon mellé áll a Derce, épphogy megnyeri, aztán 3 hónapra rá az mszp-s városvezetés úgy rászab egy díjat a volt polgármesterre, mint egy öltönyt.

Mellesleg mi tiltakoztunk először, mégis kimaradt innen is.

Üdv: újpesti LMP

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.29. 16:32:33

"néhány mondattal vázolja fel a cinikus, haszonleső politikus, örökérvényű portréját. "

mégis mialófaszra tetszik gondolni, hogy ez ma nem így van? és w. majd a saját zsebéből hálálja meg dercének amit meg kell? hülye maga? :)

másrészt. milyen primitíven aljas, mondhatni igazi újpesti prolibunkóság az orbán felé való oldalvágás a ner legfelsőbbel és a szusza szoborral?

dr kíváncsivagyok 2011.01.29. 16:58:23

@lorantka_a_gall: Ugyanaz , mintha a 9 hónap alatt elkövetett rombolást , ... a szocik csinálták volna, Manyupostól....Médiatörvényig . Vérben úszna az ország... ennyit a következetességről .

dr kíváncsivagyok 2011.01.29. 17:00:58

így kell "Magyarosan" lejáratni egy egyébként tisztességes embert : közpénzből adjunk neki életjáradékot... ( Az nem kérdés , hogy megérdemli, vagy nem . A mai gazdasági helyzetben közpénzt ilyenekre NEM SZABAD ADNI )

Goompah 2011.01.29. 17:02:37

A Wintermantel egy gerinctelen féreg, mindig is az volt. De én csak egyre tudok gondolni: ha a telje snyilvánosság előtt képes ekkora arcátlanságra, akkor vajon mekkora pénzlehúzások történhetnek a háttérben?

@tothh: Na igen, már egyértelmű és halálbiztos volt, hogy ő lesz a polgármester Újpesten, de még idén nyáron is újra megpályázta olyan cég ügyvezetői posztját, ahová addig is max. hetente egyszer egy órára járt be. Ennek a féregnek az Úristen pénze sem lenne elég, persze munkavégzés nélkül.

dr kíváncsivagyok 2011.01.29. 17:04:46

Arról nem is beszélve, hogy feltételezhetően nem minimál-nyugdíja lesz....

dr kíváncsivagyok 2011.01.29. 17:06:53

Az is megérne egy misét, hogy a választások előtt "hirtelen összeveszet a szocialistákkal"....majd 180 fokos fordulattal a Fideszt kezdte támogatni...valszeg akkor lett némi pénz beígérve néki...

leszi 2011.01.29. 17:37:07

Üdv!
A legtöbb fórumon azt olvasom, hogy Derce milyen jó polgármester volt. Minden irónia nélkül valaki elmondaná nekem az érdemeit? Én csak pár éve lakom a kerületben, de nem látom át, melyek azok a vívmányok, melyek Őt naggyá teszik. Konkrétan ami nem tetszik: az uszoda, az óvóda, a játszóterek, a közterületek egy részének az állapota.
köszönöm

Várúr 2011.01.29. 17:44:12

Azért ne feledjük, hogy nem sokkal a választás előtt az újpesti szocik hálától csöpögő dicshimnuszos nyílt levelet írtak Derce Tamás bátyónak. Most táncraperdülhetnek és elénekelhetik. Hej ica-rica-cica-kukorica Derce!

Kis ember 2011.01.29. 17:45:07

Amikor Jézus megfeszített testéről az őt őrző katona elzavarta a véréből és verítékéből lakmározó, csipkedő legyeket, Jézus szelíden csak annyit mondott:
-Hagyd fiam! Csak még éhesebbek jönnek!

leyland 2011.01.29. 18:10:59

Az Újpesti Napló valóban egy közröhej... WZs elölről,hátulról, szemben, gyermekeket áld meg, öregeket istápol, emlékművet avat fel, igazságot oszt és még sorolhatnánk. És mit szóltok a karácsonyi képeslaphoz, amelyet drága Zsoltikánk küldött minden újpesti otthonba? Szerintetek a saját pénzéből fizethette (jól keres a 4 állásából) vagy az adófizetők pénzéből kedveskedett?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.29. 18:21:03

@JohnHenry:
"kedvencem a helyi kdnp-elnök, aki tiltakozik, de nagyon, de arra már nincs gerince, hogy elmenjen az ülésre és nemmel szavazzon."

Nem helyi, a budapesti elnökség tiltakozott. Amúgy nem véletlenül.

Ő a budapesti elnök:
hirszerzo.hu/belfold/20101112_KDNP_belso_harcok
Erre az apró tényre hívnám fel a figyelmet:
"Szalma a tisztújító választmányi ülés után azt nyilatkozta az MTI-nek, „jó és partneri viszonyra törekszik” a Fidesszel, ugyanakkor karakteresebben jelenítené meg a jövőben a kisebbik kormánypárt értékeit. Az őszi helyhatósági választásokon a IV. kerületi önkormányzatban egyéni mandátumot szerző Szalma a poszton Molnár Bélát, a KDNP korábbi parlamenti képviselőjét váltja."

Egyébként Szalma se akárki:
index.hu/belfold/2010/12/08/tenyleg_fityego_vagy_pityke_a_kdnp/
"Szalma fajsúlyos üzletemberként jelent meg a közvélemény-kutatásokban önállóan nem is szereplő pártban. Az új budapesti elnök az első Orbán-kormány idején a magyar tengeri és folyami hajózási vállalat, a MAHART vezérigazgatójának nevezték ki, de miután a cég megszabadult a flotta utolsó darabjaitól is, magánvállalkozó lett.

Szalma viszont nem csupán a tagsági szabályok ügyében mond teljesen mást, mint a mostani vezetés. Alapvető eltérés, hogy az offshore cégek ellen keresztes háborút viselő párt megválasztott vezetőjeként és alelnökjelöltjeként ő hivatalos offshorozónak tekinthető. MAHART-vezérként a Magyar Rádió Vasárnapi Újságjának adott interjújában maga mondta el [1], hogy a vállalatot offshore cégek segítségével szabadították meg hajóitól, és ebben a gyakorlatban maga is részt vett. „A hajókat vagy off-shore vagy külföldi cégen keresztül adták el, mert nekünk máltai, ciprusi cégünk is van és van Jersey-szigeteki, tehát Csatorna-szigeteki cégünk van, ez a pénzügyminiszter szempontjából borzasztó lépés volt, hiszen adót spórolt meg a cégnek. A cég szempontjából nyereség volt” – mesélte a vállalati vagyon kiárusításának hátterét 2001-ben."

Titánok harca ...

ucsacsu 2011.01.29. 18:56:06

wintermantel kiment az újpesti temetőbe,és fogott egy lapátot,elkezdte ásni a fidesz sírját a szovjetemlékmű mellett jó helyen.

JohnHenry 2011.01.29. 19:04:22

@Doomhammer: atv-n kálmán olgának azt mondta, hogy kerületi és budapesti elnök, én csak onnan vettem. molnár bélát kirúgták?

Satrafa 2011.01.29. 19:05:11

@BrianBrian: Hát ez nagyon igaz, nem a saját pénzéből adja, és járadék-jelleggel, mint, ha Dercétől megvonták volna a nyugdíjat. Minden bizonnyal kacsintva arra is, hogy majd egyszer ő is megkapja. Újpestiként elnézegetve a helyi Naplót, azért a sporthoz vonzódása elég egyoldalú, talán a sporthoz, mint marketing-eszközhöz...

Gluteus Maximus 2011.01.29. 19:05:33

Szégyen és gyalázat annak is, aki elfogadja...
(Innen az Erzsébet utcából...)

Heiligenacht 2011.01.29. 19:05:57

Kérem szépen én 42 évig voltam a "nemzet napszámosa" becsülettel szolgáltam a közt, ki fog nekem ezért megszavazni némi plusz havi apanázst a nyugdíjam mellé??!
Nagy hiba volt Wintermantel úrtól ,hogy proponálta,
Derce úrtól, hogy elfogadta ezt a "kitüntetést".
Ezzel mindkettőjük hitelessége komoly csorbát szenvedett, vissza- és előremenőleg.

JohnHenry 2011.01.29. 19:07:09

@leszi: én 25 éve lakok a kerületben és én se tudok pozitív példát. negatív konkrét példát többet is, de még beperelnek engem vagy a blogot rágalmazásért.

the_line 2011.01.29. 19:16:37

Te jó ég! Egyre több a Mandineren az ilyen béna "csúcsértelmiségieskedő" poszt. A '45 előtti irodalmi igényű publicisztikai írások huszadrangú utánérzése... Nem attól lesz egy vélemény alátámasztva, egy probléma összefüggéseivel feltárva, de egy írás sem azért élvezhető és értékes, hogy nagyon-nagyon gyengén, öncélúan belefűzünk fennkölt gondolatokat, lehetőleg nagy költők/írók/publiciszták írásrészleteit, híres vagy kevésbé híres eberek jól hangzó állítólagos mondásait, nagy ívű történelmi kitekintésekkel. Pláne nem így, teljesen erőltetett módon és főleg nem egy ilyen egyszerű, elég kis jelentőségű, földhözragadt téma köré körítve... A teljesen profán kérdést feleslegesen magasztos és giccses stílusban, "valami nagy részeként" járod körül, ezt borzalmasan túlzónak érzem. Te ebben a valóságban élsz?

egy maréknyi dollár 2011.01.29. 19:22:08

Én nem vagyok teljesen naprakész;tegnap hallottam a tévében, hogy a frissen alapított díjat/járadékot az kaphatja meg, aki legalább 10 évig Újpest polgármestere volt.Mivel ennek a feltételnek kizárólag Dercze Tamás felel meg, az övé lesz.Miért nem lehet ezt egyenesen így megmondani, minek ez a bárgyú bohózatba illő körítés?
Ja, hogy így Wintermantel úr is aspiránssá válik...
Jolsvai Andráson spórolni....ezt nem minősítem inkább.

f.m.j. 2011.01.29. 19:31:14

@JohnHenry: ennek csak az egyik fele igaz, itt a másik fele: az is gyalázatos, aki elfogadja, nem? eddig meg az ilyenek kezében volt az ország
de mikor értjük már meg végre, hogy nincs itt semmiféle többoldalon állás, meg egymással szembeni csatározás, ezek egymás kezéből esznek, háttéralkuk tömkelege folyik, ez csak egy, ami kipattant...
és mint újpesti mondom, engem nem kérdeztek meg, hiába hivatkozik télikabátember ilyenre, hogy az újpesti emberek akarata érvényesül, hidd el, minket nem kérdeztek meg... külön pofátlan, hogy ilyenre hivatkozik az a gennyláda

freemind93 2011.01.29. 19:32:19

ennek az egeszben a pofatlansaga kiemelkedo.

f.m.j. 2011.01.29. 19:36:34

derce is egy szar, mitől lenne különb?
elég megnézni, hogy csak az utolsó pár évben az önkormányzati hivatal, meg a piac környéke lett helyrepofozva, de lerohasztották az uszodát, és a játszóterek is bénák, mondjuk biztos mi, ott lakók se vagyunk különbek, ezt érdemeljük, mint ahogy az egész országban sem jobb sehol a helyzet

f.m.j. 2011.01.29. 19:38:06

a mindenkori polgármesteri fizetés 65%-át kapja, ez kb. 350. 000ft
mérhetetlenül pofátlannak tartom ezt, de már napokkal ezelött kipuffogtam magam a vastagbőrön :)

venszivar 2011.01.29. 19:40:39

A feldühödött nép fejtené le a húst a csontjaikról,persze mikor még élnek!!Annak a tetűnek is kinek a nevére írták ezt az "ajándékot",meg ,akik elintézték !Nyilván,hogy egymás seggét nyalják,pártállástól függetlenül.Itt a pénz megszerzése a lényeg,évtizedekre !Adnék nekik..........

ujpestimami · http://ujpestimami.hu 2011.01.29. 19:43:56

Részlet Wintermantel Zsolt sajtóközleményéből:
"Újpest kiemelkedő személyiségei – művészei, díjazottai, sportolói – az októberi választások óta egységesen fogalmazták meg és tolmácsolták az új városvezetés felé az újpesti polgárok elvárását, hogy a nyugdíjba vonuló polgármester, Derce Tamás két évtizedes, sikeres működését méltó módon ismerje el Újpest városa."

Én, mint újpesti polgár, határozottan visszautasítom, hogy elvárásom lett volna Derce Tamás ilyeténmódon való díjazása és javadalmazása. Tudtommal személyesen egyik újpesti polgárt sem kérdezték meg erről, így pofátlan túlzásnak érzem, hogy az összes újpesti polgár nevében teszik ezt...

Nekem az a véleményem, hogy Derce polgármester úr a 20 év alatt azért kapta az apanázsát, hogy a munkáját JÓL végezze. Hiszen polgármesterként az volt a dolga. És gondolom nem minimálbért kapott mindezért. (mint ahogy én is azért kapom a fizetésemet, hogy a munkámat jól végezzem. Ha nem végezném jól, akkor kirúgnának...) Így teljesen nyilvánvaló, hogy ezt az Életmű Díjat és a vele járó lóvét miért kapja (ennél átlátszóbb disznóságot már nehezen tudnék elképzelni...), de ha lenne valamennyi tartása (hehehe) akkor visszautasítaná, vagy jótékony célra ajánlaná fel az összeget.

És a 20 évnyi eredményességről csak annyit mondanék, hogy - ugyan csak öt éve lakom Újpesten - de azért számos hiányosságot tapasztalok. Ha másoknak is van valami, ami szúrja a szemét, kérem ossza meg velem és kommentelje be az ujpestimami.hu-n a Gáz Géza rovatba!

leszi 2011.01.29. 19:48:18

@JohnHenry: köszönöm a választ. Azért örülök, hogy az "őslakos" is így látja illetve nem látja. Egyszóval én nem szidni akarom az expolgármestert, hanem próbáltam megérteni, hogy mért szeretik ennyien (persze ezek többsége is elitéli az életjáradékot). Ha az ember átmegy a szomszédos kerületbe (XIII), ott a létesítmények és közintézmények állapota más dimenzió , pedig a belső részen arrafelé sem csak kultúremberek vannak... Nálunk a Városháza környékét rendbe tették, ami szép meg jó, de itt ki is fújt. Mondjuk nem feltétlen azzal kellett volna kezdeni...

ujpestimami · http://ujpestimami.hu 2011.01.29. 20:04:31

@leszi:
Hát én se látom, hogy a 4. kerület az a csodás-virágzó-tiszta stb. város lenne, mint amit elvárnék egy 20 éve regnáló fantasztikus, Életmű-díjjal jutalmazandó polgármestertől... (az utóbbi években jártam pár vidéki városban, hihetetlen, hogy milyen fejlődés zajlott le itt-ott...)

Ami a legjobban bánt:
oké, hogy felújították a Főteret, az nagyon szép dolog, szép is lett, de beszóltak nyáron pl. a kisgyerekeseknek, hogy ne fürdessék a szökőkútban a gyerekeket. Miközben pl. az uszoda évek óta nem működik (és jó darabig nem is fog) és strand sincsen...

Oké, hogy felújították a Pozsonyi úti gyermekorvosi rendelő előtti területet, szobrot is avattak, de mögötte maga a rendelő rohad széjjel, benn a csempe potyog a kisgyerekek fejére, régi vascsövek lógnak ki életveszélyesen a falból, a betegrendelésen az elkülönítőt nem lehet megközelíteni babakocsival, stb... Ezt valahogy évek óta elfelejtik felújítani.

És hát ott van újpest-központi, ami a világ röheje, öregek, mozgássérültek, babakocsisok mehetnek el az 500 méterre lévő zebráig, ha át akarnak jutni a túloldalra. A metróba lejutni lehetetlenség...

A kerület egy merő kutyaszar. 1 db kutyakakagyűjtő edényt találtam az itt töltött öt év alatt a pozsonyi úti lakótelepen.

A Tél utcában iszonyatosan kultúrálatlan módon lekerítettek egy nagy zöldterületet egy randa fakerítéssel (állítólag a Lidl területe), ami magában is ótvar ronda, de most elkezdték lopkodni is (érdekes módon a környéken megszaporodtak a vastag préselt farostlemezzel kipótolt ablakok...)

A járdák iszonyat állapotban vannak, babakocsival végigmenni szinte lehetetlen, a gyerek pattog a kocsiban, olyan méretű árkok vannak mindenütt. A járdaszegélyek helyenként 25-30 cm magasak.

A játszótereket itt-ott szépen felújították ugyan, de a takarítás és a további karbantartás sajnos nemigen látszik...

Hát most így hirtelen ennyi jutott az eszembe, mind olyan terület, ami még rendezésre vár...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.29. 20:21:07

@JohnHenry:
Huh, hogy IV. kerületi elnök is lenne? Nem kizárt, tekintve, hogy a kdnp.hu-n semmiféle információ nincs a kerületi szervezetekről.

Molnár Béla nem elnök, bár a kdnp lapján még ő van feltüntetve.
index.hu/belfold/2010/12/08/tenyleg_fityego_vagy_pityke_a_kdnp/
"Semjén Zsoltnak a december 18-i tisztújításra kihívója akadt Papp Tibor személyében, Budapesten pedig már Semjén személyes jelöltjét ki is ütötte a nyeregből egy az országos politikában eddig nem ismert üzletember. Szalma Botond győzelme nem meglepő, hiszen a fővárost eddig sem a "hivatalos" irányzat irányította.

Az előző elnök Molnár Béla volt, aki 2006-2010 között parlamenti képviselői mandátummal is rendelkezett, de a Fidesz-vezetés az idén már nem engedte újrázni. A fővárosi elnöki posztot elnyerő Szalma Botond a budapesti tisztsége mellé bejelentkezett az országos alelnök pozíciójára is."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.29. 20:34:53

@JohnHenry:
Hát Szalma Botondnak van egypár címe. Budapesti elnök, kerületi elnök és kerületi frakcióvezető.
atv.hu/video/video-20110127_szalma_botond

Az egész arról szól, hogy Szalma védi Derce Tamás becsületét.

leszi 2011.01.29. 20:57:42

@ujpestimami: Igen sajnos lehetne sorolni....
SZTK-ban egyszer voltam, de soha többet.
Kutyaszar: mondjuk ez az itt lakókon is nagyban múlik. Újpest központ tényleg vicc. A "mi" játszóterünk egy egész jó kis park volt. minimális felújítást igényelt volna. kb. 1.5 éve szó nélkül lezárták hónapokig "felújították", hoztak szép új drága de teljesen használhatatlan játékokat. A kolrátot a hintától elvitték. Mindent leszórtak kaviccsal. 2 csúzda helyett van egy 10 cm-es. A kis fa bunkit elvitték mondván nem EU-s, majd ugyanolyat máshol felállítottak. Volt nagy hőbörgés meg petíció, mire kijött valami képviselő, mindent megigért, de azóta sem történt semmi. Ja és persze ez a játszó sincs gondozva.

ujpestimami · http://ujpestimami.hu 2011.01.29. 21:33:33

@leszi:
igen, azt azért tényleg nem árt hozzátenni, hogy az itt lakókon nagyban múlik a kutyaszar kérdése... ráadásul (múltkor direkt néztem) óvodák, bölcsődék, játszóterek közvetlen közelében rakásra kakáltatják a kutyákat... de az önkormányzat tehetne ellene, szerintem kitehetnének ezekre a helyekre tiltótáblát, és ha kitennének egy jó rakás kutyakakagyűjtő dobozt, szerintem azért sokan beletennék...

Annak persze örülünk, hogy sok játszóteret felújítottak (érdekes módon csak az utóbbi 1-2 évben...) de a sok EU-konform játék korántsem olyan biztonságos, mint ahogy az gondolják... (pl. tényleg nem értem, hogy a hinták elől miért veszik el a korlátot. Vagy pl az egyik nagy játszótérre kirakott Eiffel-torony jellegű kúp alakú kötélrácsos építmény, ami minimum életveszélyes, meg a rugós játékok, amibe a kisebbek szimplán beleverik a fogukat, stb...)

chemical_tourist 2011.01.29. 21:50:32

téliembertelefonál=wintermantel ; hívd apádat...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.01.29. 21:54:06

Hm, ez NAGYON NEM elegáns, de sőt, arcpirítóan orcátlan.
Leginkább azon csodálokozom, hogy már szinte nem is csodálozom - sem a döntésen, sem pedig azon, ahogyan ez a köz elé lett tárva.

Alapesetben a zember egy ilyen hírre felkapja a fejét, elmormol magában egy "b..... m..!" vagy esetleg egy még cifrább típusú szókapcsolatot, legyint (esetleg köp egy nagyot - nagyapám ezt tenné, ha élne) , majd vérmérséklete szerint lehiggad.

Mivel sok az ilyen alapeset, a fenti cselekvéssorozat lassan csupán egy legyintéssé deriválódik, illetve néha még egy kósza komment is befigyel. Mint most.

Komolyan mondom, 21 éve nem hittem volna, hogy ide jutunk.

Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé! 2011.01.29. 22:15:43

Mit mondhatnék?
Wintermantel úr osztálytársam volt középiskolában. Akkoriban természetesen még nem lehetett tudni, hogy kit hova vet a sort. Ő politikus lett.

A gerincét pedig valahol útközben elhagyta. Már ha volt neki egyáltalán, mert azt a medúza-élményt, amit a kézfogása nyújtott, minden bizonnyal otthonról hozta.

Beszarás, messziről nézve is nagyon kilóg a lóláb.
Emberek, tényleg muszáj volt megszavazni azt a bárkit, akit a FIDESZ jelölt? Nem kellett volna megnézni, hogy mégis ki az?

JohnnyLillibrogida 2011.01.29. 22:57:05

@tothh: a kerületi lapok és a regnáló polgármester kapcsolatának kérdése ahogy látom és nem csak Újpesten gyakorlatilag csak a városvezetők jóízlésén múlik és sokszor sokkal többet elárul ez a viszony a polgármesterről mint szeretne
például a VI kerületben Verókék járatták csúcsra az elölről, hátulról, nyugdíjassal, gyerekkel, kutyával való fotózkodást...

lorantka_a_gall 2011.01.30. 00:01:04

@chemical_tourist: wintermantel = télikabát (ejnye-ejnye, kimaradt a német nyelv? :) )

Goompah 2011.01.30. 01:18:43

@Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé!:

"Emberek, tényleg muszáj volt megszavazni azt a bárkit, akit a FIDESZ jelölt? Nem kellett volna megnézni, hogy mégis ki az?"

Na de te is jól tudod, hogy tavasszal és ősszel egy pár büdös zoknit is megválasztottak volna az emberek, ha az egy fideszes emberé, annyira elegük volt a ballibből.

Bell & Sebastian 2011.01.30. 03:03:10

Mi ebben a meglepő? Megvenni kilóra, erkölcsi hullává tenni, fizikailag kinyírni - ez a választék.
A Fidesz kultúremberek gyűjtőpártja.
Halad a legkisebb ellenállás irányába. Ha jól emlékszem, a forradalom és a robbanóanyag hatásmechanizmusa ettől csak abban tér el, hogy a legnagyobb ellenállás irányába hat.

Csak nehogy az ellenség havi négyötvenet ajánljon. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.30. 10:10:50

@poszt: "Ennek az igénynek nem a múlt embereinek jutalmazásával kell megfelelni, még akkor sem, ha történetesen megérdemlik."

Acélos jellemre vall ez a mondat. Ha megérdemli, akkor a döntés helyes és ki kell mellette állni. Ha nem érdemli meg, akkor lehet fanyalogni. Ez a "megérdemli, de ne adjuk oda neki, mert ellenszél fúj": undorító opportunizmus.

Iustizmord 2011.02.01. 05:05:26

nem értem.

20 évig derce volt a polgármester. stop.

szarban van az önkormányzat, 600 misi hiány van. stop.

ezért a stocik felelősek.stop.

de a végzett kitűnő munkáért derce javadalmat kap.stop.

tényleg nem értem

kiegészítés: wintermantel már vagy 8 éve újpesti képviselő, ismeri költségvetést, nem új dolog az neki. stop. dercére u.a. áll.

Iustizmord 2011.02.01. 05:08:01

"nagyon gáz amikor ilyen télikabát zsoltikák bekerülnek a közgyűlésbe"

mondta egy hithű fidesz-szavazó haverom, úgy 2002 vagy 2006 környékén. személyes ismeretség alapján, ami nekem nem adatott meg

spaller endrével nagy párost alkothatnának :o)))))

sztrelnyikov 2011.02.01. 10:25:47

@Iustizmord:
Ez azért van, mert nem ismered Újpestet. De szívesen elmagyarázom. Igen 20 éve Derce a polg.mester, de eközben 20 éve teljes szoci többség van az önkormányzatban. Na most próbálj meg te úgy rendet tartani, hogy a képviselőtestületnek (nem KÉTHARMADA) hanem HÁROMNYGYEDE van ellened. Sok sikert!

sztrelnyikov 2011.02.01. 10:28:48

@ujpestimami:
Én nem tudom te mikor vitted oda a gyereked fürdetni, de én akárhányszor arra jártam, mindig ott lubickolt 10-20 db 200 kilós, undorító, retkes cigányember. Namost ha jön a security és azt mondja, hogy édibédi gyermeked pancsolhat, de a cigányoknak getoff van, akkor azonnal lecsukják szerencsétlent rásszízmusért. Én megértem, hogy inkább mindenkit elhajtottak. Neked van otthon fürdőszobád, a cigánynak meg úgyse létkérdés.
süti beállítások módosítása