Marx és Madonna - posztmodernizmus-generátor
2011. március 08. írta: dobray

Marx és Madonna - posztmodernizmus-generátor

  Nemrég adtunk hírt a Coelho-generátorról, azóta pedig rábukkantunk méltó versenytársára, a posztmodernizmus-generátorra. Ehhez ráadásul járulékos elemként tartozik egy együttesnév-generátor és egy versgenerátor is.

  Az oldal üzemeltetője egy seattle-i informatikus, aki az egyetemen tanult és dolgozott, de aztán inkább mégse szerzett diplomát. Az elsewhere.comot 1996-ban regisztrálta, és mint megjegyzi, azóta nem sokat fejlődött a webdizájn-skillje. Nézzünk néhány generált szöveget! (Elnézést, hogy nem fordítom le, de ha valaki élvezni akarja az oldalt, kénytelen lesz ezt angolul tenni, ebben a provinciális Seattle-ben még nem világnyelv a magyar.)

The Discourse of Failure: Batailleist `powerful communication’, neodeconstructivist narrative and feminism
Agnes Buxton
Department of Sociology, Miskatonic University, Arkham, Mass.
1. Textual subdialectic theory and textual nihilism

In the works of Smith, a predominant concept is the distinction between ground and figure. The subject is contextualised into a Batailleist `powerful communication’ that includes consciousness as a totality. It could be said that an abundance of theories concerning not semioticism as such, but postsemioticism may be discovered.

Baudrillard uses the term ‘Lyotardist narrative’ to denote the role of the poet as participant. In a sense, if Batailleist `powerful communication’ holds, we have to choose between precapitalist dialectic theory and the subcultural paradigm of context.(...)

vagy:

The Expression of Collapse: Subcultural socialism and surrealism
Stefan Hubbard
Department of Politics, Miskatonic University, Arkham, Mass.
Jane O. Buxton
Department of Sociology, Massachusetts Institute of Technology

(...)

2. Burroughs and surrealism

“Sexual identity is part of the fatal flaw of culture,” says Derrida. But if the capitalist paradigm of expression holds, we have to choose between subcultural socialism and subcapitalist dialectic theory. Foucault uses the term ‘the capitalist paradigm of expression’ to denote not, in fact, theory, but pretheory.

The primary theme of the works of Burroughs is the role of the reader as observer. Thus, the subject is contextualised into a subcultural socialism that includes language as a totality. Marx uses the term ‘surrealism’ to denote the economy, and eventually the collapse, of neopatriarchialist sexuality.

“Class is intrinsically a legal fiction,” says Lacan; however, according to Abian[4] , it is not so much class that is intrinsically a legal fiction, but rather the fatal flaw, and subsequent defining characteristic, of class. In a sense, the main theme of Porter’s[5] analysis of the capitalist paradigm of expression is the role of the writer as observer. D’Erlette[6] suggests that the works of Gaiman are an example of capitalist nationalism.

Thus, Lyotard promotes the use of subcultural socialism to challenge capitalism. In Erotica, Madonna affirms surrealism; in Sex she examines Marxist capitalism. (...)

Therefore, in Erotica, Madonna denies surrealism; in Material Girl, however, she affirms subcultural socialism. A number of narratives concerning not theory per se, but pretheory may be found.

 

  Nézzünk pár bandanevet!

The Band Name Generator

Your band's name is (pick one):

    * Order Of The Blind Puppy
    * A Taste of Noises
    * Buck Holly and the Still Rocket Posse
    * A Sack of Treats

Még néhány:

  • Quentin Manlove and the Vicious Anteaters
  • Blindfolded Rocket
  • Billy Claypool and the Turgid Cylons
  • The Poodle Audition
  • fishclown
  • The Red Heads
  • A House of Devils
  • Shaved Peace
  • The Blue War Routine
  • tapirwar
  • A Box of Clowns
  • Two Epileptic Heads
  • Vinnie Marley and the Montgomery Police
  • Screaming Thumb
  • Ted Phillips and the Modest Accountants
  • Riot Cow
  • The Sad Heads
  • motorwater
  • The Live Beagle Market

  Tehát ha valaki csak azért nem tudja felfuttatni a garázszenekarát, mert nem tudnak kiötölni egy tökös nevet, forduljanak Josh bácsihoz. Jó kérdés, hogy vajon a helyi grunge szubkultúra zenekarai késztették-e az ötletgazdát az efféle gerillatanácsadásra. Mindenesetre az olyan neveket, mint az Alice In Chains vagy a Screaming Trees, esetleg a Pearl Jam-előd Mother Love Bone, akár ő is kitalálhatta volna. Minden posztmodern zenekar lophatna innen nevet - meg szövegeket is a versgenerátor révén, csak meg kell zenésíteni őket. És most hallgassunk Alice In Chainst. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr712695107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chicano 2011.03.08. 09:23:35

Evvel a generátorral milyen klassz százmilliós kamutanulmányokat lehetne gyártani! Ráadásul rögtön angolul. Priceless...

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.03.08. 09:43:31

Meg is történt a kamu tanulmányírás (nem a posztmodern generátorral készül). Alan Sokal fizikus írt egy blabla "tanulmányt" a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikájáról, amit le is közölt a Duke University egyik szaklapja. Sokal később elárulta, hogy szopatás volt az egész.

Néhány éve pedig vicces kedvű diákok jelentettek meg egy szöveggenerátoros cikket valami lapban, még egy konferenciára is elfogadták a művet.

Chicano 2011.03.08. 10:58:42

Szerintetek hányan olvasták Hellerék százmilliós tanulmányait? Ki az az önsorsrontó vadbarom aki 2011-ben Lukácsról akar (még egy) tanulmányt olvasni? A maguk szintjén valószínűleg ezek a tanulmányok is ugyan olyan kreténségek mint amiket a BKV íratott a csókos haverokkal, csak ezeket filozófusok írták ezért nehezebb őket megfogni.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.03.08. 11:50:45

Donna Piro and the Swollen Consultant Protocol
:DDD

pannonfunk 2011.03.08. 12:26:29

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Már kommenteltem a múltkor is, de az "ismétlés a tudás édes jó anyukáját" jelszóval íme:

en.wikipedia.org/wiki/SCIgen

Harald Blåtand 2011.03.08. 12:28:06

@Chicano: Azért szerintem mondjuk a Theaitétoszt lefordítani és kiadni bullshit-generátorral aligha megy :-)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.03.08. 14:43:49

@pannonfunk: Jaa, télleg erről van szó a diákok esetében, a SCIGen, elfelejtettem, pedig annó cikket is írtam róla.

2011.03.09. 09:38:25

@Chicano:

'Ki az az önsorsrontó vadbarom aki 2011-ben Lukácsról akar (még egy) tanulmányt olvasni?'

Egyáltalán olvas még valaki Lukácsot?
Egyáltalán olvasta őt bárki bármikor?

spiccpork · http://paperback.blog.hu 2011.03.09. 11:04:29

Egy nagy különbség mindig lesz a generált és az írott szöveg között: az írott szövegben benne van az is aki írta, egyedi, megismételhetetlen. A generált szöveg soha nem lesz eredeti, mert az emberi kreativitás szülte szövegeket használja mintának. Csak másolat lesz, mindig és mindig. Még akkor is ha véletlenszerűen teszi egymás mellé a szavakat és abból néha kijön valami használható, újítani nem lesz képes.
süti beállítások módosítása