Oscar, a legkívánatosabb 34 centis férfi
2011. február 28. írta: Szelli

Oscar, a legkívánatosabb 34 centis férfi

  Lehet fanyalogni, ám vitathatatlan, hogy Oscar 1928 óta a filmvilág legnagyobb presztízsű elismerése. Az Amerikai Filmakadémia ceremóniáját 1998-ban követték a legtöbben, 55,25 millióan. Tavaly 41,3 millió nézőt szegezett a képernyő elé a gála, így aki felléphet a Kodak Színház dicsőséget jelentő deszkáira és lenézhet a napszemüveges Jack Nicholsonra, nem árt, ha alaposan átgondolja, hogy kinek és hogyan is köszöni meg a kis kopaszt.

  Az Oscar-gála 2009-ben a világválság jegyében low budget külsőségekkel és a nagyszerű éneklő-táncoló Wolverine-nel zajlott le, tavaly Steve Martin és Alec Baldwin párosa vezényelt le egy kedves nyugdíjas show-t, míg idén Anne Hathaway és James Franco virtuális díszletek között nyomták le a háromórás műsort. Pár emlékezetes beszédet gyűjtöttünk össze a díj múltjából - inspiráló és elrettentő példaként egyaránt.

A kínos

 

 Marlon Brandót '73-ban a Keresztapában nyújtott legendás alakításáért tüntették volna ki. A kellemes modoráról híres színész azonban nem ment el a gálára, hanem egy Sacheen Littlefeather nevű indián aktivistával utasíttatta vissza Oscarját, mondván, a filmipar mostohán bánik a bennszülött amerikaiakkal.

A tökös

Jack Palance '91-ben egykezes fekvőtámaszokkal bizonyította, hogy 73 évesen is még bőven szét tudja rúgni bárki seggét.

A meghatódott

Tom Hanks szeret elérzékenyülni, itt éppen zsinórban másodszor nyert, a Forrest Gumpért.

A lényegre törő

A Mandiner kedvenc köszönőbeszéde minden kétséget kizáróan Alfred Hitchcocké. A suspense mestere  Irving G. Thalberg emlékdíjat kapott, '68-ban.

A bájos

Marion Cotillard mindenkit lejátszott a Piafban és még gyönyörű is.

A túlpörgött

Ben Affleck és Matt Damon nagyon nem bírt magával, amikor a Good Will Hunting forgatókönyvéért kaptak Oscart. Külön cukiságfaktor, hogy a fiatal duónak a nagy öreg páros, Jack Lemmon és Walter Matthau adta át a díjat.

A meglepő

 

Adrien Brody-ban a 75. gálán buzgott fel az igazi magyar vér, amikor a színpadra pattanva úgy istenesen lesmárolta Halle Berry-t.

Az imádnivaló

A 26. díjátadón, 1954-ben az utánozhatatlan Audrey Hepburn Donald O'Connortól és Gary Coopertől kapja meg a legjobb színásznőnek járó szobrot a Római vakációért.

A vinnyogós

Gwyneth Paltrow-ba még Shakespeare is beleszeretett, de itt már jól látható, hogy túl sok volt neki a nyomás.

A megható

Charlie Chaplin életműdíjat kap '72-ben.

A meglepő

Egy kakukktojást is elrejtettünk: a házigazda helyzetkezeléséről ismerszik meg. David Niven éppen Elizabeth Taylort jelentette volna be '74-ben, amikor egy meztelen férfi, korának Jimmy Jumpja beszaladt a színpadra.

A zseniális

Roberto Begnini és egész Olaszország hangos diadala '99-ben, amikor Az élet szép című film megkapja a legjobb idegennyelvű film Oscarját.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr262696023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2011.02.28. 08:02:22

Olyan ez mint a hasmenés, a legjobb, hogy túl vagyunk rajta.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.28. 08:21:36

Azt hiszem csak úgy volna szabad mindenféle művészeti díjat adni, ahogyan (és amikor) Chaplinnek adják ezt az oszit, és csak úgy érdemes átvenni bármiféle díjat, ahogy Hitchcock átveszi. És máris egyel jobb volna a világ...

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.02.28. 10:15:12

a moderálástól függetlenül

ez az egész oscar hype csak felfújt PR- és arculatkampány

egy belterjes biznisznek

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.02.28. 10:18:01

@Dr. Zerge:

"(és amikor)"

akkor nem pörögne a biznisz
és keresztet ( :) ) vethetnének a befektetők a befektetett befektetnivalóikra

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.28. 10:50:58

Az ember türelmesen végignézi a gálát, majd műsorújságért nyúl – hátha épp vetítenek valamelyik csatornán egy jó európai filmet…

Alfőmérnök 2011.02.28. 12:49:56

Oscar-díj? Érdekel még valakit ez a szar?

negeev 2011.02.28. 17:12:12

Nagyon jó kis válogatás. A meztelen berohanósat nem is ismertem. :D

Bloodscalp 2011.03.02. 00:51:33

Az amcsiknak nincs történelmük, most csinálják.

Mit mond Alfred a "thenk ju" után?:) érti vki?
süti beállítások módosítása