Szavazz a szociális építőtáborra!
2011. február 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Szavazz a szociális építőtáborra!

  Előremutató kezdeményezéssel javítaná a hátrányos helyzetű családok helyzetét a Társadalomelméleti Kollégium. A Szociális építőtábor projekt keretében olyan hátrányos helyzetű családoknak segítenek, akik szociális bérlakásokban élnek, és lakbérhátralékkal rendelkeznek. A tekesek egyúttal az önkormányzatoknak mutatnának egy lehetőséget, amivel olcsón és emberségesen újíthatják fel, vagy tarthatják karban bérlakás-állományukat. A szociális építőtáborban a lakók a saját maguk, vagy szomszédaik által használt épületeken dolgozhatnak: ezzel egyrészt tartozásukat csökkenthetik, másrészt pedig lakóhelyük minőségét javíthatják.

  A program bemutatkozásban olvasható: országszerte jellemző probléma a szociális bérlakások állapotának romlása mellett a lakóiknak eladósodása is. A rendszerváltás óta a szakképzetlen munkaerő jórészt egyáltalán nem tud elhelyezkedni a városokban sem, azokon kívül pedig még kevésbé, így megélhetési forrásukat elsősorban a különböző segélyek, támogatások, esetleg alkalmi, esetleg fekete munkák jelenthetik. Mivel a szociális bérlakásállomány nagyon elavult állapotú, a lakások fenntartása költséges, ez az alacsony jövedelmek mellett szinte törvényszerűen vezet eladósodáshoz. 

  Az építőtábor keretében felújításokat végeznek az adott önkormányzattal együttműködve úgy, hogy az érintett lakókat és önkénteseket, főleg fiatalokat, egyetemistákat vonnak be a munkába és a szervezésbe. Az önkormányzati tulajdon értéknövekedését, az ott élő, rossz szociális helyzetű emberek munkáját lakbérhátralékai kiegyenlítéseként írja jóvá a tulajdonos vagy az ingatlan kezelője. A programmal az a cél, hogy a lakók tehessenek valamit a lakóhelyükért, és szeretnék elősegíteni azt, hogy ezt az érdekközösséget felismerve csoportként végezzék munkájukat, és annak eredményeként lakóhelyük minősége is javulhasson.

  Nos: munka, otthon, biztonság - foglalhatjuk össze a kezdeményezés lényegét, és van-e logikusabb kitörési pont a negatív társadalmi spirálból, mint a saját környezetünkben, környezetünkért végzett munka és az érte járó ellentételezés? Eddig két alkalommal sikerült szociális építőtábort megvalósítani Nagykanizsa gettósodó területén, a Ligetvárosban. Ezek során 65-en csökkenthették tartozásukat, és 12 lakást tartalmazó 3 háztömb teljes külső felújítására került sor - írják a kezdeményezés honlapján. Kovács Vera, a projekt főszervezője a Zalai Hírlapnak elmondta: aki kétkezi munkával segédkezett a korszerűsítésben, annak a munkája értékét (napi 8 órás műszakkal és 5500 forint fizetséggel számolva) az önkormányzat jóváírja a felhalmozott adósságból.

  A szociális építőtábor eddigi fő támogatói a Norvég Civil Alap, és a Habitat for Humanity voltak. A jelenlegi pályázatok lezárultával szeretnék az ötletüket országosan terjeszteni. A tekesek arra kérnek mindenkit, aki szimpatizál a projekttel: a Dell számítástechnikai vállalat Social Innovation Competition honlapján regisztráljon és szavazzon a projektre, ami javítaná esélyeiket a jó pénzt ígérő külföldi pályázatra. Jó ügy, fontos ügy.

*

  KA Steve mikrobloggertől megtudtuk, a fotón Gábor, budapesti hajléktalan aktivista látható. A VárosMindenkién keresztül hallott a projektről, fogta a sátrát és leköltözött kétszer pár hétre Nagykanizsára önkénteskedni, ő is tőle tanult glettelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr512669985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.18. 12:10:58

Hát valahogy így kell ezt csinálni.

Amúgy kurvára nem érdekel – és nem is releváns –, hogy melyik oldalhoz áll közel a kezdeményező intézmény. Akármelyik is legyen, minden elismerésem!

Nagyon szimpatikus kezdeményezés, ráadásul pont annál a végénél fogja meg a problémát, ahol szükséges.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 12:18:06

Mondjuk az volna normális, ha efféléket az önkori mag kitalálna, és menedzselgetne. De ha már ez álom, akkor legalább valami országos okostóni fölkarolhatná és az önkorikra tukmálhatná az écát.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.18. 12:22:13

@Dr. Zerge: asszem jobban működik a dolog, ha nem az állam és az önkormányzat bábáskodik a projekt fölött. :)

Maisie MacKenzie 2011.02.18. 12:48:09

Speciális épületeket kell tervezni!

Figyelembe kell venni a speciális igényeiket, szokásaikat is!

(Pl. Nagy közös tűzrakóhely, amelyet a család (20-30 fő) körül tud ülni.)

hunmohikan 2011.02.18. 12:49:04

a közgáz baloldali szakkollégiuma, elméleti síkon közelítik meg alapvetően a baloldaliságot. Andor László nevezhető jelképes figurájuknak

egyébként rendes társaság

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.18. 12:52:48

de aranyos balos dolog!
én nem értek hozzája, de nem az van, hogy ezek a szociálisok olyan ivós, lopós népség? nem úgy lesz, hogy az anyagokat eladják, berúgnak, meghúzzák egymás feleségét? persze rendőri felügyelettel akár sikerülhet is.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.18. 12:55:38

A TEK balos, de a munkára szoktatás független minden ideológiától, és elengedhetetlen feltétele annak, hogy kilépjenek az érintettek az ördögi körből. Ez egy jó kezdeményezés, világnézettől függetlenül is támogatható.

baeka 2011.02.18. 13:10:15

Kedves Grift,

Eddig ket ilyen epitotabort sikerul rendori felugyelet nelkul veghezvinnunk. Nagyon szivesen latunk teged is a kovetkezoben. Volt olyan latogatonk, aki a "na megnezem hogy hogy nem dolgoznak a szocialisok" es vegul ottmaradt segiteni.

A masik fele, hogy ha annyira lehetetlen lenne a dolog, akkor jatszoternek nem adta volna oda masodszor is az onkormanyzat a hazait Nagykanizsan.

Maisie MacKenzie 2011.02.18. 13:12:28

@arvertend.:

És mennyire fenntartható?

Hogy néznek ki ezek a házak, porták X év múlva?

baeka 2011.02.18. 13:20:38

Kedves MacKenzie,

Egyreszt, csekkold a facebook oldalunkat, ahol tudsz par fotot nezegetni a milyen volt-milyen lett vonalon. A fenntarthatosagrol annyit, hogy egyreszt az esetek nagy reszeben fenntarthatobb egy regi epuletet felujitani, masreszt a hoszigetelessel maguk a hazak kornyezetileg, a haztartasok pedig anyagilag valtak fenntarthatobba. Csutortokon tartunk ezekrol a kerdesekrol egy kis eloadst a Siralyban, illetve ha bovebben erdekel, hogy az onkormanyzatoknak hogyan eri meg, akkor irj.

Robinzon Kurzor 2011.02.18. 13:49:37

@Grift:

Hát nem lenne csodálatos, ha ilyen egyszerű lenne az élet, ugye?

Helyette olyan zavaros, kesze-kusza, a rendes magyar ember nem is tudja hová tenni ...

medeaeva 2011.02.18. 13:49:56

Már csak ma lehet szavazni, szóval hajrá!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 14:02:48

@rajcsányi.gellért (ergé): Kezd kissé a tököm teli lenni ezzel az 'a zállam semmire se jó' fölfogással. Akkor mi a fenének tartjuk, he? Nem úgy van inkább, hogy a semmire se jó emberek nem jók semmire, akár közszférában akár másutt? És nem azért alkalmatlan szinte mindenre a magyar állam, mert teli van semirekellőkkel? Törvényhozástól, minisztériumoktól a legalja sóhivatalokig. (A svéd állam mitől működik? Egy németnek miért egyszerű, gyors és olcsó pölö egy rohadt műszaki vizsga, és miért nem korrupt gyomorgörcsölés? A francia állam miért képes a legkülönfélébb piaci szektorokban jó tulajdonos lenni? Stb, stb, stb.) Egyebekben fontos és idvezlendő a civil kurázsi és tenniakarás, de a fene se akarja tűkön ülve kivárni, amíg efféle kezdeményezés magától fölüti azt az édes buksi civil fejét mindenütt. Sokfelé nagy a baj, íme egy remek részmegoldás, tűzzel-vassal terjeszteni! Szerintem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.18. 14:16:49

@Dr. Zerge: Gábor, a hajléktalan aktivista valszeg több hasznot hozott, mint ha az állam és az önkiszövetségek hoznának létre egy közös bizottságot, persze paritásos alapon, persze napidíjjal, persze pénzügyeket felügyelve, persze x százalékot visszaosztva a jelölő szervezeteknek - de ilyen persze Magyarországon nem fordulhat elő!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 14:30:55

@rajcsányi.gellért (ergé): Azért az gondolom megvan, hogy én nem a bizottságosdiért morgolódom itten. Iso raz: attól még hogy a magyar állam jelenleg egy merő fos, nem evidens, hogy az állam, mint olyan, eleve elrendelten az. És nem valami változtathatatlan isteni sorscsapás, hogy a miénk ilyen. A leszakadók problémáit nem fogja megoldani egy-egy elszigetelt civilkedés. Az ilyesmi arra való, hogy kockázatminimalizálva laborkisérletezzen, aztán ha a dolog bevált, akkor igenis apparátus és presszió kell, hogy elterjedjen.

martonx 2011.02.19. 08:31:26

Én ebben a kezdeményezésben nem hiszek, míg a saját szememmel nem látom. Majd ha Szegeden lesz ilyen, szóljatok, hogy hova menjek megnézni, ahogy a cigányok + csövesek dolgoznak. Tisztelet persze a kivételnek.
Plusz egy év múlva is megnézném, azóta eladták-e már az ablakokat, parkettát, mindent.

baeka 2011.02.25. 16:04:15

En nagyon sajnalom, ha valaki nem hisz bennunk. Nem egy hipotetikus, hanem egy - eddig - ketszer megvalosult, kiprobalt es bizonyitott elkepzelesrol van szo. Mindenesetre annak, aki hisz bennunk, (hisz a szemenek) szeretettel kuldom a kovetkezo linket is, hatha egy facebook like-ot inkabb meger a dolog. Koszi, ha igen

www.sozialmarie.org/index.php?id=128&no_cache=1&tx_submission_pi1%5BshowUid%5D=8783

L'Orient 2011.03.04. 01:09:01

martonx

értesíteni fognak, hogy hol lehet megnézni. nem a hegy megy mohamedhez.
süti beállítások módosítása