Magaskultúra a karosszékből - Google Art Project
2011. február 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magaskultúra a karosszékből - Google Art Project

 

Holbein: Követek (részlet)

  A Google jött, látott és győzött – immár a kultúra internetes közvetítése terén is. A héten indult Google Art Project új fejezetet nyitott a webkettes alkalmazások között: otthoni fotelünkben ülve tárulnak elénk a világ legfontosabb múzeumainak féltett kincsei.

  Ódon műszer, egy korabeli óra számlapja egy repedezett festményfelületen – első kattintásra épp ez a részlet látható a projekt honlapjának (googleartproject.com) hátterében. Mint a jobb alsó sarokból kiderül: Hans Holbein Követek című festményének egy óriásira nagyított, pár ecsetvonásnyi részletéről van szó. Ötszáz éves festékfoltot láthatunk megapixelekre konvertálva. A háttér minden frissítéskor változik: újabb és újabb festmények kerülnek random módon a szemünk elé. És ezek csak ízelítők egy most kezdődő kulturális kezdeményezésről, amire a legjobb jelző: fantasztikus.

  Az Art Project a Google internetes óriáscég legújabb dobása, amivel a világ különböző kontinenseinek legfontosabb kincseit osztják meg ingyen az internetet használó több milliárd emberrel. A virtuális gyűjtemény 17 világhírű múzeum 1061 műkincsét, 486 művész alkotásait mutatja be. A honlapon barangolva háromdimenziós sétát tehetünk, teremről teremre járva az önmagukban is értékes múzeumépületekben. Az egyes termekben ráközelíthetünk a kiállított festményekre, és értsük ezt szó szerint: ecsetvonásokig nagyítva böngészhetjük Van Gogh, Manet avagy Turner festményeit. Az egyes képek mellett előhívhatjuk a részletes információkat: a festmény magyarázatát és történetét, a festő életét és többi alkotásának listáját, és több esetben művészettörténészek vagy éppen maguk a kortárs alkotók is beszélnek egy videón a műről.

Hogy működik az Art Project?


Art Project a színfalak mögött

  Az egymáshoz kapcsolódó információkból már ebben a kezdeti állapotban is egy szinte kimeríthetetlen hálózat áll össze, amelynek segítségével elmerülhetünk a magaskultúrában anélkül, hogy elhagynánk fotelünket és számítógépünket. A Google a londoni National Gallery-tő a szentpétervári Ermitázsig, a New York-i Metropolitantől a firenzei Ufizziig, az amszterdami Rijksmuseumtól a Versailles-i palotáig fogta össze a múzeumi világ krémjét - és a lista a végtelenségig bővíthető. Magyar múzeum egyelőre nincs a szűk listán, az alkotások között is csak egy magyar szobor található: Jovánovics György egy műve. Remélhetjük, hogy a folyamat beindul, újabb és újabb múzeumok csatlakoznak majd a projekthez, és a Google Art Project segítségével minden internet-használható átélheti és megismerheti a művészettörténet remekműveit. És ehhez nem kell elutazni a világ másik sarkába.

  Az Art Project akkor is tiszteletreméltó kezdeményezés, ha egyébként nem pótolhatja az igazi múzeumlátogatást, az alkotásokkal való személyes találkozást. Erre azonban a földlakók többségének sajnos nincs lehetősége. Az internet viszont jóval szélesebb tömegekhez jut el. A világháló, amely egykor a hidegháborús félelem, az amerikai hadsereg és az egyetemek kapcsolattartásának igénye teremtett meg, a 21. századra az ismeretek, a műveltség demokratizálásának korszakát hozta el. A honlapot a patinás londoni Tate Britainben mutatták be a nagyközönségnek kedden, az eseményen felszólalt Sir Nicholas Serota, a múzeum igazgatója is: „A projekt egy újabb nagy előrelépés. Páratlan lehetőséget ad az embereknek, hogy igazán közel kerüljenek a művészet nagy alkotásaihoz.”

  Sir Serotának igaza van: a Google valószínűleg többet tett az ismeretek, információk világméretű átadásáért, bolygónk és civilizációnk megismeréséért, mint bármilyen nemzetközi szervezet vagy nemzeti kormány. A mindenki által használt keresőprogram; a levelezőrendszer; a Föld aprólékos, virtuális bejárását lehetővé tévő Google Earth és Google Maps térképei, fotógyűjteményei, útvonaltervezői; a nagyvárosok és egyes országok teljes bejárását lehetővé tévő háromdimenziós Street View szolgáltatás után a kultúra közvetítésére vállalkozik az óriáscég. A nemes feladat első állomását kiválóan teljesítették.

*

(A Magyar Nemzet február 3-ai számában megjelent cikk bővített változata)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr992636422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.04. 10:24:48

Tényleg nagyon klassz kezdeményezés, már én is nézegettem a minap. Remélem, hogy nemcsak művészeti, hanem "történelmi" témájú múzeumokra is kiterjesztik majd.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.04. 16:58:15

Nagyon jó alkalmazás, a Google úgy tűnik hogy mindent visz. Én is szívesen szétnéznék néhány régészeti múzeumban.

Link Elek 2011.02.04. 19:11:28

ha van kedvetek ujsagiroskodni, akkor hivjatok fel a hiresebb magyar muzeumok vezeteset es kerdezzetek ra, mi a velemenyuk, es akarnak-e kapcsolodni.

szubjektiv 2011.02.05. 01:21:19

Nagyon frankó. Remek ötlet.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.02.05. 13:23:49

Ez volt ketrecben is, ugye? Talan megerne egy kulon posztot az ezen bejegyzest kisero "felhajtas", a massziv erdeklodes.

Siralmas.

ON: az elerheto cuccok egy jo reszet mar szerencsere sikerult eloben latni (nemelyiket bazi nagy makkal, pl a Starry Night 3 nappal utanam elutazott a MoMA-bol turnezni), de egyreszt jo ujra visszamenni a muzeumokba, masreszt ilyen kenyelmesen, jol, es foleg ennyire reszletesen meg a helyszinen sem lehet szemrevetelezni oket.

Bar nem tartok attol, hogy a Google-t ennek a prodzsektnek az adatforgalma fogja tonkrevagni. :]

Babilen Tatarszkij 2011.02.06. 09:03:01

Kösz, ergé, hogy ezt megírtad!
süti beállítások módosítása