Egyiptom - Az örökség hősei
2011. január 30. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egyiptom - Az örökség hősei

  Anarchia Egyiptomban: rendfenntartó erők hiányában a lakosok szerveznek önvédelmi csoportokat a fosztogatók ellen; lezárták a Kairó-Alexandria autópályát; utasok ezrei vesztegelnek a reptereken; az elit tagjai menekülnek az országból; el-Fajjúm városban legalább ötezer bűnöző tört ki a börtönből, és megölték a biztonsági szolgálat vezetőjét, Muhammed Batran dandártábornokot.

  A világ nagy része - velünk együtt - valószínűleg meglepve kapta fel a fejét, amikor azt látta: a tüntetések zavargásokká, a zavargások káosszá fokozódtak Egyiptomban. A folyamatok óráról órára, napról napra változnak, nehéz lenne még következtetéseket levonni az eseményekből. Elsőre persze az elnyomó uralom ellen küzdő szabadságharcosoké a szimpátiánk, de a forradalmak mindig felfalják a gyermekeiket, aztán önmagukat is: nem jó ómen egy anarchiába süllyedő, 74 milliós ország az iszlám világ szívében. Ha pedig a folyamatok oda vezetnek, hogy radikális iszlamisták veszik át a hatalmat a most lázongó országokban, Egyiptomtól Tunézián át Jemenig, akkor megnézheti magát a nyugati világ.

  Az anarchia óráiban azonban még ne szaladjunk ennyire előre. Az eddig közel száz halálos áldozatot hozó, tragikus események közepette egy pozitív, reményt adó hírről is beszámolhatunk.

  A fáraók kincseit őrző kairói Egyiptomi Múzeumot ugyanis önkéntes helyi lakosok százai vették körbe élőláncban, hogy megvédjék a nemzeti örökséget a fosztogatóktól és vandáloktól. Az 1902-ben épült, kétszintes intézményben őrzik a Tutanhamon-gyűjtemény nagy részét is. A lazac színű épület rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Jelenleg mintegy 150 ezer műtárgy tekinthető meg benne, és százezreket rejtenek még az alagsori raktárak.

  A rendfenntartó erők az elmúlt napokban saját csatájukat vívták az elkeseredett tüntetőkkel odakint, az utcákon. A védtelenül maradt múzeumot a civilek vették körbe, amíg a katonai véderők meg nem érkeztek a helyszínre. Az épület tetőzetén keresztül péntek éjjel mégis be tudtak törni a fosztogatók a múzeumba, és letépték két fáraókori múmia fejét, betörték és kiürítették a vitrinek egy részét, kárt tettek több ókori szoborban és használati tárgyban is.

Tüntető fog kezet a múzeumot védő katonával

  Pár napja írtam a Mekka központjában épített toronyházról, melynek kedvéért lerombolták az óváros egy részét, köztük műemlékeket is, s megjegyeztem: mind a radikális iszlamisták, mind az újgazdag sejkségek méltatlanul bánnak saját kulturális örökségükkel. Fosztogatók és vandálok persze minden zavargás környékén felbukkannak, bárhol is törjenek ki azok a világ körül, s ez alól Egyiptom sem kivétel.

  Mégis, ez az ősi múlttal rendelkező ország van olyan civilizált, hogy a helyi polgárok megértik és átérzik az örökség iránti felelősséget. Ebben talán az is közrejátszik, hogy a múltban a különböző európai nagyhatalmak és azok kalandorai mintegy ingyenes műkincsraktárnak tartották Egyiptomot, s franciáktól az angolokon át a németekig, amennyi műkincset csak tudtak, elvittek a Nílus-parti országból. Egyiptom ma jobbára jogos küzdelmet folytat azért, hogy az évszázadok alatt szétlopott értékek - vagy azok legalább egy része - visszakerüljenek eredeti helyükre. A mérleg másik oldalán persze az van: mi lett volna a fáraók kincsének sorsa, ha az európai múzeumok nem őrzik meg őket máig a világ számára. De ez egy másik, messzire vezető kérdés.

  A mindennapok hősei viszont most születnek Egyiptomban: amikor az utcákon tüntetők tucatjait lövik le, amikor a fosztogatók akár saját otthonaikat is megtámadhatják, amikor az ország elitje menekül az országból, akkor férfiak és nők, fiatalok és idősek mégis saját testükkel védik hazájuk kincseit a pusztítás szellemétől. Tisztelet az örökség hőseinek!

Őrjárat az Egyiptomi Múzeumban

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr892625257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óvatos Obama 2011.02.04. 21:19:21

 „Miért nem tesz semmit a nemzetközi közösség? Mire várnak? Obama hazug! Bezzeg Grúzia szabadságát támogatta, mert az Amerika érdekét szolgálta. De minket Izrael biztonságától féltve nem támogat! Nincs már semmi bizodalmam a nemzetközi közö...

Trackback: Zeneajánló 2011.02.01. 17:23:22

KmVA dal magyar szövege Gógán Antal szabadfordításában Tudod-e barátom, mily homoktáncotLejtenek a festmények az ősi sírokon?Ha túl gyorsan mozognak,Eldőlnek, akár a dominók. És fogadásokat köt a Nílus menti bazáros,Cigarettáznak az arany krokodil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.30. 14:27:04

aranyos, jószívű kis írás. majd az események előrehaladtával sokat lehet nevetni égig csapó naivitásán.

egyébként hajrá radikális iszlám!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.30. 14:53:42

Rokonszenves poszt, egy valóban lényeges momentumát ragadja meg az eseményeknek. Egy apró pontosítást azért talán megengedsz nekem.

"Fosztogatók és vandálok persze minden zavargás környékén felbukkannak, bárhol is törjenek ki azok a világ körül..."

A számtalan visszaemlékezés és beszámoló alapján egyértelműen kijelenthető, hogy 1956-ban Budapesten sehol nem voltak fosztogatások, ilyenről ne tudni. És nem voltak fosztogatások 2006-ban sem. Ezt csak úgy büszkeségből jegyzem meg. Én büszke vagyok rá . )

Mitya Ivanov 2011.01.30. 14:57:12

kicsit idealista és naív hangvétel.
Valószínű, hogy ha minden országban vannak vandálok, akkor minden országban vannak olyanok is, akik megvédik a közös tulajdont és a kincseket a vandáloktól. Ez alól Egyiptom sem kivétel.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.30. 15:01:43

@Mitya Ivanov: az lehet, hogy ez a poszt kicsit idealista és naív, de akkor a múzeumot védelmező civilek _nagyon_ idealisták és naívak. Nekik mit üzennél?

Gandalf Garaboncias 2011.01.30. 15:02:06

Amikor elindítottam a videót (kommandós ruhában lévő egyének óvatosan lopakodnak előre fegyverrel a kézben a múzeumban), megjelent a videó alján a hirdetés: "Utazást tervez Egyiptomba?" Alatta a cég, link. Ez az igazi PR.

Hiszia Piszi 2011.01.30. 15:05:56

Én fejből 80 millióra emlékeztem,a Wiki is 74 milliót ír,a 2004-es Cartographia Világatlasz 71 milliót.Ehhez képest ma délben a Kossuth Déli Krónika 85 milliós Egyiptomot említett:)Egyezzünk meg döntetlenben,legyen 78 millió:)
Komolyra fordítva a szót,nekem is-mint gondolom sokaknak a világon-az egyik első gondolatom a kairói Egyiptomi Múzeum volt.Sajnos a fosztogatóknak is ez volt az egyik első gondolatuk.Remélem sikerül megvédeni!

dibbler 2011.01.30. 15:06:25

Naivitas? Egy-ket ora alatt is jovatehetetlen dolgok tortennek.
Masreszt a "kis tettek" is meg tudnak nagy bajt akadalyozni.

Azt mondod, nem szamit mit teszunk vagy nem teszunk?

haaaaat, nem tudom ...??? de ez a szemlelet tipikus kelet-europai.

Mitya Ivanov 2011.01.30. 15:08:40

@rajcsányi.gellért (ergé): nem naívak és nem is idelaisták, hanem azt teszik amit kell. Azért jár a respect nekik, mert merték azt tenni amit kell.
Csak így tovább!

fz 2011.01.30. 15:33:12

grift: radikális iszlám? megint hülye vagy, mint mindig, amikor olyan témához szólsz hozzá, amihez közöd sincs. oké, egy kis zsidózás mindig emeli a fényedet.

egyébként nálad ő sokkal szellemesebb:

szopiszuri.tumblr.com/post/2992256528/orban-viktor-maga-konszolidalja-a-koltsegvetest

fz 2011.01.30. 15:36:19

fényemelő -- a magyar mégis a legszebb nyelv

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2011.01.30. 16:32:55

A Múzeum gyűjteményében esett kárt egyelőre felbecsülni sem lehet, ami már biztos:

sirasok.blog.hu/2011/01/30/fosztogatok_az_egyiptomi_muzeumban#comments

A kommentekben a hírek folyamatosan frissülnek, ami biztos eddig legalább, már egy régészeti raktárat, és több sírt kifosztottak a memphiszi nekropoiszban.

álmosvezír 2011.01.30. 17:17:51

Ennyi pontosítást talán megér az ügy (bár ki tudja ezek az info-k mennyire hitelesek):

"Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot, állította a Der Tagesspiegel német újságnak Vafaa asz-Szádik, az ókori művészet egyedülálló gyűjteményének korábbi igazgatója. Szerinte a rendőrök közül többen a betörés előtt levették a zubbonyukat, nehogy fölismerjék őket. A tettesek egy másik csoportja egy tűzoltólétrán fölmászva, a tetőablakon át hatolt be az épületbe. A vandál pusztítás főleg az első emeletre összpontosult.

"Nagyon sok szobrot földhöz vágtak és összetörtek, köztük a Tutanhamon kincseiből való istenalakokat. A fosztogatók elloptak több, a fáraók korából származó ékszert, és teljesen kirabolták a tavaly novemberben a múzeum oldalszárnyában megnyitott emléktárgyboltot. A betörők súlyosan megrongáltak két múmiát, amelyek szintén a fáraók korából maradtak fenn, de ellopni nem tudták őket. Tüntetők a biztonsági erőkkel összefogva végül elkapták a tolvajokat, s a két múmiát visszavitték a múzeumba -mondta vasárnap Szahi Havasz, az ókori gyűjtemények főnöke. (MTI)"

anyadmajma 2011.01.30. 17:23:50

@rajcsányi.gellért (ergé): Aztat drágaságom, hogy ha az ókori egyiptomi értékeket akarják védeni, akkor irány London és Berlin, ugyanis a kairói múzeum 75-80%a másolat, az eredetit meg elrabolták az angolok meg a németek.
Arról viszont már lehetne vitázni, hogy adják vissza, vagy ne. Az egyetlen legfontosabb érv, amiért eddig nem adták, hogy egyiptomban nem lenne biztonságban.... Lehet, hogy igaz?

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.01.30. 17:26:44

@gloire:

A nyilasok olyan sötétek, hogy még fosztogatni sem tudnak. Ők csak egy dolgot tudnak: magyarkodni.

smartdrive 2011.01.30. 17:35:21

elhordják a piramisokat barikádnak

anyadmajma 2011.01.30. 17:40:03

@álmosvezír: Pontosítok neked is: 60-70 éves másolatokat loptak és törtek össze.
Az eredeti Londonban és Berlinben van.
És az Iraki műkincseket is az újságírók meg az amerikai katonák lopták szét. Csak valahogy ez nem érdekel senkit sem. Fogalmam sincs, miért.

Nelson Muntz (törölt) 2011.01.30. 18:02:33

@gloire: "egyértelműen kijelenthető, hogy 1956-ban Budapesten sehol nem voltak fosztogatások"

ezt rosszul tudod. apam elozo felesege a kiskoruton volt boltvezeto es azt meselte hogy kifosztottak a boltot(elelmiszer).

peca1000 2011.01.30. 18:05:16

Nem véletlen, hogy az arabokat csak diktatórikus, kemény eszközökkel lehet kordában tartani.

És most nem csak a vandál, lőszerérett fosztogató tüntetőkre gondoltam, mint akik nálunk is fel szoktak tűnni, a békés tüntetők közé vegyülve. Gondolom a hadsereg őket lőtte, nagyon helyesen

Ők a Közel Kelet cigányai, úgy viselkednek, ahogy itthon a mieink, ha nem lennének szigorú szabályok közé szorítva, kitörne az anarchia, kifosztanák a turistákat, megerőszakolnák a nőket, gyerekeket, mint ahogy az Európába bevándoroltak teszik.

Ezt tudják a jelenkori arab politikai és vallási vezetők, úgy ahogy a világi országok vezetői is.

Izrael, és a Nyugati világ békés évei is meg vannak számlálva, ha a radikális iszlamisták veszik át a hatalmat.

Mondjuk Izraelért (a gyilkos, rablóbanda újnáci vezetőiért, és fanatikusaiért) nem kár.

Csúnya világ lesz itt kérem, lehet, hogy kitör a 3. világháború. Bár reméljük, hogy mégsem.

luis5 2011.01.30. 18:09:10

@max val birca man:
barátocskám, ahogy látom a NOL-on más nicken futsz de a hülyeséged standard

álmosvezír 2011.01.30. 18:10:27

@anyadmajma: A Nemzeti Múzeum fosztogatásáról és a védelméről volt szó. A hely szimbolikus jelentősége az ott őrzött műemlékeknek köszönheti, de túl is mutat azokon - ezért fontos az egyiptomiaknak és a világnak is, és ezért respektálható különösen a tüntetők egy részének igyekezete.

Attól viszont, hogy nem arról volt szó, a műemlékek széthordása nincs elfelejtve, a pontosításnak nevezett kioktatásra pedig nincs szükség. :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.30. 18:24:03

fosztogatók miért fosztogatnának, ha nem rendelnék meg tőlük az árut "bűntelen" megbízóik?
feltételezem, nem véletlen kódorogtak éppen arra...
ilyen esetekben kiderül, hogy a rendfenntartókat inkább a tisztes állampolgárok "rendbeszedésére" tartják...

biohazard 2011.01.30. 18:32:08

@gloire: "A számtalan visszaemlékezés és beszámoló alapján egyértelműen kijelenthető, hogy 1956-ban Budapesten sehol nem voltak fosztogatások, ilyenről ne tudni"

Akkor tételesen a kifosztott egységek:

1. Kereskedelmi egységek
– Divatcsarnok (30)
– egyéb áruházak: Szabadság Áruház, Corvin Áruház, Kálvin téri
Áruház, Verseny Áruház, a Múzeum körúti Méretes Áruház, a Bosnyák téri Napsugár Áruház, több állami áruház, a Bizományi Áruház Vállalat, a pestszentlôrinci Alkalmi Áruház, a Minôségi Állami
Áruház, a Thököly út–Murányi út sarkán lévô ruházati bolt, a Diplomáciai Bolt, több Röltex, illatszerboltok, a 2. számú ruházati
bolt (32)
– állami cipôbolt (1)
– cipészmûhely (1)
– közért (25)
– a Rákóczi téri csarnok és a Nagycsarnok egy-egy árudája (4)
– italbolt és étterem italraktára (12)
– egyéb vendéglátó-ipari egységek: hûvösvölgyi Népkert, Babkávé
presszó, Szép Ilona vendéglô, Boráros téri Népbüfé, újpesti Népbüfé, Valéria sörözô, Pannónia Népkert, Aranykalász vendéglô,
Hársfa vendéglô, Thököly út–Dózsa György út sarkán lévô vendéglô (12)
– dohánybolt (2)
– Keravill (2)
– ÁPISZ (1)
– Horizont Könyvesbolt (1)
2. Raktárak
– gyárak raktárai: Savanyúság- és Halkonzervgyár, Duna Konzervgyár, Herkules Cipôgyár, Méhészeti Vállalat, Audio Üzem, Ikarusgyár (6)
– egyéb raktárak: útépítô vállalat, Ceglédi úti áruraktár, a térképé-
szeti bolt raktára, a BM anyag- és ruharaktárai (13)
3. ÁVH-sok lakásai (14)
4. A Köztársaság téri pártház (5)
5. Pályaudvar (4)
6. Magánszemélyek lakásai
– köztük Kiss Károly és Piros László lakása, Révai József villája,
egy iskolaigazgató, egy vállalatigazgató és egy párttitkár lakása
(11)
7. A mátraházai Honvéd Üdülô (2)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.30. 18:42:13

Na igen. Walk like an egyptian.

Bezzeg minálunk az 1. Vh-t követően egy amcsi tábornok védte meg a múzeumi kincseinket a tolvaj románoktól, a 2. Vh környékén meg egymással versengve talicskázta nagytesó urainak kincseinket nyilas, ávós... meg az egyszeri parasztok, akik nem egy értékes levéltárat tüzeltek el csak úgy.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.30. 18:49:39

@biohazard: Tényleg, amilyen hiteltérdemlő forrást adtál meg, hiszek is neked : )

Bell & Sebastian 2011.01.30. 18:59:57

Egy egyiptomi kivonulás általában ilyen szokott lenni, viszik a szajrét - tudjuk.

bastian 2011.01.30. 19:00:47

Azt nem tudom, hogy az egyiptomi múzeum "kincsei" eredetiek-e, de akkor nem olvastam ilyen írásokat, amikor az amerikai hadsereg Irakban több milliárd dollár értékű műkincseket és épületeket semmisített meg. Gondolom attól függ a műkincsek védelme, hogy ki rombolja őket...

Bell & Sebastian 2011.01.30. 19:01:55

@gloire: A Fehér könyv lehet az. :)

Bell & Sebastian 2011.01.30. 19:05:52

@Herr SturmLikudnik:
Aztán a hős amerikai tábornok felpattant egy aranyvonatra, aminek a fele el is ért Fort Knoxba. :)

A fosztogató parasztot mindig Lipótnak hívják és osztrák. Legalábbis a história szerint. :)

Lesből Támadó Szárítókötél 2011.01.30. 19:34:06

@gloire:

Nekem úgy rémlik, hogy 2006-ban a forradalmárok kicsinykét mintha megéheztek volna a TV-székházban, nemdebár?

soproni1 2011.01.30. 19:43:37

@Lesből Támadó Szárítókötél:

Miért ? Te gyújtogatás után nem leszel éhes ? Én mindig.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.30. 20:01:16

Kb 80 miliós ország ahol a népesség nagy része napi 2 dollár alatti pénzből élt a válság elött.erre jött rá a válság.én voltam a a múzeumba de csak a WC-n sorban állásra emléxem,mert elkapott a fertőzés:-))
Aúgy Tuthankamun maszkja külön teremben volt,sziogoruan örizve.
Én Izrael helyében egy kicsit nyugtalankodnék.

daito 2011.01.30. 22:31:08

Hát ööö.

Amikor ott voltam a múzeumban, akkor azt láttam, hogy a "kincsek" jelentős részével úgy bántak, mint az átlag ember az otthoni bútoraival. Gyk. a turisták és az őrök is számtalan cucchoz hozzáértek, láttam olasz turistát, amikor egy sztéléhez támaszkodott. Vagy amikor egy ilyenen támaszkodott két fehér ruhás rendőr és jókedvűen beszélgettek.

Vagy a múmiák és számos "cucc" olyan vitrinben, szekrényben vannak-voltak, mint nálunk a középiskolában a kémiaszertárban láttam. Jó, mondjuk be voltak zárva, höhö, dróttal, meg sima kulccsal.

Azért legyünk őszinték, egy vidéki magyar múzeumban nagyobb rend és fegyelem van, mint a kairóiban. Az ott lévő berendezések többsége valószínűleg még a britek idején lett beszerezve...

Az ott kiállított cuccok jelentős része meg rohadtul nem másolat, legalábbis a szakma nem így tudja. Sok mindent elvittek Berlinbe és Londonba (meg Párizsba is); de pl. múmiákat ritkán "másolnak". Meg sztéléket, meg ilyen többmázsás tömböket, sírköveket. Szóval tessék nem oltári nagy hülyeségeket írogatni.

Zetek 2011.01.30. 23:26:25

A hülye gyerekek január elején követelték vissza a Nofretéte szobrot. Amúgy hajrá, majd szóljatok az eredményről. Én a vízilovakkal vagyok.

Bell & Sebastian 2011.01.31. 01:29:26

@Herr SturmLikudnik: (elnézést, ugrottam egy VH -t)
A második aranyvonat:
"... Leltárt soha nem készítettek a vagyonról. Nem sokáig maradt titok, hogy a salzburgi katonai raktárba hatalmas értékek érkeztek. 1945-1946 során az amerikai hadsereg számos tagja kívánt részesedni a magyar zsidó vagyonból. ... Az igazi problémát az jelentette, hogy az amerikai hatóságok egyáltalán nem akarták Magyarországra visszaküldeni az aranyvonat értékeit. ..."

www.gyorjewish.org/az.htm

Ismételjük át, kik rabolták ki Magyarországot a II. Világháború után:
- Németország
- Szovjetunió
- Egyesült Államok
- Franciaország
- Ausztria
Vesztesek és győztesek egyként repültek rá, elsősorban a zsidó vagyonra, másodsorban minden mozdíthatóra.
Amit meg véletlenül itt hagytak, még azért is vissza jöttek - igaz, kicsit később.

Lumieres 2011.01.31. 04:34:15

Az élőlánc a civil összefogás szimbóluma. A képeket mindenki azonnal megérti. De jó az összekötő szöveg is.

Nagyon tetszik a cikk... ;)

Lumieres 2011.01.31. 04:51:25

Az élőlánc a civil összefogás szimbóluma. A képeket mindenki azonnal megérti. De jó az összekötő szöveg is.

Nagyon tetszik a cikk... ;)

Frenk a hal 2011.01.31. 20:57:59

@anyadmajma:
a múezumban lévő tárgyak 70-80%-a másolat? te beteg vagy...tudod egyáltalán miről írsz? az, hogy a britek, franciák, németek, amerikaiak, olaszok stb az idők folyamán elvittek ezt-azt, még nem jelenti azt, hogy nem maradt ott semmi, ezért másolatokat kellett kiállítani.
javaslom, hogy kicsit olvass utána mielőtt megnyilatkozol...
süti beállítások módosítása