Kommunista szombattól a közösség szolgálatáig
2011. január 27. írta: nénike

Kommunista szombattól a közösség szolgálatáig

  Lehet Hoffmann Rózsát az oktatási rendszer átszabásának hogyanjáért vagy állampárti szárnypróbálgatásáért rángatni, de abban tökéletesen egyetértünk vele, hogy a közösségi szolgálatnak helyet kell szorítani a középszintű oktatás keretein belül. Több okból is.

  Ergé kolléga tavaly precízen körüljárta a rendszerbe illesztés lehetőségeit, némi angolszász kitekintéssel. De a téma alulnézetből sem érdektelen. Üdvös dolog-e például a gyereket tanulás közben kétkezi munkával baszkurálni? Számos negatív példát látva állíthatom, érdemes.

  Az értelmes munka ugyanis hasznos, a szivatás jellegű munka pedig közösségépítő. Sőt, az értelmes munka is lehet közösségépítő, bár erre kevesebb példát tudunk felhozni. Az oktatáspolitika ez utóbbival kísérletezik.

  Tegyük a szívünkre a kezünket (vagy bárki más szívére), diákként az értelmes munkát is szivatásként éltük meg. Szüretelni az állami gazdaságban, moslékot porciózni a hízlaldában. Remek. Azonban része lett közös élménykincsünknek. Az együtt gürcölő arcok aztán olyan közösséggé alakultak, melyben lehetett látni, hogy ki mire képes, hogyan viszonyul az iskolán kívüli dolgokhoz. A közösség a baráti kapcsolatok kialakulásának termőtalaja. Ezért gondolom azt, hogy igen szar lesz annak a középiskolásnak, akinek a gimnáziumban töltött évei elsősorban önmagáról, a medgyessypéteri értelemben vett élvezkedésről (lásd: mi érdekli a fiatalokat), a tanulásról meg a Facebookról szóltak csupán. (A közösségi portáloknak nem sok közük van a közösséghez.)

  Kopp Mária kutatásai igazolják, hogy a társas kapcsolatok léte vagy nem léte közvetlen összefüggésben van az egészséggel és várható élettartammal. Komoly a tét. Merthogy a vidéki fiatalok 41 százalékának egyáltalán nincs barátja. A 13-19 éves magyar városi fiatalság is – noha az országon belül itt a legtöbb a kikapcsolódási, kulturálódási, szórakozási lehetőség – a legpasszívabb 30 ország fiataljai közt; inkább otthonülő, intenzív internet használó. A felnőttek esetében még nagyobb a gond: 1,5 millió magyarnak nincs barátja, a felnőttek 60 százaléka egyetlen közösséghez sem tartozik. Mert nincsenek társasági események. A fiatalok jelentős részének a West-Balkán jelenti a közösségi élményt. A köz szolgálata épp ebben a szociális lyukban lehetne tömés.
A már meglévő személyes kapcsolatokat sem elsősorban a közös bulizás, sokkal inkább a közös megpróbáltatások, a szolidaritás, és az összetartáson alapuló problémamegoldás erősíti. Ehhez ugyancsak közösségben megélt események kellenek.

  A komcsik egyebek mellett a történelmi közösségek ledarálására szakosodtak, önmagukkal szemben azonban új, alkalmi közösségek létrejöttét katalizálták, gondoljunk csak Recskre, a kommunista szombatra, vagy a kötelező sorkatonai szolgálatra. A megkeseredett nagyapák, adomázó nagybácsik történeteiben még emberöltőnyi távolságból is többnyire pontos névvel jelennek meg a bajtársak. (Ellenpróbaképpen ki-ki próbálja fejben összeszedni a középiskolás osztálynévsort!)


  Ezen pályák megszűnésével a korábbiaknál is nagyobb űr keletkezett. Mára az ügyeletes tiszthelyettes fókáztatásának helyét a csapatépítő tréner, a rafting és a kalandparkok vették át. A közös szívásban rejlő kohéziós erőt tehát a piac már felfedezte magának. Ha pedig a cégek képesek saját céljaikra kiaknázni, miért ne kellene nyomni ezt össztársadalmi szinten?

  Nem attól válunk nemzeti együttműködőkké, hogy ezt bekeretezve deklaráljuk, hanem attól, hogy megfogjuk a kapanyelet a lakó-, baráti-, egyházi közösségünk érdekében. Anyókának bevásárolni, fogyatékosokat táboroztatni, sötöbö. Ez egybevág a polgár definíciójával is: önmagáért és szűkebb, tágabb közösségéért tenni-, felelősséget vállalni kész ember. Képesnek és hajlandónak kell tehát mutatkozni. Csakhogy az idősek már nem képesek, a fiatalok meg nem hajlandóak. Utóbbin lehet és kell változtatni a kezdő lökés megadásával. A helyi közösség és a munkában részt vevő fiatalok érdeke is ezt diktálja.

  Az pedig, hogy az önkéntes munkát nem lehet kötelezővé tenni, terminológiai álvita.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr182609583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.27. 07:31:34

persze, hogy kell. ez nem kommunista szombat, hanem normál üzemmód.
ha kihajtják őket kétkézzel szemetet szedni a faluvégre, csak nem fogja a saját munkáját leszarva selejt módjára szétdobálni mindent.

suski 2011.01.27. 07:53:13

Fogyatékosok táboroztatásában Zuschlag volt a menő tudtommal. Leginkább nem létező fogyatékos gyerekeket vitt nem létező táborokba.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.27. 08:14:05

Emlékszem, a legutóbbi árvízkor nagyon sok középiskolás is pakolta homokzsákot, vagy töltötte. Önként. De egy vidéki kisváros más.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.01.27. 09:04:07

@Őrnagy Őrnagy:
Az önkéntes munkát kötelezővé tenni nem lehet - jutalmazni igen. Szerintem ez lenne a jobb irány.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.27. 09:20:26

És természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy az állam/hozzá közeli vállalkozás ingyenmunkaerőhöz juthat. De pszt. ;-)

tewton 2011.01.27. 09:32:57

@Kettes:
lol. mi is a helyzet a kékmunkával? (100 lépés program)
ha segítek a szomszédnak, hova ragassza a bélyeget?

___________________________ (törölt) 2011.01.27. 09:35:57

A legfontosabb az, hogy sokfele munka kozul lehessen valasztani, es legyen kozotte szellemi is.

Nem mintha a gep elott ulo fiataloknak nem hasznalna egy kis testmozgas, de az a tapasztalat pl. anno a hadseregben, hogy ha az erzekeny, kozeposztalybeli kocka gyereket osszezarjak valami macso surmoval, akkor utobbi szenne fogja szivatni, kinozni. Anno a sorkatonai szolgalattal NEM a sereg volt a baj, a tisztek meg a fegyelem meg minden, hanem az, hogy az erzekeny programozo- vagy koltofiut a sajat katonatarsai kinoztak neha meg az ongyilkossagig is.

Ezert nagyon fontos, hogy ebben a kozossegi munkaban is az erzekeny, jobb csaladban felnott fiatalok ne legyenek osszekeverve a helyi vaganyokkal.

Ha ezt meg lehet oldani - pl. ez a tipus megy szamitogepkezelest oktatni a helyi konyvtarba - akkor ez teljesen rendben lesz.

pamocsnyik 2011.01.27. 09:36:42

Egyrészt a közösségépítés szempontjából sem mellékes, másrészt dolgozni, a munka világába, "hierarchiájába" meg kell tanulni beilleszkedni. Ma a felsőoktatásból a legtöbb fiatal úgy kerül ki, hogy életében nem dolgozott semmit. Majd bemegy élete első munkahelyére, közli a fizetésigényét és megsértődik, ha kiröhögik. Aztán hanyagul közli, hogy márpedig ő ennél kevesebbért nem hajlandó, mert nem éri meg. Arra a kérdésre, hogy nadeöcsém, mit tudsz ezért letenni az asztalra, érdemben nem tud választ adni.
Mindent készen kapnak a szüleiktől, ezért semminek nincs értéke, és minden magától értetődően jár. Ez nem egészséges.
Ráadásul a pályaválasztásnál is sokszor azt látom, hogy az a szempont, hogy olyan pályára vágynak, ahol lehetőség szerint minél kényelmesebben, minél kevesebb munkával lehessen pénzt keresni. A kétkezi munka szinte senkiben fel sem merül, ezért is haldokolnak a kézműve szakmák... Szóval nagy a baj.
Én a sorkatonaságot is visszaállítanám, mert nekem most már fixa ideám, hogy ez a "mesterséges" elválasztás anyucitól kellett, hogy a fiúk férfivá érjenek. Van körülöttem egy rakat 26-28 éves "férfi", és olyan éretlenek, mint egy 16 éves kamasz. Gyengék, puhányok, sem lelkileg, sem fizikailag nem terhelhetők.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.27. 09:38:28

@Kettes: esetleg az iskolaközeli, vagy a külföldi testvérváros/testvériskola... az önkormányzat, stb. Te sem gondolod komolyan, hogy iskolai csoportok pár hetes munkájából fog bárki is megélni, netán meggazdagodni. :D Szoci kormány esetén szerintem zabálnád az ötletet.

Tehéntőgy 2011.01.27. 09:41:46

@Kettes: Jajj, ne bomlaszd itt a NER-t. Nem érted a poszt mélyrétegeit.
Az első képen látható Tamsin és Mona ugye egy mély, megrázó barátságba-szerelembe bonyolódik egy nyár erejéig, tán még kokakólamámorban is fetrengtek néha az ebadták. Na, ha helyette elküldték volna őket trágyát lapátolni, esetleg Recskre, Rendes Ember és Hasznos Mozdony lett volna belőlük, akiket megdícsér a Kövér Ellenőr. És igen, ingyen munkaerőként lendítették volna előre hazánk építését, mert mi túl látunk az anyagi érdekeken és a materialista humbugon, és beléjük neveljük az önfeláldozást. Na.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.27. 09:43:05

@Shenpen: "Ezert nagyon fontos, hogy ebben a kozossegi munkaban is az erzekeny, jobb csaladban felnott fiatalok ne legyenek osszekeverve a helyi vaganyokkal."

Öö, nem éppen az ellenkezője a fontos?

UK-ban Cameronék pont azért csinálnak hasonló programokat, hogy a társadalom tagjai úgymond újra felfedezze egymást, és jelenlen meg újra a szolidaritás az atomizálódott egyének között, különös tekintettel a fiatalokra.

tewton 2011.01.27. 10:03:07

@rajcsányi.gellért (ergé):
és sikeresek az angol programok?

másrészt az érzékeny, jobb családból származó gyerekeknek se árt, ha megtanulják alapfokon használni a pillangókést :)

Robinzon Kurzor 2011.01.27. 10:12:38

@TuRuL_2k2: "Az önkéntes munkát kötelezővé tenni nem lehet - jutalmazni igen. Szerintem ez lenne a jobb irány."

Bizony.
Abban a pillanatban, hogy a közösségi munka hatóságilag hivatalossá tétetik, el is vész az értelme, mindenki csak túlleni akar rajta.

A seregbéli közös szívás (mint közösségépítés) témakörében pedig a Band of Brothers ("Elit alakulat") az etalon.
Szomorú aktualitás: január elején meghalt Winters is, nem is tudom, él-e még valaki az Easy-ből.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.27. 10:30:45

Ez a beszéd, jó poszt!

@Kettes: Minden mindennel összefügg, most már tudjuk, miből lesznek az új szőlőbányák! 50 óra mi? 10 évre fogják elvinni a fiatalokat, hogy Orbán rabszolgáiként dolgozzanak!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.27. 10:34:05

@dobray: A szocializmusban a sorállományúak ingyenmunkája komoly költségelőnyt jelentett a mezőgazdaságunknak. Egy ilyenféle alkalmazás ma tökönvágná a mezőgazdasági idénymunkák részpiacát. Csak mondom.

Persze a könyvtári monitorok portörölgetése az más, az edzi az érzékeny középosztálybeli kockagyerekek jellemét, összekovácsolja a közösséget és még statikus elektromosságot is ki lehet nyerni belőle.

Egyébként nincs bajom az elképzeléssel. Csak tartsátok őket távol attól a helytől, ahol a GDP terem, és nem lesz belőle baj.

agichou 2011.01.27. 10:35:35

Én egy olyan fehér holló középiskolába jártam, ahol volt önkéntes munka. Itt nemcsak arra gondolok, hogy osztályonként termet festettünk vagy tavasszal kertészkedtünk az iskolában - aminek kitalálóit akkoriban természetesen minimum emberkínzással vádoltuk, már legalábbis a program előtt, mert azóta szép emlékként gondolunk rá -, hanem párosával vittünk ebédet öregeknek, vagy jártunk fogyatékos fiatalokhoz, rákos beteg gyerekekhez, kinek mihez volt leginkább kedve. És természetesen volt, aki lázongott, aki ellógott, de alapvetően működött a dolog! És persze, ami előtt ott van, hogy kötelező, az már csak rossz(abb) lehet, de azért történt már olyan, hogy valakinek olvasás közben elkezdett tetszeni az Egri csillagok, nem?
DE ehhez kellenek azok az elhivatott tanárok, akiknek szívügyük, hogy a "kötelező önkéntes munka" ne csak kötelező önkéntes munka legyen, hanem olyan pillanatok összessége, ahol a diák megtanul adni (a szabadidejéből) és kapni (pont ennek az ingyenes adásnak az örömét). Ezért hívták nálunk ezt SZERETETSZOLGÁLATNAK. egy mai fiatal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 10:39:16

@Shenpen:

ó, borzasztó! még hogy finomlelkű /torz, beltenyészet korcs/ kisgyerekek össze legyenek zárva valamilyen tevékenységben a lábszagú, erőszakos népi elemekkel! egészen felháborító lenne. piha! és szétszívatták az alanyi költőt! jézusmária! nahát, szemét nép.

"Ezert nagyon fontos, hogy ebben a kozossegi munkaban is az erzekeny, jobb csaladban felnott fiatalok ne legyenek osszekeverve a helyi vaganyokkal."

az ilyenek miatt mint te, megint be kéne vezetni a kitelepítést. hányinger.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 10:40:32

@TuRuL_2k2:
nem mi? meg az általános iskolát sem. jutalmazni aki eljár.
az önkéntes munka a nevelés része.

jan 2011.01.27. 10:46:41

Szerintem totális tévedés az önkéntes munkát az almaszedés irányába eltolni.

Önkéntes _szociális_ munkának van értelme: hajléktalanokkal, idősekkel, romákkal, fogyatékosokkal, betegekkel foglalkozni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.27. 10:52:05

@Grift: ez most erős lett.

@TuRuL_2k2: nem az önkéntes munka lehetne kötelező, hanem a _kötelező munka_.
A kötelezéssel meg nincs semmi baj. Pl. az adó is az.

@Shenpen: én pedig kifejezetten kívánatosnak tartanám, ha a sok búra alatt és elvált mamák mellett felnőtt puhapöcs bekerülne férfiak közé, legyen az a sereg vagy egy kórház. Szokja a gyűrődést, tanulja meg ő mit ér nehéz helyzetben, önfegyelmet, stb. Ha a sokféleség azért érték, mert neveli a jellemet (á lá Mill), akkor a szivatós helyzetnek is értéke van.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.27. 10:57:28

@TuRuL_2k2:

Ugyanez a problémám nekem is. Hogy lehet kötelező az, ami önkéntes. Inkább jutalmazni kellene azt, aki ilyen önkéntes munkát végez, mondjuk plusz pontokkal a felvételin.

teknős 2011.01.27. 10:58:36

@jan: teljesen igazad van. A fiam a megye elit gimnáziumának elit szakának elit osztályába jár.

Mégis én hülyét kapok attól az osztálytól. Csupa individuum közösség nélkül, egy elszállt, rózsaszín felhőn csücsülő osztályfőnökkel.
Ez a szociopata réteg fogja adni a jövő vezető elitjét.

A @kettes-féle rohadékok, átérzik, hogy az ő pusztításuk milyen allattomos és gyalázatos munkát végzett a társadalomban?

Nem hiszem, mert az volt az első reakciója, hogy ingyen munkához jut a Fidesz! Egyébként nagyon jól mutatja, hogy balliberális banda mennyire nincs tisztában a valósággal!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.27. 10:59:50

@zero: Túl bonyolult.

Kötelező oszt kész. És önkéntes is.

Ezt elfogadni is kötelező.

Oximoron letudva.

MagyarZizzi (törölt) 2011.01.27. 11:00:08

Maximálisan egyetértek a poszttal, pedig mikor először hallottam a dologról, bődületes baromságnak tartottam. Már csak az a kérdés, milyen munkát bízzunk a fiatalokra; a szociális munka jó ötlet, bár a középiskolások nagyrészére egy törött gyufát nem mernék rábízni, nemhogy egy kisgyereket, de talán épp az lenne a lényeg, hogy beletanuljanak. Mondjuk a mezőgazdasági munka sem ártana az elsatnyult izmaiknak, hehe...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 11:00:51

@tölgy:
iszonyatosan visszafogtam magam. de tényleg.

teknős 2011.01.27. 11:07:28

@zero: Eszméletlen. A reakciótok.
Kötelező a munka, de önkéntesen válogathatod meg, hogy mit végzel. Szemetet szedsz, időseket gondozol, vagy a közösségi házban betonozol. Ingyen.

Az oktatási kormányzat éppen a társadalom legnagyobb hibájának kiküszöbölésére tett javaslatot, arra, hogy egy összetartó közösség teremtődjön általa.

Nénike nagyon jól érti, a közösségek hiánya, az érdek nélküli közösségek hiánya a társadalom mai állapotát a legjelentősebben befolyásoló tényező.

bz249 2011.01.27. 11:16:25

Amugy ez a kozossegi munka erdekes abbol a szempontbol is, hogy a mai fiatalok (25-34 evesek) 40%-a a szuleivel el. Vagyis egy fozes/mosas is meghaladja a kepesseget a jelentos reszenek.

Masreszrol meg az elet szivas, es egy csomo alkalommal veszit az ember. Ezt kivaloan meg lehet tanulni, ha kontrollalt korulmenyek kozott sziv az ember.

Harmadreszrol lesz motivacioja tanulni (eppen a tegnapi poszt targya volt, hogy mikent lehet megmotivalni egy 14 evest a tanulasra... azzal, hogy megmutatjuk neki az alternativat), mert latja, hogy milyen munka jut azoknak, akik kepzetlenek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.01.27. 11:17:28

@Grift:
Oké, de akkor nevezzük egyszerűen (közösségi) munkának, ha egyszer nem önkéntes.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.27. 11:20:20

@teknős: a közösségi munka a modern angolszász, erősen individualizált társadalom ügye. Aki kihúzza a lábát a lakásából, és tesz valamit, már másnak dolgozik, idegennek.

Ahol még léteznek családok, délen, ott az emberek segítenek egymásnak a munkában, nevelésben, öreget gondoznak, stb. CSak nem nevezik közösségi munkának, mert a rokonok-barátok körén belül teszik ezt, természetesen.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.27. 11:23:55

jobb hogyha kötelező. önkéntes alávetéssel lehet kevésbé kellemetlen. ezen felül persze lehet még önkéntes is. az hogy gyerekeknek csinálnak kívánsághangversenyt már rég megbukott.
minél nagyobb az ellenállás, annál nagyobb kell legyen a tereh.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.27. 11:53:43

@Shenpen: a sajat katonatarsai kinoztak neha meg az ongyilkossagig is."

ha rohad hát hadd hulljon.
amúgy ez inkább oroszországra jellemző, dehát ők barbárok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.01.27. 12:08:54

"Az pedig, hogy az önkéntes munkát nem lehet kötelezővé tenni, terminológiai álvita."

Na, ezt nem kellett volna, akkor viszonylag értelmes maradott vón' az írás...

bolletje 2011.01.27. 12:30:37

Nekem tetszik az ötlet, de előbb a fizetett diákmunkát szabályoznám mondjuk úgy, ahogy a hollandok.

tewton 2011.01.27. 12:31:36

@tölgy:
"ott az emberek segítenek egymásnak a munkában"

ugye emlékszik még a "kékmunka" gyurcsányi fogalmára? a kaláka gyurcsánybajnai kriminalizálására?

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.27. 12:43:23

@Dr. Zerge:

Rossz volt az eredeti elnevezés, de ezt gyorsan, tartalmi változtatás nélkül meg lehet(ett) oldani. Nem önkéntes munka, hanem közösségi munka.

Neked magyarázzam?

___________________________ (törölt) 2011.01.27. 14:06:17

@tölgy: @Grift: @rajcsányi.gellért (ergé):

Asszem egyikük sem erti, hogy mirol beszelek. Abszolut nem a szolidaritas felkeltesevel, ferfiassag megtanulasaval, jellemepitessel, ilyesmivel van a problema.

A problema azzal a nyilt, egyertelmu _szadizmussal_ van, ami olyan 25 eves kor alatt nagyon sok primitivebb fiatalra jellemzo, es altalaban az a helyzet valtja ki beloluk, amikor valaki egyszerre rosszabb es jobb naluk, tehat egyszerre nezik le es irigylik.

Ez a ketto egyszerre iszonyu veszelyes kombinacio, kulon-kulon nem annyira.

Latni azt, hogy valaki egyfelol a tanarok kedvence es velhetoleg otszor annyi penzt fog keresni, mint ok, masfelol viszont nem eros, nem bator es nem aggressziv, nincsenek haverjai es a lanyoknak sem jon be, nagyon sok egyszerubb fiatalbol a legteljesebb brutalitast valtja ki.

A legveszelyesebbek ilyen szempontbol a 7-8-9 keruleti prolik es romak, illetve a videki iparteruletek, Borsod, Miskolc stb. prolijai.

Lehet, hogy egy atlagos kisvarosi paraszt-proligyerek nem ilyen, en alapvetoen ezeket ismerem, innen a rossz tapasztalat. Szuletett szadistak es tisztara kb. Legyek ura.

Van egy bizonyos fok, ameddig jo, ha keverednek az emberek, de nem ezen a szinten, nem a legsebezhetobbek a legallatiasabbakkal.

ftk 2011.01.27. 14:29:58

@tewton: Erről jut eszembe, van a kalákával kapcsolatban valami változás? Mármint annak a kriminalizálása úgy volt hülyeség és életszerűtlen, hogy a fal adta a másikat. Most még mindig úgy van?

A poszthoz:
a közösségi munka beépítése az oktatásba rendben van. A fizikai munka része is. De nem azért, mert akkora gáz van ezzel kapcsolatban. Normális gyerek normális szülőkkel és tanárokkal enélkül is belejön a másoknak segítésbe, és léteznek érdek nélküli közösségek is, igaz, gondolom, gyakoribbak a kisebb településeken (sok-sok sztorit hallok, olvasok, mintának csak egy:
bezzeganya.postr.hu/egy-felrobbant-haz-egy-falu-bezzeganya-es-a-krisnasok ). Ahol meg az egeket ostromolja az individualizmus, ott nem ettől lesz varázsütésre minden felhőtlenül közösségi.
Nem. Szerintem azért és úgy lenne rendben, mint az oktatás egy másik terepe. Integrálva a tantárgyba. Mert az tényleg nagyon gáz, hogy sokszor minden tapasztalat, példa nélkül kell a gyereknek absztrakt összefüggéseket megtanulnia, átlátnia. Milyen jól megtalálná a helyét a biológiában, kémiában a kertészet, a betegápolás vagy a tankonyha, a fizikában az építkezés :), hogy csak pár példát említsek. Oldódjon már fel az a rémség, hogy a tanulás = gyerek ül a könyv/gép előtt, tesztet ír vagy táblánál felel. Szóval én beletenném a közösségi munkát a tantervbe. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben egy szorgalmasabb, törekvőbb, vagy sokoldalúbb gyereknek nincs szabadideje. (A lányom nyolc éves, ötféle szakkörre, különórára jár. Mind az ő ötlete volt, mindet élvezi, egyikről sem akarna lemondani. Jeles tanuló, nem kis zseni, nem elitsuliba jár, nem akarok belőle elitfelnőttet faragni. Ha rajta múlna, járna még legalább két további helyre is, csak már nincs hová tenni, nincs üres nap a héten. Fél öt-öt körül jut haza hétköznap, pénteken este hétkor. Szabadideje hétvégén adódik, akkor sportolunk, olvas, alkot vagy az öccsével játszanak.)

tewton 2011.01.27. 15:04:34

@kriszi:
nem ismerem a szabályzást, de az az érzésem (szerzett magyarföldi intuíció), hogy az még mind érvényes, max. az ellenőrzést nem fogják forszírozni.

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.01.27. 17:09:20

@tewton: na igen. Csak ezzelaz erővel a szabályozást is el lehetne hagyni, nem?...

pelikán* 2011.01.27. 17:35:19

@Shenpen:

"Latni azt, hogy valaki egyfelol a tanarok kedvence es velhetoleg otszor annyi penzt fog keresni, mint ok, masfelol viszont nem eros, nem bator es nem aggressziv, nincsenek haverjai es a lanyoknak sem jon be"

ROTFL
Ez nemhogy nincs így, ez még sztereotípiának is szar. (Az átlagnál ötször annyit kereső, ám szelíd, szerény, bátortalan, lányoknak nem bejövő férfi képét most nem bontom ki.) Figyelj S, te most vagy beragadtál a közepesnél kicsit gyengébb ifjúsági regények világába, vagy egyszerűen nem láttál gyerekközösséget 20 éve.

Persze értem, hogy mit szerettél volna mondani a fent leírt (amúgy _így_ persze nem is létező) kategóriával, de a városi zsúrfiúknak, okoskáknak és takonypócoknak (figyelem! ez nem egy kategória!) nem árt, hanem használ, ha az általa megszokottól eltérő környezetet tapasztal. Így fejlődik ugyanis. Még a legbuzibb pszichológiakönyvek is leírják, hogy kifejezetten jót tesz a változatos környezet, még akkor is, ha leugatják a gyereket, mert attól is tanul, szövetségeseket pedig mindenki talál.

Nem lombikban neveljük a gyereket, a gazdag tornából felmentett képe pedig, már bocs, röhej.

DSityu 2011.01.27. 18:26:59

"Normális gyerek normális szülőkkel és tanárokkal enélkül is belejön a másoknak segítésbe..."

Ez eddig ok. Csakhogy a "normális" gyerek-szülő-tanár trió aránya vajon mennyi lehet manapság?

Manyi Béci 2011.01.27. 19:05:52

Ez az egész kötelező közösségi munka egy baromság, a posztban mellette felhozott érvek is azok.
Az a gyerek, aki nem képes egy közösséghez tartozni enélkül, ezzel sem lesz az. Abban az iskolában, ahol eddig nem tudtak közösséget építeni,
ezzel sem tudnak majd.
Lám, az anno aktívan szüretelő, katonáskodó felnőttek milyen szarul állnak a hivatkozó felmérés szerint.
Az internetes közösségeket lesajnálni egy blogban pedig vicces:)

Azt akarod, hogy a gyerek ismerkedjen meg a munkával? Úgy adagold a zsebpénzét, hogy ő akarjon elmenni dolgozni.
Egyébként is alap, hogy otthon elvégezze a ráesőt.

Manyi Béci 2011.01.27. 19:12:23

@Shenpen:
"Latni azt, hogy valaki egyfelol a tanarok kedvence es velhetoleg otszor annyi penzt fog keresni, mint ok, masfelol viszont nem eros, nem bator es nem aggressziv, nincsenek haverjai es a lanyoknak sem jon be, nagyon sok egyszerubb fiatalbol a legteljesebb brutalitast valtja ki."

Hm, szóval egy gyáva éltanuló buzgómócsing?
Aki ráadásul még nagyarcú is?
Ezt a típust mindig megverték jó sokszor, és joggal.
Ha szerény, legfeljebb kiröhögik párszor.
Ha segít puskázni, még havernak is beveszik.

tewton 2011.01.27. 20:08:00

@Manyi Béci:
"Ezt a típust mindig megverték jó sokszor, és joggal."
ajjaj, maga itt a kirekesztésre és a mégrosszabbra bólint rá. tudja, minek van ma az emléknapja?

Manyi Béci 2011.01.27. 20:23:04

@tewton: ugyan kérem, életvezetési tanácsokat adtam!

Manyi Béci 2011.01.27. 20:23:48

@Alfőmérnök:
Hát még, ha a rímbe szedetteket olvasná!

tewton 2011.01.27. 21:04:32

@Manyi Béci:
hiányoljuk!
höndör margit verseit is.

Alfőmérnök 2011.01.27. 21:05:46

@Manyi Béci:
Valahogy sejtettem,
hogy Maga
egy ilyen
lelkes
amatőr költő.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.27. 21:24:59

@tewton: azokat várhatja, a sajtó- és médiaterror lefogta a kezét, kipeckelte a száját.

Manyi Béci 2011.01.27. 21:46:41

@tölgy:
Hö, hát ki merné az én számat kipeckelni, tölgy?

Ha nyomaszt a szürke
a hétköznapokban
ha már a gyufa is
csak elvétve lobban
Ha boldogság kéne
legalább egy percre
Olyankor én mindig
ránézek a netre
de nem léha, dőre
tinglitangliságért
mint a buta paraszt,
szórakozgatásért!
a neten én mindig
ugyanazt keresem:
mindigcsak a NENYI
csak az kell énnekem!

Minden bánat messze kúszik
Minden fájás szertefoszlik
Kisbárányok bégetőznek
Kisgyermekek kergetőznek
Béke.

Manyi Béci 2011.01.27. 21:47:31

@Alfőmérnök:
Ne akarjon megbántani, Alfőizé!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 21:54:24

@Shenpen:

hát, délután óta nevetek magán. egyébként pontosan úgy értettem amit mondott, ahogy maga, és arra mondtam amit.
tudja, a született szadista, csak végrehajtja a természet ítéletét a satnya férgen. gondoljon a karmára. naugye :)

bz249 2011.01.27. 22:41:32

@Manyi Béci: Manyika most majdnem szerelmes lettem. Ilyen egy valódi liberális, éljen Darwin. :)

(egyébként május végi fiatalemberként megtapsztaltam, milyen az, amikor nem feltétlen kell emberkedni, mert mások kicsit idősebbek és ebből következően erősebbek nálam... pl. a 16 éves negyedik osztályosok az általános iskolában. Azóta persze kigyúrtam magam, no nem mintha a lóbaszó 190 centis észak-rajna vesztfáliaiak között számítana, de mégis könnyebb érvényesülni)

___________________________ (törölt) 2011.01.27. 22:47:51

@Grift: kend vulgárdarwinista.

@Manyi Béci: ja, mert a teljesítmény alapján elért siker az ugyebár rosszabb, mint a csalás alapján elért. Hova járt maga erkölcstant tanulni?

@pelikán*:

"Ez nemhogy nincs így, ez még sztereotípiának is szar. (Az átlagnál ötször annyit kereső, ám szelíd, szerény, bátortalan, lányoknak nem bejövő férfi képét most nem bontom ki.)"

Nem is kell, mert ez nem sztereotípia, hanem tény, mondjuk, minden, az átlagosnál jelentősebb jobb programozóra igaz.

" Figyelj S, te most vagy beragadtál a közepesnél kicsit gyengébb ifjúsági regények világába,"

Fordítva, azok nagyon optimistán látják ezt a dolgot, azokban a geek a végén mindig győz. Ld. Peter Parker, a Pókember :)

" vagy egyszerűen nem láttál gyerekközösséget 20 éve."

Abban van valami, mivel pont 20 éve voltam gyerek. De már a mi generációnk is igen kegyetlen volt, vajon mitől lenne a mai jobb?

"kifejezetten jót tesz a változatos környezet, még akkor is, ha leugatják a gyereket,"

Szeretném, ha felfognánk végre, hogy nem változatos környzetről, leugatásról és hasonló dolgokról beszélünk, hanem ezerszer súlyosabbakról, pl. ami a Tomcat katonablogjában van, amikor a borsodi proli folyton fenyegetőzött, hogy megvárja és megkéseli a laktanya előtt.

Komolyan, urak, maguknak elképesztően optimista elképzeléseik vannak erről... nálunk anno az egyik jól tanuló gyereket orvoshoz kellett vinni, mert egy hógolyóba rejtett éles, hegyes kővel dobták szemen... hetedik kerület rulez..

___________________________ (törölt) 2011.01.27. 22:55:22

@Manyi Béci:

Egyébként - mert ezen alaposan felháborodtam - erkölcsi válságunkat jól jelzi, hogy még az egyetemeken is meg lehet úszni a puskázást egy darab karóval, szinte joviális játékként van kezelve a dolog, pedig CSALÁS. Jártam olyan országba is posztgradra, ahol azzal kezdték, hogy bármiféle puskázásért, plágiumért azonnali kirúgás jár, mert becstelen embereknek nem jár diploma, mivel az nem csak tudásszintet, de egy bizonyos jellemszintet is bizonyít. Na, ez szerintem kb. a korrekt hozzállás.

bz249 2011.01.27. 22:59:16

@Shenpen: márpedig a tanulság egyszerű:
- aki gyenge ne emberkedjen.

Ez egyébként az élet egészére áll. Akiben nincs meg az a plusz, hogy ellensúlyozza a fizikai hátrányait, az húzza meg magát, mert valaki orrba keni a szívlapáttal. Hogy a szívlapát szó szerinti, vagy jelképes lesz az ebből a szempontból mindegy. Az élet kegyetlen és a gyenge, de arcoskodó csávópékeket megbünteti. Ugyanis az erő pozíciójából akkor érdemes tárgyalni, ha az Erő velünk van.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 23:00:08

@Shenpen:

:))) és a hóbagolyba rejtett éles követ direkt az éltanulónak szánták?
én meg láttam olyat, hogy "u" szöget lőttek a gyerek szemébe. kórház, mágnes kötés, kijött. többet nem szemtelenkedett. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 23:07:20

@bz249: "aki gyenge ne emberkedjen"

aki ember, ne gyengélkedjen

bz249 2011.01.27. 23:12:58

@Grift: tudja Grift az van, hogy gyönyörű dolog lehetett 1945 áprilisában német rohamtüzérnek lenni. Tudni, hogy a vesztes oldalon állunk, de morálisan nincs más választás, mint harcolni, mert a rohamtüzérek nem szoktak filozofálni. Meg úgy általában mind a görög/római, mind a germán/skandináv mind a magyar mitológia a nyerhetetlen küzdelem bevállalását tartja a legnagyobbra (egyébként jogosan, ugyanis ehhez kell a legnagyobb bátorság)... azonban életvetési tanácsnak mégsem a legjobb. Márha számít, hogy a szemüveges Ödönke megérje a 19. születésnapját. ;)

___________________________ (törölt) 2011.01.27. 23:19:10

@bz249:

"Ez egyébként az élet egészére áll. Akiben nincs meg az a plusz, hogy ellensúlyozza a fizikai hátrányait, az húzza meg magát, mert valaki orrba keni a szívlapáttal."

Arcoskodásról szó sem volt. A továbbtanulás iránt mutatott érdeklődésről és ezért tenni akarásról már inkább.

Egyébként pontosan az nem stimmel az egészben, hogy ez a "dzsungel törvénye" csak 18-20 éves korig stimmel. Utána megfordul a logika, és a fizikailag béna, de agyilag penge fazon színötös lesz a progmaton és havi csilliárdért dolgozik a Google-nek és röhög az összes lokális keményfiún, akik szarul fizetett biztonsági őrként tengetik az életüket, ha kell, megvesz kettőt kilóra.

Jó, túloztam. De. Tény, hogy a felnőtt élet, az egyetem és a munka világában ez már abszolút nem így van. Én ugyan szeretek fekvenyomni és gázpisztolyt hordani, pusztán poénból, de ha 43 kilós tüdőbeteg lennék is, akkor se lett volna utána semmi gondom, mert mindig különféle városok olyan részein laktam és dolgoztam, ahol egy letört visszapillantótükör kvázi közbotrányt jelent. Ez Budapestre is igaz, ha egy kicsit kevésbé is, de mondjuk egy a Graphisoft parkban dolgozó és a Szlovák úti lakóparkban lakó embernek abszolút semmilyen formában nem szükséges, még csak nem is előnyös, sőt, hátrányos (mert bunkónak fogják tartani) keménynek lennie.

Miért jó az, hogy a fiatalok a felnőttek beleegyező hallgatásával a dzsungel törvényét teremtik maguk köré, amikor a felnőtt életben ez semmilyen formában nem korrelál a sikerükkel, hatalmukkal stb.?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 23:20:18

@bz249:
maradjunk annyiban, hogy éljen ödönke, meg senpen. töltök is egy kis moszkovszkáját. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.27. 23:24:35

@Shenpen:
tudja, csiliárdért egyet nem tehet ödönke. nem törölheti el az emlékeit. mindig arra ébred, hogy a szájába hugyoztak a biztonsági őrré lett legények.

bz249 2011.01.27. 23:31:11

@Shenpen: dehogynincs szó arcoskodásról. A játékszabály arról szól, hogy a középiskolában a leendő biztonsági őr a nagyfiú. Aki ezt nem fogadja el, az később miért fogadná el, hogy a Google-nél van nála nyolc jobb programozó. Márpedig az a nyolc az aki a csilliárdot kapja, a többi rabszolga. Jól fizetett rabszolga, de attól még rabszolga.

(legalábbis, ha a Google olyan, mint bármilyen másik szervezet... lehet, hogy nem, nekem csak a CERN-ről meg az Infineonról van infóm)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.27. 23:36:12

@Shenpen: szerintem abban téved, hogy a progmatos csávó, bár csiliárdokat keres, ugyanolyan helyzetekbe kerülhet, mint a seregben, ahol egy bunyesz tizedes fókáztatta.
Csak most fehérgallérosok, esetleg műkörmösök szívatják, és nem fizikailag, hanem ezer más módon. Van, akit ez utóbbi szívatások tesznek beteggé, és nem a csúzli.
Egyszerűbb emberek esetében a konfliktus nyíltabb és fizikai.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.28. 00:19:52

@Shenpen: "Miért jó az, hogy a fiatalok a felnőttek beleegyező hallgatásával a dzsungel törvényét teremtik maguk köré..."

Mi történt veled ember? Arról van szó, hogy középiskolások a saját osztálytársaikkal besegítsenek mondjuk egy önkormányzat kertészetén virágföldet pakolni, vagy éppen a raktárakat kitakarítani, ilyesmik. A XII. kerületi gimnazistákat például majd felküldik a Normafához szemet gyűjtögetni. Te meg itt ilyen gyerekkori horror sztorikkal jössz, aminek ehhez az ég egy adta világon semmi, de tényleg semmi köze.

"A problema azzal a nyilt, egyertelmu _szadizmussal_ van..."

Másról beszélsz te, de ezt egy szakorvossal kéne megbeszélned.

. )

___________________________ (törölt) 2011.01.28. 00:37:57

@gloire: olvassa végig a threadet, legyen szíves. Azzal kezdtem, hogy ez mind tök jó, de meg kell oldani azt, hogy sokféle választási lehetőség legyen, ne legyenek az ilyenfajta és olyanfajta fiatalok egy raktárba pl. összezárva kvázi.

Manyi Béci 2011.01.28. 06:44:23

@Shenpen:
"mert a teljesítmény alapján elért siker az ugyebár rosszabb, mint a csalás alapján elért. Hova járt maga erkölcstant tanulni?"

Maga miről beszél? Ki állított ilyet?
Először is: nem maga puskázna, másoknak segítene, merolyanokos. Vagy ennyi bátorság sem szorult magába?
Magának tényleg kimaradt a középiskolai puskázás az életéből?
Ott izzadtak a srácok és a lányok az osztályban a papír felett, és amikor megbökdösték magát, hogy "shenpenmennyiazagyökkettő"azt suttogta vissza, hogy "nemmondommeg"??
És csodálkozott, hogy szivatják? Hogy nem szerették a lányok?
100 évvel ezelőtt is szivatták volna magát. Maga egy seggfej, a legrosszabb fajtából.
Javaslom, gondoljon újra pár dolgot, mert ezekkel a gyenge önigazolásokkal nem sokra fog jutni. Mindenhol mindenki utálni fogja magát.

Jellemszint...hát, fiam, látom magát, ahogyan elégedetten hátradől a padban, mikor leadta a hülye kis
dolgozatát, a többiek még ott szenvednek a papír felett, de maga inkább csinál pár "szorgalmit" még,
minthogy nekik segítene. Tovább sem adta a puskákat, mi? Kivitte a tanárnak?
Megdicsérték érte?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.28. 07:29:20

"Graphisoft parkban dolgozó és a Szlovák úti lakóparkban lakó embernek abszolút semmilyen formában nem szükséges, még csak nem is előnyös, sőt, hátrányos (mert bunkónak fogják tartani) keménynek lennie."

olyan jó, kitartó hatása van senpen szorongásos mellélövéseinek, ezen is el lehet egy ideig kuncogni. jómagam nehezen tudok elképzelni jobban szétalázott, embertelenségbe kényszerített alrobotokat, mint a g.-ben dolgoztatott, lakóparki hulladék, korunk hőseit. akik egyébként a legkeményebbek. az előmenetelért bárkit, bármikor megölnének. persze a teszkóban nem lökdösődnek.

senpen, maga állig fel van fegyverezve -értelem, izomzat, önvédelmi fegyver, olebuddhizmus- és reszket. magára nőttek a szorongásai. valamit találjon ki, ennek nem lesz jó vége. menjen a nép közé. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.28. 07:43:21

Ne bántsátok/ne bántsák @Shenpen-t! Én el tudom képzelni, hogy valahol beleszaladt valamibe és nagyon rossz tapasztalatokat szerzett. Az azonban komoly hiba, hogy ebből a rossz tapasztalatból általános (és méghogy általános, de hibás, torz) következtetéseket von le.

Ufff!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.28. 07:44:53

@Grift:

"menjen a nép közé" --- írod.

No, ez például nem is rossz megoldás!:-D

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.28. 12:40:47

@bbjnick:
bántja a fene. bizonyosan jóravaló fiú. csak ne spriccelje a fóbiás néprettegését.
és meg is értem. én úgy születtem, hogy gyűlöltem a népet. nem ösztönösen, tudatosan. okos gyermek voltam, már hat évesen mindent tudtam amit ma tudok. /igen, lehet megfordítani :)/ nem bírtam az embereket, előző életemben valami lokális istenség lehettem talán. szóval egészen kicsi koromban mondtam anyámnak, hogy utálom ezeket, mikor valaki ügyülübügyülözött a babakocsimnál, megszöktek két nap után az óvodából, első általánosban minden reggel hánytam az undortól, hogy ezek közé kell mennem.
aztán elmentem a nép közé, érettségi után még kicsit gyárba is, hogy szokjam őket. végül meg is szerettem a népet. ahogy a kutyákat is lehet szeretni.
:)

csak_csendben 2011.01.28. 12:41:23

@Manyi Béci:

Kötelező súgni? És köcsög az, aki nem súg?

Csak azt tudom mondani, amit az egyik egyetemi társamnak mondtam: elmész te a jó büdös halál faszára.

Nem, nem súgtam, mert nem voltam akkora fasz, hogy kockáztassam a saját vizsgám eredményét, mert a másik baszott tanulni.

Buzzword 2011.01.28. 16:29:28

@csak_csendben: Magát szerintem nem szerették az évfolyamtársai, gondolom sörözni se nagyon hívták meg, sőt, azon is csodálkoznék, hogy a köszönését fogadták.
Nem baj, még egy kicsit mélyebbre dugja a fejét a fenekébe, és akkora személyiség lesz, mint Zuckerberg!

tewton 2011.01.28. 16:50:40

@Manyi Béci:
manyika, a puskázás eleve a butáknak való, meg a kis önbizalmú arcoknak. a súgás meg úgyis csak az értelmesebbjén segít, a tanár ellenőrzéskor ki tudja szúrni.
aki meg felsőoktatásban csal, az nem oda való. bölcsészeknél még csak kínos meg szánalmas, orvosin meg mérnökin kimondottan veszélyes.

Manyi Béci 2011.01.28. 16:51:18

@csak_csendben:
Kötelező, igen, és köcsög aki nem súg.
Egy ekkora agy, mint maga, ráadásul semmit sem kockáztat, legközelebb könyökből letesz bármilyen vizsgát.
Ha pedig nőket rendszeresen elküld a halál faszára, akkor a szerelmi életében ne nagyon várjon gyökeres fordulatra.

Manyi Béci 2011.01.28. 16:53:29

@tewton:
Hopp, végig középiskolában gondolkodtam, az egyetemeken is be akarják vezetni a kötelező közösségi munkát?

Manyi Béci 2011.01.28. 16:54:48

@tewton:
Maga is béna volt puskázásban, tewton?:)

bz249 2011.01.28. 17:00:18

@tewton: "a tanár ellenőrzéskor ki tudja szúrni"

Allt mar a katedran? Egyszer elmagyaraztam egy hallgatonak, hogy idefentrol minden latszik tehat olyan nincs, hogy valaki atver, hanem olyan van, hogy hajlando vagyok nem eszrevenni. Viszont legyenek szivesek nem visszaelni ezzel a dologgal es adjuk meg egymasnak a kolcsonos tiszteletet. Ami azt jelenti, hogy ha a testbeszedem azt sugallja (mert ujsagot olvasok, kartyazok a tobbi felugyelo PhD-sal, bamulok ki az ablakon, regi dolgozatokat javitok...stb) akkor puskazzanak (szinten: esszel, mert azert ami nagyon feltunoen bena modszer, azt kenytelen vagyok eszrevenni meg igy is), ha pedig az ellenkezojet (mondjuk pl. a padok kozott setalgatok es sasolom a nepet) akkor pedig ne.

"orvosin meg mérnökin kimondottan veszélyes"

Nem tudom az orvosi es a mernoki oktatas mennyivel masabb, mint a ttk... azonban megmondom oszinten, hogy az altalanos relativitas elmelet vizsgaanyagot csak papirbol tudtam osszehozni (gyenge mentseg, hogy az oktato sem tudta papir nelkul) ja meg azota hatekonyan el is felejtettem az egeszet. Meg a fel matekot is, pedig az tenyleg rendesen ment.

tewton 2011.01.28. 17:13:01

@Manyi Béci:
részben. meg én veszélyesen éltem már akkor is :)
puskázással lebukni nekem cikibb lett volna, mint rossz jegyet kapni a saját hülyeségem-lustaságom miatt.

miért, nem hülyeség nagy melóval kis papirokra, füzetborítóra, asztallapra puskát körmölni, amikor az ember meg is tanulhatja annyi idő alatt? :)

tewton 2011.01.28. 17:17:46

@bz249:
nálunk kevés páciens szokott lenni, és inkább szóbeliztetni szoktam annakidején. zh-n mindig el szoktam nekik mondani, hogy nagyon könnyű hülyeséget másolni másról ... ők nem hallgatnak rám, én meg húzkodom alá a hülyeségeket. a legrosszabb, hogy intelligens ember intelligens módon tud puskázni a nyitott könyvből is, a hülye meg nem. nekem általában az utóbbiak jutottak.

Manyi Béci 2011.01.28. 17:19:23

@tewton:
Jaj, ugyan már, egyrészt nyilvánvaló, hogy addig is tanul az ember, másrészt tudja TANULOK! felkiáltással
egy fél délelőttöt el lehet tölteni a megfelelő eszközök előkészítésével, vagdosással, ragasztgatással és még sincs akkora lelkifurdalása az embernek...

tewton 2011.01.28. 17:27:17

@Manyi Béci:
hát ezért kell a HELYES magatartás! vagyis egy délután tanulgatás (és egyéb pótcselekvés) után úgy bemenni a dolgozatra, hogy kész, én készültem, amit tudok, tudok, amit nem, nem :)

nem ám megbízni más kétes tudásában!

nálunk a matekérettségin hatalmas botrány volt, 3 párhuzamos osztályból buktak meg a buták (a puska a klotyóban volt). összekevertek egy szorzásjelet és egy tizedespontot, és precízen lemásolták a rosszat, valami tizen.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.01.28. 21:05:44

@Grift: rokon lélek. ezek szerint maga is így kompenzál. De mire ez a masszív szocializációs kényszer :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.29. 07:04:52

@Mihint:
:) ez nem az.
a szeretet a legfontosabb dolgunk. és egyetlen eszközünk az igazság kiárasztására.
a népszeretet meg a magasabbrendű ember elemi kötelessége. korbács, és szertő szív.
:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.29. 07:23:00

@Grift:

No, ez igen! Egy ember, aki tudatosan dolgozik magán:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása