Egyes Agy a tejtengeren - Brian Eno
2011. január 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egyes Agy a tejtengeren - Brian Eno

  Tovább komponálja az űrt Brian Eno, az ambient atyja. A tavalyi év végén jött ki a 62 éves zeneguru immár huszonvalahányadik lemeze, a Small Craft On A Milk Sea. Nem övezte nagy felhajtás a megjelenést - persze, miért is lenne hírverésre szüksége a csend megzenésítőjének?

  Brian Eno - ahogy rajongói néha hívják: Brain One - a pop egyik zen mestere, aki a hetvenes évek óta járja öntörvényű útját a hangok határvidékein. S amikor nem a saját dolgait finomítja a végsőkig, akkor producernek, tanácsadónak és alkotótársnak áll az egymást követő, lelkesen jelentkező popzenekarok mellé.

  Eno a kezdetektől zene-geek: alig húszévesen magnószalag-felvételeket bütyköl a winchesteri művészeti iskolában, majd Londonba megy, ami - csak úgy, mint ma - a popkultúra fővárosa volt. '71-től a Roxy Music glam/art rock banda tagja: az amúgy sem mindennapi zenekarhoz hozzáadja a maga kakadu megjelenését, amit később kinő. Két év múlva azonban szólópályára vált, és a hetvenes évek közepére kidolgozza az ambient műfajt, még a elnevezést is ő kölcsönzi a minimalista zenei stílus számára. Az Ambient 1: Music For Airports a műfaj alapköve: négy hosszú, névtelen, önmagába forduló zongoraszekvenciákra és meghatározhatatlan neszekre épülő, kortalan etűd, ami ugyanúgy hat 1978-ban, mint most, '11-ben és majd 2078-ban is. Enót állítólag egy hosszú kórházi kezelés alatt ihlették meg a halkan szóló 18. századi zene és a külvilág távoli zajának foszlányai.

 Music For Airports - 1/1

  A művész innentől az ambient elsőszámú előadója és teoretikusa, a hetvenes évektől máig számos együttműködő művésszel építette lassan saját zenei világát: Robert Fripp, Michael Nyman és Philipp Glass szerepelnek többek között az exkluzív vendéglistán.

  A kortárs zene felé kalandozó Eno azonban nem hagyta ott a pop világát sem. Nélküle szegényebb lenne David Byrne vagy épp David Bowie életműve (főleg a dekadens berlini korszakra nyomta rá a bélyegét). A U2-é pedig meg se születhetett volna. Nagyrészt ugyanis Eno alkotta meg a jellegzetes, szférikus U2-hangzást: nélküle nem sokra mentek volna a kócos dublini posztpunk kölykök, akik ma talán ír kikötői kocsmákban lépnének fel a futballstadionok helyett. A Joshua Tree, az Achtung Baby és a Zooropa lemezek az együttműködés fénypontjai. Az utóbbi években pedig a Coldplay próbál Eno segítségével második U2 lenni, egyre nagyobb eséllyel.

  A szerző/teoretikus és producer Eno harmadik arca a politikusé: az angol progresszív értelmiségi ethoszhoz híven szívén viseli a harmadik világ gondjait; tanácsot ad a liberális demokratáknak; cikkeket, tanulmányokat, esszéket ír az Observerbe és más lapokba; és ahol tud, bojkottot hirdet és felszólal Izrael ellen, s tüntet Palesztina mellett.

  Zenéje viszont önmaga elefántcsonttornya. Tágas terekben és lelassult időben megszólaló hangfolyamok, szétfolyó, soha el nem avuló hangtájképek: ambient, azaz körülvevő, körülölelő zenék. Talán eldugott oxfordshire-i udvarháza és birtoka ihleti meg őt újra és újra, ahol a hírek szerint kertészkedéssel, növények nemesítésével üti el szabadidejét.

  Eno hosszú útjának 2010-es állomása a Small Craft On a Milk Sea. A legendás sheffieldi technokiadónál, a Warpnál megjelent lemezen a mester játékot űz a hallgatókkal: az első, beetető, melankolikus zongorás dallamok után a legelőremutatóbb elektronikus zenékkel versenyző, poszt-dubstep (vagy amit akartok) kollázsok teszik próbára a hallgatókat. Ambient és tört ütemek, lágyság és disszonancia, harmónia és zaklatottság váltakozik a lemezen. Képzeletünkben Eno képzeletében járunk, ahol kis csónakkal kelünk át a tejtengeren, valahová az ismeretlen jövőbe. Stop.

Lesser Heaven

 

Dust Shuffle

Horse

Late Anthropocene

 ***

 És ami nem jött volna létre Eno nélkül:

David Bowie - Heroes

Talking Heads - Life During Wartime

U2 - The Fly

Massive Attack - Protection (Eno mix)

Microsoft Windows 95 Theme

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr112590602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.01.19. 15:10:03

A Warp kiadóra azért nem mondanám, hogy technokiadó, ad ki techno-t is, de szerintem az IDM, az experimentális és a "szokatlan" zenék inkább jellemzik. Nekem a Warpról a Boards of Canada, az Aphex Twin vagy az Autechre ugrik be elsőként.
Eno nagyon adja BTW.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.19. 15:14:54

@szkeptikus_: sőt, már az indie-be is belekóstolt mostanában, de a fő vonal maradt az elektronika.

Bell & Sebastian 2011.01.19. 17:07:14

Filmmuzsikának nagyon bejön ez a stílus, hogy csak egyet mondjak, Donnie Darko.

De asztalnál meghal.
Ha csak nem UFÓ-landolósat szeretett valaki játszani csikaszként. (mármint akkor, amikor még mindenki egyszerre volt alacsony és sovány)

fotóska 2011.01.19. 18:27:47

(önmagában helytálló) zenének nem nevezném, inkább strukturált, szűrt zajnak

ambient, laundzs, csilaut - ezek a léleknélküli, abszolút közöny, a falanszter zenéi

MÉG KELLEMETLENNEK SEM MONDHATÓ
egyszerűen végtelenül és mérhetetlenül üres és semmitmondó

fotóska 2011.01.19. 18:32:40

egyébként miért kell a várókba egyáltalán zene?

hogy ne nyugtatókat kelljen szedniük az embereknek? :)

tüneti kezelés mind a kettő, ahelyett, hogy megtanulnának az emberek türelmesek és derűsek lenni

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.19. 18:36:16

@fotóska: Eno magát néha non-musiciannak, azaz nemzenésznek hívja, tehát érvényes a megállapításod :)

A Music for Airportsnak pont az volt a koncepciója, hogy nyugtató, alig észrevehető háttérzene menjen a reptereken - volt, ahol tényleg el is kezdték sugározni a lemezt.

üresség és üresség között is van különbség. van egy csomó lounge zene, előre fröccsöntött jazzpop, ami direkte liftzenének készül.

de eno mélységet ad az ürességnek.

fotóska 2011.01.19. 19:54:49

@rajcsányi.gellért (ergé):

ezt valahogy nem érzem önkritikának, sokkal inkább önreklámnak

no de tényleg nyugtatnak ezek a zajok?
az abszolút, süket csend a zavaró, de ilyennel várótermekben aligha lehet találkozni :)

fotóska 2011.01.19. 20:03:40

@rajcsányi.gellért (ergé):

"de eno mélységet ad az ürességnek. "

ez olyan mintha pl. egy regényről azt mondanám, hogy "bár hosszú de legalább unalmas" :)

természetesen szíved joga szeretni az ambient-lounge-chillout vonalat, csak nem értek egyet veled - persze még mindig egyéb stílusú zajongásoknál, mint pl. a metálhörgés-siralom, a repp, a dnb

Alfőmérnök 2011.01.19. 21:21:09

@fotóska: Jól be lehet rá aludni.
www.youtube.com/watch?v=hZNhtLdpCgQ
(Robert Fripp & Brian Eno - Meissa)

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.01.19. 23:22:14

@fotóska: Tekintélyes mennyiségű stílust kizártál a zene halmazából. Akkor mit neveznél zenének?
Amúgy nem hiszem, hogy zajok lennének amiket felsoroltál, mert a zajban például nincs refrén.

fotóska 2011.01.20. 00:59:06

@szkeptikus_:

hogy egészen konkrét legyek:

klasszikus zene
jazz
a népzene egy része

számítógéppel sablonokból összedobált repetitív szarok az nem zene

pelikán* 2011.01.20. 00:59:45

@szkeptikus_: Refrént használni ócska kommersz húzás. Már-már buzis. (vö. Malek Miklós) Egy 32 perces gitárimprovizáció. Az már igen.

pelikán* 2011.01.20. 01:02:15

@fotóska: ne mondja neki ilyen szavakat, hogy repetitív, mert beindul a turbó.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.01.20. 01:48:49

Ezeket én is nagyon szeretem, de nem mondanám olyanra, hogy nem zene ami per def. az. A zene 3 elemből áll: dallam, ritmus, harmónia. Ami ezeket kielégíti, az zene. Ez a pozitív megközelítés. A te véleményed pedig inkább normatív.

A repetitív szarok is a komolyzenében gyökereznek. Steve Reich a legjelesebb képviselője. De a Bolero is az, ha úgy vesszük.
Hovatovább a népzenék (amit most viszonylag tágan értelmezek) egy jelentős részének szintén fontos tulajdonsága, hogy repetitív szar legyen mert bizonyos szertartásokhoz olyan kell. Például a "révülés".
Kiegészíteném az elektronikus zenéről alkotott véleményed néhány megállapítással random forrásokból.
-"Ilyen én is tudok"
- "A DJ nem zenész"
- "Csak megnyom egy gombot és kész a zene"
- "Ez csak tuc-tuc"

Másrészről a sablonokból összedobálást némi eufemizmussal a stíluselemekhez való ragaszkodásnak is lehetne hívni. És szerintem nem jó, ha egy zenét a szerint minősítünk, hogy milyen eszközökkel hozták létre. Ilyen alapon a fotosopolt kép nem kép.

És Jojo Mayer & Nerve akkor mi ? Zene vagy nem zene?

fotóska 2011.01.20. 02:05:38

@szkeptikus_:

dallam, ritmus, harmónia - dallam???!!! ritmus???!!! harmónia???!!! maga tök leragadt a 19. században!

amúgy meg: e három összeelegyítve még csak a zene hullája, egy frankenstein

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.01.20. 02:27:38

@fotóska: Ezt a 19. századot nem igazán értem, de mindegy.
Amit viszont írtam, azt helytállónak találom, mert minden fogalmat lehet valahogy definiálni és ez a 3 összetevő az, ami a zenék közös nevezője.
Ezzel együtt értem, hogy mire akarsz utalni.

A zene akkor igazán jó, ha közvetít, kivált valamit, ha van benne valami plusz. De ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt nem szükséges feltétele annak, hogy valamit zenének nevezzünk. De ez szerintem nem a műfaj függvénye.
Van különbség zene és ZENE között, jó és rossz között.

fotóska 2011.01.20. 02:49:24

@szkeptikus_:

a dodekafóniát a 19. sz. még megúszta

pelikán* 2011.01.20. 11:57:37

Mindig is nehéz volt olyat alkotni ami még nincs, de lesz.

latte · http://midterms.blog.hu 2011.01.20. 15:41:46

"Talán eldugott oxfordshire-i udvarháza és birtoka ihleti meg őt újra és újra, ahol a hírek szerint kertészkedéssel, növények nemesítésével üti el szabadidejét."

Hát én azért inkább az acidra tippelnék

fotóska 2011.01.20. 17:34:24

@latte:

azért növényből - vagy épp gombából - is van sokféle, amit lehet nemesítgetni ...
süti beállítások módosítása