Leminősítettek, és?
2010. december 08. írta: politicus

Leminősítettek, és?

  Leminősítette Magyarországot a Moody's. Durván hangzik, igaz? Hogy még egy lapáttal rá is tegyen a félelemkórus, azt is hangsúlyozzák, hogy alig kerültük csak el a bóvli kategóriát. Amikor államkötvényeinkkel már csak gyerekeink játszhatnak, ők is szigorú szigorú felügyelet mellett. Mert ugye nekünk számít a külföld véleménye. A tradicionálisan befelé forduló magyar nemzet, amelyet a külvilág történései kb. annyira érintenek meg, mint szőke nőt a Révai nagylexikon, az ilyen negatív hírre azonnal fölszegi fejét és belehúházik a nagyvilágba.

  „A kormány kockára teszi Magyarország hitelképességét” - idézi a volt miniszterelnököt az ATV. „A Költségvetési Tanács, az Európai Bizottság, számos hazai és külföldi közgazdász szakember lesújtó értékelése után ma a legbefolyásosabb európai hitelminősítő intézet is kifejezte aggályait a kormány 2011-es költségvetésével szemben: egyszerre két (!) fokozattal rontotta le a magyar államkötvények besorolását.” -írja közleményében Katona Tamás, az MSZP parlamenti képviselője.

  Biztos rossz a memóriám, de mintha nem ugrana be egyből a fenti urak (és a kórus) hasonlóan kritikus véleménye azokból az időkből, amikor még ők feleltek Magyarország pénzügypolitikájáért - igaz, a Fidesz meg mintha jóval megértőbbé vált volna korábbi szigorú álláspontjához képest.

  Először ugyanis 2005. január 12-én a Fitch Ratings minősítette vissza Magyarország hosszúlejáratú szuverén forintadósságát, de az akkori pénzügyminisztert, Draskovics Tibort ez különösebben nem érintette meg, sőt azt nyilatkozta, hogy (idézzük): „Nem örülök a leminősítésnek, de annak semmilyen hatása nem lesz a pénzpolitikára.” Ugyanez a cég aztán 2005. december 6-án újra egy szinttel rontotta Magyarország államadósságának besorolását.

  A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet 2005. május 27-én értékelte le Magyarország hosszú és rövid lejáratú forintadósságának besorolását. A tőzsdeindex 500 pontot zuhant, megroggyant a forint árfolyama, miközben a kormány elmismásolta az érdemi reakciót és csak a pozitívumokat emelte ki a jelentésből.

  2006. január 26-án az S&P a fiskális politikát övező növekvő aggályokkal indokolva fogalmazott meg negatív kilátást Magyarország vonatkozásában.

  A Moody's Magyarország devizában és forintban fennálló hosszúlejáratú hitelbesorolásának kilátását minősítette át stabilról negatívra 2006. február 22-én.

  2006 júniusában az S&P Magyarország hosszú távú szuverén hitelbesorolását változtatta A mínuszról BBB pluszra. Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere ekkor így nyilatkozott: „A hitelminősítő még a szokásos nemzetközi gyakorlatnak megfelelően arra reagált, hogy a múlt héten kiderült, a tervezetnél lényegesen nagyobb lesz a magyar államháztartás hiánya, de az anyag összeállításakor az elemzők még nem ismerhették mélyebben a szombaton bejelentett intézkedéseket.” A forint/euró árfolyam 272,60-ig ment fel, a hírre a tőzsde 400 pontos zuhanással reagált.

  2008 márciusában a Standard & Poors (a népszavazást követően) stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén adósosztályzatának kilátását. 2008 októberében aztán a Fitch rontotta Magyarország hosszú lejáratú deviza- és forintadósságának az addigi stabilról negatívra. A Fitch bejelentésére a forint euróval szembeni árfolyama átlépte a 270-es szintet.

  2008 novemberében csatlakozott a magyar államadósságot leminősítők táborához a Standard and Poor's is. Egy fokozattal csökkentette a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban denominált kötelezettségeink besorolását.

  A következő leminősítésre néhány hónapot kellett csak várni. Az S&P 2009 márciusában lépett újra, ekkor Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságát minősítette le. A forint gyengülni, a tőzsde esni kezdett a hír hatására. Egy napra rá a Moody's is rontotta Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó besorolását egy kategóriával.

  Azaz az elmúlt 5 évben a szocialista kormányok idején 10-szer(!) értékelte le Magyarországot valamelyik nemzetközi hitelminősítő (és akkor még nem beszéltem a Coface nevű cégről, amely szintén legalább kétszer részesített bennünket e nemesi kiváltságban), miközben a kormány hurráoptimista vagy esetenként ellenzékgyalázó nyilatkozatokkal próbálta elütni a rossz hírek élét. A fentieket tekintve jó volna, ha a szocialista ellenzék költségvetési ügyekben egy picivel nagyobb megértést és önmérsékletet tanúsítana, miközben a kormánynak is elő kellene állnia egy koherens költségvetési koncepcióval, mert amit eddig mutatott, annak egy része közép- és hosszú távon rendkívül káros, egy része pedig ugyan rövid távon hasznot hajt, de már középtávon sem fenntartható. Ha nem így lesz, további leminősítésekre lehet számítani.

  Bár a fentieket tekintve adódik a kérdés: leminősítettek, és?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr722498821

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leminősítés 2010.12.08. 12:49:46

Gond van. Lesújtott Demoklész kardja: Orbán is megkapta az első leminősítést, sőt gondolom promóciós célból rögtön a másodikat is. Úgy látszik a Moody’s-nak nem jön be a gazdasági szabadságharc, és a válságot is a zemberekkel akarja megfizettetni...

Trackback: Takarékos állam II.: 200 milliárdos kár 1 hónap alatt 2010.12.08. 12:29:06

A jelenlegi magyar gazdaságpolitika egyik legkárosabb hatása az állampapírpiacon jelentkezik.Magyarország államadóssága a GDP 80 százalékának felel meg. Ez a tetemes összeg részben deviza, részben forintalapú államkötvényekben és kincstárjegyekben jele...

Trackback: Így történt az eset 2010.12.08. 10:59:43

John kólát szürcsölgetve meredt ki az ablakon a Moody's székházából a londoni Cityben, és elnézte a ködös angol háztetőket. Hétfő reggel volt. Kegyetlenül fájt a feje. "Tegnap megint eggyel több volt a whisky a kelleténél" - morogta maga el...

Trackback: A nemzeti tiszteletlenség 2010.12.08. 10:26:26

erkölcsi meseAtyafiak, engem még úgy tanítottak, hogy becsüljem azt amim van, tiszteljem más személyes vagyonát! Eszerint éltem és élek, nem is vittem oly sokra, melyett manapság tévesen, annyian becsülnek. De nem is ez a mese legfőbb mondandója, én va...

Trackback: Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere 2010.12.08. 08:15:21

Rabár Ferenc pénzügyminiszter Bokrossal az Értéktőzsde megnyitásán Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere írja: „Antall József szólt nekem 1990 februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez, és témá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.12.08. 08:15:20

Ha én Fidesz lennék, akkor most baromira megsértődnék azon, hogy egy idegenszívű, bolsevik párthoz mérik a teljesítményemet. A NER előtti időkből.

De mivel nem vagyok Fidesz, csak azt tudom mondani, hogy Matolcsy sem jobb Veress Jánosnál. Pedig a Heti Válaszban mindig milyen jól osztotta az észt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 08:18:17

a leminősítés hatására romlott a forint, most nekem az a kérdésem, hogy ezt tényleg előidézheti a moodys vagy az itteni keresekedők ennek hatására tolják feljebb az árakat, indokként mutogatva moodysra astandard and poorra csak csupán, hogy így is nőjön a profitjuk ?

a moodyst és a poort ki fizeti amúgy? mert hogy nem függetlenek az száz.

2010.12.08. 08:25:21

@tesz-vesz:

Senki sem független a piacon.
De ez mindegy is, mert a Moody's nélkül is látja minden épeszű ember, hogy Matolcsyék improvizálnak. Vagy még azt se.

2listen2 2010.12.08. 08:38:22

Már megint a múltba történő mutogatás. Ez akkor is béna, ha teszem azt a tények közlése éppenséggel korrekt.
A jövőbe kéne nézni, csak azt ugye nem látjuk, mert annyira konzervatív kormányunk van, hogy először elkéri az öngondoskodásra félretett pénzt, de csak utána mondja meg (ha megmondja) mire.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 08:57:42

@khamul: csak te tudsz válaszolni a kérdésemre?
minőségi válasz nincs?:)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.12.08. 08:58:01

Azéret érdekes módon ez at örülete méretű leértékelés nem túlzottan érdekelte a forintot. Az a mozgás amit produkált nem volt túlzottan pesszimista.
Csak a szokásás kilengéseket produkálta. Szóval hová ez a nagy ajvékolás kedves szocialista urak???

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 08:58:53

@2listen2: Ez akkor is béna, ha teszem azt a tények közlése éppenséggel korrekt."

történelemből hanyas voltál mszp-s? nem kell itt hupákolni

2010.12.08. 09:03:42

És? Legfeljebb többet fizetünk kamatra, mondmár. Kit érdekel? Fussa az mnyp pénzekből...

Persze, lehet visszamutogatni, hogy voltak balfaszok korábban is.

tutti_mc_mondo 2010.12.08. 09:08:23

amint ez a piaci reakciókból is jól látható volt, mára már teljesen hiteltelenné váltak a minősítő intézetek.
előre soha nem tudtak szólni, hogy vigyázat baj lesz, utólag meg minek.
manapság már csak a saját pozíciójuk zárásához használják a közleményeiket, de már az is alig működik.
valami más tevékenység után kéne nézniük, mondjuk lehetnének független szakértők fleto mellett....

pannonfunk 2010.12.08. 09:08:38

@tesz-vesz: Az a röhej, hogy gyakorlatilag nem romlott. Nézd meg az egyhavi grafikont:

www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1M

és ebből ugye az utolsó három napot kellene nézni. Felment 280 Ft fölé az Euro, ami persze egyhetes minimuma volt a forintnak, de pár nappal előtte volt 284 is. Aztán lement 276-ra, ami meg a heti maximum volt. Mot éppen 279. Ami persze nem rossz. De ha visszaemlékeztek még a tavaszra, akkor arról ment a pletyka, hogy igazából 290Ft/Euro körüli érték lenne optimális a gazdaságnak.

Persze ennek ellenére én sem vagyok vidám Matolcsy dolgaitül, csak csöndben megjegyeztem, hogy nem látszik, hogy a leminősítésnek lenne hatása az árfolyamra. Valaki megnézhetné a CDS-t is, hátha ott van valami. Vagy nincs...

2010.12.08. 09:09:04

@tesz-vesz:

Nyilván egy hitelminősítő sem szent életű szerzetesek gyülekezete. Volt már arra példa, hogy azt mondták, hogy minden rendben, aztán összeomlott egy cég (ha jól emlékszem, akkor rögtön a Lehmann Brothers)

De ez sajnos minket nem vigasztalhat.

pannonfunk 2010.12.08. 09:09:34

@pannonfunk: "Ami persze nem rossz" -> "Ami persze nem jó"... :S

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 09:16:48

@pannonfunk: de a benzin ára feljebb ment. akkor profitnövelés? mert az egyik ok pont ez volt náluk, a másik meg nemzetközi olajár

Mi az a CDS?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 09:18:09

@khamul: na jó, megkérdezem, miért gondoljátok h Matolcsy improvizál?
miért olyan ellenszenves?

pannonfunk 2010.12.08. 09:24:47

@tesz-vesz: A benzin ára, gondolom, azért ment fel, mert már a leminősítés előtt is gyenge volt a forint. Elég hosszú ideje van annak, amíg az importált kőolajból kútnál kimért benzin lesz (nem tudom a pontos idejét, de több, mint egy hét), így a benzin ára mindig csúszással követi a forint/dollár árfolyamot.

A CDS az a kamatefelár, amit adnia kell az államnak, hogy megvegyék az állampapírt. Kockázati felár, minnél nagyobb a csődhelyzet, annál nagyobb a CDS felár. Aki tud currens grafikont erről a neten, szóljon, én nem találtam...

2010.12.08. 09:26:45

@tesz-vesz:

Az a benyomásom Matolcsyról, hogy a száraz részletekkel nem nagyon szeret bíbelődni. Ö tudja mi a jó, és ha kivárjuk, akkor látni fogjuk, hogy a valóság is ehhez igazodik.

Amit a Fidesz csinált eddig gazdasági téren, az nagyon kevés volt ahhoz képest, hogy 8 évük volt a felkészülésre.

Ozorai Pipo 2010.12.08. 09:28:55

Leminősitették, a forintot 10szer az MSZP-kormány alatt, és? És megbuktak. Szóval nem jó játék ez hosszú távon.
Az hogy viszont a kormány improvizál, nem baj, sőt, a nemzetközi pénzpiaci viszonyok, és aktuálisan "mainstream" elvek az utóbbi 2 évben kb. folyamatosan változnak. Brüsszel se tudja mit kezdjen pl. Portugáliával.

Civitas Fidelissima 2010.12.08. 09:32:39

"Azaz az elmúlt 5 évben a szocialista kormányok idején 10-szer(!) értékelte le Magyarországot valamelyik nemzetközi hitelminősítő "

Értem. Tessék mondani, a tíz alkalomból hányszor voltunk a befektetésre ajánlott kategória határán?

sixkiller 2010.12.08. 09:33:36

Kit érdekel?

Engem (közvetlenül) nem, viszont azokat a befektetőket / intézményeket, akik magyar állampapírt vesznek igen, mivel ők ezen hitelminősítők besorolása alapján fektetnek be / vesznek magyar állampapírokat. Ennek alapján, ha
- nő a kockázati besorolás, csak magasabb hozammal hajlandóak venni állampapírt (ha egyáltalán vesznek)
- ha magasabb az elvárt hozam, nőnek a magyar állam kamatterhei (tessék utánanézni, hogy hány bázisponttal emelkedtek a magyar kincstárjegyek, államkötvények hozamai az elmúlt félévben: az emlékezetes Kósa-Szíjjártó nyilatkozat óta, és ennek - valamint a forint-árfolyamnak - mekkora volt a költségvetésre gyakorolt - megsúgom negatív - hatása!)

A fentiek ellen lehet szabadságharcolni, szidni a zsidó karvalytőkét, azon a tényen nem változtat, hogy Magyarország (akármilyen nagyratörő álmokkal is rendelkezik) csak egy kicsi és nyitott gazdaság , amelynek finanszírozhatósága nagymértékben a külföldi megítéléstől függ (a kicsi, nyitott gazdaságok jellemzője, hogy nagymértékben függnek a világgazdaságtól, de a saját gazdaságuk érdemben nem befolyásolja a világgazdaság alakulását).

A fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy úgy kell ugrálni, ahogy a külföld fütyül, viszont igenis figyelembe kell venni a reakcióikat és egy megfelelően (számokkal és hatástanulmányokkal) alátámasztott érvrendszerrel kellene megvédeni a saját gazdaságpolitikánkat (van ilyen?). Ebben sajnos nem vagyunk jók, s külföldön is ugyanazt a néphülyítő, leegyszerűsítő és minden érvrendszer nélküli Szíjjártói hantából álló -itthon egyébként felettéb sikeres - kommunikációval próbálkozunk.

Még egy apróság: érdemes volna elgondolkozni azon, hogy a tegnapi Kósa-nyilatkozatot (nem a Moody's kormányoz) miért nem Varga tette meg. Talán azért mert ezeket a mondatokat ő nem tudta vállalni?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.08. 09:39:31

A forintárfolyam kérdésében nem biztos, hogy nagy szerepet játszik a leminősítés. Az árfolyamot ugyanis az határozza meg, hogy mennyire akarnak a piacon forintot venni, vagy eladni. A gazdasági-pénzügyi vulgárgondolkodás nagyvonalúan eltekint attól a ténytől, hogy Magyarországon létezik egy raálgazdaság is, tehát forintot nemcsak befektetési és spekulációs céllal vásárol valaki, hanem például azért is, mert Magyaroszágon vásárolna valamit, vagy innen exportál, és a dollárt vagy eurót be akarja váltani forintra, mert beszállítói számlákat meg bért akar fizetni. A külkereskedelmi mérleg pedig erősen aktív, tehát a reálgazdaság igencsak venne forintot.

"2010. január–szeptemberben a kivitel volumene 18, a behozatalé 16%-kal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 18, az importé 16%-kal bővült; euróban ez a növekedés 22, illetve 19% volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 1110 milliárd forintot (4033 millió eurót) tett ki, 385 milliárd forinttal (1495 millió euróval) többet, mint 2009 azonos időszakában"

www.elemzeskozpont.hu/content/ksh-k%C3%BClkereskedelmi-term%C3%A9kforgalom-2

Ha a gazdaság teljesítménye nő, akkor az államháztartás háttere is erősödik, aki állampapírokat vásárol és biztonságra törekszik, annak adott esetben ez többet nyom a latban, mint a hitelminősítők véleménye.

Grrr 2010.12.08. 09:42:16

A mostani leminősítésben önmagában semmilyen meglepetés nem volt; a Moody's csak követte a Fitch-et és a S&P-t, akik már jó ideje a legalacsonyabb befektetésre javasolt fokozaton látján a magyar szuverén államadósságot. Mindenki tudhatta, hogy a Moody felülvizsgálata is ide fogja rakni az országot. Az ő módszertanuk valamiért egy kicsit optimistább eredményeket szokott hozni a hozzánk hasonló államokra, de azért annyival nem.
A negatív kilátás inkább gond.

Grrr 2010.12.08. 09:43:03

A hitelminősítőket amúgy a kibocsátók (a piac) fizetik, ez egyfajta szolgáltatás.

Din Serpahis 2010.12.08. 09:51:58

A fő baj az, hogy tavasz óta a magyar államkötvény hozama kb 200 bp-vel ment feljebb - ez érzéseim szerint pár száz milliárd forintba biztos belekerül a költségvetésnek.

Amit fordíthatnánk pl adócsökkentésre is, ha a sok ostoba f*sz, képes volna végre valamilyen hihető gazdaságpolitikai pályát felvázolni. De nem, nekünk nem kell, mi gazdagok vagyunk. Meg okosak is, csak azok a hülye külföldiek valamiért nem hiszik el.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy ha ez így megy tovább, az S&P tavasszal simán ki fog minket vágni a bóvliba, ami megintcsak párszáz bp hozamemelkedést jelent, aztán a kormány egy idő után azon veszi észre magát, hogy hiába lopta el a manyup pénzt, egy centivel se került előrébb.

Kisvárosi Fojtogató 2010.12.08. 09:54:00

Egyre gázabb ez az állandó visszamutogatás, amivel semmi mást nem akar kifejezni szerencsétlen Mandiner rendszeresen, csak hogy a jelenlegi rezsim tetteit relatíve kell megítélni, ami ez előző rezsimhez képest egyáltalán nem problémás. De ha az szar volt, akkor miért kell a szart most is védeni?

Samott 2010.12.08. 09:55:01

"Magyarország újabb leminősítése miatt a parlament költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezte Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. A politikus szerint a Standard & Poor's, majd a Moody's adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi válságkezelési kudarcára."

Mostanaban azert a Varga se igy nyilatkozik, reagal a leminositesre. :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 09:58:06

@Kisvárosi Fojtogató:

"a kormánynak is elő kellene állnia egy koherens költségvetési koncepcióval, mert amit eddig mutatott, annak egy része közép- és hosszú távon rendkívül káros, egy része pedig ugyan rövid távon hasznot hajt, de már középtávon sem fenntartható. Ha nem így lesz, további leminősítésekre lehet számítani."

védelem a'la Mandiner.....

teddyde 2010.12.08. 09:58:53

Nem a leminősítés az igazi probléma, hanem a fideszes álláspont a leminősítések alkalmával. Csak egy-két akkori reakció:
2009. március 31.
A Standard & Poor's hétfői, majd a Moody's keddi adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi válságkezelési kudarcára - jelentette ki Varga Mihály kedden. A Fidesz szakpolitikusa ennek kapcsán kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=131465

2008. július 28.
Tállai András
Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül. A sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=118176

Oszt jónapot!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.08. 09:59:35

Az állampapír kibocsátással kapcsolatosan pedig az még a helyzet, hogy nem csak azok vesznek ma már állampapírokat, akiknek az amerikai hitelminősítők írják elő, hogy hol és mit vásárolhatnak. Változott a világ.

eszkep 2010.12.08. 10:00:37

@tesz-vesz: "a leminősítés hatására romlott a forint"

A ballib média kormányváltás óta "bedőlt a forint" kategóriában tudósít. Érdekes módon azonban mindig csak gyengül náluk a forint, sosem erősödik vissza, pedig "érdekes" módon a forint ugyanott van, mint a hír bejelentése előtt. Lásd mnb.hu

Hattory Hanzo 2010.12.08. 10:01:00

Az elég reális Csaba László elmagyarázza, miért is rossz ez a leminősítés:

"Mint egy súlyos gyomorszáj ütés – ehhez hasonlította Csaba László a Moody's hitelminősítő döntését, melyben az két fokozattal minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait. A professzor azt mondta: ez azért baj, mert a világ száznyolcvan országát figyelő befektetők az ilyen hitelminősítői értékelések alapján döntenek arról, hogy eladnak, vagy nem adnak el, és ha igen, kinek milyen feltételekkel.

“Függetlenül attól, hogy ez a minősítés mennyire megalapozott vagy megalapozatlan, a pénzügyi piacok szereplői – a háziasszonyok és a nagy befektetési bankok – ennek alapján döntéseket hoznak, ezért a minősítéssel nekünk foglalkoznunk kell” - szögezte le az egyetemi tanár.

Ők a piac

Az egész világon tíz alatti azoknak az elemzőknek a száma, akikre “figyelni kell” - az egyik a Moody's -, mert ők a piac. Adott esetben az ő szavuk fontosabb annál is, ami a valóságban történik – jegyezte meg a közgazdász. “Magyarországnak a harmadik negyedévben hatszázmillió dollár kereskedelmi többlete van, a gazdaság növekszik - ettől és sok minden egyébtől is inkább felminősítésnek kellene következnie. Ha nem ez következik, akkor kommunikációs hiány áll fenn a kormány és a piacok között. Ez pedig baj, mert ennek a folyamatnak mi nem alakítói, hanem elszenvedői vagyunk” - érvelt Csaba László.

A szakember úgy látja: a befektetői minősítő, mint amilyen a Moody's, nem érdekli, vajon fenntartható lesz-e magyar költségvetés 2015-ben. Arra adnak tanácsokat, hogy mit tegyünk, ha a héten szeretnénk adott összeget befektetni a piacokon – mondta a közgazdász. Megjegyezte: e hitelminősítők általános benyomást közvetítenek a piacok felé. “E tekintetben gondolom azt, hogy baj van akkor, ha egy országnak jók a mutatói, de ezt nem tudja a külföld felé kommunikálni” - szögezte le a közgazdász szakember.

"Önnek ezt nem ajánlom"

Mit jelent a gyakorlatban a Moody's hazánkra vonatkozó leminősítése? Mit éreznek meg ebből a hétköznapi emberek? - hangzott a Közbeszéd kérdése.

“Ez a minősítés egy abszolút alapvető dolog. Ha holnap egy háziasszony úgy dönt, hogy ő venne magyar államkötvényt, akkor a pénzügyi befektető azt mondja neki: önnek ezt nem ajánlom” - vázolta a következményeket Csaba László. Ez pedig azért gond, mert az ország finanszírozhatóságát hosszú idő óta az biztosítja, hogy Japántól Új-Zélandig, Németországtól Oroszországig számosan vesznek magyar papírokat, államkötvényeket. A szakember úgy látja: a kevéssé tájékozott befektetőket igenis eltérítheti hazánktól a lerontott besorolás, miközben azok, akik pontosabban ismerik például a MOL vagy az OTP helyzetét, továbbra is vásárolnak majd ilyen papírokat.

Alázat kell

“De utóbbiak egy kisebbség. Ezerből kilencszázkilencvenkilenc befektető a négy-öt minősítő véleményére figyel. Ezért utóbbiak véleménye bizonyos szempontból nagyobb súllyal esik latba a pénzügyi folyamatoknál, mint a valós folyamatok” - érvelt Csaba László.

A közgazdász professzor kijelentette: a most éppen negatív visszajelzést a miniszterelnök szóvivőjének, a pénzügyminiszternek és az ő szóvivőjének alázattal kell figyelembe vennie; mivel ők nem alakítják, hanem elszenvedik a nemzetközi piac ítéletét. "Nem azt mondom, hogy szerintem ez a világok legjobbika és én ezt szeretném, csak megállapítom, hogy mi, hitelfelvevők, nem alakítói, hanem elszenvedői vagyunk a folyamatnak” - jelentette ki a közgazdász professzor.

Csaba László hozzátette: mindannyiunknak gondolkodni kell azon, hogy miként tudjuk átjuttatni az üzenetet, “ami nem mese, hanem tény”, hogy javulnak a mutatóink."

eszkep 2010.12.08. 10:02:26

@2listen2: Igen ez a rendkívül unintelligens gondolkodásmód jellemző az agyatlan szoci zombikra. Ja, mintha valakik miatt itt nekünk jövőre 2000 milliárd, 2012-ben 2500 milliárd, 2013-ban 3000 milliárdot kell visszafizetnünk... Na', ez a jövő!

Dub hadnagy 2010.12.08. 10:02:35

Azoknak, akik azért tartják lényegtelennek a hitelminősítők értékelését, mert a válság során elértéktelenedő eszközöket minősítettek elsőosztályúnak, fölhívnám a figyelmét, hogy itt ennek pont az ellenkezőjéről van szó, ugyanis Magyarországot leminősítették, és még ha tévedtek is, ebből alighanem csak Magyarország jöhet ki rosszul.
Szeretném emlékeztetni a poszt szerzőjét, hogy a választások előtt (nem szó szerint idézem) az aktuális kormánypárt prominensei azt mondták, hogy pusztán az ő hitelességi többletük miatt nő a külföld bizalma az ország iránt és ez komoly százmilliárdokat fog jelenteni. Ehhez képest a CDS folyamatosan magasabb, mit a választások tájékán, de asszem annál is, ahol a Bajnai-kormány regnálásának a végén állt.

pierre bayle 2010.12.08. 10:02:54

Példásan elfogulatlan cikk. Azt kellene még hozzáírni a párhuzamosság kedvéért, hogy Kósa, Szíjjártó meg a többi f@zfej hogyan kommentálta a Gyurcsány alatti leminősítéseket.

A cikk ki nem mondott végkövetkeztetésével egyetértek egyébként: ezek pont olyan lúzerek, mint azok. Csak most valahogy nagyobb a pofa meg a nemzeti pátosz...

devuscka 2010.12.08. 10:05:06

" leminősítettek, és? " Orbán is ezt mondta: majd felminősítik.

Más is ezt mondja:
"Bécsi keltezésű tudósítást közölt kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar hitelképességnek a Moody's által történt leminősítéséről. A beszámoló szerint a lépés nem nagyon rendítette meg a pénzpiacokat, a forint is alig egy százalékkal gyengült az euróhoz képest. A Credit Default Swap (CDS) sem ad okot aggodalomra: az ötéves lejáratú államkötvényekre szóló biztosítás november vége óta olcsóbb lett (388-ról 385 bázispontra). Ezzel Magyarország igen messze van a 2009 első negyedévében, a válság csúcspontján följegyzett 640-es értéktől.

A német újság idézte Fritz Mostböck, a bécsi Erste Gropup vezető elemzője véleményét, aki szerint a Moody's lépése „nem oszt, nem szoroz”. A hitelminősítő intézetek hiteltelenné váltak: mindig akkor húzzák meg a vészféket, amikor már ismertek a tények. Így volt ez Görögország és Portugália esetében is - jegyezte meg az elemző."
www.mr1-kossuth.hu/hirek/gazdasag/faz-beszamolo-a-moodys-lepeserol.html

eszkep 2010.12.08. 10:05:17

@tesz-vesz: Ezt a MOL-t kellene megkérdezni. Érdekes módon, - bár árfolyamra hivatkoznak áremeléskor - az összes környező országban olcsóbb az üzemanyag, ha átszámítjuk az EUR-ban számolt áraikat.

lettuce 2010.12.08. 10:05:18

A Lehmann Brothers nevével fémjelzett jelenség óta :) én is átértékeltem a minősítők minősítését...
Egy olyan rendszer részei, amely - én úgy érzem- kényszerpályára állít avagy tart minket és persze másokat is, az erősebb kutya kezdetű nótát fütyülve...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 10:06:21

A drága olvasók kedvéért gyorsan leírom (főleg meg mindjárt jön az index-desszant):

ez a cikk nem védi a kormány költségvetési politikáját, csupán rá kíván mutatni, hogy a leminősítések értékelésével pro és kontra csínján kell bánni.

És igen! Visszamutogat! Ha ezüsthajózni szabad, akkor ezt is szabad.

eszkep 2010.12.08. 10:06:30

@teddyde: Egy "apró részletkérdés kifelejtettél a gondolatmenetedből" a szoci kormány gazdaságpolitikáját akkor tizedszerre minősítették le...

Dub hadnagy 2010.12.08. 10:06:50

@eszkep: erre már tegnap is válaszoltam neked egy másik blogon: a lejáró hiteleket pl. meg is lehet újítani (nyilván ez is fog történni), ennek a költsége viszont alapvetően függ a hitelbesorolástól, éppen ezért lehet voodoo-gazdaságpolitikával kísérletezni, csak ha ezt a külföldi befektetők nem akarják megérteni, akkor könnyen találhatjuk magunkat ott, ahol az IMF-hitel előtt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.12.08. 10:07:30

"2008 márciusában a Standard & Poors (a népszavazást követően) stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén adósosztályzatának kilátását. "

ezt ugye csak nem akarjuk a szocik nyakaba varrni..?:-)

mert ott konkretan a fidesz szocialista nepszavazasat jutalmaztak ezzel:-)

Dr. Trebitsch 2010.12.08. 10:09:03

Mit "és"?

A 10 leminősítés óta volt egy kormányváltás, ha úgy tetszik, forradalom. A magyar gazdaságpolitika hitelességének megítélése azóta tovább romlott - erre volt jó a kétharmad. Mindhárom hitelminősítő szerint ott tartunk, hogy a következő lépésben nem ajánlják majd befektetésre a magyar állampapírokat. Ez közömbös hír

Semmi sem változott, hacsak azt nem tekintjük változásnak, hogy tovább csúszunk a lejtőn. Csodálkozom, hogy még mindig van, aki képes mentegetni ezt a teljesítményt azzal, hogy az MSZP is gáz volt. A kognitív disszonancia redukció különös dolgokat tud produkálni.

Gekko 2010.12.08. 10:09:20

Nehéz konzekvensnek lenni, ugye? Azt azért hadd kérdezzem meg, az, hogy ez a kormány ugyan azt csinálja, mint az előző, a Ti megítélésetek szerint most dícséret, avagy kritika, avagy tök mindegy? Mert a fenti postból nem derült ki.

Amúgy igen, a hitelminősítők olyanok-amilyenek, de könyörgöm, mint az a kisiskolás, aki mindig a tanárra fogja a rossz jegyet...

Amúgy pár megjegyzés / javaslat:
- ne személyekhez, pártokhoz próbáljatok igazodni, hanem saját értékeitekhez, ha van
- attól, hogy valaki azt mondja, hogy ő ilyen meg olyan, az még nem biztos, hogy igaz is
- csak attól, hogy valaki gyűlöli az előző garnitúrát, nem lesz sem okos, sem szép, plánem nem jó.

Szerintem.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.12.08. 10:11:12

...és nem lenne jó, ha ezt befektetési kategória alá is megtennék. A "miért nem?" kérdésre a poszt maga is értékes adatokkal szolgál. Mint Ozorai Pipo írta, a szocik a végén el lettek zavarva. De nem ez a lényeg.

Az önmagában nem baj, ha a kormány nem enged az erősen zsarolásszagú követeléseknek, különösen mivel az olyan könnyedén felajánlott kúra, a láncfűrészes tempójú megszorítás semmit sem javítana a felrótt, egyébként valós strukturális gondokon; sőt, súlyosbítaná egy részüket (pl. még jobban megölné a KKV-k jelentős részét eltartó belső keresletet és a munkanélküliség további növekedéséhez vezetne). Ezt már tapasztalhattuk az elmúlt két évben.

De innen a kormány égető felelőssége, hogy működőképes alternatívát ajánljon, elsősorban nem is a hitelminősítők kedvéért. Ma olyan időket élünk, amikor a korábbi bizonyosságok meggyengültek, a hitelminősítők becsülete nagyon sokaknál kitelt, és egy hihető, működőképesnek tűnő, világosan kommunikált majd következetesen végrehajtott stratégiával akár meg is lehet nyerni a piacok (mármint a valódi pénzüket kockáztató valódi piacok, nem a hazai és külföldi sajtóban serénykedő ideológiai harcosok) bizalmát.

Ennek most csak részeit látni, miközben a lavírozás felmorzsolja a megmaradt, eleve csekély bizalmi tőkénket. Amit Matolcsy eddig letett az asztalra, kevés.

ZX 2010.12.08. 10:13:09

Fidesz 2008

„Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül. A sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi – leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség” – 2008. júliusában fogalmazott így a Fidesz közleményében.

Fidesz 2009

Magyarország újabb leminősítése miatt a parlament költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezte Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. A politikus szerint a Standard & Poor's, majd a Moody's adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi válságkezelési kudarcára. A hír természetesen nem mai, 2009. március 31-én került fel a Fidesz honlapjára.

„Ez okozta a sorozatos pofonokat, amelyek külföldről érték és érik az országot: a leminősítések, a forint zuhanása, vagyis az egész csődtömeg, amit ez a kormány az elmúlt években az ország, és mindannyiunk nyakába zúdított”

Fidesz 2010

„Orbán Viktor már fél évvel ezelőtt megmondta, hogy leminősítik majd Magyarországot, mert a nemzetközi tőke érdekeit sértő lépéseket tesz a kormány”.

Most bezzeg már hiteltelenek egyből a minősítő intézetek.

Patkány banda ez.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.08. 10:13:46

@politicus: nem értem. a szocialisták alatt is nagyon rossz volt hogy leminősítettek minket, és most is nagyon rossz. Konkrétan miről szól a cikk? Azért nem a szocialistákra szavaztak az emberek, mert nem csinálták jól. De nem azért szavaztak a Fideszre hogy ő se csinálja jól. illetve hogy pontosan mit csinál, az még nem egészen tisztázott....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.08. 10:14:52

"Viták
2010. április 20., kedd - Strasbourg

Michel Barnier , a Bizottság tagja.
(...)
A hitelminősítő intézetek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalatok, mi több, a tagállamok helyzetével kapcsolatos kockázatok értékelésében, és a válság megmutatta, hogy – finoman fogalmazva – működési módjuk problémákat okozott és okoz jelenleg is, ami esetenként súlyos következményekkel jár. Ezért hozott a G20 nagyon helyesen kemény döntéseket arról, hogy felügyeletet és új irányítási szabályokat vezet be. "

www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20100420+ITEM-012+DOC+XML+V0//HU

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:15:28

@politicus:

"ez a cikk nem védi a kormány költségvetési politikáját, csupán rá kíván mutatni, hogy a leminősítések értékelésével pro és kontra csínján kell bánni."

amikor tavaly március környékén a moody's ugyanilyen lefokozást adott elő, a fidesz hisztizett, a mandiner pedig nem hogy nem írkált olyanokat, hogy háde pró és kontra csínján, hanem elment előrehozott választásokért tüntetni.

az mán a léman bradaz után jóval volt, tehát ne tessék kajabálni, hogy azóta változott, mert a léman

Winston Smith 2010.12.08. 10:16:11

Való igaz, hogy a szoci kormányok szar teljesítményt nyújtottak, és többször is leminősítették az államadósságot az elmúlt 8 évben. (Bár a vizitdíjas népszavazás utáni leminősítést igazságtalanság lenne a nyakukba varrni...)

Ugyanakkor Matolcsyéknak további leminősítést sikerült "kiharcolni". Ez azért arra mutat, hogy a piac a Fidesz teljesítményét sem méltatja többre, mint a minősíthetetlenül elhibázott szoci gazdaságpolitikát, sőt, sikerült még hozzájuk képest is rosszabb besorolásba kerülni. :(

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.12.08. 10:17:03

Ja, persze, mert amúgy egy milliárdos befektető nem tudja, hogy hogy mennek a dolgok, ugye? Vastagon leszarja ezeket a minősítéseket.. amelyek egyetlen dologra jók: efféle sunyi leminősítgetésekkel zsarolnak ki nagyobb hozamot, oszt kalap. Egyébként ha lenne bármi konkrét és valóban működő, használható elképzelésük ezeknek a zseniknek ezeknél a minősítgető vállalkozásoknál (igen, ezek profitra hajtó cégek..), már kiosztottak volna nekik néhány Nobel-díjat.. a valóság az, hogy sötétben tapogatóznak és még soha, egyetlen esetben sem sikerült semmi lényeges veszélyt ténylegesen előrejelezniük. Az urak csak politikát játszanak és a zsebüket tömik, és vastagon leszarnak minket. Nemtom miért kellene nekünk máshogy viszonyulni hozzájuk és a hülyeségeikhez..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:17:15

@ZX:

most már csak azt a 2008-as illetve 2009-es mandiner (reakció) postot kell megkeresni, ami akkor figyelmeztetett, hogy csínján azzal a leértékeléssel. :-D

fogadjunk, hogy politicus elvtárs mindkétszer írt ilyet. :-D

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.08. 10:17:15

Király poszt csak teljesen érdektelen.

Jó, szocik köcsögök. Ezt már eddig is tudtam. "És?"
Miben érint ez engem, miben érinti az országot?

A poszt alapján nekem úgy tűnik, hogy amíg a fidesz megszavazta a "jóléti rendszerváltást", a 100napos programot, a nyugdíjemeléseket, és úgy általában az elqrást, ezek a hitelminősítő cégek, már 2005ben jelezték, hogy sz*r van a palacsintában.
Ez alapján igazuk volt, érdemes rájuk hallgatni.

A másik része, hogy most is leminősítettek. Jó lenne erre valahogy kettős mérce nélkül reagálni, mert a Fidesz válasza pont olyan szánalmas mint a szociké, a különbség, hogy ez utóbbi jelenleg jelentéktelen.

Dr. Trebitsch 2010.12.08. 10:17:18

@eszkep: Ja. Majd ha a Fidesz is 8 évig kormányoz, ezzel a tempóval bőven meglesz a 10 leminősítés.

Illetve mégsem, mert nincs már lefelé annyi kategória.

devuscka 2010.12.08. 10:17:33

@Dub hadnagy:
" Ehhez képest a CDS folyamatosan magasabb, mit a választások tájékán, de asszem annál is, ahol a Bajnai-kormány regnálásának a végén állt."

Itten van egy grafikon abból az időből: 2009. március 10., kedd 13:40
index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/10/a_piac_szerint_emelkedik_az_allamcsod_kockazata/
Sorozatban a hetedik napja emelkedik az 5 éves magyar CDS-felár, a piac által árazott magyar államcsőd-kockázat. A látványos növekedés következtében hétfőn új csúcson (638 bázispont) zárt a piac által kiemelten figyelt csődkockázat. A közép-kelet európai régió országok CDS-felárának elmúlt napokbeli mozgásai nem egységesek, ugyanis a cseh és lengyel mutató inkább stagnált

pakesz (törölt) 2010.12.08. 10:18:31

a Bajnai kormanyt valasztottak le
annal rosszabbul muzsikalnak egyertelmuen
ez nem lehet kerdes!!!

amugy meg vegyek vissza a 13. havi nyugdijat VISSZAMENOLEG
vegyek vissza a gazartamogatast es maris elorebb lennenk

guvernalista (törölt) 2010.12.08. 10:20:10

@pannonfunk:
az egy évest nézd.
www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1Y

ez pedig a tíz éves.
www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=10Y

szóval ha másodikból megmagyarázod, hogy gyurcsány (nem 2006 őszén, hanem) 2008 nyarán nagyon elhibázta, akkor elsőből szerintem le lehet azt vonni, hogy 2010 májusában kockázatos gazdaságpolitikába fogott a kormány.

Indriq 2010.12.08. 10:20:18

Hát igen.... ha 5ös osztályzatból ront a diák 3szor egymás után, akkor az még 2es, átmenő.
De ha 2esből ront egyet, az már karó, elkaszálás.
Tény, az MSZP kormány alatt többször minősítették le a besorolást, egyrészt 5 év alatt, a fityesz nagyjából 5 hónap alatt. Másrészt, ha innen minősítenek le, akkor már gáz van.
Mandíner hozza a szokásos bérfidesz írását....

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.12.08. 10:20:47

Az, hogy a szocik mit csináltak, miért hivatkozási alap?
Loptak is. Akkor? A fityesz is erre fog majd hivatkozni?
Oszt mög a jelenlegi helyzetből má' nem igen lehet 10x lejjebb....
Kedves Mandíner..... szaros lett a nyelved!

gramercy 2010.12.08. 10:21:32

oh, gyonyoru

tehat a fidesz se kulonb

oke, ez igy rendben is van

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.12.08. 10:22:22

jah, vagyis, ha nyakig vagyunk a szarban, akkor már nem számít, ha még a fejünket is megpróbálják belenyomni...? érdekes érv.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:22:24

@Legelő Őse:

a cikk arról szólt, hogy ha a szocik lehettek köcsögök, akkor mi is lehetünk azok.

hogy a szocikat kibaszták a gecibe, mert köcsögök voltak?

kit érdekel?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:23:13

@Megszívtuk-Waze:

igen, a post alapján ha a szocik loptak, a fidesz is lophat.

dnltoh 2010.12.08. 10:23:30

ez a másikra mutogatás színvonaltalan

Vendelin 2010.12.08. 10:24:02

Tehát ha a szocik szarok voltak, akkor ez jogalapot ad a fidesznek, hogy ők is szarok legyenek? Nem valami jobbat vártunk volna?

Bummer 2010.12.08. 10:24:14

Ez a van sapka-nincs sapka tipikus esete.
Ha rövid távon lélegzethez jutunk, akkor a hosszú távú kilátások miatt minősítenek le. Ha a hosszú távú kilátásokat javítjuk, akkor a rövid távú problémák miatt minősítenek le.

szamarhegy 2010.12.08. 10:24:26

@tutti_mc_mondo: A minősítő intézetek hitelessége számunkra teljesen másodlagos, viszont ha átsorolnak bóvliba, akkor a befektetők eladják a magyar államkötvényeiket és nem vesznek továbbiakat.

Bell & Sebastian 2010.12.08. 10:25:50

A leminősítést alapvetően a pangó gazdaságnak és a meglóduló (növekvő) inflációs előrejelzéseknek köszönhetjük, ennek ellenére még nem kongatnak vészharangot partnereink, igazából az amerikai besorolás lesz releváns.

www.faz.net/s/Rub09A305833E12405A808EF01024D15375/Doc~EAA8F30C87DFB4B7E8D82D92C07AD0AB4~ATpl~Ecommon~Scontent.html
www.mr1-kossuth.hu/hirek/gazdasag/faz-beszamolo-a-moodys-lepeserol.html

(Mondjuk a borminősítési botrány főszereplője éppen amerikai volt, ott sem mindig függetlenek, mert van az a pénz...)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:26:44

@dnltoh:

ez nem egymásra mutogatás. ez az őszinte, kőkemény fideszes önkritika.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:26:45

Jajdeunom már, hogy az elmúltnyócévbűnei. Közös bűn volt az, ráadásul (szocialista népszavazás... hadd ne soroljam), ezért sem szavaztam egyik nagy pártra sem. A hiba az, hogy a jelenlegi kormány bűnei nyóchónap alatt is számosabbak: túl azon, hogy érdemben semmi nem történt, ugyanúgy nem tartják be az ígéreteiket (hazudnak), lopnak (na jó, államosítanak, ill. azt se, mert "konzervatív olyat nem csinál") csak rövid távú érdekeket néznek és adót emelnek. (Az extradók miatt ugyanis összevetve szívunk, kivéve persze, ha gazdagok vagyunk, van gyerekünk és adót is fizetünk: hány ilyen ember lehet hazánkban?)

Nem érdekel, komolyan nem érdekel, mi minden lett itt elcseszve, és azért ki a felelős. Az akkor volt, most most van. Tessék most már kormányozni!

pakesz (törölt) 2010.12.08. 10:26:57

igen ez erdekes...
ingatag coci szavazo akit elveszithetnek a cocik kb 1% mig fidesznel az ingatag szavazok kb 20%

es tudjuk, az ingatag fidesz szavazo az olyan hogy belenez a tukorbe lekopi magat es elmegy szavazni mert "ezek csak jobbak lesznek mint a cocik"
hat nem...

Zoli 29 2010.12.08. 10:27:19

@Elpet:

Ezt bizonyítja, hogy tegnap sokszoros túljegyzés és hozamcsökkenés volt az állampapírpiacon, és a CDS-mutatónk is valamelyeset csökkent. Mindez 1 nappal a Moody's leminősítését követően...

budai zöld 2010.12.08. 10:27:21

Nem érv, hogy a Drazsét meg a Veres Janit is leminősítették (egy mindenhez kiválóan értő bohócot, meg egy szabolcsi maffiózótéeszelnököt).
Lehet, hogy túlzóak az elvárásaim, de én ettől a kormánytól gazdaságpolitikában is többet várok, mint az előzőktől.

A legszánalmasabb persze megint a kommunikáció:
- továbbra is csak a belpolitikai vagdalkozásra figyelnek a gazdasági intézkedések kommunikálásánál (mintha még mindig ellenzékben lennének), a gazdasági szereplők, befektetők mintha nem is léteznének
-> persze hogy leminősítenek
-> és ezután nem azt mondjuk, hogy "a Moody's/stb. bizonyos hatásokat/kockázatokat másképpen értékel, mint mi", hanembakker, hogy "_megalapozatlan_ a Moody's/EU bizottság/stb. leminősítése/előrejelzése/országértékelése". Na ez a legszánalmasabb, mert ez nyíltan azt üzeni, hogy mi egészen más tévét nézünk.

Még az elkerülhetetlennél is nagyobb bohócot csinálunk magunkból.

Studt 2010.12.08. 10:28:32

Múltba mutogatás , szocizás, a barom Navrasics is felállt kedden, mert nem tudott mit mondani elkezdett Gyurcsányozni, majd Vadaizni s MSZPz- ni! ( semmit nem tudnak csak ezt segg buták és iylenk tanítanak az egyetemeken--
Hülye Navra-vége a kampánynak---!!! Nem vetted észre? vagy félsz rohadt?
ÉBRESZTŐŐŐŐ, most jön az ORBÁN ÉS BANDÁJA TAKARODJ! ----elszámoltatás, akasztás! CSAK NEM FÉLTEK ROHADTAK???????????

freagle 2010.12.08. 10:29:01

Rövid emlékezetű barátom, látom, nehezen megy a leminősítések, és a hazai események közötti összefüggések felismerése.

Az első 5 eset még 2006 előtt, az "elqrás" időszakában volt. A következő 2006 nyarán, akkor, amikor a kormány hivatalosan is elismerte, hogy 10% körül lesz az év végére a hiány.
Ez után hosszú ideig semmi, majd 2008-ban jött 3 leminősítés, a... miért is? Ja igen, a SZOCIÁLIS népszavazásnak köszönhetően! Az nyilvánvalóan a szoci kormány hibája volt, véletlenül sem a demagóg, hazudozó Fideszé... Ugye?
Az utolsó 2 eset pedig 2009 tavasza, Gyurcsány lemondása és a kormányalakítás körüli herce-hurca idején.
Ezek az esetek (2008-tól) azonban messze nem a pénzügyi stratégiáról szóltak, hanem a politikai bizonytalanságról. Arról, hogy a minősítők szerint gyenge a kormány.

Most viszont Kétharmados Népi Forradalmi Kormány van, ami bármit megtehet (meg is tesz), csak amit csinál, na AZ rossz!

Nagy különbség...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 10:30:50

@mavo:

nem, a cikk nem erről szólt, de hiába is próbálnám elmagyarázni a "minden fideszesnek a k....va anyját" alapbeállítottságú embernek a cikk tartalmát, akkor se értené meg.

Legközelebb leírom 3 szóban, amit gondolok, hátha megérti a bitbajnok is.

egy nik a sok közül 2010.12.08. 10:31:12

ahogy

Balog Ákos tegnap kinyalta a múdiz seggét a hírtévén

az gyomorforgató volt

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:31:25

@mavo: fején találtad a szöget. De azért a poszt végén van két sor elbújtatva, amiben nagyon keményen leírja a szerző, hogy "kellene" az a "koherens költségvetési koncepció". Ami így, nyóchónap után sovány.

Nem szeretem a véleményvezért, de azok fél éve, az ájemef elkergetésekor tartottak itt. Azóta viszont volt itt egysmás. És már ők sem tartanak itt.

egy nik a sok közül 2010.12.08. 10:31:47

@egy nik a sok közül:

rajtuk keresztül meg a külföldi tőke seggét

Bell & Sebastian 2010.12.08. 10:33:27

@egy nik a sok közül:
Esti mese gyerekeknek, nem kell nézni ilyesmit. :)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.08. 10:34:16

@politicus: "És igen! Visszamutogat! Ha ezüsthajózni szabad, akkor ezt is szabad."

Abszolút, és teljesen jogos a megállapítás, hogy milyen álszent a mindenkori kormány/ellenzék, bár ebben sok újdonság nincs. Az akkori Fidesz szerint a leértékelés az akkori szoc kormány kudarcát támasztotta alá, az akkori szocialisták véleménye pedig az volt, hogy "leértékelés, na és". Most ezek a szerepek teljesen megfordultak.

Az utolsó mondatig egyetértek a cikkel, bár nincs benne komolyabb felismerés, mindössze megcsinálta jobboldali szemszögből azt a kutatómunkát, amit a másik oldalon megcsináltak tegnap (azaz megkereste a vonatkozó nyilatkozatokat, amiből kiderül, hogy mennyire képmutató a politikusok álláspontja ebben a kérdésben).

Mivel azonban borítékolhatóak voltak a politikai reakciók, pont az utolsó mondat részletesebb kibontása lett volna érdekesebb:

"Bár a fentieket tekintve adódik a kérdés: leminősítettek, és?"

Vissza tekintve a szocialista kormány performanszára, tényleg az a benyomás keletkezik, hogy a leminősítések tévesen ítélték meg Mo. helyzetét? Jogos volt a "na és?" reakció akkor is? Ha a hitelminősítők akkor eltalálták, hogy rossz a helyzetünk (márpedig asszem nagyjából mindenki egyetért, hogy eltalálták), akkor most miért tévednek, ill. miért lenne teljesen mindegy a véleményük?

Ha ugyanazt mondod (pl. "koherens költségvetési koncepcióval"), mint a Moody's, csak barátságosabb hangnemben, akkor a te véleményed miért nem tartozik a "na és" kategóriába?

theneverlate_Wizard 2010.12.08. 10:34:49

szerintem félre megy a poszt

leminősítettek korábban minket, a politikusok leszarták, mondván, hogy minden megy pazarul tovább.
És kinek lett igaza? jah, hogy a hitelminősítőnek, és tényleg egy kalap szart pakolt össze az mszp

most megint ugyanaz van, mondja a hitelminősítő, hogy megint jön a szar. és az az érzésem, hogy megint nekik van igazuk (optimista irányba sokat tévedtek a hitelminősítők, általában az a szakmai vélemény, hogy nem elég pesszimisták...vagyis realisták)..

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 10:35:08

@mavo: én nem tüntettem semmiért, max. több parizerért Hagyó Miklósnak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.08. 10:35:30

@Zoli 29:

Értelmes befektető a reálfolyamatokra figyel.
A spekulánsok meg nem fognak hiányozni.

A reálszféra számára pedig az a lényeges, hogy csökkent a nyereségadó, az egykulcsos SZJA miatt olcsóbban lehet versenyképes fizetést adni, és az energiaárakat a kormányzat nem engedi elszabadulni.

Bogyi 2010.12.08. 10:35:57

Voltunk már egy lépésre a "bóvli kategóriától"?

devuscka 2010.12.08. 10:36:55

@devuscka:

"a Bloomberg tudósítása szerint a magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára 18 bázisponttal 373,65 pontra emelkedett."
www.tozsdehirek.net/piac-mar-bovlikent-kezeli-Magyarorszagot/122685

638 bázispont / 374 bázispont
Érdekes senki sem nyafizott ennyire. Miért is nem?

tolsztoj 2010.12.08. 10:37:15

@Kisvárosi Fojtogató:

Nehogy már ezt a pár hónapot a szoclibsi hazaárulók 8 évével hasonlítsuk össze - ki az az idióta, aki nem tudja felmérni mit lehet csinálni pár hónap alatt olyan ellenséges környezetben ami az új kormányt körülveszi?
Amit ezek leromboltak a 8 év alatt még egy 4 éves ciklus alatt sem lehet rendbehozni.
Azért legyünk már észnél, jó?..

theneverlate_Wizard 2010.12.08. 10:37:29

@ulloiut:

pontosan. ha akkor igazuk volt, akkor miért az a poszt végső kicsengése, hogy nem számít a véleményük?

mennyivel jobb lett volna, ha már 2005-ben a fékre lép az akkori kormány, és nem bábszínházazunk el fölöslegesen 3 évet

ökoparazita 2010.12.08. 10:37:53

drága bérblogger barátom, nme az a baj, hogy leminősítettek, hanem az, hogy a befektetésre ajánlott kategória határán vagyunk és negatív a várakozás. Ez pedig azt jelenti, hogy ül mondjuk szingapúrban egy nyakkendős fiatalember, aki nem tudja, hogy Mo-t tízszer miniősítették le, csak azt, hogy hamégegyszer leminősítik, akkor neki rá kell tenyerelnie az eladás gombra, mert például ő kezeli a tádzsik vasúti szakszervezet nyugdíjmegtakarításait. Egy jelentős része a magyar állampapíroknak olyan kézben van, aminek meg kell majd mozdulnia, hogyha leminósítenek.
A nyugdíjkasszák rekvirálása is azért fontos, mert egy jó nagy adag állampapír visszakerül az ÁAK-hoz, ezáltal könynen meg lehet szüntetni az "adósságcsapdát" és nyakam rá, hogy matolcsyék majd nyomatják is, hogy menniyvel csökkentették az adósságot... igen, a mi megtakarításainkkal.
Na de mindegy is... azt ugye te is tudod, hogy a 2008 év eleji leminősítés minek volt köszönhető? A népszavazásos hisztinek, meg annak a háromszáz milliárd hiánynak, amit akkor kivett az egészségügyből egycsapásra.
Summa summarum buta demagógok vagytok fiúk ellenzékben és kormányon is.

yerico1 2010.12.08. 10:37:55

2005-2006-ban nem volt világgazdasági válság, akkor simán lényegtelen volt egy leminősítés, a külföld nem hagyott volna beborulni.
Most a válság kellős közepén, és talán az új válság elején tartunk. Itt rohadtul számít, hogy a mit reagál a külföld, akik eleve szar helyzetben vannak, ugyanakkor a mi "vezetőink" meg játszák a hülyét, és megpróbálnak erősködni.

Bell & Sebastian 2010.12.08. 10:38:15

@Bogyi:
Voltunk már ennyire spekuláns ellenesek?

theneverlate_Wizard 2010.12.08. 10:39:39

@devuscka: azért, mert akkor a szomszédos országokkal együtt gyengültünk, mert világszerte mindenki beszart, hogy csak az amerikai, meg német államkötvény biztonságos.

most meg az van, hogy a piac szerint a cseh, lengyel, szlovák, bolgár, lett litván állampapír az elég biztonságos, csak a magyar meg a román nem az.

yerico1 2010.12.08. 10:40:37

@tolsztoj:
Amit ezek leromboltak a 8 év alatt még egy 4 éves ciklus alatt sem lehet rendbehozni.

Akkor kezdjék már el. Mert eddig 8 év alatt rombadöntötték a jogbiztonságot, rombadöntötték a nyugdíjrendszert, az egészségügyet meg hagyják megrohadni. Azért valljuk be, ehhez a szocik 8 év alatt is kevesek voltak.

yerico1 2010.12.08. 10:41:38

@yerico1:
"Mert eddig 8 év alatt"

8 év helyett 8 hónap lenne. De még az se igaz, 6 hónap alatt sikerült rombadönteni az országot.

kovacsguszti68 2010.12.08. 10:41:57

Valójában nem a leminősítés a gond, hanem az, hogy gyakorlatilag ezzel a lépéssel a bóvli kategória közelébe kerültünk. A másik probléma, hogy a Fitch is még erre az évre ígéri a hazai adósságbesorolás felülvizsgálatát és könnyen lehet, hogy követik a Moody's példáját.
Ami az elmúlt öt év teljesítményét illeti: a 10 leminősítésből 4 a válsággal összefüggésben volt, akkor Magyarországon kívül nagyon sok országot elért a hitelminősítők negatív kritikája (hiszen ebben az időben a hitelminősítőknek is valahogy helyre kellett állítaniuk a megtépázott becsületüket, ezért gyorsan felülvizsgáltak minden besorolást). A másik eltérés a mostani leminősítéshez képest, hogy egyszerre két fokozattal soha nem soroltak minket hátrébb.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:42:00

@yerico1: 8 hónap alatt döntötték romba, egyébként lájk. :)

Nádasi Balázs 2010.12.08. 10:43:24

"Leminősítettek, és?"

Az MSZP-t is leminősítették --> megbuktak
Az MSZP-t is leminősítették --> nem hozzájuk kell mérni magát a Fidesznek, hanem saját magához
Az MSZP-t 10-zel minősítették le, a FIDESZ-t csak kettővel --> Időarányosan a FIDESZ jobb
Az MSZP-t 10-zel minősítették le, a FIDESZ-t csak kettővel --> "Amikor átvettük az országot, a szakadék szélén álltunk. Most végre sikerült előrébb lépnünk!"

devuscka 2010.12.08. 10:44:13

@theneverlate_Wizard:
Ezek szerint, most sokkal több a 'biztonságos' papír.
Mire ez a nagy rémület?

pannonfunk 2010.12.08. 10:44:39

@guvernalista: Bocs, az xe.com-ot én is ismerem, sőt, én is mutattam az elmúlt egy hónap ingadozásait.

CDS felár grafikon érdekelne, hogy mennyi volt a CDS választások előtt, és mennyi most.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:45:11

@politicus:

oszt néztem, hogy ott vagy-e? a kollégáid megírták, hogy mennek.

egy biztos. akkor ment a hiszti. most meg kurvára nem. mert az, hogy a post 95%-án keresztül azt bizonygatod, hogy a cucik így, a cucik úgy, aztán fél mondatban elpöttyented, hogy amúgy a mostani gazdaságpolitika az szar, konkrétan a 80-as évek pártújságírására emlékeztet. nem kicsit, nagyon.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:45:23

Közgazdasági kiskáté elfogult kormánypártiaknak:

Mit akar a magyar kormány?

Adósságot csökkenteni.

Mit jelent a leminősítés?

Pl. magasabb kockázati felárat+kevesebb vevőt az állampapírokra=magasabb kamatot.

Mit jelente a magasabb kamat?

Magasabb államadósságot.

Q.e.d.

Kisvárosi Fojtogató 2010.12.08. 10:45:39

@tolsztoj: De hát én is ezt mondom, hogy ne hasonlítsuk össze nem?

devuscka 2010.12.08. 10:46:16

@kovacsguszti68:
2009-ben az államcsőd kategóriába voltunk. Túléltük?

csi szi 2010.12.08. 10:46:48

Elég lett volna ennyi:

"miközben a kormánynak is elő kellene állnia egy koherens költségvetési koncepcióval, mert amit eddig mutatott, annak egy része közép- és hosszú távon rendkívül káros, egy része pedig ugyan rövid távon hasznot hajt, de már középtávon sem fenntartható. Ha nem így lesz, további leminősítésekre lehet számítani."

A többi csak púder, hogy de a szocik alatt is stb.

Attól félek, a kormány nem fog "észhez térni", csak amikor már muszáj lesz. Hiába figyelmeztetik még azok is, akik mellette állnak egyébként, az Orbán-Matolcsy kettőst ez nem hatja meg. Ők egy orosz rulettbe kezdtek, ami vagy bejön vagy nem, nekünk annyi marad, hogy "térdre, imához".

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:47:57

@Nádasi Balázs: Az MSZP-t 10-zel minősítették le, a FIDESZ-t csak kettővel --> Időarányosan a FIDESZ jobb: no, ez nem pont igaz, mert ez ötszörös lemiinősítés, és 8 hónap szorozva 5-tel az 40 hónap, 3,33 év. Ez nem hogy nem nyóc, de 4 se.

Csak a miheztartás végett, egyébként kurvára mindegy! :))

Studt 2010.12.08. 10:48:23

Gyűjtsünk aláírást ilyenre:(több lesz mint 2.7 millió)
(népszavazás ez, ha akarják ha nem)
1. Nekem nem min. elnököm Orbán Viktor
2.Nekem ez nem Köztársaságom kormánya ez a csak a Fidesz TÁRSASÁGÉ.
3. Nekem nem közt. elnököm, a Nemzeti Hazug Orbán által kijelölt Schmitt Pál.
4. Nekem ez nem demokrácia, hanem Viktatúra, ezért követelem a Parlamentet feloszlatni! -és a Bajnai kormányt minden választás nélkül kompletten visszaállítani a Köztársaság
kormányának helyére.

.............
aláírás

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.08. 10:48:42

@ulloiut:

stimmolna is akár, ha az lenne, hogy pintérre, poltra, matolcsira _vissza_ kéne mutogatni. de nem, mert ők most is itt vannak. a partvonalnál káel csaba is újra feltűnt már.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:49:21

@devuscka: akkor volt még ájemef. Meg nem voltunk a bóvliba sorolva. Egyébként meg nem úsztuk meg, hanem megmentettek minket.

belakis 2010.12.08. 10:50:29

Megint előjött ami szokott.

Miért kell a múltba mutatni? ELhiszitek, hogy a minősítés erre a pár hónapra szól, és a nulla volt, amihez képest értékeltek?

Ha meg a korábbi sz*rra utal valaki, aki ír, az máris hülye, idióta, mivel még mindig az mszp-t szídja, és ez kizárólag a jelenlegi kormánypárt sara.
Demagóg!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.12.08. 10:50:35

"a kormánynak is elő kellene állnia egy koherens költségvetési koncepcióval, mert amit eddig mutatott, annak egy része közép- és hosszú távon rendkívül káros, egy része pedig ugyan rövid távon hasznot hajt, de már középtávon sem fenntartható"

Kellett volna - még a választások előtt...

A poszt többi részét nem kommentálnám

pannonfunk 2010.12.08. 10:50:37

@Humperdickk: "van gyerekünk és adót is fizetünk: hány ilyen ember lehet hazánkban?"

Igen, pontosan, ez a baj, hogy kevés ember dolgozik és nevel gyereket. Ha a kormány hoz egy olyan döntést, ami azoknak jó, akiknek gyerekük van és dolgoznak, akkor mindenki rinyál, hogy dehát nekem nincs gyerekem és nem dolgozom, ahelyett, hogy gyereket vállalna és dolgozna.

Gyakorlatilag eddig az egyetlen pozitívum a kormánytól, hogy legalább ezt meglépte. Most már "csak" értelmes gazdaságpolitika és annak az értelmes kommunikációja kellene.... :S

Rive 2010.12.08. 10:50:51

@csi szi: "Attól félek, a kormány nem fog "észhez térni", csak amikor már muszáj lesz."

Nézd meg Esztergom/Meggyes dolgait - neeem, ezek még azután se fognak észhez térni.

Indriq 2010.12.08. 10:50:51

@tolsztoj:
Nehogy már ezt a pár hónapot a szoclibsi hazaárulók 8 évével hasonlítsuk össze - ki az az idióta, aki nem tudja felmérni mit lehet csinálni pár hónap alatt olyan ellenséges környezetben ami az új kormányt körülveszi?

hehehehe, ez jó... nem is tudom kik az ellenségei... a NEMZET aki feljogosította erre vagy a befektetők akinek hazudoznak össze-vissza.
Szegény fityesz kormányka, ártatlan és jószándékú, de a gonosz bácsik bántják...

bz249 2010.12.08. 10:50:54

@Elpet: de hianyozni fognak a spekulansok. Ugyanis a magyar allamkotvenyek egy resze spekulansoknal van. Ha ok ezt el akarjak adni, akkor tele lesz a piac magyar allamkotvenyekkel, es mi nem tudunk ujakat eladni.

Szar helyzet, de ettol meg igy van.

Zoli 29 2010.12.08. 10:51:29

Egy kis adalék a témához:

"Bécsi keltezésű tudósítást közölt kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar hitelképességnek a Moody's által történt leminősítéséről. A beszámoló szerint a lépés nem nagyon rendítette meg a pénzpiacokat, a forint is alig egy százalékkal gyengült az euróhoz képest. A Credit Default Swap (CDS) sem ad okot aggodalomra: az ötéves lejáratú államkötvényekre szóló biztosítás november vége óta olcsóbb lett (388-ról 385 bázispontra). Ezzel Magyarország igen messze van a 2009 első negyedévében, a válság csúcspontján följegyzett 640-es értéktől.

A német újság idézte Fritz Mostböck, a bécsi Erste Gropup vezető elemzője véleményét, aki szerint a Moody's lépése „nem oszt, nem szoroz”. A hitelminősítő intézetek hiteltelenné váltak: mindig akkor húzzák meg a vészféket, amikor már ismertek a tények. Így volt ez Görögország és Portugália esetében is - jegyezte meg az elemző.

Wolfgang Ernst, a Raiffeisen Zentralbank elemzője sem kívánta túlértékelni a Moody's döntését. Szerinte a döntő az, vajon az Orbán-kormány beindítja-e a szükséges reformokat. Ha ez bekövetkezik, akkor valószínűtlen a további leminősítés olyan fokozatra, amelyen a befektetők már nem adnak kölcsön pénzt Magyarországnak."
www.mr1-kossuth.hu/hirek/gazdasag/faz-beszamolo-a-moodys-lepeserol.html

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.08. 10:51:43

@politicus: "ez a cikk ... csupán rá kíván mutatni, hogy a leminősítések értékelésével pro és kontra csínján kell bánni."

Na ez a cikk pont erre nem mutatott rá. Ehelyett arra mutatott rá, hogy a szocik milyen alapon hörögnek, amikor pedig őket tízszer is leminősítették.

Na és te milyen alapon naésezel? 2005 és 2009 között naéeseztél? A naésezéssel nem kell csínján bánni? :)

Kerek négyszög 2010.12.08. 10:51:59

A leminősítések eredendő oka (a pillanatnyi pénzügyi helyzettől függetlenül) a rövidlátó, jövőkép nélküli, öngyilkos gazdaságpolitika.

A szocik alatt a fidesz karöltve az agymosott demadógokkal, populizmussal megfogható rétegekkel el tudták gáncsolni azokat a folyamatokat, ami végte kivezetné ezt az országot a sárból. (Bokrosék után a második esetben). Ezt "értékelték" a hitelminősítők.

Most meg ráadásul nem ellenzékből, hanem egyenesen kétharmados kormányon lévők teszik ugyanazt. No, ebből lesz a sírás-rívás.

Amíg ekkora fogékonyság van a populista demagóg pártprogramok iránt, csak lefelé vezet az út.

Kisvárosi Fojtogató 2010.12.08. 10:52:34

@politicus: Akceptálom, igaza van kedves M., de nem egy cikkről van szó, hanem egy általános jelenségről. De mindegy, csak úgy megjegyeztem. További szép napot!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 10:52:56

@mavo: "oszt néztem, hogy ott vagy-e? a kollégáid megírták, hogy mennek."

Nem is vártam, hogy a tények számítsanak neked.

Caprica99 2010.12.08. 10:53:07

Kedves politicus!

Amit írtál, az úgy van!
Az elmúlt 8 év hősei el is lettek zavarva, mert nekünk a fidesz azt ígérte, ők majd jobban csinálják!

Jobban csinálják?
Egyelőre nem ez látszik!

libikoka 2010.12.08. 10:53:08

Ha te is latod, hogy amit eddig csinalt ez a kormany az minden, csak nem fenntarthato es nem strategia, akkor miert a szocikra mutogatassal palastolsz?

Milyen alapon kerhetne ez a kormany turelmet a szociktol? Hanyszor volt a Fidesz turelmes? Szerintem OV nem ismeri ezt a fogalmat.

Plusz, ha mar szeretsz a multba mutogatni: osszeszamolnad, hanyszor hianyolta Gy.F. a Fidesz programjat?
Szerintem egyertelmu, hogy semmivel nem keszultek erre a kormanyzasra, holott 8 evuk volt ra. Most meg bloffolnek. Ami azert kormanykent kicsit eros...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:53:19

@pannonfunk: drágabarátom, ha idézel, pontosan, szépen... Én azt mondtam, hogy "kivéve persze, ha gazdagok vagyunk, van gyerekünk és adót is fizetünk". Így, egyszerre. Aki minimálbéren vagy majdnem azon van, gyerekkel sem jár jobban. Az meg, aki felnevelt 4 gyereket, akik most már kireppentek, szintén nem jár jobban. Hacsak nem gazdag. Érted? Ilyen ember van kevés. Gazdad, aki szja-t fizet, és nem ofsorozik, számlázik ezerrel.

csi szi 2010.12.08. 10:53:36

@Humperdickk: Viktorék is fognak még térden csúszva az IMF-hez járulni még, persze nagy arcvesztés lesz (Matolcsy persze akkor repülni fog, de későn), vagy az alternatíva az államcsőd lesz (értsd: nem lesz miből fizetni a közalkalmazottakat, leállnak a közszolgáltatások, stb. - vagy nekiállnak pénzt nyomni, mint Zimbabwe).

MarbleC 2010.12.08. 10:53:37

Csak egy kérdés...

Miért áll érdekében valakiknek, hogy leminősítsenek egy országot?

Az MSZP kormányzás alatt gyakran folyamodott az ország hitelekhez. Ha le van minősítve egy ország, akkor drágábban kell visszafizetnie a hitelt. Ezért állunk, úgy ahogy.

Ezek kint megszagolják, hogy melyik ország szorul hamarosan hitelre és gyorsan leminősítik. Majd még tartható, de drágább hitelt kap az ország. Ez történt Görögországgal is.

Félreértések elkerülése végett, nem zsidózni akartam. Bár tudom, hogy az ilyen fajta gondolatok a 16,67%-nak jár a fejében főleg.

Indriq 2010.12.08. 10:55:25

Amúgy a spekulánsokra pedig inkább figyelni kell. Mert amíg jó az ország besorolása, addig a kevésbé rizikót vállaló, de stabil befektetők finanszírozzák a deficitet.
Amikor a megcsúszás közelében van az ország, akkor a spekulánsok bedöntik a forintot a haszonért. És most NINCS IMF, EU védőháló, mert a NEMZETVEZETŐNK meghirdette a harcot ellenük.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:55:33

@Zoli 29: jajdejó, találtál egy cikket, ami szerint a moodys hülye. Akkor biztos hülye, mindenki más tévedett eddig.

bájgúnár 2010.12.08. 10:55:34

Érdekes az izraeliek pénze nemértékelődik le.A horvátokat sem érinti a qurva nagy leértékelődés demég a boszniai szerbeket semA magyar forintal meg vidáman játszhatnak a Soros félék!Talán mert védve vannak az eutól!

okostojgli (törölt) 2010.12.08. 10:56:45

Mi a kurva isten fasza történt, hogy egyre több helyen lesz hivatkozási alap az MSZP?!

Még a végén a Hősök terén fogtok tövig benyalni Fletónak. Tetszeni fog, balfasz jobberek.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:57:40

@bájgúnár: az ilyesmire meg már ragálni is lealjasító.

csi szi 2010.12.08. 10:57:42

@Humperdickk: Hát ha ilyen kevés van ilyen, akkor legalább ne büntesse az állam érte.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.08. 10:58:29

@politicus: Nem, ez a cikk mezei szocigyalázás.

"És igen! Visszamutogat! Ha ezüsthajózni szabad, akkor ezt is szabad."
Gratulálok ez aztán az érv! Tudod, ha trollokhoz méred magad, akkor előbb-utóbb magad is trollá válsz.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 10:58:52

@MarbleC: kinek áll az érdekében, hogy felminősítsenek egy országot? Miért nem tesznek valamit érte?

devuscka 2010.12.08. 10:58:54

"Az optimista hangulatban drágultak a fontosabb magyar részvények és erősödött a forint."
vg.hu/penzugy/tokepiacok/hirtelen-deru-a-piacokon-335402

Mire föl ez az optimizmus? Keletje van a bóvlinak.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:00:29

@csi szi: igen, ebben igazad van, de ettől pont nem lesz gazdasági felemelkedés. (Nem fog a közért felvenni még egy pultost havi nettó 300-ért...) Azt meg csak nem gondolod, hogy aki megteheti, hogy 0% szja-t fizessen, majd jól kicsengeti a 16-ot? Ugye?

Zoli 29 2010.12.08. 11:00:47

@Humperdickk:

Miért zavar ennyire, ha nem mindenki osztja az általad favorizált álláspontot? Én csak jeleztem, hogy a téma (így a hitelminősítők) megítélése egyáltalán nem egységes, és bécsi pénzügyi elemzők pl. nem tulajdonítanak a dolognak túl nagy jelentőséget (amit mellesleg a forintárfolyam és a tegnapi DKJ-aukció is alátámaszt). Ennyi.

Ettől te még nyugodtan gondolhatsz mást.

Studt 2010.12.08. 11:00:59

Kezdik kimenekíteni a pénzüket az emberek Ausztriába, ahol magyarul nagyon jó konstrukciókat hirdetnek a bankok.
Ha a vagyon, a pénz disszidálni kezd, utána az emberek is megindulnak. Orbán elől disszidálnak. A forradalom katonái dezertálhatnak. Ha megteszik, akkor itt a vége, Viktor. hehehehehe

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:02:07

@devuscka: "A történteket a Bloomberg elsősorban azzal magyarázza, hogy Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke két évvel meghosszabbította a Bush-kormányzat adókedvezményét."

Annyira hányok tőletek: lesztek szívesek az egész igazságot bekopipésztezni, mert a féligazság hazugság. Akkor is, ha orbán mongya.

Zoli 29 2010.12.08. 11:02:38

@Studt:

Kár, hogy szinte szó szerint visszaadtad Fletó tegnapi blogbejegyzését... :)

pannonfunk 2010.12.08. 11:03:15

@Humperdickk: Nosza, tanuljál, lehetőleg ne lóhere-suvickoló manager szakon, hanem IT-ben, vagy valmi hasonlóban, és akkor még sokat is fogsz keresni. Senki nem akadályoz meg benne. Amitől a Matolcsyék ámokfutásánál is még jobban pipa vagyok, az az általános siralom, hogy dehát én minimálbéren vagyok bejelentve, meg csalom az adót és áfát, hát én hogyan jönnék ki jól az új adószabályokból... Pff...

is 2010.12.08. 11:04:53

hadd foglaljam ossze:
- ha a FIDESZ kormany poliikaja miatt leminositik az orszagot, akkor ezzel ne foglalkozzunk, hanem mutogassunk tovabbra is a szocikra. a holnapi poszt mondanivaloja pedig termeszetesen legyen az egy masik ugy -mondjuk ciganykerdes- kapcsan, hogy a FIDESZ eltakaritja a szocik hibait, hiszen holnap mar ki emlekszik arra, hogy dehogyis, a FIDESZ pontosan ugyanazt csinalja gazdasagpolitikaban, mint a FIDESZ, csak meg a jogi/tarsadalmi oldalt is bezuzza melle
- ne feledjuk: a FIDESZ megszavazta a 100 napos Medgyessy-fele programokat.
- szerzonek az 1%-os allamkotvenyhozamugras (tavaly persze ez volt az ellenerv, amikor az MNB-s kamatcsokkentest kellett leszolni), az, hogy az IMF-nel meg mindig 3%-on van a 3 eves hitel, mikozben a piacon mar 8%, es az 5%-os kulonbseg szamszerusitese (1000 milliard forint, vagy 66 ezer Nokia doboz EVENTE), az mind nehez tetel. egy politicus nem a szamok embere, zavar is a tisztan latasban.
- hol van ilyenkor Varga Mihaly 400 milliard forint megtakaritasi igerete a hiteles FIDESZ gazdasagpolitika okan bekovetkezo allampapirpiaci hozamcsokkenesbol?
- igy mulat a magyar: na es? (1000 milliard forint EVENTE, 18 Nokia-doboz NAPONTA)

tundrazuzmo (törölt) 2010.12.08. 11:05:26

Hitelminősítő = köcsög
Ballibsiránkozás = benyalás a köcsögnek
Jobboldal = nem köcsög
Miniszterelnök = nem nyal be a köcsögnek

Így sokkal érthetőbb, mint számokkal magyarázva...:)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:06:16

@Zoli 29: értem. A kétharmad ellenében én fogjam be a pofám, mert "sosem látott felhatalmazás" van. Elenben a világgal szemben ez nem érvényes: velük szemben a kicsike magyarországnak és a kicsike bécsi elemzőknek van igaza. Fura.

Nem az zavar, hogy másnak más a véleménye: az a baj, hogy amiatt fog szívni a hazám, mert orbánnak más a véleménye, mint a világnak. Érted?

is 2010.12.08. 11:07:02

@is: bocs, egy nulla lemaradt: 180 Nokia doboz NAPONTA hiteltorlesztesre, ennek ketharmada ki az orszagbol. 12 percenkent egy Nokia doboz hagyja el az orszagot a FIDESZ kormanynak hala.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:08:51

@pannonfunk: papa, ki mondta, hogy én minimálbéren vagyok bejelentve? Semmi közöd hozzá, de 280 a bruttóm (amire még rájönnek a mukáltatatói járulékok). Két gyerekem is van, kurvajól járok az új adóval. Igaz, diplomával és két nyelvvizsgával (egy közép és egy felső) rendelkezem.

Inkább te "tanujjá", óvasást.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.08. 11:09:03

És akkor jó vége lett? Nem.
És miből gondoljuk, hogy most jobb lesz?

stratez 2010.12.08. 11:10:08

Breaking news: Aki nem lép egyszerre a mudizzal, az nem kap rétest estére nagy bloggerverseny győztese a rétes mellett besöpörheti azt a mintegy 2 négyzetcentiméternyi szabad helyet is az Index címlapján, ahol szó sem esik a mudizról, és ahol egészen karácsonyig lehet ingyen méltatni a mudiz életművét, különös tekintettel Írország csődtől való megmentésében játszott szerepére. A dobogósok pedig kis mudiz logókat és lógókat is kapnak a karácsonyfájukra, szentestén pedig a Mennyből az angyal helyett Török Zsolt élőben fogja nekik elemezni a leminősítés következményeit.

Mérges 1234 2010.12.08. 11:10:28

Hát de pont ez a lányeg, a szcik szarul csináltak, nagyon nagyon....

Akkor ennek félnyes bizonyítéka volt a sok leminősítés.

Most a leminősítés pedig, a jó úton járás bizonyítéka???

Hát, izé, nem hiszem.

Az a nagy baj, hogy a Gyurcsók elkúrta nagyon, de ez már a múlt.

Ami még ennél is nagyobb, az új kormány is elkúrja.

Ez nem azt jelenti, hogy az MSZP-t akarnánk, nem nem soha.

De ezt a Fideszt sem.

Bizakodom, de félek, ha így folytatjuk 2-3 év és nullára leírjuk az országot.

MEDVE1978 2010.12.08. 11:10:47

Véleményem szerint a relativizálás értelmes és hasznos dolog a cikkíró személyiségének fenntartása szempontjából. Ennek segítségével tartja fenn politikai meggyőződését és hitét abban, hogy helyes volt és most is helyes a kormány támogatása.

Tökéletesen azonosul a relativizálással és azt szajkózza, amit a kormány. Alapvetően ez csak egy dolgot mond el a cikkíróról: ha van egy olyan spektrum, amelynek az egyik oldala a jobboldal felé elfogult, a másik pedig a baloldal felé, akkor ő annak nem a közepe táján van, hanem erősen jobbszélen és ez befolyásolja azt is, hogy a dolgokat hogyan értékeli.
Tehát hiába áltatja magát esetleg azzal, hogy objektív - messze nem az. Egy objektív, közgazdaságilag képzett ember elemzése egy ilyenre az, hogy a szocialisták korábban ezt, ezt és ezt rontották el. Bizony elkúrták, nagyon. Orbánék most viszont ettől függetlenül nem tudnak fenntartható középtávú (4-5) éves gazdasági pályát felmutatni. A 16%-os csökkentés forrása alapvetően a különadókból jön. Innetől kezdve világos, hogy vagy a különadók maradnak vagy pedig a 16%. Vagy jövőre nagy érdekcsoportot sért majd a kormány, ezzel elveszítve nagyon-nagyon sok szavazót.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:11:07

@is: igen, ezek a számok rohadt egy dolgok. És még a nenyiben sincsenek benne...

csi szi 2010.12.08. 11:11:18

@Zoli 29: Studt bérkommentelő, sok nicken szórja az okosságot mindenfelé, nem érdemes vele foglalkozni...

devuscka 2010.12.08. 11:12:09

@Humperdickk:
Azt a 'megmentést' még vissza kell perkálni. Mostantól!

'Így volt tisztességes!'

"Az IMF-fel való megállapodás kapcsán a kormányfő hangsúlyozta, hogy "ez a hitellehetőség egy védőpajzs", ami nem fogja növelni az államadósságot, mert csak olyan hitelt váltanak ki vele, amelynek esedékessége lejárna. Az IMF szerződés egyébként 2010 tavaszáig szól (ez a kormányzati ciklus vége). Gyurcsány véleménye szerint ez így volt tisztességes, csak 17 hónapra szerződtek, hogy a következő kormányzati ciklusra ne nyúljon át a megállapodás időtartama."
www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20081029-imf-eu-vilagbank-es-a-hitel-gyurcsany-szerint-jol-csinaltuk.html
"A miniszterelnök szerint Magyarország azért kapott a saját kvótájánál sokszorosan több hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól, "mert nagyjából jól csináltuk a dolgunkat",
no komment.

Studt 2010.12.08. 11:13:23

@Zoli 29: igen,mert ez az igazság

tundrazuzmo (törölt) 2010.12.08. 11:14:13

Ja igen, és bocsánat, ha egy kicsit "nemzeti" érzéseim vannak, de ki nem sz*rja le a hitelminősítő pampogását? Lehet (nem biztos, még itt is vitatkoznak rajta a "szakértők"), hogy kevesebb pénzem lesz.
Lehet, hogy egy pár öltönyös baromarcú ferde szemmel néz majd az országra.

De én jobban érzem magam, amikor látom, hogy nem nyögünk az IMF újabb sarcára várva.
És jobban fogom magam érezni, amikor újra lecsökken az államadósság a 2002-es szintre.

Én egy nemzetHEZ szeretek tartozni, és nem bankokNAK!

Zoli 29 2010.12.08. 11:14:22

@Humperdickk:

"A kétharmad ellenében én fogjam be a pofám, mert "sosem látott felhatalmazás" van."

Ezt ki mondta?

"Elenben a világgal szemben ez nem érvényes: velük szemben a kicsike magyarországnak és a kicsike bécsi elemzőknek van igaza."

A Moody's lenne a világ? Ilyet még Oszkó Péter sem mondana. :) Én csak arra kívántam felhívni a figyelmed, hogy 1 nappal azután, hogy a Moody's 2 osztályzattal lejjebb sorolt minket, a magyar állampapírpiacon megnőtt a kereslet, csökkentek a hozamok, és Magyarország csődkockázata is csökkent, ha csak minimális mértékben is. Ez azt jelenti, hogy a piac reagálása arra enged következtetni, hogy nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a Moody's-döntésnek.
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101207-elkapkodtak-a-magyar-kincstarjegyeket-a-befektetok.html

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:14:43

@devuscka: igen 3%-os kamattal kell visszaperkálni. Nem 5,5-össel vagy 8%-ossal, mint amit most veszünk fel. (Legutóbb 30 mrd-ot, mert 40-et nem tudtunk, nem kellett a kutyának se.)

És: akkor MÁS NEM ADOTT PÉNZTET a magyarnak. A világgazdasági válság miatt.

És hamarosan (2-3 év múlva) megint nem fog. Ki miatt? Még erről is a gyurcsány fog tenni?

csi szi 2010.12.08. 11:14:54

@MEDVE1978: A különadók nyilvánvalóan maradni fognak, "ideiglenesen", ez borítékolható.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 11:15:56

@ulloiut:

A "na és" annyit akar jelenteni, hogy a hitelminősítők véleménye a hazai kormányzati, pénzügyi politikában nem osztott, nem szorzott korábban sem, ahogy most sem fog.

Robinzon Kurzor 2010.12.08. 11:16:44

@Elpet: "Majd vesz állampapírt más."

Kína?
Az oroszok?

Jó lesz nekik tartozni?

devuscka 2010.12.08. 11:16:52

@Humperdickk:
Ja, ha erősödik a forint akkor: begyűrűzik a világ, ha gyengül : Orbánék a balfékek.
Így megy ez -errefelé.

gauche caviar 2010.12.08. 11:17:09

azért egy Alkotmánybíróság kiherélése, Költségvetési Tanács megszűntetése, Magánnyugdíjak államosítása, Médiatörvény mindenhatósága, ÁSZ elnöki székbe rakott pártkatona, Polt Péter 9 évre legfőbb ügyészként, és a legszebb, Schmitt Pál, mint köztársasági elnök után "félelemkórusról" beszélni egy kicsit nevetséges.
Mert a kórus nem tudott olyanokat énekelni amiknél a fidesz derék emberei ne csináltak volna durvább dolgokat.
Szóval, akkor mi is itt a félelemkórus?
Jobbos bagatellizáló eufémizmus?

sas70 2010.12.08. 11:17:14

Az idén már ezer milliárddal nőtt az államadósság forintban. ez persze a devizaárfolyamoknak is köszönhető. ezek után egy leminősítés nem meglepő. A meglepő az, hogy egy 2/3-al rendelkező kormánypárt csak toszogatja a dolgokat és lehetőleg semmi konkrétumot nem mond. Nincs ellenőrizhető gazdasági pálya, nincs hosszútávú tervezés, nincs konkrét jövőkép. Maszlag van. Ebből lett elege a hitelminősítőknek, és lesz elege a befektetőknek is, de azt nagyon beszívjuk.

Bal 2010.12.08. 11:17:26

Vicces ez a cikk. Ugye a hitelminősítők együtt mozognak. Ha öt hitelminősítő cég van, és mindegyik lejjebb minősít eggyel, akkor a blog most azt írta volna, hogy bezzeg Gyurcsányék alatt ötször minősítettek volna le. Ha százezer cég lenne, akkor Gyurcsányék alatt százezerszer, most meg csak kétszer, tehát a Fidesz ötvenezerszer jobb. Bölcsészmatek.

Majd visszatérünk úgy egy év múlva a kérdésre, amikor a többi hitelminősítő is leértékel bennünket megint. Fogadjunk, hogy nem fogjátok megírni ugyanezt a cikket.

Az összehasonlítás úgy fair, ha *egyetlen* hitelminősítőt választunk ki. Ha már Moody's, akkor ők a fenti cikk alapján Gyurcsányék négy éve alatt kétszer minősítettek le egy fokozattal. Most viszont egyből kettővel. Ezzel a reálisabb mércével mérve a Fidesz gazdaságpolitikája már most elérte azt a rombolást, amit Gyurcsányéknak sikerült négy év alatt. Nem gondolom, hogy így van valójában, de ez lenne a fair összehasonlítás.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:18:21

@Zoli 29: megint ez a pontatlan, csúsztató idézés...Tehát: "Az aukción 5,72 százalékos átlaghozam alakult ki". Most emelt az mnb kamatot, 0,25 bázisponttal 5,5-re. EZÉRT vettek, pár hete ugyanerre a pakkra 45 mrd ajánlat jött csak...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:19:44

@Bal: ezt nem is tudtam, kösz. Így még durvább...

csi szi 2010.12.08. 11:19:55

@tundrazuzmo: Az a baj, hogy ezek miatt az "öltönyös baromarcúak" miatt számszerűleg is szopni fogunk. És nem, ezek nem a szocik bábjai, nem Gyurcsány mondja meg nekik, hogy minősítsenek le, sajnos. A szegény kis Magyarország vs. nemzetközi összeesküvés pedig népszerű világnézet, de ráb.szunk ha a gyakorlatban is eszerint akarunk lépni. Persze lehet mondani olyanokat, mint az Echo Tv-be SMS-ezők, hogy takarodjanak a multik, a leleményes magyar nép majd kitalál valamit, túléltük eddig is (túl, de azért nem lenne szép észak-koreai, zimbabwei vagy akár csak argentin módon túlélni).

devuscka 2010.12.08. 11:19:58

@Humperdickk:
Mi van?
"Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által összeállított 20 milliárd euró összegű hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, kamata 5-6 százalék,a visszafizetés futamideje 3-5 év - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon a tájékoztatón, ahol ismertették a pénzügyi mentőcsomag részleteit."

www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=26498

ibafaipap 2010.12.08. 11:20:48

Ezt a mentalitást imádom, nem a problémára koncentrálunk, hanem hátra mutogatunk, hogy a szockók idején is leminősítették Magyarország adósságállományát, ez akkor se volt baj (persze, a politikusok szerint) ergo, nem érteni, hogy most mi a baj. Ez a gondolkodás nemcsak gyerekes, de a témához kapcsolódó elemi hozzáértés hiányáról is tanúskodik. Azért baj, mert ekkor a befektetők eladják az állampapírokat és ezt azzal kell ellensúlyozni, hogy meg kell emelni ezen állampapírok kamatait, ami növeli Magyarország adósságterheit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.08. 11:20:57

@Robinzon Kurzor:

A tartozás azt jelenti, hogy a pénzt vissza kell adni. Teljesen mindegy, hogy kinek.

Várúr 2010.12.08. 11:20:59

@freagle:
Úgy látszik barátom, nem tanultál számtant. Az elmúlt évek 10 (tíz) leminősítése tízzel több, mint a mostani egy (1). Nehéz ezt kidumálni, de bírom, hogy vállalkoztál a lehetetlenre. Nem mellesleg a leminősítők közölték, hogy a negatív vélemény tartalmazza a
k o r á b b i időszakot, vagyis amikor az államadósság csekély 20.000 milliárdra nőtt. Ehhez se kell túl sok matematika.

Google 2010.12.08. 11:21:24

Kár, hogy sokaknak nem jön át, éppen azért mert a szocikat is tízszer leminősítették már, éppen azért is kerülhettünk most ebbe a helyzetben. És ellenünk túlzott deficiteljárás is folyik -de ezzel már biztosan túl sok újat mondtam.
A MNB kamatemelő akcióját se hagyjuk figyelmen kívül -belülről is mi más, mint felhívás ez egy kis leminősítésre.
És az a baloldal, mely nyolc éven át kárhoztatta a Fideszt, hogy az ő politikájuk miatt mennek rosszul az ország dolgai, most megfogyatkozva bár, de annál nagyobb szájjal teszi azt, ami ellen kikelt valamikor. Jól teszi?

tolsztoj 2010.12.08. 11:21:47

@yerico1:

Dehogy voltak kevesek, sajnos túl "sokak" voltak.
Amiért valóban haragudni lehet a Fideszre az az, hogy ezek a rablóbűnözők még a parlamentben ülhetnek - a többi "szörnyű" dolog amit csinálnak csak a szoclib bagázs nevetséges ajvékolása által felfújt lufi.
Végleg ki kellene már irtani ezt a kártékony ultraliberális rákfenét....

csi szi 2010.12.08. 11:21:59

@devuscka: Fordítva is, mindig begyűrűzött a válság, ha épp jobbra fordult vmi mutató, akkor pedig az egyedül az aktuális szoci pénzügyi zseni (Bokros, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai) érdeme volt.

rajnaig 2010.12.08. 11:22:29

Azért megnézném, ahogy a Matolcsy, Csaba László páros felkerekedik, mondjuk a T- comhoz tárgyalni. Első körben Matolcsy retteghetne a válságról, kifejthetné, hogy a multiknak szolidaritást kell kifejteniük a rendkívüli, példátlan nehéz helyzetben. Ezután pedig Csaba Lacus kommunikálhatná helyesen a dübörgő gazdaságot, ahol minden befektetett fillér megtérül és már idén hatalmas a növekedés, hogy a buta külföldi tőkés is megértse...
Nem csodálom, hogy leminősítették ezt az országot, ami itt zajlik az már a súlyos skizofrénia tüneteggyüttese. Abszurdisztán újratöltve.

gpetersz 2010.12.08. 11:23:14

És milyen kár, hogy akkortájt a Mandíner nem írhatta (természetesen a teljes objektivitás jegyében), hogy IGAZA van a kormánynak nem kell vele törődni...

Vagy mi van?

Azért nehogy már úgy viszonyuljunk a világhoz, hogy milyen színű a kormány...

kovacsguszti68 2010.12.08. 11:23:27

@devuscka: IMF segítséggel igen. De a mostani kormány esetében azért kicsit más a helyzet...

fikanick 2010.12.08. 11:24:03

Nem nagyon foglalkoztat engem, hogy BBB- vagy BBB, esetleg BBB+, de nagyon erdekel, hogy BBB- vagy CAA+, ugyanis amikor nalunk ertekpapirokat araznak (es ez azt hiszem, mashol is igy van), akkor a tranche-ek kialakitasanal ezzel szoktak szamolni, szoval ha ataraznak minket, at fogjak strukturalni ezeket a papirokat is, ami elindithat egy jelentos hullamot.

Mashogy mondva, az hogy bovlikategoriaba kerultok, az nem azert fog fajni mert rosszul hangzik (mint ahogy a fenti cikk szerzoje gunyolodik ezzel), hanem mert joval tobbe fog kerulni finanszirozni az ugyet, igy meg kevesebb fog jutni minden masra.

moophlander 2010.12.08. 11:24:15

@Bal: Szolga vagy! Szolgának születtél! Ez nem baj, nem tehetsz róla! Cak az a bajod, hogy az is akarsz maradni!

Yeto 2010.12.08. 11:24:19

Ez van olyan szánalmas mint amikor a komcsik 2002-2010ig azt hajtogatták hogy "de 2002 előtt a Fidesz is..."

Bundili 2010.12.08. 11:24:40

@Zoli 29: a forint meg erősödött.....

Zoli 29 2010.12.08. 11:25:07

@Humperdickk:

Mi köze ennek a kamatemeléshez? Az aukció átlaghozamát a korábbi átlaghozamokhoz kell hasonlítani, és pl. az előző napihoz képest a hozam csökkent, a kereslet pedig nőtt. Mindez a Moody's leminősítése után.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 11:25:10

@libikoka: a cikk két irányú:
1. a szociknak sok erkölcsi alapjuk nincs az óbégatásra
2. a Fidesznek nincs gazdaságpolitikai koncepciója.

devuscka 2010.12.08. 11:25:21

@Humperdickk:
és:
"2008-11-13 12:15
Már fizetjük a kamatot az IMF-hitel után

Elismerte a Pénzügyminisztérium, hogy az IMF-hitel első lehívott részlete után nem készenléti díjat, hanem már kamatot fizet Magyarország."

"Francia lapértesülés szerint az IMF a 12 és fél milliárd eurós hitelért cserébe az államadósság és az állami szféra jelentős, 50 százalékos csökkentését várja Magyarországtól. A Le Monde című lap elemzésében azt írja, hogy ehhez a Nemzetközi Valutaalap a bérek befagyasztását, valamint a 13. havi fizetés és a 13. havi nyugdíj felfüggesztését kérte a legmagasabb összegű juttatásban részesülők esetében. A francia lap szerint az IMF-et a hasonló intézkedések miatt tartják a nemzetközi pénzügyi világ gonosz csendőrének, mert nem érdekli az országok szuverenitása és javaslatainak szociális következményei"

www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=244445

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.12.08. 11:27:31

Mi van akkor, ha a hitelminősítők összejátszanak a hitelt
nyújtókkal és a leminősítés alapján megdrágított hitelek után "jutalékot" kapnak ??
Ettől függetlenül valóban vicces egy féléves kormányzás
1 leminősítését összevetni nyolc év 10 /jó, a népszavazás
miatt legyen 9/ leminősítésével. Semmilyen meccs elején nem lehet megjósolni a végeredményt. Nyugi
kedves balosok, 7 és fél év múlva anyázzatok ha lesz rá
okotok.

gauche caviar 2010.12.08. 11:28:05

@tundrazuzmo:
"kicsit "nemzeti" érzéseim vannak"
nem nemzeti érzéseid vannak hanem információhiányod.

"ki nem sz*rja le a hitelminősítő pampogását?"
1: a hitelminősítő nem pampog, neki kajak mindegy, hogy mi van itt mo-n, gyurcsány vagy orbán. neki annyi a dolga, hogy az ügyfelei számára ajánlást készítsen arról, hogy hova érdemes vinni a pénztet. Te mi alapján döntenél arról, hogy pl Botswanában vagy Ruwandában fektess be egy kis pénzt? Fellapoznád a helyi újságot? Igénybe vennéd a helyi viszonyokat jobban ismerő hitelminősítő ajánlatát és aszerint döntenél. (bizonyára hihetetlen dolog elképzelni, hogy vannak akik nem csak országon belül bizniszelnek...)
2: ebből kifolyólag pedig Kósa Lajoson kívül egészen sokan figyelembe veszik az ilyen hitelminősítők ajánlásait. Mint amikor töltöd ki a totó-t, tippmixet.

"Lehet (nem biztos, még itt is vitatkoznak rajta a "szakértők"), hogy kevesebb pénzem lesz."
ezen nem kell vitatkozni, ez matek, az meg eléggé egzakt: lesz akinek kevesebb lesz és van akinek több. A gond csak az, hogy a beígérttel ellentétben azoknak lesz kevesebb akiknek eddig se volt sok, és azoknak lesz több, akiknek eddig is sok volt.

"Lehet, hogy egy pár öltönyös baromarcú ferde szemmel néz majd az országra."
süt a proletár provincializmus... aki öltönyt hord az baromarcú? Mert neked nincs, vagy miért?
Amúgy, hogy van ez? Egyszer lélektelen a nemzetközi tőke és érzelmek nélkül cselekszik, máskor meg ferde szemmel néz, meg rosszindulatúan áll hozzá a kormányhoz?
El kéne dönteni...

"De én jobban érzem magam, amikor látom, hogy nem nyögünk az IMF újabb sarcára várva."
Ennek mindenki örülne csak ez nem kívánságműsor, egészen basic cselekvéseket kell végigvinni. Csak idehaza ezeket az érdeksérelmeket senki sem vállalná be, mindenki asszondaná, hogy ne a nyugdíj legyen kevesebb, ne a tanárok fizetése legyen kevesebb, ne az egészségügyre legyen kevesebb, stb de a benzin legyen olcsóbb, a nyugdíj legyen több, stb.

"És jobban fogom magam érezni, amikor újra lecsökken az államadósság a 2002-es szintre."
Mindenki.

"Én egy nemzetHEZ szeretek tartozni, és nem bankokNAK!"
A nemzethez tartozásod a magánügyed, mármint, ha annak érzed magad akkor ezen nem tud változtatni semmi más külső tényező. Ha viszont nem érzed magad ahhoz tartozónak, akkor a többi csak a saját bullshited.

aliglajos 2010.12.08. 11:28:13

"Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül. A sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség."

No, ki mondta, hogy ilyenkor gazdaságpolitikai fordulatra van szükség?

devuscka 2010.12.08. 11:28:49

@csi szi:
Persze visszamenőleg, mert ezek a szuperzsenik már megalapoztak neki. Akkor lehet visszamutogatni. ('bokroscsomag' szuper hatásai)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:29:16

@devuscka: Jajistenem.

Az ajemef nem tárgyal kamatról, küülönben is, az meg folyton változik, aktuális mértéke az ajemef honlapjáról leolvasható. Ezt a hisztit annak idején már lejátszotta a magyarnemzet, akkro sem volt értelme:

vg.hu/gazdasag/vg_online/gazdasag_-_belfold/090103_imf_254510

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:30:23

@Zoli 29: azért kellett kamatot emelni, mert nem vettek állampapírt. Ez a köze van hozzá.

moophlander 2010.12.08. 11:30:50

Amikor patkányok dézsmálják a gabonámat, nehogy már az állatvédők akarják megtiltani az irtásukat!

hattyú 2010.12.08. 11:30:57

Mit is akar nékem mondani ez a blogbejegyzés? Első olvasásra viccnek tűnt, újra elolvasva pedig picit olyan érzésem támadt, mintha arról akarna meggyőzni, hogy ha mostanáig az egyik vezető párt 8 éves ámokfutása jó volt nékünk, akkor a jelenlegi vezető párt fél éves ámokfutása az már igazán semmiség. Sőt! "És?" A cinikus "és"-t ott a végén eléggé érdekes (biztosan csak vicc), aki pedig próbál boldogulni és kimaradni a pártoskodásból az ilyen cinikus "és"-ek miatt szív ebben az országban már 20 éve, ahol hol az egyik nagy párt rajongói, hol a másikéi tapsolnak és hurráznak azoknak az idiótáknak, akik nem képesek a dolgukat végezni a politikában és még csak az alapjait sem voltak képesek megteremteni a minimumát egy olyan működő gazdaságnak és államnak, mely elfogadható és fejleszthető lenne, nem pedig mindig csak foltozgatnának és érdekek mentén rabolnának már 20 éve. Jó tapsolást és jó vállvonogatást mind a Fidesz, mint az MSZP rajongói köröknek, a saját anyagi és szellemi tőkét már 7-8 éve eltapsoltátok (szellemi alatt értsd azokat akik elhúznak külföldre és elviszik az "agyukat" innen a francba), eltapsolják a hitelt is, Magyarországból pedig egy jellegtelen, szürke negatív példát csináltak. Jó tapsikolást és vállvonogatást.

andrush 2010.12.08. 11:31:10

Az én következtetésem az, hogy ezek szerint semmi értelme nem volt a fülkeforradalomnak, mert ugyanott tartunk. Sőt, ezt a bravúrt a szocik már vagy tízszer véghez vitték!

Mérges 1234 2010.12.08. 11:31:41

Előrebocsátom, hogy útálom, hogy 8 éven át elkúrta a kormány, ezért mostanra a mozgásterünk beszűkült.

De szerintem a mostani kormány is szar úton jár, erre számtaelan bizonyíték van.

BUX index: 2010. 04. 15: 24.893
BUX index: 2010. 11. 07: 21.707

Azt akarom mondani, hogy a világ nem jó vagy rossz, ha valaki bírálja a kormányt nem azért teszi, mert komcsi, libsi, zsidó.

A korábbi kormány hibája nem hitelesiti azt, ami most van.

Sajnos tényleg be fogjuk szopni 3 év múlva, ha nem változik valami. Ennek ellenére örüljünk, hogy az MSZP ki lett lőve, de közben törekedjünk arra, hogy a mostani kapitány jól végezze a dolgát.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az irány rossz, ezen nincs mit szépíteni.

Ettől függetelenül a Gyurcsánynak is a kurva anyját.....

theneverlate_Wizard 2010.12.08. 11:32:21

@politicus:

Az a baj a cikkel, hogy nem említi az itt már korábban szereplő problémát...
lényegében "mindegy" hogy hányszor minősítik le Mo-t, amíg befektetésre ajánlják az országot (alacsony valószínűségét látják az államcsődnek). Ekkor csak mérsékelten magasabb kamaton veszik meg a befektetők az államkötvényeket (arányban a kockázat növekedésével ~ erre jó jelzőszám a cds).

Azonban, ha átkerülünk a befektetésre ajánlott kategóriából a spekulatív kategóriába (nagyobb a valószínűsége az államcsődnek), akkor többféle, jellemzően nagy vagyonnal rendelkező külföldi alapoknak (pl nyugdíjalapok) előírás szerint el kell adniuk a magyarországi befektetéseiket, mérlegelés nélkül. Ugyanis nem tarthatnak nem befektetői kategóriájúnak minősített eszközöket (aka ne spekuláljanak a nyugdíjasok pénzével).

ez a probléma, hogy onnantól nagyon nehéz lesz (drága) külföldi befektetők találni, aki kölcsönadja a pénzét, hogy mi abból nyugdíjat fizessünk, mert onnantól csak a spekulatív tőke jön/jöhet...

így pedig akár EGYETLEN további leminősítés is nagyon drága lehet az országnak (a Moodys vagy S&P-től, náluk negatív kilátással a legalcső szinten állunk, a Fitchnél eggyel magasabban)

így, míg egyetlen leminősítés - ha azt mondjuk a strukturális reformok okozta megnövekedett kockázatok (sikerül-e az átalakítás) miatt történik tényleg "na és", az utóbbi esetben komolyabb, és főképp drága probléma lehet. De szerintem nem kerül sor a döntő lépésre, amíg az év elején nem rukkol elő a kormány a beharangozott strukturális átalakításokkal, megszorításokkal.

gC 2010.12.08. 11:33:09

Azt azért érdemes tudni, hogy egy sima leminősítés befektetési kategórián felül nem olyan borzasztó dolog, de hogy mindenki értse bóvli kategóriába átkerülni, kb. olyan mintha valakit egyszer csak BAR listára tennének. Ez a mutatvány 2,5 éves átlagos államadósság futmidővel, 80% körüli államadóssággal, magas lakossági devizadóssággal nem az ugyanmár kategórába tartozik mint ahogy azt a kedves posztoló beállítani próbálja...

tolsztoj 2010.12.08. 11:33:56

@is:

Nem foglaltál te össze semmit, csak hablattyolsz itt hülyeségeket - mi az a szar Moody s? - idióta naplopók, érdemleges munka nélkül - én is szeretnék pénzt kapni semmiért - probléma nélkül tudna akármelyik imbecil minősítgetni, elég behívni az utcáról akárkit - micsoda marha "szaktudás" kell már ehhez - azt csinálják amit a globalogazdi mond nekik - baszogassátok már egy kicsit a magyarokat - ennyi az egész.
Nehogy már azt higgyük, hogy emögött komoly tudás van - seggberúgnám az összes "minősítőt" hogy csak repednének...

Studt 2010.12.08. 11:34:16

Gyűltsünk aláírást ilyenre:
Több lenne mint 2.7 milló
Ez már népszavazás akár akarják akár nem-És ki kell juttatni minden külföldi újságnak, kormánynak:
1. Nekem nem min. elnököm Orbán Viktor
2.Nekem ez nem Köztársaságom kormánya. Ez csak a Fidesz TÁRSASÁGÉ.
3. Nekem nem közt. elnököm, a Nemzeti Hazug Orbán által kijelölt Schmitt Pál.
4. Nekem ez nem demokrácia, hanem Viktatúra, ezért követelem a Parlamentet feloszlatni! -és a Bajnai kormányt mindenválasztás nélkül kompletten visszaállítani a Köztársaság
kormányának helyére.

.............
aláírás

dec.14 én átadom az illetékesnek javaslatként!

Janovszki Zsolt 2010.12.08. 11:36:03

áááá bazmeg, a világválság KÖZBEN leminősítés vs. amikor már az nincs, az azért messze nem ugyanaz. Amikor nem a bóvli határán vagy, akkor egy leminősítés az olyan, mint amikor mész 100-al, 50 méter a fékút, és 60 méterre van a betonfal. Tényleg nem vészes.
Amikor a bóvli határán vagy, és kockáztatod a leminősítést, az olyan, hogy tudod, hogy 60 méterre van a betonfal, de te nem fékezel 100-ról biztonságosan az 50 méteres fékúttal, hanem gyorsítasz, mert ugye nem kizárt, hogy meg tudsz állni. (ie 7 méter alatt gyorsulsz fel kb. 102-re, ahol 52 méteres a fékút, és ha minden jól megy, akkor még mindig maradt egy métered a következő játékra) Most már csak a drukkolás maradt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

Zoli 29 2010.12.08. 11:37:11

@Humperdickk:

Már hogyne vettek volna állampapírt? Az elmúlt hetekből egyetlen aukcióra emlékszem, amikor az ÁKK úgy döntött, hogy a tervezettnél kevesebbet értékesít, mert túl magasak voltak a hozamok, de ez nem bizonyult tendenciának.

Tündér_Lala 2010.12.08. 11:38:07

A leminősítéssel foglalkozni kell, mert pénzbe kerül. Csaba professzornak igaza van, sokkal nagyobb gondot kell fordítani eredményeink kommunikálására, azok megismertetésére a pénzpiaci szereplők körében is.

Aki azt mondja, hogy azonos kategória a 2008-as leminősítés a mostanival, az gondolkozzon el azon, hogy akkor az államhátartási hiány 12% volt, a GDP csökkent, míg most a hiány 3,8% és a tervek szerint tovább csökken, a GDP növekszik, a külker mérleg javul. Azért a helyzet ismeretében azért mégsem azonos kategoria a kettő.

A Kárpátok Ostora 2010.12.08. 11:38:21

@politicus: Jogos. Folyamatosan elfeledkezünk azonban egy jelentős különbségről. Az MSZP mindig ilyen-olyan érdekcsoportok, ha úgy tetszik maffiaklánok nehezen kezelhető halmaza volt és még a legjobb törekvéseket is belülről fúrták meg elsősorban, nem is beszélve az SZDSZ-ről. (Ez persze nem menti Gyurcsányt, de ha már hasonlítgatni akarunk, figyelembe kell venni minden tényezőt.)
A Fidesz viszont egy parancsszóra haptákban álló szavazógép, ahol senkinek nincs egy szava sem, ha 180 fokot fordul a politikai irányvonal, plusz kétharmada van, így Orbán egy személyben simán felelős mindenért, ami az országban történik.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:38:33

Összefoglalva: teljesen mindegy, hogy mekkora köcsögök ezek a minősítők. Nem értek hozzá, mittom, lehet, tényleg köcsögök. De jelenleg ezek a köcsögök mondják meg a tutit a többi köcsögnek: hogy mibe fektesse a pénzét. És ha azt mondják, hogy nincs hosszútávú koncepció, fenntartható gazdaságpolitika stb., azzal azt SUGALMAZZA, hogy ne vigye oda senki a pénzét, mert lehet, államosítják azt is. És akkor a pénzesköcsög majd máshova viszi. Mondjuk a szomszédba. És akkor mi becsődölünk. Ez MINDENTŐL (ajemeftől, gyurcsányitól stb.) függetlenül igaz, úgyhogy (ahogy a posztoló sem tagadja), lesz szíves a zorbán most már csinálni valamit.

Na, további jókat.

vajdasagi 2010.12.08. 11:38:54

@Doubledecker: Nagyon korrekt összefoglalása ez a helyzetünknek és a lehetőségeinknek. Az eredeti cikk pedig baromság.

pannonfunk 2010.12.08. 11:39:03

@Humperdickk: Te mondtad, hogy nem tetszik az új adórendszer. Ha gondolod, fizess be több adót, mint amennyit kellene, ha nem akarsz a kormánynak, akkor osztogassad el a szegények között, ha már annyira sajnálod őket. Aztán ha elosztogattad a pénzed, és azt látod, hogy a szegénység még mindig ugyanakkora, ellenben neked sincs egy kanyi vasad se, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy esetleg ha munkát, tanulási lehetőséget kínálnál a szegényeknek segélyek helyett, akkor azzal mindenki jobban járna. És ha eljutsz egyszer eddig a pontig, akkor revieálhatod a tervezett adórendszerről az állásfoglalásodat...

Mérges 1234 2010.12.08. 11:39:16

@tolsztoj:

Szerinted van ez így, mert ezt akarta elhitetni veled a jobboldal éveken át.

Persze van ebben egy csöpnyi igazság, de csak csöppnyi.

Ezek a minősítők megnézik a kormányok intézkedéseit, a költségvetést, számolnak osztanak szoroznak.

És ez alapján minősítenek.

Persze nem tévedhetetlenek.

De többet értenek a gazdasági folyamatokhoz, mint Matolcsy. Sajnos.

Nem kell bedőlni a kormány hülyeségeinek minden esetben, itt van ez a nyugdíj eltözsdézés is.

A manuypokm eltözsdézték a pénzünket, de azért kivehetjük a hozamot készpénzban (mármint az infláció feletit).

Persze megint az van, hogy a világ nem fekete vagy fehér, volt és van baj a manyupokkal.

Csakhogy egyre inkább látszik, hoyg a kormány sem tévedhetetlen.

MarbleC 2010.12.08. 11:39:38

@Humperdickk:

Le vagytok maradva. Az idei választási plakátokat már az aranyhajó kft. intézte.

Mi lesz 4 év múlva? Platinahajó?

A Kárpátok Ostora 2010.12.08. 11:40:18

@tolsztoj: Te bányász vagy, vagy kohász, esetleg őstermelő?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:42:16

@Zoli 29: tehát volt ilyen eset.

Mindegy, ne ezen vitázzunk: a közgazdaságtud. nagy lutri, a meteorológia is egzaktabb nála... Sok minden lehet sok minden miatt, de hidd el, ha átkerülünk a bóvliba már nem fogja érdekelni a bécsi elemző véleménye senkit sem. Ez van.

Robinzon Kurzor 2010.12.08. 11:42:45

Na, kérem, az van, hogy össze tetszik keverni a szerző bácsinak (is) két különböző dolgot.

Egyfelől az egyes leminősítések okát, felelősét és hatását.

Másfelől az egyes leminősítéseknek a politikai szereplők általi fogadtatását.

És ha az utóbbiból, annak is egy nagyon átlátszóra sikerült, egyoldalú válogatásából próbál valaki következtetést levonni az előbbire nézve -- akkor abból ilyen silány minőségű dolgozat lesz.

Ha már, akkor megállapítható, hogy minden leminősítést az aktuális ellenzék nemzethalálnak, az aktuális kormány pedig a zágson tipikus esetének igyekszik feltüntetni.

Ami szintén megállapítható, hogy a leminősítések olyan gazdaságpolitikai lépések eredményei, ami az adott állam hosszútávú fizetőképességének romlását jelenti.
Ez lehet egy gyurcsányi elkúrás, de lehet egy "győztes" népszavazás vagy egy kétharmados közgazdasági forradalom is.

És még valami a hitelminősítőkről, pontosabban hitelességükről, egészen pontosan a hibáikból levont következtetésekről:

Sokszor tévedtek, de mindig csak az egyik irányba -- olyan még nem volt, hogy egy leminősítettek volna egy amúgy alacsony csődkockázatú országot.
Ezt is észben kéne tartani.

pannonfunk 2010.12.08. 11:43:38

@Humperdickk: A kamatemelést elsősorban az inflációs politika határozza meg. Persze, lehet azért is kamatot emelni, hogy vegyenek állampapírt, de ha megnézed a monetáris tanács állásfoglalását a kamatemelésről, akkor az inflációt fogod ott látni, nem az állampapírt.

moophlander 2010.12.08. 11:47:45

@Doubledecker: Ha valaki folyamatosan azt hangoztatja, hogy a hűtő 50%-ban tele van és ebből ezt és ezt fogok főzni, más meg azt mondja, ebből ő jobbat főz! Rászavaznak, mert ő jobb főzetet igér! Aztán kinyílik a hűtő és nincs benn semmi, sőt még a szomszéd is csönget, hogy amit kölcsönadott kaját, ideje lenne visszaadni! Akkor most ne már, hogy azt hibáztassátok aki jót akart főzni, csak nem láthatta a hűtő tartalmát! Annak kell szétbaszni az agyát, aki hazudott a hűtőről!

Zero_Toleransz 2010.12.08. 11:49:06

"leminősítettek, és?"

kedves szerző, görgess egy kicsit fentebb, és olvass bele a saját írásodba.

"Az S&P 2009 márciusában lépett újra, ekkor Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságát minősítette le. <b>A forint gyengülni, a tőzsde esni kezdett a hír hatására.</b>"

Tehát gy.k.: a leminősítés nem jó. Ha leminősítenek, akkor drágábban kapunk kölcsön, és mivel a költségvetés mindig deficites, kölcsönökből élünk. Ha szerinted ez irreleváns, akkor fordulj orvoshoz.

Attól még, hogy ez a mondatod:
"miközben a kormány hurráoptimista vagy esetenként ellenzékgyalázó nyilatkozatokkal próbálta elütni a rossz hírek élét. "
akár most is született volna, jelent bármi különbséget, hogy éppen melyik tróger banda mondja/csinálja ugyan azt? Jobb lesz-e most bármivel is a helyzet attól, hogy semmi sem változott? Ugyan azok a hazugságok repkednek.

Ha neked így jó, tartsál otthon struccot, jól megértitek majd egymást. Ha jön valami visszajelzés külföldről, gyorsan dugjad be a fejed a homokba és minden oké lesz.

Mire kihúzod, kis szerencsével majd épp Selmeczi Gabriella mondja el neked az okos érveivel, hogy miért lesz nagyon szép és jó minden.

devuscka 2010.12.08. 11:51:36

@Humperdickk:
Rendben.
Akkor mennyi is az annyi?
a cikkedből:
"Mindezek alapján a készenléti hitelkeretből novemberben lehívott 4,2 milliárd SDR nagyságú első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék - emlékeztetett Pichler Ferenc. A készenléti hitel 17 hónapig, 2010. márciusáig vehető fel. Törlesztése 27 hónap után válik esedékessé. Törleszteni negyedévenként 8 egyenlő részletben kell.
"novemberben lehívott 4,2 milliárd SDR nagyságú első részlet kamata" (4,2mrd!után)

Mennyit hívtak le eddig:

"2008. novemberében a nemzetközi intézmények Magyarország számára 20 milliárd euro hitelkeretet bocsátottak rendelkezésre, amiből eddig 14,1 milliárd eurót hívott le Magyarország."

www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/53EE9F54CF15B407C12577340042DF02?OpenDocument

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:52:25

@pannonfunk: te most mit akarsz tőlem? Mit kóstolgacc? Rendesen adózok havi 280 után, meg fizetem a kurvamagas járulékokat, mint vállalkozó is fizetem az evát, megtakarítok havi 20-at öreg napjaimra, kocsilízingen kívül más adósságom nem van és eltartok (egyelőre) két gyereket... Még mit kellene tennem? Szokok adni a koldusnak is. Hogy a penetráns kurva isten faszába kínáljak én "munkát, tanulási lehetőséget kínálnál a szegényeknek"? Havio nettó 150-ből, ami most majd 170 lesz? Vegyek fel egy takarítónőt? Ugye nem azt akarod mondani, hogy a nálam gazdagabbak majd tömegével fognak adakozni hálából? A béemvésköcsög, aki minap leszorított majdnem az útról, mert rövid volt az előzésre szánt távolság?

Ha meg kevesebb adót fizetek, mint tehetős gyermekes, mijafaszomból lesz munka, tanulási lehetőség a szegényeknek? Legyek szarják össze?

Vagy sok adót fizetünk és elköltjük ÉRTELMESEN, vagy nem fizetünk sokat és nem költünk el semmit értelmesen. A több adó meg nem a felső 10 ezer munkavállaló adócsökkentéséből fog megvalósulni, hanem pl. az adómorál javításából. De mondjuk az nem ösztönöz senkit sem adózásra, magasabb jövedelem bevallására, ha elveszik az mnyp-s megtakarítását.

Mindegy: a kormány jelenleg a "nem tudja a jobb keze, hogy nincsen is neki bal" fázisában van. Koherens gazdaságpolitika, az hiányzik, ahogy a posztoló is írja. Meg ahogy a múdiz szerint is van.

Ringlósztár 2010.12.08. 11:54:00

És?
Itt senki sem emlékszik úgy, hogy ezekre a leminősítésekre bárki is büszke lett volna.
A fidesz konkrétan (és nagyon helyesen) ekézte is a kormányt, most is ez történik: ekézik a kormányt, mert megérdemli.
Vagy az fáj, hogy a fideszes kormányt is lehet ekézni?

tundrazuzmo (törölt) 2010.12.08. 11:54:26

Az én olvasatomban a leminősítés azt jelenti, hogy az ország adósságait drágább lesz finanszírozni. De miért is keletkezik az adósság? Hát azért, mert az államháztartási hiányt így tudja a kormány finanszírozni.

Mondja meg nekem a szakértő: melyik a rosszabb?
2006-os kb. 9%-os hiányt finanszírozni A2 kategóriából, vagy a
2010-es kb. 3,8%-os hiányt finanszírozni Baa3 kategóriából?

Arra is várom a választ, hogy vajon milyen "szörnyű" következményei lesznek itt 2-3 év múlva a 3% alatti államháztartási hiánynak?

szemtanú 2010.12.08. 11:54:29

Azért arra a Baa1-re is el kellett juttatni az országot, előtte még 7 osztály áll! Most, hogy egy leminősítéssel veszélyes zónába kerültünk, arról a megelőző leminősítéseket okozó gazdaságpolitika tehet leginkább. Persze ez nem menti a Fidesz katasztrofális kommunikációját ezen intézmények felé, mert, ha igaz, hogy jövő tavasszal elkezdik a strukturális reformokat, akkor ezt bizony közölni kellene a hitelezőinkkel is.

Mérges 1234 2010.12.08. 11:55:35

@moophlander:

Egyetértek.

Csak az a baj, hogy a Viktorék pontosan tudták, hogy mi van a hűtőben. Ezt már többször be is ismerték, és csontvázat sem találtak.

Amúgy, mint mondtam, én örülök, hogy a régi bandát elzavarták, akár szét is baszhatjuk az agyukat.

De jó lenne, ha nem csak azzal volnánk elfoglalava, hogy hogyan verjük szét a régi bandát, hanem az új mégiscsak főzne valamit közben.

Aztán meg attól, hogy kiderüólt, hogy a régi szakács egy kontár, még sajnos nem válik egyértelművé, hogy az új nem az.

Vegyük észre, hogy a Matolcsy örült, és ezt még a jobb oldaoon is belátták sokan. A fidesznek is jót tenne, ha kerítene a helyére valakit, hát még az országnak.

Zoli 29 2010.12.08. 11:56:01

@Humperdickk:

Nem a bécsi elemző véleménye a lényeg, hanem a piaci reakciók, azokat pedig már kiveséztük.

Dub hadnagy 2010.12.08. 11:56:07

@devuscka: Ez a Bajnai-kormány előtti időszak, a Gyurcsány-kormány végnapjai, én viszont 2010 elejéről írtam.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 11:57:26

@Humperdickk:

Minimum érdekes a hozzáállásod. Az elmúlt 8 évet a kormányzat és ellenzék közös bűne jellemezte, azaz a Fidesz is nyakig benne volt az elkúrásban. Na, tudod ilyenkor szoktam el sem kezdeni a vitát, mert ez már olyan nívón aluli, mint az izraeli pénzekkel való dobálózás.

De!
mandiner.blog.hu/2010/12/08/leminositettek_es/fullcommentlist/1#c11821141

ebben a kommentedben alig negyed óra elteltével viszont már sehol nincs szó közös felelősségről. A Fidesz a hibás az elmúlt 8 hónapért (6 az egyébként, de mindegy).

Én egyébként az utóbbi filozófiájával értek egyet (nem a tartalmával). Ill. csak részben. Az egészen biztos, hogy a kormányzati cselekvésért a kormány a felelős és nem az ellenzék. Az elmúlt 8 hónapért az Orbán, az elmúlt 8 évért a Med-Gyurcs-Bajn- kormányok. (Erről már az előző kormány idején is hosszasan próbáltam győzködni az idelátogató akkori kormánypártiakat, kevés sikerrel.)

De nem tekinthetünk el attól a helyzettől, amit egy kormány az elődjétől örököl. Ahogy 2002-ben is adott volt a költségvetési mozgástér, úgy 2010-ben is az. Csakhogy nagyok a különbségek (ahogy a világgazdasági helyzet is értelemszerűen más). Ebben a mozgástérben kell a kormánynak a helyét megtalálnia. Ez az, ami nem sikerül neki. De hogy nagy a baj, az vitathatatlan. Hiába mondta Oszkó Péter, vagy Bajnai, hogy tartható a költségvetés, láthatóan nem az. Hisz ha az lenne, a kitűzött ktsvetési hiányt is tartani lehetne pluszadók nélkül, de nem lehet. Így aztán a kormány mindenfajta koncepció nélkül szed be pénzt onnan, ahonnan csak tud (miközben a kiadásokat nem faragja..). Szerintem totális tévedésben van, én a magam részéről nem hiszek "az Orbán Viktor megváltja a világot és új közgazdasági paradigmát vezet be" típusú gondolatokban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 11:57:31

@pannonfunk: így van, ezért mondtam, hogy a közgáz lutri. Lehet, hogy nincs is összefüggés. Lehet, hogy az mai hurráoptimalizmus az oka. De ez mit változtat azon, hogy a bóvlit nem veszi a kutya se?

yanchi345 2010.12.08. 11:57:51

"2008 márciusában a Standard & Poors (a népszavazást követően) stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén adósosztályzatának kilátását." - ezért is nyilván Gyurcsány a hibás, ő erőltette a népszavazásokat, ami a stabil pálya reményét is messze űzte Magyarországtól.
Egyébként meg kellene lassan írni azt a cikket is, amiben kifejted, hogy Lopnak, na és? Ez meg az meg amaz a szoci is lopott, sőt, a szoci kormány alatt volt fideszes is, aki lopott, tehát az is a szocik sara. Vagy már készen van, a fiókban várja, hogy elő kelljen húzni?

moophlander 2010.12.08. 12:00:12

Ja, persze lehet, hogy jobban értenek a gazdasághoz a minősítők, de nem az alapján minősítenek! Pusztán az érdekek alapján minősítgetnek! Kurva jól látták az ír gazdaságot is, mi? Ódákat zengtek az ír csodáról! Miért is? Hogy akik őket is pénzelik, jót szakíthassanak rajta! Ja, hogy beledöglött egy ország nem egészen 4 hónap múlva a kurva jó minősítés után!Az nem számít! Lóvé lenyelve! Ennyit a minősítőkről!

1/3 2010.12.08. 12:02:24

Ezt most saját kútfőből írtátok, vagy a központból küldték le ?
Szánalmas erőlködés, hogy a szakmai hozzá nemértést és a rutintalanságot, arroganciával és az elődök impotenciájával akarjátok kimagyarázni.
A múlt rendszer agitproposainak szánalmas utódai vagytok.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 12:03:35

@hattyú:

Ez a cikk nem győzköd. Senkit. Semmiről. Pláne arról nem, hogy ha az elmúlt 8 év jó volt, akkor a mostani 6 hónap is.

A cinikus "és"-ről még egyszer: ez csak annyit jelent, hogy akkor se, most se számít, egetrengető változások a költségvetési politikában nem következtek be, ill. ha igen, akkor nem ennek a hatására. Egyébként a na és? horngyulai találmány.

Bár én nem az általad értelmezett keretben írtam le az "és"-t, most elolvasva, ez is kiolvasható belőle. A szándék nem ez volt, nyilvánvalóan.

tolsztoj 2010.12.08. 12:03:57

Az okosabbaknak ajánlom (a hülyéknek úgy sem segít):

Az amerikai pénzügyminisztérium még szeptemberben javaslatot tett arra, hogy a nyugdíj-megtakarításokat is bevonja a költségvetés finanszírozásába és az államadósság csökkentésébe. Az Obama-kormány terve szerint a nyugdíjalapokat köteleznék arra, hogy az általuk kezelt pénzek meghatározott részét amerikai állampapírba fektessék. Ez végső soron a munkavállalói (401k) és a munkáltatói (IRA) nyugdíjrendszer államosítását jelentené - írja a Market Oracle.

A magyar nyugdíjmentő csomaggal példálózó szakértő szerint a két ország költségvetési helyzetét, illetve adósságállományát összevetve jól látszik, hogy az USA helyzete aggasztó, a nyugdíj-megtakarítások államosításának veszélye pedig nagyon is valós. A Market Oracle figyelmeztet: bár a két ország befektetői megítélése jelentősen eltér (a Moody's a magyar állampapírokat mindössze egy szinttel a bólvi kategória felett tartja számon, míg az amerikai államkötvényeket kiváló befektetésnek minősíti), a két ország pénzügyi helyzetének összehasonlítása nem indokolja az USA iránti hitelminősítői bizalmat.

így kell komolyan venni a Moody s-t

iovianus 2010.12.08. 12:04:38

Így van! Amiért az előzőek elcseszték, a mostaniaknak is lehet!
Ez a magyar virtus!
Egek...

bread 2010.12.08. 12:06:29

Ki az ördögöt érdekel, hogy az előző kormány alatt mi történt? Most a fidesz van kormányon, nem az mszp.

Az a baj a hűséges szavazókkal, hogy - a poszt szellemében - állandóan azzal jönnek, hogy "nade a másikkal is ez történt". Bazz, ezért váltották le őket. Nem mutogatni kell, hanem dolgozni. Jól. És ez nagyon nem megy egyik oldalnak sem.

1/3 2010.12.08. 12:06:40

"Leminősítettek, és?"

És semmi, csak minden drágább lesz.
Nagyobb ütemben fog nőni az infláció mint a központból kapott júdáspénz értéke. Te is észre fogod venni ha nem most akkor 2 év múlva.
Szellemileg és erkölcsileg is törpék vagytok.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:09:00

Vajon meddig akar még az Orbán-kormány "komcsizásból " megélni ??????????
Azok, akiknek a 2/3 - ot köszönhetik , vajon ezt várták ???
És meddig tűrik ????

Hoppázó Beléndek 2010.12.08. 12:11:03

no, gereblyés paraszték csődbe vitték az országot 4 hónap alatt.

vagy ezt már nem kell mantrázni,h a gereblyés paraszték viszik csődbe az országot?

de most komolyan, lassan a mandiner az egyetlen fideszmosdató blog. kár érte. amíg a szocikat fikázták, még szórakoztató volt. most már kezd roppnatmód szánalmas és kínos lenni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:12:19

@politicus: az a különbség, hogy az előző nyócévben nem volt kétharmad, hogy még az alkotmányt is megmódosítsuk, ha beszól. És nem lehetett mindenhova pártembereket ültetni sem. Most van kétharmad és mindent lehet, lett is.

Ehhez képest a töketlenkedést nem lehet a szocikra tolni. Egyetlen példa: az eü- és a felsőoktatási reform megbukott például azért, mert nem volt rendesen kidolgozva, de EFFEKTÍVE, valójában azért, mert az Alkotmánybíróság szerint a költségvetésről nem, de a költségvetés egyes tételeiről (brrr...) lehet népszavazni. Ezzel szemben mi van most pl. az mnyp-ral: marhára nem volt és most sincs ez a "reform" sem előkészítve (egyéni számlák hogy lesznek, mire lesz fordítva a lóvé), de az sem baj, hogy alkotmányellenes más emberek magántulajdonát elkonfiskálni. Az (egyébként is "felstumpfolt") AB nem pofázhat immár, de a vívóember (cpoyright by idelle) úgyse küldi oda a törvényt, és a (fideskompatibilissá tett) OVB szerint meg az emberek úgysem értik a legegyszerűbb magyar kérdéseket sem, ha benne van a "magányugdíjpénztár" szó vagy annak valamilyen ragozott alakja, így népszavazás sem lehet. És most a szocik szenvednek csak, a jobbiknak mindegy, mi van a "zsidók pénzével", más párt meg nincs a porondon (hagyjuk az elempét...). Most nincs kire mutogatni: akkor volt.

Ez a különbség. Utáltam, hogy a fidesz nyert, és nem azért, mert "balos" vagyok. (Libsi, ha nagyon muszáj, de inkább ne legyen muszáj...) Azért utáltam, mert tudtam előre, hogy ez lesz. Hogy el fogják cseszni. Mert nem csak azért nem mondták meg a programot, hogy ne legyen támadási felület. Basszus, ezeknek nem volt lövésük sem. Csak mennek bele a ködbe, hátha van ott valami. A szakadékon kívül.

moophlander 2010.12.08. 12:13:00

@1/3: Tudod, ha valaki tolvaj, hiába RUTINOS, attól még nem lesz jó ember! A szakmai hozzá nemértésről meg pont a szocik, sógor-koma-jóbarát alapon kiosztogatott, ide-oda cserélgetett, (ha már nyalunk, nyaljunk csontig elvü) egymás elvtársai tudnak remek példákat adni! Nem azt mondom, hogy ez most aztán a tuti-fasza, de klasszisokkal jobb mint amit szoci-libsi kúrópáros bármikor is csinált!

pannonfunk 2010.12.08. 12:13:58

@Humperdickk: Ad egy, szerintem higgadjál le egy kicsit, mert ha az ember felnyomja az agyát, gondolkodni sem tud, meg mások gondolatait se befogadni. Cserébe én is megigérem, hogy visszaveszek egy picit csipkelődős stílusomból, ha ez annyira zavar. Áll az alku?

Szóval, elsősorban a 280 kiló nettó fizetéseddel nem vagy gazdag, bocs, hogy kerek perec megmondom, nyilván nem neked kellene a szegényeknek munkát, tanulási lehetőséget adni. Nem is a BMWs köcsögnek, aki valószínüleg ugyan gazdagabb nálad, de a pirori valószínüleg a vezetési stílusa ugyanaz, mint az adózási morálja. Azoknak kellene munkát, tanulási lehetőséget adni, akik tényleg magas színvonalon képzettek, vállalkozást tartanak, és tudnának foglalkoztatni embereket. Persze, hogy ilyenből kevesebb van, de amíg ezek az emebrek gyakorlatilag a teljes bruttó jövedelmükből 40.5% adót és 24% járulékot fizettek, azaz a szperbruttó kevesebb, mint 28%-át kapták meg /(1.0/1.27)*(1- (0.40.5+0.24))/, addig erre nagyon kevesen voltak hajlandók. Most sem sokkal jobb a helyzet, de talán el lehet indulni. abban tökéletesen egyet értünk, hogy ez önnmagában nem elég, kellene koherens, és még fontosabb, kiszámítható gazdaságpolitika. De önnmagában az elképzelés, hogy teremtsünk meg egy középosztályt, mert anélkül soha nem lesz gazdasági fellendülés, alapvetően egy jó ötlet.

A másik a motiváció. amíg az emberek nincsenek rákényszerítve, hogy dolgozzanak, nem is fognak dolgozni. Azt kellene észrevenni, hogy nem siránkozni kellene, hanem tenni a saját érdekünkben. Ha úgy gondolod, hogy Te meg vagy elégedve a jövedelmeddel, akkor persze részedről nem kell tenned semmit. amit nem értek, hogy miért siránkozol, hogy a nálad szegényebbeknek honnan lesz pénzük. Onnan lesz pénzük, hogy tanulnak, és elmennek dolgozni olyan állásba, amivel sok pénzt lehet keresni. A tervezett adórendszer ehhez ad motivációt. Gondolom, abban egyetértünk, hogy a motiváció önnmagában kevés, és ahogy Te is hiányolod azokat a lépéseket, amelytől munkahelyek teremtését várja mindenki, én is nagyon hiányolom. Abban úgy tűnik, hogy nem értünk egyet, hogy motiváció kell. Szerintem kell, és ennek az egyik lépése az adók csökkentése. Mindenki azon sír, hogy mi lesz a legszegényebbekkel, akik nem járnak jól az új adórendszerrel. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy akkor, ha nem változtatnak. Ha nem változtatnak azon, hogy minimálbért keressenek, akkor valóban. Viszont aki változtatni szeretne, ki akar törni a szegénységből, az sokkal jobban fog járni. Az új adórendszerben a befektetett energia, ami ahhoz kell, hogy magasabb fizetésű munkát találjon, jobban meg fog térülni.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:14:24

Nem a Fideszre szavaztam . A választások után úgy voltam vele , nem baj hogy nyertek, hátha jobban fogják csinálni ( bár a 2/3 veszélyeit láttam , de várakozásomon felül "átfestették" a közéletet , pl. az AB és KT lenullázását nem vártam !)------hát nem , nem csinálják jobban, csak másképp és nem látom a "happy and " -et ( hacsak nem a Kft - ben)
Amit Orbán művel----az orosz rulett , azzal az újítással , hogy a hatos tárban nem egy golyó van .....hanem ÖT !!!!!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 12:14:40

@Zero_Toleransz:

Azért nagyon érezni, hogy a szövegértés olyan akadálypálya, amelyet sokan nem tudnak lécleverés nélkül abszolválni.

Az "és" nem arra vonatkozott, hogy én személy szerint leszarom, hogy leminősítettek-e vagy sem, hanem arról, hogy visszatekintve az elmúlt 5 évre, akárhány ilyen eset történt a mindenkori kormányzati politika megpróbálta elhessegetni a kritika élét, kisebbíteni annak súlyát és érdemi változást egyikük sem eszközölt (miközben az ellenzék folyamatosan óbégatott). Így világos már? A "na és" tehát a kormányzati reakciókra vonatkozik. A "na és"-ről írnom kellene egy külön posztot, úgy látom.

Miközben természetesen azt gondolom, hogy a leminősítés rossz dolog. Rossz volt korábban 10-szer és most is rossz.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 12:17:08

@1/3: Navra küldte. Én mondtam is neki, hogy nem elég gúnyos, meg az ellenzéket se ócsárolja, de vállon veregetett és azt monda: jó lesz ez így is, fiatal barátom.

Melee 2010.12.08. 12:17:50

@tolsztoj: Az, hogy a nyugdíjpénztárak a kezelt vagyon x%-át az adott állam állampapírjaiban kell tartsák nem államosítás, hanem állami finanszírozásra kényszerítés. Ez megvan Magyarországon, törvény határozza meg, hogy a kezelt pénz hány %-át kell állampapírban, és ezen összeg hány %-át magyar állampapírban tartani. Az államosítás az, amit Magyarországon tesznek.

Magyarország és az USA pénzügyi helyzete között egy alapvető különbség, hogy az USA-nak sokan rengeteg sok pénzzel tartoznak, amit Magyarország sajnos nem mondhat el magáról. Ez azt jelenti, hogy bár jelenleg mindkettő küszködik folyó fizetési mérleg gondokkal, közép- és hosszútávon az USA helyzete a miénkénél lényegesen könnyebben stabilizálható.

Ennyit a Market Oracle-ről.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2010.12.08. 12:18:16

Leminősítettek, és? Nem kell hogy érdekeljen minket a leminősítés. Ez így igaz. Ugyanis nem nekünk szól, hanem azoknak akik a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, az összevissza törvénykezés, a visszamenőleges adóztatás, a különadók és a magántulajdon meglopása ellenére még mindig akartak volna itt befektetni, mert mondjuk nem olvassák naponta a magyar híreket a töménytelen mennyiségű országelbaszásról. Na ez nekik szól, hogy ne kelljen átrágniuk magukat minden törvényen. kb 3 betűben össze van foglalva hogy kell-e itt befektetni, vagy hogy hogyan áll az ország most. Hívhatjuk BBB-nek vagy Baa3-nak, vagy NEM-nek, vagy FOS-nak, ez a 3 betű kb egyet jelent egy külföldinek. Nem ez a legfaszább hely.

moophlander 2010.12.08. 12:19:07

@kíváncsivagyok: Ez nem orosz rulett, hanem szinte harc! A fegyvert nem a saját halántékunkhoz kell tartani! Tudom, hogy sokaknak azt mondták, hogy ez a jó játék, de hidd el, nem így van! Nem baj, ha 5 lőszer van a tárban, sokkal könnyebb megvédeni magunkat, mintha vész esetben csak egy lenne benn! :)

Melee 2010.12.08. 12:21:41

Megkockáztatom, hogy a központilag vezérelt, illetve önkéntes trollokon kívül, senki nem azért szavazott a Fideszre, hogy az ugyanolyan szarul (ha nem még szarabbul) csinálja a dolgokat, mint tette azt az MSZP.

betegesh_ 2010.12.08. 12:22:21

fideszes propagandablog megmongyaja a frankót, meg

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:23:23

@moophlander: Azért az Orbán-kormány előző 4 éves regnálása adhatott volna némi útmutatást....a választások előtt ?! Érdekes, hogy most hallom megint emlegetni "kajaibrahimot, josziptot-ot , ezüsthajót, országimázst , stb-stb. , vajon a válaszások előtt miért nem emlékezett senki ??? És miért nem volt gyanús senkinek , a programjuk - programnélküliségük ?!

moophlander 2010.12.08. 12:23:32

@Spokesman: Azt jelenti, hogy ebből az országból most nehéz lóvét kirabolni! Mint amikor figyelmeztetik a betörőket, hogy újítottak a riasztó rendszeren! :)

parttalan 2010.12.08. 12:24:28

"Az elmúlt 5 évben a szocialista kormányok idején 10-szer értékelték le Magyarországot."

Ééés??! Arról mi volt a véleményetek? Örültetek neki, vagy ugyanígy hidegen hagyott benneteket, mandineresek?

Ennél nagyobb kétszínű társaság a blog.hu-n nincs is még egy. A cél világos: akár a legátlátszóbb, legócskább szövegeléssel is, de védjük meg a vezért és annak politikáját. ULTRASZÁNALOM!!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:25:24

@pannonfunk: ok, részemről deal. :)

abban nem értünk egyet, hogy a jól keresők jellemzően nem azok, akik munkát adnak. A jól keresők általában multinacionális cégekben, bankokban stb. dolgozó közép- és felsővezetők. Az ő adómegtakarításuk meg nagyrészt exportcikkekre (kocsira, ruhára, borra), utazásra fog költődni, nem befektetésre, munkahelyre stb.

A vállalkozó viszont nem a fizetéséből szok' élni, hanem az adócsalásból, számlázásból. És neki nem éri meg megemelni a minimálbéres fizuját, mert 1(!) %-kal kisebb az szja. És emiatt sem fog felvenni egy ötödik akalmazottat, pláne, hogy nem is kell neki.

Aki esetleg fel fog venni, az a nagyvállakozó. Ezek egy része viszont meg lett büntetve az extraadóval, inkább leépíteni fog.

A lényeg, hogy függetlenül attól, jó-e az egykulcsos (egyébként szerintem jó), túl azon, hogy nem engedhetünk meg magunknak ekkora kiesést jelenleg, amit okoz, tehát nincs meg a fedezete, nem is illeszkedik semmilyen koherens rendszerbe. Azért van, mert megígérték, és jól lehet kommunikálni.

A középosztály meg továbbra is az alsó adósávban van. Az átlagfizetés eddig is, ezután is ezzel adózott. Az most nem sokat nyert...

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:25:51

@moophlander: Ha ez harc , akkor olyanok vagyunk mint a cigány lova......... vajon van esélyünk a világ-trenddel szembe menni ?

mialenyeg 2010.12.08. 12:30:21

Mennyire megszoktuk, hogy nincs értékteremtés, csak pénzek tologatása, igaz? Nyomás járdát súrolni budapesti értelmiség!

bájgúnár 2010.12.08. 12:30:29

@kíváncsivagyok:
Már rég megmondták akkora az adósságunk hogy ebből nincs kiút.Az adósságainkat újbóli hitelekből fizetjük.
Mitől lenne rá pénz?Sem ipar,sem mezőgazdaság ésmár eladható portékánk sincs.Egy vigaszunk van .Az egész világ elvan adósodva.De amig kitudnak belőlünk sajtolni még pénzt addig nemérdekes hányszor és ki minősit le.
Úgyis másirányba fordúlnak a dolgok mert minden nemzet az adósságával küzd.Végre rájönnek hogy minden nemzetnek elsősorban a saját népét kell szolgálni.Az adósságokat vagy leírják egymásnak vagy marad a jó bevált megoldás a háború!

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:30:33

Nem utalásokból, fél-szavakból tudjuk , hogy mit csinál Orbán , Párizsban megmondta kerek-perec : kétesélyes a magyar gazdaságpolitika, veszélyes játék ! Ezzel van bajom , mégpedig azért , mert sem Én, sem azok, akik a szocik galádságai miatt szavaztak rá.....ERRE NEM HATALMAZTUK FEL !!!! Ugyanis szerintem inkább pár év "bokroscsomag" - mint egy nagy csőd , amiben teljesen tönkre mehet az Ország !!!

Bal 2010.12.08. 12:31:01

@moophlander: azért vagyok szolga, mert rögzítettem, hogy a blog orbitálisat csúsztat ezzel az összehasonlítással, és a valóságban a Moody's azt mondja, hogy Orbánék már most olyan rosszak, mint Gyurcsányék négy év alatt? Még csak azt se mondtam, hogy igazuk van...

www.youtube.com/watch?v=hUBAx8jbYNs

"Symbolic of his struggling against reality..."

moophlander 2010.12.08. 12:31:28

@kíváncsivagyok: Te! Ezt a pár nagy dolgot, mint kaja és hasonlók....kb 5-öt,(nem szépek, nem azt mondom),de állítsd már szembe a nap mint nap bebukó szoci-libsi üggyekkel!! Viccesnek hat, ha ezekre hivatkozol! Csak egy balos csalás többet vitt, mint ezek öszesen! Ne szóljon már be valaki a másiknak, hogy szaros a cipője, míg nem nézett tükörbe! Akkor talán látná, ha már nem érzi a szagát, hogy ő maga fülig szaros!

milner 2010.12.08. 12:32:24

egy így nagyon állat :) ha a szocik szarul kormányoztak nyolc évig, főleg az elmúlt 5 évben, akkor senki se ugasson hogy a fidesz is szarul csinálja :)

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2010.12.08. 12:32:29

kinyírták a jogállamot, és?
ellopták a nyugdíjamat, és?
a sajtó száját befogták, és?

OmegaMale 2010.12.08. 12:33:42

@stratez:
A mudiz, a szabványszegény, meg a többi csiri-biri rétingsz elég sokváltozós függvények alapján minősítget. A lényeg, hogy nemcsak azok feketeseggűek, akiknek nem érdemes hitelt adni, hanem azok is, akik nem *akarnak* hitelt felvenni (a befektető a pénzét akarja befektetni több pénzért cserébe, ahol ebből a bizniszból nem kérnek, oda nyilván kár menni, mert nincs erős alkupoziíció). Egy másik input, hogy kell-e politikai nyomást gyakorolni a biznisz megolajozása érdekében (-> a jelenlegi helyzetben ez nem műxik, mert a beépített IMF-függő csicskákat kipucolták, Budapest nem reagál a távvezérlésre :D). Még egy input, hogy kell-e pénzügyi nyomást gyakorolni a biznisz megolajozása érdekében (ez jelenleg még műxik, mert a kockázati felár piszkálásával a mindenkori adósságszolgálat tetszőlegesen befolyásolhat, bármikor lehet még 5 centit nyújtani a rágógumin és a hitel soha nem akar elfogyni, akármilyen kevés van hátra... :S). Ha ez utóbbi nem lenne, akkor minősítésen csak röhögne mindenki, a nulla akárhányszoros szorzóval is nulla.

Ezért a fő irány az adósságállomány ledarálása. Ez mindennek az oka, az alacsony hitelfelárért nyalizni, kb. annyit ér, mint egy dominával - kezében a golyóinkkal - arról egyezkedni, hogy mi hogyan szeretnénk... FAIL. xD

Másrészt a befektetők bizalma ezekben a minősítőkben érthetetlen, a válság óta tudjuk, hogy ezek cégek >szart se< tudnak.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:34:04

@bájgúnár: Márpedig ez lesz , háború : na nem támadunk meg senkit se , de ha nem jön be Orbán gazdaságpolitikája , már csak egy lépése van , megtagadni az államadósság visszafizetését. eddigi politikája tükrében ki gondolja hogy nem teszi meg ??? Na akkor leszünk csak szarban !!!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:34:43

@Bal: igen, azért vagy. És ezen ne vitatkozz, mert elvisz a szalaiannamari.

Nem vicc: tegnap du. a gulyáson már befenyített egy fidesznyik valakit ezzel. Nincs kecmec: együttműködsz vagy nem működsz többet. :)

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:35:54

@moophlander: Baszki......ezzel nyertétek meg a választást , a szocik beszarozásával ! Vagy a tetszetős választási programmal , ami gyakorlatilag nem volt , csak homályos igéretek halmaza ??

pannonfunk 2010.12.08. 12:36:01

@Humperdickk: Várható értéket kell számolni. x% valószínűsége, hogy rajtakapják adócsaláson és jól megbüntetik. Ezt kell beszorozni a büntetés mértékével, és összehasonlítani azzal, amit veszít akkor, ha nem csalja el a munkavállaló járulékát, adóját. Ha még mindig ez utóbbi a nagyobb, fel kell emelni a bírság összegét, és hatékonyabbá tenni az ellenőrzést.

Csak a totálisan inproduktív nagyvállalkozókat büntetik extraadóval, így nem értek egyet azzal a kifogással, hogy node őket megadóztatják, azért nem fognak több alkalmazottat felvenni. Ne a teszkót fejlesszük Magyarországon, mert attól nem fog növekedni a gazdaságunk, hanem a high-tech-et. Ez utóbbit nem sújtják extraadók. (Kivéve részben érintőlegesen a telkommunikációt, annak egy része inproduktív szolgáltatás, a másik része technológia, de annak is a nagyrésze meztelencsöcsű nénis oplogók küldése emelt díjas sms-re, hogy mondjam, attól sem fog a gazdaság fellendülni...).

"A középosztály meg továbbra is az alsó adósávban van. " Sőt, a leggazdagabb is... :P Na, ez most megint csipkelődős, de ez most magas labda volt... :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:37:14

@moophlander: épp az imént számolta ki itten valaki, hogy a foringyengülés miatt hány nokiásdoboz ment már el, amióta a fidesz az úr. Ne erőlködj, kipukkansz véletlen.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:37:23

@Perselus Piton: Pár hét múlva ez a blogbejegyzés így fog kinézni :
és ?
és?
és?

georg 48 2010.12.08. 12:40:51

Az már kurva uncsi, hogy valamelyik zulu törzsfőnök el fingja magát és gyengül a forint!
Az a benyomása az embernek, hogy ez mind nagy duma! A fele sem igaz!
Ám, az egész ott kezdődött, hogy Orbánék nem akartak úgy táncolni, ahogy az IFM fütyül. Na és? Miért kell nekünk mindenáron hitelt felvenni?! Nagyon kilóg a lóláb. Nemzetközi tőkéskéim berágtak, mert nem kell a lóvéjuk! Mi az hogy nem kell? Mi az , hogy nem veszünk fel több hitelt? Ilyen nincs! Tessék azonnal hitelt felvenni!
Persze, nekik ez a bolt, hiszen a bankok akkor működnek, ha van kihelyezett hitel! Ha kutyinak sem kell a pénzük, szarban a haza!
Nem vagyok pénzügyi szakember, de ez mind csak speki!!!!!!!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:41:15

@pannonfunk: a teszkó is növeli a gazdaságot. Ahol élek, már 4 van. Ezt magyar emberek építették, magyar vállalkozók nyersanyagaiból (is). A beszállítóik jelentős része szintén magyar, pl. dinnyét termel - amikor éppen nem a parkolóban szórja szét, mert elégedetlen a felvásárlási árral: de arrőól meg nem a teszkó tehet, hogy más olcsóbban is tud termelni... Nem beszélve arról, hogy a teszkó mindenk dolgozója után 24% nyugdíjjárulékot fizet, azaz 3 dolgozója eltart egy nyugdíjast, mittom, volt bányászt... Tehát akihez köze sincs.

Nem kell azokat bántani, éhen halnánk nélkülük!

Apophis 2010.12.08. 12:41:30

Nézzük csak az elejéről az egészet. A '90-es években kezdődött az MDF-SZDSZ kormány. Amit csak tudtak, privatizáltak, mindegy, hogy az országnak óriási kárai keletkeztek ebből. Majd jött újból a régi garnitúra MSZP.nek nevezve magát. Tovább értékesítették az országot, szintén nem kevés kárt okozva. Majd az első FIDESZ kormány, ahol már szinte nem volt mit eladni ezért kár se nagyon érte az országot. Ezután következett a rémálom 8 éve. A maradék privatizálható vállalatokat is eladták (Lásd pl. MÁV-CARGO). Kérdem én, hol ez a töménytelen pénz? Folyamatosan hiteleket veszünk fel, amiket a korábbi hitelek kifizetésére fordítunk. Ezért folyamatosan megszorítások vannak azzal az ígérettel, hogy "jövőre talán jobb lesz". Majd most jön egy 2/3 felhatalmazott politikai erő, aki azt mondja, hogy elég ebből. Lehet, hogy a gazdaságpolitikája nem megfelelő a külföldi elvárásoknak, de legalább próbál tenni az ellen a "pénznyelő automata" ellen, akik folyamatosan szipolyozzák Magyarország népét évek óta. Mindegy, hogy jobb vagy bal vagy mit tudom én milyen oldali a politika, de történjen már valami!!!!

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 12:41:46

Pár napja olvastam egy blogban : " kit érdekel hogy mit ugat a sok ingyenélő , nekem 35 - ről 16 - ra csökkentették az adómat , a többit leszarom !"
Ez a baj , hogy ezeknek mindnek van internetük , de a sok csórónak, akiknek a kárára ugat ez a paraszt , nincs , hogy ilyenformában adna hangot véleményének !

bz249 2010.12.08. 12:42:12

@Elpet: ki? Ki lesz az a mas, aki eddig nem vett allampapirt es most meg akar? Ez pontosan ugyanaz a logika, amit a manyup kapcsan mondtak a t. indexes trollok, hogy majd a befektetok veszik meg a reszvenyeiket, amikor nyugdijasok lesznek.

A valosag ellenben az, hogyha a spekulansok megszabadulnak az allamkotvenyeiktol, akkor elarasztjak a piacot vele, es nem lehet eladni a sajatunkat. Vagy csak irrealis arfolyamon. Ez pedig azt jelenti, hogy mehetunk vissza az IMF-hez.

Ami rohadtul nem hianyzik am.

pannonfunk 2010.12.08. 12:42:43

@Humperdickk: Ja, igen, még az egykulcsos fedezetéről. Ha nincs meg a fedezete, akkor csinálni kell. Itt valószínűleg megint egy platformon vagyunk, rohadtul nem látom, hogy a korménynak szándékában állna hosszú távon fedezetet biztosítani, és nem látom a terveket, hogy mi is lesz majd. Ja, majd februárban, most azt ígérik.

De ez az egész, hogy majd februárra lesz gazdaságpolitika, önkormányzati választás előtt már belengettek egy Széchenyi terv 2.0-t, voltak benne jó dolgok, voltak benne nagyon zöldek, de összességében lehetett volna valamit kezdeni vele. Hallott bárki bármit azóta róla? Februárban lesznek K+F pályázatok is csak, addig miért nem? Tegnap volt index címlapon, hogy a szegedi lézerkutató központ fejlesztésének EU-s finanszírozásáról is lecsúszhatunk a tesze-tosza kormány miatt... Na, ez sokkal jobban fáj per pillanat, mint a módiz leminősítése...

Robinzon Kurzor 2010.12.08. 12:44:37

@Elpet: "A tartozás azt jelenti, hogy a pénzt vissza kell adni. Teljesen mindegy, hogy kinek."

Hogy kinek és milyen feltételekkel tartozunk, az bizony kurvára nem mindegy.

Csak azt gondold végig, hogy a privát életben kitől és milyen feltételekkel kaphatsz kölcsön, ha erre a bevett és elfogadott módon már nincs lehetőséged, mert annyira kockázatosnak tartanak.

És akkor ezek után mondd azt, hogy mindegy ...

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 12:45:15

Leminősítés és leminősítés közt azért van különbség.
Nem mindegy, hogy Aa1-ről Aa2-re minősítenek le, vagy Baa1-ről Baa3-ra.
Előbbi esetben ugyanis még bőven van mozgástér, utóbbi esetben meg semmi.

Akit érdekel, mik ezek a misztikus betű-szám kombinációk:

stocks.about.com/od/understandingstocks/a/Bondsdefl111604.htm

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:45:23

@georg 48: ha nem vagy pénzügyi szakember, ne szólj bele. 3% lesz a vállalt hiány jövőre, plusz ami az adócsökkentésből kiesik: miből fizetjük a rendőrt, tűzoltót, orbánviktor (főleg ez utóbbit!!!), ha nincs hitel? Vagy mindenkinek 3+x%-kal kevesebb lesz a fizetése/nyugdíja, 3+x%-kal kevesebb lesz a kórház, iskola, közvilágítás stb? Azt is lehet, csak azt meg megszorításnak hívják.

Az ellopott nyugdíj pár évig jó lesz, és aztán? Nos, ezért a leminősítés. Az "aztán" hiánya miatt.

moophlander 2010.12.08. 12:46:35

Kedves balos blogolók! 1995-ben felvetődött, hogy minden magyar állampolgárnak vagyonbevallást kéne leadnia, hogy nyomon lehessen követni, megfelelően adóznak-e a bevételeikből! Figyelem!!! Horn Gyula és ballib társai még a parlamentig sem engedték eljutni a felvetést! Mikor egy riporter megkérdezte tőle, hogy ennek mi az oka, a következő volt a válasz! "Tudomásul kell venni, hogy Magyarország a vagyonfelhalmozás korát éli! Ezt nem szabad ellehetetleníteni!" Azt hiszem ez egyértelműen mutatja a baloldal mentalitását! Sőt! Azóta még durvult is!

Péter51 2010.12.08. 12:47:09

@MEDVE1978:
Te nagyokos,ha az elődöd a céget 8 év alatt tönkretette,akkor Te mit tudsz csinálni fél év alatt,hogy eljöjjön a Kánaán?Ezekkel az adókkal időt nyertek,ha a jövő évben a gazdaság javul,akkor levegőhöz jutunk.
Alternativa a Te okos agyad szerint: Nyugdijkorhatáremelés,adóemelés,300 ft-os euró,
közszférából még százezer ember elbocsátása stb.Valami ilyet vár el a hitelminősitő banda Londonban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:47:18

@pannonfunk: na, így van. Látod, egyet tud érteni két magyar ember, ha kicsit hátralép két lépést!

Most jó kedvem lett, tényleg. Kösz! :)

bájgúnár 2010.12.08. 12:48:00

@kíváncsivagyok:
előbb utobb valamelyik döntést megkell hozni a nagyoknak mert jelenleg csak tologatják az adósságtömegüket a még megsem született állampolgáraik nyakába.Azthiszem egy magyar újszülöttre már kétmillió adósságot rak az állam.Ehezképest igazán semmiség a szülési segély meg a 20 000ft.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 12:49:14

@Péter51: legyen így. Jövő nyáron visszatérünk rá.

igényes 2010.12.08. 12:50:26

Bölcs döntés lenne, ha Orbán visszalépne. Maradjon veszteg itthon, ne utazgasson, sem a család. A miniszterelnökség egyfajta feladat, ép embert ép ésszel igényel. Szépen csináljon egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet és próbáljon érvényesülni a foci terén.

Különösen rosszul jön Magyarországnak a Moody's hétfői leminősítése, mivel egy hónap múlva mi vesszük át a soros EU-elnöki posztot. A Financial Times szerint nem elég meggyőző a kormány gazdaságpolitikája, ezért nem csoda, hogy a befektetők idegesek. A gazdasági napilap kifogásolja, hogy a kabinet a bírálókra szájkosarat húz.

Soha nem jön jól a hitelképesség leminősítése, ám Magyarország esetében az időzítés különösen rossz volt: a Moody's Investors Service hitelminősítő egy hónappal a soros magyar EU-elnökség kezdete előtt rontotta a "bóvli" kategóriától mindössze egy fokozatnyira lévő szintre a magyar adósosztályzatot - áll a Financial Times szerdai szerkesztőségi kommentárjában.

Dubito 2010.12.08. 12:50:57

Elhiszem és elfogadom, hogy a leminősítések "csupán" folytatódnak. Minden megy tovább, mint régen.

De hát én úgy tudom, a zemberek nem azért szavaztak a Fideszre, hogy minden úgy folytatódjon, mint eddig.

Sőt, Orbán azt mondta, az ország fizet nagy felárat az adósság után, mert a szocik gazdaságpolitikája hiteltelen a külföldi hitelezők szemében. Meg, hogy majd ha ők kormányra kerülnek, ez egycsapásra megváltozik, és csupán ettől százmilliárdokat fogunk spórolni.

Ehhez képest épp az ellenkezője történik.

pannonfunk 2010.12.08. 12:51:06

@Humperdickk: Nem halnánk éhen teszkó nélkül. Valakin be kell hajtani az adókat, és nem volt az rossz ötlet, hogy a szolgáltatókat kenték meg extra adókkal. Egyrészt, nem fognak kivonulni, szemmel láthatólag, másrészt, ha kivonulnak, hagynak maguk után egy piaci rést, amit lazán más betömne. ugye, egy Audi esetén nem ez a helyzet, ha az Audi kivonulna, nem jönne helyette senki. Mert az Audi nem a magyar piacon szolgáltat, hanem az ez egész világnak termel. Hasonlóan, a bankok is a magyarországi emberek igényeit elégítik ki, a T-maffia is a helyi valóságshowk emeltdíjas sms-ein gazdagszik.

Ha meg az extraadók egy részét ráterhelik a szolgáltatást igénybe vevőkre, azt meg simán fel lehet fogni extra ÁFA-ként, ami alól nehezebben bújhatsz ki, mint a sima ÁFa alól. Ami egy olyan országban, ahol az adózási morál olyan, amilyen, úgyszintén nem egy hülye ötlet.

Továbbá, ha a multiszolgáltatók javára hazai KKV szolgáltatók megerősödnek egy picit, azzal megint nem járunk rosszul. Úgyhogy alapvetően az extraadót jó ötletnek tartom.

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 12:52:13

@Apophis:
Kicsit hibásak az emlékeid, az MDF a kisgazdákkal kormányzott, nem az SZDSZ-szel.
A Fidesz esetében meg jusson eszedbe a haveroknak átpasszolt 12 állami gazdaság.

Igaz, az nem privatizáció volt, hanem ajándék.

Mellesleg eddig CSAK az MSZP-kormányok próbáltak valamit tenni a gazdaság talpra állítása érdekében. Előbb Bokros, aztán Gyurcsány, majd Bajnai. Az első meg az utolsó nemzetközileg is elismert sikerrel, Gyurcsány kicsit kétessel (bár ebben azért nem kis része volt a minden lehetésges ponton keresztbe tevő (pl. tandíj, orvoslátogatási pénz stb. elleni népszavazás - mi is volt ez összegben a mnyp-któl elrabolt pénzhez képest? morzsa?) és az embereket az utcára rángató ellenzéknek, nevezetesen Orbán Viktornak és rablóbandájának is).

Le kéne venni a narancsos szemellenzőt!

georg 48 2010.12.08. 12:53:23

@Humperdickk:
Nofene! Itt csak pénzügyi zsenik posztolhatnak?
Netán neked is mérlegképesed van? Vagy elvégezted a számviteli fősulit?
Vagy gratulálhatok a MTA tagságodhoz. Kis pici zsenikém!
Azért remélem nem zsebszámolóval kalkulálod, mennyi egy+egy?

csocsodr 2010.12.08. 12:54:38

Kíváncsi vagyok, mikor mondja már ki valamelyik felelős vezető, hogy ez a szegény, legatyásodott ország nem bírja el ennyi segély kifizetését. Mikor látják be, hogy nem mindig csak a dolgozó emberek nadrágszíján kell még egyet húzni. A mostani ínséges időkben igenis mindenkinek ki kell vennie a részét a megszorításokból, amihez hozzá tartozik a segélyek jelentős csökkentése. De javítson ki valaki, ha rosszul gondolom.

pannonfunk 2010.12.08. 12:54:54

@Péter51: És valójában pontosan ezt kellene megtenni. Meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt, mert fenntarthatatlan lesz a rendszer. Közszférából egy rakás embert el kell bocsájtani, mert nagyon sokan vannak. 290 Ft/Euro környékén érezné legjobban magát a gazdaság per pillanat. Mondjuk az adónöveléssel nem értek egyet.

a megvalósítás módja már érdekes, ott szélesebb a spektrum, hogy hogyan is kellene csinálni, mennyi idő alatt, hogyan kompenzáljunk, stb.

balfék 2010.12.08. 12:55:13

@Tündér_Lala:
"Az államháztartás pénzforgalmi hiánya a GDP 3,3 százaléka 2008-ban - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. Ez jobb, mint a prognózisban szereplő 3,4 százalék, és közel van az euróbevezetés egyik feltételéhez, a GDP-arányos 3 százalékos hiányhoz. "
Te nagyon okos''!!!

aliglajos 2010.12.08. 12:56:44

Amit a mandiner meg a konzervatórium csinál az a kognitív disszonancia iskolapéldája. Évekig ekéztek, mantráztak, tették a hűségesküket, (mindig, amelyiket kellett), most pedig kezd kiderülni, hogy ez az új világ sok tekintetben rosszabb az előzőnél is. Ezek a posztok csak arról szólnak, hogy nem mernek szembenézni a valósággal, vagy nem merik kimondani, szar ez, de nem baj, mert mi szartuk.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 12:56:50

@Humperdickk:

Az előző 8 évben nem kerültek mindenhová pártemberek? Az egy kezemen meg tudom számolni, hogy mely posztokat nem tudta elfoglalni a szocialista-szabad demokrata kormány. Pl. a közt. elnöki posztot, bár az sem az ő "demokratikus elkötelezettségén" múlt. Vagy az ÁSZ-elnöki posztját, de azt is csak azért nem, mert még tartott Kovács Á. mandátuma. Egyébként minden posztot kormánypárti figura foglalt el (pl. OVB).

"Egyetlen példa: az eü- és a felsőoktatási reform megbukott például azért, mert nem volt rendesen kidolgozva, de EFFEKTÍVE, valójában azért, mert az Alkotmánybíróság szerint a költségvetésről nem, de a költségvetés egyes tételeiről (brrr...) lehet népszavazni."

Szokásos és súlyos tévedés. Már az egészségügyben lezajlott lépéseket is durva csúsztatás reformként aposztrofálni. A vizitdíj, a k. napidíj vagy a tandíj nem reformlépések voltak, hanem egyszerű pénzbehajtás, amit ráadásul hamis érvekkel próbáltak alátámasztani. Történetesen az sem igaz, hogy az AB olyan népszavazást engedett át, amit közjogilag nem lehetett volna. Először az AB-tagok közjogi tudása és az enyém között van némi különbség, finoman szólva. Mindig bátorító csodálattal néztem azokat a honpolgárokat, akik közjogi kérdésekben megfellebbezhetetlen véleményt alkottak az AB-vel szemben, miközben maguk a közjogot sem igen ugatják. Milyen alapon? Másodszor a fenti három tételről azért lehetett az én értelmezésemben népszavazást tartani, mert az a három tétel sosem volt a költségvetés része. Mindegyik díj ott maradt, ahol azt befizették.

Az, hogy az OVB-t einstandolták, elfoglalták, nevezzük, ahogy akarod, semmiben sem különbözik attól, ahogy az az előző kormány idején történt. A Szigeti Péter vezette OVB ugyanúgy visszadobta a Fidesz népszavazási kérdéseit, amit aztán, ahogy ismert, az AB-nek kellett engedélyeznie. Az nem volt baj? Stumpf és Schmitt dolgában több mint egyetértünk, azonban szomorú lenne, ha csak ezek az intézmények állnának a magyar polgárok rendelkezésére, ha alkotmányos jogaikat sérülni látják. Bárki, hangsúlyozom, minden egyes állampolgár élhet az ún. utólagos normakontroll intézményével.

"Most nincs kire mutogatni: akkor volt."

Mindig van kire, csak a fantázia és a politikai elfogultság szab (vagy nem szab) neki határt. :)

M_Runcájsz 2010.12.08. 12:57:30

Egy olyan hullám indul el, amivel nem számol a kormány. Elkezdik az emberek kivinni külföldre a nyugdíjmegtakarításaikat, illetve bankbetéteiket.
Speciel én ma intézem, és jópárakat ismerek környezetemben, akik szintúgy intézkednek.

balfék 2010.12.08. 12:58:22

Egy minősítő intézet leginkább nem az adott pillanattal foglalkozik, hanem az iránnyal és a megvalósíthatósággal.

Apophis 2010.12.08. 12:59:44

@Közbiztonság Szilárd?: Bocs, a Kisgazdákat kihagytam. Ez igaz, de nézzük csak meg egy kicsit kinek a kezébe került egy erőmű, ami nem rég csődöt jelentett. Kapolyi Elvtárs kezébe. Ő talán nem bagóért vette meg???? De lehet még számtalan más példát is mondani. Én nem azt hangoztatom, hogy a FIDESZ a megmentő, de nem kéne talán utánanézni az agyondicsért Bajna Gordonka svájci bankszámlájának? Hogyan és miként kerültek rá a magyar adófizetői pénzek? Jó lenne már mindenkinek a piszkos ügyeit átnézni és az ellopott javakat visszaszolgáltatni. Ezzel az a baj, hogy sosem fog megtörténni. Neked pedig javaslom, hogy a vörös szemellenződet át kellene festened más színűre!

M_Runcájsz 2010.12.08. 13:00:36

@aliglajos: Jól mondod, a fidesz tiszta Szcientológia egyház KDNP babusgatással. Sokan annyira elköteleződtek lélekben, szavakban, tettekben a fidesznek, hogy képtelenek túljutni a hibáik belátásán. Rá kellene jönniük, hogy nagyon sok év hite kukába való.

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 13:01:49

@pannonfunk:
Az olyan kkv-kra gondolsz, mint a CBA-s Lázár testvérek?

Mert ugye azt megoldották, hogy rájuk ez a különadó ne vonatkozzon.

Meg egyik törvény se a saját haverjaikra (Szász, Járai, Borkai stb.).

Hát ilyet még a szocik sem csináltak.

balfék 2010.12.08. 13:01:54

@politicus: Főleg, hogy az AB hatáskörét szűkítették. Polt katonát is visszahelyezték. A médiahatóság is tisztán egypárti.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 13:03:12

@Bal:

"Orbánék már most olyan rosszak, mint Gyurcsányék négy év alatt?"

Ez durva csúsztatás, bizony.

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 13:03:31

@Apophis:
Tudsz valami konkrétumot is, vagy csak a szokásos fideszes mocskolódás?

Ne is mondd, tudom, hogy az.

Ja, Gyurcsány és Bajnai NEM vett fel kormányfői fizetést.
Hogy is áll ezzel Orbán?

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.08. 13:03:44

Az igazi problémának én is az ilyen hírek komolynak vételét tartom: ezt mondta az egyik olyan alakulat, amely az imperialisták legnagyobb talpnyalói közé tartozik, erre azt mondom: na és?

Megpróbálják eljátszani Magyarországgal azt, amit sikeresen eljátszottak Portugáliával és Görögországgal, mindeközben nem veszik észre, hogy maguk alatt vágják a fát. A munkásosztály mindkét helyen felébredt és hallatja hangját, ezért pedig végsősoron köszönettel is tartozunk nekik, hisz indirekt módon az ellenség a változás előokozója.

Moody's és társai: köszönjük! A vég felé haladnak és ők is működtetik a szalagot, mely a megsemmisülés felé visz.

Studt 2010.12.08. 13:05:14

Leminősítem a Nemzeti GONOSZ hazug Törpét---eddíg szar volt--most már FOS!

balfék 2010.12.08. 13:07:41

A derék jobbereink olyan Kádár rendszert imádnak, ahol az irányítás kádári az létbizonytalanság meg vadkapitalista. Itt már nincs meg a valamit-valamiért (a felső osztályt kivéve), a pofánkat befogjuk, viszont nem kell tartani a lesüllyedéstől.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 13:09:10

@balfék: az AB Stumpffal együtt elmeszelte a 98%-os különadót és erről AB-módosítás után is fog tudni dönteni. Csak a kreativitásukon múlik, hogy hogyan értelmezik pl. a tulajdonjoghoz való viszonyt. nem féltem őket.

balfék 2010.12.08. 13:10:46

@_Szom Ki-Van:
Hol van Magyarországon munkásosztály? Főleg szervezett, de nem olyan Gaskó(saját pecsenye sütögető) félék által és nem az állami vállaltoknál.

Apophis 2010.12.08. 13:12:10

@Közbiztonság Szilárd?: Látom Te is kaptál NIKOÁ-s dobozt. Biztos minden nap piros ruhát veszel fel és piros szőnyeget gurítanak előtted. Tapsoltál, amikor a szocik a megszorításokat bevezették. A mocskolódást mindig a FIDESZ-szel azonosítod, akkor elég alacsony az értékítéleted.

Kár érted. Nekem egyébként tök mindegy milyen színű a kormány, ha kis hazánk dolgait előbbre tudja vinni és nem azt keresni, hogy miként tudja a MO. népét tovább kizsigerelni, milyen módon tud a korrupcióban részt venni, stb.

pannonfunk 2010.12.08. 13:12:21

@Közbiztonság Szilárd?: Oh, persze, a szocik ilyet nem csináltak, ááááááá, dehoooogy... Nézd végig az NKTH tevékenységét, az Omninvestnek adott milliárdoktól a James Joyce elemzésig, mint stratégiai gazdasági kutatásig, elég széles a spektrum... :P

Ezerszer inkább CBA, mint teszkó, a CBA meg ugye nem is egy cég, hanem egy franchise rendszer.

Járai és társai fizetése nekem is csípi a szemem, mert nem erősíti a közmorált, sőt...

balfék 2010.12.08. 13:14:14

@politicus: Lehet , hogy tud, de a kormányról az is mutat valamit, hogy mi volt a reakciójuk.

pannonfunk 2010.12.08. 13:14:52

@Közbiztonság Szilárd?: Legalább ötször bemásoltam ide a mandiner blogra, hogy James Joyce elemzésre, mint gazdasági húzóágazati stratégiai kutatásra adott milliókat az előző kormány. Fenn van az NKTH honlapján a mai napig, keress rá, ha konkrétumra vágysz. Ha a bilincsbe vert Cuschlag, Hagyó, Hunvald, és még jópáran nem elég konkrétum neked...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 13:15:09

@khamul: és még csak a gazdaságról beszéltünk.

egy csomó törvényt, erkölcsi törvény 2/3-dal már rég törvénybe lehetett volna hozni

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 13:16:11

@pannonfunk: visszamenőleg is?

Egyébként ez már a véleményes rész, ebben nem fogunk tudni megegyezni.

balfék 2010.12.08. 13:17:00

@pannonfunk: Tehát, ha te tudsz példálódzni szoci analógiával, akkor téged csak az zavar, hogy nem a fidesz csinálta, mert akkor rendben lett volna és most rendben is van.

Bal 2010.12.08. 13:17:29

@politicus: a Moody's nem csúsztat, ez az ő véleménye. Egyébként szerintem se, rossz munkához idő kell.

balfék 2010.12.08. 13:19:24

Itt valaki azt írta az előző ciklusban 2005-ben jött az első leminősítés. Az 3 év kormányzás után volt, most fél év után már beütött a ménykű.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 13:20:40

@politicus: ez az a pont, ahol egyrészt már hinni kell, én meg nem vagyok hívő. Ha abban akarsz hinni, hogy a magántulajdon alkotmányos leszarása és Szigeti Péter OVB-elnöksége egy fajsúlyúak, tedd. Ha sértegetni vágyol, miszerint nem értek a joghoz, ne ugassak bele, tedd azt. Attól még nem lesz igazad, és ez az a pont, amit a hited már nem enged megértetni veled. Persze, így is lehet élni. Csak minek.

nemecsek ernő áruló 2010.12.08. 13:21:03

Tudod nem a leminősítéssel van gond, hanem azzal, ha valaki (bárki) mást mond kormányon, és ellenzéken.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 13:27:34

@balfék: ha visszanézed a híreket, már 2002 végén leminősítéssel fenyegettek meg minket, csak a szimpla beszólogatásokat nem idéztem. Már akkor a nagy államadósságra hivatkoztak, ami az előző kormány által drasztikus méretűre növelt mai államadósság tekintetében csöppnyit megmosolyogtató..
Egyébként a legnagyobb baj épp ez utóbbi. Brutális az államadósság és valahogy mérsékelni kellene. Ez maradt a szocik után örökül, többek közt. Komoly teher.

Apophis 2010.12.08. 13:27:40

@Bal: Csak az a kérdés, hogy mennyit adnak nekünk belőle (mármint az időből).

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 13:30:55

@pannonfunk:
Mutass egy olyan törvényüket, ami alól csak a saját haverjaik a kivételek.

Vagy tanulj meg olvasni.

_izée 2010.12.08. 13:31:34

ja, akkor lehet. elkúrni is, hiszen az előzőek is elkúrtak.
idiot

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 13:33:04

@Apophis:
A szocik a megszorításokkal nem lopták el a nyugdíjas éveimre félrerakott összes pénzemet.
Sőt, összegszerűen (2700 milliárd forint!) az évek alatt nem loptak el annyit (se tőlem, se mástól) , amennyit most a Fidesz el akar - nem, nem lopni - rabolni.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 13:38:33

@Humperdickk: jaj, ne már. Erre a sértődősdire, ráadásul alap nélkül, mi szükség van? Miért nem a fentieket vitatod, vagy cáfolod? Egyszerűbb bedobni a durcát, mint vitatkozni, ezt megértem.

Összemosol dolgokat, amiket nem kéne. Nem kevertem a magánnyugdíjpénztárak kérdését Szigeti Péterével, ugyanis fentebb az OVB-t hoztad fel mint egy példáját annak, hogy a kormány mindenhová a saját embereit ülteti. Ahogy az előző is, tettem hozzá. Tény? Az.

Nem téged sértegettelek, mint ahogy a megjegyzés sem csak rád vonatkozott. Egyszerűen nem szeretem, ha valaki úgy fogalmaz meg véleményt, hogy a kellő szakmai ismeretek, tudás nincs a birtokában, hanem csak követi a Népszabadság, HVG, ÉS tengely egyszer már valaki által leírt véleményét bármifajta utángondolás nélkül. (vö. hívőség kérdése)

Ha nem akarsz tovább eszmét cserélni, akkor mondd azt, és abbahagyom.

nemecsek ernő áruló 2010.12.08. 13:43:02

@politicus: Ezen a pénzbehajtás dumán mindig jókat szoktam nevetni.

Jól betanultad a mantrát, de attól még hülyeség, amit beszélsz!

Tudod mit? IGAZAD VAN! Fizesse a kevés dolgozó mindenkinek az "ingyenes" ellátását, és tanulását! Fizesd adó gyanánt azoknak a felsőoktatását, akik aztán egy-két évvel a diploma után lelépnek mondjuk hollandiába. Legyünk így ezzel egyedülálló módon a világon!

Ez volna a hazaszeretet?

Többek között miattad nem tudok annyi pénzt kitermelni, hogy legálisan bejelentett alkalmazottam legyen, mert kurva magas adók, és járulékok vannak, munka viszont volna, szóval akkor mi is legyen? Jön a fekete foglalkoztatás, ami ugye már alkalmazotti oldalról sem olyan nagy gáz, mert a magánnyugdíjas hercehurca miatt ő sem érdekelt benne, hogy be legyen jelentve, hiszen állami nyugdíja nem lesz így se, úgy se, ezért neki sem szükséges feltétlenül a teljes bér. Te gazdasági tudós ember, te!

Azt valahogy mindig elfelejtik, hogy hosszútávon ezeknek az egyszerű pénzbehajtásoknak a hozadéka a járulékok, és adóterhek csökkentése lett volna, ami _hosszútávon_ (figyelj, mert itt jön a trükk:) legális munkahelyeket teremthet.

Mondd már meg nekem, hogy az hogyan teremt munkahelyet, ha a multi nem fejleszt, (nem épít új épületet, nem vesz új gépeket, stb.) mert be kell fizetnie VISSZAMENŐLEG egy rahedli pénzt? Én a helyükben biztos inkább elbocsátanék, de én csak egy vállalkozó vagyok, nem tudhatom.

Lehet, hogy ti szocializmust akartok az ingyen egészségügy, meg az ingyen egyetem látszatával, de ez csak látszat, mert azt a pénzt máshol fizetjük meg, nagyon nagyon NAGYON drágán. Sokkal, de sokkal drágábban, mint alkalmanként 300 forint!

Zagson 2010.12.08. 13:44:37

@moophlander:
Ez igaz, de most a 2/3 sem nagyon nyomja a gombot sem emiatt sem az ügynöklista miatt. Pedig abban még külföldi ellenállás sem lenne. Szerinted ennek mi az oka? Most nem akarok semmi bizonyíthatatlan kitalált választ adni, inkább azt kérdezem, látsz-e bármi jogos érvet arra, hogy ezt a kérdést a nagy forradalmi hevület kínosan ignorálja?

soseleszekelső 2010.12.08. 13:47:41

Nem olvastam végig a kommenteket, ha volt, akkor bocs.

Szvsz ez egy elég egyoldalú poszt lett.

Úgy lett volna teljes, ha idézi a szoci uralom alatti leminősítések Fidesz általi kommentálását. Akkor is azt mondták, hogy nem kell vele foglalkozni, csak a nyugati tőke érdekeit képviselik?

Másrészt pedig a bóvli kategória nem azért fontos, mert szeretnek-e vagy sem. Hanem azért, mert rengeteg intézményi befektető hivatalból nem teszi a pénzét ilyen kategóriába eső helyekre.
Azaz, ha bóvliba kerülünk, eladnak mindent és többé nem is jegyeznek állampapírt. Csúnya világ lenne.

gonosz1hal 2010.12.08. 13:49:25

Leminősítettek, és?
Finanszírozási nehézségek vannak, és?
Fizetési késedelmek a közszférában, és?
Csődbe mennek az önkormányzatok, és?

Na jó, nem cseszegetni akarok senkit, de azért nem csak "és?"... Ha a magyar állam állampapírokból kívánja finanszírozni magát a továbbiakban (is), akkor annyira nem irreleváns a kérdés.

És - sajnos - nem mindegy az sem, hogy a honnan minősítenek le hova. Igazatok van, öt éve még könnyen tvisztelt az emeszpé, de azért azt csak a hülye nem látja, hogy lassanként elfogyott a táncparkett...

M&Ms (törölt) 2010.12.08. 13:51:13

Leminősítettek, és?

Az van, kedves böfögő, hogy számolj csak utána, 6 hónappal a kormány megalakulása után egyből itt az első (méghozzá 2 fokozattal), míg a szocikat kormányzásuk 4. évében érte az első leminősítés.

És mivel ilyen dilettánsak és hülyék a gazdasághoz, megnyugtatlak, a Moody's-ét követni fogják újabbak.

Ja és jellemző a fidesznyikekre hogy csak visszamutogatni tudnak, de érvekkel nem tudnak előjönni a konkrét tényeknél.

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.08. 13:51:54

@balfék: Sajnos a jelen helyzetben az Ön kétkedése tökéletesen érthető. Én azonban bizakodóbb vagyok. Vannak tartalékok. Ki gondolta volna 1-2 éve Portugáliában, vagy Görögországban, hogy ott is van, sőt erős?

2010.12.08. 13:55:39

Igen és... Mi ebben a baj? Amikor ők voltak ellenzékben akkor verték a nyálukat a leminősítésre, most aki ellenzékben van, az veri a nyálát erre. Aki kormányon van a leminősítésnél, meg védi magát. Mi ebben a nagy csoda? A csoda az a horda aki ezeknek/elődeiknek fenntartás nélkül mindent elhisz. De azok megérdemlik.

Zagson 2010.12.08. 13:58:52

Blog írója egy eldugott mondatban beleírja mindazt ami a tárgyilagosságot hivatott képviselni (A Fidesz jóval megértőbb hozzáállása korábbi véleménye után). De Pont azt látom itt is mint a Konzis mechanikus narancs posztban. Fidesz kormányzás alatt, minden kormányt ért kritikára olyan posztok aminek a 98 százaléka az előző kormány is ezt tette , illetve az előző kormány tán jobb volt bugyutasággal foglalkozik, holott (teljesen joggal) előző kormányzás alatt pont ezek a bloggok írták (teljesen joggal), hogy elég abból, hogy balos hívők és politikusok(most ne kezjük el megint a felesleges mitől balos az mszp vagy mitől jobbos a fidesz és mitől volt liberális az szdsz mantrát) folyton Orbánoznak ha kritikát kap egy kormány döntés.

Tények: Az előző kormány (illetve az elötte lévő Fidesz kormány ) rendesen taccsra tette az országot. A térség legsebezhetőbb gazdasága lettünk.

- A jelenlegi MSZP nek (mindegyiküknek köszönhetően a 100 százalékos bizalmi szavazás "sikerüknek") semmi morális alapja nincs kritizálni a jelenlegi kormányt, de ez nem jelenti azt, hogy alapvetően igaza van mindenben a kormánynak, és hogy a kritikák(bár a kritizálkt "eredményeket" ők is hozták) alaptalanok.

pakesz (törölt) 2010.12.08. 14:01:14

@politicus: "Mindig bátorító csodálattal néztem azokat a honpolgárokat, akik közjogi kérdésekben megfellebbezhetetlen véleményt alkottak az AB-vel szemben, miközben maguk a közjogot sem igen ugatják. Milyen alapon?"

ezt allitani oszt a "szuntessuk be az ABt mert beleugat" fideszt vedeni egy poszton belul tobb mint komcsi partizansag
ez valodi orbanizmus

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.08. 14:02:13

@politicus: „Minimum érdekes a hozzáállásod. Az elmúlt 8 évet a kormányzat és ellenzék közös bűne jellemezte, azaz a Fidesz is nyakig benne volt az elkúrásban. Na, tudod ilyenkor szoktam el sem kezdeni a vitát, mert ez már olyan nívón aluli, mint az izraeli pénzekkel való dobálózás.”

+

„ebben a kommentedben alig negyed óra elteltével viszont már sehol nincs szó közös felelősségről. A Fidesz a hibás az elmúlt 8 hónapért (6 az egyébként, de mindegy).”

Nem értem, hogy miért minősül teljesen buta érvelésnek az ellenzék szerepét is(!) kiemelni olyan durva hibák kapcsán, amit ők is támogattak. Az elmúlt nyolc év hibáiért a felelősség oroszlánrésze nyilván az akkori kormányokat és az őket támogató frakciókat terheli, eddig rendben. Ha viszont hajlandóak vagyunk egy picit mélyebbre menni és ezt lebontani egyes konkrét intézkedések kapcsán megfogalmazott álláspontokra, akkor ezek kapcsán a Fidesz felelősségéről is lehet beszélni.

Azaz: szvsz a szoclib nyolc év két legnagyobb költségvetési bűne a 2002-es száz napos csomag és az ÁFA csökkentés volt. A Fidesz mondhatta volna ezekre jogosan, hogy elképesztően felelőtlen lépések, de ehelyett az OGY-ban megszavazták. Mondhatod, hogy ennek nincs jelentősége, de van: a Fidesz állást foglalt az elkúrás két legfontosabb elemében és támogatta azt. Nem rajta múlott és nem ő terjesztette be, ezért felelőssége nyilvánvalóan kisebb, de ha az ellenzék egyik legfontosabb feladata, hogy a kormányzat felelőtlenségére felhívja a figyelmet, akkor ebben csúfosan elbukott a Fidesz és őt is terheli a felelősség.

A 2006 utáni a kormányzás többnyire arról szólt, hogy ezeknek a költségvetési hatásait némileg ellensúlyozza, kijavítsa. Ha más eredménye nem is volt a kormánynak és nagy bukta lett a nyolc év egyenlege, az ellensúlyozás többnyire sikerült, ahogy azt Orbán is elismerte a megszorítási világbajnok megjegyzésével. Viszont én nem emlékszem az elmúlt nyolc év elkúrásában olyan helyzetre, hogy a Fidesz valamilyen nagyszabású pazarlást meg kívánt volna fékezni.

Ám rengeteget javasolt pluszban, minden felelőtlen döntésre rálicitált és jelezte, hogy ezt ő még felelőtlenebbül csinálná, ha történetesen ő intézné a pénzügyeket. Emellett ellenzett minden olyan intézkedést, ami a pazarlásból vissza akart venni, és a maga részéről semmilyen alternatív javaslattal nem állt elő, hogy miből kellene visszavenni (nyilván erre a standard jobber válasz az, hogy a korrupciós kiadásokból akart visszavenni, de szerencsére te (politicus) komoly ember vagy, és tudod, hogy ez önmagában megközelítőleg sem oldja meg a költségvetési problémákat és ráadásul a Fidesz valójában nem felszámolni akarja a korrupciós kiadásokat, hanem jobbra újraelosztani).

Az ellenzék nem biodíszlet, hanem az ellenőrzés és az alternatíva megfogalmazásának szerepét tölti be a politikában. A Fidesz alternatívája az elmúlt nyolc évben az „Elkúrjuk Plusz!” programja volt, és eddig ennek egy – szerencsére visszafogottabb – verzióját hajtják végre.

A kérdésedre visszatérve, hogy a Fidesz elkúrásáért viseli-e az ellenzék is a felelősséget: amennyiben megszavazza, akkor igen.

Apophis 2010.12.08. 14:02:23

@Közbiztonság Szilárd?: Mindenki sír (közte Te is) a magánnyp.-i pénz miatt, pedig ez a pénz igazából az államnak folyt volna be. Ráadásul az állam kiegészítette a Te befizetésedet, hogy ne járj rosszul. Azt meg végképp minden mgnnyp. tag elfelejti, hogy milyen magas költséggel működött az egész. Akkor nem ellenezted te sem, amikor beléptél, hogy az Én adómból egészítik ki a Te mgnnyp. befizetésedet. Most pedig fáj neked az, ha nem leszel ennek a cégnek a tagja. Elég egyoldalú ez a hozzáállás szerintem.

Viszont egy dologban van igazság, mégpedig abban, hogy a magánnyugdíjpénztárak vásároltak magyar állampapírokat. Ezek a vásárlók nagy része most eltűnik. Ezt kell majd valamilyen módon pótolni.

TemplarOmega (törölt) 2010.12.08. 14:05:33

Ez az a Moodys aki a Lehman kötvényt AAAra értékelte?
Mivel ők is pénzből élnek azt szopatják akiért megfizetik őket. Nem kellett volna nekimenni a jegybankároknak.

p.bubus 2010.12.08. 14:08:07

Apophis:

Mit egészített ki az állam??? Honnan veszel ekkora baromságot?

Fingod sincs a rendszerről, csak fideszes nyilatkozatokból következtetsz; rosszul.

A magánnyugdíjpénztári befizetések a béredből kerültek levonásra, és kész, Nem volt semmiféle állami kiegészítés.

Egyébként a posztra: baszki, eljutottunk oda, hogy a fidesz kormány balfaszságaira az lett a válasz, hogy " de a szocik is elkúrták"?????????????

Normálisak vagytok????

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.08. 14:12:39

Az egy dolog, hogy a Moody`s mit mond. Az pedig, hogy a hazai vállalatok mire készülnek, az meg egy másik dolog. Csakhogy a jövő rájuk, a reális gazdaság szereplőire épül, nem a pénzpiaci spekulánsokra.

"Optimistábban tekintettek a jövőbe a hazánkban működő cégek idén ősszel, mint 2009 hasonló időszakában - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az MKIK Gazdaság- es Vállalkozáskutató Intézet szerdán nyilvánosságra hozott rövidtávú munkaerőpiaci prognózisából.

Eszerint 2011-ben 15 százalékponttal több vállalat tervez létszámbővítést a versenyszférában, mint amennyi szinten tartást vagy csökkentést. Elsősorban a szakképzett fizikai dolgozók és a diplomások iránt nőhet meg a kereslet: előbbieknél 16, utóbbiaknál 12 százalékkal haladja meg a munkaerő-felvételt fontolgató cégek aránya a leépítést tervezőkét.

2009-ben még jóval visszafogottabbak voltak a várakozások: akkor csupán öt százalékponttal voltak többen a bővíteni kívánó vállalatok. Igaz, a valóság végül kedvezőbben alakult - az új állásokat teremtő társaságok összességében 14 százalékos, a szakképzett fizikai dolgozók és a diplomások esetében pedig 12 százalékos többségbe kerültek."

www.mfor.hu/cikkek/Kilatasok_2011__a_diplomasok_es_a_szakik_mar_bizakodhatnak_.html

Ez az, ami számít. A cégvezetők pontosabban látják a gazdasági helyzetet, mint bármelyik hitelminősítő.

Apophis 2010.12.08. 14:15:28

@p.bubus: Először is higgadj le. Többször kifejtettem a korábbiakban, hogy nekem mindegy milyen színű a kormány. Ha gondolod nézd vissza a korábbi megjegyzéseimet.

Egyébként az igaz, hogy levonták a béredből a magánnyugdíjpénztári összeget, de egy dolgot elfelejtesz, mégpedig azt, hogy az államnak ki kellett egészítenie az általad befizetett pénzt, hogy ne bukjál rajta. Ezzel kapcsolatban (több országgal karöltve) szerették volna elérni azt az EU illetékeseknél, hogy ezeket a befizetéseket elismerjék és így az államháztartási deficitbe beszámítsák (ez sokat jelentett volna az országnak). Sajnos, ezt nem teljesen sikerült elérni az EU-nál.

vizipipa 2010.12.08. 14:16:59

Úgy érzem a vita nem a lényegről folyik. A leminősítés pártállástól függetlenül nem jó jel, különösen így a befektetői kategória szélén egyensúlyozva.
A Moody's mostani leminősítése nem meglepő, mivel náluk jobban álltunk, mint a másik kettőnél. Miért most léptek? Eddig mire vártak? Az mnyp-k államosítása és a befolyó ~3 ezer milliárdból >2 ezer milliárd államadósság csökkentésre fordítása olyan lépés ami ezt nem indokolja.
A rossz az irány és 2 év múlva baj lesz, egy roppant vérszegény mese, hisz a kormány addig még sok mindent tehet, és egyébként is, akkor kell majd leminősíteni nem most.
A leminősítés oka tehát egyértelműen a bizalmatlanság. Ezen kell változtatni, mindannyiunk érdekében.
És ez rohadt nehéz lesz. Az Orbán kormány egyszerűen nem az intenesönel tőke vágányain jár, nem az ő kategóriái szerint gondolkozik. A másság pedig nem szimpatikus (ezen a területen se). Orbán már tavasszal megmondta, másképp kell eljárni. Nem kell a spekulatív tőke, termelő tőke kell.
Na, ez aztán borzasztó idegen és ellenszenves az érintett körökben.
Meg azt is konkretizálni kéne - leszállva az elvi síkról - hova megy az említett 3 ezer milliárd. Lehet, hogy Matolcsy emlegetett februári csomagjából kiderül. Addig viszont a bizalmatlanság garantált.

pannonfunk 2010.12.08. 14:21:55

@Közbiztonság Szilárd?:

Pl. ugye az ominózus Omninvest sztori úgy volt, hogy két napos határidővel írtak ki pályázatot 2 milliárd forintra, majd miután nem csak a Magyar Nemzet, hanem a Népszabadság is megírta, hogy ez most akkor hogy, meghosszabították a határidőt január 19-ig, azzal az indoklással, hogy "A megadott eredeti határidő rövidsége ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy a pályázati felhívás nem juthatott el megfelelő időben valamennyi érintetthez.":

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/2005/asboth-oszkar-program-080519

Majd miután a vihar szépen lecsillapodott, kihírdették győztesnek az Omninvestet, és utalták nekik a 2 milliárd forintot.

Most mondhatod, hogy emögött nem volt törvény, "csak" korményrendelet, de ez ugye szőrszálhasogatás. Stílusban dettó ugyanaz.

Vagy pl. azt sem gondolhatod komolyan, hogy ha a biotechnológiai kutatások stratégiájának a kidolgozására 36 millió 700 ezer forintot kell szánni:
www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/nemzeti-technologia/nemzeti-technologiai

akkor a juhágazatra meg 34 millió 875 ezret:
www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/nemzeti-technologia/nemzeti-technologiai-090128

azért a biotechnológia mégis high-tech, sokoldalú, magában foglalja a növénytechnológiától kezdve a fermentív technológiákon át a gyógyászati biotechig mindent, a juhtenyésztés meg azért mégsem az a kategória. Mondhatod, hogy node nem volt törvény, de bicskanyitogató, de akkor is haveroknak való pénzszórás az egész. Pl. ha már a technológiai platformoknál tartunk, a nyelvészeti intéztet is megszórták fillérre pontosan annyi pénzzel, mint a biotechnológiát (ld. a fenti linket), és ugye pl. a nyelvészeti intézet a meleg fekáliáig benyalt az előző kormánynak, nem is egyszer.

És még lehetne sorolni, napestig irhatnám a példákat, dehát ott van az nkth honlapja, tanulmányozd szorgalmasan, nem kell mindent ide kimásolni...

1kívülálló 2010.12.08. 14:24:27

@OmegaMale:

persze, igazad van, szart se tudnak. kérdés persze, hogy mire a nagy bizalom a politikában, tekintettel arra, hogy évtizedes bizonyítékok vannak arra Magyarországon, meg máshol is, hogy a politikusok meg inkább szart se tudnak kategória, mint a hitelminősítők.

A lemínősítes egyetlen igazi, valódi kockázata a junk (bóvli) kategória, mert azt az intézményi befektetők nem tarthatják, ennél fogva ki fogják szórni mindet, ha valamelyik minősítő még eggyel lefokoz minket. ès felejtsük el azt, hogy ezek spekulánsok, lófaszt, ezek nyugdíjalapok, biztosítok, akik az ügyfeleik pénzét és vagyonát kezelik.

Szóval most ott vagyunk, hogy az eddigi lépések/leminősítések warningok voltak, a következő lövés azonban éles lőszerrel jön majd, nem vaktölténnyel....

Zagson 2010.12.08. 14:27:32

Amúgy sokkal kevesebben vádolnák a posztírót elvakult jobbrahúzással, ha az olyan kommentelőknek segítene a felvilágosulásukban akik elvakult fidesz lázban égnek
pár az itt lehnagzott jelemző hszekből:

"Pesti értelmiség húzzon el utcátseperni"
Mondjuk ennek nem tud segíteni, de legalább elhatárolódhatna a baromságtól, ahelyett, hogy csendben maradva gyüjti az ilyen plepszet is.

"Nem tudta az új szakács mi van a frigóban..." féle hasonlat. Ha valóban van egy kis rálátása bárm,elyik konzis vagy mandíneres bloggolónak, arra hogyan működik a bürokrácia itthon, akkor végre valaki odabiggyeszthetné egy ilyen hsz mellé, hogy: De minden bizotságban volt fideszes reprezentáns és amúgy is lekérhetőek a költségvetés és egyes testületek pénzügyi helyzetére vonatkozó adatok. De valahogy a mostani magát valamiért jobboldaliként és konzervatívként definiáló publicisták hagyják elburjánzani ezt a oltári nagy marhaságot, hogy a Fidesz nem tudhatta mit fog örökölni a kamrában és ezért nem tudja alkalmazni azt a fantasztikus gazdaságpolitikát ami már nagyon régen készen állt(ahogy azt hírdették). Persze megint más kérdés, ha ez a butaság igaz volna(mint ahogy nem az), akkor meg milyen alapon jelentették ki, hogy náluk a megoldás.
Jellemző hozzászólás még: Nem kell bepuccsintani a külföldi nagytőkének meg az EUnak, mert nekünk mindíg az volt a bajunk, hogy "behódolunk".

Aki ezt komolyan gondolja, az nem olvasta el a történelmünket hanem valami kocsmaromantikus cigi és pálinkaszagú hagymázas mitosznak dölt be inkább. Sosem ez volt a bajunk.

A Moody's ban egy John dolgozik aki leszarja a magyarokat...(ja ezt egy erős Fideszes mondta pár hónappal rá, hogy 20 százalékkal emelte a lakástörlesztőket???)
ez mondjuk igaz, de ennek meg mi köze ahoz, hogy baj-e hogy ez a John mit ír rólunk illetve hogy ettől már nem is releváns a kritika amit a kormány intézkedései kiváltottak?

Az egy erős szofizmus, hogy ha az MSZP mismásolta a leértékeléseket, akkor most a Fidesznek én mint választópolgár muszály vagyok eltűrni azt, hogy folytatják az előző rezsim idétlen felelőtlen kormányzását.

Tények:

Mszp morális és ghazdasági válságot hozott ránk (gazdaságiban a világválság erősített de nem az volt az igazi gond, az csak ellehetetlenítette, hogy újabb hitelekkel elfedjék a saját hibáikat)

A Fidesz még mindíg nem tud mit kezdeni azzal, hogy Merkel nem blöffölt azzal, hogy nem engedik a hiánycél fellazítását, és sajnos az itthoni agrár- és urbánus proli rétegnek valamiért nagyon jólesett a fruszrációt feloldani ezzel a nekimentünk a világgazdaságnak forradalom kommunikációval (ez a Fideszt is meglepte szerintem) és azóta próbálják ezt a retorikát lenyomni a választól torkán
További tény, hogy a Moddy's és a többiek tévedtek már
de az is, hogy csak olyan esetben mikor alacsonyabb kockázatot jeleztek egy késöbb bajban lévő országra és olyan irányban sosem, hogy pl valaki nem nyert milliárdokat Szomáliában mert a Moody's alulértékelte az ottani kockázatokat
Tény még, hogy ha tetszik a posztolónak ha nem
ha kóklerség a Moody's ha nem
Ha tetszik ez a politikai elkötelezetségének ha nem
ha meghasonlul a Fidesszel ha nem
de a Moody's véleménye igenis számokban mérhető kamatemelést és így hitelnövekedést jelent. Szóval nem azon kéne rugózni, hogy szemét-e a Moody és igaza van-e amikor a kormány felelőségét nézzük és nem arról mit örökölt ez a kormány, hanem arról, hogy hogyan boldogul a feladattal, mert az is tény, hogy azon a limbón táncolunk ami alatt már nem az lesz a téma, hogy magasabbak lesznek a kamatok, hanem hogy itt tarthatják-e a megtakarításopkat egyes befektető portfóliók vagy sem. Most úgy néz ki sehogy
Úgy néz ki kiállhat egy szóvivő ünnepelni, hogy mi tudtuk előre, hogy leminősítenek minket (tudtuk előre, hogy hitelnövekedés lesz emiatt), egy Kósa mindenféle autorítás nélkül a kérdésben nyilatkozhat ütre-püfre világgazdasái kontextusainkról csak mert a bandán belül nagy a rangja(még ha igazából totál layman is a témában).
Egyenlőre egy rakás összeimprovizált szar amit a kormány kínált nekünk egy nagyon kommunista kommunikációval. Ennyi és nem több. Hogy ez nem tetszik azoknbak akik érzelmileg politizálnak és nem közalkalmazotra van szükségük meg nyugost polgári életre hanem új világrendre meg szellemi vezetőkre? És?

pannonfunk 2010.12.08. 14:33:28

@Közbiztonság Szilárd?: Szerintem nem segíti elő a társadalmi párbeszédet, ha erősen tulzásokba esünk. A lopás az lenne, ha Orbán Viktor a saját zsebébe tenné azt a 2700 milliárd forintot. Nem így lesz. annak a pénznek a nagy része állampapír, amiből pl. államadósságot fogunk törleszteni. Azt az államadósságot, amit pl. az előző kormány hozott össze, ugye.

(Zárójelben megjegyzem, hogy nem értek egyet azzal az aroganciával, amivel a nyugdíjpénztárakat le akarják nyomni, annak ellenére, hogy nem gondolom azt se, hogy a magánynyugdíjpénztárak úgy jók, ahogy vannak.) Viszont ez a 2700 milliárdot lopnak szöveg szíjjártói színvonalú mantra.

2010.12.08. 14:35:20

@tesz-vesz:

Pontosan. De még ez is elviselném, ha kicsit is szerényebbek lennének.

'
[...]
Volna puskaporunk, tudom megbánnátok!
Itt lövöldöznénk le, az utolsó lábig,
Sosem érnétek el az akasztófáig!"

A többi cigány is vérszemet vesz legott:
"Köszönjétek - ordít - hogy porunk elfogyott!"
Lehetetlen, hogy ezt ne hallja távolrul -
Hallja is az ellen, mert lám, visszafordul.

Hamar a nagy sáncot megrohanni kezdi,
Három ép ágyuját a kapunak szegzi:
Bezuhan a kapu az első lövésre,
De bezzeg nincs ember, aki álljon résre.

Csóri fővajdának leesett az álla,
Szíve összelottyant, és magába szálla:
"Ilyen a szerencse!" gondolá foghegyen,
"Ha ma égig emelt, holnap alád megyen." [...]'

(Arany János: A nagyidai cigányok)

pannonfunk 2010.12.08. 14:37:46

@vizipipa: Pontosan erről van szó. Teljesen felesleges a bizalmatlanságot tovább fokozni, és mivel a kormány jelenlegi kommunikációja egyáltalán nem növeli senkinek a bizalmát, bizony kénytelen vagyok megállapítani, hogy a kormány sokkal rosszabbul végzni a munkáját, mint azt elvárnám... :(

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.08. 14:42:31

@Gerzsonka:

Vegyünk vissza egy picit a személyeskedésből, ha kérhetem. Ráadásul légvárakkal vitatkozol.
1. azzal, hogy azt mondom, hogy a 3 díj bevezetése egyszerű pénzbeszedés volt, nem azt állítom, hogy ellene volnék a személyes felelősségvállalás nagyobb térnyerésének. Sőt!!! Éppen ellenkezőleg. Támogattam volna a vizitdíjat, ha az TB-járulékcsökkenéssel is együttjár. A kutyát nem érdekelte volna a népszavazás, ha a kormány vállalja, hogy a munkavállaló által fizetett egészségügyi hozzájárulás mértékét pl. 3%-ponttal csökkenti. Ez korrekt ajánlat lett volna. Nem tette. Azért nem, mert a költségvetésnek minden fillérre szüksége volt. Ha az akkori döntések mögött lett volna átgondolt koncepció és nem csak az újabb lehúzás a cél, akkor a díjakat is elfogadta volna a többség.

2. Az pedig kifejezetten vicces, vagy inkább tragikomikus, hogy a magas adókat és járulékokat az én nyakamba akarod varrni... Volt itt 8 év, lehetett volna akkor panaszkodni.

3. senki nem akar ingyen egészségügyet, mert az egészségügy - ezt vállalkozóként te is tudod - most sincs ingyen. Ez a gyurcsányi szöveg, de már akkor is "másodlagos frissességű" volt.

4. a különadókkal kapcsolatos véleményem (leszámítva a bankit) azt hiszem, rosszabb, mint a tiéd, de ezt már kkorábban megírtam. Vissza lehet keresni.

1kívülálló 2010.12.08. 14:46:48

@pannonfunk:

koma, a lopás szempontjából ugyan mit számít, hogy mit csinálok az ellopott pénzzel?? Ha ellopom a pénzed, és iskolatejre költöm, az nem lopás? Az rendbe van?

Lehet, hogy a kormanyok nem számoltak azzal, hogy mennyibe fog kerülni az mnyp rendszer rövid távon.

DE: azzal se számoltak, hogy mennyibe fog kerülni az adókerülés, vagy bármi, ami miatt költségvetési hiány van. Ebből az következik, hogy akkor most visszamenőlegesen elvesszük a megtakarításokat is, mert azok is csak azért jöttek létre, mert nem volt a múltban jól kalkulálva az adórendszer, és kevés adót fizettünk??

Ugyanis ez történik, gyakorlatilag, csak a nép elég hülye ahhoz, hogy ezt le lehessen tolni a torkán...

1kívülálló 2010.12.08. 14:47:22

@pannonfunk:

koma, a lopás szempontjából ugyan mit számít, hogy mit csinálok az ellopott pénzzel?? Ha ellopom a pénzed, és iskolatejre költöm, az nem lopás? Az rendbe van?

Lehet, hogy a kormanyok nem számoltak azzal, hogy mennyibe fog kerülni az mnyp rendszer rövid távon.

DE: azzal se számoltak, hogy mennyibe fog kerülni az adókerülés, vagy bármi, ami miatt költségvetési hiány van. Ebből az következik, hogy akkor most visszamenőlegesen elvesszük a megtakarításokat is, mert azok is csak azért jöttek létre, mert nem volt a múltban jól kalkulálva az adórendszer, és kevés adót fizettünk??

Ugyanis ez történik, gyakorlatilag, csak a nép elég hülye ahhoz, hogy ezt le lehessen tolni a torkán...

joszip 2010.12.08. 14:47:50

Paraszti eszemmel gondolkodva ez az egész érthetetlen. Mert ugyan mit ér a Moody's (jól írtam) véleménye valójában? Tudják 2010-ben, hogy jó lesz e a befektetés hozama 2015-ben? Elég paradox ugyanis a dolog, mert ha valóban előre látnának, akkor nem kellett volna most leminősíteni, hiszen megtették volna korábban, mert látták volna azokat a folyamatokat előre, melynek következtében most leminősítettek. Érted. Önmagában a leminősítés minősíti le őket.

Apophis 2010.12.08. 14:48:45

@pannonfunk: Teljesen egyetértek veled. Az a koncepciótlanság, ami most van nem jó. De akkor mi legyen? Mit csináljanak? Megmondják majd azt az LMP-sek? Ugyan már! Azt se tudják, hogy hogyan fogalmazzanak meg egy törvénymódosítást.
A Jobbik? Hát őket inkább hagyjuk!
A volt kormánypárt?(MSZP) Ők most ugye jártatják a szájukat, hogy mit hogyan kellene szerintük csinálni. 8 évig lett volna lehetőség rá! Kik voltak, akik a devizahiteleket helyezték előtérbe? Akik miatt Magyarország ilyen sebezhetővé vált? Akik miatt szépen egyre lejjebb kerülünk a hitelminősítők minősítésében? Az MSZP. És akkor még nem is említettük, hogy mi mennyiségű pénzt pumpáltak ki pl. a bankok a magyar adófizetők zsebéből.

Minden egyes leminősítés után egyre drágábban kaptunk hitelt, de kaptunk. Ha a "junk" kategóriába kerülünk, akkor majd mehetünk fohászkodni, hogy adjon nekünk hitelt valaki a korábbi felvett hiteleink kiváltásához.

hgh1 2010.12.08. 14:50:22

A lényegről, idáig senki nem beszélt, gondolom az írásból sem véletlenül maradt ki, hogy az MSZP kormány idején, azért nem csak leminősítések voltak, hanem időnként felminősítések is, különben már régen a bóvli kategóriában lennénk. Nincs is különösebb baj a leminősítésékkel addig, amíg kormányok komolyan veszik a figyelmeztetést és tesznek is ellene valamit, de ha csak a leminősítőket hülyézik, abból viszont komoly gondok lehetnek.

frmn 2010.12.08. 14:51:37

@Kisvárosi Fojtogató: Szép dolog a képmutatás... Fordítsuk meg a dolgot! Miért kell olyasmiért ugrálni, ami miatt 8 éven át nem ugráltatok? Az AKK honlapján visszakereshetők a referencia hozamok, javaslom tedd meg. Lett volna rá sokszor alkalom, hogy fájjon az a több száz milliárd...

joszip 2010.12.08. 14:53:56

Kicsit az egész olyan, mint pld egy Gilette borotvareklám: a filmben látványosan félresöprik a pultról az összes korábbi szar típust (köztük a Gilette előző modelljét), mert azoktól mind szőrös-szúrós maradsz, és csak a legújabb típus az isten. Legalábbis a következő verzió piacradobásáig.

KopaszMercis 2010.12.08. 14:57:20

te nagyon hulye, ahhoz hogy tizszer leminositsek kozben fel is kell minositeni .. uristen micsoda nep lakik ebben a szerencsetlen karpatmedenceben...

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2010.12.08. 15:01:07

@moophlander: Hát ahogy nézzük. Ha engem figyelmeztetnek hogy ne vegyek kínai vasalót a kínai piacon mert megbasz az áram, akkor ebből nem azt szűröm le, hogy ne vegyek kínai vasalót, mert már nem lehet belőle hasznot húzni, hanem hogy szar a kína vasaló.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 15:01:27

@politicus: nem sértődtem meg, csak van egy szint, ami alá nem megyek le feleslegesen. A hit nem az én világom, én gondolkodni szeretek.

Így hát erről "nem akarok tovább eszmét cserélni" - vagy nevezd, ahogy akarod.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.08. 15:04:30

@KopaszMercis: Nem igazán, mert a csehek előtt álltunk, mi folyamatosan csúsztunk lefelé, miközben ők megkapaszkodtak fent. Az a tény, hogy a szocik is ugyanolyan hülyén reagáltak, mint most a Fidesz, nem menti a helyzetet. Mert függetlenül attól, hogy igaza van-e a minősítőknek, a piac nekik hisz, nem a kormányoknak. Az pedig, hogy visszacsúszhatunk a 96-os bóvliszintre tényleg drámai fejlemény.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.12.08. 15:07:23

@pannonfunk: Azt nem nagyon szokta senki hozzátenni, hogy ezt a 2700 milliárdot nagyrészt az MSZP kormányok alatt szedték össze az emberek, aminek valljuk be legalább annyi köze van az akkori költségvetési hiányokhoz, ergo a leminősítésekhez, mint a mostani "lenyúlásnak" a költségvetési többlethez és sikerhez. Ilyen áron lehetett volna király Gyurcsány és Bajnai is, de ők nem vállalták ezt be.

A leminősítés oka akkor a költségvetés rövid- és középtávú tarthatatlansága volt, míg most a költségvetés közép- és hosszútávú (ezt nyírja ki a az MNYP államosítás) tarthatatlansága vezetett leminősítéshez.

Már a 2006-os választás előtt azt várta minden normális ember, hogy rövidtávú megszorítások következnek, rendbe kéne rakni az egészségügyet, önkormányzatokat, oktatást, rendőrséget, meg nagyjából mindent, aminek köze van az államhoz. Igazság szerint kezdem azt gondolni, hogy ezek a problémák 10 év múlva ugyanitt lesznek, akkor is arról fogunk beszélni, mint amit a cikk sugallni próbál, hogy azért nem kell befosni, mert a szocik alatt is így volt.

Ezúton szeretnék gratulálni a szerzőnek, hogy bár közvetve, de rögtön Draskovics-i magasságokba sikerült a forradalmi elvárásokat pozicionálnia.

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.08. 15:13:52

@Apophis:
Bocs, de annak idején én vállaltam, hogy az állami nyugdíjam 25%-áért cserébe szerződök egy magánpénztárral.
Nem mellesleg most az állam a magánszerződésemet akarja kívülálló félként felrúgni.

@pannonfunk:
Nem is mondtam, hogy lopnak. Azt mondtam, rabolnak.

Mellesleg ha én elveszem a pénzed, és utána továbbadom a haveromnak, akkor én nem loptam?
Akkor a zsebtolvajok valójábabn nem lopnak, mert aki ellopja a zsebedből, azonnal tovább is adja.
A haverja meg már csak kapja a pénzt egy havertól.
Tudsz jobban is csúsztatni?
(Szerintem tudsz, mindjárt elő is fogsz vele állni.)

Az pedig, hogy a nyugdíjpénzt bevallottan is adósságcsökkentésre akarja felhasználni, több, mint visszás. Merthogy arról volt szó, hogy a nyugdíjakra kell. Az adósságnak nem egész 1/10 részét lehet belőle törleszteni. Ami kb. semmi.

Az, hogy állampapírokban volt, ne keverd már azzal, hogy milyen célra gyűjtötték.

Ha jól látom, az Omninvest eset meg nem törvény volt, hanem egy darab munka.
Kicsit kevered a szezont a fazonnal.

akimellon 2010.12.08. 15:18:31

felháborító, hogy mennyire tudatlan emberek írnak "szakértő hozzászólásokat"
Pl: MDF-SZDSZ kormány
IFM
Az összefüggések totális félreértelmezéséről már nem is beszélve.....................

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.08. 15:18:33

@politicus: még valami: sok mindent el lehet mondani az előző kormányok (mindegyik) választás utáni hatalmi térnyerési arroganciájáról. De azért lásd be, hogy párttagot, volt párttagot, horribile dictu pártalelnököt azért nem nagyon akartak kinevezni pszáfelnöknek, mediakirálynak, . (Egy szem szilikati a kivétel, azt sem értettem, mondjuk.) De még ha így is lenne: nem neveztek ki kilenc évre cenzorokat (nem lehet másképp hívni a szalaiannamarit, hidd el!), tisztelték a magántulajdont (még kétharmaddal is!) és nem hoztak visszamenőleget hatású törvényeket... Nem ragozom, nem sorolom, pedig tudnám. mindegy végülis. Ezeket próbáld meg belátni, ha gondolod.

Mennem kell, további jó kommentelőket neked! :)

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.12.08. 15:20:49

Egyrészt a tíz leminősítés különféle minősítőknél volt, tehát nem tíz fokozattal mentünk lefelé, hanem itt is, ott is mondjuk 3-al. Mindezt úgy 5 év alatt. Itt meg 6 hónap alatt 2-vel, úgy, hogy ez az elmúlt 5 évben folyamatosan a kormány sarának volt mondva az akkori ellenzék, jelenlegi kormánypárt által.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2010.12.08. 15:27:33

szpokember.blog.hu, már a minősítés után nem sokkal megírtam, hogy ez a szokásos agymosással el lesz intézve. És be is indult az agymosógép rendesen. Ott tartunk, hogy ha az eddig szar volt az feljogosítja a kormányt, hogy mégnagyobb szar legyen. Olyan mint, hogy egy sorozatgyilkos azt mondja, hogy 8 éve megöltek egy embert, úgyhogy most ő megölhet 5-öt.

Alvarez 2010.12.08. 15:33:21

Az nagyot fog szólni, amikor kishazánk megérkezik a bóvli kategóriába. Ebből a hosszú és unalmas posztból egy dolog egyértelműen kiderült: a bóvlit még a szociknak sem sikerült összehozni. De majd Ovi megcsinálja, oszt jónapot.

zeus123 2010.12.08. 15:51:53

@valamit:

De a minősítés nem a múltra és nem a jelenre, hanem a jővőre szól! ezek nem azt mutatják, h milyen a jelenlegi helyzetünk, hanem a kilátások, várható tendenciák, javulás/romlás esélye.

Azaz szerintük - ha ezen a pályán maradunk, ezekkel az intézkedésekkel - még szarabb lesz...

Senkifia 2010.12.08. 15:56:48

@georg 48: ...Financial Times-ban megjelent egy cikk, amiben azt írta az épp aktuális szakértő-újságíró:"Nyomatékosan felszólítjuk a magyar kormányt az álláspontja felülvizsgálatára és visszavonására",a költségvetéssel kapcsolatban, asszem :)
namármost,elnézést, de ki a f.szom a financial times nyűjorkban,hogy felszólítja a magyar kormányt bármilyen belpolitikai hozzáállás megváltoztatására?? Kicsit meg vannak lepődve, IMF-hitel viszautasítás tól számítva,hogy Magyarország nem hajlandó tovább eladósodni,csak hogy az ükunokáink is államadósságot törleszhtessenek,kamatostól,hogy a **** bank(* tetszés szerint behelyetesítendő)jól éljen a mi nyomorunkból. nem tudom, ezeknek a csávóknak a jó qrva anyjuk jól van e? :)
Hozzászoktatta őket a balliberális elitünk,hogy itt bármit megtehetnek,és mindig van még egy rend bőr. Most meg hirtelen aszonták nekik,hogy bocs, de nem... Ettől meg ki vannak borulva, és próbálnak minden oldalról nyomást gyakorolni,hogy hátha mégi felveszünk még pár ezer milliárd forintot. ehogy már pénzügyileg függetlenedjünk valamennyire. Amíga meleg szarig benyalt a magyar kormány, az vezetett ide,ahol vagyunk, és ez sokezermilliárd forintos adósság. Akkor meg minek benyalni? lószart,mama.
Na majd meglátjuk a végét.
A kérdés viszont helyénvaló .Leminősítettek. NA ÉS?? :)

pannonfunk 2010.12.08. 16:18:18

@1kívülálló: Én soha nem éreztem azt, hogy a magánnyugdíjpénztárba befizetett pénz az én pénzem lenne. Egyszerűen köteleztek, hogy a fizetésem 8%-át fizessem be, annyi választási lehetőségem volt, hogy eldönthessem, hogy ne az azóta börtönben ülő Mesterházy Ernő-féle, azóta már csődbe is ment Bahia magánnyugdíjpénztárba tegyem a pénzemet, hanem mondjuk az OTP-be, amely lazán elveszítette az addig befizetett pénzem felét. Nem rendelkezem vele szabadon, nem vehetem fel, nem mondhatom azt, hogy akkor átmegyek máshová. Most meg azt mondják, hogy azt adjam az államnak, cserébe jogot kapok arra, hogy lesz 100% nyugdíjam, ha megérem, és lesz nyugdíjrendszer. Eddig is elvettek tőlem egy zsák pénzt, amire ugyanilyen feltételekkel ígértek 75%-nyi állami nyugdíjat.

Valahogy a befizetett adómra, az egyéb nyugdíjjárulékokra sem tudom azt mondani, hogy lopás, csak mert elveszik tőlem, és esetleg olyan dolgokr költik, amikkel nem értek egyet. Most ez lesz a magánnyugdíjpénztárba kötelezően beadott pénzemmel is, hoztak egy döntést, hogy most kötelezően nem itt lesz, hanem ott. Abszolút nem tudom átérezni, hogy ez lopás. Ha ez lopás, akkor az is az volt, amikor a nyugdíjkat megemelték annyira, hogy hiteleket kellett felvenni ahhoz, hogy kifizessük. Az is a jövőnk ellopása volt akkor. Sőt az akkori jövő az a mai jelen, már most szopunk az akkori hitelek felvételéért. azt a lopást kompenzálják a mostani lopással (ami magánnyugdíjpénztárban volt állampapír, azt lazán leírjuk az államadósságból, abból az államadósságból), és lehet, hogy jobban is járok vele, mert a kisebb államadósságot könnyebb lesz finanszírozni. Aminek a finanszírozását ugye megint az általam befizetett adókból valósítják meg.

ave 2010.12.08. 16:20:54

>elmúlt 5 évben a szocialista kormányok idején 10-szer(!) értékelte le Magyarországot

Szoval 2005-ben kurva jo besorolasunk volt? Vagy hogy a rakba sikerult 10x visszasorolni? :)))

Oke,oke, tudom 3 nagyot kulon szamoltad. Akkor is szep.

homér 2010.12.08. 16:21:09

Leminősítettek? Ez történik, ha egy pöcsökből álló kormányszerűség elpókerezi a nyugdíjvagyont. Ráadásul az agyilag alulfejletteknek azt akarják beadni, hogy e közben őket védik. Leminősítettek? Majd akkor fog orbán és a csürhéje levegő után kapkodni, amikor kutya se veszi a magyar állampapírokat. Nem kell IMF hitel se? OK, akkor be kell jelenteni a csődöt. Kit érdekel az a pármillió választópolgár, akik elveszítik a lakásukat, autójukat, stb. Majd a következő választások kicsit átgondolják, és nem ezekre a patkányokra voksolnak.

pannonfunk 2010.12.08. 16:24:43

@pancho_sanza: Hát igen, engem is ez idegesít, hogy 'majd' februárban megmondja a Matolcsy, hogy hosszútávon majd mi lesz.

homér 2010.12.08. 16:25:19

Egyébként nagyon megdöbbentő, hogy még valaki ezeknek a patkányoknak az oldalán harcoskodik. Persze tudom, annó hitler mellett is sokan kiálltak. Most meg ugye itt ez az orbán. A nagy harcoskodók meg majd pislognak, amikor befagyasztják a bankszámláikat, mert kb. összedől az egész kártyavár, amit orbán és a többi tetű építget.

torró 2010.12.08. 16:34:42

"Közbiztonság Szilárd?
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de a mnyp-t már a bajnai kormány kezdte el megszüntetni a FIDESZ folytatja. Ráadásul elég sok szakember is nyilatkozott már ebben a témában többnyire helyeslően,de valóban költségvetési probléma áll az ügy hátterében,állítólag!
Az elején olvastam hogy a Gyurcsány és a Bajnai nem vették fel a fizetésüket! Azért remélem ennyire nem naív? A fizetésüket egy "jótékonysági alapba" tették ,ahol személyesen érdekelve voltak.Ha én hozzájuthattam az öszödi kormány üdülőhöz fillérekért, majd visszabérli tőlem az állam,több mint száz millióért évente , vagy mint Bajnai aki milliókat vett ki a libatenyésztők zsebéből , hát én is tudnék /ál/ jótékonykodó lenni! A visszaminősítésről csak annyit, mikor ilyen történik hirtelen drága lesz az euró. Aki ilyenkor tud eladni ,pár nap múlva meg venni, jobb hozamot tud zsebre vágni mintha évekig lekötné a pénzét! Vagyis valakiknek ez nagyon jó buli!

pannonfunk 2010.12.08. 16:38:05

@Közbiztonság Szilárd?: "Az pedig, hogy a nyugdíjpénzt bevallottan is adósságcsökkentésre akarja felhasználni, több, mint visszás. Merthogy arról volt szó, hogy a nyugdíjakra kell. Az adósságnak nem egész 1/10 részét lehet belőle törleszteni. Ami kb. semmi."

Látom vágod a közgazdaságot. Mert az lenne a szép, ha ezt a 2700 milliárdot MOST elköltenénk nyugdíjra, mi? Na, az lenne az igazi lopás, a jövőnk teljes ellopása.

Teljesen jó, ha 10%-kal csökkentjük az adósságunkat, annak az éves finanszírozása 5-6% körül van, számold ki, hogy 20-30 év alatt (amikor a mostani magánnyugdíjpénztári tagok zöme nyugdíjba megy), kamatos kamattal az mennyi pénz. Rohadt sok. Ha hozzáteszed azt is, hogy esetleg a gazdasági növekedést az alacsonyabb államadósság miatt sikerülne a következő 20-30 évben tartósan 1%-kal feljebb tenni, mint az lenne a nagyobb államadósság-teher alatt, még nagyobb összeg jön ki, amiből az akkori nyugdíjasokat fizetni tudják. Ami a jelenlegi demográfiai mutatók mellett arra lesz elég, hogy mostani reálszinten tartsák a nyugdíjakat. Viszont ha maradna a rendszer, akkor még ennyire se lenne elég a 75%-nyi nyugdíj, és akkor lepődnél meg, hogy a magánnyugdíjpénztárból származó nyugdíjadból meg vehetnél kb. két zsemlét, főleg, ha nyugdíjbavonulásod előtt 1-2 évvel frankón eltőzsdézik a manyupok...

Az egész magánnyugdíjpénztárral kapcsolatban az a leggusztustalanabb, hogy két állásponttal van telikürtölve minden. Az egyik az, hogy hát ez vérlázító, ezek ellopják a pénzünket, botrányos, a másik meg az, hogy minden nagyon szép, minden nagyon helyes, még az az arrogancia is, amivel Matolcsyék az egészet tárgyalják.

A valóság meg valahol a kettő között van, de az meg senkit nem érdekel. Ez az egész arogancia, ahogyan a kormány nekiesett a magánynyugdíjpénztáraknak a leginkább azért elszomorító, mert már most eldőlt, hogy a következő 4 évben sem lesz értelmes társadalmi párbeszéd, ergo, a 2014-es választásoknak is úgy fogunk nekimenni, hogy totál demagóg lesz minen párt választási kampánya... :S

pannonfunk 2010.12.08. 16:40:42

@torró: Az a helyzet, hogy nem lett drágább az Euro, alig lengett ki az árfolyam a leminősítés hatására, és egy napon belül meg heti maximumra erősödött a forint... Nekem megfordult a fejemben, hogy pár szoci is próbált shortolni, de ezek még ehhez is bénák és jól elkúrták... :P

marós 2010.12.08. 16:41:50

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszas elemzése, melyben részletesen vizsgálja a magyarországi helyzetet, két megállapítása is figyelemreméltó. A magyarok mutatói olyanok, amit több eu-s ország két év mulva sem fog elérni. A magyarok, tulságosan angolszász javaslatokra építve, nem tudták gondjaikat orvosolni, ezért talán hagyni kéne őket, hátha jó az amit az Orbán kormány cselekszik.

gagauzz kalauzz 2010.12.08. 16:53:29

Mandíner ecsém, te is abbul élsz, hogy már Qrcsány is elqrta? Ez menti amostani elqrást? Akkor mér kellettek vikicsunájék?
Ilyen rövid idő alatt ennyi nyögdíjpénzet ellopni - nem csodálnám, ha Fletó fetrengene a sárga irígységtől, hogy ez neki nem jutott eszébe:-)

Squid 2010.12.08. 16:57:05

A cikkíró elfelejti megemlíteni, hogy minden szoci leminősítésnél valamelyík fideszek káder azonal melléált a minősítőknek és szapulta a kormányt.

Azt is elfelejti megemlíteni, hogy a mostani leminősítés 200Milliárd körüli HAVI extra költséget eredményez a CDS felárak és a magasabb kamatok miatt.

Vézezetül azon se fussunk át, hogy nem az országot minősítették le, hanem Matocsy Költségvetési terveit amit ha folytat (és fog) leesünk bóvliba és az összes külföldi befektető kivonja a tőkét az állampapírokból és a tőzsdéről.

Akkor majd lehet menni turbómagyarkodni és szuperszittyának lenni az államcsőd közepén.

De az igazi ungarische vircsaft lesz!

Tita nick 2010.12.08. 16:58:25

Teljesen természetes, hogy Orbán kormányra kerülése óta a magukat kifelé(!!!) kémyesen magyarnak, ám önmagukban tudja a fene, kinek tartó hazánkfiai, lányai, szóval szoci és libsi polgárai ezerrel támadják a Fideszt és Orbánt. Ez a szerepük, az ellenzék szerepe. Néha még talán örülnek is annak, ha valami félresikerül, örülnek, ha a nyugat elmarasztal minket. A kákán is csomót keresnek, írogatnak blogokat, kommenteket, a lényeg, hogy kiírják magukból, az azénmegmondtamelőrehogyezamocskosbandahazudikéslop-féle dolgaikat.

Az, hogy az előző kormány mit rombolt és mit művelt ezzel az országgal, már rég elfelejtették, már vissza is sírják.

Kedves sehonnai buzeránsok, szarok rátok!

Squid 2010.12.08. 17:00:23

@marós: "A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszas elemzése, melyben részletesen vizsgálja a magyarországi helyzetet, két megállapítása is figyelemreméltó. A magyarok mutatói olyanok, amit több eu-s ország két év mulva sem fog elérni. A magyarok, tulságosan angolszász javaslatokra építve, nem tudták gondjaikat orvosolni, ezért talán hagyni kéne őket, hátha jó az amit az Orbán kormány cselekszik. "

Emiatt kalaplengetést emlegetett Orbán ugyanebben az orgánumban, mejd felsorolta milyen intézkedések következmányei ezek. Mind a 4-5 tételt amit felsorolt a Bajnai kormány és Oszkó lépte meg, ezért csak most minősítettek le minket amikorra ezek hatásai kifutottak v Matolcsy lenullázta őket.

Lehet büszkének lenni..

Gera 2010.12.08. 17:11:48

Tehát akkor pár hónap alatt eljutottunk arra a szintre, hogy a fidesz tevékenységének mércéje az mszp elkúrása. Merthogy ők is, ráadásul ők még inkább. Az nem érdekes, hogy objektíve szar valami, a lényeg, hogy az mszp is csinálta. Ha ők elkúrhatták, akkor nekünk is szabad. Tök jó. Így lesz egyre elbaszottabb hely Magyarország.

Chicano 2010.12.08. 17:16:51

8 évig folyamatosan minősítgették le az országot de az akkor nem volt probléma az elvtársuraknak. De ez, ez most az. Látom itt már nincs mese, patkvér lesz meg emberhalál, talán még államcsőd is. Fusson ki merre lát.

Másrészt tényleg gáz a leminősítés, csak valahogy nem az aggódás jön át a kormányt fikázók beírásaiból inkább a káröröm. Hát igen, a fidesz se nagyon csinált mást ellenzékben, ez így van. Csak van két óriási különbség a helyzetek között:

1 - Azt egy kitűnő nemzetközi gazdasági helyzetben kúrták el Feriék, pedig minden adott volt hogy a szomszédokhoz hasonlóan mi is az EU szint fölött növekedjünk. És ezeknek kell most feri elkúrását eltakarítaniuk úgy hogy közben világméretű gazdasági krízis van. Nem csoda hogy kínlódnak.

2 - Feriéknek volt egy alternatívája, Orbánéknak nincs. Hacsak a Jobbikot nem tekintem annak. Szóval üzenem az elftársuraknak hogy vigyázzanak hogy mit kívánnak mert még megkaphatják. Ha bukik a patás zorbán valószínűleg ők sírnák vissza először azt a drága cuki baloldali demokrata miniszterelnököt.

belekotty 2010.12.08. 17:18:16

Remek, már az a mérce hogy a Fidesz tudja még az MSZP szintje alá is minősíttetni az országot.
Fideszesek! Köpjetek fel és álljatok alá! Erre szavaztatok?

belekotty 2010.12.08. 17:19:45

@Tita nick: Persze hogy támadjuk mert még semmilyen értelmes dolgok nem műveltek! Írjál már egyet!

Épelméjű 2010.12.08. 17:23:25

Mandiner:
"Bár a fentieket tekintve adódik a kérdés: leminősítettek, és?"

éS???
Igaz, kit érdekel, hogy a "bóvli" és "befektetésre ajánlott" befektetői kategória határára sodródtunk. Mi csak annyit jelent, ha még egyszer leminősítenek, akkor a bóvli kategória miatt az 1-2-3-4.000 milliárd Ft-nyi állampapírt, részvényt és vállalati kötvényt a külföldi befektetők eladják. Ennek következménye, 2-3-4-5 %-al magasabb államadósság finanszírozás, 30-40-50 %-os OTP, MOL, stb árfolyam csökkenés, 280 +10-20-30 Ft-al magasabb EUR/HUF árfolyam, 10-20 Ft-al magasabb CHF/HUF árfolyam.
Az van, hogy a külföld előtt megint, mint az MSZP idején, lejjebb és lejjebb csúszunk, egyre hulladékabb ország leszünk.

És akkor mi van??? Kérdezi a szakértő!

Hát nagy gebasz van, az van:)

De hagyjuk a külföldet, az úgyse befolyásol semmit sem ebben a pöcegödör országban...... LOL

Most, hogy már Én is, sokadszorra elmondtam a külföldes ÉS-es verziót, jöjjön a MAGYAR!
Mit mond ez az újabb leminősítés az átlagos (idiót*) magyar választónak? Mire kellene következtetnie az újabb leminősítésből? Mit kellene észrevennie az MSZP és FIDESZ kommunikációjából? Mit?

Én ezt veszem észre, és, és:
ahogy ez elmúlt 4-5 évnyi balfaszkodás miatt, most ugyanúgy a balfaszságunk miatt, leminősítenek! Véleményt alkotnak rólunk, azt mondják: "Ti egy idióta ország vagytok, pfujjj"
MSZP kormány alatt, MSZP bagatelizálta leminősítéseket, FIDESZ tajtékzott a minősítés csökkenés miatt. Mostani Fidesz kormány alatt, FIDESZ bagatelizál, MSZP tajtékzik!

Mind a két "hulladék" párt 0!
Mind a két párt, hülyére veszi az (idiót*) magyar választót. Mind a két Párt ugyanazon ügyben HAZUDIK!

És??

És, ezt nem veszik észre a(z) (idiót*) magyar választok, LOL.

Hajrá Fidesz-MSZP!
Hajrá magyarok!

Hofi:
"Magyarországon az 1 főre eső idióták száma 2!"
Bölcs, nagyon bölcs Hofi!
Ha ma is élne, így mondaná:
"Magyarországon az 1 főre eső idióták száma 2 VAGY több!"

Chicano 2010.12.08. 17:27:25

@Épelméjű: "Magyarországon az 1 főre eső idióták száma 2 VAGY több!"

Nem tudnám megmondani miért, de fogadni mernék hogy te vagy az 1 fő okos akire az idióták esnek.

KelekótyaP 2010.12.08. 17:35:20

Kedves posztíró, Nem gondolod, hogy el kéne határolódnod az ilyen Tita nick féle hozzászólásoktól?
vagy legalább olyan vehemensen reagálni ellene mint ha a másik oldalról jön valami hasonló?
Amúgy meg nem értem min lehet itt vitatkozni?

Tények vannak
A Moody's leminősítette a kormányt, amelynek tagjai akik állítólag sosem hazudtak életükben, pár éve ugyanezt kormányválságnak kommunikálták, most meg bagatellizálják. Pár éve ellenzékben a Moody's-t a többi hitelminősítőt még egy objektív viszonyítási alapnak tartották, amihez képesti lemaradás egyértelműen az aktuális kormány hibája és ez megkérdőjelezhetetlen, most meg a 20 év sikertelensége (amúgy fura, hogy úgy kommunikálnak ők is és a holdudvaruk is, mintha ők nem lettek volna részese ennek a 20 évnek és most forradalom után a fényes semmiből jönnek gyolcsruhában fehér lovon) miatt frusztrált és emiatt romantikus nemzeti ábrándokat igénylő plebsznek a külső gonosz bankár ellenségképpel igazolják a bénaságukat, aminek az a baja, hogy nem elég, hogy nem vállalnak felelősséget, de még elterjesztenek egy ilyen a világon is kívül van élet és van külön magyar igazság mítoszt ami alapjaiban fogja kikezdeni a versenyképességünket a jövőben.
Tudom az MSZP ezt meg azt csinálta és az is hazudott meg így meg úgy, De basszus én nem vagyok az MSZP vezetője mint ahogy a többi 10 millió magyarországi magyar zöme sem. Megértem, hogy a posztoló próbál egy ilyen kamu objektivizmussal megbolondított hajánál előrángatott kesze kusza logikai bravúrt bemutatni, hogy magát is meg tudja győzni, hogy jó oldalra szavazott (amúgy már ez az oldalasdi is annyira pubertás hormonzavaros kis-srácos ciki dolog), mert fél elveszteni azt az ügyet amiért írogatott az elmúlt x évben, de ideje szembenézni a tényekkel. Nem könnyű de nem is lehetetlen.

1: dobd el ezt az MSZP is hazudott, béne volt, lopott, saját haverjait tette pozícióba ect gagyi mankót

2: Nézzed meg a gazdasági mutatókat

3: gondold át mennyire ál jól egy lecsúszott kis országnak, ha nagyhatalmat játszik

4: mennyire adekvát emberek kerültek szakmai tárcákhoz

5: A kormány kommunikációja jó-e vagy borzalmas

6: A cél szentesítheti-e az eszközt??? Azért hogy ne hazudjak lophatok-e?
(azért, hogy az egyetlen választási igéretemet a hagymázas nemzeti szarozáson kívül tartsam elvehetem-e mások megtakarítását?

7: kell-e nekünk középkor 2011 ben szabadságjogokban?

Az nem válasz amit a Konzi is nyom: hogy ok nem szép a sajtószabadság megnyírbálása, de hát milyen hülye a Debreczeni pl... Ez nem nívó még ha teleaggatja latin szinonima szótárból plagizált szavakkal, akkor sem.

Szedd össze magad és próbálj nem mint ideológia vezetőkre, hanem mint az alkalmazottjaidra tekinteni a kormányos és az ellenzékben lévőkre.

Folyton azt hallgatom a plebejus-jobbosoktól itt, hogy nem kell benyalni a nagyhatalmaknak. Akkor miért benyalni ilyen ex Kiszes egzisztenciális keresztény és polgár (természetesen a "nyugatos balos" privatizációs csalók is ideértendők, de reméljük rajtuk már túl vagyunk) amatőr arrogáns új-nemességnek?

pannonfunk 2010.12.08. 18:05:32

@Squid: Látom egy kis hazugságért te se mész a szomszédba. A FAZ egyértelműen olyanokról beszél, mint bankadó, extraadók, frankhitelek felvételének megszigorítása, amelyet mind a mostani kormány hozott.

Baldrick68 2010.12.08. 18:15:23

Jaj kedves Mandíner elvtárs, tudod a nyafogásod akkor lenne egy fikarcnyit is hiteles, ha éppenséggel te meg az elvtársaid nem idézték volna ezeket a hitelminősítőket amikor a Gyurcsányék böszmesége láttán nem húzták le ugyanúgy a magyar állampapírokat.
Bezzeg akkor az volt a mantra hogy bezzeg a piac is ítéletet mondott a Gyurcsány politikája felett és az az ítélet hogy kóklerek svindlerek, azonnal mondajak le.
Valahogy akkor nem hallottam ezt a huhogást hogy keresztbe tesznek a NEMZETNEK és hasonlók.
Most hogy a ti elvtársaitokról mondanak negatív véleményt megsértődtök és nemzetközi összeesküvést vizionáltok mint a hisztis kisgyerek.
Baromira szánalmas nyomik vagytok.

Tündér_Lala 2010.12.08. 18:19:43

Uraim, uraim ! Önöknek tökéletesen igazuk van, elkúrtuk.
A jövőben tehát a kormány az IMF bölcs iránymutatása szerint az alábbi intézkedéseket vezeti be:

Az SZJA-t felemeljük 40%-ra (1 millió felett 10%)
Bevezetjük az ingatlan adót
Bevezetjük a füst és levegő adót
Bevezetjük a nap adót, borult idő esetén az árnyék adót
Beszüntetjük az önkormányzatokat, az egészégügyet és az oktatást

Ezen intézkedések (struktúrális reformok)segítségével országunk minden bizonnyal 5 fokozatot erősödni fog a hitelminősítők osztályozásában.

A politikai és gazdasági szféra vezetőinek fegyveresen őrzött lakóparkokat építünk.

Felemeljük a rendőrség létszámát, új szemkilövő puskákkal és viperákkal látjuk el őket.

Elégedettek ?

Viktátor

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.08. 18:24:52

@Tündér_Lala: Az IMF nem neoliberális gazdaságpolitikát akar?

Tündér_Lala 2010.12.08. 18:27:32

@TaTa86.: Igazad van, a segélyeket 3-szorosára emeljük.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 18:30:22

@eszkep: a kossuthon hallottam így, ott is sürgősen személyi váltások kellenének, tény

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 18:30:39

@eszkep: a kossuthon hallottam így, ott is sürgősen személyi váltások kellenének, tény

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 18:37:29

@Hattory Hanzo: mit jelent a gyakorlatban a Moody's hazánkra vonatkozó leminősítése? Mit éreznek meg ebből a hétköznapi emberek? - hangzott a Közbeszéd kérdése.

“Ez a minősítés egy abszolút alapvető dolog. Ha holnap egy háziasszony úgy dönt, hogy ő venne magyar államkötvényt "

:D

:D

ez az ember mekkora nyomorék

TG69 2010.12.08. 18:38:56

@poszt: Rz csak azt mutatja, hogy a kormányváltás után elmaradt az az egyébként ésszerű várakozs, hogy a korábbi rezsim hitelvesztése után lehetőslgünk vna egy közepesen szar gazdpollal is jobb besorolásokat kapni és lassan visszakapaszkodunk. Ehelyett egy ennél is gyengébb teljesítménnyel sikerült elállni a fidesznek és ezért azóta folyamatosan otvábbra is kapjuk a figyelmeztető jeleket. A bóvli kazegória után jöhet újra az IMF egyébként, tehát most itt a tűzzel játszunk. De legalább a Zemberek élvezik a műsort :).

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 18:45:42

@eszkep: rohadékok,

mennyiben magyar tulajdon a mol? 51%?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.08. 18:47:10

@politicus: rakd hozzá tényleg, h hogyan reagáltak ellenzékben a fideszesek akkor , és akkor tényleg joggal mondhatod ezt

Squid 2010.12.08. 18:58:33

@pannonfunk: "Látom egy kis hazugságért te se mész a szomszédba. A FAZ egyértelműen olyanokról beszél, mint bankadó, extraadók, frankhitelek felvételének megszigorítása, amelyet mind a mostani kormány hozott. "

Naszondja csak, hogy képben legyél..

"A válságra adott megkésett válaszként Magyarország két egymást követő kormánya egy éven belül az alábbi határozatokat hajtotta végre: a nyugdíjasok elveszítettek egy havi járandóságot, az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedett, a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre nőtt, az államháztartás kiadási oldalát pedig erőteljesen lefaragták. Ezek a lépések összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott - mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül. Tulajdonképpen ezért kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen" - fogalmazott Orbán Viktor."

Nem én mondom ezt hanem OV.. Gondolom neki azért hiszel, mivel ő sosem hazudik.

innentől jöhet a találós kérdés: melyík rendelkezést hozta ezek közül az új kormány?

Karcolt lendület 2010.12.08. 19:05:55

Ha nem számít, hogy leminősítenek, azaz ha nincs fél évvel a választások után nincs koherens gazdaságpolitikánk és így nem sikerült a hitelességét visszaszerezni, akkor akár a szocik is maradhattak volna tovább, nem? Nem teljesen mindegy, ki kúrja el annyira, hogy végül válságkezelésben merüljön ki a kormányzása?

A kampányban Orbán azt állította, hogy készen állnak a kormányzásra és fő feladatnak nevezte, hogy a gazdaságpolitikánk hitelességét helyreállítsuk. Az elsőben hazudott (különben nem ilyen improvizálás lenne a tevékenységük 90%-a), a másodikban pedig kimondottan szarul állunk - ezt mutatja a leminősítés, hát ez eddig sajnos kurva messze van attól, amit vártam tőlük.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.08. 20:50:26

@Tündér_Lala: inkább sajnálni kell ezeket a Feri-árvákat. Ez az emberséges magatartás velük szemben.
Egész életükben szar döntéseket hoztak, el is kúrták rendesen. Az elmúlt 8 évet szerették, csak úgy, mint a Kádár-kort. Úgy kell nekik valami rossz hír - elfogyott a kávé, megromlott a tej, stb. - mint egy falat kenyér, hogy ne legyenek öngyilkosok.

KelekótyaP 2010.12.08. 21:26:14

@Tündér_Lala:
Az azért elég erős ferdítés, ha azt állítod(illetve Kósa azt állítja), hogy a meghozott intézkedéseknek az általad említett apokalipszis az alternatívája. Lehet ilyen marhaságokat írni, csak minek?
A kisebb állam azt hiszem fel volt hímezve a narancslobogóra aztán igazi strukturális átalakításban semmi érdemleges nem történt. Ha szerinted igaz amit mondtál (valószínűleg amúgy te sem hiszed ezt el, csak az utolsó haláltáncbéli görcseid ránganak ezekben a nevetséges víziókban, hogy valahogy meg tudj kapaszkodni egy téged is becsapott pártban), akkor mi lesz a magán nyugdíj bevételek elköltése (2 évet ígértek, de úgy néz ki az elsőben felélik) után? Az amit itt összehordtál?
Plussz magasabb államadósság a mostani leértékelést kompenzáló kamatemelések miatt. Lehet hisztizni és kommunistázni meg libsizni, de a matematikában nincsenek kommunisták meg népnemzetiek, csak számok és logikai összefüggések.

Tölgynek, meg csak gratulálok, Igen, mindenki aki nem ért egyet a Fidesz mostani politikájával az feri-árva (gondolom arról szólt az egész nulla IQ-s hszed, hogy elsüssed ezt a "frenetikus" szöveget és most úgy érzed, hogy a megszólított kommentelőben egyfajta farkaskölyök vérszövetséget kötöttél)
Még egyszer bravo, most meg menj vissza a TV elé, kapcsold át való világra, vetkőzz le atléta-zokni-gatyára és bontsál ki egyet az akciós sörödből te proli.

A poszt írója meg nézze meg, hogy milyen színvonalú kommentelők értenek vele egyet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.08. 21:31:47

@KelekótyaP:
ne törőggyön ezzel a proli tölggyel, az még böfög is a sárkánysörtől!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.08. 21:32:22

@KelekótyaP: imádnivaló, ahogy a Feri-árvák felbasszák az agyukat, mint maga is. Nagyon vidám évtizedek elé nézek.

pannonfunk 2010.12.08. 21:34:38

@Squid: Nem is ezzel van a gond, hanem egyrészt azzal, amikor azt hazudod, hogy ezek hatása kimerült, illetve lerombolta a mostani kormány, illetve amikor azt hazudod, hogy ezek lenullázásai miatt minősített le a Mody's. Mert ugye az ÁFA még mindig 25%, a nyugdíjkorhatár még mindig 65 év, az államháztartási hiány kevesebb, mint Bajnaiék alatt, és jövőre még kevesebb lesz, a nyugdíjasoknak továbbra sem jár 13-ik havi nyugdíj.

A mai FAZ írásban, amelyben tulajdonképpen megdícsérik a kormányt, egyértelműen az Orbán kormány lépéseiről beszélnek, úgy mint bankadó, extraadó, és társai. Csakhát most itt az az ukáz, hogy azt szidni kell, az meg milyen tök gáz, hogy mérvadó külföldi lapban meg megdícsérik ugyanezt, no akkor gyorsan maszatoljuk össze az egészet egy egy hónappal ezelőtti interjúval, mégis mentsük a viktátorgyalázó mundérunkat, remek.

KelekótyaP 2010.12.08. 21:55:30

@tölgy: Senki nem bassza fel az agyát egy ilyen senkin mint te. Vidáman jegyeztem meg amit írtam, soha nem voltak ábrándjaim afelől, hogy vannak emberek egészen közel az ember és a csirke határán. Légy boldog abban szar hitben, hogy neked van egy nagy vezetőd és egy tévedhetetlen pártod, ha meg valaki elégedetlen velük??? Akkor ignoráld, hogy pl csak én is kb 10 helyen határolódtam itt el a Gyurcsány meg a többi mszp kormánytól. Neked basszus nem fér bele a fejedbe, hogy ha valakinek önálló véleménye van és az nem egyezik a vallási vezetődével (to be fair : a másik oldalon is megvannak ezek a szánalmas droidok), akkor az nem mszp-s ha leírja,akkor sem, az nem lézetik, hogy van világ ezenkívül a két kommunista párton kívül, Észérvek??? ne már Kósa ilyen pozícióba keveredhetett ilyen mondatokkal. Anti-kommunizmus? Mindegyik káder gyerek, a köztársasági elnök a volt rendszerben volt képviselő, pártvonalon szállodaigazgató MOB elnök ect., Egy Pozsgai írja az új alkotmányt a 40 év kommunizmus és 20 év posztkommunizmus után. Nem baj majd behazudjuk, hogy Karácsonykor a pincében fennkölten és halkan énekeltük a Menyből az angyalt meg a Székely himnuszt és undorodva utaztuk be a világot a párt pénzén. Orbán mindig beszél arról, hogy ő érti a magyar néplelket. Sosem szerettem ezt a sztereotip egyik nép ilyen a másik olyan. De valóban
Alantas ösztönökre hatni
irigység: a manyup ak pénzt keresnek a tevékenységükkel
kamu nagyotálmodás: Új világrendet mutatunk a bolygónak (elsőre elég lenne ha leállítanánk a pénzmosoda beruházásokat. '00 milliárdárt nekimentek a bankoknak ami több ezer ember munkahelyébe kerül, de egy focistadion nem jön ki 10 milliárdból hanem kell még + 2
néhgy szaros lelátó meg egy fűvespálya egy alföldi város melletti szántón. Stadler ilyet épített 200 millióból
meg amúgy is Kósa lenyilatkozza nyáron egyik héten, hogy csődközelben az ország rá meg 2 hétre úgy érzi azért 12 milliárdért egy stadion az a minimum, mert 10 éve ígéri a szavazóinak, és hát a felét el lehet lopni.
Észérvek: az itt nem kell. csak hangzatos klisék mindenféle szentekről meg hősökről meg glória még a seggünkön is. Ja meg valami ellenfél félét összetákolni azt azokra uszítgatni a frusztrált prolikat.
Forradalom: értsd: Gulyáslevest enni és Szörényio dalokat dúdolni szalonspiccesen a Parlamentnél. Hát kérdezz meg egy szerbet milyen az a forradalom meg harc.
Azt itt a vége, trógerek írnak viccesnek szánt marhaságokat, amiket kormánytagok hánynak fel miután könnyen-emészthetővé alakítgatták. Legyen benne valami az MSZP ről, valami forradalmi dinamika, a külföld kinevetése )nem ők kormányoznak-látszik, azt sem tudják hol van Magyarország- erre aztán büszkék lehetünk, Nem hódolunk be az IMFnek. megpróbáltatok csak hazautaztak olyan amatőrök vagytok)

elfelejtette 2010.12.08. 21:58:58

@tölgy: Látja, a legemberségesebb magatartással bassza fel leginkább az agyukat. Akkor ez most vagy nem emberséges, vagy szelektíven kell alkalmazni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.08. 21:59:07

@KelekótyaP:

magácskának puha ám az orra! maga nem mond igazat! maga bizony ideges! és ez jó.

KelekótyaP 2010.12.08. 22:12:55

nem vagyok ideges, csak érdekes ez a szituáció. Vannak emberek, akiknek a lakása a választások óta 30 %kal kevesebbet ér de a hitelük 50 %kal magasabb, a fizetésük (ha nem állami dolgozók akiknél csak nem kezdődött meg a bujtatott munkanélküliek leépítése és akiket ha kompenzálnak, akkor még nagyobb lesz a hiány)kevesebb (az átlag bruttó itthon 220.000 Ft és az új SZJA-val -amit a kormány még mindig úgy kommunikál, hogy több marad a zsebekben- 280.000 bruttó alatt kevesebb lesz a nettó( nem ez nem igaz ezt csak azért mondom mert libsi vagyok, meg komcsi meg zsidó de minimum hígmagyar. Matematika? Bizánci trükk!!!!!!)), a magánnyugdíj megtakarításukat elveszik, vagy ha egy hónap alatt amiben az ünnepek is benne vannak, el tudja intézni az országban megtalálható 20 irodában, hogy nyilatkozzon arról, HOGY NEM AKAR VÁLTANI!!!!!, akkor nem kap nyugdíjat , bár nyugdíj járulékot (bocsánat adót, ez aztán a polgári józan ész (Magyarországin a polgár eufemizmus a a falusira, ha pesti vagy, akkor jó esetben panelproli, meg lehet nézni hány Pesti születésű erős ember van a 2 nagy pártban)azt nem kap majd. és ezek között az emberek között még mindig tömegesen vannak, akik nem akarják ezt tudomásul venni, mert HINNI akarnak, menetelni az igazság útján bele a fénybe. Vezetőt akarnak, aki mutatja az utat, megmondja melyik bogyót egyed ha fáj a hasad és melyiket ne, mert az mérgező. Ezek a polgárok, A polgárok, akik egész Európában a legerősebb egyensúlya az önkényes aktuális arisztokráciának és hatalomnak, már a Hansa városok óta. De nálunk a szervilizmus szinonimája, olyan emberek akik nem akarnak semmiféle önrendelkezést azon kívül, hogy pálinkát főzhessenek a babakocsitárolóban.

KelekótyaP 2010.12.08. 22:16:52

És ez nem annyira idegesítő mint inkább groteszken vicces. Egy ilyen mandíner meg Konzi akik szerint a média színvonaltalansága erőszakolta ki a Fidesztől a sajtószabadság megnyirbálását. Azt milyen színvonalú cikkek vannak itt? Magukat is betiltanák? Ilyen tölgyek értenek velük egyet csak. Rém büszke lehet az akit Tölgy értékel.......

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.12.08. 22:46:57

Akkor a napi mérleg: a Mandiner írt egy posztot, ami csak félig és bizonytalankodva kritikus a kormánnyal szemben, erre kapott eddig 415 kommentet, amelyek nagy része azon problémázik, hogy miért nem tépte le a szerző a matolcsiak fejét és hányt bele férfiasan és határozottan a tüdejükbe, ahogy ők elvárnák.

Hát, nem könnyű mostanában. :)

Más, fontosabb:
@Grift: Sárkánysör! Én kilenc éve a neve miatt vettem egy dobozzal a Spar-ban. Akkor megesküdtem, hogy soha többet! :)
(A hasonló témájú Červený Drak Brnóból iható, de van nála sokkal jobb is.)

Zero_Toleransz 2010.12.08. 22:49:09

@politicus:
aranybogaram, nem értettem félre semmit, te viszont nem veszed észre, hogy ugyan azt csinálod, amivel minden paraszt politikus prólja igazolni a tetteit. Méghozzá olyan tetteit, amikről látszik, hogy tévesek, rosszak.

Hogy értsed: XY azt mondja, hogy a kormány lop. Erre az érintett ezt nem tagadja, hanem elkezdi sorolni, hogy a vádaskodó mit és hogyan lopott el korábban, úgyhogy szépen kussoljon.

Erre én azt mondom, hogy szépen kapja be mindkettő, és menjen az ősi foglalkozást űző édesanyjával együtt a Holdra.

Az írásoddal akarva, akaratlanul is bagatellizálod a leminősítést. Legalábbis szerintem.

Azt mondod, hogy szerinted rossz a leminősítés. Szerintem meg rossz a gyilkolás, de ha azzal indítom a blogbejegyzést, hogy gyilkolásznak, és? Majd kifejtem, hogy eddig is gyilkolásztak, haltak meg emberek, hát ez tényleg szörnyű, akkor abból lehet, hogy nem az fog megmaradni az olvasóban, hogy azt is mondtad, hogy "hát tényleg szörnyű".

Azzal, hogy bemutatod, hogy az előző garnitúra mekkora barom módon reagált a hasonló leminősítésekre, nem tűnik kisebbnek ugyan az a baromság más szájából, még ha ez oldja is a kognitív disszonanciádat.

Tudom, hogy nehéz belátni, hogy április óta az égvilágon semmi sem változott, és emiatt önmagaddal és a helyesnek vélt választásoddal viaskodsz, de bízom benne, hogy előbb utóbb csak ráébredsz erre.

Erős a párhuzam a tegnapi, vagy tegnap előtt konzervatóriumos médiatörvényről írt cikkel. Ott is látja azért a szerző, hogy szar van a palacsintában, de vadul emlegeti, hogy mi ment 8 évig. Na de kérdem én: most, hogy eljött a rendszerváltozás utáni zavaros átmenet vége, miért kell azzal védekezni, illetve bárkit is félig védeni, hogy dehát ők azért egy kicsit jobbak? Lószart jobbak, mama, hogy a ti szófordulatotokkal éljek.

KelekótyaP 2010.12.08. 22:53:03

@elGabor: Sárkány szar sőr:)

Szerintem nem az a baj, hogy félig kritikus, hanem hogy 99százaléka a leértékelésről (jelenlegi kormány megítélése) az előző kormányról szól, Az, hogy a fidesz (a mandíner és a konzi is) ugyanazt a bírálatot szajkózta (joggal) az előző kormányra arról van egy rejtett mondat valahol a 10. sorban, aztán meg megpróbálja bagatellizálni és az elmúlt kormány akkori védekezésével legitimizálni a mostaniak bénázását.
Pont ez az impotens viselkedés amit ezen a 2 bloggon tapasztalok a fidesz kormány visszásságai ügyében ami irritál sok embert, Nem kell összezárni a fidesznek meg kimagyarázni őket (ha csak nem az író egzisztenciája függ a fideszen belüli megítélésen-amit nem hiszek, ha meg igen, akkor na bumm, ha kurvának mész megbasznak ergo kalkulálja be az ilyen hszeket).

KelekótyaP 2010.12.08. 22:58:10

@Zero_Toleransz: nagyon igaz, Én is pont ezt a Konzis hasonlóságot vettem észre. Valóban nehéz lehet benyelni a békát, hogy nagy konzervatívként kommunistákra szavaztam csak mert dolmányban vonultak passiójátékra. De szerintem nem szégyen ez, Mindenkit tévesztettek már meg. A baloldali bloggolók meg újságírók sem akkor vesztették el előttem a hitelességüket amikor kiderült öszöd, hanem akkor(és azok) akik akkor elkezdték szajkózni, hogy persze az Orbán is hazudott meg lopott, és miért a fidesz jobb lenne? Ez egyszerűen intellektuális kurvulás és semmi köze a nemzethez, a konzervativizmushoz, vagy a liberalizmushoz.

Zero_Toleransz 2010.12.08. 23:17:51

@KelekótyaP:
kíváncsi leszek, hogy politicus reagál-e valamit. Persze nem várható el, hogy minden kommentre válaszoljon, de azé' bízom benne. Remélhetőleg belátja, hogy objektivitásban nem dúskált épp, amikor ezt írta. (Márcsak azért is jó lenne, ha látná a fától az erdőt, mert itt még lehet értelmes jobboldali kritikát olvasni. )

KelekótyaP 2010.12.08. 23:37:19

@Zero_Toleransz:
Igen, én is kedveltem mindkét bloggot (na jó a konzin a konzervatív zászlóbontogató századvéges (állami pénzek kimosásában legalább jól informált) latinosan buta kis mitugrálszt akinek sosem volt nője emiatt izmusokba szerelmes, azt nem értékelem sokra, meg rajta látszik, hogy karrierért nyal elvtelenül. De a többieknek vannak jó meglátásai, és bár nem osztom ezt a romantikus nosztalgiát abban, hogy nekem 2010 ben monoklit kordva raccsolva kéne templomba menet "kéhem szépen"ezni, meg nem akarok senkit méltóságos uramnak szólítani, sem ex Hitler Jugendes, pedofil papokat kimenekítő öregembereknek hajbókolni, de tiszteletben tudom tartani azt, hogy nekik igényük van erre a Gyűrük urazásra tündékkel meg beszélő fákkal, mert alapvető tényeket eddig elfogadtak tényeknek, és amíg valaki így viselkedik (2x 4 az 8 és nem 6 vagy 10 attól függően milyen párt mondja vagy milyen célt szolgál), addig értelmesen el lehet vele beszélgetni, nem biztos hogy nem neki van igaza hanem nekedm. De most valóban fura helyzetbe kerültek: Egyrészt tarolhatnak a piacon , másfelől ahogy te is mondtad meghasonultak a annyiszor megénekelt pártjukkal. Biztos idővel belátják, hogy kevésbé vállalhatatlan kimondani, hogy tévedtek, mint a maradék méltóságukat is pár megrendelésre váltani .

Lev Menachem 2010.12.09. 02:58:12

@Épelméjű:

Esett a forint árfolyam az euróhoz képest a leminősítés óta? NEM, azóta még erősödött is!

Van kereslet a magyar állampapírokra? IGEN, veszik mint a cukrot! ( www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101207-elkapkodtak-a-magyar-kincstarjegyeket-a-befektetok.html )

Akkor ki itt az idióta? ja boccs..

Épelméjű 2010.12.09. 09:18:32

@Lev Menachem:
LOL vagy:)

Tudtad, hogy a magyar 1x éves diák az EU átlag szövegértési szintet se éri el?
A 20-100 év közöttiekről nincs infóm, de ha tippelnem kellene, akkor ott még inkább az átlag alattit mondanék.

Az esetedben, mindenképpen átlag alatti szövegértési képességről beszélhetünk. Kérlek, igazold állításod vagy cáfold hozzászólásom.
Mikor írtam, hogy a mostani leminősítés azonnali HUF gyengülést okoz?
Mikor írtam, hogy a mostani leminősítés azonnali állampapír piaci gondokat okoz?

Írtam ilyet?:) Nem:)
Akkor Te miről beszélsz?
Jah, nem tudsz értelmezni egy 20-30 soros véleményt, akkor már értem:)

A kérdés megy vissza: "Akkor ki itt az idióta?"
LoL :))))))))))))

Az idióták azt hiszik, hogy valaki attól lesz idióta, hogy valakik leidiótázzák az állítólagos idiótát.
Ezzel ellentétben az értelmes tudja! Nem hiszi, TUDJA, hogy az idióták cselekedeteikkel és mondandójukkal igazolják idiótizmusukat.
Egy idiótára nem kell azt mondani, hogy idióta, az idióta bebizonyítja magáról, hogy idióta!:)

Kettőnk közötti párbeszédből következtetve, az Én idiotizmusom a Te állításodból - hogy Én idióta vagyok - következik. A Te idiotizmusodat Én nem állítom, mert nem attól vagy idióta, hogy Én azt mondom, hanem attól, hogy Te mit mondasz és hogyan cselekszel:)

Gratulálok:)
A bizonyításod sikeres volt, csillagos 5!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 09:25:46

@ulloiut:

Térjünk ki egy fél pillanatra a 2002-es 100 napos programhoz, ha feltétlenül 8 éves dolgokkal kell most foglalkozni. Szerintem az akkori kormány célja nemes volt még, ha költségvetési szemüvegen nézve már nem ennyire rózsás a helyzet. Ki ne itatná, hogy az 50%-os béremelés bizonyos szférákban lényegében életeket mentett, munkahelyeket őrzött meg és bizonyos emberek esetében a mindennapi szorongást oldotta. De ismerem ezt az érvelést, mely szerint a 100 napos pr. a fő bűn, onnan datálódik minden, de ennek felemlegetése kapcsán szinte kizárólag a Fidesz bűne kerül terítékre (értsd: mert megszavazta), a beterjesztő kormányé sosem. Vajon miért? Amikor az akkori kormány beterjesztette ezt a csomagot, akkor az ellenzéknek két választása volt: 1. megszavazza és akkor nem sütik rá az emberek megnyomorítója bélyeget a szocik, 2. nem szavazza meg, akkor viszont 8 évig azt hallgattuk volna, hogy a lelketlen ellenzék a következő falat kenyeret sem akarja odaadni a népnek...
A programmal egyébként nem az volt a baj, hogy hiteleket is felvettek, és hagyták elszaladni a költségvetés kiadási oldalát, mert ez stabil gazdasági növekedéssel kinőhető lett volna. A probléma az volt, mint ha a magánéletben fogyasztói hitelt veszek fel tudva, hogy a törlesztő részleteit hónapról hónapra fizetnem kell, majd a hitelfelvétel után szépen elmegyek a Bahamákra nyaralni és nem termelem meg a törlesztéshez szükséges fedezetet. Azaz nem önmagában a hitelfelvétellel van gond, hanem az utána következő semmittevéssel.

Az ÁFA csökkentés súlyos hiba volt, de arra őszintén szólva nem emlékszem, hogy a Fidesz azt megszavazta, arra viszont igen, hogy Orbán a Gyurcsánnyal folytatott 2005 nyári vitájában kifejezetten ellenezte a döntést.

Az alapkiindulópont az, hogy a kormányé a döntés joga, kötelessége és felelőssége (ez a mostani kormányra is igaz, és én sosem fogom a kormányzat bármilyen döntéséért az ellenzéket felelőssé tenni). Innentől kezdve teljesen érdektelen, hogy a parlamenti kisebbség hogyan dönt egy-egy kérdésben. Tartalmilag legalábbis mindegy. Orbán és frakciója akár strandpapucsban és mojito-t szürcsölve is támogathat vagy ellenezhet egy kormányzati előterjesztést, az nem befolyásol semmit. Egy feles döntéshez 50%+1 szavazat kell. Ha az a döntés 53%-kal vagy 95%-kal megy át a parlamenten, az nem változtatja meg a döntés tartalmát. És ez a lényeg.

Igen, egyetértek. A parlamenti ellenzék nem biodíszlet, az a dolga, hogy a parlamentben ellenőrző funkciókat lásson el és ha elég ügyes még saját jogán alternatívaképző erőként is megjelenhet. A magyar politikai rendszerben azonban az ellenzéknek a parlamentben meglévő ellenőrző jogosítványai meglehetősen gyengék. Csak a sajtóra támaszkodhatnak, ill. most már lassan arra sem.

Nádasi Balázs 2010.12.09. 09:58:40

@Humperdickk: Erre írtam... időarányosan a FIDESZ jobb --> többet teljesített időarányosan vagyis több helyet romlott időarányosan... így értettem ... kár hogy meg kellett magyarázni .)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 09:59:02

@Zero_Toleransz:

Az "és" most már sokadszorra írom, nem arra vonatkozott, hogy engem ez nem érdekel, hanem arra, hogy a mindenkori kormányokat ez nem hozta lázba.

"Azzal, hogy bemutatod, hogy az előző garnitúra mekkora barom módon reagált a hasonló leminősítésekre, nem tűnik kisebbnek ugyan az a baromság más szájából, még ha ez oldja is a kognitív disszonanciádat."

Azzal, hogy azt állítom: korábban is leszarták az ilyen jelentéseket a kormányon lévők, nem azt állítom, hogy ha a mostani leszarja, akkor az jó (kisebb baromság), ha az előző, akkor meg rossz. Mindkettő ugyanolyan rossz.

"Az írásoddal akarva, akaratlanul is bagatellizálod a leminősítést. Legalábbis szerintem."

Nem, nem tettem ilyet, ahogy fentebbi kommentjeimben elmondam már számtalanszor, hogy miről írtam ebben a cikkben, ahogy a korábbi, Neked írt válaszomban is, azt hiszem, világosan fogalmaztam. A cél az volt, hogy ráirányítsam a figyelmet arra az egyszerű tényre, hogy a komcsiknak sok erkölcsi alapjuk nincs a hőzöngésre, ahogy egyébként a Fidesz kommunikációja is legalább ilyen álságos, de ezt már Török G. megírta előttem.

"Tudom, hogy nehéz belátni, hogy április óta az égvilágon semmi sem változott, és emiatt önmagaddal és a helyesnek vélt választásoddal viaskodsz, de bízom benne, hogy előbb utóbb csak ráébredsz erre."

Az a gáz, hogy a nem kormánypártiak 6 hónap után számonkérik rajtam (rajtunk), hogy mikor hasonulunk meg, miközben egyébként az elmúlt 8 év után is volt 1 millió olyan ember, akinek nem számított az előző kormány teljesítménye, és továbbra is azt gondolta, hogy szavazatával azt az érát kell támogatnia. Tudom, hogy nagy vereséget szenvedett az MSZP idén kétszer is és ezt nehéz elviselni. Vannak itt olyanok, akik állandóan forradalomra hívnak fel, de először is 1. erre a kormányra is 4 év mandátum lett kiosztva, 2. a 4-ből még csak 0,5 telt el és ez alapján nagyon nehéz lenne a jövőt prejudikálni. Ha a többi döntésük is ilyen lesz, 4 év múlva el lehet dönteni, hogy ki hova áll. Nálam nem lesz kérdés, hogy újabb elkúrást nem fogok támogatni.

evil overlord (törölt) 2010.12.09. 10:10:36

@elGabor: Nem értem, hogy a Feri-árvák miért itt nyüzsögnek. Ott van nekik a piroslap, az egyenlítő, a (kissé kiégett) Mester meg a (jobb sorsra hivatott) Véleményvezér.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 10:11:08

@KelekótyaP:

Azért azt megjegyzem, Urak (Zero_Toleransznak is szól), hogy ezen a blogon már eddig is számtalan kormánykritikus írás született.

De azon ne kezdjünk el vitatkozni, ha kérhetem, hogy ki elfogult és ki nem, mert ebből az alapállásból nem lesz értelme folytatni a beszélgetést.

Azért vagyok a Mandiner egyik szerzője, mert osztom azt az értékvilágot, amelyet az UFI/Reakció/Mandiner csapat magáénak vall. Ez tehát az alapállás. Aki Mandinert olvas, az tudhatja, hogy
1. ez egy konzervatív, liberális blog,
2 amely kérlelhetetlen kritikusa volt az előző kormánynak, de amely nem fekszik be a neki jobban tetszőnek. Számolatlanul tudnám idézni a cikkeket innen, amelyek április óta kritizálják a kormányt. De mondjátok már meg a Népszavában, a 168 Órában, az ÉS-ben és akárhol máshol a házi szerzők az elmúlt 8 évben ugye nem az akkori kormányt ekézték? Igaz? Hány olyan orgánum van, amelyik fél év alatt annyi kritikus tartalmú cikket közölt a hozzá közelebb álló kormányhoz mint a Mandiner? Nem nehéz a válasz. Hányszor kritizálta az előző kormány idején a piroslap, az egyenlítő, és egyéb más hasonló blog az akkori kormány tevékenységét? Azt hiszem, a kérdés költői..

Tehát a jövőbeni viták elkerülése érdekében ne vonjuk kétségbe egymás integritását még akkor se, ha egyébként más alapállásból tekintjük a világot.

Zagson 2010.12.09. 10:17:07

@politicus: EGyrészt: Abba kéne hagyni végre, hogy egybemosod azokat akiknek nem tetszik az elmúlt év és akik tapsoltak az előző 8 nak.
"Tudom, hogy nagy vereséget szenvedett az MSZP idén kétszer is és ezt nehéz elviselni."
Hát én örültem, hogy ekkora vereséget szenvedett az MSZP, soha nem szavaztam rájuk. De szerintem Zero is vagy 20 x utalt rá mennyire kevésre tartja a Fletó kormányt. Most majd megint ignorálod ezt és továbbra is mint törzs MSZP tagoknak válaszolsz neki és nekem meg a többi ugyanebben a cipőben járó kormányt bíráló hozzászólónak, vagy kijössz végre a sündisznóállásból?.

"Vannak itt olyanok, akik állandóan forradalomra hívnak fel, de először is 1. erre a kormányra is 4 év mandátum lett kiosztva, 2. a 4-ből még csak 0,5 telt el és ez alapján nagyon nehéz lenne a jövőt prejudikálni. Ha a többi döntésük is ilyen lesz, 4 év múlva el lehet dönteni, hogy ki hova áll. Nálam nem lesz kérdés, hogy újabb elkúrást nem fogok támogatni.
"

Ez mind szép és jó, de akkor mi a véleményed a tömegekről és akkor ellenzéki FIDESZ ről és jobboldali "elitről" , akik 5 hónappal a választások után előrehozott választásokat akartak és hónapokig az utcán voltak (utcára vonulásra hívtak fel)? Elitéled őket? Egyetértesz azokkal a balos bértolnokokkal, akik akkor ezt a tömeget lecsürhézték, és a választáson nyert 4 éves megkérdőjelezhetetlen immunitásra hívták fel a figyelmet és cinikusan azt mondták, hogy 4 év múlva lehet választani megint?
Vagy az is más volt, de ne kérdezzem miért mert nagyon nehéz munka megmondani mi a különbség két ugyanolyan eset között? Vagy már ettől a gondolatmenettől is "feri-árva" leszek????

Zagson 2010.12.09. 10:20:02

Tárgyilagosságodat kifejezi:

"Leminősítette Magyarországot a Moody's. Durván hangzik, igaz? Hogy még egy lapáttal rá is tegyen a félelemkórus, azt is hangsúlyozzák, hogy alig kerültük csak el a bóvli kategóriát. Amikor államkötvényeinkkel már csak gyerekeink játszhatnak, ők is szigorú szigorú felügyelet mellett. Mert ugye nekünk számít a külföld véleménye. A tradicionálisan befelé forduló magyar nemzet, amelyet a külvilág történései kb. annyira érintenek meg, mint szőke nőt a Révai nagylexikon, az ilyen negatív hírre azonnal fölszegi fejét és belehúházik a nagyvilágba.

„A kormány kockára teszi Magyarország hitelképességét” - idézi a volt miniszterelnököt az ATV. „A Költségvetési Tanács, az Európai Bizottság, számos hazai és külföldi közgazdász szakember lesújtó értékelése után ma a legbefolyásosabb európai hitelminősítő intézet is kifejezte aggályait a kormány 2011-es költségvetésével szemben: egyszerre két (!) fokozattal rontotta le a magyar államkötvények besorolását.” -írja közleményében Katona Tamás, az MSZP parlamenti képviselője.

Biztos rossz a memóriám, de mintha nem ugrana be egyből a fenti urak (és a kórus) hasonlóan kritikus véleménye azokból az időkből, amikor még ők feleltek Magyarország pénzügypolitikájáért - XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXxXXXXXxX
Először ugyanis 2005. január 12-én a Fitch Ratings minősítette vissza Magyarország hosszúlejáratú szuverén forintadósságát, de az akkori pénzügyminisztert, Draskovics Tibort ez különösebben nem érintette meg, sőt azt nyilatkozta, hogy (idézzük): „Nem örülök a leminősítésnek, de annak semmilyen hatása nem lesz a pénzpolitikára.” Ugyanez a cég aztán 2005. december 6-án újra egy szinttel rontotta Magyarország államadósságának besorolását.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet 2005. május 27-én értékelte le Magyarország hosszú és rövid lejáratú forintadósságának besorolását. A tőzsdeindex 500 pontot zuhant, megroggyant a forint árfolyama, miközben a kormány elmismásolta az érdemi reakciót és csak a pozitívumokat emelte ki a jelentésből.

2006. január 26-án az S&P a fiskális politikát övező növekvő aggályokkal indokolva fogalmazott meg negatív kilátást Magyarország vonatkozásában.

A Moody's Magyarország devizában és forintban fennálló hosszúlejáratú hitelbesorolásának kilátását minősítette át stabilról negatívra 2006. február 22-én.

2006 júniusában az S&P Magyarország hosszú távú szuverén hitelbesorolását változtatta A mínuszról BBB pluszra. Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere ekkor így nyilatkozott: „A hitelminősítő még a szokásos nemzetközi gyakorlatnak megfelelően arra reagált, hogy a múlt héten kiderült, a tervezetnél lényegesen nagyobb lesz a magyar államháztartás hiánya, de az anyag összeállításakor az elemzők még nem ismerhették mélyebben a szombaton bejelentett intézkedéseket.” A forint/euró árfolyam 272,60-ig ment fel, a hírre a tőzsde 400 pontos zuhanással reagált.

2008 márciusában a Standard & Poors (a népszavazást követően) stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén adósosztályzatának kilátását. 2008 októberében aztán a Fitch rontotta Magyarország hosszú lejáratú deviza- és forintadósságának az addigi stabilról negatívra. A Fitch bejelentésére a forint euróval szembeni árfolyama átlépte a 270-es szintet.

2008 novemberében csatlakozott a magyar államadósságot leminősítők táborához a Standard and Poor's is. Egy fokozattal csökkentette a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban denominált kötelezettségeink besorolását.

A következő leminősítésre néhány hónapot kellett csak várni. Az S&P 2009 márciusában lépett újra, ekkor Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságát minősítette le. A forint gyengülni, a tőzsde esni kezdett a hír hatására. Egy napra rá a Moody's is rontotta Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó besorolását egy kategóriával.

Azaz az elmúlt 5 évben a szocialista kormányok idején 10-szer(!) értékelte le Magyarországot valamelyik nemzetközi hitelminősítő (és akkor még nem beszéltem a Coface nevű cégről, amely szintén legalább kétszer részesített bennünket e nemesi kiváltságban), miközben a kormány hurráoptimista vagy esetenként ellenzékgyalázó nyilatkozatokkal próbálta elütni a rossz hírek élét. A fentieket tekintve jó volna, ha a szocialista ellenzék költségvetési ügyekben egy picivel nagyobb megértést és önmérsékletet tanúsítana, miközben a kormánynak is elő kellene állnia egy koherens költségvetési koncepcióval, mert amit eddig mutatott, annak egy része közép- és hosszú távon rendkívül káros, egy része pedig ugyan rövid távon hasznot hajt, de már középtávon sem fenntartható. Ha nem így lesz, további leminősítésekre lehet számítani.

Bár a fentieket tekintve adódik a kérdés: leminősítettek, és?"

Ez az a rész amit a nem hatalmon lévő volt kormányról írsz

"igaz, a Fidesz meg mintha jóval megértőbbé vált volna korábbi szigorú álláspontjához képest."

Ez ami szerinted egyensúlyozza és az objektivitásodat jelképezi.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 10:51:42

@Zagson:

Bocs, biztos, hogy most nekem 2010 decemberében 2006-os ügyekkel kell foglalkoznom? Az, hogy én egyetértettem-e az utcai tüntetőkkel vagy sem, édesmindegy. Hogy egyetértettem-e az őszödi beszéd tartalmával? Nyilvánvalóan nem. Ne kezdjük újra ezeket a vitákat, mert semmi értelme nincsen.
Az egy totálisan más helyzet volt. Ami minden országban ennél jóval nagyobb megmozdulásokhoz és a kormány lemondásához vezetett volna. A 2006 őszi eseményeket összemosni a mostaniakkal, hááát, az minimum necces.

Egyébként enkit sem nevezek, neveztem feriárvának, a kifejezést is utálom.

Továbbá elnézésedet kérem, így a "sündisznó-állásból", de ha egy állatnak liba formája van, tollal van borítva és gágog, akkor az liba. Ha valaki folyamatosan a szokásos baloldali paneleket puffogtatja, elhatárolódásra szólít fel(!!) egy kommentelőtől (nonszensz), akkor engedtessék meg, hogy továbbra is "sündisznó-állásban" maradjak.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 10:53:03

@Zagson:

Először is: sehol nem írtam, hogy a cikk objektív akart lenni.
Másodszor: bár nem tudhatod, de a mondatot nem én, hanem a szerkesztő illesztette be a szövegbe.

Zagson 2010.12.09. 11:07:04

Szóval gazdasági kérdésekben a tárgyilagosság nem is cél?
Amúgy az ezt megelőző hozzászólásod elég elfogadható, lehet ha azt írod meg posztnak, most nem vitáznánk.
De szóval, szerinted a 2006 os utcára vonulás, illetve a Fidesz ellőrehozott választásért való propagandája nem volt elfogadható az értékrended szerint, mert 4 év felhatalmazás jár egy kormánynak? Szóval az akkor tömegek és a Fidesz akkori viselkedése elfogadhatatlan és elítélendő?

Zagson 2010.12.09. 11:14:23

@politicus:
ne vlccelj már, az egész cikked 2006 os és azelötti dolgokkal foglalkozik, most meg az az érved, hogy nevetséges 2006 os dolgokon lovagolni? A cikkedben semmi nincs ami 2010 es lenne (az ami az volt, azt is ezek szerint a szerkesztő tette bele).
Amúgy ha nem vetted volna észre, nem az az álláspontom, hogy Öszöd után nem kellett volna eltakarodni a Gyurcsány kormánynak és kifejezetten pártolom az akkori Fidesz viselkedést, csak arra akartalak rávezetni, hogy ne gyere azzal, hogy nem lehet 6 hónap után ítéletet mondani, meg, hogy nem hiteles a szádból ez a 4 évre kaptak felhatalmazást és elég volt Bolgár úr féle alakok szájából hallgatnom 3 és fél évig a:tetszettek volna másra szavazni, majd 4 évente lehet másra ha ez nem tetszik, libsi balos klisséket, nem kéne átvenni.

Zagson 2010.12.09. 11:25:58

Amúgy abban igazad van, hogy más helyzet van mint akkor volt. Akkor egy párt hazudozott, és költségvetési adatokat titkolt el, a hatalmoban maradás érdekében. Most van egy párt, akinek nem is volt konkrét választási igérete, ellenben az amit tesz és amik elég radikális dolgok, azok fikarcnyit sem voltak benne a programjában nem hogy a választási propagandája középpontjában, 8 évig azzal hitegettek, hogy alap gondolkodásuk, hogy fontos kérdésekben népszavazni kell, aminek eredménye felülírja a kormánytöbbség akaratát, az alkotmánybíróság intézményét ellenzékben magasztalták, erre miután megszavatuk (igen -tuk) őket kiderül, hogy ők az én felhatalmazásomat kapták olyan dolgokra amik élesen ellentétben vannak a világről alkotott értékrendemmel, szóba se kerültek az intézkedéseik mikor a szavazatomért gazsuláltak, Ez is egy fajta hazugság. De nem elkergetni akarom őket, meg nem forradalmat, csak valami kontrollt és hogy azt tegyék amire felhatalmaztuk őket és ne egy bianco csekkel rohangásszanak és lobogtassák bármit írnak rá, hogy az az én kívánságom, bár megkérdezni nem mernek róla, hogy valóban az-e.
Engem ez is felháborít csak úgy mint fletó elkúrós monológja. Bár ez még menthető szitu lehetne, de nagyon nem arra mutat a kormány arrogáns hozzáállása hogy egyáltalán vennék ezt a fajta kritikát, Kicsit a kontraszelektív degenárlt magyar arisztokráviára hajaznak habitusban a 19.század végéről és a 20. első feléből. Mindenki cseléd akik helyett majd tudják mi a jó nekik.

Zagson 2010.12.09. 11:44:20

Amúgy ha valaki annyira korlátolt és nem fér bele a világképébe, hogy több féle madár van, és azok hangját csak mint gágogást tud beazonosítani, mert egy szervilis kis tanyán élt egész életében, és el sem tudja képzelni, hogy van más is annak a határán túl, az minden madarat libának fog nézni és minden madáréneket gágogásnak fog azonosítnai. Vagyis ha a te világképed ez a polgári-jobbos(disznóvágós-pálinkafőzős földutas) illetve a "nyugatosan"-baloldali (ennek túl sok alfaja van) alternatívákban ki is merül de persze kényszer meg van, hogy mindenkit besorolj ezekbe, akkor nagyon nehéz lesz elfogadnod, hogy vannak akiknek a politika nem hit kérdés és kultúrkampf, hanem egy szolgáltatás, amiben nem neked kell elköteleznek magad pártok mellett és azt ha törik ha szakad védened csak mert valami 19. századi buta és rég értelmét vesztett izmussal butít, hanem egyszerűen nekik kell törni magukat, hogy képviselhessenek. De persze akkor nincs szép mézes mázos nagy magyar kiválasztottság meg európai baloldaliság sem, ingyen sörrel meg duplanagy örökvirslivel sem. Csak meló meg szabadság és magadnak kell kitalálni mit kezdjél az életeddel. Sajnos az ilyen igazi szabad polgári magatartásnak nincs nagy történelme nálunk köszönhetően a nemesi kiváltságoknak (meg persze a németek kitelepítésének) és nagyon igény sincs. Nálunk az a demokrácia ha vehetsz Tuborgot meg Milkát a boltban.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 11:51:06

@Zagson: ha úgy általában kérdezed, hogy cél-e a tárgyilagosság, akkor a válaszom egyértelműen igen.

"De szóval, szerinted a 2006 os utcára vonulás, illetve a Fidesz ellőrehozott választásért való propagandája nem volt elfogadható az értékrended szerint, mert 4 év felhatalmazás jár egy kormánynak? Szóval az akkor tömegek és a Fidesz akkori viselkedése elfogadhatatlan és elítélendő? "

Ha már mindenképpen ki akarod belőlem provokálni, íme a véleményem.

Az én értékrendem szerint:
0. annak, hogy egy kormánynak 4 évre szóló felhatalmazása van, semmi köze sincs ahhoz, hogy fel lehet-e szólítani lemondásra, vagy lehet-e ellene tiltakozni. (mint ahogy fentebb sem arra utaltam ezzel, hogy ne lehetne tiltakozni vagy utcára vonulni, hanem arra, hogy még van 3.5 év a kormány teljesítményének érdemi megítéléséhez)
1. az őszödi beszéd után a kormányfőnek mennie kellett volna.
2. minden arra adott felháborodott megnyilvánulás, amely a demokratikus keretek között marad, bírja a támogatásomat, oldaltól és tartalomtól függetlenül, tehát a Fidesz magatartása 2006-ban bőven belefért a demokratikus keretekbe, és sem a Fidesz magatartása sem a kossuth-téri hőzöngők nem kényszerítették a kormányt távozásra.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 12:01:40

@Zagson: ne vlccelj már, az egész cikked 2006 os és azelötti dolgokkal foglalkozik, most meg az az érved, hogy nevetséges 2006 os dolgokon lovagolni? A cikkedben semmi nincs ami 2010 es lenne (az ami az volt, azt is ezek szerint a szerkesztő tette bele).
Amúgy ha nem vetted volna észre, nem az az álláspontom, hogy Öszöd után nem kellett volna eltakarodni a Gyurcsány kormánynak és kifejezetten pártolom az akkori Fidesz viselkedést, csak arra akartalak rávezetni, hogy ne gyere azzal, hogy nem lehet 6 hónap után ítéletet mondani, meg, hogy nem hiteles a szádból ez a 4 évre kaptak felhatalmazást és elég volt Bolgár úr féle alakok szájából hallgatnom 3 és fél évig a:tetszettek volna másra szavazni, majd 4 évente lehet másra ha ez nem tetszik, libsi balos klisséket, nem kéne átvenni.

Bocs, értelemszerűen arra utaltam, hogy olyan dolgokról kéred a véleményemet, amelyek nem tartoznak a tárgyhoz. A tárgyunk egy 2010-es hitelminősítői döntés, amelynek vannak előzményei vissza egészen 2005-ig, amelyekről értelemszerűen írni kellett a "bigpicture" összerakása kedvéért. De miért kell nekünk őszödről, meg kossuth tériekről vitatkozni egy makrogazdasági téma kapcsán?

"Amúgy ha nem vetted volna észre, nem az az álláspontom, hogy Öszöd után nem kellett volna eltakarodni a Gyurcsány kormánynak..."

Miből vettem volna észre?

"csak arra akartalak rávezetni, hogy ne gyere azzal, hogy nem lehet 6 hónap után ítéletet mondani, meg, hogy nem hiteles a szádból ez a 4 évre kaptak felhatalmazást és elég volt Bolgár úr féle alakok szájából hallgatnom 3 és fél évig a:tetszettek volna másra szavazni, majd 4 évente lehet másra ha ez nem tetszik, libsi balos klisséket, nem kéne átvenni."

Hol mondtam én, hogy nem lehet ítéletet mondani, a fenébe már? Ezt írtam: "1. erre a kormányra is 4 év mandátum lett kiosztva, 2. a 4-ből még csak 0,5 telt el és ez alapján nagyon nehéz lenne a jövőt prejudikálni."

Semmi köze ennek a dumának a gyurcsányi "majd megunják és haza mennek" jellegű, totálisan antidemokratikus hozzáálláshoz vagy klubrádió betelefonálóinak véleményéhez. Annyit írtam, hogy még nehéz véleményt mondani, semmi többet. Ne adj olyasmit a számba, amit nem mondtam.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 12:03:10

@Zagson: nagyjából - néhány apró megjegyzéstől eltekintve - egyetértek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.09. 12:53:31

@evil overlord:

"a (jobb sorsra hivatott) Véleményvezér"

tudod-e, ki szerkeszti? :-D

amúgy értem én. amióta nem a klónékat ekézi, hanem az újakat, szépen hiteltelen lett.

pár hónap alatt mennyi érték veszett oda hasonlóan, hajh

Viktus 2010.12.09. 13:08:51

Én konkrétan leszarom a minősítgetőket csak az a baj az édeskevés, ha ennek következtében gyengül a forint nőnek a törlesztők az üzemanyag meg rekordokat dönt ...

evil overlord (törölt) 2010.12.09. 13:35:43

@mavo: Tudom, hogy ki szerkeszti, épp ezért mondom, hogy jobb sorsa érdemes. Nem az a baj, hogy bírálja a kormányt (ha nem tűnt volna fel: több kérdésben egyezik a veléményem a mandiner és konzi kormányt bíráló cikkeivel), hanem hogy ballib eszköztárral teszi, így nem csoda, hogy a "feri-árvák" gyülekezőhelyévé vált.

Zero_Toleransz 2010.12.09. 14:25:34

@politicus:
a konklúziód ("Nálam nem lesz kérdés, hogy újabb elkúrást nem fogok támogatni") OK, értelmes embertől ezt várhatjuk el.
De az, hogy odatetted, hogy "és" hidd el, hogy nem csak számomra jelenti a bagatellizálást.

Ha tényleg így gonolod:
"Azzal, hogy azt állítom: korábban is leszarták az ilyen jelentéseket a kormányon lévők, nem azt állítom, hogy ha a mostani leszarja, akkor az jó (kisebb baromság), ha az előző, akkor meg rossz. Mindkettő ugyanolyan rossz."

akkor miért így fejezed be a bejegyzést:
"Ha nem így lesz, további leminősítésekre lehet számítani.

Bár a fentieket tekintve adódik a kérdés: leminősítettek, és?"
6 hónapból valóban nem lehet megítélni, hogy mi lesz a maradék 4 évben, de ez a zárszó bárkinek azt sugallja, hogy gyakorlatilag irreleváns, hogy lesznek-e még leminősítések.

Értelemes "jobbról" érkező kritikát szinte csak itt, nálatok lehet olvasni, úgyhogy kár ezért a megjegyzésért. A cím, első és utolsó két sor nélkül annyira egyet tudok vele érteni, mint az általad emlegetett TG véleménnyel.

168 órát az utóbbi 8 évben - egy cikket leszémítva nem olvastam. Előtte még annyira sem. Népszavát pedig konkrétan sosem fogtam még a kezemben, úgyhogy a másik kommentőlenek és nekem szánt válaszod második felére nem reagálok, mert pont azért nem törődöm ezekkel az újságokkal (se a hírTV.vel, meg MN-nel), mert azoktól nyálas lesz az ember keze, annyi seggnyalás van a lapjain.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.09. 15:22:07

@Zero_Toleransz:

De értsük már meg, hogy nem én bagatelizálom a dolgot, hanem a mindenkori kormányok. Mit nem lehet ezen érteni? Nem rólam szól a bejegyzés, hanem a mostani és előző kormányok hozzáállásáról. Ezért a poszt végén a a kérdőmondat, mert látható, hogy nem oszt és nem is szoroz egy nemzetközi hitelminősítő véleménye a magyar kormányok számára.

De többet, ha lehet az "és"-sel nem akarnék foglalkozni. :)

freagle 2010.12.10. 09:28:26

@tölgy: Az ilyen hozzászólásoknak mi értelme van?

freagle 2010.12.10. 09:44:34

@Várúr: Hát öregem érdekes, ahogy te oktatsz ki matematikából... A 10 és az 1 között mióta "pont 10" a különbség? Nem 9 véletlenül? Én még úgy tanultam...
(Az már csak apróság, hogy az a bizonyos 1 is 2 már, ugye...)

Ami a lényeget illeti: nem mondtam, hogy a szocik 10 leminősítése rendben volt. Egyáltalán nem volt rendben!
Mint írtam, az első 5 még az "elqrás" időszakában jött, amiért nagyon is járna a büntetés.
2008 után azonban nem azért jöttek a leminősítések, mert az ország gazdasági, vagy pénzügyi politikája hibás lett volna, hanem éppen azért, mert a befektetők nem látták biztosítva, hogy ez a politika képes megvalósulni.
A "cociális" népszavazás hazugsága gyakorlatilag szétzúzta az egyetlen valóban megindult változtatást, az egészségügyi reformot. A koalíciós szakítás világossá tette, hogy a strukturális reformoknak megint befellegzett. A leminősítés ennek szólt - ezt viszont a Fidesz csinálta azzal, hogy pártpolitikai okokból gyakorlatilag megbénította a kormányt.
A 2009-es leminősítés azért jött, mert egy válság közepén az országban megszűnt a tenni képes kormány. Gyurcsány ment, szerencsétlenkedés jött, a gyors reagálás esélye csökkent. Persze, hogy leminősítettek.

Most viszont bivalyerős kormányunk van, társadalmi támogatottsággal, mindennel, ami a reformokhoz, és a hosszú távú stabilitáshoz szükséges, ámde népszerűtlen lépések megtételéhez elengedhetetlen, ráadásul potens ellenzék sincsen, hogy keresztbe tegyen, a Fidesz mégsem a fenntarthatóságot tartja szem előtt, hanem a pillanatnyi népszerűséget.
Ezért egyszerűbb lenyúlni a nyugdíjmegtakarításokat, ahelyett, hogy azt mondanák, "bocs, eddig tévedtünk, a dolgok mégsincsenek ingyen". Ez ennyire egyszerű.

Mellesleg érdekelne az is, ha a tárgyszerűség kedvéért azt is ideírnátok, hányszor minősítették fel az országot az elmúlt 8 évben, és mikor...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 11:24:12

@evil overlord:

"ballib eszköztárral"

áhá, nem az a baj, hogy bírál, hanem az, hogy nem úgy bírál, ahogy szabad lenne.

köszönöm, erről ennyit. :(

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 11:25:58

@freagle:

"A 10 és az 1 között mióta "pont 10" a különbség? Nem 9 véletlenül?"

ballib eszköztárral merészeled várúr elvtársat befeketíteni? hákuvanyád!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 11:31:20

@evil overlord:

amúgy meg mi a faszt ugrálok, a ti univerzumotokban én is feri árva vagyok.

faszé nem tudok véletlenül golyóba futni?

heima_ 2010.12.10. 17:44:00

nincs itt semmi baj, majd Matolcsy György is leminősíti a Moodyst! 1-1

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.10. 21:15:27

@freagle: nem magának szólt, így nem is érthette.

Avatar 2010.12.13. 17:52:42

@pannonfunk:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/13/bovli_lesz-e_magyarorszag/

Itt van egy CDS grafikon.
A választások környékén 200 bázispont alatt járt, most újra a 400 bp-t közelíti.
A cikk egyben arra is választ ad, hogy a leminősítés miért nem okozott hirtelen árfolyamváltozást: A piac ezt a leminősítést már előre beárazta.

Avatar 2010.12.13. 18:02:24

egy kis adalék:
"A Bloomberg adatai alapján május 9-e óta 41 ország közül a magyar CDS-felár nőtt a legnagyobb mértékben december 6-áig. A Moody’s ekkor minősítette le Magyarországot „Baa3” kategóriába, a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott szintre."
hirextra24.blog.hu/2010/12/10/bloomberg_nagyobb_a_magyar_csodkockazat_mint_az_iraki

Pedig a választások előtt azt ígérték, hogy az újonnan felálló fideszes kormány által visszanyert hitelesség önmagában is jelentősen csökkenteni fogja a kamatfelárat... Ehez képest 41 ország közül a legnagyobb felár növekedést szenvedtük el hiteles kormányunknak köszönhetően...

pannonfunk 2010.12.14. 10:53:19

@Avatar: Én is úgy gondolom, hogy a piac valamennyire ezt már beárazta, csak akkor az a nagy kérdés, hogy akkor most ebből miért csapunk ekkora patáliát? Persze nem szívderítő a kormány aktuális tevékenysége, de ez az egész leminősítősdi túl van hypeolva...

Azért ez a hírextrás dolog elég nagy ferdítés, pl. az ír CDS még mindig magasabb, mint a magyar. Az ukránokról meg nem is beszélve. Ki lehet ragadni két időpontot, de ha pl. másik két időpontot ragadsz ki, pl. a májust és a mai napot, akkor meg csökkent a magyar CDS...

Avatar 2010.12.14. 12:48:13

@pannonfunk: Vannak, akik nem figyelik annyira folyamatosan a magyar piacot, de a nagy hitelminősítők leminősítésére azért ők is lépnek. Ezért nekünk is oda kell figyelni arra, mit mondanak rólunk azok, akiknek a véleményre még mindig sokan figyelnek.
Ha Benedek pápa ír le valamit az országról, az is bekerül a hírekbe és foglalkoznak vele, pedig valószínűleg annak sokkal kevesebb gazdasági hatása van... (A pápa túl van hype-olva?)

"Azért ez a hírextrás dolog elég nagy ferdítés, pl. az ír CDS még mindig magasabb, mint a magyar."

Nem is írják, hogy nem. De épp elég baj, ha feléjük közeledünk. Pláne, hogy gyorsabban romlik a megítélésünk, mint bármely más országé.

"Ki lehet ragadni két időpontot, de ha pl. másik két időpontot ragadsz ki, pl. a májust és a mai napot, akkor meg csökkent a magyar CDS... "

Az utóbbi néhány napban a májusi szint alá ment volna a magyar CDS???? Én ilyenről nem tudok.
Ha csökkenést akarsz kimutatni, akkor vagy a válság csúcspontja környékéről kéne kezdőnapot kiválasztani, vagy közvetlen a Kósa-Szíjjártó páros államcsődözése utáni pár napból.

pannonfunk 2010.12.14. 13:38:37

@Avatar: ja, igen június 4 óta csökkent a CDS:

www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND

csak az éves grafikonon a május van kiírva...

És persze az Orbán kormány csúcs CDS-e is 40%-kal kevesebb, mint a Gyurcsány kormány CDS maximuma...

Avatar 2010.12.14. 14:24:45

@pannonfunk: Májust írtál az előbb, nem júniust, azért is kérdeztem vissza. Májushoz képes nem csökkent.

Látom sikerült is megtalálnod a Kósa-Szíjjártó páros államcsődözése utáni pár napot, meg a válság csúcspontját...

pannonfunk 2010.12.14. 14:42:20

@Avatar: naná. De akkor nézzük meg Gyurcsány Ferenc regnálásának a középpontját, ahhoz képest a Kósa-Szijártó "válság" által "kirobbantott" CDS több, mint 200 bázisponttal kevesebb. Minden viszonyítás kérdése...

Tehát marhára nem mennek jól a dolgok, de ha a CDS felárt nézzük, akkor még mindig sokkal jobb, mint a legnagyobb böszménk idején.

Avatar 2010.12.14. 15:23:59

@pannonfunk: Ugyebár Gyurcsány 2004. szeptember 29-étől 2009. április 14-ig volt Magyarország miniszterelnöke (wikipedia), ennek a közepe 2007. január 6.
Ekkor a CDS felár valahol 20-25 bázispont környékén volt, ami kb 1/15-e a mostaninak. Szóval megint rossz dátumra böktél.
Segítek, 2008 október eleje és 2009 április vége között volt a mostaninál magasabb a CDS, itt keresgélj viszonyítási pontot, ha csökkenést akarsz kihozni.

Ha CDS felárat nézzük, akkor az látszik, hogy 2008-ig igencsak alacsony volt, majd év elejétől kezdve emelkedni kezdett, ősszel a válság idején az egekbe szökött, majd a Bajnai kabinet alatt jelentősen csökkent kb 1 éven keresztül, ahogy kifutóban volt a válság, de amióta Orbánék irányítanak, azóta ismét emelkedő trendet mutat immár bő fél éve, és ezt a trendet már nem tudom a válság hatásaiból levezetni.

pannonfunk 2010.12.14. 15:39:30

@Avatar: Ja, most nincs válság, aha, persze...
Csak a görögöknek kellett mentőövet dobni pár hónapja, meg az íreknek kell most, a románok nagyobb ganéban vannak, mint mi, és már lengetik be, hogy a portugálok ugyanarra a sorsra fognak jutni, mint az írek, de lehet, hogy a spanyolok, az olaszok és esetleg a belgák is. Nyilván annak sincs semmi hatása, hogy ezek az országok mind ugyanannak az Európai Úniónak a tagjai, amelynek mi is tagjai vagyunk, és a kereskedelmünk legjelentősebb részét az únión belül folytatjuk. Pl. azzal a Németországgal, amelynek a gazdasága ugyancsak megroppanhat, ha a monetárius únión belül néhány gazdaság becsődöl, és ez látszódi fog pl. az Euro árfolyamán is.

És akkor ehhez még hozzátehetjük, hogy egyre jobban mondják, hogy az Obama-csomag eredménytelen volt, a FED önteni akarja a dollárt a piacra, valami irgalmatlan mennyiségben, de nincs ám válság most, áááá, dehogy....

Avatar 2010.12.14. 16:35:13

@pannonfunk: Nem azt mondtam, hogy a válság végleg elmúlt, hanem azt, hogy kifutóban van. Megállt a magyar GDP csökkenése, megkezdődött a növekedés, bár még elég alacsony a szintje.
Amiket írtál, azok valóban olyan problémák amik áttételesen ronthatják a mi helyzetünket is.
De én azért továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy Viktorék kiszámíthatatlansága és kapkodása legalább annyira növeli a kockázatokat a hitelezők szemében, mint a külső környezeti hatások.

Az euró megroppanása esetén egyébként a forintnak erősödnie kellene az euróhoz képest, és a német CDS árakban sem tükröződik, hogy a hitelezők félnének a német államcsődtől. Persze még ez is változhat...

pannonfunk 2010.12.14. 18:11:15

@Avatar: Nyílván mind a nem túl kedvező világgazdasági környezet, mind a totálisan gáz hazai gazdaságpolitika hozzájátszik abban, hogy annyi a CDS, mint amennyi, azt hiszem, ebben egyet értünk.
süti beállítások módosítása