A cigány-magyar együttélés kovász-emberei
2010. november 10. írta: Forgács István

A cigány-magyar együttélés kovász-emberei

  Végtelenül szomorú, hogy megint elölről kell kezdeni mindent.

  Újra neki kell veselkedni, és megint meg kell próbálni elmagyarázni, hogy mik azok a gondolatok, mi az a megközelítés, amellyel talán sikerülhetne tiszta képet kapni a jelenlegi és jövőbeni helyzetről cigányügyben. Olyat, amelyet látva végre elindulhat a valóban eredményre vezető felzárkózási folyamat. Ez persze azzal is jár, hogy az elmúlt húsz év avítt, és sok esetben szándékoltan, érdekekből fakadóan mellébeszélő, valamint egyes helyzetekben igenis hazug retorikáját elhalkítsuk végre, hiszen ez akadályozta sokáig a tiszta, józan, racionális beszédet. Ezt ki kell mondani. Hangosan. Sokak megsértődhetnek majd, de még többen lesznek azok, akik megnyugodhatnak talán, mert láthatják, hogy cigányemberben is számosan vannak még azok, akik tudják, látják, értik azt, hogy a többségi társadalomnak valójában mi fáj, mi a problémája velünk, cigányokkal. Hogy talán mit kellene másképpen csinálnunk, miben és hogyan kellene változnunk. Hogy ha ez meglesz, majd akkor elvárhatjuk tényleg, hogy változzanak ők is. Addig viszont csak üvöltözünk egymással, hogy kinek is kellene hamarabb kezdenie a változást.

  Több mint másfél év telt el azóta, hogy papírra vetettem az Ocsú és búzát. Számosan gratulálnak azóta is az ott megírt gondolatokhoz, sok esetben hozzátéve, hogy folyamatosan látják, érzik, hogy hogyan, milyen formában változik a teljes magyar társadalomban a cigányügyhöz való viszonyulás - részben talán annak a cikknek is köszönhetően. Ahogyan sok helyen elhangzik: cigányügyben paradigmaváltás zajlik itt körülöttünk. Sajnos ki kell egészítenem azzal a gondolattal, hogy egy lassuló, és félő, hogy végbe nem menő paradigmaváltásról kell beszélnünk, amelynek a lendülete nem tart ki odáig, hogy valóban bekövetkezzen az áttörés. Igen, áttörés, amit mindenképpen el kellene érni. És, hogy mi lenne ez? Nos, az erőltetett politikai korrektség teljes körű kétségbe vonása.

  Nagyon tanulságos volt egy pár hete az az előadás, ahol a cigányügy közbeszédben való megjelenése, formálása volt a fókuszban. Számomra az derült ki a kétórás beszélgetés alatt, hogy sokan még mindig csak ott tartanak – köztük nagyra becsült professzorok, lelkesnek látszó jogvédők –, hogy miközben a többféleképpen értelmezhető politikai korrektség fogalmi meghatározása sem egyértelmű, addig egyesek konok makacssággal ragadnak le az elméleti felvetéseknél – pl. hogy „ki a cigány?” –, ahelyett, hogy valódi gyakorlati problémák és megoldások felé fordulhatnánk végre. És itt sajnos megáll minden. Ha még én sem mondhatom ki, hogy sok a cigánygyermek az állami gondozásban – mert előtte még azt kellene tisztázni, hogy cigánynak nevezhetem-e őket egyáltalán, illetve, hogy mi alapján nevezem őket annak –, akkor segíteni sem tudok ezen a gondon. Pedig az emberi jóérzés, a morál, az alapvető tisztesség igenis megkövetelné. De ezzel a megközelítéssel, amit ők képviselnek, nem tudunk semmit sem érdemben tenni. Sem én, sem más, akinek pedig dolga, feladata lenne mindez, miközben a cigány és nem cigány emberek valóban azt várnák el, hogy tegyünk végre valamit ebben a kérdéskörben is. Meg az egészségügy, oktatás, foglalkoztatás kérdésében is.

  De nem, jelen pillanatban a politikailag korrektnek gondolt megközelítés szerint nem mondhatom ki, hogy melyek azok a területek, amelyekben a cigányok igenis komolyabb, súlyosabb gondokkal küzdenek, mint a többségi társadalom tagjai. Mert előtte még egyes kutatók és elméleti integrációs szakemberek szerint azt kellene tisztázni, hogy mi alapján mondom én valakire azt, hogy cigány. És, hogy cigányügyek nem léteznek, beszéljünk mélyszegénységről, mert az talán kevésbé bántó, az már nem cigányozás. Miközben lassan egyes pártok a cigányokkal kapcsolatos politikai üzeneteiket is becsomagolják egy neutrális közegbe, amely szerint a cigányokkal kapcsolatos feladatok az általános mélyszegénységgel kezelendő integrációs kívánalmak. Aki most ingatja a fejét, az érti, hogy mire gondolok.

  Visszatérve a professzorokhoz, katedrai kutatókhoz, tanszékvezető szociológusokhoz, valójában én nem is bánnám, ha maguk között ők, az elméleti integrátorok valóban erről és így beszélgetnének. Nélkülem. Nélkülünk. Egyszerűen azért, mert a hétköznapi, saját sorsukat, saját korlátaikat megélő cigány családoknak és belőlük összeálló cigány közösségeknek nem őrájuk van szükségük, hanem azokra a kovász-emberekre, akik egy tudatosabb, felelősebb hozzáállást tudnak majd megteremteni számos településen közöttük, olyat, amilyet a többségi társadalom is azonnal értékelni fog. Erre van szükség, akár még úgy is, hogy feszültség éled a cigányokon belül. Egészséges, előre vivő feszültség, amelyben elválhat az ocsú a búzától. De ezt a hozzáállást, ezt a folyamatot nem értik meg a politikailag korrektek. Félnek tőle, szerintük ez csak megosztja a cigányokat.

  Nem értik, hogy az általánosító, és olykor tényleg erősen előítéletes többségi társadalom szeretné végre valóban megosztva látni a cigányokat. Hogy ne kelljen általánosítások mentén mindenkit segélyen élőnek, munkanélkülinek, erőszakosnak, beilleszkedésre alkalmatlannak látnia. Helyette lássa azt, hogy milyen sokan is vannak azok, akik mindent elkövetnek a beilleszkedésért, felzárkózásért. Ezzel szemben még ők, a könyvekből és tanulmányokból dolgozó véleményformálók kérik számon a többségi gázsó társadalmon, hogy miért is éli meg azt, amit megél. Hogy miért is idegenkedik általában véve a cigányemberektől, akiket valóban egybemos a többség. Hogy miért írja le valahol egy névtelen fórumozó, hogy a cigányok beledobják a játékgépbe a segélyt, sok gyermeket szülnek, fiatalon házasodnak és körúti villamos néha igenis hangos tőlük, ami sokakat zavar. Mert a politikailag korrekt elit szerint a nem cigányok is beledobják a játékgépbe a segélyt, szülnek sok gyermeket, és fiatalon házasodnak, sőt lehetnének hangosak a villamoson – joguk megvan rá – és egyáltalán, ne tegyünk itt általánosításokat. Ez az egyik legálszentebb magatartás, amivel valaha találkoztam. Az érdekeiket nem kutatom, de az biztos, hogy nem pusztán a meggyőződésük nem engedi belátni a számukra azt, hogy új megközelítések, és végre valódi viták kellenek a cigányügyekről, amelyek legalább kilenc millió ember szerint igenis léteznek.

  Húsz év telt el azzal, hogy nem beszélhetünk a dolgokról. Legalábbis egy szűk kör, a magát vélemény-, és értékformáló értelmiségként aposztrofáló néhányszáz fős „gondolkodó elit” szerint. Húsz éve vonják kétségbe tudományos fokozatok – és budai lakóingatlanok – büszke tulajdonosai mindazt, amit a plebs a kőkemény magyar valóságban megél, és hárítják sok esetben a felelősséget a médiára, meg az előítéletességre, mint a kirekesztésre és antiszemitizmusra többségük szerint igenis nyitott magyar társadalom egyik legjellemzőbb tulajdonságára.

  A plebs, a hétköznapi emberek egyszerű csoportja nem ismeri Max Webert, Kantot, nem olvasott Aronsontól semmit sem. De húsz éve megéli, hogy nem beszélhet a cigányügyről. Nem lehet érdemi viták részese. Nem mondhatja el sehol a véleményét olyan helyeken, vagy olyan személyek által, akik, és amelyek igenis számítanának. Helyette marad a kocsmai cigányozás, marad az ily' módon felkorbácsolt indulat, maradnak a névtelenséget kínáló fórumok az interneten, ahol aztán túlzásokba is lehet esni. Akár a gazdasági ügyekkel foglalkozó hetilap portálján zajlik, akár valamelyik radikális, szélsőséges honlapon.

  Ki kell mondani: jelen társadalmi és gazdasági helyzetben az erőltetett politikai korrektség luxus. Azoknak a sajátja, akiknek van idejük és van pénzük arra, hogy elméleti síkon dilemmázzanak azon, hogy a Horthy-korszak volt-e kirekesztőbb, vagy az, amelyik előttünk áll. Vagy, hogy ránézésre nem illik egy modern demokráciában megállapítani, hogy az állami gondozásban sok, vagy kevés a cigány gyermek, vagy, hogy milyen származású szülők vágták szájon a gyermeknek rossz érdemjegyet adó tanárnőt. Ezzel szemben a mindennapi ember látja, megéli, hogy mi veszi körül. De nem engedik beszélni róla. Pedig ott él benne, a részese, alakítja az életét, és ha továbbra sem engedjük beszélni őket a saját vélt/valós igazukról, akkor az még elkeseredettebbé teszi őket, teljesen bezárkózva, magukat érezve kirekesztve saját életükből.

  Én sem akarok most Webert olvasni, még kevésbé Aronson valamelyik elmélete alapján következtetéseket levonni.

  De ha az lennék, akkor döntéshozóként, vagy a véleményformálónak tartott elit tagjaként mindent elkövetnék azért, hogy sutba dobhassam a karosszékben megfogalmazott elvárásokat, megállapításokat, és rádöbbentsek helyette mindenkit arra, hogy a hús-vér beavatkozásokra van szükség. Amíg a professzor előadást tart a nem befogadó magyar társadalomról és a cigányokkal szembeni, véleménye szerint toposzokban megfogalmazott előítéletekről, addig abban a 3 órában egy pár lelkes önkéntes kivételével senki nem megy, hogy a veszélyeztetett cigánygyermekek és a szüleik számára elmagyarázza, mit is jelent az iskolai tankötelezettség. Hogy mi jár mostantól a kis értékű lopásért egészen fiatalon is, mit jelent a születésszabályozás, mi is az a THM, miért bűncselekmény az uzsora, miért veszélyes a drog, és hogy hol lehetne ösztöndíjra pályázni, meg, hogy hova lehetne sportszakkörre jelentkezni.

  Pedig most ilyen emberekre van szükség. Kovászemberek kellenek, akik megkelesztik, és egyben tartják a cigányok és gázsók közösségét a lehető legtöbb magyarországi településen.

  A rideg valóság mindig is megmutatta az emberiségnek, hogy mit és hogyan kellene megélnie és cselekednie. A társadalmi folyamatok, a gazdaság és a politika természetesen állandóan alakított a viszonyokon, de mindig is azok voltak többen, akik az emberi értelem, a ráció alapján meg tudták érteni (és értetni), hogy egy nagyobb, és egy azon belüli kisebb közösség céljai nem lehetnek egymással ellentétesek.

  Főleg, ha mind a kettőnek szüksége van a másikra. Ahol mégsem sikerült, ott közösen falták fel egymás elől a jövőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr912435385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elavult világnézetek 2012.04.23. 12:45:25

A 21. század emberisége önmagához képest le van maradva egy kicsit. Nemcsak a technológia és a tudás kihasználtsága területén, hanem abban is, amit az értelmiség gondolkodásnak szokott nevezni. Miközben a társadalom életmódja több évtizedes hátrányban ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 11:36:15

amúgy szerintem a kisstílű bűnözés, lopás, sunyiság, hazudozás oka nem más, mint a családon belüli ultraférfiuralom... ahol a nők szorulnak, ott a gyerekek is (nem csak cigányoknál) ...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.11.10. 11:36:55

@nexialista: WTF?Ez ,hogy jön ide?

"mégis mi lenne, ha nem a börtönben ülőkre költenék el azt a kb. havi százötvenezret fejenként, hanem öt gyerek emberi létét támogatnák belőle? "

Erre lennék kíváncsi ,a gyakorlatban ez ,hogy működne,két lehetőség van szvsz; vagy kiengedjük őtetet és lehet a gyerekekre költeni a megspórolt pénzt(hogy?miként?mint a családit'?)Vagy csökkentjük a börtönök fenntartási költségeit és A,napon lesz egy vietnámi gyorsleves B, napon meg egy marék rizs,200 rabra meg jutna két kalasnyikovos börtönőr.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 11:44:35

igen, rabokkal megtermeltetném a fogvatartási költségeket, de így tökértelmetlen börtönöztetni is, hogy tyúktolvajlásért elzárás, milliárdos károkért semmi...

Manyi Béci 2010.11.10. 11:46:48

Aham.
Ez az írás nem szól semmiről. Szócséplés.

Manyi Béci 2010.11.10. 11:49:40

@Grift:
"ha belebotlanak egy okos, értelmes, művelt antiszemita-nyilas-fasiszta-nácistásosba, akkor arra meg azt mondják, ez csak megjátssza"
Egy szart. Ilyenkor azt mondjuk, ez egy durung fasz.
Ha cizelláltan akarunk fogalmazni, akkor ócska embernek hívjuk.

Tündér_Lala 2010.11.10. 11:51:36

A PC megakadályozza, az együtt élés problémáinak feltárását és ezzel a hatékony intézkedések kialakítását.
A PC az érintett népességet nem ösztönzi együtt működésre, sőt devianciára, rasszizmusra, törvényen kívüliségre bíztatja őket. Ez pedig tovább növeli az ellentéteket.
A PC nyomán előállt helyzet a körmünkre égett. Az szétfeszíti a társadalmat, amelyből a két legfontosabb:

A jogos életjáradékként kezelt és keveselt segélyek, amelyért cserébe semmiféle követelést nem támaszt a társadalom.
A lumpen rétegek exponenciális szaporodása elleheteleníti, fennttarthatatlanná teszi a szociális hálót.
Ezek kezeletlensége csak katasztrófát eredményezhet.

A PC-t tehát el kell felejteni, a szükséges intézkedéseket ki kell dolgozni, azokat be kell vezetni, szükség esetén módosítani. És tisztázzuk ez a cigányság érdeke is.

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 11:53:55

@nexialista:

"mégis mi lenne, ha nem a börtönben ülőkre költenék el azt a kb. havi százötvenezret fejenként, hanem öt gyerek emberi létét támogatnák belőle?"

Amíg börtönben vannak, addig sem csinálnak gyereket!

Szerintem pitiség pont a börtönökön spórolni, a felzárkóztatás, átnevelés minden pénzt megér!

De a megátalkodottak távol tartása is megér havi százötvenezret. De az az összeg is csökkenthető.

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 12:04:34

@Manyi Béci:

ja, az ilyen ócska ember viszonylag értelmes, jómódú és kifejezetten örömködik, ha kéjesen cigányozhat. Én is útálom az ilyeneket.

Magam részéről utálom a cigányokat általában, a viselkedésük miatt, kerülöm őket, de nem örömködöm a nyomorukon. Tőlem gyakorlatilag akár fel is fordulhatnának, de ezt nem ünnepelném, inkább sajnálnám őket, hogy ennyire szerencsétlenek. Ha kikupált cigánnyal találkozom, inkább tisztelem, mint lenézem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.10. 12:04:51

@Manyi Béci:

maga hogyan lett ilyen egyszerűség mellet netes valaki? :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 12:07:41

ez milyen aljas megjegyzés: "addig sem csinálnak gyereket"
nemzetközi felmérések sokasága bizonyítja, hogy a legnyomorúságosabb körülmények között élőknek van a legtöbb gyermekük, mivel van egy szint, ami alatt már semmi sem számít...

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 12:22:34

"a legnyomorúságosabb körülmények között élőknek van a legtöbb gyermekük, mivel van egy szint, ami alatt már semmi sem számít..."

És ott is a legmagasabb a gyermekhalandóság.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.10. 12:23:39

a poszt címe egyébként nem rossz. utal a téma kovásztalan embereire. ha értik mire gondolok :)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 12:27:44

Hm.
A Mandinerben azt szeretem, hogy épkézláb, komoly gondolatok és posztok vannak általában - azt meg nem szeretem, hogy sokszor ezek simán tisztázható dolgokat bonyolítanak.

Először is szociológus vagyok (voltam), úgyhogy kikérem magamnak! :)

Komolyra fordítva:
1) Ti nem a "PC" szó eredeti jelentéséről, hanem a médiában elkurvult hétköznapi használatáról beszéltek. A PC eredetileg nem az értelmiségi faszrázásba oltott nyakatekert és finomkodó semmimondást jelentette, hanem hogy ha lehet, ne a sztereotípiák által már felzabált szavakat és jeleket használjunk (ha a másik bántásnak érzi, nehéz közeledni, ugyi).

2) Az általánosítás sokszor jogos, sőt, szükséges, elkerülhetetlen (pl. meg fog-e támadni egy piranha? Meg fog.) Ám a sztereotipizálás ennél egy rosszabb kategória: abban bizonyos - főleg negatív, vagy leegyszerűsítő - jellemzőket függvényszerűen összekapcsol az ember etnikummal, bőrszínnel, hajszínnel, lakhellyel stb. (Hagy privatizáljak kicsit: engem pl. a szemüvegem miatt folyton "félénknek" feltételeztek gyerekkoromban. A harmadik nehézsúlyú pofon után mindig finomodott az elképzelés. :))
Szóval: pro és kontra le az általánosítással.
És ennek mindjárt van 2 szintje:

2/A: Az eszem megáll, amikor arról van szó, hogy "a cigányok" szegények, közben meg az ismerős zenészroma mellettem száll ki a merdzsóból, Armani öltönyben (OK, zenélni nem mehet mackófelsőben).
De ugyanígy megáll az eszem, amikor a "cigányok tolvajok" szintű okosságokat hallom. Nincs új a nap alatt: egyik sem stimmel, nyilván köztük is van ilyen is, olyan is. (Az arányokra még visszatérek.)

2/B: tévedés, hogy a romák egységnek látnák magukat. Én azért mozgok köztük (nyóckerben lakom, meg ugye a zenélés...), és nem látom, hogy a szabolcsi cigó meg a szomszédban lakó zenész nagyon foglalkozna egymással. A szociális távolság minden etnikumban megvan.

(folyt. köv., kimegyek cigizni. )

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 12:30:12

@Maisie MacKenzie: naná, ahol nem érték az ember úgy általában, még kevésbé érték a gyerek

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 12:30:18

@Grift:

Minden alkalmat megragadsz egy kis ...-ra?
Amúgy az csak egy időszakhoz kötődik. Hirtelen kellett távozni Egyiptomból. De az az egész kérdéskör pont a szabadságról szól. Érdekes a cigányságot is a szabadsággal azonosítják, de közben teljesen másról van szó. Egy szabad nép nem képzelhető el saját terület nélkül, mert anélkül nincs valódi szabadság.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.10. 12:35:56

@Maisie MacKenzie:

...-ra? kimondani sem meri? tabu!? ilyen nincs is! hisz maga beteg! :))

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 12:37:31

@nexialista:

Nem tartom fair-nak azt az elképzelést, hogy a lumpen cigányok csak szaporodjanak, mi meg kupáljuk ki a kölykeiket, közben a saját genetikai lenyomotainkra (saját gyermekeink) ne maradjon pénz, energia.

A cigány gyerekek az őket létrehozó cigányok genetikai leképzései. Nekem nem sok közöm van hozzájuk, családfánk több tízezer éve elvált.

Nem izgat a cigány gyerekek sorsa, sőt nem szeretném, hogy a cigányság számaránya növekedjék hazánkba. Színfoltnak nem zavar, de maradjon az a 8%.

Inkább a mi gyerekeink kapjanak meg számukra fontos dolgokat.

Feleljen mindenki a saját (+családi, baráti köre) gyermekeiért. Az állam biztosítsa az alapfeltételeket, de a szülői gondoskodást ne lehessen elsumákolni.

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 12:39:25

@Grift:

Ne vidd félre a témát, itt cigányozunk per pillanat. Persze minden mindennel összefügg, de lehet, hogy ezen a fronton több közös nevezőre akadunk, mint a másikon.

Google 2010.11.10. 12:39:55

@Bell & Sebastian:

Mintha azt látnám, érdek, hogy ráncigálják azt a bizonyos Levi's nadrágot.
Semmiképpen nem az egyetértés a cél. Ezért születhetett meg a Jobbik is, be ne álljon a pörös száj.
De még mindig bízom abban, hogy nem adjuk olyan könnyen a bőrünket, mint ahogyan azt valakik kiokumulálták. Talán nem felejtjük el azt, hogy legelső sorban emberek vagyunk. És a másikra is úgy tekintünk.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.10. 12:40:15

@mityu:
most el ne mondja már, hogy a romungrónak semmi köze a oláhhoz, mert nagyon meglepődünk. szögezzük le, zenészcigány kérdés nincs. nem róluk beszélünk, ha cigánykérdésről beszélünk. csak a szociológus származásúak szeretik belekeverni őket a kérdésbe, hogy homályosítsanak. és a zenészcigány lenne az első, aki behegesztené a gettó kapuját. kívülről persze.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.10. 12:42:48

@Maisie MacKenzie:
maga kapta el ezt a mellékfonalat, és most rám dobná a cinket? :)
egyébként a poszt is beszél azokról a katedrával rendelkező kovásztalanokról, akik az egész ügyet félrevitték, a semmi irányába. az érdekvédő származásúak megtárgyalása nélkül a kérdés történetéről nem lehet és nem érdemes beszélni egyébként.

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 12:46:13

@Grift:

"csak a szociológus származásúak szeretik belekeverni őket a kérdésbe, hogy homályosítsanak."

Ja, "cigány" alatt ma Magyarországon nem a fekete hajú, barnább bőrű, Indiából származott embert értenek, hanem olyat amilyenből ha három jön szemben veled az utcán, akkor szívesen átmennél a másik oldalra.

Tuti, hogy valami célja van ennek az álértetlenkedésnek.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 12:52:35

Jajj nekem, rosszul kezdtem az egészet, ráadásul bonyolultabb is, mint gondoltam.

Szóval először is a cikk alapgondolatával asszem teljesen egyetértek -jöjjenek kovász-emberek.
Feltételezem, hogy Forgács úr is úgy gondolja, hogy ez a sztereotípiák és előítéletek lebontása nélkül nehezen fog menni.

Amit ír: " Hogy miért írja le valahol egy névtelen fórumozó, hogy a cigányok beledobják a játékgépbe a segélyt, sok gyermeket szülnek, fiatalon házasodnak és körúti villamos néha igenis hangos tőlük, ami sokakat zavar" - ez ellen a "cociológusok" azért tiltakoznak sokszor, mert az ilyen vélemények, jogos valóságtartalmuk mellett, az illető belső önértékelési zavaraiból is táplálkoznak.
Ma Magyarországon rengeteg kudarcos ember van, akik szeretnének a többségi csoporthoz (ha szemét akarok lenni: nyájhoz) tartozni, mert az biztonságot ad. Ergo: akitől valamilyen sérelem éri, azt igyekszik áttolni egy külső csoportba, minál távolabb.
Lássunk egy példát: ha egy cigány rálép a lábára a villamoson, otthon elmeséli, hogy "egy bunkó cigány letaposott". Ha én lépek rá a lábára, valszeg nem fogja otthon mesélni, hogy "egy bunkó magyar letaposott".
Legfeljebb azt, hogy "egy szemüveges, szakállas faszfej letaposott" :)) De a szemüveges-szakállas embereket egyelőre nem gyűlölik az országban, vagy legalábbis kevesen. :)
Az előítéleteket szépen le tudja bontani az ember magában, hagy meséljek erről is (becsszó igyekszem a tárgynál maradni!):
Nekem pl. a kopasz nagydarab ipsékkel kapcsolatban vannak averzióim. No de mit látok tegnap este? Egy ilyen arc kijön a zöldséges boltjából, és odamegy egy részeg hajléktalanhoz, aki az úttest szélén próbál talpra vergődni. És miért megy oda? Hogy felsegítse, hogy ne gázolják el. Szépen kézenfogva felsegítette, és a járdára terelgette, hogy biztonságban legyen. Szuper. :) Még sok ilyen ember kell az országba.

(folyt. köv.)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 12:55:10

@Maisie MacKenzie: Mi az értetlenkedés itt, okostojás??!
Olvasd már el mégeccer avval a buci fejeddel.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 13:00:42

Egyébként nem emlékszem, hogy Weber írt volna a cigányokról.

Tündér_Lala 2010.11.10. 13:03:35

@mityu: Látod ez úgy faszság ahogy van. A választóvonal ugyanis ott van, hogy azt mondja-e "Pardon, elnézést kérek !" vagy még támadóan is lép fel, ha az alapvető udvariassági, együtt élési formula elmaradását szóvá teszed.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.11.10. 13:04:19

A legalapvetőbb probléma a cigányság megismerésében, hogy nem jól akarják megismerni őket. A meg nem ismerésből pedig máris önálló diszciplínát faragnának. Azért ez derekas szorgalomra utal az ostobaság várának építésében. A cigány, ha etnikumként nézzük nem magyar. Ergo a magyar "etnikummal" való kompatibilitását kár keresni, mert nincs ilyen. A magyar ugyanis nemzet. A nemzet és etnikum két eltérően definálható embercsoportot jelöl. A magyar az kultúra, a cigány meg szubkultúra. Nyelvtanilag ugyan közös tőről fakadó szavak, de jelentésükben teljesen eltérőek.
A cigány szubkultúra értékrendje sehol nem egyeztethető össze a magyar kultúra értékrendjével, ergo a cigányok determinálva vannak arra, hogy marginális helyzetben éljenek.
A megoldás egyszerű: A magyar kultúrát a cigányok kedvéért nem kell megváltoztatni, tehát őket kell a mi értékrendünkre rászoktatni minden eszközzel. Amíg a tanulási képességük tudatallati, vagy ösztönös szinten működik csak, addig tűzzel-vassal. Amint tudatra utaló jeleket fogunk, egyéb eszközökkel.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 13:07:18

@Grift: Azt ki fogja eldönteni, hogy valaki okos-e?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 13:08:39

@Maisie MacKenzie: azt kérném, ne te kupáld ki a "kölykeiket", vagy ne csodálkozz, ha ugyanilyen "kikupált" mint pillanatnyilag te magad...
figyeld meg, milyen tézisek mentén mozogsz:
1. a gyerek saját genetikai lenyomatom, kvázi nem önmagában érték, hanem "produktum"
2. más etnikai csoporthoz nincs közöm
3. előlem veszik el, amit másnak adnak
4. nem érdekel mások sorsa
5. inkább nekünk legyen mint másoknak

(amúgy meg természetesen mindenki felelős a saját gyermekéért)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 13:09:36

@Tündér_Lala: OK, és ha én sem mondom azt, hogy "Pardon, elnézést kérek", akkor mi van? En bloc utálni fogja a 41 éves, diplomás embereket?
Nem, nem a szavakat akarom kiforgatni, tényleg érdekel a válasz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.11.10. 13:14:30

@mityu:
Te is pofán leszel verve, mint a cigány, oszt majd megtanulod.

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 13:14:51

@nexialista:

"1. a gyerek saját genetikai lenyomatom, kvázi nem önmagában érték, hanem "produktum"
2. más etnikai csoporthoz nincs közöm
3. előlem veszik el, amit másnak adnak
4. nem érdekel mások sorsa
5. inkább nekünk legyen mint másoknak"

Ja, ez alap, ezt vállalom is.
De ha olyan kedvem van, hogy jófejeskedek, akkor szívesen támogatok cigánysegítő alapítványokat, mert vannak közös érdekek is. De erre ne kényszerítsen senki, de nyitott és meggyőzhető vagyok.

Amúgy a magyarok nem támogatnak csángó gyerekeket? Meg htm diákokat?

Miller cigány meg miért nem támogatja a tezstvíreit? Inkább belőlük miller (uzsorás pl.).

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 13:16:44

@Mr Falafel: no és mi a magyar kultúra értékrendje szerinted?

Tündér_Lala 2010.11.10. 13:18:37

@mityu: Ha a 41 éves, diplomás, szemüveges emberek nagy arányban így viselkednek, akkor igen. Komolyan válaszolva érdeklődésedre....

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 13:20:03

@nexialista:

"a gyerek saját genetikai lenyomatom, kvázi nem önmagában érték, hanem "produktum""

Egy gyerek kinek a legfontosabb, ki szereti a legjobban?

A szülei és a rokonság.

Egy olimpikonra ki büszke?

A saját népe, a többiek elismerik a teljesítményét, de számukra KONKURENCIA.

Ha meg tudjáák fizetni, akkor elcsábítják edzőnek, hogy nevelje az ő gyermekeiket, hogy ők is bajnokok legyenek.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.10. 13:20:07

@Mr Falafel: megnézem azt az embert, aki engem pofánvág... :))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.11.10. 13:50:59

@nexialista:
Abban élsz, csak van valami fogalmad róla.

2010.11.10. 14:16:55

Egy ismerősöm, kb. 10 évvel ezelőtt kigyűjtötte egy Heves megyei kis település legfeljebb 200 m hosszú utcácskájában lakó büntetett előéletűek számát, 140 valahány főt talált.
Ez a lakóházak számához mérten nagyon magas szám a közeli város szanált utcáinak következménye. Vagyis a város frekventált területén lévő nyomornegyedet kipakolták a szomszéd kis faluba. Egyébként hasonlóan jár el Budapest is, csak ez természetesen nem PC.
Emlékezzünk a jászladányi iskola zűrre, amikor a fehérek alapítványi iskolát hoztak létre maguknak és ilyen "trükkel" szegregálták a cigányokat. Ment ezerrel a kirekesztés, rasszizmus, Mohácsi V. , Magyar B. elemében érezte magát, csak arról hallgatott a média, hogy a konfliktus gyökerét a korábbi cigány- magyar egyensúlyt gyökeresen felforgató, betelepített cigányoknál kell keresni.
De meg lehetne nézni, hogyan sikerül néhány év alatt teljesen lezülleszteni a miskolci Avas lakótelepet.

Szóval, PC mellébeszélés nem egyszerűen mellébeszélés, jól átgondolt spekulációk is kísérik, és ezeket a spekulációkat nagyon jól el lehet fedni a rasszistázással, nácizással, miegymással.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 14:25:33

@Mr Falafel: az ilyen válasznak szerintem semmi köze a kulturához

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 14:26:58

@Maisie MacKenzie: és nem látod, hogy a cigányok részéről ugyanezt a viselkedést kifogásolod?

Maisie MacKenzie 2010.11.10. 14:46:47

@nexialista:

A cigányok részéről azt kifogásolom, hogy nem képesek magukat megszervezni, eltartani, gyermekeiknek normális hagyományt átörökíteni.

Az egészséges nacionalizmus ellen semmi kifogásom sincs, az ember legyen büszke a származására, őseire, de tegyen is le valamit az asztalra.

Én nem várom a cigányoktól, hogy magyar nacionalisták legyenek, hanem csak azt, hogy szedjék össze magukat. Aztán lehet egy magyar-cigány kiegyezés egyenrangú partnerek között, bárcsak ott tartanánk!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 14:56:15

bezzeg a magyar mind képes? ugyanmár...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 14:57:25

felhívnám a figyelmet bármilyen ítélkezés mögöttes, ám valódi tartalmára: "bezzeg én"

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 15:27:22

Tudok olyan embert, aki nem cigány, mégis egyedülállóként nevel egy halom gyereket, a lepukkant cigusokéhoz hasonló körülmények között, dolgozni büdös, az anyja nyugdíjából, meg a gyesből tartja el magukat. Neki ez jár elvet vallva. Mondom, nem cigus, hanem a fehérbőrű magyarból való.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.10. 15:30:47

@nexialista:

Igazad van, ne ítéljünk! Önelégült apátiávál várjuk ki, amíg a széthullás bennünket is magaalátemet, s, ami aztán az igazi nagy élvezet lesz (nemde?), kélyessen vessük magunkat alá az erőszaknak, ami a káoszból ránk tör (hiszen hitványságunk miatti jogos öngyűlöletünket, ha valami, akkor ez aztán, alaposan kielégítheti)...

Azt azért tudod, hogy nem tudod mit beszélsz?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.10. 15:33:31

@bbjnick:

kélyessen=kéjesen
nem tudod mit beszélsz=nem tudod, mit beszélsz

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 15:38:33

@bbjnick: ... az, hogy nem helyes általánosítani. Cigány között is van lepukkant meg dolgos, kevésbé barnult között is van lepukkant meg dolgos.

Etnikumnevek, jelzők tetszőlegesen behelyettesíthetők más népcsoportokra, jelzőkre.
De mivel nem a te gondolataid ihlették a hsz.-t, kéretik nem magadra venni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.10. 15:52:27

@neccharisnyás útonálló:

Amikor azt mondod, hogy nem helyes általánosítani, akkor is általánosítasz.

ü
bbjnick

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 16:02:28

tegyünk különbséget emberekre vonatkozó általánosítások és viselkedés- vagy gondolatformák, esetleg fogalmak, tárgyak körében végzett hasonló eljárások között

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 16:32:18

@bbjnick:
És ha még tovább megyünk ezen a gondolatmeneten, eljutunk a tökéletes egyenemberhez, ami egy érzelmek, ösztönök nélküli, mozogni, reagálni képtelen, egy helyben leledző, halott golyóbis. Ami ugye kerek, így a kiszögellések nem különböztetik meg a többitől.

2010.11.10. 16:49:06

@neccharisnyás útonálló:

Tudok fehér védőnőt, nem egyet, aki egészségét, néha testi épségét kockáztatva teszi tisztába a putri soron a cigány gyerekeket, de nem tudok olyan cigány védőnőt, aki ezt megcsinálná.
Tudok ifjú cigány értelmiségit, a a spórolt pénzén kamerát vett és filmet készített a rasszizmusról, kirekesztésről, de egyet sem ismerek, aki elment volna a putrisorra agitálni, felvilágosítani, tanítani.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 17:09:38

@bagoly2:
Tudok cigány rendőrt 3-at.
De bemondásra elhiszem, hogy a te apukád szerszáma hosszabb, mint az enyiméé. Úgyhogy részemről itt a vége.

Bell & Sebastian 2010.11.10. 17:41:09

@Google:
A végcél egyértelműen a maradék normális elűzése és a polgárháború felszítása. A farizeusok fegyverként használnák őket a nagytakarításhoz, utána meg fel is út - le is út! Ismét megjött a kedvük egy kis élettérhez, ha majd egyszer menni kell, milyen jól is jön majd az százezer négyzetkilométer itt! Addig is, berendeznék maguknak komfortosra.

Pusztulnia kell a magyarnak, cigánynak, kis zsidónak egyformán, akkor majd béke lesz. A kártyát addig keverik rendületlenül!

Hárommillió belőlünk bőven elég, mert annyi fér fel a kukásautókra.

Bell & Sebastian 2010.11.10. 17:55:23

@bagoly2:
Ilyen akciók szerte az országban zajlottak, a városi gettólakókat szétszórták a falvakba, fejpénzért.
Jutott oda is, ahol eddig egy sem volt. Hozták a rokonságot, elkezdődött a biciklilopás. Illetve nem is, mert csak használják, ha ráunnak, eldobják. Teli cekkerekkel cipelik haza -no nem a kenyeret, parizert- a nasit, piát dohányt, pedig egy sem dolgozik. Autót vezet, pedig KRESZ -re sem járt, írni-olvasni se' tud. Még a rendőr is félrefordul.
Aztán van, aki nem bírja tovább a cigány terrort és öngyilkos lesz huszonévesen. Aztán van cigány, aki ki akar kapaszkodni, vállalkozik, csak jól megszívatják a pályázatok örök nyertesei és öngyilkos lesz.

Nem számít itt, fehér vagy cigány, azokat kéne fellógatni, akik összeugrasztottak bennünket!

De sürgősen, mert holnap már késő!

2010.11.10. 18:09:36

Úgy látom néhány hozzászólónak nem ártana többször elolvasni a cikket, hogy értse miről szól.
Íme az egyik:

"Mert a politikailag korrekt elit szerint a nem cigányok is beledobják a játékgépbe a segélyt, szülnek sok gyermeket, és fiatalon házasodnak, sőt lehetnének hangosak a villamoson – joguk megvan rá – és egyáltalán, ne tegyünk itt általánosításokat. Ez az egyik legálszentebb magatartás, amivel valaha találkoztam. Az érdekeiket nem kutatom, de az biztos, hogy nem pusztán a meggyőződésük nem engedi belátni a számukra azt, hogy új megközelítések, és végre valódi viták kellenek a cigányügyekről, amelyek legalább kilenc millió ember szerint igenis léteznek."

Szóval olvassunk figyelmesebben! ( ne keverjük össze az utonállást az úton állással:))

vizesnyolcas 2010.11.10. 19:36:52

@mityu:
Igen, vannak szánalmas alakok, akiknek már csak attól lehet önbecsülésük, hogy például másokat cigányoznak. De ez az előítéletnek csak az egyik marginális, bár a legirritálóbb fajtája.
Azonban ezen felül van egy sor szintén előítéletnek mondott jelenség, amely - most lehet, megdöbbentelek - egészséges ösztönök teljesen természetes és hasznos eredménye.
Egészséges ösztön az, ami a környezethez való sikeres alkalmazkodást szolgálja. Az ítélet természetes, mert gyakran ismétlődő személyes tapasztalatok (megélt minták és hozzájuk kapcsolódó következmények) által formált, azaz ahhoz hasonló felismerés útján alakul ki, mint a beszélni tanuló kicsiny gyerekekben a szavak értelme. Hasznos, mert gyakran életet ment. - Ebben az esetben az előítélet szónak nem tulajdonítanék pejoratív színezetet. Olyan ítélet, amelynek tartalma nem ok-okozati összefüggés, hanem mintafelismerésen alapuló heurisztikus következtetési szabály. Aki ezt helyesen alkalmazza, az tudja, hogy minden heurisztikus következtetési szabály alól lehet kivétel, vagyis csak statisztikai igazság, konkrét esetre csak első közelítésnek vehető (ezért előítélet), megerősítése / elvetése alaposabb vizsgálatot igényel.
Ezek az előítéletek olyan képességeken alapulnak, amelyeket már elkezdtük megtanítani a számítógépeinknek is. Az IT világában úgy hívjuk: mesterséges intelligencia.

Cipollina 2010.11.10. 19:50:23

@neccharisnyás útonálló: Csak azok a fránya arányok, ugyebár.... :-)

2010.11.10. 20:50:56

@mityu:

"Lássunk egy példát: ha egy cigány rálép a lábára a villamoson, otthon elmeséli, hogy "egy bunkó cigány letaposott". Ha én lépek rá a lábára, valszeg nem fogja otthon mesélni, hogy "egy bunkó magyar letaposott"."

Látod, ez pl. egy tipikus előítéletes fikció, amit mondanivalód alátámasztására kreáltál.
Ha valaki a lábamra lép, és közvetlen utána azt mondja , pardon, nem fogom bunkónak tartani akár milyen színű, szagú, származású. Ha nincs "pardon", akkor bunkónak tartom, de nem utálom a színe, származása miatt.
Magyarországon a bunkó magyar megjegyzésnek semmi értelme, részben mert semmilyen szűkítést nem tartalmaz , azon kívül én is magyar vagyok, magamat már csak nem bunkózom le, de pl. Rómában bunkó olaszoznák, ami nem jelenti azt, hogy utálom az olaszokat.

tewton 2010.11.10. 22:13:51

@neccharisnyás útonálló:
felénk mucsán az ilyen embert félcigánynak mondanák, vagy elcigányosodottnak. néhol a cigány nem csak népnév, hanem minőségjelző is. (pl. omló vakolat + parabolaantenna a cseréptetőn)

megmondomdom 2010.11.10. 22:51:18

A cigányok lehetőségeket kaptak a történelem során, de nem éltek, hanem visszaéltek velük. Ha 6-700 év alatt sem sikerült belőlük embert csinálni, akkor ez örökre kivitelezhetetlen.
Azért ne feledjük el, hogy a cigányok királyi védleveleket kaptak Magyarországon, a Német-Római Birodalomban -Luxemburgi Zsigmond védlevele stb.-, Angliában és más területeken is.
Jóval több joguk volt, mint az egyszerű jobbágynak, s mint a király szolgái, védelmet élveztek. Tartott ez egészen addig, amíg rá nem jött minden befogadó társadalom a cigányok beteges jellemére és kártékonyságára.
A teljesség igényenélkül egy-két hely, ahonnan halálbüntetés terhe alatt kitiltották őket: Anglia, egyes német hercegségek, Dánia, Svédország.
A cigányok azért tartanak itt, mert genetikailag, kulturálisan, erkölcsileg elmaradt emberszerű lények, akik alkalmatlanok a közösségi létre. Persze náluk is van egy-két mutáns, aki több-kevesebb értelemmel bír, de ez a ritkább.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.11. 06:38:49

de vicces ez. a kutyákat arra késztetik, hogy konferenciázzanak a bolhák jogairól, és a bolhakérdésről. és néhányan meg is teszik

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.11. 06:39:12

@nexialista:

"tegyünk különbséget emberekre vonatkozó általánosítások és viselkedés- vagy gondolatformák, esetleg fogalmak, tárgyak körében végzett hasonló eljárások között" --- írod.

Most következetlen vagy. Ha nem ítélhetünk, akkor hogyan tehetnénk meg ezt az értékalapú megkülönböztetést?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.11. 06:43:42

@neccharisnyás útonálló:

"És ha még tovább megyünk ezen a gondolatmeneten, eljutunk a tökéletes egyenemberhez, ami egy érzelmek, ösztönök nélküli, mozogni, reagálni képtelen, egy helyben leledző, halott golyóbis. Ami ugye kerek, így a kiszögellések nem különböztetik meg a többitől." ---írod.

Igen, az az ember, aki nem képes az általánosításra, az éppen ilyenné válik, mint itt leírod.

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.11. 08:32:51

@Grift: Hogy kikhez beszélsz, azt föl nem foghatom, körülnéztem, tök egyedül vagyok itt.

Azt már nem is kezdeném boncolgatni, hogy vajon mondtam-e én valaha olyat, hogy személyedben egy okos, értelmes, művelt valamibe botlottam volna...

Amúgy sterilizáltatod magad? És akarsz róla beszélni? Tőlem...

Maisie MacKenzie 2010.11.11. 09:36:58

@megmondomdom:

"A cigányok azért tartanak itt, mert genetikailag, kulturálisan, erkölcsileg elmaradt emberszerű lények, akik alkalmatlanok a közösségi létre. Persze náluk is van egy-két mutáns, aki több-kevesebb értelemmel bír, de ez a ritkább."

Ja, mert aki rátermett volt közülök az elmagyarosodott, beilleszkedett, csak aki ennek a szükségszerűségét nem érte fel ésszel az maradt a genetikai hulladék társai szintjén.

Bármelyik reggel lehet arra ébredni, hogy elég volt a cigány létből, rengeteg szervezet van (civil, egyházi) amelyik segítséget ad (arra állami keret is van), de akarat, belátás is kell hozzá, azt nem lehet helyettük megtenni.

Kifogásokat lehet keresni, hogy mindig más a hibás, de ez csak a pusztulatba visz és ez így nagyon is természetes, sőt korrekt.

Maisie MacKenzie 2010.11.11. 09:39:16

@bbjnick:

"eljutunk a tökéletes egyenemberhez,"

Kelet-Európa oláhcigány putriai kísértetisen egyformák. Az ilyen egyenemberség nem gáz?

2010.11.11. 10:00:49

@Grift:

Az a kutya, amelyik ugat, nem harap, csak a bolháitól szeretne megszabadulni. Mi ebben a vicces, téged nem csípnek a bolhák?:)

pamocsnyik 2010.11.11. 10:09:38

@Dr. Zerge: maga szerint, ha ilyen butácskán személyeskedik, akkor igaza lesz?

Nem lesz, Ha ön ennyire kiakad attól, ami Grift lényegi mondanivalója, akkor ön szemforgató és álszent és a magához hasonlók miatt lehet ez a probléma konstans még mindig.

Igen is, ha egy társadalom normáit valakik képtelenek betartani, akkor annak a társadalomnak joga azokat kivetni magából, hogy meg tudja védeni azokat, akik ezeket a normákat követni képesek és hajlandók.

pamocsnyik 2010.11.11. 10:12:55

@bagoly2: De, csak ő nem kezd eszmecserébe, hogy vajon van-e joga a bolhának csípni, a kutya véréből táplálkozni, s a kutyának hagynia kell-e ezt, hanem egyszerűen fölvenné a bolhanyakörvet, vita nélkül.

bagoly2 (törölt) 2010.11.11. 10:51:39

@pamocsnyik:
Bolhacsípés ellen a középkori módszerek kimentek a divatból, a nyakörv, vakarózás annyira hatástalan, mint a mély morgás. A magányos ugatás következménye, hogy elcsapnak a háztól, sőt veszetté nyilváníthatnak.
A kollektív, visszafogott ugatás, nevezzük eszmecserének, kell ahhoz, hogy a bolhák ne szemtelenedjenek tovább, és ne nyilvánítsanak veszetté.

pamocsnyik 2010.11.11. 12:26:44

Én még nem láttam kutyát, amelyik gyenge vakkantásokkal meggyőzte volna a bolháit, hogy azok ne csípjék őt...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.11. 12:27:17

@Cipollina: WOW! Nöm.

@tewton: Mifelénk is. Mármint, mikor először láttam a 3 éves gyerkőcöt koszos ruhában mezítláb rohangászni a járdán, rögtön az "ezek úgy nőnek fel, mint a cigányok" mondat jutott eszembe.

@Téglagyári Megálló: Azért nagy szerepe volt benne a "legkisebb gyereknek mindent szabad, mindent elnézünk" gondolatmenetnek. Aztán csoda, ha leányzó agyilag nem nőtt föl.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.11. 12:35:13

@bbjnick:
Összeveszett bennem a liberális Kerouac-függő hippi, meg a kiégett konzervatív. Bocs.
Alapjáraton a kettő között vagyok valahol. Engedékenyebb vagyok, mint a vaskalapos keresztény-konzervatív, de ha az egyén önmegvalósításához, személyes boldogságához kötődő szabadságjogai odáig terjednek, amikor már mások biztonságát, életét, mentális egészségét veszélyeztetik, lándzsát török.

Tudod ez a "semmi bajom a buzikkal, míg békén hagynak" vonal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.11. 12:57:43

@Dr. Zerge:
a maga makogása egy minden eredetiséget nélkülöző, pontosan körülírható törpe minoritás egyenmakogása. így hát magukhoz, jól körülírható, törpe minoritáshoz, egyenmakogókhoz szóltam.

ugyan miért kéne magam steriliztáltatni. egyrészt nem szorulok a terveim szerint százezer forintos kasztrációs díjra, másrészt meg a társadalom értékes tagja vagyok, és utódom is éppen olyan unikális fenomén lesz mint jómagam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.11. 14:30:52

@Maisie MacKenzie:

értéksemlegesség=értékmentesség=putri #:-|

ü
bbjnick

bagoly2 (törölt) 2010.11.11. 18:06:38

@pamocsnyik:

Csak, hogy egyértelmű legyen, pl. a génállományról szóló ugatásoktól csak szaporodnak az agresszív bolhák, ráadásul vonzzák a tetveket is.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2010.11.11. 21:31:37

"A magyarság nem azért alapított államot a Kárpát-medencében, hogy egy tőle etnikailag teljesen idegen, de általa jó szándékkal befogadott etnikumot, annak tisztességes hozzáállása nélkül civilizáljon és maga mellett megtűrjön, ha az kárára és ártalmára van!"
de Karatna

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2010.11.12. 01:27:02

Megint magyart gyilkoltak az orkok! Ezt írja meg ez a rothadt kézi vezérlésű "emberjogi szervezet"!

Brutális gyilkosság a XX. kerületben
Holtan találtak egy 71 éves nőt saját házában, a XX. kerületben. Az egyedül lakó asszony holttestére még szerdán délután ismerősei találtak rá. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint az elkövető vagy elkövetők a házba erőszakkal hatoltak be, és ott a nénit bántalmazták, majd értékek után kutattak. Az asszony a bántalmazásban elszenvedett sérüléseibe halt bele, halálának idejét és pontos okát igazságügyi orvos szakértői boncolás fogja megállapítani. A rendőrség ismeretlen tettes(ek) ellen rendelt el nyomozást.

Maisie MacKenzie 2010.11.12. 09:51:45

"Szélsőjobb a toleranciáért (?)

Hollandiában, Dániában és Svédországban egyre sikeresebb a muzulmánellenes radikális jobboldal, de ez furcsamód mégsem azt jelenti, hogy a lakosság szakított volna hagyományos toleráns magatartásával.

„Lehetséges, hogy az észak-európai lakosság éppen toleráns beállítottsága miatt intoleránsabb az iszlámmal szemben, mint más európai népek” – állítja fel paradox tételét az Open Democracy webmagazinban Cas Mudde holland politológus, az európai szélsőjobboldal szakértője.

A nyolcvanas-kilencvenes években, amikor több európai országban is feltűnő sikereket értek el a radikális pártok, Dánia, Hollandia és Svédország még híresen immunis volt a szélsőjobboldallal szemben. Az új évezredben viszont előbb Dániában, újabban pedig Hollandiában is olyan kormány alakult, amely a radikális jobboldal parlamenti támogatásától függ, végül pedig Svédországban is bekerült a szélsőjobboldal a törvényhozásba.

A toleranciájukról nevezetes országok lakói azonban ma sem intoleránsabbak másoknál, sőt, minden közvélemény-kutatás arra vall, hogy továbbra is kedvezőbben viszonyulnak a mássághoz, mint a nyugat-európai átlag. A muzulmánok iránt viszont a jelek szerint nagyobb ellenszenvet tanúsítanak más nyugat-európai országok polgárainál. Igaz, ez ügyben elég szórványosak a közvélemény-kutatási adatok, mindenesetre a hollandok és a dánok esetében kimutatható az átlagosnál erősebben iszlamofób légkör.

Bármily meglepő, a dánok és a hollandok talán éppen azért intoleránsabbak másoknál a muszlimokkal szemben, mert általában viszont toleránsabbak. Mudd ezt a tételt három lépcsőben igyekszik kifejteni.

Először is, ezekben az országokban az etnikai megkülönböztetés és a nacionalizmus a második világháború óta elítélendő, mert a háború és a holokauszt emléke kapcsolódik hozzá. A nacionalista diskurzust csakis a kiközösített szélsőjobboldal alkalmazta – a kilencvenes évekig nem nagy sikerrel.

Másodszor, a magukat amúgy is toleránsnak valló dán, holland és svéd polgárokra még hagyományos konformizmusuk is hatott. Ha az elit a multikulturalizmust tekintette egyedül szalonképesnek, hát az átlagpolgár nem berzenkedett.

Harmadsorban ez Európa talán legkevésbé vallásos három országa. Mármost a gyorsan terjedő iszlám ezt a világi közmegegyezést rendítheti meg, mivelhogy a vallási kérdéseket egyszeriben a közbeszéd középpontjába állítja. Továbbá a hangját igen harsányan hallató ortodox iszlám támadja a nemek egyenlőségét és a melegek jogait, pedig ezek e három országban már bevett értékek.

Egyszóval Mudde szerint nem az intolerancia terjedésével van dolgunk, hanem a toleránsak intoleranciájával. Az emberek sokáig öncenzúrát gyakoroltak e téren – merő konformizmusból –, de amikor rájöttek, hogy a muzulmánok ellen liberális és demokrata kifogásokat is lehet emelni, átszakadt az öncenzúra gátja. Ha pedig a muzulmánok legitim eszmékre hivatkozva támadhatók, akkor bizony politikailag elfogadottnak (sőt, politikailag egyre korrektebbnek) számít, ha valaki etnikai előítéleteinek ad hangot e három országban. "

Valahogy így vagyunk mi nemrasszista cigányellenesek a romákkal is.

A masszív emberellenes mentalitásukkal van bajunk, nem a fizikai létükkel.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.12. 10:05:13

@Maisie MacKenzie:
no de hát ottan sántít ez önfaszát szopó nyakatekert álelmélet, többek között, hogy az iszlám sokkal emberibb, mint az "ejrópai kultúra".
és ezért nem húzható a cigányügyre. a cigányok valóban démoni lények.

Maisie MacKenzie 2010.11.12. 10:49:58

@Grift:

Ha a '70-es években kikristályosodott feminista, abortuszbarát, drogos, buzi, deviáns, fogyasztás orientált, fiatalságkultuszos, mell-, szájszilikonozós, péniszhosszabítós kultúrát nevezed %ajrópai kultúrá"-nak és a mérsékelt, nem öngyilkos merénylős, hanem normális Isten- és emberképpel rendelkező iszlámot, az iszlámnak akkor igazad van!

A liberális nyugat az várja el a bevándorolt muszlimoktól, hogy ők is legyenek olyan buzik, mint ők, friss egzotikus barna hús az emberpiacon. :-(

Szerintem a mi cigányainkkal jobban járnának! :-)

bagoly2 (törölt) 2010.11.12. 11:41:23

Az iszlám vallási alapon akar terjeszkedni, a fehér ember gazdasági alapon, amihez egy demokráciának nevezett vallásgyakorlást ad ajándékba, a cigány pedig egyszerűen biológiai alapon terjeszkedik. Ennyi a közös bennük.

Egyébként a keresztény és az iszlám vallás is tiltja a homoszexualitást, de a tények makacs dolgok....

kackia 2010.11.12. 12:24:26

@Maisie MacKenzie: Azért minden hétvégén a malmői Rosengård ég rendszeresen. Szinte minden járőröző rendőrnél ott van a készenléti poroltó.

www.youtube.com/watch?v=uwqpuUDS6ac

www.youtube.com/watch?v=qtNKYcv9EYA&feature=related

kackia 2010.11.12. 12:25:40

@Grift: Fogja vissza magát mert cigányútra ment a jonatán. :)

virág andrás 2010.11.12. 21:29:33

A nemzetnek tényleg nincs veszélyérzete, ezt bizonyítja ez a süketelés. Úgy, hogy semmi értelmét nem látom az érdemi hozzászólásnak. Javaslom: érdeklődjenek, gyűjtsenek tapasztalatot az elcigányosodó kistelepülésekről, ahonnan menekül - ha tud - a magyar lakosság. A cigánybűnözők és a szervezett bűnözés között létrejöttek a kapcsolatok, a rendőrség, az önkormányzatok nem csinálnak semmit, együtt süllyednek a korrupcióba. Az emberek rettegésben élnek, egy pillanatra sincsenek biztonságban, a lopás, rablás, életveszélyes fenyegetés folyamatos. A cigánybűnözésnek erős rasszista bázisa van, de erről senki nem beszél, folyamatos a hazudozás és a mellébeszélés (amint az a cikkből és a kommentekből is kiderül). Idő nincs, vagy cselekszünk, vagy vége a nemzet történetének. A közrádió egyik műsora szerint 2007-ben Magyarországon 96.000. élveszülés volt, amiben 47 százalék a cigányok aránya (hogy honnan vannak az adatok, nem tudom, egy orvosprofesszor nyilatkozta ezt). Vagyis: 3 év múlva akkora szakadékba zuhan a magyar iskola, amit elképzelni sem tudunk. Minden perc számít, hogy megvédjük a magyar oktatásügyet és a nemzet jövőjét. Ez a kormány ugyanúgy lapít, mint az előző. Amikor Martonyi külügyminiszter először találkozott Hillary Clintonnal, a hivatalos közlemény két konkrétumot említett: 1.Az USA nagyra értékeli a magyar szerepvállalást Afganisztánban. 2. Erősíteni kell a cigány integrációt Magyarországon. Ez példátlan és tűrhetetlen! Bővebbet máskor és máshol, itt még mindenki félálomban kóvályog.

KóserKároly 2010.11.12. 23:26:56

hogy kerül ennyi radikáljobbos a jobbközép mandinerre???? ezt sosem értettem...

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2010.11.14. 20:39:16

@KóserKároly:

Figyeljél tréflis!

Csak a ti SEMI-permeábilis vagyis féligáteresztő hártyaként működő Weyer Balázs féle liberális dagonyátokban az ORIGO nevű portálos van kuss a másképpen gondolkodóknak. Ott csak a posztbolsevik és urbanoliberális csahosok mondhatják el szabadon a véleményüket.
Szerintem a kósereknek, meg a mesümedeknek, meg a rásáknak ott a helyük, ha itt nem tetszik nekik. Vagy már ez is csípi, a fene nagy toleráns szemeteket?

virág andrás 2010.11.14. 21:17:46

@megmondomdom: igazad van, de szerinted mi következik ebből?

Tehetetlen Dodó 2010.11.14. 21:27:58

@KóserKároly: Nahát, már a mandiner se kóser.

KóserKároly 2010.11.15. 21:44:28

@de Karatna: Nagyon jót mulattam a hozzászólásodon :D Főleg azon, hogy milyen kis előítéletes vagy... Semmi közöm az origo-hoz, és nevem ellenére azokhoz sem, akikhez gondolod, hogy van. Kissé nevetségessé tetted így magadat előttem, de mindegy. Csak egy ártatlan kérdés volt, semmi több, de te rögtön támadsz, csaholsz, harapsz, és engem küldenél el innen... :D Nevetséges.
süti beállítások módosítása