Családi adókedvezmény – egy jó döntés
2010. október 19. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Családi adókedvezmény – egy jó döntés

  Magyarország el van adósodva, a gazdaság alacsony hatékonyságú, az állam alig működik, az életszínvonal alacsony, mindent elönt a korrupció, az igénytelenség, az önzés és a butaság. Ráadásul még a Gyurcsány is szervezkedik. Hosszú távon azonban nem ezek jelentik a legsúlyosabb problémát, hanem egyértelműen a demográfiai helyzet.

  Már tízmillió alatt járunk, s fogyásunk üteme gyorsul. Ez persze sokaknak nem jelent problémát, hiszen a balliberális világnézet szerint minden ember egyenlő, így tök mindegy, hogy a Nagyalföldön vagy Tatabányán magyarul beszélnek, vagy esetleg perzsául, mongolul, atayalul. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a világ sokszínűen szép, s ehhez a magyarok is hozzátehetik a maguk kis színfoltját. Ha ők nem lennének, akkor a világ egy picit szegényebb lenne – ezért kell fennmaradniuk. Ahogy ne haljanak ki a románok, franciák, szlovákok, s horribile dictu a zsidók és cigányok se.

  Csakhogy életben maradási kilátásaink borzalmasak, ugyanis nem csinálunk elég gyereket. Ha nem tetszik a fenti, idealisztikus megközelítés, akkor nyers gazdasági számításokkal is igazolni lehet, hogy több magyar gyerekre van szükség. Az ő befizetésükből lesz majd nyugdíjunk: a magyar nyugdíjrendszer, amíg világ a világ, megmarad a felosztó-kirovó szisztéma mellett, a tőkefedezeti jellegű részét – amely amúgy is nevetséges töredéke volt az egésznek – épp most szüntették meg (na jó, függesztették fel). És hiába teszünk félre magánúton pénzt, a kihalófélben lévő nyugati világban a megtakarítások szart se fognak érni, hiszen nem lesz mögöttük gazdasági teljesítmény. Egy államkötvény/részvény addig ér valamit, amíg az azt kiadó ország/vállalat működik – ha ezek ki/behalnak, értékpapírjaik legfeljebb papírrepülő-hajtogatásra jók. Szóval akár a szívünkre, akár az eszünkre hallgatunk – a farkunkról már nem is beszélve –, gyereket kell csinálnunk.

  Ha nem tesszük, akkor úgy járunk, mint a pandák, akik klasszikus evolúciós zsákutcaként már arra is lusták, így mesterségesen kell fenntartani a fajukat. Ez az opció azonban nem föltétlenül szerencsés: egyrészt marha kellemetlen lehet, ha az embert fehér ruhás kínai zoológusok kergetik egy karnyi vastagságú fecskendővel az őserdőben, másrészt mivel a magyar ember sokkal kevésbé cuki, mint egy bambuszevő maci, nem is biztos, hogy bárki szívesen foglalkozna a megmentésével. Még a kínaiak sem.

  Ráadásul az utolsó órában járunk: a Ratkó-nemzedék gyerekeinek gyerekei most élik utolsó termékeny éveiket, ha ők nem vállalnak be (még) egy-két kisklambót, akkor lehúzhatjuk magunkat a klotyón.

***

  Szóval muszáj fajfenntartanunk, sőt ennek elősegítése az államnak is kötelessége. A közösség ugyanis nemcsak a jelen pillanatban itt élők összességét jelenti, hanem normális esetben időben is kiterjed, a múltra és a jövőre is. Az, hogy X-nek és Y-nak hány gyereke van, az X és Y magánügye. Az azonban, hogy a több millió X és Y összességében mennyi gyereket vállal, abszolút közügy.

  Persze egyértelmű, hogy az állam befolyása gyerekcsinálásügyileg erőteljesen korlátozott. Azt az esetet leszámítva, hogy Orbán Viktor személyesen végiglátogatja a feleségeinket – ezt mondjuk nem ajánljuk, mert simán levágjuk neki egy recés és életlen vajkenő késsel –, az állam csupán annyit tehet, hogy ilyen- olyan úton megkönnyíti a gyerekvállalást. Azt' vagy betesszük, vagy nem, ez már nem az államon múlik.

  A megkönnyítésnek, ösztönzésnek több fajtája lehet: a kormány adhat közvetlenül lovettát, fejlesztheti az ellátórendszert, és hozhat olyan szabályokat, amelyek segítik a gyerekesek életét (pl. részmunkaidős foglalkoztatás támogatása). A gyakorlatban a legkülönbözőbb eszközöket együtt kell alkalmaznia, egyrészt bőkezűen, másrészt következetesen (nem módosítva naponta kétszer a szabályokat), harmadrészt hosszú távon. Ha mindezeket sikerül a lehető legügyesebben kombinálni, az sem garantálja a sikert; ha azonban egy kormány meg sem próbálja, akkor bőven rászolgál mind a jelenkor, mind az utókor legmélyebb megvetésére.

***

  A Fidesz-kormány a választások óta ideje jelentős részében semmit sem vagy hülyeségeket beszélt és csinált, most azonban hozott egy üdvözlendő döntést. A gyerekek utáni adókedvezmény (újbóli) bevezetése igencsak kúl dolog.

  Az ügy némileg elsikkadt, mivel a médiát sokkal jobban érdekelte a különböző multikra kivetett – valóban az ukrán pénzbehajtók módszereit idéző – különadó, mint pár millió gyerekes család helyzete. A pártok pedig mással vannak elfoglalva. Az MSZP Gyurcsány Ferencet próbálja visszatuszkolni a palackba, a Jobbikot leköti a fokozódó nemzetközi helyzet a gázai övezetben, az LMP pedig még mindig azon tűnődik, hogy ki is ő. Biztosak lehetünk azonban benne, hogy hamarosan mindenki észbe kap, és az egész ballib média a gyerekkedvezmény miatt fog sikongatni.

  Nézzük a lényeget! A személyi jövedelemadó rendszerét jelentősen átalakítják, jön az egykulcsos adó; néhányan rosszul járnak, sokaknak nem változik jelentősen a helyzetük, néhányan pedig nyernek az ügyön. Akik biztos a nyertesek között lesznek, azok a több gyereket vállaló, bejelentett jövedelemmel rendelkező középosztálybeliek. A nettó jövedelmek ugyanis így változnak:

 

(Forrás: Vastagbőr/Napi Gazdaság)

  A számok úgy jönnek ki, hogy egy és két gyerek esetén fejenként havi 62500 forint, három és több gyerek esetén fejenként havi 206250 forint levonható az adóalapból. Ez azt jelenti, hogy az egy- és kétgyerekeseknél havonta gyerekenként maximum 10 ezer forint, három- és többgyerekeseknél gyerekenként havi maximum 33 ezer forint plusz marad a családi kasszában. Egy átlagos, 200 ezer forint bruttó keresetű ember 138 ezret kapott kézhez eddig, akár 0, akár 1, akár 2 gyereke volt. Ha 3 gyereket vállalt, akkor 150 ezer jutott el hozzá a béréből. Most 0 gyerek esetén a nettója 134 ezerre csökken; 1 gyereknél viszont 144 ezerre, 2 gyereknél 154 ezerre, 3 gyereknél 166 ezerre nő. Ezek a növekmények persze nem valami hatalmas összegek, ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül egy csomag pelenka vagy egy átkozott Bogyó és Babóca. Annyira azonban nem is elenyészőek, hogy csak lesajnálóan legyintsünk – mondjuk úgy, kezdetnek nem rosszak. Ha hasonló szellemiségű intézkedések sora születik a közeljövőben, akkor a kormány elmondhatja, hogy ő megtette a magáét.

***

  A gyerekek után járó adókedvezményt előre láthatólag két irányból fogják támadni.

  Az egyik a szingli-offenzíva lesz, úgy is mint miért bünteti az állam a gyermekteleneket? Ennek előhangja már a Vastagbőrön feltűnt, ahol az általunk amúgy szeretve tisztelt Zero kollega „Nincs gyereked? Akkor megszívtad!” című bejegyzésében rángatja le a leplet a fidesznyik ármányról.

  Nos, itt büntetésről szó sincs, csak arról, hogy az állam kevesebbet vesz el azoktól, akik az állam – és a közösség, nemzet, a Magyarok, akármi – fennmaradásáról gondoskodnak. Az állam nem a gyermektelenek pénzét adja oda a gyerekeseknek, hanem az egyiktől többet, a másiktól kevesebbet vesz el. Ezzel hosszú távon a gyermektelenek érdekét is szolgálja, a már említett nyugdíjügy miatt. Inkább az eddigi helyzet volt abszurd, amelyben az állam nem közérdekként, hanem afféle költséges hobbiként tekintett a gyerekvállalásra, amelyet aprópénzzel (pl. családi pótlék) támogatott ugyan, de az értékét nem ismerte el. Az állami hozzáállás eddig ugyanaz volt a gyereket vállalókhoz, mint a mondjuk az értelmi fogyatékosokhoz, rokkantnyugdíjasokhoz, árvízkárosultakhoz.

  Megjegyeznénk továbbá, hogy az SZJA mellett a gyerekesek is rengeteg másfajta adót (pl. ÁFA) és járulékot fizetnek, tehát korántsem arról van szó, hogy élősködnének a társadalmon. Bónuszként az adókedvezmény – megfelelő mennyiségű fizetés és gyerek esetén lényegében: SZJA-mentesség – hozzájárulhat néhány munkahely kifehérítéséhez. És mivel egy háromgyermekes középosztálybeli család tipikusan nem eljátékgépezi meg tök felesleges LV-táskákra költi a pénzt, hanem befekteti popsitörlőbe, nagy autóba (nem városi terepjáróba!), családi házba, angolórába, a plusz jövedelem visszaforgatódik a magyar – legális – gazdaságba. A munkaerőpiacról 5-10 évre kivonuló anya pedig utat nyit karrierépítésre koncentráló kollégái előtt, így rövid távon nekik is jót tesz. Egyébként meg gyerektelennek maradni egyáltalán nem kötelező: mi azt mondjuk, mindenki szerezzen magának nőt, csináljon neki gyereket, és akkor nincs miről rinyálni. 

***

  A másik támadási felület a szegény- és cigányellenesség lesz. „Az nem lehet, hogy az államnak az egyik gyerek fontosabb, mint a másik!” - már halljuk a kórust. Orbán Viktor gyerekeit az állam havi 100 ezer forint adókedvezménnyel támogatja, míg a munkanélküli cigány házaspár gyerekét 0 forinttal!” „Rasszisták!

  Nos, ezt nyilván soha egyetlen felelős kormányzati szereplő nem fogja bevallani, de annak a megoldásnak, hogy segélyek helyett adókedvezményt kapnak a szülők, valóban van köze a cigánykérdéshez. A helyzet az ugyanis, hogy – bármilyen kegyetlen is ezt kimondani – tíz középosztálybeli családban született gyereken nyer a közösség; tíz cigánytelepen születetten viszont nem, sőt, veszít. Tény ugyanis, hogy ha Magyarországon valakinek a szülei jól képzettek, dolgoznak, és közepesen vagy jól keresnek, akkor ők is jól képzettek lesznek, dolgozni fognak, és közepesen vagy jól fognak keresni. Akinek iskolázatlan munkanélküli alkoholisták a szülei, azok maguk is iskolázatlan munkanélküli alkoholisták lesznek – természetesen tisztelet a kivételnek. Ha az iskolázatlan munkanélküli, alkoholista szülők tíz gyereket szülnek, akkor a végeredmény tíz iskolázatlan munkanélküli alkoholista lesz. Ennek egyébként nem lenne muszáj így lennie, a skandináv országokban például alig számít a karrierkilátásokban a családi háttér, de nálunk más a helyzet – a legballibebb kormányok sem tettek ugyanis lófaszt sem azért, hogy a családi meghatározottság csökkenjen. Márpedig a nyomort nem érdemes dotálni, mert úgyis csak nyomort szül – azokat érdemes szülésre ösztönözni, akik képesek tisztességesen felnevelni a saját gyereküket. Ha valami bebizonyosodott az elmúlt húsz évben, az az, hogy a gyerekszülés mennyiségi alapú támogatása az égvilágon semmit nem old meg. Ezt mondjuk a kormányszóvivő lehetőleg ne fogalmazza így meg, de mi mondjuk ki nyugodtan: ideje átállni a minőségi szemléletre. Aki ez ellen tiltakozik, azt tárt karokkal várja Tiszavasvári.

  Ráadásul a dolognak nincs etnikai jellege: egy jól kereső, gyerekes muzsikus cigány jól fog járni az új adórendszerrel, egy segélyen tengődő, négy elemit végzett magyar pedig nem (különösebben rosszul se). Nyilván számarányához képest a cigányság alacsony arányban jut majd pluszjövedelemhez az adókedvezmény révén, de a cigányok helyzetének jelentős javítására nem az SZJA-táblázat, és nem is a közvetlen segély a megfelelő eszköz.

***

  A gyerekek utáni adókedvezmény bevezetése tehát jó dolog, talán a legjobb, amit eddig a kormány tett. Természetesen azonban ez még nem elég: számtalan feladat vár még a Viktátorékra ez ügyben, a bölcsödei férőhelyek bővítésétől kezdve a részmunkaidős és munkahelymegosztásos foglalkoztatás ösztönzésén keresztül a szülészeti osztályok humánusabbá tételéig. Mindez sok pénzbe fog kerülni, és jelentős politikai kockázattal jár: a nyugdíjasok és egyéb járadékos rétegek önzőbbik részét könnyen a kormány ellen lehet fordítani, ha mondjuk sikerül a fejekben a nyugdíjemelés elmaradását összekötni a gazdagok gyerekeinek nyújtott kedvezményekkel. És ne legyenek illúzióink, lesznek, akik majd megpróbálkoznak vele. Ez azonban a kormányt, ha komolyan gondolja, hogy zavaros nyilatkozatok és preambulum-tervezetek megfogalmazgatásán kívül is csinálni akar valamit, nem szabad, hogy zavarja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82379849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán már a fidelitas-os blog szerint is elhagyta a valóságot? 2010.10.19. 15:22:52

A Fidesz az önkormányzati választások előtt több szórólapon nyomta Orbán szövegét: "többet tettünk néhány hónap alatt, mint az előző kormány 8 év alatt".Mi azért a forint bedöntését és a pálinka-szabadságharcot nem tartottuk ennyire. Ezzel e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.19. 17:54:34

@gentry:

"...ebben a témában finoman fogalmazva nem illik más véleményt megfogalmazni. Csak egy dolog elfogadott, a gyerekvállalás témaköréről pozitívan írni..." --- írni.

Nem lehet, hogy csak arról van szó, hogy a "többség" tud valamit, amit te nem tudsz (vagy nem vagy hajlandó elfogadni)?

Segítség:

"Az Arany Város tulajdon kapui előtt vívta meg Hannibál utolsó ütközetét – és elveszítette, és Karthágó úgy esett el, ahogyan semmi egyéb a Sátán bukása óta. Az Új Város neve puszta névként él tovább. Nem maradt belőle egyetlen kő sem a homokban. Még egy háborút vezettek a pusztulás előtt, de ez a vereség végleges volt. Csupán a kései ásatások során bukkantak apró holttestek százaira a legmélyebben fekvő alapok között, melyek vallásuk szent ereklyéi voltak. Mert Karthágó bukását az okozta, hogy hű maradt saját filozófiájához, és logikus végkifejletéig követte saját világképét. Moloch felfalta saját gyermekeit!"

magyarido.blog.hu/2008/12/14/chesterton_es_a_szittyak_3_ne_feljetek

ü
bbjnick

elfelejtette 2010.10.19. 18:03:46

@Kettes: Egy viragzo orszagot dont romba a Fidesz szamologepet nem ismero amokfutasa. Tenyleg jobb lenne, ha inkabb az mszp ujul meg, mostanra kb. tizedszerre, es minden marad ugy, ahogy van, csak meg jobban, piacbaratabban. A siker receptje adott, kar volt elrontani az egeszet, amikor mar csak egy karnyujtasnyira volt a liberalis Valhalla.

gentry 2010.10.19. 18:04:19

@bbjnick:
Nem mindig a többségnek van igaza. Sőt...

Bell & Sebastian 2010.10.19. 18:05:58

@bbjnick:
Olybá tűnik, az állandóságot (tervezhetőséget) és a többgenerációs együttélést (az öngondoskodás-segítés különleges fajtája), és az ország-modell minimum lakos igényét még nem emlegette senki, de a humán importot is csak érintőlegesen. Gondolom, amit nem volt alkalmuk megismerni, az nem is tud hiányozni.
A paraszt meg nem a neten lóg. (no jó, rajtam kívül)

:)

Tehetetlen Dodó 2010.10.19. 18:13:40

@gentry: Ja. Csak épp ez a hülye Természet nem jött még rá, hogy nem neki van igaza, hanem neked.

Bell & Sebastian 2010.10.19. 18:19:00

@bbjnick:
Milyen Moloch? Rosszul tuggya, Molotov az, a Riebentropf férje. A Riebentropfot meg jobb, ha nem firtatja.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.19. 18:25:08

@bbjnick:

Ha egy országban magyarázni kell azt, miért kell gyermekek szülessenek, illetve gyermeket nevelni miért több annál, mintha aranyhörcsögöt tart valaki, az az ország aligha állhat fenn soká, mert a dolgok kikerülhetetlen logikája szerint kihalásra van ítélve. Hála Istennek, mi nem tartunk itt.

gentry 2010.10.19. 18:32:21

@Tehetetlen Dodó:
Egy kicsit gondolkodjunk globálisan. Tegyük fel, hogy a Földön mindenki "a Természet" parancsának engedelmeskedve szaporodik, szaporodik. Nincs kivétel, minden ország, minden családja 5-10 főből áll. Szerinted meddig bírná a bolygó?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.19. 18:34:24

@Bell & Sebastian:

"Olybá tűnik, az állandóságot (tervezhetőséget) és a többgenerációs együttélést (az öngondoskodás-segítés különleges fajtája), és az ország-modell minimum lakos igényét még nem emlegette senki..." --- írja.

Folyik ez a beszélgetés az 1960-as évek eleje óta; sőt Széchenyi óta, csak nem méjnsztrím a téma:-/

Vajon most az lesz-e? (Sokat el fog ez árulni a valós szándékokról...)

Nem tudom, ismeri-e?

nepesedes.hu/drupal/

(A Könyvtár és a Dokumentumok alatt jó sok Fekete Gyula-szöveg is olvasható!:-))

ü
bbjnick

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.19. 18:37:25

@gentry: Szerintünk az általad említett "társadalmi elvárást" nem kéne szitokszóként emlegetni. Inkább évezredek alatt felhalmozott tapasztalatról van szó, hogy mi jó ÁLTALÁBAN a közösségnek és az egyénnek. Az anyósi-apósi noszogatásban ez nyilvánul meg. Természetesen minden életsors egyedi, és simán lehet, hogy valakinek tényleg nem szerencsés gyereket vállalnia. Összességében azonban nem baj, hogy még élnek ilyen elvárások, még ha ezek adott esetben az egyén számára kellemetlenek is. Ezek tartják fenn a társadalmat. Egyáltalán nem tartjuk kívánatosnak, hogy az állam kötelezővé tegye a gyerekcsinálást, de azt igen, hogy megkönnyítse. Ha valaki tudatosan nem él ezzel a lehetőséggel, az az ő dolga, de lehetőleg ne küzdjön azért, hogy a saját életvezetési elvei általánossá váljanak. Mi például cigizünk, ez a saját privát döntésünk, vállaljuk az ezzel járó károkat és hasznokat, viszont egyáltalán nem szeretnénk, hogy mindenki cigizzék, és hogy minden tele legyen plakátolva azzal, hogy mennyire jó cigizni.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.19. 18:47:09

@gentry: "Tegyük fel, hogy a Földön mindenki "a Természet" parancsának engedelmeskedve szaporodik, szaporodik. Nincs kivétel, minden ország, minden családja 5-10 főből áll."

1. A világ sorsára nézve valószínűleg a legeslegkisebb fenyegetést a magyarok túlszaporodása jelenti. Ha majd másfélmilliárdan leszünk, akkor el lehet kezdeni gondolkodni olyan lépéseken, mint a kínaiak. Addig hagyjuk ezt.

2. A "Természet parancsa" nem az, hogy a világ minden családjában 5-10 gyerek legyen, hanem az, hogy minden közösség (nemzet, család, akármi) nagyjából fenntartsa magát, esetleg annyira növekedjék, amennyire a rendelkezésre álló erőforrások lehetővé teszik. Az 5-10 gyereket a premodern társadalmakban magas csecsmőhalandóság tette szükségessé, hogy ebből megérje a felnőttkort az a 2-3, amelyik a fennmaradáshoz kell. Ma globális szempontból az lenne a kívánatos, hogy mind a fejlett, mind a fejlődő országokban 2-3 gyerek legyen családonként; ehhez az előbbiekben növelni, az utóbbiakban csökkenteni kell a gyerekszámot.

Persze ha valakinek tök mindegy, hogy a szomszédaival magyarul vagy urduul tud-e szót érteni, azt mi nem fogjuk tudni meggyőzni.

Bell & Sebastian 2010.10.19. 18:50:05

@bbjnick:
Nem ismertem, köszönet érte. Fekete Gyulát a Dunán láttam utoljára, mit mondjak, hegyes füllel.

(mondjuk az is egy jó kérdés, ki hogyan oldja meg a szülei segítését, ha már az önkéntes barlang-megoldás nem annyira népszerű)

Nem csigázom tovább - a közép-német rieben -ből betűcserével lett a mai reiben (dörzsölni), a (r.) Tropf(en) meg csepp, azaz összeolvasva: dörzscsepp, ami... és így helyben is vagyunk.

:)

gentry 2010.10.19. 19:17:26

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Pedig dohányozni jó. :) És engem felháborít az állam magatartása dohányzás ügyben is, de az egy más téma.

Az állam szerintem ne szóljon bele a gyermekvállalás kérdésébe még így adókedvezmény formájában sem. Aki akar gyermeket, az vállaljon be nyugodtan, de akkor vegye tudomásul annak anyagi következményeit is. Tudom, hogy nem értetek egyet vele, de tulajdonképpen ez egy speciális hobby, amit az állam támogat. A szülő azért vállalja be a gyereket, mert úgy gondolja, hogy az öröm - szenvedés mérleg pozitív lesz, azaz örömet akar szerezni magának azzal, hogy van egy gyermeke. Azaz a cél, a szülő boldogsága.

Na mind1, nem fogjuk meggyőzni egymást. Egyébként addig, amíg a szomszéddal nincs semmi gondom, engem nem érdekel, hogy magyarul vagy urdu nyelven beszél. Főleg, hogy az ember miért beszélgetne a szomszédaival? :) Arra ott vannak a barátok.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.19. 19:27:18

@gentry:

Az államnak adóbevétel kell, ezért támogatja a munkaerő újratermelését.

Panaszt nem tudom, hol lehet tenni ez ellen.

Tehetetlen Dodó 2010.10.19. 19:33:52

@gentry: Ezért tettem már a fenti javaslatot, (azt hiszem, már nem is először) :
"Épp itt az ideje, hogy elébe menjünk ennek a veszedelemnek és előzékenyen, mondjuk egy kollektív öngyilkosság útján könnyítsünk a túlnépesedés problémáján.
A többi nemzet minden bizonnyal jóleső egyetértéssel, dicsérő bólogatások kíséretében szemlélné eme nagylelkű, önzetlen cselekedetet."

Tehetetlen Dodó 2010.10.19. 19:36:03

@gentry: Ja, az 5-10 fős hülyeségedre nem is reagáltam, a Türelmes Tóni szépen megtette helyettem is.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.19. 19:36:30

@gentry: Valóban nem fogjuk meggyőzni egymást. Továbbra is fenntartjuk, hogy az állam szempontjából a gyerekvállalás nem hobbi, hanem jövedelmező befektetés.

Az urdu anyanyelvű szomszédokkal az a baj, hogy hangosak, piszkosak, egzotikus betegségeket terjesztenek, és időnként felrobbantják a metrót. Ez a magyar anyanyelvűekre csak részben igaz.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.19. 19:36:39

"Ennél világosabban és egyértelműbben nem üzenhet egy jogszabály a szomszédos országoknak, hogy a magyar parlament maga nem akarja rátenni a kezét a határokon túl élő magyar állampolgárokra (akármekkora hisztit is vág le most Fico). A jogszabály másik, az MSZP felé tett fontos és szimbolikus üzenete az, amiről maga a módosítás nem is szól(hat). Ez pedig a szavazati jog kérdése. Nem lesz további több millió fideszes szavazó (ettől bizony az elmúlt 20 év MSZP-s, SZDSZ-s határon túliak felé mutatott hozzáállás miatt joggal vannak, khm, berosálva), így ezzel a technikával a Fidesz nem betonozza be magát a következő 20 évre." (politicus, 2010.05.29)

"Kivesszük vélhetően azt a passzust, ami a csak Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgároknak biztosítaná a választójogosultságot" - közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: "nekem az a személyes véleményem, hogy valamilyen formában a határon túl élő magyar állampolgároknak választójogot kell kapniuk".

Upsz. Nevezzük becslési hibának. :)

Bell & Sebastian 2010.10.19. 19:45:02

Látnám értelmét a censusos szavazati jognak.
A vagina-monológok mintájára követelem, hogy vezessék be a faszfej-monológokat is!

Hoppá, már teljesült is! Köszi, Jótündérke!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.19. 20:03:31

@Kettes:

Hát - az adókedvezményekkel támogatott családokból szavazati jogúvá váló fiatalok sem biztos, hogy MSZP vagy SZDSZ szavazók lesznek.

Ki van ez tanálva.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.19. 21:03:42

@Elpet: Mi lehet vajon a hivatalos kremlinológusok aktuális jóslata a Fidesszel kapcsolatban? Visszaadják vajon a lenyúlt járulékokat? Kivezetik valaha a válságadót? Fogas kérdés, és annyi lehetőség van. :)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.19. 21:51:18

@Kettes: Nem vagyunk hivatalos kremlinológusok, de a jóslatunk a következő: ha a Fidesz jól kormányoz, nyer 2014-ben, ha rosszul, akkor el lesz küldve a picsába. (Arra, hogy hitelből megvegye a következő választást, mint 2006-ban tették a szocik, most szerencsére nincs esély.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.19. 22:11:00

@Kettes:

ha ezt megcsinálják, akkor orbánnak el sem kell mondania semmiféle őszödi beszédet. 5 éve (szegény ostoba mikola kivételével) minden lehetséges fórumon cáfolták, hogy á, dehogy csak a savazatok kellenek, savazni csak lakóhellyel lehet, estébé. erre mégis?

még várjuk meg, hátha mégse, de ha igen, akkor mi volt a nyílt és cinikus hazugság, ha nem ennek a letagadása? és azmiaz, ha a végén kiderül, hogy tényleg csak szavazóknak kellettek a htm-ek, amúgy le vannak szarva? ki köp fel és áll alá?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.19. 22:42:29

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: outside.mfor.hu/mfor/images/chart_id_243_2010_07_28t06_11_48_02_00.png
Az ábán látható hogy 2013-ban tetőzik az adósságszolgálat, utána kezelhető a különadó nélkül is, pláne ha addigra egy kis gazdasági növekedés is összejön (innen már úgyis csak felfelé vezet az út)

teknős 2010.10.19. 23:07:13

@Elpet: Ezt alátámasztom! 2014-ben már 3 szavazó gyerekem lesz. Mivel mindhárom fidelitas aktivista, kicsi a valószínűsége, hogy az emeszpé-eszdéesz konglomerátumra szavaznának...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.19. 23:08:21

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Magam is úgy vélem, hogy az a pénz, amit most elvesznek innen-onnan, az nem hitel. Azt örökbe gondolták. De azért a választás, az meg lesz véve, kilóra.

@Karmadealer: Persze, feltéve, hogy most már nem veszünk fel több hitelt. Ha netán mégis, akkor ez a tábla 2013-ban is hasonlóan fog kinézni, mint most: t+3-nál lesz a csúcs, utána meg lecseng. Mint ahogy öt, tíz és tizenöt éve is így nézett ki.

szesztű_hányni 2010.10.19. 23:29:39

/gsz8s6j/wGjkgZ7(hzusudhueu=//gjkd537ghwiKUGgwd!!!

A bl*gm*t*r megint perverzkedik!!!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.19. 23:35:23

@Kettes: Ez az ember figyel rám! [egyik lábáról a másikra ugrálva toporog egy helyben, körmét rágja, körbekiabálja a lakásban, hogy a Kettes nevű blogtárs figyel rá]

Hadd legyen két megjegyzésem a fenti íráshoz:
1. Az írás májusban született. Reflexió volt egy akkori törvénymódosításra, jelesül az állampolgárságról szólóéra. Nem tartom tisztességes dolognak, hogy egy adott szituációra adott reflexiót számon kérsz valakin egy fél évvel később. Abból a tvmódosításból egyértelműen az a következtetés volt levonható. Arról nem tehetek, hogy nem látok előre néhány hónappal. Dolgozom rajta.

2. Kifejezetten utálok néhány "perces" híreket kommentálni, hisz annyi minden változhat még, azt azonban kiválóan idézed az írásomból, hogy "Nem lesz további több millió fideszes szavazó", mert e hír szerint ugyan lesz, de azok előre fenntartott helyekre, mandátumokra küldhetnének csak képviselőket, ami azért valljuk be: nem ugyanaz a kategória, amiről mikola beszélt. Arról nem is beszélve, hogy ezek a mandátumok nem biztos, hogy fideszesek lennének, lásd pl. Szlovákia - MKP.

3. És bár a külhoni szavazás kérdésére nem tértem ki, de egy későbbi írásomban az általad idézettel ellentétes tartalmú cikket írtam a Fidesz akkori politikájáról. Már sajnálom, hogy abban az írásban nem szóltam a Fidesz 2012-es lépéseiről. Se.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.19. 23:36:49

@politicus: és akkor gyorsan 3 is lett. Mea culpa.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.19. 23:44:21

@teknős:

"Mivel mindhárom fidelitas aktivista..." --- írod.

Szent Habakukk! Szent Kleofás! :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.19. 23:45:13

@Bell & Sebastian:

:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.19. 23:54:07

@Elpet:

"Hála Istennek, mi nem tartunk itt." --- írod.

Nem tartunk itt, de hogy ez a zsigerekbe beevődött bizonytalanság enyhüljön, azon nagyon sokat kellene dolgozni. Elárulom egy nagy "fájdalmamat": nem értem, hogy vezető személyiségeink (nem csak a politikusokra gondolok, de minden "reflektorfényben lévő", "véleményformáló" és "döntéshozói feladatokkal bíró" figurára) miért nem hivatkoznak nagyjainkra. A pozitív példák önbizalmat és azonosulási lehetőséget is adnának a bizonytalanoknak.

Idén például Széchenyi-év van, és...

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2010.10.20. 00:01:31

@bbjnick:
Az semmi, én meg sem tudom őket különböztetni.
Mink otthon is kámzsában mászkálunk és világító kereszt fényénél tapossuk a négercsókot!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.20. 07:10:49

@gentry:

"....Igazi baráti viszony, buliztunk már párszor együtt, falaztam már neki az anyja előtt pasi ügyben, meg ilyenek. Ez szerintem sokkal jobb, mint egy szülő-gyermek viszony..."

biztos volt ott más is, meséljen még!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.20. 08:01:54

@politicus: Nem a te hibád. Tényleg nem lehetett előre látni, hogy a Fidesz ebben a kérdésben - kivételesen - hazudott.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.20. 08:14:43

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: @Kettes: minden választást megvesznek. Így működik demokrácia. Az emberek a zsebükre is figyelnek szavazáskor. Ajánlott olvasmány Laswell örökbecsűje az ügyben
www.flipkart.com/politics-gets-harold-d-lasswell-book-0844612774
Ez ellen egy megoldás van, a hatalom sorsa felől nem szabad a polgároknak dönteniük szavazással. De akkor meg azt mondják, hogy nem vagyunk demokraták.

A Pojáca ott kúrta el, hogy azt hitte, a szavazók bambán a tévé előtt ücsörgő gyomrok. Tévedett.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 08:32:01

@bbjnick:

"ahol Magyarország nem magyar vérű kosztosai szabadon fejlődhetnek külön egységekké, és idegen impériumok parancsa alá: az nem történész, nem politikus, hanem személyében is becstelen, embertelen ember és csaló."

Borzasztó! :-(

Már a "nem magyar vérű kosztos"-ozás is igaztalan és sértő.

A szabadon fejlődés is necces, kb., mint a lenines vicc (visszaadta a labdát, pedig le is lőhette volna a gyerekeket)

Az idegen impériumozás is béna, ki lehetett volna alakítani megfelelő(bb) szövetségi rendszert.

Lecsalózni, lebecstelenezni, sőt leembertelenezni azt aki ember számba veszi a szlovákokat pl. és nem ért egyet ezzel a csúsztatással nagyon gázos.

rognork 2010.10.20. 08:43:53

@gentry: hú de jó, hogy elmúlt a te fajtád ideje, végre...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 10:03:37

@Bell & Sebastian:

#:-|

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 10:27:45

@Maisie MacKenzie:

"Borzasztó! :-("

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Borzasztó az, amikor a Blöki elmarja a tejestál mellől a Mici cicát. A magyarság XIX.-XX. századi sorsa nem borzasztó, hanem tragikus. S egy tragédia esetében az a legkevesebb, hogy őszintén és világosan beszélünk arról.

Az igazságban nincs semmi igaztalan és sértő. (Szabó Dezső édesanyja is román származású asszony volt, soha nem tagadta, minden adandó alkalommal hangsúlyozta. De ez nem gátolta meg abban, hogy a tényeket tényekként kezelje.)

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 10:42:09

@bbjnick: Tata86-nak már írtam (talán a konzin), hogy '20-ban az lett volna a korrekt megoldás, ha a szlovákok, románok stb. megkapták volna a létszámarányuknak megfelelő területet, a többi magyar marad. A "mindent vissza"-nak nincs értelme.
Előtte pedig a Nagy-ausztriai Egyesült Államok lett volna a megoldás, amit sajnos megfúrtak (az akkori magyar vezetés is).

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 10:45:48

@bbjnick:

"Szabó Dezső édesanyja is román származású asszony volt, soha nem tagadta, minden adandó alkalommal hangsúlyozta."

Így már érthető.
Mindig elfelejtem, hogy a svábból, tótból jött magyarok egy teljesen külön világ!
A nem nyugati keresztény származású/beütésű magyarok már egy plusz csavar.

"A magyarság XIX.-XX. századi sorsa nem borzasztó, hanem tragikus."

De tök természetes és egyáltalán nem reménytelen!
Csak nyelvi szinten kell maradni, mert az teljesen vállalható, nem kell ködös őstörténeti irányba elmenni.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 10:53:31

@evil overlord:

"A "mindent vissza"-nak nincs értelme."

Szlovákia vonatkozásában egy államszövetségnek esetleg, de ahhoz nagyon el kellene ismeri a szlovák nemzetet.

Erdély már nagyon Románia része, esetleg ha Románia keletebbre tolódna egy Moldáviai unióval és ezzel párhuzamosan fellépne egy transzilván magyarbarát román irányzat. De ehhez egy szerethető Magyarország kellene (a szlovákokkal történő kiegyezéssel lehetne bizonyítani!)

Kárpátalja gond nélkül visszatérhetne a Magyar-Szlovák Unióba, Rusinsko néven.

Mindenesetre az első lépés, a magyar nyelv megmaradása, a magyar nyelvű autonómiák létrehozása, Magyarország szerethetővé tétele.
Más népek létjogosultságának elismerése.

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 11:07:55

@Maisie MacKenzie: Én esélytelennek látom a szlovák-magyar államszövetséget, és erről inkább a szlovákok tehetnek.
Szlovákiában a magyarok még többé-kevésbé egy tömbben élnek, így területi autonómiának lenne értelme, de Erdélyben sajnos nem (részben Ceauşescunak köszönhetően).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 11:16:13

@Maisie MacKenzie:

"Mindig elfelejtem, hogy a svábból, tótból jött magyarok egy teljesen külön világ!
A nem nyugati keresztény származású/beütésű magyarok már egy plusz csavar."

Ön nemkicsit gonosz:-D

"nem kell ködös őstörténeti irányba elmenni"

Az őstörténet itt szóba sem került.

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 11:17:07

@evil overlord:

Pont fordítva. Erdélyben azért létezik a Székelyföld, ami azért tömb. A határmente meg pont annyira vegyes, mint Dél-Szlovákia.

Nem kellene hagyni a felszalámizott megyéket, akkor más lenne a helyzet.

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 11:26:14

@Maisie MacKenzie: Múltkor láttam egy népességi térképet, a magyar határ mentén még felismerhető volt a tömb. A Székelyföld tényleg szinte tisztán magyar, de Erdély többi részén már kisebbségben vagyunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 11:27:44

@evil overlord: @Maisie MacKenzie:

Nézzük a tényeket!

A dualista korszakban Európa legliberálisabb nemzetiségi törvénye a magyar volt: szemben pl. Romániával, ahol a zsidók nem kaphattak polgárjogot, sok cigány pedig rabszolgaságban élt.

Mikor az erdélyi románok behívták a román királyi hadsereget, azok első dolga az volt, hogy az erdélyi román politikusnak elmagyarázták (ha kellett pofonokkal alátámasztva), hogy mi az új rend.

Mi 1918-ban (a fájdalmas emlékű Károlyi-kormány idején) és később is egyrészt föderatív tervekkel álltunk elő, másrészt (a wilsoni elvekre hivatkozva) etnikai alapú határmegállapítást kértünk.

Trianonban a(z etnikai alapú határok mellett érvelő) magyar anyagot el sem olvasták a döntéshozók.

Nem tudom, miről beszél az, aki a magyarok felelősségét keresi ebben a történetben.

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 11:37:48

@evil overlord:

"de Erdély többi részén már kisebbségben vagyunk."

Már párszáz éve. Trianonkor is román többségű volt Erdély.

A "Mindent vissza" hívei tudják, hogy nem csak magyarok élnek a Kárpát-medencében, de annyira vonzónak tartják a magyar állameszmét, hogy a nem magyarok asszimilációját elképzelhetőnek gondolják.

Szerintem elég a ma magyar anyanyelvűeket megtartani és normális kapcsolatokat ápolni a társnemzetekkel.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 11:43:23

@bbjnick:

"A dualista korszakban Európa legliberálisabb nemzetiségi törvénye a magyar volt:"

Papíron, gyakorlatban nem tertották be, folyamatosan szűkítették.

De asszimilálni a peremen nem tudtak, ott csak hergeltek. :-(

A "szimbiózis-elmélet" helyett a "hódítás-elmélet" erőltetése, semmi gesztus a társnemzetek felé.

Rossz helyzet és erőviszony felmérés, rossz következtetések.
Nagy pofára esés, értetlenkedés. :-(

teknős 2010.10.20. 11:48:58

@mavo: Azért a logika nem erős oldalad.

Attól, hogy választójogot kapnak a határon túliak, nem következik, hogy csak és kizárólag azért kaptak állampolgárságot.

Az viszont egészen biztos, hogy te ellenségként tekintesz rájuk és ezt feltételezed a Fidesz ellenfeleiről is, ami eddig csak "bevett jobboldali toposznak" tünt még nekem is, de ezek szerint a ballibek meg sem próbálnak szavazatot szerezni a "htm-ektől" Vagy tekintsem ezt nyílt beismerésnek, hogy eleve nemzetrontó a balliberális tábor?

Felhívnám a figyelmedet a 2000-es tiszai árvíz következményeire, ahol a Fidesz kormány vadontúj házakat adott az árvízkárosultaknak, akik cserébe leszavaztak a szocikra. Hja, a hála nem politikai fogalom...

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 11:52:17

@bbjnick: Valóban a magyar nemzetiségi törvény volt a legliberálisabb, csak sajnos a végeken nem hajtották végre: az erőszakos magyarosítás komoly ellenérzéseket szült.

"Mi 1918-ban (a fájdalmas emlékű Károlyi-kormány idején) és később is egyrészt föderatív tervekkel álltunk elő, másrészt (a wilsoni elvekre hivatkozva) etnikai alapú határmegállapítást kértünk."
Sajnos ekkor már késő volt a föderatív javaslat ('14 előtt kellett volna), a másodikat pedig az antant leszarta. Cserébe 20 évvel később ebbe belehalt pár millió szövetséges katona & civil, UK elvesztette világbirodalmi státuszát. Arról nem beszélve, hogy magyarok bosszúja pedig a francia Köztársasági elnök :)

@Maisie MacKenzie: Nem nevezném többségnek, '20-ban kb. fele-fele arány volt, úgy hogy a XIX. században ment a román földvásárlás. Azóta a helyzet sokat romlott.

"Szerintem elég a ma magyar anyanyelvűeket megtartani és normális kapcsolatokat ápolni a társnemzetekkel"
Egyetértek.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.20. 11:57:08

@Kettes: azt hitted, hogy ez csak bizonyos emberek/pártok kiváltsága? Valaki hazudik reggel, éjjel meg este, van, aki pedig másban/máskor lódít. Nem vagyunk egyformák. Sőt valaki a nyilvánvaló tényt (Putyin-Orbán találkozó) is letagadja politikai okokból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 11:59:20

@Maisie MacKenzie:

Ezt már szeretem:-D

Tudja, innét, a tények utólagos ismeretében én is meg tudnám nyerni a waterlooi csatát:-D

S csak csöndben jegyzem meg: szimbiózist csak azzal lehet kialakítani, aki óhajtja azt. :-) S, ön szerint, ha ez a szimbiózis létezett volna, akkor a román csapatok nem szállják meg Erdélyt, a csehek a Felvidéket vagy a szerbek a Délvidéket? :-| F*kázhatjuk a régieket, hogy milyen ostobák voltak, mennyire nem értették a helyzetet, de ha egy kicsit utánajárunk, mindjárt kiderül, hogy talán mégsem. Számonkérni egy XXI. századi koncepciót XIX. századi és XX. század eleji politikusokon--- ezt egy kicsit történelmietlennek érzem. vajon mi, ha akkor és ott (a korban megszerezhető tudás birtokában), ugyan, mennyivel lettünk volna okosabbak?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 12:09:19

@bbjnick:

vajon mi, ha akkor és ott (a korban = Vajon mi, ha akkor és ott döntési helyzetbe kerülünk (a korban

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 12:24:37

@evil overlord:

"az erőszakos magyarosítás komoly ellenérzéseket szült"

Érdemes volna utánakeresni, hogy a dualista államban, a nem magyar anyanyelvűek közül hányan beszéltek magyarul:-D Ha jól emlékszem 1907-ig, a nemzetiségi (legnagyobbrészt egyházi fenntartású) iskolákban nem volt kötelező a magyarnyelv-tanítás:-)

"Sajnos ekkor már késő volt a föderatív javaslat ('14 előtt kellett volna)"

Megint mai észjárást várunk el, házéve éltektől:-) De, tegyük fel, egy magyar kormány föderalizálni szerette volna Magyarországot: véghez vihette volna Bécs, az osztrákok, de a Monarchia valamennyi nagy nemzetének ellenállása mellett --- a csehek, a lengyelek tiltakoztak volna a legjobban a precedens ellen:-| A kisebbségek pedig nem értették volna a szándékot: mert a kor uralkodó eszméi szerint vagy hungarus tudatuk volt (azaz a magyar király alattvalójának tartották magukat) vagy vérgőzős irredenták voltak és az anyanemzethez való csatlakozás vágya hajtotta őket (volt ilyen is, olyan is: egyik sem lágyult volna el a föderációtól:-D)

ü
bbjnick

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.20. 12:26:01

@politicus: Hagyjuk most azokat, akik soha nem hazudtak. És hagyjuk most azokat a nyilvánvaló tényeket is, amelyek becsületes KGB-tisztek őszinte nyilatkozatain alapulnak.

Ezt figyeld: a Mazsihisz hihetetlen jó ütemérzékkel rácsatlakozott a határon túli magyarok szavazati jogaira:

nol.hu/belfold/a_mazsihisz_orommel_fogadta_a_kettos_allampolgarsagrol_szolo_dontest

Így kell egy kérdést levetetni a napirendről. :-D

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 12:27:05

@bbjnick:

A 19. sz. a nemzeti ébredés korszaka, azért ébredés, mert valami mesebeli dícső múlthoz nyúlt vissza itt mindenki Közép-Európában.

Nem a létező Szent István-i keresztény állam volt a fontos a magyaroknak sem, inkább az "ősiség" a "ki volt itt előbb?" kérdése.

Szerintem innen a 21. századból megérthetjuk a szlovákok csehszlovákizmusát és a románok dákorománozását is, ha a korabeli magyar mítoszokat természetesnek vesszük.

A történelem döntött, kis revansra van lehetőségünk, de szerintem tanulnunk kell a múltból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 12:27:10

@bbjnick:

házéve=százéve
ellenállása mellett=ellenállása mellett(?)
vérgőzős=vérgőzös

teknős 2010.10.20. 12:35:32

@Kettes: És te miért akarod, hogy a magyar zsidók ne kapjanak szavazati jogot?

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 12:36:33

@bbjnick:

"De, tegyük fel, egy magyar kormány föderalizálni szerette volna Magyarországot: véghez vihette volna Bécs, az osztrákok, de a Monarchia valamennyi nagy nemzetének ellenállása mellett --- a csehek, a lengyelek tiltakoztak volna a legjobban a precedens ellen:-|"

A magyar elit nem akart föderalizálni! Egységes magyar nemzet volt az elfogadott koncepció, nem ismertek el a Kárpát-medencében más nemzetet.

A szlováknyelvű magyaroknak járt nyelvhasználati jog, nem a szlovákoknak, olyan JOGILAG nem létezett.

Az osztrákok pont a csehekkel, lengyelekkel voltak készek kiegyezni, de a Magyar Királyság nem engedett.

Ezek tények. Letagadni nem kell. Megmagyarázni meg lehet, tanulni belőle meg hasznos.

"vagy hungarus tudatuk volt (azaz a magyar király alattvalójának tartották magukat) vagy vérgőzős irredenták voltak és az anyanemzethez való csatlakozás vágya hajtotta őket (volt ilyen is, olyan is: egyik sem lágyult volna el a föderációtól:-D)"

A hungarus tudat egy régebbi verzió, még a magyar államnyelv előttről.

A dualizmusban a szlovák nyelv iránt elkötelezetteket oszthatta volna meg az autonómia lehetősége.

A zöm gazdasági prosperálás esetén megállt volna a nyelvi autonómia szintjén.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 12:40:24

@Kettes:

Mi ebben a meglepő? A magyar zsidók a magyarokhoz húztak Trianon előtt is.
Vagy nem illik a leninfiús-rákosis koncepciódba?

Amúgy még a korrekt nem kifejezetten magyar zsidó is elismeri, hogy ha neki lehet kettős állampolgársága születési és igazi, lelki hazája szerint, akkor ez másnak is jár.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 12:43:00

@Maisie MacKenzie:

"Nem a létező Szent István-i keresztény állam volt a fontos a magyaroknak sem, inkább az "ősiség" a "ki volt itt előbb?" kérdése."

Ez így nem igaz. Minden hibájával együtt a dualizmusban még mindig nagyon erősen élt a történelmi hagyomány, így a szentistvánimagyarország-kultusz és hagyomány is.

"Szerintem innen a 21. századból megérthetjuk a szlovákok csehszlovákizmusát és a románok dákorománozását is, ha a korabeli magyar mítoszokat természetesnek vesszük."

Igen, ugyanarról beszélünk.:-) Soha senki nem vonta kétségbe a csehek, szlovákok, románok, akárkik jogát, hogy mítoszokat gyártsanak. :-)

"A történelem döntött"

A történelem nem dönthet, mert a történelem nem személy. Néhány nagyhatalom néhány politikusa döntött, s hibás döntéseikkel sokmillió ember halálát okozták (lásd: @evil overlord: ).

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 12:43:02

@bbjnick: Emlékeim szerint báró Eötvös József is tett arra célzásokat, hogy a nemzetiségi iskolák környékén lett volna mit fejleszteni.
A kisebbségek nem megfelelő kezelésére jó példa a csernovai tragédia (a tömegbe lövő csendőrök speciel szlovákok voltak) és következményei (melyek leginkább a 2006-os "sajnálatos októberi események"-re emlékeztetnek). Az eredmény: sikerült létrehozni a Hlinkához kötődő szlovák mozgalmat - akik Tiso idejében hűen kiszolgálták a 3. Birodalmat.

A Nagy-ausztriai Egyesült Államok ötlete pont a föderációról szólt volna, Ferenc-Ferdinánd környezetében dolgozták ki. A cshek pl. biztos jól jártak volna vele, de a magyar vezetés ellenezte a területveszteségek miatt: kb. a 2. bécsi döntésnek megfelelő terület maradt volna magyar.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.20. 12:49:21

@Kettes: Ez mondjuk egy majdnem fél éves cikk, szó sincs benne szavazati jogról. Ha most a Mazsihisz kiadna egy hasonló közleményt, az tényleg zseniális lenne.

Mi eddig határozottan elleneztük a htm-ek szavazati jogát. Viszont annyira jó titeket látni, ahogy hőbörögtök miatta, hogy kezdjük megkedvelni az ötletet.

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 12:55:57

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Én is elleneztem eredetileg a HTM-ek szavazati jogát, de a mostani elképzelés (pár mandátum + kisebbségek is kapjanak) tetszik.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 13:00:47

@bbjnick:

"még mindig nagyon erősen élt a történelmi hagyomány, így a szentistvánimagyarország-kultusz és hagyomány is."

Ja, csak ez egy szittya, hódító magyar vonalra lett kihegyezve, nem egy keresztény befogadó, együttműködő vonalra.

Pontosabban létezett mindkettő. De hivatalosan lebegtetve volt a dolog.

Szerintem a magyarság elképzelhetetlenek tartotta Trianont, mert elhitte önön legyőzhetetlenségét, nagyszerűségét, mélységesen lenézte a társnemzeteket, de még mindig értetlen, hogy mégis megtörtént.

Miért nem lehet észrevenni, hogy Trianon nem egy Istencsapás volt, egy zsidó-szabadkőművesösszeeskűvés volt, hanem egy realitás.

Elkerülni nagyon nehezen lehetett volna, de humanizálni (korrektebb határok) már könnyebben.

bz249 2010.10.20. 13:01:26

@evil overlord: ez ilyen felsohaz fele lenne, nem csak annal joval kevesebb joggal. Lenyegeben a HTM-ek es kisebbsegek hozzaszolasi jogot kapnanak a parlamentben, ha jol ertem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 13:02:01

@Maisie MacKenzie: @evil overlord:

Jó, tegyük fel, hogy a ferencferdinandi koncepció szerint föderalizálják a Monarchiát (bár ha ebbe belementek volna a magyarok, akkor @Maisie MacKenzie: joggal vethetné most a szemükre, hogy nem ragaszkodtak a szentistváni állameszméhez:-)) Talán a csehekkel sikerült volna megegyezni, de a lengyelekkel, románokkal, szerbekkel kapcsolatban ugyanúgy maradt volna a probléma, a nagynémetegységhívőkről nem is beszélve. S a világháború ettől még ugyanúgy (vagy ha nem ugyanúgy, akkor kicsit másként) jött volna és a nemzetiségi bomba ugyanúgy (vagy ha nem ugyanúgy, akkor kicsit másként) robbant volna. Így van ez: mivel a ferencferdinándi koncepció nem lett megmérve, így kockázat nélkül lehet hivatkozni rá:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.20. 13:04:54

@Maisie MacKenzie:

Önnek nagyon rossz véleménye van a magyarokról:-D Valamivel megbántották?:-D

ü
bbjnick

bz249 2010.10.20. 13:05:07

@Maisie MacKenzie: azert ugyanilyen nemzetisegi arannyal, mint amivel 1700-ban Magyarorszag rendelkezett csak sikerult osszerakni egy Franciaorszagot. Persze a francia nemzetnek annyi elonye volt, hogy nekik nem kellett csak a sajat kisebbsegeikkel foglalkozniuk (akik kozul mondjuk katalanbol tobb volt, mint franciabol) es nem akarta asszimilalni egy birodalom oket.

Masreszrol viszont teny a XIX. szazad a kitalalt nemzetek kora es a nemet valamint az olasz egysegnek figyelmeztetonek kellett volna lennie, hogy a status quo felboruloban van.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.20. 13:07:03

@teknős: Én már azt sem akartam volna, hogy te szavazati jogot kapj, a gyerekeidről nem is beszélve.

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Akkor elkezdek hőbörögni a kecskeb*ás ellen is, hátha.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 13:07:38

@bbjnick:

"nagynémetegységhívőkről nem is beszélve."

ja, meg a nagylengyelegységhívők is gyenge láncszem.
Tényleg jó államkeret lett volna a Szent István-i, de a szlovák elem bevonásával. - tudom kevesen voltak, nyelvük sem volt egységes, de egyetlen másik nép a Kárpát-medencében.

Egy ilyen szlávosabb Magyarország talán megtarthatta volna Horvátországot és Észak-Erdélyt is.

bz249 2010.10.20. 13:09:20

@bbjnick: Nem mellesleg ennel meg Trianon is egy fokkal kisebb szivas volt. Ugyanis ott legalabb a fuggetlensegunket megkaptuk.

en.wikipedia.org/wiki/File:Greater_austria.png

en.wikipedia.org/wiki/File:Greater_austria_ethnic.svg

Nem mellesleg Kassa es Pozsony szlovak, Nagyvarad, Temesvar es Kolozsvar meg roman. Bonusz, hogy a Budai-hegyseg es Mohacs kornyeke nemet autonom korzet, Sopron meg osztrak.

Pozitivum: Szekelyfold onallo allam es a Csallokoz valamint Bacska magyar lenne.

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 13:11:06

@bz249: Igen. Bár a felsőház visszaállítása sem lenne baj.

@bbjnick: Az erdélyi románok megkapták volna fél Erdélyt, a szlovákok a fél Felvidéket, a horvátok kb. a mostani Horvátországot, de a lengyelek, ruszinok, szlovének, szerbek, és a dél-tiroli olaszok is kaptak volna autonómiát.
Szerintem két társaságnak állt érdekéken ellenállni: ezek az osztákok és a magyarok.
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Greater_austria.png&filetimestamp=20061223224749

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 13:12:04

@bz249:

A katalán, az okcitán is újlatin nyelvek és Franciaország megszületése a katalán, okcitán nemzeti érzés születése ELŐTT következett be.

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 13:15:52

@bz249: A vendéei lázadás után nem is hiszem, hogy nagyon mert volna bárki is ugrálni Franciaországban. (Bár addigra lehet, hogy kialakult az egységes francia nemzeteszme. Nem ismerem eléggé a csigazabálókat.)

Greater Austria, Trianon: nem szép dolog ezt mondani, de igazából lakosságcserére lett volna szükség.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 13:19:08

@evil overlord:

"Szerintem két társaságnak állt érdekéken ellenállni: ezek az osztákok és a magyarok."

Az osztrákok hagyhatták volna a p***ába az egészet, csatlakozhattak volna Németországhoz. Bár a Habsburgok csak Ausztrián át tudtak volna uralkodni tovább.

Mondjuk az egész társaság német befolyás alatt állt volna.

bz249 2010.10.20. 13:19:44

@Maisie MacKenzie: ellenben a breton vagy az elzaszi az nem annyira. De persze a legfontosabb kulonbseg megis az volt, hogy Franciaorszag nem jatszotta a nagyhatalmat, hanem az volt.

Amugy igen a XIX. szazad kozepere megvaltozott a vilag (raadasul a romanoknak mondjuk volt hatorszaga), de pl. a szlovakok asszimilacioja meg igy sem lett volna lehetetlen feladat (mint ahogyan ok is kepesek asszimilalni a magyarokat jelenleg)... mar persze, ha lett volna valami vilagos elkepzeles, hogy tulajdonkeppen mi a peket is akarnak kezdeni.

evil overlord (törölt) 2010.10.20. 13:36:10

@Maisie MacKenzie: Tagadhatatlan, hogy a nagynémet egység népszerű volt (pl. az Anschlussnak sok osztrák örült), de a Habsburgok hatalma véget ért volna.
Szerintem a német befolyás így is jelentős volt: az I. világháborúba a OMM nem mert volna beugrani a Német Birodalom nélkül.

Maisie MacKenzie 2010.10.20. 13:55:54

@bz249:

"Franciaorszag nem jatszotta a nagyhatalmat, hanem az volt."

Mert voltak gyarmatai. Magyarország meg maga is gyarmatszerű volt, és nem négereken, hanem fehér, európai szlovák embereken próbált nagyhatalmaskodni. Brr. :-(

Legalább az ősi, Közép-Ázsia területek felé irányult volna az expanzió!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.20. 15:04:07

Engem az izgat a dologban, hogy aki felnevelt két gyereket, akik már felnőttkorú önellátók, akkor a szüleik a gyermektelen kategóriába esnek. Pedig a 2 gyerekkel bizony tettek a nép fennmaradásáért.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.20. 15:08:28

arra felfigyeltek, hogy antiszemita a törvény? vagy le lehet írni tőkejövedelemből gyerekpízt?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.20. 15:21:47

@Kettes: nem mérsz egyenlő mércével. A Mazsihisz általad belinkelt nyilatkozata május 27-ei, az én cikkem pedig 29-ei, viszont rajtam számon kérted a kettős áll. fél évvel későbbi ügyeit, a Mazsihiszen viszont nem...
Most lenni nagyon szomorú.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.20. 17:49:30

@Kettes: Nehéz elképzelni, hogy te bármikor is hőbörögnél a kecskebaszás miatt.

buta_lúd (törölt) 2010.10.20. 19:26:28

visszatérve a családi adókedvezményhez -külön köszönet n. útonállónak- tud valaki arra adatot, hogy milyen arányban oszlanak meg a bérek (bér tizedek, vagy ilyesmi?); hogy kb. mekkora és hány éves réteg az, akinél 1 db gyerek sincs MÁR, de még bérből-fizetésből él? ebben az életkorban az átlagbér gyerek nélkül sem jár rosszul?
szegregált környezetben élek, és nincs rálátásom ezekre a dolgokra...
egyébként szerintem jó a kedvezmény -még akkor is, ha lesznek rosszabbul járók; meg nem oldja meg önmagában; stbstb...
egyébként a cikk csak hímeknek szók? lásd "...mindenki szerezzen magának nőt..." ;-)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.20. 23:26:48

@politicus: Valójában benéztem a dátumot, de egyébként tényleg nem kérek én számon a Mazsihiszen semmit.

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Azért ez elég karcsú remény neked... ;-)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.20. 23:34:35

@Kettes: "nem kérek én számon a Mazsihiszen semmit."

hát épp ezt mondom! De rajtam viszont igen.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.20. 23:36:16

@calam: most sem szeretnék szóelemezni. A feltárás a dolog leírását értettem. Bocs :)

ÁrPi 2010.10.21. 12:02:29

Magyarországon jelenleg 24 heti, a fizetés legalább 70 százalékával támogatott szülési szabadság jár, az újdonsült édesapáknak öt nap szülési szabadság jár jelenleg.

24 x 0.7 = 16.8

Az EU képviselők most a napokban megszavazták, hogy a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítsák meg az egész unióban, és hogy a tagállamok két hetes apasági szabadságot vezessenek be.

20 x 1 = 20

index.hu/kulfold/eu/2010/10/20/szulo_nok_paradicsoma_lehet_az_eu/

Szerintem hagyjuk el a 2004-ben nálunk is bevezetett EU-s vörösiszap-veszélyességi szabályozást,
és emezt a szülési szabadságot pedig vegyük át.

20 > 16.6

Ezúttal is alkalmazzunk kettős mércét :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.21. 14:21:23

@evil overlord: @bz249: @Maisie MacKenzie:

Látom, csak összerakták/összeraktátok nélkülem is, hogy nekem van igazam;-)

[............................................I.]

ü
bbjnick

szesztű_hányni 2010.10.21. 14:22:10

)=kjgzz89uztr/65)7z64gdfZGz7878)2z!!!

teknős 2010.10.22. 10:31:53

@Kettes: :) Az érzés kölcsönös. Amíg demokrácia van, addig a biológiai szükségszerűségek szerint előnyben leszek.

HTSF esetén pedig megint, mert nekem egyetlen idióta sem bírja bebeszélni, hogy 2x2 az öt.
süti beállítások módosítása