Best of önkormányzati választás 2010
2010. október 03. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Best of önkormányzati választás 2010

A történelmi jelentőségű szavazás lezárult, az urnákat felbontották - ezt az aktust valami miatt urnazárásnak nevezik -, s e percekben megkezdődik a szavazatszámlálás. Addig is, amíg a pártdelegáltak telefonjairól elkezdenek szivárogni az eredmények, ráhangolódásképpen tekintsük át a mostani kampány leg- leg- leg- plakátjait. A képek a Mandiner Galaxis Riporteréről származnak, a szemfüles riporterek Turul kollega, illetve jómagunk voltunk. A válogatás természetesen szubjektív, és csak azokra a helyekre terjed ki, amerre véletlenül elvetődtünk.

  A legsemmitmondóbb kampánya a Fidesznek volt. Annyira féltek, hogy elrontanak valamit, hogy inkább semmit nem csináltak, és igyekeztek az eredetiség leghalványabb gyanúját is elhessegetni maguktól. Válogatásunkba nem is kerültek be fideszes plakátok, Papcsák Ferenc cuki frizuráját leszámítva.

  A legmeggyőzőbb plakát Borzon Gyuláé, a IV. kerület 8. választókerületének független jelöltjéé. A minden felesleges cifraságtól mentes üzenet annyira átjött, hogy a kopogtatócédulák simán meglettek Borzon úrnak, s a ma esti eredmény miatt is izgulhat.

  A legjobb nő a zuglói MSZP által indított Demeter Márta. Nem biztos, hogy politikáról alkotott véleményét szívesen meghallgatnánk, de ezen kívül bármire hajlandók lennénk vele.

  Populizmusban erős volt a verseny, de végül a legpopulistább plakátért járó díjat a szintén zuglói Janicsák István, a Zi'Zi Labor egykori frontembere nyerte az alábbi alkotásért:

 S ha már Zugló: a legkósánékovácsmagdásabb jelölt is itt indult, éppen Janicsák ZÉK-jének színeiben:

 És még mindig ne távolodjuk el a XIV. kerülettől: a legcukibb frizura is zuglói, ennek birtokosa Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. Hej, hány elhanyagolt háziasszony simítaná ki szívesen azokat a kis homlokra kunkorodó fürtöcskéket!

  A legmegnyugtatóbb bejelentés a Magyar Demokratikus Unió Országos Elnökségéhez köthető: nem is tudjuk, hova lettünk volna, ha e testület végül leszavazza a választásokon való indulást.

  A legértelmetlenebb plakát a budapest MSZP-é: az alábbi köszönetnyilvánítás a kampány közepén jelent meg, egyelőre ismeretlen okból és céllal.

  A legviccesebb plakát ismeretlen alkotó műve. Teljes terjedelmében itt tekinthető meg.

  A legdepisebb alkotás díját a világtörténelem talán legutolsó MDF-es CityLight plakátja kapta. Bár egyes helyeken a korszerű konzervativizmus még tartja magát, országos kampányra többé már nem számíthatunk tőlük.

 A legfehérebb vörös kategória egyértelmű nyertese az erzsébetvárosi MSZP. Ők ugyanezzel a plakátjukkal elnyerték a legkrisnásabb megjelenés különdíjat is.

  A Legtöbb Felesleges Nagy Kezdőbetű vetélkedőben hagyományosan a Jobbik a legjobb, s a papírforma most sem borult fel. A szűkszavú pilisvörösvári plakátokon például minden szót nagybetűvel kezdtek.

 

  Ugyanakkor a legjobb háztáji kampányalkotás is a Jobbiké. Ez az egyetlen parlamenti párt, amely hajlandó nem csak előregyártott színtelen-szagtalan anyagokat terjeszteni, hanem aktivistái kreativitását is csatasorba állítani. A győztes installációt a Hunyadi téri piac előtt állították fel:

  A legszigorúbb plakát készítője ismeretlen, bár a drága kivitelezés és a nagy példányszám pénzes erőre utal a háttérben. Elképzelhető, hogy ez a Fidesz egyetlen értékelhető alkotása ebben a kampányban:

  A leggonoszabb átragasztás is talán fideszes, bár ennek a feltételezésnek ellentmond, hogy Rogánék, ha akarják, valószínűleg riválisuknak nem csak néhány, hanem valamennyi plakátját kiegészítették volna, emellett szendvicset is osztogatnak a végeredmény megtekintőinek.

  A legkétségbeesettebb átragasztás viszont az ellentábor rajongójának műve. Hiába a fotosoppolt farkasvigyor, Budapest bizony a Viktátoré lesz.

  A legbevállalósabb plakát az MSZP-s Torzsa Sándoré. Miközben a többi szocialista jelölt úgy igyekezett megszabadulni a becsületes emberek értékalapú közösségének hagyományos dizájnelemeitől, mint a szaros ruhától, a Piroslapok bloggere éppen a szekfűre játszott rá, amiért maxriszpekt neki és szimpatikus csapatának.

  A legtökösebb plakátkihelyezés szintén Torzsa nevéhez fűződik. Bár annak a reklámértéke, hogy magát a piacon kapható legolcsóbb kotonmárkához köti, talán megkérdőjelezhető, de a párosítás mindenképpen bátor lélekre vall és duzzadó férfiasságra vall:

  A legelkúrtabb kampányelemet az MSZP központi kampánycsapata hozta össze. Hetekig drága óriásplakátokon hirdették a fideszvaros.mszp.hu honlapot, arra azonban már képtelenek voltak, hogy e honlapot el is készítsék, vagy legalább egy átirányítást tegyenek a címre. Így az oldal a jelen pillanatban sem működik. (Majdnem hasonló sorsra jutott a szintén óriásplakátokon hirdetett horvathcsaba.hu is: ez csak a kampány közepén indult el, de tartalommal csupán az utóbbi egy-két hétben kezdték feltölteni.)

  A legnagyobb leleplezést az MSZP tette közzé: a párt terézvárosi plakátjairól szereznünk tudomást arról, hogy a Mandiner főszerkesztője valójában Verók István csapatát erősíti:

  A legárulkodóbb plakát is MSZP-mű. Az alkotás a populizmus kategóriában is indult, de ott Janicsák István nagy hajrában megelőzte. Annak nyilvánosságra hozataláért viszont, hogy az MSZP-stábban egyetlen ember sem tud helyesen kitölteni egy sárga csekket, az alábbi pályamunka mindenképpen különdíjat érdemel. (A felső plakát alján szereplő Janicsák-jelmondat pedig a rossz szóvicc versenyt nyerte utcahosszal.)

  A legrajabb kampányrendezvényt Csobánkán tartották. Sajnos nem tudtunk jelen lenni, de az ingyensör, a fellépő együttes és a jelöltek háttere alapján biztos, hogy a Plandics tér környékén máig emlegetik a bulit.

  A csobánkai Balogh Rezső Lakatos, hegesztő, személy és vagyon őr nem csak a legjobb bulival büszkélkedhet, hanem a legperspektivikusabb jövőképpel is:

  Balogh egyik ellenfele pedig az egy jó kép többet elmond mint több oldalnyi szöveg díjat viheti haza:

  A legmegtévesztőbb falragasz egy józsefvárosi jelölté, akit a Szociáldemokraták Együttműködési Fóruma indított (bár ez az anyagból nem derül ki). Amikor megláttuk, azt hittük, nagyon be vagyunk rúgva, pedig igazából nem voltunk:


  Az érdekesebb kategóriák közül a Fidesz egyedül a leggagyibb kampányrendezvények versenyében tudott győzni. A kampányzárást jelentő vonuló ripacskodás egyetlen valamire való ötlete az volt, hogy a városban körbehordoztak egy Kövér László-óriásbábot is:

  A legkíméletlenebb küzdelem a legbutább főpolgármester-jelölt kategóriában zajlott, itt végül is a célfotó elemzése után Horváth Csabát hirdetjük ki győztesnek.

  A legnagyobb visszatérés természetesen Gyurcsány Ferencé, aki kitűnő ütemérzékről téve tanúbizonyságot egy választási kampány közepén hirdette meg az MSZP-n belüli rendszerváltás szükségességét, vagyis készülődő puccsát:

  A Gyurcsány-féle rendezvényen mellékesen kiosztottuk a rettegés foka életműdíjat is, ezt természetesen Bauer Tamás kapta.

  A legszexibb szocialista aktivista megint Miss Sün lett:

  A bolondság-aranyérmen ketten osztoztak: az egyik versenyző a hagyományos neurózis frontján támadott, a másik pedig a dadaista álművésziskedésben alkotott nagyot:

  A legirritálóbb köcsögök versenye ezúttal sem hozott sok izgalmat, a szélsőbalos-méregzöld-anarchista szubkultúra ezen a területen évek óta egyeduralkodó:

  A legelempésebb kampányt Pásztor Tibor belvárosi szocialista polgármesterjelölt folytatta:

  A legfüggetlencivilebb jelölt a ferencvárosi Gegesy Ferenc volt:

  Az önszorgalomból való Kubatov-listázási különdíj egy ismeretlen versenyzőé:

  Amikor Hunvald Gyuri barátunknál voltunk látogatóban, az ő udvaráról fényképeztük az alábbi plakátot, amely a legnagyobb füllentés díj nyertese:

  A legszomorúbb kampánytörténet pedig az alábbi. Egyik este kicsit jókedvűen mentünk haza, s frissen ragasztott MDF-es plakátokra lettünk figyelmesek. Nemsokára a ragasztgató aktivistákat is megláttuk: két fiatal volt sísapkában, sállal eltakart arccal, csirizes pemzlivel.

- Hüjj, pászmeg, hadd csináljunk már rólatok egy fotót, tíz éve nem láttunk élő MDF-est! - rohantunk oda hozzájuk.

- Jó, de az arcunk ne látszódjon - mondták. - Ez a saját plakátunk. És kurva ciki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr852341294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választási celebspotting 2010.10.04. 11:44:02

A stop.hu összegyűjtötte az önkormányzati választásokon elinduló színészek, sportolók, énekesek listáját. Legeredményesebb közülük talán a győri Borkai Zsolt lett.

Trackback: Kábító pártok 2010.10.03. 23:31:11

Ezeket a rendszerkritikus kalózplakátokat egy buszmegállóra kiragasztva lőttem. Az üzenet könnyen dekódolható: bárkit választasz, csak kábítást kapsz cserébe. UPDATEValaki ingyenjegyet kaphatott egy fénymásolóba, mert egész Kőbánya Városközpont tele va...

Trackback: A választók a Jobbikról beszéltek a legtöbbet a közösségi médiában 2010.10.03. 21:47:27

A választók a Jobbikról beszéltek a legtöbbet a közösségi médiában augusztus-szeptemberben, a hírversenyt viszont Tarlós István nyerte. Az LMP jelentősen az előzetes elvárások alatt teljesített. A Brandmonitor az elmúlt két hónap (2010.07.31-2010.09.30...

Trackback: Hogyan gründol a "Superman-díjas" Botka Szegedből Vörös Erődöt? 2010.10.03. 21:43:46

Hiába kávézott hétfőn Orbán Viktor Szegeden, hiába van feltúrva  választási időszakban is polgárbosszantó módon minden, hiába csúsznak egyes nagyberuházások, hiába hagyják el a várost a munkát kereső fiatalok, hiába volt Botka a csúnyán megbukott ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valójábannemberci 2010.10.03. 19:08:21

A zuglói MSZP jelöltet láttam IRL, amint a kitelepülő standosokat koordinálta.
Elég meggyőző volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.03. 19:27:21

a leggusztustalanabb kampány kétséget kizáróan a maszopé :( de legalább még kurva rondák is a plakátjaik

ayatollah 2010.10.03. 20:00:32

Hát én a D.Márta helyett inkább tolnám a 'krisnás' S.Gabriellát.

scsaba1 2010.10.03. 20:40:50

Az utolsó képen a rács egy újabb jelentéssel gazdagítja a plakátot. Az önkormányzati vonalon mozgó legsikeresebb MSZP-sek már rács mögött vannak.

Másrészt külön gratulálnék az ellensúlyos plakátok kiagyalójának az öngólhoz. Igen: az MSZP már csak ellensúlynak, ballasztnak jó. Másra nem nagyon.

Gera 2010.10.03. 21:06:56

Azért a Macifészről még illett volna itt is megemlékezni :)

MetálFater (törölt) 2010.10.03. 22:13:54

Csak arra leszek kíváncsi, hogy a Botka Szegeden, a Tóth meg Budapest XIII. kerületében, hogyan tud majd a jobboldali többségű közgyűlésben dolgozni?

Ezen felül pedig egyetértek azzal a civil kezdeményezéssel, hogy aki a Parlamentben képviselő, az ne legyen polgármester!

Vonatkozik ez minden politikai pártra természetesen.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.03. 22:58:01

Kimaradt a legköltőibb plakát, amely Pelyva Györgyé - "Nekem nem térkép e táj" -, ha már Zuglóban is jártatok. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.10.03. 23:49:24

@MetálFater:
A XIII. kerületben sima MSZP-s többség lesz, s lehet, hogy Szegeden is meglesz szűken.

megvagy hadnagy 2010.10.04. 10:45:35

Bp. I. ker. Fő utcában láttam az MSZP-s képviselőjelölt plakátján a következő szlogent:

"Az ősi Buda kötelez"

MSZP plakáton. Egyik szóról se tudják, mit jelent...

Vaandor 2010.10.04. 20:52:05

Óbuda tudtommal a III. kerület, szóval a rajzszöggyűjtő kör plakátja sem IV.

Torzsa Sándor + Masculan: megemlíteném a plakát szövegét is: "Figyeljünk egymásra" Én helyi szavazóként már tényleg aggódnék! :-)

A Magyar Nyelv Szabályainak Figyelmen Kívül Hagyása pedig úgy tűnik, fontos (sőt, kapitális!) magyar erény.

A legszigorúbb plakát készítője ismeretlen? Nekem ismerősnek tűnik az alsó sarkában az a logó...

pelikán* 2010.10.04. 22:53:35

Te Kálmán, az előbb kaptam jújingtól tippet, ami dönti a "legjobb nő" kategória jelenlegi győztesét, ráadásul nem is szoci:

iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=9294578

Itt a videója:
www.youtube.com/watch?v=9tLesXH_or4

Tényleg "Mi a vihart keres ez a csaj a miskolci Jobbikban?"

KóserKároly 2010.10.06. 08:57:11

1. A Masculan nemcsak a legolcsóbb, de a legjobb is.
2. Az MSZP-sek a számokat sem tudják leírni, ugyanis hatvanötezer, NEM hatvanöt ezer...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.10.08. 18:15:04

@Vaandor: Hopp, a III. kerületet elírtuk, a Verók-plakátot meg csúnyán benéztük. Elnézést kérünk minden érintettől.

ayatollah 2010.10.09. 16:52:54

@pelikán*: Jó cuni tényleg, de azért egyrészt baromi unalmasan beszél (valószínűleg súgógépről), meg a "szalcsisütés" kifejezés az iwiwjén nagyon brutálisan elcicababásodott személyiségre utal, szóval ő olyan akivel igazán csak részegen lehet jól boldogulni szerintem.

ayatollah 2010.10.09. 16:54:06

@aronman: háááát....őt azért nem dugnám meg...
süti beállítások módosítása