Láma szeme, láma szeme sötétvörös
2010. szeptember 22. írta: mr. pharmacist1

Láma szeme, láma szeme sötétvörös

 
  Öreg hiba, hogy nem ott vetettük be a dalai lámát, ahol igazán szükség lett volna rá: Erdélyben. Ebben az esetben a Tibettel kapcsolatos közkeletű előítéletek miatt mindenki, határokon innen és túl, átérezhette volna az amúgy tök felszínes analógiát a tibetiek és az erdélyi magyarok sorsa között. A románok bosszankodtak volna, mi pedig kacagva léphettünk volna eggyel közelebb az erdélyi autonómia ügye felé. Ím, ez lett volna az igazi Realpolitik, a csavaros eszű középhatalom fiainak csattanós vicce, a parolázó Tőkés László-Tendzin Gyacó-címlapfotóktól kifordult szemű románok agóniája, egy kisebb budapesti döntés. Pedig Tőkés püspök mindent megtett.
 
  Ehelyett azonban a lámák lámája Budapestre jött, hogy balzsamozza a vérző szívű anyukák sebeit, erőt adjon a munkában megfáradt középvezetőknek, színt vigyen a mozgalmárkodásba beleszürkült burzsujcsemeték életébe. Meg hogy kicsit megbolygassa mindenkinek az életét pár napra, azoktól kezdve, akik égettek már illatos bizbaszokat a lakásban, egészen azokig, akik az Édesvíz kiadó, a 360 plusz áfa per perces betelefonálós műsorok vagy a holisztikus bioboltok bűvkörében élik életüket.
 
  A helyzet viszont az, hogy egyetlen teokrata van, akit csípünk, és ezt vehetik kamingautnak is. Ő a lámalátogatás idején éppen Angliában turnézott, expressis verbis azért, hogy visszaterelje a tévelygőket az Akolba, helyrehozva ezzel egy több száz éves tévedést. Teokratánk látogatása felett érzett dühükben a tévelygők még náluknál is tévelygőbb honfitársai bőszen csinnadrattáztak, ő azonban kedvesen integetett, aztán bosszantásukra és a Főnöke nagyobb dicsőségére eggyel megszaporította Főnök seregének létszámát. Mindezt amúgy tök ingyen. Aztán hazament.
 
  A szeretett fővárosunkba látogató dalai láma ezzel szemben a Papp László Arénában okított a buddhizmus alapvonalairól. A jegyek már előzetesen elkeltek - jelentette a látogatásra készült, nyolc nyelven beszélő oldal. Minket kicsit elszomorít, hogy egy kisebb városnyi honfitársunk volt kíváncsi erre a süket spirituális maszlagra, amit amúgy egy cigiért bármelyik szandálos hippi előad a Gödör mellett, akár ördögbotozva is közben. A dalai lámát tökkelütöttnek kellene tartanunk, ha nem tudná maga is, hogy a nyugat szimpátiáját pontosan egy ilyen cseppfolyós, politikailag korrekt, kvázivallásos, édes-mézes izével lehet elnyerni. Egy szivárványszínű bizbasszal, egy szinkretista humbuggal, amit ugyanúgy megért az egyszeri bonszájtulajdonos, mint a nyolcrétű ösvényből doktorált hardkór hinajánás. Ismer az Olvasó amúgy valami ehhez tök hasonlót? A nagypapája biztosan. Úgy hívták, hogy marxizmus.
 
  „Én ma is azt mondom, hogy a marxista-kommunista rendszer morális alapjai, a javak egyenlő elosztása közelebb áll a szívemhez, mint a kapitalizmus, amely a profitot helyezi előtérbe. (...) De leninista nem vagyok! Leninről ugyanis azt tartom, hogy több esetben eltávolodott a valódi marxista eszméktől.” (Dalai láma, Magyar Nemzet, szeptember 21.)
 
  Az Óceán Mélységű Tanító szavai ezek.
 
  Tenzin Gyacó azt is elmondja, hogy a maoizmus nagyon fasza volt egészen 1957-ig, akkor azonban minden megváltozott. Csakhogy ez hülyeség. A maoista Kínában már az '50-es évek elején elkezdődött a represszió, a különbség a Szovjetunióval csupán annyiban állt, hogy a reakciósokat a laokaj és nem a GULAG nevű táborok zárták keblükbe. Ezt az érvet pedig a francia forradalom óta próbálják megetetni a mindenkori ballerek a tamáskodókkal: az elején minden jól ment, csak aztán elromlott. Pedig ha a vadiúj autó már a szalonból kifelé lefullad, ki az a hülye, aki nem reklamál azonnal, hogy eleve elcseszett árut sóztak rá?
 
Lama vs Mao
 
  Ha a tanításai müllerpéteri magasságokban szárnyalnak is, a himalájai mikulás valóban kiválóan ért a píárhoz. Mindezt csak azért tártuk Olvasóink elé, mert Őszentségét Prága és Varsó után egyhangúlag szavazta meg a budapesti közgyűlés is díszpolgárnak, szombattól így székesfővárosunk kitüntetettje Őszentsége is. Lokálpatriótaként és Honpolgárként kicsit fájlaljuk, hogy egy ortodox marxistával bővült a jutalmazottak sora. Mindez persze arra jó volt, hogy az LMP hatalmas Tibet-zászlón tegyen a székházára, Demszky Gábor pedig a mindennapi közutálat után kicsit lubickoljon egy Nobel-békedíjas fényében.
 
  Mondanunk sem kell, az elnyomott népekkel legalább annyira együttérzünk, mint a kihalófélben lévő barnamoszatokkal, hiszen nélkülük kicsit szegényebb lenne ez a szomorú sárgolyó. És persze, mi is visszavágynánk abba a fullos palotába, ahova már annyiszor reinkarnálódtunk korábban. De érdemel-e Potalát az, aki a marxizmusát tekintve csak árnyalatokban különbözik Hu Csin-taótól? Van-e értelme egyáltalán tolni a talicskát? A kínai vezetés továbbra is fázik a dalai lámától, hiába próbál köröket verni rájuk marxizmusban.
 
  A tanulság csak annyi, amennyi értelmeset Tenzin Gyacó is elmond az interjúban: „Mindig azt mondom, tanításaim során is, hogy jobb megmaradni a régi hitnél.” Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr532313080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babilen Tatarszkij 2010.09.22. 07:32:39

Szerző!

Köcsög vagy. Bezzeg akkor visítasz, amikor a pápát osztja Tóta W. ugyanilyen ocsmányul. Faszkalap!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.22. 07:56:18

@Grift: téved, a láma buddhista.

@Babilen Tatarszkij: miért kéne semlegesnek lennie a világnézetek vitájában? (És lehetséges-e ez?)
Mivel a piacról él meg, alkalmazkodott, és egy newage guru lett, sajna.

@Gyóccerész úr: a láma egalitárius, de ezért nem húzhatja még rá a komenisták minden szarságát.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 08:00:32

"csavaros eszű középhatalom fiai"

Itt a románokra vagy a polákokra gondolsz? :-)

Az Habsburg Monarchia már egy majdnem nagyhatalom volt, de azt meg szétb.sztuk. :-(

"visszaterelje a tévelygőket az Akolba"

Szerintem söprögessen a saját háza táján, ha az az "Akol" nem úgy nézne ki, mint egy buzitanya, valószínűleg meglenne a lelki egység.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.22. 08:02:18

A szerzőnek igaza van. Lámában, pápában, szoftmarxista és ezotériás-keletmajmolóanyuka rajongói körben, Erdélyben. A többi lábjegyzet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 08:03:04

@tölgy:

lófaszt, ha a maguk római köcsögje gyermekek közé megy, akkor gyermeki nyelven beszél. ahogy a dalai láma is teszi, ha alapvetően keresztény gyökerű gyermekeszű hallgatóság elé megy.
nyilvánvaló, hogy egy gyógyszerészhez hasonló, ostoba katolikus pöcs a belső tanításokat nem ismeri.
a cikk nagyjából a a cápalátogatás c. narancsos cikk köpönyegéből bújt elő.
és ezzel be is fejeztem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.22. 08:10:15

@Maisie MacKenzie:" ha az az "Akol" nem úgy nézne ki, mint egy buzitanya, valószínűleg meglenne a lelki egység" - 1991 óta, miután már nincs szüksége az US-nak az Egyházra, nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy visszapofozzák nagy befolyásra szert tett Egyházat a korábbi helyzetébe. Most a pedofil csonttal.
Azért még mindig a legnagyobb akol a Földön. Bár dolgoznak sokan az ügyön, hogy ne így legyen.

@Grift: ezért a "római köcsögért" kár volt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.22. 08:11:08

@Grift: Is the idea that ideas are equal, equal with the idea that they are not?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.22. 08:12:30

@Maisie MacKenzie: buzitanya? hol? max azoknál, akik egy érvénytelen "házasság" miatt szakadtak el. ŐK "szentelnek" homi püsiket.

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 08:14:36

@Grift:

Azért szar lehet most magának eszdéeszes luvnyákkal egy táborba kerülni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.22. 08:21:49

@Téglagyári Megálló: most nem azért, de nekem inkább a poszt láma-fikázása tűnik olyan avíttas szadi-ízűnek. Az meg már csak hab a tortán, hogy a mondanivaló farvizén dalai láma versus róma püspöke meccset próbál kreálni a gyógyszerészcsávó. Ez mire jó?

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 08:30:32

@Maisie MacKenzie:

Ne a Magyar Narancsból tájékozódjon az Egyházat illetően.

jan 2010.09.22. 08:33:58

Inkább azzal a világméretű botránnyal foglalkoznátok, hogy Dzsingisz kán (és az egész bandája) buddhista volt. Ennyit arról, hogy a buddhizmus ilyen "légynek se ártsunk"-szeretetvallás.

Követelem, hogy a Dalai Láma határolódjon el Dzsingisz kántól, és koszorúzza meg a buddhizmus magyarországi áldozatainak emlékművét (itt elsősorban az ún. tatárjárás civil áldozataira gondolok).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.22. 08:34:23

én megengedőbb vagyok a lámával kapcsolatban, a buddhizmus tiszteletreméltó történelmi vallás, és a szerző is utal arra, hogy biztos csak a _hanyató nyugatnak_ játssza el a Coelhóba mártott Müller Pétert.

Ugyanakkor mit érdemel az, aki világméretű felelőssége tudatában a "marxista-kommunista rendszer morális alapjairól" beszél, támogatólag?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 08:34:38

@Téglagyári Megálló:

tudja van egy tanítás, hogy miután a buddhizmus kiáramlik a világba, tragikusan gyengülni fog. ennek e beteljesítői az szdsz-es és egyéb médiagecik és unatkozó rózsadombisták. de semmivel nem nevetségesebbek, mint ezek a lihegő frisskatolikusok, akik cionista hevülettel és az izraeli hadsereg dühével katolikusok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.22. 08:37:35

Az a végtelenül szomorú helyzet adódott itten, hogy a "római köcsögöt" (ami persze nyilván pedagógiai célzattal íratott) leszámítva egyet kell értenem Grifttel.

Kérem a T. szerkesztőséget, ne hozzanak má' többé ilyen kellemetlen helyzetbe, köszönöm!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.22. 08:38:53

És a blogmotorra is szakadjon rája az égboltozat végre!

Babilen Tatarszkij 2010.09.22. 08:39:28

@tölgy: Nem kell semlegesnek lenni, legyetek katolikusok, írjátok is meg, eddig is szívesen olvastam az ilyesmit. Itt a stílussal van a baj, mivel a legundorítóbb tótai mélységekbe sikerült lefúrnia a szerzőnek. Lehet cikket írni arról, hogy a láma egy haknizó iparossá vált (ami egyébként nem igaz, lásd feljebb Griftet), de ha ilyen ocsmányul fogalmazunk, akkor kicsit hiteltelenné válik az ezzel párhuzamos sírás, hogy a hülye libsik már megint gyalázzák mások vallásos érzelmeit.

Babilen Tatarszkij 2010.09.22. 08:41:38

@jan: Mi ez a faszság? Dzsingiszék animisták voltak meg mindenféle primitív természetvallásuk volt. A mongolok később lettek buddhisták.

Babilen Tatarszkij 2010.09.22. 08:44:38

@Grift: "frisskatolikus" - ez találó, használni fogom.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 08:47:33

Mégis mit üzent volna a Láma az erdélyi magyaroknak?

Romániában a városi buddhista ifjúság nem foglalkozik nemzeti, nemzetiségi kérdésekkel. (Egyik sem a tízból.)

Budapestre meg azért jött, hogy kalmük buddhisták részére tartson előadásokat (Ez kb. olyan, mint amikor az oszik és a veszik a Balatonnál találkoztak)

Ha a székelyek átcsábítják a kalmük buddhistákat Székelyföldre, akkor oda megy a Láma. Ennyire egyszerű!

jan 2010.09.22. 09:29:07

@Babilen Tatarszkij: megkövetlek, utánaolvastam, és igazad van, télleg később lettek a mongolok buddhisták. annakidején egy mongol szakos hallgató mondta nekem, hogy Dzsingisz buddhista volt, ennek dőltem be.

Bummer 2010.09.22. 09:29:50

A szerzőnek biztos nem sikerült istenségként vizualizálnia magát, és most ezért áll bosszút.

2010.09.22. 09:37:12

' Mondanunk sem kell, az elnyomott népekkel legalább annyira együttérzünk, mint a kihalófélben lévő barnamoszatokkal'

Ez egy nagyon barom mondat volt, kár érte.

'Ő a lámalátogatás idején éppen Angliában turnézott, expressis verbis azért, hogy visszaterelje a tévelygőket az Akolba, helyrehozva ezzel egy több száz éves tévedést.'

Keveset ért a katolikus-anglikán viszonyból, aki azt hiszi, hogy a dolgok így működnek. 'Expressis verbis' a látogatás célja Newman boldoggá avatása volt.

alex4427 2010.09.22. 09:38:31

A buddhizmus tanai nem véletlenül lettek népszerűek, már a 60-as években, Nyugaton is.
A fogyasztói társadalom ostobaságaiba, a kapitalizmus kíméletlenségébe beletörődni nem akaró, gondolkodó emberek vallása, eszméje lett a buddhizmus.
Mi ezzel a baj?
Ha csak az nem, hogy NEM sportcsarnokba való, NEM nagyüzemi terjesztésre való tan!
De ártani biztos, így sem árt.
Egyébként a buddhizmus egyik alapvető tanítása: ne árts!
(marko11)

lilike13 2010.09.22. 09:41:08

Az, hogy mit ír egy újság, különösen a Magyar Nemzet, számomra nem hiteles és nem mérvadó. A szerző egyébként egy magát valakinek képzelő senki. A Dalai Lámához képest minden különösen...

tempetőfi 2010.09.22. 09:42:13

@Maisie MacKenzie: Felhívott az egyik központi román hírtv, hogyaszongya: igaz, hogy mondott valami olyasmit Tőkés László most a Lámával való budapesti találkozójukon, hogy "szervilis módon viszonyul Kínához a román diplomácia"? Mondok, mi az hogy, a Láma sajnálkozott egy sort efölött. Kérdi, igaz, hogy ismét meghívta a püspök a Lámát? Mondok, da, milyen szép is lenne, ha meglátogatná Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját, merthogy mi, székelyek, nagyon büszkék vagyunk rá. És mit csinálunk, agresszál a riporter, ha a román külügy ismét feszkózik? Hát, csóváltam a fülemen telefont, roppantul sajnálnák, ha a posztkommunista reflexek ennyire erősek lennének, meg úgy egyáltalán, nem lehetne Romániába is kissé európaibb módon megközelíteni a kérdést: nem a kormány, és nem a diplomácia, hanem az EP alelnöke hívja, engedtessék már meg a személyek szabad mozgása.
Nos, a riportert spec a buddhisták nem érdekelték.
És a Dalai Láma erdélyi látogatása kapcsán ez az egyetlen kérdés, ami eddig még fel sem merült a román sajtó, illetve politikum részéről. Nem azért, mintha nem lennének - többségében magyar - buddhista kisközösségek akár Székelyföldön is, hanem mert Tőkés László neve hallatán - egyébként helyesen - csak az autonómia jut az eszükbe.
Egyébként minden alapjáratú tisztelet mellett megkockáztatom: Budapesten abból a sokezer jegyet váltó érdeklődőből elenyészően kevesen lehettek azok, akik tudhatták, hogy kicsodák is a kalmük buddhisták.

2010.09.22. 09:43:34

@Maisie MacKenzie:

A katolikus egyház nem nagyobb 'buzitanya' sem más felekezeteknél, sem a szekularizált világnál.

2003-ban v. 2004-ben olvastam egy interjút a hamburgi evangélikus AIDS-lelkipásztorral (ott van olyan is). Kiderült, hogy homoszexuális, egyik gondozottjával együtt is élt. A csattanó az volt, hogy nyugdíjba készült, és utódjának már direkt homoszexuálist kerestek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 09:46:33

Tisztesség, becsület mindenkinek, de a marxizmus és maoizmus valóban olyan dolgok, amelyek számomra nem tudnak egy közös nevező prímtényezői lenni. Kereszténység és buddhizmus nem koncentrikus körök, ez újra és újra bebizonyosodik.

tblv 2010.09.22. 10:08:59

Az azért sokat elárul, hogy jelenlegi miniszterelnökünk vastagon tett Őszentsége látogatására, mert tartott ugye a kínai vezetés rosszallásától.. Akkor most mi is van e?

2010.09.22. 10:09:40

"egyetlen teokrata van, akit csípünk"

Kik csípünk? Miért nem egyes számban beszélsz?

A pápa valóban teokrata, ellentétben a dalai lámával, akinek szinte semmi hatalma nincs.

Hogy kit csípünk, az személyfüggő. II. János Pált én is csíptem, a mostani kevésbé szimpatikus, nem tom miért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 10:12:55

A buddhizmus eleve a GLOBALIZMUS része, phőőőőő

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 10:13:45

@tblv: Mé', Viktor buddhista?
(Demszky egyébként is méltóképpen üdvözölte a multikulti főváros nevében, hehe).

váév építők (törölt) 2010.09.22. 10:14:21

jobb lenne komcsinak lenni, mint katolikusnak...

prometheus_X 2010.09.22. 10:14:33

Ha a szerencsétlen és igen ostoba, alulművelt, valamint még annál is rosszabbul informált cikkíró vette volna a fáradtságot, hogy végighallgassa a dalai láma előadásait, akkor feltételezhetően nem egy nyomorult szennylapból idézve akar olyat adni a láma szájába, ami NEM így hangzott el!

Ha halovány segédfogalma is volna a marxizmusról, NEM beszélne hülyeségeket!

És nekem ne hasonlítgassa a dalai lámát a Vatikáni keresztapához, mert felfordul tőle a gyomrom! Bár ezutóbbit bevállalom, hogy egyéni szociális problémám.

A dalai láma az előadásában NEM ott zárta le a mondatot, ahogy a pucerájosnak se alkalmas Nagy Magyar Nemzet(i Együttműködő) Hírmagazin írója, sőt, emlékeim szerint az utolsó mondatrész sem így hangzott el! Úgy hangzott el, hogy Lenin és Sztálin borzalmas tetteket követett el, ami megközelítőleg sem marxizmus! (pontosan idézni nem tudom, az, hogy ilyetén módon elítélte Lenint és Sztálint viszont kristály tisztán megmaradt)

Talán bizonyára a Béke-nóbelt is csak úgy szórják mint a fruttit, szerencsétlen cikkíró polgártárs! Rengeteg fontos dologban foglalt állást a láma a két nap alatt! Ha levennéd a jobber-keresztény szemellenzőt, és nem volnál lusta, még az is előfordulna, hogy nem írsz olyan ordas baromságokat, mint ebben a szemétségtől és alja kötekedéstől hemzsegő hányásban tettél (amit Te írásnak hívnál, felteszem)!

Ez talán nem a buddhista módja annak, hogy érzékeltessem veled, mekkora paraszt vagy (ha a földművelőket ezzel csakugyan meg nem sértem), de nettó szerencse, hogy nem vagyok buddhista, így nyugodt lélekkel mondhatom, hogy csökkent szellemi képességű ember NE írjon olyan ember olyan előadásáról, akiből és amiből egyetlen összetett mondatot sem képes felfogni!

És igen, annak ellenére, hogy nem vagyok buddhista, kedvelem a dalai lámát, és rohadtul elfogultan fogalmaztam, pont ahogyan Te is - kettőnk közt az a különbség csupán, hogy én Téged sértegetlek míg Te egy halom gondolkodó ember önérzetébe gázoltál bele (vagy ha a többiek nevében nem is állíthatom, a magaméban igen, és akkor kvittek vagyunk)!

Érezd jól magad! Az ostobaság kényelmessé teszi az életet, de nem mentesít a következmények alól!

goldblum 2010.09.22. 10:16:57

Láttál már egyetlen vallási vezetőt is az utóbbi - mondjuk - 500 évben, aki emberként viselkedik? Majd ha a sok szenteskedő, öntelt szutyok fő és alpap (és minden más vallás profija) megközelítőleg lesz olyan normális, mint a jelenlegi Dalai Láma, akkor érdemes lesz a témát felvetni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.09.22. 10:21:11

A politikai szerep, amit a dalai lámának Tibet kapcsán játszania kell, nehezen illeszthető bele a buddhista világképbe. Kívülről nézve persze elfogadható (buddhista szemlélettel: minden elfogadható :-), de neki ott, belül...?

Mindenesetre Kína nagyon sokat tesz Tendzin Gyaco mint spirituális vezető népszerűsítéséért :-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 10:21:47

@tblv:

egyrészt úgy van, hogy vannak nemzetpolitikai fontosabbságok, és vannak kényszerek.
másrészt, titokban találkozott dalai láma, orbán és krausz tamás és hajnalig beszélgettek a marxizmus aktuális kérdéseiről, a társadalmi igazságosság kérdéseiről a vallások szempontjából, krausz azt is felvetette, hogy jézus marxista volt, de ezt a beszélgetés másik két résztvevője határozottan visszautasította, mondván, hogy attól, hogy marx is azt mondja, hogy tűhegye, meg teve, attól még nem vethetőek össze, és őszentsége is elmondta, hogy hát persze hogy nem, de mikor ő megvizsgálta a nyugati világ ideológiáit, a sok szarhányás közepette egyetlen egyet talált, amit persze borzalommá torzított a leninizmus és maoizmus, és azt is látja, hogy nem olyan nehéz azt borzalomba fordítani, de mégiscsak az beszél a szegénység és a kizsákmányolás viszonyáról, de hát hiába beszél a karma működik, tehát szépeket beszélhet marx és jézus, az ember maga teremti az egyenlőtlenséget és bizony a cselekedeteivel, életeken át. erre krausz csalódottan megkérdezte dalai lámát, hogy akkor maga mégsem marxista? a láma a szemébe nézett és csak annyit kérdezett: szerinted? orbán kifelé menet csak annyit vetett oda a testőrség parancsnokának: mekkora egy hülye fasz ez a krausz!
persze előtte, dalai láma jó egészséget kívánt orbánnak, hosszú uralkodást, és azt, hogy a magyarok keresztény gyökereikben találják meg a támaszukat, és ebben a hitben éljenek, mert mindenkinek könnyebb ottan, amibe belenőtt.
orbán katolikus testőre még annyit jegyzett meg a pihenőszobába lépve, mikor mikrózta a sóletet, hogy jól meg kéne verni az ilyen lámákat, jézus szent nevére mondom!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.09.22. 10:22:14

@goldblum:

"Láttál már egyetlen vallási vezetőt is az utóbbi - mondjuk - 500 évben, aki emberként viselkedik?"

Persze, meglehetősen sok ilyen volt.
Biztosan te is tudsz ilyenre példát.

Joejszaka 2010.09.22. 10:23:25

@prometheus_X:

"Úgy hangzott el, hogy Lenin és Sztálin borzalmas tetteket követett el, ami megközelítőleg sem marxizmus! (pontosan idézni nem tudom, az, hogy ilyetén módon elítélte Lenint és Sztálint viszont kristály tisztán megmaradt)"

A Láma téved, ennyi:)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.22. 10:24:47

úgy tudom a Dalai Láma erősen marxista nézeteket is vall..

tblv 2010.09.22. 10:25:12

@Tehetetlen Dodó: nem, neki saját vallása lehet.
attól még a d.l. egy világvallás vezetője.

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 10:25:29

@prometheus_X:

"Talán bizonyára a Béke-nóbelt is csak úgy szórják mint a fruttit, szerencsétlen cikkíró polgártárs!"

Ez sajnos így van:

2009 The prize goes to:

BARACK OBAMA for his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples.

tblv 2010.09.22. 10:27:31

egyébként ügyesek a mandineres srácok, elég csak belerúgni egy sokak által közkedvelt közszereplőbe, és az megnyomja a szeptemberi látogatottsági statisztikát.

tempetőfi 2010.09.22. 10:28:14

@Grift: Na, ilyen kommentet még ezeret. Letészem a lantot a lábai elé:)

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 10:28:28

@tempetőfi:

"Budapesten abból a sokezer jegyet váltó érdeklődőből elenyészően kevesen lehettek azok, akik tudhatták, hogy kicsodák is a kalmük buddhisták."

És ez így normális.
A hazai buddhisták, illetve lámakedvelők a saját életük problémájára szeretnének választ kapni. Hiteltelennek érzik az eddig próbált gondolatokat és szalmaszálként kapaszkodnak egy ismeretlen keleti tanba, hátha az segít.

A kereszténység is ilyesmi: Jézus és a Szeretet a vonzó a tanításában, de ha az ember bekerül egy keresztény közösségbe, ott már nagyon is napi politikai síkra terelődik a dolog. Szóval a buddhista keménymag tudja, hogy kik is azok a kalmük buddhisták.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 10:28:36

@prometheus_X:

Okostóni. A cikk szerzőjének van fogalma a marxizmusról (az egyetemek többségén úgyis azt tanítják, minusz történetfilozófia), ellentétben veled: tessék fellapozni a tökéletes gyűlölködő Marx írásait, és utána nyilatkozni róla. A láma szerint Lenin és Sztálin már nem ok, de Marx igen. A proletariátus diktatúrájának szükségszerűségét ki fogalmazta meg? Csak nem Marx? Csak nem ő írt a burzsoázia eliminálásáról? Hagyjuk már Marx humanista-libsi tisztára mosását, baromi uncsi.

"Talán bizonyára a Béke-nóbelt is csak úgy szórják mint a fruttit, szerencsétlen cikkíró polgártárs!"

Azt tényleg úgy szórják. I. Obamát még meg sem választották, és máris kapott egyet, brahiból, miközben háborút folytat Afganisztánban. Guten morgen, eftás.

Muad\\\'Dib 2010.09.22. 10:29:38

@prometheus_X:
A hozzád hasonlók felháborodása édes, főleg úgy, hogy tudjuk az a szép tibeti álom, valójában egy meglehetősen kemény diktatúra volt. És valóban nem kellene hasonlítgatni a pápával a tibeti lámákat, ugyanis a keresztény Európában nem voltak ilyen vidám viszonyok a XIX. század végén:
"...Serfs made up 90 percent of old Tibet's population. They were called tralpa in Tibetan (namely people who tilled plots of land assigned to them and had to provide corvee labor for the serf-owners) and duiqoin (small households with chimneys emitting smoke). They had no land or personal freedom, and the survival of each of them depended on an estate-holder's manor...
...Making use of written or common law, the serf-owners set up penitentiaries or private jails. Local governments had law courts and prisons, as had large monasteries. Estate-holders could build private prisons on their own manor ground. Punishments were extremely savage and cruel, and included gouging out the eyes; cutting off ears, hands and feet; pulling out tendons; and throwing people into water. In the Gandan Monastery, one of the largest in Tibet, there were many handcuffs, fetters, clubs and other cruel instruments of torture used for gouging out eyes and ripping out tendons..."

"...Talán bizonyára a Béke-nóbelt is csak úgy szórják mint a fruttit, szerencsétlen cikkíró polgártárs!..."
Nos mivel Al Gore és Barack Obama is a díjazottak között van, könnyen hihetjük, hogy valóban bármely marha megkaphatja.

tempetőfi 2010.09.22. 10:29:43

@Maisie MacKenzie: Nem vonom kétségbe. De nem a keménymagot interjuholták a sajtósok.

arlequin 2010.09.22. 10:30:52

hát kedves mandiner...

hogy egy ilyen szűkagyúnak adnak felületet az elszomorító.
ez a drága 'katolikus' ember egy fröcsögő kis senki, aki billentyűzettel tapossa a krisztusi szeretetparancsot.

GRATULÁLOK MANDINER!

tevevanegypupu 2010.09.22. 10:32:33

A Duna tv-ben hallottam vele az interjut, es oszinten szolva nagyon tiszteletlenul az jutott az eszembe, hogy beszel..beszel..de nem mond semmit. Viszont az a buddhista szerzetes - szegyen de nem jut eszembe a neve - akirol egy riportfilmet mutattak aznap, es akit 28 evig utottek-vertek-alaztak es nyomoritottak a maoista bortonokben de megis buddhista maradt, es egy jottanyit sem engedett abbol, amire feltette az eletet, tiszteletetre melto volt..

Muad\\\'Dib 2010.09.22. 10:32:53

@arlequin:
Jó, hát mégsem támogathat mindenki egy teokratikus diktatúrát.

Muad\\\'Dib 2010.09.22. 10:34:01

Egyébként döntsétek már el kedves kommentelők. Most jók a vallási diktatúrák, vagy nem? Mert ha igen, és a tibeti múlt csodás, akkor uccu neki, nagy hanggal irány védeni a tálibokat is.

is 2010.09.22. 10:35:38

nehany szabad asszociacio:

- a stilus maga az ember. a poszt stilusa elegge alpari.
- Erdely -sajnos- Romania teruleten van, oda a roman hatosagok engedelyevel lehet menni, ehhez semmi koze a magyar hatosagoknak.
- mivel Hitlerrol is ugyanezt probaljak megetetni a nacik, ezert most vagy Hitler is baller volt, vagy neked egeszen torz tortenelmi ismereteid, es vastag szemellenzod van. minden diktaturat, oldal nelkul, ugy probalnak eladni, hogy kezdetben jo volt. a nemzeti egyuttmukodes egypartrendszeret is igy probaljak eladni, hogy jo az, csak Schmitt meg ASZ-elnok, meg Szalai Annamaria, meg az IMF, meg a mezoori szolgalat, meg a gazdasagi miniszterium 41 foosztalyvezeto nelkul, meg Petyko-lanyka nem lett jo.
- bizonyosan kemeny dolog ortodox katolikuskent megelni, hogy veresegben van a vallasod, a muszlim is, meg a buddhizmus is erosodik, a tied meg gyengul, raadasul olyan mondatokkal kell fenntartani a vallasod teljes diszkrepanciajat a megismert vilaggal, hogy "Isten utjai kifurkeszhetetlenek", de azert az ebbol fakado frusztraciot nem kell ilyen posztokban kielni, illetve a szerkesztosegnek erdemes meggondolnia, hogy ilyenekkel egeti-e magat.

Vuvuzela 2010.09.22. 10:36:40

Egyébként egyszer kértem és kaptam egy Dalai Láma által írt könyvet névnapomra. Gondoltam, katolikusként sem árthat betekintést nyerni mások elképzeléseibe. Nagyon tiszteltem a Lámát, ezért eléggé elszomorított, hogy tényleg olyan szintű gondolatokat nyomatott a könyvben, "amit amúgy egy cigiért bármelyik szandálos hippi előad". Éppen ezért ezen a mondaton röhögtem a legnagyobbat.

tevevanegypupu 2010.09.22. 10:37:14

@Téglagyári Megálló:
A bekenobelt megkapta Arafat is tobbek kozott..bar minden megbecsulesem a hetkoznapi fasizmussal kuzdo, nem terroristava valt palesztin nepe, de hogy Arafatnak Nobel..A zsido miniszterelnokot meg mar nem is merem megemliteni (szinten Nobel) mert meg aszongyak antiszemita vagyok..

2010.09.22. 10:37:15

@prometheus_X:

'Karl Marx volt az egyik első modern antiszemita'

'Marx másik kapcsolódási pontja a zsidósággal jóval súlyosabb hatású: ez pedig heveny antiszemitizmusa. Marx ugyanis írt “a zsidókról”, méghozzá a legkevésbé sem hízelgő módon. Zsidókról írt munkájával segített megalapozni a “modern”, “korszerű” antiszemitizmus szókincsét, kódjait, toposzait. Fő antiszemita irományait 1844-ben publikálta a nem sok jóval kecsegtető “A zsidókérdéshez” címen. “Zsidókérdés” – ezt a kifejezést egy “nem zsidó zsidó” (© Paul Johnson) vezette be a modern politikai köznyelvbe. Marx osztozott a hegeliánus balszárny antiszemitizmusában, akiknek (antiszemita) szövegeit gyakran helyeslően idézte.'

Lelőhely: www.judapest.org/190-eve-szuletett-karl-marx/

Lehet, hogy a lámának nem volt fogalma a 'marxizmusról'?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.22. 10:37:52

@is: "Erdely -sajnos- Romania teruleten van, oda a roman hatosagok engedelyevel lehet menni"

Nahát, én pedig úgy gondoltam, hogy bármely állam hivatalos útiokmányával, szabadon, a személyek szabad áramlásának uniós alapelve alapján.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.09.22. 10:38:12

A Dalai Láma, mint maoista, marxista komcsi? Ez ugye vicc?
Azért azon nem ártana elgondolkodni, hogy a mostani nagy multi ellenes megnyilvánulások mennyire hasonlítanak a munkásmozgalomhoz. És ugye aki azzal egyetért, az nyilván komcsi. De akkor a multikat kizsákmányolónak tartani az kommunista dolog? Most akkor kik a kommunisták? Bonyolult ez a világ.
De nem is akarom megérteni, mint a falfirkákat az aluljáróban: Astoriánál Zsidó SZDSZ, Kálvint téren Náci SZDSZ. Ugyanazzal a festékkel, ugyanazzal a kézírással.

Refuse/Resist! 2010.09.22. 10:39:03

@Grift: Hagyjuk a mrozekos mellébeszélést!
Őszentsége szerint kóser a marxizmus, vagy nem?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 10:40:17

@is:

"ezert most vagy Hitler is baller volt"

Úgy-úgy. Ez most hír?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.22. 10:42:44

@is: "- Erdely -sajnos- Romania teruleten van, oda a roman hatosagok engedelyevel lehet menni, ehhez semmi koze a magyar hatosagoknak."

Maga nagyon csodálkozna, ha egy külföldi út után a magyar hatóságok nem engednék be Magyarország területére.

2010.09.22. 10:42:45

@Ahmet:

Ha a multik kizsákmányolnak, akkor kizsákmányolók. Ebben egyetérthet Thürmer Gyula, Erdő Péter, a Dalai Láma meg mindenki más.

A Láma nem marxista. Bizonyára hiányosak az ismeretei Marx nézeteivel kapcsolatban - vagy mást ért marxizmuson- és egy meglehetősen szerencsétlen megjegyzésével támadási felületet szolgáltatott annak, aki amúgy is támadni akarja (Pharmacist).

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 10:43:53

@Gabrilo:

"Hitler is baller volt"

Hát persze, hogy egy felforgató, radikális változást, új világrendet akaró, lázadó baller volt. Vörös, szocialista! Csak a konkurenciát utálta!

Hát nem egy jobbközép konzervatív jobbos volt!

TG69 2010.09.22. 10:44:34

Pedig a Jézus/Buddha/Marx nevű manusok mind megmondták, hogy a 10 parancsolat stb/Nemes nyolcrétű ösvény stb/ osztályharc és a proletariátus végső győzelme stb segítségével el fogunk jutni a mennyország/Nirvana/kommunizmus meleg akoljába.

Mi van fiúk vallásháború is lesz? :)

is 2010.09.22. 10:45:42

@Muad\\\'Dib: nincs olyan, hogy altalaban vallasi diktaturak. es pont a katolikusoknak ebben a tekintetben eleg low profilet kell mutatniuk az inkviziot kovetoen.

es harom fogalmat ajanlanek figyelmedbe, ami azert harom, mert harom kulonbozo dolgot jelent: vallas, allamvallas, egyhaz. a talib egy diktatorikus egyhaz, amely a muszlim vallas egyik -meg mas muszlimok altal is vallottan- szelsoseges felreertelmezesen alapul, es allamvallassa kivanja emelni nezeteit. a buddhista egyhaz (ha egyaltalan beszlhetunk ilyenrol) nem diktatorikus, siman lehetsz muszlim is Tibetben, meg kereszteny is, es orommel fogadnak be. a vallas maga vallas, a katolikuson is naphosszat lehet rohogni, ha valakinek ez a stilusa. az meg, hogy ez Tibetben allamvallas, az semleges kerdes. ebbol talan leszurheted a kulonbseget a talibok, meg a buddhistak kozott. a talibok, es a kozepkori katolikusok kozott mar nehezebb ezt a kulonbsegtetelt megtenni, ott a parhuzamok erosebbnek tunnek.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.09.22. 10:46:32

@khamul: Egyszer Hitler azt mondta, hogy "Milyen szép napunk van ma." Máskor meg Lenin mondta, hogy "Milyen szép napunk van ma." Ma reggel én is ezt mondtam.
Azért mert egyes részekkel egyetértünk, még nem jelenti azt, hogy minden egyes böffentést is igaznak és jónak fogadunk el.

Yda 2010.09.22. 10:47:18

A tudatlanság nem bűn a buddhizmus szerint, de ha valaki a butaságával és felkészületlenségével még hivalkodik is, az minimum szomorú! Ezt tetted Te, kedves cikkíró. Nem magyarázom részletesen, -feleslegesen tenném - csak leírom ezt az idézetet attól a nagy buddhista filozófustól, akit a Dalai Láma is sokat idézett most a hétvégén és akit név szerint is megemlített - Nágárjuna (i.sz. II. század)

"Megszűnik minden gondolat,
Megszűnnek a szavak, csend van.
Buddha sehol, senkinek,
Semmilyen tant nem hirdetett."

Végsősoron ennyire tartja magát, vagy a külsőségeket fontosnak a Dalai Láma! Csak meg kell érteni, amit megpróbált többek közt Neked is elmagyarázni. Minden körítés - Ő vagy igen, akár még Buddha is - csak segíteni próbál ennek belátásában!

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.09.22. 10:47:33

Cinikus iras, kar erte. Szomoru, hogy megjelent.

is 2010.09.22. 10:49:02

@Gabrilo: ja, ha a baller definicioja az, hogy az a baller, akit en annak hivok, mindenfele logika es rendezeoelv nelkul, akkor persz nem hir. minden halmaz definialhato az elemeinek a felsorolasaval, racio, az nem kell beleje. itt be is fejezem, amig valaki nem ad egy olyan definiciot a ballerre, amit aztan hajlando maga is elfogadni egy vitaban.

2010.09.22. 10:51:23

@Ahmet:

Persze, igazad van.

Vuvuzela 2010.09.22. 10:53:41

"Catholic-baiting is the anti-Semitism of the liberals."

Milyen igaz:)))

www.youtube.com/watch?v=3bObItmxAGc

A Vatikánt eladni királyság, a bankadó meg sátáni populizmus?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.09.22. 11:03:54

@Grift: zseniális karcolat! Ezt elmentem.

Doki 2010.09.22. 11:05:20

Kedves Névtelen (pardon nickneves) buta zsurnaliszta!
Remélem, nem sül ki a két szemed ettől a cikktől. Kirekesztő vagy és előítéletes. A nemtudás kamráiban bujdokolva adod elő ezt a disznóságot. HHDL mosolyogna rajtad. Többen pedig bosszankodunk. Pfuj!

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:05:33

@arlequin:

Olvasgassa az evangéliumokat hamis próféták valamint báránybőrbe öltözött farkasok témában.

Doki 2010.09.22. 11:05:56

Kedves Névtelen (pardon nickneves) buta zsurnaliszta!
Remélem, nem sül ki a két szemed ettől a cikktől. Kirekesztő vagy és előítéletes. A nemtudás kamráiban bujdokolva adod elő ezt a disznóságot. HHDL mosolyogna rajtad. Többen pedig bosszankodunk. Pfuj!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 11:06:32

@is:

el vagy tévedve. gabrilo eftás definíciója a ballerre az, hogy baller az, ami rossz. baller például a pestis, a pedofília, és a szamárköhögés is.

illetve bocs, a papi pedofília az nem baller. az jobber, tehát jó.

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:07:02

@Ahmet:

Palesztin kézírással? Ők hajlamosak ilyet mondani.

ZZZZ 2010.09.22. 11:08:05

o csak egy szerzetes....

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:08:10

@is:

"veresegben van a vallasod"

Mert bezzeg a Mammon imádata az menő.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:08:45

@is:

Ez egy régi vita. De Hitler szocialista volt, az talán nem éppen egy jobber világnézet. Most hogy nemzeti, vagy nemzetközi, nem változtat túl sokat a dolgon. Nézzen utána, van ennek irodalma.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:10:17

ps.

"One of the great errors of political taxonomy is to classify Hitler as right-wing. He, and still more his closest colleague, Goebbels, were socialists, and the fact they were nationalists first did not orient them more to the right. There are six indispensable hallmarks of a conservative. First, firm belief in one, beneficent and omnipotent God. Second, absolute morality as the basis of public law. Third, strict limits on the size of the state. Fourth, respect for a multiplicity of traditional power centres. Fifth, restraint and self-restraint in all things. Sixth, search for the right balance between the individual and the traditional units of society. Hitler broke all these rules: he was an atheistic pagan, a moral relativist, a totalitarian, an ultra-centralist, an uninhibited exhibitionist and a collectivist. In many ways Stalin was to the right of him. There is a seventh point. A conservative is not afraid of force, or of using it thoroughly. But always as a last resort. With Hitler it was the first. "

www.catholiceducation.org/articles/politics/pg0177.htm

vasziljevics 2010.09.22. 11:12:31

ez az! százszor inkább a pedofilführer, mi? normális vagy?!

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:14:50

@vasziljevics:

Most arra mit mondjunk, aki szerint a Pápa pedofilführer?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.09.22. 11:16:09

@Muad\\\'Dib: ez valóban így volt. Egy feudális királyság volt. De a 13. láma, és ő maga is sokat küzdött azért (amíg tehette), hogy ez megváltozzon:

"Elődje, a 13. dalai láma törölte el a csonkítást és a halálbüntetést – attól kezdve csak a kormány ellen szervezkedőket lehetett így büntetni. És ő tiltotta meg a kivénült szolgák és az idős szülők elkergetését is."

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.09.22. 11:17:04

@Grift: Meg nehany ilyen iras, s akkor megis megerte, hogy megszulessen ez a blogbejegyzes :), koesz.

vasziljevics 2010.09.22. 11:17:13

@Téglagyári Megálló: elnézést kérek, próbáltam felvenni a posztíró szemüvegét, csak rajtam valahogy máshogy áll...

1x1 2010.09.22. 11:17:23

Tenzin Gyatso saját leírása szerint egyszerű ember, hatalmas érdeklődéssel a világra.
Tanításai több szintűek, nyílván amit 12ezer embernek tart egy sportcsarnokban más, mint amit azoknak tart, akik tényleg egy szellemi körben mozognak vele.
Az embert a tettei minősítik, és pontosan ezért örvend köztiszteletnek világszerte. Aki ismeri élettörténetét és Tibet történelmét, az nem ír olyan ökörségeket, hogy a Dalai Láma Marxista vagy kommunista

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:18:06

@mavo:

Nyelvileg-etimológiailag egyébként így van. Nézze meg, milyen szavakban szerepel a "bal", pl. "balsors". De az olaszban a "sinistro" sem épp pozitív kicsengésű. Tényleg lehet ebben valami, nyöhehehe.

tevevanegypupu 2010.09.22. 11:19:17

Mindenesetre a yakvajas tea irtoztato lehet, szoval tuti, hogy kereszteny ember gyomra nem birja.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 11:19:52

@Lastres:

"És ő tiltotta meg a kivénült szolgák és az idős szülők elkergetését is."

Miért is? Az ő hitük szerint úgyis reinkarnálódnak.
Az elkergetés az elkergetők karmáját terheli, másnak ehhez mi köze van?

Netalántán a lámák ateisták és nem hisznek a lélekvándorlásban? :-)

Az ateisták számára azért jobb a kereszténység.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.09.22. 11:21:14

A cikkszerző amúgy felfoghatná, hogy Ázsiában Mao és Marx, vagy Latin-Amerikában Che Guevara mást jelent. Egyszerűen szalmaszál, ami a gyarmatosítás és a kizsákmányolás ellen bele lehet kapaszkodni. A kizsákmányolás nektek egy tankönyvi műszó, marxista hablaty, csak fintorogtok rá; nekik mindennapi tapasztalat. Ezért nevetséges, hogy ha valaki megemlíti Marxot, akkor az már szalonképtelen. Olyanok vagytok, mint a budai zsúrfiúk, akiknek fogalmuk nincs a borsodi cigányok helyzetéről, de azért megmondják a tutit.

Tilikov (törölt) 2010.09.22. 11:21:19

Bár én a keresztény és buddhista mítoszokat egyaránt képtelen lennék őszintén elhinni, de a két misztikus maszlagdíler közül inkább szimpatikus az a kedélyes, világcsavargó láma, aki körbehaknizza a földet, mint az a savanyúképű, törpebirodalmán trónoló pedopápa, akitől kiráz a hideg.

A cikkíró inkább örüljön, hogy ő az örökkévalóságig ott fog csücsülni a Jézuska lábainál, gregorián énekeket dúdolva, állandósult eksztatikus állapotban, ahogy a mennyországban dukál. A Láma meg újjászületik, hogy folytassa a haknizást. Az ő baja, ezért még nem kell gyűlölni őt.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 11:22:27

@tblv: Rendben van, szimpatikus, kedves ember, de nem látom be, hogy miért kellett volna Orbánnak fogadnia?

TG69 2010.09.22. 11:22:48

@Gabrilo: Jobboldal =/= letisztult konzervativizmus. Ez esetben én a nacionalizmust, a tekintélyelvűséget és az elitizmust állítanám a vizsgálat középpontjába :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.09.22. 11:23:15

@Maisie MacKenzie:
Szerintem nem teológiai okokból, egyszerűen modernizálni akart egy feudális királyságot. Nem kell mindent túlkombinálni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:24:24

@TG69:

Nemtom, mijaza konzervativizmus. A nacionalizmus tuti nem jobbos. És van populista jobboldal is. Mi legyen?

Csigorin 2010.09.22. 11:24:30

Ekkora hülyeséget hogy marxista lenne... Az, hogy bizonyos társadalmi-gazdasági helyzetelemzésével egyetért valaki Marxnak, még közel se jelenti hogy marxista lenne. A marxizmus, illetőleg marxizmus-leninizmus ugyanis NEM azt jelenti hogy szóról szóra benyaljuk Marx-Engels-Lenin-Sztálin műveit és minden betűjével egyetértünk, hanem egy filozófiai, társadalomelemzési MÓDSZER, amit az adott kor adott viszonyaira kell, az adott lehetőségekhez mérten és annak megfelelően alkalmazni.
Komoly része pl a dialektikus materializmus, márpedig a láma tudvalevőleg nem materialista, tehát már itt bukott a dolog.
A másik, hogy az elmélet és a gyakorlat egymás nélkül nem létezik, a marxi elméletet pedig igenis Lenin és Sztálin fejlesztette tovább illetve alkalmazta, és nem tértek el az alapoktól, bármennyire is próbálják ezt elhitetni. Mao sem, hiába akarta a hruscsovista revizionizmus így tálalni.
Azon lehet vitatkozni, hogy máshogy IS, másféleképp IS lehetne-e megvalósítani, hogyne. Ha X leírja az ammóniaszintézis elméletetét, Y a gyakorlati lehetőségeket, Z tervez egy üzemet, az emberek megépítik, aztán egyszer egy üzemi baleset van és emberek robbannak fel, na az szerencsétlen dolog, de nem azt jelenti hogy az ammóniaszintézis egy gyilkos aljas praktika. Nem is azt hogy X még faszagyerek de Y és Z már nem, vagy épp Y még úgy ahogy igen, de Z hibája minden. Valószínűleg vannak kisebb-nagyobb pontatlanságok amik még csiszolásra szorulnak mind X, mind Y mind Z tevékenységében, illetve a ténylegesen építők/megvalósítók tevékenységében, ennyi.

aszterixagall 2010.09.22. 11:25:31

Érdekes dolog marxizmussal vádolni a lámát, érdekes továbbá egyes papok gyermekek iránti érdeklődését rálőcsölni a katolikus egyházra. De a lényeg az, hogy mind Benedek, mind ez az arc nagy valószínűséggel egy egyszerű tévedésre építik az életüket. Innentől kezdve az ellenük irányuló igazságtalan támadásokat lehet ugyan bunkóságnak tartani, de jelentős dolognak semmikép.

Egyébként kettejük közül a kopasz a szimpatikusabb. Szívesen leülnék vele sörözni, bár a harmadik után csúnyán összevesznénk.

2010.09.22. 11:25:32

@Gabrilo:

Hitler német populista-nacionalista volt, Sztálin meg orosz. Mindketten a vélt vagy valós birodalmi érdekeket akarták érvényesíteni.
De a sok hasonlóság ellenére is igaz, hogy Németország így-úgy de kapitalista maradt (nem tudom, hogy Hitler akart-e ezen változtatni), Sztálin meg kollektivizált.
De az emberi lélek túl bonyolult ahhoz, hogy 1-2 jelzővel le lehessen írni. Mussolini pl balról indult, és azt mondják, halála előtt vissza is tért radikális balos múltjához.

Dr. No 2010.09.22. 11:27:34

Ha viszont a dalai láma kötélnek áll, és beteljesíti "a csavaros eszű középhatalom fiainak csattanós viccét", kezet fogva Tőkés Lászlóval, akkor a szövege nem "cseppfolyós, politikailag korrekt, kvázivallásos, édes-mézes izé", meg "szivárványszínű biszbasz" és "szinkretista humbug"? Jól fejtettem meg a cikk igen elvszerű (sőt: tántoríthatatlanul hithű) üzenetét?

A másik oldalon meg: mi a véleménye a cikkírónak Gustavo Gutiérrezről, Leonardo Boffról és Jon Sobrinoról?

2010.09.22. 11:27:36

@aszterixagall:

A Lámával -tudtommal- nem tudnál sörözni, Benedekkel viszont igen. Az ő tévedése engedi ezt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:28:45

@khamul:

Németo. nem maradt kapitalista, ez közkeletű tévedés.

mises.org/resources/2714#Ch.1

TG69 2010.09.22. 11:30:01

@Tehetetlen Dodó: Ahogy általában a világvallások vezetőinek (mar ha van ugye) ez kijárna (David Cameron még el is búcsúztatta, pedig ...), feltéve, ha nem szarnak be a marxista kínai kormány enyje-ejnyéjétől :)

Dr. Trebitsch 2010.09.22. 11:30:20

Hát, lehet a lámát szeretni vagy sem, nekem például nincs kiforrott véleményem róla, de hogy egy összehasonlításból 16. Benedek jöjjön ki jobban, erről azért nem hittem, hogy lehetséges.

De hát ez van, nem vagyunk egyformák.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 11:33:48

@khamul:

Ja, Benivel süthetnénk a fehér virslit, jó sörrel, a Láma meg vegetáriánis, antialkoholista kishitler! :-)

Persze böjti időszakban más az ábra!

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:34:01

@igazitrebitsch:

No persze, egy távoli, egzotikus világfi sokkal szimpatikusabb, főleg, hogy nem mond kellemetlen dolgokat.

"Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják."

TG69 2010.09.22. 11:34:52

@Gabrilo: HA tuti, akkor biztos :) Egyébként a posztodban volt szó a konzervatizmusról, segítek :
'There are six indispensable hallmarks of a conservative.'

Jó ilyenekkel vitatkozni:)

KenSentMe 2010.09.22. 11:35:49

Azzal, hogy valaki hippi, szerintem semmi baj nincs, az "élni és élni hagyni" gondolat jegyében ez egy szimpatikus mozgalom (volt), az az ötlet is egész romantikus (a nomád, a társadalmi megfelelések nélküli életvitel), kár, hogy az ennek megvalósítására tett kísérletek általában a kudarctól a tragédiáig terjedő eredménnyel szoktak befejeződni. És kár, mert ez a működő világ, amiben élünk, sokszor szörnyű és igazságtalan, azért jó volna helyette egy másik. Persze, aki konzervatív, az tudja, hogy ez a szilárd keresztény alapokon nyugvó Európa a létező világok legjobbika, mert az ősök minden tudása benne nyugszik, de én ebben nem tudtam soha mélyen hinni.

(Az ezoterikusokra csak azért haragszom, mert biznyict csinálnak ebből, ami azért eléggé egy meghasonlás.)

Az, hogy a marxizmus rossz-e, azzal kapcsolatban sajnos nem vagyok vitaképes, mert nem olvastam Marxot.. az, hogy a marxizmus gyakorlatba átültetése egyelőre csak tragikus kimenetelekkel zárult, az szerintem nem ok arra, hogy élből elutasítsuk a marxizmust.. gondoljunk csak bele, az emberiség álma volt a repülés, de összesen alig száz éve vagyunk képesek repülni.. és előtt hiába mondták, hogy "repülni lehetetlen", meg "aki repülni akar, az egy barom".. csak ipari forradalom kellett hozzá, meg tehetséges emberek ezreinek és tízezreinek reménytelen kudarca, meg a nyugati típusú tudomány, a matematika, a fizika, a mérnökség, és végül egyetlen mérnök, Otto Lilienthal, aki elkészítette az első repülőképes sárkányrepülőt. Az analógiámat azért is találónak érzem, mert a marxizmus is valami ilyen társadalmi repülést szeretne.. a nagy kérdése valahol az, hogy "képes-e repülni a társadalom".

Összességében a cikk antimarxista vonalát és a pápa dicsőítését is vulgárkonzervatívnak érzem, majd utánanézek rendesen a blog profiljának.

2010.09.22. 11:37:18

@Gabrilo:

Államosították a gyárakat?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 11:38:18

@Téglagyári Megálló:

Van két mondás, hasonlítsa össze:

1. Éljetek harmóniában!

2. Térjetek meg!

Az utóbbi lényegesen kényelmetlenebb következményeket von maga után fel, és hát korunk Európájában első a kényelem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:40:55

@TG69:

Figyelmesen tessék olvasni. of a _conservative_ és nem of _conservatism_ ;]
De még ha használná is, én akkor sem tenném.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 11:41:35

@khamul:

A linkelt fejezet nem hosszú, érdemes átolvasni. A lényeg az, hogy két különböző szocialista modell volt - de mindkettő szocialista volt.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 11:43:47

@TG69: No, a lámához sok közünk nincs.
És igazad van: pillanatnyilag fontosabbak a kínaiak.
Még szerencse, hogy Demszky ilyen szépen lerendezte a dolgot, nem is hiányzott Obán a nagy boldogsághoz.

Dr. Trebitsch 2010.09.22. 11:44:38

@Téglagyári Megálló:

Így messziről legalábbis semmivel sem tűnik a szövege nagyobb humbugnak...

A Timóteus-levél meg hogy jön ide?
Az arcról magáról volt szó, nem arról, amit állítólag képvisel. Pápából is volt szimpatikusabb, mint a mostani...

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 11:45:55

@Tehetetlen Dodó: Na, nem akar ez ma sehogyse sikerülni.

summicron 2010.09.22. 11:47:20

Hmmm. A mandiner hozta a formáját. Megint egy letapadt agyú, provinciális böffentés, mint a többi megjelent írás...

[c] 2010.09.22. 11:49:50

@Elpet: Így is fel lehet fogni. Van benne igazság - az ezobiznisz képviselői ezen kényelmesség vámszedői.
Ugyanakkor: nem csak a kényelem, hanem a vélemény szabadsága is fontos. A buddhizmus nem mondja, hogy "csak az az igaz, amit én tanítok".

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:50:13

@igazitrebitsch:

A Timóteus-levél onnan, hogy az Arénában szerintem sokan a fülüket csiklandoztatták.

Avenarius 2010.09.22. 11:50:56

aha, szóval azért raktad össze ezt a közhelyszótár színe-javát felvonultató, jellegzetesen magyar kis szösszenetet, mert csökött agyad felbaszódott azon, amit a magyar nemzet jóhiszeműen kiemelni gondolt a láma nyilatkozataiból.

szóval ő is egy büdös komcsi! ez a lényeg szerinted. ügyi vagy.

Doctor Proctor 2010.09.22. 11:51:26

A poszt szar. Nem elsősorban az erőltetten szellemeskedő stílus miatt, hanem mert gyakorlatilag a láma egyetlen kevéssé egyértelmű mondatából vezeti le azt h a dalai láma marxista. Bármilyen más hivakozás, idézet ami ezt alátámasztja??? Mert ha emlékezetem nem csal II. János Pál pápa is mondott ilyeneket:..."elítéli a liberális, profithajhász kapitalizmust"... Most akkor a Vatikán is marxista lenne? Aligha hiszem hogy a kommunista Kína emberi jogi poltikájának kritizálásában a nyugati sajtó által zászlóshajóként használt dalai lámára a "marxizmus" lenne a legtalálóbb bélyeg amit rá lehetne sütni. Pláne nem egy mondat alapján...

tevevanegypupu 2010.09.22. 11:52:07

Mindenesetre nem valo mas hitet bantani es gunyolodni azon. De a dalai lama nem csak vallasi vezeto, a buddhizmus nem csak vallas hanem a Beatlesek ota vilagdivat is. Erdekes, egzotikus, szines, mindent elfogad es minden irant vegeredmenyben kozonyos. Kenyelmes es szemkapraztato..

Avenarius 2010.09.22. 11:52:51

@Doctor Proctor:
köszi, hogy szofisztikáltabban elmondtad, amit gondolok.

aáb · http://azsiaport.hu 2010.09.22. 11:52:54

"De érdemel-e Potalát az, aki a marxizmusát tekintve csak árnyalatokban különbözik Hu Csin-taótól?"

A szenzációs kérdésfelvetés helyett inkább kérd vissza az iskolapénzt, és iratkozz be újra. Ha kicsit foglalkoztál volna az üggyel, nem írsz le olyan marhaságot, hogy Hu Csin-tao vagy akár az általa vezetett KKP marxista volna; szó sincs róla, ezek kőkemény kapitalisták, a marxizmust meghagyták szlogennek és a buddhistáknak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 11:52:57

@antiszociális exlúzer:

Egymással ellentétes állítások közül csak az egyik lehet igaz. A magam részéről ragaszkodom a gondolkodás fundamentumának ezen alapkövéhez.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 11:54:13

@Téglagyári Megálló: @Elpet:
Ilyenkor nem tudom elhessegetni azt a gondolatot, hogy az EU keresztény alapvetés nélkül meddig lesz még vajon Európa?
(Már az az Európa, amely a mi ideáink között él...).

Dr. Trebitsch 2010.09.22. 11:54:50

@Téglagyári Megálló: bizonyára, csak a szembeállítást nem értem. A pápa lenne az, aki viszont keményen mondja a frankót akkor is, ha az sokaknak kellemetlen? Én diplomatikus süketelésekre emlékszem még az előző Pontifex idejéből is.

2010.09.22. 11:54:56

@VRbagoly:

'és végül egyetlen mérnök, Otto Lilienthal, aki elkészítette az első repülőképes sárkányrepülőt. Az analógiámat azért is találónak érzem, mert a marxizmus is valami ilyen társadalmi repülést szeretne.. a nagy kérdése valahol az, hogy "képes-e repülni a társadalom'

Van egy kis különbség: Otto Lilienthal a saját bőrét vitte vásárra.
Meg ha egy rendszert az emberi természetről alkotott téves felfogásra alapoznak, akkor az sose lesz jó, próbálgathatják a végtelenségig.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 11:54:57

@Elpet:
örülök, hogy vallástechnológus is lett. csak faszságot tetszik beszélni. a harmóniához, a belsőhöz meg kell térni. tehát? melyik a keményebb? megtérni, harmóniát találni, vagy megtérni, és cionista őrjöngéssel szar cikket írni? he?

aszterixagall 2010.09.22. 11:56:50

@khamul:

Akkor még hamarabb összevesznénk.

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 11:59:36

@igazitrebitsch:

Nos, egy pápának nem kell minden beszédében felolvasnia a katekizmust, elég csak hitet tennie mellette, sokmindenki érti, miről van szó.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 12:01:45

@Elpet:

"Egymással ellentétes állítások közül csak az egyik lehet igaz. A magam részéről ragaszkodom a gondolkodás fundamentumának ezen alapkövéhez."

zsákutca, brúderkám! ez tényleg csak a nyárshoz elég! :)

2010.09.22. 12:01:46

@igazitrebitsch:

bizonyos esetekben keményen mondja, máskor meg diplomatikus. Nyilván sose tehet úgy, hogy mindenki elégedett legyen.
Bushnak pl egyértelműen beszóltak az iraki háború kapcsán, és Blairnek is okozott kellemetlen pillanatokat a dolog.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 12:05:07

@aáb: :-))
Szia, téged is látni errefelé?

2010.09.22. 12:06:52

@Maisie MacKenzie:

'Ja, Benivel süthetnénk a fehér virslit, jó sörrel, a Láma meg vegetáriánis, antialkoholista kishitler! :-)

Persze böjti időszakban más az ábra!'

Két szigorú böjti nap van: hamvazószerda ( a húsvét előtti böjt kezdete) és nagypéntek. Azon kívül rugalmas a dolog. Úgyhogy jöhet a virsli.
Jelenits István meg egy diákja szerint azt mondta egyszer, hogy ő nagypénteken is enne húst, ha a visszautasítással megbántana valakit.
Szóval vedd nyugodtan a kosárkád, és kopogtass bátran.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 12:07:42

@Tehetetlen Dodó:

Bármely gondolati rendszer axiómákon építhető fel. Ha nincs kiindulópont, nem lehet érvényes következtetés sem. Minden emberi társadalomnak szüksége van cselekvésre, és elvekre, melyek alapján a cselekedeteket megítéli, és persze módszerre, amelynek segítségével ítél. Az a szemfényvesztés, mely szerint nem kellenek elvek, és a demokratikus módszer önmagában alkalmazható mérceként is, nem állhat fenn sokáig. Itt egy eljárást akarnak fundamentummá tenni, és ennek abszurditása egyre nyilvánvalóbbá válik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 12:12:31

@Grift:

Igen, a harmóniához meg kell térni. De a harmónia nem cél, hanem a megtérést követő kiengesztelődés következménye.

sjz 2010.09.22. 12:13:13

Nokérem, ez hülyeség.
Annak a nagyrésze ami itt megjelent.
Besenyő GYGYB István, aki vagyok, azazhogy Besenyő Gyarlóan Gyakorló Buddhista István, de mondhatnám azt is, hogy egy bódisatnya, csak annyit tudok mondani, hogy ennyi sületlenséget régen olvastam egy csomóban.
A poszt és a kommentek helyett elég lett volna csak Yda hozzászólása (és nyugodtan kijelenthetem, hogy az én kommentem is felesleges az Yda-éhoz képest, elnézést azoktól, akik még írtak valami értékelhetőt).
Ugyanis abban minden benne van, ami lényeges. Akinek füle van, hallja meg, hogy egy másik békedíjra érdemest is belekeverjünk.
Ugyanis a kereszténységet és a buddhizmust összehasonlítani teljesen felesleges. Valamint ilyen kategóriák nem is léteznek, hiszen egyik sem egységes.
Véleményem szerint ahány ember, annyi vallás.
Az ateisták abban hisznek, hogy nincs isten.
A buddhisták nem hisznek, hiszen nem hitvallás a buddhizmus.
Igen a buddhista kemény mag tudja, kik azok a kalmük buddhisták, de ez nem érdem, csak egyszerűen így van.
A vajas tea igen kiváló dolog, és ízletes is, csak annyit kell figyelembe venni, hogy nem ital, hanem étel.
Mi van még így hirtelen?
A kereszténység nem egyenlő a pedofil papokkal, a szent inkvizícióval vagy a homoszexuálisokkal.
A buddhizmus nem egyenlő a Dalai Lámával, de ez nem von le semmit a Dalai Láma nagyszerűségéből.
A buddhizmus nem szeretetvallás és nem harc, hanem harag nélküli. Elismeri, hogy van olyan dolog, amiért érdemes harcolni, de nem erre van kihegyezve.
Egy másik fontos dolog, a buddhizmusban voltak fegyveres konfliktusok, de azokat soha nem Buddha nevében követték el (vö.: Isten vagy Krisztus nevében).
Talán az egyik legfontosabb: egyik sem jobb a másiknál, mivel nem vagyunk egyformák, van akinek az egyik jön be, van akinek a másik. A buddhizmus a felelősségvállalással kezdődik, nem mások tehetnek arról, hogy én milyen helyzetben vagyok, és nincs egy Isten akinek a parancsolatait követnem kell. Van akit ettől kiráz a hideg, engem meg attól, hogy eleve bűnösnek születtünk. Kinek-kinek a magáét, fogyasszátok örömmel.
A buddhizmus tapasztalat és módszer.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 12:13:35

@Grift:

Vagy reinkarnáció van, vagy ítélet. A kettő közt nincs szintézis.

szempontpuska 2010.09.22. 12:13:36

Azt hiszem ezzel a poszttal elérte eddigi mélypontját a manidner. Nem emlékszem ennél undorítóbb írásra, e hasábokon.

Agnosztikusként egyformán tisztelem és tolerálom a világvallások vezetőit, vajon mit írna a mandiner és kommentelői, ha a Pápáról születne ugyanilyen írás valahol.

nem nehéz megtippelni.

shame on You pharmacist

[c] 2010.09.22. 12:14:16

@Elpet: A buddhizmus nem vallás. Ha ezt megérted, akkor megérted azt is, hogy logikai alapokon nyugvó gondolatmeneted miért nem alkalmazható rá.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 12:18:18

@antiszociális exlúzer:

Viszont, ha a logika nem alkalmas, fölösleges vitatkozni. Ha a logika nem alkalmas, gondolkodni is fölösleges. Ha a szó nem fejez ki semmit, kár beszélni is.

[c] 2010.09.22. 12:18:49

@Elpet: Ez igaz. Csakhogy a buddhistának nem _kell_ hinnie a reinkarnációban.

Dr. Trebitsch 2010.09.22. 12:19:04

@khamul: Kevés.

A mérce ez lenne: "Az Isten szava ugyanis eleven, átható, és minden kétélű kardnál élesebb, behatol a lélek és a szellem, az íz és a velő gyökeréig, megítéli a szív gondolatait és érzéseit."

Teljesen szubjektív és alaposabb ismeretek híján nem kellően megalapozott benyomásom, hogy a egyházfőként a dalai láma következetesebben képviseli azt, amit a vallása tanít, ezért személyében hitelesebbnek érzem.

A tant magát összehasonlítani viszont értelmetlen, ahhoz túl távol áll egymástól a két gondolkodásmód. Mindez természetesen továbbra is: szerintem.

[c] 2010.09.22. 12:27:22

@Elpet: Akkor gondold át ezen állításomat: a buddhistának nem _kell_ hinnie a reinkarnációban.

A keresztény azt vallja: megítéltetünk. A keresztény álláspontja szerint ez az egyetlen igazság, "Az" igazság. A keresztény szemszögéből bármi, amit más vallások, eszmerendszerek másképp tanítanak, hamis.
A buddhistának viszont nem "kell" hinnie semmiben ahhoz, hogy buddhista legyen, nincs olyan abszolút igazság, amely mellett elkötelezi magát. Ergo az ő szemszögéből bármi, amit más vallások, eszmerendszerek másképp tanítanak, nem automatikusan hamis.
Utóbbi esetben nincs értelme egymásnak ellentmondó állítások összeférhetetlenségét pedzegetni.

2010.09.22. 12:27:55

@igazitrebitsch:

'A mérce ez lenne: "Az Isten szava ugyanis eleven, átható, és minden kétélű kardnál élesebb, behatol a lélek és a szellem, az íz és a velő gyökeréig, megítéli a szív gondolatait és érzéseit."'

Az Isten szava, nem a pápáé.

homoscepticus 2010.09.22. 12:28:53

A cikkből megtudhattuk, hogy a szerző katolikus, és nem pedig buddhista. Sokkal előrébb nem vagyunk.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.22. 12:33:35

"ő azonban kedvesen integetett, aztán bosszantásukra és a Főnöke nagyobb dicsőségére eggyel megszaporította Főnök seregének létszámát. Mindezt amúgy tök ingyen. Aztán hazament."

Ja, 22 millió fontért, amit a nem olyan lelkes brit adófizetők dobtak neki össze. :-\

TG69 2010.09.22. 12:33:38

@Gabrilo: Érdekes, a nácizmust, szocialimust meg milyen jól ismered :) Vagy van valmi ami könnyen megismerhető, míg más meg nem, miközben mind társadalomszemlélet/szervezés?

sjz 2010.09.22. 12:35:01

@antiszociális exlúzer:

Ez annyira igaz, hogy egy keresztény oldalon van egy felsorolás "téveszmék" címmel, no itt sok érdekes egyéb tan mellett a buddhizmus is szerepel (világvallás létére).
A buddhizmus, mint olyan, sokkal nagyvonalúbb a kereszténységgel szemben is, mint a kereszténység más tanításokkal szemben.
Ez lehet valakinek meggyőző vagy szimpatikus, nekem nem az. Majd én eldöntöm, hogy mi az igaz, akkor is, ha erre nem vagyok alkalmas :)

Refuse/Resist! 2010.09.22. 12:35:39

@igazitrebitsch:
Ne haragudj, olvastál valaha a pápától bármit, ami nem volt sokszorosan megszűrve, keretezve és megmazsolázva a liberális média által?

TG69 2010.09.22. 12:42:13

@homoscepticus: A cikkből az derül ki, hogy kicsit besokalltak a katolikusok a jogos, őket ért kritikáktól és most megpróbálkoznak másokkal is. Persze a zsidókkal nem mernek, mert azt már sokszor eljátszották, meg egyébként sem PC még a nyílt antiszemitizmus, tehát adódott a dolog. Persze nekem tök mindegy, hogy épp melyik vallás misztériumáról derítik ki épp, hogy az csak hókuszpókusz ill mindegy az is, hogy most a himalájai télapóról, vagy az arnykeretes hóemberről alkotnak zseniális és egymást sértő ócskaságokat fabrikálni. Olyan szép vallástürelmes homokozó ez itt.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 12:49:08

@sjz:

"hogy eleve bűnösnek születtünk."

Ez csak annyit jelent, hogy nem vagyunk különbek Ádámnál. Az ő helyében mi is pontosan azt tettük volna. A pápa is, mert ő is ember.

A buddhista újjászületésben nem az előző élet bűne, vagy érdeme befolyásolja, hogy miként születnek újjá?

Az eleve bűnösnek születtünk-ben annyi van, hogy emberek vagyunk, emberi természettel, őseink örökösei, de a döntés a kezünkben van.

szubjektiv 2010.09.22. 12:51:06

@Lastres:
Ez a megelőző tizenkettőnek vajh, hogy nem jutott eszébe?:)

Kezembe került egyszer a láma bácsi egyik könyve, nagy lelkesedéssel vetettem rá magam. Aztán úgy éreztem magam, mint akit csúnyán átvertek.
Elixir magazin szintű nagy semmi volt.

A láma persze tök jó arc, emberi meg aranyos meg minden, de legyek a szanyi tibor jegyese, ha értem, hogy ezek a sportcsarnokos haknik mit szolgálnak.

Nekem tetszett a poszt, semmi hasonlóságot nem sikerült felfedeznem tóta írásaival. Benedek bácsit ellenben nem komálom, ördögi meg róka képe van neki, akárhonnan nézem.
A nobelt amúgy mire kapta? Mit tett ő a békéért?

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 12:51:16

@szempontpuska:

Nyilván mást, de mi nem is gondoljuk, hogy úgymond egyenlően kellene megítéljük ezeket a vezetőket.

Dr. Trebitsch 2010.09.22. 12:51:58

@khamul: Te mondád. :)

@Refuse/Resist!: Igen, bár nem a most hivatalban lévőtől. És hogy mi származik tőle, és mi az, amit csak aláír, ugyan ki mondhatná meg?

TG69 2010.09.22. 12:55:26

@Tehetetlen Dodó: Érdekesek az ilyen megvilágosodások :). 10 éve még fogadta az Orbán kabinet a lámát, ma meg semmi. Végülis ha a hazai konzervatizmusról kérdeznének én sem tudnék mit mondani rá :)

sjz 2010.09.22. 12:57:51

@Maisie MacKenzie:

A kettő nem ugyanaz.
Mivel jelenleg a kereszténységben nincs újraszületés (mióta eltörölték :) ), nincs mit összehasonlítani.
Egyébként a buddhizmus nem ismeri el a reinkarnációt.
Ez csak a leegyszerűsítés miatt jelenhet meg felületesebb írásokban, a buddhizmusban újratestesülés van, ami óriási különbség. Azt is a buddhizmus szemére szokták vetni, hogy istentelen.
Ez is igaz, elismeri, hogy vannak isteni létállapotok, de nem ismer el egy teremtő Istent.
Ezek elég kemény, ijesztő dolgok egy hívő keresztény számára.
Ha a két tanítás mélyére ásunk, elég fontos eltéréseket tapasztalhatunk, a létező hasonlóságok mellett.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 13:03:22

@mavo:

Annak nem sok köze van a "bal"-hoz. A szláv "sár" szóhoz inkább. Persze szumírból más is lehet! :-)

A rettentő Jobb-Aton (Tűz és a kockák istene) balkézről született lánygyermekének fia.

TG69 2010.09.22. 13:03:24

Nekem (,hogy egy új vonalat is felvegyek:)) még a kihaló emberfaj vs barnamoszat analógia tetszett különösen. Lsd még erdélyi, felvidéki magyar stb. De talán mi is azok vagyunk :)

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 13:08:23

@sjz:

Az alapfelütés az az volt, hogy ha a Láma a kínaiak által elnyomott tibetiek vezére, akkor a lámalátogatás kapcsán miért nem lehetett a világ elé tárni, hogy Romániában elnyomják a magyar kisebbséget.

"mindenki, ... átérezhette volna az amúgy tök felszínes analógiát a tibetiek és az erdélyi magyarok sorsa között."

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 13:08:35

@Gabrilo:

értem. tehát az olyan országokban, ahol valahogyan hatalomra kerül bármely párt, amely szocialista, ott hopp, megszűnik a kapitalizmus. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 13:17:01

@Maisie MacKenzie:

valahogy a magyar nyelv túl sok teret ad az ilyen elborult elméjű hívőgépeknek: hát képzeld el szegényt, amint a fatality, ill fortune, ill fate és ehhez hasonló szavakból kellene valahogy kipréselnie akár egy szikrányi balt is ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 13:18:30

@sjz:

"Mivel jelenleg a kereszténységben nincs újraszületés (mióta eltörölték :) )"

mondjuk ez valóban elég durva, és kevesen tudják

Téglagyári Megálló 2010.09.22. 13:24:35

@mavo:

Nem hiszem, hogy a niceai zsinat előtt dogma lett volna, esetleg voltak olyan hívők, akik hittek benne. Ez azért nem ugyanaz. Abban a korban is volt mindenféle hatás.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 13:29:07

@mavo:

A "left" a bal mellett elhagyottat is jelent.

A "right" a jobb mellett még alkalmast, becsületest, egyenest, egyenesent, helyest, helyesent, helyénvalót, igazit, igazságot, igazságost, igazságosságot,
illetékességet(!) illőt, jogot, jogost, jogosant, jogosságot, jót, jólt, kívánatost, megfelelőt, megfelelőent, méltányosságot, nagyont, pontosant, rendest is jelent! :-)

sjz 2010.09.22. 13:29:25

@mavo:

Igen, és amit nem tudunk, az nincs is :)

Egy másik érdekes problémakör a hívő nem hívő vitában. Hajlamosak vagyunk elfelejteni milyen keveset tudunk.
A szkeptikusok kedvenc érvelése, hiszem, ha látom, több sebből is vérzik.
Egy: mi az amit látunk? Vajon az-e a valóság, amit látunk. Ki az, aki látta mindazt, amit a világról gondol? Senki. Szinte minden információnk másodlagos forrásokból származik, de ez már igen messzire vezetne, így itt és most ne taglaljuk.
Elég például a holdraszállásra gondolni, egy csomóan elhiszik, mások nem, hogy megtörtént.
Aki leszállt az tudja, hogy megtörtént, de vajon valóban megtörtént? Lehet egy nagy összeesküvés akaratlan részese is :)
Na ez a baj az összeesküvés elméletekkel is, igaz vagy nem igaz?

Úgyhogy szerintem mindenki higgyen, amit akar, akár azt is hiheti, hogy nem hisz, persze ez hülyeség. Kérem.
:)

szubjektiv 2010.09.22. 13:29:48

"Egyébként a buddhizmus nem ismeri el a reinkarnációt."
Én ezt Hamvas Bélától tudtam meg, meg mindent, amit tudok a buddhizmusról.
A buddhizmusért rajongó, elixir magazin hívő ismerőseim szívesen leostobáznak, ha ilyeneket felvetek nekik. A sajnálatos az, hogy a Láma bácsi sporcsarnokos fellépéseinek épp ők a célközönsége.

tblv 2010.09.22. 13:37:02

@Tehetetlen Dodó: Mert ugyanúgy egy egy világvallás vezetője, mint a pápa. Ha Benedek jött volna, ott gazsulált volna a té kormány nagyobb %-a.

[c] 2010.09.22. 13:41:45

@sjz: "A szkeptikusok kedvenc érvelése, hiszem, ha látom, több sebből is vérzik."

Rossz megfogalmazás. A helyes az, hogy "nem tudom, és amíg meg nem tudom, várakozó álláspontra helyezkedem".

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 13:42:41

"Mert ugyanúgy egy egy világvallás vezető."

A pápa annak a világvallásnak a vezetője, amelyik kultúrkörbe Mo. is tartozik. Ő itt hazai pályán van, a Láma meg egy kedves vendég. Akinek a magasabb szintű ajnározása Kína nemtetszését vonná maga után. Tehát a Láma miatt nem kellene Kínával ujjat húzni. Kínával majd saját érdekünkben húzzunk ujjat, ha eljön az ideje.

szubjektiv 2010.09.22. 13:46:37

@Maisie MacKenzie:
Most magyarázták el a hozzáértők, hogy a buddhizmus nem vallás, úgyhogy ne írjatok hülyeségeket:)

sjz 2010.09.22. 13:54:37

@szubjektiv:

Hehe, mint mindennek, ennek is több szintje van.
Besoroljuk a világvallások közé, de nem tartjuk hitvallásnak, mert nem az. A világvallások közé azért sorolódik, mert az eszmerendszernek a világon több százmillió követője van, akik nem hívőnek, hanem gyakorlónak nevezik magukat.
Röviden ennyi.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 13:59:11

@szubjektiv:

Amennyiben Buddha a megváltás tanának lényegét a dharmákra vonatkozó elméletben látja, akkor a buddhizmus koherens filozófiai rendszerként értelmezhető.

A létezés folyamatait racionalitással vizsgálja, és megpróbálja feltárni a folyamatok közötti oksági kapcsolatokat.

Eltekint az olyan örök szubsztanciák feltételezésétől, mint isten, lélek, anyag, ezzel együtt metafizikus szemléletű rendszer, karmikus következményekről és megváltásról beszél, elismeri a múlandó túlvilági lények létezését a mennyekben és az alvilágban. A szent dolgok iránti elkötelezettsége, erőteljes etikai tartalma, szervezeti felépítése miatt a buddhizmust azonban

vallási rendszerként is

tárgyalhatjuk.

hu.wikipedia.org/wiki/Buddhizmus

szempontpuska 2010.09.22. 14:03:39

@Maisie MacKenzie: ujjat húzni Kínával
muhahaha

köhög a bolha

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 14:05:27

"Mert ugyanúgy egy egy világvallás vezető."
Bevallottan nem értek a buddhizmushoz. A dalai láma valóban a világ buddhistáinak első számú vezetője, ahogy a pápa a katolikusoknak? Én úgy tudom, "csak" a buddhizmus tibeti változatának az első embere.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 14:08:51

@Pallos Levente:

A kereszténység a világvallás, a katolicizmus "csak" a legnagyobb keresztény felekezet.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 14:10:13

@szempontpuska: ??
Pont azért írta ő is. Ujjat húzunk Kínával, azaz felpiszkáljuk az erősebbet, hogy aztán jól megszívjuk.

Nem azért, de az előző Orbán kormány alatt azért b@sztatták őket, hogy miért nem barátkoznak Kínával. Most barátkoznak, Orbán menni is fog oda hamarosan, erre meg itt arra pampognak többen, hogy miért nem akarják elrontani a helyzetüket egy Tibetet pártoló találkozóval.
Tehát egyeseknek az sem jó, ha Orbán változik, sőt tanul. Jó tudni.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 14:13:02

@Maisie MacKenzie: ... amely magában is a világ egyik legnagyobb (legnagyobb?) felekezete. A tibeti buddhizmus meg érzésem szerint a 60-as évekig, amikor nyugaton felkapták a témát, a Himaláján túl nem nagyon lehetett ismert. És most sem a tipikus világvallás, 4-5 nagyságrend különbség is lehet a követőik létszámában.

szempontpuska 2010.09.22. 14:13:17

@Pallos Levente: Nem tudom. nekem ez nem tanulásnak tűnik, hanem köpönyegforgatásnak.
Húsz éve a Fidesz volt az amely tiltakozó nagygyűlést szervezett a Kníai követség elé. Amikor ellenzékben felszólalt Tibet érdekében és megrótta Göncz Árpádot amiért Kínába látogat.

Amikor meg kormányon van rögtön másként van.
kicsit unalmas már...

szempontpuska 2010.09.22. 14:20:04

@szempontpuska:
"Ítélje el a kormány a Kínában dúló etnikai erőszakot"
2009. július 10.

Balog Zoltán, a Fidesz emberi jogi munkacsoportjának vezetője közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy ítélje el a Kínában folyó etnikai alapú erőszakot.
(fidesz.hu/index.php?Cikk=136202)
Balog Zoltán tájékoztatása szerint a Fidesz-frakció emberi jogi munkacsoportja "megdöbbenését fejezi ki a kínai Ürümcsiban elkövetett ujgurokkal szembeni hatósági erőszak ügyében".

Fölszólítjuk a magyar kormányt, hogy befolyását latba vetve lépjen föl az Európai Unió megfelelő fórumain annak érdekében, hogy Kínában megszűnjön az etnikai alapú erőszak - hangsúlyozta a politikus.

Mint hozzátette, furcsának tartják, "hogy miközben a Külügyminisztérium nemzetközi téren azért tesz erőfeszítéseket, hogy Budapesten jöjjön létre egy "Népirtás és Tömeges Erőszak Megelőzési Központ", aközben mind a tibeti, mind az ujgurok elleni tömeges erőszak ügyében a magyar kormány hallgat és megakadályozza, hogy az Országgyűlés elítélje a Kínában dúló etnikai alapú erőszakot. "

vö:

"Orbán Viktor pártelnökként már akkor hangsúlyozta, egy felelős párt nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a világgazdasági centrummá emelkedő Ázsiát, és benne különösen Kínát."

na erről beszéltem

arlequin 2010.09.22. 14:26:51

@Téglagyári Megálló: kedves megálló. maga meg nyugodtan nézzen tükörbe. de tessék egy idézet:

"Jaj néktek, mikor minden ember jót mond felőletek; mert épen így cselekedtek a hamis prófétákkal az ő atyáik."

@Muad\\\'Dib: tehát a szentkorona-tan mehet a szemétbe a demokratikus fogalmak szerint, vagy ott kivételt teszünk?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 14:27:11

@Maisie MacKenzie:

"A "left" a bal mellett elhagyottat is jelent."

és? emellett még jelent egy halom dolgot, az angol nyelv már csak ilyen, de ettől még nincs left fortune, go left, meg ehhez hasonlók, és ellenben sy got out of bed on the wrong side, stb, stb.

felesleges szóbaszás ez az egész

sjz 2010.09.22. 14:30:28

@Pallos Levente:

"A dalai láma valóban a világ buddhistáinak első számú vezetője, ahogy a pápa a katolikusoknak? Én úgy tudom, "csak" a buddhizmus tibeti változatának az első embere."

A médiában sok felületes információ lát napvilágot ezzel kapcsolatban. A tibeti buddhizmusban 4 fő ág van (az al ágakat inkább ne is említsük). A Dalai Láma ezek egyikének, a gelugpáknak a vezetője. A többiek által is elismert vallási személyiség, de csak a saját vonalában a legfőbb vezető. Ezen felül Tibet történelmének egy nagy részében a Dalai Lámák voltak az ország vallási és világi vezetői is, de olyan időszak is volt, hogy ezt a tisztet a kagyüpa vonal vezetői, a Karmapák töltötték be.
Tibet történelme politikai csatározásokkal terhes (melyik országé nem?), így voltak fegyveres harcok, de mint már említettem, ezeket sohasem Buddha nevében követték el, simán politikai és hatalmi volt az indíték.
Felesleges olyan sorrendeket felállítani, hogy a tibeti vallási hierarchiában első a Dalai Láma, második a Pancsen Láma, harmadik a Karmapa, mert ez butaság, (de már sok helyen megjelent). Olyan mintha azt mondanánk (a sorrend teljesen esetleges, csak példa, bocs), hogy a kereszténységben első a Pápa, második az ortodox Pátriárka, harmadik a Canterbury Érsek, negyedik a mormon egyház vezetője, stb.
Egyébként a Dalai Láma és a Pancsen Láma között egyfajta váltótársi viszony van, mint Karmapa és Shamarpa között. Az újratestesülések miatt.
Természetesen mindaz amit írtam roppant leegyszerűsítése a dolgoknak, de már így is sok itt, úgyhogy lassan folytatom a munkát a "piszkos" anyagi világban :)

Juci Óbudáról 2010.09.22. 14:31:07

@Babilen Tatarszkij:

"Frisskatolikus"
Pár évtizede meg sokakról kiderült, hogy ők tulajdonképpen mindig is partizánok voltak. Mindig az derül ki, ami éppen hasznos...

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 14:32:12

@szempontpuska: Tehát akkor te támogatod az Orbán kormány 1998-2002 közötti Kínával kapcsolatos irányvonalát.
Mert én nem ismerek olyan Kínával foglalkozó magyar szakembert, aki ne hülyézte volna őket az akkori politikájukért.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 14:33:20

@TG69: Ezt már megválaszoltuk:
1) ma Kína fontosabb politikai-gazdasági partner,
2) én se álltam volna oda a helyében ezzel a segg Demszkyvel egy szinten jópofáskodni.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 14:35:13

@tblv: Biztosan fontos világvallás, de nem nekem.
Sőt, Európának sem.
Amúgy szimpatikus bácsi, jól megszolgálja a fellépti díját, nincs ezzel semmi baj.

Maisie MacKenzie 2010.09.22. 14:35:24

@mavo:

"felesleges szóbaszás ez az egész"

Szerintem is.

Meg mi a szarnak pont az angollal jönni?

Nekünk a saját anyanyelvünk a legfontosabb, meg az arra és az európai kultúránkra ható latin, szláv, német stb. szavak is fontosabbak, mint az angol.
Vizsgálhatnánk a kínait is, az is elég sok ember anyanyelve!

Sok baromnál a jobboldal a nemzetiesekedő vadbarmok szinonímája, míg a baloldal az ezek ellen fellépő bátorszívű embereké. Ez így egy nagy baromság!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 14:35:45

@post

"A helyzet viszont az, hogy egyetlen teokrata van, akit csípünk, és ezt vehetik kamingautnak is."

ezt vehetjük. a kedves teokrata éveken keresztül takargatta pedofil papok mocskát, és ha nincs belőle világbotrány, még az elnézéskérésig sem jut. és bár megadja gabesz pápamosdató szarából kimaradt, de a csúnya, gonosz vadliberális tüntetők részben ezért tüntetek ellene

hát bravó. kinek mi jutott példaképnek ...

szempontpuska 2010.09.22. 14:37:43

@Pallos Levente: "Tehát akkor te támogatod az Orbán kormány 1998-2002 közötti Kínával kapcsolatos irányvonalát"

Nem. Ezt ugyan melyik mondatomból szűrted le?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 14:38:24

@Maisie MacKenzie:

"Szerintem is."

nem én kezdtem a szóbaszást

"Meg mi a szarnak pont az angollal jönni?"
mert csak

"Nekünk a saját anyanyelvünk a legfontosabb, meg az arra és az európai kultúránkra ható latin, szláv, német stb. szavak is fontosabbak, mint az angol.
Vizsgálhatnánk a kínait is, az is elég sok ember anyanyelve!"

ilyen kérdésben maximum az összes nyelvet vizsgálhatnánk. az angolban is vannak furcsa kombók, mégsem mondja senkit, hogy az kötelező minta lenne, vagy valami kurva transzcendes biszbasz lenne mögötte

"Sok baromnál a jobboldal a nemzetiesekedő vadbarmok szinonímája, míg a baloldal az ezek ellen fellépő bátorszívű embereké. Ez így egy nagy baromság! "

hú, tényleg

tevevanegypupu 2010.09.22. 14:44:32

@Tehetetlen Dodó:

Hat persze, azert is jarja a vilagot: penzert. Tibet ugyenek..de lassan kerdesesse valik, hogy ez a tementelen penz amit osszegyujt, vajon valoban jo celt szolgal-e? Nem ugy ertem, hogy a buddhizmus ugye nem lenne a hivoknek igaz cel, hanem mivel ugy tunik a lama nem igazan hatasos..Lassan cirkuszi mutatvannya valnak fellepesei - a penzzel a jo eg tudja mi lesz - es inkabb monden szenzacio mint a hivok elmelyult egyuttgondolkodasa.
Mert amit mond, azt az ember ha eppen raer, hetente olvasgathatja peldaul a Nok Lapjaban vagy akarmelyik horoszpok oldalon az interneten is..Es tulajdonkeppen kisse ellentmond ez az egesz Free Tibet mozgalom maganak a buddhizmusnak is, a beletorodes es mozdulatlansag vallasanak.. A vilagi fellepes sokkal inkabb megfelelne annak a szabadsagnak ami jarna Tibetnek is.
De hivok szazezreit kigunyolni es megvetoen beszelni roluk, az egyaltalan nem szerepel a kereszteny tanitasokban.

arlequin 2010.09.22. 14:44:38

@mavo: apróságok ezek kérem, apróságok...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 14:44:56

@Tehetetlen Dodó:

különösen az a szép, hogy érvként neked az is jó, hogy azért nem, mert demszky igen

marx és engels dicsőítette a 48-as szabadságharcot. remélem, azonnal elhatárolódsz a két büdös komcsitól, és attól a komcsi lázadástól

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 14:47:16

@szempontpuska: Az előző 3 hozzászólásodból. Folyamatosan azt magyarázod, hogy nem tetszik neked, amikor a politika figyelembe veszi tettei politikai, gazdasági következményeit, és inkább a diktatúra ellen, a szabadság támogatójaként kellene fellépni Kína kapcsán.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 14:49:44

@mavo: Nem nehéz a Te gondolatmenetedet követni.

szempontpuska 2010.09.22. 14:52:20

@Pallos Levente: akkor olvasd újra, vagy vitatkozz tovább a saját paneleiddel. Ehhez rám nincs szükséged.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 14:53:51

@tevevanegypupu: Nem gúnyolom: nem érdekel.
A vallásához semmi közöm, az elnyomott tibetiekkel meg ugyanúgy együttérzek, mint az elnyomott palesztinokkal vagy irakiakkal, ahogy tetszik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 14:53:53

@Tehetetlen Dodó:

valóban nem nehéz, mert logikus.

és ha ezt pejoratívan gondoltad, hát ne aggódj: neked olyan nincs

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 14:56:10

@szempontpuska: Ebben az ésetben tényleg nem értem, mi az álláspontod.

Tehetetlen Dodó 2010.09.22. 14:56:17

@mavo: Pejoratívan??
Nahát, micsoda gyanakvó ember vagy!
Több önbizalmat, barátom!

szempontpuska 2010.09.22. 14:57:03

@Pallos Levente: pedig többször elég világosan leírtam, nevesítettem.
nyilván nem akarod megérteni.

"aki nem alszik, azt nem lehet felébreszteni"

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 15:00:44

@szempontpuska:

"Amikor meg kormányon van rögtön másként van."

nem rögtön, tíz éve ugyanígy kormányfő volt, amikor viszont fogadta

az mondjuk nagyon nagy kár, hogy akkor még nem volt mandiner, olyan fasza poszt kerekedhetett volna A Nemzet Miniszterelnöke És Az Elnyomott Tibet Spirituális Vezetőjének Világraszóló Találkozásáról

nyami

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.09.22. 15:01:20

@szempontpuska: Te miért sértegetsz engem? Bántottalak valamivel?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 15:08:51

@Grift:

"a cikk nagyjából a a cápalátogatás c. narancsos cikk köpönyegéből bújt elő"

amiben az a fasza, hogy 91-ben még kövér elvtárs volt a főúr a narancsnál, és a fél fidesz odajárt, tehát el lehet gondolkodni, honnan volt az écesz

muhaha

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 15:10:12

@Tehetetlen Dodó:

csak elolvasom egy kommentedet, és megjön az önbizalmam

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.22. 15:21:43

@mavo: Na akkor még olyanok is voltak Fideszék. Később szerencsére kopott a programozás, nagyrészt előnyükre változtak a taknyosok. Nagyrészt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 15:31:51

kurva jó, most olvasom ratzinger egyik ügyét, ami hát nem is ügy, mert hát ő csak a cölibátus alóli felmentést tagadta meg. egy olyan paptól, aki egyébként kiskorúakat molesztált

lélegzet elállítóan cinikus ez az egész

szempontpuska 2010.09.22. 15:51:20

@Pallos Levente: egyszerűen nem tudom jóhiszeműnek látni az értetlenkedésedet

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 16:06:16

@mavo:

Maga rendkívül tájékozott, no meg a logika bajnoka: azt, hogy valaki férfiként kiskorú fiúkhoz vonzódik (mert legtöbb esetben erről van szó), az oldaná fel, ha melléraknának egy felnőtt nőt.
Bámulatos.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.22. 16:13:57

@Gabrilo: a pedofilia egy (meglehetősen modern) crime, de nem sin.
A különbség megértése bizonyos választó csoportok számára képtelenség.

szempontpuska 2010.09.22. 16:26:04

@tölgy: crime, de nem sin.
Válogasd a sz..rt a f..stól

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.22. 16:29:44

@szempontpuska: tehát maga is a gondolkodásra képtelen csoportba tartozik.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.22. 16:29:53

@Grift: Bassza meg, ma már másodszor van igaza, tán elgurultak a pirulái?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.22. 16:30:48

@Dr. Zerge: Elnézést a magázásért, de ez irodalmilag csak így volt kompakt!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 16:38:34

@Gabrilo:

"azt, hogy valaki férfiként kiskorú fiúkhoz vonzódik (mert legtöbb esetben erről van szó), az oldaná fel, ha melléraknának egy felnőtt nőt.
Bámulatos. "

bazmeg, te tényleg segghülye vagy, és ami még rosszabb, alattomos kis geci is

a papbácsi kérte a laicizálását és a cölibátus alóli felmentését, és egy kibaszott szóval nem írtam, hogy ettől ő megszűnik buzi lenni, mindössze azt, hogy ennyi történt, meg hogy a leendő pápa az egyház érdekére hivatkozva megtagadta ezt a felmentést

kibaszottul nem érdekel, miért kérte, a lényeg, hogy nem kapta meg, és ami sokkal fontosabb, amikor lebukott a seggbekukival, nem hogy nem rúgták ki azonnal, de saját kérésére is csak még két év elteltével, mert jaj, hogy nézne ki, ha egy papot felmentenének a cölibátus alól ... összeomlana a zanyaszentegyház, bazmeg

mellesleg pont a drágálatos egyházi bácsiknál volt gyakorlat, hogy némi pszichiátriai kezelés után (esetleg az nélkül) szép csendben átrakták máshová a pedofil bácsikat. de buzit pappá szentelni, az fúj

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 16:45:58

@szempontpuska:

a mandiner főhülyéi ma nagyon belehúztak :D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 16:48:10

@szempontpuska:

a legdurvább, hogy pár poszttal odébb meg valami eszméletlen szervilis módon nyalja a pápa valagát egy másik nagyon hívő

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 16:49:46

@szempontpuska:

de várjál, aztán meg a ha buzik jogai kerülnek elő, az ilyenek verik két kézzel az asztalt, hogy pedofilok így meg úgy, halál rájuk, bassza seggbe őket a teljes fogház, meg effélék

szempontpuska 2010.09.22. 16:49:49

@mavo: könyékig túrkálnak a szar és a fos aprólékos szétválasztásán. Nézd csak meg tölgy könyökét! :-)

szempontpuska 2010.09.22. 16:51:55

@mavo: Most néztem meg a pápa címkés írásaikat. Jól elmagyarázzák, hogyan kell érteni amit mond, kotton ügyben, Pius Pápa II. vh-s szerepe... satöbbi

tudnak ezek a fiúk ha akarnak.

Ha Dalai Lámáról van szó elég pár olyan szó a hallgatóságról, hogy "mozgalmárkodásba beleszürkült burzsujcsemeték " oszt annyi :-)

OftF 2010.09.22. 16:52:13

Nohát, Tóta mióta publikál a mandineren?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 16:53:21

@mavo:

Magánál gondolom disznóból volt a radiátor, és gyerekszobája sem volt. Kíváncsi vagyok, egy személyes beszélgetés alkalmával elő merné-e venni ezt a stílustalanságot, vagy inkább behúzná fülét-farkát, ahogy a többi 0-24 netes szájhős szokta.
Majd lesz szíves normális hangnemben megszólalni, addig ignore on.

Refuse/Resist! 2010.09.22. 17:00:28

@tölgy: ööö... most én se tudom követni.
Én kettéválasztanám a "pedofíliát":
1. pedofil hajlam, ha úgy tetszik kísértés: nem crime és nem is sin.
2. pedofil cselekmény: crime és sin.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:23:40

@Gabrilo:

csak azt kapod kisfiam, amit érdemelsz.

személyes találkozás alkalmával ugyanis keményebb helyen pofánvernek téged, ha ilyen csúszómászó módon "érvelsz", faszságokat adva a másik szájába

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:25:30

@szempontpuska:

ja, aztán a törzsközönség átmegy a mocsadék vallásellenes tótához, és borogatja az asztalt, hogy szencségtörés, hogy lehet így beszélni a zanyaszetegyházról, estébé

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 17:29:27

@mavo:

Megint neten nagy az arc, kisbarátom. Én civilizált módon beszélgettem.
Majd megmondom, hol vagyok péntek esténként, el lehet nézni oda, aztán megnézem, ott is ekkorára nyitod-e.

ÁrPi 2010.09.22. 17:32:46

@Gabrilo:

Igen, olyan ez hogy Tormay Cecile is (életben maradván) irodalmi Nobelt kapott volna miként a másik effektive kapott! :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:40:11

@Gabrilo:

ja, én is tudok civilizáltan tuskó lenni kis barátocskám, én is tudok,

csak hát aki csiszolt magyarsággal rúgja fel a civilizált vita kereteit, majd utána nekiáll illemtani leckéket adni a másiknak, és úgy érezi, most ő jól megadta, annak némi problémácska van pici fejecskéjében.

mondjuk, nem új felfedezés ez rólad, és ha kicsit olvasgatja a kommentjeidet, ez az úrias gecizés mindig is a repertoárod része volt.

ami ha állna is mögött valami, talán még jól is állna

amúgy meg a XIX. század azt hiszem elmúlt, fradi meccs sincs, úgyhogy keress magadnak más verekedőpartnert

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:42:08

@Gabrilo:

mondjuk mit röfög civilizáltságról az, aki napi rendszerességgel libsizik, na az is egy rejtély

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 17:42:15

@mavo:

Csak nem besz@rtál? :))) Hát ez gyorsan ment :)))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:43:37

@Gabrilo:

újabb tizenkettő-egy tucat séma válasz a troll szakirodalomból, gratulálok.

valami új?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:45:33

@Gabrilo:

egyébként meg ne aggódj, irl is leugatom aki ilyet csinál, bár mondjuk ehhez semmi közöd.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.22. 17:46:42

@mavo:

Elmagyarázom: én a civilizált társalgás híve vagyok. Aztán felőlem próbálkozhat valaki utcasarki stílusban is, de akkor vállalja annak következményeit is.
Jól gondoltam, te netszájhős vagy, itt "segghülyézel", meg "gecizel", de ha ezt élőben arccal kéne vállalni, akkor már beszari kis nyikhaj vagy.

Nazarin 2010.09.22. 17:47:33

Szánalmasan undorító ez a cikk, nagyot csalódtam a Mandinerben. Ezentúl már mindent elmondtak felettem is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 17:48:10

fiuk maguk egyaránt undorító, nevetséges véglények, és ráadásul a távolságuk, valójában, tapadós közelség. ne csinálják már ezt a buzicirkuszt!
a hülyelibsi, meg tibibácsi ölebe, beszarás! :)

ÁrPi 2010.09.22. 17:58:12

@Elpet:

A tibeti buddhista logikában alkalmazott négysarkú szabály, a tetralemma egy a logikai fejtegetésekben alkalmazott stratégia az elméjüket pallérozó szerzetesek körében (pl.Tenzin Gyaco buddhista szerzetes).

Itt egy reggeli beszélgetés ("Lin Csi apát kolostorából") :

members.chello.hu/bmix.studio/erdekes/lincsi19.htm

www.terebess.hu/keletkultinfo/sulace.html

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:58:50

@Gabrilo:

jól van kis hülyém, állj szépen a tükör elé, veregesd a válladat, és ismételgesd szépen, hogy

"megmondtam, megondtam, megmondtam"

csak majd el ne felejtsd letörölni a pipilődről a terméket

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 17:59:30

@Grift:

ne rontsd el a renomédat, ma kifejezetten jókat írtál :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 18:04:18

@mavo:
maga velem ne fraternizáljon, ha kérhetem

@Pável: maga meg el ne élvezzen emiatt, mert még ráfreccsen tölgyre!

ÁrPi 2010.09.22. 18:12:08

@tblv: Szerda.

de nem vastagon, csak látensen! Meg már úgyis rövid az idő.

(Így exact. ) :-)

Geluppá, geluppá! ha már tízéve nem mondtam ősszel.

tanarseged ur 2010.09.22. 18:12:54

@Gabrilo: & @mavo:

Hol lesz a meccs és hol lehet jegyet venni rá? :-)))

(Egyébként meg ne csináljatok már bohócot magatokból...)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 18:13:16

@mavo:

ismertem egy öreg házaspárt. mikor a vénasszony mérges volt ilyeneket kiabált: a te csókod kígyómarás! nos a maguké is ilyen. attól, hogy maguk az ördögöt is felmagasztalnák, nem hogy a maguk számára teljesen ismeretlen dalai lámát, csak azért, hogy betartsanak a kereszténységnek, még nem találhatunk közös nevezőt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 18:16:30

@tanarseged ur:

:)))

bocs a többiektől, de rühellem az ilyet. pláne a vége volt zsír gáz, veri magát, hogy így civilizáltság, meg úgy civilizáltság, aztán elkezd pattogni, hogy gyere ki a hóra, játsszuk le, nyúl vagy. mint egy óvodás. :(

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.22. 18:17:39

@Grift: azért ne bízza el magát. csak támogatom, h néha leereszti azt a gőzt.

ps.
a múltkor volt egy reakciós kocsmázás, nem voltam sajnos, de u.így szeretnék részt venni egy reakciós törzskommentelős bulin... megnézném már az itt egymásnak _szarvuló_ fejeket!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.22. 18:18:50

összegezve, szóval a láma nem komancs, nem olvastatták vele eleget Marxot, viszont a szandálos hasonlat mindenkinek bejött? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 18:20:12

@Grift:

micsinálok én a lámával? kezded te is?

nekem az nem tetszett, hogy egy vallási érzékenységgel többszörösen megáldott társaság gúnyolódik egy másik vallás vezetőjén, most erről a láma komancs kezdetű faszságról nem is beszélve.

a láma? se kutyám, se macskám, biztos van, aki szereti, nekem közömbös

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 18:21:04

@Pável:
mink páran pénteken összefutunk, ha tényleg érdekli, és bírja az italt... :)

ÁrPi 2010.09.22. 18:23:26

@Grift:

Itteni kommentjeit mavo úgy kezdte hogy

"A buddhizmus eleve a GLOBALIZMUS része, phőőőőő"

Tehát azt mondja mavo: a buddhizmus jó, mert a globalizmus hozadéka.
Ám mavo "phőőő" szót hallat azt akarván kifejezni hogy a poszt látens-antiglobalistaként viszont köpködi a dalai lámán keresztül an bloc a buddhizmust.

Így megy ez.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.22. 18:26:45

@Grift: kik az a mink? előbb le kell futtatnom a listát...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.22. 18:32:19

@Pável:
küldjön egy mailt. gozdom.blog@gmail.com

Gabe2 2010.09.22. 18:35:07

Randizgatunk, randizgatunk?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.22. 18:42:33

@Gabe2: mindig izgattak a meleg náci jezsuiták :P
(bár néha jelmezt cserél grift, nem bírom követni)

józan' 2010.09.22. 18:43:33

Nagyon jó írás, grat.

@mavo:
Ki gúnyolódott? Csupán esett néhány szó (végre) a láma és a buddhizmus körül létrejött nevetséges nyünyörgésről, valamint az őszentsége által reprezentált new age-es, müllerpéteres, erősen baloldali maszlagról. Szerintem próbáld meg néha értelmezni is azt amit olvasol, ne csak a reply gombot nyomogasd izzadó homlokkal.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.22. 19:24:22

@ÁrPi:

A pálca paradoxonának felfejtéséhez mindössze az időbeni változás fogalmával kell megbirkózni, már akinek sikerül. Az európai tudomány Newton és Leibniz óta matematikailag is elég jól le tudja írni, hogy bizonyos jelenségek bizonyos paraméterei időben változva különböző értékeket vesznek föl. Mindehhez persze a statikus univerzum képe helyett szükség volt a kereszténység alfától omegáig haladó kozmoszfelfogására, ahol a Teremtő által szavatolt törvények jelölik ki a változások irányát és mértékét.

Alfőmérnök 2010.09.22. 20:25:08

Mondjuk azt, hogy ez a poszt egy nagy tahóság.
Akit érdekel a magyar vonatkozása a témának, az erre fele tájékozódon.
hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91r%C3%B6si_Csoma_S%C3%A1ndor

Mr. pharmacist pedig forduljon orvoshoz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 22:07:18

@józan':

jóva kiccsákó, te is elmondtad a véleményed, köszke

tanarseged ur 2010.09.22. 22:28:25

Kitűnő hatású poszt: ha csak néhány pillanatra is, de sikerült a béke és az egyetértés múlékony, ám ragyogó aranyhídját vernie Grift és a "libsi" Mavo, illetve Alfőmérnök és a vincentes Szempontpuska közé. És közben mennyi nyulat kiugrasztott a bokorból! Vallja be, Mr.Pharmacist, hogy ez volt e kis játék célja! Hiszen mi másért írna olyan hangnemben egy vallási vezetőről, amilyenért kénköves kommentözönt zúdítana bárki másra, aki a maga vallási vezetőjével tenne ugyanígy?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 22:31:17

@tölgy:

1. "a pedofilia egy (meglehetősen modern) crime, de nem sin"

2. "Sin is a Abrahamic concept that is a violation of God's will"

értem. tehát szerinted isten szándékával (akaratot nem is merek írni) nem ütközik, ha megkúrod az ötéves lányodat/fiadat (kinek mi jutott).

olyan nagyon széles körben azért ezt ne terjeszd ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 22:40:44

@tanarseged ur:

azt azért tisztázzuk, hogy grift szerintem okos ember, csak vannak buta mániái (kinek nincsenek), tehát vele egyetértenem nem nehéz

noch dazu baromi nagy különbség van az között, amikor tóta egy már önmagában is komikus katkó jelenséget (ld. szent előbőr) cikiz, még ha egyesek számára talán sértő megfogalmazásban is, meg az között, amikor jelen post szerzője részben abszolút l'art pour l'art, és az adott valláshoz semmilyen módon nem köthető okból, részben hajuknál fogva előrángatott koncepciók felhasználásával baszogatja egy vallás főnökét olyan hangnemben, amiért ő maga a torkát tépné ki valakinek, ha a láma helyett őszencsége lett volna a gúny tárgya. szegénykém megsértődött a lámára, akit egyébként a románok hessegettek el, még ha viszonylag finoman is, és jól kiadta magából.

bé verzió, valóban csak provokáció, de annak meg szar

és kis fejtágító ráadásnak: a liberális nem attól liberális, hogy gyűlöli az egyházakat. tudom, pusztába kiáltott borsó, de gondoltam, csak leírom, hátha valakinek mégis leesik

tanarseged ur 2010.09.22. 23:10:10

@mavo: Ha nem esett volna le, a posztot ekéztem szelíden. (Durván azért nem akartam, mert azt már megtették mások.)

"noch dazu baromi nagy különbség van az között, amikor tóta egy már önmagában is komikus katkó jelenséget (ld. szent előbőr) cikiz, még ha egyesek számára talán sértő megfogalmazásban is (...)"

Fogalmam sincs, hogy mi ez a "szent előbőr"-ügy, mert sem rendszeres Tóta-olvasó, sem katolikus nem vagyok. Azt viszont nem értem, honnan veszed a bátorságot, hogy valamely vallási jelenséget "önmagában is komikusnak" minősíts. Akkor úgy teszel ugyanis, mintha ez a komikum az adott jelenség inherens és mindenki által felismerendő vonása lenne, és nem pedig egy általad hozott ítélet. Márpedig az, hogy valami "komikus" nem az adott dolog objektíven mérhető tulajdonsága, hanem a néző ítélete. Ahogy ezt a kettőt összekevered, az pont olyan sértő lehet egy katolikus számára, mint amilyen ez a poszt lehet egy esendő buddhista számára. (A haladó buddhista ugyanis nem húzza fel magát rajta. :-) Már ahogy én azt elképzelem...)

"és kis fejtágító ráadásnak: a liberális nem attól liberális, hogy gyűlöli az egyházakat."

Márpedig megfeszülhetsz, akkor sem úszod meg, hogy ezen a blogon "libsi" legyél. Nyugi, gyakran én sem. :-)

2010.09.22. 23:50:05

Eddig azt hittem, a lakosság jó része funkcionális analfabéta. De ahogy a cikket olvasom, rájöttem, ez már a fülekre is kiterjed.

Egy dolog vigasztal igazán. Ha ennyire ostoba emberek is írhatnak blogot, mások is megtehetik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.22. 23:55:35

@tanarseged ur:

"Ha nem esett volna le, a posztot ekéztem szelíden."

mély lélegzet, szemben ülő szemébe nézés, majd a kötelező kérdés: ennyire hülyének nézel?

én sajna olyan vagyok, komoly gondolatokra (számomra) viccesen, ironikusakra komolyan reagálok, és így tovább. na mindegy.

az előbőrös ügynek nézz utána, amíg nem ismered, ne nyilatkozz róla, ne inherensezzél, felesleges szócséplés. nem bántásból kérlek. egy hótt marginális téma a katolikusoknál, a hívők 99%-a nem is tud róla, és bocsika, de önmagában vicces. és csak hogy átérezd, ha a buddhisták egy szűk csoportja rendezne szent buddha előbőr menetet, én azon is röhögnék, mert önmagában vicces, ez nem a katolikusok ellen szól.

"Márpedig megfeszülhetsz, akkor sem úszod meg [...]"

mint említettem, tudom, hogy pusztába kiáltott borsó. mellesleg jó néhány látogató esetében még le is szarom, mit képzeleg rólam, az az ő magánvalósága, örüljön neki

tanarseged ur 2010.09.23. 00:23:13

@mavo:
Közben megvolt a témáról szóló Wikipédia-cikk, meg a két Tóta-poszt. A véleményem változatlan. Lehet viccesnek tartani a "Szent Előbőrt", mint ahogy sok minden mást is. De egy dolog, ha valaki magában vagy szűk baráti körben röhög ilyen dolgokon, és más, ha nyilvánosan. Tóta két posztja nyilvánvalóan és szándékosan sértő a katolikusokra nézve. Kb. ennyi volt az értelmük és a céljuk: nagy nyilvánosság előtt verbálisan rúgni egyet a katolikusokba, és összeröhögni azokkal, akiknek ez tetszik. Lehet ilyet csinálni, belefér a szabadságba. Még. De remélem, hogy aki ilyet tesz, az nem is csodálkozik és nem is háborodik fel a reakciókon.

A "szent előbőrön" röhögni és emiatt katolikusokat cikizni semmivel sem jobb, mint imamalmot forgató buddhistákon, allelujázó hitgyüliseken vagy a Siratófal előtt hajlongó zsidókon röhögni. Ha otthon csinálod, ahhoz senkinek semmi köze, de nyilvánosan csak öncélú bántás teljesen ártalmatlan dolgokért. Azt meg minek?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.23. 00:54:56

@tanarseged ur:

néha az az érzésem, szándékosan nem akarsz megérteni, mert csak.

a szent előbőr több síkon is vicces. részben önmagában nonszensz, és a katolikus dogmával is ellentétes hogy a fiatalkorában full nóném jézus pöcsdarabját valaki félretette volna. részben a katolikus ereklyemánia miatt szinte logikus, majd a katolikus prüdériát tekintve ismét torz paródia, hogy egy fasz darabkáját hurcibálják körbe a hívő.

ráadásul a katolikus egyházon belül is annyira marginális, és irreleváns jelenség, hogy épelméjű katolikus nem veheti magára, hiszen nem előbőr-hívő. nem a szentháromságon ment a móka.

ó, persze, lehet azt mondani, hogy a geci tóta így, meg úgy, csak sajna az egy görbe tükör volt, ugyanis a katolikus hittételek nem kis hányada (szigorúan a "logikussága" alapján) tökéletesen analóg a szent előbőrrel, nem véletlen, hogy végül a szentszékig vándorolt az ügy.

az imamalmot forgató buddhista nem komikus önmagában, a siratófal előtt hajlongó zsidó se, és a higgyülisek se (addig, amíg csak hallelujáznak, és nem kezdenek el pl. "nyelveken beszélni"), mert nem ütközik az ép elmébe, amit csinálnak.

mindenkinek szíve joga, hogy röhelyes fasságokat műveljen, mert az neki valamiért jó. ámde másnak meg legyen joga ezen teli torokból röhögni.

nehogy már az legyen, hogy én nem röhöghetek azon, ha valaki görkorcsolyával próbál a jégen menni, vagy elektronmikroszkóppal banánt szüretelni, csak azért, mert ő azt hiszi, hogy ezt a baromságot a jóisten, a mikulás, vagy a spagettiszörny személyesen követeli meg tőle. az ilyet ki lehet, sőt, ki is kell röhögni, mert megérdemelte

a hit védendő és tolerálandó, de csak addig, amíg nem csap át szürreálisba

tanarseged ur 2010.09.23. 02:08:45

@mavo:
"a szent előbőr több síkon is vicces"
- Nekem valahogy sikerült nem nevetni rajta, de ízlések és pofonok. Te tarthatod annak.

"önmagában nonszensz, és a katolikus dogmával is ellentétes hogy a fiatalkorában full nóném jézus pöcsdarabját valaki félretette volna"
- Ha jól tudom, Jézus egyáltalán nem volt nóném már a születésekor sem. Tudod: csillag az égen, három királyok, Heródes-féle gyerekmészárlás... ennyi talán neked is megvolt. (Mint írtam, nem vagyok katolikus, még csak más keresztény felekezet tagja sem, szóval tévedhetek ez ügyben, de ennyi azért megvolt.)
- "Pöcsdarab": na erről beszélek, hogy mi a fenének pl. ilyen sértő fogalmazással belerúgni valakibe olyasmiért, amivel senkit sem bántott. Ha még vicces lenne. Vagy ha olyasmiért rúgnál, amiért "jár", ami nem ártalmatlan. De ez Tóta-stílus, Tóta pedig egy hólyag. Sajnálom. Vannak itt is pukkasztó humorú emberek, pl. a szerzők közt Kínaiék, a kommentelők közt Grift, de náluk megfigyelhető egy néha csak nyomokban mutatkozó, ám hatásos önirónia, amitől egészen más lesz minden, amit írnak. Tóta minden önirónia és önreflexió nélkül adja elő ezeket a dolgait, aztán meg van sértve, ha sokaknál kinyílik a bicska. Te is hogy meg voltál sértve, amikor Gabrilónál kinyílt. Nem mintha őt védeném, mert nincs szánalmasabb a kommentkaraténál, de megéred a pénzed te is az ilyen megjegyzésekkel. És ember, én még csak keresztény sem vagyok, mégis feltűnik, hát képzeld el, mekkorát hördülhet egy "frisskatolikus" ((C) Grift). (A nem friss, az lehet, hogy türelmesebb.)

"részben a katolikus ereklyemánia miatt szinte logikus"
- Ebben nincsen semmi vicces. Középkori cucc, ami manapság már egyre inkább csak hagyomány.

" majd a katolikus prüdériát tekintve ismét torz paródia, hogy egy fasz darabkáját hurcibálják körbe a hívő"
- Ebben éppen lehetne viccet találni. De ha belegondolsz, a keresztények hite szerint ahhoz, hogy Isten fia emberi alakot öltött, az is logikusan hozzátartozik, hogy minden emberi "alkatrésze" meglegyen. Amúgy meg teljesen ártalmatlan dolog. Inkább a prüdéria legyen gúny tárgya, ha már.

"ráadásul a katolikus egyházon belül is annyira marginális, és irreleváns jelenség, hogy épelméjű katolikus nem veheti magára"
- Nem kellett, hogy ez legyen bicskanyitogató a hívek számára a Tóta-cikkben. Bőven volt ott más.

"sajna az egy görbe tükör volt, ugyanis a katolikus hittételek nem kis hányada (szigorúan a "logikussága" alapján) tökéletesen analóg a szent előbőrrel"
- Erre lehet azt is mondani: "Közöd??" Katolikus vagy? Nem. Akkor tényleg, mi közöd hozzá? Szerintem semmi. Nem értem: ha a melegeknek jár annyi tolerancia, hogy "amíg nem bántanak senkit, addig az ő dolguk, semmi közöm hozzá", akkor a katolikusoknak miért nem? Ha bántanak valakit, az más, de akkor arról essék szó és ne az ilyen, számunkra ártalmatlan belső ügyeikről.

"az imamalmot forgató buddhista nem komikus önmagában, a siratófal előtt hajlongó zsidó se, és a higgyülisek se (addig, amíg csak hallelujáznak, és nem kezdenek el pl. "nyelveken beszélni"), mert nem ütközik az ép elmébe, amit csinálnak."
- Höhöhö. Kérdezd csak meg erről Brendel Mátyást. :-) De ha engem kérdezel, az ereklyekultusz sem ütközik az ép elmébe.

"mindenkinek szíve joga, hogy röhelyes fasságokat műveljen, mert az neki valamiért jó. ámde másnak meg legyen joga ezen teli torokból röhögni."
- Ámen. Mint írtam, belefér a szabadságba. De akkor férjen bele az is, amit megint mások fognak mondani és gondolni a teli torokból röhögőkről. Mennyivel egyszerűbb és társadalmilag is hasznosabb lenne viszont, ha legalább nem szembe menne a röhögés. Így, hogy szemberöhög másokat, Tóta nagyon jó helyen van az Árokásón.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.23. 07:09:58

@tanarseged ur:

most egyelőre csak erre:

"Te is hogy meg voltál sértve, amikor Gabrilónál kinyílt. Nem mintha őt védeném, mert nincs szánalmasabb a kommentkaraténál, de megéred a pénzed te is az ilyen megjegyzésekkel."

ha így gondolod, valami kurvára rosszul látod, ami történt itt. gabriló utólagos kisóvodás "gyere ki a hóra kisköcccccsöggg" hőbörgésétől kicsit ugyan fogtam a fejemet, de hogy megsértődni? ugyan. ahhoz ember kell túloldalon, akinek adok a véleményére legalább egy kicsit.

nem. gabrilo ott húzta ki a gyufát, amikor előre megfontolt szándékkal egy releváns hozzászólásomra nem azt mondta, hogy A vagy B, hogy ezért nincs igazad, vagy azért van igazad, hanem torz logikával gyúrt egy tökéletesen irreleváns részletből egy természetesen tökéletesen torz és elmebeteg állítást, majd szépen odabaszta, hogy tessék, ezt állítod, hülye vagy, blöeeeee.

kevesen használják ezt a technikát, az egyik legdurvább troll akció, mert ugye egyrészt terel a valódi témáról, mert azzal nem tud mit kezdeni, ugyanakkor szalonképtelenné is akarja tenni a vitapartnert azzal, hogy hogy kieszel valami nyilvánvalóan fals dolgot, és a szájába adja

mondom, kevés olyan arccal találkoztam, akik ezt így használták (és többségükről kiderült később, hogy nettó pszichopaták, akik konkrétan semmiféle gátlással nem bírnak), és bocsika, de ilyen embernek látszó tárgyakat én nem fogok glasszékesztyűvel simogatni sem online, sem irl

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.23. 07:16:37

@tanarseged ur:

ja igen, és előhangnak annyi a válaszomból: neked továbbra is az az alapfelvetésed, hogy ha van egy csoport, aki valamilyen "logika"alapján valamt így vagy úgy gondol, az akkor sem lehet vicces, hogy ha egyébként mindenki gurulna a röhögéstől, ha nem lenne mögötte a fasza nagy eszme

nos, ilyen alapon nem röhöghetnénk szinte semmin. a tanú egy rakás szemét, ami a komonisták meggyőződésből fakadó tettein gúnyolódik, márpedig az ugye nem szép dolog, mert attól még, hogy nem szeressük a komancsokat, az eszméik ugyanúgy sérthetetlenek és kiröhöghetetlenek kell hogy legyenek, mint az előbőrrel masírozó katolikus kisebbségé

az ereklyekultusz amúgy alapvetően tényleg nem ellentétes az ép elmével, de azért egy előbőr kultusza jócskán odébb van a normálistól

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.23. 10:30:26

@tanarseged ur: Nohát, szinte tökéletes, mélyen egyetértek. Talán eddig rosszul figyeltem, de megleptél, jól esett. Ráadásul szoktam hasonlóan hülye helyzetekben találni magamat. És türelmes is vagy, ezt meg irigylem.

ÁrPi 2010.09.23. 12:31:27

""A pálca paradoxonának felfejtéséhez mindössze az időbeni változás fogalmával kell
megbirkózni, már akinek sikerül. ""

Vallástechnológus úram! .-) ( C) ((..nemismondominkább kié a kopirájt :) ))

A kolostor vendégeként reggel egy pálcával megjelenő vándorszerzet aki ebben a régi idők (a lineáris időskálán a korábbiak) mestereihez tudatosan hasonuló volt, egy látszólag jelenlét-nélküli időpillanatban - kérdésfeltevése utáni válaszvárása kezdeti pillanataiban kiadta-kiengedte a kezéből a "mesteri" wooden-pointerjét, sőt (fizikailag)tétlenül contemplativan szemlélte --úgymint kérdésére a választ!-- azt a történést hogy a válaszóló a válaszában ripityára töri ama pálcát ( Azaz itt a példázat tárgya összetöretik a példázó által).

És a faapríték mellett/fölött állva filoszofálgatnak töprengenek lemmáznak a dolgok múlásán.

Mula-Madhyamika-Karika +

A tetralemma kettővel több :) lemma mint a dilemma (Amely azt mondja "reinkarnáció, VAGY Ítélet") :

""Egymással ellentétes állítások közül csak az egyik lehet igaz. A magam részéről ragaszkodom a gondolkodás fundamentumának ezen alapkövéhez.""

Ezt például itt egy di-lemmázónak mondtad.

Igaz, hogy a tetralemmán meditáló buddhizmus hazája nem küldött még űrhajót a világűrbe, ugyan mikor is fog...
de a marxizmust- maoizmust- megjárt és több tucat miiliónyi emberáldozatot követelő kommunizmus
országa Kína már igen...

Írod még Elpet a jelenségek időbeni változásainak történetleírásához:

""Mindehhez persze a statikus univerzum képe helyett szükség volt a kereszténység alfától omegáig haladó kozmoszfelfogására,""

A buddhizmus az indiai vallási rendszerek környezetében született meg, és a statikusság-állításodnak
ellentmondóan említem hogy azokban sem annyira valami változatlan univerzum, változatlan dolgok képe jellemző: A kozmológiai elméletekben ismert Nagy Bumm elmélet szakaszai például erősen analógiába állíthatók Bráhmá létének egy-egy hosszas szakaszával is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.23. 12:31:32

@tanarseged ur:

"Ha jól tudom, Jézus egyáltalán nem volt nóném már a születésekor sem."

ebben igazad lehet, végül is a kötelező 8. napon metélték körül, ettől függetlenül továbbra is nonszensz az egész

"mi a fenének pl. ilyen sértő fogalmazással belerúgni valakibe olyasmiért, amivel senkit sem bántott. Ha még vicces lenne."

te nem tartod viccesnek, és ez baromi fontos. ráadásul mindenféle elméleteket gyártasz, hogy miért nem vicces. egész egyszerűen a történet az egyház belső logikájának és működésének saját maga által szállított paródiája

lassan kezd egyébként megfigyelésem lenni, hogy a magasfokú toleranciát hirdető egyház tagjai sértődős kis hülyék, főleg azok, akik egyébként lenézik, és nem egyszer sértegetik a más vallású és/vagy nem hívő embereket.

a katolikus ereklyemániás részt láthatóan meg sem értetted, inkább hagyjuk is

"Erre lehet azt is mondani: "Közöd??" Katolikus vagy? Nem. Akkor tényleg, mi közöd hozzá?"

mindössze annyi, hogy ha a katolikus egyház világi hatalma még mindig létezne, akkor ebben KÖTELEZŐ lenne hinni. lehet erre azt mondani, hogy dehát nincs is, csak önbecsapás. az egyháznak máig tartó hatalma van, ami emitt gyengébb, amott erősebb

"Nem értem: ha a melegeknek jár annyi tolerancia, hogy "amíg nem bántanak senkit, addig az ő dolguk, semmi közöm hozzá""

ld. fentebb. a buzik nem akarják, hogy mindenki buzi legyen, az egyház ellenben katolikussá kényszerítene mindenkit, ha a világi hatalom engedné

"akkor férjen bele az is, amit megint mások fognak mondani és gondolni a teli torokból röhögőkről"

ki mondta, hogy nem fér bele? nekem meg cserébe jogom van azt mondani, hogy túlérzékeny, szemforgató hülyék.

"Amúgy meg teljesen ártalmatlan dolog."

és? ártalmatlan dolgokon nem lehet röhögni?

óbazmeg. meg ez egész alapvetésed, hogy min lehet röhögni és min nem

ilyen alapon nem szabad auschwitzes vicceket mesélni, se buzisat, se rendőröset, etc.

az meg a te bajod, hogy utálod tótát

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.23. 12:56:24

@ÁrPi:
természetesen az enyém

tegnapi sikerszavaim: frisskatolikus
vallástechnológus

:)

Tehetetlen Dodó 2010.09.23. 13:09:05

@tanarseged ur: Ez pontos.
Elmenne önálló posztnak is.

tanarseged ur 2010.09.23. 13:12:02

@mavo:
Ízlés dolga, hogy ki mit tart viccesnek, azon meg nem vitatkozunk. Ártalmatlan dolgokért másokat szemberöhögni úgy, hogy nincs benne a „vicceltem, ne vedd komolyan” lehetősége: fölösleges konfliktusélezés. Nem vezet sehová, csak olyan kakaskodáshoz, mint a minapi Mavo vs Gabrilo deathmatch. Annak meg semmi értelme, hacsak nem a többi kommentelő szórakoztatása. Konfliktust komolyan és nem játékból akkor racionális vállalni, ha van tétje. Itt nincs. Egyházi hatalomtól félni olyan országban, ahol az 1%-os adófelajánlások alapján van kb. 10-20% katolikus: Debreczeni-szintű túlzás.

Tehetetlen Dodó 2010.09.23. 13:12:29

@mavo: "mindössze annyi, hogy ha a katolikus egyház világi hatalma még mindig létezne, akkor ebben KÖTELEZŐ lenne hinni. lehet erre azt mondani, hogy dehát nincs is, csak önbecsapás. az egyháznak máig tartó hatalma van, ami emitt gyengébb, amott erősebb"

Ezt még csiszolgasd egy kicsit.

Téglagyári Megálló 2010.09.23. 14:05:58

@tanarseged ur:

Ereklyekultuszról: ha valakinek ez éleszti a hitét, akkor jó dolog. Nyilván lehet bálványimádásként is művelni, de nem ab ovo az.

Téglagyári Megálló 2010.09.23. 14:09:49

@Gabe2:

Vernisszázs, tudja így hívják mostanában a gruppent.

buborka70 2010.09.23. 15:47:09

Amúgy pénzért nyaltak itt be Kinának vagy csak úgy ingyen-mert akkor nagyon hülyék.sjz-nek köszönöm az informativ hozzászólásokat,ha jól láttam nagyjából süket fülekre talált,igazán kár.További szép napot mindenkinek.

tanarseged ur 2010.09.23. 17:47:52

@Téglagyári Megálló: Lehet, ehhez nem tudok hozzászólni. Ezt rendezzék le a katolikusok és a protestánsok egymás közt. :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.23. 18:11:30

@ÁrPi:

Én ezt értem, csakhogy keresztény vagyok, amivel ez nem jön össze.

"Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte. Mert benne teremtett mindent a mennyben és a földön: a láthatókat és a láthatatlanokat, a trónusokat, uralmakat, fejedelemségeket és hatalmasságokat. Mindent általa és érte teremtetett. Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn." ( Kol 1,15-17)

Amennyiben a Logosz, Krisztus, aki által Isten a világot teremtette, uralkodik az univerzum felett, és aki maga az Igazság, akkor kell létezzen igaz és érvényes kijelentés.

ÁrPi 2010.09.24. 11:51:24

@Elpet:

Ööö igen kell (és) nem akarok offenziv lenni feléd...

A "Menedék"-fogalomban szerintem (melyet fölhozhatok) lehet olyasmit megtalálni, mint a tulajdonképp hasonló - a "kellene" szóban megfogalmazott- gondolati igény.

Krisztus a mi bizodalmunk.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Három_drágaság

TEHÁT Erőssen árnyalni ha nem módosítani kellhet "antiszociális" nikk fejtegetését miszerint
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
"A buddhistának nem "kell" hinnie semmiben ahhoz, hogy buddhista legyen, nincs olyan abszolút igazság, amely mellett elkötelezi magát."

Szerintem nem maradhat ki buddhistának a menedékvétel: A "buddhá"-ban , a "Dharmá"-ban, a "szangá"-ban.

Mindemellett "amit más vallások, eszmerendszerek másképp tanítanak, nem automatikusan hamis. "
.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
A Krisztusi igaz és érvényes kijelentés persze valamiféle hittudományi értelemben is ellentmondást nem tűrő:

Pl. hitem szerint Krisztusi alapokon állíthatom , hogy a láma szeme nem sötétvörös, szemben pharmacist1 állításával.

Egyébként valóban igazán Erdélyben kellett volna bevetnünk a románok ellen
a RealPolitik dalailáma-fegyvert!

"Kihalófélben lévő barnamoszatokkal" akar borsot törni a románok orra alá, a jó Tőkés László
pártján állva az autonómia-kérdésben, aki pedig pl. szerintem NEM ismeri el "egyetlen teokratának" a Pharmacist1 által csípett, pluralisban megemlegetett római főpapot. (Földi helytartónak sem.)

Pharmacist1 úgy tünik ismeri a vendégül látott láma tendzin illetve dalai nevének jelentését:
"Az Óceán Mélységű Tanító" - Ph. szavai ezek.
(Hadd tetézzem ezt, hogy a "hitetlen tatárok" egyik kései kánja adta
egykor a lámáknak a "dalai" jelzőt.) Ám gyóccerész gúnyosan használja e jelzőket.

A mézes-mázas felszínes ezoterikus kényelmességet a Sportarénában tanító tibeti sötétvörösördög a barbár gyilkos hitetlenektől kapta még a nevét is.

A tanulság csak annyi, amennyi értelmeset Tenzin Gyacó is elmond az interjúban: „Mindig azt mondom, tanításaim során is, hogy jobb megmaradni a régi hitnél.” Ámen.

Hát én persze akkor is igaz NagyBoldog-Asszony hitű kell hogy legyek, nem de nehéz ügy? :-D

Mumusland 2010.09.25. 09:11:22

Mélyen tisztelt 1. számú gyógyszerész Úr!

Engedjen meg pár észrevételt.
1. „Minket kicsit elszomorít, hogy egy kisebb városnyi honfitársunk volt kíváncsi erre a süket spirituális maszlagra, amit amúgy egy cigiért bármelyik szandálos hippi előad a Gödör mellett, akár ördögbotozva is közben.”
Nagyon vicces. Csak halkan mondom, hogy Teréz anya diskurzusa sem épült soha a nyugati/keleti kereszténység valamelyik titánjának a dialektikájára, Jézus pediglen egyenesen analfabéta halászokból verbuválta álomcsapatát. Tudjuk, hogy a műveltség – értsd az információ bősége – nem összetévesztendő a bölcsességgel, magyarán lehet a dolgok lényegéről nagyon „alacsony” szinten is beszélni. És az, hogy történetesen Ratzinger bíboros személyében ismét egy polihisztor áll a katolikus egyház élén nem igazán segít a pedofil botrányoktól hangos Akol imidzs helyreállításának.

2. „A tanulság csak annyi, amennyi értelmeset Tenzin Gyacó is elmond az interjúban: „Mindig azt mondom, tanításaim során is, hogy jobb megmaradni a régi hitnél.” Ámen”
Ha összefoglaló pillantást vetünk a keresztény egyház (na meg a többi neurotikus Arab-félszigeti monoteizmusét is) kétezer éves ámokfutására – keresztény hadjáratok, a zsidók [mint vétkes nép!] kiközösítése, a „boszorkány” üldözések, az Újvilág őslakosság kiirtásához és az afrikai bennszülöttek rabszolgasorsba való taszításához való asszisztálása [gondolom mindezt a jézusi szeretet nevében], a reformáció-ellenreformáció vérengzései, és még sorolhatnám – akkor világossá válik, hogy a keresztény egyház mindenkori irányítói sosem tudtak ellenállni a hittérítés (értsd tejelő hívők toborzása) ama mézesmadzagának amiről Tenzin Gyacó-nak van annyi tartása, hogy kijelentse: maradjon mindenki a kaptafájánál. Na ez az a tartás, ami nincs meg abban a „teokratában akit mi csípünk”. Ámen.

Továbbá éles kontrasztot vélek felfedezni cikkének formája – amely az szdsz szabadosságát idézi fel – és annak tartalma között, amiből süt a „lehet, hogy egy kicsit megkopott a nimbusza, lehet hogy most botrányoktól hangos egyházunk, de a miénk” logika, amin persze nem lepődök meg annyira egy „konzervatív” portálon. Mindazonáltal bátorkodom javasolni, hogy orientálódjon a bulvár média irányába, példának okáért Liptai Claudia viharos magánélete jobban illene a maga virgonc retorikájának mint a világ egyik legtiszteletreméltóbb (majd kéttucat világhírű egyetem avatta díszdoktorává – gondolom ez náluk hivatalból jár a cigit kunyeráló szandálos hippi kaliberű egyéneknek) szellemi vezetőjéről „lakodalmas fennhangon” cikkezni, ahhoz még egy kicsit érnie kell.
A legjobbakat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.25. 14:20:15

@ÁrPi:

Sokat gondolkodtam, de nem tudok jobbat, mint amit a II. Vaticanum tanít.

"A buddhizmus különféle formáiban fölismerik e mulandó világ radikális elégtelenségét, s olyan utat tanítanak, melyen az emberek áhítatos és bízakodó lelkülettel elérhetik a tökéletes szabadság állapotát, vagy a saját törekvésükkel, illetve felsőbb segítséggel a megvilágosodás legfelső fokára juthatnak.
(...)
A katolikus Egyház semmit sem utasít el abból, ami ezekben a vallásokban igaz és szent. Őszinte tisztelettel szemléli ezeket az élet- és magatartásformákat, tanításokat és erkölcsi parancsolatokat, melyek sokban különböznek attól, amit ő maga hisz és tanít, mégis nem ritkán tükrözik annak az Igazságnak sugarát, aki megvilágosít minden embert. De szüntelenül hirdeti és hirdetnie is kell Krisztust, aki "az út, az igazság és az élet" (Jn 14,6), akiben az emberek megtalálják a vallásos élet teljességét, s akiben Isten mindeneket kiengesztelt önmagával.

Búzdítja tehát gyermekeit, hogy okosan és szeretettel folytatván a párbeszédet és együttműködve más vallások követőivel, tanúskodjanak a keresztény hitről és életről; s ismerjék meg, becsüljék és támogassák a náluk található lelki, erkölcsi és társadalmi-kulturális értékeket. "

( Nostra Aetate 2. fejezet )

A láma úr iránti tiszteletünk ezeken az alapokon nyugszik, tanítását szívesen meghallgatjuk és megfontoljuk, ám nem gondoljuk azt, hogy olyas valamit hirdet nekünk, aminek híja fogyatékot jelentene a keresztény szellemben és kultúrában.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.25. 14:23:53

@Elpet:
ez a helyes katolikus hozzáállás, és nem a féreg gyógyszerészé.
maga alkalmas főszerkesztőnek :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.26. 00:05:49

@Grift:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2010.09.26. 16:00:23

@Elpet:
Oszinten megvallva meg nem lattam olyan hvakbuzgo katolikust, aki eszerint a tanitas szerint jart volna el.
Sot mi tobb, szent borzadallyal tekintenek a buddhizmusra..Meglepo es hihetelen kijelentesekre ragadtatva magukat, ordogtol valonak tartjak ezt az egeszet, mindenfajta kulso megnyilvanulasait (ugymint targyak es meg mozdulatok is) kornyezetukbol szamuzetesre itelik, es aki vedeni vagy plane megerteni szeretne a buddhistakat, azokat legszivesebben maglyara kuldenek.

tewton 2010.09.26. 16:13:45

@tevevanegypupu:
haha. de ez így normális.
tudja milyen az, amikor egy belvárosban elcsörömpöl maga mellett egy falka krisnás sárgában? brrrr.

a vatikáni állásfoglalás egy jó kis intellektuális-racionális dolog, de ennek nem sok köze van ahhoz, ahogyan a szentséget meg szokták tapasztalni a hívek.

A polcomon nekem is van egy ajándékba kapott nevetőbuddha-bálvány meg talán valami konfuciusz is, de a fal felé is fordítom őket mindjárt :)

tevevanegypupu 2010.09.26. 17:09:35

@tewton:
Az lepett meg legjobban, hogy a szelcsengot meg egy sarkanymintas falvedot (nem az enyemek) is leszedettek a jambor hivok egy naiv katolikus tarsuk szobajabol..Es hogy egyik jo ismerosom -testnevelo tanarno - abbahagyta a jogatanfolyamot ami nagyon jol fizetett pedig - merthogy a mozdulatok nem egyeznek Jezus tanitasaval..Nem is tudom most mit mondjak. Ha ettol fugg az, hogy jo kereszteny vagyok vagy jo ember, akkor valami nem stimmelhet..Vagy en vagyok tudatlan, hogy csak ugy szimplan arra gonolok, legyen eleg a szeretet. Az is olyan qva nehez.:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.26. 17:16:43

@tevevanegypupu:

leszedették a falvédőt? nagy ügy. nem olyan rég még megégették volna

tewton 2010.09.26. 17:27:02

@tevevanegypupu:
lol. a falvédőt én fennhagynám, de a szélcsengő elég gáz önmagában. mindenféle ezó-newagés-vallásos elképzelések járnak hozzá. azon túl, hogy bahiás hülyeség városi embereknek.

ha feltétlenül az kell, hogy valami kolompoljon a szélben ... ehh. tudja, én is tartok otthon gyertyát meg gyertyatartót áramszünetre. de az valahogy mégse menóra formájút választottam.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.26. 17:35:01

hát meg az a szélbiszbasz az semmi köze a buddhizmushoz, meg egyebekhez, valami szellemizés népi babona, olyan mint a szegény zsidóknál, ha összekeveredett a húsos meg a tejes, és persze nem volt pénz a rabbival kikóseroltatni, elásták egy időre, mert a föld is kikóserolja. szóval népi hülyeség. bbj, kérem ne vegye magára, úgy általában nagy tisztelője vagyok a népnek! :)

tewton 2010.09.26. 17:43:16

@Grift:
sokféle nép van, igen kevés törődik a kósersággal.
(nem tudja, gój pálinkát is szoktak kóseroltatni? vagy jobb megáldatni valami lámával?) :)

szerintem a szélbiszbasz eleve gyogyóság. majd a fák a kertben zizegnek, ha valami szél akar valamit.

hírtévé a lámáról: "a kalmük az egyetlen nemzet európában, aminek a buddhizmus a vallása." .)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.26. 17:47:11

@tewton:

"sokféle nép van, igen kevés törődik a kósersággal."

ez korunk legnagyobb baja. a kósersággal kell törődnünk mindenek felett. nem ismerek nála nagyobb veszedelmet égen és földön.

tewton 2010.09.26. 18:02:09

@Grift:
lol. magának a szavakkal van baja. fogadjunk, ha a kóserságot "népi-nemzeti alapú egészséges fajvédelemnek és hagyományörzésnek" fordítanánk, nem lenne kifogása.

tevevanegypupu 2010.09.26. 19:04:40

@tewton:

Nem tudom hogy vegzodott az ugy, mert mar elotte es utana is igencsak felbosszantottak kozossegem tagjai, igy aztan beszuntettem az aktiv reszvetelt. Nekem van szelcsengom ketto is, ugy kaptam mindegyiket, ki is raktam oket, bar inkabb porfogonak neveznem mindegyiket, azon kivul, hogy letorlom roluk a port, nem erdekelnek. Nalunk a csaladban mindenfele vallas van (kepzelje meg zsidok is!!) eleg turhetoen kijovunk egymassal, arra gondoltam, ha emberek tokeletesen kulonbozo vilagnezettel elfernek egy helyen, akkor a targyak sem zavarhatnak.:)

tewton 2010.09.26. 19:52:12

@tevevanegypupu:
na látja, maga nő és toleráns.
én mint nemnő nem tolerálok.
az összes porfogót egy nagy dobozba bele, azt meg egy szekrénybe.
törölgetni???

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.26. 20:06:48

@tevevanegypupu:

na azért azokkal a zsidókkal már ne dörgölődzön össze, brrrr :)

tevevanegypupu 2010.09.26. 21:25:18

@tewton:
Talan elajandekozom mindkettot. Csak aztan nehogy valami boszorkanysagbol kifolyolag visszakeruljon hozzam.:)

tevevanegypupu 2010.09.26. 21:26:10

@Grift:
Csak nem kepzeli, hogy en valasztottam oket. Behazasodtak a csaladba.:)

Alfőmérnök 2010.09.26. 22:00:42

@tevevanegypupu: Ön nem jó keresztény, nem gyűlöli eléggé a buddhistákat.

Téglagyári Megálló 2010.09.26. 22:14:52

@tevevanegypupu:

Túl sokat olvas maga egy bizonyos levlistát, khm. Az nem hű keresztmetszete az egyháznak.

tevevanegypupu 2010.09.26. 23:28:57

@Téglagyári Megálló:

Ugy talalja? Khm. Lehet, hogy igaza van, mar nekem is feltunt, hogy valami nem smakkol naluk.

@Alfőmérnök:

Attol tartok.:)

Alfőmérnök 2010.09.26. 23:35:28

@tevevanegypupu: Milyen levlistát, ha nem vagyok indiszkrét?

tevevanegypupu 2010.09.27. 01:44:57

@Alfőmérnök:
Nem indiszkret, de a lista nem nyilvanos, igy nem tudom megmondani.

pamocsnyik 2010.09.27. 15:17:37

@Vuvuzela: Szerinted a szandálos hippi honnan szedte?!

feltételes reflex 2010.10.01. 16:19:59

hű, de berosált a derék bloglíró.

amúgy a Gödör-meni szandálos hippit tényleg, honnan szedte??? :)

sjz 2012.03.12. 23:24:04

@buborka70:
Köszi a figyelmet és a reagálást.
sjz
süti beállítások módosítása